UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
uczelnia publiczna, 87-100 Toruń, ul. Gagarina 11, (+56) 611 40 10, kandydat@umk.pl

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu to jedna z dziesięciu polskich uczelni badawczych. Ten tytuł mówi wiele, bo UMK to duży, prężny ośrodek akademicki i jedna z największych uczelni w kraju. Każdego roku w jego murach uczy się niemal 20 tysięcy studentów!

Uczelnię tworzy 16 wydziałów (13 w Toruniu i 3 w Bydgoszczy). W ich ofercie dydaktycznej znajduje się łącznie ponad 100 kierunków studiów. Wśród nich studia I i II stopnia, kilkanaście kierunków studiów magisterskich oraz kilka kierunków prowadzonych w języku angielskim.

Toruński Uniwersytet Mikołaja Kopernika słynie głównie z kierunków humanistycznych. Choć oczywiście oferta dydaktyczna nie ogranicza się wyłącznie do nich - równie dobrze można tu podjąć studia lekarskie, chemiczne czy informatyczne. No i, jak przystało na placówkę z takim patronem - astronomiczne!

Sprawdź szczegóły dotyczące rekrutacji na studia.


Ocena uczelni

8.45 / 10
708 głosów

Opinie (294)
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, UMK Toruń

Pola
Witam, czy kierunek finanse i rachunkowość II stopnia są trudne? Dużo jest matematyki
29.06.2022
29.06.2022
Mousse
Witam, jaka jest opinia na temat malarstwa na UMK?
Magda
Czy w poprzednich latach był otwarty kierunek biologia 1 stopnia? I czy w tym roku bedzie?
21.06.2022
09.06.2022
anna
Witam, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o kierunku architektura informacji? Czy warto, jak z pracą po tym? Pozdrawiam
Natalia
Ktoś może coś powiedzieć o FiR, mgr, zaoczne? Czy są praktyki i czy jest ciężko?
25.05.2022
24.05.2022
Martyna
Hej. Czy ktoś z was studiuje pedagogike specjalna, bądź pracę socjalna? Jesli tak, jaka jest wasza opinia? Jest trudno, łatwo?
Psi
Przepraszam, muszę skomentować wpis na temat kryteriow wyboru specjalizacji na.kierunku psychologia. Kryterium jest średnia ocen a nie sympatie jakiejś pani kierowniczki.Wszyscy studenci to wiedzą. Ten wpis wygląda na wpis jakiegoś trolla.
24.04.2022
31.03.2022
Psychologia UMK
Niestety moja opinia jest negatywna. Kierowniczka wybiera sobie pupilków i nawet jeśli masz lepsze oceny to zapomnij o wymarzonej specjalizacji.... Zarezerwowane dla ulubionych studentów pani profesor Organizacja kierunku bardzo słaba..
Permi
Do absolwentka: rzeczywiście bardzo ciężko o pracę po kierunkach takich jak Ochrona środowiska, Zarządzanie środowiskiem, Zrządzanie przyrodą. Lepiej wybrać coś typowo technicznego.
18.03.2022
14.02.2022
Max
Witam ile miała pkt. ostatnia przyjęta osoba na Bezpieczeństwo Wewnętrzne. lub Narodowe.I ewentualnie jeżeli ,ktoś się zakwalifikuje to od kiedy można ubiegać się o miejsce w Akademiku.
El Christo
Bienvenidos a todos! Czy ciężko dostać się na lingwistykę związaną z hiszpańskim? Wydaje mi się, że progi w ostatnich latach wzrosły. Generalnie jak oceniacie naukę tamże?
09.01.2022
04.01.2022
Kandydatka
Ktoś studiuje komunikacje i psychologię w biznesie stacjonarnie i opowie troszkę :) ?
absolwentka ochrony środowiska
W dzisiejszych czasach niestety wielu studentów różnych kierunków znajduje pracę jedynie w handlu - w sklepie bądź jako przedstawiciele. Szkoda tak wielu stresów na egzaminy, czy zaliczenia niektórych przedmiotów w postaci ćwiczeń. Odradzam ochronę środowiska na umk.
17.12.2021
10.12.2021
absolwentka
Polecam wpierw popatrzeć na oferty pracy, a później wybrać kierunek kształcenia. Wielu absolwentów, jeżeli nie większość niestety nie pracuje w zawodzie, a często ma problem ze znalezieniem pracy. Także stwierdza się po czasie, że to była tylko strata czasu. Można było pokończyć po szkole średniej jakieś kursy, roczne dwuletnie policealne lub technika, bądź zawodówkę i zdobyć pracę i móc szybciej liczyć na zarobek. Praktyki na studiach - są czasem śmiechu warte. Parę lat temu skończyłam ochronę środowiska-praktyki załatwiane w porozumieniu z uczelnią odbywały się w centrum ogrodniczym, chyba że ktoś na własną rękę sobie coś znalazł. Polegało to na pracach porządkowych, czy czyszczeniu etykiet denaturatem. Nie polecam też tego kierunku na umk. Zbyt dużo teorii, za mało praktyki potrzebnej do wykonywania zawodu-nie dostosowanie do rynku pracy. Miałam problem ze znalezieniem pracy w Toruniu, wyjechałam z koleżanką do innego miasta-większego i też poszukiwania nic nie dały. Musiałam się przekwalifikować. Mocno radzę zastanowić się nad pójściem na studia. Żeby to nie było tylko nabijanie kasy uczelni i wykładowcom, a samemu nic z tego się nie będzie miało. Zwłaszcza w dzisiejszym czasie, kiedy raz jest zdalna nauka, raz stacjonarna. A faktycznej praktyki mało. Ludzie będą jeszcze gorzej przygotowani do zawodu niż do tej pory.
weron
omijajcie tą uczelnie szeroki łukiem
28.11.2021
03.09.2021
Pedagogika specjalna
Jakieś opinie co do pedagogiki specjalnej ?
fizjo
Hej, jak ciężko się dostać na fizjoterapie? Wysokie progi są?
27.08.2021
07.08.2021
jaciii
nie polecam isc na ekonomie. jesli macie wybor, to idzcie gdzies na FiR - np. na UE w Poznaniu :)
Ciocia
Jak jest z pedagogiką wczesnoszkolną i przedszkolną? Ktoś coś może bliżej opowiedzieć? ^^
27.07.2021
16.07.2021
Nina
Jakieś opinie od studiujących prawo na UMK?
Kwiatek
Witam czy podczas II tury oblegane są zazwyczaj wszystkie kierunki? Jest zazwyczaj duża ilość chętnych?
16.07.2021
15.07.2021
Student
Witam. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o studiach na kierunku prawo?
Studentka
Ktoś tu prosił o wypowiedzenie się na temat Filologii Polskiej na UMK, więc już udzielam informacji :) To kierunek raczej dla ludzi z pasją do literatury i badań nad pochodzeniem języka polskiego, choć sama wybrałam się tu ze względu na specjalizację edytorską, której nie ma praktycznie nigdzie w Polsce. Swoją przyszłość wiążę ściśle z edytorstwem i pracą w redakcji, przy tworzeniu książki. Kierunek dzieli się na specjalność edytorską oraz nauczycielską (podobno istniała kiedyś też ogólna, ale obecnie praktycznie nie ma na nią chętnych, więc trzeba wybierać pomiędzy tymi dwoma). Aktualnie nauczycielska (przynajmniej w przypadku mojego rocznika) trwa 5 pełnych lat i ma za zadanie wykształcić studenta na nauczyciela, jak sama nazwa wskazuje :). Specjalność edytorska obejmuje trzy lata z możliwością zrobienia dodatkowych dwóch (studia drugiego stopnia). Co ważne: po specjalności edytorskiej nie można być nauczycielem. Zajęcia jak zajęcia — jeśli lubiłaś/eś j. polski w szkole i ten przedmiot zarówno w zakresie literackich epok, jak i gramatyki szedł ci bezproblemowo, studia nie powinny być większym problemem. Gdy wybierałam się na te studia, straszono mnie takimi przedmiotami jak Łacina czy Logika... Jednak największe trudności sprawiła mi Gramatyka Historyczna oraz Gramatyka Opisowa. Egzaminy z tych przedmiotów są dość ciężkie i wymagają długiej, samodzielnej pracy. Poziom wykładowców — jak wszędzie, czasami aż miło przyjść na zajęcia, czasami bywa nudno, a czasami aż strach się odezwać, jednak jest to do przeżycia. Niektórzy wykładowcy mają prawdziwą pasję do literatury. Z poziomem jak z wykładowcami — bywa różnie :). Ogólnie nie ma dużo zajęć w tygodniu i lektur, wbrew pozorom, nie jest też jakoś kosmicznie wiele, chyba że czytasz większość niepotrzebnych pozycji z sylabusa 😄. Często tylko kilka lektur z systemu jest ważnych, a o reszcie się nie mówi. Wykładowcy często mówią o tym, co będzie na egzaminie, ale warto być pilnym i robić własne notatki, to później przekłada się na wyższe oceny. Moje porady to przede wszystkim uważać, jak się zwraca do wykładowcy, większość ma hopla na punkcie zwrotu ,,Pan/Pani Profesor" i pilnować się terminów. Wrażenia ogółem dobre, mam marzenia o pracy w redakcji i nawet jeśli będzie mi ciężko cokolwiek po Filologii znaleźć, to nie żałuję zdobytych tu doświadczeń :)
14.07.2021
13.07.2021
Filip
Ekonomia na UMK czy finanse i rachunkowość na Uniwersytecie Łódzkim?
Anita
Finanse i Rachunkowość II stopień. Jakieś opinie?
12.07.2021
07.07.2021
Kacper
Jak ocenicie akademiki umk? Który najlepszy, jeśli chodzi o pokoje dwuosobowe w cenie 320 bądź 330 zł? Może mógłby ktoś pokazać zdjęcia pokoi w wewnątrz?
Sakura
Czy trudno dostać się na japonistykę? Jakie są progi?
06.07.2021
06.07.2021
Anonim
Warto wybrać ekonomię? Może ktoś podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
Jolanta
Co wybrać jako plan B - ekonomię czy matematykę i ekonomię? Ogólnie liczę na finanse i rachunkowość, ale nie jestem pewna czy zostanę przyjęta i myślę o innym wyjściu. Na ekonomię jak i na matematykę i ekonomię powinnam się na spokojnie dostać i tu pytanie, jako myślę by iść dalej na finanse to który lepiej wybrać kierunek w planie B?
06.07.2021
05.07.2021
smile
Wydział matematyki i informatyki jest tragiczny wystarczy napisać do ludzi z dowolnej grupki na fb. Wykładowców lepiej nie drażnić, ponieważ zrobią wszystko żeby uprzykrzyć Ci życie. Głowa w dół i nie wychodź przed szereg.
Anonim
Czy ciężko dostać się na socjologię stacjonarnie ?
29.06.2021
21.06.2021
Agata
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się o filologii polskiej? Jak wyglądają zajęcia, jakie wrażenia? Materiał kolosalny? A poziom, wykładowcy?
Asia
Czy jest tu jakiś student geografii stacjonarnej II stopnia i mógłby się wypowiedzieć czy wykładowcy są wymagający i jakie są ogólne wrażenia?
18.06.2021
21.05.2021
Ola
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat matematyki? Który kierunek wybrać: matematyka, matematyka i ekonomia, matematyka stosowana, by zostać nauczycielem matematyki?
sandra
Czy mógłby ktoś studiujacy kulturoznawstwo lub absolwent wypowiedzieć się na temat tego kierunku trochę szerzej? Jak wyglądają zajęcia oraz perspektywa przyszłego zawodu?
19.05.2021
24.04.2021
Ola
Prawo niestacjonarne UMK jaki próg? Polecacie?
Inna Weronika
Czy jakiś student grafiki mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku grafika?
23.04.2021
22.04.2021
Weronika
Dzień dobry. Mam pytania skierowane do studentów (bądź lepiej - absolwentów) komunikacji i psychologii w biznesie oraz architektury informacji: 1) Czy po kierunku komunikacja i psychologia w biznesie jest problem z tym, aby dostać się na II stopień na inny kierunek, lecz pokrewny? 2) Czy na architekturze informacji potrzebna jest wiedza informatyczna?
Przyszły student
Czy napiszę ktoś kilka słów o ekonomii lub kierunku matematyka i ekonomia
15.04.2021
12.04.2021
Prawo
Jaki jest próg punktowy na prawo stacjonarne? Czy studenci tego kierunku polecają Prawo na UMK?
Mati
Interesuje mnie kierunek Analityka Medyczna, najlepiej w Toruniu, ale opcjonalnie biorę pod uwagę wyjazd do innego miasta. Czy możecie napisać, z jakimi wynikami na maturze dostaliście się na studia na UMK, czy macie porównanie z innymi publicznymi w progach punktowych, i generalnie, jak oceniacie same studia. Czy drugi raz byście się zdecydowali na ten kierunek, za wszystkie głosy z góry dzięki :-)
07.04.2021
19.03.2021
Renata
Polecacie bezpieczeństwo wewnętrzne jako kierunek na tej uczelni? Na jakim poziomie trzeba zdać maturę żeby się dostać?
