• Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu

uczelnia niepubliczna, 61-755 Poznań, ul. E. Estkowskiego 6, (+61) 850 47 76, rekrutacja@wsl.com.pl

Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu stawia na praktykę. Podkreśla związek dydaktyki z liderami branży transportowej, spedycyjnej i logistycznej. Silne zakorzenienie w realiach biznesowych pozwala modyfikować i tworzyć programy nauczania zgodnie z kierunkami rozwoju branży i kształcić wartościowych pracowników w firmach krajowych i międzynarodowych.

Uczelnia oferuje studia pierwszego i drugiego stopnia na kierunkach Logistyka oraz Zarządzanie w różnorodnych specjalnościach, pozwalających zgodnie z własnymi zainteresowaniami ukierunkować ścieżkę kształcenia. Dostępne są także studia dualne, łączące naukę z pracą w firmie partnerskiej.

Studenci WSL mają możliwość kontaktu z najlepszymi w kraju specjalistami, którzy swoją wiedzę i umiejętności rozwijają podczas realizacji licznych prac doradczych i wdrożeniowych w różnych dziedzinach gospodarki, administracji oraz w przedsiębiorstwach.

Dowiedz się więcej o rekrutacji do Wyższej Szkoły Logistyki – sprawdź harmonogram i warunki naboru oraz szczegółowe informacje o kierunkach studiów.


Ocena uczelni

8.28 / 10
130 głosów

Opinie (130)
Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu, WSL Poznań

Marketing
odpowiedź dla Piotrek z dnia 09.06.2022
Limitów nie ma. Studia rozpoczynają się w październiku więc jest sporo czasu.
10.06.2022
09.06.2022
Piotrek
Jakie są limity miejsc na studia magisterskie? Czy istnieje możliwość dostać się na studia zaoczne magisterskie, jeżeli obrona jest we wrześniu na innej uczelni? Czy raczej nie będzie już miejsc?
IKA
odpowiedź dla Mateusz z dnia 03.04.2022
Dzień dobry, poziom licealny matura podstawowa jest wystarczający. W przypadku dalszych pytań proszę o kontakt. Pozdrawiam
08.04.2022
08.04.2022
WSL
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 07.04.2022
Dzień dobry, branża transportowa to w 90% firmy małe (1 osobowe działalności gospodarcze). Jak w każdej dziedzinie życia są dobre i złe miejsca. Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania i wątpliwości. Ubolewam, że ten przypadek zraził do logistyki. Dane mówią same za siebie 70% naszych absolwentów pracuje w branży TSL głównie na średnim i wyższym szczeblu. Wiedza jeśli się ją posiada i wspiera się ją umiejętnościami zawsze przynosi profity. Logistycy - nasi absolwenci pracują w firmach produkcyjnych, dystrybucyjnych, kurierskich, centach ecommerce itd. itp. Nie trzeba iść na specjalność transportową można wybrać inną z 16 dostępnych. Życzę dobrych i odważnych decyzji.
Wiktoria
Cześć, pracuje obecnie w mniejszej "firmie" transportowej- biorąc w cudzysłowie, bo to co tam się wyprawia przechodzi wszelkie wyobrażenia. Zanim zaczęłam tam pracować myślałam już o WSL jako o szkole Wyższej w której kontynuowałabym zawód z Technikum. Mając teraz żywe zetknięcie mam obawy czy warto... czy na pewno iść... czy jest taki chaos w transporcie? Czy tylko trafiłam na tak ferelne miejsce które warto czym prędzej zmienić? I czy na poważnie podejmować decyzje o WSL? Zwątpiłam. Wystraszyłam się tego co zobaczyłam i poniekąd zraziłam. Zaczęłam mieć obawy czy wymazona logistyka w Poznaniu nie jest tylko zdobyciem papierka uczelni Logistycznej a tak na prawdę wiedza nigdzie się nie przydaje. Czy są tu osoby pracujące w szanujących się firmach transportowych? Czy możecie doradzić?
07.04.2022
03.04.2022
Mateusz
Witam, Jaki poziom trudności matematyki występuje na licencjacie/inż z logistyki? poziom licealny matura podstawowa czy rozszerzona?
Maturzysta
Dzień dobry, jestem zainteresowana podjęciem studiów dualnych w tym roku. od kiedy będzie można przesyłać formularze online ? Pozdrawiam
23.02.2022
13.01.2022
WSL
odpowiedź dla podyplomowe pandemiczne z dnia 11.01.2022
Dzień dobry, Ostatnia edycja studiów podyplomowych była zrealizowana w formacie hybrydowym - można było uczestniczyć w wykładzie stacjonarnie lub online. Proszę o bezpośredni kontakt z działem studiów podyplomowych, gdzie można uzyskać informacje o aktualnie planowanym sposobie realizacji studiów, a także o kadrze: simona.jankiewicz@wsl.com.pl 61 850 47 60 500 149 560
podyplomowe pandemiczne
czy zajęcia na studiach podyplomowych odbywają się stacjonarnie na uczelni? pytam w kontekście pandemii, bo nie interesuja mnie zdalne, zależy mi na normalnych zjazdach, z możliwością poznania nowych ludzi i rozmowami z wykłądowcami. Pytanie nr dwa, na stronie nie znalazłem przy opisie nazwisk kadry, jak to sprawdzić, gdzie pytać?
11.01.2022
05.01.2022
lic_mgr
Kilka lat temu skończyłem logistykę na prywatnej uczelni, obecnie pracuję na magazynie w sieciowym markecie budowlanym. Rozważam zrobienie magistra, żeby mieć pełne wyższe i jakieś większe możliwości w pracy. Pytanie, w jakim wieku są studenci na magisterskich? Czy są osoby po 30-tce? Jak oceniacie trudność studiów uzupełniających magisterskich, czy są do pogodzenia z codzienną pracą?
Pierwszak
Hej, jest może jakaś grupa na FB dla 1 roku zarządzania-niestacjonarnie? :)
23.09.2021
22.09.2021
WSL
odpowiedź dla STY z dnia 21.09.2021
Dzień dobry, część planów zajęć jest już dostępna dla studentów w Intranecie. Do przyszłego tygodnia wszystkie plany powinny być już opublikowane.
STY
Dzień dobry, Kiedy będzie dostępny plan wykładów?
21.09.2021
30.08.2021
KK
Witam, czy ktoś z osób studiujących na tej uczelni mógłby powiedzieć czy zajęcia na studiach niestacjonarnych często odbywają się w piątki czy są to raczej tylko soboty i niedziele?
Zsa
Czy będzie gdzieś podana oficjalna lista zakwalifikowanych osób?
28.07.2021
27.07.2021
WSL
odpowiedź dla Wsl nowy z dnia 27.07.2021
Zajęcia na studiach stacjonarnych odbywają się najczęściej 3 dni w tygodniu, które rozplanowane w przedziale od poniedziałku do czwartku. Plany mogą się różnić w zależności od semestru i roku studiów.
Wsl nowy
Dzień dobry, jak wyglada sytuacja z planem zajęć czy na dziennych są to zajęcia 5 dni w tygodniu? Słyszałam różne opinie
27.07.2021
20.07.2021
WSL_Mktg
odpowiedź dla Nowy z dnia 19.07.2021
Dzień dobry, istnieje możliwość zmiany specjalizacji po pierwszym roku, ponieważ większość przedmiotów związanych ze specjalizacją jest realizowana na 2 i 3 roku. W przypadku kolejnych pytań zapraszamy do kontaktu. Pozdrawiamy, Zespół DM
Nowy
Czy można zmienić specjalność po pierwszy roku?
19.07.2021
12.07.2021
Mktg_WSL
odpowiedź dla Nik z dnia 10.07.2021
Dzień dobry, po ukończeniu licencjatu, jest możliwość podjęcia studiów magisterskich na naszej uczelni, na innym kierunku, bez potrzeby uzupełniania przedmiotów. Jeśli studia licencjackie zostały ukończone na innej uczelni uczelni i na kierunku niezwiązanym z logistyką, czy zarządzaniem, będzie potrzeba uzupełnienia podstawowych przedmiotów z zakresu logistyki, zarządzania i ekonomii. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.
Nik
Czy po skończeniu licencjatu na innym kierunku, jest możliwość magisterki na innym? Jeśli tak, czy dla takich osób przewidziane są dodatkowe przedmioty?
10.07.2021
19.05.2021
Kk
Witam od kiedy rusza rekrutacja na studia I stopnia na rok 2021/2022
Ndd
Dzień dobry, wie ktoś od kiedy rusza rekrutacja na studia 2 stopnia niestacjonarne? :) Chodzi o specjalność menedżer sprzedaży
27.04.2021
10.03.2021
Alexander DHL
Witam, mieszkam w Pabianicach (250 km) i zaciekawiła mnie wasza uczelnia. W obecnych covidowych czasach zajęcia jak mniemam odbywają on-line, natomiast czy po ustaniu restrykcji prawnych jest możliwość studiowania przez internet. Jak sprawa wygląda odnośnie obecności na zajęciach i egzaminach, oraz jak często są zjazdy gdyby nie było takiej możliwości? Pytam się odnośnie rekrutacji na 2021/2022 :)
Wiktoria
Czy studia dualne są nadal w ofercie? Pozdrawiam
28.02.2021
03.02.2021
WSL
odpowiedź dla Julia z dnia 01.02.2021
Dzień dobry, rozszerzona matura nie jest wymagana. Pozdrawiamy.
Julia
Czy matura z przedmiotów rozszerzonych jest potrzebna do rekrutacji ? Czy w tych czasach nie jest ona obowiązkowa? Pozdrawiam
01.02.2021
28.01.2021
WSL
odpowiedź dla Mateusz z dnia 26.01.2021
Gratulujemy zacnych certyfikatów. Niestety nie uprawniają one do zwolnień choć można rozmawiać indywidualnie z wykładowcami.
Mateusz
Czy posiadanie Certyfikatu Fiata i CPC uprawnia do zwolnienia z wybranych przedmiotów na studiach niestacjonarnych II stopnia?
26.01.2021
22.01.2021
WSL
odpowiedź dla Dario z dnia 21.01.2021
Polecamy WSL z uwagi na praktyczność kształcenia oraz fakt, że 80% naszych absolwentów znajduje pracę w czasie 1 miesiąca od skończenia studiów. Mamy rozbudowany system stypendialny ułatwiający finansowanie studiów.
Dario
Polecacie studiowanie logistyki tutaj, czy lepiej publiczne uczelnie? Nie ukrywam, że koszty mają znaczenie.
21.01.2021
14.01.2021
WSL
odpowiedź dla rejestracja na studia z dnia 14.01.2021
Zimowy nabór odbywa się tylko na II stopień (studia magisterskie). Zapraszamy na letnią rekrutację lub kontakt z dziekanatem.
rejestracja na studia
czy z poziomu tej strony https://rekrutacja.wsl.com.pl/wsl-irk-app/ledge/view/irk.pub.Page#/ mam się zapisac na studia? Czy na dalszym etapie będzie wybór kierunku? Chodzi mi o inżynierską logistykę niestacjonarną? teraz jest na nią nabór?
14.01.2021
15.12.2020
WSL
odpowiedź dla IZabella z dnia 12.12.2020
Dzień dobry bardzo. Proszę o kontakt z Panią Kierownik dziekanatu Katarzyna Rewers-Pieszak tel. 61 850 47 64 e-mail katarzyna.rewers@wsl.com.pl. Udzieli wszelkich informacji. Od lutego 2021 ruszamy z zimową rekrutacją.
IZabella
Czy jest szansa przeniesienia się teraz z Politechniki Poznańskiej na WSL na kierunek logistyka, ale tak, żeby nie stracić tego roku? Mam pod górkę z zaliczeniami, rok trudny mega, wiadomo jak sa sytuacja jest, boje się, że jak zostanę na PP, to jeśli nawet nie teraz to mnie usadzą na koniec. Dlatego pomysł o przeniesieniu, czy ktoś miał podobną sytuację albo wiecie, czy to realne?
12.12.2020
30.11.2020
Ania
Jestem na pierwszym roku logistyki, póki co wrażenia są bardzo pozytywne. Zagadnienia są dobrze opracowane i wytłumaczone na różnych przykładach. Wiadomo, że początki są zawsze trudniejsze, ale myślę, że szybko się zaklimatyzuję. Wszystko wydaje się raczej do ogarnięcia :)
Darek
Dziękuję za informację. Na oba kierunki???
30.11.2020
27.11.2020
WSL
odpowiedź dla Darek z dnia 27.11.2020
TAK przewidujemy rekrutację zimową. Powinna ruszyć z początkiem lutego 2021 roku.
Darek
Czy uczelnia przewiduje rekrutację zimową?
27.11.2020
28.10.2020
Marketing WSL
odpowiedź dla Igor z dnia 23.10.2020
Wszystkie zajęcia do odwołania odbywają się zdalnie przy wykorzystaniu narzędzi tele-informatycznych. Zachęcamy do odwiedzin naszej strony www.wsl.com.pl gdzie znajduje się aktualna oferta.
Igor
Mnie interesują podyplomówki i ich realizacja w obecnym systemie nauczania.
23.10.2020
13.09.2020
Ewa
Co możecie powiedzieć o specjalnościach na zarządzaniu? Polecacie jakieś konkretne?
logistyk
Czy specjalności na studiach mgr zawsze są uruchamiane? Jest gwarancja, że mój wybór ruszy? Czy zdarza się, że nie.
04.08.2020
08.07.2020
Mateusz
Czy ta uczelnia realizuje studia dualne? Wydawało mi się, że kiedyś widziałem takie info na stronie.
Ala
Mam pytanie o stypendium Rektora. Czy przyznawane jest za szczególne osiągnięcia, czy za uzyskanie określonej średniej ze studiów? Jeśli tak, to jaka jest ta średnia?
02.06.2020
27.05.2020
Mateusz
Podbijam zapytania poprzedników: - jak wygląda system punktacji podczas rekrutacji i jakich studentów uczelnia przyjmuje? - jakie są wysokości przyznawanych stypendiów socjalnych oraz za osiągnięcia (finalista olimpiady logistycznej) - opinie o kierunku e-commerce i technologie mobilne
Michał
Witam, interesuje mnie odpowiedź na pytanie które zadał Bartek
23.05.2020
16.05.2020
Bartek
Witam, czy jest ktoś w stanie udzielić opinii na temat kierunku E-commerce i technologie mobilne w logistyce studiowane w trybie niestacjonarnym.
Kaj
Punktowane jest świadectwo, czy wolny nabór?
08.05.2020
24.04.2020
maciek
Wie ktoś, jakie są wysokości przyznawanych stypendiów socjalnych w WSL? Mam zamiar się o taki ubiegać po ukończeniu studiów I stopnia (na innej uczelni). Może ktoś otrzymywał takie ostatnio i podzieli się informacją ile dostawał i jaki dochód na osobę miał. Reguły i stawki zapewne są dostępne w e-dziekanacie, no ale trudno mieć tam dostęp, nie będąc studentem WSL.
student. WSL
Cześć! Jestem studentem wsl w Poznaniu i mogę już coś ta ten temat powiedzieć. Nie ma dużej ilości przedmiotów o wysokim stopniu trudności, więc wiele osób myśli, że jak łatwe to znaczy uczelnia do bani. To nie jest tak do końca prawda fakt, łatwo zdać wiele przedmiotów. Matma na licealnym poziomie(bez rozszerzenia), mała liczba technicznych przedmiotów. Uczelnia nastawiona bardziej na magazyny, spedycje czy transport. Dziekanat jest bardzo pomocny i nigdy się jeszcze nie spotkałem z problemem. Nawet jak była kwestia odroczenia jednej płatności w czasie.. Pomocny przy wystawianiu ocen, tłumaczenia kiedy jakie pismo złożyć. Sporo osób studiujących pracyjacych już w zawodzie. Biuro praktyk i karier załatwi fajny, dobrze rozwijający i płatny staż( wiele firm z wsl ma wyłączność w kwestii praktyk). Podsumowując: uczenia średnio wymagająca, przydatna dla osób chcących pracować w transporcie/spedycji lub po prostu dla osób potrzebujących z różnych powodów papieru uczelni wyższej.
12.01.2020
09.01.2020
marcin
chcę zapytać o kierunek logistyka, na PP raczej sie nie dostanę, a jak się dostanę to nie przetrwam (znajoma lepsza ode mnie, ogarnięta z matmy zrezygnowała w II semestrze, stąd moje obawy). Pozostaje mi w P-niu WSLogistyki, WSBankowa i WSHandluiUsług. Co wybrać? Macie jakieś porównanie tych uczelni?
Magda
Studiuję dualnie, więc mogę się wypowiedzieć :) Szczerze mówiąc jest dużo łatwiej, jeżeli będziesz po technikum, jest dość mało czasu, więc brakuje chwili na uzupełnianie braków ze szkoły średniej. Chociaż szczerze mówiąc poziom jest dość niski, więc to studia dla osób, które interesują się tematem i nie są zielone. Co do stażu - zależy na jaką firmę trafisz. Stażodawca ma obowiązek opłacenia Twoich studiów, ale nic ponadto. Mam znajomych, którzy dostają normalną pensję, kieszonkowe, ale też takich, którzy nie dostają nic, pracują po 8 godzin (naprawdę pracują, nie parzą kawy) i muszą naginać popołudniami gdzieś indziej, bo z czegoś trzeba żyć :/ Jeżeli masz pojęcie o logistyce to przy dzisiejszym rynku pracy możesz normalnie pracować, zarabiać i studiować zaocznie. Z drugiej strony staż nie jest tak zobowiązujący, nadal można zachować życie studenckie :) Zależy na czym komu zależy.
18.12.2019
05.12.2019
Adam
Czy ktoś korzystał z programów wymiany typu Erasmus?
Zofia
Czy trudno jest w tej szkole? Jakieś kosy? Przedmioty nie do przejścia? Chodzi o logistykę.
22.10.2019
08.10.2019
michał
Nie mam dostępu jeszcze do planu na ten week zarządzanie niestacjonarne. mogę prosić o udostępnienie ?
Ada
Podciągam wątek studiów dualnych? Ktoś ma doświadczenie? Piszcie!
09.09.2019
29.08.2019
Adamus
Czy ktoś przenosił się w trakcie studiów z logistyki na uczelnię publiczną?
Marcin
Co możecie powiedzieć o tej uczelni? Logistyka tutaj czy uczelnia publiczna?
26.08.2019
09.08.2019
Mike
Do kiedy na dzienne zarządzanie można składać dokumenty?
ja
trzymaja poziom, ich mocnym atutem są świetne praktyki, ja polecam
29.06.2019
14.06.2019
monika
Czy system studiów dualnych się sprawdza? Ktoś tak studiuje? Jak łączycie naukę z pracą?
zarządzanie czy logistyka
co lepiej wybrać na WSLu: logistykę czy zarządzanie ..... gdzie jak widac na stronie, jest to zarządzanie pod kątem logistyki, typu: Zarządzanie transportem i spedycją, Zarządzanie zakupami i zaopatrzeniem, Zarządzanie logistyką w MŚP, Zarządzanie sprzedażą?? czy dobrze kombinuję, że wybierając zarządzanie mam większe możliwości zatrudnienia, bo i obszar logistyki i zarządzanie jako takie? a może to zły pomysł zupełnie i lepsza sama logistyka? podpowiedzcie mi.
15.11.2018
07.10.2018
Xyz
To za pierwsza poprawke sie płaci ?
Student
Na pierwszym roku mimo że wszystko miałem zaliczone to nie zostały mi wpisane 3 oceny, bo sie im zapomniało, przez to miałem nie przyjemnosci musiałem przedłużać sesje egzaminacyjną i latać za wykladowcami żeby wpisali mi ocenę. To samo powtórzył sie w drugim roku gdzie nawet musiałem zapłacić za możliwości poprawki przedmiotu, gdyż wykładowca ustalił termin zbyt późno a w sekretariacie ich to nie obchodziło. Na trzecim roku znowu nie miałem wpisanych 2 ocen mimo zaliczenia i powtarza sie historia z roku 1. Jeden z moich kolegów został nawet cofniety o semestr gdyż nie została mu wpisana ocena a on nawet o tym nie wiedział i nie złożył wniosku o przedłużenie sesji co poskutkowalo nie zaliczeniem semestru.
05.10.2018
02.10.2018
jarek
są dwie uczelnie logistyczne, które specjalizuja się w tego typu studiach - w Poznaniu WSL, we Wrocku - MWSLiT. Do tego dochodzą szkoły państwowe plus inne prywatne które mają kierunek logistyka. Jezeli chcesz więc studiować logistykę na prywatnej, za kasę to WSL jest chyba najlepszym wyborem.
SSD
Co myślicie o studiach niestacjonarnych na WSL? trudne? dużo odpada? zdzierają kasę za warunki?
17.09.2018
24.07.2018
sylwia
też chciałam zapytać o te studia dualne, ale widzę że nikt z WSL nie odpisuje a studentom WSL też się chyba nie chce :-( słyszałam różne opinie o o studiowaniu i pracy równocześnie, zarówno od zadowolonych jak i niezadowolonych osób, chętnie bym to skonfrontowała jeszcze z Waszymi informacjami? czy warto?
studia bezpłatne - II stopień ???
znalazlam na stronie WSL info, że oferują studia bezpłatne na - Supply Chain Project Management , uzupełniające II stopnia. Jak to w praktyce wygląda, że kto może zostać przyjęty? Studenci WSL z licencjata? jakie ograniczenia co do liczby osób? jakie kryterium przyjęcia na te studia bezpłatne? Czy to jest ta wersja dualna z pracą jednocześnie? Ktoś już to realizował i się wypowie?
28.06.2018
03.04.2018
Alex
Cześć, Interesują mnie studia dualne, jednak składam dokumenty na uczelnię państwową, która wyniki rekrutacji ma dopiero 19.07. Powiedzcie mi, proszę, czy po podpisaniu umowy z potencjalnym pracodawcą i uczelnią mogę zerwać ją bez konsekwencji? Chodzi o to, że nie mam pewności, czy dostanę się na uczelnię państwową, stąd moje pytanie i chęć zabezpieczenia się na studia :)
paula
Jak oceniacie studia dualne na tej uczelni? Może mi ktoś przybliżyć jak to wygląda ze stażem? Czy sami sobie studenci wybierają firmę czy jak? Jak to wygląda z wynagrodzeniem? Serdecznie dziękuję, za wszelkie informacje.
31.03.2018
17.03.2018
rafał
Wie ktoś może kiedy zaczyna się rekrutacja i jak ona wygląda?
odp Mateusz
WSL to prywatna uczelnia, na której nie ma progów punktowych, liczy się kolejność zgłoszeń. Nie brzmi to może zachęcająco, ale nie wpływa to negatywnie na poziom nauczania na tej uczelni moim zdaniem.
27.02.2018
20.02.2018
Mateusz
Siemka, czy wie ktoś jakie są progi punktowe żeby się dostać na studia licencjackie niestacjonarne?
ciekawa
Hej :) czy mógłby ktoś napisać jaki to wygląda na zarządzaniu ? czy specjalności od razu się wybiera bo ja jestem zainteresowana specjalnością zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy oraz jakie są przedmioty na tym kierunku ponieważ na stronie są tylko wybrane przedmioty : Pozdrawiam :)
23.01.2018
03.01.2018
od Studen-TKI
Przeniosłam się z Politechniki Poznańskiej na WSLogistyki po pierwszym semestrze. Na PP było ciężko, ale też klimat mi nie pasował i ludzie nie z mojej bajki. Paradoks polegał na tym, że musiałam pozaliczać wszystko, żeby nic nie stracić z roku. Udało się, i teraz jestem jedną z lepszych studentek na WSL-u. Radzę sobie bez problemu, więc - odpowiadając na pytanie "Dziewczyny" - to jest REALNE, poradzisz sobie, na bank. jeśli jesteś przeciętną, średnio ogarniętą laską, to nie masz się czego obawiać :-)
FP
Może się ktoś wypowiedzieć o studiach zaocznych licencjackich specjalność transport i logistyka?
06.09.2017
24.08.2017
Dziewczyny -logisty
Dzień dobry! Stoję przed ogromnym wyborem? Logistyka to ciekawe? Jakie są najbardziej skomplikowane przedmioty w WSL? Dziewczyny -logisty to jest realne?
Kasia98
Hej, czy może się ktoś wypowiedzieć na temat logistyki specjalność transport i spedycja? Jestem po klasie humanistycznej i od niedawna pracuje w spedycji. Chciałabym podjąć studia na WSL ale obawiam się przedmiotów takich jak matematyka czy rachunkowość. Nigdy nie byłam orłem z przedmiotów ścisłych ale wiąże przyszłość z pracą spedytora.
23.08.2017
26.07.2017
mati
Witam. Mam pytanie jaki z wymienionych kierunków lepiej wybrać: Pierwszy to transport i spedycja, drugi to zarządzanie transportem i spedycją Proszę o krótkie informacje dlaczego Z góry dzięki :)
Administrator
Komentarz usunięty.
30.06.2017
12.06.2017
Kuba
Może mi ktoś powiedzieć jakie są ceny 1rok logistyka i dziennie
Pola
Witajcie, mam pytanko czy ktoś wybiera się na BHP? Bardzo proszę o opinie osób które już są na BHP czy trudno jest na tym kierunku, jak z matematyka i innymi przedmiotami. Waham się czy iść na ten kierunek. Czy jesteście zadowolenie ze swojego wyboru?
08.06.2017
21.05.2017
z UMK
Dasz sobie radę bez problemu, mam wrażenie, że WSL to szkoła bardzo przychylna dla studentów. Miałam problem z logistyką dystrybucji, poszłam na konsultacje, wytłumaczyłam w czym rzecz i uzyskałam pomoc. Śmiało rekrutuj do nas!
Kasia
Na WSL zaliczenie matematyki nie jest żadnym problemem. Wykładowca tłumaczy ją w sposób możliwie jak najprostszy i zrozumiały dla studenta. Przez rachunkowość również nie miałam żadnych problemów, to było moje pierwsze zderzenie z tego typu przedmiotem, ale dzięki wykładowcy szybko się w to wkręciłam i zaliczyłam. Nie jestem wstanie powiedzieć czy trudniej jest na UMK czy na WSL, ponieważ na tej pierwszej nie byłam, ale WSL jest prywatną uczelnią, której zależy na tym, aby mieć studentów, więc nikomu krzywdy nie zrobią. Osobiście jestem bardzo zadowolona, POLECAM!!
28.04.2017
22.03.2017
Rafał
Czy posiada ktoś jakieś opinie o WSL? Niestety nie zaliczyłem pierwszego semestru na UMK (Finanse i rachunkowość). Najtrudniejszą matmę zaliczyłem po kilku poprawkach, a poległem na rachunkowości przez to że zabrakło mi czasu na naukę, bo mogliśmy wziąć tylko krótki warunek. Posiada ktoś jakieś opinie? Dałbym radę na WSL ? Potrafi ktoś porównać gdzie jest trudniej na UMK czy na WSL?
logistyka
Polecam logistykę w WSL a szczególnie zachęcam do uczestnictwa w samorządzie, zabawa plus nauka!
21.02.2017
09.12.2016
Nina
Ja zdawałam rozszerzoną matmę (wynik bez szału), rozszerzony angielski i geografię na podstawie. Jeśli jesteś zainteresowana studiami dualnymi to przyłóż się do nauki angielskiego. Nie wiem jak jest w takim przypadku oceniana matura ale na początku jest rozmowa po angielsku bo część zajęć jest właśnie w tym języku.
Monika
Jakie przedmioty na maturze wybrać? Jaki jest próg punktowy?
02.12.2016
24.10.2016
Marta
Wiecie jaki prób punktowy byl w tym roku? Z jaką firmą logistyczna z proponowanych przez uczelnie najlepiej nawiazac wspolprace?
WSL
osobiście uważam, że szkoły ukierunkowane na konkrety profil są zdecydowanie lepsze od tych "ogólnych", WSL jak dla mnie to jedna z najlepszych uczelni w Poznaniu dlatego polecam ją każdemu kto chce się uczyć w tej branży
27.07.2016
14.06.2016
student
również polecam, profesjonalne podejście do studenta, wiedza przekazywana w rozsądny sposób, super klimat na uczelni
gabi90
jeśli logistyka w Poznaniu to tylko w WSL, w moim odczuciu nigdzie lepiej nie zostaniesz przygotowany w tym kierunku jak na uczelni, w której głównym profilem jest właśnie logistyka
18.05.2016
29.02.2016
kiko
Na WSL przeniosłam się z innej uczelni, gdzie również studiowałam Logistykę. Poziom o niebo lepszy, atmosfera również. Nadzieja na zdobycie dobrej pracy jest większa zważając na to, że WSL współpracuje z dużymi firmami. Ani przez chwilę nie żałowałam swojej decyzji. POLECAM!!! :)
vw
ja również wybrałbym WSL niż np WSB, o tej pierwszej słyszałem zawsze pozytywne opinie więc to pewnie dlatego...
12.08.2015
01.06.2015
student
Odpowiedz jest prosta. Po chleb idziesz do piekarni, po leki do apteki. No to jak chcesz studiować logistykę to idziesz do szkoły, która się zajmuje logistyką.
logistyka w P-niu
WSL z samej nazwy zwraca uwagę każdego kandydata, który rozważa studia na kierunku Logistyka, ale to nie jest jedyna uczelnia w Poznaniu, która ma w ofercie ten kierunek. No więc pytanie: które szkoły brać uwagę z logistyką? czy macie porówna nie np, z Bankową?
01.03.2015
26.01.2015
karol
to fakt ale takie życie chyba nie jest dla mnie; zdecydowanie bardziej preferuję osiadły tryb życia, przyzwyczaiłem się do mieszkania w Poznaniu, znam topografię miasta, mam tu znajomych, rodzinę, nie wyobrażam sobie teraz zmiany miasta na jakieś inne...
henry
znam ludzi, którzy ponad 10 razy zmieniali miasto, w którym mieszkali, a każde kolejne mieszkanie służbowe było coraz większe i lepiej wyposażone, wszystko zależy od tego jaką pracę uda Ci się zdobyć
30.12.2014
18.10.2014
tarti
ogarnijcie się, dobry specjalista ds logistyki przyjmie prace i 600 km od domu, żaden problem, jesli masz samolot, hotel albo mieszkanie na stałe, a pracodawca daje Ci porządną kasiorę,
hanys
z pracą bywa różnie i nikt Ci nie zagwarantuje, że gdy wybierzesz Poznań od razu po studiach dostaniesz prace...
02.09.2014
26.08.2014
jakub
A gdzie lepiej z pracą? Bo wybierając studia i kierunek trzeba też myśleć o pracy, bo chyba uczymy się, żeby było później lżej :(
darek
studiowałem w warszawie logistykę i zawsze żałowałem, że nie wybrałem poznania... Miałem kilku kolegów u których wyglądało to wszystko lepiej...
25.08.2014
01.07.2014
bardzo ok
jedna z lepszych szkoł w P-niu i z logistycznych w Polsce, sam kierunek logistyka popularny ale na topie, wie chyba jeszcze sie rynek nie nasycił, studia nie należa wcale do najprostszych, płacisz, ale uczysc sie musisz, generalnie ok
andrzej
Studenci! co myślicie o ekologistce? po opisie wydaje mi się ciekawy ale zastanawia mnie przyszłość po ukończeniu tego kierunku... jak jest on prowadzony? dużo zajęć? jak wyglądają ćwiczenia? gdzie można zrobić praktyki zawodowe?
29.05.2014
17.11.2013
Anna
Polecam, profesjonalne podejście do studenta zarówno od strony dydaktycznej jak i formalnej, atmosfera wyjątkowa w dziekanacie, na korytarzu, uczelnia godna uwagi.
mmm
osobiście polecam ta uczelnie, bardzo dobrze przygotuje wszystkich w danym kierunku, fachowa kadra wykładowców i miła atmosfera na korytarzach, oby tak dalej!
02.10.2013
16.09.2013
poziom wysoki???
własnie te ścisłe kierunki mnie z lekka przerażają, noga nie jestem z matmy czy fizy, ale nie chce sie doktoryzowac z tej materii, i sam nie wiem? jak mozna to ocenić? podpowiedzcie cos, please.
Wyższa Szkoła Logistyki
@pytanko: Kierunek faktycznie jest ten sam na studiach licencjackich i inżynierskich. Co do specjalności to już są to dwie różne kwestie. Na studiach inżynierskich masz więcej przedmiotów ścisłych, a studia takie trwają semestr dłużej (3,5 roku), no i oczywiście kończą się tytułem inżyniera. Od niedawna studia inżynierskie cieszą się dużą popularnością i nie mówię tutaj tylko o WSL, tylko tak globalnie, gdyż kładzie się większy nacisk na studia specjalistyczne. Wybór jednak musisz dokonać samemu co bardziej Tobie odpowiada (: Jeśli się wahasz to zastanów się nad specjalnością "Transport i Spedycja" na studiach licencjackich...
23.08.2013
21.08.2013
Michał
Finalnie wybrałem WSL :) , Z tego co mi wiadomo inżynierskie niewątpliwie mają znacznie więcej przedmiotów ścisłych tj. wiadomo matematyka i fizyka dlatego idę na licencjackie // Wybiera się ktoś na Campus Akademicki Łazy 2013 ?
pytanko
jestem na stronce WSL, jest bardzo ladna, super, chce sie upewnic, czy tu jest jeden kierunek LOGISTYKA zarowno na licencjackich jak i inzynierskich? i tylko specjalności są inne? jesli tak, to jakie studia lepiej wybrac? inzynierskie? podpowiedzcie cos,
18.08.2013
12.08.2013
warych
uczelnia w porzadku, staraja sie i sa otwarci na studenta, wykladowcy rozni, jak wszedzie, ja oceniam pozytywnie, poziom - kwestia bardzo indywidualna, dla mnie spelnia moje oczekiwania, co do przerywania studiow (nie planuje) - spytaj o to przy podpisaniu umowy, zebys byl pewien, co podpisujesz
Michał
Cześć wszystkim jest to jedna z uczelni którą chce wybrać ( inne to WSHiR i WSNHiD ) Jakieś konkretne informacje odnośnie kadry ? sposobu prowadzenia zajęć , ogólnej atmosfery czy życia studenckiego coś w stylu campusów etc. Czy są jakieś konsekwencje z powodu przerwania studiów , muszę to uwzględnić wiadomo różnie to bywa . Pozdrawiam
23.07.2013
15.07.2013
Wyższa Szkoła Logistyki
Specjalność Transport i spedycja jest specjalnością nową, ale przygotowaną z myślą o dodatkowych kwalifikacjach, które można zdobyć na studia (certyfikaty i uprawnienia). Wybierając specjalizację musisz wiedzieć, czym chcesz się zajmować. Pamiętaj jednak, że ostatecznego wyboru specjalności dokonujesz po pierwszym roku, zatem masz trochę czasu na rozpoznanie co bardziej Ciebie "kręci" i zmianę decyzji (:
ktory kierunek wybrac?
co wybrac: transport i spedycja? czy logistyka? doradzcie, czy ma to jakiekolwiek znaczenie? bo transport w WSL jest nowy, wiec moze juz lepiej ta logistyke, co?
11.07.2013
04.02.2013
Iwa
szkoła wygląda na godną zainteresowania... jest nastawiona w jednym konkretnym kierunku. Bardzo mnie zainteresowała. zamierzam się tam wybrać.
Mila
Utarło się już, że państwowa uczelnia jest lepsza od prywatnej. Osobiście uważam, że każda uczelnia reprezentuje taki poziom,jaki reprezentują jej słuchacze. Tak więc nie kadra dydaktyczna, ale studenci "ustawiają" ranking sądząc sami po sobie. Wiadomym jest, że z prywatnej uczelni szybko nie wylecisz, a z państwowej owszem, bo uczą tam sfrustrowani niedowartościowani wykładowcy, którzy gdzieś muszą wyładować swoje niezadowolenie z życia, a że nikt ich za to nie rozliczy to "ulewają". W prywatnej będą cię uczyć do skutku, aż najgorszy matoł wchłonie minimum wiedzy. To że zarabiają w ten sposób nie jest tajemnicą, z czegoś utrzymać się muszą, a w naszym kraju nie ma tak potężnych firm, które mogłyby sponsorować takie szkoły. Znam wiele osób, które ukończyły państwówkę i wiedza jaką reprezentują nie jest powalająca, wielu wybierało kierunki, które nic nie dają, dla papierka. Ważne jest podejście studenta do własnej szkoły: budowanie prestiżu uczelni poprzez wysoka średnią i odpowiednie zachowanie (mam na myśli ludzi, którzy przychodzą pijani na wykład, śpią na krzesłach itp.). To świadczy o ich niskim poziomie intelektualnym i osobiście wywaliłabym takich do zawodówki. Skończone dno - dostanie taki dyplom WSL i będzie z siebie dumny.Na koniec - skończyłam liceum które ma bardzo kiepską opinię, będąc na wykładach obroniłam honor szkoły i udowodniłam, że z kiepskich liceów wychodzą wyedukowani ludzie tak samo jak z tych dobrych.
22.11.2012
26.10.2012
butu
jasne, ze prywatne sa zawsze czyms mniej powazanym nic panstwowe, i nie porownuj uniwersku czy polibudy z WSLogistyki, czy jakaolwiek inna prywatna z Poznania, ale tak, na tych uczelniach prawie zawsze maja zajecia ludzie z tych panstwowych, to juz jest norma, wiec nie pitolcie, ze jest tak zle, bo wcale nie jest, i nikt za frico nie da ci zaliczenia
omylny
E tam, mi to wygląda wszystko trochę naciaganie, ze ta uczelnia ma taką dobrą opinię, bo jak dla mnie studiowanie w wyższej szkole logistyki w poznaniu oznacza że sie nie dostało na uniwersytet ekonomiczny lub uam, ale nie wiem, może się mylę!
27.08.2012
18.08.2012
polaczek
Nie ma na tej stronie negatywnych opinii o wyższej szkole logistyki w Poznaniu i ja tej tendencji nie zmienię. Nawet dziwi mnie że uczelnia ma tak niską średnią. Jej domena - czyli logistyka - to godny pochwały, dobrze prowadzony kierunek ze świetną kadrą!
Ala
Miło to wszystko słyszałam. Wybrałam tą uczelnię, w tym roku sie tutaj wybieram. Mam nadzieję że studia rozwiną moje zainteresowania i że będzie mi się tutaj podobało. Ktoś z was też wybiera się tu w tym roku?
15.08.2012
16.07.2012
tol
też mogę pochwalić tutaj logistykę. bardzo dobra kadra, wiedzą o czym mówią i potrafią wyjaśnić najgorsze zagadnienia największym matołom (takim jak ja :D). Jeśli chcesz się nauczyć konkretów w teorii i praktyce to naprawdę bez zastanowienia możesz wybrać Poznań :)
fancy
no myślę że jak studiować logistykę, to na uczelni specjalizującej się w tej tematyce, tak jak wyższa szkoła logistyki w poznaniu. widać od razu że kadra bardzo jest nastawiona na ten kierunek nauczania i dobrze wykwalifikowana w swojej dziedzinie, a to jest chyba najważniejsze.
03.06.2012
12.04.2012
rafał
CZym się róznią studia na kierunku logostyka inżynierskie od licencjackich?
tam maja forum na stronie WSL
wlasnie bylem na stronie wyzszej szkoly logistyki, tam tez maja forum, mozecie sobie poczytac, jest co prawda duzy misz masz, ale moze bez pisania znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania, to tak na marginesie
20.03.2012
23.01.2012
100%
a na polibudzie nie maja logistyki? bo jesli maja, to strzelaj najpierw tam, przynajmniej bulic nie bedziesz za nauke, a jak nie dasz rady punktowo, to dopiero wal do WSLOgistyki,
absynt
jeden pies, jak bedziesz dobry, to robote znajdziesz niezaleznie, co tam bedziesz mial wpisane na papier... jak jestes sfocusowany na logistyke to obstaw logistyke, a jak nie wiesz jeszcze, czego chcesz, lez na zarzadzanie ... specjalistow od zarzadzania jest jak psow, jeden wiecej nie robi róznicy
10.12.2011
04.06.2011
adi
czy lepiej wybrać kierunek logistyka w tej szkole, czy raczej zarządzanie, ale ze specjalnością \'zarządzanie logistyka w małych i średnich przedsiębiorstwach\'? nie wiem, czy dobrze kombinuje, ale wydaje mi sie, ze ta druga opcja ma mi dwie rzeczy, bo i zarzadzanie i logistyke, mam rację?
Żyła
Jeśli logistyka, to w Wyzszej Szkole LOgistyki. Oczywistym jest, ze WSB lapie wszystko, co popadnie, a z zalozenia powinni byc ekonomiczni. Inne uczelnie tez tak robia. Nawet polibudy maja teraz dziwne kierunki nietechniczne. Co do WSL, to szkola ma dopracowany program i specjalizuje sie w logistyce. Atut to oferty pracy, ktore splywaja do uczelni od roznych firm szukajacych specjalistow. Na dzisiejsze czasy to mocny argument.
29.05.2011
17.05.2011
Niepewny
Pytanie za 100 punktów; czy wybrać logistyke w WSLogistyki (bo z nazwy wynika, ze sie w tym specjalkizuja), czy w Wyzszej Szkole Bankowej, ktora ogolnie ma lepsza opinie, dluzej na rynku, wyzej w rankingach? Co bedzie sie bardziej liczyc dla pracodawcy?