• Uniwersytet Medyczny Łódź Drzwi Otwarte
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • WSAIB Gdynia patronat medialny

Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu

uczelnia niepubliczna, woj. wielkopolskie, 61-755 Poznań, ul. E. Estkowskiego 6, (+61) 850 47 76, rekrutacja@wsl.com.pl

Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu stawia na praktykę. Podkreśla związek dydaktyki z liderami branży transportowej, spedycyjnej i logistycznej. Silne zakorzenienie w realiach biznesowych pozwala modyfikować i tworzyć programy nauczania zgodnie z kierunkami rozwoju branży i kształcić wartościowych pracowników w firmach krajowych i międzynarodowych.

Uczelnia oferuje studia pierwszego i drugiego stopnia na kierunkach Logistyka oraz Zarządzanie w różnorodnych specjalnościach, pozwalających zgodnie z własnymi zainteresowaniami ukierunkować ścieżkę kształcenia. Dostępne są także studia dualne, łączące naukę z pracą w firmie partnerskiej.

Studenci WSL mają możliwość kontaktu z najlepszymi w kraju specjalistami, którzy swoją wiedzę i umiejętności rozwijają podczas realizacji licznych prac doradczych i wdrożeniowych w różnych dziedzinach gospodarki, administracji oraz w przedsiębiorstwach.

Dowiedz się więcej o rekrutacji do Wyższej Szkoły Logistyki – sprawdź harmonogram i warunki naboru oraz szczegółowe informacje o kierunkach studiów.


Ocena uczelni

8.12 / 10
134 głosów

Opinie (143)
Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu, WSL Poznań

IKA_WSL
odpowiedź dla PsycherWLKP z dnia 17.12.2022
Dziękujemy za przekazanie pozytywnej opinii o naszej uczelni. Stale rozwijamy nasze kompetencje zgodnie ze strategią opartą m.in. na założeniach #WSLKSZTAŁCIPRAKTYCZNIE i #WSLBLISKOBIZNESU.
03.01.2023
17.12.2022
PsycherWLKP
Super kadra dydaktyczna, ciekawie prowadzone zajęcia, dużo praktycznej wiedzy do wyciągnięcia, którą można później wykorzystać w pracy.
Ola
Dzień dobry. Czy w rekrutacji, która wystartuje w lutym na studia drugiego stopnia zostanie uruchomiona specjalność Projektowanie procesów i systemów logistycznych (niestacjonarnie)?
11.12.2022
28.11.2022
WSL
odpowiedź dla Kacper z dnia 27.11.2022
Dzień dobry, wymagamy zdanej matury. Decyduje kolejność zgłoszeń. Nie wymagamy konkretnych wyników z konkretnych przedmiotów.
Kacper
mam pytanie, jakie są wymagania na uczelnie, kończę szkołę logistyczną, ale nie wiem jakie są wymagania by się dostać do wsl
27.11.2022
22.11.2022
WSL
odpowiedź dla ola z dnia 21.11.2022
Dzień dobry, w lutym wystartuje rekrutacja niestety tylko na studia II stopnia. Rekrutacja na I stopień ruszy tradycyjnie w maju. Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia.
ola
Dzień dobry, czy w bieżącym roku prowadzona będzie rekrutacja na semestr letni na studia I stopnia? Studiuje dziennie na Politechnice Poznańskiej, jednak ze względu na sytuację w której jestem musiałam zacząć pracę. Nie jestem w stanie jej pogodzić ze studiowaniem dziennie, a co za tym idzie, prawdopodobnie nie zdam sesji, co dyskwalifikuje mnie z opcji przeniesienia się.
21.11.2022
25.10.2022
Mateusz
Dziękuję za odpowiedź, byłbym bardzo wdzięczny za informację czy rekrutacja na semestr letni dotyczy zarówno studiów pierwszego jak i drugiego stopnia?
Wyższa Szkoła Logistyki
odpowiedź dla Mateusz z dnia 20.10.2022
Dzień dobry, Start rekrutacji na semestr letni planowany jest na drugą połowę stycznia. Co do zasady zajęcia odbywają się tylko w soboty i niedziele. Może zdarzyć się tak, że jakiś pojedynczy wykład będzie zaplanowany na piątkowe popołudnie, po godz. 17.00. Ale to tylko w sytuacji np. odrabiania zajęć. Zapraszamy do kontaktu z naszym działem rekrutacji: (+61) 850 47 76, rekrutacja@wsl.com.pl
20.10.2022
20.10.2022
Mateusz
Dzień dobry, Chciałbym zapytać czy w tym roku akademickim będzie przeprowadzona rekrutacja na semestr letni? Interesuję mnie również fakt, czy na studiach niestacjonarnych zajęcia odbywają się w piątki czy tylko soboty/niedziele? Pozdrawiam
WSL
odpowiedź dla nick z dnia 13.09.2022
Rekrutacja trwa do końca września. Pierwszy krok to wypełnienie formularza na stronie www a następnie dostarczenie dokumentów.
14.09.2022
14.09.2022
Wyższa Szkoła Logistyki
odpowiedź dla nick z dnia 13.09.2022
Tak, rekrutacja cały czas jest w toku. Dokumenty będzie można składać do pierwszego tygodnia października. Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z działem rekrutacji: E: rekrutacja@wsl.com.pl T: +48 61 850 47 76 Oraz do odwiedzenia strony z naszą ofertą: https://wsl.com.pl/pl/oferta
nick
Do kiedy dokumenty? Jeszcze można rekrutować?
13.09.2022
10.06.2022
Marketing
odpowiedź dla Piotrek z dnia 09.06.2022
Limitów nie ma. Studia rozpoczynają się w październiku więc jest sporo czasu.
Piotrek
Jakie są limity miejsc na studia magisterskie? Czy istnieje możliwość dostać się na studia zaoczne magisterskie, jeżeli obrona jest we wrześniu na innej uczelni? Czy raczej nie będzie już miejsc?
09.06.2022
08.04.2022
IKA
odpowiedź dla Mateusz z dnia 03.04.2022
Dzień dobry, poziom licealny matura podstawowa jest wystarczający. W przypadku dalszych pytań proszę o kontakt. Pozdrawiam
WSL
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 07.04.2022
Dzień dobry, branża transportowa to w 90% firmy małe (1 osobowe działalności gospodarcze). Jak w każdej dziedzinie życia są dobre i złe miejsca. Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania i wątpliwości. Ubolewam, że ten przypadek zraził do logistyki. Dane mówią same za siebie 70% naszych absolwentów pracuje w branży TSL głównie na średnim i wyższym szczeblu. Wiedza jeśli się ją posiada i wspiera się ją umiejętnościami zawsze przynosi profity. Logistycy - nasi absolwenci pracują w firmach produkcyjnych, dystrybucyjnych, kurierskich, centach ecommerce itd. itp. Nie trzeba iść na specjalność transportową można wybrać inną z 16 dostępnych. Życzę dobrych i odważnych decyzji.
08.04.2022
07.04.2022
Wiktoria
Cześć, pracuje obecnie w mniejszej "firmie" transportowej- biorąc w cudzysłowie, bo to co tam się wyprawia przechodzi wszelkie wyobrażenia. Zanim zaczęłam tam pracować myślałam już o WSL jako o szkole Wyższej w której kontynuowałabym zawód z Technikum. Mając teraz żywe zetknięcie mam obawy czy warto... czy na pewno iść... czy jest taki chaos w transporcie? Czy tylko trafiłam na tak ferelne miejsce które warto czym prędzej zmienić? I czy na poważnie podejmować decyzje o WSL? Zwątpiłam. Wystraszyłam się tego co zobaczyłam i poniekąd zraziłam. Zaczęłam mieć obawy czy wymazona logistyka w Poznaniu nie jest tylko zdobyciem papierka uczelni Logistycznej a tak na prawdę wiedza nigdzie się nie przydaje. Czy są tu osoby pracujące w szanujących się firmach transportowych? Czy możecie doradzić?
Mateusz
Witam, Jaki poziom trudności matematyki występuje na licencjacie/inż z logistyki? poziom licealny matura podstawowa czy rozszerzona?
03.04.2022
23.02.2022
Maturzysta
Dzień dobry, jestem zainteresowana podjęciem studiów dualnych w tym roku. od kiedy będzie można przesyłać formularze online ? Pozdrawiam
WSL
odpowiedź dla podyplomowe pandemiczne z dnia 11.01.2022
Dzień dobry, Ostatnia edycja studiów podyplomowych była zrealizowana w formacie hybrydowym - można było uczestniczyć w wykładzie stacjonarnie lub online. Proszę o bezpośredni kontakt z działem studiów podyplomowych, gdzie można uzyskać informacje o aktualnie planowanym sposobie realizacji studiów, a także o kadrze: simona.jankiewicz@wsl.com.pl 61 850 47 60 500 149 560
13.01.2022
11.01.2022
podyplomowe pandemiczne
czy zajęcia na studiach podyplomowych odbywają się stacjonarnie na uczelni? pytam w kontekście pandemii, bo nie interesuja mnie zdalne, zależy mi na normalnych zjazdach, z możliwością poznania nowych ludzi i rozmowami z wykłądowcami. Pytanie nr dwa, na stronie nie znalazłem przy opisie nazwisk kadry, jak to sprawdzić, gdzie pytać?
lic_mgr
Kilka lat temu skończyłem logistykę na prywatnej uczelni, obecnie pracuję na magazynie w sieciowym markecie budowlanym. Rozważam zrobienie magistra, żeby mieć pełne wyższe i jakieś większe możliwości w pracy. Pytanie, w jakim wieku są studenci na magisterskich? Czy są osoby po 30-tce? Jak oceniacie trudność studiów uzupełniających magisterskich, czy są do pogodzenia z codzienną pracą?
05.01.2022
23.09.2021
Pierwszak
Hej, jest może jakaś grupa na FB dla 1 roku zarządzania-niestacjonarnie? :)
WSL
odpowiedź dla STY z dnia 21.09.2021
Dzień dobry, część planów zajęć jest już dostępna dla studentów w Intranecie. Do przyszłego tygodnia wszystkie plany powinny być już opublikowane.
22.09.2021
21.09.2021
STY
Dzień dobry, Kiedy będzie dostępny plan wykładów?
KK
Witam, czy ktoś z osób studiujących na tej uczelni mógłby powiedzieć czy zajęcia na studiach niestacjonarnych często odbywają się w piątki czy są to raczej tylko soboty i niedziele?
30.08.2021
28.07.2021
Zsa
Czy będzie gdzieś podana oficjalna lista zakwalifikowanych osób?
WSL
odpowiedź dla Wsl nowy z dnia 27.07.2021
Zajęcia na studiach stacjonarnych odbywają się najczęściej 3 dni w tygodniu, które rozplanowane w przedziale od poniedziałku do czwartku. Plany mogą się różnić w zależności od semestru i roku studiów.
27.07.2021
27.07.2021
Wsl nowy
Dzień dobry, jak wyglada sytuacja z planem zajęć czy na dziennych są to zajęcia 5 dni w tygodniu? Słyszałam różne opinie
WSL_Mktg
odpowiedź dla Nowy z dnia 19.07.2021
Dzień dobry, istnieje możliwość zmiany specjalizacji po pierwszym roku, ponieważ większość przedmiotów związanych ze specjalizacją jest realizowana na 2 i 3 roku. W przypadku kolejnych pytań zapraszamy do kontaktu. Pozdrawiamy, Zespół DM
20.07.2021
19.07.2021
Nowy
Czy można zmienić specjalność po pierwszy roku?
Mktg_WSL
odpowiedź dla Nik z dnia 10.07.2021
Dzień dobry, po ukończeniu licencjatu, jest możliwość podjęcia studiów magisterskich na naszej uczelni, na innym kierunku, bez potrzeby uzupełniania przedmiotów. Jeśli studia licencjackie zostały ukończone na innej uczelni uczelni i na kierunku niezwiązanym z logistyką, czy zarządzaniem, będzie potrzeba uzupełnienia podstawowych przedmiotów z zakresu logistyki, zarządzania i ekonomii. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.
12.07.2021
10.07.2021
Nik
Czy po skończeniu licencjatu na innym kierunku, jest możliwość magisterki na innym? Jeśli tak, czy dla takich osób przewidziane są dodatkowe przedmioty?
Kk
Witam od kiedy rusza rekrutacja na studia I stopnia na rok 2021/2022
19.05.2021
27.04.2021
Ndd
Dzień dobry, wie ktoś od kiedy rusza rekrutacja na studia 2 stopnia niestacjonarne? :) Chodzi o specjalność menedżer sprzedaży
Alexander DHL
Witam, mieszkam w Pabianicach (250 km) i zaciekawiła mnie wasza uczelnia. W obecnych covidowych czasach zajęcia jak mniemam odbywają on-line, natomiast czy po ustaniu restrykcji prawnych jest możliwość studiowania przez internet. Jak sprawa wygląda odnośnie obecności na zajęciach i egzaminach, oraz jak często są zjazdy gdyby nie było takiej możliwości? Pytam się odnośnie rekrutacji na 2021/2022 :)
10.03.2021
28.02.2021
Wiktoria
Czy studia dualne są nadal w ofercie? Pozdrawiam
WSL
odpowiedź dla Julia z dnia 01.02.2021
Dzień dobry, rozszerzona matura nie jest wymagana. Pozdrawiamy.
03.02.2021
01.02.2021
Julia
Czy matura z przedmiotów rozszerzonych jest potrzebna do rekrutacji ? Czy w tych czasach nie jest ona obowiązkowa? Pozdrawiam
WSL
odpowiedź dla Mateusz z dnia 26.01.2021
Gratulujemy zacnych certyfikatów. Niestety nie uprawniają one do zwolnień choć można rozmawiać indywidualnie z wykładowcami.
28.01.2021
26.01.2021
Mateusz
Czy posiadanie Certyfikatu Fiata i CPC uprawnia do zwolnienia z wybranych przedmiotów na studiach niestacjonarnych II stopnia?
WSL
odpowiedź dla Dario z dnia 21.01.2021
Polecamy WSL z uwagi na praktyczność kształcenia oraz fakt, że 80% naszych absolwentów znajduje pracę w czasie 1 miesiąca od skończenia studiów. Mamy rozbudowany system stypendialny ułatwiający finansowanie studiów.
22.01.2021
21.01.2021
Dario
Polecacie studiowanie logistyki tutaj, czy lepiej publiczne uczelnie? Nie ukrywam, że koszty mają znaczenie.
WSL
odpowiedź dla rejestracja na studia z dnia 14.01.2021
Zimowy nabór odbywa się tylko na II stopień (studia magisterskie). Zapraszamy na letnią rekrutację lub kontakt z dziekanatem.
14.01.2021
14.01.2021
rejestracja na studia
czy z poziomu tej strony https://rekrutacja.wsl.com.pl/wsl-irk-app/ledge/view/irk.pub.Page#/ mam się zapisac na studia? Czy na dalszym etapie będzie wybór kierunku? Chodzi mi o inżynierską logistykę niestacjonarną? teraz jest na nią nabór?
WSL
odpowiedź dla IZabella z dnia 12.12.2020
Dzień dobry bardzo. Proszę o kontakt z Panią Kierownik dziekanatu Katarzyna Rewers-Pieszak tel. 61 850 47 64 e-mail katarzyna.rewers@wsl.com.pl. Udzieli wszelkich informacji. Od lutego 2021 ruszamy z zimową rekrutacją.
15.12.2020
12.12.2020
IZabella
Czy jest szansa przeniesienia się teraz z Politechniki Poznańskiej na WSL na kierunek logistyka, ale tak, żeby nie stracić tego roku? Mam pod górkę z zaliczeniami, rok trudny mega, wiadomo jak sa sytuacja jest, boje się, że jak zostanę na PP, to jeśli nawet nie teraz to mnie usadzą na koniec. Dlatego pomysł o przeniesieniu, czy ktoś miał podobną sytuację albo wiecie, czy to realne?
Ania
Jestem na pierwszym roku logistyki, póki co wrażenia są bardzo pozytywne. Zagadnienia są dobrze opracowane i wytłumaczone na różnych przykładach. Wiadomo, że początki są zawsze trudniejsze, ale myślę, że szybko się zaklimatyzuję. Wszystko wydaje się raczej do ogarnięcia :)
30.11.2020
30.11.2020
Darek
Dziękuję za informację. Na oba kierunki???
WSL
odpowiedź dla Darek z dnia 27.11.2020
TAK przewidujemy rekrutację zimową. Powinna ruszyć z początkiem lutego 2021 roku.
27.11.2020
27.11.2020
Darek
Czy uczelnia przewiduje rekrutację zimową?
Marketing WSL
odpowiedź dla Igor z dnia 23.10.2020
Wszystkie zajęcia do odwołania odbywają się zdalnie przy wykorzystaniu narzędzi tele-informatycznych. Zachęcamy do odwiedzin naszej strony www.wsl.com.pl gdzie znajduje się aktualna oferta.
28.10.2020
23.10.2020
Igor
Mnie interesują podyplomówki i ich realizacja w obecnym systemie nauczania.
Ewa
Co możecie powiedzieć o specjalnościach na zarządzaniu? Polecacie jakieś konkretne?
13.09.2020
04.08.2020
logistyk
Czy specjalności na studiach mgr zawsze są uruchamiane? Jest gwarancja, że mój wybór ruszy? Czy zdarza się, że nie.
Mateusz
Czy ta uczelnia realizuje studia dualne? Wydawało mi się, że kiedyś widziałem takie info na stronie.
08.07.2020
02.06.2020
Ala
Mam pytanie o stypendium Rektora. Czy przyznawane jest za szczególne osiągnięcia, czy za uzyskanie określonej średniej ze studiów? Jeśli tak, to jaka jest ta średnia?
Mateusz
Podbijam zapytania poprzedników: - jak wygląda system punktacji podczas rekrutacji i jakich studentów uczelnia przyjmuje? - jakie są wysokości przyznawanych stypendiów socjalnych oraz za osiągnięcia (finalista olimpiady logistycznej) - opinie o kierunku e-commerce i technologie mobilne
27.05.2020
23.05.2020
Michał
Witam, interesuje mnie odpowiedź na pytanie które zadał Bartek
Bartek
Witam, czy jest ktoś w stanie udzielić opinii na temat kierunku E-commerce i technologie mobilne w logistyce studiowane w trybie niestacjonarnym.
16.05.2020
08.05.2020
Kaj
Punktowane jest świadectwo, czy wolny nabór?
maciek
Wie ktoś, jakie są wysokości przyznawanych stypendiów socjalnych w WSL? Mam zamiar się o taki ubiegać po ukończeniu studiów I stopnia (na innej uczelni). Może ktoś otrzymywał takie ostatnio i podzieli się informacją ile dostawał i jaki dochód na osobę miał. Reguły i stawki zapewne są dostępne w e-dziekanacie, no ale trudno mieć tam dostęp, nie będąc studentem WSL.
24.04.2020
12.01.2020
student. WSL
Cześć! Jestem studentem wsl w Poznaniu i mogę już coś ta ten temat powiedzieć. Nie ma dużej ilości przedmiotów o wysokim stopniu trudności, więc wiele osób myśli, że jak łatwe to znaczy uczelnia do bani. To nie jest tak do końca prawda fakt, łatwo zdać wiele przedmiotów. Matma na licealnym poziomie(bez rozszerzenia), mała liczba technicznych przedmiotów. Uczelnia nastawiona bardziej na magazyny, spedycje czy transport. Dziekanat jest bardzo pomocny i nigdy się jeszcze nie spotkałem z problemem. Nawet jak była kwestia odroczenia jednej płatności w czasie.. Pomocny przy wystawianiu ocen, tłumaczenia kiedy jakie pismo złożyć. Sporo osób studiujących pracyjacych już w zawodzie. Biuro praktyk i karier załatwi fajny, dobrze rozwijający i płatny staż( wiele firm z wsl ma wyłączność w kwestii praktyk). Podsumowując: uczenia średnio wymagająca, przydatna dla osób chcących pracować w transporcie/spedycji lub po prostu dla osób potrzebujących z różnych powodów papieru uczelni wyższej.
marcin
chcę zapytać o kierunek logistyka, na PP raczej sie nie dostanę, a jak się dostanę to nie przetrwam (znajoma lepsza ode mnie, ogarnięta z matmy zrezygnowała w II semestrze, stąd moje obawy). Pozostaje mi w P-niu WSLogistyki, WSBankowa i WSHandluiUsług. Co wybrać? Macie jakieś porównanie tych uczelni?
09.01.2020
18.12.2019
Magda
Studiuję dualnie, więc mogę się wypowiedzieć :) Szczerze mówiąc jest dużo łatwiej, jeżeli będziesz po technikum, jest dość mało czasu, więc brakuje chwili na uzupełnianie braków ze szkoły średniej. Chociaż szczerze mówiąc poziom jest dość niski, więc to studia dla osób, które interesują się tematem i nie są zielone. Co do stażu - zależy na jaką firmę trafisz. Stażodawca ma obowiązek opłacenia Twoich studiów, ale nic ponadto. Mam znajomych, którzy dostają normalną pensję, kieszonkowe, ale też takich, którzy nie dostają nic, pracują po 8 godzin (naprawdę pracują, nie parzą kawy) i muszą naginać popołudniami gdzieś indziej, bo z czegoś trzeba żyć :/ Jeżeli masz pojęcie o logistyce to przy dzisiejszym rynku pracy możesz normalnie pracować, zarabiać i studiować zaocznie. Z drugiej strony staż nie jest tak zobowiązujący, nadal można zachować życie studenckie :) Zależy na czym komu zależy.
Adam
Czy ktoś korzystał z programów wymiany typu Erasmus?
05.12.2019
22.10.2019
Zofia
Czy trudno jest w tej szkole? Jakieś kosy? Przedmioty nie do przejścia? Chodzi o logistykę.
michał
Nie mam dostępu jeszcze do planu na ten week zarządzanie niestacjonarne. mogę prosić o udostępnienie ?
08.10.2019
09.09.2019
Ada
Podciągam wątek studiów dualnych? Ktoś ma doświadczenie? Piszcie!
Adamus
Czy ktoś przenosił się w trakcie studiów z logistyki na uczelnię publiczną?
29.08.2019
26.08.2019
Marcin
Co możecie powiedzieć o tej uczelni? Logistyka tutaj czy uczelnia publiczna?
Mike
Do kiedy na dzienne zarządzanie można składać dokumenty?
09.08.2019
29.06.2019
ja
trzymaja poziom, ich mocnym atutem są świetne praktyki, ja polecam
monika
Czy system studiów dualnych się sprawdza? Ktoś tak studiuje? Jak łączycie naukę z pracą?
14.06.2019
15.11.2018
zarządzanie czy logistyka
co lepiej wybrać na WSLu: logistykę czy zarządzanie ..... gdzie jak widac na stronie, jest to zarządzanie pod kątem logistyki, typu: Zarządzanie transportem i spedycją, Zarządzanie zakupami i zaopatrzeniem, Zarządzanie logistyką w MŚP, Zarządzanie sprzedażą?? czy dobrze kombinuję, że wybierając zarządzanie mam większe możliwości zatrudnienia, bo i obszar logistyki i zarządzanie jako takie? a może to zły pomysł zupełnie i lepsza sama logistyka? podpowiedzcie mi.
Xyz
To za pierwsza poprawke sie płaci ?
07.10.2018
05.10.2018
Student
Na pierwszym roku mimo że wszystko miałem zaliczone to nie zostały mi wpisane 3 oceny, bo sie im zapomniało, przez to miałem nie przyjemnosci musiałem przedłużać sesje egzaminacyjną i latać za wykladowcami żeby wpisali mi ocenę. To samo powtórzył sie w drugim roku gdzie nawet musiałem zapłacić za możliwości poprawki przedmiotu, gdyż wykładowca ustalił termin zbyt późno a w sekretariacie ich to nie obchodziło. Na trzecim roku znowu nie miałem wpisanych 2 ocen mimo zaliczenia i powtarza sie historia z roku 1. Jeden z moich kolegów został nawet cofniety o semestr gdyż nie została mu wpisana ocena a on nawet o tym nie wiedział i nie złożył wniosku o przedłużenie sesji co poskutkowalo nie zaliczeniem semestru.
jarek
są dwie uczelnie logistyczne, które specjalizuja się w tego typu studiach - w Poznaniu WSL, we Wrocku - MWSLiT. Do tego dochodzą szkoły państwowe plus inne prywatne które mają kierunek logistyka. Jezeli chcesz więc studiować logistykę na prywatnej, za kasę to WSL jest chyba najlepszym wyborem.
02.10.2018
17.09.2018
SSD
Co myślicie o studiach niestacjonarnych na WSL? trudne? dużo odpada? zdzierają kasę za warunki?
sylwia
też chciałam zapytać o te studia dualne, ale widzę że nikt z WSL nie odpisuje a studentom WSL też się chyba nie chce :-( słyszałam różne opinie o o studiowaniu i pracy równocześnie, zarówno od zadowolonych jak i niezadowolonych osób, chętnie bym to skonfrontowała jeszcze z Waszymi informacjami? czy warto?
24.07.2018
28.06.2018
studia bezpłatne - II stopień ???
znalazlam na stronie WSL info, że oferują studia bezpłatne na - Supply Chain Project Management , uzupełniające II stopnia. Jak to w praktyce wygląda, że kto może zostać przyjęty? Studenci WSL z licencjata? jakie ograniczenia co do liczby osób? jakie kryterium przyjęcia na te studia bezpłatne? Czy to jest ta wersja dualna z pracą jednocześnie? Ktoś już to realizował i się wypowie?
Alex
Cześć, Interesują mnie studia dualne, jednak składam dokumenty na uczelnię państwową, która wyniki rekrutacji ma dopiero 19.07. Powiedzcie mi, proszę, czy po podpisaniu umowy z potencjalnym pracodawcą i uczelnią mogę zerwać ją bez konsekwencji? Chodzi o to, że nie mam pewności, czy dostanę się na uczelnię państwową, stąd moje pytanie i chęć zabezpieczenia się na studia :)
03.04.2018
31.03.2018
paula
Jak oceniacie studia dualne na tej uczelni? Może mi ktoś przybliżyć jak to wygląda ze stażem? Czy sami sobie studenci wybierają firmę czy jak? Jak to wygląda z wynagrodzeniem? Serdecznie dziękuję, za wszelkie informacje.
rafał
Wie ktoś może kiedy zaczyna się rekrutacja i jak ona wygląda?
17.03.2018
27.02.2018
odp Mateusz
WSL to prywatna uczelnia, na której nie ma progów punktowych, liczy się kolejność zgłoszeń. Nie brzmi to może zachęcająco, ale nie wpływa to negatywnie na poziom nauczania na tej uczelni moim zdaniem.
Mateusz
Siemka, czy wie ktoś jakie są progi punktowe żeby się dostać na studia licencjackie niestacjonarne?
20.02.2018
23.01.2018
ciekawa
Hej :) czy mógłby ktoś napisać jaki to wygląda na zarządzaniu ? czy specjalności od razu się wybiera bo ja jestem zainteresowana specjalnością zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy oraz jakie są przedmioty na tym kierunku ponieważ na stronie są tylko wybrane przedmioty : Pozdrawiam :)
od Studen-TKI
Przeniosłam się z Politechniki Poznańskiej na WSLogistyki po pierwszym semestrze. Na PP było ciężko, ale też klimat mi nie pasował i ludzie nie z mojej bajki. Paradoks polegał na tym, że musiałam pozaliczać wszystko, żeby nic nie stracić z roku. Udało się, i teraz jestem jedną z lepszych studentek na WSL-u. Radzę sobie bez problemu, więc - odpowiadając na pytanie "Dziewczyny" - to jest REALNE, poradzisz sobie, na bank. jeśli jesteś przeciętną, średnio ogarniętą laską, to nie masz się czego obawiać :-)
03.01.2018
06.09.2017
FP
Może się ktoś wypowiedzieć o studiach zaocznych licencjackich specjalność transport i logistyka?
Dziewczyny -logisty
Dzień dobry! Stoję przed ogromnym wyborem? Logistyka to ciekawe? Jakie są najbardziej skomplikowane przedmioty w WSL? Dziewczyny -logisty to jest realne?
24.08.2017
23.08.2017
Kasia98
Hej, czy może się ktoś wypowiedzieć na temat logistyki specjalność transport i spedycja? Jestem po klasie humanistycznej i od niedawna pracuje w spedycji. Chciałabym podjąć studia na WSL ale obawiam się przedmiotów takich jak matematyka czy rachunkowość. Nigdy nie byłam orłem z przedmiotów ścisłych ale wiąże przyszłość z pracą spedytora.
mati
Witam. Mam pytanie jaki z wymienionych kierunków lepiej wybrać: Pierwszy to transport i spedycja, drugi to zarządzanie transportem i spedycją Proszę o krótkie informacje dlaczego Z góry dzięki :)
26.07.2017
30.06.2017
Administrator
Komentarz usunięty.
Kuba
Może mi ktoś powiedzieć jakie są ceny 1rok logistyka i dziennie
12.06.2017
08.06.2017
Pola
Witajcie, mam pytanko czy ktoś wybiera się na BHP? Bardzo proszę o opinie osób które już są na BHP czy trudno jest na tym kierunku, jak z matematyka i innymi przedmiotami. Waham się czy iść na ten kierunek. Czy jesteście zadowolenie ze swojego wyboru?
z UMK
Dasz sobie radę bez problemu, mam wrażenie, że WSL to szkoła bardzo przychylna dla studentów. Miałam problem z logistyką dystrybucji, poszłam na konsultacje, wytłumaczyłam w czym rzecz i uzyskałam pomoc. Śmiało rekrutuj do nas!
21.05.2017
28.04.2017
Kasia
Na WSL zaliczenie matematyki nie jest żadnym problemem. Wykładowca tłumaczy ją w sposób możliwie jak najprostszy i zrozumiały dla studenta. Przez rachunkowość również nie miałam żadnych problemów, to było moje pierwsze zderzenie z tego typu przedmiotem, ale dzięki wykładowcy szybko się w to wkręciłam i zaliczyłam. Nie jestem wstanie powiedzieć czy trudniej jest na UMK czy na WSL, ponieważ na tej pierwszej nie byłam, ale WSL jest prywatną uczelnią, której zależy na tym, aby mieć studentów, więc nikomu krzywdy nie zrobią. Osobiście jestem bardzo zadowolona, POLECAM!!
Rafał
Czy posiada ktoś jakieś opinie o WSL? Niestety nie zaliczyłem pierwszego semestru na UMK (Finanse i rachunkowość). Najtrudniejszą matmę zaliczyłem po kilku poprawkach, a poległem na rachunkowości przez to że zabrakło mi czasu na naukę, bo mogliśmy wziąć tylko krótki warunek. Posiada ktoś jakieś opinie? Dałbym radę na WSL ? Potrafi ktoś porównać gdzie jest trudniej na UMK czy na WSL?
22.03.2017
21.02.2017
logistyka
Polecam logistykę w WSL a szczególnie zachęcam do uczestnictwa w samorządzie, zabawa plus nauka!
Nina
Ja zdawałam rozszerzoną matmę (wynik bez szału), rozszerzony angielski i geografię na podstawie. Jeśli jesteś zainteresowana studiami dualnymi to przyłóż się do nauki angielskiego. Nie wiem jak jest w takim przypadku oceniana matura ale na początku jest rozmowa po angielsku bo część zajęć jest właśnie w tym języku.
09.12.2016
02.12.2016
Monika
Jakie przedmioty na maturze wybrać? Jaki jest próg punktowy?
Marta
Wiecie jaki prób punktowy byl w tym roku? Z jaką firmą logistyczna z proponowanych przez uczelnie najlepiej nawiazac wspolprace?
24.10.2016
27.07.2016
WSL
osobiście uważam, że szkoły ukierunkowane na konkrety profil są zdecydowanie lepsze od tych "ogólnych", WSL jak dla mnie to jedna z najlepszych uczelni w Poznaniu dlatego polecam ją każdemu kto chce się uczyć w tej branży
student
również polecam, profesjonalne podejście do studenta, wiedza przekazywana w rozsądny sposób, super klimat na uczelni
14.06.2016
18.05.2016
gabi90
jeśli logistyka w Poznaniu to tylko w WSL, w moim odczuciu nigdzie lepiej nie zostaniesz przygotowany w tym kierunku jak na uczelni, w której głównym profilem jest właśnie logistyka
kiko
Na WSL przeniosłam się z innej uczelni, gdzie również studiowałam Logistykę. Poziom o niebo lepszy, atmosfera również. Nadzieja na zdobycie dobrej pracy jest większa zważając na to, że WSL współpracuje z dużymi firmami. Ani przez chwilę nie żałowałam swojej decyzji. POLECAM!!! :)
29.02.2016
12.08.2015
vw
ja również wybrałbym WSL niż np WSB, o tej pierwszej słyszałem zawsze pozytywne opinie więc to pewnie dlatego...
student
Odpowiedz jest prosta. Po chleb idziesz do piekarni, po leki do apteki. No to jak chcesz studiować logistykę to idziesz do szkoły, która się zajmuje logistyką.
01.06.2015
01.03.2015
logistyka w P-niu
WSL z samej nazwy zwraca uwagę każdego kandydata, który rozważa studia na kierunku Logistyka, ale to nie jest jedyna uczelnia w Poznaniu, która ma w ofercie ten kierunek. No więc pytanie: które szkoły brać uwagę z logistyką? czy macie porówna nie np, z Bankową?
karol
to fakt ale takie życie chyba nie jest dla mnie; zdecydowanie bardziej preferuję osiadły tryb życia, przyzwyczaiłem się do mieszkania w Poznaniu, znam topografię miasta, mam tu znajomych, rodzinę, nie wyobrażam sobie teraz zmiany miasta na jakieś inne...
26.01.2015
30.12.2014
henry
znam ludzi, którzy ponad 10 razy zmieniali miasto, w którym mieszkali, a każde kolejne mieszkanie służbowe było coraz większe i lepiej wyposażone, wszystko zależy od tego jaką pracę uda Ci się zdobyć
tarti
ogarnijcie się, dobry specjalista ds logistyki przyjmie prace i 600 km od domu, żaden problem, jesli masz samolot, hotel albo mieszkanie na stałe, a pracodawca daje Ci porządną kasiorę,
18.10.2014
02.09.2014
hanys
z pracą bywa różnie i nikt Ci nie zagwarantuje, że gdy wybierzesz Poznań od razu po studiach dostaniesz prace...
jakub
A gdzie lepiej z pracą? Bo wybierając studia i kierunek trzeba też myśleć o pracy, bo chyba uczymy się, żeby było później lżej :(
26.08.2014
25.08.2014
darek
studiowałem w warszawie logistykę i zawsze żałowałem, że nie wybrałem poznania... Miałem kilku kolegów u których wyglądało to wszystko lepiej...
bardzo ok
jedna z lepszych szkoł w P-niu i z logistycznych w Polsce, sam kierunek logistyka popularny ale na topie, wie chyba jeszcze sie rynek nie nasycił, studia nie należa wcale do najprostszych, płacisz, ale uczysc sie musisz, generalnie ok
01.07.2014
29.05.2014
andrzej
Studenci! co myślicie o ekologistce? po opisie wydaje mi się ciekawy ale zastanawia mnie przyszłość po ukończeniu tego kierunku... jak jest on prowadzony? dużo zajęć? jak wyglądają ćwiczenia? gdzie można zrobić praktyki zawodowe?
Anna
Polecam, profesjonalne podejście do studenta zarówno od strony dydaktycznej jak i formalnej, atmosfera wyjątkowa w dziekanacie, na korytarzu, uczelnia godna uwagi.
17.11.2013
02.10.2013
mmm
osobiście polecam ta uczelnie, bardzo dobrze przygotuje wszystkich w danym kierunku, fachowa kadra wykładowców i miła atmosfera na korytarzach, oby tak dalej!
poziom wysoki???
własnie te ścisłe kierunki mnie z lekka przerażają, noga nie jestem z matmy czy fizy, ale nie chce sie doktoryzowac z tej materii, i sam nie wiem? jak mozna to ocenić? podpowiedzcie cos, please.
16.09.2013
23.08.2013
Wyższa Szkoła Logistyki
@pytanko: Kierunek faktycznie jest ten sam na studiach licencjackich i inżynierskich. Co do specjalności to już są to dwie różne kwestie. Na studiach inżynierskich masz więcej przedmiotów ścisłych, a studia takie trwają semestr dłużej (3,5 roku), no i oczywiście kończą się tytułem inżyniera. Od niedawna studia inżynierskie cieszą się dużą popularnością i nie mówię tutaj tylko o WSL, tylko tak globalnie, gdyż kładzie się większy nacisk na studia specjalistyczne. Wybór jednak musisz dokonać samemu co bardziej Tobie odpowiada (: Jeśli się wahasz to zastanów się nad specjalnością "Transport i Spedycja" na studiach licencjackich...
Michał
Finalnie wybrałem WSL :) , Z tego co mi wiadomo inżynierskie niewątpliwie mają znacznie więcej przedmiotów ścisłych tj. wiadomo matematyka i fizyka dlatego idę na licencjackie // Wybiera się ktoś na Campus Akademicki Łazy 2013 ?
21.08.2013
18.08.2013
pytanko
jestem na stronce WSL, jest bardzo ladna, super, chce sie upewnic, czy tu jest jeden kierunek LOGISTYKA zarowno na licencjackich jak i inzynierskich? i tylko specjalności są inne? jesli tak, to jakie studia lepiej wybrac? inzynierskie? podpowiedzcie cos,
warych
uczelnia w porzadku, staraja sie i sa otwarci na studenta, wykladowcy rozni, jak wszedzie, ja oceniam pozytywnie, poziom - kwestia bardzo indywidualna, dla mnie spelnia moje oczekiwania, co do przerywania studiow (nie planuje) - spytaj o to przy podpisaniu umowy, zebys byl pewien, co podpisujesz
12.08.2013
23.07.2013
Michał
Cześć wszystkim jest to jedna z uczelni którą chce wybrać ( inne to WSHiR i WSNHiD ) Jakieś konkretne informacje odnośnie kadry ? sposobu prowadzenia zajęć , ogólnej atmosfery czy życia studenckiego coś w stylu campusów etc. Czy są jakieś konsekwencje z powodu przerwania studiów , muszę to uwzględnić wiadomo różnie to bywa . Pozdrawiam
Wyższa Szkoła Logistyki
Specjalność Transport i spedycja jest specjalnością nową, ale przygotowaną z myślą o dodatkowych kwalifikacjach, które można zdobyć na studia (certyfikaty i uprawnienia). Wybierając specjalizację musisz wiedzieć, czym chcesz się zajmować. Pamiętaj jednak, że ostatecznego wyboru specjalności dokonujesz po pierwszym roku, zatem masz trochę czasu na rozpoznanie co bardziej Ciebie "kręci" i zmianę decyzji (:
15.07.2013
11.07.2013
ktory kierunek wybrac?
co wybrac: transport i spedycja? czy logistyka? doradzcie, czy ma to jakiekolwiek znaczenie? bo transport w WSL jest nowy, wiec moze juz lepiej ta logistyke, co?
Iwa
szkoła wygląda na godną zainteresowania... jest nastawiona w jednym konkretnym kierunku. Bardzo mnie zainteresowała. zamierzam się tam wybrać.
04.02.2013
22.11.2012
Mila
Utarło się już, że państwowa uczelnia jest lepsza od prywatnej. Osobiście uważam, że każda uczelnia reprezentuje taki poziom,jaki reprezentują jej słuchacze. Tak więc nie kadra dydaktyczna, ale studenci "ustawiają" ranking sądząc sami po sobie. Wiadomym jest, że z prywatnej uczelni szybko nie wylecisz, a z państwowej owszem, bo uczą tam sfrustrowani niedowartościowani wykładowcy, którzy gdzieś muszą wyładować swoje niezadowolenie z życia, a że nikt ich za to nie rozliczy to "ulewają". W prywatnej będą cię uczyć do skutku, aż najgorszy matoł wchłonie minimum wiedzy. To że zarabiają w ten sposób nie jest tajemnicą, z czegoś utrzymać się muszą, a w naszym kraju nie ma tak potężnych firm, które mogłyby sponsorować takie szkoły. Znam wiele osób, które ukończyły państwówkę i wiedza jaką reprezentują nie jest powalająca, wielu wybierało kierunki, które nic nie dają, dla papierka. Ważne jest podejście studenta do własnej szkoły: budowanie prestiżu uczelni poprzez wysoka średnią i odpowiednie zachowanie (mam na myśli ludzi, którzy przychodzą pijani na wykład, śpią na krzesłach itp.). To świadczy o ich niskim poziomie intelektualnym i osobiście wywaliłabym takich do zawodówki. Skończone dno - dostanie taki dyplom WSL i będzie z siebie dumny.Na koniec - skończyłam liceum które ma bardzo kiepską opinię, będąc na wykładach obroniłam honor szkoły i udowodniłam, że z kiepskich liceów wychodzą wyedukowani ludzie tak samo jak z tych dobrych.
butu
jasne, ze prywatne sa zawsze czyms mniej powazanym nic panstwowe, i nie porownuj uniwersku czy polibudy z WSLogistyki, czy jakaolwiek inna prywatna z Poznania, ale tak, na tych uczelniach prawie zawsze maja zajecia ludzie z tych panstwowych, to juz jest norma, wiec nie pitolcie, ze jest tak zle, bo wcale nie jest, i nikt za frico nie da ci zaliczenia
26.10.2012
27.08.2012
omylny
E tam, mi to wygląda wszystko trochę naciaganie, ze ta uczelnia ma taką dobrą opinię, bo jak dla mnie studiowanie w wyższej szkole logistyki w poznaniu oznacza że sie nie dostało na uniwersytet ekonomiczny lub uam, ale nie wiem, może się mylę!
polaczek
Nie ma na tej stronie negatywnych opinii o wyższej szkole logistyki w Poznaniu i ja tej tendencji nie zmienię. Nawet dziwi mnie że uczelnia ma tak niską średnią. Jej domena - czyli logistyka - to godny pochwały, dobrze prowadzony kierunek ze świetną kadrą!
18.08.2012
15.08.2012
Ala
Miło to wszystko słyszałam. Wybrałam tą uczelnię, w tym roku sie tutaj wybieram. Mam nadzieję że studia rozwiną moje zainteresowania i że będzie mi się tutaj podobało. Ktoś z was też wybiera się tu w tym roku?
tol
też mogę pochwalić tutaj logistykę. bardzo dobra kadra, wiedzą o czym mówią i potrafią wyjaśnić najgorsze zagadnienia największym matołom (takim jak ja :D). Jeśli chcesz się nauczyć konkretów w teorii i praktyce to naprawdę bez zastanowienia możesz wybrać Poznań :)
16.07.2012
03.06.2012
fancy
no myślę że jak studiować logistykę, to na uczelni specjalizującej się w tej tematyce, tak jak wyższa szkoła logistyki w poznaniu. widać od razu że kadra bardzo jest nastawiona na ten kierunek nauczania i dobrze wykwalifikowana w swojej dziedzinie, a to jest chyba najważniejsze.
rafał
CZym się róznią studia na kierunku logostyka inżynierskie od licencjackich?
12.04.2012
20.03.2012
tam maja forum na stronie WSL
wlasnie bylem na stronie wyzszej szkoly logistyki, tam tez maja forum, mozecie sobie poczytac, jest co prawda duzy misz masz, ale moze bez pisania znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania, to tak na marginesie
100%
a na polibudzie nie maja logistyki? bo jesli maja, to strzelaj najpierw tam, przynajmniej bulic nie bedziesz za nauke, a jak nie dasz rady punktowo, to dopiero wal do WSLOgistyki,
23.01.2012
10.12.2011
absynt
jeden pies, jak bedziesz dobry, to robote znajdziesz niezaleznie, co tam bedziesz mial wpisane na papier... jak jestes sfocusowany na logistyke to obstaw logistyke, a jak nie wiesz jeszcze, czego chcesz, lez na zarzadzanie ... specjalistow od zarzadzania jest jak psow, jeden wiecej nie robi róznicy
adi
czy lepiej wybrać kierunek logistyka w tej szkole, czy raczej zarządzanie, ale ze specjalnością \'zarządzanie logistyka w małych i średnich przedsiębiorstwach\'? nie wiem, czy dobrze kombinuje, ale wydaje mi sie, ze ta druga opcja ma mi dwie rzeczy, bo i zarzadzanie i logistyke, mam rację?
04.06.2011
29.05.2011
Żyła
Jeśli logistyka, to w Wyzszej Szkole LOgistyki. Oczywistym jest, ze WSB lapie wszystko, co popadnie, a z zalozenia powinni byc ekonomiczni. Inne uczelnie tez tak robia. Nawet polibudy maja teraz dziwne kierunki nietechniczne. Co do WSL, to szkola ma dopracowany program i specjalizuje sie w logistyce. Atut to oferty pracy, ktore splywaja do uczelni od roznych firm szukajacych specjalistow. Na dzisiejsze czasy to mocny argument.
Niepewny
Pytanie za 100 punktów; czy wybrać logistyke w WSLogistyki (bo z nazwy wynika, ze sie w tym specjalkizuja), czy w Wyzszej Szkole Bankowej, ktora ogolnie ma lepsza opinie, dluzej na rynku, wyzej w rankingach? Co bedzie sie bardziej liczyc dla pracodawcy?
17.05.2011
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Wymiaru Sprawiedliwości w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Coventry University Wrocław
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Politechnika Łódzka
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Politechnika Częstochowska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Politechnika Poznańska
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Politechnika Lubelska
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Opolski
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie