• Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi

uczelnia niepubliczna, woj. kujawsko-pomorskie, 89-500 Tuchola, ul. Pocztowa 13, (+52) 559 19 87, wszs@tuchola.pl

Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi jest uczelnią istniejącą już blisko dwadzieścia lat i pierwsza niepaństwową szkoła wyższą w regionie. Szkoła kształci na studiach I i II stopnia na kierunku: leśnictwo oraz na studiach I stopnia na kierunkach inżyniera środowiska i agroinformatyka. Studia na tej uczelni mają dostarczyć szerokiej wiedzy z zakresu nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. Przygotowują również do prowadzenia działalności gospodarczej w nowo rozwijającym się sektorze usług doradztwa rolniczego.

Szkoła ściśle współpracuje z wieloma uczelniami w kraju między innymi z: Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytetem Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, Uniwersytetem Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy oraz Politechniką Krakowską. Placówka dysponuje nowoczesną bazą dydaktyczną w skład której wchodzą: sale dydaktyczne, pracownie (chemiczna, biologiczna, entomologii leśnej, hodowli lasu, gleboznawstwa leśnego, siedliskoznawstwa, urządzania lasu), sale ćwiczeń z geodezji i fotogrametrii, magazyny zbiorów i sprzętu oraz dwie pracownie komputerowe – projektowe.

Warto zapoznać się z propozycją studiów w WSZŚ w Tucholi oraz warunkami rekrutacji na poszczególne kierunki i specjalności.


Ocena uczelni

6.84 / 10
322 głosów

Opinie (14)
Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi, WSZŚ Tuchola

Asia
Nie polecam.
20.11.2021
09.01.2019
niko
O autocadzie można pomarzyć, kredkami !!!!
lolo
Architektury krajobrazy nie ma już od trzech lat, a i leśnictwo się kończy , po tym jak Olsztyn otworzył ten kierunek za darmo
03.01.2019
13.02.2018
arch.kraj.
Jak jest na kierunku Architektura Krajobrazu??? Czy gdzieś na stronie znajdę listę z nazwiskami wykładowców?
Adam
Ekoturystyka zdrowotna - ????? co to jest? nowośc jakaś? opinie na ten temat od studentów można pozyskać???
02.09.2016
08.09.2013
Łukasz
wg mnie jest to Uczelnia o wysokim prestiżu... współpracuje z nią wiele przedsiębiorstw, prowadzone kierunki studiów są bardzo praktyczne i zawodowe. Może nie prowadzi jakiejś rozwiniętej współpracy międzynarodowej, no ale jest w końcu nastawiona na rozwój młodych inżynierów z naszego kraju. Dodatkowym plusem jest kadra naukowa pochodząca praktycznie z całej Polski. No i do tego jeszcze piękne otoczenie Borów Tucholskich ;) Pozdrawiam i polecam!
student
Poziom wysoki zdawalność trudna - wykładowcy z Poznania, Torunia i Bydgoszczy / a w rodzinie zawsze znajdzie się czarna owca / jeżeli ktoś krytykuje a nie zna uczelni niech nie wydaje opinii !!!
28.02.2013
18.02.2013
obecna studentka
nie polecam Tucholi zastanówcie Cie 2 albo najlepiej 3 razy wykładowców, którzy "czegoś" wartościowego Was nauczą możecie policzyć od 1 do maks 3 osob.... ogólnie bez komentarza ta pseudo uczelnie zostawiam
paulina
Nigdy nie słyszałam o Wyższej Szkole Zarządzania Środowiskiem w Tucholi. Dlatego jak o niej usłyszałam w ogóle się nie zainteresowałam, ale teraz gdy słyszę te wszystkie pozytywne opinie i coraz częściej zauważam, że ludzie są zadowoleni z wyboru tej szkoły sama zaczęłam poważnie myśleć o studiach tam. Do Tucholi nie mam daleko więc dobrze się składa :)
04.12.2012
04.07.2012
lesnictwo
baaardzo dobra strona! jest plan studiów, a bardzo ciężko go znaleźć na innych uniwerkach. myślę o leśnictwie, czy ktoś mógłby mniej więcej opisać czego się uczy na danych przedmiotach?
gosc
akurat architektura krajobrazu jest na bardzo przyswoitym poziomie i sadze, ze nie ma studentow niezadowolonych, jeszcze inzynieria srdoowiskowa ma teraz boom naporu, z lesnictwem tak srednio, bo mniej chodliwe, z mniejszymi pesrepetywami na prace, ale zalezy co kto lubi
10.06.2012
17.03.2012
a jak architektura krajobrazu????
jak jest prowadzona architektura krajobrazu? na przyzwoitym poziomie? pytanie do obecnych studentow: gdzie zamierzacie pracowac i co robic po skonczeniu tego kierunku w WYższej Szkole Zarządzania Środowiskiem? czy miasto Tuchola nie wydaje Wam sie jakims ograniczeniem dla życia studenckiego? jak sie spedza w Tucholi weekendy?
amanda
Studia na uniwerku maja to do siebie, że po prostu można się pochwalić ze sie na nim studiuję. W gruncie rzeczy często niczym sie nie róznia od studiowania na innych uczelniach wyzszych. Wszystko zalezy w sumie od kadry, która tutaj jest godna polecenia. Ja jestem na inżynierii środowiska. Z racji tego że jestem wielką przyjaciółkom przyrody podoba mi się bardzo zarówno sam kierunek, jaki i uczelnia, ludzie. Mam bardzo ciekawe zajęcia, duzo praktycznych.
15.03.2012
18.01.2012
Zippi
Czy lepiej spróbować inzynierie środowiska tutaj niż na uniwerku? Nie wiem jak mi pójdzie matura a chciałabym się rozwijać w tym kierunku... Boje się że uniwerek mnie zje...
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Politechnika Poznańska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Zamojska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Tarnowska
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Politechnika Częstochowska
  • Politechnika Łódzka
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile