UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (203)
Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, CM, Collegium Medicum Bydgoszcz

krystian
Co sądzicie o fizjoterapii i dietetyce prowadzonych na tej uczelni ?
23.01.2022
23.09.2021
CM UMK
odpowiedź dla Studentka z dnia 21.09.2021
Dzień dobry Biotechnologia II stopnia jest kontynuacją studiów pierwszego stopnia, co pozwala uzyskać pełny tytuł mgr. Co do samego kierunku zapraszam do zapoznania się z informacją o kierunku: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunek-biotechnologia/
Studentka
Co sądzicie o kierunku biotechnologia medyczna (II stopnia)?
21.09.2021
16.09.2021
CM UMK
odpowiedź dla Kandydat z dnia 11.09.2021
Dzień dobry CM dbając o prywatność swoich przyszłych studentów publikuje ogólną informację na temat wyników rekrutacji, a ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi jego wyników, każdy z kandydatów może zapoznać się na indywidualnym koncie w systemie IRK.
Kandydat
Dzień dobry. Jest to tylko informacja odnośnie przyjęcia lub nieprzyjęcia i obecnego progu, a nie przejrzysta lista rankingowa ukazująca numery wszystkich kandydatów i ich ilość na danym progu punktowym, tak jak to jest na innych uczelniach. Obecny system uniemożliwia sprawdzenie ilu jeszcze kandydatów jest przed daną osobą. Jeszcze raz powielę pytanie - dlaczego CM UMK nie upublicznia tego typu list?
11.09.2021
10.09.2021
CM UMK
odpowiedź dla Kandydat z dnia 09.09.2021
Dzień dobry, wszystkie informacje odnośnie kandydatów znajdują się w niezależnym systemie IRK. Każdy z kandydatów informacje dotyczące przyjęcia bądź nieprzyjęcia na studia znajdzie na swoim indywidualnym koncie.
Kandydat
Dlaczego CM UMK nie upublicznia list rankingowych w sposób przejrzysty, ukazujacy liczbę kandydatów w taki sposób w jaki to robia inne uczelnie?
09.09.2021
08.09.2021
CM UMK
odpowiedź dla kandydatka z dnia 06.09.2021
Tak, załączam link do strony z danymi rekrutacyjnymi. Rekrutacja 22/23 znajduje się u dołu strony. https://rekrutacja.cm.umk.pl/warunki-i-tryb-rekrutacji/
kandydatka
Czy oferta i warunki rekrutacji na 2022/2023 są już znane i można je znaleźć na www?
06.09.2021
30.07.2021
Collegium Medicum UMK
odpowiedź dla Lena z dnia 29.07.2021
Dzień dobry, prosimy o obserwowanie informacji w IRK, listy są aktualizowane do końca września i progi punktowe mogą ulec zmianie.
Lena
Czy jest szansa aby spadły progi na lekarskim 2021/2022 gdyz od progu pierwszego spadło tylko o 1 punkt a to już trzecia tura?
29.07.2021
15.06.2021
CM UMK
odpowiedź dla optometria z dnia 11.06.2021
W okresie pandemii w ostrej fazie pandemii zajęcia były jak na wszystkich uczelniach na krótko odwołane. W kolejnej fazie zajęcia odbywały się w stylu mieszanym, co oznacza, że teoria była zdalnie, a zajęcia praktyczne odbywały się w małych grupach. Co do października trudno na ten moment odpowiedzieć jak będzie kształtowała się sytuacja epidemiologiczna w kraju, a od tego uzależniamy formę prowadzenia zajęć. na ten moment zajęci odbywają się w trybie normalnym, stacjonarnie.
optometria
Jak wyglądały zajęcia na uczelni w pandemii na kierunku Optometria? Czy wiadomo juz, jak od października bedzie realizowany program studiów? wszystko, co sie wiąże z tym kierunkiem mnie interesuje :-)
11.06.2021
23.02.2021
Bartek
Biotechnologia mocno się różni na uczelni medycznej od uniwersytetu czy politechniki? Jak to wygląda w kontekście perspektyw zawodowych?
CM UMK
odpowiedź dla terapia zajęciowa z dnia 14.01.2021
Faktycznie same studia są dedykowane wąskiemu gronu odbiorców, czyli tym, którzy są zainteresowanie pracą na rzecz innych ludzi, często w trudnej sytuacji życiowo zdrowotnej. Warto posiadać takie cech jak empatia i chęć niesienia pomocy innym.
22.01.2021
14.01.2021
terapia zajęciowa
Co sądzicie o studiach na kierunku - Terapia Zajęciowa? słyszałam, że dużo łatwiej sie na niego dostać, niż na typowo medyczne. pytanie, czego się spodziewać w trakcie samych studiów, no i jak kwestia pracy i zarobków wygląda? czy ktoś to studiował i ma info na ten temat?
CM UM K
odpowiedź dla Marek z dnia 08.12.2020
Wszystkie studia, również II stopnia, rozpoczynamy każdego roku w październiku.
09.12.2020
08.12.2020
Marek
Czy jest możliwość rozpoczęcia studiów drugiego stopnia od semestru letniego?
CM UMK
odpowiedź dla Jola z dnia 27.10.2020
Proszę, podaję progi punktowe ostatniej rekrutacji: https://rekrutacja.cm.umk.pl/aktualnosci-2/
30.10.2020
27.10.2020
Jola
Mam pytanie o progi punktowe na kierunek lekarski oraz farmację.
ALA
A dla obywateli...????
24.09.2020
21.09.2020
CM UMK
odpowiedź dla ALA z dnia 19.09.2020
Wszelkie opłaty za studia na poszczególnych kierunkach znajdują się tutaj: https://rekrutacja.cm.umk.pl/wp-content/uploads/2020/06/ZR.120.2020.pdf
CM UMK
odpowiedź dla Ewa z dnia 20.09.2020
To co mogę zaproponować, to warto spojrzeć na studia II stopnia pod podanym linkiem. Tu znajdują się propozycje poszczególnych kierunków II stopnia. : https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-i-zasady-rekrutacji/
21.09.2020
20.09.2020
Ewa
Macie jakieś pomysły na studia magisterskie po elektroradiologii? Coś pokrewnego, ale nie do końca to samo.
ALA
Witam, jaki jest całkowity koszt studiów niestacjonarnych - fizjoterapia oraz dietetyka?
19.09.2020
19.08.2020
CM UMK
odpowiedź dla Młody z dnia 13.08.2020
Studia stacjonarne nie są płatne! Płatne są jedynie studia niestacjonarne Podaję link do opłathttps://rekrutacja.cm.umk.pl/oplaty-za-studia/. Opłata 10 zł dotyczy tylko i wyłącznie osób, które powtarzają rok.
CM UMK
odpowiedź dla W z dnia 11.08.2020
Tak mamy taki kierunek Proszę o zapoznanie się z informacjami o kierunku: https://rekrutacja.cm.umk.pl/dietetyka-studia-ii-stopnia/
19.08.2020
19.08.2020
CM UMK
odpowiedź dla Gosia z dnia 11.08.2020
Załączam link do zeszłorocznych progów punktowych na wskazane kierunki studiów: https://rekrutacja.cm.umk.pl/wp-content/uploads/2020/05/tabelka-limity-progi-punkty-2019.pdf
CM UMK
odpowiedź dla Max z dnia 08.08.2020
Dzień dobry Załączam link gdzie zamieszczone są zeszłoroczne progi punktowe na wszystkie rodzaje studiów :https://rekrutacja.cm.umk.pl/wp-content/uploads/2020/05/tabelka-limity-progi-punkty-2019.pdf
19.08.2020
13.08.2020
Młody
Hej Czy studia stacjonarne są płatne? Wyczytałem , że godzina zajęć kosztuje 10zł. Czy są to każde godziny(wykłady etc.) czy tylko zajęcia praktyczne?
Gosia
Ile punktów trzeba mieć na farmację i na analitykę medyczną?
11.08.2020
11.08.2020
W
Czy jest rekrutacja na kierunek dietetyka 2 stopnia studia niestacjonarne ?
Max
Witam, ile wynosi próg na fizjoterapię
08.08.2020
14.07.2020
CM UMK
odpowiedź dla Elaa z dnia 10.07.2020
Tak- zgadza się. Oferujemy kosmetologie II stopnia w trybie stacjonarnym.
CM UMK
odpowiedź dla J S z dnia 09.07.2020
Dzień dobry Załączam progi punktowe zeszłorocznej rekrutacji: https://rekrutacja.cm.umk.pl/wp-content/uploads/2020/05/tabelka-limity-progi-punkty-2019.pdf Wg oficjalnych wyników próg wynosił: 73,65
13.07.2020
10.07.2020
Elaa
Czy nie ma kosmetologii zaocznej na drugim stopniu??
J S
Witam, czy próg na lekarski w roku 19/20 naprawdę wynosił tylko 42? Bo oczom nie wierzę :)
09.07.2020
30.06.2020
CM UMK
odpowiedź dla Karolina z dnia 28.06.2020
Na Collegium Medium nie prowadzimy takiego kierunku.
Karolina
Jak jest z przyjęciami na Zielarstwo i Fitoterapię UT-P na CM UMK?
28.06.2020
26.06.2020
Angela
Witam do kiedy trwa przyznawanie miejsc w domu studenckim dla studentów pierwszego roku?
CM UMK
odpowiedź dla ZAngela z dnia 17.06.2020
Dzień Dobry przedmiotami wymaganymi na kosmetologię są: biologia LUB fizyka LUB chemia. Zatem nie trzeba mieć chemii na maturze żeby startować na te studia. Mogą być: biologia lub fizyka.
18.06.2020
17.06.2020
ZAngela
Witam, startując na kosmetologie ,nie ucząc się chemii w liceum oraz braku jej na maturze jest szansa na dostanie się?
CM UMK
dzień dobry Jeżeli chodzi o trudność jest to kwestia indywidualna. Natomiast proszę wziąć pod uwagę, że jest to uczelnia medyczna i warto "lubić" przedmioty ścisłe. Co do mięsa- to zakładam że pytasz o spożywanie. Nie ma takiej potrzeby w trakcie praktyk. Dietetyk jedynie układa jadłospis bez potrzeby konsumpcji.
17.06.2020
09.06.2020
Mirela
Witam. Planuje rozpocząć studia pierwszego stopnia niestacjonarne na kierunku dietetyka. Proszę o podpowiedź jeżeli chodzi o poziom trudności. W trakcie studiów trzeba odbyć praktyki m. in. W szpitalach. Chodzi mi o to że jestem wege, czy jest szansa obejść temat mięsa podczas praktyk.
CM UMK
odpowiedź dla Ewelina z dnia 01.06.2020
Tak zgadza się limit na botechnologię medyczną wynosi 30 miejsc. Można startować z maturą podstawową. Wszelkie dane nt rekrutacji znjhaduja się pod podanym linkiem: https://irk.umk.pl/pl/offer/RP2020s1n1/programme/16510204-KRK/?from=field:BTECHCMMED
03.06.2020
01.06.2020
Ewelina
Na stronie uczelni jest napisane, że na biotechnologię medyczną limit wynosi 30 miejsc. Wydaje mi się, że to mało. Czy trudno jest się dostać? Poziom podstawowy wystarczy, czy nie ma szans z taką maturą??
collegium medicum
odpowiedź dla natalia z dnia 26.05.2020
Studia stacjonarne ( dzienne) na uczelni państwowej jaką jest CM UMK, są nieodpłatne. Odpłatne są jedynie kierunki niestacjonarne. Podaję link z danymi nt studiów optyki okularowej https://rekrutacja.cm.umk.pl/optyka-okularowa-z-elementami-optometrii-studia-i-stopnia/
27.05.2020
26.05.2020
natalia
Czy studia na kierunku optyka okularowa z elementami optometrii w Bydgoszczy są płatne? Znalazłam na stronie uczelni cennik, jest tam napisane, że opłata obowiązuje przez cały okres trwania studiów. Czy mógłby ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie to działa?
Alina
Jakie były progi punktowe na położnictwo?
22.04.2020
06.04.2020
cm umk
odpowiedź dla Ada z dnia 02.04.2020
Bardzo się cieszymy życząc powodzenia i oczywiście też polecamy ten kierunek.
Ada
Niechcący trafiłam na terapię zajęciową i nie żałuję. Polecam ten kierunek.
02.04.2020
27.03.2020
CM UMK
odpowiedź dla Jola z dnia 25.03.2020
Bardzo dobry wybór! Zapraszamy serdecznie :) Uczelnia publiczna gwarantuje nieodpłatne studia w trybie stacjonarnym. Jako uczelnia medyczna oferujemy rzetelną wiedzę , którą przekazują profesjonaliści. Należy natomiast pamiętać, że również wymagamy. Dla tych, którzy są zainteresowani nauką, nasza uczelnia jest dobrym wyborem. Załączam link do progów pkt. z minionej rekrutacji: https://rekrutacja.cm.umk.pl/images/plik_2.pdf
Jola
Rozważam dietetykę w tej uczelni lub niepublicznej. Zbieram opinie. Chodzi mi o Bydgoszcz.
25.03.2020
23.03.2020
CM UMK
odpowiedź dla Marysia z dnia 15.03.2020
Dzień dobry Załączam link do info o progach na 2019 r. https://rekrutacja.cm.umk.pl/images/plik_2.pdf
Marysia
Jaki był próg na pielęgniarstwo w zeszłym roku? Na stronie są tylko progi z lat 2018-2016.
15.03.2020
05.02.2020
CM UMK
odpowiedź dla Tom z dnia 04.02.2020
Zapraszam do przejrzenia progów punktowych z minionej rekrutacji, tutaj znajdują się aktualne dane, które mówią o wynikach: https://rekrutacja.cm.umk.pl/tak-bylo
Tom
Czy na farmację ciężko się dostać? Z jakimi wynikami dostaliście się?
04.02.2020
24.01.2020
CM UMK
odpowiedź dla Kasia z dnia 23.01.2020
Podaję info o kierunku Terapia zajęciowa: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/72-terapia-zajeciowa. Co do pytania to faktycznie Terapia zajęciowa na Collegium Medicum, niewątpliwie będzie miała umocowanie w wiedzy medycznej.
Kasia
Zastanawiam się nad terapią zajęciową, ale rozważam też pedagogikę z podobną specjalnością na innej uczelni. Czy w CM terapia jest mocno medyczna?
23.01.2020
22.01.2020
CM UMK
odpowiedź dla Pola z dnia 05.07.2019
Na Dietetykę II stopnia obowiązuje: konkurs dyplomów I stopnia (wymagany tytuł licencjata lub równoważny kierunku dietetyka lub dyplom ukończenia studiów I stopnia o specjalności dietetyka obejmujących 60% treści podstawowych i kierunkowych studiów I stopnia Załączam pełne zasady przejmowania na studia II stopnia na kierunku Dietetyka: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/65-dietetyka-studia-ii-stopnia kierunku dietetyka)
CM UMK
odpowiedź dla Justyna z dnia 06.11.2019
Zapraszamy na studia na naszą uczelnię. Załączam progi punktowe z minionego roku: https://rekrutacja.cm.umk.pl/images/ZARZ_REKTOR_2019_109_zm_39_2019_zal2_o2019_08_02_w07.pdf oraz informacje na temat kierunku: https://rekrutacja.cm.umk.pl/images/ZARZ_REKTOR_2019_109_zm_39_2019_zal2_o2019_08_02_w07.pdf Dopowiem, że Optometria to studia II stopnia, natomiast na I stopniu zapraszamy na Optykę okularową z elementami optometrii: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/44-optyka-okularowa-z-elementami-optometrii-studia-i-stopnia
22.01.2020
22.01.2020
CM UMK
odpowiedź dla Pola z dnia 03.09.2019
My oczywiście zapraszamy do studiowania na CM UMK. W ofercie posiadamy studia dietetyki II stopnia: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/65-dietetyka-studia-ii-stopnia
CM UMK
odpowiedź dla MAjka z dnia 09.08.2019
Na wszystkie kierunki stacjonarne aplikuje się w okresie od maja br do lipca br Podaję przykładowy terminarze rekrutacji z 2019r. : https://rekrutacja.cm.umk.pl/images/ZARZ_REKTOR_2019_109_zm_39_2019_zal2_o2019_08_02_w07.pdf
22.01.2020
22.01.2020
CM UMK
odpowiedź dla asia z dnia 03.07.2019
Zapraszamy do Bydgoszczy. Tutaj znajduje się informacja o kierunku: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/39-kierunek-farmacja oraz progi punktowe: https://rekrutacja.cm.umk.pl/tak-bylo
CM UMK
odpowiedź dla majka z dnia 18.06.2019
Zapraszamy oczywiście do nas na CM UMK. Więcej info: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/52-fizjoterapia
22.01.2020
22.01.2020
CM UMK
odpowiedź dla Kandydat z dnia 06.12.2019
Dzień dobry załączam wykaz progów punktowych gdzie znajdują się aktualne dane: https://rekrutacja.cm.umk.pl/images/limity_2018_2019.pdf
CM UMK
odpowiedź dla Kasia z dnia 19.12.2019
Zgadza się! Również polecamy Terapię zajęciową. Więcej info: https://rekrutacja.cm.umk.pl/kierunki-studiow/2-2018-2019/72-terapia-zajeciowa
22.01.2020
19.12.2019
Kasia
Polecam terapię zajęciową. JAk ktoś ma powołanie do takiej pracy, to super studia.
Kandydat
Jakie były limity punktowe na farmację i analitykę medyczną? Czy to się mocno zmienia z roku na rok?
06.12.2019
14.11.2019
Aśka
Jakie były progi na fizjoterapię. Trudno się dostać. A może lepiej wybrać szkołę niepubliczną?
Justyna
Czy trudno dostać się na optometrię? JAkie były progi w tym roku? A same studia? Ciekawi mnie ten kierunek, martwię się, czy dam radę.
06.11.2019
03.09.2019
Pola
Jak oceniacie dietetykę na studiach II stopnia? Warto kontynuować po szkole niepublicznej, czy lepiej coś innego skończyć?
MAjka
Czy na ratownictwo jeszcze można aplikować?
09.08.2019
05.07.2019
Pola
Wiecie czy o przyjęciu na studia 2 stopnia chodzi o dietetykę liczą się punkty z matury? Czy bardziej uwagę się zwraca na pracę licencjacką , ocenę z niej i przedmiotów na dyplomie?
asia
Polecacie farmację w tej uczelni? Myślę też o Gdańsku. Jakie były progi punktowe?
03.07.2019
18.06.2019
majka
Czy ktoś studiuje fizjoterapię? Rozważam też Poznań - jakie macie opinie?
mort
Jakieś opinie o dietetyce? Stacjonarne
28.03.2019
06.03.2019
terapia zajęciowa
kto jest na kierunku - TERAPIA ZAJECIOWA i może się wypowiedzieć w temacie? czy warto iść na te studia w kontekście głównie pracy potem? jakie macie doświadczenia i opinie na ten temat?
a propos stomatologów
nie wiem, kto jest autorem tego mega wpisu, ale gość się rozwinął tekstowo, że łoooo .... nie, żeby mnie to od razu przerażało, ale wziąłem sobie jego słowa do serca. Opinia o zawodzie dentysty - https://opinieouczelniach.pl/katalog-zawodow/stomatolog-dentysta
13.02.2019
31.01.2019
do przyszłych dentystów
Czy w CM w Bydgoszczy nie ma kierunku lekarsko-dentystycznego??? nie było nigdy? bo nie widzę nigdzie. To gdzie będzie najbliżej z naszego regionu? Lepszy Poznań czy Gdańsk? Jakoś W-wa i Łódź mi nie leżą.
medycyna estetyczna
chcę być lekarzem medycyny estetycznej, czy to prawda, że najlepiej wybrać stomatologię lub dermatologię, żeby było najłatwiej potem w dziedzinie medycyny estetycznej? czy w ogóle specjalizacja ma tutaj znaczenie? ostatnio słyszałam, że lekarka okulistka zaczęła taka praktykę, ostrzykiwania, nici, kwas hial, botoks. Czyli każdy może? są jakieś regulacje w tej kwestii?
31.01.2019
09.01.2019
Ania
Hej, chciałbym złożyć papiery na kosmetologię stacjonarną, ale moja przygoda z chemią i biologią skończyła się właściwie na etapie gimnazjum. Czy poziom na początku jest na tyle podstawowy, że da się nadrobić braki? Czy jednak na wstępie trzeba posiadać sporą wiedzę w zakresie tych przedmiotów?
Nickk
Polecam kosmetologię na tej uczelni, odkąd prof. Zegarska przestała wykładać kosmetologię poziom wiedzy nt. Kosmetologii prezentuje się znacznie lepiej. Jednak wciąż wstyd za jej poczynania na tle ogólnopolskim.
20.12.2018
29.11.2018
studentka
Z perspektywy "od środka" wygląda to ta: od momentu rozpoczęcia studiów - totalny przeskok na zupełnie inny sposób nauki, traktowania, życia. Jeżli w liceum miałeś sympatycznych nauczycieli, którzy poklepali cie po plecach, rozmawiali i wspierali, to zapomnij o tym n studiach. Jseteś jednym z wielu i nikt się Tobą nie zainteresuje. Musisz zadbać o siebie sam. Dotyczy zarówno wykładowców jak i pracowników administracji, którym zwyczajnie brakuje empatii. Zdarzaja się sympatyczne wyjątki w kadrach naukowych, które są miłą odmianą. Do poziomu nauczania nie można mieć zastrzeżeń, zresztą nie mam porównania z innymi uczelniami, mogę tylko oceniać czego doświadczam na sobie. Zdecydowanie uczelnia powinna postawić na lepszą atmosferę dla studentów.
Pielegniarstwo
Planuję studia pielęgniarskie - szukam opinii, bo rozważam min. właśnie Bydgoszcz. Jaki jest poziom języka? Czy oprócz angielskiego jest sznasa na norweski?
21.11.2018
18.11.2018
grypka
dają ognia od samego początku, nie liczcie na taryfę ulgową, chyba sprawdzają z jakim poziomem przyszliśmy z różnych szkół, tak to wszyscy odczytujemy jako rodzaj sondażu i weryfikacji
Ratownictwo medyczne
Czy są tu jacyś ludzie z rat medu? Chciałabym w przyszłym roku podjąć studia na tym kierunku i szukam uczelni.
14.11.2018
12.11.2018
Studentka
poziom wysoki, nauki full, studia medyczne należą do tych zdecydowanie trudnych, zwłaszcza jeśli traktujesz je poważnie i po prostu chcesz opanować całą wiedzę
humanistka
Hej, byłam w klasie humanistycznej i zaczęłam studiować prawo - okazało się jednak, że to zupełnie nie moja bajka i postanowiłam rzucić ten kierunek studiów ;D Pisze teraz maturę z geografii i zastanawiam się też nad biologią, bo liczona jest w punktacji na fizjoterapię. I tu moje pytanie - lepiej pisać biologię czy geografię? Bo wydaje mi się, że geografia jest łatwiejsza, a z biologii jedyne co mi wchodzi do głowy to anatomia
07.11.2018
07.09.2018
Aga
do Jolka - Zielarstwo i Fitoterapia to świetny kierunek. Teraz idę na drugi rok, są ciekawe zajęcia, można wybierać część przedmiotów zgodnie z zainteresowaniami, albo też np. dodatkowe przedmioty (jeśli ktoś chce), wykładowcy na prawdę w porządku. Polecam bo na jest na prawdę fajnie
Jolka
Jak jest na Fitoterapii? Wybieram się od października, proszę o opinie studentów.
01.08.2018
29.07.2018
Przyszłainżynier
Hej, od października będę studiować Inżynierię biomedyczna na UMK. Możecie mi powiedzieć coś więcej odnośnie zajęć na tej uczelni? Jak to wyglada w praktyce, jak potem z praca itp...
Monako
Gorąco proszę wszystkie dobre dusze o jakiś komentarz na temat 1 stopnia stacjonarnej dietetyki. Najbardziej nteresują mnie umiejętności merytoryczne profesorów, wykładowców i czy program nauczania jest aktualny czy wciąż przekazuja zasady zywieniowe z XX wieku. Czy uczą żywienia kobiet pod kontem ciąży? Może ktoś z was ma porównanie tej uczelni(medycznej) do uczelni przyrodniczej? Waham się czy lepiej przygotuje mnie do zawodu ta uczelnia czy Uniwersytet Przyrodniczym w Poznaniu
17.07.2018
07.07.2018
Renia
Bardzo mnie interesuje Zielarstwo i Fitoterapia wspólny kierunek z UTP. Super kierunek bo są uprawnienia fitoterapeuty, czy ktoś może coś więcej napisać? Jak jest na studiach, ciężko?
Nick
Czy trudno jest się dostać na ratownictwo medyczne? Na ile trzeba mieć zdaną maturę? ☺️
10.06.2018
08.06.2018
Ola
Nigdzie nie było napisane wprost, że studia w trybie stacjonarnym są płatne. Poszperałam trochę na stronce i znalazłam cennik. Pomyślałam, że to jakiś haczyk, więc napisałam do uczelni. Otrzymałam taką odpowiedź: Witam, studia stacjonarne w języku polskim są bezpłatne, natomiast opłaty dotyczą sytuacji, gdy ktoś powtarza rok studiów lub jakiś przedmiot.
Michał
Część. Czy za studia stacjonarne na tej uczelni są pobierane opłaty ???
12.05.2018
17.04.2018
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
Krajowa Izba Kosmetologii
Mamy do Studentek Kosmetologii ogromną prośbę o zapoznanie się z wystąpieniem pani dr hab. Zygarskiej przed Sejmową Komisją Zdrowia w sprawie Kosmetologii. Powinnyście Panie zastanowić się czy osoba która ma tak mało szacunku dla Was jako Kosmetologów powinna Was uczyć . https://av8.senat.pl/9KZ641 Równocześnie nasuwa się myśl, że jeśli tak mało umiecie jak ona twierdzi to znaczy że nie potrafiła Was nauczyć. Więc Uczelnia albo powinna zrezygnować z jej zatrudniania albo zwrócić Wam pieniądze za stracony czas i poniesione koszty.
15.03.2018
05.03.2018
Inżynieria biomedyczna, czyli coś, o czym CM nie ma pojęcia
100% prowadzących z CM wykładających na kierunku inżynieria biomedyczna nie ma pojęcia o kierunku. Prowadzący przyznają się, że "nie wiedzą nic o urządzeniach medycznych", a mimo to dostają studentów. Odwoływanie zajęć 5 minut przed "z obowiązkiem odrobienia" to norma, a nasz bunt jest dla nich niezrozumiały. Brak profesjonalizmu, nie przychodzenie na zajęcia lub przychodzenie nieprzygotowanym. Nic dziwnego, że CM jest na ostatnim miejscu w rankingu uczelni medycznych, nawet na to ni zasługuje :)
Kaśka
Cześć. Ile trzeba mieć punktów by dostać się na pielęgniarstwo? Limit jest 33 punkty tzn ze osoba która dostała się ostatnia miała 33 %?
20.02.2018
30.01.2018
anka
Studiuję położnictwo na CM. Nie jest to łatwy kierunek, ale z całą pewnością przyszłościowy i jest to coś do czego od dawna "czuję powołanie", dlatego studiowanie na tym kierunku mimo wszystko daje mi wiele frajdy. Wykładowcy, mimo, że często bardzo wymagający, w sposób jasny i rzetelne przekazują nam wiedzę, nie jest to tylko czysta teoria z prezentacji, dzięki czemu po ukończeniu studiów wiem, że będę dobrze przygotowana do zawodu.
lekarski
czy możecie napisać, czego się spodziewać na kierunku lekarskim? głownie chodzi mi o rozłożenie zajęć w ciągu dnia (godzinowo ) oraz jaki jest poziom kształcenia. czy dobrze widzę, że w Bydgoszczy nie ma lekarsko-dentystycznego? tylko sam lekarski?
23.01.2018
19.01.2018
Kitkat
Studiuje pielegniarstwo nietacjonarnie Plany opracowywane tak, zeby zrobic nam pod gore. Panie w dydaktyce co roku przepisuja ten sam plan zajec, np: zajecia od 8-20 z 4h przerwa od 14-18. Wiekszosc osob dojezdza. Jest to ogromne utrudnienie a o zmianie plnu nie ma mowy. Pisalismy liczne prosby. Zero efektu. Studia drogie, malo zainteresowani wykldowcy tym aby na prawde przekazac wiedze. Oczywiscie sa wyjatki. Jesli sie zastanawiacie to odradzam i zyczel lepszego wyboru pielegniarstwo na CM UMK
HawajskaZserem
Ja studiowałam dietetykę, niestety z przyczyn własnych musiałam przerwać ale nie mogę powiedzieć o uczelni złego słowa. Dobrze przygotowana kadra, masa przydatnej wiedzy. Polecam wszystkim przyszłym dietetykom :)
27.08.2017
03.08.2017
Olka
Jest ktoś z lekarskiego niestacjo?
Cherry98
Hej, jest ktoś kto dostał się na dietetyke?
17.07.2017
13.07.2017
Dietetyka
Hej :) Czy ktoś moze podzielić się opinią na temat stacjonarnych studiów dietetyki ? Przypuszczam że dużo biol, chemii ale czy da się to nadrobić jeśli w technikum się nie miało ? Polecacie ? *Jak akademiki? Da się przeżyć ? :)
lala
Ważne pytanie. studia na oddziale w Bydgoszczy są darmowe czy płatne,bo znalazłam cennik na stronie uniwersytetu i się zgubiłam. Proszę o szybką odpowiedż
13.07.2017
11.05.2017
Peter
Audiofonologia wydaje się bardzo wąskim kierunkiem, więc nie daje szerokich możliwości na rynku pracy. Wolałbym wybrać coś bardziej uniwersalnego np. inżynierię biomedyczną albo Nanobioinżynierię - to super kierunek bo łączy biologię z nowoczesną technologią i przede wszystkim jest po nim tytuł inżyniera, a to się bardzo liczy na rynku pracy
Karo / AUDIOFONOLOGIA
Hey :) za 3 dni mam maturę z biologii i rozważam studia w Bydgoszczy. Ktoś studiuje audiofonologie ? Polecacie?
09.05.2017
08.05.2017
Ilona
Cześć, wiecie coś czy na ten nowy kierunek Zielarstwo i Fitoterapia należy składać dokumenty na CM UMK czy na UTP? Chodzi mi zwłaszcza o specjalność Rośliny lecznicze.
Ola
Czy ciężko dostać się na położnictwo? Na ile procent trzeba napisać maturę?
07.05.2017
18.03.2017
kierunek lekarski
Czym jest kierunek lekarski? Czym to się różni od medycyny?
Iza
Czy znajdę tu kogoś kto studiuje optyke? Czy wszystkie zajęcia są tu obowiązkowe?
07.03.2017
22.02.2017
ratownictwo medyczne
ja miałam zdaną maturę z biologii na ok 60% z rozszerzenia, pisałam też chemię na rozszerzeniu, tu wynik słaby i język angielski
kaska
w wypowiedziach studentów jest trochę prawdy, gdy mówią o wysokim czesnym, fakt, do niskich nie należy, ale też nigdy studia medyczne tanie nie były i każdy to wie.
17.02.2017
17.02.2017
frodzio
zawsze znajdzie się narzekacz, do nauki się lepiej zabierzcie lenie.
ratownictwo medyczne - z jaką maturą?
pytanie do studentów kierunku Ratownictwo Medyczne: jak mieliście zdaną maturę, że zostaliście przyjęci?
10.02.2017
08.02.2017
analityka medyczna
interesuje mnie kierunek Analityka Medyczna, chętnie bym się dowiedziałą, jak wygądają te studia w Bydgoszczy? chodzi mi o poziom trudności i to, jak oceniacie je pod kątem pracy?
chemiczka
Czy ktoś brał udział w kursach przygotowawczych w CM w Bydgoszczy ? Warto się zaspisać ?
18.10.2016
05.10.2016
Krzysiek
odczucia jak najbardziej pozytywne! super ludzie, ciekawe zajęcia! ja jestem zadowolony ;)
fizjo
Częśc;) znajdę tutaj kogoś z zaocznej magisterki fizjo? Jakie macie opinie, wrażenia? Coś Wam się podoba, coś wkurza? Polecacie? ;)
29.08.2016
02.08.2016
Adela
Medycyna w Bydgoszczy, Wydział Lekarski ....rekrutacja na podstawie niemal samej biologii, tzn. jeden uzyskuje 171 pkt, a drugi 167 pkt, przy lepiej zdanej biologii i korzystnym dla biologii przeliczniku dostaje się ten z punktacją 167, a ten ze 171 idzie gdzie indziej. To chyba jedyny w Polsce tak dziwny system rekrutacji. Poza tym na pierwszym roku, to tak jakbyś się uczył np. w Uniwersytecie na Wydziale Biologii, no i tak co najmniej przez 2 lata. Kliniki trochę lepiej, ale przy tak biologicznych umysłach, LEK wypada na drugiej pozycji od końca. Żenada.
camilla246840
witam,na jakich ulicach odbywają się zajęcia z kosmetologii?
24.06.2016
03.06.2016
helmut43
czy ktoś z was studiuje kierunek zdrowie publiczne?napiszie proszę cos na temat tego kierunku
helmut47
proszę o wasze opinie na temat zdrowia publicznego studia stacjonarne
17.05.2016
17.05.2016
Fizjoterapia
Jak wyglądają studia na kierunku fizjoterapii? Czy warto się wybrać na magisterke tam?
kama
progi punktowe zazwyczaj się zmieniają więc radzę śledzić informatory ;)
03.05.2016
14.04.2016
biomed
Studiuję inżynierię biomedyczną i polecam tę szkołę wszystkim. Nie jest łatwo, początkowo nawet się załamywałam i myślałam o rezygnacji, jednak zostałam i się cieszę z tego powodu.
lololo
widzę dużo Paytań o kosmetelogie. Jestem na 2 roku, i juz pisze jak to wygląda. Jeśli ktoś chce iść by być kosmetyczką, to szkoda czasu na taką nauke, no chyba że chce. rzeczy i zabiegi których nie mogą wykonywac kosmetyczki po techniku są dopiero na studiach magisterskich. Same studia są przyjemne i ciekawe, ale też trudne, bo cała wiedza medyczna nie ominie. Mamy matematyke, biofizyke, chemie, fizjologie, anatomie, genetyke, parazytologie, histologie, immunologie, dermatologie itp itd. Kosmetologia na collegium nie kształci studentów jao potencjalnych "kosmetologów kosmetyczki" ale tez do pracy w laboratoriach, pracowniach, przy produkcji, testowaniu czy tez w medycynie estetycznej. nauki jest dużo ale jest ciekawa. żeby sie dostac wiem ze ostatnia osoba miala niecałe 40% z biologii z rozszerzenia, ale podciągneła sie angielskim. Wymagana jest biol albo chem podst albo rozsz i jezyk. ja mialam z biologii 70 z rozszerzenia i z chemii 40 rozszerzenie a na liście byłam 54, na chyba 60 osób, ale wiadomo ze ludzie rezygnują, zmeiniają kierunki i tak sytuacja wygląda. Jest zawsze dużo osób z innych kierunków, studiujących 2 jednoczesnie. dostac sie uważam że łątwo ale to moja subiektywna opinia, bo bez maturki odpowiedniej moze byc ciezko. generalnie polecam studia, uczelnie. trzeba pamietac ze papierek nic nie daje , tylko umiejetnosci i wiedze ktora sie wynioslo z lat studii, osoby ktore chce przebrnac byle by zdac i tak beda robuc paznokcie , co sie w latach powtarza. i niestety kosmetologia na uczelni ma miano kosmetyczek poprostu.
05.04.2016
05.04.2016
Anita
Trafiłam na tą uczelnie przypadkiem, i mimo chhęci zrezygnowania po 1 miesiacu, zostałam. Zaraz kończe 2 semestr i nie żałuję. Studia nauk medycznych są przede wszystkim ciekawe, ale trudne, i idąc nawet na kosmetologie nie umknie łącina, fizyka czy matematyka. Nauki patrząc obiektywnie jest dużo, ale napewno ciekawe, a przynajmniej dla mnie, bo dużo osób narzeka, jednak tego należy się spodziewać wybierajac studia o profilu medycznym. prowadzący niektórzy idą na rękę, inni utrudniają, jak wszędzie. ale jak już wspomniałąm ja w 90% przypadkach ida na zajęcia z chęcią i umiechem. minus to bieganie z zajęc na zajęcia do budynków porozrzucanych po całej bydgoszczy (choć ma to swój urok) i brak kampusu, miejsca integracji wszystkich studentów itp. innym plusem tez są fajne tanie kluby w bydgoszczy, bardzo tanio sie pije :D polecam btw. dziekanat w. farmaceutycznego jest spoko, inne podobno sa tak jak o dziekanatach sie mówi :/
Uczennica
Mam pytanie ktoś sie orientuje ile % trzeba mieć z matury z biologi podstawowej by sie dostać na studia zaoczne na kier fizjoterapii na Collegium Medicum ??
03.04.2016
19.02.2016
olek
Najgorszy w tej uczelni jest Dziekanat Wydziału Lekarskiego. Wchodzisz tam na swoją odpowiedzialność
mapi
chyba każdy, kto decyduje się na studia medyczne, na kierunek lekarski albo stomatologiczny musi mieć pełna świadomosc tego, że w interesie jego samego oraz jego pacjentów jest to, aby zdobył wiedzę, kompetencje, umiejętności do wykonywania zawodu. Zatem żalenie się, że medycynie trzeba się dużo uczyć jest dość zabawne, by nie powiedzieć że śmieszne.Mało nauki to może być w zawodówce, bo tam praktyka jest najważniejsza. Lekarz musi się kształcić całe życie, wiem co mówię bo mój ojciec jest tego przykladem.
06.02.2016
03.02.2016
Mania
Nie polecam tej uczelni. Wybierzcie każdą inną byle nie tą. Okropnie dużo nauki, chamscy nauczyciele a po skończeniu studiów - brak pracy.
farmacja
planuję studia na kierunku farmacja, ma świadomośc że nie należy on do najłatwiejszych, i stąd moje pytanie do osób studiujących; na co się nastawić w pierwszym roku studiów, co sprawia największe trudności? co jest najtrudniej zaliczyć i co robić od poczatku, żeby się nie obudzić za późno? czy egzaminy są juz po I semestrze (czy saame zaliczenia) czy dopiero w czerwcu? interesuje mnie wszystko, co wiżaże się w tymi studiami.
27.01.2016
27.01.2016
Kasia
Może ktoś coś powiedzieć o kosmetologii zaocznie ? Polecacie?
qqqq
Ktoś coś o zdrowiu publicznym? Ile % na maturze +czy trzeba płacić? Bo wykładowcy podobno mają fajne podejście :)
01.01.2016
14.11.2015
Marta
Uwielbiam tą uczelnie !!!!
bedzie dobrze
easy peasy lemon squeezy - dasz radę XXX, dzisiaj wybory, Beatka przecież obiecała, że da radę, zapewni Ci pracę, dobrą pensję, wszyscy będą wracać do naszego cudownego kraju, więc wyluzuj, przygotuj sobie piwo na wieczór, bo na trzeźwo tego nie przetrzymamy ... przynajmniej ja :-)
25.10.2015
20.10.2015
xxx
Jestem na III roku biotechnologii, gdzie od początku nam mówili, że ciężko będzie z pracą...
co wybrać?
po czym lepsza praca: biotechnologia czy radiologia? macie orientację? co polecicie?
19.10.2015
27.09.2015
mar123
Jak wygląda sytuacja na kierunku elektroradiologia ?
karolina_sz12
mam pytanie na jakiej ulicy odbywają się zajęcia z kierunku kosmetologia?
13.09.2015
13.09.2015
karolina_sz12
mam pytanie na jakiej ulicy odbywają się zajęcia z kierunku kosmetologia?
bojesie
Koleżanka poniżej pytała o czesne za studia stacjonarne, ja również znalazłam coś takiego na stronie uczelni (dotyczy to kierunku lekarskiego). i jestem dość zdziwiona. czy ktoś może nam to wytłumaczyć?
08.06.2015
08.06.2015
bojesie
Koleżanka poniżej pytała o czesne za studia stacjonarne, ja również znalazłam coś takiego na stronie uczelni (dotyczy to kierunku lekarskiego). i jestem dość zdziwiona. czy ktoś może nam to wytłumaczyć?
nieogarnięta
Czy na studiach stacjonarnych, np. na fizjoterapii trzeba płacić czesne? W końcu są to studia stacjonarne, a na stronce uczelni znalazłam, że trzeba płacić.. Nie rozumiem. Wytłumaczy ktoś?
03.06.2015
22.05.2015
Wiki
Wie ktoś jakie są progi na dietetykę i kosmetologię w tym roku? ---> nowa matura, egzamin z rozszerzonej biologii był dość trudny..jestem bardzo przerażona a chciałabym się dostać na CM a nie płacić na WSG.
serbon
Oferty pracy dla nauczycieli włoskiego w Bydgoszczy bank pracy dla nauczycieli włoskiego w Bydgoszczy Witam) W firmie Preply zawsze znajdzie się miejsce dla doświadczonych nauczycieli języka włoskiego w Bydgoszczy. Preply oferuje odpowiednie wynagrodzenie i swobodny grafik. Oferty pracy dla korepetytorów zostawiają sami uczniowie. Skontaktuj się z nimi, aby otrzymać więcej szczegółów. Aby odpowiedzieć na ofertę pracy dla nauczycieli języka włoskiego, musisz zarejestrować się u nas. http://preply.com/pl/bydgoszcz/oferty-pracy-dla-nauczycieli-języka-włoskiego Doradzam)
19.04.2015
13.04.2015
studentka
Jestem na ostatnim roku studiów zaocznych na CM i podsumowując te trzy lata - dramat organizacyjny i pod względem nauczania. Po skończeniu V semestru dowiedzieliśmy się, ze zamiast prezntacji piszemy prace licencjacką ! Jakaś kpina - pare miesiecy na ogarnięcie tematu. Dziekanat Nauk o Zdrowiu nigdy nic nie wie, oni nie są od tego... i jest kwiecień a ja nawet nie wiem do kiedy mam czas do kiedy mam oddać gotową pracę ! Żenada.
Audiofonologia - opinie
co możecie powiedzieć o kierunku Audiofonologia w CM w Bydgoszczy???
01.02.2015
09.01.2015
monika123
Cześć. Chciałam zapytać czy W collegium medicum w Bydgoszczy jesli chodzi o położnictwo to tam są egzaminy wstępne czy wystarczy tylko matura? Prosiłabym o odpowiedz ponieważ bardzo mi zależy:-)
sylwia
chcesz być dobrą kosmetyczką? ucz się podstaw medycyny!! Sama chodziłam na uczelnię, gdzie nie kładli na to dużej uwagi i teraz wiem, że to błąd. Wielu rzeczy uczy doświadczenie, ale im więcej wyniesiesz z uczelni tym łatwiej będzie w przyszłości :)
30.12.2014
08.12.2014
kosmetologia - opinie
czy na kosmetologii mozna się spodziewać mniejszego nacisku na te wszystkie przedmioty medyczne??? w końcu to nie medycyna .... jak jest w rzeczywistości? czego sie spodziewać???
farmacja absolwent
dużo nauki, ale takieji która nie przydaje się w przyszłej pracy, duży nacisk na przedmioty nie związane z pracą zawodową... upierdliwi profesorowie , dziekani po chemii którzy pojęcia o farmacji nie mają, praca po kierunku nadal jest, za to praktycznego zawodu farmaceuty tak naprawdę uczysz po otrzymaniu dyplomu
30.10.2014
03.09.2014
gabaryt
może nie jest lekko, łatwo i przyjemnie, ale chyba każdy, kto wybiera uczelnie medyczna ma tego świadomość, narzekanie nic nie da, albo sie nauczysz i zdasz, albo wybierz inny zawód
Mon
orientuje się ktoś jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna i czy ktoś wybiera się na dietetyke II stopnia - dzienne?
03.09.2014
25.08.2014
tomek
Nie każdy zawsze chce się dogadać, a poza tym nie zawsze każdemu pasuje. Szczególnie, że zawsze są inne egzaminy, albo inne obowiązki. Jeszcze się nie urodzić ten który wszystkim dogodził :)
tomek
Ustalenie egzaminu to kwestia dogadania z wykładowca i studentami... Ja również miałem taką sytuację, że umówiliśmy się mailowo z wykładowca, ale większość studentów zgodziła się na to... Jeśli przypominasz sobie o studiach tylko podczas sesji to tak może być...
09.08.2014
04.08.2014
mania
a ja jestem innego zdania, na moim kierunku nigdy nie zdarzyło się taka sytuacja, żeby egzamin był zapowiedziany dzień wcześniej, jak dla mnie ta uczelnia jest ok
student
Nie polecam tej uczelni! Brak porządku w dziekanacie, zajęcia prowadzone bez przygotowania przez niekompetentne osoby, egzaminy zapowiadane dzień wcześniej. Odradzam.
01.07.2014
12.04.2014
Pocahontas
Super uczelnia ! ;)
radek
Gorąco polecam Collegium Medicum, to świetna szkoła, w której wykładowcy liczą się ze studentami, a nie tylko przychodzą odbębnić zajęcia...
01.04.2014
27.02.2014
Mimi
teraz też będzie nowy całkiem fajny kierunek łączący nauki medyczne i technikę - optyka okularowe w sumie do tej pory nie ma takich specjalistów więc pewnie będzie łatwo znaleźć pracę po takim kierunku (na pewne to lepszy wybór niż jakieś tam zarządzanie, biologia czy kierunki rolnicze)
bg8
Czy na prawdę tak latwo jest się dostać na audiofonologie? Próg w granicy 25 pkt. Jeżeli mam z biologii rozszerzonej 60% to powinienem dostać się bez problemu prawda?
11.02.2014
01.02.2014
Iza
Cześć! Możecie podzielić się wrażeniami na temat kierunku dietetyka II stopień w trybie zaocznym? Jak poziom, kadra, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna. Pozdrawiam
aaa.pp
Uczelnia? - każda lepsza niż ta! Nikomu nie polecam, nikogo nie zachęcam. jestem tu 4 miesiące, a większego bałaganu w swoim życiu nie widziałam. jak niżej - umawiasz się na koło - wykładowcy brak. O zaliczeniach dowiadujesz się dzień wcześniej, a materiału tyle, że 2 tygodnie to za mało. Nauczanie - brak. Nauczanie własne, inwencja twórcza i wiedza zesłana przez Pana - wtedy coś ogarniesz. Chcą zarobić na poprawkach i wszystkich na siłę udupić.
21.01.2014
18.11.2013
audiofonologia
przeczytałam wszystkie komentarze pod CM, i zauważyłam, że już ktoś wcześniej pytał o kierunek: Audiofonologia. Ja też jestem nim zaintersowana i dowiedziałabym się więcej, tylko nikt na ten temat nie pisze, więc jeśli śa tu studenci audiofonologii, to prośba, by się podzielili swoimi uwagami o studiach, podobnie jak koledzy i koleżanki z innych kierunków
Cherie
O i dodam jeszcze Erasmus.... Studenci za granicy nie muszą umieć prawie nic i są przepuszczami - to jeden minus. A drugi? Oni przyjeżdżają tutaj - oczywiście, angielskie zajęcia i programy dla nich. My chcemy wyjechać np. do Włoch? Musisz znać włoski bo nikt po ang nie bdzie dla ciebie zajęć prowadził... To jakiś żart jest.
04.10.2013
04.10.2013
Cherie
I ktoś wcześniej zapytał o poziom na kosmetologii... cięzko to stwierdzić, naprawdę. Fakt faktem jest dużo chemii, zajęcia przy trupach w prosektorium też są - ale tylko max 2. I często nie chce im się przygotowywać oddzielnych egzaminów dla nas więc piszemy to co np pielęgniarstwo czy farmacja co jest chore biorąc pod uwagę, że oni mają tych zajęć po 3 razy tyle co my. Ale da się zdać. Oceny są strasznie nieprawiedliwe. Otóż nie opłaca ci się zdawać części za 1wszym razem. Bo po co? Zdasz na 3. A inni nie zdają 7 razy, Za 8 zaliczą na 4,5 i będą mieli lepszą ocenę bo przecież 6 pierwszych 2 nie wstawiają. Miodzio :P
Cherie
I potwierdzam - faktem jest że masz mieć wykłady 4h a oni cię wywalą po 1h. Wszystko fajnie ładnie tylko potem z egzaminem problem jak 40% materiału jest nieprzerobione. Na początku też się cieszyłam... Ale po roku jak przychodzisz na drugi koniec miasta o 7 rano, a ci mówią że przepraszamy wykłady się nie obdędą bo costam to ma się dość... Bo zadzwonic/wyslac maila dzien wczesniej to taki wielki problem...
04.10.2013
04.10.2013
Cherie
Studiuję na Collegium Medicum drugi rok komsetologię. Szczerze? Idźcie gdziekolwiek indziej. Ludzie ludźmi - całkiem fajni. Ale podejście uczelni... Mieszają w planach zajęć tak że wielu osobom się nakładają, rejestracja na zajęcia jest na czas i masz ok 1 minuty żeby wszystko ogarnąć bo inaczej zostajesz z planem na który chodzić się nie da - bo wychodzi że masz być w 2 miejscach jednocześnie. Kursy/szkolenia? Są... po 600+ zł. Niektóre po 1000zł. Jestem na stacjonarnych, nie powinnam płacić co miesiąc 600zł za szkolenia. Dodatkowo co roku musisz kupić rzeczy jak waciki, ręczniki, kosmetyki - uczelnia finansuje coraz mniej i mniej. Tak samo badanie sanepidowskie - MUSIMY miec zeby moc zrobic praktykę wakacyjną, ale nikt nam tego nie sfinansuje. Ponieważ dla naszego kierunku nie ma pieniędzy. Duża część ćwiczeń polega na tym jak np. biochemia czy surowce naturalne - że zamiast oglądać różne ciekawe rzeczy musisz SAM/A co tydzien przygotowywac prezentacje ponieważ prowadzącemu się najwyrazniej nie bardzo chce robić coś samemu więc my sami musimy nauczać naszych kolegów a oni nas na temat na który bladego pojęcia nie mamy. Ach i praktki wakacyjne - jak nie masz znajomości i sobie nie załatwisz uczelnia nie ma żadnego "miejsca awaryjnego" w razie gdyby samemu nie udało ci się nigdzie załapać. Gdyby nie burdel z planem zajęć i wyciąganie od nas niewiadomo ile kasy na kursy kosmetyki i inne i gdyby nie lenistwo niektórych wykładowców uczelnia byłaby ok. Ale takie rzeczy nie powinny się dziać :/ Katedra fizjologii? Umawiasz się z nimi na koło. Czekasz 3h - nikt nie przychodzi a potem do ciebie mają jeszcze pretensje, że to twoja wina i że nie można wymagać żeby cie informowali że oni sobie nie przyjdą. No żenada. Żałuję, że nie poszłam do Wrocławia lub gdziekolwiek indziej. Nie polecam uczelni :/ I mogę potwierdzić - że o ile wydział farmaceutyczny dziekanat ma w miarę, to nauk o zdrowiu faktycznie jest traktowany w sposób jakby byli jacys gorsi. Tak nie powinno być.
elektryczna
Studiuję tu 4 lata, 2 kierunki na Wydziału Nauk o Zdrowiu. Jeżeli chodzi to, że jest kameralnie, mało studentów i blablabla... to może dla studentów W. Lekarskiego czy Farmaceutycznego. Nasz Wydział traktowany jest przez wykładowców jak intruzów niepotrzebnie zajmujących im czas i d*pę. Poziom ? jestem teraz tym przerażona, porównując zajęcia do np. PG gdzie studenci są trzymani na zajęciach do ostatniej minuty a u nas ? zajęcia 3,45 a wypuszczają nas po godzinie. ok, na początku to cieszy, masz więcej czasu dla siebie na melanż, nie musisz się uczyć, ale jak przychodzi do pisania prac, szukania pracy ... dokończcie sobie sami. Jestem na 3 roku elektroradiologii, zajęcia tylko na RTG, a tomograf ? co to jest ?
23.09.2013
13.08.2013
ja
czy mógłby ktoś napisać coś więcej o audiofonologi ? jak faktycznie wyglądają studia na CM ? jaki poziom ? i czy warto zdawać coś w rozszerzeniu ?
ryś
przygotujcie się na naukę, naukę i naukę, co nie znaczy, że nie ma imprez, piwa ze znajomymi i normalnego studenckiego życia, koledzy trochę postraszyli, ale naprawdę da się żyć :-)
30.07.2013
12.07.2013
dysza
a ja słyszałam, że nie jest tak źle, może organizacja nie jest najlepsza ale za to wykładowcy idą na rękę i nie robią problemów a atmosfera na uczelni jest bardzo miła
Maciej
Ta uczelnia to jakaś kpina ze strony władz w stronę studentów. Najgorsza uczelnia medyczna w Polsce a praktycznie najdroższa jeśli chodzi o zaoczne kierunki. Bardzo kiepska organizacja. Brak kontaktu wykładowców ze studentami. Jakieś chore zasady i wymogi w stosunku do obron. Kpina po prostu kpina
07.07.2013
24.06.2013
Marlena_STG
Witam, chciałam się spytać jak wyglądają zjazdy na mgr z fizjoterapii dla studentów zaocznych??
ratownictwo
po dwoch latach nauki nie zobaczyłem na oczy fantoma ALS, nie mialem zadnych cwiczen praktycznych i jestem zazenowany poziomem zajec praktycznych które w 90% sie nie odbywaja lub sa w formie wykładui prezentacji mulimedialnej. Poziom trzyma anatomia oraz toksykologia
21.05.2013
03.05.2013
jaaa
jak z audiofonologią? ciężko? ile trzeba procent, żeby sie dostac?
ona
interesuje mnie kierunek fizjoterapia. czy ciężko się dostać? ile potrzeba procent z egzaminu maturalnego?
29.04.2013
07.03.2013
szabla
Ogólnie jedna z bardziej prostudenckich uczelni tego typu w kraju, kameralna, mało studentów, a co za tym idzie lepszy dostęp do wszystkiego, o zaliczenie też nie jest jakoś bardzo trudno, wielki PLUS aaa i studiuję na II roku lekarskiego :)
asiaa
A jak jest na audiofonologii? Ciężko? Ile potrzeba % z matury?
18.02.2013
10.02.2013
olka
jestem tegoroczną maturzystką i ciekawi mnie kierunek elektroradiologia i zdrowie publiczne. powiecie mi cos więcej o tych studiach? ile mieliście procent z matury i z czego zdawaliście? ciężko jest?? a jak jest z praca po tych kierunkach? polecacie??
otrzasnijcie sie
tu nie ma co sie przerazac, jelsi chcemy miec dobrych lekarzy, to oni musza sie ksztalcic, kierunki medyczne zawsze byly trudne i dla osob ponadprzecietnie zdolnych, czy nie tego oczekujemy od chirurga, neurologa, ginekologa czy innego specjalisty??? jelsi ktos liczy na to, ze wytsraczy sie dostac na medycyne i spoczac na laurach, to niech jak najszybciej porzuci zludzenia, lekarze ucza sie przez cale zycie, czesto kosztem zycia prywatnego, rodzinnego, maja dyziury w nocki i swieta, wiec nie litujcie sie nad soba, z drugiej strony nie zazdroscie im prywatnych gabinetow i dobrej kasy, ktora biora za wizyty pacjentow, cos za cos
29.01.2013
29.01.2013
Malwina
byłam święcie przekonana o słuszności mojego wyboru jeśli chodzi o Collegium Medicum w Bydgoszczy... Myślałam, że będę zadowolona, że to dobra uczelnia itd, a czytając ostatni komentarz jestem przerażona... teraz nie wiem czy bym sobie poradziła czy dołączyłabym do tych słabych osób, które same rezygnują... opinia studentów jest najważniejsza dlatego muszę się jeszcze popytać i dobrze się zastanowić !
studentkaaa
Studiuję na kierunku fizjoterapii i już teraz wiem, że wybór tej uczelni to najgorsza z moich decyzji. Zajęcia i wykłady są słabo przygotowane, kadra naukowa nie stara się niczego wytłumaczyć tylko wymaga cytuję: " resztę sobie doczytajcie w domu", a potem na kolokwiach i innych wejściówkach wymaga niemożliwego. Nie wspomnę o tym, że studentów mają tu za nic. Niech nie zwiedzie was liczba przyjmowanych osób, zrobią wszystko żeby przesiać jak najwięcej. Ludzie o słabszej psychice sami rezygnują, u nas na roku po 3 miesiącach nie było już ponad 40 osób ( sami zrezygnowali). Moja opinia nie jest odosobniona i jeżeli mogę komuś poradzić to niech przed decyzją o podjęciu studiów na CM poradzi się tutejszych studentów i zastanowi się nad wyborem uczelni.
16.01.2013
27.11.2012
gdzie najcieżej?
czy na farmacji jest bardzo ciężko? chodzi mi, o to z jakimi wynikami na maturze dostaliscie sie na farmacje i jak oceniacie pierwszy rok, bo ponoc to jest chrzest bojowy. Ja w klasie jestem bardzo dobra, ale wiadomo, ze sa kandydaci z bardzo roznych szkol, no i konkurencja pewnie niemala
Michał
Lekarz z powołania, jest na każde wezwanie, a co z życiem osobistym? Lekarz to dobra fucha, rzeczywiście ceniona itd, ale niesie ze sobą bardzo dużo obowiązków, dlatego nie wiem czy nie zrezygnować..
28.10.2012
25.10.2012
fifi
studia ciężkie, tego jestem pewna... Ale być lekarzem to jest coś. Mój wujo jest chirurgiem... podziwiam go z calego serca. on żyje szpitalem , jest na każde wezwanie. jest po prostu lekarzem z powołania. dlatego chcę isć w jego ślady i uważam, że CM zapewni mi dobry start w przyszłość :)
natasza
bardzo dobra szkoła mimo, ze dla wielu zupełnie nieznana, trzymająca całkiem niezły poziom, plusem(bądź minusem dla niektórych) sa bardzo wymagający wykładowcy
03.10.2012
04.08.2012
lizik
ciężko się studiuje w collegium medicum, bo poziom wysoki, wymagania duże. plus presja. bo przecież jak się jest na kierunku lekarskim to trzeba zdawać sobie sprawę że kiedyś w grę wchodzić będzie ludzkie życie, nie można sobie pozwolić na pomyłki. czasem ciężko nadążyć za progamem studiów, ale ogólnie daję radę.
do zzz
no właśnie zzz, ja tutaj studiuję lekarski i jestem naprawdę zadowolony. Miasto jak miasto, nie zachwyca jakoś bardzo, ale od kiedy poprawili wygląd wyspy to naprwdę jest miło wyjsć na spacer. Nie wiem co Ci się też podoba na CM, bo ja jestem zadowolony ze studiów. Wiadomo, że to nie do samo co WUM, ale dlatego że miałem słabszą maturę poszedłem na słabszą uczelnię.
06.07.2012
19.05.2012
knowledge
Dostać się na cokolwiek na wydziale lekarskim - to byłoby spełnienie marzeń. Najbardziej interesuje mnie kierunek lekarski. Wiem że byłoby ciężko jeśli się tam dostanę, ale po skończeniu tego kierunku liczę na jakieś perspektywy zawodowe, mam nadzieje że się nie przeliczę. większość opinii o tej uczelni jest pozytywna, więc myślę że się tam wybiorę na studia.
monika
A jak jest na kosmetologii? Ciężko się dostać? I jaki jest poziom? Czy dużo ciężej niż na uczelniach prywatnych?
18.05.2012
11.05.2012
do zzz - napisz wiecej
a co jest nie tak z CM????? napisz cos wiecej, na jakim jestes wydziale i co ci sie nie podoba??? najlepij konkretnie na przykladach
bryst
nie jest az tak ciezko, jak sie ogolnie pisze i mowi o lekarskim, ja sie spodziewalem wyzszego poziomu i wiekszego wycisku studentow
09.05.2012
01.05.2012
zzz
nie polecam, slaby poziom
hmmmm
rzeczywiscie, niby na glownej jest czytelnie na Wydzialy podzielone, ale kierunkow z tego poziomu nie widac, a wejdz w Rekrutacje i odpal PDF-a, bo mam wrazenie, ze to moze byc to, czego szukasz, sa informacje ogolne, jakie przedmioty z matury, bla, bla, bla no i tu sie pojawiaja kierunki, inaczej tego nie widze
04.04.2012
02.04.2012
???? nie widze
jestem na ich stronie wlasnie, weszlam na zakladke Wydział Nauk o Zdrowiu i szukam kierunków studiów, ale nie widze, sa podane same Katedry i Zaklady, z czego troche trudno wnioskowac o kierunkach, gdzie tego szukac, pomozcie
trzymaja dobry poziom
na farmacji ściemy nie ma, nauki duzo, duzo, i jeszcze wiecej, ale czujemy sie poniekad elita wsrod studentow, chyba tez liczymy na dobra pozycje zawodowa i niezle pieniadze, wiec zagryzamy zeby i kujemy po nockach
21.03.2012
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego