Europejski Dzień Śniadania z SGGW
Śniadanie jedz jak król, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak. Z pewnością każdy słyszał to przysłowie przynajmniej raz w życiu. Problem w tym, że mało kto o nim pamięta.
Żyjemy szybko, pracujemy intensywnie, wiele czynności wykonujemy w biegu. W dzisiejszym świecie poświęcamy coraz mniej uwagi na prawidłowe odżywianie. Przez poranny pośpiech, rezygnujemy często ze śniadania. Tymczasem śniadanie to pierwszy, podstawowy i bardzo ważny posiłek. Pomijanie śniadania wiąże się z szeregiem negatywnych konsekwencji, takich jak spadek koncentracji umysłowej, trudności z utrzymaniem należytej masy ciała, zwiększanie ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób układu krwionośnego .
W związku z rosnącą skalą tego zjawiska Koło Naukowe Żywieniowców i Dietetyków Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie postanowiło przyłączyć się do międzynarodowej akcji Breakfast is Best.
W ramach kampanii 24 kwietnia 2012 r. organizowany jest Europejski Dzień Śniadania w Szkole Wyższej Gospodarstwa Wiejskiego.
Na terenie kampusu SGGW w godzinach porannych studenci na każdym wydziale przeprowadzą prelekcje na temat korzyści płynących z codziennego spożywania śniadań. Na placu w centralnej części kampusu rozstawione będą stoiska, gdzie każdy otrzyma bezpłatnie pożywne produkty śniadaniowe.
Do wszystkich wręczanych artykułów dołączane będą ulotki informacyjne zawierające najważniejsze prezentowane informacje.
SGGW ma nadzieję, że dzięki organizowanej akcji zwiększy się świadomość społeczności akademickiej na temat roli śniadania w codziennej diecie.