Czas na wspaniałą herbatę
Picie herbaty to część naszego codziennego życia. Spożywamy ją podczas śniadania, do kolacji, w ciągu dnia. Najchętniej pijemy herbaty w okresie jesiennym i zimowym. Wówczas herbacie towarzyszy cytryna, miód, sok malinowy. Z kolei latem zyskuje na popularności ice tee, czyli wychlodzona herbata o właściwościach orzeźwiających.
Jakie są rodzaje herbat?
Herbata Czarna - to najpopularniejszy w Polsce rodzaj herbaty. Otrzymuje się ją w wyniku więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia oraz sortowania liści. Większość czarnych herbat wędruje do nas z rozległych plantacji w Indiach, Chinach i Afryce. Odmianą czarnej herbaty jest szczególnie aromatyczna Darjeeling, pochodząca z północy Indii. Równie cenione i znane są Assam oraz Cejlon, czyli herbata pochodząca ze Sri Lanki. Czarna herbata stanowi 98% światowego handlu.
Herbata Biała - należy do najdroższych i cieszących się największym uznaniem koneserów herbat. Poza wyjątkowym smakiem posiada także szczególne właściwości zdrowotne, między innymi przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Herbata ta nie podlega żadnemu procesowi. Zbiera się ją tylko raz roku i robi się to ręcznie. Natychmiast po tym zostaje ona suszona. Przez prawdziwych znawców jest uznawana za najwyższy gatunek.
Herbata Zielona - w przeciwieństwie do czarnej nie zostaje poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Jest najstarszą ze wszystkich herbat, wysoko cenioną dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Zawiera witaminy A, B, B2, C, E oraz wiele innych składników, skutecznie hamujących procesy starzenia organizmu.
Herbata Żółta - pośrednia pomiędzy czarną, a zieloną. Poddawana jest temu samemu procesowi co ta pierwsza, tyle tylko, że w herbacie żółtej etap fermentacji zostaje nagle przerwany. Występuje wyłącznie w Chinach. W Europie jest mało znana.
Herbata Czerwona - znana jest głównie ze swoich odchudzających właściwości. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia. Charakteryzuje się ciekawym, ziemisto-korzennym posmakiem. W wyniku krótkiego procesu fermentacji brzegi i koniuszki liści mają czerwony odcień.
Herbata Rooibos - nie zawiera kofeiny i garbnika, więc może ją pić każdy, nawet niemowlęta. Pomaga przy bezsenności i kłopotach żołądkowych. Odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz wielu substancji mineralnych i mikroelementów, takich jak: wapń, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, mangan, fluor, sód. Ma doskonały, naturalny smak, jest słodka, łagodna i aromatyczna. Oprócz wielu walorów smakowych, posiada także właściwości lecznicze.
Herbaty Aromatyzowane - sporządza się je z różnego rodzaju herbat (m. in. czarnej, zielonej, żółtej). Wszystko dzieje się w tzw. bębnach obrotowych, w których do kręcących się listków dodaje się troszkę płatków kwiatowych, skórki z owoców (np. pomarańczy). Można też rozpylić wewnątrz bębna olejki zapachowe, np. owocowe, kwiatowe, korzenne. Najbardziej znaną herbatą aromatyzowaną jest Earl Gray.
Herbata Mate (tzw. Yerba Mate) – choć na polskim rynku jest dostępna od dawna, nadal pozostaje mało znana. Określana jest argentyńskim zielonym złotem. Jest bogata w mateinę (substancję podobną do kofeiny), dzięki której napar ma działanie pobudzające i pozytywnie wpływa na stan umysłu, ułatwiając koncentrację. Herbata ta uprawiana jest w Południowej Ameryce, dokładniej w Argentynie.
Przygotowując herbatę, warto zapamiętać:
- Jakość naparu zależy od rodzaju wody. Im woda twardsza, tym napój gorszy.
- Wody używanej do herbaty nie powinno się gotować zbyt długo.
- Herbata zaparzona w wielokrotnie gotowanej wodzie traci swoje korzystne właściwości (np. działanie uspokajające)
- Herbatę należy przechowywać w większych ilościach. W małych papierowych pudełkach szybko traci aromat.
- Najlepsze do przechowywania herbaty są szczelnie zamykane puszki.
Zasady parzenia herbaty
- Należy podgrzać czajniczek, w którym przygotowujemy herbatę.
- 1 łyżeczka suchej herbaty powinna przypadać na jedną filiżankę naparu.
- Zagotować potrzebną ilość wody i natychmiast zalać nią herbatę.
- Herbatę parzyć nie dłużej niż 5 minut. Po 4 minutach uwalniają się garbniki, które zabijają delikatność smaku, ale działają pozytywnie na żołądek i jelita.
- Herbaty zielonej nie należy parzyć dłużej niż 1 minutę, gdyż stanie się gorzka.