Jakiego artykułu szukasz?

Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce tematem konferencji w WSBiNoZ

Konferencja organizowana przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, poświęcona szeroko rozumianej tematyce Dietetyki, odbędzie się 10 czerwca za pomocą platformy TEAMS.

Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce tematem konferencji w WSBiNoZ

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

Tylko do 4 czerwca można zapisać się do udziału w bezpłatnej Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych pt. „Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce” organizowanej przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi.

Wydarzenie odbędzie się 10 czerwca online - za pomocą platformy TEAMS.

Konferencja będzie podzielona na dwa moduły. W pierwszym swoje wykłady zaprezentują eksperci i wykładowcy akademiccy. W drugim module odbędzie się prezentacja zakwalifikowanych prac, nadesłanych przez studentów dietetyki i kół naukowych z całej Polski. Podczas wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia między innymi wpływu pandemii na nawyki żywieniowe, aktualne trendy w dietach, zasady odżywiania przy insulinooporności, czy postępowanie żywieniowe w zespole jelita drażliwego.

Konferencja odbędzie się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej.

Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD - Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).

ZAPISY NA KONFERENCJĘ:

kolanaukowe@wsbinoz.pl

Plan konferencji

8.30-8.55 – LOGOWANIE SIĘ NA KONFERENCJĘ

9.00-9.15 - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Pana Rektora WSBiNoZ prof. WSBiNoZ dr hab. Wojciecha Welskopa

9:15-9:30 – prezentacja Uczelni – Pani vice-Kanclerz Aleksandra Mysiakowska

9.30 – 12.20 Moduł I - Wykłady

9.30-10.00 – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Temat wykładu: "Dieta w insulinooporności."

10.00-10.30 – dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Temat wykładu: "Wykorzystanie diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracynych: nadzieja i wątpliwości."

10.30-11.00 – dr inż. Katarzyna Kowalcze, Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

Temat wykładu: "W pogoni za modami żywieniowymi - bilans potencjalnych zysków i strat."

11.00- 11.30 – dr n. med. Angelika Kargulewicz, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie; dietetyk Mandala Clinic; redaktor prowadząca czasopisma Food Forum.

Temat wykładu: "Postępowanie żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego."

11.30-12.00 – dr n. med. Katarzyna Łokieć,Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Zakład Propedeutyki Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Temat wykładu: "Diety 2020 roku - chwilowa moda czy leczenie chorób przewlekłych."

12.05-12.20 -prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka

12.20-12.40 – przerwa

12.40 – 15.30 Moduł II

12.40-13.10 – sesja satelitarna dla firm/czasopism, które wsparły Konferencję nagrodami lub patronatem medialnym (Food Forum, Kcalmar.pro, Dietico, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, vBody)

13.10-15.20 – prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych

Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji

13.10-13.30 - Viktoria Hawryłkowicz, Anna Gudan, Patrycja Załęska, Joanna Palma, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Czy wykorzystanie doniesień na temat osi jelito-wątroba ma zastosowanie w leczeniu żywieniowym pacjentów ze stwierdzoną Niealkoholową Chorobą Stłuszczeniową Wątroby?

13.30-13.50 - Sandra Kaczmarek. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wiedza populacji na temat żywności funkcjonalnej.

13.50 – 14.10- Izabela Jabłońska , Ewelina Polak, Agnieszka Ewa Stępień. Uniwersytet Rzeszowski. Problematyka żywienia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową.

14.10 - 14.30 - Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną wśród studentów Łódzkich Uczelni Wyższych.

14.30 – 14.50 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Karolina Stolarczyk. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej oraz sposobu żywienia osób z insulinoopornością.

14.50-15.10 - Anna Gudan, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Wpływ diety ketogenicznej na jelitową syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych u zdrowych osób aktywnych fizycznie.

15.10-15.30 - Joanna Walczyńska, Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek. Pomorski Uniwersytet Medyczny. A może fermentowana herbata bez kombucha? Kombucha - wartościowy produkt czy chwilowy trend?

15.30 – 15.45 Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową

15.45 – Zakończenie konferencji

Sesja plakatowa – osobny kanał (dołączony do Konferencji) na który będzie można wejść i przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.

Zobacz także Prezentację Uczelni w portalu

Powiązane treści

Komentarze (0)

brak komentarzy…
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Politechnika Gdańska
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska