UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (371)
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich, PB d. UTP Bydgoszcz

Mateo
Nowa nazwa, stare zwyczaje
07.10.2021
01.10.2021
utp
odpowiedź dla Miki z dnia 30.09.2021
Odpowiedź znajdzie Pan na swoim koncie w USOSweb (zakładka dla wszystkich => wnioski =>lista wniosków => szczegóły wniosku). Jeśli pomimo to nie ma Pan pewności polecamy w pierwszej kolejności kontakt (telefoniczny bądź mailowy) z administracją Domu Studenta.
Miki
Gdzie jest napisane,czy dostało się do pokoju 4 czy 2 przedziałowego w akademiku? Gdyż nie wiem czy mam zapłacić 600 czy 620 za akademik
30.09.2021
27.09.2021
Nick
Witam, dostałam się na zootechnike i zarządzenie, co polecacie mi wybrać? Ciężko jest?
UTP
odpowiedź dla Nena z dnia 02.09.2021
Aktualnie trwa rekrutacja na kierunek inżynieria farmaceutyczna - s. stacjonarne 1 stopnia. Rejestracja internetowa, wniesienie opłaty rekrutacyjnej oraz dostarczenie dokumentów do uczelni do: 22 września br. Szczegóły na: rekrutacja.utp.edu.pl Biuro Rekrutacji 52 340 88 20
06.09.2021
02.09.2021
Nena
Inżynieria Farmaceutyczna jest super i naprawdę niezłą kasę można zarabioć w przemyśle farmaceutycznym, tylko szkoda, że mimo wielkiej reklamy nie można zapisać się na ten kierunek Nauczani:-(
UTP
odpowiedź dla Klara z dnia 26.08.2021
Zalecamy kontakt z pracownikami dziekanatu WTiICh 52 374 90 50; dzwtiich@utp.edu.pl
31.08.2021
31.08.2021
UTP
odpowiedź dla Nick z dnia 28.08.2021
Z mocy ustawy z dnia 20.05.2021 r. (Dz. U. z 2021 r., poz. 1141) z dniem 1 września 2021 r. Uniwersytetowi Technologiczno-Przyrodniczemu im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy nadaje się nazwę „Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich”.
UTP
odpowiedź dla Nick z dnia 31.08.2021
Nie ma w tym roku progu punktowego, ograniczeniem jest limit miejsc. Szczegóły na: rekrutacja.utp.edu.pl Biuro Rekrutacji UTP 52 340 88 25; 340 88 20
31.08.2021
31.08.2021
Nick
Jaki jest próg punktowy na kierunek budownictwo na UTP?
Nick
Szkoda, że uczelnia już zmienia status... O ile mi wiadomo, status uniwersytetu jest znacząco wyższy rangą od statusu politechniki.
28.08.2021
26.08.2021
Klara
Witam, czy jest ciężko na kierunku analityk chemiczny i spożywczy?
UTP
odpowiedź dla Dawcio z dnia 11.08.2021
W roku akademickim 2021/2022 planowane jest nauczanie stacjonarne. Ostatecznie jednak forma prowadzenia zajęć będzie zależała od sytuacji epidemicznej i wytycznych Ministra Edukacji i Nauki, Ministra Zdrowia oraz Głównego Inspektora Sanitarnego Biuro Rekrutacji UTP
18.08.2021
11.08.2021
Dawcio
Czy w tym roku akademickim będzie naucxanie zdalne czy stacjonarne?
Gość
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja na elektrotechnice. Słyszałem że poziom jest dosyć wysoki i że bardzo trudno zdać. Ile jest w tym prawdy?
01.08.2021
20.07.2021
Bartek
Jak się przenieść na inny kierunek na tej samej uczelni?
Anonim
Karol jak najbardziej prawdziwe. Jest facet z elektrotechniki bardzo upierdliwy, zadania nie wiadomo skąd bierze na egzamin do którego dopuszcza o kilka osób z całego roku. Nawet jak uda się zaliczyć egzamin w pierwszym semestrze to jest ustny a więc na nim już ma okazję oblać
19.07.2021
14.07.2021
Kandydatka
Czy na architekturze krajobrazu trzeba potrafić rysować?
zoofizjoterapia
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy rok temu odbywała się druga tura na zoofizjoterapię?
14.07.2021
23.06.2021
UTP
odpowiedź dla Jolanta z dnia 21.06.2021
Tak, była rekrutacja uzupełniająca na studiach stacjonarnych 1 stopnia. Biuro Rekrutacji UTP
Jolanta
Czy rok temu odbywała się druga tura na finanse i rachunkowość?
21.06.2021
17.06.2021
UTP
odpowiedź dla Santos z dnia 15.06.2021
Nie ma górnej granicy wieku kandydata na studia w UTP. https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-i-stopnia https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-ii-stopnia https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-podyplomowe https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/rekrutacja-2021-2022/terminarz-rekrutacji
Santos
Witam. Dawno temu (1997) skończyłem studia na Politechnice Łódzkiej i mam tytuł magistra inżyniera. Obecnie pracuję w branży finansowej, ale jak to mówią ciągnie wilka do lasu i zastanawiam sie nad ponownym syudiowaniem. Czy ma sens podejmowanie studiów w wieku 49 lat?
15.06.2021
07.06.2021
UTP
odpowiedź dla KAROLINA z dnia 03.06.2021
Przeniesienia są uregulowane w paragrafie 26 Regulaminu studiów UTP. Pełna treść ww. regulaminu dostępna na: https://bip.utp.edu.pl/artykul/60/97/regulamin-studiow-utp-im-j-j-sniadeckich-w-bydgoszczy Biuro Rekrutacji UTP
KAROLINA
Jak wygląda sprawa przeniesienia się z innej uczelni?
03.06.2021
18.05.2021
UTP
odpowiedź dla Anonim z dnia 16.05.2021
Proszę być dobrej myśli ! Po ogłoszeniu wyników maturalnych zapraszamy do kontaktu z pracownikiem Biura Rekrutacji UTP. Biuro Rekrutacji rekrutacja@utp.edu.pl 52 374 94 11
Anonim
Witam, czy warto rekrutować na uczelnie wiedząc, że fatalnie poszła matura? Czy są jakiekolwiek szanse, żeby dostać się na wymarzony kierunek?
16.05.2021
07.05.2021
UTP
odpowiedź dla Werka z dnia 06.05.2021
Zapraszamy na stronę internetową uczelni https://rekrutacja.utp.edu.pl/pl/ a w przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt rekrutacja@utp.edu.pl 52 374 94 11 Biuro Rekrutacji UTP
Werka
Jak w tym roku wyglada rekrutacja?
06.05.2021
04.05.2021
UTP
odpowiedź dla Anna z dnia 29.04.2021
W ubiegłym roku nie było progów punktowych. Ograniczeniem przy przyjęciu na studia był limit miejsc dla danego kierunku studiów. Biuro Rekrutacji UTP
Anna
Czy ciężko się dostać na zoofizjoterapię? Jak wysokie są progi?
29.04.2021
12.04.2021
UTP
odpowiedź dla anonim z dnia 04.04.2021
W regulaminu studiów UTP: "...studia stacjonarne – studia, w ramach których co najmniej połowa pkt. ECTS objętych programem studiów jest uzyskiwana w ramach zajęć z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich lub innych osób prowadzących zajęcia i studentów, studia niestacjonarne – studia, w ramach których mniej niż połowa pkt. ECTS objętych programem studiów może być uzyskiwana z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich lub innych osób prowadzących za-jęcia, przy czym liczba godzin zajęć dydaktycznych w planie studiów jest nie mniejsza niż 60% ogólnej liczby godzin realizowanych na studiach stacjonarnych tego samego kierunku, poziomu i profilu,..." Regulamin studiów UTP dostępny na: https://www.utp.edu.pl/pl/student/regulaminy Biuro Rekrutacji UTP
UTP
odpowiedź dla Wojtek z dnia 07.04.2021
Podajemy link, gdzie jest dostępna oferta dydaktyczna UTp. Biuro Rekrutacji UTP https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna
12.04.2021
12.04.2021
UTP
odpowiedź dla Kla z dnia 04.04.2021
Nie było progów punktowych przy rekrutacji na kierunek "zarządzanie". Ograniczeniem przy przyjęciu na studia był limit miejsc dla kierunku studiów. Biuro Rekrutacji UTP.
Wojtek
co wybrać na UTP po biologii i chemii rozszerzonej na maturze, żeby studia były w miarę przyjemne, nie najtrudniejsze i dawały jakieś sensowne szanse na pracę, podpowiecie?
07.04.2021
04.04.2021
anonim
Czym się różnią studia stacjonarne i niestacjonarne na UTP?
Kla
Jakie są progi punktowe na kierunek zarządzanie?
04.04.2021
30.03.2021
UTP WHiBZ
odpowiedź dla Ewka z dnia 24.03.2021
Plany studiów kierunków : Zootechnika i Zoofizjoterapia w 1 semestrze różnią się w obrębie zarówno przedmiotów ogólnych (np. przedmioty humanistyczne na jednym kierunku realizowane są w 1 sem. a na drugim w 2 sem.) jak i przedmiotów podstawowych - stąd nie praktykuje się przeniesienia studentów między kierunkami z uwagi na zbyt duże różnice programowe konieczne do nadrobienia. Oczywiście każdą sprawę i podanie Studentów rozpatrujemy indywidualnie. Dziekanat WHiBZ
utp
odpowiedź dla Ewka z dnia 24.03.2021
Plany studiów na kierunkach: Zootechnika oraz Zoofizjoterapia w 1 semestrze różnią się w obrębie zarówno przedmiotów ogólnych (np. przedmioty humanistyczne na jednym kierunku realizowane są w 1 sem. a na drugim w 2 sem.) jak i przedmiotów podstawowych - stąd nie praktykuje się przeniesienia studentów między kierunkami z uwagi na zbyt duże różnice programowe konieczne do nadrobienia. Oczywiście każdą sprawę i podanie Studenta rozpatrujemy indywidualnie. Dziekanat WHiBZ
26.03.2021
24.03.2021
Ewka
Czy Zootechnika i Zoofizjoterapia są w początkowo fazie spójne i porównywalne. Nie wiem na co się zdecydować i biorę pod uwagę zmianę np. po I semestrze. Czy taka opcja w ogóle wchodzi w grę???
Karol
Zastanawiam się nad przeniesieniem na UTP, na kierunek elektrotechnika, czy opinie, że starsi wykładowcy sprawiają problemy są prawdziwe?
20.02.2021
19.02.2021
Architektura
Czy na kierunku architektura trzeba najpierw zdać egzamin praktyczny? I ile jest miejsc na architekturę i czy jest wymagana jakaś liczba punktów rekrutacyjnych?
Anonimowy
Czy można się dowiedzieć ile osób przypadało na jedno miejsce na kierunek zarządzanie w trybie stacjonarnym jak i niestacjonarnym .
16.02.2021
15.02.2021
Anonimowy
Witam planuję studiować Zarządzanie na UTP , natomiast moje pytanie jest takie czy mając trochę wyniki między 30-40% mam szansę się dostać z rozszerzenia nie mam nawet 20% ?? Nauka w szkole szła mi na bardzo dobrym poziomie natomiast matura z jakiś przyczyn napisana została bardzo słabo .
towaroznawstwo
odpowiedź dla Joasia z dnia 05.02.2021
Kierunek nie został uruchomiony w roku akademickim 2020/2021. W czerwcu br. ruszy rekrutacja na rok akademicki 2021/2022 . Zapraszamy. Biuro Rekrutacji UTP
09.02.2021
05.02.2021
Joasia
Hej, jest tu ktoś może na towaroznastwie spożywczym? Ile jest osób i czy trudno się dostać? Aa i jakie są progi punktowe na ten kierunek?
architektura krajobrazu
odpowiedź dla Julita z dnia 29.01.2021
oferta dydaktyczna : https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-i-stopnia/architektura-krajobrazu Biuro Rekrutacji UTP
01.02.2021
29.01.2021
Julita
Hej, czy ktoś może wypowiedzieć się o kierunku architektura krajobrazu?
Adam
Czy ktoś może wie, czy warto iść na technologie chemiczną zaocznie? Co ile tygodni są prowadzone zajęcia, jak wygląda poziom nauki i organizacji, jakie są wady tego kierunku zaocznie. Dziękuje z góry za odpowiedź.
24.01.2021
12.01.2021
Patryk
Skrajne opinie dochodzą mnie odnośnie geodezji i kartografii. Jak jest faktycznie z pracą i zarobkami? Ktoś kończył i zna temat osobiście?
biotechnologia
odpowiedź dla Jola z dnia 19.12.2020
https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-i-stopnia/biotechnologia https://wrib.utp.edu.pl/ksztalcenie/studia-i-i-ii-stopnia/biotechnologia https://wrib.utp.edu.pl/kontakt
11.01.2021
11.01.2021
jakie są progi punktowe na kierunek zoofizjoterapię?
odpowiedź dla Gosia z dnia 25.12.2020
Nie ma progów punktowych. Ograniczeniem przy przyjęciu na studia jest limit miejsc dla danego kierunku studiów. Biuro Rekrutacji.
Gosia
Witam, jakie są progi punktowe na kierunek zoofizjoterapię?
25.12.2020
19.12.2020
Jola
Wybieram się na Biotechnologię, opinie znajomych, że to super kierunek i dobrze płatna praca jest po nim. Pytania czy jest dużo chemii, czy też przewaga przedmiotów biologicznych?
oferta UTP
https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna
24.11.2020
20.11.2020
Ela
Faktycznie! A szkoda... Ale Zoootechnika aktualna?:)
zootechnika
odpowiedź dla Ela z dnia 12.10.2020
Nie było progów punktowych na kierunku "zootechnika". Nie ma w ofercie dydaktycznej UTP kierunku "weterynaria". Biuro Rekrutacji UTP
12.10.2020
12.10.2020
Ela
Jakie były w tym roku progi na weterynarię i zootechnikę?
wzornictwo - studia stacjonarne I stopnia
odpowiedź dla Kinga z dnia 30.09.2020
Szczegółowe zasady przyjęć na kierunek wzornictwo - studia stacjonarne I stopnia znajdują się w Uchwale Senatu UTP nr 5/445 (rozdział VIII), w/w uchwała dostępna jest: https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/rekrutacja-2021-2022/zasady-i-uchwaly-rekrutacyjne Biuro Rekrutacji
07.10.2020
30.09.2020
Kinga
Witam, czy w roku akademickim 2021/2022 będzie wymagana teczka , bądź egzamin wstępny na kierunek wzornictwo?
Agnieszkaaa
Orientuje się ktoś może kiedy mniej więcej jest udostępniany plan studentom?
13.09.2020
02.09.2020
wzornictwo - studia stacjonarne I stopnia
odpowiedź dla Kaja z dnia 01.09.2020
Aktualnie prowadzona jest rekrutacja uzupełniająca - tura 2, szczegóły na stronie: rekrutacja.utp.edu.pl Biuro Rekrutacji 52 340 88 20, 52 340 88 25 (w godz. 8-13)
Kaja
Ile osób jest przyjmowanych na wzornictwo?
01.09.2020
24.08.2020
"zakwalifikowany"
odpowiedź dla Igor z dnia 21.08.2020
Teraz obowiązuję Pana złożenie kompletu dokumentów, należy postępować zgodnie z terminarzem rekrutacji. Biuro Rekrutacji
Igor
Zakwalifikowałem się do Was na budownictwo, Wybrałem Bydgoszcz, ponieważ jestem z Torunia. Czy studiowanie u Was jest takie same jak na politechnikach gdańskich czy np poznańskich? Chodzi mi tez przyszłościowo czy tkwi w tym jakas różnica ? Pozdrawiam Igor
21.08.2020
20.08.2020
Inżynieria Biomedyczna na UTP
Cześć, orientuje się ktoś jakie były progi, ile miejsc, oraz czy warto studiować ten kierunek na tym uniwerku? :)
elektrotechnika
odpowiedź dla Piotr z dnia 16.08.2020
elektrotechnika - s. stacjonarne I stopnia - limit 60 elektrotechnika - s. niestacjonarne I stopnia - limit 45 Biuro Rekrutacji
17.08.2020
17.08.2020
elektrotechnika
odpowiedź dla Rafał z dnia 14.08.2020
Polecamy ! Szczegóły na https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-i-stopnia/elektrotechnika Biuro Rekrutacji
Piotr
Jaki jest limit miejsc na elektrotechnikę?
16.08.2020
14.08.2020
rok akademicki
odpowiedź dla Martyna z dnia 12.08.2020
Decyzja o formie odbywania zajęć: zdalnie, stacjonarnie lub w formie mieszanej zostanie podjęta we wrześniu po analizie aktualnej sytuacji epidemicznej. Dział Kształcenia i Spraw Studenckich
Rafał
Czy polecacie elektrotechnike?
14.08.2020
12.08.2020
Martyna
Czy jest taka możliwość że zajęcia będą się odbywać zdalnie? Kiedy możemy spodziewać się informacji na ten temat?
Nnn
Hej. Studiuje ktoś zielarstwo i fitoterapie :)? Warto? Dużo jest zajęć labolatoryjnych?
10.08.2020
04.08.2020
architektura wnętrz- studia stacjonarne I stopnia
odpowiedź dla Basia z dnia 26.07.2020
Kierunek Architektura Wnętrz jest bardzo ciekawy, multidyscyplinarny. Oprócz zajęć na uczelni, mamy do odbycia kilka tygodni praktyk- to daje duże doświadczenie. Po studiach można pracować w różnych branżach okołoprojektowych- w studiach graficznych, architektonicznych, wzoroniczych, ale też w sklepach z wyposażeniem wnętrz jako projektant. WBAiIŚ- Katedra Architektury Wnętrz.
Alicja
Cześć, jestem po biolchemie, a interesuje mnie infa stosowana. Myślę, że podstawy poszły mi całkiem nieźle, ale nie mam wymaganych rozszerzeń. Myślicie, że mam jakieś szanse?
03.08.2020
30.07.2020
kierunek studiów: zarządzanie
odpowiedź dla Karo z dnia 20.07.2020
Chętnych na "zarządzanie" jest co roku sporo, jest to jeden z tych kierunków, po skończeniu którego nie ma się problemów ze znalezieniem pracy. Natomiast co do studiowanych zagadnień to raczej nie sprawiają one trudności. Wydział Zarządzania UTP
mechanika i budowa maszyn / transport
odpowiedź dla Krzychu z dnia 25.07.2020
Ze wskazanych kierunków zdecydowanie kierunek transport. Na tym kierunku studenci, między innymi, uczą się budowy, zasady działania i eksploatacji środków transportu. Więcej informacji pod adresem: https://wim.utp.edu.pl/strefa-kandydata/ Wydział Inżynierii Mechanicznej
29.07.2020
26.07.2020
Basia
Jakieś opinie o architekturze wnętrz? Warto iść na tę uczelnię na ten kierunek?
Krzychu
Rozważam pójście na mechanikę i budowę maszyn lub na transport, który z tych kierunków ma więcej wspólnego z mechaniką samochodową?
25.07.2020
20.07.2020
Karo
Trudno jest na kierunku zarządzanie? Dużo jest chętnych?
limity na studia
odpowiedź dla aa z dnia 14.07.2020
Limity na r.a . 2020/2021, studia stacjonarne I stopnia: Architektura wnętrz – 35 Wzornictwo – 30. Szczegóły dotyczące rekrutacji na studia wyższe w UTP dostępne na stronie: www.utp.edu.pl zakładka: rekrutacja/ rekrutacja 2020/2021 Biuro Rekrutacji UTP
14.07.2020
14.07.2020
aa
Jaki limit miejsc na architekturę wnętrz i wzornictwo UTP Bydgoszcz?
architektura wnętrz- studia stacjonarne I stopnia
Do tej pory egzamin praktyczny składał się z dwóch części: rysunkowej i projektowej. Tegoroczny przegląd teczek ma na celu sprawdzenie wrażliwości i zainteresowań Kandydata, a nie oceny poziomu zaawansowania posiadanych umiejętności. To na studiach będą prowadzone intensywne kursy rysunku, malarstwa, rzeźby, przygotowujące do projektowania wnętrz, mebli i wystaw. Zachęcamy do odważnego składania prac. Biuro Rekrutacji
13.07.2020
13.07.2020
informatyka stosowana
odpowiedź dla Bazyl2k20 z dnia 10.07.2020
Po ukończeniu studiów MOŻNA rozpocząć pracę w przedsiębiorstwach zajmujących się tworzeniem i rozwojem oprogramowania w tym bazodanowego, sieciowego, dedykowanego dla urządzeń mobilnych, a także w firmach udzielających szeroko pojętego wsparcia informatycznego podmiotom gospodarczym na terenie kraju i za granicą. Przykładowymi miejscami pracy mogą być: Atos IT Services, NOKIA, Jabil, MOBICA, DACOMET , SunRice, PESA S.A., itp. Biuro Rekrutacji UTP
Bazyl2k20
Witam. Czy studiuje ktoś albo skończył już informatykę stosowaną na UTP? Jakieś opinie? Jak po tej uczelni jest ze znalezieniem pracy w branży IT? Czy studenci na 3 roku łapią się do pracy w tej branży?
10.07.2020
07.07.2020
wzornictwo- egzamin praktyczny - studia I stopnia
odpowiedź dla Lidka z dnia 01.07.2020
W poprzednich latach egzamin wyglądał inaczej, bo składał się z części praktycznej rysunkowej i projektowej. Obecnie, mimo zmiany formuły cel, jakim jest ocena kandydata jest taki sam. Oceniana prezentacja ma dać pogląd komisji jakie są zainteresowania kandydata, jego wyobraźnia, szczerość wypowiedzi, zdolności manualne i umiejętności. Oczywistym jest, że podczas trwania studiów ulegną one rozwinięciu i ukształtowaniu. Biuro Rekrutacji UTP
Lidka
Przegląd teczek w tym roku nietypowy. Ale jak oceniacie poziom wymaganych prac? Czy to muszą być prace mocno zaawansowane artystyczne? Jak było w ubiegłych latach?
01.07.2020
23.06.2020
Ania
Czy ktoś orientuje się może czy na zarządzanie na UTP jest sporo chętnych? Czy trudno się dostać ?
architektura krajobrazu
odpowiedź dla Ania z dnia 19.06.2020
Szczegóły rekrutacji na rok akademicki 2020/2021 znajdują się na rekrutacja.utp.edu.pl Biuro Rekrutacji
23.06.2020
23.06.2020
informatyka stosowana
odpowiedź dla Magda z dnia 22.06.2020
W ofercie dydaktycznej UTP polecamy kierunek informatyka stosowana - studia stacjonarne i niestacjonarne I i II stopnia. Szczegóły rekrutacji na rok akademicki 2020/2021 na: rekrutacja.uto.edu.pl Biuro Rekrutacji.
studia niestacjonarne
odpowiedź dla Ada z dnia 22.06.2020
Z reguły zajęcia na studiach niestacjonarnych realizowane są : piątek/sobota/niedziela . Proszę skontaktować się z pracownikiem dziekanatu wybranego kierunku studiów celem uzyskania szczegółowej informacji. Biuro Rekrutacji www.utp.edu.pl
23.06.2020
22.06.2020
Ada
Jakim trybem realizowane są studia zaoczne? sob-miedz? czy również piątki? Pytam w kontekście pracy w ruchomych godzinach.
Magda
Polecacie informatykę na utp?
22.06.2020
19.06.2020
Ania
Na pytanie o Architekturę Krajobrazu na UTP: od roku 2019/2020 jest nowy plan studiów. Sporo zajęć projektowych. Zmiany wprowadzono z wykorzystaniem uwag studentów. Koło Naukowe zdobywa nagrody i wyróżnienia. Jestem zadowolona z wyboru studiów na UTP. Miła i profesjonalna obsługa w Dziekanacie WRiB!
FIR
odpowiedź dla Xyz z dnia 01.06.2020
Poniżej zasady klasyfikacji na kierunek finanse i rachunkowość w UTP: ∑ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + M(pp)] + [M(2pr) lub H(pp albo 2pr) lub WOS(pp albo 2pr) lub G(pp albo 2pr) lub B(pp albo 2pr) lub Ch(pp albo 2pr) lub I(pp albo 2pr)] Szczegółowe informacje kandydat znajdzie na stronie www Wydziału Zarządzania UTP https://wz.utp.edu.pl/rekrutacja/rekrutacja-studia-i-stopnia/finanse-i-rachunkowosc-i-stopien/#jakie-fir-i
04.06.2020
01.06.2020
Xyz
Ktoś może coś powiedzieć o kierunku finanse i rachunkowość na UTP? Trudno się dostać?
Mila
Jestem na kierunku Zielarstwo i Fitoterapia i jest na prawdę super, bardzo ciekawe studia, extra
31.05.2020
28.05.2020
MICHU
Czy warto studiować tutaj teleinformatykę niestacjonarnie?
geodezja i kartografia
odpowiedź dla Kaja z dnia 12.05.2020
Na pewno pierwszy rok jest ciężki dla osób, które nie miały wcześniej rozszerzonej matematyki. Ale mieliśmy kilku takich studentów,którzy dali radę po "humanie", trzeba tylko chcieć i bardzo dużo uczyć się samemu w domu. Jest dużo liczenia i myślenia ;) Następne kolejne semestry "lecą z górki" . Ogólnie polecamy kierunek i uczelnię. :) Kierunek jest bardzo interesujący, a wykładowcy ciekawie przekazują informacje. WBAiIŚ
13.05.2020
12.05.2020
Kaja
Jak się studiuje na geodezji i kartografii? Ciężko jest?
wzornictwo I stopień
odpowiedź dla Daria z dnia 29.04.2020
Szczegółowe informacje kandydat znajdzie na stronie uczelni: https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-i-stopnia/wzornictwo Biuro rekrutacji UTP
04.05.2020
04.05.2020
akademiki UTP
odpowiedź dla Krzysiek z dnia 29.04.2020
studenci UTP otrzymują miejsce w DS w pierwszej kolejności, na chwilę obecną kwaterowanie w DS jest wstrzymane do odwołania. Proszę śledzić stronę internetową (zakładka student aktualności). W czerwcu ogłosimy zasady naboru do DS na rok akademicki 2020/20201. Biuro Rekrutacji UTP
Studentka
Nie polecam architektury krajobrazu,bardzo mało projektów- nie uczyliśmy się robić wizualizacji, za to mieliśmy rysować:D na jednych zajęciach obsługowalismy program do rysowania 2D na systemie XP. Dramat.
04.05.2020
03.05.2020
KARO
Jak oceniacie kierunek Architektura krajobrazu? Czy warto iść na ten kierunek?
EiT
Jak wygląda poziom na kierunku elektronika i telekomiunikacja ? Czy jest dużo zajęć praktycznych i jak z aktualnością materiału ? Czy warto w ogóle rozważać ten kierunek na UTP ?
01.05.2020
29.04.2020
Daria
Co myślicie o studiach artystycznych w tej uczelni? Mam na myśli przede wszystkim wzornictwo.
Krzysiek
Czy studenci podejmujący naukę na tej Uczelni mają pierwszeństwo jeśli chodzi o akademiki względem studentów z innych Uczelni? Niestety na licencjacie nie udało się "zdobyć" miejsca w akademiku.
29.04.2020
27.04.2020
zoofizjoterapia studia stacjonarne I stopnia
odpowiedź dla Człowiek z dnia 23.04.2020
Na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt UTP w Bydgoszczy zawsze warto studiować. Program studiów kierunku Zoofizjoterapia został zmodyfikowany, zajęcia prowadzone są przez specjalistów z zakresu zoofizjoterapii, w tym przez lekarzy weterynarii. Zajęcia praktyczne odbywają się w profesjonalnym Laboratorium Zoofizjoterapii, w którym Studenci uczą się wykonywania zabiegów manualnych, kinezyterapii, magnetoterapii, elektroterapii, termoterapii oraz pracy z pacjentami m.in. w bieżni wodnej i bieżni suchej. Ponadto, zajęcia z zakresu Anatomii zwierząt odbywają się w nowym Prosektorium, a zajęcia z Biochemii, Histologii w bardzo dobrze wyposażonych laboratoriach. Każda sala dydaktyczna jest wyposażona w monitory interaktywne - odeszliśmy od kredy i tablicy - idziemy z duchem czasu. Praktyki można odbywać w gabinetach weterynaryjnych czy też w gabinetach zajmujących się rehabilitacją zwierząt, czy też w Laboratorium Zoofizjoterapii na WHiBZ . Co więcej, mamy na WHiBZ tzw. "strefy relaksu" miejsca, w których będziesz mógł się zregenerować przed kolejnymi zajęciami . Zatem, nie odpuszczaj sobie - dołącz do nas! Zachęcamy do śledzenia facebook'a WHiBZ UTP w Bydgoszczy, a także Laboratorium zoofizjoterapii UTP oraz Koło Naukowe Zoofizjoterapeutów - informacje zawarte na tych stronach rozwieją Twoje wątpliwości! Katedra Hodowli Zwierząt WHiBZ Biuro Rekrutacji UTP
Człowiek
Chciałabym studiować Zoofizjoterapię, jak wygląda poziom tego kierunku? Warto czy lepiej sobie odpuścić?
23.04.2020
22.04.2020
Kinga
Finanse i rachunkowość - jest może ktoś tutaj kto studiował lub studiuje ten kierunek? Jak z wiedzą po ukończeniu studiów? Ile miesisięcy praktyk jest wymaganych na tym kierunku?
domy studenta
odpowiedź dla Pola z dnia 17.04.2020
https://www.utp.edu.pl/pl/student/zakwaterowanie-w-domach-studenta
20.04.2020
17.04.2020
Pola
Czy uczelnia ma akademiki?
punkty
odpowiedź dla Progi z dnia 07.04.2020
Nie było progów punktowych. Ograniczeniem przy przyjęciu na studia był limit miejsc dla danego kierunku studiów.
08.04.2020
07.04.2020
Progi
Ile punktów na finanse i rachunkowość lub transport?
zielarstwo i fitoterapia
odpowiedź dla Lila z dnia 26.03.2020
Te informacje można znaleźć na stronie internetowej WRiB UTP http://wr.utp.edu.pl/ksztalcenie/studia-i-i-ii-stopnia/zielarstwo-i-fitoterapia
30.03.2020
26.03.2020
Lila
Gdzie można pracować po zielarstwie?
WTiIE
odpowiedź dla Kamil z dnia 24.03.2020
http://wtie.utp.edu.pl/
24.03.2020
24.03.2020
Kamil
Witam, pytam odnośnie elektrotechniki, jak poziom, kadra oraz czy występują takie problemy jak poniżej opisane na teleinformatyce? bo czytając opinie o kierunku teleinformatycznym to aż strach złożyć dokumenty na tą uczelnię.
wzornictwo
odpowiedź dla Arek z dnia 18.03.2020
Ranking sumy punktów uzyskanych na egzaminie praktycznym, złożonym z dwóch etapów (EPetap I + EPetap II) i punktów uzyskanych przez kandydata na pisemnym egzaminie maturalnym z dwóch przedmiotów obowiązkowych: języka obcego (JO) i matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), historii sztuki (HS), historii (H), wiedzy o społeczeństwie (WOS), geografii (G), biologii (B), fizyki lub fizyki i astronomii (F), chemii (Ch) obliczonej według wzoru: ∑ = [JO(pp albo 2pr) + M(pp)] + [M(2pr) lub HS(pp albo 2pr) lub H(pp albo 2pr) lub WOS(pp albo 2pr) lub G(pp albo 2pr) lub B(pp albo 2pr) lub F(pp albo 2pr) lub Ch(pp albo 2pr)] + [EPetap I + EPetapII] Egzamin praktyczny jest sprawdzianem zdolności artystycznych kandydata. Egzamin składa się z dwóch etapów: Etap I: rysunek (studium, szkice) – martwa natura, postać, inna kompozycja; format – max 70x50; technika – do wyboru: ołówek, węgiel, tusz. Ocena od 0 do 400 punktów. Etap II: sprawdzian z wyobraźni przestrzennej – sprawdzenie kreatywności i zdolności manualnych. Ocena od 0 do 600 punktów. Za pozytywny wynik egzaminu praktycznego (suma punktów za dwa etapy) przyjmuje się minimum 300 punktów Biuro Rekrutacji UTP https://www.utp.edu.pl/pl/rekrutacja/oferta-dydaktyczna/studia-i-stopnia
23.03.2020
18.03.2020
Arek
Czy rekrutacja na wzornictwo jest ciężka?Czy trudno się dostać?
Erasmus
odpowiedź dla Iza z dnia 18.02.2020
Uczelnia prowadzi wymianę międzynarodową. Proszę kontaktować się z pracownikiem Działu Współpracy Międzynarodowej 52 374 92 57; https://iro.utp.edu.pl/pl/
19.02.2020
18.02.2020
Iza
Myślę o wzornictwie. Czy wydział/uczelnia przewiduje wymianę studentów? Z jaką uczelnią/krajem współpracuje?
Iwo
Na geodezji jest spoko.
14.02.2020
12.02.2020
michael
Anika - to prawda, ale kiedyś było inaczej. ATR to była marka, to było coś
ioźe
odpowiedź dla adam z dnia 06.02.2020
W ofercie dydaktycznej UTP są studia stacjonarne I stopnia (inżynierskie) : inżynieria odnawialnych źródeł energii; realizowane są na Wydziale Inżynierii Mechanicznej. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie uczelni: www.utp.edu.pl/rekrutacja/oferta dydaktyczna
07.02.2020
06.02.2020
adam
W wielu uczelniach można teraz wybrać kierunek dot. odnawialnych źródeł energii. Co powiecie o tych studiach? Coś nowatorskiego, przydatnego?
Anika
Biotechnologia w UTP rzeczywiście jest OK, a mam porównanie bo moja kuzynka studiuje w UMK i tam bardziej stawiają na teorię, a w UTP na praktykę, badania, laborki. Szkoda tylko, że UTP jest słabo rozreklamowane, pochodzą z Warmińsko-Mazurskiego i tam prawie nikt nie kojarzy na jakiej uczelni studiuję, a co dopiero w innych bardziej odległych regionach
04.02.2020
04.02.2020
limit miejsc
odpowiedź dla |Adam z dnia 03.02.2020
Nie było progów punktowych. Ograniczeniem przy przyjęciu na studia był limit miejsc dla danego kierunku studiów.
|Adam
Ile punktów trzeba było mieć na mechatronikę?
03.02.2020
18.01.2020
Tina
Najfajniejsze kierunki na UTP to Biotechnologia, informatyka stosowana, budownictwo, energetyka. Zwłaszcza po Biotechnologii jest ciekawa praca 😊
ZiIP
Czy w zeszłym roku w marcu został otwarty 2 stopień na kierunku Zarzadzanie i inzynieria produkcji w trybie niestacjonarnym?
17.01.2020
13.01.2020
rekrutacja na studia II stopnia
odpowiedź dla Maturzystka z dnia 10.01.2020
W dniach: 16 -23 marca 2020 odbędzie się rekrutacja na studia II stopnia, nabór na s.letni 2019/2020
Maturzystka
Czy teraz można starać się o przyjęcie na studia?
10.01.2020
04.01.2020
Anonim
Teleinformatyka, co tu powiedzieć... Jeżeli nie miałeś/miałaś rozszerzonej fizyki i matematyki nie ma co się pchać tutaj, fizykę ciężko przejść (na zajęciach zupełnie co innego niż jest w planie, brak wyjaśnień, brak instrukcji używania urządzeń itp.). Ostrzegali, że pierwszy semestr cisną studentów, zrozumiałe, no ale bez przesady.
Łukasz
Teleinformatyka na UTP to najgorsze co może Cię spotkać. Dezorganizacja, brak miejsc na zajęciach dla powtarzających przedmiot (warunek), celowe oblewanie studentów, żeby za rok stworzyć grupy dla osób powtarzających poprzez dezorganizację zajęć przez co niemożliwe jest zaliczenie przedmiotu (przenoszenie z grupy do grupy, nie wiadomo kto kiedy ma zajęcia = z góry oblany przedmiot, organizacja mniejszej liczby zaliczeń niż powinno być), a wykładowcy dzięki temu mają kolejne grupy w przyszłym roku z osób powtarzających (więcej kasy za prowadzenie grup). Wykładowcy muszą pokazać kim to nie są i jacy mali i nic nieznaczący są studenci, szydzenie ze studentów jest na porządku dziennym. Mało kto kończy studia, ponieważ przetrwanie w takim bałaganie i niechęci do studentów jest prawdziwym wyczynem. Wykładowcy patrzą tylko na to, żeby jak najmniej się napracować i jak najwięcej zarobić na powtarzających przedmioty. Na ostatnim IV roku inżynierki 80% powtarza rok, w tym momencie takich roczników powtarzających jest już kilka. Inżynierkę z teleinformatyki na UTP robi się prawie 10 lat! Jeśli nie chcesz nie skończyć studiów po latach nauki nie idź na UTP. Przedmioty (technologie) na teleinformatyce też są przestarzałe, mało przydatnych przedmiotów na rynku pracy.
02.01.2020
09.12.2019
zoofizjoterapia-studia I stopnia
odpowiedź dla Lena z dnia 06.12.2019
Kierunek zoofizjoterapia to: 3,5 letnie, stacjonarne, studia inżynierskie realizowane na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt w UTP. Szczegółowy opis kierunku oraz zasady rekrutacji znajdują się na stronie internetowej uczelni i wydziału www.utp.edu.pl/ rekrutacja/oferta dydaktyczna/studia I stopnia.
Lena
Wypowiedziałby się ktoś szerzej o kierunku zoofizjoterapia?
06.12.2019
03.10.2019
zoofizjoterapia
odpowiedź dla Karol z dnia 02.10.2019
praca: kliniki, lecznice, przychodnie weterynaryjne, ogrody zoologiczne, schroniska, zespoły terapeutyczne....
Karol
Co można robić po zoofizjoterapii?
02.10.2019
02.10.2019
Tok studiów
odpowiedź dla Marta z dnia 01.10.2019
Należy skontaktować sie z pracownikiem swojego dziekanat
Marta
Jak się oblicza średnią tzn jeżeli jak są ćwiczenia i wykład to się dodaje i dzieli przez 2 * ects ?
01.10.2019
24.09.2019
erasmus
odpowiedź dla Pawełek z dnia 23.09.2019
w sprawie wyjazdu na Erasmus należy kontaktować się z pracownikiem swojego dziekanatu.
Pawełek
Czy ktoś wyjeżdżał na Erasmusa? Jestem na budownictwie. Jak to wygląda?
23.09.2019
19.09.2019
2019/2020
odpowiedź dla Pablo z dnia 17.09.2019
Aktualnie trwa rekrutacja na s. zimowy 2019/2020 w marcu 2020 odbędzie się rekrutacja na studia II stopnia - na s. letni 2019/2020
Pablo
Czy uczelnia rekrutuje na semestr letni?
17.09.2019
27.08.2019
kierunek
odpowiedź dla Adam z dnia 19.08.2019
rekrutacja odbywa się na kierunek studiów
oferta
odpowiedź dla ala z dnia 13.08.2019
wykaz kierunków znajduje się na stronie : rekrutacja.utp.edu.pl , zakładka "oferta" szczegółowych informacji dotyczących rekrutacji na studia w UTP udziela pracownik punktu rekrutacyjnego: 52 340 88 25 , w godz. 8-15
27.08.2019
19.08.2019
Adam
Czy na budownictwie są jakieś specjalności?
ala
Na jakie dzienne studia jeszcze można składać dokumenty?
13.08.2019
13.07.2019
Tamiliare
Informatyka stosowana to bardzo przystępny kierunek, bardziej praktyczny niż zwykła informatyka, jesr dość łatwo
maks
Ile mniej więcej jest tygodniowo zajęć obowiązkowych na 3 roku architektury?
11.07.2019
09.07.2019
Robert
Czy trudny jest poziom na informatyce stosowanej?
lila
Co myślicie o mechatronice na tej uczelni?
03.07.2019
03.07.2019
Fir
Ile trzeba mieć punktów żeby dostać się na FiR?
Waldi15
Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych to świetne studia, na pewno lepsze niż inżynieria materiałowa. Na dziennych równolegle są praktyki czyli praca to genialne rozwiązanie
20.06.2019
12.06.2019
nowa
Ile punktów wystarczy na architekturę wnętrz?
AnithaX
Wybrałam kierunek Zielarstwo i Fitoterapia i jestem mega zadowolona, bo to bardzo, bardzo ciekawe studia jeśli ktoś interesuje się przyrodą, chemią lub nowoczesnymi technologiami. Sporo zajęć na farmacji na Collegium Medicum, ale ogólnie jest dość łatwo, są też konsultacje wyrównawcze jeśli ktoś czegoś nie rozumie itp. Fajnie ułożony plan, wolne dni w tygodniu ułatwiają łączenie studiów z pracą zawodową. Naprawde Zielarstwo to lepsza perspektywa od tradycyjnej biologii, ochrony środowiska czy chemii.
26.05.2019
23.05.2019
Informatyka stosowana
Witam, czy mógłby ktoś powiedzieć ile trzeba było mieć punktów aby dostać się na informatykę stosowaną.
