• TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

uczelnia niepubliczna, woj. wielkopolskie, 61-022 Poznań, ul. Nieszawska 19, (+61) 871 15 30, wshig@wshig.poznan.pl

Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu jest placówką od wielu lat obecną na wielkopolskim rynku edukacyjnym i najstarszą uczelnią tego typu w Polsce. Kształci na kierunku turystyka i rekreacja na studiach licencjackich oraz uzupełniających magisterskich.

Szkoła stawia sobie za cel dostosowanie programu nauczania do aktualnych wymagań pracodawców oraz wyposażenie studenta w specjalistyczną wiedzę i praktyczne umiejętności. Placówka daje możliwość uczestniczenia w stażach organizowanych w najlepszych sieciach hoteli na całym świecie oraz w zagranicznych wyjazdach na konkursy gastronomiczne. WSHiG dba również, w ramach współpracy międzynarodowej, o wymianę studencką uczestnicząc w programie Erasmus+. Dzięki niemu studenci mają możliwość wyjeżdżać na atrakcyjne staże zawodowe do Hiszpanii, Francji, Grecji, Luksemburga, Włoch, Anglii oraz Irlandii. Osoby planujące karierę w branży hotelarsko-gastronomicznej mogą bliżej przyjrzeć się ofercie szkoły oraz wymaganiom rekrutacyjnym.


Ocena uczelni

7.88 / 10
60 głosów

Opinie (133)
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, WSHiG Poznań

Olga_Mi
Czy macie porównanie studiów w tej uczelni TiR stacjonarne, ale za kasę ze studiami na UAM, tez odpłatnymi, zaocznymi? Chodzi mi głownie o poziom nauczania, program kształcenia, kadrę naukową, realizowane wyjazdy z zajęciami w terenie - mówiąc krótko, gdzie lepiej studiować?
10.06.2022
12.10.2021
WSHiG Rekrutacja
odpowiedź dla niezdecydowana z dnia 11.10.2021
Dzień dobry, zajęcia już się rozpoczęły i odbywają się hybrydowo. Tak dołączy Pani do studentów, którzy już rozpoczęli zajęcia. Materiały otrzyma Pani od wykładowcy. Proszę wypełnić formularz. Do grupy dołączy Pani w momencie dostarczenia dokumentów potrzebnych do rekrutacji i podpisania umowy. Przesyłam link do strony, gdzie znajduje się formularz oraz informacje na temat rekrutacji. https://www.wshig.pl/Rekrutacja-20212022.html https://www.wshig.pl/Wymagane-dokumenty.html https://www.wshig.pl/Wymagane-dokumenty_08d.html Serdecznie zapraszamy z poważaniem Zespół WSHiG 61 8 711 551 sekretariat@wshig.poznan.pl
niezdecydowana
Czy w tej uczelni studia już się rozpoczęły stacjonarne? Czy przedłużona rekrutacja oznacza, że dołączę do studentów, którzy chodzą obecnie na zajęcia? Ktoś mi przekaże materiały z ćwiczeń, na których nie byłam wcześniej? Jak to technicznie wygląda? Jak szybko nowy kandydat dołączy do grupy licząc od dnia wypelnienia formularza na stronie?
11.10.2021
08.09.2021
WSHiG
odpowiedź dla Alicja z dnia 24.08.2021
Szanowna Pani Alicjo, przesyłam link do strony Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, gdzie znajdzie Pani program studiów z informacją jakie przedmioty oraz w jakiej ilości godzin będą na specjalności Hotelarstwo i Gastronomia. https://www.wshig.pl/Plany-studiow.html. W razie pytań zachęcam do kontaktu sekretariat@wshig.poznan.pl, 61 8 711 551 udzielimy szczegółowych informacji na temat tej specjalności.
Alicja
W opisie specjalności Hotelarstwo i gastronomia jest miedzy innymi hasło dotyczące sztuki kulinarnej - pytanie; co to oznacza w praktyce? jak dużo godzin w ciągu I, II i III roku dotyczy gastronomii, gotowania, diet, żywienia, itd.? Czy kończąc studia na kierunku Turystyka i Rekreacja, w tej właśnie specjalności HiG mogę w przyszłości pracować jako dietetyk, czy to są już osobne studia?
24.08.2021
26.02.2021
Lidka
Wiem, że teraz z praktykami pewnie krucho, ale w normalnym trybie jak to wygląda? Uczelnia organizuje? Czy są one efektywne?
WSHiG
odpowiedź dla Anna z dnia 11.12.2020
Dzień dobry, specjalność należy wybrać w momencie rekrutacji. Do momentu rozpoczęcia roku akademickiego można zmienić specjalność. W trakcie studiów również można zdecydować się na zmianę specjalności jednak jest to związane z załatwieniem wielu formalności. pozdrawiamy Zespół WSHiG
15.12.2020
11.12.2020
Anna
Kiedy wybiera się specjalności? Podczas rekrutacji, czy w toku studiów?
Zespół WSHiG
odpowiedź dla Maja z dnia 30.10.2020
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu prowadząc kierunek Turystyka i Rekreacja realizuje na wszystkich specjalnościach przedmioty modułu podstawowego, kierunkowego oraz specjalnościowego. Na specjalności Hotelarstwo i Gastronomia przedmioty z obszaru żywieniowego i gastronomicznego oraz ćwiczeń praktycznych to ok.: 30 procent
09.11.2020
30.10.2020
Maja
Szkoła hotelarska, a kierunek turystyczny. Rozumiem, że dominują przedmioty kierunkowe. Jaki jest więc udział kształcenia z zakresu gastronomii?
Zespół WSHiG
odpowiedź dla pytanie o wyjazdy z dnia 13.10.2020
Szanowni Państwo, w związku z sytuacją epidemiologiczną w Polsce i na świecie wyjazdy na praktyki na ten moment zostały mocno ograniczone. W tej chwili na przykład Hiszpania i Grecja nie przyjmują studentów na staże zagraniczne. Jednak wyjazdy organizowane są np. do Francji i Włoch i Luksemburga. Należy brać pod uwagę, że dynamicznie rozwijająca się sytuacja związana z pandemią może sprawić, że wyjazdy za granicę zostaną całkowicie wstrzymane. Uczelnia posiada program stypendialny. Student może otrzymać pomoc materialną z tytułu: stypendium socjalnego, stypendium Rektora oraz stypendium dla osób z przyznanym orzeczeniem o niepełnosprawności. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat stypendium i Regulaminem przyznawania pomocy materialnej. https://www.wshig.pl/student/socjalne/stypendia/ Z poważaniem Zespół WSHiG
14.10.2020
13.10.2020
pytanie o wyjazdy
Moja kuzynka studiowała na tej Uczelni 4 lata temu i co roku wyjeżdżała zagranicę latem do pracy. W ten sposób zarabiała pieniądze, ale też miała fajne wspomnienia. W tym roku turystyka wyjazdowa stanęła przez pandemię, co zachwiało moje przyszłoroczne plany na studia na Turystyce i rekreacji (maturę mam w maju 2021). Czy macie informacje, odnośnie praktyk płatnych w tym roku? czy uczelnia wysyłała studentów do Grecji czy Hiszpanii? czego można się spodziewać za rok? Czy szkoła jakoś inaczej pozwala zarobić na studia? na stronie nie znalazłam żadnych informacji na ten temat. Może od Was się dowiem, jak to wyglądało w to lato.
???
Różne opinie krążyły o tej szkole. Jak jest teraz?
23.09.2020
14.09.2020
WSHiG
odpowiedź dla Kasia z dnia 11.09.2020
https://www.wshig.pl/2020/09/09/zarzadzenie-nr-03-08-2020-rektora-wshig-w-poznaniu-z-dn-26-08-2020-r-w-sprawie-organizacji-ksztalcenia-w-semestrze-zimowym-roku-akademickiego-2020-2021-w-zwiazku-z-covid-19/ Proszę o zapoznanie się z Zarządzeniem, które znajduje się na stronie Uczelni www.wshig.pl Na dzień dzisiejszy 14.09.2020 sesja oraz zajęcia odbywają się stacjonarnie tzn. w Uczelni. Organizacja zajęć może ulec zmianie w zależności od sytuacji epidemiologicznej. pozdrawiamy WSHiG
Kasia
Czy już wiadomo, czy studia na tej uczelni będą prowadzone od nowego roku akademickiego - online?
11.09.2020
07.09.2020
#WSHiG
odpowiedź dla Ania z dnia 31.08.2020
Zapraszamy na naszą stronę www.wshig.pl W naszej ofercie edukacyjnej posiadamy różne specjalności na Kierunku Turystyka i Rekreacja związane z hotelarstwem, gastronomią i turystyką. W ramach studiów oferujemy również płatne praktyki na całym świecie, świadczenia socjalne oraz Program Erasmus.
Ania
Hej! Chciałabym się dowiedzieć: Czy to prawda, że opłaty na tej uczelni są praktycznie za wszystko? Jak wygląda życie akademickie i poziom nauczania? Czy jesteście zadowoleni z tej szkoły?
31.08.2020
13.08.2020
Dział Praktyk
odpowiedź dla Ewa z dnia 12.08.2020
Pojedyncze wyjazdy za granicę najczęściej trwają 3 miesiące. Takie wyjazdy oferuje Francja, Hiszpania, Włochy, Niemcy. Luksemburg... Zdarzają się też wyjazdy krótsze (nawet na 1.5 miesiąca), ale są to wyjątkowe i rzadkie oferty. Niektóre kraje z kolei (np. Irlandia czy Norwegia) chętniej przyjmują praktykantów na dłuższy pobyt (4-6 miesięcy). Każdy student wybiera więc taką ofertę, która mu najbardziej odpowiada.
Ewa
Na jaki czas realizowane są zagraniczne wyjazdy na praktyki?
12.08.2020
06.08.2020
Aga
Ja uważam, że super radzą sobie z pandemią wynajem pustych sal to rewelacyjne rozwiązanie ekonomiczne.. Należy brać wzór. BRAWO!!
Martyna
Słyszałam, że fajne praktyki tu mają? Potwierdzacie? Warto się w tej szkole kształcić?
05.07.2020
02.04.2020
Iza
Polecacie studia tutaj?
Iza
Jak się studiuje w tej uczelni? Jakieś opinie, refleksje?
25.03.2020
26.02.2020
Marek
Jaką specjalność polecacie w tej szkole?
WSHiG
odpowiedź dla ?? z dnia 06.12.2019
Dzień dobry, W wyborze miejsca praktyki jest pełna dowolność. Można odbyć tylko praktyki krajowe (korzystając z własnych kontaktów lub z ofert uczelni). Można też wyjechać za granicę organizując sobie staż samemu lub korzystając z ofert uczelni (oczywiście pod warunkiem spełnienia warunków określonych przez danego pracodawcę).
09.12.2019
06.12.2019
??
Czy uczelnia narzuca miejsce praktyk, czy jest dowolność?
WSHiG
odpowiedź dla Adam z dnia 14.11.2019
Szanowni Państwo, uprzejmie informuję, że kierunek studiów to Turystyka i Rekreacja, a specjalność związana z gastronomią to: Hotelarstwo i Gastronomia na której prowadzone są przedmioty z tym związane. Proszę zapoznać się programem studiów dla poszczególnych specjalności. http://www.wshig.pl/katalog-przedmiotow-ects/ z poważaniem Milena Jasiurkowska
18.11.2019
14.11.2019
Adam
Czy są jakieś specjalności związane z gastronomią? Czy gastronomia jest tylko w nazwie uczelni?
WSHiG administracja
odpowiedź dla Malwina z dnia 27.09.2019
Dzień dobry, oczywiście, wybierając specjalność Języki obce w turystyce, hotelarstwie i gastronomii będzie miała Pani możliwość nauki wszystkich 4 języków wybranych przez siebie. Zeszłoroczny plan znajdzie Pani pod linkiem http://www.wshig.pl/student/plany-dyzury-adresy-e-mail/plany-zajec-2/. Zachęcam również do kontaktu mailowo na adres marketing@wshig.poznan.pl w celu otrzymana szczegółowego pakietu danych dotyczących specjalności Języki obce w turystyce, hotelarstwie i gastronomii. Pozdrawiam, Administracja WSHiG
30.09.2019
27.09.2019
Malwina
Chcę zapytać o specjalność na TiR - Języki obce w turystyce, hotelarstwie i gastronomii (tylko w trybie stacjonarnym). Doszukałam się na stronie uczelni krótkiego opisu, gdzie jest mowa o możliwości nauki 4 języków spośród - angielski, niemiecki, włoski, francuski, hiszpański, norweski. Mi zależy oprócz angielskiego rzecz jasna na języku włoskim i hiszpańskim. Czy mam gwarancję, że szkoła mi umożliwi studiowanie tych 3 języków? Nie widzę planu zajęć rozpisanego dla tej specjalności, może źle szukam. Gdybyście podesłali swój wykaz alb napisali, gdzie znajdę program studiów to by m była wdzięczna.
Martyna
odpowiedź dla Karolina z dnia 12.09.2019
Witam, tak na studia dzienne jeszcze trwa rekrutacja - należy wypełnić formularz zgłoszeniowy pod tym linkiem http://www.wshig.pl/zapisy-on-line/ i postępować zgodnie z krokami, które Pani otrzyma :) W przypadku jakichkolwiek trudności bądź pytań prosimy o kontakt pod numerem telefonu 61 8 711 550.
13.09.2019
12.09.2019
Karolina
Czy na studia dzienne jest rekrutacja?
problem ze stroną?
Czy też tak macie, że jak chcecie wejść na stronę WSHIG to pojawia się wam komunikat z ostrzeżeniem, że ta strona jest niebezpieczna? Ja zignorowałam i weszłam na stronę, ale teraz się zastanawiam, czy wirusa nie złapałam, bo mi się komp muli.
20.08.2019
18.06.2019
malwina
Czy kierunek ma związek z gastronomią, czy typowo turystyczny?
Ольга
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu это очень хорошая высшая школа для тех кто не любит теорию. Практику которую дает этот ВУЗ не получишь ни где. Поступала из Украины через http://studentway.org.ua. Из минусов это отсутствие своего общежития.
23.01.2019
22.10.2018
pytanie o języki obce i migowy
Pytanie do studentów; na jakim poziomie jest język angielski w WSHiG? jakie inne są możliwe języki do wyboru? Czy to prawda że jest też język migowy? ponoć kiedyś był, moja znajoma mi mówiła, ale trochę mi się to dziwne wydaje.
koszty
czy ta cena 350 zł za czesne to jest jakaś duża zniżka wobec normalnej ceny? Bo na stronie podają wszędzie ta samą czyli 350 zł za miesiąc. Czy może się zdarzyć że podniosą ją na drugim albo trzecim roku? Czy to już z umowy wynika, że bedzie do końca nauki 350 zł miesięcznie?
09.10.2018
04.10.2018
kurs przewodnika po Poznaniu
czy polecacie kurs na przewodników po Poznaniu robiony przez WSHiG (fundacja Visit Poznań), mam na mysli ten kurs od 24 października (środy, soboty)??? zastanawiam się nad nim, z myślą o oprowadzaniu indywidualnych klientów. Gdzie ewentualnie jeszcze są organizowane kursy, żeby sobie porównać liczbę godzin, program i cenę?
Ika13
Czy dużo jesteś osób na pierwszy rok na hotelarstwo i gastronomie zaocznie ?:))
29.09.2018
23.09.2018
oferty pracy?
Czy te oferty pracy na stronie uczelni sa adresowane tylko do studentów WSHIG? czy każdy może się zgłosić?
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
03.09.2018
03.09.2018
o inauguracji
czy dostaliście jakiś list z informacją o Inauguracji ? pyta, bo na stroie szkoły jest ogłoszenie, wiadomość dla tych, co się obronili, ale nie ma info dla studentów rozpoczynających teraz studia? może na maila coś wam wysłali???
TiR - rekrutacja trwa
Dla tym co jeszcze się zastanawiają - rekrutacja do WSHiG nadal jest możliwa. Obecnie nie pobierają opłaty za wpisowe. Więcej info na stronie plus bezpośrednio na uczelni.
03.09.2018
17.05.2018
olejandra
szkoła jak każda inna - ma plusy i minusy. Plusem są języki - jeśli chcesz nauczyć się kilku jednocześnie to jest to najtańsza i najlepsza " filologia" w Polsce. Zaraz wyjaśnię dlaczego. Obecnie pracuje jako tłumaczka w zagranicznej firmie . Dostałam prace właśnie dzięki znajomości 3 języków. Nie czytajcie proszę komentarzy tych, którzy przez cale studia nie robili nic poza krytykanctwem stosowanym. WSHIG daje możliwość nauki języków bez całej tej nudnej otoczki filologicznej - typu łacina, historia języka, historia literatury.... czyli teorii. Daje za to możliwość natychmiastowego wyjazdu do kraju, gdzie tym językiem ludzie się posługują, zarobienia tam pieniędzy, poznania kultury itd. To nie jest szkoła dla idiotów, a dla ludzi, którzy wiedzą jak pokierować swoją edukacją. Polecam.
ulka
Fakt, że studia w WSHIG są drogie. Tak zawsze było, ale też uczciwie trzeba powiedzieć, że każdy student może na niespokojnie zarobić w czasie wakacji, kiedy jedzie na praktyki i dostaje wynagrodzenie za pracę, która jest normalna, ciężka, bo na kuchni, salach restauracyjnych, w barach, itd. Ale kasa jest bardzo przyzwoita. Warto mieć taką wiedze i świadomość, bo inne szkoły nie daja takich możliwości. Ja sobie chwalę.
02.05.2018
07.01.2018
morfeusz
a ile % z matury trzeba mieć aby dostać się na gastronomię
Alicja
czy koncząc studia na kierunku TiR na przykład w tej Szkole - mam uprawnienia do oprowadzania wycieczek po Poznaniu? jak to wygląda? czy jest to jakoś uregulowane prawnie? i jednocześnie drugie pytanie; czy mozna skończyć zupełnie inny kierunek studiów, który nie jest związany z turystyka i rekreacją i zostać przewodnikiem / pilotem po mieście? bardzo bym prosiła o odpwoiedź.
16.10.2017
13.10.2017
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
kwestia opłat za studia - pytanie
Patrzyłam na stronie tej szkoły, ile kosztują studia. Z zapisu wynika, że studnt płaci za studia za każdy miesiąc, cały rok, także w wakacje. Czy tak jest zawsze? Czy we wszystkich szkołąch prywatnych płaci się w wakacje na naukę, która się nie odbywa? No bo przecież w lipcu i sierpniu i wrześniu nie ma zajęć na uczelni???
10.10.2017
06.10.2017
dot. rekrutacji
czy można dołaczyć na studia na pierwszy rok w drugiej połowie listopada? znacie takie przypadki? przejdzie taki myk czy raczej nawet nie próbować?
opinia o wshig - polecam
Od ludzi z branży oraz samych studentów wiem, że WSHiG w Poznaniu jest najlepszą tego typu szkołą w Polsce. Można się spinać na konieczność płacenia... ale sorry, każda prywatna uczelnia każe sobie płacić za naukę. Natomiiast to, co macie tutaj super, to: zaplecze dydaktyczne, profesjonalne zajęcia, fajnych wykładowców, a przede wszystkim praktyki. Jak jedziesz w wakacje do hotelu w Grecji czy Hiszpanii do dostajesz kasę, która Ci wystarcza na roczne opłaty. Pokaż mi inną prywatna uczelnię, która daje swoim studentom takie możliwości??? Bo ja nie znam.
04.10.2017
30.08.2017
julia
WSHiG nie należy do tanich, fakt - za czesne płacisz może i więcej niż na paru innych poznańskich uczelniach, ale też specyfika uczelni z Nieszawskiej jest inna. Natomiast trzeba wyraźnie powiedzieć, że student może sobie na czesne zapracować, w końcu po to są organizowane wakacyjne wyjazdy zagraniczne, gdzie uczymy się zawodu, ciężko pracujemy, ale też płacą nam za to.
Sylwia K
Czy ktoś wybrał tą uczelnię na studia podyplomowe? Zastanawiam się nad kierunkiem Zarządzanie nowoczesnym obiektem hotelowym.
23.08.2017
30.05.2017
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
Nina.O
U mnie były tylko 3 osoby chętne więc siłą rzeczy nie zostało to otworzone. Żeby powstała grupa musi być chyba 10 czy 15 osób, o ile dobrze pamiętam.
21.05.2017
27.03.2017
xyz
Witam, planuję nauę na tej uczelni, i jestem ciekawa jak wyglądają języki obce na studiach niestacjonarnych. W praktyce jest tylko angielski? Czy rzeczywiście otwierane są grupy dla chętnych nauki więcej niż jednego języka?
Xhsuope
450 czesne , 400 zł przedłużenie sesji, 800 zł przyspieszenie sesji, kurs bhp przed praktykami za granice 300 zł, na początku roku płacisz za szafkę indeks, legitke i indetydikator około 50 zł. Jesli masz dzianych rodziców to spoko - a podwinie Ci sie noga finansowo to nie masz co liczyć na cuda bo po 3 msc jestes skreślony z listy studentów. jesli chcesz zrezygnować z uczelni musisz zapłacić za całe 2 lata studiów czyli Ok 11 tys zł. Mało kto o takich rzeczach wspominał i polecam dokładne czytanie umowy zanim ją podpiszecie. Jedyne co jest plusem to praktyki zagraniczne w których najlepsze oferty są pod biurkiem lub porozdawane grupie Ukraińskiej.
08.03.2017
22.01.2017
koble
Niedługo się okaże, że nie trzeba mieć żadnych wyników, żeby dostać się na studia, teraz najgorsze głąby dostają papierek, oczywiście mówię o kiepskich szkółkach, w których nie trzeba nic robić... osobiście uważam, że takie szkoły powinny zostać zamknięte a na rynku zostałyby te, które faktycznie czegoś uczą, jak np WSHiG
studia bez matury?
Tutaj Was koledzy i koleżanki zaskoczę, w tym roku pojawił się pomysł aby osoby bez matury mogły dostawać się na studia, nie wiem na czym się skończyło ale osobiście jestem przeciwna takim reformom...
17.12.2016
12.10.2016
info do anonimowych
studia licencjackie - 3 lata, a uzupelniające magisterskie - jeszcze kolejne dwa lata. Czyli łacznie masz 5 lat studiów. mozesz zrobić licencjata na jednej uczelni, ale juz mgr na innej, w innym mieście, żeby coś sobie odmienić, poznac nowych ludzi, porównać szkoły, itd. A co do tego "technika" to chyba nie za bardzo - z ojej wiedzy wynika, że mature trzeba mieć, zeby zacząć studia.
anonimowa198
Hej, mam do Was takie pytanie. Czy muszę mieć zdana maturę czy wystrczy zdany technik?
10.10.2016
31.08.2016
anonimowy
Ile lat trwa szkoła czy studia takie??
nie znasz życia, jeśli nie pracowałeś w gastro :D
turystyka jest nieodłącznie powiązana z gastronomią a to za sprawą hotelarstwa, dość szczegółowo umawianego na zajęciach, jeśli Cię to interesuje to możesz wybrać specjalność hotelarstwo i gastronomia ;)
27.07.2016
20.07.2016
gotująca
Moje hobby to gotowanie, lubię też podróżować. Chciałabym prowadzić swoją restaurację, czy to odpowiednia szkoła? Są jakieś kucharskie kursy itp ?
Majlo
Witam. Chciałbym dowiedzieć sie kilku rzeczy na temat tej uczelni. Moze wypowiedzieć sie absolwent lub student wshig? Przede mna wybór studiów i proszę powiedzieć czy warto zainteresować sie ta opcja.
19.05.2016
29.02.2016
lolx3
Moim zdaniem to świetnie, że uczelnia daje możliwości nauki trzech języków obcych, a dodatkowo jeszcze języka migowego. Języki obce to w obecnych czasach podstawa, a w turystyce czy hotelarstwie to już w ogóle... Poziom uczelni zdecydowanie wysoki, świetnie przygotowuje do późniejszego podjęcia zawodu. Z tymi językami to też nie jest taka ciężka sprawa, choć dobrze by było znać choć podstawy z dwóch. W moim przypadku był to angielski i niemiecki i z trzecim też bez problemu sobie poradziłam. Wykładowcy mają na względzie to, że dla większości studentów spotkanie z trzecim językiem to coś zupełnie nowego, więc nauka zaczyna się od podstaw.
Ewa95
Witam Chciałam studiować na tej uczelni, ale przeraża mnie ilość języków obcych. Proszę o informację jaki jest naprawdę poziom, a zwłaszcza w kwestii językowej. Pozdrawiam. Ewa
13.01.2016
30.11.2015
harman89
Witam w 2013 roku zapisalem sie na studia w tej szkole , stracilem prace poszedlem zreyzygnowac z zajec ktore sie wogole nie zaczely ... mam problem szkola wytoczyla mi proces sadowy mam zaplacic 3000 zl , odsetki plus sprawa sadowa czy oni oszaleli ... moze mi8al ktos podobny przypadek do mojego
marta
niestety nie miałam osobistej styczności ze studiami podyplomowymi ale robiłam rozeznanie rynku, ponieważ jestem na 4 roku Tir.. jeśli chodzi o tą uczelnię: ma bardzo dobre opinie wśród studentów, a to chyba najważniejsze, wysoki poziom, konkrety nie lanie wody. Moim zdaniem warto!
25.10.2015
19.10.2015
podyplomowe studia
mam pytanie, czy ktoś robił studia podyplomowe Animator i Manager kultury??? ja kończe Turytykę i Rekreację na UAM i chcę iść w kierunku eventów, stąd to pytanie, znacie program i możecie coś więcej powiedzieć, czy warto?
:-)
już dawno po inauguracji a oni nadal wysweitlaj ato ogłoszenie.....
18.10.2015
13.10.2015
dla kogo to biuro
na stronie Uczelni jest info o Biurze POdróży Asian, dla kogo to biuro działa? dla studentów? t tutaj są oferty wyjazdów i pracy? bo ja tu nic nie widzę, żadnych ofert nie ma...
kama
To nie jest strona z ogłoszeniami mieszkaniowymi ;)
13.08.2015
29.07.2015
VVVV
Bede studiowac w Poznaniu, ale mam problem z mieszkaniem, ktos wie o wolnym mieskaniu niedaleko uczelni ?
fajny klimacik
studiuje zaocznie i bardzo sobie chalę wybór wshig, szkoła ma naprawdę fajny klimat, na co składa się wiele rzeczy, restauracje, sale dydaktyczne, cale zaplecze dostepne dla studentów, eventy których jest mnóstwo, tutaj ciągle się dużo dzieje, i można wiele się nauczyć, jeśli tylko się chce, miałam obawy co do opłat, wiedziałam że można wyjeżdzać na wakacje do hoteli zagranicznych, ale ja za bardzo nie chciałam wyjeżdzać na 2 czy 3 mce, na szczęście okazało się że poznańskie restauracje bardzo chętnie zatrudniają nas w wakacje do ogródków, a klienci zostawiają niezłe napiwki :-)
05.04.2015
07.02.2015
studenciok
Pragne postawic publiczne pytanie dot. przedmiotów: Metodologia badan naukowych prowadzonego na studiach mgr przez panią T oraz Projekt badawczy prowadzony na studiach mgr. Po co istnieją dwa przedmioty o tej samej tematyce?. Badania naukowe, to nie tylko ankieta o czym zdaje sie nie wiedziec p. T. Metodologię badań naukowych prowadzi magister, Stawiam pytanie: a jakie to badania naukowe prowadziła Ta Pani, jakie ma osiągnięcia w zakresie nauki. Idziemy na przedmiot projekt badawczy, i dopiero oczy otwieramy o co chodzi w tych badaniach naukowych. Po co uczelnia wydaje pieniadze na takie "dziadostwo"? My tego nie chcemy słuchać , my chcemy wiedzy treściwej.........
Bolek
Uczelnia jest pożądana w swiecie, i tego nikt nie kwestionuje. Dzisiaj mamy 7 luty 2015 rok , a więc trwa sesja egzaminacyjna w WSHiG. Pytam się: gdzie są ECTS przedmiotów na stronie uczelni: Turystyka na rzecz zdrowia, oraz Turystyka w polityce panstwa. Ano brak jest tych ECTS. Przedmioty te były prowadzone na 4 i 5 roku studiów magisterskich w semestrze zimowym , są wyznaczone dyżury wykladowcy Pana D. Jak student ma przystąpic do zaliczenia przedmiotu, gdzie brak jest opisow tych dwóch przedmiotów? Dziadostwo, krotko ujmując. Druga sprawa, to stawiam publiczne pytanie: po co wprowadzono te przedmioty, jaki był sens wprowadzenia ich w uczelni, skoro są wykladane przedmioty: planowanie turystyczne, produkt turystyczny i polityka turystyczna , oraz współczesne tendencje w turystyce? Po co to wszystko, brak skladu i ładu. Płaci się wykladowcy "za nic', gdyż nic z tego nie wynika. Po co, na co, bo tak sobie życzy chyba tylko koordynator. To sa przedmioty zbędne dla nas studentów. Nie umiem, nie potrafię dokonać wyceny wycieczki krajowej, zagranicznej, dania w restauracj, ale to nikogo nie obchodzi. Zenada Panie Kanclerzu, Panie Rektorze, czas zaprowadzić z tym właściwy porządek. Kiedy zakończy się okres zatrudniania inżynierów w WSHiG, to kpina z nas studentów.
07.02.2015
26.01.2015
ccc
ta uczelnia jest świetna, nie będziecie żałować!
Mateo
Polecam bardzo gorąco wszystkim WSHIG Poznań , powiem szczerze , że nie ma drugiej takiej uczelni w Polsce , która tak dobrze szkoli specjalistów w dziedzinie gastronomi i hotelarstwa , Ja po tej szkole bardzo wiele osiągnąłem i spokojnie mogę powiedzieć , że dzięki niej jestem teraz jednym z czołowych szefów polskiej kuchni .
23.01.2015
20.12.2014
studenci WSHiG
bardzo dużo zajęć danej specjalności prowadzą wykładowcy z Katedry Turystyki i Rekreacji a nie z katedry specjalistycznej, które nic nam nie dają. W Katedrze Turystyki i Rekreacji jest najwięcej wykładowców- magistrów a najmniej studentów z turystki i rekreacji- obsługi ruchu turystycznego. , którzy prowadzą zajęcia nic nam nie dające gdyż ci ludzie może znają się na turystyce i rekreacji a nie na hotelarstwie czy marketingu, czy na zarządzaniu. Nie chcemy takich zajęć, gdzie podstawą są tzw. prezentacje . Na studiach mgr z jednego przedmiotu w jednym semestrze- to 3 prezentacje. Naszym zdaniem nie powinno się zatrudniać "ministrów' lub 'doktorów' lub profesorów, którzy nimi nie są a każą się tylko tak tytułować . Niektórzy chodzą jak "pawie" nadęte po szkole, nie ma u kogo pisać prac dyplomowych, gdyż nie są zainteresowani tę tematyką lub się nie znają na niej. Panie Kanclerzu i Panie Rektorze WSHiG, nadszedł czas odsunąć trzy panie z rektoratu, my to widzimy i słyszymy. Z takiej mąki, nie będzie chleba, tylko "zakalec'.
student WSHiG
3 grudnia 2014 r. odbyła się konferencja ponoć z nazwy "naukowa' dot. teorii i praktyki w hotelarstwie, żywieniu, turystyce i rekreacji. I co z tego wynikło? Tematyka zaprezentowana w zgłoszonych artykułach generalnie była nie związana z tematem konferencji. Opublikowano 8 artykułów dot. wychowania fizycznego, w tym: o piłce siatkowej, rugby, talentach sportowych w klasach gimnazjalnych, zapasach, kompetencjach zawodowych absolwentów uczelni wychowania fizycznego, piłce nożnej, o rzutach karnych podczas Mundialu 2014 itd, itp. Artykuły te zostały dopuszczone przez 20 - osobowe gremium Komitetu Naukowego tej konferencji. Ta konferencja nie służyła nikomu, w tym w szczególności studentom WSHiG. Artykuły nie na temat. Co nas interesuje Polskie Stowarzyszenie Turystyki? Komu to służy? Co nas interesuje współpraca transgraniczna integracji europejskiej? Co nas interesują wywody dot. kultury, rasy, narodu lub wywody ogólnikowe wręcz slogany , pustosłowia dot. turystyki? Tego nie dało się słuchać. Dobór prelegentów w obradach plenarnych był na tzw. "pokaz", czyli coś należy powiedzieć, gdyż się pokażesz. Tak to trwa od lat w WSHiG i nic się nie zmienia, występują te same Osoby w części plenarnej. Jakie efekty osiągnięto w obradach w sekcji, czy się wogóle odbyły? Tytuły niektórych artykułów z błędami merytorycznymi a to świadczy o autorze artykułu, o jego wiedzy. Szkoda czasu i pieniędzy na takie "pseudo-rozrywki" uprawiane od lat w WSHiG Panie Kanclerzu Tauber.
13.12.2014
18.10.2014
karusa
najlepsza uczelnia w tej branży w całej Polsce, do tego świetne zaplecze, rewelacyjna kadra, super klimat nie do podrobienia, co też ważne, wiele zajęć zwyczajnie mega przydatna w codziennym życiu
adam
Polecam uczelnie, studiowałem turystykę i rekreację, pierwsze praktyki w hotelu i zapewniłam sobie pracę... A to chyba na studiach najważniejsze?
07.08.2014
22.07.2014
monika
Polecam wszystkim turystykę i rekreację w WSHiG w Poznaniu! Ciekawy kierunek, dużo zajęć praktycznych co jest ważne w tym zawodzie, profesjonalna kadra podchodząca z pasją do swojej pracy i do tego bardzo miła atmosfera na uczelni ;)
kursy kucharskie
czy ktos korzystał z kursów dla kucharzy początkujących w WSHIG??? mam na mysli kurs dla normalnej osoby, która ma przecietne pojęcie o gotowaniu i chciałaby się nauczyc paru dan popisowych, zeby blysnac gdy trzeba gości przyjąc w domu i dobrze wypaść? gdzie nzależć wiecej info o tematyce kursu (czy tylko telefonicznie?) kto prowadzi te zajęcia? skąd są kucharze? i ile jest osób na takim kursie?
24.06.2014
15.06.2014
jasna
noo, i jestem kolejny rok do przodu, wszystko pozaliczane, śliczna średnia, stypendium na III rok, juz nie mogę się doczekac pisania pracy licencjackiej, WSHiG jak dla mnie, przy zainteresowaniach podróżniczych i dietetycznych, to studia dla przyjemności, choc wiąża się też ze spora praca i zwyczają codzienną nauka, ale jestem w 100 procentach zadowolona
monika
słyszałam ze na 2 roku w 2 semestrze ale pewna nie jestem, zapytam gdzieś w dziekanacie bo też mnie to interesowało....
29.05.2014
23.05.2014
specjalność
kiedy się wybiera specjalność w WSHiG? na którym semestrze?
mega pozytywnie
moja dobra znajoma tu studiuje, na zaocznych, jest zafascynowana i na maksa zakręcona tymi studiami, zyje zajęciami, ma świetne notatki, super wiedzę o dietetyce, żywieniu, opowiada o tym na każdym spotkniu, to jej pasja, bo ona uwielbia zwiedzać, prenumeruje mnóstwo czasopism odróżniczych, mówi że ta szkoła to jej największe marzenie i największa przyjemność, że nie zamieniłaby jej na żadną inną, dodam, że jest najlepsza w grupie i juz od samego początku załapała się na stypendium naukowe,
18.11.2013
02.10.2013
turystka
Jeśli ktoś chce uczyć się na kierunkach takich jak turystyka i rekreacja to nie ma lepszej szkoły w Polsce. Osobiście uważam, że WSHiG reprezentuje dużo wyższy poziom niż nie jeden uniwersytet. A to wszystko za sprawą bardzo dobrego zaplecza naukowego, odpowiednio wyposażonych sal zajęciowych i wspaniałej kadrze, której nie powstydziłaby się żadna uczelnia!
prawda o WSHiG
moze i rektor jest szalony, ale żeby tworzyc takie uczelnie i na tak wysokim poziomie, jelsi chodzi o zaplecze techniczne, to chyba jest potrzebne szalenstwo, Tauber jest osoboscia sama w sobie, to kucharz, obiezyswiat, biznesmen, gadula, kumpel, rektor, przyjaciel, wszystko po trochu, charyzmatyczny, nietuzinkowy, zakrecony, ale dbajacy o studentow i swoja szkole, nie wypowiadam sie na temat zarzutow, ale media lubia takie tematy, nawet jesli niesprawdzone, wazne, ze cos sie dzieje, Pani Ewa M-Sz jest cudowna i niezwykle wazna w tej szkole, kazdy kto ja zna - bardzo ja ceni, reasumujac - nie ma w Polsce uczelnie z takiej branzy, ktora bylab lepsza, po prostu WSHiG na najlepsze zaplecze (sale, kuchnia, restauracja, biblioteka, fitnes, itd, itd.)
12.08.2013
06.08.2013
pigwa
jest dużo zajęć ciekawych i sporo trudnych albo mało przydatnych, pewnie nic z tym nie zrobimy i każdy narzeka na coś, miałam nadzieję, że będzie więcej lużnych zajęć poświeconych żywieniu, hotelartswie, dietetyce, turystyce.... są ale nie zawsze w lekkostrawnej postaci.
student
normalna szkoła jak wiele innych, taryfy ulgowej nie ma
27.07.2013
25.06.2013
lola
a nie można jakiegoś rocznego kursu gotowania tutaj zrobić, żeby poźniej otworzyć jakiś punkt gastronomiczny albo firmę organizującą okolicznościowe poczęstunki???? mają tutaj coś takiego???
zofija
może 600 zł czesnego to nie jest mało, choc inne szkoly prywatne maja porownywalne oplaty, ale chyba zaleta tej szkoly jest to, ze mozna samemu te pieniadze zarobic w wakacje podczas praktyk, przy okazji szlifowac angielski i poduczyc sie innego jezyka, np. greckiego czy hiszpanskiego, to mnie najbardziej przekomuje,
20.05.2013
11.04.2013
Absolwent WSHiG
Uwierzcie mi ze warto. Możliwości jakie stwarza uczelnia są nieporównywalne do innych uczelni. Mimo, iż w zeszłym roku skończyłem WSHiG po 5 latach, dalej kontynuuje naukę na studiach podyplomowych:)
1rok
Pytacie o to czy dostaniecie pracę po tej szkole? Myślę, że tak, bo głównie uczelnia stawia na praktyki, na których nabieramy doświadczenia, co jest najważniejsze w pracy, no i daje możliwość zawierania kontaktów za granicą co później może pomóc nam na starcie z pracą :) Właśnie zaczynam 2 półrocze na I roku studiów, i już się załapałam na praktyki we Włoszech także czekam na czerwiec! A co jeszcze najważniejsze, praktyki dają te szanse, że bez problemu można zapłacić z góry za rok studiów!
02.04.2013
02.04.2013
1rok
Pytacie o to czy dostaniecie pracę po tej szkole? Myślę, że tak, bo głównie uczelnia stawia na praktyki, na których nabieramy doświadczenia, co jest najważniejsze w pracy, no i daje możliwość zawierania kontaktów za granicą co później może pomóc nam na starcie z pracą :) Właśnie zaczynam 2 półrocze na I roku studiów, i już się załapałam na praktyki we Włoszech także czekam na czerwiec! A co jeszcze najważniejsze, praktyki dają te szanse, że bez problemu można zapłacić z góry za rok studiów!
werfjyetrre
Dopisuję się do pytania poniżej. Warto?
30.03.2013
13.02.2013
niezdecydowany
zastanawiam się nad tymi studiami ale nie wiem czy dostanę po nich pracę... pytanko do absolwentów czy jest praca czy się opłaca i czy dobrze uczą...
Karolina
Kwestie finansowe są jednymi z najważniejszych. Bo jak nie masz kasy to żadne studia nie będą Cię cieszyć tylko ciągle zmartwienie skąd wziąć pieniądze. Ale kierunki takie jak hotelarstwo czy gastronomia są pożądanymi w dzisiejszych czasach więc warto to studiować tylko nie jestem pewna czy akurat w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu...
25.11.2012
23.11.2012
krzysiek38
To jest najgłupsza i najbardziej żenująca rzecz jaką miałem nieprzyjemność zrobić w swoim życiu.W tej chwili mam 38 lat i wykasowałem na szczęście tą szkołę z Cv,nie raz się musiałem tłumaczyć na rozmowach i miałem pytania:a to co?a ja szczerze odpowiadałem:błąd młodości.Nie żartuję,naprawdę szkoda kasy,czasu,wszystkiego!
adam
najlepsza szkoła w Polsce! dużo praktyk zagranicznych :)
23.11.2012
23.11.2012
kasia
studiowałam tu 3 miesiące, ale ze względów finansowych byłam zmuszona zrezygnować, wiec może niech ktoś inny się wypowie? Bo ja od października znów planuję rozpocząć studia na WSHiG w Poznaniu.
Zuźka
Miałam tu studiować ;d już nawet byłam zdecydowana ale w końcu wybrałam Warszawę ;p Czasem jeszcze żałuję bo w Poznaniu mam więcej znajomych, bardziej podobała mi się wizja studiowania na WSHiG w Poznaniu ;p ale niestety, tak się ułożyło, tak musi zostać ;p
15.11.2012
09.11.2012
klara
to poczytaj tutaj o studiach w Twoim mieście, bo może faktycznie Kielce są daleko od poznania, ale szukając zawsze znajdziesz uczelnie dla siebie :)
niezle
wstukalam w googla hotelarstwo i gastronomia studia w kielcach wszystkie informacje, a przenioslo mnie tutaj, na poznan, troche za daleko od nas, ale dobrego zycze :-)
30.10.2012
06.09.2012
kasuja w wakacje siano?
sluchajcie, czy to normalna praktyka w prywatnych szkolach, ze w wakacje placi sie za studia??? czy tylko w wshig tak jest??? bo patrze na tebelke, co prawda o polowe mniej, ale to jest kasa!!! za co ja mam im placic w lipcu czy sierpniu???
romek
Ja chcę być kucharzem w jakiejś restauracji, bo zawsze lubiłem gotowanie, mam trochę własnych przepisów itd., no ale nie wiem czy dobrze postąpiłem wybierając się do wyższej szkoły hotelarstwa i gastronomii. Mam problem z nabieraniem praktycznego doświadczenia, bo zbyt wiele czasu zabierają mi... studia.
01.09.2012
24.08.2012
brzegwarty
No i taka uczelnie to rozumiem! Zamiast robić kursy, na własną rękę szukać stażu, tutaj można się dobrze podszkolić z gastronomii i zdobyć dobry dyplom. Fajna jest Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii, a poza tym jest w Poznaniu, co w moich oczach działa na jej korzyść, bo lubię to miasto!
aid
@czwartaodkońca: oczywiście, w końcu to uczelnia gastronomiczna, dziwne gdyby nie można było po niej zostać kucharzem! To znalazłam na stronie Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu: "Specjalność hotelarstwo i gastronomia uczy studentów praktycznych umiejętności na krajowych i zagranicznych stażach oraz dostarcza studentom wiedzy niezbędnej do podjęcia pracy kulinarnej w zawodzie dobrze wyszkolonych kucharzy, barmanów, kierowników restauracji i barów, zgodnie z międzynarodowymi standardami, w ramach przemysłu turystycznego i hotelarskiego".
18.08.2012
15.08.2012
happysad
Spoko uczelnia, podoba mi się miejsce w Poznaniu w którym jest położona, niedaleko wynajmuję mieszkanie, więc mi pasuje. Poza tym zajęcia są ciekawe, raczej nie staram się od nich 'migać' tak jak to miałam dawniej [w liceum :D] w zwyczaju.
czwartaodkońca
właśnie przeczytałam komentarze i mam pytanko; czy po tej szkole mogę zostać kucharzem?
07.08.2012
06.08.2012
trollface7
z tego co słyszałem to ta oferta jest dla wszystkich studentów, nie tylko dla wybranych ;)
emil
Czy ta uczelnia organizuje praktyki dla wszystkich, czy tylko dla niektórych, wybitnych studentów? Widzę że na stronie internetowej uczelni jest informacja o praktykach, ale nie wiem czy jest po to żeby ładnie wyglądać, czy może przedstawia realną ofertę dla każdego studenta.
22.07.2012
11.07.2012
cook
@kasia: z pewnością nie zaszkodzi, zawsze lepiej patrzy się na ludzi z doświadczeniem niż na 'zielonych' w temacie. na studiach każdy pracuje na siebie, więc wszystko czego nauczyliśmy się kiedys jest pomocne. ja też słyszałam dobre opinie o uczelni i na nią poszlam, bez zadnej praktyki zawodowej, ale tez daje rade ;)
kasia
super strona szkoły! już prawie jestem na nią zdecydowana, bo słyszałam też wiele dobrego od znajomych. mam tylko jedno pytanie? czy po technikum gastronomicznym będzie mi łatwiej na tej uczelni? miałam praktyki w Warszawie w wielu hotelach np sheratonie. czy to pomocne?
03.07.2012
20.06.2012
jest ok
zdecydowanie najlepsza prywatna szkoła gastronomiczna w Polsce, naprawdę cieszę się że tu trafiłam. wykładowcy reprezentują dobry poziom, nie są bufonami dla których studenci się nie liczą. starają się o studentów, bo ci płacą za nauczanie. fajnie jest tutaj studiować. a po zajęciach na Maltę, piweczko, chill out ;)
lokalizacja jest super, przy Malcie
kto to pisze? przeciez ta szkola ma budynek na przeciw Malty, niedaleko ZOO, jaka to kiepska lokalizacja??? kiepski to jest Debiec, albo jakiej inne wywiejewo, spojrzcie sobie na mape, jasne ze nie Sw. Marcin, ale dojazd kilka minut i bez probemu zadnego, budynek po generalnym remoncie, klimat hotelowy, sale na wypasie, z prywatnych gastronomicznych i turystycznych to najlepsza w Polsce uczelnia i to bez sciemy,
05.06.2012
03.06.2012
pzn
nieszawska niestety średnio mi się podoba jako miejsce dla umiejscowienia szkoły wyższej, jest trochę na boku, ale cała reszta dotycząca wyższej szkoły hotelarstwa i gastronomii w poznaniu jak najbardziej na plusie i jak nie wiecie gdzie studiować, a wiążecie przyszłość z hotelarstwem lub gastronomią, to polecam złożyć papiery tutaj :)
dominika
@o praktykach: brzmi spoko, nawet mimo sformułowania "ciężka praca". rok temu pracowałam za granicą, właśnie w grecji i mimo że harowałam od rana do wieczora, to i tak było świetnie. klimat tego państwa jest po prostu niesamowity. zastanawiam się nad wyższą szkołą hotelarstwa i gastronomii i nawet sam fakt że mam już znajomości za granicą nastraja pozytywnie w sprawie tych praktyk :)
31.05.2012
29.05.2012
o praktykach
z praktykami jest w realu tak, ze moj znajomy ziomal pojechal do Grecji (Rodos) jeszcze przed pierwszym rokiem, po prostu zalatwil to sobie, bo jego starsza siotra tez jechala, generalnie wszystko jest do dogadania, zwyczajowo na praktyke wyjezdzasz wraz z rozpoczeciem sezonu, czyli czerwiec / lipiec, juz po zaliczonych egzaminach, a wracasz po 2 albo 3 miesiacach ciezkiej pracy, to tez trzeba sobie jasno powiedziec - nie jedziesz na wakacje, ale do pracy w hotelu czy barze, tak nalezy to traktowac i za to Ci placa przyzwoite pieniadze,
tatiana
no spoko, poszlyśmy tu razem z kumpela bo chciałyśmy studiować razem w poznaniu, a że ona średnia i ja też średnia, to na uniwersytet adama mickiewicza nie udało nam się dostać. ale wshig jest świetna, poziom fajny. no i staramy się zdobyć znajomości żeby móc pojechać na praktyki za granicę, włochy byłyby spełnieniem marzeń
29.05.2012
12.04.2012
amol
Jak to jest z tymi praktykami za granica? Na ile się wyjezdza? Przeczytałam na stonie ze mozna się o nie starac juz po 1 semestrze, a co wtedy z nauka? Tam ją kontynuuje czy tam mam tylko same praktyki?
turystyka i rekreacja
jesli chodzi o szkoly wyzsze prywatne, to w Poznaniu kierunek turystyka i rekreacja najlepiej jest realizowany wlasnie w Wyzszej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii. Dla jasnosci, bo nazwa szkoly jest troche wprowadzajaca w blad i mylaca - Gastronomia i hotelarstwo jest specjalnoscia, ktora mozna sobie wybrac, a nie kierunkiem studiow. Zreszta gastronomia i cale zaplecze restauracyjne jest na najzwyzszym swiatowym poziomie, o czym mozna sie przekonac odwiedzajac szkole na Nieszawskiej.
26.02.2012
26.01.2012
kucharz
Mój znajomy pojechał na praktyki do Grecji - niby kryzys, ale swoje zarobił. W dodatku doświadczenie bezcenne, możliwości duże, zaplecze odpowiednie. Jeśli chce się wykazać i to się zrobi - gwarantowany sukces.
*mol
tu na pewno nudzic sie nie bedziecie, jest kolorowo, jest wesolo, jest nauka i zapieprz czasami ostry, sa praktyki zagraniczne, sa fajni ludzie, nacisk na Fajna Ekipa, poziom wysoki, na ladne oczy to tylko ladne dziewczyny dostaja zliczenia, a i one cos musza umiec
23.01.2012
16.01.2012
elfik
Każdy ma obowiązek uczenia się jeżyka migowego oraz 3 języków obcych :)
zyrafa
czy to prawda, ze w WSHiG w Poznaniu wszyscy studenci uczą sie obowiązkowo języka migowego???
10.12.2011
04.06.2011
Ufnal
WSHiG ma dosc dobra pozycje w Poznaniu, bo oprocz UAMu i AWFu inne prywatne uczelnie wyższe jej nie zagrazaja, szkola ma dobre zaplecze, swoje budynki, zreszta rozbudowane, styl hotelowy z krysztalowymi zyrandolami, dywanowymi wykladzinami, winda za szklem, recepcja, itd. Na wypasie. Do tego restauracja, Ogród Zimowy, dobrze wyposazona biblioteka, profesjonalne sale z lustrami dla gastronomii, czesc fitness dla studentow, Oczywiscie praktyki glownie Grecja, wyspy i ladowa, Cypr, Hiszpania, albo inne miejscowki, kak ktos sie dobrze zakreci, ogolnie spoko, fajna wiara
Jako93
WSHiG ma po prostu TURYSTYKE I REKREACJE. Od dawna ten kierunek robia z roznymi specjalizacjami. Stronke maja rzeczywiscie naćpaną, dlatego malo co widac w orefcie ksztalcenia. Ale sama szkola spoko. Co do oplat, ze sa wysokie, to fakt, ale mozesz od razu wyjechac od pierwszego roku zagranice na praktyki wakacyjne i zarobic na caly rok studiow. Do tego szlifujesz jezyki i lapiesz kontakty. W mojej opinii to jednaj z najlepszych szkol w Polsce o tym profilu ksztalcenia.
28.05.2011
17.05.2011
Ewelina
Sorki, film mi sie odpalił, więc juz odsłuchałam i obejrzałam. Buźka, pa.
Ewelina
Jestem na stronie tej szkoły i nie moge znalezc kierunków studiów oraz specjalizacji. Może to brzmi głupio, ale to jest jakiś horror, to tam jest natrzasnane plikami, ze szoking. POdesle ktoś linka pod zakladke z kierunkami, please.
17.05.2011
  • Akademia Zamojska
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu