UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
uczelnia publiczna, 60-637 Poznań, ul. Wojska Polskiego 28, (+61) 848 72 12, 848 70 10, 848 70 09, 846 67 16, dsiss@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu to największa uczelnia o tym profilu w zachodniej Polsce. Może poszczycić się 100-letnią tradycją akademickich studiów rolniczo-leśnych. Obecnie jest nowoczesną bazą dydaktyczno-naukową, która co roku kształci ok. 8 tysięcy studentów.

Na sześciu wydziałach prowadzi studia pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia, a także jednolite magisterskie i podyplomowe. Wiodące obszary kształcenia to rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, weterynaria, ochrona przyrody, energetyka, biotechnologia, technologia żywności.

Uczelnia stawia na innowacyjne programy nauczania, zagraniczne i krajowe praktyki, nowe kierunki studiów co znajduje uznanie u pracodawców i czyni UP wiodącą uczelnią rolniczą w kraju.

Poznaj szczegółową ofertę studiów – dostępne kierunki i specjalności. Sprawdź terminy rekrutacji oraz wymogi naboru do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.


Ocena uczelni

7.44 / 10
187 głosów

Opinie (282)
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, UP Poznań

Natka
Zastanawiam się nad dietetyką II stopnia zaocznie ? Ktoś studiował? Jak oceniacie uczelnie i nauczanie? Może ktoś się wybiera również? Zapraszam do kontaktu diety.natali@gmail.com
18.06.2022
07.09.2021
Evv
Cześć, czy może ktoś się wypowiedzieć na temat inżynierii środowiska najlepiej z punktu osoby studiujacej zaocznie? Czy jest to trudny kierunek, trochę o wykładowcach?
Viktoria
Jak oceniacie poziom dietetyki zaocznej? Bardziej sportowa czy kliniczna po tym kierunku kariera?
25.08.2021
19.08.2021
Edzio
Podbijam pytanie Adrianny
Izz
Ja się wybieram na dietetykę :)
18.08.2021
11.08.2021
Weronika
Witam, czy ktoś wybiera się na dietetyke zaocznie?
Adrianna
Cześć, czy ktoś studiuje tu informatykę stosowaną? Jaki jest poziom trudności na pierwszym roku i jakie są przedmioty? Czy osoba która nie była orłem z informatyki ale ma chęci do nauki tego przedmiotu dałaby sobie radę?
24.07.2021
15.07.2021
Magda
Cześć, ktoś mógłby mi opowiedzieć jak wygląda kierunek biotechnologia?
Zbyszek
Do koxxx Tak, na Finanse i rachunkowość dostać się nie jest łatwo. Dla bezpieczeństwa warto też równolegle zarejestrować się na Ekonomię. Program prawie identyczny, nieraz ciekawszy i szerszy. Ci sami wykładowcy i te same możliwości pracy. Na Ekonomii jest więcej miejsc.
01.07.2021
28.06.2021
Sara
Czy odbywa sie praktyczny egzamin z rysunku na kierunek architektura krajobrazu?
jd123
mógłby mi ktoś powiedzieć coś na temat kierunku zootechnika? A najlepiej o studiowaniu go zaocznie. Czy jeśli nie pisałam biologii bądź chemii na maturze to jestem w stanie się na niego dostać? Czy warto w ogóle to studiować?
25.06.2021
27.05.2021
Liz67
Czy dużo osób nie zdaje na tej uczelni?
ania226
Witam na stronie uczelni podane są progi punktowe z zeszłego roku i mam rozumieć że one obowiązują również w tym roku?
07.05.2021
06.05.2021
koxxx
Cięzko sie dostać na finanse i rachunkowosc?
Marlena
Wybieram się na dietetyke zaocznie semestr zimowy. Może ktoś podzielić się opiniami? Edukację zakończyłam 15lat temu. Decyzja o podjęciu studiów nie jest łatwa.
28.03.2021
22.03.2021
Ola
Na ile kierunków można jednocześnie aplikować?
Maja
Czy znajdę na www wykaz progów punktowych z ubiegłego roku? Zawsze warto sprawdzić chociaż szacunkowo swoje szans.
03.03.2021
11.02.2021
Ada
Dziękuję za informację.
Wojtek
odpowiedź dla Ada z dnia 10.02.2021
Dzień dobry, oferta jest aktualna i nie przewidujemy nowych kierunków.
10.02.2021
10.02.2021
Ada
Czy oferta na www uczelni jest wiążąca w kontekście rekrutacji na nowy rok? Czy będą jeszcze jakieś nowe kierunki?
Administrator
Komentarz usunięty.
06.02.2021
03.02.2021
Gosia
Ktoś studiuje projektowanie mebli? To kierunek bardziej artystyczny czy techniczny?
Wojciech
odpowiedź dla Klaudia z dnia 20.01.2021
Dzień dobry, oczywiście - jest to kierunek przyszłościowy - OZE etc. Oto informacje o kierunku: https://puls.edu.pl/kierunek/ekoenergetyka-0
22.01.2021
20.01.2021
Klaudia
Czy warto iść na ekoenergetykę na drugi stopień? Ma ktoś może plan zajęć z pierwszego roku drugiego stopnia z tego kierunku?
karol
Czy trudno jest się dostać na studia rolnicze?
18.11.2020
04.11.2020
Ada
Na jakie kierunki pierwszego stopnia planowany jest nabór na semestr letni?
aga
kiedy odbywa sie inauguracja dla 1 roku na ochronie środowiska?
03.10.2020
25.09.2020
Kaja
Ile punktów na weterynarię w tym roku trzeba było mieć?
Tomek
Witam, wie ktoś czy płatność za studia niestacjonarne odbywa się za semestr z góry czy ratalnie co miesiąc?
11.09.2020
21.08.2020
Iga
Mam pytanie o lektoraty na gospodarce przestrzennej.
Mateusz
Czy jest nabór na ochronę przyrody i edukację..., kierunek realizowany razem z UAM?
13.07.2020
07.07.2020
Julia04
Czy warto studiować tu dietetykę zaocznie? Słyszałam różne opinie, np ze jak dietetyka to tylko na medycznym
Krzych
W jakim systemie realizowane są studia dualne? Ile dni nauki, a ile pracy? Czy taki system realizowany jest przez wszystkie lata studiów, rok, semestr? Czy uczelnia gwarantuje zatrudnienie u współpracujących przedsiębiorców?
19.05.2020
13.05.2020
Iza
Czy dobrze rozumiem, że medycyna roślin to nie studia dot. wykorzystania roślin w medycynie, a ochrona roślin, ich uprawa, diagnozowanie chorób i szkodników??
Pytanie
Czy można przepisywać przedmioty z innej uczelni, które pokrywają się w programie nauczania? Ukończyłam inżynierię na Architekturze krajobrazu, a teraz chciałabym zrobić magisterkę z Medycyny roślin. Z góry dziękuję za odpowiedź.
21.04.2020
16.04.2020
???
Jakie języki obce można wybrać na ogrodnictwie?
Jola
Mam pytanie o studia z projektowania mebli. Czy to studia typowo artystyczne?
06.04.2020
31.03.2020
Marta
Czy ktoś może orientuje się, czy Uniwersytet posiada bogate zaplecze laboratoryjne? Jak wyglądają zajęcia terenowe i czy są one raz na jakiś czas czy systematycznie? Jak ogólnie oceniacie studiowanie w tym miejscu?
Natalia
Na stacjonarnych jakoś to idzie, wiadomo że uczyć się trzeba. Ale studia niestacjonarne ..... Zajęcia co 2 tygodnie, więc wiadomo że trzeba samemu nadrobić trochę materiału w domu, ale KOMPLETNIE BRAK KONTAKTU ze strony wykładowców. Na początku mówią jak to jest super, a później mają kompletnie gdzieś studentów. Na maile nie odpowiadają, do jednego pisało kilka osób przez miesiąc i nic, a potem problem z zaliczeniem.
06.02.2020
22.01.2020
Iga
Gdzie polecacie weterynarię? Warto w Poznaniu?
Ja
Na uczelni w weekwndy zimno, brak ogrzewania. Siedząc w kurtkach można zamarznac.. brudne lazienki. plan zajec zmieniaja 10 razy i nie informuja o tym wykładowców w wyniku czego nikt na zajeciach sie nie zjawia a studenci czekaja na korytarzu.. ciężko dogadac sie z wykladowcami zawsze musi byc tak jak oni chca
18.01.2020
18.01.2020
Admin
Komentarz usunięty.
penny
na pewno ciekawym i perspektywicznym kierunkiem jest Energetyka
06.12.2019
02.12.2019
Kaja
Czy macie doświadczenia z wyjazdami w programie Erasmus? Załatwianie formalności jest problematyczne? Długo trwa?
Wiktoria
Jak wyglądają studia technologii drewna, czy ciężko sie utrzymać, jest wiele zajęć praktycznych, jak wyglada sytuacja ze stażami?
25.11.2019
19.11.2019
Paweł
Zootechnika w Poznaniu jest tylko na Uniw. Przyrodniczym? Czy jeszcze jest jakaś uczelnia?
Lidia
Czy trudno dostać się na weterynarię? Wielu jest kandydatów?
14.11.2019
20.09.2019
Beti
Medycyna roślin - brzmi szamańsko. Jakie są możliwości pracy? Ktoś kończył ten kierunek?
Gata
Rzeczywiście jest tak, że jest tutaj dużo pytań, a mało odpowiedzi. To chyba wynika z tego, że głownie maturzyści tu grzebią, szukają informacji, no i zadają pytania. A jak już się ludzie dostaną na studia, to im się nie chce zaglądać na portal, no.... bo już wybrali sobie uczelnię. Szkoda, bo dobrze by było, żeby jednak nasze zapytania nie były bez echa :-)
20.09.2019
21.08.2019
Marketing - Wojciech
odpowiedź dla Karol z dnia 20.08.2019
Dzień dobry, liczba firm o tematyce OZE i podobnych w Polsce wzrasta i specjaliści z wyższym wykształceniem są coraz bardziej poszukiwani na rynku pracy.
