• Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.

Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie

uczelnia publiczna, woj. wielkopolskie, 62-200 Gniezno, ul. Kostrzewskiego 5-7, (+61) 829 48 00, sekr-ike@amu.edu.pl

Obecnie Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie wchodzi w skład Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Dawniej znano to miejsce jako Kolegium Europejskie im. Jana Pawła II albo Collegium Europaeum Gnesnense. Studenci uczą się tu od 2000 roku, kiedy to w pierwszej stolicy Polski świętowano tysiąclecie słynnego Zjazdu Gnieźnieńskiego.

Obecnie uczelnia oferuje dwa kierunki. Pierwszy to komunikacja europejska: kierunek, który na stopniu licencjackim dzieli się na dwie specjalności z dyplomacji publicznej i dialogu kulturowego, a na stopniu magisterskim - na komunikację kulturową i kulturę w mediach. Drugi wykładany tu kierunek to projektowanie kultury, dzielące się na animację ruchu turystycznego i promocję dziedzictwa kulturowego. Rekrutację do Instytutu Kultury Europejskiej w Gnieźnie należy więc polecić głównie humanistom.


Ocena uczelni

6.38 / 10
35 głosów

Opinie (27)
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie, UAM Gniezno

Piotruś
Czy w instytucie funkcjonuje biuro karier? Chciallbym zasiegnąć jezyka jak przekrojowo wygladają kariery absolwentów w instytucjach.
08.09.2021
01.09.2021
Pati
Czy po ukończeniu jednego z dwuch kierunków będzie można pisać na umowie w instytucjach popularnych portali internetowych? Zależy mi na szerzeniu klikalnych treści rozwijających cywilizacje. Czy studia w kolegium zapewnia takie kompetencje i karierę?
Kasia
@Dori Po zrobieniu dodatkowych kursów i faktycznych uprawnień można wykazać się w komunikacji PKP Warszawa-Berlin :)
28.02.2021
29.12.2020
Dori
Ktoś pracuje w zawodzie po komunikacji europejskiej???
Marta
Te dwa kierunki są realizowane tylko w Gnieźnie, czy również w Poznaniu?
13.11.2020
02.10.2020
Kaja
Czy w IKE jest nabór śródroczny?
kasia
Jako absolewentka wysyłam bezskutecznie CV do rożnych instytucji i większość nawet nie odpowiada. a kolegium obiecywało prace w instytucjach...
14.09.2020
24.08.2020
Ewa
Jak wygląda sytuacja z akademikami? Czy będą normalne, stacjonarne zajęci?
UAM
odpowiedź dla Asia z dnia 14.07.2020
Niestety nie prowadzimy studiów na kierunku kultura europejska, ale mamy inne studia, na których nacisk kładziony jest na Europę i europejskość w różnych aspektach - komunikację europejską . Zapraszamy na studia II stopnia. Program i siatkę godzin można sprawdzić na stronie, porównać z poprzednio ukończonymi studiami i zadecydować: http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/programy-studiow/
15.07.2020
14.07.2020
Asia
Czy ma sens kontynuowanie studiów na kulturze europejskiej po takich samych skończonych na pierwszym stopniu? Czy dużo treści będzie powielanych?
Zuza
Rozumiem, że UAM ma swoje akademiki. Ale jak to się ma do instytutu w Gnieźnie?
22.04.2020
31.10.2019
Majka
Powiedzcie coś więcej o kierunkach. Takich studiów raczej nigdzie indziej nie ma? Czego się uczycie. JAkie opinie?
Admin
Komentarz usunięty.
14.08.2019
13.08.2019
???
Czy na dzienne studia jeszcze można rekrutować?
Instytut Kultury Europejskiej
Program studiów praktycznych na kierunku komunikacja europejska został wprowadzony od tego roku akademickiego. Dotychczasowi Absolwenci kończyli studia o profilu ogólnoakademickim z małym procentem przedmiotów o charakterze warsztatowym. Zmienili się wykładowcy, zmieniły się całkowicie przedmioty, które w 50% muszą być realizowane przez praktyków, osoby z doświadczeniem pozaakademickim. Zachęcam do sprawdzenia szczegółów dotyczących kierunków realizowanych w Instytucie Kultury Europejskiej. I zapraszam na stronę: http://ike.amu.edu.pl/kandydaci/ oraz na studia do IKE :)
27.05.2019
25.03.2019
Abslowentka
Szkoda kilku lat na tą "wiedze" z "praktycznych" kierunków, którą można zdobyć oglądając kilka tutoriali na youtubie. Wszystko rozwleczone i ogólnikowe, zupełnie jakby miało jedynie wyrabiać godziny profesorkom z poznania a nie kształtować specjalistów. Ogólnikowość i słowo wytrych " praca w instytucjach " to ich specjalność , co kilka lat kolejny "rewolucyjny" kieruneczek który jest takim biogosem ogólników z kilku kierunków, potem jest ciche wygaszenie. Ostatnio przypomniało im się o social media ninja, tak na oko 10lat za póżno a kiedy social media miały lata świetności i mase zapotrzebowania na specjalistów to pewien starszy pan uczył studentki pedagogiki " to jest płyta multimedialna ce de rom oraz wejdźcie sobie do second life'a tam jest wirtualna rzeczywistość" .
cywilizacja zachodnioeuropejska?
Czego mogę się spodziewać na takich studiach? Mam na myśli praktyczne umiejętności. Bo oczywiście opis jest na stronce śliczny. O perspektywach pracy jest akapit, że praca w - "instytucjach kultury, administracji rządowej i samorządowej, lokalnych, ogólnopolskich i europejskich mediach oraz organizacjach społecznych.". No ale to bardzo ogólnikowe jest. Czy jest nap. specjalizacja dziennikarska, ktora daje podstawy do pracy w mediach?
03.02.2019
06.08.2018
pytanie
Jakie są szanse, że w Gnieźnie pojawią się jakieś nowe, atrakcyjne kierunki studiów od UAM? Jeżeli już zgodnie z nazwa Instytutu Kultury mają być europejskie, to może chociaż filologie obce???
Radek
Tą sama wiedze mozna zdobyć ja jakimś kursie, Wymyślne kierunki tylko z nazwy w których pobieżnie miksuje się kilka tematów. Były też przypadki kierunków sugerujących jakieś "uprawnienia" a faktycznie można było je zdobyć płacac dodatkowo na podyplomówce. Względnie fotogeniczny budyneczek przereklamowany podobnie jak tzw atmosfera ( nieco przedszkolna ) doskonale obrazuje przerost formy nad treścią.
12.05.2017
20.03.2016
Mateusz
Ania, tu znajdziesz informacje co można robić po komunikacji, jest też tam charakterystyka niektórych absolwentów, gdzie obecnie pracują itd. http://komunikacja.amu.edu.pl/co-po-studiach/
pytanie
Rozumiem, że wszystkie oferowane kierunki są bezpłatne, tak?
20.03.2016
20.03.2016
Ania
gdzie po komunikacji mozna pracować?
Piotr
również jestem studentem Komunikacji Europejskiej i wszystkim znajomym polecam studia na naszym wydziale, bo tutaj sie czuje, ze sie studiuje, a to jest najwazniejsze! Pracowałem jeszcze przed studiami tutaj, ale teraz przynajmniej wiem, ze nie martnuje czasu.. bo bądźmy szczerzy, ale wiele kierunkow w PL to kpina, ale cale szczescie nie moge tego powiedzieć o Komunikacji
20.03.2016
20.03.2016
Gosia
studiuję na Komunikacji Europejskiej i Projektowaniu Kultury, już miałam kilka ofert pracy, we wakacje byłam na wykopaliskach archeologicznych, mieszkam w akademiku z Czechem, Rosjaninem i Ukrainkami, atmosfera fantastyczna.... moja przyjaciółka wróciła właśnie z Erasmusa z Paryża! Polecam!
Michał
ja jestem po komunikacji europejskiej, pracuję w korpo w Warszawie :)
19.03.2016
10.03.2016
sylwia
co ludzie robią po komunikacji europejskiej? w jakich firmach pracują? na jakich stanowiskch? czy warto iść na taki kierunek?
i co?
napiszecie coś więcej o tych kierunkach? o studiach w Gnieźnie? wykładowcy z P-nia?
09.02.2016
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Politechnika Łódzka
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Opolski
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego