Pokaz "Stołów Wigilijnych" w WSHIG Poznań
W dniach od 6 do 8 grudnia Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zaprasza na XI Ogólnopolski Pokaz Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2012″.
Wieloletnią tradycją Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu jest to, iż na początku grudnia Uczelnia zaprasza delegacje szkół ponadgimnazjalnych na trzydniowe spotkania, połączone z prezentacją regionalnych potraw wigilijnych.
Głównym celem organizowanej przez WSHIG uroczystości jest integracja młodzieży szkolnej w duchu przeżywania Świąt Bożego Narodzenia. Jednym z elementów spotkania będzie wystawa prezentująca tradycje związane ze świętami.
Jak co roku wybrane delegacje szkół przygotują stoiska, na którym prezentować będą świąteczne tradycje swojego regionu, a podczas Bufetu Regionalnego podzielą się samodzielnie przygotowanymi świątecznymi potrawami.
Jury podczas Wieczoru Galowego uhonoruje najciekawsze prezentacje i najsmaczniejsze dania w ramach konkursu na najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny oraz na najlepszą regionalną potrawę wigilijną.
Program XI Ogólnopolskiego Pokazu Regionalnych Stołów Wigilijnych "Gwiazdka 2012".
CZWARTEK 6 GRUDNIA 2012.
- przyjazd do WSHiG
- 08:00-09:30 - śniadanie w restauracji Beverly Hills, weryfikacja materiałów wystawowych, przekazanie gotowych potraw na Bufet Regionalny do chłodni (jeśli delegacja zdecydowała się na taką formę udziału w bufecie zgodnie z zasadami ujętymi w regulaminie)
- 10:00-14:00 - budowa i dekoracja powierzchni wystawowej
- 12:00-14:00 - lunch dla uczestników w restauracji Beverly Hills (kolejność zgodnie z harmonogramem wywieszonym na drzwiach restauracji)
- 14:00-15:00 - próba z udziałem reprezentantów szkół oraz losowanie kolejności przygotowywania potraw na Bufet Regionalny w dniu następnym
- 15:00-18:00 - czas wolny
- 18:00 - oficjalne otwarcie wystawy. Wieczerza Wigilijna przy wspólnym stole.
- około 21:30 - przejazd uczestników do miejsc zakwaterowania
PIATEK 7 GRUDNIA 2012.
- 07:00-18:00 - przygotowywanie potraw na Bufet Regionalny /trzyosobowe delegacje przygotowują potrawy w ciągu 3 godzin zgodnie z kolejnością wylosowaną w dniu poprzednim/
- 08:00-09:30 - śniadanie w restauracji Beverly Hills
- 10:00-14:00 - otwarcie wystawy dla osób zwiedzających /obowiązkowa obecność przynajmniej jednego przedstawiciela reprezentacji szkoły/
- 12:00-14:00 - lunch dla uczestników w restauracji Beverly Hills (kolejność zgodnie z harmonogramem wywieszonym na drzwiach restauracji)
- 15:30 - korowód wszystkich uczestników w strojach regionalnych z pocztami sztandarowymi do kościoła
- 16:00 - uroczysta Msza Święta w Kościele pw. Chrystusa Odkupiciela
- 16:40 - korowód wszystkich uczestników w strojach regionalnych ulicami Osiedla Warszawskiego
- 19:00 - Bufet Regionalny w Ogrodzie Zimowym, około 20:30 program artystyczny przygotowany przez uczestników pokazu w Auli Uczelni
- około 22:00 - przejazd uczestników do miejsc zakwaterowania
SOBOTA 8 GRUDNIA 2012.
- 08:00-09:30 - śniadanie w restauracji Beverly Hills
- 10:00-14:00 - otwarcie wystawy dla osób zwiedzających / przy każdym stoisku zostaje opiekun* z ramienia WSHiG/
- 09:30-15:00 - wycieczka dla wszystkich uczestników.
- 15:00-17:00 - czas wolny
- 17:00 - pożegnalny Wieczór Galowy. Uroczyste oficjalne zakończenie pokazu.
Ogłoszenie wyników oraz rozdanie nagród, upominków i dyplomów uczestnictwa.