• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu

uczelnia publiczna, woj. wielkopolskie, 60-697 Poznań, al. Marcinkowskiego 29, (+61) 855 25 21, office@uap.edu.pl

Rzeźby Magdaleny Abakanowicz na stałe wpisały się już w krajobraz Poznania. Nie inaczej jest z uczelnią artystyczną nazwaną jej imieniem - położony w samym centrum stolicy Wielkopolski Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz (dawniej Akademia Sztuk Pięknych w Poznaniu) to uczelnia z tradycjami sięgającymi 1919 roku. W gronie absolwentów uczelni znajdują się tak wybitne postaci jak słynny grafik Ryszard Kaja czy ilustratorka książek Olgi Tokarczuk Joanna Concejo.

Rekrutacja na Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu obejmuje zarówno studia stacjonarne, jak i niestacjonarne oraz podyplomowe. Studenci mogą tu zgłębiać takie kierunki jak malarstwo, rzeźba, scenografia, wzornictwo, intermedia, architektura wnętrz albo kuratorstwo i teorie sztuki.


Ocena uczelni

4.80 / 10
256 głosów

Opinie (89)
Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu, UA Poznań

Kalina
Ogólnie uczelnia działa dość chaotycznie, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Jedyne zastrzeżenia budzi pewien strach i dziwne napięcie panujące wśród pracowników wywołane najpewniej różnymi, często nagłymi, działaniami władz uczelni. Mimo to większość pracowników i wykładowców jest naprawdę interesująca, kompetentna i czasem nawet zabawna.
25.09.2022
10.08.2022
Aaa
Na temat samych zajęć i prowadzących mam w większości negatywną opinię ale w moim przypadku kierunek okazał się nietrafiony. Opinia w tym zakresie byłaby nierzetelna, co innego natomiast ta dotycząca funkcjonowania placówki i dziekanatów. Miejsce to jest bardzo nieprzyjazne dla studentów (o ironio), wszystko się tam robi studentom pod górkę, zarówno w czasie studiów jak i po ich ukończeniu. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, załatwić lub potrzebujesz pomocy to zapomnij - zderzysz się ze ścianą w postaci typowej opryskliwej baby z dziekanatu. Minęło już parę lat od mojej obrony dyplomu ale niestety co jakiś czas się okazuje, że potrzebuję jakiegoś dokumentu z uczelni więc mam szanse się przekonać, że wszystko tam funkcjonuje tak samo jak 5 lat temu. Jeśli już łaskawie Ci się uda nawiązać kontakt z kimkolwiek z uczelni (jestem regularnie rozłączana poprzez odłożenie słuchawki) to dostajesz na twarz odzierający cię z chęci życia tekst powitalny, który od razu daje ci do zrozumienia że ty, szara maso, miałeś czelność przerwać kawkę i ploteczki. Z czymkolwiek byś nie przyszedł to zawsze jest to problem i uprzejmość tutaj nic nie załatwi a może jedynie tylko sprawić, że być może kiedyś ewentualnie ktoś rzuci okiem na twoją prośbę o ile da się ją rozwiązać w 5 minut przy użyciu przygotowanego szablonu i maksymalnie dwóch kliknięć myszki. Nie mam pojęcia skąd tak wysoka ocena tego uniwersytetu, chyba chodziliśmy do innej szkoły albo obecni studenci po prostu boją się napisać prawdę.
Nick
Wzornictwo- opinia Generalnie jest to wymagający kierunek, dobry dla osób ze ścisłym umysłem, lubiących rozkminiać i lubiących technologie (ważna jest zarówno wiedza teoretyczna w sensie jak coś można wyprodukować, jak i praktyczna tj. umiejętność korzystania z programów graficznych i programów do modelowania 3d) oraz uzdolnionych manualnie (rysunek nie musi być tak dobry, dużo studentów wzornictwa rysuje na początku szczerze mówiąc tak sobie- bardziej wam się przydadzą imho zdolności makietowania). Jeśli ktoś utożsamia słowa "design" i "wzornictwo" z wyłącznie tym, jak dany przedmiot wygląda i skupienia się na estetyce oczekujecie po tych studiach, to niestety te studia prawdopodobnie nie są dla was, lepiej wybierzcie się na grafikę projektową. Jeśli chodzi o to, jak wygląda zdawanie głównych przedmiotów (modułów), to na koniec każdego modułu organizowane jest spotkanie, na którym pojawiają się wszyscy wykładowcy z katedry oraz wszyscy studenci danego roku. Następnie każdy student musi przedstawić przed wszystkimi swój projekt- ma na to około 5-10 minut, przy czym studenci bliżej końca są już popędzani i proszeni, żeby się nie rozwlekać. Po tej prezentacji wykładowcy raczej nie zadają żadnych pytań ani nic nie mówią. Oceny są wystawiane różnie- bywa, że np już jesteś na kolejnym module, a nawet nie wiesz co dostałeś z poprzedniego. Głupie jest też to, że po tym, jak już otrzymasz ocenę nie otrzymujesz żadnego feedbacku ani wyjaśnienia. Zwykle na uczelniach studenci mają prawo do przejrzenia swoich testów oraz konsultacji z profesorem, spytania się co zrobiło się źle. Tu nie ma akurat testów, ale jest prezentacja i taki feedback nadal by się przydał, choćby i w formie mailowej. Moi znajomi z roku dużo narzekali na uczelnię, ale nie chcę zniechęcić totalnie wszystkich, więc już skończę na tym. :D Ogólnie to fajną sprawą na tej uczelni (nie dotyczy to tylko wzornictwa) jest to, że w zakresie paru przedmiotów jest możliwość wybrania sobie pracowni (protip- mając do wybrania Wolińską a Jung idźcie w ciemno do Wolińskiej, Jung jest chyba najmniej przyjemnym wykładowcą z całej kadry wzornictwa). A propos kadry, to wykładowcami, którzy mogą się pochwalić największymi sukcesami są chyba Pawlak i Stawarski. Może się mylę, ale przynajmniej reszty projektów nie widać za bardzo w Internecie. Na sam koniec powiem, że fajną rzeczą- ale to akurat zasługa studentów- jest TOK. Jest to koło studenckie, które zorganizowało już wiele ciekawych spotkań z projektantami, którzy już mają jakieś doświadczenie. Nawet jeśli nie zapiszecie się do TOKu to możecie brać udział w tych spotkaniach.
30.07.2022
28.06.2022
Eugenia
Cześć! Mam licencjat z ekonomii, ale zdałam sobie sprawę, że takie studia są zdecydowanie nie dla mnie. Aktualnie staram się rozwijać w kierunku malarstwa/rysunku/grafiki. Myślicie, że studia magisterskie, niestacjonarne z grafiki projektowej to dobry pomysł? Czy na magisterce już za wiele się w tym kierunku nie nauczę?
Agata
Hej, czy na grafikę niestacjonarnie ciężko się dostać? Wielkim malarzem nie jestem, nie ukończyłam żadnej szkoły artystycznej. Pozdrawiam
07.05.2022
06.05.2022
Karolina
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się o grafice zaocznie? :)
Agnieszka
Hej, jeśli chce się rozwijać w kierunku 3d lepsza rzeźba czy animacja i intermedia?
05.12.2021
26.06.2021
Irmina
Witam, w przyszłym roku kończę szkołę średnią i powoli zaczynam zbierać opinię na temat różnych uczelnii. Osoby, który były/są na kierunku fotografii, grafice artystycznej lub projektowej proszę o kontakt i klika słów o wrażeniach na mail: irmina.burko@gmail.com
Maja
Dzień dobry, mam pytanie w sprawie kierunku grafiki i animacji. Jestem studentką pierwszego roku leśnictwa na UPP i zastanawiam się nad wyborem drugiego kierunku (na oba chciałabym uczęszczać w trybie stacjonarnym). Czy według osób studiujących na UAP jest to do zrobienia, czy raczej pracy jest tyle dużo, że lepiej sobie odpuścić i zrobić to oddzielnie?
29.04.2021
09.01.2021
Studentka z praktyk w biurze promocji UAP
odpowiedź dla Patrycja z dnia 02.01.2021
W przypadku pytań dotyczących fotografii podaję namiar do kierownika katedry fotografii, Dr. Jarosława Klupsia, do którego można kierować zapytania dotyczące kierunku. Adres kontaktowy: jaroslaw.klups@uap.edu.pl. W sprawie kontaktu ze studentami z podanych kierunków zachęcam do zapytania na grupie Facebook studentów UAP (nazwa grupy: "UAP")
Patrycja
mam kilka pytań do studentów fotografii oraz kuratorstwa i teorii sztuki. jeśli znalazłyby się jakieś miłe dusze, chcące mi pomóc to proszę o kontakt na mail: yolohilt@gmail.com z góry dziękuję!
02.01.2021
08.07.2020
KT
Chciałbym wiedzieć na jakim poziomie trzeba być, żeby dostać się na Malarstwo 1 stopnia. Czy realizm jest bardziej preferowany na egzaminie wstępnym (zamierzam zacząć studiować w następnym roku)?
Klaudia
Witam, czy ktoś kto studiuje lub studiował Fotografie stacjonarną , mógł by mi odpowiedzieć na kilka pytań? Mój e-mail: klaudianiemiecx@gmail.com
28.06.2020
25.05.2020
Agnieszka
odpowiedź dla Lidia z dnia 13.05.2020
Dzień dobry, uprzejmie proszę o informację, jakim kierunkiem Pan/Pani jest zainteresowany/a i o przesłanie portfolio zipem/dostępem do dysku lub linkiem, na adres: drzwiotwarte@uap.edu.pl
Gośka
Hej czy ktoś ma wiedzę jak rzeczywiście wygląda egzamin wstępny na architekturę wnętrz? Na stronie wszystko jest podane bardzo ogólnie, może macie informacje jak to wyglądało w latach ubiegłych? Boje się w szczególności o tzw. kierunkowy Będę wdzięczna za jakieś informacje i rady ;)) Może napiszesz na maila? gosia.2000r@interia.pl
13.05.2020
13.05.2020
Lidia
Dzień dobry. Nie znajduję informacji, czy uczelnia przewiduje wcześniejsze konsultacje dla kandydatów? W niektórych szkołach jest to praktykowane - ocena wcześniejszych prac, sugestie itp.
Monika944
Witam. Chciałabym się dowiedzieć o progu pkt. z matury aby się dostać na kierunek architektura wnętrz. Ciekawi mnie też jakie są większe wymagania i jak przebiega egzamin klasyfikujący z rysunku i malarstwa. Proszę o kierowanie odpowiedzi na mail: monika,murawska94@wp.pl
11.05.2020
29.04.2020
M
odpowiedź dla Emila z dnia 20.04.2020
W obecnej sytuacji (C-19) wszystko może się zmienić. Do tej pory portfolio nie brane było pod uwagę w procesie rekrutacji (jeśli mówimy o studiach pierwszego stopnia). Proszę śledzić informacje na stronie uczelni. Co do umiejętności to trudno mówić o wymierności - podczas sprawdzianu kwalifikacyjnego badamy predyspozycje. Odpowiednich umiejętności nabywa się podczas studiowania.
Miłosz
odpowiedź dla Miłosz z dnia 27.04.2020
Witam, kształcimy na Wydziale Animacji wszechstronnych realizatorów filmu animowanego. W związku z tym wachlarz umiejętności jest dosyć szeroki, ale nie da się ukryć że największy nacisk kładziemy na klasyczne techniki animacji, których znajomość pozwala osiągnąć znacznie lepsze rezultaty również w technikach współczesnych. Zajęcia są prowadzone także przy użyciu programów komputerowych (używamy 3D studio Max, mudbox, motive body) główny jednak pakiet używanego przez nas oprogramowania to Adobe creative cloud (after effect, premiere, Photoshop). Adepci animacji rysunkowej używają TV paint animation. Jeśli chodzi o harmony to dopiero zaczynamy wdrażanie. Pozdrawiam.
28.04.2020
27.04.2020
Miłosz
odpowiedź dla Arisia z dnia 25.04.2020
Na wydziale animacji kształcimy wszechstronnych realizatorów filmu animowanego. Nie da się jednak ukryć iż główny nacisk kładziemy na klasyczne techniki animacji (których znajomość wpływa również bardzo pozytywnie na jakość realizacji w technikach współczesnych). Używamy głównie pakietu Adobe (after effects, premiere, photoshop). Prowadzimy jednak także zajęcia z animacji 3D (3D Max, mudbox, odrobina motionbuilder, motive body). Harmony dopiero wdrażamy. Pozdrawiam.
Arisia
Na Wydziale Animacji z jakich programów się korzysta? Czy jest Harmony albo Autodesk? Jest nacisk tylko na animację 2D czy również na modele 3D i ich animowanie?
25.04.2020
20.04.2020
Emila
Hej chciałabym się dowiedzieć więcej na temat rekrutacji. Nie znalazłam np. na stronie UAP nic na temat teczki/portfolio, czy to znaczy że nie jest ono wymagane i uwzględniane w rekrutacji, czy ja czegoś nie doczytałam? I jaki mniej więcej stopień umiejętności w animacji jest wymagany od kandydata na sprawdzianie kwalifikacyjnym? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.
Miłosz
odpowiedź dla Wik z dnia 03.04.2020
Witam, niestety jak w przypadku wielu pytań odpowiedź brzmi: to zależy. Studenci na Wydziale Animacji uczą się posługiwać szerokim wachlarzem technik realizacyjnych. Niektóre z nich można by określić jako "niskobudżetowe" - techniki takie jak klasyczna animacja rysunkowa, techniki podkamerowe (z wyłączeniem animacji lalkowej) - takie jak wycinanka, animacja materii sypkiej. Następnie mamy szeroki wachlarz technik komputerowych i tu sprawa już się komplikuje w zależności od oprogramowania. Nie każdy program posiada bezpłatną wersję studencką. Chociaż najprzydatniejsze programy posiadamy w pracowni animacji komputerowej do której studenci mają stały dostęp. Posiadamy także dość bogate zaplecze sprzętowe (aparaty i osprzęt foto-video itp.). Jedynym wydatkiem którego w zasadzie nie da się uniknąć jest komputer (studenci powiedzieliby pewnie że również tablet). I choć istnieje możliwość pracy w pracowni, spora część animatorów wybiera domowe zacisze. Generalnie w porównaniu z innymi kierunkami od strony finansowej na prawdę nie jest źle. Pozdrawiamy.
03.04.2020
03.04.2020
Wik
Hej! Czy ktoś może wie, ile mniej więcej wynoszą koszty materiałów na uap? Chciałabym iść bardzo na animację, ale boję się, że koszty mogą mnie przerosnąć :/ Z góry ogromnie dziękuję!
UAP
Dzień dobry. Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu wyróżnia spośród innych uczelni fakt, iż jest to jedyna uczelnia artystyczna w Polsce, na której istnieje możliwość studiowania Architektury, będącej kierunkiem inżynierskim - l stopień kończy się z tytułem inżyniera, na ll stopniu zdobywa się także tytuł magistra. Wybierając studia architektoniczne właśnie na UAP można być pewnym, że doświadczy się zarówno artystycznej strony projektowania, co zapewnią wyjątkowi profesorowie oraz chętni do współpracy studenci z innych kierunków, ale także, że zdobędzie się rzetelną wiedzę i umiejętności inżynierskie przekazane przez doświadczonych w zawodzie architekta wykładowców. Więcej informacji praktycznych dotyczących kierunku oraz rekrutacji znajdzie Pani na stronach http://uap.edu.pl/dla-kandydata/kierunki-studiow/architektura/ i http://uap.edu.pl/rekrutacja-2020/architektura-studia-i-stopnia/. Jeśli ma Pani również pytania do studentów lub absolwentów UAP, zapraszamy do dołączenia do uczelnianej grupy na facebooku - https://www.facebook.com/groups/479490055514318/ .
16.03.2020
07.11.2019
Maja
Myślę o studiach architektonicznych. Zastanawiam się nad politechniką i UA. Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Julia
Hej Chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat kierunku wzornictwo. Interesuje mnie jak wygląda rekrutacja i jaki poziom wymagany jest na starcie oraz jakąś opinie na temat zajęć. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje :) mój mail: nawrocka-julia@o2.pl
14.10.2019
05.10.2019
Blondyna
Witam. Chciałabym dowiedzieć się coś na temat studiów na kierunku architektura wnętrz oraz projektowanie mebla na UA w Poznaniu. Jeżeli ktoś miałby ochotę wypowiedzieć się na ten temat byłabym bardzo wdzięczna. Magierskakm@interia.pl pozdrawiam
Orlija
Witam, chciałabym uzyskać informacje na temat uczelni od studenta na kierunku architektura wnętrz. Jeżeli jest dobra duszyczka, która by mnie wprowadziła „od kuchni” w klimat uczelni, to prosiłabym o kontakt na e-mail: orlija@vp.pl. Z góry serdecznie dziękuję. ;)
12.09.2019
01.05.2019
Albert
Hej czy ktoś z kierunku FOTOGRAFIA mógłby mi odpowiedzieć na pare pytań związanych z rekrutacją i uczelnią ? :) trebla1999@wp.pl
zUAP
wszystkiego będzie można dowiedzieć się na Drzwiach Otwartych - 2 marca i 6 kwietnia!
27.02.2019
19.02.2019
Niki
Hej, jest ktoś kto mógłby opowiedzieć o przebiegu rozmowy wstępnej? najlepiej na architekturę i urbanistykę oraz grafikę, ale może być ogólnie. mail: nicole1401@interia.pl
wiktoria_t
Hej. Chciałabym się dostać na UAP na kierunek architektury wnętrz i wzornictwa. Jestem ciekawa jak przebiegają egzaminy, jak powinno wyglądać portfolio i czy bardzo trudno jest się dostać i jakie są ogólne wymagania? Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś chciałby mi napisać sawmahcok.sawmahcok@gmail.com
15.02.2019
13.12.2018
wiktoria_zk
Hej, czy ktoś udzieliłby mi informacji o kierunku wzornictwa i architektury wnętrz? Jakie są wymagania ? Byłabym bardzo wdzięczna :) wikusia20012000@gmail.com
fakealien
hej. pytanie głównie do osób, które studiują kierunek FOTOGRAFIA albo próbowały się dostać. czy egzamin jest trudny? na co patrzy komisja? z tego co wiem, to na fotografii już nie ma egzaminu z rysunku, czy to prawda?
10.12.2018
10.07.2018
Zainteresowana
Mam pytanie odnoście progów pkt na kierunek architektura. Jaki on jest i jaki przedmiot rozszerzony wchodzi w gre na maturze. Jestem obecnie w LO o profilu mat-geo.
katrina
ktos celowo zaniża ocenę naszej Uczelni, tak niska punktacja jest niesprawiedliwa, nie wierzcie a to, może nie zawsze jest różowo, ale to naprawde super uczelnia z tradycjami i wysokim poziomem kadry, nauczania, profesjonalna.
27.06.2018
01.05.2018
UAP
Szanowni Kandydaci, na stronie uap.edu.pl w zakładce dla kandydata znajdziecie wszystkie potrzebne informację oraz kontakt, dzięki któremu otrzymacie rzetelne informacje. Zachęcamy także do bezpośredniego kontaktu z studentami poprzez kierowników poszczególnych katedr. Uwaga, w tym roku obowiązują nowe zasady rekrutacji i nikt z studentów 1 roku czy żadnego innego nie będzie w stanie odpowiedzieć miarodajnie o praktycznym wymiarze rekrutacji. Np na fotografię 1 stopnia obowiązuje przegląd portfolio (do 20 zdjęć) oraz rozmowa kwalifikacyjna. Zachęcamy do kontaktu i do studiowania! rekrutacja@uap.edu.pl http://uap.edu.pl/dla-kandydata/ Warto zdawać na wymienione przez Was kierunki, gdyż w dużej części są to pionierskie programy - np, fotografia była prawdopodobnie 1 tego typu kierunkiem studiów w Europie (od 1919). Doskonale wyposażone studia, wybitna kadra, położenie kampusu w sercu Starego Miasta w Poznaniu i model studiowania oparty m.in na wyborze wolnej pracowni składają się na sukces edukacyjny oraz powodzenie zawodowe. Fotografia otwiera w tym roku specjalizację edytorstwo (przygotowuje do specjalistycznej dziedziny fotografii w publikacjach). O animacji niech świadczy chociażby ten film - https://www.youtube.com/watch?v=_MRXy3hQ1eA Powodzenia!
Fff
Bardzo proszę studentów z kierunku fotografii o informacje dotyczące rekrutacji na studia 1 stopnia stacjonarne. Mam również kilka pytań odnośnie samego wydziału i pracy na zajęciach Czy warto tam zdawać? ppkppp1@gmail.com
25.04.2018
16.04.2018
bromo40@wp.pl
Podpinam się pod pytanie Ani.Bardzo proszę studentów z kierunku animacji o informacje dotyczące rekrutacji na studia 1 stopnia stacjonarne jak i o informacje na temat samego wydziału. Czy warto tam zdawać?bromo40@wp.pl
Ania
Bardzo proszę studentów z kierunku animacji o informacje dotyczące rekrutacji na studia 1 stopnia stacjonarne jak i o informacje na temat samego wydziału. Czy warto tam zdawać? ania.berdel3@gmail.com
11.04.2018
23.03.2018
Agata
Hej :), Czy na uczelnie jest szansa dostania się po liceum ogólnokształcącym, czy bardziej promują tych z "plastyka". Proszę pomoc i z góry dziękuję.
kasia
Proszę studentów kierunku Animacja o informacje dotyczące rekrutacji na studia stacjonarne I stopnia. emptyroom333@gmail.com
16.03.2018
15.02.2018
karipiontek123@gmail.com
Witam, czy ktoś tu mógłby odpowiedzieć na kilka moich pytań dotyczących rekrutacji na kierunku architektury wnętrz na UAP? Z góry bardzo dziękuję!
A.rokosz@protonmail.com
Hej! Czy mógłby mi ktoś mi udzielić informacji jak przygotować portfolio na II stopień grafiki (projektowej)? Podkreśle jeszcze że składam podanie na tryb niestacjonarny. Konkretnie chciałabym wiedzieć czy moga to byc prace już wydrukowane w formie ksiażki? czy na przykład segregator z pracami? Ukonczylam licencjat na uczelni prywatnej aczkolwiek warsztat mam bardzo dobry czy ma to wplyw na dostanie sie? I jak wyglada rozmowa kwalifikacyjna? Kazda informacja sie przyda Z gory dzieki za odpowiedz! A.rokosz@protonmail.com
13.02.2018
30.01.2018
otito
Hej, Jestem absolwentką UAPu (wtedy ASP) sprzed 10 lat, kończyłam Architekturę Wnętrz. Teraz pracuję m.in. na uczelni w pracowni komputerowej, więc wiedzę mam aktualną :) Jeśli chodzi o wyniki matur - to nie są kluczowe, na uczelnie artystyczne obowiązują egzaminy kierunkowe, sprawdźcie sobie, są różne w zależności od kierunku, ale też zmieniają się z roku na rok. Mogę się wypowiadać o studiach projektowych (architektura, architektura wnętrz, wzornictwo, projektowanie krajobrazu, projektowanie mebla). Jeśli ktoś uważa, że takie studia to luz i balanga to się niestety zdziwi. Jest mnóstwo pracy, trzeba dużo z siebie dawać, ale studia bardzo rozwijają. Można powiedzieć - poszerzają pojmowanie świata :) Każdy student ma indywidualne korekty z wykładowcami, ma dużo do powiedzenia przy wyborze tematyki prac i wielokrotnie musi przekraczać własne granice, żeby się rozwinąć. Polecam te studia osobom ciekawym świata i pracowitym. Co do specyfiki Poznańskiego UAP to jest nią możliwość wyboru (od 2 roku) pracowni, w których się uczysz - tzw duży punkt - pracownia główna, gdzie spędzasz najwięcej czasu i pracownia małego punktu, gdzie rozwijasz jeszcze dodatkowy temat. Poza tym pracownie rysunku, malarstwa, rzeźby, ceramiki itp - dostępne do wyboru niezależnie od kierunku. Tak w skrócie studia artystyczne są bardzo indywidualne i każdy na nich idzie swoją ścieżką, a wykładowcy i prowadzący robią wszystko żeby studentów inspirować i rozwijać. Ufff.. dużo tego. Polecam :)
ala
Mam pytanie odnośnie malarstwa na UAP-ie, czy dużo osób się wybiera na taki kierunek i na jakim jest poziomie:) Bardzo chętnie wybrałabym się na malarstwo, ale nie mam dokładnej wiedzy na temat uczelni w Poznaniu:) Proszę o komentarze.
21.01.2018
27.12.2017
A jak z punktacja na architekturę
Właśnie zakończyłam moja trzyletnią edukację i zastanawiam się jak jest z punktacja maturalna na architekturze na uap'ie jest tylko 30 miejsc. Chciałabym ponownie podejść do matematyki rozszerzonej. Ile procent na maturze musiałabym uzyskać by dostać się na architekturę?
M
Szukam kogoś, kto odpowie na moje pytania dotyczące architektury wnętrz na UAPie.. w szczególności na temat matury Proszę o kontakt na maila: milka.sp.8@op.pl
29.10.2017
17.10.2017
Chętny kandydat
Hej! Mam pytanie jak liczy się Matura IB na arhcitekture wnetrz? bardzo pilne :)
Absolwentka
Jestem tegoroczną absolwentką UAPu. Chętnie odpowiem na pytania osób, które zastanawiają się nad wyborem uczelni. Piszcie na maila: firus@vp.pl
18.09.2017
29.05.2017
Player
Czy na wzornictwie robi się prace związane z branżą gier komputerowych i filmów. Chodzi mi o concept design.
boc
Hej! Może ktoś mi udzuelić informacji jak przygotować portfolio na 2 stopien architektury? to znaczy- czy ma to byc w formie ksiażki, czy raczje luzem prace. Czy maja to być plansze takie jak oddawalo sie na zaliczenie, czy tez raczej na nowo zaprojektowany uklad obrazkow. Plus- jak wyglada rozmowa na egzaminie? jakich pytan mozna sie spodziewac? Z gory dzieki za odpowiedzi:)
10.04.2017
29.03.2017
lesta
Cześć, jestem zainteresowana fotografią na UAP. Czy mógłby mi ktoś opowiedzieć o egzaminach, "progach"? Przyznam, że trochę się obawiam. Słyszałam jednak dużo dobrego o tej uczelni.
pankuba
Kończę studia na uap i wszystkim ta uczelnie polecam. Nie znam wszystkich wydziałów ale architektury i wzornictwa-wymiata. Można się mocno rozwinąć przy dobrej kadrze. Student ma wpływ na to u kogo się uczy. W znacznej części zajęć wybiera sie pracownie i często samemu określa obszar poszukiwań twórczych. Polecam!
22.02.2017
19.02.2017
Animator
Pytanie czy ta uczelnia (obecnie!!!) jest dobra i czy warto sie próbować dostać na wydział animacji. Wiem ze samemu trzeba dużo pracować ale czy da sie tam zdobyć warsztat w tym kierunku. BO mam zamiar w przyszłym roku tam startować. ?????? I pytanie czy ta szkoła jest płatna( prywatna)????
zainteresowana
Interesuje się od pewnego czasu kierunkiem grafiki i komunikacji wizualnej. Dużo maluję i nawet udaje mi się sprzedawać obrazy, które wysyłam w obrębie całego kraju. Nie odnosiłam wczesniejszych sukcesów, uczę się na kierunku ścisłym nigdy nie twierdziłam, ze jakoś świetnie maluję, ale talent rośnie razem ze mną i aktualnie moje prace wywierają duży podziw innych osób (choć twierdzę, że zawsze może być lepiej) nigdzie się nie uczyłam. Chciała bym się dowiedzieć, czy ewentualne kursy rysunku pomogą mi się dostać na ten kierunek, czy trzeba mieć techniczne umiejętności aby przejść egzaminy.
22.07.2016
03.06.2016
xu
Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie ile (mniej więcej?) osób jest przyjmowanych na wydział grafiki i komunikacji wizualnej rocznie?
gośka
polecam z perspektywy studenta, ktry miał bardzo duże obawy i lęki, po pierwszy roku one prysnęły, a teraz - pomimo niektórych przedmiotów bionicznych_brrrrrr - mogę śmiało napisać - jest cool :-)
09.04.2016
26.02.2016
magda
Jakieś opinie o wzornictwie?
o co chodzi???
patrzę i oczom nie wierzę, dlaczego duża poznańska państwowa uczelnia artystyczna ma takie niskie oceny??? przecież to aż trudno uwierzyć? czyżby studnci byli tak rozczarownani? nie wierzę!! szkoda że nikt z uczelni nie odpowiada na pytania, jak chociażby robią to w Colegium da Vinci, bo trochę maturzyści są zdani na to, co wyszperaja z wcześniejszych wpisów, a tutaj raczej wiele cennych info nie ma. No i nie ma takich informacji, jak mają inne państwowe: UAM, czy Ekonomiczny, Przyrodniczy, tam jest tych informacji dużo, dużo więcej. Mnie interesuej grafika i wzornictwo. Jesliby studenci na tem temat mogli więcej napisać, z chęcią przeczytam.
23.02.2016
20.11.2015
hej studenci
dlaczego nie iwdać waszej aktywności??? mało piszecie, nie odpowidacie na pytania :-( chciałabym iść na malarstwo lub wzornictwo (większość namawia mnie na to drugie, z e wieksze możliwości pracy poźniej), no i dowiedziałabym się wiecej u źródła, wiem ze jszcze sporo czasu jest, ale może jestescie w stanie zwrocć mi uwage na coś ważnego, czego nie znajde na stronie Uniwerku czy ogólnym forum, a co jest istotne dla wybory i szkoły i kierunku, bardzo slicznie dziękuję licząć ze ktoś mi odpisze
KursNaSztukę
Jeśli ktoś ma pytania odnoście egzaminó wstęnych, chętnie udzielę odpowiedzi. Mam dużą wiedzę o tematach egzaminacyjnych z lat poprzednich, poziomie egzaminó itd. Wszyscy nasi uczniowie w zeszłym roku dostali się ne kierunki artystyczne lub projektowe, w tym 90 % na pierwszy wybrany :) Oczywiście na studia dzienne ! Chętnie podam namiary jesli ktoś chce porozmawiać z świżymi studentami.. Pozdawiam www.pracownia-lazarska.pl pracownia-lazarska.blogspot.com pracownia.lazarska@gmail.com
04.10.2013
04.06.2013
567
yt
Marcin Luli
Heya Chce dostać się w tym roku na intermedia. Może ktoś poradzić jak przygotować się na egzamin aby przejść rekrutację? Jak skonstruować teczkę, na co zwrócić uwagę, itp. Będę wdzięczny za pomoc ;)
18.05.2013
24.04.2013
Venti
Witam, może ktoś wie coś więcej o kierunku - malarstwo II stopnia? jak ma wyglądać portfilio i jaka czeka rozmowa?
miska
jak wyglada rozmowa ? na architekture wnetrz? jakie pytania zadaja, niech ktos wreszcie odpisz, prosze !
14.03.2013
12.03.2013
Marguarette
Moim marzeniem jest dostać się na architekturę wnętrz. Bardzo chciałabym porozmawiać na temat egzaminów wstępnych. Mój email: grochu202730@wp.pl bardzo proszę o pomoc i szybki kontakt. Pozdrawiam!
Aga
Szukam studenta lub absolwenta asp w poznaniu, ktory moglby udzielic paru informacji o uczelni koledze zza granicy kontakt: agga130@buziaczek.pl
06.03.2013
01.03.2013
magdaa
Jak jest na architekturze wnętrz? Ciężko się dostać ? Trudne są egzaminy ? Czego dokładnie oczekują ?
aks
masakra , popierdułak
06.02.2013
04.01.2013
zabs
orientuje sie ktoś ile za rok studiów sie płaci ?
elwira
Myślałam dokładnie o tym samym, czego mogę spodziewać się po studiach. Zainteresowałam się kierunkiem grafika. Czy dobrze mnie przygotują do zawodu na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu? Może lepiej wybrać ASP w jakimś większym mieście? sama już nie wiem...
03.12.2012
19.08.2012
magda
widzę że większość uczelni artystycznych ma podobnie średnie w ocenach, ok. 6, również uniwersytet artystyczny w poznaniu do nich należy, pytanie, czego można się spodziewać na studiach?
baloon
@iza: na pewno będzie ciężko, ale jeśli masz talent to warto spróbować SKoro chwali cię nie tylko rodzina, ale i obcy ludzie, to coś może w tym być i powinnaś się w tym kierunku rozwijać :) talent trzeba oszlifować naprawdę ciężką pracą, ale uda ci się jak się postarasz :)
11.08.2012
09.07.2012
iza
myślę, żeby iść na drugi nabór na malarstwo. Myślicie że do dobry sposób jeśli nigdy nie uczyłam się malować, ale zawsze słyszałam ze robię piękne portrety? często wrzucałam je na digarta i też były pochwały. zastanawiam się tylko czy zdolności bez techniki wystarcza zeby sie utrzymac?
gogh
Serdecznie polecam poniższą informację.. warto zobaczyć jakie są efekty naszej pracy oraz jak sama praca wygląda. A nóż będziecie mieli przyjemność oglądać przyszłego następcę Moneta czy Picasso, do zobaczenia :)
30.05.2012
30.05.2012
gogh
WYSTAWA KOŃCOWOROCZNA UAP 2011/2012 Wystawa końcoworoczna Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu podsumowująca rok akademicki 2011/2012 odbędzie się w dniach 28.05 – 1.06 (godz. od 10 – 18) w budynkach UAP.
AskA
POLECAM architekturę wnętrz! Jestem na 1 roku i jest ekstra, uczę się tylu ciekawych rzeczy i ta nauka o dziwo sprawia mi przyjemność. Na prawdę super wykladowcy, super ludzie no i Poznań tez jest super ;)
12.04.2012
01.04.2012
wow
Jakiś czas temu byłem na dniu otwartym i... WOW. Masakra, świetnie tam jest, tam w ogóle nie widać tej presji wyższej uczelni, przyjaźnie na maksa, wszystko świetnie. Sztuka na każdym rogu, to to, co chciałbym robić przez całe zycie
Piotr
"Kolejne warsztaty - kolejne atrakcje - przyjdziesz i zostaniesz na dłużej" w ten sposób zachęcili mnie rok temu et voila. A teraz sam mogę powiedzieć to samo Festiwal nauki i sztuki 28.03 serdecznie polecam, Piotr
20.03.2012
03.03.2012
baku
Wczoraj zakończyły się warsztaty teatralne prowadzone przez UAP. Bardzo fajna przygoda. Co można powiedzieć o tym uniwerku? Cechuje go otwartość głów na nowe pomysły. Nikt nie ogranicza Twojej twórczości, pomaga się rozwijać. Nie wiem jak lepiej zareklamować tę szkołę - tu po prostu trzeba się kształcić
opeeen
Dni otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Jak czytamy na stronie UAPu : 17.03.2012 r. o godz.10.00 oraz 14.04.2012 r. o godz. 10.00 w gmachu głównym przy al. Marcinkowskiego 29. Przyjdź i przekonaj się sam/sama !
24.02.2012
17.02.2012
sztkmistrz
92 lata UAP mówi samo za siebie ! Ogromna tradycja akademicka, mistrzowie ze wszystkich dziedzin. Jak sztuka to w Poznaniu !
poz-now
Naprawdę fajnie mi się podoba ta uczelnia i mam nadzieję, że się tam dostanę. Wszystkie budynki położone niedaleko siebie praktycznie w centrum Poznania. Dobry dojazd, spoko ludzi ( chociaż znam tak trochę lepiej tylko dwójkę). Ciągłe konkursy, wernisaże etc.
12.02.2012
26.01.2012
mieszkaniec Poznania
Porównywałem oferty poznańskiego i wrocławskiego uniwerka artystycznego - bez dwóch zdań nigdzie się stąd nie ruszam
mocio
klimat nie do podrobienia jest, a wiara zajefajna
16.12.2011
02.06.2011
~~daji
czy ktoś studiuje w tej uczelni intermedia i może napisać parę słow o tym kierunku?
Magda
Jak przeżyjecie BIONIKĘ i nie załamiecie się, podołacie wszystkiemu. POza ty wspaniale, fantastycznie, klimatycznie, niepowtarzalnie, cudownie, etc., etc. Co nie znaczy, ze lekko, latwo i przyjemnie. Ludzie są super!!
16.05.2011
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Gdański
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Opolski
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Coventry University Wrocław
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Politechnika Łódzka
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula