Warsztaty edukacyjne w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie zaprasza na Dni Otwarte, w ramach których odbędą się warsztaty edukacyjne poświęcone studiom na kierunku Chemia Żywności.
Zapraszamy na warsztaty edukacyjne!
23 sierpnia 2019 r. odbędzie się specjalna edycja Dni Otwartych w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
W ich trakcie będzie można wziąć udział w Warsztatach Edukacyjnych pt.: "Zdrowa żywność. Świadomość. Przyszłość."
Warsztaty będą poświęcone nowemu kierunkowi studiów na Wydziale Inżynierii, czyli Chemii Żywności. Czekają na Państwa specjalne pokazy i doświadczenia laboratoryjne przygotowane przez Kadrę Dydaktyczną WSIiZ, mające na celu uświadomienie jak istotne w życiu codziennym jest sięganie po zdrową żywność. A wszystko to w lekkiej i przystępnej formie! Jest to wyjątkowa okazja, aby poznać Uczelnię bliżej, zanim jeszcze złożycie Państwo dokumenty. Serdecznie zapraszamy! Partnerem warsztatów jest Partner WSIiZ firma Qulineo - specjalistyczne produkty dla gastronomii.
Program warsztatów:
12:00-12:30
Spacer po Uczelni. Poznaj bazę dydaktyczną Uczelni
Warsztat: Czy wiemy co jemy?
W pracowni chemii żywności, z wykorzystaniem szkła i sprzętu laboratoryjnego, za pomocą ciekawych reakcji charakterystycznych wykryjemy podstawowe składniki znajdujące się w żywności. Dowiemy się co kryje się w podstawowych produktach spożywczych, które codziennie zjadamy. Obecność na warsztatach pozwoli przekonać się, że żywność i składniki produktów spożywczych to tak naprawdę ważne i niezbędne dla naszego organizmu związki odżywcze - substancje chemiczne, o których warto i trzeba wiedzieć dużo.
14:00-15:00
Warsztat: Czy smaczny znaczy zdrowy?
- Czy kolorowy znaczy smaczny? Co to są i jak działają barwniki?
- Jak wykryć sztuczne barwniki w napojach i słodyczach?
- Czy słodki znaczy lepszy? Cukier w żywności.
- Czy serki owocowe, jogurty i kefiry są zdrowe?
- Co kryje się w gumie do żucia, chipsach i coca coli?
- Jak dodatki do żywności wpływają na nasze zdrowie?
- Co powinniśmy wiedzieć o środkach konserwujących żywność?
Dodatkowo w programie:
Quiz wiedzy o żywności, upominki i inne niespodzianki!
Rekrutacja na Chemię Żywności trwa:
Zobacz także Prezentację Uczelni w portalu