Opinie o Uczelniach

W polu WYSZUKIWARKI powyżej należy znaleźć uczelnię, a następnie dokonać oceny w punktach (0 - 10 pkt.) oraz wyrazić opinię w komentarzu.

Z ciekawością poznamy Wasze zdanie na temat uczelni, kierunku, specjalności, kadry naukowej, atrakcyjności oferty kształcenia, jakości współpracy międzynarodowej, innowacyjnych technologii w nauczaniu, perspektyw pracy dla absolwentów, oferty zajęć pozadydaktycznych, możliwości rozwijania pasji i zainteresowań, czy wreszcie atmosfery panującej na uczelni.

Liczymy na Wasze głosy, dzięki którym powstaje nasz unikalny ranking szkół wyższych.

To Wy - studenci - jesteście jego autorami i właśnie dlatego jest on tak ważny :-)

Ostatnio dodane komentarze

  • Nikt Ważny
    Politechnika Poznańska

    Chciałbym posłuchać opinii obecnych studentów elektroniki i telekomunikacji na temat kierunku i wydziału. To co mnie interesuje to m.in. poziom stawianych wymagań (jak trudno jest się utrzymać, relatywnie do np poziomu napisanych matur), poziom prowadzonych wykładów (nie mam na myśli tylko zakresu materiału, ale również sposób przekazania wiedzy, czy wykładowcy bez problemu udostępniają prezentacje itp), czy student może powiedzieć że jest tam szanowany, czy traktowany jako zło konieczne, czy lalka voodoo lub worek do wyduszania pieniędzy z warunków; stosunek ilości wiedzy praktycznej do teoretycznej, jeżeli ktoś potrafi racjonalnie potrafi ocenić - czy wymagana wiedza jest przydatna (zdaję doskonale sobie sprawę z tego że wymagać można dużo, ale pytanie czy to w jakikolwiek sposób ma się do rzeczywistości), czy prowadzący są "ludzmi", można się z nimi dogadać, zaliczać w ostateczności na jakiś "specjalnych" warunkach (nie mam na myśli łapówki), tylko po ludzku przedstawić sytuację i ustalić jakieś "polubowne" rozwiązanie; ostatnie może ogólnikowo - jaka jest atmosfera na wydziale (pytanie ogólne, chodzi mi o to jak studenci czują się przebywając na uczelni - czy atmosfera w stylu trzęsimDupami, bo nie zdamy, czy luz - jakoś się zaliczy, ew. jakoś się dogada, czy jak sie nie nauczysz to nie zdasz, ciężko mi jest to sprecyzować - chodzi mi o subiektywne odczucia) i jeszcze ostatnie, po ostatnim - jeszcze kwestia wykładowców - czy są to ludzie którzy pracowali w zawodzie, znają branże, mają pojęcie co jest potrzebne, jak większość tematów wygląda w praktyce, czy doktorki i profesorki co skończyli studia, pracy prawdziwej na oczy nie widzieli i całe życie uczyli się, żeby potem nauczać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    4/26/19
  • Byłem na WSI
    Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Bielsku-Białej

    W zeszłym roku zatrudniła się w naszej firmie jako junior dev. dziewczyna młoda, studiowała w Gliwicach, nie wiem na jakiej uczelni, lecz to co mi powiedziała podniosło moją opinię na temat WSI, ona na ćwiczeniach miała programowanie pascal-u , rozumie że nauka programowania może odbywać się w każdym języku, lecz poco?, gdy na świecie jest sporo na których obecnie się pracuje. Nieszczęście na WSI są najnowsze technologie i uczą tego czego oczekuje rynek pracy. Godzin jest mało, ponieważ to studia zaoczne i z tym się należy liczyć, trochę więcej czasu musimy poświęcić w domu
    4/25/19
  • Magda
    Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie

    Kaśka, cennik jest na stronie. To jakieś 2500 za semestr
    4/25/19
  • 1
    Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie d. PWST

    xd
    4/25/19
  • Kaśka (FiR)
    Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu

    Do hahaha: Płacą to mi w pracy. Jak czytam:,, wszyscy znajomi mówią", ,,wszyscy wiedzą". Wszyscy to znaczy kto? Ci którzy tej uczelnie nie skończyli? Litości. Tak jak pisałam. Kończcie co chcecie. Jak ktoś jest idiotą to nim pozostanie i nie ma znaczenia jaką uczelnię skończy. Wszystko i tak później wyjdzie. Ja po firze pracuję jako analityk biznesowy i jestem bardzo zadowolona. A ostatnio przyjęli u mnie w pracy osobę po UE, już skończyła okres próbny i przygodę z firmą, bo totalnie nie ogarniała. Jak widać dyplom UE nie pomógł. A ponoć tacy tam wszyscy świetni i mają większą wiedzę niż ci z wsb. :) A mojego ,,marnego" dyplomu z WSB nikt nie oceniał. Tak jak pisałam, ocenili mnie na podstawie umiejętności. Pozdrawiam.
    4/25/19
  • Do Kandydata 2
    Uniwersytet Morski w Gdyni

    Najprawdopodobniej praktyki są po 2 roku (wakacje, po 4 semestrze i po 6). Przynajmniej na elektrotechnice tak jest. Trzeba samemu sobie szukać praktyk.
    4/25/19
  • Michał
    Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Bielsku-Białej

    Przykro się patrzy na te żale, idą na studia, robią przez 3,5 roku niewiele, i wylewają żale. Wykładowcy młodzi, praktycy który pracują zawodowo !!, Jak rozpoczynałem tą uczelnie 3 osoby z całej grupy programowały, reszta to była totalnie zielona, po 3,5 roku, większość sobie radziła w językach programowania. Załapali podstawy, by zostać programistą to same zajęcia na WSI to mało !!!, należy poświęcić troszkę więcej własnego czasu, przy tworzeniu aplikacji. Lecz dają dobre podstawy !!. Ja sam z tego nie skorzystałem, ponieważ, ponieważ, w czasie gdy studiowałem wiele lat programowałem, więc raczej się tam nudziłem, poznałem tam naprawdę fajnych ludzi, i szczerze polecam !!.
    4/25/19
  • Po WSI
    Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Bielsku-Białej

    Studiowałem na tej uczelni, i na innej też i mam porównanie, myślę że opinia "Były student" jest przesadzona, ogólnie faktycznie większość zajęć jest prowadzona przez młodą kadrę, i się bardzo starają, jest kilku profesorów starej kadry, i faktycznie co poniektórzy są w równoległej rzeczywistości. Na szczęście nie ma z nimi już wiele zajęć. Jak ktoś myśli że nauczy się programować chodząc na zajęcia, i wykonujący tylko to co się dzieje na zajęciach raz w tygodniu, to jest raczej w błędzie. By się nauczyć każdego fachu, należy się mu troszkę poświecić, i znam kilku studentów, który skończyli tę uczelnie, pracują jako programiści, i też kilku który nie są programistami, nie znam absolwenta tej uczelni, który by siedział na kasie w TESCO, moi znajomi, w większości są informatykami, ostatnio poznałem synka który skończył też WSI, jest kierownikiem w sporej korporacji w B-B, sądząc po samochodzie, to myślę że źle nie zarabia. Jak wspomniałem wcześniej studiowałem na innej uczelni, oblewali jak leciało, jak oblali kogoś z ćwiczeń, od razu został oblany z wykładów, za jedno i drugie się płaciło oddzielnie !!. Zawsze można też iść na ATH, i walczyć z jednym profesorem od sieci, z tego co mi kumpel powiedział to jest do przeżycia, lecz wielu ma z nim ciężko. I tu pojawia się pytanie, jak mnie taki profesor przerżnie na zajęciach czy ja będę lepszym sieciowcem?, tylko dlatego że wykuje to co on chce usłyszeć, myślę że nie, bo technika wielokrotnie się zmieniła od momentu kiedy on pracował w Telefonii Dialog. Inną sprawą było podejście moich kolegów z uczelni, za jednego prace tworzyła jego dziewczyna, inni jak zamknęli laptopa w sobotę popołudniu, to otwierali go w piątek o 16 jak się zajęcia zaczynały, też nie wiele dobrego z uczelni nie wynieśli. Tak jak kolega pisał „udemy, internet i youtube „ to podstawa, w weekend przychodzimy, mamy problem to ktoś pomoże nam go rozwiązać, a jak nic nie zrobimy przez tydzień to jest jedynie nasza strata czasu. Nie znam jeszcze uczelni lub profesora, który by nam wlał wiedzę do głowy !!, ich cel jest taki by nam pokazać drogę rozwoju, a czy z tego skorzystamy to już od nas zależy. Sam pracuje jako programista, studiowałem w czasach, gdy jak firma szukała programisty to był warunek studia 1 stopnia, dziś mało firm ma taki warunek, ale zawsze to może wrócić !!
    4/25/19
  • Marcin J
    Gdańska Szkoła Wyższa

    estem studentem tej szkoły. Bardzo wszystkim polecam. Uczelnia na której można spokojnie połączyć naukę z pracą. Wykładowcy bardzo uprzejmi. Dobry kontakt również z dziekanatem. Wszędzie miła obsługa oraz chęć pomocy studentowi. Zdecydowanie polecam.
    4/25/19
  • Damian
    Uniwersytet Łódzki

    Hejka mam pytanie ile mniej więcej trzeba mieć punktów by dostać się na logistykę i czy jest ciężko
    4/25/19
  • MATURZYSTa
    Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie

    Czy trudno dostać się do ASzWoj? Jakie wyniki z matury minimalnie muszę uzyskać?
    4/25/19
  • Kandydat
    Uniwersytet Morski w Gdyni

    A jak to wyglada z praktykami na informatyce? Sa praktyki w ogóle i jeśli Tak to na którym roku?
    4/25/19
  • wiola
    Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Warszawie

    Czy ktoś wie jak sie skontaktować ze szkoła ponieważ potrzebuje zaswiadczenie o uczęszczaniu do tej szkoły jest mi potrzebne do zakldu pracy.
    4/25/19
  • Studentka WSB
    Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa, Filia w Bartoszycach

    WSB to zdecydowanie dobry wybór: wydział na miejscu, fajne kierunki, świetna kadra, sporo zajęć terenowych, bezproblemowy kontakt dziekanatu ze studentami, ratalne czesne. Niedługo kończę licencjat i na pewno skorzystam z oferty studiów magisterskich.
    4/24/19
  • .
    Politechnika Gdańska

    Nie polecam Oceanotechniki na PG. Program nauczania jest zacofany, zamiast uczyć się korzystania z narzędzi komputerowych student jest uczony prehistorii... Brak poszanowania przez wykładowców czasu i pracy włożonej w projekty oraz samego studenta to standard. Masa zbędnych, nieciekawych przedmiotów "zapychaczy planu" sprzyjających odsianiu studentów podczas dążenia do "Elitarności" uczelni.
    4/24/19
  • Do Kandydata
    Uniwersytet Morski w Gdyni

    Na uczelni jest plan dla 2 semestru, bo teraz jest drugi semestr. Informatyka jest nowym kierunkiem więc nie ma starszych roczników, tylko 1 rok. Co do pierwszego pytania... hmm... nie jestem na informatyce, ale studiuję na elektrycznym. Z tego co widziałem na informatyce jest dużo przedmiotów elektrycznych nie mających nic wspólnego z informatyką. Reszty nie wiem.
    4/24/19
  • Kandydat
    Uniwersytet Morski w Gdyni

    Czy warto iść na informatykę na wydział elektryczny? I jeszcze pytanie dlaczego na stronie uczelni jest tylko plan dla II semestru?
    4/24/19
  • Chrabąszcz
    Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie

    Witam, byłoby świetnie jakby ktoś napisał jak ocenia usługi gastronomiczne i dietetyke na wydziale z Zarządzania
    4/24/19
  • Natalia
    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

    Witam jakie były zeszłoroczne progi punktowe na kierunek biotechnologia? :)
    4/24/19
  • Martyna98
    Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

    Ile trzeba mieć procent z matury żeby dostać się na dietetykę na UPH Siedlce na studia dzienne ?
    4/24/19