Jakiego artykułu szukasz?

​Nowy kierunek studiów inżynierskich w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie od października rozpocznie kształcenie studentów na kierunku inżynierskim pierwszego stopnia o profilu praktycznym CHEMIA ŻYWNOŚCI.

​Nowy kierunek studiów inżynierskich w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia

Decyzją Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 24 lipca 2019 r. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie otrzymała uprawnienia do prowadzenia studiów pierwszego stopnia [studia inżynierskie] o profilu praktycznym na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI.

Warto zaznaczyć, że są to pierwsze 3,5-letnie studia inżynierskie na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI w Polsce.

Samo uruchomienie studiów i potrzebę kształcenia na ww. kierunku rekomendowali przedstawiciele ze środowiska społeczno – gospodarczego m.in.: Bio Cert Małopolska, Bio Planet, Centrum Znakowania Żywności, Food Colours, Food Forum, Green Spoon, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa, Instytut Zdrowego Życia, JARS Sp. z o.o., Labchem, Narodowy Instytut Leków, NUSCANA biotechnika laboratoryjna, Olimp Labs, Polska Izba Opakowań, Pro Biotics Polska, SGS, Stowarzyszenie Ekosystem Dziedzictwo Natury, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, UO-technologia, Zachodniopomorskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów oraz przedstawiciele środowiska oświaty: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych.

Kierunek chemia żywności jest nowym kierunkiem kształcenia na polskich uczelniach, a jak się okazuje istotnym dla naszej gospodarki, w której to przemysł chemiczny warty miliony wpływa bezpośrednio na inne sektory gospodarki, w tym również przemysł rolno-spożywczy będący drugim co do wielkości sektorem gospodarczym w UE. Co więcej przemysł rolno-spożywczy jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi nie tylko polskiej, ale światowej gospodarki, która wymaga szczególnej dbałości o jakość, gdyż dostarczane przez nią produkty/usługi wpływają na zdrowie i jakoś życia człowieka, ale także na stan środowiska. Przemysł rolno-spożywczy jest tym obszarem, w którym chemia odgrywa istotną rolę. Związki chemiczne stosowane są przy realizacji procesów produkcji, jak i w przetwórstwie żywności, a co więcej preparaty chemiczne mają kluczowe znaczenie dla zachowania określonej jakości produktów. Chemia żywności „odkrywając” skład większości surowców i produktów żywnościowych niewątpliwie najbardziej przysłużyła się technologii.

Z uwagi na dynamikę zmian w obszarze rynku żywnościowego, na którym to utrzymanie właściwych standardów produkcji żywności jest związane z kontrolą już na etapie surowców do jej produkcji, istnieje duże zapotrzebowanie na kadry posiadające specjalistyczną wiedzę inżynierską, która jest nieodzowna w procesie rozwoju i obsługi coraz to bardziej specjalistycznych narzędzi do badania żywności czy też urządzeń analitycznych.

Głównym celem kształcenia na kierunku chemii żywności jest wykształcenie kadry specjalistów przygotowanych do pracy w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności, a więc w przemyśle spożywczym, przetwórczym, agrochemicznym czy firmach o profilu rolniczym. Nabyte podczas studiów umiejętności pozwalają także na pracę w zakresie oceny jakości żywności, ochrony żywności oraz chemicznych podstaw dietetyki i żywienia człowieka zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.

Wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy chemicznej, technologicznej będą konkurencyjną, a co ważne specjalistyczną i poszukiwaną kadrę inżynierską na europejskim rynku pracy leży u podstaw kształcenia przyjętego w misji strategii rozwoju Uczelni. Program studiów nastawiony jest na łączenie wiedzy teoretycznej z wiedzą praktyczną i umożliwia nabywanie szczególnych umiejętności inżynierskich w zakresie realizacji zadań i funkcji zawodowych. Odpowiednia ilość godzin zajęć praktycznych ze szczególnym uwzględnieniem zajęć laboratoryjnych i praktyk wyposaża absolwenta kierunku chemia żywności w umiejętności pozwalające na realizację samodzielnych zadań w laboratoriach i instytucjach kontrolnych w zakresie oceny jakości i ochrony żywności a także podmiotach zajmujących się dystrybucją żywności.

Absolwent chemii żywności:

  • posiada umiejętności posługiwania się wiedzą z zakresu chemii żywności, technologii żywności, w tym procesów produkcyjnych z uwzględnieniem problematyki żywności i jej kontroli,
  • posiada umiejętności wykorzystania wiedzy w pracy zawodowej z zachowaniem zasad etycznych,
  • potrafi prawidłowo identyfikować i rozwiązywać problemy zawodowe,
  • posiada umiejętność komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy,
  • posiada umiejętność sprawnego posługiwania się dostępnymi środkami informacji,
  • potrafi współdziałać w grupie, organizować i kierować niewielkimi zespołami, jest gotowy do realizacji indywidualnych i zespołowych zadań z zakresu chemii żywności,
  • potrafi organizować i brać udział w pracach laboratoryjnych B+R,
  • potrafi samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą, wykazując się znajomością problematyki z zakresu chemii żywności i umiejętnością zastosowania rozwiązań inżynierskich
  • posługuje się językiem obcym zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, w tym językiem obcym specjalistycznym i siatką pojęciową z zakresu chemii żywności w stopniu potrzebnym do wykonywania zawodu.

Dodatkowo absolwent po ukończeniu studiów inżynierskich potrafi:

  • organizować i zarządzać procesami wytwarzanie związków i preparatów chemicznych,
  • ocenić jakość produktu z wykorzystaniem metod analitycznych i fizyko-chemicznych,
  • umiejętnie dobrać skład produktów żywnościowych w zależności od potrzeb konsumentów,
  • wykorzystać wiedzę z zakresu różnych obszarów analityki żywności, chemii analitycznej czy też podstawową wiedzę z technologii żywienia umożliwiającą mu podejmowanie aktywności zawodowej w sprofilowanych podmiotach,
  • wdrożyć i utrzymać system zarządzania jakością w firmach specjalizujących się w produkcji żywności.

Studia mają na celu przygotowanie do wykonywania pracy w zawodach inżynierskich w:

  • laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną,
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych,
  • jednostkach badawczych,
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności,
  • koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności;
  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów.

Serdecznie zapraszamy! Rekrutacja rozpoczęta: https://wsiiz.pl/chemia-zywnosci

Zobacz także Prezentację Uczelni

Powiązane treści

Komentarze (0)

brak komentarzy…
  • Uniwersytet Kaliski
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Szczeciński
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Politechnika Poznańska
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Collegium Humanum w Gdańsku