Teleinformatyka na UTP to bagno
Do komentarzy niżej, teraz na teleinformatyce będą 4 roczniki na ostatnim semestrze, wiec to chyba wystarczający komentarz do tego co się tam dzieje . I potwierdzam, że wykładowcy celowo robią bajzel, żeby mieć więcej grup w przyszłym roku, a inni dlatego, że nie chce im się pracować, więc np. jest mniej terminów niż powinno być. Polecam zgłaszać wszystkie patologie w ankietach, bo będzie jeszcze gorzej. Jak ktoś chce robić inżynierkę 10 lat to zapraszamy na UTP. Promotorów już teraz brakuje, więc jak nawet dotrwacie do końca jakimś cudem po kilku / kilkunastu latach to i tak nie będziecie mogli skończyć studiów.
22.05.2019
01.05.2019
terry
na kierunku Transport jest oficjalna specjalizacja Logistyka
odp. dla kolegi
to w sumie Twój wybór, ale według mnie lepiej postawić na studia na uczelni państwowej, czyli dzienne bezpłatne na UTP rzecz jasna, a jeśli sam uznasz że zakres wiedzy na kierunku Transport jest niewystarczający, bo możesz iść na podyplomowe z logistyki. Albo inny myk, tutaj w Bydgoszczy licencjacie, a na mgr przenieść się do innego miasta, też jest jakieś rozwiązanie. Dopiero gdybyc się nie dostał na dzienne na państwowych, to wybierasz płatne w prywatnej szkole, taka sugestia ode mnie.
03.04.2019
28.03.2019
transport / logistyka
planuje studia z zakresu logistyki w Bydgoszczy, ale jak zacząłem szukać przez miasto i kierunek to mi wyszły tylk 2 szkoły prywatne: WSB i BSW. Aż się zdziwiłem, że brakowało UTP. Zajrzałem na stronę i widze że oni mają z kolei kierunek Transport. Zastanawiam się, na ile te studia są zbliżone to logistyki? czy możecie mi podpowiedzieć z własnego doświadczenia?
zielarstwo
czy w tym roku będzie nabór na zielarstwo i ziołolecznictwo? czy istnieją na ten temat studia podyplomowe albo osobne szkolenia?
19.03.2019
06.02.2019
Admin
Komentarz usunięty.
Info
Nie zwracajcie uwagi na hejtera, który sieje plotki na temat UTP w Bydgoszczy.
06.02.2019
30.01.2019
studentka wydziału hodowli i biologii zwierzat
zoofizjoterapia-inspekcja weterynaryjna-ogrody zoologiczne i zwierzeta amatorskie uczelnia otwiera nowe ciekawie brzmiące kierunki zeby nałapac studentow-progi sa zadne, w naborze uzupelniajacym dostaly sie osoby nie zdajace nawet biologii, trzy lata inzynierskich studiow uczy sie tego co jest w programie zootechniki, wykladowcy dostaja smieszne przedmioty na ktorych sami nie wiedza o czym nam mowic. cos czego uczy sie raz wraca pod inna nazwa i na nowo wałkujemy. ćwiczenia to czesto przepisywanie slajdow. praktyczne zajecia wlasciwie zero... pozniej sa problemy z promotorami bo na sile wcisna ci i tak temat o swiniach, mastitis , wydajnosci rzeznej bo innych ekspertow tu nie ma . specjalizacja nagle okazuje sie ze jest do wyboru jedna. zdarzaja sie kwiatki typu - wykladowca dowiaduje sie od studentow co to koszatniczka
Aleksandra
Witam, chcialabym się czegoś dowiedzieć o magisterce na kierunku Mechanika i budowa maszyn (zaoczne). Jaki poziom i atmosfera? ;)
26.01.2019
22.01.2019
Anonim
Studia na UTP polegają na tym na czym powinny polegać prawdziwe studia czyli na uczeniu się na własnych błędach. Wykładowcy w wielu przypadkach są bardzo wymagający ale człowiek, który potrafi postawić na swoje zawsze jest wstanie osiągnąć cel i dogadać się z kim trzeba - tyle negatywnych opinii aż trudno uwierzyć, ciekawe dlaczego? Słyszałem wiele opowieści jak się nie da zrobić tego i tego, przeszedłem pewne etapy i jak się okazało to tylko legendy od osób, które raczej myślały, że uda im się zaliczyć dany przedmiot wkuwając regułki na pamięć zwłaszcza w Informatyce. Polecam Informatykę stosowaną, jeżeli ktoś lubi dużo praktyki a nie tylko wkuwania regułek, których również poziom jest wyrównany to polecam. ;]
XXX
ARCHITEKTURA Skończyłem stopień inż na tej uczelni na mgr przeniosłem się na politechnikę. Poziom za moich czasów był wysoki ale bardzo duża dezorganizacja na wydziale. Wiele osób oblewało przez złą organizację kierunku, oraz prowadzących z którymi ciężko było normalnie dogadać się. Teraz kadra bardzo uległa zmianie w stosunku do lat poprzednich i poziom uległ obniżeniu w stosunku do latach poprzednich. Szczerze odradzam studia na tej uczelni, brak dobrej organizacji i komunikacji student - prowadzący )::::
18.12.2018
15.12.2018
Zip
Polecam Zarządzanie i Inżynieria Produkcji , kierunek przyszłościowy i nie jest aż tak ciężko, jeżeli jest się systematycznym. Wykładowcy nie utrudniają życia studentom tak jak na teleinformatyce
studentka
Ja jestem zadowolona i szczerze polecam studia tutaj. Wydaje mi się, że głosy sceptyczne należą do tych, którzy zwyczajnie nie chcą się uczyć, opuszczają zajęcia i nawet w sesji wolą imprezy niż książki.
28.11.2018
21.11.2018
Martyna
Hej! Czy jest tu ktoś, kto jest mi w stanie powiedzieć coś więcej o kierunku Budownictwo (stacjonarne) na UTP :)? Poziom, czy studia są ciekawe i jaka panuję tam atmosfera?
marta.samsonowicz@gmail.com
Zoofizjoterapia ... dwa pierwsze lata to nauka o zwierzętach gospodarskich, ochronie środowiska i o żabach. Anatomia jedynie przez jeden semestr, ale i to w większości o bydle. Obecnie jestem na drugim roku . Kierunek skupia głównie osoby, które się gdzieś nie dostały, a przecież studiować trzeba. Wiec oprócz dołującego poziomu są jeszcze ludzie, którzy większego pojęcia o zwierzętach nie mają.
19.11.2018
17.11.2018
pytam
Czy jest prawdą, że wykładowcy starają się maksymalnie zawyżać poziom, aby jak najwicej osób oblać i żeby zostali na drugi rok, bo niby z tego jest kasa dla nich?
jak jest
czy to prawda, że na studiach informatycznych nieszczególnie zależy uczelni i wykładowcy utrudniają zdawanie przedmiotów żeby nabijać grupy na następny rok czyli kasować pieniądze za warunki?
16.11.2018
07.11.2018
WTiE
Na teleinformatyce nastawcie się na prawdziwą naukę, nie będzie lekko łatwo i przyjemnie. Jak jesteś ogarniety ze ścisłych, to spoko. Ja daje radę bez większych problemów, ale widze co sie dzieje w grupie. Fakt - niektórzy nie powinni się dostać na studia, mają braki w wiedzy z liceum, ale też nikt nie daje taryfy ulgowej.
Rad
Jak z Elektrotechnika na Utp ciężko, czy warto. Dodam że mam 40 lat i już dawno temu skończyłem technikum
27.10.2018
18.10.2018
Xavier
do MAM PYTANIE - zdecydowanie wybierz Biotechnologię
Czy może mi ktoś powiedzieć
Czy jeśli na jakimś kierunku chemia jest często na zajęciach to powinno się zdawać chemię na maturze? Czy jak zdam biologię to dam radę na kierunku się nauczyć chemii?
20.09.2018
20.09.2018
Mam pytanie
Jaki kierunek studiów po profilu w liceum biol-chem, zagwarantuje pewną pracę? Technolog żywności? Biotechnologia?
teleinformatyka
Ukończyć VII semestr w terminie to prawdziwy wyczyn. Siatka godzinowa na ostatnim semestrze jest beznadziejna, mnóstwo przedmiotów do zaliczenia, brak czasu na pisanie pracy inżynierskiej.
15.09.2018
30.08.2018
M.
Witam, szukam informacji na temat studiów magisterskich na kierunku inżynieria środowiska. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć? :)
wydział informatyczny
chętnie dowiem się jak najwięcej o kierunku INFORMATYKA na UTP w Bydgoszczy? chodzi mi o kadrę, poziom zajęć, wyposażenie sal, specjalizacje z kim, itd.
10.08.2018
09.08.2018
kaka
Izba lekarsko weterynaryjna wypowiada się negatywnie na temat kierunku inspekcja weterynaryjna na UTP http://www.vetpol.org.pl/strona-aktualnosci/996-pismo-do-ministra-nauki-i-szkolnictwa-wyzszego-nowy-kierunek-inspekcja-weterynaryjna
Ritta
polecałabym jednak kierunek Biotechnologia na UTP, który jest na prawdę solidnie prowadzony i daje spore możliwości zawodowe.
27.07.2018
15.07.2018
Nie warto studiować teleinformatyki na UTP
Na teleinformatykę na UTP lepiej nie iść, materiał na studiach jest nieaktualny. Z większości przedmiotów, które były przez całe studia są po 1-2 oferty pracy na całą Polskę. Po studiach trzeba się douczać nowych technologii, żeby znaleźć pracę. Duża część osób pół roku po przejściu ostatniego semestru (większość musi powtarzać, bo wykładowcy zatrzymują na siłę studentów, żeby podbić sobie ilość grup za rok) nie pracuje w zawodzie. Na wydziale Telekomunikacji, Informatyki i Elektrotechniki nie warto studiować. Lepiej wybrać inną uczelnie, chyba, że chcecie robić kilka lat dłużej studia, bo wykładowcy muszą sobie podbić pensję powtarzającymi.
Ja
w jakich budynkach odbywają się zajęcia z Rolnictwa na 1 roku?
15.07.2018
15.07.2018
Salamandra
Inspekcja weterynaryjna czy zoofizjoterapia?
Nina
Biotechnologia !
13.07.2018
13.07.2018
Krecik
Co powiecie na temat Inspekcji Weterynaryjnej?
Camilla
Technologia chemiczna czy biotechnologia?
13.07.2018
08.07.2018
Jeta
jestem ba kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji i zdecydowanie go polecam (też na Wydziale Zarządzania). bardzo, bardzo ciekawe studia, takie praktyczne podejście, dużo firm przychodzi na wydział już z propozycją pracy dla studentów naszego kierunku. Zajęć nie ma aż tak dużo, w sumie jest dość łatwo, ale cała wiedza z takim nastawieniem żeby była przydatna do wykorzystania w biznesie lub przemyśle. Zarządzanie pewnie też jest fajne, ale zdecydowanie z własnego doświadczenia polecam Zarządzanie i Inżynierię Produkcji. Idź na to ! :-)
matura 2018
czy może ktoś polecić kierunek zarządzanie na tej uczelni?
08.07.2018
06.07.2018
Verra
do Mar: na pewno warto iść na Biotechnologię, zdecydowanie to przyszłościowy kierunek, już teraz w Polsce jest sporo koncernów bio-tech, farmaceutycznych, spożywczych, bioanalitycznych itp.Wolałabym zdecydowanie Biotechnologię niż inżynierię biomed. Biotechnologia IMO jest też dużo ciekawsza :-)
M
Jakie opinie o architekturze??
27.06.2018
22.06.2018
Mar
Czy warto wybrać inżynierię biomedyczną albo biotechnologię? Czy są to przyszłościowe kierunki?
Do Antek
Matma na budownictwie to najmniejszy problem, gorzej z przedmiotami "zawodowymi". Z 150 osób do ostatniego semestru dochodzi poniżej 10. Studenci powtarzają 3-4 lata jeden semestr.
16.06.2018
16.06.2018
Antek
Myśli ktoś o budownictwie ? Konieczne rozszerzenie z maty, czy raczej dobrze napisane podstawy wystarczą, żeby się dostać? Ps. jakby ktoś chciał więcej pogadać, wymienić się wiadomościami to też służę pomocą :)
Nikodeon
myślę, że lepiej jednak wybrać geodezję i kartografię, która daje pewny zwód i konkretny, niezły zarobek. Dobre perspektywy też są po architekturze i urbanistyce.
13.06.2018
10.06.2018
Zuz
Czy warto iść na inżynierię środowiska na UTP?
Jaśmina
myśl, że Inspekcja Weterynaryjna to świetny kierunek - dobre perspektywy zwłaszcza w strukturach administracyjnych UE, ale nie tylko - teraz bardzo brakuje takich unikatowych ekspertów. Polecam Inspekcję
07.06.2018
04.06.2018
Kierunki informatyczne na UTP
Jako uzupełnienie do poniższych komentarzy odnośnie kierunków informatycznych na UTP to kierunku 2. stopnia (mgr) Elektroniki i telekomunikacji nie otworzyli, bo z jednej strony rzeczywiście nikt nie chciał na ten kierunek iść po złych doświadczeniach ze studiami 1. stopnie (inż), ale z drugiej strony ostatni semestr powtarza większość 2. roczników, więc skąd mają być chętni jak mało to kończy te studia bez powtarzania ostatniego roku (często powtarzania kilka razy). Nie ma absolwentów, wiec i chętnych brakuje. Druga strona to tak jak pisałem - raczej nikt i tak by nie chciał kontynuować studiów informatycznych na 2. stopniu na UTP.
Salamandra
Jakie opinie o inspekcji weterynaryjnej i zoofizjoterapii?
03.06.2018
30.05.2018
Kredka1
Czy warto iść na transport?
Student wydziału informatycznego
Ja bym nie powiedział, że informatyka stosowana to sensowny wybór, poziom jest zerowy na tym kierunku, a patrząc po ich inżynierkach to wiedzę po studiach też mają zerową np. robią samą bazę danych (kilka / kilkanaście godzin, żeby to ogarnąć ). W pracy na papierek nikt nie patrzy tylko na wiedzę. Na UKW nie mam znajomych, wiec nie wiem, ale też słyszałem, że słaby poziom. Już prędzej wybrałbym UMK, a najchętniej uczelnię spoza Bydgoszczy. Nie patrz na papierek, pamiętaj, że to są 4 lata, przynajmniej 4, bo na UTP, niektórzy robią już 8 lat inżynierkę. Jakbym mógł cofnąć czas to bym wybrał uczelnię z lepszym poziomem i organizacją, czyli w innym mieście. Teleinformatykę / elektronikę i telekomunikacją na UTP z pewnością odradzam.
28.05.2018
28.05.2018
Klaus
Więc jedynym w miarę sensownym wyborem jeśli chodzi o informatykę na UTP jest informatyka stosowana? Na ten moment nie mogę powiedzieć, że jestem czymkolwiek zainteresowany, więc jeżeli moim celem byłoby posiadać właśnie owy "papierek" żeby potem ubiegać się o jakąś pracę w tym zawodzie, to może to być "okey" wybór? W ostateczności - czy ktoś z was ma jakieś porównanie tych studiów z zakresu informatyki z tymi z innej uczelni typu "UKW" ? (Chociaż o UKW nie usłyszałem za dużo dobrych opinii, tak UTP posiada jakąś "renomę" w Bydgoszczy)
Student wydziału informatycznego
Informatyka stosowana - banalny kierunek, strata czasu, studia dla papierka, bez problemu można nic nie robić przez całe studia i je skończyć. Głównie stawiają na programowanie. Teleinformatyka - wykładowcy oblewają jak najwięcej studentów (często wykorzystując dezorganizacją na tym wydziale), żeby nabić sobie jak najwięcej grup w przyszłym roku, albo z lenistwa (nie chce mi się zorganizować zaliczeń, wtedy mają mniej pracy). Bardzo słaba atmosfera na tym kierunku przez dezorganizacją i to jacy wykładowcy tam pracują. Więcej walki z dezorganizacją niż nauki. Co roku ok. 50% powtarza ostatni semestr, w tym część osób powtarza po 2, 3 razy, czyli robią studia 2 razy dłużej niż powinni. Po ostatnim semestrze co roku część studentów rezygnuję z powtarzania i próby skończenia studiów. W tym momencie na ostatnim semestrze leżą 2 roczniki i obecny 3. rok raczej obleje już na 3. roku- więc i tak będą musieli powtarzać. Pomieszanie Informatyki z Elektroniką i telekomunikacją, czyli tak naprawdę uczysz się wszystkiego i niczego i to jest drugi powód, żeby obijać ten kierunek. Elektronika i telekomunikacja - wykładowcy też oblewają byle oblać, więcej nerwów niż nauki, będziesz miał dużo zajęć z "największymi kosami na wydziale". Na mgr nawet nie otworzyli tego kierunku, bo nie było chętnych - po doświadczeniach studentów jak to nazwałeś kierunków z zakresu Informatyki, nikt nie chciał się wbijać w takie bagno. Tutaj będziesz miał dużo elektroniki. Na UTP dostałbyś się pewnie na każdy z tych kierunków, teraz jest niż demograficzny i często na uczelniach jest mniej chętnych niż miejsc, więc biorą każdego. Wiedzieć nie musisz nic tak naprawdę, wszystkiego idzie się uczyć na bieżąco, tylko gorzej z tą dezorganizacja. Wg mnie lepiej iść na inną uczelnię, szkoda stracić tyle lat. Ja żałuję wyboru tej uczelni.
28.05.2018
28.05.2018
Klaus
Hey. Czy któreś kierunki z zakresu Informatyki są warte uczęszczania na nie? Jeśli tak to czy pokrótce ktoś mógłby streścić mi co mniej więcej należy już wiedzieć jak się idzie na taki kierunek i na co tam stawiają (wiem, że są trzy kierunki, ale fajnie gdyby ktoś kto uczęszcza na któryś mógłby mi swój opisać.) Poza tym, czy uważacie że nie zdając żadnego z przedmiotów rozszerzonych branych pod uwagę w tych kierunkach dam radę się dostać? (Mogę teraz stwierdzić, że z polskiego podst. będę miał ok. 60%, matematyki też ok. 60%, a z angielskiego podst. ok. 100% ) Uczyłem się trochę na własną rękę programowania, ale z całą pewnością nie są to nawet podstawy tego co informatyk potrafi, więc lekko obawiam się czy sobie poradzę na tego typu studiach. (o ile się dostanę)
Nerdi
Tak, ale zamiast finansów polecałbym raczej Zarządzanie i inżynieria produkcji - zdecydowanie lepsze perspektywy zawodowe
27.05.2018
26.05.2018
Magda
Czy warto iść na Finanse i Rachunkowość na UTP?
teleinformatyka
nie jest tak źle, jak niektórzy straszą, problemy sa w tedy, gdy oblewacie, macie warunki, spadacie niżej i nauka wyciąga się o kolejny rok czy dwa lata.
13.05.2018
12.05.2018
Admin
Komentarz usunięty.
maturzystka
chyba tak zrobię, dzięki :)
12.05.2018
12.05.2018
Adam
to napisz do nich maila do rekrutacji, niech ci odpiszą co i jak
maturzystka
szukałam progu, ale niestety nie znalazłam :/ a mnie właśnie interesuję zarządzanie i inżynieria produkcji w trybie stacjonarnym :) o specjalizacyjne przedmioty się nie martwię, bo skończyłam technikum logistyczne :), tylko o to czy się dostanę xd
12.05.2018
11.05.2018
Adam
raczej tak, to znaczy nie wiem tak dokładnie jak trzeba mieć procent, ale matematyka potem już nie jest zbyt trudna i w sumie mało godzin. Więcej jest takich przedmiotów specjalizacyjnych, które są dużo, dużo ciekawsze i można częściowo wybrać w grupie np bardziej związane z ekonomią, albo z zarządzaniem, projektami, branżą spożywczą lub logistyką. Ogólnie jest fajnie jestem - kończę 3 rok. Można też łatwo pogodzić studia dzienne z pracą bo nie ma zbyt dużo godzin
maturzystka
A jak wygląda matematyka na ziipie i czy z matematyką zdaną w przedziale 50-70% mam szanse sie dostac ?
11.05.2018
10.05.2018
Adam
Warto, ale myślę, że i tak lepiej wybrać Zarządzanie i Inżynierię Produkcji na tym samym wydziale bo jest tytuł inżyniera, a studia są w sumie dość łatwe i łączą kwalifikacje techniczne z menedżerskimi. Poza tym fajne jest Zielarstwo i Fitoterapia (tam są chyba jakieś uprawnienia zawodu Fitoterapeuty, można prowadzić punkt zielarski itp.) i ma się też certyfikat Studia z Przyszłością
Didka
Warto studiować Finanse i Rachunkowości na tej uczelni ?
08.05.2018
08.05.2018
Ipo
teleinformatyka na UTP, na 7 semestrze już 2. roczniki leżą i kolejny rocznik też już się szykuje do powtarzania. To siada studentom na psychikę, że mało kto te studia kończy, studenci myślą o rezygnacji nawet po przejściu wszystkich semestrów, kiedy zostały "ostatnie" poprawki. Wykładowcy stwarzają taką atmosferę, że większość studentów na części przedmiotach po pierwszych zajęciach rezygnuje z udziału w nich i bierze warunek - wykładowcom jest to na rękę, bo mają mniej pracy, a płacone mają i tak od ilości grup.
wiki
Czy trudno dostać się na biotechnologie??
05.05.2018
29.04.2018
Łasek
Zdecydowanie polecam Architekturę właśnie w UTP. Dużo ciekawych projektów dla miasta Bydgoszczy, możliwość wyjazdów studyjnych do różnych prestiżowych, zagranicznych ośrodków, dobra współpraca ze znanymi biurami projektowymi. Jestem na 3 roku i jest super, przede wszystkim widać duże zainteresowanie firm projektowych, które pojawiają się na uczelni. W zasadzie na 3 roku niemal wszyscy już jakąś pracę w zawodzie na cześć etatu, tak żeby pogodzić to ze studiami.
Marta
Czy ktoś studiuje zarządzanie i inżynierię produkcji i chciałby się podzielić opinią ? :D
29.04.2018
29.04.2018
Monika
Czy warto iść na architekturę?
nickie
Biotechnologia na UTP jest bardzo obiecująca
27.04.2018
24.04.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
architektura
możecie napisać jak jest na kierunku architektura ? ewentualnie czy lepiej wnętrz wybrać? z jaką matura się dostaliście i jaki był odsiew po pierwszym roku? czy gdzies w Bydgoszczy polecacie studia z architektury płatne na jakiejś prywatnej uczelni? jako furtkę jeśli mnie nie przyjmą?
21.04.2018
14.04.2018
Xoxoxo
Opowie mi ktoś o nowym kierunku tzn. Inspekcja weterynaryjna? Zaciekawiły mnie te studia i jestem ciekawa jak na nich jest. Warto?
Infa
Informatyka stosowana to banalny kierunek nie warto tego studiować, kadra dużo mniej wymagająca niż na innych kierunkach (najbardziej wymagający wykładowcy tam nie wykładają) i materiał też prosty, więc nikt nie jest w stanie Ci utrudnić życia ze względu na to, że kierunek jest bardzo łatwy. Inne kierunki na tym wydziale żartują mówiąc na informatykę stosowaną stosunki międzynarodowe. Ja polecam rozważyć uczelnie w innych miastach np. AGH albo Politechnikę Warszawską. Szkoda czasu na studia na UTP.
09.04.2018
09.04.2018
Informatyka Stosowana - jak jest
Czy możecie napisać, jak oceniacie kierunek Informatyka Stosowana ???? Warto? Poziom trudności???? Kadra ??? Ogólnie jakie klimaty na zajęciach???
Miłosz
Również radzę się 2. razy zastanowić zanim wybierze się na teleinformatykę. Połowa osób, które już powtarzały ostatni rok znowu musi powtarzać, problemem jest to, że nie można powtarzać 2. razy i prawdopodobnie będą skreśleni. Powtarzanie ostatniego semestru na teleinformatyce i to, że studenci nie kończą studiów po latach nauki jest "tradycją". Na ostatnim roku nie idzie nadrobić lat dezorganizacji.
05.04.2018
04.04.2018
AdamK
Elektrotechnika jest spoko, przede wszystkim łatwo po studiach o dobrą prace, właściwie to już w tralcie studiów przychdzili przedstawiciele firm z branży i proponowli etat. Łatwo to pogodzić bo na III roku jest już zdecydowanie mniej zajęć na uczelni, wykładowcy naprawdę idą bardzo na rękę, zwalniają, dają dodatkowe terminy zaliczeń, można się też przenosić w grupach np. na zajęcia popołudniowe. Generalnie chociaż trzeba się troszkę przyłożyć z matematyki i fizyki to jednak nie jest zbyt ciężko, dużo wolnego.
Piotrek
Jak to jest z Elektrotechniką ? Jest tu jakiś student, który uczył się na tym kierunku i jest mi w stanie przybliżyć wszystko ?
03.04.2018
28.03.2018
benek
Hej Krzysztof, Wzornictwo jest bardzo ciekawe, dużo zajęć praktycznych zamiast wkuwania teorii. Można się też naprawdę rozwijać zawodowo i artystycznie poza zajęciami (wiele kół artystycznych, wystawy, biennale, praktyki w biurach projektowych, wyjazdy do zagranicznych ośrodków i centrów kultury np. bauhaus). Przede wszystkim jest tytuł inżyniera a to się liczy na rynku pracy, jak chcesz np. być dizajnerem w przemyśle albo firmie projektowej to ten tytuł to ważna karta przetargowa
info
Na teleinformatyce przez połowę studiów walczy się z dezorganizacją, zamiast skupić się na nauce. Brak miejscach w laboratoriach i odbywanie się kilku przedmiotów w tym samym czasie to norma. Ostatni semestr co roku powtarza połowa studentów! Przy takiej dezorganizacji skończenie tych studiów terminowo jest niemożliwe.
26.03.2018
26.03.2018
Krzysztof
Hej ludziska, możecie mi powiedzieć czy wzornictwo jest ciekawym i w miarę opłacalnym kierunkiem? Czy nie ma nadmiernych wymagań itp? Zastanawiam się właśnie nad tym kierunkiem żeby iść w tym roku ;)
Ariel
BIOTECHNOLOGIA - ciekawe i bardzo przydatne na rynku pracy studia, polecam!
21.03.2018
09.03.2018
Pablo
Na teleinformatyce na UTP laboratoria powtarza po kilkanaście / kilkadziesiąt osób - jedna grupa to 15. osób i nie otwierają kolejnych grup dla osób powtarzających. Jak łatwo się domyślić wykładowca nie jest w stanie pomieścić osób powtarzających w grupach, które są otwarte na roku, więc wyrzuca powtarzających i nie idzie tego praktycznie poprawić - trzeba czekać, aż większość studentów zrezygnuje z zaliczania laboratorium, co nie jest rzadkością - wtedy dopiero są wolne miejsca dla osób z wyższych lat. Jak masz kilka przedmiotów naraz to nie ma szans na poprawienie tego, bo żadnego wykładowcy osoby powtarzające nie interesują. Zresztą materiał też jest nieaktualny, na wykładach są prezentacje zrobione kilkanaście lat temu i wykładowcy tego materiału wymagają, bo nie chce mi się przygotować nowej prezentacji.
Izabela Czartoryska
Architektura Krajobrazu- stanowczo odradzam 1. Ze wszystkich wykładowców jest jeden architekt krajobrazu, już prawie na emeryturze 2. Waloryzacji krajobrazli plan z elementem i nie wie co to złota proporcja 3. Nie ma żadnych technik wizualizacji, nawet Sketchupa nie pokażą 4. programów gis uczysz się na własnym laptopo 5. Gośc od projektowania ogródków myśli że barok był przed renesansem 6. Dodanie do nazwy przedmiotu "w krajobrazie" nie oznacza że prowadzący dostosuje treść, nie raz nie wiedzą z jakim gadają kierunkiem 7. Mimo słabych studiów napracowac musisz się sporo, a bo jakiś gość każe Ci w listopadzie zmierzyć 600 drzew :) brawo, by przez cały semestr na zajęciach wklepywac je do bazy danych a własciwą analizę pokazać w 25 minut i kazać sporządzić opracowanie na za dwa tygodnie 8. Biolog od tkanek uczy urządzania terenów zieleni 9. Ekolog uczy projektowania otwartych terenów zieleni, skąd mają wiedzieć co to jest kompozycja? nie krytykuję tych prowadzących ale wydział który na to wpadł..... 10. Ludzie na 3 roku nie potrafią składać arkusza projektowego 11. Ludzie na 4 roku nie wiedzą co wchodzi w skład dokumentacji projektowej 12. Wykładowcy w większości też 13. Nikt nie uczy jak sporządzać pisma 14. Nie uczą analiz krajobrazowych
06.03.2018
05.03.2018
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
Jachu
Gdzie tam, bo chyba nie na UTP. Studiuję Teleinformatykę, pracuję na 1/2 etatu i jestem bardzo zadowolony. Wykładowcy idą na rękę są dodatkowe terminy zaliczeń, nie jest tak ciężko jak u kumpli z politrchniki, przede wsystkim możn się przenisić między grupami i plan zajęć tak układają żeby pogodzić studia z pracą. Większość studentów na II lub III roku ma już stały etat bo firmy przychodzą na uczelnie i proponują całkiem niezłe warunki płacowe
04.03.2018
23.02.2018
Marta98
Hej :), kończę technikum logistyczne i zamierzam iść na Zarządzanie i Inżynierię Produkcji na studia dzienne, czy ktoś studiuje i czy ktoś orientuje się, czy jest ciężko, jestem sumienna, am,bitna, ale boję się, że sobie nie poradzę :/ widziałam, że jest taki przedmiot jak Programowanie i baza danych, informatykę miałam tylko jeden semestr i się obawiam troszkę :/ czy ktoś mógł się podzielić wiedzą jak to wygląda? xd Pozdrawiam :D
Marek
Kala- ja bym wolał Elektrotechnikę albo np. Energetykę lub Inżynierię Środowiska. (po mechanice jest już dużo bardzo absolwentów, to naprawdę ciężkie studia, a taka np. Elektrotechnika daje zdecydowanie lepsze płace i możliwości na rynku pracy)
01.02.2018
31.01.2018
Kala
Czy warto tutaj studiować mechanikę i budowę maszyn? Cieżko?
Andrzey
najlepsze kierunki na UTP to Biotechnologia oraz Informatyka Stosowana i Teleinformatyka, po nich jest na prawdę nieźle płatna praca, dużo ciekawych ofert już dla studentów. To fajne studia :-)
14.01.2018
14.01.2018
Andrybrank
Все, что нужно знать о газовой сварке
WTIiE
Nie polecam nikomu studiować na UTP na wydziale WTIiE, zerowa organizacja studiów, po kilka przedmiotów w tym samym czasie, brak miejsca w laboratoriach dla osób powtarzających. Władze robią wszystko, żeby nie przepuścić studentów dalej.
26.12.2017
04.12.2017
Administrator
Komentarz usunięty.
Kundzia
Witam, proszę o szczerą odpowiedź: czy jest mocno nacisk kładziony na matematykę na budownictwie? I ogólnie czy poziom jest wysoki? Pozdrawiam
16.10.2017
14.10.2017
Transport
Jeżeli ktoś się zastanawia czy zacząć studiować transport na UTP to stanowczo odradzam. Na tym kierunku prędzej uzyskasz wiedzę jak obsłużyć tokarkę niż przydatnych wiadomości odnośnie "fachu"
Natala
Hej, czy warto tu isc na architekturę?
22.08.2017
05.08.2017
Agataa
Hej, czy mógłby ktoś powiedzieć czy egzaminy na wzornictwo są ciężkie i jak mniej wiecej wygląda drugi etap?
Romek
Jaki próg punktowy na budownictwo niestacjonarne, bardzo ciężko na kierunku?
02.07.2017
01.07.2017
Mona
Hej. Czy ktoś studiuje technologie chemiczna ? Mocno Cisną w Bydgoszczy ?
architektura wnętrz
Ten kierunek zabija jakąkolwiek radość z pasji. Wymagania rodem z ASP, mało praktyczne zajęcia i wykładowcy, którzy sami nie wiedzą czego chcą co chwilę wymyślając coś innego. Ponadto nikt tu nie uczy jak projektować wnętrza czy chociażby obsługiwać programy do tego przeznaczone, trzeba samemu do tego dojść, równie dobrze można wgl nie zaczynać takich studiów, bo po co. Nie wspominając już ile pieniędzy wydaje się na takim kierunku na wszystkie wymyślne projekty (i inne materiały rysowniczo-malarskie), które trzeba robić po kilka razy by były idealne i w końcu zostały zaakceptowane.
21.06.2017
16.06.2017
jaa
Halo, czy egzamin praktyczny na wzornictwo jest bardzo trudny? Nigdy nie chodziłam na żaden kurs rysunku i jestem samoukiem. Nie jestem artystką, ale coś tam umiem. Mam szanse, czy bez kursu raczej jestem skreślona?
Poli
Proszę o opinie o kierunku zarządzanie. Czy jest trudny i jak z matematyką? I ogólnie jaka atmosfera tam panuje? :)
07.06.2017
06.06.2017
Palina
Hej. :-) Proszę o jakiekolwiek informacje! UTP Bydgoszcz Finanse i Rachunkowość? Trudno się dostać? Jak tam jest?
Mordazy
Do Jao. Tylko w Bydgoszczy chyba nie ma nano... Technologia napewno nie jest łatwa ale chodzi mi czy w Bydgoszczy naprawdę ostro Cisną itp.
03.06.2017
01.06.2017
Jao
Hej Mordazy, może lepiej nano ... to na pewno łatwiejszy kierunek a też łączy nowoczesną technologię z umiejętnościami analitycznymi i wiedzę chemiczną przydatną np. w branży farmaceutycznej
Mordazy
Czy jest tu ktoś kto studiuje technologie chemiczna w Bydgoszczy? Ciężko jest? Planuję iść na ten kierunek bo pracuje w firmie chemicznej ale obawy są. Z góry dzięki za info.
01.06.2017
26.05.2017
Agnieszka
Nanobioinżynieria to fajne, ciekawe studia najważniesze, że po nich jest sporo możliwości pracy np. w koncernach farmaceutycznych, biotechnologicznych cz nawet IT
Fir
Nie pamiętam jaki był próg ale ja dostałam sie z maturą z matmy ok 65% rozszerzenie, podstawa na 90%, reszta ok 70% ;)
21.05.2017
05.04.2017
danka
Witam! Trudno było się dostać na FiR w zeszlym roku? Wiecie jaki był próg punktowy? Pozdrawiam!
szalona
jak wyglada mieszkanie w akademiku w fordonie? podobno same imprezy?
31.03.2017
18.03.2017
Kamil
Z pracą bywa bardzo różnie ale zgadzam się z Remigiuszem, gdybyś studiował w Bydgoszczy górnictwo miałbyś się o co martwić, w przypadku energetyki możesz mieć spokojną głowę. Może od razu kokosów zarabiać nie będziesz ale masz gwarancję na znalezienie pracy a nie wszystkie kierunki mogą się tym pochwalić.
Remigiusz
Sergiusz - kierunki typu Inżynieria Odnawialnych Źródeł Energii, Elektrotechnika czy Informatyka dają najlepsze wykształcenie i możliwości pracy. O etat jest łatwo, a wynagrodzenia są świetne nawet już na samym początku. Przeczytaj chociażby: http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/pieniadze/g/kujawskopomorska-lista-plac-2017-zarobki-fryzjerek-pracownikow-produkcji-informatykow-stawki,11757152,22548508/ W Bydgoszczy jest mnóstwo firm w branży energetycznej (chociaż ich nazwy nie są może aż tak bardzo znane), które poszukują absolwentów tego typu studiów. Z kierunków przyrodniczych warto natomiast wybrać Biotechnologię czy Nanobioinżynierię bo ostatnio inwestuje mnóstwo zagranicznych koncernów z tej branży. Odradzam natomiast kierunki słabo zorientowane na gospodarkę, takie jak np. biologia czy pedagogika - po nich raczej kiepsko z pracą.
16.03.2017
11.03.2017
sergiusz
gdzie szukacie pracy po inż energetyka/odnawialne źródła energii ? jak wygląda bydgoski rynek ? Ktoś poleca mgr zarządzanie i inż produkcji?
Adamo
jatoja - zamiast Technologii chemicznej zdecydowania bardziej polecałbym np. Inżynierię materiałową albo np. Mechanikę i budowę maszyn czy nawet Biotechnologię, po pierwsze te kierunki dają o wiele lepsze perspektywy zawodowe a po drugie są łatwiejsze (technologia hem jest trudna i trudno po niej o pracę)
08.03.2017
20.02.2017
sophija
cześć, obecnie studiuje matematykę stacjonarną w innym mieście i chyba chciałabym się przenieść na studia zaoczne, czy jest tu ktoś kto studiuje matematykę zaocznie na tej uczelni, mam kilka szczegółowych pytań :)
jatoja
Czy wykładowcy na technologii chemicznej w Bydgoszczy są wymagający ? I czy w ogóle ten kierunek jest bardzo trudny ?
07.02.2017
03.02.2017
Leo
jak najbardziej kierunek wart polecenie, bardzo łatwo o po nim o dobrze płatną pracę - daleko nie trzeba szukać, przykład pierwszy z brzegu: http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/pieniadze/g/kujawskopomorska-lista-plac-2017-zarobki-fryzjerek-pracownikow-produkcji-informatykow-stawki,11757152,22548508/
Kuba
Cześć :) Czy ktoś z was studiuje/ studiował inżynierię odnawialnych źródeł energii? Kierunek godny polecenia, czy nie?
03.02.2017
26.10.2016
Piotr
z kierunków przyrodniczych najlepsza jest jednak Biotechnologia
zoo
Zoofizjoterapia - słyszałam coś o planach utworzenia magisterki, czy to prawda? I czy po skończeniu inżyniera z zoofizjoterapi można wykonywać zabiegi fizykoterapeutyczne?
04.09.2016
27.08.2016
Pioter
zamiast na analitykę wolałbym iść na Nanobioinżynierię albo na Biotechnologię
Zuza
Witam, chciałam zapytać o analitykę chemiczną i spożywczą. Czy jest ktoś, kto podzieli się swoją opinią na temat tego kierunku? Jak z nauką, ilością osób na kierunku..?
23.08.2016
16.08.2016
Robertto
=> Pablo_N => Teleinformatykę szczerze polecam, to chyba jeden z najlepszych kierunków, na pewno bardzo opłacalny bo branża ICT / IT i telekomunikacja niezwykle szybko się rozwija, jest dużo zagranicznych koncernów (np. choćby w Bdg. wielkie centrum Atosa, Mobica, Teleplan, T-Komp, Nokia itp.) poza tym na UTP te studia są bardzo ciekawe,
Kate
Poszukuję osoby która podzieli się informacjami dot UTP budownictwo magisterskie niestacjonarne.
12.08.2016
08.08.2016
Martyna97
Hej wszystkim :) Czy jest tu ktoś co studiuje Technologie żywnośći? Czy jest cięzko? Dużo chemii? I laborków :D ? Czytając plan sprzed dwóch lat widze że tak, ale chciałabym wiedzieć jak to jest w rzeczywistości.
Pablo_N
Witam. Czy jest ktoś na kierunku teleinformatyka? Jak wyglądają te studia? Warto studiować ten kierunek?
06.08.2016
05.08.2016
patka9
Witam, czy ktoś mogłby mi opowiedzieć coś o kierunku finanse i rachunkowość?
Jakub
Technologia Żywności to jeden z najłatwiejszych kierunków, jest łatwiejszy niż np. Dietetyka w innych uczelniach, osobiście polecam kierunek - Nanobioinżynieria też jest bardzo łatwy, ale jednocześnie niezwykle perspektywiczny, zaraz po Informatyce oferuje największe szanse szybkiej, dobrze płatnej kariery zawodowej
25.07.2016
20.07.2016
Student16
Co możecie powiedzieć o technologi żywności na UTP? Jak wyglądają te studia, jest ciężko?
miodek
hmm studiowałem MiBM, powiem tyle 80 % zajęć jest całkowicie bezcelowa - standardowy schemat zakuć zdać zapomnieć jedyne zajęcia które były naprawdę świetnie poprowadzone to zajęcia z tworzyw polimerowych. Ogólnie Mało zajęć projektowych dokładnie całe 2!!!!!! Z czego jedne to rysowanie ręcznie dla masochistycznej przyjemności prowadzącego. Dodam, że na pierwszym roku pełno bezcelowej teorii: gematria wykreślna, matematyka - pitolenie o całkach, których tak nigdzie wykorzystaszitp. i na deser 1 rok zajęć BHP i ergonomia z BOLKIEM koleś jest bystry jak paczka gwoździ, np. chłodzenie cieczą elektroniki jest dla tego umysłu niepojęte, przez co prawie bym uwalił projekt u niego. Aha mechana i budownictwo to topowe kierunki na UTP, więc jak sobie chcesz przedłużyć dzieciństwo i lubisz zakuwać totalnie bezcelowe rzeczy tak jak robiłeś to w liceum to studia specjalnie dla ciebie.
03.07.2016
28.06.2016
Dominika
Witam, czy jest ktoś na kierunku transport (utp)? Może wyrazić swoje zdanie/opinie? Dziękuję :)
Monika89
ostatnio czytałam artykuł, że ponad 80% studentów UTP po pół roku od ukończenia studiów znajduje pracę, to bardzo dobrze świadczy o tej szkole, poziom jest naprawdę wysoki, jestem zadowolona z wyboru tej uczelni!
21.06.2016
20.06.2016
ewelina
Witam. Mam do zaoferowania miejsce na praktykach letnich- płatnych dla studentów kierunków biologicznych. Praktyki odbywają się w laboratorium mikrobiologicznym pod Bydgoszczą. Zapraszam- 698-933-605.
dominika
Witam, czy jest ktoś na kierunku transport (utp)? Może wyrazić swoje zdanie/opinie? Dziękuję :)
02.06.2016
15.05.2016
Elena
Zoofizjoterapia to kierunek na Wydziale Hodowli, uczysz się np. o masowaniu świń i kaczek, wylęganiu kurczaków, dojeniu krów i zastosowaniu gnojowicy, to taka nieco inna wersja zootechniki
a
Witam :) Chciałabym dowiedzieć się co nieco o ZOOFIZJOTERAPII. Bardzo interesuje mnie ten kierunek, ale w internecie nie mogę znaleźć nic na jego temat. Jakie przedmioty wymagane są na maturze (oprócz biologi)? Jaki jest próg punktowy i czy studia mogą zagwarantować pracę w przyszłości? z góry dziękuję za odpowiedzi :)
10.05.2016
03.05.2016
JW
Witam, przeglądając ofertę uczelni znalazłam taki kierunek - ogrody zoologiczne i zwierzęta amatorskie. Nie powiem, zainteresował mnie, od dziecka marzyłam o pracy w zoo i opiece nad zwierzętami. Są tu jacyś absolwenci lub studenci tego kierunku? Warto czy spróbować gdzie indziej?
Zuzolina
Jestem na drugim roku studiów Transportu. Ogolnie jestem zadowolona jest to jedyna w regionie uczelnia techniczna z takimi kierunkami ścisłymi. Pozwala rozwijać moje zainteresowania, organizuje dużo wydarzeń/warsztatów/szkoleń/targów pracy dla studentów. Mamy duży wybór w kołach zainteresowań aż trudno wybrać. Wiem że po studiach mam dużą szansę zatrudnienia. Co do przedmiotów są i te niepotrzebne jak wszędzie i kierunkowe przygotowujące mnie do przyszłej pracy. Wiadome jest, że potrzeba trochę pracy, ale ucząc sie na bierząco jest to kierunek warty zainteresowania. Uczenia przygotowuje do trudów życia, nie wszystko jest podane pod nos: trzeba samemu nieraz coś zorganizować, poszukać, ale jest to warte poświecenia czasu. Dodatkowo jest to kierunek bardzo rozległy i dosyć świeży w dziedzinie nauki, dlatego dla przyszłych absolwentów jest duża szansa w zatrudnieniu. Wykładowcy są i lepsi i gorsi. Czasami zakłądając że wykład jest nudny dowiadujemy się ciekawych rzeczy ponieważ wykładowcy mają duże doświadczenie i często dzielą się nim ze studentami.
19.03.2016
08.03.2016
Janusz
z tego co wiem to absolwenci Wydziału Telekomunikacji otrzymują specjalny Międzynarodowy Certyfikat ENAEE potwierdzający kwalifikacja tzw. międzynarodowego inżyniera uznawane w różnych państwach świta ( EUR - ACE ) certyfikaty są też nadawane po studiach magisterskich na UTP
Micho
a teraz głośnio jest o współpracy z firmą NOKIA i wspólnych studiach informatycznych
05.03.2016
05.03.2016
Micho
a teraz głośnio jest o współpracy z firmą NOKIA i wspólnych studiach informatycznych
Zarządzanie
Na kierunku zarządzenie prowadzone są zajęcia z takich przedmiotów jak technologia informacyjna (czyli po prostu informatyka:przetwarzanie tekstów, arkusze kalkulacyjne, trochę grafiki), podstawy zarządzania, mikroekonomia, finanse, prawo, matematyka, język obcy. To oczywiście nie wszystkie przedmioty, ale jednak matematyka odbija się na większości z nich, więc głównym wymogiem to radzenie sobie z "królową nauk".
29.02.2016
24.01.2016
swierzak_323
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej nt. Kierunku zarządzanie, czego i ile wymagają, czy da się połączyć uczelnie ze sportem. Z góry dziękuję :)
Danny
tak - na zarządzaniu i inż. produkcji jest ogólnie ciężko, lepiej wybrać np. informatykę ogólnie studia nieco lżejsze (mniej zajęć) a i szansa na dobrze płatną pracę po informatyce stos. jest dużo, dużo większa
02.12.2015
26.11.2015
Basior
Witam. Szukam informacji o kierunku Zarządzanie i inż produkcji. Ktoś studiuje? Warto? I czy jest cieżko ;-) ?
Gość
Interesują mnie kryteria przyznawania stypendium na wzornictwie wydaje mi się to dość podejrzane !!!
25.11.2015
06.11.2015
Tito
po Ochronie środowiska jest niezwykle trudno o pracę, a same studia na tym kierunku na UTP są bardzo, bardzo ciężkie - dużo zajęć, mnóstwo laborków, na których ciągle robią wejściówki i dużo kolokwiów, przedmioty takie jak chemia, biochemia, technologie ochrony śorodow., statystyka czy koksykologia są masakrycznie ciężkie - sporo ludzi ma poprawki, oblewa są liczne warunki - ogólnie MASAKRA!!!
lolek
ochrona środowiska to ciekawy kierunek, o nastawienie praktycznym ale moim zdaniem musisz wiedzieć co chcesz w życiu robić, do czego dążyć i gdzie szukać pracy bo teraz na rynku jest sporo specjalistów w tej dziedzinie
26.10.2015
20.10.2015
...
kurcze ... strona uczelni czarno biała ... żałobna ... smutne jest to, co się stało, trudno to wszystko ogarnąć na trzeźwo i przejść nad tym do porządku dziennego ... nie potrafię się z tym pogodzić...
ochrona środowiska
co sądzicie na temat ochrony środowiska? jak wygląda praca dla absolwentów?
13.10.2015
14.09.2015
Renatka
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,18811381,informatykow-w-bydgoszczy-jak-na-lekarstwo-lekarzy-rowniez.html ... i od razu wiadomo jakich fachowców poszukują pracodawcy, a tym samym które kierunki warto wybierać a których unikać
lekarz
od kiedy można iść do lekarza w przychodni akademickiej (dodam, że chodzi o ginekologa), jaki należy mieć dokument do rejestracji?
14.09.2015
17.08.2015
Administrator
Komentarz usunięty z powodu naruszenia zasad regulaminu.
michał
w odpowiedzi na wcześniejsze pytanie: moim zdaniem najciekawszym kierunkiem jest zootechnika, sam zastawiałem się nad wyborem gdyż są to kierunki pokrewne ale ten wydał mi się najbardziej przyjazny (pod kątem toku studiów i przedmiotów) oraz przyszłościowy.. ale wybór należy do Ciebie
08.08.2015
21.06.2015
Marthe
jednak Informatyka to najsensowniejszy tu kierunek - najłatwiej po nim o pracę
Nada
Whoa, things just got a whole lot earesi.
23.05.2015
16.05.2015
zoofizjoterapia/biotechnologia w produkcji zwierzęcej/zootechnika
Witam, czy jest tu ktoś, kto mógłby wypowiedzieć się na temat wyżej wymienionych kierunków?
Madzia
Witam ! Od przyszłego roku wybieram się na inżynierię biomedyczną lub technologie chemiczną . Chciałabym uzyskać od Was jakieś rady, opinie, wskazówki... Mogę na coś liczyć ?
14.05.2015
29.04.2015
tomsonik
super uczelnia POLECAM dodam tez że studiowałem na PW w Płocku i UTP jest milion razy lepszą szkołą niż ta zasr.... polibuda!!!!!!!!!!!!!!!!
Technik AK
Hej, możecie napisać coś o Architekturze Krajobrazu? Wybieram się na studia i czeka mnie wybór uczelni. Nie chciałabym iść na uczelnię, która jest mierna i na której niewiele się nauczę....Proszę o obiektywne i prawdziwe opinie na temat tego kierunku.
28.03.2015
18.03.2015
marek
ja jestem zadowolony, poziom jest wysoki, program goni ale wszystko do ogarnięcia, osobiście od zawsze interesowałem się budową rożnych maszyn, ciekawiły mnie nowinki technologiczne także te studia to dla mnie pozyskiwanie wiedzy w rozwijaniu pasji, ja polecam ;)
Thestig
Interesuje mnie kierunek mechanika i budowa maszyn. Ciezko sie dostac? Jak sie studiuje i czy jest ciezko
15.03.2015
12.03.2015
aluapxd
Czy studiuje ktoś technologie żywności i zywienie człowieka? warto?
Studentka zoofizjoterapii
Właśnie zaczęłam 2 semestr zoofizjoterapii. Jest ciężko ale do przeżycia. Kierunki ciekawe ale niektóre wymagają dużego przyswojenia materiału w krótkim czasie. Wykładowcy są bardzo wymagający ale jeżeli masz 100% frekwencję na ćwiczeniach i wykładach to w razie problemów da się z nimi dogadać. Moim zdaniem warto studiować zoofizjoterapię bo to przyszłościowy kierunek a co najważniejsze nowo utworzony więc miejsce pracy znajdzie się dla każdego.
03.03.2015
26.02.2015
Gosia
Czy jest tu ktoś, kto może się wypowiedzieć na temat chemii analitycznej? Trudno się dostać? Jak z matmą i fizyką na tym kierunku?
arek
lipa, idziesz na studia płacisz w h kasy a zdają ci co najbardziej się mgaja od pracy, czyli ściągaja, kombinują i tak dalej. ci co uczciwie sie ucza są oblewani bo zawsze więcej ze scągi czy z neta napiszesz... najlepsze jest to, ze tacy durnie zostaja po tej uczelni inzynierami a normalni ludzie posiadający trochę ambicji nie zostana bo taka jest polityka utp. Nie polecam, szkoda czasu i kasy. Mialem rok temu zgłosić podejrzenie o przyjmowanie korzyści materialnych, ale się powstrzymalem, żałuję do dzisiaj, ze tego nie zorbiłem nawet jakby mnie wyrzucili. ODRADZAM
22.02.2015
12.02.2015
Ewelina
interesuje mnie kierunek zoofizjoterapia i chciałabym wiedzieć coś więcej na ten temat. Czy mógłby ktoś napisać coś o tych studiach? Czy są ciekawe? Czy wykładowcy są dobrzy? Jaki jest poziom tych studiów? I przede wszystkim czy warto studiować na tej uczelni? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
Karolina
Jakie trzeba mieć wyniki z matur żeby się dostać na transport? Z rozszerzonym angielskim
27.01.2015
25.01.2015
mariusz
ja również jestem zadowolony ze swojego wydziału, byłem na hodowli i biologii zwierząt, polecam
transport - ok
czytam wasze komentarze na temat UTP, niektórzy narzekają na kadrę czy stary sprzęt - nie znam całego zaplecza uczelni, nie byłem we wszystkich salach i pracowniach, ani nie mialem zajęćz wszystkimi prowadzącymi, mogę jedynie pozytywnie wypowiedzieć się o swoim wydziale i kierunku, a studiuję transport i jestem zadowolony, zarówno z poziomu zajęć, jak i kadry, a to jest chyba najważniejsze
26.10.2014
23.10.2014
wzornictwo na UTP
interesuje mnie wszystko na temat wzornictwa, ile procent na maturze, żeby na dzienne się dostać? jak same studia wyglądają? ile jest osób na roku przyjętych?
karo
ale ocenę maja wysoką w porównaniu z najlepszymi w rankingu, więc chyba studenci wiedzieli, jak oceniają, ja też mam dobrą opinię o UTP i ochronie środowiska, bez większych zastrzeżeń
16.10.2014
07.08.2014
wintage88
potrzebuję opinii studentów na temat kierunku ogrody zoologiczne i zwierzęta amatorskie, jakich przedmiotów można się spodziewać na tym kierunku, czy moja przyszłość po ukończeniu go będzie ograniczała się do pracy w zoo?
Miraz
zamiast zarządzania, po którym jest wysokie bezrobocie - już lepiej wybrać np. informatykę stosowaną z możliwością wyboru takich modułów kształcenia jak: zarządzanie projektami IT, informatyka ekonomiczna, ekonometria czy informatyka w zarządzaniu
29.07.2014
19.02.2014
ines
jestem przerażona poziomem wszyscy trąbią na około że tak trudno - nic bardziej mylnego, Studiuję budownictwo na 1 roku studiów magisterskich. Młoda kadra na uczelni gada bzdury na zajęciach, które trwają ok 15 minut za które płacę drogie pieniądze. Niekompetencja i opryskliwość nie powinno na tak "prestiżowej uczelni się znaleźć. Nadmienię że skończyłam studia także na UKW i uważam poziom jest podobny (jak nie wyższy na UKW) a kadra z wysoką kulturą osobistą
Nom nom
Ta uczelnia się sypie, sprzęt laboratoryjny jest starszy od studentów, przedmioty zdaje się na zasadzie prezentacji, a wykładowcy obijają się bardziej niż studenci. Przykład idzie z góry. Jeśli chciałbyś się czegoś nauczyć to szkoda czasu chyba, że chcesz sobie przeleżeć 3 lata to idealna opcja dla ciebie.
27.01.2014
17.01.2014
Mendoza
tak, tak bardzo ciężko jest na ochronie środowiska (np. uzyskanie zaliczenia z chemii nieorg-anal. ,biochemii czy technologii graniczy z cudem)
aisha
Ja nie jestem zadowolona z wyboru tej uczelni. Studiuję zaocznie ponieważ sytuacja finansowa mojej rodziny nie pozwala mi na studia dzienne. Uważam że ciężko zarobione przeze mnie pieniądze idą po prostu w błoto. Pracuje do godz 17 i na nauce spędzam całe wieczory. Nie mam życia prywatnego, towarzyskiego, przez to że poświęcam się zrobieniu inżyniera zootechniki. Jestem obecnie na II roku i zaskoczyło mnie podejście wykładowców do studentów, np. pierwsze kolokwium z genetyki zaliczyło 7 osób chociaż każdy mówił że było łatwe. Drugie kolokwium zaliczyły już tylko 4 osoby i chociaż odpowiedziałam na każde z pytań nie otrzymałam pozytywnej oceny gdzie przy pierwszym kolokwium napisałam dużo mniej a jednak byłam w szczęśliwej siódemce. Nie wiadomo czego oczekuje wykładowca podając treść zadania: "Co to jest mutacja i jej rodzaje". Okazuje się że wymaga podania definicji i opisania DOKŁADNIE każdego rodzaju mutacji. Podobnie jest z biochemią gdzie oczekuje się od nas rozszerzonej wiedzy z biologii i chemii i 99% nie wie o czym mowa na wykładach. Zagadnienia które trzeba opracować do kolokwium trafiają do nas 3 dni przed zaliczeniem. A osoby pracujące nie mają szans na ich opracowanie i nauczenie się. Płacąc za studia oczekuje szacunku do mojej osoby jako studenta oraz małej wyobraźni bo przecież niektórzy mają jeszcze rodziny i nie mogą poświęcać czasu dzieciom ponieważ jakiś pan profesor ma "widzi mi się" i trzeba uczyć się na poprawę. Tak na przyszłość proszę mieć szacunek do naszych osób, do naszego prywatnego życia, do naszego poświęconego czasu i przede wszystkim do naszych zarobionych pieniędzy które stają się pensją wykładowców. Moim zdaniem uczelnia z takim stażem i wyrobioną już opinią powinna wstydzić się podejściem do studenta. Powiem brzydko macie nas po prostu w d... Jestem rozczarowana. I z przykrością stwierdzam, iż rozważam rezygnację ponieważ czuję się w pewien sposób oszukana wiem że stać mnie na więcej niż inżyniera ale to niesprawiedliwe ocenianie nie motywuje nas do pracy wręcz przeciwnie. Teraz wiem dlaczego uczelnia skarży się na małą liczbę studentów. Proszę o wziąć sobie te słowa do serca, bo przecież to wy wykładowcy jesteście dla nas a nie na odwrót.
15.01.2014
09.01.2014
UTPwtie
BEZNADZIEJNA UCZELNIA !!!
też mi co to za studia na tym UTP
Wy tam moi panowie na tym UTP uczycie się jakichś archaicznych rzeczy, nie zmieniło się tam nic chyba od 30 lat. Nowoczesność to jest u nas na WSG mamy nowoczesne pracownie, uczymy się przyszłościowych przedmiotów a nasi nauczyciele akademiccy to sama śmietanka naukowa przynajmniej regionu. Lepiej jak najszybciej powiedzcie tam bye bye i chodźcie do nas. Mam świetną architekturę, informatykę, mechatronikę, logistykę a dla tych co im z technika nie po drodze całą masę innych bardzo atrakcyjnych kierunków.
20.12.2013
02.12.2013
milena
powiedzcie coś na temat inżynierii materiałowej, ciężko się dostać?? jakie są przedmioty? boję się, że nie dam sobie rady :(
gościu
teraz są specjalne stypendia Prezydenta Bydgoszczy nawet po 4,5 tyś. zł dostają je studenci teleinformatyki od I roku, którzy z osiągnęli wysoki wynik na maturze
08.11.2013
04.11.2013
zamawiane?
czy kierunki ZAMAWIANE nadal funkcjonuja? w sensie - czy ten program ministerstwa z dofinansowaniem dla studentów trwa nadal?
mini
zootechnika nie jest łatwa, ale co gorsza o pracę w zawodzie bardzo, bardzo trudno (podobnie jak np. po biotechnologii, ochronie środowiska itp.) zdecydowanie lepsze perspektywy pracy daje np. urbanistyka, mechanika, budownictwo czy Teleinformatyka te kierunki po prostu opłaca się studiować -tak myślę
24.10.2013
05.10.2013
Ola
zootechnika jest ciężkim kierunek, fakt nie jest łatwo na UTP na tym kierunku ale też nie jest jakoś bardzo ciężko, jeśli będziesz się uczyć to na pewno sobie poradzisz, UTP ma wysoki poziom nauczania, dobrą kadrę. Wystarczy tylko chcieć i być konsekwentnym w swoich postanowieniach. A sesja cóż, ciężko jak wszędzie.
zootechnika
czy moglibyście pisac bardziej pomocne komentarze??? na przyklad mnie interesuje Kierunek ZOOTECHNIKA, i bardzo chetnie poznalbym Wasze opinie o tych studiach na UTP, interesuje mnie poziom zajec, kto je prowadzi, jak wyglada sesja, ile osob odpada po pierwszym roku, generalnie to, co uwazacie za wazne i pomocne dla kogos, kto zamierza tutaj studiowac, z góry dziekuje, piotr
21.09.2013
20.09.2013
krul
usuneli ten link do portau o studiach w LOdzi, wszedzie byly wpisy pod bydgoskimi szkolami, areszta pod innymi uczelnami tez w innych miastach,
hej
jestem idiota ktory psuje opinie innym uczelniom. Mam downa
15.09.2013
12.09.2013
What?
Łódź? Przecież to miernota.. Nudy, brud i sami pseudokibice, strach wyjść na miasto.
aloha
Jestem bardzo zadowolony ze studiowania na tym uniwersytecie, mało który ma tak szeroki i rozbieżny wykaz kierunków. Uczelnia dobra i prestiżowa.
11.09.2013
11.09.2013
Paula
Uniwersytet na wysokim poziomie, ciekawe kierunki, nowości, sympatyczni ludzie, wykładowcy. Czego chcieć więcej? ;)
Bydgoszczanin
Super uniwersytet i bardzo duży wybór ciekawych kierunków.
03.09.2013
03.09.2013
Paweł
Uniwersytet ten jest bardzo dobry jednak uważam, że powinna być zmieniona nazwa na Politechnikę Bydgoską, wszystkie duże miasta posiadają Politechniki a nawet i te mniejsze miasta. Bydgoszcz jest na 8 miejscu co do wielkości, powinien mieć własną Politechnikę, zwłaszcza, że w woj. Kujawsko-Pomorskim takowej nie ma. Pozdrawiam
gepe
Nie wiem jak jest teraz, kończyłem ówczesny ATR w 2003 roku, ale Mechanika i Budowa Maszyn wymiatała matematyką :) Po pierwszym semestrze z ok. 200 osób zostało 96, po drugim 64 - większość (zdecydowana, jakieś 90%) odpadła z matmy. Ponadto problemem była geometria wykreślna i fizyka :) Później różnie bywało, a 11 projektów w jednym semestrze (do tego laborki) to była ciężka praca :) Z laborek co tydzień sprawozdania. Masakra.
29.07.2013
28.07.2013
inzynier
ktoś w tym roku n inżynierię srodowiska? Tu jest grupa kierunku https://www.facebook.com/groups/338236986310210/?notif_t=group_name_change
Rolnik
Najlepszym jest komputerowe wspomaganie hodowli trzody chlewnej
14.07.2013
09.06.2013
LIZUN
Teleinformatyka to najlepszy kierunek na UTP Komputerowe Wspomaganie Prac Inżynierskich -też świetnie się zapowiada
Natalia19
Hey! Jeśli ktoś z Was ma jakieś info albo znajomych na UTP na wydziale zarządzania to proszę o kontakt. To moja poczta: nataszka2009@wp.pl
30.05.2013
27.05.2013
wzornictwo
kto sie wybiera na UTP na kierunek wzornictwo??? czy oni mieli go w czesniej w ofercie, czy jest to jakas nowosc, bo na ich stronie jest *gwiazdka*, ale nie znalazlam objasnienia, jak macie jakies info o wzornictwie tutaj, to napiszcie prosze
GiearYu
super ultranowoczesne kierunki tylko poziom naprawdę wysoki i nie łatwo sobie poradzić, po pierwszych dwóch latach podobno odpada 50 - 70 % studentów -masakra ;)
22.12.2012
18.11.2012
gejzer
Świetna uczelnia, gdyby nie ona nie miałbym teraz nic
Janusz
Kierunki zupełnie nie w moim stylu. Niestety, pomimo szczerych chęci nie dałbym sobie rady z takim kierunkiem jak mechanika i budowa maszyn czy technologia chemiczna. Dlatego nawet nie myślę, żeby wybrać tą szkołę. Ale cóż.. nie wszystko jest dla każdego
11.11.2012
08.11.2012
andrzej
może trudno sobie wyobrazić połączenie technologii i przyrody, ale patrząc na kierunki jakie są na tym uniwersytecie niewątpliwie jestem zainteresowany złożeniem tam dokumentów. Długo szukałem takiej uczelni.
Ziemianin
Dopiero wybieram się na studia, ale połączenie tech-przyrodnicze mnie jakoś niepokoi.. Czy to właściwie bardziej polibuda, czy bardziej uczelnia przyrodnicza?
28.10.2012
05.10.2012
dobrepiwojestdobre
Tak jak napisał kolega niżej, mechanika i budowa maszyn jako kierunek zamawiany to zgroza! Nie wiem jak jest w przypadku innych takich kierunków, ale tu na pewno jest syf. Jeżeli ktoś będzie się wybierać w przyszłości na ten kierunek, to radzę zdawać wszystko najszybciej jak to tylko możliwe. Potem są wielkie problemy i łaska jeśli chodzi o poprawki. Nie mówiąc już o ekstremalnych terminach poprawkowych i informowaniu o wszystkim studentów na kilka godzin wcześniej. Nie można tego powiedzieć o wszystkich, ale o zdecydowanej większości. W każdym bądź razie, jeśli ktoś jest leniwy, mało ambitny i nie lubi się przemęczać, zdecydowanie odradzam kierunek. Proponuję wybrać coś łatwiejszego jak np. transport, albo ziip. Na mechanice wielu z Was się przejedzie i zobaczycie to już po pierwszym semestrze. 3 razy NIE ! DZIĘKUJĘ!
badday
Kierunek mechanika i budowa maszyn- wielkie wymagania, mało od siebie. Był to kierunek zamawiany ale nie dali rady tego uciągnąć. Ogólnie to jeden wielki burdel i nikt nie wie co się dzieje... Są osoby naprawdę miłe i pomocne ale to tylko nieliczne wyjątki. Jeżeli chcesz iść na ten kierunek to lepiej od razu zacząć kuć bo później będą same problemy!
05.10.2012
17.07.2012
raza
dostałem się na ochronę środowiska, jupi!!! czy ktoś mógłby mi treaz tutaj opisać trochę ten kierunek? tzn głównie zajęcia, wykładowców itd?
do smit
co do rolnictwa to powiem tylko tyle, że uczą całkiem ok. wiadomo, jest i teoria i praktyka, niestety teorii trochę więcej. ale z drugiej strony jeśli chcesz się nauczyć organizacji w gospodarstwie i rzeczy które Ci pomogą i usprawnią pracę to lepiej jak uczą teorii
15.07.2012
06.07.2012
smit
a czy jest ktoś z rolnictwa? Pochodzę ze wsi i mam bardzo duże gospodarstwo, jednak chciałbym mieć też wyższe wykształcenie. Wiem, że przyda mi się ono w organizowaniu pracy na moim gospodarstwie... Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy bardziej uczą teorii czy praktyki?
ja
W ogóle sa jakieś juwenalia czy coś takiego w bydgoszczy? Bo nic nie wiem na ten temat, a to ważny element życia sttudenckiego :d no i chciałabym tu studiować, ale nie wiem jak z akademikami… są w ogóle?:D dostają wszyscy, którzy aplikuja, czy jest duża selekcja? I jakie sa warunki do przyznania stypendium socjalnego? Czytałam prawie same pozytywne opinie o bydgoskim uniwersytecie technologiczno-prrzyrodniczym no i mój chłopak chce tam studiowac, więc chyba nie ma co się dłużej zastanawiać :D
22.05.2012
01.05.2012
szary
Jaka jest wasza opinia o mechanice i budowie maszyn? Ja słyszałem, że to kierunek zamawiany, czyli jeszcze dopłacają za naukę - świetna sprawa, naprawdę. Kierunki techniczne, to zdecydowanie dobry wybór, a przynajmniej tak wciąż mówią mi nauczyciele. Jakieś konkretne porady macie?
zybi
ja tez sie zastanawiam nad teleinformatyka i informatyka, ktos moze w najprostrzy lopatologiczny sposob wskazac za i przeciw, a tym samym pomoc w podjeciu decyzji
17.04.2012
04.04.2012
teleinformatyka
interesuje mnie kierunek TELEINFORMATYKA, przeczytalem sobie opisy na stronie uczelni, nie znalazlem informacji o specjalnosciach, mozecie napisac jakie sa oferowane specjalnosci i czego sie po nich spodziewac? jak wygladaja studia na pierwszym roku? ile jest fizy i matmy? jaki procent odpada i nie przechodzi na drugi rok?
marcus
na zarzadzaniu i inzynierii produkcji masz troche technicznych przedmiotow, troche ekonomicznych, troche marketingowych, od strony zarzadzania biznesowego, czyli sporo roznej wiedzy, nudzic sie nie bedziesz i masz co poorac
27.03.2012
21.03.2012
zarządzanie i inżynieria produkcji
kto studiuje kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji na UTP? na ile są to trudne studia oparte na fizie i matmie? czego sie spodziewac na pierwszym roku i czy duzo studentów odpada?
Wis
Świetna oferta. Dla tegorocznych maturzystów jak znalazł. Sam jestem na 1 roku, po pierwszych egz. Wiem teraz że dobrze wybrałem. Każdy znajdzie kierunek dla siebie. Generalnie polecam.
15.02.2012
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Uniwersytet Gdański
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie