Ekspert WSZ w Gdańsku radzi, jak przetrwać upały
O zasadach odżywiania podczas upałów opowiada dr Ewa Kucharska, specjalista żywienia człowieka i dietetyki, wykładowca, adiunkt Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku. Uczelnia kształci na kierunkach: dietetyka, fizjoterapia, kosmetologia oraz na studiach podyplomowych. Obecnie prowadzi rekrutację na nowy rok akademicki na ww. kierunki studiów.
Po jakie napoje powinniśmy sięgać? Co jeśli zwykła woda nie przechodzi nam przez gardło?
Jak powinniśmy się odżywiać, aby latem nie przybrać na wadze?
Co będzie dobrym pomysłem na letnie posiłki?
Letnie miesiące w naszym klimacie to bogactwo sezonowych warzyw, owoców i ziół. Najszybszy i zarazem smaczny obiad w upalne dni to chłodnik, różne potrawy na bazie kalafiora, fasolki szparagowej, ziemniaków z koperkiem i mizerią, jajek sadzonych. Do tego ryba gotowana na parze bądź mięso drobiowe. Na śniadanie czy drugie śniadanie świetnym pomysłem będzie przygotowanie napojów typu smoothie. Są to bardzo odżywcze owocowe lub owocowo-warzywne koktajle, które możemy wzbogacić dodając jogurt czy kefir, dosypać płatki owsiane lub orzechy. Będzie to orzeźwiający posiłek, który dostarczy nam energii do wakacyjnej aktywności na długi czas.
Jak się nawadniać?
Woda powstaje w wyniku utleniania makroskładników, takich jak: tłuszcz, węglowodany czy białka, natomiast 200 czy 300 ml płynu na dobę wyprodukowanego tą drogą przez nasz organizm to ilości daleko niewystarczające w stosunku do zapotrzebowania człowieka niezależnie od wieku. W związku z tym musimy dbać o to, by dostarczać odpowiednią ilość płynów ze źródeł zewnętrznych, szczególnie latem. Zgodnie z normami żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia, zapotrzebowanie na wodę wygląda następująco: niemowlęta do 5 m.ż: 100-190 ml (w przeliczeniu na kilogram masy ciała), po 5 m.ż 800-1000 ml, dzieci 1-3 lat: 1250 ml, 4-6 lat: 1600 ml, 7-10 lat: 1750 ml, chłopcy 10-12 lat: 2100 ml, 13-15 lat: 2350 ml, 16-18 lat: 2500 ml, dziewczęta 10-12 lat: 1900 ml, 13-15 lat: 1950 ml, 16-18 lat: 2000 ml, dorośli - kobiety: 2000 ml, mężczyźni: 2500 ml, kobiety ciężarne: 2300 ml, kobiety karmiące: 2700 ml.
Z czego wynika potrzeba tak dużego nawadniania organizmu?
Podane wartości to wartości oznaczające wystarczające spożycie (AI) na dobę, ale latem musimy uwzględnić fakt, że ze wzrostem temperatury naszego ciała zapotrzebowanie na płyny wzrasta i może sięgać nawet 5 litrów, szczególnie podczas ciężkiej aktywności fizycznej, czy to zawodowej czy sportowej. Związane jest to z koniecznością intensywnego ochładzania ciała poprzez pocenie się i odparowywanie potu z powierzchni skóry. Pot to nie tylko woda, ale również cenne minerały. Latem bardzo łatwo doprowadzić do odwodnienia naszego organizmu, tym bardziej, iż wielu z nas zaczyna spożywać płyny dopiero, gdy zaczyna czuć pragnienie. Niestety to jest już objaw odwodnienia, tak samo jak zawroty czy ból głowy.
Jeśli chciałbyś pogłębić wiedzę z zakresu żywienia człowieka i nie tylko, to Wyższa Szkoła Zdrowia zaprasza na studia I stopnia na kierunek dietetyka. Uczelnia prowadzi rekrutację do 15 września br.
- Podejmując studia na kierunku dietetyka opanujesz wiedzę z zakresu m.in.: planowania racjonalnego żywienia dla osób w różnym wieku, komponowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, a także nauczysz się oceniać sposób żywienia oraz rozpoznawać niedożywienie. Zwracamy szczególną uwagę na przekazywanie specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowania potraw oraz na praktyczne wdrażanie do wykonywania zawodu dietetyka - mówi Ewelina Kowalska, koordynator działu promocji i rekrutacji Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
***
Współpracując z wysoce wykwalifikowaną kadrą, stwarzamy niepowtarzalną okazję, aby uczyć się od najlepszych specjalistów. Uczelnia kształci studentów na kierunkach ściśle związanych ze zdrowiem. Absolwenci Wyższej Szkoły Zdrowia są cenionymi na rynku specjalistami, a sama uczelnia coraz silniej identyfikowana jest jako centrum kształcenia wykwalifikowanych pracowników z obszaru nauk o zdrowiu. Wyższa Szkoła Zdrowia jako ważny ośrodek kształcenia fizjoterapeutów, kosmetologów i dietetyków ukierunkowana jest na rozwój, dlatego nieustannie poszukuje nowych wyzwań i nowoczesnych rozwiązań. Tym, co pozostanie niezmienne, jest wysoka jakość kształcenia oraz promocja zdrowia.