UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (143)
Dominika
Co sądzicie o kierunku techniki dentystyczne? Trudno jest się dostać? Na czym dokładnie polega egzamin wstępny z rysunku i rzeźby?
21.02.2021
15.02.2021
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Gdybyś chciała porozmawiać o warunkach studiowania na kierunku neurobiologia bezpośrednio z naszym studentem lub studentką to serdecznie polecamy kontakt z Radą Uczelnianą Samorządu Studenckiego UMP, w której działają mili studenci gotowi odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania: https://www.facebook.com/RUSSUMP/ lub http://samorzad.ump.edu.pl.
Gosia
Czy ktoś studiuje neurobiologię? JAk oceniacie kierunek na tej uczelni? Biorę pod uwagę inne uczelnie.
15.02.2021
08.02.2021
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Zależy na jaki kierunek studiów? Na analitykę medyczną, farmację i kosmetologię tak. Na kosmetologię wymienione przedmioty mogą być na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. W razie dodatkowych pytań prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl.
Ala
"Kandydaci zobowiązani są wykazać się zdaniem egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym z biologii i z chemii względnie na poziomie rozszerzonym z biologii lub z chemii oraz z matematyki lub z fizyki/fizyki i astronomii lub z informatyki lub z matematyki na poziomie podstawowym, przy czym jednym z dwóch wybranych przedmiotów musi być biologia lub chemia." Czy zdając chemię i matematykę na poziomie rozszerzonym mam szansę na dostanie się?
05.02.2021
03.02.2021
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Kandydaci na kierunek farmacja (jednolite studia magisterskie, stacjonarne) legitymujący się tzw. „nową maturą”, maturą europejską /EB/, maturą międzynarodową /IB/ zobowiązani są wykazać się zdaniem egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym z biologii i z chemii względnie na poziomie rozszerzonym z biologii lub z chemii oraz z matematyki lub z fizyki/fizyki i astronomii lub z informatyki lub z matematyki na poziomie podstawowym, przy czym jednym z dwóch wybranych przedmiotów musi być biologia lub chemia. Wszelkie dodatkowe pytania serdecznie prosimy kierować bezpośrednio do Działu Rekrutacji UMP na adres: rekrutacja@ump.edu.pl.
Monika
Cześć, czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jakie wyniki z matur brane są pod uwagę na kierunku farmacja?
02.02.2021
01.02.2021
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Zgodnie z zasadami rekrutacji na kierunek ratownictwo medyczne wymagane jest zdanie "egzaminu maturalnego z biologii lub z chemii lub fizyki/fizyki i astronomii na poziomie podstawowym lub rozszerzonym". Gdybyś chciał porozmawiać o warunkach studiowania na kierunku ratownictwo medyczne bezpośrednio z naszym studentem lub studentką to serdecznie polecamy kontakt z Radą Uczelnianą Samorządu Studenckiego UMP, w której działają mili studenci gotowi odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania: https://www.facebook.com/RUSSUMP/ lub http://samorzad.ump.edu.pl.
Maks
Cześć, czy jest ktoś w stanie mi opowiedzieć trochę u kierunku "ratownictwo medyczne", oraz czy wymagane jest rozszerzenie jakiegoś ze ścisłych przedmiotów (bio,chem,fiz)?
28.01.2021
26.01.2021
.
należy posiadać wynik rozszerzony z biologii i chemii lub biologii i jednego z pozostałych wymienionych przedmiotów lub z chemii i jednego z pozostałych wymienionych przedmiotów. Z pozostałych przedmiotów tylko matematyka może być na poziomie podstawowym, ale wtedy zostaje przeliczona na poziom rozszerzony wg wzoru R=0,5P
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Układ wybranych przez Ciebie przedmiotów maturalnych jest odpowiedni i zgodny z zasadami rekrutacji na kierunek kosmetologia. Jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji to prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji UMP: rekrutacja@ump.edu.pl.
25.01.2021
23.01.2021
Kasia
Czy w przypadku kosmetologii trudno jest się dostać? Czy zdając chemie i matematykę na poziomie rozszerzonym mam szansę na dostanie się? Pytam, ponieważ w próg punktowy na ten kierunek wygląda następująco: 110+biologia 68
1
Tak, w przypadku jednakowej punktacji, biologia jest drugim kryterium przyjęć.
20.01.2021
19.01.2021
Hej
199 + biologia 90, czy to oznacza, że z biologii trzeba mieć minimum 90%?
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Progi punktowe w ubiegłej rekrutacji wyglądały następująco: http://www.ump.edu.pl/rekrutacja/studia-I-II-stopnia-oraz-jednolite-magisterskie/progi-punktowe
19.01.2021
18.01.2021
Hej
Jak ciężko jest się dostać na kierunek biotechnologia medyczna? Mam z biologii 72% i obawiam się że może to być za niski wynik.
Benka
„ OKE wyniki z egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym z biologii i z chemii względnie na poziomie rozszerzonym z biologii lub z chemii oraz z matematyki lub z fizyki/fizyki i astronomii lub z informatyki lub z matematyki na poziomie podstawowym, przy czym jednym z dwóch wybranych przedmiotów musi być biologia lub chemia.” Nie wiem czy dobrze rozumiem. Podczas kwalifikacji na kierunek Analityka medyczna jest brane pod uwagę jeden wynik spośród rozszerzonej biologi lub chemii, a drugi wynik z matury podstawowej z matematyki, fizyki, informatyki, biologii lub chemii, ale jeden spośród biologii lub chemii musi być rozszerzony ? Wiem ze to zagmatwane, ale może państwo zrozumieją, pozdrawiam
17.01.2021
14.01.2021
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
W nadchodzącej rekrutacji nasza uczelnia nie będzie prowadzić naboru na kierunek analityka kryminalistyczna i sądowa.
