Psycholog

Psycholog jest specjalistą, który zajmuje się powstawaniem i przebiegiem procesów psychicznych, świadomością, stanami emocjonalnymi i cechami psychicznymi człowieka oraz procesami poznawczymi i wyobrażeniami, a także jego stosunkami z otoczeniem oraz zasadami rządzącymi tymi relacjami. Psycholog może się specjalizować w różnych działach psychologii, np. w psychologii wychowawczej (pedagogicznej), psychologii pracy, rozwojowej lub funkcjonalnej.

Predyspozycje
U przyszłego psychologa ważne jest zainteresowanie zachowaniem ludzi, zadawanie sobie pytań o ich motywacje i chęć wyjaśnienia ich źródła. Bardzo ważna jest umiejętność komunikowania się, rozumienia i słuchania innych ludzi, a także wrażliwość na ich problemy. Psychologiem nie powinni zostawać ludzie z problemami psychicznymi i słabym kontaktem z otoczeniem, choć teoretycznie studiować może każdy.

Status społeczny

Postrzeganie psychologa zależy głównie od jego miejsca pracy. W przypadku psychologów pracujących w poradniach lub klinikach traktuje się ich na równi z lekarzami. Psycholog będący pracownikiem firmy konsultingowej czy doradcą personalnym jest traktowany bardziej jak manager. Cieszy się podobnym prestiżem, a czasem nawet większym, z racji osiągania wyższych dochodów.

Jak zostać psychologiem?
Należy podjąć studia z zakresu psychologii, oferowane przez większość uniwersytetów, a także szkoły niepubliczne, np. Wyższą Szkołę Psychologii Społecznej.
Program studiów psychologicznych jest podobny w całym kraju. Pierwsze dwa lata to tzw. kanon programu, obowiązkowy dla wszystkich. Po ich zaliczeniu studenci zaczynają wybierać kursy według własnych zainteresowań. Kształtują swój profil studiowania, choć są ograniczeni tym, że muszą zdobyć odpowiednią liczbę punktów w ciągu roku.
Zazwyczaj na III roku można zacząć ścieżkę specjalizacyjną, czyli zestaw zintegrowanych kursów. Chodzi tu np. o psychologię kliniczną, psychologię społeczną, psychologię kliniczną dziecka, pomoc psychologiczną człowiekowi dorosłemu, psychologię zarządzania, psychologię twórczości, psychologię sądową. Najbardziej popularne w skali kraju są ścieżki psychologii klinicznej i psychologii społecznej.

Psychologia społeczna robi dziś karierę dlatego, że pozwala zrozumieć, jak ludzie widzą i oceniają siebie oraz innych w różnych sytuacjach. Zdobywa się więc informacje uniwersalne, przydatne w każdych układach społecznych. Absolwent psychologii społecznej umie zastosować techniki perswazji, potrafi zapanować nad grupą osób i zanalizować źródło konfliktów. Wszystko to osiąga w trakcie zajęć, często mających charakter warsztatów.
Duża część studentów trafia na psychologię ogólną. Taka psychologia utrudnia jednak start zawodowy, bo po niej nie można objąć konkretnego stanowiska. Do popularnych specjalności należy psychologia zarządzania zasobami ludzkimi. Efektywny menedżer powinien umieć motywować ludzi, budować pozytywne relacje międzyludzkie, umiejętnie rozwiązywać konflikty i być efektywnym negocjatorem. Inne wybierane specjalności to: psychologia wychowawcza, psychologia rozwojowa dzieci i młodzieży, gerontopsychologia, czyli psychologia ludzi starszych. Dość modna jest specjalność terapii psychologicznej, która konkuruje z psychiatrią. Zmieniają się jej techniki: już dawno psycholodzy odeszli od klasyki, czyli od rozumienia i mówienia. Pracuje się w grupach (terapia grupowa) podzielonych na różne tematy.
Studenci mogą też specjalizować się w psychologii środowisk zawodowych, np. biznesowych, czy psychologii pracy. Kolejne popularne i wybierane przez dzisiejszych studentów zastosowanie tej nauki to styk psychologii i środków masowego przekazu (psychologia mediów). Doskonale rozwija się psychologia zawodów medialnych (dziennikarzy) oraz zajmująca się samym oddziaływaniem mediów na ludzi. Współczesna psychologia zmierza w stronę powiązań z życiem społecznym i ekonomicznym i głównie te dziedziny warto na studiach wybierać.

Gdzie do pracy?
Możliwości zatrudnienia jest wiele. Absolwent psychologii może zostać psychologiem klinicznym, trenerem Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, psychoterapeutą lub doradcą personalnym. Może pracować jako psycholog szkolny, zakładowy lub doradca w różnych branżach. Wielu psychologów znajduje pracę w firmach szkoleniowych bądź działach personalnych firm. Obie kategorie są zainteresowane specjalistami ds. zarządzania zasobami ludzkimi. Trafiają również na bardziej wyspecjalizowane stanowiska w konsultingu i doradztwie psychologicznym pracy. Inne opcje to propozycje pracy w instytucjach i ośrodkach terapeutycznych, które proponują pracę z uzależnionymi, neurotykami lub w roli psychologa środowiskowego.
Tak naprawdę wachlarz możliwości zawodowych jest bardzo szeroki. Studia psychologiczne przygotowują do pracy w wielu zawodach. Absolwenci pracują na stanowiskach menedżerskich, jako redaktorzy i koordynatorzy projektów, w mediach i biznesie.

Zarobki
Wynagrodzenia w branży uzależnione są od miejsca pracy. Młody psycholog np. w służbie więziennej, dostaje 2,6 tys. zł miesięcznie, dodatek mundurowy i raz na rok nagrodę finansową (ok. 1500 zł). Ale jako psychoterapeuta może zarobić dużo więcej. Prywatna praktyka w W-wie pozwala uzyskać dochody na poziomie kilku tysięcy złotych i wyżej. W przychodniach pensje wahają się od 3 do 6 tys. zł miesięcznie.

Komentarze (31)

  • kijuyh

    Mój wybór - psychologia sportowa. Idę na Uniwerek SWPS w W-wie
    16.03.2017
  • a zarobki

    ile zarabiaja psychologowie? ale rózni, pracujący w zawodzie i w inncyh branżach?
    07.04.2014
  • kosia

    Najlepiej humanistyczny. Aczkolwiek po każdym profilu w liceum masz możliwość pójścia na studia, na kierunek psychologia. Ważne tylko, żebyś miała dobrze zdaną maturę ;))
    23.05.2013
  • Pati

    jaki wybrać profil w liceum jeśli chce się zostać psychologiem?
    07.04.2013
  • Iza

    Mój wujo jest psychologiem, pomaga ludziom :) ale zna się na swojej pracy jak nikt :) zawsze jak do nas przyjedzie , a mnie coś trapi rozpozna od razu :P nic się przed nim nie ukryje :) podziwiam go, chciałabym kiedyś pójść w jego ślady :)
    27.03.2013
  • Paulina

    Psychologia jest strasznie ciekawa... Nie studiowałam tego nigdy, nie miałam bliskiej styczności ale często sama dla siebie czytam książki psychologiczne, o ludzkim zachowaniu, o reakcjach na bodźce, o problemach człowieka. wciąga mnie to bardzo, żałuje, że wybrałam inną drogę zawodową.
    07.02.2013
  • mirek9

    po prostu polski rynek kilka lat temu zalała fala psychologów a oni chcąc utrzymać sie przy pracy robią z nas idiotów, żeby mieć jak najwięcej pacjentów...
    01.02.2013
  • vishy

    Z przykrością muszę stwierdzić, że coraz częściej psycholodzy skupiają się na sobie, czyli na tym jak zarobić. Szczególnie Ci pracujący w prywatnych gabinetach. Wmawiają pacjentom, że nie są jeszcze gotowi by normalnie żyć i zmuszają do wykupienia kolejnej wizyty. a te wizyty, nie oszukujmy się, nie należą do tanich
    05.12.2012
  • alexNIes

    chyba najważniejsze w zawodzie psychologa jest umiejętność oddzielenia życia codziennego od pracy. Niestety pracując z ludźmi, którzy mają problemy nie można im pokazywać, że jest coś nie tak.. Trudna praca, bo życie nie jest łatwe.
    03.12.2012
  • żabi

    Psycholog musi mieć dużą widzę na temat ludzkiej psychiki. Ale prócz tego musi umieć rozmawiać i umieć słuchać. Wielu ludzi wyszło z dołka właśnie dzięki pomocy psychologa. Dlatego ta praca jest bardzo ważna. A mówiąc o aspektach finansowych to najkorzystniej jest mieć własny gabinet i wtedy zarabia się najwięcej. Zresztą, praca psychologa jest opłacalna, każdy się z tym zgodzi
    06.11.2012
  • WZ

    człowiek jest tak skomplikowany, że nawet jeśli ktoś przeczytałby milion książek na temat ludzkiej natury i tak nie zdobędzie pełnej wiedzy, Bo każdy z nas jest inny, inaczej reaguje na problemy, inaczej okazuje radość.. także myslę, że prócz tej całej wiedzy książkowej, wykształcenia i 5 lat mozolnej nauki, przydałoby się trochę empatii ze strony psychologa i takiego ludzkiego podejścia do każdej osoby indywidualnie. Albo się to ma, albo się nie ma :)
    25.10.2012
  • Gabi

    Czytając wszystkie opinie, przypominam sobie siebie 5 lat temu gdy wybierałam tą specjalność i jakie miałam wąskie myślenie na temat tego zawodu. Pojecie psychologa jest bardzo wąsko rozumiane. Jak napisane jest w artykule nie jest to praca tylko z osobami "w pewien sposób zaburzonymi i potrzebującymi pomocy" co konkretnie kierowane jest na specjalności Kliniczna Psychologia. A to czy specjalność ukierunkowana jest na człowieka czy np organizacje, niekoniecznie musi świadczyć o zaburzeniu. Psycholog jest osobą, która zdaje sobie sprawę z pewnych procesów zachodzących w środowisku i które maja wpływ na działanie innych i jest nie po to, by dawać rady i mówić jak się powinno postępować, ale pomagać w zrozumieniu ów procesów i poszerzać świadomość ich działania co w konsekwencji daje nam szersza perspektywę odpowiedzi na nurtujący nas problem.
    10.07.2012
  • mationka

    MAT u nas na uniwersytecie też tak jest, że sporo chętnych na jedno miejsce. Mi się na szczęście udało bo dobrze napisałam biole na maturze. Gdyby nie to pewnie wylądowałabym na zarządzanie.Jednak psychologia jest ok. Masa książek do czytania niestety. No a jesli chodzi o staże to cięzko a przydałoby się jakiś zrobić podobno łatwiej prace w zawodzie jest dostać
    14.05.2012
  • MAT

    Na psychologię to jest tyle chętnych, że nawet ok 9 osób na jedno miejsce. Mówię tutaj oczywiście o Uniwerku w większym mieście. Dużo ludzi mysli, że nadaję się na psychologa dlatego składa papiery na takie a nie na inne studia. Są ciekawe owszem no ale nie dla każdego. Ktoś tutaj pisał poniżej, że trzeba mieć predyspozycje i ja się z tym zgadzam. Nie wiem po co niektórzy składają papiery? Zabierają innym miejsca
    05.05.2012
  • Moris

    Psycholog dużo może zdziałać. Ja akurat byłam świdkiem dwóch przypadków ludzi u których bez pomocy psychologa się nie obyło. Było to dwóch różnych psychologów i dwa różne przypadki dlatego cięzko mi ocenić i powiedziec jakie kryteria powinien spełniać dobry psycholog. Powinien być kompetentny jak najbardziej. Reszta zależy już od przypadku i człowieka, moim zdaniem do każdego trzeba podchodzić indywidualnie
    03.05.2012
  • Ofela

    Moja znajoma ma bardzo dobrego psychologa - babkę. Ma bardzo dobre podejście do swoich pacjentów. Beata - bo tak ma na imię musiała pozbierac sie po rozwodzie. Widziałam ja zaraz po rozwodzie i serio musiała iść po jakąś pomoc. Cieńko to widziałam. Ale teraz na wiosnę widzę jak zaczyna odbijać się od dna. Dobry psycholog to super sprawa. Nie ma co oszczedzac na swoim zdrowiu psychicznym. Babka duzo zarabia ale jest specjalista w swej dziedzinie. Rok i moa znajoma zaczyna nowe zycie
    30.04.2012
  • Tyl

    Psycholog w służbie więziennej zawsze mnie pasjonowało to stanowisko. Może kasa nie jest tutaj tak wysoka jak na innych stanowiskach ale myślę, że praca bardzo oryginalna i dająca satysfakcję. Dodatek mundurowy podobno tez jest dodatek czyli chyba nie może być aż tak źlę. Myślę aby iść w te ślady. Nieługo kończę psychologie na moim Uniwerku.
    22.04.2012
  • Dajana

    Dobry psycholog to prawdziwy skarb dla kogoś kto ma problemy emocjonalne. Psycholog to powinno być powołanie. W końcu jakoś tam wpływa na nasze emocje i odczucia. Widziałam już wielu psychologów dla których była to tylko w praca. U nas w ośrodku się to trochę teraz zmieniło, dużo uwagi zwracamy na to aby psycholog był kompetentny i miał powołanie. Ciężka to praca. Zmierzac się z ludzką tragedia i problemami
    21.04.2012
  • Monik

    Słuchajcie problemów emocjonalnych jest masa. I psycholog to dobra opcja. Świat sam napędza te problemy emocjonalne. Nie dość, że mamy coraz mniej czasu to nie potrafimy sobie sami radzić z problemami i zamiatamy je pod dywan. Ile jest specjalności to się w głowie nie mieści psychologia diagnostyczna, psychologia sądowa i inne. Kto myśli o tym zawodzie?? Może terapeuta lepszy?? też dobra opcja. Ile teraz jest problemów małżeńskich? Terapeuta to moim zdaniem przyszość. jednak są wysokie wymagania Jednym z tych wymagań jest posiadanie licencji psychoterapeutycznej Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, oraz podpisanie deklaracji etycznej Komisji Licencyjnej Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Więc warto?
    16.04.2012
  • Kasia

    Uwielbiam rozmowę z ludzi, radzenie im i pomoc w trudnych życiowych sytuacjach, ale czasem gdy rozmawiam ze znajomymi to staję przed trudnym wyborem czy na pewno dobrze im poradziłem? czy moja opinia im pomogła i czy nie lepiej byłoby przemilczeć kilku rzeczy... Praca psychologa jest chyba bardzo trudna i każdy z nas jest zupełnie inny, a podczas rozmowy jest bardzo trudno ocenić osobę z którą rozmawiamy...
    21.01.2012
  • Monka

    oj tak. Coraz wiecej problemów emocjonalnych się u nas wykształca. Problem tkwi w samym życiu. Samo życie daje nam teraz takie możliwości, że aż jak widać można zwariować
    09.01.2012
  • do Nuk

    Pewnie dlatego, że chodzenie do psychologa lub terapeuty to coraz mniejszy wstyd. Może nie taka moda jak w Stanach ale coraz częściej sięgamy po pomoc.
    04.01.2012
  • Nuk

    Moja koleżanka jest psychoterapeutką. Ma swoją prywatną praktykę, nie narzeka na brak pracy. Wręcz przeciwnie, często przekazuje potencjalnych pacjentów kolegom po fachu.
    04.01.2012
  • Henrik

    psycholog to dobra fucha. Tylko trzeba miec swoj prywatny gabinet i naprade być w tym dobrym. Empatia - to najważniejsze
    02.01.2012
  • Muuu

    Świetny zawód dla ludzi lubiących grzebać w głowach. Ja osobiście najchętniej pracowałabym z dziećmi.
    02.01.2012
  • Derona

    Znam jednego psychologa z zamilowania. Wspaniały czlowiek, umie się podzielic swoja widza i doswidczeniem. Widać, ze jest dobry w tym co robi
    29.12.2011
  • Derona

    Znam jednego psychologa z zamilowania. Wspaniały czlowiek, umie się podzielic swoja widza i doswidczeniem. Widać, ze jest dobry w tym co robi
    29.12.2011
  • Basiek

    Studia cięzkie sama jestem na takich profilu. Jednak wiele mozna wyciagnac. Uczą życia i relacji z innymi osobami :)
    28.12.2011
  • derki

    Myślałam o tym. Nie poszłam jednak na studia o tym kierunku. Jak zobaczyłam listę książek to się przeraziłam. Studia łatwe nie są, masa nauki podobno. Dużo bioli
    27.12.2011
  • derki

    Myślałam o tym. Nie poszłam jednak na studia o tym kierunku. Jak zobaczyłam listę książek to się przeraziłam. Studia łatwe nie są, masa nauki podobno. Dużo bioli
    27.12.2011
  • derki

    Myślałam o tym. Nie poszłam jednak na studia o tym kierunku. Jak zobaczyłam listę książek to się przeraziłam. Studia łatwe nie są, masa nauki podobno. Dużo bioli
    27.12.2011