Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu - dietetyka
Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu prowadzi studia na kierunku dietetyka.
Dietetyka to nauka medyczna zajmująca się racjonalnym odżywianiem zarówno człowieka chorego, jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.
W Wyższej Szkole Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej dietetykę można studiować na studiach licencjackich trwających 3 lata. Studia dostępne są w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym.
Uczelnia przygotowała nowoczesne specjalności, którymi są:
- dietetyka kliniczna – po ukończeniu specjalności studenci są przygotowani do podjęcia pracy w instytucjach zajmujących się żywieniem człowieka. Absolwenci będą zalecali stosowanie diety w zależności od jednostki chorobowej, tak aby„pożywienie stało się lekarstwem”.
- dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej - absolwenci specjalności mają poszerzoną wiedzę o wpływie odżywiania na zdolność do wysiłku. Pracę mogą podjąć w klubach sportowych, siłowniach, itp., gdzie będą zajmowali się ustalaniem odpowiedniej diety w różnych dyscyplinach sportowych i przygotowaniem strategii żywieniowych przed, w czasie i po zawodach.
- dietetyka w hotelarstwie i gastronomii - specjalność proponowana osobom, które chcą specjalizować w zakresie żywienia osób korzystających z gastronomii w ramach usług hotelowych, jak również samodzielnych placówek gastronomicznych.
Ścisła współpraca między pracownikami naukowo - dydaktycznymi uczelni z kierunku dietetyka i pedagogika specjalna daje studentom dietetyki możliwość zdobycia praktycznej wiedzy w kontaktach z osobami niepełnosprawnymi. Ważny elementem studiów są praktyki kliniczne w szpitalach, uzdrowiskach, zakładach opieki zdrowotnej, szkołach i podobnych placówkach.
Przykładowe przedmioty realizowane w trakcie nauki to: edukacja zdrowotna i promocja zdrowia, psychologia stresu, inżynieria genetyczna w żywności, chemia żywności, żywienie człowieka, towaroznawstwo żywności, układanie jadłospisów.
Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej kładzie nacisk na nowoczesną metodykę nauczania i najlepszych praktyków wśród kadry dydaktycznej. Przy uczelni działa biblioteka, Samorząd Studencki, oraz Biuro Karier. Uczelnia ubiega się o udział w programie wymiany międzynarodowej Erasmus+. Studenci mogą starać się o różnego rodzaju stypendia.
Więcej informacji o uczelni dostępne jest na: http://www.wseiii.pl