Karol
Czy po ekoenergetyce pracujecie w zawodzie?
20.08.2019
13.08.2019
mike
Jakie języki są do wyboru na ogrodnictwie?
Wolności oddać nie umiem
Poproszę opinie o studiowaniu ROLNICTWA w systemie niestacjonarnym :)
11.08.2019
08.08.2019
Mateusz
Czy ktoś studiował/studiuje inżynierię środowiska? Mam kilka pytań
kandydatka
Czy agroturystyka jest mocno zawężona w stosunku do TiR? Czy bezpieczniej skończyć ogólniejszą turystykę?
04.07.2019
26.06.2019
Natala
Kamila możesz coś powiedzieć o studiach mgr dietetyka na UP? Czy dostają się na mgr ludzie po innych kierunkach?
adam
Czy po I stopniu technologii drewna można studiować projektowanie mebli na studiach magisterskich?
25.06.2019
25.06.2019
ZielonaOna
Cześć, jak jest na dietetyce II stopniu niestacjonarnie? Trudny jest egzamin wstępny?
Kamila
MonikaM : Ja studiuję już IV rok (czyli I rok mgr) dietetyki w trybie niestacjonarnym na UP w Poznaniu. Pytasz o studia licencjackie?
22.06.2019
17.06.2019
nowa
Rozważam akademik tej uczelni. Polecacie, czy poszukać czegoś innego?
majk
Hej, ktoś coś jest w stanie powiedzieć na temat infy stosowanej I stopnia? Uwzględniam to jako alternatywę dla infy na uamie choć mam pewne wątpliwości.
25.05.2019
23.05.2019
nataliam
Hej Monikam! :) A wybierasz się na licencjat czy na magisterkę z dietetyki?
Monikam
Cześć! Czy studiuje ktoś tu dietetykę i może coś o niej opowiedzieć? Może od samego początku- czy trudno jest się dostać? a może wystarczy te 30pkt i już się nie bać o przyjęcie? Jak wygląda utrzymanie się na uczelni? Plan do zniesienia? Studia warte swojej ceny? W tym roku zamierzam podjąć się tego kierunku, lecz wciąż szukam odpowiedniej uczelni. Będzie mi miło jeśli to pytanie nie zostanie zignorowane:)
12.05.2019
16.12.2018
Monia
Dietetyka mgr, mam pytanie kogo polecacie wybrać jako promotora? A z kim raczej nie da się dogadać? Lic. robiłam na innym uniwerku i nie znam na UP praktycznie żadnego wykładowcy :( proszę o pomoc
architektura krajobrazu
wiem, że już ktoś o to pytał, ale ja też myślę o kierunku architektura krajobrazu albo architektura wnętrz. Maturę zdaję za rok, sprawdzam z poznańskich szkół Uniwerek Przyrodniczy i Polibudę Poznanską. No i właśnie stąd pytanie; gdzie iść lepiej na architekturę? Macie jakieś porównanie albo wiedzę od znajomych z obu tych uczelni? Gdzie znajdę jakieś porównanie programów nauczania, żeby sobie to prześledzić na spokojnie?
19.09.2018
16.08.2018
rafix
Mnie interesuje właśnie dietetyka zaoczna. Czy są jakieś progi i wymóg co do pisania rozszerzeń na maturze typu rozszerzenie z biologii i chemii? ile osó przyjęli w zeszłym roku?
ADA (do Monia)
Tak było na lic.na zaocznych. I tak jest co roku. Na mgr osoby z zewnątrz niestety mają problem się utrzymać i jest dość mocny przesiew.
23.07.2018
22.07.2018
Monia (do ADA)
piszesz o niestacjonarnej magisterce? czy ogólnie o zaocznych?
ADA
Było na prawie 100 na dietetyce zostało do obrony z mojego rocznika 17 osób plus 10 osób, które do Nas doszły, bo nie zdały jakiegoś roku i powtarzały. Lekko nie jest. Uczyć się trzeba, nic łatwo nie przychodzi, nie ma jakiś przywilejów. Nie chce tu się rozpisywać, bo czasem to jakie sytuacje miały miejsca pod względem oceniania itp. to wiele osób mi nie wierzyło. Zresztą nie tylko mi. Nie powiem było kilka przedmiotów prostych, ale były one nieliczne. Tu trzeba tak naprawdę mieć zdrowie, żeby studiować dietetykę niestacjonarnie.
14.07.2018
06.07.2018
Floo
UP to klimatyczna uczelnia, która spodoba się ludziom tutaj studiującym, o ile są normalni. Tzn. przychodzą na zajęcia, dość systematycznie się uczą, nie fikają wobec wykładowców, są pozytywnie nastawieni wobec innych ludzi w grupie. Dodam, że oprócz nauki jest czas na dodatkowe zajęcia, wydarzenia, spotkania, czyli żeby robić to, co się lubi.
Agata
Hej, czy ktoś mógłby mi opowiedzieć o technologi żywnosci i żywienia człowieka ☺️
04.07.2018
02.07.2018
Jessika
Hejka :) Mógłby ktoś powiedzieć coś o kierunku architektura krajobrazu w trybie niestacjonarnym? Chciałam w tym roku wybrać się na ten kierunek, ale chciałabym również dowiedzieć się czegoś więcej o nim. Czy jest to ciężki kierunek i ogólne odczucia na ten temat :) Z góry dziękuje :)
Monia
do Natalia: Ja myślę właśnie, żeby się wybrać na dietetykę niestacjonarną na UP :) ale czekam i szukam jakiś opinii na ten temat
02.07.2018
29.06.2018
Natalia
Hej 😊 Czy jest tu ktoś kto wybiera się na mgr z dietetyki niestacjonarnie? Może się poznamy? natalia_szymanska@poczta.onet.pl
Admin
Komentarz usunięty.
28.06.2018
21.06.2018
Monia
Hej, czy studiuje ktoś dietetykę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, chodzi mi o magisterkę. Powiedzie coś więcej na ten temat? Jaki poziom, jak uczelnia funkcjonuje, wykładowcy itp? Z góry dzięki za każde info :)
do FIR
moja koleżanka jest. nie jest źle.:) wszyscy zdają.
20.05.2018
18.05.2018
Fir
Hej, czy ktoś może studiuje niestacjonarnie FIR na UP ? Jaki jest poziom i czy jest ciężko?
Adka
Hej! Polecacie dietetyke na UP? Jestem uczennica raczej ambitna i nie przeszkadza mi duża ilość nauki a właściwie to chciałabym się dużo dowiedzieć na takich studiach. Czy dietetyka na UP jest DOBRA?
09.05.2018
28.04.2018
GuestMusia
guest test post bbcode html http://temresults2018.com/ simple
Kama
Cześć, czy jest tu ktoś, kto ukończył lub jest w trakcie studiowania kierunku turystyka przyrodnicza? Jakieś opinie? :)
06.03.2018
06.03.2018
re pytanie mam
Na stronie musisz poszukać, tam gdzieś jest napisane ile osób przypada na jedno miejsce na danym kierunku.
Ola
Hej, chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy na temat dietetyki stacjonarnej, tzn 1) mając 30 pkt dostanę się na ten kierunek podczas drugiej tury, czy muszę mieć więcej ze względu na ilość osób na jedno miejsce? 2) jaką trzeba mieć wiedzę z zakresu liceum, czy może wszystko od nowa to co potrzebne będzie powtarzane na uczelni? 3) czy jeśli źle pójdzie mi rozszerzenie z biologii do progu punktowego będzie brana pod uwagę podstawa z matmy? 4) czy na tym kierunku jest ciężko? Bardzo zależy mi na waszych odpowiedziach, każda będzie dla mnie pomocna. Z góry dziękuję.
06.03.2018
05.03.2018
pytanie mam
gdzie znajdę info o tym, na jakie kierunku jest największe zainteresowanie w tej uczelni??? będzie to gdzieś na ich stronie czy raczej dzwonić???
re jula96
Zajęć jest sporo w ciągu dnia, całkiem dużo materiału trzeba opracowywać samemu w domu- jak na każdych studiach niestacjonarnych. Tragedii nie ma, ale jak student się przyłoży, to znajdzie czas na zajęcia/naukę, pracę i jeszcze może na imprezy. :D
28.02.2018
23.01.2018
Architektura krajobrazu
Cześć, mam do was małe pytanie, Czy po licencjacie z architektury krajobrazu(stacjonarne) jestem w stanie dostać sie na magistra za granice (np. do Anglii, albo Niemiec)?.
jula96
Hej, mam pytanie czy ciężko jest na studiach niestacjonarnych na UP
10.11.2017
12.10.2017
Nowy
Hej, mam takie pytanie. Od tego roku zaczynam studia niestacjonarne na UP i chciałabym sie dowiedzieć czy robią prowadzacy jakies problemy przy jesli chcialabym sie przepisac do innej grupy? I jak to zrobić?
Łucja
Plan zajęć dla studentów I roku pojawi się w poniedziałek (25.września) na stronach wydziału. Terminy spotkań organizacyjnych dla I ROKU STUDIÓW STACJONARNYCH zostały podane na tej stronie :http://skylark.up.poznan.pl/ogloszenia/spotkanie-organizacyjne-dla-studentów-i-roku-studiów-stacjonarnych. :)
21.09.2017
19.09.2017
inżynieria biotworzyw
zauważyłem że od jakiegoś czasu w ofertach uczelni jest dużo wszelkich INŻYNIERII .... przeróżnych. Mam w związku z tym pytanie, czy to są te kierunki na które jest zapotrzebowanie na rynku pracy? takie przyszłościowe? bo te inżynierie są nie tylko na Politechnikach ale właśnie też na Uniwersytetach, co mnie zaskoczyło. Gdzie mógłbym pracować po ukończeniu studiów na UP Poznań po kierunku Inżynieria Biotworzyw? w jakich firmach/
Magda
Do nustka2097 ; Tutaj masz np.terminarz zjazdów dla wydziału leśnego =) http://www.wles.up.poznan.pl/pl/student/terminarz-zjazd-w-studia-niestacjonarne-le
08.09.2017
07.09.2017
nuska2097
a kiedy przeważnie były pierwsze zjazdy i kiedy zaczyna się rok akademicki :) ? :)
:)
Hej :) Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak wygląda sprawa z logowaniem na system ocen, dziekanat? Czy tworzymy sami konto czy zostanie nam ono podane?
05.09.2017
04.09.2017
Magda
Do @nuska2097. : znajdziesz plan zjazdów na stronie Twojego wydziału, prawdopodobnie n ok.tydzień przed rozpoczęciem roku akademickiego. :-)
nuska2097
hej hej wie ktoś gdzie może gdzie znajdę informacje o pierwszym zjeździe na studia dopiero idę a nie bardzo wiem co, jak i gdzie :)
04.09.2017
03.09.2017
Baśka
Witam wszystkich :). W tym roku zaczynam studia na tej uczelni i chciałabym zadać pytanie, pewnie większość z was pomyśli, że durne, ale jestem ciekawa. Można opuszczać zajęcia? Nie mówię, że będę to robić :D, tylko np. znajoma nie może opuścić chyba więcej niż 4 zajęć, ponieważ automatycznie zostaje wyrzucona z uczelni, studiuje w Szczecinie, także zastanawiam się czy tutaj obecność również jest obowiązkowa
Krzysztof
Tak, są sekcje sportowe. Chyba wszystkie o które się pytasz. Jest bardzo ok Centrum Kultury Fizycznej. Nowy obiekt.
03.09.2017
01.09.2017
Aniuta
Krzysztof dzięki wielkie za odp.! Jeszcze jedno pytanie, jak jest ze sportem? Czy można cos trenować, ja osobiście chciałabym piłkę ręczna, siatkówkę lub tenisa stolowrgo. Mam na myśli jakieś drużyny
Magda
*jakość i bezpieczeństwo żywności: ) Sorki,słownik w telefonie xd
30.08.2017
30.08.2017
Magda
Do @keczupp.: Na drugą ture napewno sie dostaniesz bo próg jest 30 pkt . :) Jednak na wszelki wypadek mozesz zapisac sie np. na JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWOTNOŚCI , tez na Up. I tez są wolne miejsca: )
keczupp
Witam, mam 34pkt i zlozylem papiery na technologie zywnosci i zywienia czlowieka. Jak myślicie dostane się na ten kierunek z taka liczba pkt? Też nie wiem jak działa 2 tura i czy na wszelki wypadek nie zlozyc na jakis inny kierunek gdzie napewno sie dostane? Pozdro
28.08.2017
27.08.2017
Rita
Ponawiam pytanie Magdy, co z dietetyką niestacjonarną?
Magda
Do @pełnanadziei : Tak ,30 punktów wystarczy by dostać sie na Ekonomię stacjonarną.:) to jest właśnie to minimum- te 30 pkt.
24.08.2017
23.08.2017
pełnanadziei
Hej! Pyt. dla osób przyjętych na ekonomię.Czy ktoś ma listę,kto się dostał? I czy rzeczywiście te 30 pkt wystarcza na dostanie się na stacjonarne studia? Jakie jest min,żeby się dostać?
pełnanadziei
Hej! Pyt. dla osób przyjętych na ekonomię.Czy ktoś ma listę,kto się dostał? I czy rzeczywiście te 30 pkt wystarcza na dostanie się na stacjonarne studia? Jakie jest min,żeby się dostać?
23.08.2017
16.08.2017
Madzia
ktoś coś o dietetyce niestacjonarnej? moje punkty to 45,5 mam nadzieję, że wystarczy...
Krzysztof
Do Aniuty. Oczywiście, że Ekonomia. Ekonomia to w ogóle jeden z najlepszych kierunków studiów. Po Ekonomii, oczywiście jeśli się postarasz są praktycznie nieograniczone możliwości pracy. A turystyka, cóż ??? Praca w biurze turystycznym - sprzedawanie wycieczek lub ???
01.08.2017
19.07.2017
Paulina
Witajcie moi drodzy :) Mam parę pytań. Planowałam na UP zrobić II stopień studiów na kierunku ogrodnictwo.. Mój kierunek nie został utworzony z prostej przyczyny - brak kandydatów. Dziś rano dzwoniłam do działu rekrutacji dopytując się o czas w którym ukaże się informacja (czekałam podekscytowana i ciągle w pracy sprawdzałam swój status) i Pan nie powiedział mi nic odnośnie braku chętnych. Dlatego mam pytanie, może głupie ALE czy można domagać się zwrotu opłaty rekrutacyjnej z powyższych powodów a także drugie, gdzie mogę zobaczyć ile uczniów jest przyjętych w 1 terminie na inne kierunki? A przede wszystkim czy mogę sprawdzić ilu chętnych było na studiowanie ogrodnictwa razem ze mną, bo szukam i nie mogę nic zleźć. Na UAM wszystko było przejrzyste jeżeli chodzi o rekrutację (siostra aplikowała w tym roku) a tutaj się tylko człowiek irytuje. Pozdrawiam serdecznie ! :)
Aniuta
Hejka, stoję przed bardzo trudna decyzja, który kierunek wybrać, myślę nad Ekonomia, czy może ktoś jak najwięcej powiedzieć o tym??? Największy dylemat ogl to turystyka i rekreacja bądź ta ekonomia
16.07.2017
16.07.2017
Aniuta
Hejka, stoję przed bardzo trudna decyzja, który kierunek wybrać, myślę nad Ekonomia, czy może ktoś jak najwięcej powiedzieć o tym??? Największy dylemat ogl to turystyka i rekreacja bądź ta ekonomia
lola
chodzi mi oczywiście o dzisiejsze progi punktowe na up.
14.07.2017
14.07.2017
Lola
Czy ktoś zna wyniki na leśnictwo? Mialem 49 pkt i jestem na rezerwowej.
Lina
Czy ktorys ze studentów mógłby wyrazić swoją swoja opinie na temat biotechnologii oraz zootechniki na up poznan?
13.07.2017
12.07.2017
Justyna
Cześć. Czy jest tu ktoś kto studiuje biologię na UP? A najlepiej na magisterce ? Jestem na 3 roku biologii na UP we Wrocławiu i zastanawiam się czy przyjść tutaj na II stopień. Polecacie ?
Paweł
Ja też wybieram się na UP. Tak więc życzę sobie i wam powodzenia, bo już 14ego wyniki. :)
11.07.2017
06.07.2017
Łucja
ZlyAbsolwent. ,jakies konkretny?
groszek
ze swojej persektywy powiem - trzeba przymknąć oko na mało interesujące zajęcia, w miare się przyłożyć do zaliczeń, błysnąć u co sympatyczniejszych wykladowców, i cieszyć się życiem i studiami :-)
06.07.2017
21.06.2017
Beata
Hej, czy wiecie coś o leśnictwie zaocznym na up? Czy można przepisać jakieś przedmioty z innej uczelni i jak z matmą, chemia i fizyką czy da się to przejść?
Magdalena
Przekonałes mnie ,Krzysztof :)! To czy w moim przypadku jest w ogóle sens brania jakiegoś planu C. , skoro na Ekonomię jest próg 30 punktów, a ja jak pisałam wcześniej - mam prawie 56 pkt :) więc nawet jeśli na Finanse się nie dostane, to pozostaje ekonomia. :)
12.06.2017
12.06.2017
Krzysztof
Przenieść może się i można, ale po co? Jak sama zauważyłaś program prawie taki sam, a na starszych latach na ekonomii, szczególnie na drugim stopniu ciekawszy i bardziej wszechstronny. Na FiR kształcą głównie do pracy w księgowości i rachunkowości, w dobrych finansach, takich przez duże "F" (banki, fundusze, ubezpieczalnie, korpo i inne ) ekonomia jest lepsza. A tak w ogóle poznasz pewno fajnych ludzi i wtedy dopiero będziesz miała wątpliwości, czy się przenosić ???. Ludzie nie wierzcie w żadne śmieszne kierunki jak zarządzanie i prawo i wiele innych szczególnie w prywatnych szkółkach. Głównym kierunkiem zawsze była ekonomia oraz zarządzanie (bez żadnych przymiotników i dodatków), a później wykształciły się jeszcze finanse. I to wszystko, reszta żeby naciągać maturzystów. Jak chcesz studiować prawo to studiuj prawo, albo jeśli Ci sił i chęci starczy to osobno ekonomię i osobno prawo (dwa dyplomy), to będzie coś. Co to znaczy zarzadzanie i prawo w biznesie? Naciąganie nazwą.
Magdalena
Ania, to fajnie ;) Ja jeszcze myślę o Zarządzaniu i prawie w biznesie :) Dołączam się do twojego pytania,Aniu :) Bo jeśli można by było sie przenieść z tego kierunku ,to spoko :)
12.06.2017
12.06.2017
Ania
Ja też na FiR bardzo bym chciała, ale mam mniej niż 55 pkt dlatego wątpię, że się dostane. Zobaczymy :-) Jeśli nie to idę na Ekonomię :) Do Krzysztofa: Porównywałam program studiów Ekonomii i FiR i praktycznie na pierwszym roku wszystkie przedmioty są takie same. Czy myślisz, że po pierwszym roku dałoby rade się ew. przenieść? :)
Magdalena
Dziękuję za odpowiedź, Krzysztof :) A czy na Fir są listy rezerwowe ? :)
11.06.2017
11.06.2017
Magdalena
Ania, tak wiem ze od 30 punktów :) W tym roku na szczęście nie zmniejszają limitów miejsc :-) a na ty na jaki kierunek się wybierasz? Limity przyjęć: http://skylark.up.poznan.pl/kandydat/limity-przyjec
Krzysztof
Do Ani. Matematyka jak matematyka, pomagają i prowadzący są ok. Dla potrzebujących organizują dodatkowe zajęcia z matematyki. Jak ktoś na pierwszym semestrze nie idzie za bardzo w imprezy, a w miarę się uczy nie powinno być problemów. Chyba dużo nie odpada. Uczyć się trzeba, ale w końcu po to są studia. Zgadza się, 30 punktów to minimum do przyjęcia na UP, tzn. można zdać maturę, ale kiedy się nie ma 30 punktów to na stacjonarne nie przyjmują. Do Magdy. Na FiR 55 punktów może być w tym roku mało. Ale jest ekonomia, tam przyjmują więcej, a program spoko. Dla wielu lepszy i bardziej wszechstronny niż na FiR. Zawodowo można pracować jak po FiR i jeszcze szerzej. Ponadto FiR psują wszystkie prywatne szkółki, a ekonomii raczej w tych szkółkach nie prowadzą.
11.06.2017
11.06.2017
Ania
Krzysztof a napisałbyś coś na temat poziomu trudności? Szczególnie jeśli chodzi o matematyke i ogólnie czy jest cięzko? Czy dużo osób odpada? Magdalena - widziałam na stronie UP w informatorze, ze minimum na każdy kierunek to 30 punktów
Magdalena
Dzięki za informacje ;) ! Czyli jeśli rok temu na Finanse i rachunkowość był próg 55 punktów, a ja mam 55,7 pkt , to mam szanse się dostać w tym roku, co nie :) ?
10.06.2017
10.06.2017
Krzysztof
Z tego co wiem na kierunkach ekonomicznych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu od kilku lat mają takie same limity i w tym roku je zachowali. Sprawdziłem na I stopniu, na Ekonomię było i jest 150 miejsc, a na FiR 90. Na drugim stopniu Ekonomii oferują 120 miejsc. Podają też na stronie Wydziału Ekonomiczno-Społecznego, że na razie przyjmują bez limitów na niestacjonarne (chyba najtańsze w Poznaniu i dobre).
Magdalena
Krzysztof, dzięki za informacje. :) a jaki byl zazwyczaj limit przyjęć w poprzednich latach. na Finanse ,na UP? Bo w tym roku jest 90 miejsc.
09.06.2017
08.06.2017
Krzysztof
Przedmiotów rolniczych w zasadzie nie ma, jakieś ślady. Program taki sam jak na Uniwersytecie Ekonomicznym. Poziom też ok. Mają zresztą wszystkie uprawnienia naukowe, nadają też doktoraty i habilitacje z ekonomii. Ale 55 punktów w tym roku może być mało. Wiele uczelni bardzo ograniczyło nabory, szczególnie ekonomicznych. Ale UP chyba to nie dotyczy.
Magdalena
Palina to super ;), ja tez zapisałam się na Finanse i w razie czego na Ekonomie, gdybym się nie dostała. Ale raczej się dostanę na te Finanse,bo rok temu był próg 55 punktów, a ja mam 55,7 . Krzysztof, dziękuję za odpowiedź :)! A dużo jest tych rolniczych przedmiotów czy tak normalnie ;)?
08.06.2017
07.06.2017
Krrzysztof
Studiowałem FiR i Ekonomię. Ekonomia chyba ciekawsza, daje szersze horyzonty.. Finanse i rachunkowość może bardziej zawodowe. W sumie bardzo podobny program. Ci sami wykładowcy. Poziom dobry, a na drugim stopniu wyższy niż na Uniwersytecie Ekonomicznym. Dobre seminaria. Na ekonomii chyba przyjmują więcej osób, niż na FiR. Generalnie bardzo polecam.
Palina
Magdalena, ja składam na Finanse i Rachunkowość. :p
04.06.2017
20.05.2017
Magdalena
Lepsze EKONOMIA czy Finanse i rachunkowość. ktoś coś? :)
Nela
Szczerze to wolałabym jednak tą nanobioinżynierię niż ochronę przrody bo nano to chyba większa szansa na ciekawą dobrze płaną pracę
11.05.2017
11.05.2017
Przyroda
Co sadzicie o kierunku Ochrona Przyrody? Warto sie wybrac?
Nela
co sądzicie o kierunku Nanobioinżynieria, wydaje się ciekawy i niszowy, a przede wszystkim ta branża bardzo szybko się rozwija?
08.05.2017
24.04.2017
Kk
Hej, czy studiuje ktoś inżynierię środowiska na UP i powie mi jak to wyglada i czy warto iść na UP czy lepiej na Politechnikę poznańska ?
Łucja
Witam , jakieś opinie o kierunkach: *Ekonomia *Finanse i rachunkowość? Proszę o kontakt: maggy5365@gmail.com ;)
24.04.2017
22.04.2017
ciekawa dietetyka
Witam chciałam się zapytać jak to jest na dietetyce niestacjonarnej polecacie czy jest dużo nauki czy są ciekawe przedmioty /wykładowcy czy ciężko się dostać jakie są wymagane przedmioty na maturze , oraz jaka panuje atmosfera czy dużo studentów odpadło ? jeśli ktoś chciałby odp na pytania takasobieja1995.5@wp.pl z góry dziękuję :)
Łucja
Witam, mam dylemat: co wybrać Ekonomię czy Finanse i rachunkowość? Czy mógłby sie ktoś wypowiedzieć na temat tych dwóch kierunków? :)
19.04.2017
12.04.2017
Laila
Witam! Czy progi punktowe na dietetykę niestacjonarna są analogiczne jak na stacjonarna ?
Magda
Magda, a mogłabyś powiedzieć jakie są przedmioty i jak wygląda matematyka? Ciężka jest? Czy osoba ,która nie zdaje matury rozszerzonej z matematyki poradzi sobie? :)
11.04.2017
10.04.2017
kasia
Magda mogłabyś powiedzieć coś więcej na temat fir? Słyszałam, że na UP wykłady są obowiązkowe, to prawda?
magda
Kończę właśnie fir. Z czystym sumieniem mogę polecić uczelnię i kadrę. Najgorszy 1rok.
09.04.2017
27.03.2017
Magda
Witam gdzie znajdę zeszłoroczne progi punktowe na kierunek finanse i rachunkowość?
Magda
Hej ! Mam pytanie :) Jak wygląda kierunek Finanse i rachunkowość na UP? Jakie są przedmioty? i czym się różni ( a może to ,to samo co na Uniwersytecie ekonomicznym) ? Mój e-mail : magdalenachyba@wp.pl
26.03.2017
26.03.2017
Drzwi otwarte
Wie ktoś z was może kiedy są drzwi otwarte?nigdzie nie ma informacji na ten temat.. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ania
Czy ktoś ze studiujących mógłby się podzielić opinią na temat kierunku Finanse i Rachunkowość? :)
20.03.2017
19.03.2017
ogrodnictwo
Chętnie pomogę jeśli chodzi o ogrodnictwo, polecam ten kierunek osobom, które kochają rośliny i chcą pracować w tym zawodzie. UP daje do wyboru 3 specjalności, ja wybrałam kształtowanie terenów zieleni. Jeśli chodzi o przedmioty to możesz spodziewać się botaniki, dendrologii, chemii, uprawy warzyw, rośliny ozdobne, zarządzania terenami zielonymi. Oczywiście mamy też wf i język obcy. Poziom mnie zadowala, słyszałam już wiele narzekań ale nie zgadzam się z nimi. Polecam
Olga
Cześć, czy ktoś ze studiujących mógłby się ze mną podzielić opinią na temat kierunku ogrodnictwo lub biotechnologia? olgakacz@onet.pl
13.03.2017
24.10.2016
Spercless
"Rekrutacja na edycję studium 2017/2018 rozpocznie się 1 kwietnia 2017 i będzie trwała do końca sierpnia. Zapraszamy!" to widnieje na stronie tego kierunku na UP ;) także widać, że nabory są cały czas. Co do samych podyplomówek w tej szkole, osobiście polecam, fajna kadra, zdecydowanie warto, gdybym jeszcze raz wybierała szkołę to nie zawahałabym się pójść tutaj
turista
turystyka tutaj czy uam?
24.10.2016
28.09.2016
podyplomowa Dietetyka
planuje studia podyplomowe z zakresu Dietetyki / zdrowego żywienia, pokrewne. Na stronie UP wprawdzie jest program, który by mnie interesował, ale jako zakończony. Zakładam, że uruchomiona zostanie nowa edycja, stąd moje pytanie do osób, które wcześniej miały z tą uczelnia do czynienia: czy warto? czy byliście zadowoleni? jaki był sposób zaliczenia na koniec? Z góry dziękuję, Iza.
nika.
Hej, są jakieś chętne osoby z pierwszego roku technologii żywności i żywienia, żeby się poznać. Byłoby fajnie, bo wiadomo, że w grupie raźniej :)
25.09.2016
22.09.2016
mylo
pytaneczko Ja dostałem list jeszcze sierpniu ale ani me ani b o terminie rozpoczęcia. Na stronie tej uczelni tez niema żadnych informacji dla studiów stacjonarnych o harmonogramie. Jest to dla mnie bardzo kłopotliwe.
pytaneczko
dostaliście jakiegoś lista z uczelenki naszej drogiej nowej dla pierwszoroczniaczków o rozpoczęciu roczku akademickiego????
21.09.2016
13.09.2016
agroturystyka
czym różni się agroturystyka od turystyki przyrodniczej? lub od turystyki i rekreacji? tak w realu czym się te kierunki różnią i który wg Was najlepiej wybrać?
mac
Witam! Czy ciężko jest na ogrodnictwie - to znaczy analiza matematyczna, botanika etc.- do przejścia i jak wyglądają ogólnie studia?
04.09.2016
18.08.2016
Risika
Mgr biotechnologia, polecacie/odradzacie? Warto?
Michalina
Zależy, o którym akademiku jest mowa. Na Przylesiu łazienki są koedukacyjne , jednak cała atmosfera jaka tam panuje jest niezastąpiona. Jeśli chodzi o komfort i standard to polecam DS Maćko :-)
18.08.2016
12.08.2016
dorota
a ktoś coś wie o akademikach upp? to prawda, że łazienek nie ma w pokojach?
pinka
Witam jakieś opinie na temat architektury krajobrazu lub ogrodnictwa gabro21@onet.pl
07.08.2016
25.07.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
o dietetyce
Ja wybrałabym ją jeszcze raz, bez wahania. Wbrew powszechnej opinii, że UP to uniwerek przyjemności, nauki jest sporo, ale jeśli tylko się chce to da się radę. Ja nawet nigdy nie miałam warunku. Jak dla mnie poziom jest wysoki. Poza małymi wyjątkami wykładowcy w porządku.
21.07.2016
18.07.2016
Abiturientka
Może się ktoś wypowiedzieć na temat dietetyki? Szczerze... Gdybyście mogli wybralibyście ponownie ten kierunek na UP?
nołajdija
Witam zostalem przyjety na biotechnologie Ale też na architekturę krajobrazu na UPP i po długich przemyśleniach nadal nwm co wybrać .. Doradzi jakis student?
17.07.2016
15.07.2016
FIR
Było parę pytań o Finanse i Rachunkowość na tym uniwersytecie bez konkretnych odpowiedzi. Co do wykładowców to wiadomo jak wszędzie są tacy co wymagają i można się czegoś nauczyć ale również zdarzają się tacy gdzie nic się nie robi i bez problemu 5 lub 4 na koniec jest. :) Jeśli chodzi o przedmioty przyrodnicze to owszem są wplatane w program studiów. Oprócz standardowych przedmiotów związanych z kierunkiem rachunkowość, ekonomia, finanse itd. są również takie jak podstawy produkcji rolniczej, podstawy przetwórstwa rolno-spożywczego. oczywiście na tych przedmiotach wymagana od studentów większa wiedza niż z przedmiotów kierunkowych co jest bez sensu no ale studiujesz na uniwersytecie przyrodniczym, więc wiedzę na ten temat musisz mieć. tak twierdzą. Plan na początku studiów trochę zapchany, zajęcia 4-5 dni natomiast na końcu pełen luz 1-2 dni. Ludzie studiujący świetni, więc atmosfera jest super oraz same studia nie są złe. po skończeniu posiadamy oprócz wiedzy z FIR wiedzę na temat m.in. gospodarki żywnościowej. Ogólnie polecam
roman
Hej,szukam kogoś kto studiował leśnictwo na UP ,na studiach w systemie niestacjonarnym,i mógłby napisać mi ogólnie co i jak.Proszę pisać na maila unexpected894@gmail.com Pozdrawiam
14.07.2016
29.06.2016
świerk
Dziwię się ludziom którzy chcą studiować technologię drewna! Naprawdę nie warto, rozmawiam z moimi kolegami którzy to ukończyli i by sobie to drugi raz ogólnie odpuścili. Sam skończyłem ten wydział i wiem, że nie warto!!
mw_kosak
Witam, chciałabym kilka informacji od osoby, która studiowała/studiuje dietetykę zaocznie na UP. Czy zdawała dodatkowy przedmiot na maturze? Jak z dostaniem się? Co sądzicie o przykładaniu się wykładowców do zajęć? I jak z zaliczaniem na kolejny rok? Jaką wiedzę z chemii i biologii trzeba mieć na samo wejście? Odpowiedzi gdyby ktoś mógł na makosak@outlook.com
29.06.2016
05.06.2016
AGNIESZKA
Witam, zamierzam studiować technologię żywności i żywienie człowieka stacjonarnie na UP( zastanawiam się jeszcze nad dietetyką , biotechnologią ) który kierunek jest waszym zdaniem najlepszy ? Proszę o kontakt osoby studiujące na e-mail agapiekna1@wp.pl *jak Wam sie podoba sposób nauczania, * czego się uczycie, * ilu jest chętnych, * czy ciężko się dostać , *co sprawia najwieksze problemy,itd. Pozdrawiam : )
AGNIESZKA
Witam, zamierzam studiować technologię żywności i żywienie człowieka stacjonarnie na UP( zastanawiam się jeszcze nad dietetyką , biotechnologią ) który kierunek jest waszym zdaniem najlepszy ? Proszę o kontakt osoby studiujące na e-mail agapiekna1@wp.pl *jak Wam sie podoba sposób nauczania, * czego się uczycie, * ilu jest chętnych, * czy ciężko się dostać , *co sprawia najwieksze problemy,itd. Pozdrawiam : )
05.06.2016
30.05.2016
Dietetyka zaocznie
Witam. Wybiera się ktoś z Was w tym roku na dietetykę zaocznie? Mam też pytanie do studiujących już na tym kierunku. Jak wyglądają zajęcia pod względem poziomu nauczania i stopnia trudności, ogólnie czy warto iść na up na ten kierunek? :) zostawiam swój e-mail w razie gdyby ktoś chciał trochę więcej opowiedzieć :) agata_p174@wp.pl
marzena
Hej wszystkim :) Poszukuję osoby, która studiuje LEŚNICTWO na UP (najlepiej w Poznaniu) i zechciałaby mi odpowiedzieć na kilka pytań. Z góry dziękuję ;) marzena191996@o2.pl
25.05.2016
18.05.2016
Wera
Studiuje ktoś ekoenergetykę ? Jak wygląda na tym kierunku ? Trudno jest? Może ktoś coś opowiedzieć ? ;)
super super
Ja serdecznie polecam dietetykę i leśnictwo :) Trzeba się uczyć ale to standard na studiach.
10.05.2016
10.05.2016
do Ani
Totalnie nie warto studiować Technologii Żywienia :/ idź na biotechnologię o wiele wiele więcej perspeltyw pracy. Pozdrawiam
Ania
Opinia o technologii zywienia i zywnosci czlowieka warto nie warto ?
06.05.2016
06.05.2016
Ania
Opinia o technologii zywienia i zywnosci czlowieka warto nie warto ?
Oliwia
Czy ktoś studiuje lub studiował architekturę krajobrazu? bardzo proszę o opinie, wybieram się tam i nie wiem, czego się spodziewać :) Z chęcią tez dowiem się czegoś o akademikach i o stypendium socjalnym. Mój mejl to: m.oliwia@onet.pl
05.05.2016
03.05.2016
@anja
Siemka, mój brat jest właśnie na tym kierunku więc kilka informacji mogę Ci przemycić. Przede wszystkim jest dużo biologii i trochę chemii ale jeżeli ogarniasz te przedmioty to na pewno sobie poradzisz. Brachol mówił że to dość nowy kierunek więc wszystko się wciąż rozwija, na szczęście w dobrym kierunku :) Co możesz po tym robić? No głównie zawody związane z pielęgnacją i dbaniem o rośliny, związane z ogrodnictwem, leśnictwem, nawet rolnictwem, do tego instytucje zajmujące się ochroną środowiska czy ekologią. Generalnie opinię o kierunku i uczelni ma dobrą, wiadomo trzeba się uczyć ale jak ktoś nie chce się uczyć to niech lepiej nie idzie na studia. Pzdr
anja
Cześć! Ktoś był/jest na medycynie roślin i mógłby powiedzieć o czym są te studia, jak się studiuje i co można po tym robić?
10.04.2016
30.03.2016
Dietetyka
Hej :) Może mi ktoś wtajemniczyć jak jest na Dietetyce? :) z Góry dziękuję :D
Rogal
Naprawdę polecam biotechnologię na UPP, pierwsze semestry dość dziwaczne pod względem chociażby przedmiotów i wymagań (bardzo zróżnicowany poziom wykładanych przedmiotów), ale czym dalej w las tym ciekawiej i więcej satysfakcji. Trudność kierunku w bardzo dużym stopniu zależy od prowadzących na których się trafi. Miejscami rzeczywiście trzeba trochę przysiedzieć, ale spokojnie można pogodzić studiowanie tutaj z "normalnym życiem". Ja osobiście przyszedłem tutaj typowo przezimować rok, poprawić maturę i iść na UM, ale tak bardzo mi się spodobała atmosfera i "wygoda" studiowania tutaj, że już zostałem. Sam się dziwię, że aż tak mi się podoba. Szczerze nie sądziłem, że będziemy robić takie zaawansowane rzeczy i to może być powód.
19.03.2016
17.03.2016
Bogusia
Witam! :) Chciałabym przedstawić w skrócie sytuację na wydziale Leśnictwo. Zajęcia na pierwszym roku- owszem, jest parę takich dodatkowych, niekoniecznie istotnych dla naszego przyszłego zawodu, jednak im dalej tym ciekawsze i bardziej specjalistyczne przedmioty. Istotną sprawą są MOŻLIWOŚCI ROZWOJU. Na naszym wydziale istnieje Koło Leśników, są w nim różnego rodzaju sekcje które umożliwiają rozwój swoich konkretnych zainteresowań ( a to coś wspaniałego). Dodatkowo istotna jest atmosfera na uczelni, kontakty z prowadzącymi zajęcia oraz ( co ja BARDZO doceniam) wspaniałe zajęcia terenowe. Cóż, wolałabym aby było ich więcej ( im więcej tym lepiej!) , jednak sam fakt możliwości ich odbycia jest ciekawy, ponieważ gdzie lepiej się można nauczyć nauki o lesie jak nie w ... lesie ? ;) Zapomniałam wspomnieć o wspaniałej możliwości jaką są lasy świata! Projekt obejmuje możliwość wyjazdu do najdzikszych i najdalszych lasów świata ( Borneo, Ameryka Południowa etc.) A więc, konkludując- każda uczelnia ma swoje plusy i minusy, jednak z perspektywy 4 lata mogę powiedzieć że dokonałam dobrego wyboru.Obecnie studiuję dwa kierunki na tym wydziale ( Leśnictwo i Ochronę przyrody). Mam wiele wspomnień którymi mogę się dzielić, wiele doświadczeń i zdobyłam wiele wiedzy ( a to chyba w studiach najważniejsze). To tyle, kształćmy się, bo nauka otwiera wiele drzwi, nie tylko w aspekcie pracy.
dietetyka
nie polecam tego kierunku, ani uniwersytetu kobieta w dziekanacie zazwyczaj niemiła, wszystko z wielką łaską, traktują momentami jak śmiecia chemia żywności na 1 roku to jakaś trauma przynajmniej zaocznie, mówią,że robią przesiew, ale z 80 osób jakies 8-10 ją zdaje; analiza i biochem nie lepsze na 2 roku; trzeba mieć ogromną odporność na stres; najgorsze jest to, ze więcej tu technologii niż dietetyki, a to dlatego, że wykładowcy od chem to technolodzy; odradzam
20.02.2016
31.01.2016
turystyka przyrodnicza
kto jest na kierunku turystyka przyrodnicza i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami? czy macie wiedzę, jak ten kierunek wypada wobec Turystyki i rekreacji na UAM? może ktoś się przenosił, albo ma znajomych? chętnie sie dowiem więcej na ten temat?
jakość
czy jest ktoś z technologii żywności magistra specjalność jakość?? mam parę pytań
26.01.2016
22.01.2016
zapytanie
miał ktoś zajęcia z dr e.skotarczak?
Z Projektowania mebli
Studiuję projektowanie mebli na UP. Osobiście jestem zadowolona, ale to oczywiście zależy od osoby. Zle wspominam pierwszy semestr bo pełno niepotrzebnych przedmiotów ale później coraz lepiej. Większości prowadzący są naprawdę spoko. Uważam, że jak ktoś chcę pacę w tym zawodzie to musi przyjść z pasją. te studią mogą pomóc, jednak ważniejsze jest to co się robi po za nimi, zdobywanie wiedzy, konkursy, staże, uczenie się dodatkowych programów-tworzenie portfolio. Jeżeli ktoś myśli że jak tylko wszytko pozdawa, skończy studia to znajdzie pracę - może się zaskoczyć. Jest egzamin z rysunku żeby się dostać ale na prawdę lajtowy
13.01.2016
11.01.2016
mebel
Beatko odpuść sobie technologię drewna. Zawszę chodzi o to samo, kasę dla kształcących. Jak już ktoś napisał, nie jest tak pięknie jak go reklamują. Gdybym miał wybierać te studia a pieniądze które zainwestowałem w kształcenie wybrał bym na pewno to drugie wolał bym zainwestować je w coś innego! Stracone lata. Również nie pracuję w branży.
hex
nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby na kierunku ekonomicznym były przedmioty związane z przyrodą, ekonomia, socjologia, zarządzanie, z tym się musisz liczyć
02.01.2016
16.12.2015
FiR
Czy jest ktoś kto ukończył/studiuje Finanse i Rachunkowość na UPP? Wiem, że jest to dobra uczelnia ogółem, ale chciałam się dowiedzieć jak to jest tylko z tym kierunkiem. Czy wykładowcy dobry(jasno przekazujący swoją wiedzę) i czy faktycznie wrzucają ci na kierunki ekonomiczno-społeczne zajęcia typowo przyrodnicze?
sosna
I jeszcze jedno samych stódiów też dobrze nie wspominam - nauczyciele zawistni.
16.11.2015
16.11.2015
drzewo
Ukończyłem Poznań, praca z daleka od domu za marne grosze - wynajem mieszkania. Sam nie pracuję w branży i moi koledzy z okolicy również. Osobiście na pewno drugi raz bym nie poszedł na te studia, nie jest tak pięknie jak go reklamowali na drzwiach otwartych.Nie polecam.
Beata
Cześć czy studiował ktoś jeszcze na technologi drewna projektowanie mebli? Jest po tym szansa na pracę? Bo kierunek wydaje sie bardzo fajny? A może jest ktoś w trakcie studiów i może coś o tym powiedzieć?
05.11.2015
05.11.2015
Beata
Cześć czy studiował ktoś jeszcze na technologi drewna projektowanie mebli? Jest po tym szansa na pracę? Bo kierunek wydaje sie bardzo fajny? A może jest ktoś w trakcie studiów i może coś o tym powiedzieć?
drewno
Uważam ,iż po technologii drewna nie ma wiele na dzisiejsze czasy, jeśli już uda się komuś znaleźć jakiś standard 4-5 tys na miesiąc to jest to praca z daleka od domu, gdzie trzeba wynająć mieszkanie (stawkę którą uda się osiągnąć uważam za 5% kończących te studia). Wydaje mi się,że nie trzeba być po technologii drewna aby zarządzać ludźmi na produkcji, pozostaje tylko jedno stanowisko technologa gdzie uważam, że jest on potrzebny( są tu tylko duże zakłady, małe to firmy rodzinne wystarczy kurs Auto Cada) no i rotacja na tych stanowiskach. Uważam ,iż wykształcić się na kilka zakładów w Polsce to .... Niech każdy sobie sam odpowie. Myślę,że pozytywne komentarze pochodzić będą od ludzi którzy kształcą w tej branży lub od garstki ludzi którym się udało.Powodzenia!!!
04.10.2015
21.09.2015
krajobraz
Czy macie jakieś informacje na temat kierunku architektura krajobrazu? Polecacie, odradzacie, jestescie zadowoleni? Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
sandra
witam potrzebuje informacji o dietetyce zaocznie, jakie przedmioty,jaki poziom,jak wogole oceniacie ,czy warto ? prosze o odp lub kontakt sandra117@wp.pl
14.09.2015
24.08.2015
Anka
Witam, mam pytanie odnośnie Finansów i Rachunkowości w formie niestacjonarnej: czy ktoś kto studiuje ten kierunek na up może powiedzieć czy mam tam jakiekolwiek szanse na utrzymanie się skoro nie jestem po mat-fizie czyli nie miałam matmy rozszerzonej? Matma podstawowa oczywiście opanowana bardzo dobrze, ale niestety nie sądziłam, że wyjdzie jak wyjdzie i nie przygotowywałam się z matmy rozszerzonej więc troche się obawiam. No i interesuje mnie to jak wygląda zwykle rozkład egzaminów w czasie sesji na studiach w formie niestacjonarnych na tej uczelni? Chodzi mi o to ile maksymalnie egzaminów bywało w czasie jednego weekendu. :-/ Za każde przydatne info z góry dzięki.
Deska
Wyprowadzenie do Swarzędza Ci dużo nie pomoże. Opłać mieszkanie itp. szybko to zrozumiesz.Praca za małe pieniądze. Odradzem szkoda energii!
18.08.2015
17.08.2015
jolooo
fakt, technologia drewna to mało popularny kierunek ale nie sądziłem, że aż tak trudno po nim o pracę, chyba musi się Pan wyprowadzić do Swarzędza-polskiej stolicy mebli, tam się pewnie coś znajdzie ;)
kłos
Technologię Drewna ukończyłem w 1982 roku. Cóż mogę powiedzieć z perspektywy wielu lat. Jest to kierunek-pomyłka, kaleczenie ludzi. Po ukończeniu zero pracy w dużym mieście. Po prostu stracone lata. Teraz, gdy mam 50 lat zmuszony będę szukać pracy. Pytam gdzie? Mieszkam w Warszawie. Czeka mnie długotrwałe bezrobocie. Namawiam Was. Nie idźcie na ten kierunek, chyba, że w Waszej miejscowości jest jakaś fabryka z branży. Zero perspektyw.Nawet jeśli jest duża jedna fabryka zastanowił bym się czy warto? Chyba nie!!!
17.08.2015
12.07.2015
chyba student
Wybieram sie na odnawialne źródła energii na up we wrocławiu albo na ekoenergetyke na up w poznaniu i nie wiem gdzie bedzie lepiej. Doradźcie gdzie lepiej studiować :)
ktoś, coś
Ogrodnictwo albo medycyna roślin ?
11.07.2015
05.07.2015
ciekawa
Cześć! Mam pytanie czy ktoś studiował DIETETYKĘ i czy mógłby mnie wtajemniczyć jak to jest na tym kierunku? Z góry dziękuję :)
kat96
Czy mógłby ktoś opowiedzieć coś o finansach i rachunkowości? Jak wyglądają studia, dużo nauki?
02.07.2015
01.07.2015
anka1010
Cześć! Zastanawiam się nad studiowaniem Informatyki i agroinżynierii. Czy jest to kierunek bardzo trudny i raczej męski? I czy wiele jest potem ofert pracy?
xxx
własnie tez sie zastanawiałam nad medycyną roślin,ale jak zobaczyłam jakie tam są przedmioty to troche sie przeraziłam ;x
01.07.2015
26.06.2015
Marta
Medycyna roślin, ktoś coś wie ?
Basia
Czy mógłby ktoś opowiedzieć o technologii żywności?
26.06.2015
25.06.2015
pati
ok,podaje maila patrycja1996121@wp.pl
Akademiki
do Amanda - Mieszkam w akademiku mogę odpowiedzieć na twoje pytania :) podaj najlepiej mail do siebie
24.06.2015
24.06.2015
towaroznawstwo
do pati studiuje towaroznawstwo na UP mogę odpowiedzieć na twoje pytania :) podaj najlepiej mail do siebie
Maarta27
Hej, wybieram się na Ogrodnictwo albo Turystykę i rekreacje, jeszcze nie zdecydowałam i zależy czy w ogóle się dostanę :) podzielicie się jakaś opinią o tych kierunkach? a może ktoś też się wybiera ? Pozdrawiam ;)
22.06.2015
25.05.2015
Amanda
Hej. Mógłby ktoś wypowiedzieć się o akademikach przy UP i co z dopłatami socjalnymi? :)
pati
hej,czy mógłby ktos mi powiedzieć jak jest na towaroznawstwie na UP? wysoki poziom? waham się nad UEP a własnie UP i nie wiem gdzie lepiej studiować ten kierunek :/
19.05.2015
08.05.2015
Paulinaaaaa
Witam, zamierzam studiować dietetykę zaocznie na UP, proszę o kontakt osoby studiujące na e-mail paulina15gg @wp.pl. *jak Wam sie podoba sposób nauczania, * cZego się uczycie, * ilu jest chętnych, * czy ciężko się dostać , *co sprawia najwieksze problemy, itd. Pozdrawiam : )
Paulinaaaaa
Witam, zamierzam studiować dietetykę zaocznie na UP, proszę o kontakt osoby studiujące na e-mail paulina15gg @wp.pl. *jak Wam sie podoba sposób nauczania, * cZego się uczycie, * ilu jest chętnych, * czy ciężko się dostać , *co sprawia najwieksze problemy, itd. Pozdrawiam : )
08.05.2015
08.05.2015
Paulinaaaaa
Witam, zamierzam studiować dietetykę zaocznie na UP, proszę o kontakt osoby studiujące na e-mail paulina15gg @wp.pl. *jak Wam sie podoba sposób nauczania, * cZego się uczycie, * ilu jest chętnych, * czy ciężko się dostać , *co sprawia najwieksze problemy, itd. Pozdrawiam : )
Justyna
ANETA! ja się wybieram i też szukam jakiś informacji. Może chwilę porozmawiamy? mój mail: aga009@poczta.onet.eu
02.05.2015
02.05.2015
Justyna
Bardzo proszę o kontakt osoby studiujące dietetykę na up w Poznaniu, stacjonarnie bądz niestacjonarnie. mail: aga009@poczta.onet.eu
aneta
Witam ;) kto się wybiera w tym roku na niestacjonarną dietetykę ?
21.04.2015
18.03.2015
kubuś
powiedzcie ile osób jest na jedno miejsce na ekoenergetyke, albo gdzie tego szukać. Jak ktoś wstawi link to też dobrze :)
Paweł
informatyka, mechanika czy Elektrotechnika -klasyczne kierunki techniczne to najlepsza opcja i inwestycja w przyszłość, po tych kierunkach jest najwięcej ofert pracy
13.03.2015
02.03.2015
kasia
inzynieria srodowiska - najtrudniejszy kierunek na tym uniersytecie. nauka jest caly rok , nie ma tygodnia bez minimum 3 kolokwiow.
dioda
no w Poznaniu lepszej uczelni branżowej nie znajdziesz, chyba że rozważasz inne miasta, mnie się Poznań mega podoba, stolicy nie cierpię, rozważałam jeszcze Wrocław - ze studiow jestem zadowolona i mogę polecić z czystym sercem
01.03.2015
21.02.2015
kubuś
Może ktoś coś powiedzieć o kierunku ekoenergetyka? Jaki jest poziom i czy studiować go tam czy jest jakaś lepsza uczelnia?
grześ
trzeba chodzić w ogóle na tą inaugurację? :)
27.01.2015
25.01.2015
kinia
ja poszłam na pierwsza inaugurację roku a w kolejnych latach sobie odpuściłam ;)
michal
czy ktoś z Lubina dostał się na leśnictwo zaoczne?? szukam współtowarzyszy niedoli
01.10.2014
01.10.2014
pytaneczko
czy warto / trzeba / należy iść na inaugurację roku uczelnianego? znajomi zaczeli się śmiać, gdy powiedziałam, że się wybieram, to chyba żaden wstyd?
kamil
z tego co wiadomo to na UP w Lublinie jest tylko turystyka i rekreacja a nie turystyka przyrodnicza...
22.09.2014
18.09.2014
turystyka przyrodnicza
a co to za kierunek jest ta Turystyk przyrodnicza wie ktoś więcej???
KK
Dietetyka niestacjonarne I stopnia : orientuje sie ktoś jak ze zjazdami które sa w piątek? O ktorej sie zaczyna? I czy nieobecność traktowana jest dość liberalnie? PS. Jeśli ktoś zorientowany chciałby pogadać ze mną o paru kwestiach dotyczących uczelni i odp na pare pytań, odezwijcie sie na letitbe000@hotmail.com, z góry dzięki!!! :)
05.09.2014
27.08.2014
mateusz
Mieszkałaś kiedyś w akademiku? Wszędzie można się uczyć, a wśród studentów zawsze znajdą się chętni na szybką imprezę ;)
ola
moglby ktos cos napisac o akademikach up? da sie tam uczyc czy generalnie jest dosc glosno i imprezowo? :)
24.08.2014
11.08.2014
eoo
a jak to jest z wybieraniem specjalności doradztwo/catering na dietetyce? Jakie kryterium jest brane pod uwagę?
daria
ja nie odniosłam takiego wrażenia, im więcej poznasz zagadnień dotyczących technologii żywności tym większą wiedzę będziesz mogła wykorzystać w dietetyce i lepiej zrozumiesz wszystkie procesy żywieniowe
07.08.2014
30.07.2014
eoo
Co możecie powiedzieć o dietetyce I stopnia? Polecacie? Podzielacie opinie, że dietetyka na Up ma zbyt wiele wspólnego z technologią żywności i żywienia?
Ewa
Cześć! Możecie podzielić się wrażeniami- jak odbieracie kierunek dietetyka II stopień (zaoczne)? Pozdrawiam
24.03.2014
27.02.2014
mariola
Polecam gorąco Uniwersytet Przyrodniczy, świetna atmosfera w szkole, również na zajęciach, bardzo podobała mi się relacja student -wykładowca, ciekawie prowadzone zajęcia, Oby tak dalej ;)
Damiano
absolwenci inżynierii środowiska mają bardzo ciężko na rynku pracy
11.02.2014
15.11.2013
nievermind
Studiuję dietetykę II rok. Poszłam tu bo nie miałam matury ani z chemii ani biologii (dietetyka potem okazała sie czymś, co chcę robić... a nie matematyka), a tylko tu nie wymagali. DIETETYKA NA UP NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z DIETETYKĄ!!!!!!! kierunek to zwykła technologia żywności i tyle. Same analizy, które nijak mają się do zawodu dietetyka. DNO TOTALNE! Powinno być żywienie dla kobiet w ciąży, sportowców, jak odżywiać człowieka, który musi zrzucić wagę, jak czlowieka chorego... i wszystko na osobnych zajęciach, jak najdokładnej omówione... Coś o roślinach, coś o leczeniu jedzeniem... Ale niestety, w moim planie jest analiza żywności, gdzie oznaczamy np kwasowość. Sorry, tego dietetyk nie potrzebuje, nie wyleczę ani nie odchudzę ludzi dzięki temu, że wiem co to jest kwasowość ogólna i w jakich stopniach ją się wyraża... mamy genetykę, na której ani razu nie padło słowo żywienie, żywność... też nie wiem po co ona... choć ciekawa :) Dodatkowo wypełniacze czasu na I roku: 3 wykłady do wyboru nie wnoszące nic kompletnie - możesz sobie wybrać historię sztuki, psychologię, pedagogikę itp. w jednym semestrze, a w drugim dwa już przydzielone, nie mam pojęcia po co. Na parazytologii dowiedziałam się o leishmanii donovanii, tasiemcach... Fajnie. Na mikrobiologii nauczyłam się robić pożywki dla drobnoustrojów i obserwować je pod mikroskopem. Bardzo przydatne jakby ktoś się nudził w swoim gabinecie, bo nie ma się klientów z powodu kompletnego braku wiedzy w zakresie leczenia i żywienia ludzi. POKÓJ.
Inauguracja
Wie ktoś może o której i gdzie odbywa się inauguracja w poniedziałek?
05.10.2013
01.10.2013
polka
hej, mam pytanie kto się orientuje jak wyglądają studia na tej uczelni o kierunku architektura krajobrazu? Bo z tego co słyszałam jest dosyć ciężko? Czy trzeba umieć dobrze rysować ? proszę o odpowiedź :)
Noc Naukowców?
Co Uniwerek Przyrodniczy organizuje w ramach Nocy Naukowców? Kliknełam z ich strony na grafik, przeszlam na strone PP, odchaczylam Poznan, ale nie widze informacji z programem, a konkretnie jestem zainteresowana obejrzeniem Uniwersytetu Przyrodniczego, wiec bede wdzieczna za info albo linka do programu, jagoda
23.09.2013
16.09.2013
Asia
W organizacji roku jest napisane, że zajęcia dydaktyczne na studiach niestacjonarnych rozpoczynają się 28 września, a w terminarzu zajęć, że pierwszy zjazd jest 4 października, może to ktoś wytłumaczyć? Z góry dziękuję.
alex
da radę pogodzić studia weterynaryjne na UP i równocześnie pracę we Wro?
24.07.2013
16.07.2013
Asia93
Mam jeszcze takie pytanie: Czy materiały do nauki są umieszczane przez profesorów na stronie internetowej, czy trzeba liczyć tylko na swoje notatki?
maturzystka
Witam. Chciałabym się dowiedzieć ile mniej więcej trzeba mieć punktów z matury (biologia i chemia rozsz.), żeby dostać się na technologię żywności i żywienie człowieka. ?
26.06.2013
02.06.2013
Asia93
A plan zajęć jak jest rozłożony? Chodzi mi o to czy zajęcia są od rana i od razu po sobie wszystkie wykłady czy są też przerwy np. póltora godzinne bądź dłuższe? I czy są jakieś dni wolne od zajęć tak jak na innych uczelniach?
Ewa
Cześć! Możecie podzielić się wrażeniami- jak odbieracie kierunek dietetyka II stopień (zaoczne)? Pozdrawiam
02.06.2013
28.05.2013
studentka TŻiŻ
W trakcie jednego semestru były takie przedmioty z ktorych koło było co tydzień,albo co 2 tygodnie także czasem wychodziło po 3, 4 tygodniowo, ale materiał ze spokojem do ogarniecia.
Asia93
Ale 4 koła tygodniowo przez cały semestr?? Czy tylko w okresie sesji?
20.05.2013
16.05.2013
studentka TŻiŻ
Kończe właśnie drugi rok na Technologii Żywności sama przed rozpoczęciem czytałam wiele opinii dlatego chce teraz trochę pomóc wybierającym się na tę uczelnie. Jestem po biol-chem ale bałam się na samą myśl o ilości chemii czy innych przedmiotach ścisłych. Okazało sie że nie jest źle, na uczelni naprawde ludzie mega sympatyczni idą CI na rękę. zdarzają się oczywiście profesorowie ktrórym sie poprzewracało w głowach i czasem wydziwiają, na razie tarfiłam na takie dwie, nie ma rzeczy niemożliwych. Na pierwszym roku było wiele przedmiotów nie potrzebnych ale od tego roku jest coraz ciekawiej, Generalnie dają CI konkrenty materiał z jakiego masz się uczyć, co do wykładów to ponoć teraz są obowiązkowe, ale to w dużej mierze zależy od prowadzącego czy bierze pod uwagę te obecności czy nie. Serio nie ma się czego bać, są semestry gorsze i lepsze tzreba się mniej uczyć bądź więcej, w zeszłym semestrze mieliśmy po 4 koła tygodniowo dużo materiału trzeba przyznać że wtedy bywało hardkorowo momentami ale wiele pytań z egazminów się powtarza więc luzik dalismy rade Ludzie kończyli różne profile artystyczne, sportowe, dziennikarskie i dają sobie rade. Naprawde polecam tę uczelnię jeśli macie jakieś pytania to piszcie śmiało.
Asia93
Ja planuję złożyć papiery w tej szkole na wydziale Ekonomiczno-Społecznym (Finanse i Rachunkowość). Może ktoś studiuje tutaj na tym kierunku i mógłby wyrazić swoją opinie? :) A jak z planem zajęć? Są jakieś dni wolne w tygodniu?
13.05.2013
22.04.2013
0707Luk90
Chciałbym spostować moją opinię. Sprawy z dziekanatem można wyjaśnić. Na minus to, że są przedmioty rolnicze. Na plus nowa stołówka, biocentrum, hala na dojeździe. Uczelnia jest ok, zakładam że na każdej znajdzie się coś co możne się nie spodobać.
0707Luk90
Studiuję ekonomię od 4 lat na UP, i uważam że nie jest to dobra szkoła. Na licencjacie z góry narzucona specjalizacja, wtrącanie masy rolniczych przedmiotów w wydział ekonomiczno-społeczny, co uważam za nieuzasadnione. Komplikacje z dziekanatem. Drugi raz bym tu nie przyszedł.
08.03.2013
06.01.2013
michał777
a co sądzicie o leśnictwie? czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, to to studiuje?? kompletnie nie wiem czego spodziewać się po tym kierunku...
Aga1992
bezsensowne wybieranie specjalizacji na 3 roku zamiast jak na ekonomicznym czy UAMie na 2. Drugi raz bym tam nie poszła.
19.11.2012
08.11.2012
marzenka
uniwersytety przyrodnicze to raczej rzadkość już w dzisiejszych czasach, ale czy przeżytek?
baby
Ojciec ma ukończone studia na kierunkach zootechnika oraz technologia drewna, całe życie pracował jednak w stadninie koni jako trener. Wyrastając w takim środowisku stwierdziłem że pójdę w jego ślady, na zootechnikę. Nie powiem żeby studia byly łatwe i przyjemne, ale na pewno zadowolony jestem z poziomu nauczania, kadry i programu zajęć.
22.07.2012
04.07.2012
andri
to prawda, piątkowska i akademiki to prawdziwy raj. blisko do biedronki, pestki i autobusów na uniwerek. jeśli ktos przyjdzie na studia na UP, UAM czy nawet UEP to niech wybiera akademiki na piątkowskiej albo dożynkowej, super klimaty!
mgr
Nauke na ten rok już skończyłam, zaczęło się euro, musieliśmy się wyprowadzić z akademików, zrobić miejsce dla policji (!), której mieszka tam teraz pełno. szalony czas, ten drugi semestr. zleciał strasznie szybko, aż ciężko w to uwierzyć. a teraz czas na wakacje przed kampanią wrześniową...
13.06.2012
30.05.2012
owiec
To się naopiniowałeś Jacku :D Mieszkam zaraz niedaleko PIątkowskiej i często wpadam na akademiki przyrodniczego. Świetni ludzie tu studiują, nie wiem jaki poziom, bo jestem na UAMie, aczkolwiek naprawdę dobrze się tam z ludźmi czuję i są inteligentni, tylko czasami nie trafia do mnie to, co mówią, bo jednak ja na tych roślinkach itp, to nie bardzo
Jack
superuczelnia
11.04.2012
01.04.2012
biredi
Biotechnologia bardzo, bardzo spoko, nie ma się do czego przyczepić, naprawdę jest fajnie. Ciekawe zajęcia, tego się właśnie spodziewałem. Być może nie jestem asem, ale nie nudzę się i chętnie przychodzę na zajęcia, choć nie zawsze przygotowany
operer
31 marca są dni otwarte, gdzie można dowiedzieć się o wiele więcej, niż z mojego postu. Ogólnie powiem tylko, że jeśli przyrodniczy to tylko Poznań. Wszystko jest świetne, czasami trochę trudno, ale zdecydowanie przyjemnie pomimo tego. Chce się chodzić na uczelnię( bo uczyć to wiadomo, że nie zawsze)
20.03.2012
03.03.2012
whynot
Dużo pytań pozostawionych bez odpowiedzi, ale sam dołożę jedno od siebie. Jak wygląda ta cała współpraca zagraniczna? Chodzi mi mianowicie, czy ktoś ma z nią doświadczenia, bo chętnie bym się wybrał do Francji czy Holandii, ale jeśli to ma być jakiś słaby wyzysk czy nie wiem jak to nazwać, to sobie podaruję
las
Może mi ktoś powiedzieć coś więcej o wydziale leśniczym ? Słyszałem, że to całkiem przyjemne studia, które praktycznie zapewniają pracę. Lubię ciszę i spokój, najchętniej zaszyłbym się w takiej leśniczówce i sobie spokojnie żył. Jak to wygląda w praktyce?
24.02.2012
17.02.2012
zniesmaczony
Miano, a właściwie \"uniwersytet\" w nazwie jest odgórnie narzucony prawnie, co moim zdaniem nie miało sensu, bo Akademia nic nikomu nie ujmuje. W każdym razie jestem obserwatorem uczelni, dokładnie budynku dydaktycznego przy piątkowskiej i to, co Ci studenci odstawiają, to w głowie się nie mieści. Mam nadzieję, że to wybryki wynikające z wolnego czasu między zajęciami, a nauka idzie im lepiej
do studiujacych biotechnologie
kochani, czy na biotechnologii jest bardzo ciężko? bo kierunek bardzo mi lezy, ale boje sie czy dam rade, oczywiscie zakladam ze punkty na maturze pozwola mi tu studiowac, a przy okazji, czy w Poznaniu mozna studiowac biotechnologie na jakiejsc uczelni prywatnej? orientujecie sie moze, gdzie?
15.02.2012
11.02.2012
AlicjaW
uczelnia jest calkiem niezla, choc o duzych publicznych szkolach trudno pisac tak jednoznacznie, bo co wydzial, to inny poziom i kadra, ale generalnie dbaja o poziom, bo nazwa UNIWERSYTET zobowiazuje, a tak na powaznie to wedlug mnie powinni miec nawet wyzsza ocene, ja osobiscie daje im 8,5.
worker
Zdecydowanie chwalę wydział dietetykę na przyrodniczym ! Mój dietetyk właśnie tam się kształcił i naprawdę profesjonalnie się z nim współpracuje . pozdrawiam
26.01.2012
25.01.2012
jola
dokładnie tak, jeśli idę na dany kierunek(przywołam przykład zootechniki) to idę po to żeby sie czegoś tam nauczyć i mimo ilości materiału staram sie to ogarnąć a nie wypisuje jacy to wykładowcy są źli...ta szkoła ma bardzo dobre opinie wśród wielu studentów, wykładowy sa profesjonalni a negatywne komentarze da sie słyszeć od tych, którzy na studia chodzą bo wypada miec papierek o ukończeniu jakiejś szkoły wyższej...
oburzona Elwira
jesli ktos pisze, ze cos jest do kitu i tylko tyle, to lepiej niech sobie da spokoj w ogole z pisaniem, bo co to niby znaczy? jesli mnie interesuje zootechnika, to chcialabym wiedzie, jak wygladaja studia na tym kierunku, jaky sa wykladowcy, jak duzo jest nauki, zaliczen, w jakich warunkach odbywaja sie zajecia, jaka atmosferta panuje na uczelni? To sa dla mnie wazne informacje, a jesli juz ktos opluwa jakis kierunek, to nech laskawie napisze DLACZEGO? co mu nie pasuje? program? ilosc nauki? oblali go czy co? skoda czasu na komentarz, ktory nic nie wnosi.
25.01.2012
23.01.2012
zootechnika jest do kitu
!!!
goska
sluchajcie, jako maturzystka wkurzam sie widzac strone internetowa Uniwerku Przyrodniczego w Poznaniu, zlosci mnie, ze dobra uczelnia, z tradycjami i swietnym zapleczem dydaktycznym, wspaniala kadra (moja kuzynka tam wyklada), posiadajaca szeroka oferte kierunkow i specjalnosci nie postara sie CZytelnie zaprezzentowac najwazniejszych informacji na swojej stronie, a oferta jest na jakims Biuletynie. Ale nie zrazajcie sie, po prostu pewnych rzeczy w panstwowych szkolach sie nie przeskoczy, one jeszcze do tego nie dojrzaly. Sama szkola jest BARDZO DOBRA.
23.01.2012
10.12.2011
AnkaW
poproszę o kontakt osoby studiujące zootechnikę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu anna1993@o2.pl
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
Uniwersytet Szczeciński
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu