• Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie

uczelnia publiczna, woj. wielkopolskie, 62-200 Gniezno, ul. Kostrzewskiego 5-7, (+61) 829 48 00, sekr-ike@amu.edu.pl

Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie jest filią Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Profil badawczy Instytutu związany jest z obszarem kultury, komunikacji i zarządzania, dzięki czemu możliwy jest tu interdyscyplinarny, teoretyczny i praktyczny, proces dydaktyczny.

Obecnie Instytut oferuje trzy kierunki. Są to: komunikacja europejska (I i II stopień), projektowanie kultury (I i II stopień) oraz zarządzanie w administracji lokalnej (I stopień).

Studia mają charakter praktyczny. Obok tradycyjnych wykładów, odbywają się liczne warsztaty, a studenci odbywają interesujące praktyki i staże, pozwalające im nabyć niezbędne doświadczenie zawodowe. Oferowane kierunki dają studentom możliwość własnej aktywności i kreatywności, co sprzyja w ich rozwoju zainteresowań naukowych i kompetencji zawodowych.



Ocena uczelni

6.24 / 10
42 głosów

Opinie (27)
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie, UAM Gniezno

Piotruś
Czy w instytucie funkcjonuje biuro karier? Chciallbym zasiegnąć jezyka jak przekrojowo wygladają kariery absolwentów w instytucjach.
08.09.2021
01.09.2021
Pati
Czy po ukończeniu jednego z dwuch kierunków będzie można pisać na umowie w instytucjach popularnych portali internetowych? Zależy mi na szerzeniu klikalnych treści rozwijających cywilizacje. Czy studia w kolegium zapewnia takie kompetencje i karierę?
Kasia
@Dori Po zrobieniu dodatkowych kursów i faktycznych uprawnień można wykazać się w komunikacji PKP Warszawa-Berlin :)
28.02.2021
29.12.2020
Dori
Ktoś pracuje w zawodzie po komunikacji europejskiej???
Marta
Te dwa kierunki są realizowane tylko w Gnieźnie, czy również w Poznaniu?
13.11.2020
02.10.2020
Kaja
Czy w IKE jest nabór śródroczny?
kasia
Jako absolewentka wysyłam bezskutecznie CV do rożnych instytucji i większość nawet nie odpowiada. a kolegium obiecywało prace w instytucjach...
14.09.2020
24.08.2020
Ewa
Jak wygląda sytuacja z akademikami? Czy będą normalne, stacjonarne zajęci?
UAM
odpowiedź dla Asia z dnia 14.07.2020
Niestety nie prowadzimy studiów na kierunku kultura europejska, ale mamy inne studia, na których nacisk kładziony jest na Europę i europejskość w różnych aspektach - komunikację europejską . Zapraszamy na studia II stopnia. Program i siatkę godzin można sprawdzić na stronie, porównać z poprzednio ukończonymi studiami i zadecydować: http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/programy-studiow/
15.07.2020
14.07.2020
Asia
Czy ma sens kontynuowanie studiów na kulturze europejskiej po takich samych skończonych na pierwszym stopniu? Czy dużo treści będzie powielanych?
Zuza
Rozumiem, że UAM ma swoje akademiki. Ale jak to się ma do instytutu w Gnieźnie?
22.04.2020
31.10.2019
Majka
Powiedzcie coś więcej o kierunkach. Takich studiów raczej nigdzie indziej nie ma? Czego się uczycie. JAkie opinie?
Admin
Komentarz usunięty.
14.08.2019
13.08.2019
???
Czy na dzienne studia jeszcze można rekrutować?
Instytut Kultury Europejskiej
Program studiów praktycznych na kierunku komunikacja europejska został wprowadzony od tego roku akademickiego. Dotychczasowi Absolwenci kończyli studia o profilu ogólnoakademickim z małym procentem przedmiotów o charakterze warsztatowym. Zmienili się wykładowcy, zmieniły się całkowicie przedmioty, które w 50% muszą być realizowane przez praktyków, osoby z doświadczeniem pozaakademickim. Zachęcam do sprawdzenia szczegółów dotyczących kierunków realizowanych w Instytucie Kultury Europejskiej. I zapraszam na stronę: http://ike.amu.edu.pl/kandydaci/ oraz na studia do IKE :)
27.05.2019
25.03.2019
Abslowentka
Szkoda kilku lat na tą "wiedze" z "praktycznych" kierunków, którą można zdobyć oglądając kilka tutoriali na youtubie. Wszystko rozwleczone i ogólnikowe, zupełnie jakby miało jedynie wyrabiać godziny profesorkom z poznania a nie kształtować specjalistów. Ogólnikowość i słowo wytrych " praca w instytucjach " to ich specjalność , co kilka lat kolejny "rewolucyjny" kieruneczek który jest takim biogosem ogólników z kilku kierunków, potem jest ciche wygaszenie. Ostatnio przypomniało im się o social media ninja, tak na oko 10lat za póżno a kiedy social media miały lata świetności i mase zapotrzebowania na specjalistów to pewien starszy pan uczył studentki pedagogiki " to jest płyta multimedialna ce de rom oraz wejdźcie sobie do second life'a tam jest wirtualna rzeczywistość" .
cywilizacja zachodnioeuropejska?
Czego mogę się spodziewać na takich studiach? Mam na myśli praktyczne umiejętności. Bo oczywiście opis jest na stronce śliczny. O perspektywach pracy jest akapit, że praca w - "instytucjach kultury, administracji rządowej i samorządowej, lokalnych, ogólnopolskich i europejskich mediach oraz organizacjach społecznych.". No ale to bardzo ogólnikowe jest. Czy jest nap. specjalizacja dziennikarska, ktora daje podstawy do pracy w mediach?
03.02.2019
06.08.2018
pytanie
Jakie są szanse, że w Gnieźnie pojawią się jakieś nowe, atrakcyjne kierunki studiów od UAM? Jeżeli już zgodnie z nazwa Instytutu Kultury mają być europejskie, to może chociaż filologie obce???
Radek
Tą sama wiedze mozna zdobyć ja jakimś kursie, Wymyślne kierunki tylko z nazwy w których pobieżnie miksuje się kilka tematów. Były też przypadki kierunków sugerujących jakieś "uprawnienia" a faktycznie można było je zdobyć płacac dodatkowo na podyplomówce. Względnie fotogeniczny budyneczek przereklamowany podobnie jak tzw atmosfera ( nieco przedszkolna ) doskonale obrazuje przerost formy nad treścią.
12.05.2017
20.03.2016
Mateusz
Ania, tu znajdziesz informacje co można robić po komunikacji, jest też tam charakterystyka niektórych absolwentów, gdzie obecnie pracują itd. http://komunikacja.amu.edu.pl/co-po-studiach/
pytanie
Rozumiem, że wszystkie oferowane kierunki są bezpłatne, tak?
20.03.2016
20.03.2016
Ania
gdzie po komunikacji mozna pracować?
Piotr
również jestem studentem Komunikacji Europejskiej i wszystkim znajomym polecam studia na naszym wydziale, bo tutaj sie czuje, ze sie studiuje, a to jest najwazniejsze! Pracowałem jeszcze przed studiami tutaj, ale teraz przynajmniej wiem, ze nie martnuje czasu.. bo bądźmy szczerzy, ale wiele kierunkow w PL to kpina, ale cale szczescie nie moge tego powiedzieć o Komunikacji
20.03.2016
20.03.2016
Gosia
studiuję na Komunikacji Europejskiej i Projektowaniu Kultury, już miałam kilka ofert pracy, we wakacje byłam na wykopaliskach archeologicznych, mieszkam w akademiku z Czechem, Rosjaninem i Ukrainkami, atmosfera fantastyczna.... moja przyjaciółka wróciła właśnie z Erasmusa z Paryża! Polecam!
Michał
ja jestem po komunikacji europejskiej, pracuję w korpo w Warszawie :)
19.03.2016
10.03.2016
sylwia
co ludzie robią po komunikacji europejskiej? w jakich firmach pracują? na jakich stanowiskch? czy warto iść na taki kierunek?
i co?
napiszecie coś więcej o tych kierunkach? o studiach w Gnieźnie? wykładowcy z P-nia?
09.02.2016
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Akademia Zamojska
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Piotrkowska
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Politechnika Śląska
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Politechnika Łódzka
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Poznańska