Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Kształcenie na kierunku obejmuje zagadnienia m.in. z zakresu

  • technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • utrwalania, przechowywania oraz dystrybucji żywności i innych bioproduktów
  • organizacji i zarządzania laboratoriami przemysłowymi, chemicznymi, biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi
  • cukrownictwa.

Absolwenci są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.

Potrafią przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • chemia żywności i surowców kosmetycznych
  • technologia żywności
  • biotechnologia żywności
  • inżynieria żywności
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
  • technologia przetwórstwa ryb
  • bezpieczeństwo żywności
  • technologia mięsa
  • technologia mleczarska
  • technologia produktów roślinnych
  • żywienie człowieka.

Dla kogo studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Kandydaci na studia powinni wykazywać zainteresowanie naukami biologicznymi, technologią, zagadnieniami związanymi z produkcją żywności, oceną jej jakości.

Istotne są predyspozycje do pracy laboratoryjnej, dokładność, cierpliwość, samodzielność, potrzeba ciągłego dokształcania się.

Program kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W programie studiów przewidziane są m.in. takie przedmioty:

  • mikrobiologia ogólna
  • polska żywność tradycyjna
  • surowce żywnościowe różnych regionów świata
  • podstawy dietetyki
  • klasyczna analiza chemiczna
  • analiza żywności
  • mikrobiologia żywności
  • koloidy w żywności
  • aparatura przemysłu spożywczego
  • higiena produkcji żywności
  • inżynieria procesowa
  • automatyzacja i elektrotechnika w przemyśle spożywczym
  • ocena jakości żywności
  • prawo żywnościowe
  • technologia przetwórstwa mięsa
  • technologia mleczarstwa
  • technologia węglowodanów
  • technologia przetwórstwa owoców i warzyw
  • technologie gastronomiczne.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uczelnie publiczne rekrutują kandydatów na podstawie wyników uzyskanych na maturze z konkretnych przedmiotów lub wybranych przez kandydata.

Najczęściej pod uwagę brane są:

  • matematyka
  • język obcy
  • biologia
  • chemia
  • fizyka.

Zawsze wcześniej upewnijcie się, jakie przedmioty wymagane są przez uczelnię, w której chcecie studiować.

Perspektywy pracy po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Studia przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, placówek badawczych - specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

Kompetencje zdobyte podczas studiów pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • dystrybucji i handlu żywnością
  • instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
  • placówkach naukowo-badawczych
  • firmach doradczych
  • laboratoriach związanych z badaniem żywności
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.

Opinie o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W dobie konsumpcjonizmu zalani coraz to nowym, kuszącymi produktami, zaczynamy przyglądać się bliżej temu co spożywamy.

Chcemy, aby na nasz stół trafiały produkty zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone, bezpieczne dla zdrowia.

Zadaniem technologów żywności jest sprawowanie pieczy nad bezpieczeństwem produkcji żywności, ocena jakości, certyfikacja, eliminacja zagrożeń bezpieczeństwa oraz ustalane zasad prawidłowego żywienia.

Podejrzyjmy, na czym może polegać praca technologa żywności:


Kierunki pokrewne do kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie uczelnie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

W których miastach można studiować kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Komentarze (1)

Bartek
Fajny kierunek, solidne studia, o ile kogoś interesuje taka tematyka.
02.04.2020
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Zamojska
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Gdański
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uniwersytet Opolski
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Politechnika Poznańska
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Coventry University Wrocław
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie