• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (322)
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, UE Poznań

Nowak355
Dzień dobry, czy na studia zaoczne łatwiej się dostać? Czy są jakieś progi punktowe tak jak jest to na stacjonarnych?
05.05.2021
05.05.2021
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Kuba z dnia 30.04.2021
Hej, jesteśmy uczelnią publiczną, więc studia stacjonarne nie są płatne. Myślę, że wszystko, czego możesz chcieć się dowiedzieć o naszej uczelni, znajdziesz tu: https://rekrutacja.ue.poznan.pl/. Zapraszamy :)
Maciej
Dzień dobry, czy jeżeli aplikowałbym na kierunek Ekonomia, mógłbym przepisać się na kierunek Finanse, Audyt, Inwestycje?
02.05.2021
30.04.2021
Kuba
Witam mam pytanie czy studia stacjonarne na UEP są płatne i jeśli tak to ile?
Patryk
Witam, czy w związku ze zmianami w maturach możliwe jest aby na kierunek Finanse, audyt, inwestycje był liczony przedmiot Wiedza o Społeczeństwie? Czy przewidywane jest może zwiększenie limitu na ten kierunek?
25.04.2021
20.04.2021
haniasprawka
Czy jest tu może jakiś student z informatyki i ekonometrii lub z którejś specjalizacji z tego kierunku (np analityka gospodarcza, elektroniczny biznes)? Chciałabym pogadać z tą osobą np na messengerze i podpytać bardziej o ten kierunek :)
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Nadia z dnia 09.04.2021
Hej, wszystko masz podane tu: https://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-i-i-ii-stopnia-prowadzone-w-jezyku-polskim,c12237/studia-stacjonarne-i-stopnia,c347/zasady-rekrutacji,c9371/limity-punktow-rankingowych-z-rekrutacji-z-lat-poprzednich,c4752/
12.04.2021
09.04.2021
Nadia
Mam pytanie odnośnie progów, jakie były w poprzednich latach na studiach niestacjonarnych (I stopień). Nigdzie nie mogłam znaleźć informacji na ten temat, a chciałabym zobaczyć, czy mam szansę dostać się na ten uniwersytet
Kinga
Szukam opinii na temat uep kierunek FiR. Bylam na politechnice, ale zrezygnowalam ze wzgledu na przytlaczajaca mnie ilosc nauki. Czy ktos zecgcialby mi powiedziec czy tam tez tak jest? Czy moze jednak jest na zycie, znajomych, zainteresowania? I czy w trakcie semestru tez jest duzo nauki czy tylko przed sesja?
31.03.2021
18.03.2021
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla agata kumata z dnia 11.03.2021
Nasi studenci to akurat grupa, która bardzo szybko znajduje zatrudnienie. Mamy to nawet przebadane. Nie obawiałbym się bezrobocia z naszym dyplomem w ręku :)
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Kinga z dnia 17.03.2021
Hej, na razie nie ma jak odpowiedzieć na to pytanie, bo jesteśmy jeszcze przed maturami i przed całą rekrutacją. Dopiero jak tegoroczni maturzyści zaczną składać dokumenty na uczelnie, będzie można coś więcej wnioskować. Ale właśnie może dane z poprzednich lat będą tu podpowiedzią odnośnie popularności kierunku.
18.03.2021
17.03.2021
Kinga
Chciałabym zapytać ile jest chętnych na kierunek Gospodarka Turystyczna i czy w ogóle będzie taki kierunek otwarty w tym roku, ponieważ co znajduje to informacje z 2020r. Dziękuję
Weroxxx
Hej, czy studiuje ktos dziennie FiR i powie mi jak obecnie ma sie tam sytuacja? Czy studenci wylatuja tylko na pierwszym roku, czy na drugim i trzecim nadal jest przesiew? Czy jest czas dla siebie, czy tez ciagle siedzi sie w ksiazkach nawet w srodku semestru?
15.03.2021
11.03.2021
agata kumata
czy po kierunku polityka społeczna czeka mnie bezrobocie? z jakimi kierunkami mogłabym to połączyć aby stworzyć sensowne cv dla pracodawcy?
Konrad
Czy w związku ze zmianami w przeprowadzaniu matury, uczelnia planuje zmienić sposób rekrutacji lub przedmioty rekrutacyjne na studia I stopnia?
17.02.2021
17.02.2021
Maciek
Jak wygląda rekrutacja na kierunki anglojęzyczne, np. "Finance"? Czy jest dużo chętnych? Co konkretnie trzeba zdawać, by się móc dostać? Jaka jest jakość kształcenia?
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Kandydat z dnia 14.02.2021
https://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-i-stopnia,c347/zasady-rekrutacji,c9371/limity-punktow-rankingowych-z-rekrutacji-z-lat-poprzednich,c4752/limity-punktow-rankingowych-na-rok-akademicki-2019-2020,a90899.html
15.02.2021
15.02.2021
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Janek z dnia 13.02.2021
Wszystko zależy od przedmiotu i wykładowcy.
Kandydat
Gdzie znajdę progi punktowe z rekrutacji na studia niestacjonarne(pierwszego stopnia) z poprzednich latach?
14.02.2021
13.02.2021
Janek
Czy obecność na wykładach jest obowiązkowa?
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Ola z dnia 01.02.2021
Hej, na rekrutacyjnej stronie mamy kalkulator, który powinien Ci tu sporo podpowiedzieć: http://kalkulator.ue.poznan.pl/#/
03.02.2021
01.02.2021
Ola
Czy jest szansa dostania się na kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze bez rozszerzonej matematyki, tylko z dobrze napisaną podstawą?
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Olka z dnia 25.01.2021
Hej, wszystko, co dotyczy takich przenosin uregulowane jest w Regulaminie studiów https://ue.poznan.pl/data/upload/articles/20200914/276936102863070931/zalacznik-do-uchwaly-nr-101-z-dnia-28-kwietnia-2020-roku.pdf w rozdziale "prawa i obowiązki studenta". Formalnie jest taka możliwość (tzn. do ubiegania się o przeniesienie). Sprawy związane z przeniesieniami wszelkiego rodzaju są w gestii Biura Obsługi Studenta i tam byłoby najlepiej pytać bezpośrednio.
29.01.2021
25.01.2021
Olka
Czy przeniesienie ze studiów zaocznych na stacjonarne wchodzi w grę, czy trzeba uczestniczyć ponownie w rekrutacji i po pozytywnym wyniku można zacząć od razu drugi rok??? Tak to sobie wymyśliłam - czy to realne?
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Marta z dnia 15.01.2021
Hej, pisz śmiało na adres: rekrutacja@ue.poznan.pl na bank podpowiedzą Ci co zrobić, w Twojej sytuacji i jak sprawić, żeby znaleźć się w gronie studentów UEP :)
18.01.2021
15.01.2021
Marta
Czy można przenieść się na UEP z innej uczelni po 1 roku?
Zosia
Witam, czy aby dostać się na kierunek rachunkowości i finansów przedsiębiorstw, finansów i rynków finansowych, bądź ekonomii, konieczne jest zdanie matury z matematyki na poziomie rozszerzonym, czy wynik podstawy z matematyki jest wystarczający? Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.
13.01.2021
02.12.2020
Alicja
Pytanie o kierunek prawno-ekonomiczny. Czy poziom trudności jest porównywalny z prawem uniwersyteckim???
Patrycja
Czy e-business to jakaś nowość? Nigdy nie słyszałem i podobnym kierunku, a brzmi nowocześnie i ciekawie. Czy to jest w pełni kierunek zdalnie?
30.11.2020
21.11.2020
Ola
Jak wyglądają zajęcia w języku obcym? Czy jest trudno? Jak z zaliczeniami?
UEP
odpowiedź dla Lena z dnia 29.10.2020
Szanowna Pani, mimo wszystko zapraszamy. A wszelkie podjęte kroki można śledzić na naszej stronie www, w mediach społecznościowych i w przekazach mediów tradycyjnych tego dnia. Jest tego sporo.
30.10.2020
29.10.2020
Lena
Zastanawiałam się nad podjęciem studiow na tej Uczelni. Pytanie natomiast kto przy takiej kadrze sie na Was zdecyduje https://poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,26449230,skandaliczny-mail-do-studentow-profesor-nazywa-protestujace.html Pytanie czy Uczelnia zamierza cos w zwiazku z zaistniałą sytuacją zrobić?
Pola
Czy jest problem z dostaniem się na studia realizowane w języku angielskim? Czy one cieszą się dużym zainteresowaniem?
22.10.2020
20.10.2020
Karol
E-business - kierunek, który wydaje się aktualnie bardzo bardzo przydatny i rozwojowy. Czy ktoś miał już z nim styczność? Może jakieś doświadczenia, albo opinie ludzi, którzy działają w tej dziedzinie?
UEP
odpowiedź dla Jagoda z dnia 14.10.2020
Hej, to były historyczne zaszłości i kierunki były dość zbieżne, dlatego teraz, faktycznie, ostał się jeden kierunek.
15.10.2020
14.10.2020
Jagoda
Cześć, zauważyłam, że w poprzednich latach na wydziale Ekonomicznym istniał osobny kierunek finanse i rachunkowość, a obecnie istnieje jedynie kierunek finanse i rachunkowość biznesu. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć mniej więcej na czym polegała różnica między tymi dwoma kierunkami?
Mateusz
Witam, wytłumaczy mi ktoś czym różnią się od siebie specjalizacje Analityka Gospodarcza a Inzynieria Finansowa, wydają się być podobne, . Czytałem opisy specjalizacji oraz przeglądałem przedmioty jakich trzeba się uczyć, ale dalej mnie to intryguje. Zauwazyłem, że Inżyniera Finansowa skupia sie na tematyce giełdowej, a Analityka Gospodarcza kładzie nacisk na analizy w przedsiębiorstwach. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić. Szczegolnie interesuje mnie to na co kładzie się nacisk, który bardziej skupia się na programowaniu/obsłudze programów (R, SAS), a który ma więcej matematyki, statystyki.
30.09.2020
29.09.2020
UEP
odpowiedź dla Kornelia z dnia 26.09.2020
Hej, w tym roku na Gospodarkę Turystyczną mieliśmy 4,5 osoby na jedno miejsce.
Kornelia
Czy duże jest zainteresowanie kierunkiem "Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym"? Bardzo jestem zainteresowana szczególnie marketingiem turystycznym i zarządzaniem biznesem. Mamy rodzinną firmę i chciałabym nauczyć się dużo, żeby móc wprowadzić coś nowego. Jeśli ktoś z doświadczeniem jest w stanie się wypowiedzieć to jestem bardzo ciekawa opinii.
26.09.2020
18.09.2020
Piotr
Cześć, czego dotyczy dziedzina informatyki na kierunku Informatyka i ekonometria (specjalność: Analityka gospodarcza)?
Ala
Czy uczelnia rekrutuje na jakieś kierunki pierwszego stopnia od lutego?
08.09.2020
30.08.2020
Ola
Cześć, czy ktoś tu studiuje Politykę Społeczną i mógłby opowiedzieć o perspektywach po studiach, jakości zajęć, możliwościach rozwoju itp.? :)
Paulina
Cześć, kiedy będzie wiadomo o możliwości obniżenia progu? Niewiele mi brakuje, a jest to uczelnia, na którą najbardziej chciałabym się dostać.
29.08.2020
21.08.2020
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Marti z dnia 19.08.2020
Hej, wypatruj ewentualnych informacji o drugim naborze. Jest szansa, że tak się uda.
Madzia
Hej. Czy da się przenieść na drugi rok z innej uczelni? Jaką tr, eba mieć średnią?
20.08.2020
19.08.2020
Ola
Witam mogę się dowiedzieć jaki był próg w 1 turze na kierunek prawno ekonomiczny i na ekonomie?
Marti
Hej. Co jeśli mam za mało punktów na wymarzone studia i się nie dostanę? Jest jakaś szansa, że jednak mnie przyjmą?
19.08.2020
17.08.2020
Sonia
Hejka :) czy będzie jakaś rekrutacja lub nabór dodatkowy dla osób które przegapiły pierwszy termin? Chodzi mi szczególnie o zarządzanie
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Olo z dnia 28.07.2020
Hej... tu masz wszystkie limity z ubiegłego roku: http://bityl.pl/me9er
10.08.2020
10.08.2020
UEP
odpowiedź dla Daria z dnia 22.07.2020
Hej, niestety nie ma takiej opcji.
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Ja z dnia 03.08.2020
Hej, na razie planu jeszcze nie ma, więc trudno cokolwiek przewidywać. Pamiętaj, że mamy za sobą semestr nauki zdalnej i teraz też jeszcze nie wiadomo jak to będzie wyglądać. Wytyczne w tej sprawie są właśnie opracowywane.
10.08.2020
03.08.2020
Ja
Witam. Proszę o informację czy na studiach niestacjonarnych II stopnia (FiR) zajęcia odbywają się także w piątki popołudniami?
Olo
Jakie były progi punktowe na informatykę i ekonometrię w zeszłym roku? Czy to mocno oblegany kierunek?
28.07.2020
22.07.2020
Daria
Cześć, czy można jakoś zobaczyć liczbę chętnych na mój kierunek?) (Zarządzanie) ☺️
UEP
odpowiedź dla AIR z dnia 03.07.2020
Wiesz - korzystamy z wiedzy naszych akademickich kolegów i obie uczelnie dają to, co same robią najlepiej w swoich działkach. A UEP ma cały campus w samym środku, środka miasta, więc tym się nie przejmuj. Na UAM też jest łatwy i szybki dojazd od nas :)
06.07.2020
03.07.2020
AIR
Ciekawie wygląda kierunek na mgr Aplikacje Internetu Rzeczy. Tylko coś widzę, że jest częściowo na UAM, a częściowo na UEP. Trochę przeraża mnie wizja "biegania" między uczelniami, w dodatku nie znając Poznania...
UEP
odpowiedź dla Iwona z dnia 23.06.2020
Hej, na bank uda Ci się nadgonić materiał. Poziom - wiadomo - trzymamy, ale nie jest problemem, żeby znaleźć kogoś, kto Ci pomoże nadrobić zaległości i wytłumaczyć jakieś zagadnienia, jeśli będzie taka potrzeba. Mega pomocny jest nasz parlament studencki, który pewnie i tu się sprawdzi.
30.06.2020
23.06.2020
Iwona
Zastanawiam się nad studiami II stopnia na kierunku Informatyka i Ekonometria w trybie zaocznym, jednak nie jestem pewna czy bez bazy wiedzy z I stopnia jestem w stanie nadgonić materiał? Na I stopniu miałam bardziej humanistyczny kierunek, więc brakuje trochę tej statystyki.
Ewelina
Jaka średnia wystarczała do stypendium naukowego? Dotyczy zarządzania.
03.06.2020
20.05.2020
Pawel
Witam. Zastanawiam się nad studiami II stopnia w rybie niestacjonarnym na UE w Poznaniu. W grę wchodzą w zasadzie dwa kierunki: Ekonomia oraz Midzynarodowe Stosunki Gospodarcze. Pytanie do Absolwentów albo osób posiadających wiedzę: jaki jest poziom matematyki, ekonomii na studiach, patrząc z perspektywy osoby 30+, pracującej intensywnie, która licencjat robiła z zarządzania, tzn. poziom matematyki i ekonomii był niski oraz w odległej perspektywie czasowej. Po prostu nie chcę porwać się na coś czemu nie będę w stanie podołać, mając ograniczone możliwości czasu do poświęcenia na naukę ze względu na pracę. Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam
Aga
Czy matematyka jest bardzo zaawansowana na kierunku rachunkowość i finanse ? Czytałam, że występuje na dwóch wydziałach. Jaka jest różnica ?
10.05.2020
09.05.2020
UEP
odpowiedź dla Edi z dnia 06.05.2020
Hej, napisz może do naszego Parlamentu Studenckiego, tu: http://www.psuep.org/kontakt/ Na bank znajdą Ci kogoś, kto mieszka w jednym z naszych trzech akademików i rozwieje Twoje wątpliwości.
Marta
Jak jest z przyjmowaniem na zaoczne? Czy są określone progi punktowe? Są przyjmowani wszyscy? ( chodzi mi o studia I stopnia)
07.05.2020
06.05.2020
Edi
Co myślicie o akademikach tej uczelni? Jakie waruni, jak się mieszka?
UEP
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 14.04.2020
Musi być odpowiednia liczba chętnych aby powstała specjalność; specjalność jest realizowana od trzeciego semestru w przypadku studiów I stopnia (wybierana jest pod koniec pierwszego roku), natomiast od drugiego semestru w przypadku studiów II stopnia (wybierana jest pod koniec pierwszego semestru). Jak pisałem - jedno jest specjalnością, drugie - całym, osobnym kierunkiem. Powielanie specjalności na kilku kierunkach mija się raczej z celem.
15.04.2020
14.04.2020
Aleksandra
Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie ma pewności że taka specjalność się otworzy? A kiedy wybiera się specjalność? Na 1 roku/1 semestrze? I dlaczego taka specjalność jest na ekonomii a na zarządzaniu już nie?
UEP
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 13.04.2020
Na kierunku ekonomia jest specjalność: zasoby ludzkie w organizacji. To specjalność, a nie kierunek. Specjalność jest wybierana w trakcie studiów i otwierana jeśli jest odpowiednia liczba chętnych na nią.
14.04.2020
13.04.2020
Aleksandra
Chciałabym zacząć studia od września. Interesuje mnie kierunek zarządzanie zasobami ludzkimi. I moje pytanie...ponieważ zauważyłam że zarządzanie zasobami ludzkimi jest na wydziale Zarządzania ale tylko studia stacjonarne. Ale jest kierunek zarządzanie zasobami w organizacji na wydziale Ekonomii i właśnie w trybie niestacjonarnym co mnie by interesowało. Czy ktoś wie jaka jest różnica na tych kierunkach?
Karola
W zeszłym roku rozpoczęłam studia magisterskie na innej uczelni, jednak nie byłam z nich zadowolona, więc postanowiłam zmienić kierunek. Czy jest ktoś w stanie mi przybliżyć jak wyglądają studia na kierunku Ekonomia? Opis specjalizacji ekonomia globalna i menedżerska bardzo mi się spodobał i słyszałam też wiele pozytywnych opinii o tym kierunku, ale chciałam jeszcze poradzić się bezpośrednio u źródła.
30.03.2020
25.03.2020
Bartosz
Czy zarządzanie i inżynieria produkcji na UEP mocno odstaje od tego kierunku na Politechnice Poznańskiej? Jak wygląda z zatrudnieniem po tym kierunku. Czy dla pracodawcy ten kierunek studiowany na UEP jest równie atrakcyjny?
UEP
odpowiedź dla Adam z dnia 18.03.2020
Hej, wyniki wydają się OK, ale odpowiedzi na pytanie: co da spokojną głowę, niestety nie ma. Wszystko zależy od reszty chętnych na dany kierunek. Czym wszyscy będą lepsi, tym będą wyższe progi. Mamy określoną liczbę miejsc na danym kierunku i dostaje się na niego np. 60 najlepszych wyników. Stąd progi są płynne.
19.03.2020
18.03.2020
Adam
Hej, czy z wynikami z matur na poziomie rozszerzonym: -angielski 70% -matematyka 60% -fizyka 40% jest szansa żeby się dostać na informatykę i ekonometrię/FiR? ; Ile mniej więcej procent z matur daje spokojną głowę podczas rekrutacji?
UEP
odpowiedź dla Karol z dnia 20.08.2019
Oba kierunki są mega ciekawe. Pytanie, co Ciebie interesuje bardziej. To powinno być kryterium. Sporo naszych studentów pracuje już podczas studiów, więc przy dobrej organizacji czasu da się to spokojnie połączyć :)
03.03.2020
25.02.2020
Maja
Na które kierunki najtrudniej się dostać. Zapewne są pewne tendencje na przestrzeni lat.
UEP
odpowiedź dla Ela z dnia 17.02.2020
Hej, nie podajemy nigdy sztywnej wysokości progów, bo one też zależą od liczby kandydatów w danym roku na konkretny kierunek. Tak więc wartość z ubiegłego roku pewnie nie byłaby przydatna w kolejnych latach.
19.02.2020
17.02.2020
Ela
Jakie były progi punktowe na finansach i rachunkowości?
Ala
Dziękuję za odpowiedź
17.02.2020
17.02.2020
UEP
odpowiedź dla Ala z dnia 05.02.2020
Hej, nie do końca. Nasz kierunek kreuje bardziej specjalistów od strony zarządzania usługami i przedsiębiorstwami turystycznymi. Dość obszerny opis tego znajdziesz tu: https://bit.ly/39QTq7x
Ala
Interesuje mnie kierunek gospodarka turystyczna. Czy to coś podobnego jak turystyka i rekreacja?
05.02.2020
05.02.2020
UEP
odpowiedź dla Paweł z dnia 02.01.2020
Tak, jak najbardziej. Z resztą wejdź, proszę, na rekrutacja.ue.poznan.pl - tam jest wszystko rozpisane.
Aśka
Zarządzanie ogólnie ok, aczkolwiek dochodzę do wniosku, że coś innego mnie interesuje.
20.01.2020
14.01.2020
UEP
odpowiedź dla Karol z dnia 10.01.2020
Dobra matematyka, to na takich kierunkach podstawa, ale ze spokojem. Dasz radę. Wszystko jest naprawdę dobrze tłumaczone. W końcu jesteśmy najlepszą uczelnią ekonomiczną w kraju, w rankingu Perspektyw, prawda? :)
Karol
Studia na informatyce i ekonometrii wymagają solidnego przygotowania matematycznego? Matematyka jest mocno zaawansowana?
10.01.2020
02.01.2020
Paweł
Zarządzanie i inżyniera produkcji to studia inżynierskie? Trwają dłużej niż licencjat?
kandydatka
Czy przewidziany jest nabór śródroczny? Na jakie kierunki?
17.12.2019
02.12.2019
UEP
odpowiedź dla Iza z dnia 18.09.2019
Hej, napisz do naszego Parlamentu Studenckiego (rzecznik.psuep@gmail.com) tam na pewno pomogą Ci się zdecydować.
Asia
Na ile kierunków można aplikować?
29.11.2019
26.11.2019
UEP
odpowiedź dla paweł z dnia 25.07.2019
Jasne, to zawsze świetna okazja do tego, żeby trochę zakosztować studenckiego życia. Poznać ludzi, którzy już na UEP studiują, jeszcze w luźnej atmosferze poznać władze uczelni. Nie ma co się zastanawiać :)
Krzysztof z UEP
odpowiedź dla Karol z dnia 21.11.2019
Mamy studentów z całego przekroju szkół średnich, więc z pewnością dasz radę! Absolwenci kierunków, gdzie jest matematyka z pewnością mają łatwiej już na starcie, ale da się to nadgonić.
25.11.2019
21.11.2019
Karol
Czy informatyka i ekonometria jest dla matematyków, czy również przeciętnych absolwentów LO?
Jan
Na studia II stopnia po uczelni niepublicznej raczej nie powinno być problemu z dostaniem się?? Studiuję zarządzanie.
19.11.2019
21.10.2019
Kasia
Jak w tym roku było z rekrutacją na ekonomię? Progi punktowe. Dużo osób na miejsce?
Aśka
Macie świeże doświadczenia z wyjazdów na Erasmusa? Poproszę opinie.
11.10.2019
30.09.2019
Jola
Jakie języki dostępne są na zarządzaniu? Inne niż ang, niem, franc, rosyjski?
Iza
Polecacie zarządzanie czy ekonomię? Gdzie ciężej, gdzie ciekawiej?
18.09.2019
06.09.2019
Kaja
Czy jest w ogóle szansa na przeniesienie z zaocznych na dzienne?
maja
Od którego semestru można korzystać z programów wymiany studentów? Kiedy zacząć formalności?
23.08.2019
20.08.2019
Karol
Polecacie Aplikacje Internetu Rzeczy? A może lepiej Informatyka i Ekonometria? Macie czas iść do pracy w trakcie studiów, czy plan i duża ilość nauki nie pozwala na to?
piotr
Jakie sekcje na w-f można wybrać?
12.08.2019
25.07.2019
paweł
Czy warto się wybrać na obóz adaptacyjnych?
ola
Do kiedy trwa rekrutacja na studia anglojęzyczne?
24.07.2019
24.07.2019
Alex
Jaki jest limit punktów na międzynarodowe stosunki gospodarcze po obniżeniu progu?
Sandra
Jeśli nie dostałam się na zarządzanie nawet po obniżeniu punktów limitowych, to czy mogę się starać jakoś o miejsce na innym kierunku gdzie mieszczą się punktowo?
24.07.2019
21.07.2019
Paweł
Kiedy kończy się rekrutacja na studia zaoczne?
Artur
Ile jest sekcji wychowania fizycznego? Jakie?
18.07.2019
12.07.2019
Milena
Czy po kierunku humanistycznym jest szansa na mgr na zarządzaniu?
ela
Jakie są możliwości wyjazdu zagranicznego w trakcie studiów. Czy można spędzić kilka semestrów w uczelni partnerskiej?
27.06.2019
21.06.2019
monika
W jakiej formie realizowane są zajęcia z w-f na uczelni? Co można wybrać?
iza
Dzięki!
21.06.2019
18.06.2019
tomb
iza, cos kolo 217 na dziennych
iza
Czy znane są progi punktowe na międzynarodowe stosunki gospodarcze? Jakie były w zeszłym roku?
17.06.2019
22.05.2019
Wiki
Czy mógłby ktoś coś powiedzieć na temat ZIIP-U? Nigdzie nie mogę znaleźć opinii odnośnie tego kierunku :/
Kole...
Hej kojarzycie marcina Paradowskiego Bełchatów? Koleś w uwodziciela się zabawia. Niby wykształcenie ma, a z różnymi dziewczynami na lewo i prawo po Pl się wozi. Żoncia w domu.
07.04.2019
03.03.2019
lolololo
Cześć, jest tu ktoś na/po towarce i mógłby się wypowiedzieć? Nie wiem czy wybrac UEP czy Przyrodniczy
Gość1
Witam. Będę rekrutować się na UEP. I zastanawiam się nad akademikiem prywatnym Polonez. Mogę prosić o jakieś opinie na jego temat bo w. Internecie ciężko o takie.
07.02.2019
27.10.2018
Sabrina
Witam. Aktualnie studiuję na UE Wrocla4 zaocznie i zastanawiam się czy jest możliwość przeniesienia się na zaoczne do Poznania. Orientuje się ktoś?
Misia
Hej ! mam problem , dzis mialy byc wyniko rekrutacji na studia 2 stopnia . Na stronie UE zjanduje sie info, ze bedzie pisalo wyraznie czy zostalo sie przyjetym czy nie , jednak u mnie pisze tylko Punkty wym. / zdobyte: Brak limitu . Nie wiem co teraz :/ Moze ktos z was rozwieje moze watpliwosci , bo dopierow pon mozna tam zadzwonic
17.08.2018
10.07.2018
Normi
Hej. Mam pytanie. Co lepsze finanse i rachunkowość czy finanse i rachunkowość w biznesie? Czym się różnią? Który jest bardziej praktyczny? Który warty większej uwagi?
Laura
Hej! Zastanawiam się gdzie pójść, UE Wrocław czy UE Poznań, mianowicie miedzynarodowe stosunki gospodarcze.. Czy w Poznaniu wykłady, zajęcia są dobrze prowadzony czy tak "od czapy?" Czy są zajęcia praktyczne? Jak wygląda nauka języków obcych? Polecacie tą uczelnie?
06.07.2018
05.07.2018
Prime99
Uzyskałem 10% z rozszerzonej matury, więc liczy się jako 0 pkt, czy jeśli podam wynik z podstawy i z rozszerzenia to w takim wypadku policzą wynik z podstawy, a rozszerzenie zostanie odrzucone?
Alan
Kasia po obu kierunkach są dobre perspektywy na zdobycie pracy, jestem na FiR, łatwiejsza wydaje się być ekonomia, (co nawet powiedziała mi pani prodziekan), na obu kierunkach na UEP są prawie identyczne zajęcia i wykłady.
13.06.2018
30.05.2018
Kasia
Który kierunek jest lepiej studiować na I. stopniu? Ekonomię czy FiR? Po czym są lepsze perspektywy na zdobycie pracy?
Dominika
Hej! Chciałabym zapytać o rachunkowość i finanse, czy jest ciężko? Jacy są wykładowcy? Ogólnie jakieś wrażenia
13.04.2018
11.04.2018
Jakub
Witam myślałem o studiach na wydziela zarządzenie ze specjalizacją handel i marketing bądź komunikacja w biznesie. Problem jest taki że nie jestem najlepszy z matematyki i nie wiem czy sobie poradzę. Dlatego mam pytanie moi drodzy, czy na tych specjalizacjach jest dużo trudnej matmy?
Mariusz
Witam, czy łatwo będzie przenieść się po roku ekonomii na UEP na ekonomię na SGH, tak aby na tej drugiej uczelni zaczynać od drugiego roku . Piszę w tym roku maturę ale już wiem , że nie dam rady jej napisać tak aby dostać się na SGH. W tym roku chciałbym napisać jak najlepiej j.angielski i geografię a matematykę i inny język obcy za rok. Powiedzcie mi co sądzicie o tym pomyśle i jak wyglądają takie przenosiny z jednej uczelni do drugiej.
10.04.2018
28.03.2018
Łucja
Hej, wie ktoś czy istnieje możliwość przeniesienia się na Finanse i rachunkowość z innej uczelni ? Nadmienię, że obecnie jestem na I roku Firu na innej uczelni. :)
Ola
hej ! Czy jest tu może ktoś kto przenosił sie z zaocznych na dzienne wydział ekonomii ?
12.03.2018
29.01.2018
odp. Bartek
Logistyka krajowa i międzynarodowa to specjalność na kierunku Zarządzanie, nie oddzielny kierunek. Jestem właśnie na 2 roku. Generalnie w klasie maturalnej już wiedziałam, ze chcę studiować coś związanego z logistyką ("przyszłościowy zawód", "duże zapotrzebowanie na logistyków" itp. itd), konkretnie w Poznaniu. Mogłam wybrać WSL, WSB lub PP, przy czym zależało mi aby to była uczelnia państwowa, politechniki też się obawiałam, szczególnie tych przedmiotów "inżynierskich", więc wybór padł na UE, zarządzanie, a potem ta specjalność. Jestem bardzo zadowolona, jak już wcześniej wspomniałam, byłam z góry nastawiona na logistykę, głównie przez sugestię innych, sama za wiele o niej nie wiedziałam. Jednak zainteresowało mnie to, głównie dzięki wykładowcom, którzy przedstawiają zagadnienia w interesujący i łatwy do zrozumienia sposób. Jestem zadowolona z wyboru, zdecydowanie wiążę swoją przyszłość z tą specjalnością, wiem również że ukończenie UE będzie korzystnie na mnie wpływało jako na potencjalnego pracownika ze względu na dość dobrą renomę uczelni. Polecam :)
Bartek
Hej, Czy ktos studiuje może kierunek logistyka krajowa i międzynarodowa na UE w Poznaniu? Jakie są wasze opinie?
22.01.2018
22.01.2018
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
P
TOWAROZNAWSTWO UEP. ktoś coś od serca napisze, jak jest ? zakładam przeniesienie z innej uczelnii dlatego zalezy mi na opiniach. ;)
17.01.2018
04.12.2017
wybór uczelni
do xxxadaxxx: jeżeli zastanawiasz się czy wybrać WSB czy Uniwerek Ekonomiczny to wybór jest prosty - UE Poznań, bez dwóch zdań. Dyplomu tej uczelnie nie będziesz się wstydzić. Faktem jest na WSB wykłądają też profesorowie i dr z UE, ale tutaj masz wyższy poziom, lepszą renomę itd.
SENS
Hej, czy warto wybrać kierunek prawno-ekonomiczny na tej uczelni?
15.11.2017
07.11.2017
xxxadaxxx
Od października przyszłego roku chciałabym zacząć zaocznie magisterkę na kierunku : zarządzanie inwestycjami i nieruchomościami. Teraz kończę licencjat z administracji ale w innym mieście. Czy ten kierunek na UEP jest dobry czy lepiej wybrać WSB? Proszę o opinie, chcę się przeprowadzić z pomorza specjalnie dla tych kierunków :)
Daria
Cześć. Zastanawiam się nad studiami II stopnia towaroznawstwo. Czy warto?Chce studiować dziennie od semestru letniego ;) stwierdziłam, ze zaoczne studia się nie opłacają
02.10.2017
22.08.2017
Ukraina
Jestem zadowolony z UEP, podoba mi się sposób w jaki wykładowcy opowiadają, nie czułem tego na innych uczelniach. Tutaj jest jakby bardziej ludzko. Przynajmniej takie póki co, odpukać, odnoszę wrażenie))
Mx.
Czy ktoś orientuje się czym różni się kierunek finanse i rachunkowość na wydziale ekonomii a na wydziale zarządzania? Który jest lepszy, bardziej polecany? Czym kierować się przy wyborze?
03.08.2017
01.08.2017
natalia
Hej ! Chciałabym wybrać kierunek finanse i rachunkowość, jestem po technikum ekonomicznym, mam pytanie do studiujących zaocznie czy lepszy jest UE czy WSB ?
Patka
Hej :) Wiecie może czy bez zdawania matematyki rozszerzonej na maturze i średnim wynikiem z podstawy matmy mam szanse dostać się na FiR na zarządzaniu na UEP na studia zaoczne ? I czy progi punktowe są o wiele niższe od tych na studia dzienne? Martwię się że nie dostane się tutaj i nie wiem czy składać papiery gdzie indziej . Proszę pomóżcie ! :)
01.08.2017
24.07.2017
Piotrek
Cześć, czy ktoś się orientuję nad progami przyjęć na 2 stopień Ekonomii dla studentów spoza UEPu oraz jak wyglądają dokładnie te egzaminy?
Ola
Czy ktoś z was orientuje się czy możliwe jest przeniesienie na UEP z innego kierunku studiów? Aktualnie skończyłam pierwszy rok na Uniwersytecie Adama Mickiewicza. Chciałabym przenieść się na politykę społeczną nie tracąc roku.
17.07.2017
14.07.2017
W.
Do Ani: na ekonomii nie jest łatwo. Jest to flagowy kierunek uczelni, poza tym starają się chyba aby Wydział Ekonomii był jednym z lepszych, więc dlatego tak "gnoją". Tylko nie rozumiem polityki prowadzonej przez uczelnię biorąc 300 osób na kierunek, a później uwalenie 1/3 na wrzesień.
Ewa
Andżelika z tego co słyszałam to soboty i niedziele tylko ale seminaria w piątki są. :/ nie studiuje tam ale zamierzam od października więc pytalam inne osoby i stąd wiem
14.07.2017
13.07.2017
Andżelika
Hej! Czy na Ekonomicznym zajęcia na studiach zaocznych II stopnia odbywają się tylko w soboty i niedziele? Czy może też w piątki?
Wika
Czy ciężko jest się dostać na zarządzenie na studia zaoczne?
13.07.2017
06.07.2017
Ania
Ciężko jest na ekonomii?
Nick
Kończę studia 1 stopnia na ekonomii, nie polecam. Zbyt dużo zaliczania na podstawie prezentacji, Dobrze było przez pierwsze 2 semestry, a potem pojawiła się masa niepotrzebnych przedmiotów, prowadzący co się nie angażują w ćwiczenia. Z przedmiotów na plus na pewno ekonometria i matematyka, mikroekonomia i statystyka. Lektoraty też na plus. Z minusów to cała gama przedmiotów typu socjologia czy gospodarka regionalna. Specjalizacja związana z żywnością to też minus, a zajęcia z katedrą polityki gospodarczej nie były wybitne również. Studia pozostawiły nieodparte wrażenie, że ekonomia jako nauka jest w stanie głębokiego kryzysu, tak naprawdę to ekonomiści wiedzą tyle ile 200 lat temu za czasów Smitha.
24.06.2017
13.06.2017
Maciek
Cześć! Mam pytanie, jak wyglądają studia zaoczne na kierunki bankowość i doradztwo finansowe? Planuję zacząć od pażdziernika ale boję się o poziom tej uczelni. Z matematyką radzę sobie bardzo dobrze. Z góry dzięki! :)
Magdalena
Hej, mam pytanie : Na czym polega kierunek MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE :)? jest tu ktoś może z tego kierunku? jakie opinie :)?
10.06.2017
07.06.2017
Olga
Hej czy wiecie jak wyglądają zaoczne studia na kierunku Handel i marketing???
Studentuep
Właśnie kończę licencjat na tej uczelni. Jestem bardzo zadowolony ze swoich studiów. Wykładowcy są 'ludzcy', mają indywidualne podejście do każdego studenta. Można rozwinąć swoją wiedzę na wiele różnych tematów. Zdecydowanie jest to jednak uczelnia dla osób, które lubią się uczyć, a nie dla tych, którym zależy jedynie na 'papierku'. Uczelnia daje mnóstwo możliwości, tylko trzeba z nich korzystać. Zawsze będę wspominał UEP, jako moją alma mater, która wszczepiła we mnie chęć do poznawania ekonomicznego świata. Wcześniej nigdy nie interesowałem się takimi tematami, a teraz moja wiedza jest spora. Jestem wdzięczny każdemu profesorowi, który stanął tu na mojej drodze. Studia magisterskie będę jednak kontynuował na uczelni ekonomicznej w Londynie. Mam nadzieję, że uda mi się jednak utrzymać jakiekolwiek relacje z UEP :) Zdecydowanie polecam studia na UEP każdemu!
30.05.2017
23.05.2017
bezgeo
Witam, chciałabym zapytać, czy jest tutaj może osoba, która po roku studiowania zaocznie przeniosła się na studia dzienne? Czy jest to możliwe?
studentka_a1
hej wszystkim! Czy mogłby ktoś powiedzieć o towaroznawstwie na tej uczelni? Czy warto tam studiować?
11.05.2017
27.03.2017
Magda
Witam , mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda i na czym polega kierunek POLITYKA SPOŁECZNA ? :)
laki
Poza tym na uczelni widać, że w większości zatrudnione są osoby spowinowacone rodzinnie. Czyli jeden wielki nepotyzm, w którym nie ma miejsca na rozwój innych studentów. Jak się nie ma poparcia rodzinnego, to i tak nic się nie osiągnie na tej uczelni.
22.03.2017
22.03.2017
laki
Ukończenie tych studiów nie polepszyło mojej sytuacji ze znalezieniem pracy. Dlatego uważam, że to była tylko strata czasu i żałuję, że nie wybrałam innej uczelni, która bardziej promuje swoich absolwentów na rynku pracy.
Paweł
Czy posiada ktoś jakieś opinie o kierunku Zarządzanie (specjalizacja Logistyka państwowa i międzynarodowa). Niestety nie zaliczyłem pierwszego semestru na UMK (Finanse i rachunkowość). Najtrudniejszą matmę zaliczyłem po kilku poprawkach, a poległem na rachunkowości przez to że zabrakło mi czasu na naukę, bo mogliśmy wziąć tylko krótki warunek. Posiada ktoś jakieś opinie o Zarządzaniu? Dałbym radę na UEP ? Potrafi ktoś porównać gdzie jest trudniej na UMK czy na UEP?
22.03.2017
05.03.2017
koko
W przedsiębiorstwie gdzie zaczynają pracować polscy ekonomiści z tego uniwersytetu, natychmiast pracownikom obniża się pensje. Takie reformy to każdy głupi bez ukończenia tego uniwersytetu umie.
kiki
jedna z lepszych uczelni poznanskich, jesli ktos stawia na studia ekonomiczne to nie ma sie nad czym zastanawiac.
02.03.2017
28.02.2017
Ania
Czy mógłby ktoś powiedzieć coś na temat poziomu trudności na Ekonomii i kierunku Finanse i Rachunkowość? Chodzi mi przede wszystkim o przedmioty typowo matematyczne bo tych sie najbardziej obawiam ;)
Plusy i minusy
Jak wszędzie można znaleźć plusy i minusy. Mogę porównać tę uczelnię z Uniwersytetem Szczecińskim (Magister) i UMK w toruniu (podyplomowe). Na UEP studiowałem na magisterce, Informatykę i Ekonometrię. W porównaniu do Ekonometrii ze Szczecina i Wrocławia poziom wyższy, ciekawsze zajęcia i więcej narzędzi wykorzystywanych na zajęciach - wiem, bo porównywałem z kolegą, który robił Informatykę i Ekonometrię w Szczecinie i z drugim co robił Informatykę i Ekonometrię we Wrocławiu. Jeśli chodzi o Informatykę to dosyć słabo, dużo nauki o zarządzaniu projektami w informatyce, mało zajęć związanych z "twardą" informatyką. Uczelnie chwale, jednak pod koniec gdy pisałem pracę, zacząłem mieć problemy z oddaniem pracy w terminie, promotor niby pomocny, starał się znaleźć czas dla mnie, jednak czepiał się takich szczegółów, że nie obroniłem się w terminie. W dziekanacie WIGE babki też zwalają dużo pracy na studentów. Z początku jest ok, jednak na koniec jak już jest wiadomo, że student nie przyniesie już pieniędzy traktują go trochę jak zło konieczne. Ale podsumowując to jest więcej plusów niż minusów. Ogólnie polecam WIGE i kierunek Informatyka i Ekonometria.
20.02.2017
20.02.2017
Anna
Wika, w pierwszej kolejności rekrutujesz się na wydział i kierunek, dopiero w trakcie studiowania wybierasz specjalność. Handel i marketing jest na zarządzaniu, który jest bardzo popularnym kierunkiem na UEP, dlatego lepiej zdawać co najmniej 2 przedmioty kwalifikacyjne na poziomie rozszerzonym. 12.02 odbędą się Drzwi Otwarte na UEP, w których uczestniczą również studenci ze wszystkich wydziałów. Jest sposobność na wypytanie ich o wrażenia ze studiowania :)
Wika
Hej, chciałam się dowiedzieć czy trudno jest się dostać na handel i marketing? ;)
19.02.2017
19.02.2017
niki
Nie jestem zachwycona perspektywami pracy po tym uniwerku. Praktycznie ci którzy mają plecy i znajomości znajdują dobre stanowiska. Reszta mimo ukończenia tych studiów nie ma rewelacyjnych posad.
Anna
Lulu, w pierwszej kolejności rekrutujesz się na wydział i kierunek, dopiero w trakcie studiowania wybierasz specjalność. Zarządzanie jest bardzo popularnym kierunkiem na UEP, dlatego lepiej zdawać co najmniej 2 przedmioty kwalifikacyjne na poziomie rozszerzonym. 12.02 odbędą się Drzwi Otwarte na UEP, w których uczestniczą również studenci ze wszystkich wydziałów. Jest sposobność na wypytanie ich o wrażenia ze studiowania :)
17.02.2017
11.02.2017
nana
Ja gdybym miała wybierać jeszcze raz, nie poszłabym na tą uczelnię. Po tej uczelni nie znalazłam pracy, a nawet mam mniej wartościowych propozycji niż po uczelni prywatnej.
lulu
Witam, ja chciałam się dowiedzieć, czy trudno jest się dostać na Zarządzanie Zasobami Ludzkimi? Jaki jest poziom na uniwersytecie? I czy warto studiować? Pozdrawiam :)
10.02.2017
19.01.2017
Anna
Izabello, jako absolwentka WGMu zdecydowanie mogę Ci polecić kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (ale ukończyłam logistykę międzynarodową). Na tym wydziale nacisk jest na języki obce (2 lektoraty na poziomie zaawansowanym). Tutaj http://esylabus.ue.poznan.pl/pl/studia/2016/S/WGM/MSG/BM/1/1 znajdziesz sylabusy specjalności, da Ci to obraz czego możesz spodziewać się. I zapraszam na Dzień Kandydata (12.03), na którym będą obecni studenci tego wydziału!
Izabella
Wybór mam pomiędzy WSZiB kierunek Zarządanie, specjalizacja zarządanie przedsiębiorstem, a UE kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, specjalizacja biznes międzynarodowy. Dlaczego powinnam lub nie powinnam wybrać UE? Macie jakieś opinie o moim kierunku lub specjalizacji? Doświadczenia? Chętnie przeczytam cokolwiek na ten temat. :)
16.12.2016
18.11.2016
Anna
Radku, zapraszam na stronę rekrutacja.ue.poznan.pl gdzie znajdziesz informacje o kierunkach i specjalnościach. Z analitycznym myśleniem odnajdziesz się nie tylko na finansach i rachunkowości, ale również np. na informatyce i ekonometrii.
Anna
Aniu, skontaktuj się najlepiej z wydziałem na ktòrym prowadzony jest kierunek, ktòry Cię interesuje. Tam dowiesz się czy istnieje możliwość przeniesienia
18.11.2016
17.11.2016
do Ani
Droga Aniu, jaki kierunek studiujesz? Może chociaż podasz wydział? Jestem w szoku, ze już po półtorej miesiąca tak Ci się u nas nie podoba. Wydaje mi się, że jest to zbyt krótki okres aby ocenić uczelnię i decydować o przeniesieniu.
Ania
Jestem na I roku studiów na UAMie, ale kompletnie mi się nie podoba, nie chcę rezygnować, bo szkoda mi roku, ale słyszałam, że można się po roku lub semestrze przenieść na inny kierunek. Wiecie może jak to działa? I czy w ogóle jest szansa, że przyjmą mnie na UEP? Tym bardziej, że kierunek na którym teraz jestem nie jest praktycznie w ogóle podobny do żadnego na UEPie :( Pomocy
05.11.2016
01.10.2016
Radek
Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
Domi.nika
Hej :-) Wybieram się na studia II stopnia, ale nie mogę zdecydować się na jaką uczelnie. Waham się pomiędzy UAM i UE w Poznaniu. Jestem po Zarządzaniu Zasobami Ludzkimi z Psychologią Zarządzania. Dodam,że interesują mnie tylko studia niestacjonarne zaoczne. Na ekonomicznym jest kierunek ze specjalizacją Zarządzanie zasobami, ale zjazdy już w piątek nie do końca mi odpowiadają. Z kolei na uam niestacjonarnie jest jedynie Zarządzanie i prawo w biznesie. Kierunek ciekawy, ale nie do końca łączy się z moim kierunkiem ze studiów I stopnia. Czy bardzo ciężko jest na tym kierunku, jeśli mój kierunek na licencjacie nie był taki sam? Może są osoby, które studiują bądź studiowały na tych uczelniach i podzielą się swoim doświadczeniem...
19.09.2016
16.09.2016
ASIA
Również studiowałam zaocznie 5 lat FIR. Studia bardzo ciężkie i drogie. Papierek nie pomógł mi w znalezieniu pracy w zawodzie ( 2 lata szukania pracy). Moja koleżanka ukończyła tylko licencjat na WSB, dalej nie poszła bo szkoda było jej kasy. W tej chwili dostała awans w siedzibie w WBK w Warszawie, na start zaproponowali 5800 na rękę. Żałuje wyboru tych studiów, nie zarabiam nawet 2000 brutto.
lena
Studiowałam zaocznie na FiR i nie polecam. Studia nie zwiększyły mojej szansy na rynku pracy. W tej chwili mam nawet mniej konkretnych propozycji pracy niż przed ukończeniem studiów. Gdybym miała drugi raz wybierać, nie zdecydowałabym się wogóle na studia na UE. Uważam, że to tylko strata pieniędzy.
15.09.2016
28.08.2016
Iza
Hej, jestem na pierwszym roku i chciałabym dowiedzieć się jak to jest ze stypendium socjalnym. Wystarczy, że złożę dokumenty w odpowiednim miejscu czy konieczna jest jeszcze rejestracja internetowa itp?
Anna
Kasiu, specjalność wybierana jest w trakcie I semestru, a na jakich zasadach to zależy od wydziału (deklaracja, średnia z I semestru)
25.08.2016
25.08.2016
Anna
Lenamagda, dokumenty przyjmowane są w godz. 8:00-14:00
Kasia
Cześć! Chciałam się zapytać jak to jest z wyborem specjalizacji na II stopień zaoczne, mianowicie kiedy dokładnie można to robić i na jakich zasadach się to odbywa?
24.08.2016
24.08.2016
Kasia
Cześć! Chciałam się zapytać jak to jest z wyborem specjalizacji na II stopień zaoczne, mianowicie kiedy dokładnie można to robić i na jakich zasadach się to odbywa?
Lenamagda
w jakich godzinach można składać dokumenty?
23.08.2016
19.08.2016
ala
Witam serdecznie, czy ktoś mógłby się podzielić opinią jeżeli chodzi o studiowanie FIR zaocznie na UEP?
ala
Witam serdecznie, czy ktoś mógłby się podzielić opinią jeżeli chodzi o studiowanie FIR zaocznie na UEP?
19.08.2016
19.08.2016
ala
Witam serdecznie, czy ktoś mógłby się podzielić opinią jeżeli chodzi o studiowanie FIR zaocznie na UEP?
Anna
Zajęcia rozpoczynają się już 26 września (plany zajęć zostaną udostępnione ok. 2 tygodnie wcześniej), 30 września odbędzie się uroczysta inauguracją roku akademickiego.
17.08.2016
16.08.2016
NiepewnyGrześ
Jak to jest z rozpoczęciem roku akademickiego? W harmonogramie jest napisane, że zajęcia zaczynają się 26 września, a inauguracja 30 września. Więc jak to jest? Pierwszego dnia przychodzimy i już wykłady?
Anna
Lenamagda, w Biurze Rekrutacji rozwieją wszelkie Twoje wątpliwości :) (e-mail: rekrutacja@ue.poznan,pl, nr tel.: 61 856 91 88,90)
09.08.2016
09.08.2016
Anna
Magdo, skontaktuj się z Biurem Rekrutacji (e-mail: rekrutacja@ue.poznan,pl, nr tel.: 61 856 91 88,90) :)
Lenamagda
Hej. Rekrutuję na studia niestracjonarne II stopnia, wiecie moze jak to jest z obliczaniem sredniej (tu wymagają z 5 semestrów). Potrzebne jest zaswiadczenie z dziekanatu? Co najlepsze po obliczeniu sredniej z 5 semestrów zadzwoniłam do dziekanatu zeby sie upewnic czy jest w porzadku. Okazało się, że dziekanat podał inną. O zgrozo...
08.08.2016
05.08.2016
Magda
Witam, ponawiam pytanie mojej poprzedniczki - KASI. Zarejestrowałam się na dwa kierunki - jednak podczas rekrutacji, pojawił się wprawdzie komunikat o średniej ocen, ale komórki były zablokowane i nie mogłam ich uzupełnić. Czy mam rozumieć, ze uczelnie miedzy sobą wymieniają się danymi dot. średniej, aby stworzyć listę rankingową?
Anna
Kasiu, skontaktuj się z Biurem Rekrutacji (e-mail: rekrutacja@ue.poznan,pl, nr tel.: 61 856 91 88,90)
01.08.2016
01.08.2016
Anna
Miki, po złożeniu dokumentów zmiana statusu na "przyjęty" to czysta formalność :)
Kasia
Rekrutuję się na studia zaoczne II stopnia. Chciałam dowiedzieć się jak to jest z obliczaniem średniej. Na zaświadczeniu o ukończeniu studiów z poprzedniej uczelni mam wyliczoną średnią z 6 semestrów, jednak z informacji na stronie wynika, że przy ukończeniu studiów w semestrze letnim 2015/16 średnia liczona jest z 5 semestrów. Mam zatem sama obliczyć sobie średnią, a potwierdzeniem ma być wydruk z USOSa czy trzeba zgłosić się do poprzedniej uczelni z prośbą o wystawienie takiego dokumentu potwierdzającego?
26.07.2016
23.07.2016
miki
Mam pytanie czy jeżeli zostalam zakwalifikowana do skłądania dokumentów i je złożyłąm to mogę już obstawiać że mnie przyjeli? Czy muszę jeszcze się denerwować że się nie dostane?Liczę punktów miałam powyżej progu zdawalnosci
Anna
Bardzo dużo osób po kierunkach filologicznych przychodzi na UEP na studia II stopnia. Fakt, trzeba liczyć się z tym, że niektóre rzeczy na początku trzeba doczytać/uzupełnić w swoim zakresie, ale błyskawicznie każdy odnajdzie się :)
20.07.2016
18.07.2016
tynk1x1
Zastanawiam się nad zaocznymi studiami na II stopniu Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych. Jestem osobą po kierunku filologicznym i nie wiem, czy podołam. Ma ktoś wiedzę na temat poziomu, tego co jest wymagabe już na starcie na tym kierunku? Z góry dziękuję za pomoc.
Anna
Dokumenty należy wysłać na adres: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, al. Niepodległości 10, 61-875 Poznań z dopiskiem "Biuro Rekrutacji". Świadectwo ukończenia szkoły średniej należy przesłać w całości :)
18.07.2016
15.07.2016
Student
Na jaki adres trzeba przesłać dokumenty na studia i czy trzeba wysłać świadectwo ukończenia szkoły średniej to z ocenami przemiotowymi? Na stronie nie jest to dobrze opisane, a na podaniu nie ma takiego załacznika.
Anna
W okolicach 20 lipca powinny być pierwsze informacje o obniżkach progów punktowych - obserwuj swój status na koncie rekrutacyjnym
13.07.2016
11.07.2016
Mateusz
Rekrutowałem się na studia I stopnia, na ekonomie. Próg punktowy wyniósł 206 punktów, ja natomiast mam 201. Czy jest szansa, że próg się jeszcze zmieni i będę mieć jeszcze możliwość dostania się na te studia? Bardzo mi zależy na tym kierunku.
Anna
Kasiu, test kwalifikacyjny składa się z 2 części: ogólnej i kierunkowej - łącznie jest to 60 pytań (1 pytanie = 1 pkt). Progi punktowe co roku są inne. Zeszłoroczne znajdziesz na: http://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-ii-stopnia,c350/limity-punktow-rankingowych-na-rok-akademicki-2015-2016,a48858.html
04.07.2016
01.07.2016
Kasia
Czy jeśli z egzaminu na studia II stopnia otrzymam mniej niż 60% wymaganych punktów jest jeszcze szansa na zakwalifikowanie się na studia stacjonarne? Pozdrawiam. :)
Anna
Wład, proszę skontaktuj się z Katedrą Pieniądza i Bankowości, która jest odpowiedzialna za te studia podyplomowe (nr tel.: 61 854-32-14)
30.06.2016
30.06.2016
Anna
Aleksandro, zawsze znajdą się osoby, które narzekają/coś im nie pasuje. Skup się na tych pozytywnych opiniach :) Wszystko zależy od tego jak Ty pokierujesz swoją karierę, czy skorzystasz ze wszystkich możliwości jakie zaoferuje Ci UEP (szkolenia, konsultacje, wykłady otwarte, praktyki) dzięki czemu po ukończeniu studiów Twoje cv znajdzie uznanie u pracodawców.
Wład
nie moge zarejestrować się online na studia podyplomowe na kierunek "Ekonomika i finanse w instytucjach finansowych".
30.06.2016
29.06.2016
Aleksandra
Jak dotąd moim celem były studia na kierunku Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, ale czytam o UEP i trochę przerażają mnie niepochlebne opinie niektórych... Naprawdę jest tak źle/stronniczo? Będzie po tym praca?
Aleksandra
Jak dotąd moim celem były studia na kierunku Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, ale czytam o UEP i trochę przerażają mnie niepochlebne opinie niektórych... Naprawdę jest tak źle/stronniczo? Będzie po tym praca?
29.06.2016
29.06.2016
Anna
Olu, sprecyzuj swoje pytanie ;) Test kwalifikacyjny składa się z dwóch części: ogólnej i kierunkowej. Więcej szczegółów znajdziesz na: http://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-ii-stopnia,c350/przykladowe-testy-egzaminacyjne-i-obowiazujacy-zakres-materialu,c355/ W razie dodatkowych pytań skontaktuj się proszę z Biurem Rekrutacji UEP (nr tel.: 61 856 91 90, e-mail: rekrutacja@ue.poznan.pl).
Ola
Cześć! Orientuje się ktoś jak to jest z egzaminami kwalifikacyjnymi na studia II stopnia?
26.06.2016
03.06.2016
Anna
Seroklo, uzupełniając poprzednią moją wypowiedź - z takimi przedmiotami kwalifikacyjnymi biologię i chemię możesz zarejestrować się na towaroznawstwo albo zarządzanie i inżynierię produkcji.
Anna
Seraklo, rozmowy kwalifikacyjne dotyczą tylko osób, które zdawały egzamin dojrzałości tj. egzamin na zakończenie szkoły średniej sprzed 2005 roku. Egzamin dojrzałości został zastąpiony egzaminem maturalnym tzw. nową maturą.
03.06.2016
01.06.2016
saraklo
Witam, mam problem ponieważ nie zdawałam przedmiotów dodatkówych geografai/historia... a zdawałam biologie i chemie. Znalazłam uchwałe mówiącą: " Postępowanie kwalifikacyjne przy przyjęciach na stacjonarne studia pierwszego stopnia ma charakter konkursowy i uwzględnia: b) punkty uzyskane w trakcie rozmów kwalifikacyjnych (dotyczy kandydatów, którzy zdawali egzamin dojrzałości i nie wybrali uzupełniania przedmiotów na zasadach egzaminu maturalnego lub w ramach uzupełniania przedmiotów na zasadach egzaminu maturalnego nie wybrali przedmiotów będących przedmiotami kwalifikacyjnymi na danym kierunku, na UEP)" Czeka mnie rozmowa? Był ktoś w takiej sytuacji?
Anna
Magdo, w pierwszej kolejności rekrutujesz się na wydział i kierunek, dopiero pod koniec pierwszego roku studiowania wybierasz specjalność. Twój wybór będzie poprzedzony prezentacjami wszystkich specjalności. Więcej o specjalności zarządzanie inwestycjami i nieruchomościami na http://ue.poznan.pl/pl/uniwersytet,c13/wydzialy,c18/wydzial-zarzadzania,c20/kierunki-i-specjalnosci,c291/zarzadzanie,c307/zarzadzanie-inwestycjami-i-nieruchomosciami,a1485.html
01.06.2016
31.05.2016
triste
Marzy Ci się szkoła jak z filmu? Chcesz przeżyć niezapomniane chwile w fajnym gronie? A także zdobyć cenne doświadczenie? Dobrze trafiłeś! UEP (bo tak na Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu mówią studenci) zagwarantuje Ci nie tylko wymarzone wyższe wykształcenie ale również zabawę, której nie przeżyjesz na żadnej innej uczelni. Mowa tu przede wszystkim o Battaliadzie, czyli Igrzyskach Wybitnie Studenckich – dwumiesięcznych zmaganiach, które odbywają się w przeróżnych miejscach Poznania a kończą wręczeniem nagród na Integraliach (wspólna impreza UEPu i AWFu). Ponadto na naszej uczelni czeka Cię możliwość ogrania Rektora w kosza w trakcie Święta Sportu a także ocenienia kulinarnych eksperymentów studentów wydziału towaroznawstwo. Oprócz tego masz szansę spróbować swoich sił w licznych kołach naukowych a także organizacjach studenckich. Co do kierunków? Mogę Ci tylko przybliżyć Towaroznawstwo, które aktualnie studiuję. Jeśli marzysz o wydzielaniu tłuszczu z rosołu, sprawdzeniu ile bakterii mieści się w powietrzu a także czy dany płyn do naczyń faktycznie usuwa zabrudzenia – to zapraszam Cię serdecznie na mój wydział. Uważaj tylko na Panie Techniczne, które czasem są bardziej surowe od prowadzących dane ćwiczenia.
Magda
Czy ktoś może mi przybliżyć kierunek Zarządzanie inwestycjami i nieruchomościami ;)
27.05.2016
16.05.2016
Anna
Myślę, że finanse i rachunkowość biznesu na WZ Cię nie zawiodą. Zajrzyj na stronę rekrutacja.ue.poznan.pl - znajdziesz tam opisy wszystkich specjalności , które dobrze zobrazują Tobie jak wygląda studiowanie na danym kierunku.
Karolina :)
Witam :) Jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować finanse i rachunkowość na UEP. Niestety obawiam się, że nie dostanę się na wydział ekonomii, czy wydział zarządzania i studiowanie finansów i rachunkowości biznesu to dobry zamiennik? Baardzo proszę o cenne rady :)
11.05.2016
11.05.2016
Karolina :)
Witam :) Jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować finanse i rachunkowość na UEP. Niestety obawiam się, że nie dostanę się na wydział ekonomii, czy wydział zarządzania i studiowanie finansów i rachunkowości biznesu to dobry zamiennik? Baardzo proszę o cenne rady :)
Anna
Justyno, wszystko zależy od tego jakie przedmioty zdajesz na maturze. Przedmioty kwalifikacyjne to: język obcy, matematyka i geografia/historia/informatyka. Zeszłoroczne progi punktowe znajdziesz na ue.poznan.pl w ofercie edukacyjnej :)
10.05.2016
02.05.2016
Boniek2802
Witam, jestem studentem II roku kierunku finanse i rachunkowość na specjalizacji rachunkowość i skarbowość. Od dwóch lat jestem na tej uczelni, i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć iż dokonałem właściwego wyboru. Jest tu naprawdę wiele osobistości, do których aż chce się przychodzić na wykłady. Plany studiów są ułożone bardzo dobrze, dzięki czemu mozna zaangażować się bez problemu w działalnosć studencką. Duży wybór kół naukowych i organizacji studenckich sprawia, iż naprawde każdy znajdzie cos dla siebie. A oprócz tego można podjąć pracę. Możliwości jest wiele. Osobiscie sam działam w organizacji studenckiej, w kole naukowym, a także jestem ambasadorem jednej z wiekszych firm konsultingowych na rynku. I mam naprawde czas wolny, choć bywały momenty, iz tego czasu mogło brakować. Na uczelni cały czas ma się kontakt z firmami. Organizują one standy promocyjne, dni otwarte, wykłady otwarte, konkursy czy też warsztaty. Jest bardzo wiele mozliwości, aby dostać się na płatne praktyki. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu maturzyscie tą uczelnie. Na pewno się nie zawiedzie.
Justyna
Witam, jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować na UEP kierunek gospodarka turystyczna i moje pytanie brzmi czy trudno jest sie dostać na ten kierunek ?
22.04.2016
22.04.2016
Justyna
Witam, jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować na UEP kierunek gospodarka turystyczna i moje pytanie brzmi czy trudno jest sie dostać na ten kierunek ?
MM
Chciałabym od października rozpocząć na UE studia II stopnia w trybie niestacjonarnym na kierunku Zarządzanie. Czy ktoś mógły podzielić się informacjami na temat tych studiów? (czy plan zajęć jest dosyć "przyjazny", jaki jest stopień trudnośći, jak jest atmosfera, wykładowcy itp.) Będę wdzięczna za odpowieź. Pozdrawiam.
28.03.2016
04.03.2016
kamigodi
Jestem na czwartym semestrze studiów magisterskich. Po licencjacie na UAM (dziennikarstwo, spec. reklama i promocja), zdecydowałam, że magisterkę zrobię na UEP. Kierunek Ekonomia ma specjalność: publicystyka ekonomiczna i PR. Pomyślałam, że dziedziny są ze sobą powiązane, a fajnie będzie nauczyć się czegoś z gatunku marketingowo-reklamowo-dziennikarskiego nie tylko z perspektywy kreatywnej (na to był nacisk na UAM), ale z przyziemnej wiedzy teoretycznej (jak to by się wydawało, że powinno być na UEP). Plusy UEP: 1. Dobra kadra wykładowców - jeśli chodzi o specjalistów od przedmiotów ekonomicznych, to nie można powiedzieć złego słowa. 2. Rozwija się pod względem technologicznym. Cały czas są sale, gdzie pracuje się na starych komputerach, a "pracownia medialna" (tak ważna na mojej specjalności) to niewytłumione pomieszczenie z bardzo podstawowym sprzętem. Mimo to UEP się rozwija - powstal nowy budynek CEUE, gdzie nie można narzekać na standardy. 3. Bardzo szeroka współpraca partnerska UEP z firmami. Dzięki temu łatwiej znaleźć pracę 4. Baardzo szeroka współpraca z uczelniami zagranicznymi - to jest bardzo, bardzo duży plus! Na Erasmusa jest ogromny wybór, dodatkowe rekrutacje. W porównaniu z UAM, UEP zdecydowanie wiedzie prym. 5. Wiele organizacji studenckich - można się rozwijać przy kołach naukowych, w samorządzie - do wyboru, do koloru. 6. Plusem są też tanie "warunki" - 80zł za powtarzanie przedmiotu to grosze. :) Minusy: 1. Mimo rozwoju, wciąż słabe zaplecze techniczne 2. Na studia mgr przyjmują każdego. Egzamin to formalność, przez to obniża się poziom edukacji (ale to chyba problem każdej uczelni w Polsce) 3. Moja specjalność to absurd - tylko nazwa, przedmioty specjalnościowe są o podstawach podstaw - nie uczymy się niczego nowego. 4. Indywidualizm - nie czuję tam takiej przynależności do uczelni, jak to miało miejsce na UAM, gdzie kazdy wykładowca Cię kojarzył. Tutaj jest się anonimowym. Sama uczelnia to nie wszystko, liczy się tez miejsce. UEP jest w centrum Poznania - duży plus. Poznań to gigantyczny plus. Piękne miasto, przyjaźni ludzie, ogrom możliwości spędzania aktywnie czasu wolnego, uprawiania sportu czy imprezowania. Absolwenci UEP mają duże szanse na rynku prac, jednak równiez musza sami walczyć - chyba takie czasy ;). Jednak UEP organizuje dużo wykładów otwartych z prezesami dużych firm, szkoleń.
kamigodi
Jestem na czwartym semestrze studiów magisterskich. Po licencjacie na UAM (dziennikarstwo, spec. reklama i promocja), zdecydowałam, że magisterkę zrobię na UEP. Kierunek Ekonomia ma specjalność: publicystyka ekonomiczna i PR. Pomyślałam, że dziedziny są ze sobą powiązane, a fajnie będzie nauczyć się czegoś z gatunku marketingowo-reklamowo-dziennikarskiego nie tylko z perspektywy kreatywnej (na to był nacisk na UAM), ale z przyziemnej wiedzy teoretycznej (jak to by się wydawało, że powinno być na UEP). Plusy UEP: 1. Dobra kadra wykładowców - jeśli chodzi o specjalistów od przedmiotów ekonomicznych, to nie można powiedzieć złego słowa. 2. Rozwija się pod względem technologicznym. Cały czas są sale, gdzie pracuje się na starych komputerach, a "pracownia medialna" (tak ważna na mojej specjalności) to niewytłumione pomieszczenie z bardzo podstawowym sprzętem. Mimo to UEP się rozwija - powstal nowy budynek CEUE, gdzie nie można narzekać na standardy. 3. Bardzo szeroka współpraca partnerska UEP z firmami. Dzięki temu łatwiej znaleźć pracę 4. Baardzo szeroka współpraca z uczelniami zagranicznymi - to jest bardzo, bardzo duży plus! Na Erasmusa jest ogromny wybór, dodatkowe rekrutacje. W porównaniu z UAM, UEP zdecydowanie wiedzie prym. 5. Wiele organizacji studenckich - można się rozwijać przy kołach naukowych, w samorządzie - do wyboru, do koloru. 6. Plusem są też tanie "warunki" - 80zł za powtarzanie przedmiotu to grosze. :) Minusy: 1. Mimo rozwoju, wciąż słabe zaplecze techniczne 2. Na studia mgr przyjmują każdego. Egzamin to formalność, przez to obniża się poziom edukacji (ale to chyba problem każdej uczelni w Polsce) 3. Moja specjalność to absurd - tylko nazwa, przedmioty specjalnościowe są o podstawach podstaw - nie uczymy się niczego nowego. 4. Indywidualizm - nie czuję tam takiej przynależności do uczelni, jak to miało miejsce na UAM, gdzie kazdy wykładowca Cię kojarzył. Tutaj jest się anonimowym. Sama uczelnia to nie wszystko, liczy się tez miejsce. UEP jest w centrum Poznania - duży plus. Poznań to gigantyczny plus. Piękne miasto, przyjaźni ludzie, ogrom możliwości spędzania aktywnie czasu wolnego, uprawiania sportu czy imprezowania. Absolwenci UEP mają duże szanse na rynku prac, jednak równiez musza sami walczyć - chyba takie czasy ;). Jednak UEP organizuje dużo wykładów otwartych z prezesami dużych firm, szkoleń.
04.03.2016
03.03.2016
FiR
Czy mógłby mi jakiś student lub absolwent powiedzieć czy lepiej studiować Finanse i Rachunkowość na wydziale zarządzania czy na wydziale ekonomii? Czy są jakieś bardzo widoczne różnice w sposobie nauczania pomiędzy tymi wydziałami, jak z poziomem? Gdzie jest więcej chętnych? Jakie są wasze doświadczenia?
anita8888
jeszcze się nie spotkałam z przypadkiem, żeby uczelnia publiczna robiła rekrutację zimową, jedynie prywatne, jeśli potrzebujesz więcej informacji to najlepiej zadzwoń bezpośrednio do szkoły
29.02.2016
04.01.2016
sylwia
czy uczelnie państwowe mają rekrutację zimowa na studia? czy raczej robią ją tylko szkoły prywatne? na stronie UE nic nie widzę? czy ktoś zaczynał studia ale I stopnia licencjackie od lutego lub marca?
mini
Hej mam pytanie ,jestem tegoroczną maturzystka i chce się wybrac na UE na kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze a zdaje matmę, polski, angielski na podstawie i język angielski na rozszerzeniu? Jak mam sobie policzyć punkty z tego ?
03.01.2016
14.12.2015
do Jacoba pyatnko
jaką miałeś maturę??? od jakiego poziomu jest realna sznsa na dostanie się?
Jakob
Od tego roku akademickiego studiuję Informatykę i ekonometrie na UEP, kierunek jest bardzo fajny, ciekawy i są po nim duże perspektywy. Śmiało można powiedzieć, że jest to najlepszy kierunek na UEP. Przedmioty prowadzone są profesjonalnie, nie ma żadnych prezentacji POWER POINT na zaliczenie, tak jak ma to miejsce notorycznie na Zarządzaniu, Stosunkach Międzynarodowych czy innych takich. Program jest tak ułożony, że każdy znajdzie coś dla siebie - albo kwestie bardziej IT, czyli programowanie, systemy, bazy danych, albo ilościowe, czyli finanse, analityka, giełda itd. Są tu studia przede wszystkim PRAKTYCZNE, uczymy się wiedzy którą dalej mamy wykorzystać w pracy. Zdecydowanie polecam, jest to dobra inwestycja. A porównywać do innych wydziałów mogę śmiało, bo na lic. byłem na ekonomii, więc wiem jaka jest przepaść między jednym a drugim. ;)
08.12.2015
08.12.2015
Radoslav
Informatyka i Ekonometria to zdecydowanie najlepszy kierunek na Uniwersytecie Ekonomicznym - branża IT szybko się rozwija co gwarantuje dobrze płatną pracę, ponadto Informatyka i Ekonometria daje zdecydowanie lepsze perspektywy niż inne kierunki ekonomiczne / społeczne: bankowość elektroniczna, e-commerce, handel i marketing internetowy, analityka finansowa to tylko niektóre, dynamicznie rozwijające się branże w których poszukują absolwentów tego kierunku. Jedno jest pewne po IiE są zdecydowanie lepsze perspektywy zawodowe niż np. po ekonomii, finansach i rachunkowości czy tym bardziej niż po zarządzaniu
Adam
Jestem absolwentem zarządzania UEP. Rozumiem równiez wasze mlodziencze marzenia. Ale jesli liczycie, ze te studia wam cos dadza to radze zmienic tok myslenia. Wszyscy moi znajomi z tych studiow mieli problem ze znalezieniem pracy. Niezaleznie od ocen. Nie dajcie sie nabrac na marketing uczelni i ladna strone internetowa. W praktyce kazdy znajdowal prace jedynie po znajmosci. Oczywiscie czeka Was rowniez darmowe stazowanie, czyli darmowy wyzysk po firmach. A do korporacji 5 etapow rekrutacji i wysylanie setek cv bez odpowiedzi. Jesli ktos ma wieksze zaciecie do scislych przedmiotow to powinien od razu obrac kierunek matemtyczno-informatyczny, bo po tym jest praca, a na pewno jej nie ma po studiach ekonomicznych. Nie sadze rowniez, ze zmieni sie to za 5 czy wiecej lat. Zastanowcie sie. Absolwentow po uczelniach ekonomicznych jest multum i pracodawcy moga w nich dowolnie przebierac oferujac prace za darmo lub za glodowe stawki, bez umow lub na smieciowkach. Przyszlosc po UEP nie nalezy do rozowych. Pozdrawiam, Adam.
05.12.2015
27.11.2015
kwestia przeniesienia
chcę się przenieść z Uniwerku Łodzkiego do Poznania na UE lub UAM aby tutaj kontynuować po licencjacie studia magisterskie, wolałbym pójść na UE tyle że mój kierunke był z TiR, czy zatem przyjmą mnie na Gspodarke Turystyczną (tam jest specjalność miedzynarodowy biznes turystyczny), czy ktoś z Waz się przenosił albo ma kogoś znajomego i może napisać, jak to wygląda w praniu, kwestia przepisywania przedmiotów...
jakub89
wydaje mi się, że za bardzo generalizujesz, fakt, może pracuje tam kilka niepowołanych do tego zawodu osób ale to nie jest ogół ...
24.11.2015
26.09.2015
Raf
Ja wybierać będę dopiero w następnym roku, planuje właśnie tę uczelnie (informatyka i geonometria mnie interesuje), ale teraz dostała się moja kuzynka. POszła na kierunek związany z żywnością, cos w towaroznawstwem chyba, na dzienne. Nie była jakoś szczególnie uzdolniona, miała trochę powyżej średniej zdana maturę, dostała się no i zobaczymy co ędzie dalej. Bo to pokazuje, że można się dostać i nie mie być jakimś super orłem ze ścisłym umysłem.
nnnnn
Rozumiem, że halksss niestety nie nabył jeszcze umiejętności na poziomie szkoły podstawowej nawet, więc nie wiem dlaczego wypowiada się na poziomie szkoły wyższej
26.09.2015
26.09.2015
niki
halksss czytaj uważnie, ponieważ nie rozumiesz tego co napisałem, a na tym etapie rozwoju powinieneś już umieć czytać ze zrozumieniem.
aniela
witam, czy ktoś wie czy na ue uczy Paweł Zieliński ?
04.09.2015
18.08.2015
halksss
niki, czyli twierdzisz, że przez 3 lata studiów kompletnie nic nie robiłeś, nic sie nie uczyłeś, na zajęcia nie chodziłeś i czujesz się jak przed rozpoczęciem studiów?
Niki
Nie mam dobrego zdania o tej Uczelni. Mimo ukończenia tej uczelni nie wzrosły moje możliwości zdobycia pracy.
24.06.2015
19.06.2015
Alicja
Nie jest aż tak ciężko, jak mogłoby się wydawać... z opowieści innych. Wiem, co mówię, bo mój ojciec kończył tę szkołe i nastawiał mnie na mega ciężkie studia. Tymczasem, gdy każda moja sesja kończyła się zaliczeniami i to całkiem przyzwoitymi, staruszek był naprawdę mega zaskoczony, jakby nie dowierzał że ma zdolną córkę. Oczywiscie że zawsze znajda się ciężkie typy, ale to jest zwyczajnie do przejścia.
Nick
Dobra uczelnia, to taka która popiera swoich absolwentów, żeby mogli znaleźć zatrudnienie. Ta uczelnia nie tylko nie dba o swoich absolwentów, ale także dyskryminuje niektórych studentów.
19.06.2015
09.06.2015
kola
To prawda, pracę to mają zapewnioną tylko wykładowcy tej uczelni, dzięki tym którzy dadzą się złapać i tu uczyć.
fifi
ile zarabiaja pracownicy naukowi uczelni? można z tego wyżyć? jakie są regulacje w tym zakresie? gdzie szukać informacji na ten temat? wiem, że wykładowcy łapia wiele prac, moga prowadzic gdzieś zajęcia w szkołach prywtnych, robić zlecena dodatkowe, ale jakie jest wynagrodzenie tylko za pracę na uczelni macierzystej, na której się zostaje? Pytam, bo zawsze wyobrazałam sobie pracę w szkole, ale od jakiegoś czasu bardziej skłaniam się do pracy z bardziej dojrzałymi ludźmi niż nastolatkowie, czyli pada na studentów :-)
06.06.2015
05.06.2015
zuza
nie dajcie się nabrać na to, że szkoły prywatne są lepsze, że bardziej elastyczne i lepiej przygotowuja praktycznie, jak pracodawca ma do wybru studenta który skonczył Uniwerek Ekonomiczny i którą z prywatnych uczelni typu WSB czy WSZiB, to na 90% przychylniejszym okiem popatrzy na absolwenta UE Poznań.
nata
Hej ;) Jestem zainteresowana tą uczelnią, ale mam kilka pytan na ktore nie znalazłam poniżej odpowiedzi; 1. czym się różni Logistyka Międzynarodowa na kier. Międzynarodowe stosunki gospodarcze od logistyka krajowa i międzynarodowa na kier. Zarządzanie ? 2. Jest to płatna uczelnie ? Skoro publiczna to dlaczego jest na tej stronie jakaś opłata za studia ? Prosze o odpowiedź. pozdrawiam ;)
30.05.2015
30.05.2015
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
Mar.
Ciężko jest zdać testy kwalifikacyjne na 2 stopień na wydział ekonomii ? Przestrzegają punktacji czy po prostu każdego biorą ?
26.05.2015
19.05.2015
pati
hej :) czy moze ktoś mi powiedzieć o kierunku jakim jest towaroznawstwo? polecacie? czy cięzko jest z matmą,bo wiem ze jest tylko na pierwszym roku ale to własnie przez nia odpada duzo ludzi
pauljna
Czy przy rozszerzonej historii, angielskim i z podstawową matematyką mam szanse dostać się na kierunek ekonomia globalna i menedżerska? albo chociaż na jakiś inny z zakresu ekonomii?
23.03.2015
17.02.2015
domi
chciałabym też spytać o rozmowę kwalifikacyjną, czy wszyscy kandydaci biorą w niej udział?
domi
chciałam studiować FiR na poznańskim UE, zdaję maturę w tym roku (nowa matura), czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami co do FiR na tej uczelni?
17.02.2015
13.02.2015
finanse i rachunkowość
Jak trudne są studia na kirunku Finanse i Rachunkowość? Z jaką maturą się dostaliście? Ile osób odpadło po pierwszym roku?
pop
Odradzam kierunek FiR dla zaocznych, jest bardzo ciężko, nawiedzeni wykładowcy, w szczególności Grenda , Gońda, Osak...stawiają 2, niczym, narkoman działkę.
10.02.2015
09.02.2015
Kasia
Przecież to szkoła publiczna dlaczego więc zostały wprowadzone opłaty za studia stacjonarne?
daniel
http://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-i-stopnia,c347/oplaty-za-studia,c1346/ tutaj masz cennik z ich stronki
15.01.2015
13.10.2014
julsonka
studia stacjonarne sa darmowe czy trzeba placic ??
rob
polecam kierunek gospodarka przestrzenna w UE w Poznaniu!!!
22.09.2014
23.07.2014
Kalmar
Jak dla mnie bardzo porządna uczelnia,można spotkać wielu dobrych dydaktyków i kilku szanowanych bardzo dobrych profesorów.Nie trafia do mnie argument że po 5 latach ktoś się nic nie nauczył bo to co wyniesiemy z zajęć to tak naprawdę zależy głównie od tego jaki jest nakład naszej pracy.Owszem na trójach i poprawkach też może się udać skończyć UEP ale to już wybór studenta.Oceniam bardzo pozytywnie swój wydział (Ekonomii) mogę go polecić innym,pozostałych nie znam więc nie wypowiem się.Dodatkowy atut uczelni to ogrom świetnych ludzi którzy przychodzą się do nas uczyć,bardzo dużo pozytywnej energii nie ma typowego wyścigu szczurów co jest dla mnie b dużym plusem. Za całokształt myślę że można by dać w okolicach +8, już jakoś nie żałuję tego że nie udało się dostać na SGH :)
gunia
fajną stronkę ma ta uczelnia, podoba mi się, wszystko czytelnie przedstawione, latwo zlależć
01.07.2014
26.02.2014
niki
nowa Są też dobre strony studiowania na UE, nauczysz się samodzielności. Więc mimo pewnych negatywnych aspektów, są też dobre strony studiowania na UE Poznań.
niki
nowa Nie zastanawiaj się czy trudno się dostać, tylko czy chcesz studiować na UE i na wybranym kierunku. Trudność można różnie rozumieć. Jeśli masz ochotę studiować na tym kierunku na UE, to złóż dokumenty i poczekaj na wyniki. Nie sugeruj się opiniami innych, ponieważ mogą one być bardzo sugestywne. To co jedni określają jako trudne, dla innych może być łatwe.
26.02.2014
26.02.2014
niki
... A ty masz uważasz, że to jest dobrze, gdy ludzie są oceniani za rodzinne rodowody, a nie za wiedzę i umiejętności? Bo według mnie jest to rodzaj dyskryminacji, która w szkołach i na uczelniach nie powinna mieć miejsca. Szczególnie na tych renomowanych, ponieważ jest to nieuczciwe i zmniejsza to prestiż szkoły.
nowa
Czesc:-) ja chcialabym probowac sie dostac na UE na ekonomie. Mam tylko pytanie czy trudno sie dostac i czy na kazdym kierunku obowiazkowe sa egzaminy kwalifikacyjne??? Z gory dzieki za odpowiedzi:-)
16.02.2014
14.02.2014
domi95
czy z ang podstawowym, matma podstawową i geografią rozszerzoną da radę na zarządzanie?
....
Też własnie bym chciała ale ta geografia...
29.01.2014
25.01.2014
xyz
Witam! Jestem tegoroczną maturzystką, zastanawiam się nad kierunkiem prawno-ekonomicznym. Czy ktoś go obecnie studiuje? Jakie są wasze opinie?
...
@:)) "babki są nie miłe...." zależy dla kogo! Ja mam świetny kontakt z dziekanatem, ale byłem świadkiem jak studentka I roku oddawała w czerwcu kartę z sem. zimowego... Jak się nie denerwować na takie przypadki?! @koko - dobrze, że ty nie masz rodzinnych rodowodów, lol @bilo - kierunek prawno-ekonomiczny rozpoczął "działalność " od roku 2013/2014 więc jak poszperasz na oficjalnym forum dla studentów i kandydatów to ktoś na pewno Ci poradzi. A tak ogólne to cudów nie ma ale cóż..... Poziom nauczania jest, tylko studenci co raz głupsi!!!!
19.01.2014
06.01.2014
bilo
co sadzicie o kierunku prawno ekonomicznym ? warto studiować taki kierunek ... i czy już taki kierunek już istnieje czy on dopiero powstanie w tym roku ? ...
koko
Na pewno nie ma co liczyć na sprawiedliwe ocenianie na tej uczelni. A ci co są tak bardzo zadowoleni, to często mają rodzinne rodowody z pracownikami tej uczelni. No i oni są bardzo zadowoleni, gdyż mają duże fory przy ocenianiu.
05.01.2014
04.12.2013
:))
Nauka sama spoko. Lecz uczelnia ma jedyny duzy minus, tam sie nie licza ze studentem w innych sprawach (np. bytowych). Babki sa niemile i ogolem jestem rozczarowana ;)
informatyka i ekonometria
gratulacje dla tych, którzy piszą że się nic nie nauczyli, brawo! bo jeśli tak jest, to sami o sobie piszecie jak słabi jesteście (jeśli jeszcze tu jesteście), nikt z moich kolegów w grupie nie powie, że jest niski poziom, że nie trezba się uczyć, że lajt, bo to zwyczajnie nieprawda. Zajec jest duzo i nauki jest dużo, jelsi ktoś chce naprawdę studiować, a nie tylko być z nazwy studentem (powodzenia na sesji!!!), nie chę ani straszyć, bo to nie o to chodzi, ale na pewno nie mogę zgodzić sie z opinią o niskim poziomie na Uniwerku Ekonomicznym w POznaniu, bo tak nie jest, temat obsługo w dziekanacie to inna bajka, ja nigdy nie miałem nieprzyjemności, ale to akurat nijak się ma do uczelni i do studiów
18.11.2013
25.10.2013
ewa
I nie sluchajcie tych niektorych ludzi co mowia o niskim poziomie.Poziom jest naprawde niezly w porownaniu do uczelni , ktora konczylam na stopniu to jest to przepasc.
ewa
Studiuje na UEP i jesli chodzi o poziom to co student to inna opinia.Jedni mowia ze jest ciezko inni ze lajt dlatego uwazam ze nie ma co prosic innych o opinie bo kazdy cos innego gada.
25.10.2013
22.10.2013
Martagh
ja skonczylam zaoczne AFP na wydziale Ekonomi. Poziom zaden, nic sie nie nauczylam a do tego w dziekanacie jest tak nie milo I te Pani tylko zycie utrudniaja, sa nie mile, opryskliwe. A poziom nauczania jest bardzo niski. Bardzo zaluje ze tam poszlam, I taka sama opinie ma bardzo duzo kolezanek I kolegow z mojego rocznika.
nowa.nowa
A jeśli można zapytać, to nowa na jaki kierunek? Bo ja też jestem nowa. Wiem, ze jak masz różnice programowe to za nie płacisz, a jak miałaś już jakiś przedmiot to idziesz i się ładnie uśmiechasz. Może uda się przepisać. :)
29.09.2013
22.09.2013
nowa
Hej :) Mam pytanko, właśnie dostałam pozwolenie aby przejść na UEP z mojej poprzedniej uczelni, wiecie może jak jest rozwiązywana kwestia przedmiotów, które się powtarzają jak np. makroekonomia, czy będę musiała jeszcze raz je zaliczać?
Wildzianin
Nie jest to jakiś ideał, ale na pewno nie jest to zła uczelnia.
17.09.2013
23.07.2013
angelika
Co sądzicie...Jeśli zdam język angielski i matme na podstawie, a tylko gegre rozszerzoną to mogę myśleć o Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, czy to jednak zbyt proste by mogło być tak piękne? Chodzi mi głownie o Zarządzanie lub Stosunki Gospodarcze...
Asia93
No jeśli nie masz wymaganej ilości punktów tzn., że się nie dostałaś, więc papierów składać nie możesz. Papiery składają te osoby, które zakwalifikują się do drugiego etapu rekrutacji a tą informację otrzymasz na swoim koncie, na którym się rejestrowałaś.
10.07.2013
24.06.2013
kaska
jak sadzicie , jeżeli chce iść na finanse i rachunkowość do UE i nie mam powyżej wymaganej ilości pkt to warto składać papiery czy odpuścić sobie ten Uniwersytet ?
Asia93
Na UE bardzo ciężko się dostać i praktycznie trzeba zdawać na maturze przedmioty rozszerzone. A skoro Ty nie zdawałaś nawet dodatkowego w podstawie to marne szanse.
24.06.2013
14.06.2013
domi
Jak sądzicie jeśli z przedmiotów kwalifikacyjnych, które są wymagane zdawałam na maturze jedynie matme i język angielski a nie zdawałam geografii, historii lub informatyki mam szanse sie dostac czy lepiej odpuścic ?
naykaaa
czy ktoś studiuje bądź studiował na kierunku zarządzanie o specjalizacji logistyka krajowa i miedzynarodowa. mam pare pytan, prosze o kontakt naykaaa@gmail.com
13.06.2013
25.05.2013
pytalski
mam pytanie co sadzicie o tym kierunku co maja go otworzyc tj. kierunek prawno-ekonomiczny ? czy warto probowac czegos takiego czy nie bo wlasnie sie zastanawiam czy wybrac sgh czy jednak sprobowac na tym kierunku w poznaniu a wiec duzo milszym do zycia miescie
odradzam
UE Poznań - zdecydowanie nie. Uczelnia testuje czego oczekują studenci - 90% mojej grupy dekIarowało, że przyszło na studia z powodów towarzyskich. Uczelnia się dostosowała i specjalizuje się głównie w rozwijaniu właśnie kontaktów towarzyskich. Mało zajęć, dużo przerw, skracanie zajęć i opowiadanie dyrdymałów - jeżeli tego oczekujecie to uczelnia dla Was.
22.05.2013
17.04.2013
bo
Ta uczelnia to jest przereklamowana, może kiedyś była dobra, ale obecnie to pomyła życiowa..... szkoda..przenoszę się do Wrocławia
do niki
zupelnie nie masz racji ! ocena na poziomie 7,2 pkt to jest jedna z wyższych !!! zajrzyj sobie i porownaj z innymi, tu nikt nie ma 10-tek, malo tego niwiele jest uczelni, co maja 9 pkt.
04.03.2013
14.02.2013
jack
A ja mam tylko jedno zapytanie: bo widzę że pan dr Jurek i pan dr Marszałek są jak papużki nierozłączki. Czy ten związek utrwalił się też w sferze prywatnej? Oczywiście nie mam nic przeciwko temu. Mamy w końcu wolność. A w kryzysie łatwiej koniec z końcem związać.
koko
Ciekawe jak pan dr Jurek mógł uczyć metodyki nauczania skoro on sam jest metodycznie, pedagogicznie i dydaktycznie bardzo kiepski. To naprawdę niezły żart. Widać jak bardzo liczą się znajomości żeby dostać się na dobre stanowiska, a nie rzetelna wiedza i umiejętności. To znak firmowy UE Poznań
13.02.2013
12.02.2013
zdziwiony
Tak czytam i się dziwię kto te pochlebne komentarze o UE w Poznaniu wstawia, chyba te pupilki, które dostały pozytywne oceny z egzaminów mimo braku przygotowania. Bo takie tutaj panują zasady. Jak nic nie umiesz, ale wykładowcy pasujesz to zdajesz egzamin. A jak się uczysz, ale z niewiadomego powodu wykładowca nie chce ci zaliczyć egzaminu to go nie zaliczy, nawet jeśli wszystko jest napisane poprawnie.
niko
Pan dr Marszałek i dr Jurek z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu to po egzaminie, zaprzeczali wiedzy, którą sami wykładali i sami podali w materiałach zamieszczonych na moodle. Twierdzili, że trzeba było podać treści z książki. Przejrzałem książki, a tam w ogóle nie było nic na ten temat. A poza tym jeżeli nie uznawali odpowiedzi zgodnych z materiałami, które sami przygotowali tzn. że sami nie znają zagadnień i nie posiadają kompetencji do nauczania innych. No bo jak można nie uznawać na egzaminie tego co się samemu podało studentom do wiadomości. A może ci Panowie mają problemy psychiczne np. rozdwojenie jaźni. Myślę, że pomoc specjalisty psychiastrii byłaby tym Panom bardzo potrzebna. Tylko, że jak władze takiej Uczelni mogą zatrudniać Panów z takimi zaburzeniami?
12.02.2013
11.02.2013
niki
Swoją drogą jak się spojrzy na ocenę uczelni. To UE w Poznaniu nie plasuje się zbyt wysoko. Dużo wyżej plasuje Uniwersytet A. Mickiewicza i Politechnika Poznańska. Więc ci którzy mają wątpliwości czy dobrze wybrali uczelnię niech spojrzą na wyniki ocen innych uczelni
niezadowolony
Nie jestem zadowolony z wyboru tej uczelni. Część wykładowców ocenia niesprawiedliwie. Niektórzy nie zaliczają egzaminów nawet wtedy gdy napisze się poprawnie. Niektórzy wykładowcy np. Pan dr Marszałek i Pan dr Jurek są arogancy i bezczelni i za nic mają innych. Oceniają sobie tak jak im się podoba. Właściwie nie ma żadnych kryteriów ocen oprócz ich upodobań do danej osoby. Uczelnia jest droga i przereklamowana. Jeśli nie pozbędzie się takich wykładowców jak ci ww. to zrezygnuję z tej uczelni. Szkoda pieniędzy i nerwów na niewychowanych i niekulturalnych chamów.
11.02.2013
02.02.2013
Samantha
Weszłam z zamiarem zapytania o dokładnie to samo co ktoś poniżej :P widać już mnie uprzedził :) pozostaje mi tylko przyłączenie się do tegoż pytania i oczekiwanie na odpowiedz ;)) pozdrawiam !
logistyka miedzynarodowa
mam pytanie do studentow UE na kierunku miedzynarodowe stosunki gospodarcze; - czy warto wybierac tak waska specjalnosc jak logistyka miedzynarodowa? - i czym rozni sie ta specjalnosc od logistyki krajowej i miedzynarodowej na kierunku zarzadzanie? Chodzi mi o to, ze przyszlosc cce zwiazac wlasnie z logistyka (raczej miedzynarodowa, duze firmy), wiec pytanie na ktory kierunke postawic i ktora specjalnosc lepiej wybrac?
16.12.2012
02.09.2012
eliza
hej! widze ze u mnie na kierunu uniwersytet ekonomiczny w poznaniu organizuje dni adaptacyjne od 24 września. chciałam wtedy jeszcze pracować sezonowo, zeby jak najdluzej zarabiac, a tu zonk ;/ myslicie ze mozna opuscic te zajecia?
mercury
Ciekawi mnie czy jest w Polsce lepszy ekonomiczny od poznańskiego. Tutaj w rankingu plasuje się bardzo wysoko, ma średnią 7,5, a to moim zdaniem bardzo dużo jak na uniwerek ekonomiczny. W końcu mają one przecież dość wąską ofertę, a poza tym wiele wyspecjalizowanych szkół wyższych zaoferować może podobny lub lepszy program. A jednak poznański ue jest całkiem doceniany. Może źle zdecydowałem wybierając inną uczelnię!
24.08.2012
02.08.2012
ekonomista
Moim zdaniem studia na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu to bardzo dobry wybór. Poziom naprawdę spoko. No i kadra super, lubię szczególnie ćwiczenia - pobudzają kreatywność, aż chce się uczyć materiału!
wojti
mam pytanie, we wtorek mam egzaminy na magisterkę msg, jak to wszystko wygląda? jest dużo chętnych i czy osoby "z uczelni" mają jakiś lepszy start? studiowałem w Toruniu i teraz bardzo chcę się przenieść do Poznania.
06.07.2012
06.07.2012
arek
też uważam, że lepiej przyjsć na UE niż na UAM, mamy dużo lepsze perspektywy a także tych partnerskich firm w których jak się dobrze obróci to można zdobyć robotę. studiuję MSG i mogę bardzo polecić!
ue
super umiejscowiony jest główny budynek UE, prawie w całym Poznaniu go widać, bo tam nie ma wiele wysokich budynków ;D ogólnie uważam że to dobra uczelnia, w kierunku ekonomicznym lepiej jest się kształcić tutaj niż na UAMie.
28.06.2012
30.05.2012
pres
No proponuję zajrzeć do perspektyw, to wszystko wyjaśnia. UEP to klasa sama w sobie po prostu, jak ekonomiczny to w Poznaniu, to chyba proste. O praktyki łatwo, o pracę później też, studia ciekawe, aczkolwiek wymagające. Nie wiem co tam jeszcze napisać, po prostu studiować trzeba tu i już - PS najlepsze imprezy
step
Mają nawet wersję mobilną strony, łał. Oprócz tych wszystkich drobnostek, bajerów, szczegółów, to najlepsza ekonomiczna uczelnia w Polsce. Potwierdza to i potwierdziła zresztą na każdym kroku
01.04.2012
31.03.2012
marta88
Uważam, że Uczelnia odpowiada wymaganiom wszelkiego rodzaju studentów dzięki wirtualnej platformie, która usprawnia komunikację między Uczelnią, wykładowcami oraz studentami. Oferta dydaktyczna jest bardzo szeroka. Prowadzone zajęcia są ciekawe, dzięki wykorzystaniu technologii multimedialnej, w którą sale wykładowe są wyposażone.
Merson
Największą zaletą jest fakt, że należy do grona najlepszych uczelni ekonomicznych w Polsce. Kto chce kształcić się na wysokim poziomie a przy tym dobrze spędzać czas w fajnym mieście jakim jest Poznań, bez problemu odnajdzie się tutaj. Wiele osób, na pytanie o najlepszą szkołę ekonomiczną, odpowiada SGH w Warszawie. Niby tak, ale wydaje mi się,że w tej szkole i w ogóle w Warszawie studiowanie to istny wyścig szczurów. Dodatkowo trzeba mieć zasobny portfel. A Poznań? Tam każdy się odnajdzie :)
29.03.2012
20.03.2012
noproblemsir
Najfajniejszy w całej uczelni jest czerwony wieżowiec w środku miasta, z którego widać praktycznie cały Poznań ! A oprócz walorów widokowych, spełnia oczywiście funkcję dydaktyczną. Trochę denerwuje mnie styl ubierania się ludzi na uep - wszyscy na jedno kopyto i czuję się jak klaun. A sama nauka spoko, bez problemu
shareee
Wczoraj poznałem dziewczynę z ekonomii na UEP. Trochę mnie już irytowało, że tak przechwala się, jak to dobrze ma na uczelni i jak lubi tam chodzić. Niemniej skoro to już nie pierwsza osoba, która jest zadowolona, to chyba coś w tym musi być. Nie zamierzam tego sprawdzać, bo dobrze mi na mojej uczelni, ale uważam, że warto podzielić się tym z wami
03.03.2012
24.02.2012
farfan
W 2010 roku wg. rankingu rzeczypospolitej, UEP plasował się na drugim miejscu w kraju, mało ? Warto dodać, ze w wyścigu o pierwsze miejsce przegrał tylko z SGH, czyli właściwie można to traktować jako miejsce pierwsze z wiadomych względów. Nic tylko kształcić się na tej uczelni !
Kier
zgadzam się z robert92. Jeśli chodzi o bankowość to w ogóle nie będzie problemów, żeby jakąś ciepłą posadkę po UEPie ogarnąć. Za mną trzy lata nauki i piękne perspektywy
17.02.2012
26.01.2012
uep-imprezowicz
Organizują chyba najwięcej imprez, atrakcji i udogodnień dla swoich studentów, czyli nas. Niezapomniane imprezy w Budda czy inne tego typu eventy ! O poziomie nie trzeba wspominać - ścisła krajowa czołówka.
robert92
może po prostu Warszawa ma ma większy wachlarz wyboru dla ludzi od razu po studniach, ja jestem dopiero na pierwszym roku( bankowość) wiec nie wiem co będzie jak skończę ten kierunek ale wolałbym znaleźć prace w Poznaniu...z tego co wiem to po UE nie jest tak trudno o jakąś dobra posadkę ;)
25.01.2012
23.01.2012
LM
UE w Poznaniu jest bardzo OK, I powiem Wam, ze wielu studentow ksztalci sie tutaj, w Poznaniu, a pozniej jada robic kariere w Warszawie. I to jest chamowa, bo tu zdobywaja wyksztalcenie i wiedze, a sprzedaja sie w stolicy za duzo wieksze pieniadze, moze Poznan powinien zrobic rachunek sumienia i zastanowic sie, jak zatrzymac SWOICH dobrze wyklszalconych studentow nie tylko od nas, ale i z innych panstwowych uczelni tutaj, w Poznaniu, w Wielkopolsce!!!!
qwerty
Jedna z lepszych uczeli ekonomicznych w kraju. W miarę ciekawe zajęcia, przeciętny poziom. Trochę leży wspólpraca międzynarodowa... liczba uczeli krajów anglojęzycznych to 7, a niemiecko kilkadziesiąt (tak jak francuskich). Za to na UEP mozna poznać odjechanych ludzi :)
21.12.2011
21.12.2011
qwerty
Jedna z lepszych uczeli ekonomicznych w kraju. W miarę ciekawe zajęcia, przeciętny poziom. Trochę leży wspólpraca międzynarodowa... liczba uczeli krajów anglojęzycznych to 7, a niemiecko kilkadziesiąt (tak jak francuskich). Za to na UEP mozna poznać odjechanych ludzi :)
NikoLative
Fantastyczna atmosfera, masa pomocnych ludzi, ciekawe zajęcia, wykłady. Nie jest tak strasznie, jak przypuszczałem przed przyjściem na UEP, że będzie. Polecam każdemu, nie bójcie się. :)
18.12.2011
15.05.2011
Wykładowca UE w Poznaniu
Od 14 lat prowadzę zajęcia na Wydziale Towaroznawstwa. Mam porównanie z innymi szkołami wyższymi zarówno w Poznaniu, jak i w mniejszych miastach, aspirujących do miana akademickich ośrodków naukowych (to się nigdy nie uda). O pracy ze studentami, atmosferze na uczelnia można pisać elaboraty, dużo łatwiej ocenić to punktacyjnie, co uczyniłem przyznając średnią 7,2 (tak wyszło, starałem się być obiektywny). Jedno powiem, jeśli zależy Wam młodzi ludzie na zdobyciu przyzwoitego wykształcenia, wyniesieniu ze studiów wiedzy i kompetencji, wartościowego dyplomu - wybór UE jest trafnym wyborem.
Dorota
Wybieram się na finanse i rachunkowość na UE w P-niu. Słyszałam, ze trzeba być bardzo dobrym z matmy. Ma pytanie: jak długo matematyka jest na zajęciach? Rok, dwa lata? I czy rzezcywiście jest tak cięzko?
15.05.2011
10.05.2011
Janusz
Towaroznawstwo, II rok, student z Jarocina. Na pierwszym roku był zapierdziel na maksa. Nikt się nad nami nie litował, zakuwaliśmy równo, a i tak zawsze ktoś był do tyłu z zaliczeniami i egzaminami. Slyszałem, że in dalej tym spokojniej, więc liczę na to, że na drugim roku profesorkowie złagodnieją. Dla mnie ważny jest papier uczelni, bo się z nim liczą pracodawcy. Więc trzeba się przemęczyć.
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Politechnika Gdańska
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego