• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu

uczelnia publiczna, 61-871 Poznań, ul. Królowej Jadwigi 27/39, (+61) 835 50 00,

Położona tuż nad samą Wartą, w sąsiedztwie starego stadionu im. Edmunda Szyca, poznańska Akademia Wychowania Fizycznego to uczelnia z ponad 90-letnią tradycją. Najpierw zwana Katedrą Higieny Szkolnej i Teorii Wychowania Fizycznego, od 1950 roku stanowi odrębną placówkę.

Obecnie poznański AWF prowadzi rekrutację na kilka kierunków studiów I i II stopnia. Wśród nich są: fizjoterapia, dietetyka, turystyka i rekreacja, taniec w kulturze fizycznej oraz neurobiologia. Ale oferta dydaktyczna Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu to rzecz jasna także sport i wychowanie fizyczne - dwa najważniejsze kierunki dla każdej uczelni sportowej. Absolwenci AWF-u mogą być między innymi trenerami, dietetykami lub wybitnymi sportowcami!


Ocena uczelni

7.54 / 10
93 głosów

Opinie (93)
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu, AWF Poznań

Nikii
Czy ktoś ze studentów Tańca w kulturze fizycznej byłby chętny żeby popisać o tym ?
14.08.2022
14.08.2022
Nikii
Z czego trzeba pisać rozszerzoną maturę żeby studiować Taniec w kulturze fizycznej ? I jakie muszą być wyniki z matury? Z ilu osób jest tworzona grupa na studia z tańca?
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Knadydat22 z dnia 27.07.2022
Przepraszamy za nieporozumienie i prosimy o wyrozumiałość. Przy weryfikacji dokumentów ponad 1000 kandydatów liczymy się z popełnieniem błędu, jednak staramy się, aby takie sytuacje nie miały więcej miejsca. Gratulujemy dostania się na naszą Uczelnię.
02.08.2022
27.07.2022
Knadydat22
W trakcie rekrutacji pomimo poprawnego wprowadzenia wyniku ze świadectwa dojrzałości i aneksu oraz dostania się z pierwszej listy, zostałam posądzona o próbę oszustwa poprzez wpisanie wyższego wyniku niż rzeczywisty i zostałam skreślona z listy przyjętych. Błąd został skorygowany, jednak była to rażąca pomyłka i niesmak pozostał.
Fizjo
Witam, czy można się przenieść w drugim semestrze ze studiów prywatnych na kierunku fizjoterapia do AWF w Poznaniu o tym samym kierunku, jeśli zwolnią się miejsca? Czy będzie potrzeba odrabiania przedmiotów jeśli podstawa programowa będzie nieco inna?
14.07.2022
04.07.2022
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Dominika z dnia 02.07.2022
Dzień dobry, Nie udostępniamy progów punktowych z lat ubiegłych, ponieważ co roku są zmieniane zasady rekrutacji na naszej Uczelni. Punktacja z lat ubiegłych będzie nieadekwatna do obowiązującej rekrutacji.
Dominika
Hej, jaki był próg punktowy na dietetykę w 2021 roku? 2020?
02.07.2022
16.11.2021
Greta z Garbem
Tak czytam komentarz Zmiennej X i zastanawia mnie jak ty się tam dziewczyno znalazłaś? Pewnie się znamy, być może byłyśmy na tym samym roku a może i w grupie i ci powiem zmienna X - gadasz jak potłuczona. Najlepsza ekipa ever. Nie chcę rzucac nazwiskami ale profesorki od współczesnego, klasyki a, nawet tego cholernego 'berusol', (niecierpiałam) - rewela. W tym całym wpisie widzę jedno, jakiś chyba nieświadomy konflikt z którymś z pedagogów, albo okazało się, może nie tyle poziom, ale nie Twoje klimaty: moze wolisz coś bardziej sexy? A że pandemia dałła i nam i profesorkom popalić.... Powiem ci jedno ZmiennnaX, wiem, bo widziałam, poza jedną osobą, większośc pedagogów prowadziłła zajęcia z malutkich swoich pokoików, takich jak mój, więc ja wręcz odwrotnie niż ty, spojrzalam na nich jakoś tak inaczej po ludzku, a nie jakk nna zadne pierniczoną kastę. Skkąd ty w ogóle mmasz takkkie skkojarzenie hinduskie? Ciekawe. Wiem, że nikt nie czyta tych durnym postów, ale chciałam by było sprawiedliwie. Gadam z ludźmi, może 2-3 osoby nieco zawiedzione - ale czym innym, że za mało ich techniki. Pozostali..... przyjdźcie na nasze absolutorium i popatrzcie na nasze twarze! To będzie odpowiedź who is wright pozdrowionka - Greta z Garbem
Zmienna X
Rok życia stracony na tej uczelni na kierunku Taniec pozostawił wielki niesmak w pamięci. W czasie pandemii organizacja "nauki" polegała na nagrywaniu tańca i wykonywania skomplikowanych akrobacji bez żadnych BHP nauczyciela i wysyłaniu ich nauczycielowi drogą elektroniczną. Część uczniów miała znajomość wykonywania tych ćwiczeń- bo ich pasją był taniec współczesny- druga część narażała swoje zdrowie wykonując po raz pierwszy te ćwiczenia bez nadzoru instruktora. Dodam, że było to rażącą dyskryminacją dla osób, które nie miały wcześniej kontaktu z tańcem współczesnym, uniemożliwiało to również zaliczenie kierunku osobom z uboższych rodzin, które nie miały przestrzeni nagrać video. Od początku czuło się dyskryminację wśród "baletnic" z bogatszych rodzin i przez rodzaj wykonywanego tańca i nikt sobie z tego nic nie robił. Podział niczym system kastowy w Indiach. Uczelnia też nie jest wyposażona w psychologa, co powinno być zapewnione zwłaszcza na kierunku AWF- wiadomo- rywalizacja, często kontuzje itd. Na kierunku taniec nie było żadnego przedmiotu typu drama, czy sztuka, były za to przygotowanie do karate i nauka układu kata unsu, z wypowiedzi studentów, nikt tego nie potrzebował do praktyki. Przedmiot obciążał psychicznie mnie i moich znajomych z roku. Ćwiczenia te nie brały pod uwagę indywidualnych predyspozycji uczniów, a bazowały one na "fizyce kwantowej" i "zbiorowej energii".... Upokorzenie, poniżanie uczniów, w moim odczuciu nadużywanie swojej władzy i leczenie kompleksów ego, niewyrozumiałość co do budżetu uczniów- segregacja na to, że tańsze maty do ćwiczeń nie nadają się na przedmiot. Wg mnie, nauczyciele powinni mieć solidne przeszkolenie pedagogiczne i porozwiązywane problemy natury osobistej, zanim wezmą sobie pod opiekę młode pokolenie. Brak szacunku i poniżenie, zwracanie się nieadekwatne do dorosłych studentów. Wiele do życzenia pozostawiał plan zajęć. Nie polecam
08.11.2021
06.09.2021
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Kasiunia z dnia 02.09.2021
Na kierunku Turystyka i Rekreacja zajęcia z pływania są obowiązkowe. Program studiów jest dostępny na naszej stronie.
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Daria431 z dnia 01.09.2021
Dzień dobry, W Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu prowadzimy studia tylko w trybie stacjonarnym (dziennym).
03.09.2021
02.09.2021
Kasiunia
czy na specjalności "menadżer hotelarstwa i gastronomii" są zajęcia na basenie lub inne sportowe? Na jakie przedmioty jest największy nacisk?
Daria431
Czy kierunek na uczelni wychowanie fizyczne jest dostępny zaocznie? Czy jest dostępny tylko jako studia dzienne?
01.09.2021
25.08.2021
Asia
do kiedy trzeba złożyć taki wniosek ? można już teraz?
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Asia z dnia 21.07.2021
Dzień dobry, Starając się o przeniesienie, należy złożyć wniosek i zgodę muszą wyrazić dziekani jednego i drugiego wydziału. Może pojawić się problem, ponieważ jest duża różnica programowa między jednym a drugim kierunkiem.
29.07.2021
21.07.2021
Asia
Czy trudno przenieść się w czasie studiów z jednego wydziału na drugi? np. będę na TiR, a będę chciała przenieść się na fizjoterapię czy jest wgl taka możliwość
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla X z dnia 14.07.2021
Dzień dobry, tak, istnieje możliwość przeniesienia się do nas z innej Uczelni na ten sam kierunek.
16.07.2021
14.07.2021
X
Czy jest możliwość przeniesienia się na ten sam kierunek na uczelni z innego miasta?
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Krzysiek z dnia 10.05.2021
Dzień dobry, Jeżeli w pierwszym naborze nie zostanie uzupełniony limit na wymienionym kierunku, wtedy zostanie uruchomiony nabór dodatkowy, który trwa do połowy września. Jeżeli limit zostanie uzupełniony w pierwszym naborze, wtedy nie ma możliwości dostania się na podany kierunek w naborze dodatkowym.
13.05.2021
10.05.2021
Krzysiek
Witam! Czy będzie możliwość na kierunek sport dostać się po poprawionej maturze czyli w jakimś drugim naborze czy też będę musiał czekać rok do następnej rekrutacji?
Alicja
czy na dietetykę potrzeba dodatkowego rozszerzenia czy np polski podstawa angielski podstawa i rozszerzenie starcza?
26.04.2021
15.01.2021
AWF Poznań
odpowiedź dla Kinga z dnia 15.01.2021
Dzień dobry! Zasady rekrutacji na rok akademicki 2021/2022 są już znane i dostępne na stronie dla kandydatów: https://www.awf.poznan.pl/pl/studia-i-st#zasady-rekrutacji. Zachęcamy do dołączenia do grupy na Facebooku i śledzenia najnowszych informacji: https://www.facebook.com/groups/Rekrutacja2020. Pozdrawiamy!
Kinga
Hejka, mam pytanie (może trochę dziwne ale wolę się spytać) czy w związku z sytuacją jaka jest w kraju i z egzaminami maturalnymi które zostały zmienione, zostanie też zmieniona rekrutacja na AWF czy nie będzie to miało żadnego znaczenia? Pozdrawiam, liczę na odpowiedzi
15.01.2021
03.09.2020
AWF Poznań
odpowiedź dla Laura z dnia 02.09.2020
Dzień dobry! Nie, ocena z WF-u nie będzie brana pod uwagę podczas rekrutacji na studia. Konkurs świadectw uwzględniać będzie wyniki z części pisemnej egzaminu maturalnego z języka polskiego (poziom podstawowy lub rozszerzony), języka obcego (poziom podstawowy lub rozszerzony) oraz jednego z przedmiotów dodatkowych: biologii, chemii, fizyki, geografii, historii, wiedzy o społeczeństwie lub matematyki (poziom rozszerzony). Postępowanie rekrutacyjne na kierunku Fizjoterapia obejmuje także egzamin sprawnościowy z pływania na dystansie 50 metrów (czas przepłynięcia dystansu punktowany jest od 1 do 10). Zachęcamy do śledzenia informacji na stronie Uczelni: https://www.awf.poznan.pl/pl/rekrutacja-aktualnosci oraz na Facebooku: https://www.facebook.com/poznanawf Pozdrawiamy!
Laura
Hej, mam pytanie czy ocena z wf liczy się na dostanie się na studia. Aktualnie mam całoroczne zwolnienie pooperacyjne z wf nie wiem, czy w jakiś sposób będzie to zagrażało dostaniu się na fizjoterapię. Proszę o odpowiedzi
02.09.2020
23.06.2020
AWF Poznań
odpowiedź dla Nati z dnia 22.06.2020
Dzień dobry, podczas ubiegłorocznej rekrutacji na jedno miejsce na kierunku Fizjoterapia przypadało 5 kandydatów. W AWF Poznań nie ma progów punktowych, ponieważ zmianie ulegają zasady rekrutacji (pod uwagę brane są inne przedmioty lub zmienia się ich liczba w porównaniu do lot ubiegłych), dodatkowo w tym roku nie odbędą się egzaminy sprawnościowe, co również wpłynie na liczbę punktów uzyskanych przez kandydatów. Ponadto wyniki matur co roku są inne. Zachęcamy do dołączenia do grupy na Facebooku "Rekrutacja 2020", gdzie dostępne są najnowsze informacje o rekrutacji w AWF Poznań (https://www.facebook.com/groups/Rekrutacja2020/). Pozdrawiamy!
Nati
Czy trudno się dostać na kierunek fizjoterapia ? Czy ktoś orientuje się jakie były progi punktowe w zeszłym roku ?
22.06.2020
27.05.2020
Ronaldo
Jednym z moich najgorszych wyborów życiowych jak na razie , było pójście zaraz po maturze na AWF na Fizjoterapie ,zupełnie nie trafiłem z tym wyborem , nie mogłem poradzić sobie z kilkoma przedmiotami , dlatego postanowiłem się przenieść na inną uczelnię na zupełnie inny kierunek ,,Zarządzanie '' BHP jestem już po licencjacie i teraz jestem na 1 roku magisterki . Nie mam żalu do siebie czy do wykładowców , że nie zdałem , lecz w sposób jaki traktują wykładowcy uczniów jest jak dla mnie karygodny , wydaje mi się , że lepiej traktuje się więzniów w więzieniach w Polsce niż uczniów na tej zacnej uczelni , przez dłuższy czas miałem myśl , aby nie kontynuować dalszego studiowania jak to tak ma wyglądać i poszedłem na prywatną uczelnię w Poznaniu i nagle okazało się można w normalny i ludzki sposób kontynuować naukę i być traktowany jak człowiek :) i nie chodzi mi o to , że mają traktować uczniów jak szlachciców , lecz proponował bym wysłać tych kilku ,,Pseudo profesorków '' na kurs kultury osobistej . Na AWF jedynym plusem byli wspaniali ludzie których miałem okazje poznać z którymi mam kontakt do dzisiaj . Studiowałem tam w 2016 r. i mam nadzieję , że sytuacja od tamtego czasu się poprawiła .
Rekrutacja AWF Poznań
odpowiedź dla Sandra z dnia 22.05.2020
Na kierunku Fizjoterapia umiejętność pływania jest obowiązkowa. Na pierwszym semestrze studenci mają obowiązkowe zajęcia na basenie przygotowujące do obozu letniego. Obóz letni odbywa się po pierwszym roku studiów i jest obowiązkowy dla wszystkich studentów. Na obozie należy zaliczyć dyscypliny sportów wodnych.
25.05.2020
22.05.2020
Sandra
A czy na fizjo trzeba umiec pływac? Czy śmiało mogą iść osoby które nie potrafią ale chcą się nauczyć
sandra
Fizjoterapia polecacie awf czy medyczny?
22.05.2020
13.05.2020
AWF Poznań
odpowiedź dla daria z dnia 03.05.2020
Dzień dobry, nasza studentka Dietetyki tak opisuje zajęcia na basenie: "Są bardzo przyjemne! Osoby, które nie potrafią pływać lub się boją mają szansę pod okiem wykwalifikowanych prowadzących nauczyć się i oswoić z wodą, natomiast osoby, które już potrafią pływać doskonalą swoją technikę. Celem tych zajęć jest to, aby każdy uczestnik radził sobie w wodzie i mógł czerpać z tego radość." Nie ma się więc czego bać :)
daria
warto wybrac dietetyke na awfie nie umiejąc pływac? chciałabym ale boje się tego
03.05.2020
24.04.2020
AWF Poznań
odpowiedź dla Łukasz z dnia 20.04.2020
Dzień dobry, najważniejsze są wyniki egzaminów maturalnych, więc, nawet bez klasy mistrzowskiej lub sportowej, zachęcamy do udziału w rekrutacji. Wszystkie informacje dotyczące zasad i etapów rekrutacji w AWF Poznań dostępne są na stronie: https://www.awf.poznan.pl/pl/studia-i-st#zasady-rekrutacji Pozdrawiamy!
Łukasz
Czy mam szanse będąc już przez 3 lata sędzią piłkarskim i bardzo interesując się sportem dostać się na kierunek sport na AWF w Poznaniu nie mając klasy mistrzowskiej/sportowej?
20.04.2020
14.04.2020
AWF Poznań
odpowiedź dla Majki z dnia 13.04.2020
Dzień dobry, tak, umiejętność pływania jest wymagana. Jednym z etapów rekrutacji na kierunek Wychowanie Fizyczne jest egzamin sprawnościowy, który polega na przepłynięciu dystansu 50 metrów bez zatrzymania. Zachęcamy do zapoznania się z zasadami rekrutacji na stronie: https://www.awf.poznan.pl/pl/studia-i-st#zasady_wf Pozdrawiamy!
Majki
Chcę isc na wychowanie fizyczne , czy muszę na rekrutacji umiec plywac?
13.04.2020
25.03.2020
X
Jeśli chce się psuć sobie nerwy to bardzo proszę. Mimo tego, że studenci są meeega ludźmi i poszczególne zakłady mają naprwdę cudownych wykładowców, którzy są tam z pasji i dają bardzo dużo wsparcia, to jednak zdarzają się ewenementy jak np. zakład anatomii, który się panoszy po uczelni i czują się zawsze bezkarni. Podejrzewam, że jest to wpływ braku ludzi od anatomii. Uczelnia potrafi dopuścić do usunięcia z listy studentów uczniów mających średnia 4,5 mino tego, że ewidentnie nauczyciel akademicki uwziął się na studencie. Dziekani obu wydziałów to cudowni ludzie, którzy chcą jak najbardziej pomoc studentowi.
Dancer
Jeśli myślicie o uczelni to tylko AWF!!! A jeśli o kierunku to na pewno Taniec!!! Fantastyczna atmosfera, znakomite nazwiska i przede wszystkich inni ludzie - jak to sie mówi sztosik ;) pomożemy Vi ze wszystkim jesteśmy rodziną i to lepszą niż ta ze zdjęć 😀 to na Nas czekałeś 💗
28.02.2020
14.01.2020
AWF
odpowiedź dla Karo z dnia 13.01.2020
Dzień dobry, Taniec jest kierunkiem dla wszystkich, którzy lubią taniec i mają jakiekolwiek doświadczenia związane z tańcem, chociażby takie jak Pani. Podczas studiów studenci poznają i doskonalą różne techniki taneczne, zatem zapraszamy w nasze progi :)
Karo
Chciałabym się dowiedzieć czy na kierunek taniec, jest w stanie dostać się osoba, która parę lat wcześniej tańczyła w małej formacji a teraz ćwiczy sama dla siebie . Czy jest to kierunek tylko i wyłącznie dla bardziej profesjonalnych osób.?
13.01.2020
03.12.2019
Wiki
Absolutnie ODRADZAM tą uczelnie!!! Jeżeli chcecie ocalić swoje nerwy, rozum i życie przed zniszczeniem. Jestem na FIZJOTERAPII mgr. Od roku 2019 zmieniły się osoby u władz i niestety cała uczelnia upadła...byłam na Poznańskim AWFie przez cały licencjat i było całkiem dobrze, sporo praktyki, przyjaźni wykładowcy. Jednak MAGISTERKA to nieporozumienie! TYLKO humanistyczne przedmioty, zero praktyki i wiedzy fizjoterapeutycznej. Aktualnie kształcą tam samych humanów, pedagogów i psychologów jednak nie fizjoterapeutów... Dziekanat oszukuje studentów i nie szanuje w ogóle ich praw, sytuacje które nadają się wręcz do sądu...!!! Część wykładowców jest na prawdę świetna, lecz jest ich garść i są gatunkiem wymarłym na AWFie. Wszyscy DOBRZY wykładowcy zrezygnowali z prscy tam- a to coś znaczy. Jednak są wykładowcy, którzy ABSOLUTNIE nie szanują studentów! Poniżanie, brak szacunku, obiecują jedno robią drugie, jednego dnia respektują zasady, drugiego dnia zapominają o czym mówili...Przekazywane są ze strony dziekanatu i wykładowców non stop sprzeczne informacje, za który obwiniani są studenci...!!! A plan zajęć? Standardem jest 10/11/12 h ciągiem zajęć kilka razy w tygodniu. Mówię oczywiście o sytuacji od roku 2019 bo wiem, ze poprzednie roczniki miały lepszą sytuacje. TA UCZELNIA TO NIEPOROZUMIENIE. Jeżeli ktoś myśli nad składaniem tu papierów, niech porzuci te myśli. NAJGORSZA UCZELNIA!
Amil
Cześć, czy wiecie jak wygląda proces praktyk? Mam na myśli to, czy dzwonią z zakładu do szkół i pytają o studenta, który odbywa teraz praktyki? Problem jest w tym, że nie jestem w stanie zrobić praktyk i myślę, żeby coś wykombinować. Dajcie znać
05.10.2019
07.08.2019
AWF
odpowiedź dla Tosia z dnia 06.08.2019
Tak
Tosia
czy dobrze rozumiem zapisy na stronie AWF że jest jeszcze możliwa rekrutacja na kierunek Turystyka i Rekreacja?
06.08.2019
24.07.2019
Niepełnosprawny sportowiec
Hejt dla AWF POZNAŃ za jawną dyskryminację osób niepełnosprawnych! Hańba wam!
Rafal
Cześć, ktoś wie jakie są progi na kierunek sport/wf?
08.07.2019
24.02.2019
Klaudia
Fizjoterapia Hej myślę nad tym kierunkiem i szukam osób które miałyby ochotę popisać na temat tego kierunku. Czy warto iść na dzienne. I tym podobne. Mój email klauton8@gmail.com będę bardzo wdzięczna za jakiś kontakt 😁 Pozdrawiam
taniec w kulturze fizycznej
rozważam studia na AWFie w P-niu na kierunku - taniec w kulturze fizycznej, Prosze o opinie, czego się spodziewać, jaki jest poziom, z kim zajęcia, realne perspektywy pracy?
20.02.2019
12.02.2019
do fizjo
Hej ,niestety nie mogę znaleźć nigdzie ,ale ja mając max za pływanie (10 pkt) i zdając maturę z rozszerzonej biologii na 50%(75 pkt) byłem około 40 na liście ;)
fizjo
Hej, wie ktoś jaki był w tym roku próg punktowy na fizjoterapię stacjonarnie?
09.11.2018
22.09.2018
Student
Studiuję fizjoterapię. Całe te studia to wyciskanie kasy na warunki. Anatomia i biochemia to szkoła przetrwania na której wymagają wiedzy czasami nie wiadomo z czego. Nie da się nawet przewidzieć z czego będzie kolejny termin, który potrafi być oddalony od poprzedniego tylko o 4dni. Na moim roku odpadło bardzo dużo osób, które wiedzę miały ogromną i się starały. Poza przedmiotami, które są ważne można łatwo zapłacić za te, które do zawodu w niczym nam się nie przydadzą jak np. Ochrony środowiska zy zdrowie, a środowiśko. Plan zmienia się ciągle i czasami z dnia na dzień. Trudność zaliczenia przedmiotu zależy od tego na kogo się trafi jako grupa. Niektórzy wypuszczają z zajęć 2h przed czasem podczas bloków lub nierealizują materiału, a potem egzamin praktyczny ma się z kimś kto wymaga rzeczy których nie pokazano. Sportowcy którzy nie mają ITS wcale też nie mają łatwiej mimo, że uczelnia jest sportowa. Nie liczcie też na więcej zajęć sportowych niż na np UM. Lipa.
Natt
Studiowałam dietetykę dziennie na awfie. Pierwsze trzy semestry to była szkoła przetrwania. Na pierwszym roku zajęcia były czasem od 7 rano (basen) do 21 ( kończyły się chemią). Ciężko było to wszystko ogarnąć, dużo ludzi odpadało. Anatomia to hardcore, warunki po 500zl. Ale... Później było już tylko lepiej. Trzeba nauczyć się jak się u kogo uczyć. Na żadnej uczelni nie jest kolorowo i z perspektywy czasu myślę że AWF dużo mnie nauczył. Najbardziej właśnie że niemożliwe jest możliwe bo udało mi się skończyć te studia :) Największym błędem awfu jest dowalanie masy przedmiotów, które są w ogóle niepotrzebne. Ale Z tego co wiem aktualnie nowe roczniki na dietetyce mają już dużo lepiej także polecam ;)
19.07.2018
24.04.2018
Zawiedziona
Nie polecam nikomu tej uczelni!!! Nic się nie nauczyłam przez te lata nawet nie można było uzyskać materiałów ani pomocy od wykładowców. Panie w sekretariacie są tak nieuprzejme i maja się za nie wiadomo kogo. Uczelni zależy tylko na pieniądzach. Usuwają specjalizacje bez Twojej zgody, nie informują o zapisach do promotorów, nie odpisują na maile nie wstawiają ocen na czas wiec nie przysługuje ci zniżka studencka bo panie w sekretariacie nie chcą ci podbić legitymacji, masz o 20 zajęcia i o 8 rano drugiego dnia już wejściówkę z przedmiotu. Zajęcia polegają na przepisywaniu prezentacji. Dziekan robi co chce, wykładowcy również. Plan jest tragiczny wiele jest niepotrzebnych przedmiotów. Godzin biochemii 16 pierwszej pomocy z 48. Totalna nieogranixacja i starta pieniędzy. Nie polecam dietetyki ani w ogóle tej uczelni.
Fizjo
Studiowałam niestacjonarnie fizjoterapie na AWF w Poznaniu i powiem szczerze te studia wykańczały mnie psychicznie. Wiadomo w tygodniu pracowałam, a zajęcia odbywały się nie co 2 tygodnie, a w każdy weekend, piątek, sobota, niedziela. Czasami od 8 do 20. Biblioteka, kafejka, sekretariat wszystko czynne tylko od poniedziałku do piątku do godziny 15, 16 pracując nie jesteś w stanie nic załatwić. Dodatkowo koszt to 750 zł miesięcznie! To żart ? Nie! Strasznie się zawiodłam na tak znanej I cenionej uczelni!
10.04.2018
15.03.2018
Kama
Aktualnie jestem na 3 roku turystyki, już po pierwszym roku zaczęłam bardzo żałować że wybrałam awf... Jedyne co było fajne to obóz sportowy na koniec 1 roku. Ogólnie uczelnia uczy tylko jak zrobić prezentację w power poincie i nic więcej. Osoby prowadzące zajęcia kompletnie się do tego nie nadają, wykłady to czytanie slajdów, a ćwiczenia to zadawanie prezentacji, które do niczego nie prowadzą. Ogólnie wydział tir mega niezorganizowany, żeby się czegoś dowiedzieć to graniczy z cudem. Prowadzący widać że nie są zainteresowani nawet tym co sami przedstawiają, na wykładach nawet ziewaja z nudów. Angielski na poziomie gimnazjum. Jeżeli ktoś tak jak ja ukończył technikum hotelarskie lub gastronomiczne to nie polecam wyboru awf, ponieważ o 8 wiele więcej wiedzy będziecie mieć po technikum.
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
14.03.2018
19.02.2018
AWF czy UM?
Pytanko - Fizjoterapia w Poznaniu będzie bardziej owocna przy uczęszczaniu na Uniwersytet Medyczny czy AWF? O tym drugim widzę, że sporo złego ludzie piszą. Po czym poradzę sobie lepiej w przyszłym zawodzie?
Przemo
Totalna beznadzieja!!!
15.02.2018
12.02.2018
Zawiedziona
Wybor AWF to najwieksza pomysla mojego zycia. Studiowanie tutaj to najgorszy okres mojego życia. Nienawidze tej uczelni
Anna
Ta uczelnia to kompletna pomyłka. Zarówno na studiach stacjonarnych jak i niestacjonarnych. Ale przejdźmy do opinii o zaocznych, gdyż wzbudzają one we mnie najwięcej nienawiści do owej uczelni. Kierunek fizjoterapii płatny 625 zł miesięcznie, warunki 500 zł, poprawa semestru 1500 zł, zajęcia piątek od 14 do niedzieli do 20 (nieważne czy pracujesz w zawodzie czy nie w piątek musisz się zjawić na zajęciach - kpina!), dziekanat studiów niestacjonarnych - jeżeli uda się Wam tam dodzwonić to jest to porównywalne z wygraną w totka. Biblioteka nieczynna w weekend, w tygodniu max do 17. Sesja w tygodniu = musicie brać urlop w pracy 2 razy w roku, a plus praktyki na nie też trzeba wziąć urlop/lub kombinować jeżeli się nie pracuje w zawodzie. Ciągła papierologia, płaszczenie się przed władzami, żeby tylko poszli Ci na rękę. Totalnie w poważaniu mają studentów, zależy im tylko na zdobywaniu punktów, przez szkolenie kadry i nadawanie stopni naukowych, wszystko żeby tylko mieć wyższy numerek w rankingach. Słaba kadra pedagogiczna, prędzej zniechęcą do studiów (bo przecież na rynku jest przesyt fizjoterapeutów, cytując "może za granica Was zechcą") niż czegoś Was nauczą. DNO i jeszcze raz DNO nie polecam. Drugi raz nie poszłabym na tę uczelnię, żałuję, że nie zmieniłam uczelni w trakcie toku studiów.
12.12.2017
17.10.2017
Kasia
PATOLOGIA URZĘDNICZA! Studiowałam na dwóch uczelniach i to, czego doświadczyłam na AWFie, woła o pomstę do nieba. Ciężko pominąć fakt, iż dwie panie z dziekanatu traktowały studentów jak śmieci, próbując robić z nich idiotów, niestety często nieudolnie. Najpierw proponowałabym ogarnąć sztukę pisania listów elektronicznych, bo nie wiem, czy te panie wiedzą, ale istnieje coś takiego jak interpunkcja i ortografia. Poza tym uczelnia jest naprawdę w porządku, miło wspominam okres studiów. Fajne wyjazdy, przesympatyczni ludzie, a gdyby nie oni, nie wytrwałabym ani jednego semestru!
xyz
Czy mogę mieć problem z dostaniem się na zaoczne studia na AWF ? jeśli zdałąm maturę na ok 60%?
10.07.2017
22.06.2017
anna
Wydział Turystyki i Rekreacji na AWF to jakaś pomyłka, sztuka dla sztuki, chyba tylko po to, by zapewnić pracę kadrze tej pseudo uczelni, na której uczono mnie takich bzdur jak statystyka czy gry i zabawy, a nawet nie zająknęli się na temat systemów rezerwacyjnych niezbędnych do pracy w biurze podróży. Napisałam pracę magisterską, w której jako pierwsza ppruszyłam problem terroryzmu w turystyce, a pan "prof" Siwiński jako moj promotor, ograniczył się do przeczytania spisu treści i podsumowania. Żenada! Za to praca, która została wyróżniona, kolejna zresztą na temat motywacji w zawodzie fitness, była plagiatem z rocznika lub dwóch wcześniej. Omijajcie tą uczelnię szerokim łukiem, lepszy start w życie zawodowe da Wam byle kurs turystyczny. Śmiech na sali!
Daniel
Jedno wielkie dno. Nie polecam zero zorganizowania. Zbierają tylko kasę na warunkach dlaczego? dlatego, że wykładowcy mają zły dzień wkurzony - nie zdajesz. Anatomia poprawki 200 osób wchodzi na poprawkę 10 bo więcej nie przymuję koniec i tyle. Zero szacunku ludzie czekają od 5 rano żeby czekać aż o 11 dyżur się zacznie.. dramat nie polecam nikomu. Może ktoś by coś z tym zrobił w końcu ale nie bo po co..
21.06.2017
04.06.2017
magma
Witam, rozważam pójść na AWF do Poznania lub Krakowa na magisterkę wydział fizjoterapii.Czy ktoś orientuje się jaki jest poziom dydaktyczny na tych uczelniach i którą uczelnie wybrać.
Marta1234
Interesuje mnie gdzie łatwiej sie dostać czy na Awf do Poznania czy Warszawy kierunek fizjoterapia . Może mi ktoś pomuc ?
06.04.2017
17.08.2016
neurobiologia
Co to jest ta Neurobiologia tak w realu? czego student się uczy? Gdzie pracuje po skończeniu takiego kierunku? I jak jest on trudny?
DejW
Witam, chce isc na awf do Poznania, mam pytanko, z jakich przedmiotów cisną najbardziej? czy gimnastyka oraz pływanie jest ciężko zdać? czy z wykładowcami idzie się w miare dogadac?
15.10.2015
11.06.2015
mam pytanie
robię licencjata na Uniwerku Łódzkim na TiR, i chcę się przenieść na magisterskie do innego miasta (Poznań lub Gdańsk najchętniej), czy mogę z uniwersytetu iść na AWF takżę na kierunek Turystyka i Rekreacja????
Jasiu
Witam, rozważam pójście na AWF do Poznania, czy testy z biologii są na dość wysokim poziomie? W technikum niestety nie mam biologii i jestem ciekawy, czy przygotowując się przez rok na własną rękę dam radę je zaliczyć, a może nie są aż tak kluczowe? Czy zajęcia na pierwszym roku z biologii są bardzo ciężkie?
10.06.2015
10.06.2015
Jasiu
Witam, rozważam pójście na AWF do Poznania, czy testy z biologii są na dość wysokim poziomie? W technikum niestety nie mam biologii i jestem ciekawy, czy przygotowując się przez rok na własną rękę dam radę je zaliczyć, a może nie są aż tak kluczowe? Czy zajęcia na pierwszym roku z biologii są bardzo ciężkie?
tomas13
Już wiem, że popełniłem błąd idąc na tę uczelnię na dietetykę. Jestem z pierwszego rocznika (uruchomili w ubviegłym roku) i niestety jest wiele niedociągnięć. Widać i czuć na każdym kroku, że to dopiero raczkuje. już lepeij iśc na jakąs prywatną, gdzie prowadzą to od kilku lat i mają już wszytsko zorganizowane... Ale atmosfera na studiach bardzo dobra i z tego względu móglbym polecic:)
14.05.2015
15.11.2013
kasia
Jako absolwentka AWF TiR mówię Wam - to łatwy i przyjemny kierunek. Wspaniała atmosfera i ludzie. Możliwość imprezowania bez granic. Genialny obóz w Chycinie. Niezapomniane wyjazdy na ćwiczenia terenowe. Po prostu wspaniałe 4,5 roku! Jeśli komuś tylko na tym zależy to polecam AWF. Jeśli chodzi o naukę to, to raczej taka szkółka, gdzie zawsze sprawdzają obecność i traktują Cię bardziej jak ucznia niż studenta. Dobrze że jeszcze nie ma dzwonków na przerwy :) Nauka języków - fikcja! Za duże grupy przede wszystkim. Uczą tylko o Polsce zapominając zupełnie o turystyce międzynarodowej. Ale najgorsze jest to, że perspektywy pracy w zawodzie znikome. A to przez niedostosowany do potrzeb rynku program zajęć. Uczą Cię bardziej regułek niż wiedzy praktycznej. Jak potem szukasz pracy w hotelu na przykład to na rozmowie kwalifikacyjnej okazuje się, że ani nie masz doświadczenia (bo na praktyki nikt poważnie nie patrzy) , ani nie umiesz obsługiwać hotelowego programu rezerwacyjnego (żadnego). Bo na studiach wymielili Ci od myślnika tylko listę istniejących programów i potem na rozmowie o pracę umiesz tylko je wymienić. I ewentualnie dostajesz pracę na recepcji...no a nie po to studiowałeś chyba!
Piotr
Najgorsza szkoła jeżeli chodzi o przyjazny stosunek do studenta. Panie w dziekanacie wredne i nieuprzejme. Co o tym myslą Dziekani?
04.09.2013
20.05.2013
asdf
Bałagan w dziekanacie, wykładowcy (poza napawającymi nadzieją wyjątkami) myślą, że ich przedmiot jest najważniejszy na świecie, uczelnia nieprzyjazna, ludzie "wyoutsideowani", trzymają się w swoich klikach. O akademiku a la wczesny Gierek nie wspomnę. Wprawni bez problemu uciągną na ściągach... ale czy warto ?
monika
Jeżeli ktoś chce sobie postudiować przyjemnie to polecam AWF TiR. Jeśli natomiast ktoś jest bardziej ambitny i nie chce się uwsteczniać to niech wybierze inną uczelnię. Chociażby ze względu na języki, których kształcenie jest w opłakanym stanie.
07.11.2012
16.08.2012
faks
AWF Piaseckiego w Poznaniu jest super! Takie studia to najlepszy scenariusz jaki mogłam sobie dla mojego życia wymyślić! Zawsze lubiłam sport więc studiowanie na uniwersytecie nie wchodziło w grę, liczyło się tylko to, czy dostanę się na AWF. No i się dostałam, spełnienie marzeń :)
veri
no i własnie to jest moja zajefajna uczelnia, każdemu polecam. pozytywna kadra, sport jest na pierwszym miejscu :) zaplecze dydaktyczne dobre i ludzie fajni. poziom całkiem dobry, gdyby bylo ciężej mogłabym sobie nie poradzic. polecam ogólnie
02.06.2012
30.05.2012
katz
Wg. perspektyw wcale nie jest tak trudno się utrzymać, a poziom jest raczej przeciętny, tzn. nie jest niski, ale nie ma problemu z utrzymaniem się, wystarczy czasami trochę się pouczyć i chodzić na zajęcia, bo z tym największy przypał później jest, a nie wszyscy lekarze zwolnienia dają :)
arek
Tak się "przespacerowałem" po poznańskim awfie i stwierdzam, że budynki dydaktyczne i ogólnie obiekty sportowe mają bardzo przyzwoite. Ciekawi mnie jeszcze tylko jak to wygląda jeśli chodzi o stopień trudności utrzymania się na uczelni, zaliczeń itp
01.04.2012
20.03.2012
zosia-samosia
AWF AWF ! Świetnie jest tutaj, mprezowy klimat, wysportowani faceci, wiele możliwości ! Najgorzej z campami, ale ogólnie wszystko na plus !
wątpiący
Info dosyć trafnie, a co dokładnie będzie na tym dniu otwartym? Bo zazwyczaj to nudne przechadzki po kampusie czy tam ośrodkach dydaktycznych.. A to mogę sobie, z całym szacunkiem, zrobić na własną rękę
03.03.2012
24.02.2012
info
W związku z coraz bliższą maturą, uczelnie organizują dni otwarte - w tym nasz AWF. Serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych, będziecie mogli wyrobić sobie sami opinię o tej uczelni i efektach jej kształcenia : Zapraszamy wszystkich zainteresowanych - 17 marca, godz.10.00, Aula AWF, ul. Królowej Jadwigi 27/39. Emocje gwarantowane!
sąd
Nie chcę tutaj operować nazwiskami, ale na niektórych wykładowców i ćwiczeniowców naprawdę TRZEBA uważać. Poza tym wszystko ok, dobra baza, ciekawe zajęcia. Najlepiej wspominam wyjazdy zaliczeniowe !
17.02.2012
12.02.2012
iqq
Przede wszystkim LUDZIE ! Najlepsi studenci w kraju, sami pozytywni wariaci, aż chce się chodzić na uczelnie ! Kadra.. zróżnicowana, ale nie narzekam osobiście, na innych kierunkach trochę marudzą. Zdecydowanie polecam AWF jak i sam POZNAŃ !
turysta
Witam, waham się między AWF w Gdańsku i Poznaniu, powiedzcie mi proszę, czy Zarządzanie Turystyką stoi tutaj na wysokim poziomie? Nie odnalazłem zbyt wielu opinii na ten temat. Pozdrawiam - turysta
26.01.2012
25.01.2012
sylwia
w tym roku pisze maturę i chciałabym pójść na wychowanie fizyczne, nauczyciel wf-u lajtowa praca, ja mam niezłe osiągnięcia sportowe(np 1 miejsce w zawodach wojewódzkich-biegi sztafetowe) mieszkam w Poznaniu i moje rodzice za wszelką cenę chcą, żebym studiowała w tym mieście, słyszałam parę pozytywnych opinii(szczególnie od znajomych moich staruszków) na temat AWF-u w Poznaniu ale jakoś nie widzie mi sie przyszłość w tym mieście na oku rodziców, czy ta szkoła jest na prawdę taka dobra jak twierdza moi rodzice?
do Antka
masz troche racji, ale nie do konca, bo jelsi ci sami wykladowcy od Was prowadza zajecia na uczelni prywatnej, mniejsza o to, na ktorej, ale wiem, ze sie bardzo staraja, przykladaja do zajec, robia porzadne materialy i gotowe konspekty dla studentow niestacjonarnych, to niby dlaczego na AWF-ie mialoby byc lepiej?
25.01.2012
23.01.2012
antek
najlepsza fizjoterapia jest na AWF-ie, inne uczelnie prywatne maja wykladowcow od nas i tym sie chwala, prawda jest jednaj taka, ze nic nie dorowna porzadnej uczelni panstwowej z tradycjami
mirek
Polecam, atmosfera i ludzie ekstra. Program również, szkoda tylko że są profesorowie jak ten od żywienia, którzy psują opinie o szkole ... :/ Tak czy siak - nie żałuję ;)
09.01.2012
09.12.2011
ilona
moja kolezanka studiowala na AWF w POznaniu, dziś pracuje jako kupiec w sieci Obi, ale to, co jej dobrego pozostalo z tych studiow i czego jej zazdroszcze, to swietnie jezdzi na nartach i caly czas ma super kondyche, cha, cha
Grzybek
Zrobiłem rozeznanie i wybrałem turystyke i rekreację na AWF-ie. Z tego co widzę, to przyzwoita szkoła, ma dobra opinię, inni też oceniają ją dość wysoko. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu.
15.05.2011