Wiki
Czy w roku szkolnym 2021/2022 odbędzie się rekrutacja na kierunek analityka kryminalistyczna i sądowa? Jeżeli jest już pewne, że nie, to na jakiej uczelni, oprócz UM Poznań mogłabym jeszcze studiować ten kierunek?
12.01.2021
08.12.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
W trakcie najbliższej rekrutacji niestety nie będziemy prowadzić naboru na kierunek analityka kryminalistyczna i sądowa.
Ola
Czy analityka kryminalna i sądowa jest na tyle zawężonym kierunkiem, że nie ogranicza się stricte do kryminalistyki? Chodzi mi o perspektywy zawodowe, żeby nie zamykać sobie drogi w szerszym zakresie.
03.12.2020
01.12.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Limity przyjęć na poszczególne kierunki studiów znane będą na początku 2021 roku. Jeżeli chcesz porozmawiać bezpośrednio ze studentami elektroradiologii, którzy opowiedzą Ci o warunkach studiowania, to skontaktuj się proszę z Radą Uczelnianą Samorządu Studenckiego: http://samorzad.ump.edu.pl.
Barbara
Czy dużo jest miejsc przewidzianych na kolejny rok akademicki na kierunek elektroradiologia? Czy jest ciężko się utrzymać?
30.11.2020
23.11.2020
Jacek
Dlaczego w Poznaniu konieczne jest zdawanie biologii na maturze, aby dostać się na lekarsko-dentystyczny? W Łodzi, czy w Szczecinie już od paru lat można się rekrutować mając dowolne 2 z 4 przedmiotów (matematyka, fizyka, biologia, chemia), a nie słychać o masowym "wylatywaniu" studentów.
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Zasady rekrutacji na rok akademicki 2021/2022 widnieją na stronie: http://www.ump.edu.pl/rekrutacja/studia-I-II-stopnia-oraz-jednolite-magisterskie/akty-prawne
20.10.2020
17.10.2020
Kasia
Czy zasady rekrutacji w przyszłym roku mogą się mocno zmienić? Czy są już znane szczegóły i oferta?
Pytanie
Czy istnieje możliwość po licencjacie ze zdrowia publicznego(specjalizacja- elektroradiologia,mam ukończone tez studium technika Rtg ) zrobić magisterkę z elektroradiologii ?
19.09.2020
04.09.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Aby poznać szczegóły polecamy kontakt z osobą opiekującą się kierunkiem Optometria: http://wm.ump.edu.pl/wydzial/dziekanat
MAja
Optometria na tej uczelni kładzie większy nacisk na kwestie okulistyczne, czy to typowa fizyka i studia o profilu technicznym?
03.09.2020
03.09.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Serdecznie prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl.
Kasia
Ile było list rankingowych w poprzednich latach na kierunkach pielęgniarstwo i położnictwo? Czy jest szansa że będą jeszcze kolejne listy rankingowe?
31.08.2020
21.08.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Najlepiej na to pytanie odpowiedzą pracownicy Dziekanatu Farmaceutycznego. Zachęcamy do kontaktu: http://wf.ump.edu.pl/wydzial/dziekanat
Basia
KOSMETOLOGIA nie dostałam się na ten kierunek na UMP. Czy ktoś wie, czy można po roku studiowania kosmetologii na prywatnej uczelni przenieść się właśnie na UMP? Bardzo proszę o odpowiedź.
20.08.2020
19.08.2020
Absolwent
Dużego wyboru nie masz. Albo mgr z elektro, albo zdrowie publiczne albo jakieś zarządzanie bądź pedagogika. Może popracuj rok i zastanów się, na co składać papiery w przszłorocznej rekrutacji? Mój kumpel zrobił elektro licencjat na Umedzie w Gdańsku i na mgr z elektro przyjeżdżał do Poznania i twierdził, że większość materiału się powtarza. Nawet oceny z licencjatu mu przepisywali, także tego...
absolwentka
Jakie studia drugiego stopnia mają sens po licencjackie elektroradiologii? Nie wiem do końca, czy chcę kontynuować mgr na tym samym kierunku.
04.08.2020
19.07.2020
Łukasz
Ewa, akademików jest łącznie 6. Najdroższy jest Karolek-pokoje po nawet po 700 zł z miejsce w dwuosobowym, choć większość jest tam jedynek. Obok są Aspirynka i Medyk- głównie mieszkają tam ludzie z lekarskiego i chyba farmy. Nieopodal stoi też wieżowiec Eskulap. Standard w tych 3ech jest podobny i wszystkie są mniej niż 100 metrów od biblioteki, centrum WF, centrum języków obcych, centrum Biologii Komórki oraz nowego Centrum Symulacji Medycznej. Kolejny akademik to Wawrzynek - jakieś 10 minut spacerem od wspomnianego kampusu. Najtańszy, jednak standard najniższy. Jeżeli lubisz stare kamienice (takową przystosowano na akademik) i chcesz mieszkać na kiedyś niebezpiecznych, a teraz hipsterskich Jeżycach, to polecam. Ja mieszkałem tam 3 lata i osobiście nie wróciłbym tam! :D Ostatni akademik to Wilczak. Jest najdalej oddalony i niestety trzeba dojeżdżać tramwajem, ale za to jest położony w zacisznej uliczce, 5 minut spacerem nad Wartę! Rewelacyjna lokalizacja i standard pokoi moim zdaniem najlepszy zaraz po Karolku. Zawsze zazdrościłem kolegom pokoju w tym akademiku ;) Polecam!
Bartosz
Inżynieria farmaceutyczna i farmacja to coś pokrewnego? O co chodzi z inżynierią?
08.07.2020
29.06.2020
Bartek
Witam. Czy jest dużo chętnych na ratownictwo medyczne? Ciężko dostać się na ten kierunek?
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Umiejętność pływania nie jest wymagana. W razie dodatkowych pytań serdecznie prosimy o kontakt za pośrednictwem adresu rekrutacja@ump.edu.pl.
16.06.2020
14.06.2020
Magda
Cześć, chciałabym się dowiedzieć czy na fizjoterapii potrzebna jest umiejętność pływania.
Rose are red
Witam, interesuje się studiowaniem Fizjoterapii, więc proszę studentów UMP o informacje na email borucka.roza@wp.pl. Bardzo zależy mi na opinii kogoś z wewnątrz, bo wiadomo tam spędzę najbliższe 5 lat.. :)
28.05.2020
07.05.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Niestety nie prowadzimy naboru na kierunek pielęgniarstwo w trybie pomostowym. Informacje dla kandydatów zainteresowanych pielęgniarstwem publikujemy na tej oto podstronie: http://www.ump.edu.pl/rekrutacja/pielegniarstwo
ada
Czy jest na tej uczelni pielęgniarstwo pomostowe?
06.05.2020
20.04.2020
Ewa
Co powiecie o akademikach uczelni?
Natalia FIZJOTERAPIA
Cześć, jest tutaj ktoś może z fizjoterapii. Jak Wasza opinia? Warto?
18.04.2020
30.03.2020
Kamila
Cześć! Jestem zainteresowana kierunkiem kosmetologia. Czy ciężko się dostać i utrzymać na tym kierunku? Czy egzaminy są zarówno w formie teoretycznej, jak i praktycznej?
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Tak, zajęcia na niestacjonarnych studiach z Terapii zajęciowej odbywają się w weekendy. W razie dodatkowych pytań serdecznie prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl
03.03.2020
02.03.2020
Ala
Czy studia zaoczne na terapii zajęciowej odbywają się w weekendy?
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
01.03.2020
25.02.2020
Karol
Czym różni się fizjoterapia na uczelni medycznej od tej na AWF?
Maja
Co myślicie o analityce kryminalistycznej i sądowej? Czy to ciekawe studia?
19.02.2020
13.01.2020
opto
Jestem studentką kierunku optometria. Studiowałam ten kierunek na licencjacie, teraz kontynuuję na studiach magisterskich. Zdecydowanie polecam UMP - bardzo prostudencka uczelnia i wiedzą, na czym się skupić jednocześnie ucząc właściwego podejścia do pacjenta i wrażliwości.
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Tak, jak najbardziej jest to możliwe.
10.01.2020
10.01.2020
Kandydatka
Czy absolwenci naurobiologii mogliby się wypowiedzieć o perspektywach pracy po kierunku? Co konkretnie robicie?
Pytanie
Czy istnieje możliwość po licencjacie z fizjoterapii zrobić magisterkę ze zdrowia publicznego?
09.01.2020
09.01.2020
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Zgodnie z Regulaminem Studiów wykłady na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu są obowiązkowe: "Uczestnictwo w zajęciach uwzględnianych w planach studiów jest obowiązkowe". W przypadku dodatkowych pytań serdecznie prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Niestety nie prowadzimy zimowych naborów na studia. W razie dodatkowych pytań serdecznie prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl
08.01.2020
07.01.2020
Majka
Czy jakieś nabory zimowe są przewidziane?
Alex
Powiedzcie, czy wykłady są na tej uczelni obowiązkowe?
07.01.2020
17.12.2019
Kasia
Polecam terapię zajęciową. Trafiłam tam trochę przez przypadek - zabrakło punktów na lekarski. Teraz jestem na II stopniu na pedagogice i dokładnie tym chcę się zajmować. Wspominam studia z sentymentem.
Ola
Czy studiuje ktoś na kierunku Zdrowie publiczne? Trudno się dostać? :) Chętnie dowiem się czegoś więcej od osoby która to studiuje :)
13.12.2019
29.11.2019
Ola
Czy na ratownictwo medyczne trudno się dostać? Czy wszyscy kandydaci są przyjmowani? Jak na tej uczelni to wygląda?
ala
Co uzupełniającego można studiować po optometrii? Macie pomysły na ciekawą ścieżkę kształcenia, żeby nie powielać studiowanych wcześniej treści?
19.11.2019
15.11.2019
Viktoria18
Dziękuję za pomoc i opis kierunku ANALITYKA KRYMINALISTYCZNA i SĄDOWA. Mam pytanie dodatkowe do tego kierunku ? Jak jest z wykładowcami na tym kierunku, czy rzeczywiście jest ktoś ciekawy i godny polecenia ? Film o kierunku wydaje się być intrygujący. Kogo z wykładowców możecie polecić ?
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
W sprawie progów punktowych serdecznie prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl
31.10.2019
30.10.2019
Hanna
Jakie progi punktowe były na analityce w tym roku?
Aga
Na UMP pewnie trudniej się dostać, a czy jakość kształcenia na kosmetologii tak bardzo przewyższa uczelnie niepubliczne? MAcie rozeznanie, porównanie?
22.10.2019
09.10.2019
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Serdecznie prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji: rekrutacja@ump.edu.pl
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Tutaj znajduje się krótki opis kierunku Analityka kryminalistyczna i sądowa: http://www.ump.edu.pl/rekrutacja/analityka-kryminalistyczna-i-sadowa W przypadku szczegółowych pytań serdecznie prosimy pisać na adres: rekrutacja@ump.edu.pl
09.10.2019
01.10.2019
Ada
Analityka kryminalistyczna i sądowa brzmi intrygująco. Czy poza tą zawężona dziedziną studia przygotowują ogólnie do pracy analityka medycznego?
bluedam
Witam, jaki był w tym roku próg przyjęcia na kierunek Elektroradiologie?
29.09.2019
26.09.2019
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Na rok akademicki 2020/2021 na kierunku elektroradiologia prowadzić będziemy nabór na następujące tryby i rodzaje studiów: - studia pierwszego stopnia, stacjonarne, 3-letnie - studia drugiego stopnia, stacjonarne, 2-letnie - studia drugiego stopnia, niestacjonarne, 2-letnie W razie dodatkowych pytań serdecznie prosimy o kontakt za pośrednictwem adresu: rekrutacja@ump.edu.pl
Ania
Czy jest szansa na elektroradiologię zaoczną? W przyszłym roku?
25.09.2019
19.09.2019
Blueberry
Hej, czy ktoś chciałby podzielić się opinia na temat elektroradiologii na UMP? 😁 proszę o kontakt alicjafuczko@wp.pl
Karotka26
Jak oceniacie studia na kierunku inżynieria farmaceutyczna ?
09.09.2019
09.09.2019
Iwona
Czy ktoś studiował neurobiologię? Co powiecie o tym kierunku? - jeszcze można rekrutować.
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Tak, jest taka możliwość. O szczegóły serdecznie prosimy pytać bezpośrednio w dziekanacie.
02.09.2019
29.08.2019
Magda
Czy jest szansa na przeniesienie ze studiów niestacjonarnych na stacjonarne?
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
W ubiegłym roku, aby studiować Fizjoterapię, trzeba było zdobyć minimum 47 punktów. Osób z tym wynikiem było niestety zbyt dużo, abyśmy mogli przyjąć na studia wszystkich kandydatów. Musieliśmy zatem dla osób, które uzyskały 47 punktów wziąć pod uwagę dodatkowe kryterium jakim jest matematyka. W razie dodatkowych pytań serdecznie prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji UMP: rekrutacja@ump.edu.pl
13.06.2019
12.06.2019
paulina
jak rozumiecie informacje podane na stronie uczelni o progach punktowych w 2018 roku? Jest napisane w tabeli: Fizjoterapia - jednolite magisterskie, 47 i matematyka 72 (max 100), czyli co? jak mam to odczytać, bo nie za bardzo rozumiem?
Fizjoterapia
Czy ktoś poleca fizjoterapie na PUMie?
15.11.2018
08.11.2018
Suomi
Hej. Czy studiował tu ktoś lub nadal studiuje w trybie dziennym ratownictwo medyczne? Jaki jest poziom? Z tego co widzę, ubiegłoroczny próg punktowy na ten kierunek był bardzo niski.
rekrutacja
czy to prawda, że są jeszcze miejsca na kierunkach: TERAPIA ZAJĘCIOWA i ZDROWIE PUBLICZNE?
09.08.2018
07.07.2018
Ray
Opinia o terapii zajęciowej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu: Studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu nie były moimi pierwszymi (podjęłam je równolegle z kierunkiem na innej uczelni, chcąc poszerzyć swoje wykształcenie), znając już trochę "świat akademicki" spodziewałam się po jednej z najlepszych uczelni medycznych w Polsce wysokiej jakości kształcenia - niestety. Program studiów jest bardzo niedopracowany, przepełniony przedmiotami, na których non stop powielany jest ten sam materiał, który często z terapią zajęciową ma niewiele wspólnego. W istocie, dużo więcej przez trzy lata licencjatu nauczyłam się sama czytając angielskojęzyczne artykuły naukowe bądź też publikacje wydawane przez różnorodne stowarzyszenia terapeutów zajęciowych z całego świata. Uczelnia ma parę mocnych stron, wykładowcy z niektórych zakładów to istny dar z niebios, potrafią z wielką pasją wykładać i zarażać miłością do nauki (wielki ukłon dla Zakładu Medycyny Środowiskowej UMP oraz dr M. Kampioni z Katedry i Kliniki Zdrowia Matki i Dziecka), jednakże są to bardzo nieliczne wyjątki. Na kierunku terapia zajęciowa studenci są zobowiązani do obowiązkowego uczestnictwa we wszystkich zajęciach (często nawet bez możliwości jakiejkolwiek nieobecności) a zajęć jest bardzo wiele (praktycznie trzy lata spędzone od rana do wieczora na uczelni) - uniemożliwia to rozwój naukowy, działanie w kołach naukowych, wyjazdy na konferencje, pracę dorywczą czy też zwykłe odwiedzanie rodziny mieszkającej w odległym mieście. Tryb ten byłby zrozumiały w momencie, gdy zajęcia byłyby istotne dla rozwoju zawodowego, jednakże tak się nie dzieje - w większości jest to ogromna strata czasu, gdyż wykładowcy albo nie mają pomysłu co mają studentom wykładać albo przekazują wiedzę często w sposób lakoniczny, bez żadnego starania, przygotowując prezentacje na zasadzie kopiuj-wklej z Internetu (nawet z Wikipedii!). O zgrozo, często podają również fakty niepodparte w żaden sposób naukowo lub wręcz sprzeczne ze stanem nauki, wskazując jako punkt odniesienia tylko i wyłącznie własne doświadczenia, co nie powinno mieć miejsca na żadnym uniwersytecie. Brakuje intelektualnego podejścia do studenta. Studentów często traktuje się bez żadnego szacunku, infantylizuje, nie dopuszcza do posiadania własnego zdania (jest nie do pojęcia, że takie sytuacje zdarzają się na poważanej uczelni wyższej w Polsce!). Bardzo negatywna atmosfera jest również i na samych studiach, tworzone są bardzo małe grupy, w których bardzo szybko pojawiają się zachowania przemocowe wśród studentów (bullying) – jednym słowem, uczelnia kształci przyszłych terapeutów zajęciowych, którzy z tego punktu widzenia na terapeutów w ogóle się nie nadają. Wykładowcy dokładają swoją cegiełkę, często traktując najbardziej uzdolnionych studentów jeszcze gorzej (czyżby z zazdrości?), nieraz udowadniając im swoją wyższość nad nimi. Studenci są również zmuszani do uczestniczenia w zajęciach, które ich naukowo nie interesują, ponieważ grupa jest zbyt mała by otworzyć zajęcia dla wszystkich zainteresowanych poszczególnymi fakultetami czy seminariami. Na Uniwersytecie zdarzają się również sytuacje niczym z "Procesu" Kafki - np. informacja w połowie semestru, że nie ma zgody władz na odbywanie zajęć naszej grupy lektoratowej, które już się odbyły i z których uzyskaliśmy zaliczenie. Wydaje się, jakby większość na Wydziale Nauk o Zdrowiu UMP zapomniała, że to nie student jest dla uczelni, ale uczelnia dla studenta. O bardzo wiele rzeczy trzeba na tej uczelni walczyć, podczas gdy na innych są one utartym standardem. Studentów czeka więc trzy lata emocjonalnej karuzeli. Zawód terapeuty zajęciowego jest jednym z piękniejszych zawodów tego świata, jednakże studenci UMP kończą te studia z wielkim żalem i wypaleniem zawodowym, ostatecznie zmieniając kierunek na inny. Bardzo polecam tę ścieżkę zawodową, jednakże odradzam studiowanie na tej uczelni.
kudeek
Hej, czy ktoś mógłby podzielić się swoją wiedzą i opinią na temat fizjoterapii na UM? Proszę o kontakt, będę bardzo wdzięczna :) nataliakud@wp.pl
03.04.2018
23.03.2018
kowibuying@wp.pl
Cześć! Potrzebuję wszystkich cennych informacji i opinii na temat pielęgniarstwa magisterki stacjonarnej na UMP. Bardzo proszę Was o pomoc i dzięki za poświęcony czas (mail: kowibuying@wp.pl) Pozdrawiam
darek1927@op.pl
prosze o opinie na tej uczelni studiów magisterskich pielęgniarstwa zaocznie na tej uczelni.dziekuje
08.03.2018
19.02.2018
UM czy AWF
Pytanko - Fizjoterapia w Poznaniu będzie bardziej owocna przy uczęszczaniu na UM czy AWF, bo o tym drugim słyszałem sporo złego ostatnio. Po czym poradzę sobie lepiej w przyszłym zawodzie?
medycyna ?
pytanko o kierunek lekarski: wiem, że jest mega popularny ... wiem, że można próbować na 2 uczelniach prywatnych w Krakowie i Warszawie ... słyszałam też o o opcji - studia lekarskie na Ukrainie... powiedzcie szczerze, bo pewnie macie znajomych z różnymi doświadczeniami, czy warto rozważać studia za wschodnią granicą czy dać sobie spokój???? kasa jest sporo mniejsza niż na zaocznych w Polsce czy na prywatnych, tylko pytanie o poziom i jakość? macie info, jak to wygląda, ktoś z waszych znajomych opowiadał???
08.02.2018
17.08.2017
terapia zajęciowa - ???
widzę że trwa rekrutacja na 2 kierunki, w tym jest terapia zajęciowa. Możecie coś więcej napisać o tych studiach? Jakie możliwości pracy po skonczeniu? warto?
medycyna w P-niu
czy lekarski w Pniu jest tylko na Uniwerku Medycznym? Czy jakaś szkoła prywatna ma go może w ofercie albo planuje w tym lub przyszłym roku otworzyć? wiecie coś na ten temat? bo mam dylemat czy próbować za rok znowu na państwową czy przenieść się do W-wy lub Krakowa na prywatną.
17.08.2017
14.08.2017
joanna
studia na lekarskim w naturalny sposób oznaczaja systematyczna naukę, ale to chyba każdy powinien wiedzieć, jeżeli idzie na medycynę, dla jasności: nie oznacza to jednak, że ludzie się mają normalnego życia towarzystkiego, nie spotykają się z e swoją drugą połowką, czy nie dosypiają notorycznie (tylko w sesji, cha, cha), tak naprawdę musicie sobie uświadomić, że nawet jeżeli spokojnie przebrniecie przez medyczny, to pewne schody zaczna się poznej, gdy już bedziecie rezydować w szpitalu i walczyć o specjalizację. Pierwsze lata beda trudne i finansowo i psychicznie (dyżury w najgorszych terminach), potem bedzie lepiej, jakaś możliwość odkucia się, mówiać kolokwialnie. W zawodzie lekarza wiek i doświadczenie działa na jego korzyść, w wielu innych branzach niekoniecznie ... to takie przemyślenia po ostatnich dyskusjach towarzyskich ze znajomymi z różnych kieerunków studiów i branż pracy :-) ja wybrałam tę ścieżkę, jestem lekarzem i nie żałuję swojej decyzji.
Magdalena
Witam. Proszę o kontakt osoby studiującej fizjoterapię na UM (email : magdalenabielecka3@wp.pl). Chciałabym spytać o kilka istotnych rzeczy
12.07.2017
01.07.2017
Aniaa
Witam zastanawiam się czy wybrać fizjoterapię na AWF czy UMP może mi ktoś doradzić ?
zainteresowana
KOSMETOLOGIA ? proszę o jakieś informacje odnośnie kierunku ;)
26.06.2017
11.05.2017
Renia
co sądzicie o kierunku Zielarstwo i Fitoterapia w UTP Bydgoszcz prowadzonym chyba we współpracy z CM UMK?
Asd1
Macie jakies informacje jak wygląda kosmerologia na UM w Poznaniu?
29.04.2017
23.04.2017
zielona.karolina
Witam. Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat kierunku : fizjoterapia (zaocznie)? Waham się pomiędzy tą uczelnią a WSTiE. Opinie o szkołach państwowych i prywatnych są podzielone. Jak oceniacie kierunek, podejście do studentów, poziom uczelni itp? Z góry dziękuję :)
kierunek lekarski Ukraina
Nie wiem czy jesteś świadoma, że studia medyczne na Ukrainie to nie taka prosta sprawa. Tak jest zupełnie inny system szkolnictwa, studia trwają bardzo długo i są mega kosztowne. To Ukraińcy przyjeżdżają do nas studiować medycynę.
18.03.2017
13.03.2017
kierunek lekarski na Ukrainie
Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
Jagoda
Witam szukam osoby, która studiuje protetyke w Poznaniu, proszę o kontakt na mail jagodatrzaskowska98@gmail.com
02.03.2017
13.11.2016
Natalia
Szukam osoby studiującej kosmetologię dziennie .Proszę o kontakt : burczyk.natalia@gmail.com
Aqua Regia
Z perspektywy czasu - jest wyścig szczurów, niezbyt sensownie prowadzone zajęcia, według mnie mimo progów dość wysokich na każdym kierunku poziom stosunkowo niski. Dużo przedmiotów "wiodących odbębnionych poprzez podpieranie ścian. Same lekcje też rozrzucone po całym rozrytym Poznaniu. Jestem na lekarskim 1, ale znam wiele osób z innych kierunków i raczej podzielają moje zdanie. Studia ciężkie, a perspektywy... żadne.
02.10.2016
30.09.2016
remik
na fizjo jest super, można się duzo nauczyć i wiara ekstra. Dla mnie jedyny mankament to lektorat z anglika bo system jest mega zagmatwany i trzeba uważać żeby się nie wykoleić. Ogolnie polecam
Stworek
Oczywiście w trybie stacjonarnym ;P
29.08.2016
29.08.2016
Stworek
Hej. W 2017 roku kończę licencjat w innej uczelni i chciałabym od razu pójść na mgr, dlatego piszę. Jest sens przychodzić do tej uczelni na pielęgniarstwo II stopnia?
Andziox
Witam :) czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat analityki medycznej?
16.07.2016
04.07.2016
D.
Cześć, orientujecie się jak często są zjazdy dla fizjoterapii niestacjonarnej?
Szymon
Gdybym miał polecić komuś swoją uczelnię, to bym to robił. Zanim jeszcze zacząłem studia, przygotowując się do matury, zamierzałem składać tylko na ten Uniwersytet, na jeden kierunek. Nie dosyć, że od siebie mam blisko, ale to nie był główny powód. Prestiż, dobre opinie i wysoki poziom nauczania, to dla mnie było ważne. Teraz, będąc już na kolejnym roku, mogę sam to podkreślić, że ta uczelnia dała mi i wciąż to robi, sporo rzetelnej wiedzy i doświadczenia, które liczę, że w przyszłości zaprocentuje. Jak napisałem na początku, poleciłbym innym studiowanie na UM w Poznaniu. Studiuję fizjoterapię i wiem od kilku znajomych, którzy studiują ten kierunek na innych uczelniach w Polsce, że właśnie na UM w Poznaniu, jeśli chodzi o fizjoterapię jest najwyższy poziom. Cieszę się, że mnie się udało dostać tutaj. Możliwości jest na tej uczelni dużo, jest coś dla każdego. Odbycie praktyk zawodowych, wolontariatu i zebranie cennego doświadczenia od wykładowców, profesorów i innych terapeutów wysokiej klasy, dla mnie bezcenne ;)
07.03.2016
13.10.2015
kurs na medycyne
czy ktoś z Was chodził na kurs na medycynę organizowany przez UMed w P-niu i może napisać, co to jest warte? trochę kasy to kosztuje, pytanie na ile pomocne i jakie daje szanse na dostanie się? bardzo mi zależy na informacjach o tym, Jadzia
ola
hej ja sporo wiadomosci i ninformacji zaczerpnelam o uniwerku tutaj , sprawdzcie sami
09.10.2015
13.05.2015
Paulinaaaaa
interesuje mnie dietetyka niestacjonarna, wie ktoś ile trzeba mieć punktów, czy jest trudno itp? prosze pisać na adres paulina15gg@wp.pl
lisek
jak wyglądają studia ratownika medycznego ? :)
06.05.2015
12.01.2014
ONA
POWIEDZCIE-MI-WSZYSTKO-O-PIELEGNIARSTWO-
powodzenia :-)
wyluzuj, na poczatku roku wszedzie jest chaos, także w dziekanacie, może nie balagan, tyko zbyt wiele spraw do zalatwienia naraz, wszyscy sie wkurzaja, jest nerwowo, studenci narzekaja, o ile z organizacja sie uspokoi, to z nauka ... nie ma zmiluj, przygotuj sie na oste zakuwanie, dla swojego dobra oczywiscie, zeby pozaliczac i do przodu :-)
08.10.2013
08.10.2013
2589856
Fizjoterapia niestacjonarna nie jest na najlepszym poziomie duzo teori bezużytecznej mało praktyki plan masakra studia zaoczne a zajecie zaczynaja sie w piatek o 12 a koncza w niedziele o 19 jak kos pracuje to moze miec problemy w pracy dziekanat katastrofa nic nie mozna załatwic ogólnie niepolecam
od kiedy korepetycje
rozeznanie robie: kiedy zaczynacie ostrą nauke, zeby dostac sie na kierunek medyczny? czy każdy bierze korepetycje? dostaja sie ludzie nie ukierunkowani przez wykladowcow? jakie macie doswiadczenia w tym temacie? ja teraz jestem w maturalnej klasie :-)
23.09.2013
03.07.2013
mar33
czy cięzko jest na zdrowiu publicznym?;)duż0chemii czy matematyki?
Ewa
Witam;) Wybieram się na położnictwo, czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat tego kierunku? pozdrawiam;)
19.05.2013
15.05.2013
Ewelina
Zastanawiam się nad dietetyką ... czy ktoś mogłby podać swoją opinie? jak uczą? czy jest to prosperujący kierunek?
izagaw
fizjoterapia SUM . Uczelnia bazuje na renomie z przed kilku lat. Owszem to czego się uczymy nie jest zależne od uczelni, ale od programu jaki narzuca Ministerstwo. Na uczelni przyswajamy wielu niepotrzebnych rzeczy, przez niektórych wykładowców nacisk na dany przedmiot jest nieadekwatny do późniejszych potrzeb w zawodzie. Mega dużo teorii, minimum praktyki. Plan zajęć również pozostawia wiele do życzenia, zajęcia w niedziele dla studentów zaocznych do 19.30 to lekkie przegięcie.. tym bardziej, że pkp również nie patrzy na potrzeby studentów.
19.03.2013
19.03.2013
izagaw
Uczelnia bazuje na renomie z przed kilku lat. Owszem to czego się uczymy nie jest zależne od uczelni, ale od programu jaki narzuca Ministerstwo. Na uczelni uczymy się wielu niepotrzebnych rzeczy, przez niektórych wykładowców nacisk na dany przedmiot jest nieadekwatny do późniejszych potrzeb w zawodzie. Mega dużo teorii, minimum praktyki. Plan zajęć również pozostawia wiele do życzenia, zajęcia w niedziele dla studentów zaocznych do 19.30 to lekkie przegięcie.. tym bardziej, że pkp również nie patrzy na potrzeby studentów.
elwira
Sama nie miałam styczności z UM w Poznaniu. w ogóle nie mam nic wspólnego z kierunkami medycznymi :P wiem tylko, że jak kogoś interesuje medycyna to ten uniwersytet to świetny wybór. Już od kilku osób to słyszałam, moja przyjaciółka tam studiuje i jest zadowolona. Ma dużo nauki ale nie narzeka :P
13.12.2012
24.10.2012
mysza93
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wyglądają studia na kierunku optometria? :)
brat
medyczny, więc niczego tam nie szukałem, bo to nie moja dziedzina, ale siorka się tu zapisała. mam nadzieje ze sie nie zawiedzie, bo mimo ze sie klocimy, to jednak jej przyszlosc jest wazna dla mnie. ale po waszych opisach widze ze ok, moze ciezko ale na poziomie!
27.08.2012
18.08.2012
kolgejt
Ja, przeciwnie do DENTIST poniżej, będę pierwszym dentystą w rodzinie. A że mam dużą rodzinę, to już ustawiają się kolejki, a studia kończę dopiero za dwa lata;D Prócz rodziny liczę jeszcze na trochę obcych klientów, po tym jak założę gabinet. Dużo można wyciągnąć z prywatnej praktyki, tylko najpierw trzeba trochę zainwestować! Ale rozgadałem się, nie podejmując tematu uczelni! Tu jednak niewiele mam do powiedzenia. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu jest po prostu dobry i tyle!
dentist
Jak się ma rodziców stomatologów, którzy posiadają prywatny gabinet, a tego gabinetu nie ma kto przejąć, to jedyną słuszną decyzją jest podjęcie studiów związanych ze stomatologią. To w końcu świetna ścieżka kariery, bo wiele można zarobić na robieniu dobrych plomb. WYbrałam techniki dentystyczne na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu i jeszcze parę lat a stane się asystentką rodziców. W sumie to nie mogę się doczekać, naprawdę to polubiłam, choć kiedyś miałam im za złe że narzucają mi plany na przyszłość.
30.07.2012
06.07.2012
stas
studiuję tutaj farmację i nie powiem- jest mega ciężko, ale też czuję, że porządnie mnie uczą i to rzeczy, które na pewno przydadzą mi się w przyszłości. zawsze się tym interesowałem- moja mama ma aptekę, więc od dziecka bylem w tym temacie a dzieki studiom mogę rozwijac się i uczyć wielu ciekawych połączeń substancji :)
ewa
no stomatologia jest świetna, jaki super wydział mamy to przesada. dobrze położony, niedaleko centrum. studia w tym roku skonczylismy wczesniej ze wzgledu na euro, trzeba bylo sie ze wszystkim spieszyc, no ale jakkos dalam rade zdac sesje. ;)
13.06.2012
03.06.2012
nowi
drugi rok i wciąż się trzymam. a parę osób odpadło, w tym moja dobra koleżanka. ciężko jest, nie powiem. ale to chyba tak jest w każdej szkole medycznej, od studentów którzy mają leczyc innych dużo się zawsze wymaga i nie ma co się dziwić. jak ktoś nie wie gdzie studiować i zastanawia się nad studiami medycznymi to niech się przygotuje na nawał zajęć
best of
Co tu więcej dodawać, jak na głównej wam wszystko napisali ( to co poniżej, ale jakoś się nie wkleił komentarz)
30.05.2012
23.05.2012
ump
utrzymuję się czwarty semestr, ale jest ciężko. przyszła pani sesja i zamiast zakuwać siedzę na jakieś stronie z opiniami o uczelniach i czytam co ludzie sądzą o uniwersytecie medycznym marcinkowskiego w poznaniu. spoko, naprawdę mnie to nie dziwi -,-. już taka jestem otępiała od nauki że myli mi się młoteczek z kowadełkiem, ale prześpię się i mi przejdzie. o ile znajdę czas na sen :D ump polecam, jest naprawdę spoko. a wiadomo że sesja zawsze daje w kość i tutaj ump też nie odbiega od normy :D
kant
No ta strona, to raczej przeszkadza, niż pomaga, ale koniec końców da się jej nauczyć, a wtedy już wszystko śmiga jak trzeba. Studia, cóż, jestem na pierwszym roku, wszystko pozaliczane póki co, z większymi lub mniejszymi problemami. Trochę czasami bywa ciężko z nauką, ale to chyba jedyny mankament
01.04.2012
20.03.2012
dunno
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to strona www. W innych kwestiach jestem zadowolony. Kolega mnie poprosił, żebym wystawił tutaj opinię, ale właściwie nie wiem co mam napisać. Jest dużo nauki, trzeba się przyłożyć, ale jakoś sobie radzę, zresztą jak wszyscy. Ci, którzy byli leserami już odpadli i jest spokój.
serceIrozum
Dobra baza i szpitale kliniczne naprawdę można się rozwijać. Ja nie jestem dobrym przykładem, ale to kwestia mojego lenistwa, a nie braku możliwości. Tak czy siak, polecam szkołę, bo jeśli naprawdę ma się serce do pomocy innym w jakimkolwiek stopniu, to głowa jakoś sobie z trudami studiowania poradzi.
03.03.2012
24.02.2012
replyTOreply
To nie wierz ! Bujda . Mamy bardzo dobrą stomatologię, wiodącą w Polsce. Kadra wymagająca, ale od siebie też dużo daje i wkłada w to całość swoich umiejętności. Jedyne co może odstrasza, to nieco nieporęczna strona internetowa, ale tak, to wszystko naprawdę w porządku.
waswondering
Jak to jest z tą stomatologią w końcu? Słyszałem, że jest naprawdę słaba jak na tego typu ośrodek akademicki, aż wierzyć mi się nie chce, że chodzą o niej tak suche i przykre opowieści...
17.02.2012
12.02.2012
meda
Uczelnia świetna, podobają mi się zajęcia, ciekawie prowadzone wszystkie. Dodatkowym plusem jest biblioteka - znajduję tam wszystko, czego potrzebuję i jeszcze więcej, a obsługa jest po prostu przecudowna
pacjent
Mam wielu przyjaciół na medycznym i powiem szczerze - podziwiam. Tak jak napisała koleżanka poniżej, ogromna ilość zakuwania, zarwane nocki - dla mnie, prostego humanisty, rzecz bardzo niezrozumiała. No cóż, tak kształci się elita światowej medycyny - nie bez przyczyny później lekarz polski jest \"Towarem\" pożądanym na całym świecie..
26.01.2012
25.01.2012
tola
to jest uniwersytet medyczny wiec chyba nie powinno Cie dziwić ilość nauki, normalka, wiele osób przez to odpada na starcie i zostają najmocniejsi, taki urok medycyny ...
tola
to jest uniwersytet medyczny wiec chyba nie powinno Cie dziwić ilość nauki, normalka, wiele osób przez to odpada na starcie i zostają najmocniejsi, taki urok medycyny ...
25.01.2012
10.12.2011
niedoszły lekarz
orka, zakuwanie, zarwane noce...egzaminy, zaliczenia, testy... i znowu zakuwanie, orka, powtórki, zaliczenia... i od nowa ... i końca nie widać...
Zaboina
Pytanie: w jakim charakterze mogę pracować jeśli skoncze studia na Wydziale Nauk o Zdrowiu? Na stronie nie znalazlam informacji, czy tam sa jakies specjalizacje. Czy to praca w administracji czy jako dietetyk? Gdzie moge znalezc wiecej na ten temat? Dodam, ze nie interesuje mnie scisla medycyna z zajeciami w prosektorium i szukam czego w ramach uczelni, ale przyjemniejszego do studiowania.
16.05.2011
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu