• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie

uczelnia publiczna, woj. wielkopolskie, 62-200 Gniezno, ul. Kostrzewskiego 5-7, (+61) 829 48 00, sekr-ike@amu.edu.pl

Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie jest filią Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Profil badawczy Instytutu związany jest z obszarem kultury, komunikacji i zarządzania, dzięki czemu możliwy jest tu interdyscyplinarny, teoretyczny i praktyczny, proces dydaktyczny.

Obecnie Instytut oferuje trzy kierunki. Są to: komunikacja europejska (I i II stopień), projektowanie kultury (I i II stopień) oraz zarządzanie w administracji lokalnej (I stopień).

Studia mają charakter praktyczny. Obok tradycyjnych wykładów, odbywają się liczne warsztaty, a studenci odbywają interesujące praktyki i staże, pozwalające im nabyć niezbędne doświadczenie zawodowe. Oferowane kierunki dają studentom możliwość własnej aktywności i kreatywności, co sprzyja w ich rozwoju zainteresowań naukowych i kompetencji zawodowych.



Ocena uczelni

6.40 / 10
41 głosów

Opinie (27)
Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Instytut Kultury Europejskiej w Gnieźnie, UAM Gniezno

Piotruś
Czy w instytucie funkcjonuje biuro karier? Chciallbym zasiegnąć jezyka jak przekrojowo wygladają kariery absolwentów w instytucjach.
08.09.2021
01.09.2021
Pati
Czy po ukończeniu jednego z dwuch kierunków będzie można pisać na umowie w instytucjach popularnych portali internetowych? Zależy mi na szerzeniu klikalnych treści rozwijających cywilizacje. Czy studia w kolegium zapewnia takie kompetencje i karierę?
Kasia
@Dori Po zrobieniu dodatkowych kursów i faktycznych uprawnień można wykazać się w komunikacji PKP Warszawa-Berlin :)
28.02.2021
29.12.2020
Dori
Ktoś pracuje w zawodzie po komunikacji europejskiej???
Marta
Te dwa kierunki są realizowane tylko w Gnieźnie, czy również w Poznaniu?
13.11.2020
02.10.2020
Kaja
Czy w IKE jest nabór śródroczny?
kasia
Jako absolewentka wysyłam bezskutecznie CV do rożnych instytucji i większość nawet nie odpowiada. a kolegium obiecywało prace w instytucjach...
14.09.2020
24.08.2020
Ewa
Jak wygląda sytuacja z akademikami? Czy będą normalne, stacjonarne zajęci?
UAM
odpowiedź dla Asia z dnia 14.07.2020
Niestety nie prowadzimy studiów na kierunku kultura europejska, ale mamy inne studia, na których nacisk kładziony jest na Europę i europejskość w różnych aspektach - komunikację europejską . Zapraszamy na studia II stopnia. Program i siatkę godzin można sprawdzić na stronie, porównać z poprzednio ukończonymi studiami i zadecydować: http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/programy-studiow/
15.07.2020
14.07.2020
Asia
Czy ma sens kontynuowanie studiów na kulturze europejskiej po takich samych skończonych na pierwszym stopniu? Czy dużo treści będzie powielanych?
Zuza
Rozumiem, że UAM ma swoje akademiki. Ale jak to się ma do instytutu w Gnieźnie?
22.04.2020
31.10.2019
Majka
Powiedzcie coś więcej o kierunkach. Takich studiów raczej nigdzie indziej nie ma? Czego się uczycie. JAkie opinie?
Admin
Komentarz usunięty.
14.08.2019
13.08.2019
???
Czy na dzienne studia jeszcze można rekrutować?
Instytut Kultury Europejskiej
Program studiów praktycznych na kierunku komunikacja europejska został wprowadzony od tego roku akademickiego. Dotychczasowi Absolwenci kończyli studia o profilu ogólnoakademickim z małym procentem przedmiotów o charakterze warsztatowym. Zmienili się wykładowcy, zmieniły się całkowicie przedmioty, które w 50% muszą być realizowane przez praktyków, osoby z doświadczeniem pozaakademickim. Zachęcam do sprawdzenia szczegółów dotyczących kierunków realizowanych w Instytucie Kultury Europejskiej. I zapraszam na stronę: http://ike.amu.edu.pl/kandydaci/ oraz na studia do IKE :)
27.05.2019
25.03.2019
Abslowentka
Szkoda kilku lat na tą "wiedze" z "praktycznych" kierunków, którą można zdobyć oglądając kilka tutoriali na youtubie. Wszystko rozwleczone i ogólnikowe, zupełnie jakby miało jedynie wyrabiać godziny profesorkom z poznania a nie kształtować specjalistów. Ogólnikowość i słowo wytrych " praca w instytucjach " to ich specjalność , co kilka lat kolejny "rewolucyjny" kieruneczek który jest takim biogosem ogólników z kilku kierunków, potem jest ciche wygaszenie. Ostatnio przypomniało im się o social media ninja, tak na oko 10lat za póżno a kiedy social media miały lata świetności i mase zapotrzebowania na specjalistów to pewien starszy pan uczył studentki pedagogiki " to jest płyta multimedialna ce de rom oraz wejdźcie sobie do second life'a tam jest wirtualna rzeczywistość" .
cywilizacja zachodnioeuropejska?
Czego mogę się spodziewać na takich studiach? Mam na myśli praktyczne umiejętności. Bo oczywiście opis jest na stronce śliczny. O perspektywach pracy jest akapit, że praca w - "instytucjach kultury, administracji rządowej i samorządowej, lokalnych, ogólnopolskich i europejskich mediach oraz organizacjach społecznych.". No ale to bardzo ogólnikowe jest. Czy jest nap. specjalizacja dziennikarska, ktora daje podstawy do pracy w mediach?
03.02.2019
06.08.2018
pytanie
Jakie są szanse, że w Gnieźnie pojawią się jakieś nowe, atrakcyjne kierunki studiów od UAM? Jeżeli już zgodnie z nazwa Instytutu Kultury mają być europejskie, to może chociaż filologie obce???
Radek
Tą sama wiedze mozna zdobyć ja jakimś kursie, Wymyślne kierunki tylko z nazwy w których pobieżnie miksuje się kilka tematów. Były też przypadki kierunków sugerujących jakieś "uprawnienia" a faktycznie można było je zdobyć płacac dodatkowo na podyplomówce. Względnie fotogeniczny budyneczek przereklamowany podobnie jak tzw atmosfera ( nieco przedszkolna ) doskonale obrazuje przerost formy nad treścią.
12.05.2017
20.03.2016
Mateusz
Ania, tu znajdziesz informacje co można robić po komunikacji, jest też tam charakterystyka niektórych absolwentów, gdzie obecnie pracują itd. http://komunikacja.amu.edu.pl/co-po-studiach/
pytanie
Rozumiem, że wszystkie oferowane kierunki są bezpłatne, tak?
20.03.2016
20.03.2016
Ania
gdzie po komunikacji mozna pracować?
Piotr
również jestem studentem Komunikacji Europejskiej i wszystkim znajomym polecam studia na naszym wydziale, bo tutaj sie czuje, ze sie studiuje, a to jest najwazniejsze! Pracowałem jeszcze przed studiami tutaj, ale teraz przynajmniej wiem, ze nie martnuje czasu.. bo bądźmy szczerzy, ale wiele kierunkow w PL to kpina, ale cale szczescie nie moge tego powiedzieć o Komunikacji
20.03.2016
20.03.2016
Gosia
studiuję na Komunikacji Europejskiej i Projektowaniu Kultury, już miałam kilka ofert pracy, we wakacje byłam na wykopaliskach archeologicznych, mieszkam w akademiku z Czechem, Rosjaninem i Ukrainkami, atmosfera fantastyczna.... moja przyjaciółka wróciła właśnie z Erasmusa z Paryża! Polecam!
Michał
ja jestem po komunikacji europejskiej, pracuję w korpo w Warszawie :)
19.03.2016
10.03.2016
sylwia
co ludzie robią po komunikacji europejskiej? w jakich firmach pracują? na jakich stanowiskch? czy warto iść na taki kierunek?
i co?
napiszecie coś więcej o tych kierunkach? o studiach w Gnieźnie? wykładowcy z P-nia?
09.02.2016
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Politechnika Poznańska
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet WSB Merito Warszawa
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Politechnika Białostocka
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
  • Uniwersytet WSB Merito we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet WSB Merito Łódź
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Dolnośląski DSW we Wrocławiu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet WSB Merito Opole
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Tarnowska
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet WSB Merito Gdynia
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet WSB Merito Chorzów
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu