Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Kształcenie na kierunku obejmuje zagadnienia m.in. z zakresu

  • technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • utrwalania, przechowywania oraz dystrybucji żywności i innych bioproduktów
  • organizacji i zarządzania laboratoriami przemysłowymi, chemicznymi, biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi
  • cukrownictwa.

Absolwenci są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.

Potrafią przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • chemia żywności i surowców kosmetycznych
  • technologia żywności
  • biotechnologia żywności
  • inżynieria żywności
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
  • technologia przetwórstwa ryb
  • bezpieczeństwo żywności
  • technologia mięsa
  • technologia mleczarska
  • technologia produktów roślinnych
  • żywienie człowieka.

Dla kogo studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Kandydaci na studia powinni wykazywać zainteresowanie naukami biologicznymi, technologią, zagadnieniami związanymi z produkcją żywności, oceną jej jakości.

Istotne są predyspozycje do pracy laboratoryjnej, dokładność, cierpliwość, samodzielność, potrzeba ciągłego dokształcania się.

Program kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W programie studiów przewidziane są m.in. takie przedmioty:

  • mikrobiologia ogólna
  • polska żywność tradycyjna
  • surowce żywnościowe różnych regionów świata
  • podstawy dietetyki
  • klasyczna analiza chemiczna
  • analiza żywności
  • mikrobiologia żywności
  • koloidy w żywności
  • aparatura przemysłu spożywczego
  • higiena produkcji żywności
  • inżynieria procesowa
  • automatyzacja i elektrotechnika w przemyśle spożywczym
  • ocena jakości żywności
  • prawo żywnościowe
  • technologia przetwórstwa mięsa
  • technologia mleczarstwa
  • technologia węglowodanów
  • technologia przetwórstwa owoców i warzyw
  • technologie gastronomiczne.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uczelnie publiczne rekrutują kandydatów na podstawie wyników uzyskanych na maturze z konkretnych przedmiotów lub wybranych przez kandydata.

Najczęściej pod uwagę brane są:

  • matematyka
  • język obcy
  • biologia
  • chemia
  • fizyka.

Zawsze wcześniej upewnijcie się, jakie przedmioty wymagane są przez uczelnię, w której chcecie studiować.

Perspektywy pracy po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Studia przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, placówek badawczych - specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

Kompetencje zdobyte podczas studiów pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • dystrybucji i handlu żywnością
  • instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
  • placówkach naukowo-badawczych
  • firmach doradczych
  • laboratoriach związanych z badaniem żywności
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.

Opinie o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W dobie konsumpcjonizmu zalani coraz to nowym, kuszącymi produktami, zaczynamy przyglądać się bliżej temu co spożywamy.

Chcemy, aby na nasz stół trafiały produkty zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone, bezpieczne dla zdrowia.

Zadaniem technologów żywności jest sprawowanie pieczy nad bezpieczeństwem produkcji żywności, ocena jakości, certyfikacja, eliminacja zagrożeń bezpieczeństwa oraz ustalane zasad prawidłowego żywienia.

Podejrzyjmy, na czym może polegać praca technologa żywności:


Kierunki pokrewne do kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie uczelnie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

W których miastach można studiować kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Komentarze (1)

Bartek
Fajny kierunek, solidne studia, o ile kogoś interesuje taka tematyka.
02.04.2020
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Coventry University Wrocław
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Akademia Zamojska
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Warszawska Akademia Medyczna
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Szkoła Wyższa Wymiaru Sprawiedliwości w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Politechnika Poznańska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Gdańska Szkoła Wyższa