Szef kuchni (kuchmistrz)
Szef kuchni organizuje i nadzoruje pracę podległego personelu kuchennego oraz prowadzi instruktaż technologiczno-techniczny w zakresie produkcji kulinarnej w zamkniętych i otwartych zakładach żywienia zbiorowego.
Obecnie doskonali szefowie kuchni decydują o tym, gdzie i co się jada. Renoma restauracji zależy od ich umiejętności kulinarnych, finezji, kreatywności.
Dobry szef kuchni to nie tylko kucharz, ale specjalista z zakresu chemii, fizyki, znających właściwości produktów spożywczych, sposoby ich obróbki, procesów jakie zachodzą podczas ich przetwarzania. Wyrafinowane podanie potrawy wymaga zdolności artystycznych, polotu, wyczucia estetyki.
Szef kuchni musi mieć ponadprzeciętne wyczucie smaku, być osobą dobrze zorganizowaną, zaradną. Przydatna będzie łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w grupie, pod presją czasu. Konieczne są także predyspozycje menedżerskie.
Czym zajmuje się szef kuchni?
Szef kuchni (ang. chef lub head chef) to osoba, która zarządza całą pracą kuchni — od planowania menu, przez organizację zespołu kucharzy, aż po kontrolę jakości potraw. To nie tylko mistrz gotowania, ale też lider, menedżer i organizator.
Do jego głównych zadań należy:
- tworzenie menu
- nadzór nad przygotowaniem potraw
- przygotowywanie kluczowych dań
- zarządzanie personelem kuchni
- dbanie o organizację pracy
- kontrola kosztów i zamówień
- reprezentowanie restauracji.
Jak zostać szefem kuchni?
Teoretycznie kucharzem może zostać każdy, ważne, żeby mieć to "coś".
Szef kuchni to najwyższy stopień w hierarchii. Szefem kuchni zostaje najczęściej kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi.
Do zawodu kucharza przygotowują szkoły średnie o profilu gastronomicznym, wybrane kierunki studiów: technologia żywności i żywienie człowieka, chemia i technologia żywności, gastronomia i sztuka kulinarna, technologia i organizacja gastronomii, gastronomia i hotelarstwo, dietetyka. Wiele firm organizuje kursy i specjalistyczne szkolenia z zakresu gastronomii. Praktyka u mistrzów kuchni to najlepsza szkoła gotowania. Ważne jest ciągłe śledzenie trendów, nowości w gastronomii, oczekiwań klientów.
Ile zarabia szef kuchni (kuchmistrz)?
Zarobki szefa kuchni w Polsce wahają się średnio od około 6 000 zł do 12 000 zł brutto miesięcznie, choć mediana wynosi około 7 550 zł brutto. Wynagrodzenie zależy od wielu czynników, takich jak wielkość i rodzaj lokalu, doświadczenie oraz lokalizacja.
W luksusowych restauracjach i hotelach 4-gwiazdkowych zarobki mogą sięgać 12 000 zł brutto lub więcej, podczas gdy w hotelach 3-gwiazdkowych średnio to od 6 000 zł do 10 000 zł brutto.
***
Nie wiesz, w jakim mieście studiować? - wybierz swój ośrodek akademicki.
Wyszukiwarka uczelni, kierunków, typów studiów ułatwi decyzje wszystkim niezdecydowanym kandydatom.
Wybiegaj w przyszłość, zaplanuj Studia podyplomowe.
Fot. Freepik
Powiązane zawody
Barista
Barman
Cukiernik
Kucharz


















































































































































