Dietetyk
Dietetyk to specjalista zajmujący się prawidłowym oraz racjonalnym odżywianiem zarówno osób zdrowych, jak i w czasie choroby. Posiada wiedzę pozwalającą planować i nadzorować żywienie indywidualne bądź zbiorowe. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Jako osoba pracująca z pacjentami, dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Cechować się empatią, a także wyróżniać pasją studiowania nowości i uzupełniania wiedzy. Dietetyk musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem.
Jego zadaniem jest wspomaganie procesu leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawianie samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych.
Jak zostać dietetykiem?
Bardzo wiele uczelni zarówno publicznych (głównie medycznych lub biologiczno-przyrodniczych) ale również niepublicznych szkół wyższych oferuje studia na kierunku Dietetyka czy Technologia żywności i żywienie człowieka, Dietetyka i ekologiczna żywność, Żywienie człowieka i dietoterapia. Jest możliwość kształcenia w konkretnych dziedzinach poprzez wybór różnorodnych specjalności. Przykładowe to: psychodietetyka, dietetyka medyczna, dietetyka sportowa, żywienie kliniczne, dietetyk wieku dziecięcego, dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie, poradnictwo żywieniowe, dietetyka w gastronomii.
Gdzie pracuje dietetyk?
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
Przykładowe miejsca, gdzie dietetycy znajdują zatrudnienie to:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
- poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego
- gabinety odnowy biologicznej
- kluby fitness
- zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
- organizacje konsumenckie
- placówki sportowe
- szkolnictwo
- instytuty naukowo-badawcze
- inspekcje zajmujące się kontrolą żywności i żywienia
- organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.
Zarobki dietetyka
Mediana wynagrodzeń netto wynosi obecnie około 5 000 zł. Oznacza to, że połowa dietetyków zarabia więcej od tej kwoty, a połowa mniej. Oczywiście wielkość zarobków zależna jest od formy zatrudnienia, miejsca świadczenia usług, doświadczenia.
Cena za konsultacje u początkujących dietetyków wynosi średnio 150 zł, z kolei u dietetyków z dużym doświadczeniem, zapłacimy nawet 250 zł za wizytę.
***
Interesują Cię studia medyczne?
Poznaj kierunki medyczne.
Nie wiesz, w jakim mieście studiować? - wybierz swój ośrodek akademicki.
Wyszukiwarka uczelni, kierunków, typów studiów ułatwi decyzje wszystkim niezdecydowanym kandydatom.
Wybiegaj w przyszłość, zaplanuj Studia podyplomowe.
Powiązane zawody
Kucharz
Lekarz
Szef kuchni (kuchmistrz)


















































































































