Paulina
Prawo niestacjonarne UMK jaki próg?
12.03.2021
01.03.2021
Marta
Nauki o rodzinie? Polecacie na tej uczelni czy raczej nie?
Siemano
Weterynaria tutaj to stan umysłu xd. Pozdro 1 rok
21.02.2021
21.02.2021
Klaudia
Hej, wypowie się ktoś o studiach na kierunku weterynaria?
Kuba
Witam, mam pytanie, czy polecacie dziennikarstwo na UMK ? Rozważam czy wybrać się na ten kierunek.
10.01.2021
08.01.2021
Maks
Ani biotechnologia ani chemia na uniwerku nie daje dobrego startu w życiu zawodowym. Gdybym miał drugi raz wybrać to wybrałbym kierunek na politechnice. Szkoda czasu i kasy na utrzymanie się. Lepiej dołożyć i kształcić się np.w W-wie na politechnice. Zupełnie inaczej pracowadcy patrzą na kierunki inżynieryjne. Znam wiele osób, które po chemii pracują jako przedstawiciele handlowi, niektórzy nawet dostali pracę w banku. A przecież nie po to kończyli wydające się ciekawe studia. Studia to jedno a niestety z pracą ciężko. Lepiej to przemyśleć.
Agnieszka
Hej! Czy mógłby ktoś powiedzieć coś o lingwistyce stosowanej? Czy dobry poziom, czy w ogóle warto?
04.01.2021
03.01.2021
historia
Na jakim poziomie trzeba zdać maturę aby dostać się na historie lub archeologię
Agnieszka
Czy ktoś studiuje biologię sądową? Co uważacie o tym kierunku? Polecacie?
13.11.2020
27.10.2020
Karolina
Witam, może ktoś wypowie się o kierunku Sport i wellness. Coś o wykładowcach. Czy warto poświęcić 3-5 lat na tym kierunek? Jakie są progi? Może coś o planie zajęć. Dziękuje.
pytanie
a te kierunki, co się obecnie wyświetlaja na stronie www - https://www.umk.pl/kandydaci/kierunki/ to na nie jeszcze trwa rekrutacja???
23.09.2020
22.09.2020
Lekarski
Jakie były progi rok temu na lekarski stacjonarny i niestacjonarny ???? Plis niech mi ktoś odpowie
Socjologia
Studiuje ktoś socjologię? Jak oceniacie? Jak jest na niej? Proszę o opinie. Z góry dziękuję :)
04.09.2020
02.09.2020
Psychologia
Witam wybieram się na psychologię, jak oceniacie ? Wysoki poziom? Dobrzy wykładowcy ? Jak z miastem imprezowe czy raczej spokojne ? Proszę o jak najwiecej opinii!
Rewi
Uważam, że Biotechnologia jest zdecydowanie lepszym kierunkiem niż jakakolwiek chemia, np. kosmetyczna czy inna. Zwyczajnie po Biotechnologii dużo łatwiej o dobrą pracę, a sam kierunek jest bardzo ciekawy i też jesr sporo przedmiotów chemicznych
23.08.2020
16.08.2020
Julia
Czy ktoś studiuje może Chemię kosmetyczną? Jak oceniacie przygotowanie do pracy w przyszłym zawodzie oraz ogólnie same zajęcia?
Kasia
Jakieś opinie o filologii angielskiej lub lingwistyce rosyjskiej z hiszpańskim???
27.07.2020
14.07.2020
Gregory
Witam, jeśli chodzi o miasto Toruń , uważam że piękne. Natomiast dziękuję losowi, że po licencjacie biologii na UMK wybrałem magisterkę na UAM. Zupełnie inny standard laboratoriów , ale przede wszystkim Kadra!!! To specjaliści , czego nie mogę powiedzieć o ... Nie wiem tylko dlaczego na UMK tak bardzo zajmują się plotkami , a nie studentami ... Każdy z nas wybierając uczelnię podąża z myślą, że to miejsce rozwoju i zdobywania wiedzy, a niestety nie zawsze tak jest.
Bazyl2k20
Witam. Czy studiuje ktoś informatykę Inżynierską albo informatykę stosowaną w Toruniu na UMK? Który z tych kierunków bardziej polecacie i czy w ogóle polecacie te kierunki w Toruniu? Jak ze znalezieniem pracy po ukończeniu tych kierunków w branży IT? Jakieś opinie?
10.07.2020
09.07.2020
SSS
Studiuje ktoś sport i wellness?? Warto na to iść?
Kuba
Czy studia stacjonarne są darmowe? Ponieważ na ich stronie znalazłem takie coś https://www.umk.pl/studenci/oplaty/wysokosc-czesnego/ZR.118.2020_-_za+%C3%A9._1.pdf
06.07.2020
08.06.2020
S.E.E.S.
Chciałabym się dowiedzieć czy warto iść na informatykę zaocznie ? Czy poziom kształcenia i sprzęt są dobre ?
Ania
Czy ktoś studiuje chemię, jeśli tak to z iloma procentami na maturze się dostał i czy było dużo chętnych w zeszłym roku?
26.05.2020
17.05.2020
Nika
Jak wyglądał próg punktowy w zeszłym roku na zarządzanie?
architektura wnętrz - opinie
Planuję studia z zakresu architektury. Do Torunia miałabym najbliżej, stąd pomysł na UMK. Z tym, że tutaj jest Architektura wnętrz... no właśnie. Jak sie ona różni do zwykłej architektury? Mi nawet to bardziej leży, wykończenia wnętrz, projekty wyposażenia, ale mój ojciec wierci mi dziure w brzuchu i sama nie wiem. Jak oceniacie tutaj te studia? czy drugi raz też byście wybrali Toruń? Jeśli nie, to gdzi się rozglądać?
11.05.2020
01.03.2020
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
Olivia
Kosmetologia na studiach dziennych I stopnia - czy można się jeszcze zrekrutować ?
06.08.2019
12.07.2019
qwerty123
Hej. Myślicie, że mam szansę dostać się na Zarządzanie, mając tylko 51 punktów, biorąc pod uwagę to, że w zeszłym roku próg wynosił 26 punktów w drugiej turze, dostała się 347 osoba z listy, a w tym oku jest obcieta ilość miejsc z 180 do 150 i dodatkowo jest prawie 500 chętnych? :(
Sandra
Cześc, studiuje ktoś może ekonomię na umk?? wykładowcy są w miare ok i czy jest trudno? Bedzie to mój drugi kieruneki nie wiem czy podołam... :/
12.07.2019
25.06.2019
Aga
Hej, studiuje może ktoś psychologię??
Eric
dziś jak bym wybierał studia to zamiast na chemię wolałbym wybrać np. Energetykę albo Inżynierię Środowiska bo po tych kierunkach jest chyba lepsza szansa na dobrze płatną pracę, można zdobyć różna uprawnienia zawodowe a tematyka trochę podobna
21.06.2019
07.06.2019
Alex
Wybiera się ktoś na prawo na UMK? Jakieś opinie o tym kierunku?
Mania
A co z konserwacją i restauracją dzieł sztuki na UMK? Wiadomo, że te studia do najłatwiejszych nie należą, ale chciałabym poznać opinię kogoś kto studiuje właśnie ten kierunek
21.05.2019
31.03.2019
Ppppp
Hej, jakieś opinie o administracji na tej uczelni?
Marcin Erdmann
Bez wątpienia najlepsza i najstarsza uczelnia północnej Polski, do niedawna także największa. Jako laureat olimpiady przedmiotowej mogłem wybrać dowolny uniwersytet, ale wybór padł na Toruń, czego nigdy nie zalowalem. Studiowałem też na prastarym Uniwersytecie Marcina Lutra w Niemczech, ale nie ma porównania. Szkoda, że wolna amerykanka, która niszczy szkolnictwo wyższe od 1995 roku, osłabiła pozycję toruńskiej wszechnicy. Samo miasto najlepsze do życia między Odrą a Bugiem. erdmannz@interia.pl
25.02.2019
20.02.2019
lekarski? gdzie jest?
Mam pytanie: czy kierunek lekarski jest realizowany w Toruniu czy w Bydgoszczy??? Bo niby Collegium Medicum jest osobno , ale przypisane do UMK.
Ignacy
Studiowałem prawo 2 lata na UMK i generalnie nic złego nt uczelni nie moge powiedzieć poza tym ze poprzyjmowali na to prawo kogo leci - progi żałośnie niskie, miasto jest strasznym zadupiem.Postanowiłem przenieść się na UAM i tam kończyć prawo, polecam wszystkim, którzy cenią swój czas i chcą coś ze studiów wynieść ;)
06.02.2019
02.02.2019
chemia kosmetyczna
czy ktoś jest może na tym kierunku studiów i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? czy jest wart studiowania niż inne "specjalistyczne" chemie na tym uniwerku?
M
Jak wyglądają studia na kierunku archiwistyka na UMK? Trudno się dostać? Jest jakiś próg punktowy?
29.01.2019
29.11.2018
Magda
Ma ktoś jakieś konkretne opinie o psychologii na UMK? Opłaca się?
UP
Hej) Być może, ktoś studiował fizykę lub astronomię na UMK? Czy są trudne (bo takich mi trzeba)? Czy naprawdę jest tam taka fajna baza? Co zazwyczaj robią po takich studiach w realnym życiu? Z góry dziękuję Pozdrawiam)
27.11.2018
19.11.2018
Ratownictwo medyczne
Hej, jak oceniacie ten kierunek na toruńskim uniwersytecie?
filolog
witam,potrzebuje opinii na temat studiów magisterskich z filologii angielskiej?tylko szczere opinie i doświadczenia!
16.11.2018
13.08.2018
Indeks w Kieszeni
Jeden z najbardziej lubianych uniwersytetów przez społeczność studencką, nierzadko składającą się z wielu olimpijczyków licealnych olimpiad, gwarantujących wstęp na UMK.
piotr
obecnie studia są za darmo, co powoduje że powstają na uczelniach dziwne/śmieszne kierunki, a te kierunki z tradycją obniżają poziom, mamy masę mgr, a w branży budowlanej brakuje ludzi, i budowy są przerywane, bo ludzie i firmy nie są w stanie udźwignąć takich podatków.
04.08.2018
04.08.2018
piotr
i ten chłopak z fabryki w wieku 20 -30 lat stwierdził że ma dość takich podatków i wyjechał z Pl, a ty wyszedłeś z uczelni i dowiedziałeś że pracy dla ciebie nie ma, bo ktoś musi najpierw zbudować fabrykę i w niej wypracować dobra, a dopiero potem myśli o jej rozwijaniu i potrzebuje pracowników z wyższym wykształceniem.
piotr
Marcin Erdmann rozumiem twój ból, bo uważam że dzisiaj za bardzo studia przerabia się na uczelnie zawodowe, ale z drugiej strony nie stać nas jako podatników by fundować komuś takie przygody życia, studia powinny być prywatne i płatne, to o czym piszesz to czysty socjalizm, tobie było fajnie że ktoś ci poświęcał czas i czułeś się na swój sposób elitą, ale po drugiej stronie sto podatnik, biedny chłopak z mniejszej miejscowości który ciężko zasuwa w fabryce żeby ci to opłacić. Dlatego studia muszą być 100 % prywatne i płatne, i wtedy sobie ktoś może zaciągnąć kredyt lub dostać kasę od rodziców i studiówać przez kilka lat zapominając o reszcie świata. Swoją drogą UMK założyli komuniści z Wilna.
04.08.2018
29.07.2018
Marcin Erdmann
Jestem dumnym absolwentem UMK, co wszędzie i przy każdej okazji głosze. Kiedy zdawałem na germanistyke, o przyjęcie ubiegało się 300 kandydatów. Egzamin wstępny obejmował j. niemiecki (pisemny i ustny) oraz język polski (gramatyka i literatura) z elementami historii. Przyjęto 30 osób. Komu się udało, uważał, że złapał Pana Boga za mogę, gdyż filologia germańska należała do najbardziej prestiżowych kierunków (można ją było studiować wyłącznie na uniwersytetach, a tych było 10). Warto dodać, że nie było jej na Uniwersytecie Gdańskim, który zawsze był zapozniony wobec UMK. Toruńska germanistyka cieszyła się opinią jednej z najlepszych w kraju. Trzy pierwsze lata studiów to stres do potęgi, 6-8 godzin zajęć dziennie, masa lektur i niewiele czasu na sen. Przeklinalismy nawał pracy i wysrubowany poziom, ale w duchu czuliśmy się wybrancami losu i elita elit. Około 10 osób odpadlo lub przeniosło się na inne uniwersytety, zanim ich wyrzucono, o co nie było trudno. Do końca studiów dobrnelo ok. 20 osób. Dostaliśmy intelektualny wycisk, ale czuliśmy, że uczestniczymy w przygodzie życia. Na ogół nikt nie myślał o studiowaniu drugiego kierunku, bo doba była za krótka na ogarnięcie jednego. Nikt też nie myślał o tym, by w czasie studiów podjąć pracę zawodową. Ta majaczyla nam gdzieś daleko za horyzontem. Studia miały być studiami, a uniwersytet - świątynią nauki. Problemy świata zewnętrznego nie były naszymi zmartwieniami. Przeraża mnie merkantylne podejście dzisiejszych studentów, którzy już na studiach myślą o karierze zawodowej i pod jej kątem wybierają kierunek studiowania. Za moich czasów człowiek studiował to, co kochał, względnie to, na co się dostał. Nawet bibliotekoznawstwo było w cenie, choć nie dawało perspektyw na konkretną pracę. Żyło się "tu i teraz", chłonelo wiedzę i rozkoszowalo statusem wybranca losu. Każdy o tym marzył, ale nikt nie potrafił wyobrazić sobie, jakie to uczucie, gdy w ręku dzierzy się upragniony dyplom, a cały świat zobowiązany jest tytułowac człowieka magistrem. Jedno było pewne: Dla tej chwili warto było postawić wszystko na jedną kartę.
Natalia
Czy ktoś robił magisterke z bezpieczenstwa wewnętrznego, niestacjonarnie na UMK? Licencjat z tego kierunku zrobiłam na uczelni prywatnej. Pytanie czy nie będzie problemu z przyjęciem na UMK i czy "podołam", czy jest bardzo cięzko i jakie podejście do studenta mają wykładowcy ? Proszę o odp! :)
28.07.2018
01.06.2018
Tralalala
Bardzo mnie zaciekawił kierunek "lingwistyka praktyczna i copywriting", ale widzę tutaj dużo niepochlebnych opinii o całej uczelni, a jak z tym konkretnie kierunkiem?
Miko
Mam bardzo wiele dobrych wspomnień z tej uczelni, ale jest tak słabo wyposażona i tak słabo w niej z kasą na rozwój wydziałów takich jak Chemia czy BiNOZ, że ręce opadają. W żaden sposób nie dorównuje innym uczelniom w PL pod tym względem.
21.05.2018
14.05.2018
Karolina
Hej, wypowie się ktoś odnośnie filologi romańskiej lub lingwistyki stosowane z francuskim i arabskim? JEstem bardzo zainteresowana tym kierunkiem i każda informacja będzie dla mnie ważna! :) Trudno się dostać?
Michał
Część. Czy za studia stacjonarne na tej uczelni są pobierane opłaty? Może głupie pytanie ale nie tylko ja mam takie wątpliwości.
12.05.2018
03.05.2018
Radek
Ciekawą propozycją, np. jak ktoś interesuje się geografią - wydaje się kierunek Geodezja i Kartografia. Na pewno są to studia ze świetnymi perspektywami zawodowymi, można zrobić uprawnienia, a w branży budowlanej płace są naprawdę niezłe :-)
Tylko duże miasta!
Nie warto studiowac w małym mieście, w którym jest ogromne bezrobocie i nie ma pracy dla studentów ani absolwentów. Torun to miasto sliczne, ale straszne zadupie, brak pracy, firm gdzie mozna odbywac praktyki - a w tych czasach nie o to chodzi w studiowaniu. NAJWAŻNIEJSZA JST PRACA, a nie strata czasu na jakimś humanistycznym gó....ie - uwierzcie mi - zmarnowałam na studia dzienne UMK na humanistycznym g... pare ładnych lat zycia, a potem musiałam tułac sie po duzych miastach w poszukiwaniu pracy! Wiadmomo, w duzych miastach ; Poznań, Warszawa, Wrocław (nie Gdańsk bo to dziura - omijać!), biora najpierw własnych absolwentów. A po UMK gdzie? - skoro tam naprawde nie ma firm. Nie dotyczy: medycyny i informatyki - to inny świat.
20.03.2018
18.02.2018
Ki
hej :) czy ktoś mógłby napisać coś o finansach i rachunkowości? uważacie że poradzi sobie na tym kierunku osoba po podstawie z matematyki? :)
Wera
Hejka! Opowiedzcie jak tam na nowym kierunku 'Sport i wellness'. Ciekawie? Warto się wybrać? :>
23.01.2018
20.12.2017
Arek
Witam, jeżeli ktoś ma dylemat dotyczący studiów to ja polecam sprawdzić kierunki na WSB. Szczególnie mówię to o kierunku MBA. Wejdźcie na stronę i sobie poczytajcie. Ja jestem studentem tej uczelni od dwóch lat i mogę szczerze ją polecić. Pozdrawiam
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ktokolwiek studiował albo zna kogoś, kto studiował grafikę na tej uczelni? Jak wrażenia?
02.12.2017
08.11.2017
Domi
Hej, kto studiuje na Collegium Medicum optyka okularowa z elementami optometrii? Jak wrażenia?
Satellite
Masz 3 specjalizacje i szkolą Cię stricte na specjalistę od tej jednej specjalizacji aczkolwiek wiadomo, trzeba mieć ogólne podstawy, na których bazują kolejne etapy studiów. Powiem Ci tak - jeżeli przykładałeś się w liceum, a potem na licencjacie to wielkich cudów nie poznasz, ale jednak taka wiedza zawsze jest przydatna. Mimo wszystko polecam spróbować, wątpię by w okolicy była lepsza uczelnia z informatyką.
18.10.2017
27.09.2017
Zainteresowany
Hej, Czy ktoś z Was studiował / studiuje informatykę niestacjonarną na studiach II stopnia (uzupełniających magisterskich)? Proszę o wszelkie opinie na temat wskazanego typu studiów, jak i samego kierunku Informatyka na UMK. Z góry dzięki :)
Yukata
Hej, jakie są opinie na temat studiów stacjonarnych z zarządzania informacją i bibliologii na UMK? Ktoś coś? Czy to dobry wybór? Program studiów jest w opisie spoko, ale chciałabym poznać opinie studentów.
20.09.2017
19.09.2017
Dominika
Bardzo mocno zastanawiam się nad administracją na UMK (zaocznie) aczkolwiek nie mam pojęcia czy jest ciężko? Jakie są wasze opinie?
KopernikNIEbyłKobietą!
Generalnie nie mogę powiedzieć o tej uczelni złego słowa, polecam, fajni ludzie, dobrej klasy grono profesorskie, miłe panie w dziekanacie (a to rzadkość, wierzcie mi!). Jest dobrze!
22.08.2017
05.08.2017
Pablo
Studiuje chemie na umk i bardzo polecam! Pierwszy rok jest najgorszy bo jest fizyka , matma gdzie dla wiekszości jest to duży skok (poniewaz w LO mieli tylko podstawki). Nie spotkałem się jeszcze z wykładami z którymi nie można się dogadać . Na pewno trzeba mieć dużo mobilizacji bo trzeba dużo pracować samemu w domu.
kala
Studiuje ktoś finanse i rachunkowość niestacjonarnie na UMK? Jakie są progi? Trudno się dostać? I czy ciężko jest z nauką i ogólnie ze studiowaniem? Jeśli będzie mógł ktoś się wypowiedzieć na ten temat to z góry dziękuje :)
03.08.2017
21.07.2017
Ja
Ktos byl na podyplomowce na umk? Warto? mysle o podyplomowce w IT. Maja 2 oferty i zastanawiam sie czy warto.
Lu
Jak to jest z akademikami na UMK? Bo nie ukrywam ze trochę przeraza mnie to dzielenie łazienki z tyloma osobami. I chciałam zapytać u źródła jak to funkcjonuje i tak ogólnie jak się tam mieszka ?
18.07.2017
02.07.2017
Aga
Planuję iść na UMK na studia i zastanawiam się nad kierunek ekonomicznym czy finanse i rachunkowość ? Który z nich jest łatwiejszy ? Na który jest się łatwiej dostać? ;)
Annn...
Chemia na UMK? Ktoś? Coś ? :)
29.06.2017
20.06.2017
kkk
kończę drugi rok germanistyki, poszłam tu z myślą że nauczę się języka i będę traktowana jak dorosły człowiek, niestety trochę się zawiodłam: profesorowie zachowują się jakby byli nieomylni niczym sam Pan Bóg i potrafią doprowadzić do płaczu nie jedną osobę na zajęciach (totalny brak kultury u tak wysoko wykształconych osób), praktyczna nauka języka jest tylko teoretycznie najważniejsza, a największy problem sprawiają przedmioty poboczne (historia literatury, wiedza o krajach niemieckiego obszaru językowego), jeśli już robimy coś ważnego na zajęciach to są to zadania na bardzo niskim poziomie (A2 na drugim roku ), natomiast na kolokwiach/egzaminach przypominają sobie że musimy na tym etapie mieć wyższy poziom, do tego jeszcze albo nikt nic nie wie o niczym, albo jak już wiedzą cokolwiek to mówią, po to żeby ostatecznie tą decyzję zmienić panuje tu ogólny brak poszanowania drugiego człowieka-nie polecam tego kierunku
Magdalena
Jaki był próg punktowy na FInanse i rachunkowośc rok temu :D
16.06.2017
11.06.2017
fizjo
Hej! Mógłby ktoś napisać coś o fizjoterapii?
Ilona
czy na ten nowy kierunek międzyuczelniany Zielarstwo i Fitoterapia należy składać dokumenty na CM UMK czy na UTP? Chodzi mi zwłaszcza o specjalność Rośliny lecznicze.
08.05.2017
30.04.2017
nie polecam umk
Bydgoszcz ma wyższy poziom edukacji, więcej do zaoferowania, UMK w ogóle by nie było, gdyby nie decyzja władz komunistycznych, większość kierunków na tym uniwerku produkuje osoby albo bezrobotne albo takie które nie przekładają się na dobrobyt w gospodarce. UMK również jest potężnie zadłużone, jeden wielki burdel a UTP ??? remontuje i ciągle się rozbudowuje, jeszcze parę lat i ten stereotyp całkowicie zniknie. Po za tym UMK ma wysoką pozycję w rankingu dlatego że połknął akademię medyczną w Bydgoszczy, ale w związku z ogromny zadłużeniem uczelni chcę się od nie oderwać. Bydgoscz: -UTP(Data założenia 23 czerwca 1951) -Akademia Medyczna w Bydgoszczy (21 lipca 1984) - UKW (jest jednym z młodszych szerokoprofilowych uniwersytetów w kraju, w tym charakterze zaczął działalność 1. września 2005 roku) - Akademia Muzyczna im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy – polska państwowa uczelnia muzyczna w Bydgoszczy. Geneza uczelni sięga 1974 r. Toruń (po krzyżackie miasto które leżało na szlaku handlowym, więc siłą rzeczy coś tam musiało się pobudować xd) -UMK( Data założenia 24 sierpnia 1945, po prostu był zamęt po wojnie w 45 i siłą rzeczy postawili ten burdel, ale infrastruktura się sypie xd, budynki itp.) z braku kasy wciskacie swoje filie do wszystkich miast w województwie, np. Grudziądz.
Łucja
Witam jakieś opinie o kierunkach: * Finanse i rachunkowość * Ekonomia *Administracja? Proszę o kontakt: maggy5365@gmail.com
24.04.2017
12.04.2017
xxx
Hej :) a co z resocjalizacją? Warto?
bezpieczeństwo wewnętrzne
jakiego programu studiów mozna się spodziewać na bezpieczeństwie wewnętrznym? Gdzie znajdę listę przedmiotów na poszczególnych latach oraz osoby prowadzące zajęcia? chętnie dowiem się więcej od studentów tego kierunku :-)
05.04.2017
03.04.2017
agiello
jak wygląda studiowanie filologii angielskiej na UMK? czy warto?
Rainhardt
Całość opisu kierunku studiów na stronie wydziałowej UMK jest delikatnie mówiąc śmieszny (czarny humor), ale najbardziej rozbawił mnie fragment: "Nowatorski program nauczania realizowany jest w dobrze wyposażonych laboratoriach i pracowniach dydaktycznych, co umożliwia studentom uzyskanie rzetelnej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie biotechnologii."....Kto spędził czas (stracił go) w zakładzie mikrobiologii w laboratoriach dobrze wyposażonych w czasach Gierka, ten będzie wiedział co dla mnie jest śmieszne.
30.03.2017
30.03.2017
Rainhardt
Skończyłem studia licencjackie na kierunku Biotechnologia UMK, po czym przeniosłem się na MSU na Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Zanim przejdę do większych szczegółów chciałbym zacząć od tego, że UG GUMed i UMK zajmują się zupełnie różną tematyką Biotechnologii. Pierwsza z wymienionych zajmuje się stricte medycznymi aspektami w Biotechnologii, druga zajmuje się głównie aspektami Biotechnologii środowiska (rośliny, biotechnologia przemysłowa). Zapewne ktoś, kto kończył UMK za chwilę rzuci, że to co powiedziałem to bzdura, że na UMK skupiają się także na medycynie, ale porównując nauczanie na tych 2 wydziałach, na których miałem przyjemność odbierać nauki stwierdzam, że UMK nawet nie dotyka tematyki Biotechnologii medycznej. Są to dwa, kompletnie różne światy, każdy rządzi się swoimi prawami. UMK poza wiedzą z zakresu Biotechnologii środowiska nauczyło mnie jak wygląda prawdziwy wyścig szczurów (o stypendium z kierunku zamawianego), do czego są zdolni ludzie, jeżeli w grę wchodzi 1000 zł za ich poczynania oraz jak bardzo powierzchowne jest podejście studentów do wiedzy (zasada 3x Z....Zakuć, zdać, zapomnieć). Na MWB UG i GUMed poznałem zupełnie inny świat. Innych ludzi. Ludzi z pasją do nauki. Ludzi od których wiedzę sączy się "po kropelce" dziękując za to że ktoś zechciał się nią podzielić. Wiedza ta jest ogromna, wykładają tam ludzie znani na całym świecie ze swoich dokonań naukowych. Studenci mają kompletnie inne podejście. Studenci tworzą grupę, która trzyma się razem, ludzie z chęcią pomagają sobie wzajemnie po to żeby razem wspinać się na wyżyny wiedzy. To ludzie z pasją, nie podłe, malutkie szczeniaki, które za stypendium z kierunku zamawianego są w stanie sobie głowy poodgryzać...Więc gdybym mógł cofnąć czas- ominąłbym UMK szerokim łukiem i od razu startowałbym na drugi najlepszy w Polsce wydział Biotechnologii: MWB UG i GUMed. Czasu nie cofnę, pozostało doświadczenie, które choć niezbyt przyjemne- i tak za nie dziękuję. W pracy jestem w stanie odróżnić 2 rodzaje osób, z którymi muszę współpracować. Dzięki doświadczeniu na obu wydziałach jestem w stanie odpowiednio ich traktować. W chwili obecnej pracuję w koncernie farmaceutycznym na stanowisku technika w laboratorium analitycznym. Dopiero pierwszy rok, ale od czegoś trzeba zacząć. Za rok mam obiecany awans.
Magda
Wypowie się ktoś o kierunku Finanse i rachunkowość? Warto? :D
28.03.2017
28.03.2017
GosiaW
Piękne miasto Toruń, wspaniały UMK, fantastyczny klimat do studiowania, życia, wypoczynku ... mam nadzieję, że i pracy, ale to przede mną. Polecam.
medycyna - Ukraina
Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
13.03.2017
08.03.2017
Zebra
z kierunków przyrodniczy to wydaje mi się, że jest sens iść jedynie na BIOTECHNOLOGIĘ bo po tym jest praca, biologia itp. - niby nie wielka różnica, ale o pracę jest już dużo, dużo trudniej, wiem co mówię bo mam wielu znajomych po tych kierunkach i zdecydowanie polecam Biotechnologię zamiast biologii
xx
Co z kierunkiem biologia sądownicza albo inżynieria biomedyczna? Opłaca się udać akurat na tę uczelnię?
03.03.2017
20.02.2017
dobrze płatna praca
Zgadzam się z koleżanką, informatyka wciąż odkrywa nowe kanały zainteresowań, non stop jest zapotrzebowanie na specjalistów w tej branży
Paola
Jeśli ktoś patrzy na to, żeby mieć dobrze płatną, ciekawą pracę po studiach - wydaje mi się, że powinien wybrać kierunek w rodzaju Biotechnologia czy Informatyka. Te branże najszybciej się rozwijają, jest najwięcej ofert pracy i inwestycji zagranicznych koncernów.
14.01.2017
29.11.2016
haha
chyba robotykę nie tobotykę :D cytując klasykę polskiej kinematografii w postaci Kogla Mogla: "jak one się na te studia dostają jak one tak ciężko myślą?"
Marcin
Ciężko dostać się na automatykę i tobotyke?
13.11.2016
01.10.2016
Radek
Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
v2
aa i jeszcze jedno, akademiki pewnie adekwatne do ,,miasta" hahaha, lepiej pod mostem mieszkać
18.09.2016
18.09.2016
jola
UMK - rewelacyjna uczelnia, z fajnym klimatem, kocham Toruń i studia tutaj,
akademiki
aaa, no i jak w akademikach? nauka wchodzi w gre, czy akademik ciagle "chodzi"?
18.09.2016
18.09.2016
do Marlena
a ele-tele ciezkie jest? przenosic sie za wczssu na inny kierunek?
Marlena
najlepsze kierunki o największych perspektywach zawodowych to przede wszystkim Informatyka, Automatyka, Elektrotechnika czy też Telekomunikacja -to warto studiować
16.09.2016
13.09.2016
Oliwka
Jestem zaskoczona tym, że tak fantastyczna atmosfera panuje na UMK. Trafiłam na wykładowców z pasją. Jestem zadowolona ze swojego wyboru. Polecam tę uczelnie tym, którzy chcą uczyć się na wysokim poziomie.
Czarna
W swojej karierze studenckiej na UMK zahaczyłam o 3 kierunki, wszystkie kończyłam oczywiście;p jeden na WPiA, dwa na WNEiZ. W chwili obecnej pracuję jako księgowa i , szczerze mówiąc, uczę się od nowa. Większą wiedzę dał mi wydział prawa niż ekonomiczny. Nauczyłam się tam szperać w przepisach i je rozumieć (o ile to możliwe;)) Na WNEiZ jedyne, co mnie spotkało, to wielka arogancja ze strony wykładowców, z dziekanem na czele. Żadnej solidnej wiedzy. Na WPiA chociaż na ćwiczeniach coś się robiło, na WNEiZ też...ale zadania, z których ściągi mieli sami ćwiczeniowcy;/ I jeszcze jedno: jeśli idziecie na studia, żeby było łatwo z zaliczeniami, to nie idźcie wcale.
13.09.2016
12.09.2016
Marta
UMK w Toruniu jest to uniwersytet z czołówki - 5 miejsce wśród uniwersytetów w Polsce. Prężnie się rozwija - budowane są nowe budynki - Collegium Humanisticum, centrum sportowe, Centrum Nowoczesnych Technologii. Warto zwrócić uwagę na to, że Collegium Humanisticum jest najnowocześniejszym budynkiem wśród uniwersytetów w całej Polsce. Mamy liczne ciekawe kierunki - w tym roku wchodzi sinologia.
Patrycja
kierunki IT dają największą szansę na dobrą pracę, informatycy są wszędzie poszukiwani, w każdej firmie, urzędzie, instytucji to także np. marketing internetowy, czy szalenie ciekawe social media czyli coś dla humanistów
27.08.2016
19.08.2016
Student
IT w językach obcych UMK, 118h = 3700 Co o tym myślicie, proszę o opinie. Orientuje się ktoś jak w latach ubiegłych? Podyplomówka wystartowała w sezonie 2014/2015. Pozdrawiam
Paweł
CHEMIA NA UMK ? WARTO ?
16.08.2016
12.08.2016
marek
Ja polecam studiowanie na Wydziale Pedagogicznym. Większość studentów to kobiety, ale również facet może odnaleźć się na tych studiach jeśli tylko będzie chciał. Studia nie należą do łatwych, ale można wiele z nich wynieść. Sesja jak wszędzie, do jednych egzaminów trzeba się bardziej przyłożyć do innych mniej.
Angela
Ja osobiście polecam studia na UMK w Collegium Humanisticum. Studiowanie jest tutaj "na luzie"; dobrzy profesorowie, którzy w większości traktują cię, jak równego sobie, którzy pójdą nawet z tobą na piwo; jest bar "Adaś" :) ; panie z Dziekanatu są zawsze pomocne; na całym Wydziale jest aura spokoju, a nie "wyścigu szczurów"; liczba osób na roku prawie na wszystkich kierunkach jest niska, więc każdy sobie pomaga, jak może; każdy jest dla siebie przyjacielem na każdym roku i także kierunku; sesje i egzaminy nie są tutaj "apokalipsą" nie do zdania; nie ma trudności aby się dostać na któryś z kierunków na tym Wydziale. Polecam i widzimy się w październiku :D
24.07.2016
18.07.2016
Zdudent
Hej studenci! Rekrutacja juz za wami, gratulacje dla kazdego kto wybral WNEiZ albo inne oblegane kierunki! Gratulacje za zmarnowanie 3 lat zycia! Liczycie ze w tej "uczelni" naucza was czegos co sie przyda w pracy, liczysz ze zostaniesz kierownikiem, ze bedziesz potrafil czyms zarzadzac ? Popatrz na to co oferuje uczelnia i zastanow sie czy ma to pokrycie z rynkiem ? UMK niestety zyje jeszcze w epoce gospodarki centralnie skierowanej. Jedyna prace jaka jest pewna to "kierownik" wydawania posilkow w znanej sieci gastronomicznej. Myslisz ze zdobedziesz wiedze potrzebna do kierowania czymkolwiek? Myslisz ze przedmioty jakie odbedziesz beda Ci potrzebne ? To chyba pomyliles uczelnie. Gratulacje !
ada
hej, jest ktoś może z archiwistyki i mógłby co nieco napisać o tym kierunku?
14.07.2016
01.07.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
War
Wojskoznastwo...perspektywa czy ściema? Warto studiować?
27.06.2016
22.06.2016
nn
Witam. Może ktoś powiedzieć coś o lingwistyce hiszpański z włoskim oraz dietetyce? Jak wyglądają te studia?
Paweł
Jakies opinie na temat CHEMII I TECHNOLOGI ŻYWNOŚCI bo mam dylemat czy warto studiować owy kierunek ?
17.06.2016
16.06.2016
TU
Hej co z Dietetyką, na jakim jest poziomie,wykładowcy itp? ;)
Ania
lepiej nie po tym kierunku ciężko o pracę
30.05.2016
30.05.2016
Zuza
Czy ktoś może wybiera się od października na ochronę środowiska na UMK?
damian
http://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/945027,studenci-absolwenci-magister-zatrudnienie.html polecam ten artykuł w Gazecie Prawnej - to niezbite argumenty, że warto wybierać takie kierunki jakInformatyka
20.05.2016
17.05.2016
Dredi
odradzam kierunki przyrodnicze, właśnie takie jak gospodarka przestrzenna czy biologia - są trudna a z pracą po nich bardzo kiepsko lepiej wybierać studia typowo techniczne np. Automatyka czy Informatyka - gwarantują dobrze płatną posadę
AnonimowyAnonim
Witam, jako że rozważam trzy uniwersytety (UMK,UŁ,UAM) chciałbym się zapytać kogoś kto studiuje Gospodarkę Przestrzenną na WNOZ czy są to ciekawe studia, jakie są perspektywy, itd, Pozdrawiam
16.05.2016
21.04.2016
Davichi
Chciałabym wiedzieć jakie są opinie o biologii sądowej i czy opłaca się na nią iść.
Rainhardt
zrobiłem licencjat na Biotechnologii UMK w Toruniu i na magisterkę wybrałem MWB UG-GUMed... UG - to inny świat. UMK ogólnie ok, ale tu inna klasa laboratoriów, większe możliwości i kadra, która chce wykształcić specjalistów.
09.03.2016
05.03.2016
Perdotto
LUDZISKA, wybierajcie kierunek INFORMATYKA bo tych studiach jest praca, bardzo dobrze płatna praca !!!
jaro
Ja przez całe swoje studia na UMK nigdy nie miałem problemów w dziekanacie, zawsze bez zbędnego "gadania" mi pomagano i podpowiadano co mam zrobić, gdzie się zgłosić w danej sprawie. Nie miałem problemu ze znalezieniem pracy, sama nie przyszła to oczywiste, trzeba się postarać! Wiadomo, początki w zawodzie nie są satysfakcjonujące, ale wizja rozwoju jest.
29.02.2016
19.02.2016
Mania
Studiowałam 5 lat i pracy nie mogę znaleźć. Jestem rozgoryczona. Jakie wspomnienia? Wykłady obowiązkowe i przeważnie nudne. W dziekanacie atmosfera grobowa, o nic nie można się spytać.
tony
ooo.... nowe logo UMK...
09.02.2016
31.01.2016
beata
ja bym wybrała dziennikarstwo i komunikację społeczna, bo wydaje się najciekawsza i chyba najszybciej mozna znaleźć pracę, sama tez rozważam opcjonalnie ten kierunek stdiów, teraz jednak chciałm spytać, czy Wy ogarniacie sposób obliczeń które dotyczą filologii angielskiej? patzrę na pdf i wymiękam, jak oni to obliczają i jak ja sama mając wyniki matur mam sprawdzić te ich obliczenia?
Kasia
W tym roku piszę maturę i jak pewnie większość moich rówieśników mam dylemat dotyczący wybrania uczelni. Rozważam UMK w Toruniu na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna, socjologia bądź geografia. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy to ma wgl sens? Jaki szkoła ma na tych kierunkach poziom? Nie będzie to strata czasu?
22.01.2016
27.11.2015
woj
napisze ktoś coś o prawie? ;)
??
ooo to ciekawe jak Toruń mógł Cię wykorzystać... jakiś racjonalny argument???
24.11.2015
22.11.2015
żenada
zmarnowałem tam dwa lata, dziękuje umk i toruniowi na wykorzystaniu mnie
michal
trzeba sie uczyc nie ma zmiluj a to co po studiach to inna sprawa roznie bywa
22.11.2015
25.10.2015
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
do poniżej
a można wiedzieć jaki stopień i forma studiów? i ewentualnie - jesli to nie tajemnica - skąd mniej więcej jesteś? ;D
22.10.2015
15.10.2015
Martyna
Cześć ;) Jest tu ktoś kto rozpoczyna zaocznie administrację?
janka
Cześć, już do Cb napisałam ;)
16.09.2015
15.09.2015
Dominika
Mój mail to dominikago@interia.pl. Też idę na zaoczne na audyt i II stopień
Dominika-->Janka
Janka ja jednak tez idę na audyt. Nie znam nikogo. Jeśli ty również to skontaktuj się ze mną przez quizowanie. Mój nick to birdy1992. Fajnie byłoby mieć choć jedną osobę znajomą choćby w najmniejszym calu.
14.09.2015
13.09.2015
Pawlo
ogólnie kierunki przyrodnicze to strata czasu, z autopsji wiem że to produkcja bezrobotnych - wybierajcie studia o kierunkach technicznych tylko one dają solidne podstawy na przyszłość
arnold
Witam, uczelnia jest średnia. Masa kierunków na tej uczelni to ściema. Jedynie Collegium Medicum w Bydgoszczy trzyma jeszcze poziom, natomiast oddział w Toruniu to w większości produkcja bezrobotnych. Uczelnia jest tak wysoko w rankingach, bo Toruń bez swojej uczelni, nie będzie w stanie konkurować z Bydgoszczą. Zresztą UMK jest nieźle zadłużona, i panuje tam burdel w administracji.
13.09.2015
12.09.2015
janka
Ją idę na fir ale na audyt i na zaoczne ii stopień
janeczek
Mam pytanie czy ktos orientuje sie jak ze zdawalnością i poziomem trudnosci na informatyce na wydziale matematyki? Bo slyszalem, że na wydziale fizyki gdzie jest informatyka stosowana jest bardzo ciezko. Kierunki duzo sie różnią?
08.09.2015
02.09.2015
nowa-ino
Czy ktoś podobnie jak ja idzie na FiR na bankowość i ubezpieczenia i nie zna kompletnie nikogo? NIKOGO??
Majka
Piotrek: to beznadziejny informatyk z tego twojego kolegi. Przecież z samego klepania stron na zlecenie by lepiej wyżył. Andrzej: podział na grupy językowe zależy chyba od kierunku i ilości osób na nim. U nas na infie na pierwszym roku zrobili egzamin klasyfikujący i powstało 5 grup o różnym poziomie. fvgs: raczej na UMK, z tego co wiem, sama algebra jest na poziomie światowym: http://arta2015.eventos.cimat.mx/ politechnika = nauczanie techniczne, a matma jest bardziej "teoretyczna" umk: prestiż prestiżem, a rozmowy kwalifikacyjne połączone z egzaminem z wiedzy to inna sprawa. Dziś dyplom jest tylko początkiem rozmowy, a nie jego kluczową częścią. Nie wiem jak jest na kierunkach innych niż matma oraz infa, ale wydaje mi się, że na WMiI jest mało "upierdliwych wykładowców", czepiających się byle czego i odwalających chałturę. Mam porównanie z UWM z Olsztyna i z UW i wychodzi to na korzyść UMK.
24.08.2015
17.08.2015
umk
zdecydowanie UMK, moim zdaniem to jeden z najlepszych Uniwersytetów w Polsce! Sam prestiż uczelni daje CI dobry start na rynku pracy, polecam!
fvgs
matematyka UMK jakies opinie? Lepiej tam czy PG, na UMK specjalizacje podobaja mi sie bardziej
20.07.2015
17.07.2015
Piotrek
Mieszkałem w Domu Studenckim numer 12 na ulicy Reja przez tydzień i powiem szczerze, że płakać mi się chciało jak tam nocowałem. Tragiczne warunki. Łazienka na piętro, ale przede wszystkim ciasne pokoje trzy osobowe. Zero biurek tylko jakieś stoliczki, nie wiem jak studencki się tam uczą, chyba laptopy mają cały czas na łóżkach. Tragedia. Byłem, kiedyś u kolegi w DS gdzie są pokoje 2 osobowe i jest to samo. Jakieś stoliczki. Małe to wszystkie. Łazienka obskurna. Zero jakiegokolwiek klimatu. Widać, że UMK jeśli chodzi o akademiki oszczędza jak tylko może.
Piotrek
Mieszkałem w Domu Studenckim numer 12 na ulicy Reja przez tydzień i powiem szczerze, że płakać mi się chciało jak tam nocowałem. Tragiczne warunki. Łazienka na piętro, ale przede wszystkim ciasne pokoje trzy osobowe. Zero biurek tylko jakieś stoliczki, nie wiem jak studencki się tam uczą, chyba laptopy mają cały czas na łóżkach. Tragedia. Byłem, kiedyś u kolegi w DS gdzie są pokoje 2 osobowe i jest to samo. Jakieś stoliczki. Małe to wszystkie. Łazienka obskurna. Zero jakiegokolwiek klimatu. Widać, że UMK jeśli chodzi o akademiki oszczędza jak tylko może.
17.07.2015
16.07.2015
Andrzej
Na UMK nie ma podziału na język angielski na grupy powiedziała mi Pani w dziekanacie. Wg niej to zależy od danej grupy. To jest Uniwersytet? To jakiś ponury żart.
Piotrek
Ariel to za bzdury. Sam znałem kolesia po informatyce co pracował w ... markecie. Przestań siać kłamstwa i propagandę. Są lepsze kierunki studiów niż infa.
09.07.2015
21.06.2015
Ariel
jedynym godnym polecenia obecnie kierunkiem studiów jest Informatyka - to jedyny kierunek z gwarancją pracy i dobrej płacy
patriota
Witam, czy może ktoś powiedzieć o studiach II stopnia niestacjonarnych politologia? Czy też może bardziej polecacie UKW?
16.06.2015
24.05.2015
Lucien
prosze nie wspominaj mi o zadcnyh listach kolejkowych:/od razu mi sie przypomina dzien swira tzn. zapisy na anszym wydziale na zajecia i nasze proby kulturalnego zalatwienia tej kwestii..szkoda ze bylismy w mniejszosci:/ale ciesze sie ze zostalam uwzgledniona;)
r93
Witam serdecznie, chciałbym się zapytać, jaki kierunek na MU w Toruniu jest lepszy - Finanse i rachunkowość czy Doradztwo podatkowe? Dziękuję za odpowiedź ;)
22.05.2015
22.05.2015
r93
Witam serdecznie, chciałbym się zapytać, jaki kierunek na MU w Toruniu jest lepszy - Finanse i rachunkowość czy Doradztwo podatkowe? Dziękuję za odpowiedź ;)
Anna
Hej ;)Od jakiegoś czasu myśle o studiach w Toruniu. Zastanawiam się nad ekonomią lub geografią ewentualnie o finansach i rachunkowości. Jednak matura w tym roku nie poszła mi najlepiej. Z geografii rozszerzonej spodziewam się około 40%, a z angielskiego rozszerzonego ok 50%. Myślicie,ze mam jakieś szanse na studia na UMK? Czy może od razu lepiej wyjechać do Anglii na zmywak?
16.05.2015
10.05.2015
Cooler
prosze nie wspominaj mi o zacdynh listach kolejkowych:/od razu mi sie przypomina dzien swira tzn. zapisy na anszym wydziale na zajecia i nasze proby kulturalnego zalatwienia tej kwestii..szkoda ze bylismy w mniejszosci:/ale ciesze sie ze zostalam uwzgledniona;) http://wlqhpj.com [url=http://trqryeisb.com]trqryeisb[/url] [link=http://yiqqby.com]yiqqby[/link]
marysia
Czy ktoś wybiera się na nową otwarty kierunek - biologię sądową? Czy polecacie wgl wydział Biologii i Ochrony Środowiska? Czy warto?
10.05.2015
05.05.2015
Susana
Oj, de va ju ganska me5nga revlaitt bra, men du e nog verkligen f6verle4gset Bc4ST!! Se5ngen verkar superbra o se5de4r intressant som man kommer ihe5g, fast ja nu int hf6rde se5 mycke!! Hoppas alla fattar att rf6sta pe5 dej o int pe5 ne5 finskt skit GRATTIS e4nnu! (o ff6senade grattisar pe5 ff6disen! )
Tymć
Hejka, proszę o pomoc :) czy jest tu ktoś, kto studiuje na tej uczelni położnictwo, albo kierunek lekarski? Jaki jest próg, czy warto iść i jaka jest kadra? :) z góry, bardzo dziękuję ;)
30.04.2015
18.04.2015
Nala.
Kamp, dziękuję Ci za tę opinię, nawet nie wiesz jak bardzo podniosła mnie na duchu! :) W takim razie zrobię wszystko, aby udało mi się tam dostać, bo marzy mi się ten kierunek, marzy mi się Toruń i nawet te 10 godzin podróży wcale mnie nie przerażają.. :) Mam nadzieję, że dostanę od losu taką szansę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! :)
Kamp
Nala, archiwistyka i zarządzanie dokumentacją na UMK to najlepszy kierunek tego typu w Polsce. Toruń kształci archiwistów od ponad 60 lat, zajęcia prowadzą i teoretycy i praktycy, ludzie z wielkim do siebie dystansem i zdrowym podejściem do życia i studiowania. Na studiach II st. są po różnych studiach lic. chociaż najłatwiej tym, którzy kontynuują, ale tak jest zawsze. Spokojnie dasz sobie radę a z tego co wiem nie ma żadnych ograniczeń w czasie rekrutacji. Powodzenia!
29.03.2015
28.03.2015
Jarko
ale po chemii i w ogóle po kierunkach przyrodniczych pracy brak Jedynie kierunki związane z branżą IT gwarantują zatrudnienie.
`sara
gdzie szukać pracy po kierunku chemia kosmetyczna? w zakładach produkujących kosmetyki czy w gabinetach urody?
19.03.2015
18.03.2015
sara
polecam chemię kosmetyczną na UMK, bardzo ciekawy kierunek ;)
Nala.
Witam wszystkich! Jeżeli są tutaj jacyś studenci z archiwistyki i zarządzania dokumentacją UMK, to bardzo proszę o kilka informacji na temat tego kierunku. Trudno jest się tam dostać? W czerwcu kończę licencjat i chciałabym kontynuować studia magisterskie na tym kierunku i zastanawiam się czy ma sens takie "drastyczne" przekwalifikowanie (obecnie jestem na studiach filologicznych innej uczelni) i czy w ogóle biorąc pod uwagę tę konfigurację mam jakiekolwiek szanse się tam dostać? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
03.03.2015
02.03.2015
XXx
Januszu biznesu, uważasz, że "ludzie z wiosek" nie powinni iść na studia bo jedzą kotlety? Skoro czujesz się taki miastowy to uciekaj do Warszawki...
Janusz_biznesu
Plusy: - ładny kampus - miłe i przyjemne miasto - ładne studentki - tanio - dobre organizacje studenckie Minus: - brak perspektyw na sensowną pracę - ludzie z okoliczny wiosek (Toruń to jest uczelnia mocno lokalna) - koledzy w wytartych swetrach jedzący kotlety z domu - bardzo słabe wymiany międzynarodowe - takie minimum z Erasmusa którego żaden pracodawca dzisiaj nie bierze już pod uwagę - słaby lektora z języków - niskie wymagania - wykładowcy nie mają żadnej praktycznej wiedzy - żadnej Generalnie jak nie masz wygórowanych ambicji to Polecam. Ja uciekałem po licencjacie jak najdalej. Przykre jest to że uczelnia mogłaby być taki małym elitarnym Harvardem a jest raczej lokalną uczelnią dla ludzi z wiosek.
18.02.2015
27.01.2015
maja
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :) ja nie narzekam aż tak, oczywiście czasem są rzeczy, które psują nerwy, ale ja cieszę się ze swojego wyboru :)
P.
Ja nie polecam UMK. Pracują tam bardzo słabi merytorycznie ludzie, od których człowiek nie dowie się żadnych informacji. Rok temu miałem zmieniać kierunek z politologii na dziennikarstwo. Dzwoniłem trzy razy i za każdym razem była inna odpowiedź. Raz Pani powiedziała, że jak najbardziej jest taka możliwość, później jakiś koleś stanowczo odpowiedział, że nie. Ostatnia rozmowa jakiś inna kobieta wspomniała najpierw, że nie ma takie możliwości po czym dodała, że mogę złożyć papiery. Nikt naprawdę nie musi mi robić łaski bo uczelnie w tym kraju jest masa. Druga sytuacja to kwestia akademika. Ucząc się na innej uczelnie chciałem z kolegą zamieszkać w akademiku UMK. Najpierw mowa była o domu studenckim numer 7. Pismo składaliśmy w recepcji. Po 2 tygodniach nikt z tych pań nie wiedział o co chodzi. Administrator po jakiś czasie dał nam możliwość zamieszkania w DS nr. 1 za 330 zł ! lub 380 w innym miejscu. Warto zaznaczyć, że pokoje nie mają łazienki więc cena jest z kosmosu. Po 2 miesiącach sam zrezygnowałem i dałem sobie spokój. Nie polecam tej uczelni. Zbyt dużo tak osób z przypadku które nie potrafią dobrze wypełniać swoich obowiązków i utrudniają innym życie. Nie polecam. Prosiłem również kilka razy, aby UMK rozwiązało mój problem z brakiem możliwości zalogowanie się do systemu. Tak jak prosiłem tak nie dostałem do dnia dzisiejszego odpowiedzi oraz interwencji w mojej prośby. Nie dość, że dostają pieniądze z naszych podatków, to jeszcze nie potrafią człowiekowi pomóc. Nie polecam tej śmiesznej uczelni.
30.12.2014
30.12.2014
P.
Ja nie polecam UMK. Pracują tam bardzo słabi merytorycznie ludzie, od których człowiek nie dowie się żadnych informacji. Rok temu miałem zmieniać kierunek z politologii na dziennikarstwo. Dzwoniłem trzy razy i za każdym razem była inna odpowiedź. Raz Pani powiedziała, że jak najbardziej jest taka możliwość, później jakiś koleś stanowczo odpowiedział, że nie. Ostatnia rozmowa jakiś inna kobieta wspomniała najpierw, że nie ma takie możliwości po czym dodała, że mogę złożyć papiery. Nikt naprawdę nie musi mi robić łaski bo uczelnie w tym kraju jest masa. Druga sytuacja to kwestia akademika. Ucząc się na innej uczelnie chciałem z kolegą zamieszkać w akademiku UMK. Najpierw mowa była o domu studenckim numer 7. Pismo składaliśmy w recepcji. Po 2 tygodniach nikt z tych pań nie wiedział o co chodzi. Administrator po jakiś czasie dał nam możliwość zamieszkania w DS nr. 1 za 330 zł ! lub 380 w innym miejscu. Warto zaznaczyć, że pokoje nie mają łazienki więc cena jest z kosmosu. Po 2 miesiącach sam zrezygnowałem i dałem sobie spokój. Nie polecam tej uczelni. Zbyt dużo tak osób z przypadku które nie potrafią dobrze wypełniać swoich obowiązków i utrudniają innym życie. Nie polecam. Prosiłem również kilka razy, aby UMK rozwiązało mój problem z brakiem możliwości zalogowanie się do systemu. Tak jak prosiłem tak nie dostałem do dnia dzisiejszego odpowiedzi oraz interwencji w mojej prośby. Nie dość, że dostają pieniądze z naszych podatków, to jeszcze nie potrafią człowiekowi pomóc. Nie polecam tej śmiesznej uczelni.
Ptrich
warto studiować jedynie informatyka, prawo czy automatyka - tylko te kierunki gwarantują zatrudnienie wszystkie inne kierunki to porażka bo ciężko po nich o pracę
22.11.2014
04.08.2014
marek
wystarczy przeczytać i od razu wiadomo jakie kierunki wybierać http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title,W-Polsce-brakuje-do-pracy-50-tys-informatykow-WIDEO,wid,16784269,wiadomosc.html?ticaid=113348
studia II stopnia
Moglby ktos napisac o studiach magisterskich z fil. germanskiej? Zastanawiam sie ktore miasto wybrac
24.07.2014
17.07.2014
bylystudentUMK
A więc tak, przysięgam z dłonią na sercu, że to co tutaj napisałem JEST STUPROCENTOWĄ PRAWDĄ, JAK BÓG MI ŚWIADKIEM :))) studiowałem administrację na zacnym wydziale prawa i administracji. Chce zastrzec, że należe do osób, które maturę zdały dobrze, umieją się uczyć i każdy niezdany egzamin nie zganiają na uwziętego profesora czy tym podobne. To co tutaj napisze zabrzmi jak wyssane z palca opowiesci z horroru, jednak to wszystko jest prawdą. Tuż przed studiami słyszałem masę opinii, że studia tutaj to cyrk i istne piekło na ziemi. Jednak nie wziąłem tego pod uwagę, w końcu uważałem, że przesiewka na 1 roku to normalna rzecz, oraz stwierdziłem, że SKORO SIĘ NAUCZĘ to zdam. Jednak w przypadku WPIA UMK to nie starczy :))) OStateczny werdykt to najgorsze 3 lata mojego życia, nerwica i dyplom z uczelni, która słynie na całą polskę z niskiego poziomu i traktowania studentów jak dosłowne g***o co nie da mi zadnych szans na dostanie sie na inne studia lub na jakikolwiek inna uczelnie w kraju. Nie patrzcie na autorytet, ten wydział i uczlenia mają go już dawno za sobą. Powiem tak co jest normą na tej uczelni: profesorzy traktujący studentów jak nie powiem co, dystans i ogromna niechęć do innych kierunków niż prawo, oblewanie 3/4 roku na 1 roku to rzecz normalna, malo kto zostal juz z legendarnej kadry wpia, teraz rzadzi dziekan, ktory ma wyrok za plagiat (wydzial prawa, ktory ma uczyc ludzi jak zwalczac przestepcow :)) i slynie z msciwosci i zachowania, ktore powoduje u doroslych studentow spazmy i placz ;))) Nie wspomne juz o egzaminie z historii u pewnego pana, ktory wd mnie powinien isc do wiezienia za istna przemoc psychiczna i pastwienie sie nad ludzmi, niezaleznie od ich stanu wiedzy. Niesprawiedliwosc i lamanie regulaminu na kazdym stopniu. Wpisywanie ocen w dniu poprawki rzecz calkowicie normalna ;)) ( czesto w sesji letniej). Olewanie dyzurow, obelgi i wyzwiska pod adresem studnetow, ktorzy na owych dyzurach chca dochodzic swoich lamanych praw -> rzecz oczywista. Jednym słowem: ROBIENIE WSZYSTKIEGO ABY WAS UDUPIĆ, LUB ZNISZCZYĆ WASZE POCZUCIE WARTOŚCI!!!!Nie bede wspominal co dziao sie na europeistyce, sama mala chcec na ten kierunek oznacza, ze ludzie juz wiedza co tam sie swieci. Powod? Wydzial ten mial kiedys niezla renome, ktora bezpowrotnie zginela, jednak ich poczucie wyzszosci pozostalo co manifestuja dreczac studentow, robiac łachę jakby studiowali co najmniej na sorbonie... Umk jest tez wybierane ze wzgledu na mniejsze koszty studiowania co pozniej pojdzie w niepamiec poprzez wydatki na dodatkowe studia lub wizyty u psychiatry.... Efekt studiowania na wpia?nerwica, zalamanie nerwowe lub depresja. Utrata motywacji a przede wszystkim zwatpienie we wlasne mozliwosci i bezpowrotna utrata umiejetnosci uczenia ;))) Wielka szkoda ze nie mozna cofnac czasu 3 lata wstecz, wolabym studiowac w pakistanie niz tu, LUDZIE TRZYMAJCIE SIĘ Z DALEKA OD TEGO WYDZIALU I TEJ UCZELNI, NIE POPEŁNIJCIE TEGO SAMEGO BŁĄDU CO JA! dobrze wam radze!!!!!!! Chce tez powiedziec, ze to nie tylko moja opinia, moich znajomych (ktorych nie wiele zostalo) ale takze calkiem obcych ludzi, srodowisk akademickich a takze nawet mediow ( tvn uwaga interweniowala do pana dziekana, ktory popelnil oczywisty plagiat, zreszta udowodonila to prokuratora). OMIJAJCIE TO PIEKLO SZEROKIM ŁUKIEM, ABY NIE STAĆ SIĘ JEGO CZĘŚCIĄ!!!!!!!!!
Nowy
Ktoś planuje isc na informatyke zaoczna?
01.05.2014
14.04.2014
Darek
Jaki jest poziom matematyki na zaocznej informatyce?
jarek
podobno otwierają informatykę na UTP, ze względów zawodowych zawsze lepiej skończyć taki kierunek na uczelni technicznej
11.04.2014
08.04.2014
Nowy
Mógłby mi ktoś powiedzieć coś o informatyce niestacjonarnej na UMK? Jaki poziom, czego dokładnie uczą i jak wygląda poziom matematyki i innych przedmiotów. Pozdrawiam.
sss
z tego co kojarzę, moja koleżanka dostała się tu na malarstwo z ok 250 punktami, więc chyba nie powinno być problemu, no chyba że szkoła podwyższyła progi...
02.04.2014
23.03.2014
007
Czy wynik z matury 260 , aby dostać się na malarstwo to jest za mało czy wystarczająco punktów.? Proszę o szybką odpowiedz .
tak wysoko w rankingu jest UMK???
jestem w szoku ciężkim, że w UMK ma taka wysoką punktację, wszedlem na ranking i az sprawdziłem, bo te 8 pkt wydawalo mi sie mega duzo w porownaniu z uniwerkami w Wawie czy Krakowie, Poznaniu, no ale taj jest, ilosc kierunkow tez przyprawia o zawrót glowy! czy te wszystkie dziwne studia na pewno uruchomia? np. studia miejskie - co to jest w ogóle? ktos wie z czym to sie je?
18.03.2014
25.02.2014
Jerry
A uczą głownie programowania czy czegoś jeszcze?
Mirek
na UMK informatyka jest na prawdę spoko, dobry poziomo, porządnie wyposażone pracowanie, ale myślę że lepiej chyba wybrać informatykę stosowaną
25.02.2014
25.02.2014
Jerry
Witam. Interesuje mnie Informatyka zaoczne na UMK. Możecie mi trochę powiedzieć o poziomie studiów i czego dobrze uczą? Pozdrawiam :)
Iza
Cześć! Możecie mi coś powiedzieć o dietetyce II st - zaoczne? Czy jest ciężko, jaka kadra, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna. Pozdrawiam
31.01.2014
24.01.2014
Absolwentka sprzed lat
KIedys UMk to byla uczelnia z renoma, do dzis tzw. Stara Kadra reprezentuje soba wysoki poziom. Najbardziej boli mnie fakt, ze w ostatnich latach na studia doktoranckie przyjeto osoby , ktore moim zdaniem nie nadawaly by sie nawet do posprzatania mi w domu, a co dopiero do pisania doktoratu i ksztalcenia potem, takze i moich dzieci! Pisze tutaj o 3 konkretnych przypadkach osob, ktore badz byly fanatykami PiS i jakiejs chorej poslko-katolickiej ideologii, badz dwa lata po ukonczeniu studiow nie mogly znalezc pracy i stwierdzily, ze zyc ze stypendium doktoranckiego to tez niezle rozwiazanie, badz byly niemozliwie glupie i bezmyslne, a jednak dostaly sie 'z odwolania'. Moje pytanie: do czego to prowadzi? Smiac mi sie chce, kiedy slysze, ze te osoby wydaja ksieazki, to zapewne wielkie dziela o wysokim poziomie naukowym, tak wysokim jak ich autorzy!! Jest mi przykro, ze moja uczelnia tak spada na psy i przyjmuje 'byle kogo', byle tylko dostac dofinansowanie na kolejnego 'Pana /Pania doktoranta/tke'.
goska
ja skonczylam studia zaoczne, sporo kasy wydalam, przekazali mi wiedze która do niczego się nie przyda, np. prawo wyznaniowe na 5 roku to jakiś zart. chyba po to żeby oblac grupe i zgarnąć dodatkowa kase, bo studia trzeba skonczyc.
05.01.2014
05.01.2014
goska
ja skonczylam studia zaoczne, sporo kasy wydalam, przekazali mi wiedze która do niczego się nie przyda, np. prawo wyznaniowe na 5 roku to jakiś zart. chyba po to żeby oblac grupe i zgarnąć dodatkowa kase, bo studia trzeba skonczyc.
już-nie-eko
Dokładnie tak jak już ktoś powiedział powiatowa szkółka, z roku na rok coraz gorzej. Powiem tyle powinni zacząć od przebudowy oferty kształcenia, część kierunków to jawna produkcja bezrobotnych. A już WNEiZ to jest dopiero kpina z ludzi, brak poszanowania dla studenta, nauka czysto teoretyczna, to czego uczą np.na ekonomii nie ma zastosowania w ogóle poza ich wielotomowymi książkami. A prestiż z roku na rok spada i teraz dosłownie muszą walczyć o studenta. Niestety ich oferta od lat się nie zmienia, więc czym tu przyciągać. Jedyne kierunki po których jest jeszcze przyszłość to informatyka, prawo, finanse, ewentualnie filologia angielska, czy też japońska, a pozostałe to produkcja bezrobotnych.
02.12.2013
02.12.2013
już-nie-eko
Dokładnie tak jak już ktoś powiedział powiatowa szkółka, z roku na rok coraz gorzej. Powiem tyle powinni zacząć od przebudowy oferty kształcenia, część kierunków to jawna produkcja bezrobotnych. A już WNEiZ to jest dopiero kpina z ludzi, brak poszanowania dla studenta, nauka czysto teoretyczna, to czego uczą np.na ekonomii nie ma zastosowania w ogóle poza ich wielotomowymi książkami. A prestiż z roku na rok spada i teraz dosłownie muszą walczyć o studenta. Niestety ich oferta od lat się nie zmienia, więc czym tu przyciągać. Jedyne kierunki po których jest jeszcze przyszłość to informatyka, prawo, finanse, ewentualnie filologia angielska, czy też japońska, a pozostałe to produkcja bezrobotnych.
marcus
absolwenci ochrony środowiska, chemii czy biotechnologii lekko na rynku pracy nie mają
09.11.2013
28.10.2013
Jakie tam UMK?!!!
Tylko UKW !!!! Wiem co mówię. Podejście do studenta jest mega na UKW. UMK to komunistyczna uczelnia.
UMK to dobry wybór
Studiowałem na UMK na WFAiIS i był to znakomity czas. Wydział (jako jeden z nielicznych w Polsce) zajmuje się badaniami na poziomie europejskim, więc można brać udział w wielu ciekawych badaniach i poznać prawdziwych specjalistów. Poniżej chcę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami. W Polsce nadprodukuje się studentów, jednocześnie zaniżając poziom. Dotyczy to zresztą całego systemu edukacji. Dotyczy to głównie kierunków humanistycznych, ale nie tylko. Zresztą sama matura, z limitem 30% jest czymś śmiesznym. Nadprodukcją zajmują się wszystkie uczelnie od najbardziej renomowanych, po te najmniej znaczące. Błędne jest też powszechne pojęcie co do roli szkół wyższych. Do większości wykonywanych zawodów wystarczyłoby porządne wykształcenie średnie zawodowe (technikum). Niestety powstał system, który przynosi grupie ludzi zarobki, politykom obniża słupki bezrobotnych, ale jest katastrofalne dla przyszłej gospodarki kraju, czy młodej części polskiego społeczeństwa. Z mojego doświadczenia mogę wam powiedzieć, że to, co w Polsce robi wielu inżynierów, w takich Niemczech wykonują technicy. Zadaniem uniwersytetów, akademii, politechnik jest prowadzenie badań naukowych i kształcenie przyszłych naukowców oraz najwyżej wykwalifikowanych specjalistów, którzy np. projektują nowe rozwiązania dla przemysłu, a nie nadzorują pracę kilku robotników na budowie. Poza tym nie zapominajcie, że szkoła ma stwarzać warunki do nauki, za studenta jednak się ona nie nauczy, a wszędzie da radę się ślizgać. Co do opinii o kierunkach, aż pięć z nich dostało ocenę wyróżniającą przez Państwową Komisję Akredytacyjną: astronomia, edukacja w zakresie sztuk plastycznych, matematyka, politologia i zarządzanie. Wydział Fizyki jest naprawdę solidny, z innymi jest różnie. Ogólnie nauki przyrodnicze i ścisłe, archeologia, konserwacja zabytków, kogniwistyka (prowadzona przez jednego z twórców tej dziedziny, Wł. Ducha) mają wysoki prestiż i uznanie. Kierunki techniczne (automatyka i robotyka) są dopiero w zalążku i ustępują czołówce uczelni tecnicznych, np. Politechnice Poznańskiej (którą znam z autopsji). Filologia też nie należy do ścisłej czołówki, choć oferta jest ciekawa. Największym minusem wg. mnie był niski poziom lektoratu z j. angielskiego. Trochę zamieszania wprowadził też system boloński studiów. Do plusów, obok wysokiego poziomu, dodałbym niezłą infrastrukturę (poza kilkoma wyjątkami wszystko jest blisko siebie), czy niezwykłą atmosferę miasta. Na 200 000 ludzi jest tu 40 000 studentów! Reasumując, UMK należy zdecydowanie do ścisłej krajowej czołówki, ale jak zawsze – najwięcej zależy od pracy własnej i przemyślanego wyboru. A hasło i kampanię „wybierz oryginał, nie podróbkę” uważam za pomysłową i fajną. Pozdrawiam
17.09.2013
16.09.2013
UMK jest OKey
a ja jestem mega zadowolony i podpisuje sie pod tezą, ze UMK jest oryginalem, a inni kopiuja sa podrobami, po UMK jest tradycja, zaplecze, kadra naukowa, marka na ktora trzeba sobie zapracowac, na prywatnych dostajesz papier bez wiekszych problemow, UMK jest OKey
student zaoczny
Większej żenady niz na umk nie doświadczyłam. Traktowanie studenta na poziomie niżej niz zero. Po licencjacie nie chciałam juz wracac do tej szkoły przypominając sobie moje perypetie. Dyzury w tygodniu od 8 do 16 (przypomne raz jeszcze studia zaoczne) zero dostosowania do ludzi pracujących. Niestety wybór ponownie padł na ta uczelnie ze względów ekonomicznych, szkoda mi było kasy na dojazdy do Bydgoszczy... Niestety jedyna uczelnia brak konkurencji to nie musza sie starac....
16.09.2013
22.08.2013
wojskoznawstwo - ale ściema
Przecież wszyscy wiedzą, że na wojsku najlepiej się znał niejaki Szwejk, liczę że to podstawowa literatura do studiowania.
UMK- juz nie tak cudowne
bądźmy realistami kończę studia na UMK i widzę jak ten Uniwerek się sypie ... Są wydziały i kierunki które trzymają fason ale szczerze to nie jest ten Uniwersytet co kiedyś. Teraz walczy się o studenta, a Ci dzienni są olewani, prze dziekanaty, wykładowców etc. Coraz częściej ( niestety) ten kto płaci za studia jest traktowany lepiej.
20.08.2013
20.08.2013
wojskoznastwo
znajomy poszedł na ten kierunek ale to raczej z Pasji do Wojska. Tak szczerze to co chcesz robić po tym kierunku?? Chyba nie w wojsku pracować ?:D. Bo jak wszem i wobec wiadomo to ministerstwo zmniejsza ilość etatów na potęgę. OSZCZĘDNOŚCI.
abc
W tym roku będę zaczynał naukę na UMK na bezpieczeństwie wewnętrznym. Zobaczymy jak będzie. Jestem pozytywnie nastawiony co do uczelni i kierunku :)
18.08.2013
29.07.2013
Najlepsza Uczelnia w północnej Polsce
Bez wątpienia najlepsza szkoła wyższa na północ od W-wy. Duma wszystkich kujawiaków i pomorzan. Tak trzymać.
wojskoznawstwo???
co sadzicie o tym nowym kierunku wojskoznawstwo? czy to dobry pomysl? nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi, zeby miec prace i dosc dobra pensje, boje sie tylko, czy poziom nie bedzie bardzo wygorowany, skoro to jedyna uczelnia i jeden taki kierunek w calej Polsce? ktos sie moze interesowal tym tematem?
23.07.2013
27.05.2013
super stronka UMK
nieprawda, rewelacyjny blok informacyjny dla przyszlych studentów, kandydat na studia moze sie dowiedzien bardzo duzo ciekawych i przydatnych rzeczy, ja tam zagladam juz ktorys raz i mam porownanie z innymi stronami innych uczelni, gdzie jest belkot i nic nie mozna znalezc, opinie tez zbieralam od wielu osob i w wiekszosci sa bardzo dobre, a studenci sa zadowoleni, jedyny problem, jaki maja to znalezienie pracy w Toruniu, dlatego wielu z nich wyjechalo, ale to jest problem wszystkich miast, no moze poza wyjatkiem Warszawy, ale nie kazdy chce tam mieszkac i zyć
agata
przereklamowana powiatowa szkółka
23.05.2013
19.05.2013
T.
Do Justyny - tak, jesteś optymistką, powodzenia już po studiach życzę. Przyda Ci się.
MIzi
Jedynie informatykę warto studiować bo daje pracę a pozostałe kierunki, no cóż UMK dobra uczelnia, ale pracy po niej brak (wyjątek to informatyka, no może prawo i kierunki typowo medyczne)
18.05.2013
29.04.2013
Michał
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
Kalinka
Całkiem przyzwoity Uniwersytet, aczkolwiek nie znajduje się na szczytach rankingów. Niestety, dla jego absolwentów, nie jest wspaniale postrzegany przez pracodawców, a w bardziej odległych częściach Polski (w sumie już poza województwem) w ogóle jako uczelnia, o której nic nie słychać. Ja studiowałam tam biologię - kierunek, który produkuje bezrobotnych, bo oferta na pewno nie jest przystosowana do rynku pracy w tym województwie.
20.03.2013
03.02.2013
Justyna
pracy nie ma, to oczywiste. ale nie ma wątpliwości, że szybciej znajdę ją po ukończeniu Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu niż po jakiejś podrzędnej szkole w małej mieścinie. bo jednak jest pewna różnica między poziomem na różnych uczelniach. Może jestem optymistką ale wierzę, że ta szkoła da mi dobry start i zaplecze, żeby znaleźć dobrą pracę.
Kasia
Nie nakręcajcie się tak ludzie - ja skończyłam tu dwa kierunki i nie mam pracy, studia studiami, wszystko fajnie wygląda teoretycznie, ale w praktyce jest zupełnie inaczej, życie dopiero weryfikuje ile te studia i kolejne dyplomiku dają. Taka prawda
23.01.2013
22.12.2012
Lenka
poziom ostatnio coraz niższy
tosia
To jest moje marzenie, żeby się tu dostać. Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu to świetna szkoła, naprawdę super. Dlatego postanowiłam sobie, że przyłożę się do nauki, zdam dobrze maturę i postaram się stać się częścią społeczności studenckiej na tym uniwersytecie :)
05.12.2012
26.11.2012
anna
Jestem zaskoczona tym, że tak fantastyczna atmosfera panuje na UMK. Trafiłam na wykładowców z pasją. Jestem zadowolona ze swojego wyboru. Polecam tę uczelnie tym, którzy chcą uczyć się na wysokim poziomie.
mikołaj
Powiem szczerze, nie słyszałem zbyt wiele o tym uniwersytecie, ale jeśli chodzi o mnie to wielkim plusem jest Toruń, piękne miasto, Jeśli chodzi o mnie to wybierałbym dobrą uczelnie w mieście które zapewnia mi przyszłość, a jednocześnie życie w nim będzie mi się podobać, Toruń jest takim miastem.
07.11.2012
28.10.2012
zatar
Wg. mnie to nie tylko najlepsza uczelnia w Toruniu, ale i w całym województwie. Nie ma co się oszukiwać, bydgoska uczelnia nie jest aż tak dobra, chociaż również kształci na ogólnopolskim poziomie.
Ola
Moim zdaniem UMK to jedna z najlepszych uczelni w Toruniu. Studiuję tam już drugi rok i muszę przyznać, że trzeba się napracować dużo... Dostac sie tez nie bylo najłatwiej, bylo wielu chętnych. Ale jak juz sie ktoś dostanie to musi się pilnować, żeby się utrzymać :) mimo wszystko zdecydowanie polecam tą uczelnię ;)
10.10.2012
01.09.2012
caboosey
moim znajomym czasem zdarza się mieć zajęcia na różnych wydziałach, ale ja mam tak super, że nigdy się nie ruszam ze swojego budynku, także z mojej perspektywy plus za to dla UMK:d ogólnie najmniej na studiach podoba mi się wf i lektoraty, ale że nie są to przedmioty związane z tematyką moich studiów, to właściwie nie mam powodów do narzekań :D
firth
Hej. Czy tutaj na filologi angielskiej można wybrać preferowany akcent nauki? Bo wybieram się na te studia i nie wiem czy jest w ogóle coś takiego, może przydzielają losowo a może wszyscy uczą się tego samego akcentu? Wolałabym brytyjski niż amerykański! Dużo bardziej podoba mi się język Anglików!
24.08.2012
23.08.2012
do prawniczka
a mogłabyś napisać jakie były progi?
prawniczka
Ale jestem szczęściara ;) Chciałam się dostać na prawo na Uniwersytet Mikołaja Kopernika, ale mnie w pierwszym naborze nie przyjęli. trochę się załamałam, ale nie brakowało mi wiele. Ludzie porezygnowali i się dostałam! Super, nie mogę się już doczekać studiowania w Toruniu!
15.08.2012
13.08.2012
rsmbo
na archiwistyce i zarządzaniu dokumentacją w Toruniu łatwo znajduje się praktyki, możesz je robić także u siebie tam gdzie mieszkasz np. w jakimś urzędzie, sądzie. Kierunek jest ok. Masz konkretny zawód w ręku po studiach.
earring
Skończyłam w tym roku studia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Będę miała dużo do wspominania, to było świetnych kilka lat. Ale absolutorium - przesada. Dość że się wynudziłam, to jeszcze musiałam za to płacić. Nie polecam wam brać w tej szopce udziału, szkoda czasu i pieniędzy!
12.08.2012
09.08.2012
torun
@fast: to widzę masz ogromne wymagania, skoro umk nie jesttwoim zdaniem dobrą uczelnią. który uniwersytet zasługuje zatem na takie miano? moim zdaniem umk trzyma wysoki poziom, z resztą średnia i opinie o uczelni to pokazują.
filologia
dostałam sie na filologię angielską na UMK i chciałabym się dowiedzieć jak będą wyglądały moja zajęcia?? na jaką ilość nauki muszę być przygotowana?? jak to jest z językami wykładowymi, wszystkie przedmioty są w j angielskim??
06.08.2012
05.08.2012
kotwica
Przeżyłem na uniwersytecie toruńskim niezapomniany czas! Pierwsze dwa lata w akademiku, później na stancji, ale nawet trochę żałuję że się przeniosłem. Z jednej strony standard lepszy, ale za to utraciło się to poczucie wspólnoty, trochę szkoda. Jak spełniacie wymogi na akademik, to polecam! ;)
fretka
W jaki sposób jest się tutaj przyznawanym do lektoratów? Na podstawie wyników matury? A co jak się zdawało dwa języki, można wybrać? Wolałabym podjąć naukę niemieckiego niż angielkiego, który znam już na wystarczającym poziomie. Mam nadzieję że jest taka opcja.
02.08.2012
30.07.2012
fast
Wzięłam dziekankę tutaj na filozofii, powinnam wracać na studia w październiku, ale chyba z tego zrezygnuję. Jeszcze nie zdecydowałam w 100% czy to zrobię, ale właściwie to ani kierunek ani uczelnia nie są za dobre. Nie ma chyba sensu się męczyć. Z drugiej strony głupio tak zostawiać studia niedokończone...
ananas
Szczerze mówiąc studia to trochę oszustwo, niby masz sie uczyć, a imprezujesz i na ostatnią noc zostawiasz naukę. Niby masz spoważnieći wydorośleć, a zachowujesz się jak dzieciak kiedy rodziców nie mma w domu. Bardzo słodkie oszustwo, moim zdaniem. polecam wszystkim, szczególnie na tej uczelni. Uniwersytet Kopernika w Toruniu jest naprawdę super!
29.07.2012
22.07.2012
tail
Dostałam się na uniwersytet mikołaja kopernika na biologię. Zobaczymy co z tego będzie. Z chęcią pracowałabym nawet w jakimś laroratorium, tylko nie wiem czy to dobry kierunek, pewnie lepsza byłaby np. analtyka medyczna, no ale laboratooria są różne! A jak nie to skończę w spożywczaku, na stoisku z mięsem, po biologii będę przynajmniej wiedziała co kroję :D
carrey
czy jest ktoś kto może mi pomóc w sprawie akademików? Jaki np byl w tamtym roku przy dochodach i czy wielu osobom odmówiono miejsca w akademikach? Ja mam trochę problem, bo mój dochód jest całkiem wysoki, za to mieszkam daleko. Siostra trzy lata temu dostała akademik, ale wtedy dochody były inne... rodziców tak czy siak nie stać na mieszkanie. Ale słyszałamk że w połowie października zostają jakieś wolne miejsca, bo ludzie rezygnują. Tylko nie wiem co miałabym robić do tego czasu o_O
19.07.2012
17.07.2012
prawo
progi nie spadają zbyt dużo, to jednak prawo. Jedynie osby które dostały się gdzieś indziej zrezygnują pewnie z UMK i w tym jedyna nadzieja...
maro
cholercia, o ile spadają progi w drugim naborze na prawo? Nie dostałem się za pierwszym razem i nie wiem czy jest sens czekać tutaj czy złożyć papiery tam gdzie się dostałem.
13.07.2012
13.07.2012
maro
cholercia, o ile spadają progi w drugim naborze na prawo? Nie dostałem się za pierwszym razem i nie wiem czy jest sens czekać tutaj czy złożyć papiery tam gdzie się dostałem.
mind
lol, tylko 3 uczelnie mają kognitywistykę, w tym umk, uj i uam. Pewnie dostanę się tylko tutaj, więc czy ktoś móglby trochę napisać na temat wykładowców i na czym warto się najbardziej skupić?
09.07.2012
05.07.2012
tower
Czy łatwo jest znaleźć praktyki na kierunku studiów archiwistyka i zarządzanie dokumentacją? gdzie w ogóle takie praktyki można odbyć i czy uczelnia pomaga w ich zorganizowaniu? z góry dzieki za informacje
stach
właśnie skończyłem tutaj stosunki międzynarodowe i naprawdę jestem zadowolony z tym studiów, ale teraz wybieram się na magisterkę na ekonomiczny do Poznania. SM bardzo mnie rozwinęły, ale jednak bez czegoś ekonomicznego, biznesowego nie ma szans na dobrą pracę. jednak SM były dla mnie dobrym początkiem
04.07.2012
03.07.2012
niezdecydowana
a jak wyglądają zajęcia na dziennikarstwie? słyszałam, że jest to bardziej nakierunkowane na stronę techniczną pisania i zajęcia wyglądają jak na filologi, to prawda? chcialabym wybrać uczelnię, która da mi jak najwięcej praktycznej wiedzy z zakresu dziennikarstwa telewizyjnego.
kultura
z tego co widzę jest na tej uczelni możliwość studiowania kierunku ochrona dóbr kultury. jakie mniej więcej są wymogi żeby dostać się na ten kierunek (próg) i czy łatwo jest znaleźć miejsce na praktyki? orientuje się ktoś może w rynku pracy, czy da się znaleźć pracę w tym zawodzie?
01.07.2012
20.06.2012
zestresowana
Wie ktoś może jaki w tamtym roku był próg i ile osób na miejsce na chemii? Bardzo podoba mi się program studiów na tym kierunku, tzn np przedmiot materiały jubilerskie, aż chce się to studiować. Spodziewam się dobrego wyniku z chemii, ale nie wiem czy będzie wystarczający... :)
isana
jak dla mnie bardzo dobra uczelnia, przede mną już ostatni rok, wielkimi zbliża się obrona mgr... Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu nie odstaje moim zdaniem za bardzo od UW, gdzie byłam na moście. jest tu wysoki poziom, wykładowcy są wymagający, nie ma opieprzania się :D
14.06.2012
06.06.2012
hanka
witam! co możecie mi powiedzieć o kierunku dietetyka? może parę słów o wykładowcach, czy stanowią dobrze wykształconą kadrę, a także jakie są wasze opinie o wydziale, szansach rozwoju na nim, działalności dziekanatu, integracji studentów? warto podjąć ten kierunek na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu czy lepiej szukać innego miejsca?
sara
nie no byłam raz w życiu w torniu i jest tam niezpomniany klimat *___* byłam tam w pierwszej gimnazjum, od tego czasu zwiedziłam trochę polski, ale żadne miasto nie zrobilo na mnie takiego wrażenia. jasne że nie jest to może normalne żeby opierać wybór miejsca studiów opierając się jedynie o klimat miasta, ale skoro nie tylko ja tak robię, to mogę się przyznać, hehe :D
28.05.2012
22.05.2012
pozytywnie
Słyszałem że kadra ogarnięta, ludzie spoko, a Toruń świetny dla studentów. Nad Wisłą można ponoć nieźle zabalować:D hehe, nic tylko składać papiery- i tak pewnie zrobię. Spoko że same pozytywne opinie o tej uczelni, teraz muszę się tylko zdecydować jaki kierunek studiować, nie ma to jak najpierw wybrać miasto, później uczelnię, a na koncu zastanawiać się nad kierunkiem. Się zobczy jak mi matura poszła, ale jestem w miarę pewny dobrych wynikow, więc luzik, widzimy się w październiku w toruniu ;D jak nie dziennie to zaocznie!
Ja
Toruń pociąga mnie przede wszystkim pod względem architektury, stare miasto jest powalające i właśnie dlatego zastanawiam się nad studiowaniem na Uniwersytecie Kopernika. Mieszkam dość daleko, ponad 400km od miasta. Czy w związku z tym mam szanse na dostanie akademika, mimo dochodów ok 900zł/os? I jakie są warunki w domach studenckich? Z góry dzięki za info, to naprawdę ważne, bo inaczej muszę zacząć poszukiwania mieszkania...
14.05.2012
01.05.2012
10kg
Przybliży mi ktoś ideę socjologii? Zwłaszcza na UMK? Poznańska socjologia kojarzy się wszystkim z wizualnością, warszawska z badaniami, a toruńska? Bardzo mnie to ciekawi, bo na pewno chcę pójść na ten kierunek, jednak zdecydowanie potrzebuję odnaleźć swoją niszę, jakieś zainteresowanie
a1712
UMK w Toruniu jest to uniwersytet z czołówki - 5 miejsce wśród uniwersytetów w Polsce. Prężnie się rozwija - budowane są nowe budynki - Collegium Humanisticum, centrum sportowe, Centrum Nowoczesnych Technologii. Warto zwrócić uwagę na to, że Collegium Humanisticum jest najnowocześniejszym budynkiem wśród uniwersytetów w całej Polsce. Mamy liczne ciekawe kierunki - w tym roku wchodzi sinologia. Dotychczasowe kierunki natomiast próbują zachęcić maturzystów poprzez nowe specjalności - np.na kierunku historia od roku akademickiego 2012/13 rusza specjalność dziennikarstwo historyczne. Nauka to nie wszystko :) UMK zapewnia studentom możliwości rozwoju swych pasji. Mamy Chór UMK, a studenci Wydziału Sztuk Pięknych organizują wystawy swych prac. Także mamy studentów, którzy realizują się w kabaretach bądź zespołach muzycznych. Natomiast jeśli ktoś lubi organizować imprezy kulturalne, także znajdzie coś dla siebie. Zawsze przyda się pomocna dłoń podczas Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki oraz Juwenaliów. A jeśli ktoś lubi podróżować, to UMK stwarza na to szanse. Koła naukowe organizują wyjazdy zarówno po Polsce, jak i po świecie - Francja, Rosja, Niemcy, Włochy, Skandynawia etc. Nikt nie nudzi się na uczelni :) Ponadto - co jest bardzo ważne dla studenta - Toruń jest w miarę tanim miastem studenckim. W porównaniu z innymi ośrodkami studenckimi pokój w akademiku jest bardzo tani - 280 zł. A warunki mieszkaniowe w domach studenckich są naprawdę dobre. Wiem, bo mieszkam w jednym z nich. Toruń to też miasto klubów studenckich. Niektórzy się śmieją, że w Toruniu jest więcej studentów niż torunian :) Niestety jedynym minusem uniwersytetu - ale nie tylko UMK, ale też innych uczelni o charakterze uniwersytetów - ścisłowcy raczej mają problemy ze znalezieniem pracy, bo jednak politechniki umożliwiają rozwój praktyczny. Mimo to UMK i Toruń zapraszają młodych ludzi. To jest miasto idealne do studiowania
27.03.2012
17.03.2012
a po UMK?
oferta Uniwersytetu Mikołaja Kopernika jest rzeczywiście imponujaca, dla maturzysty ktory robi rozeznanie bez sprecyzowanych wyborow, istny zawrot glowy, ja przynajmnijen tak sie czuje, patrze na propozycje dla typow humanistycznych, i tylko jedna moja watpliwosc, jakie bede miala perspektywy pracy w Toruniu, tak dokladnie w tym pieknym miescie Totuniu, po skonczeniu takiego kierunku jak socjologia, polityka społeczna, pedagogika, praca socjalna, politologia, czy ochrona dobr kultury. Bardzo obawiam sie, ze niezaleznie od tego, ktory kierunke wybiore, zasile rzesze bezrobotnych absolwentow, ktorzy w Toruniu pracy nie znajda.
MAnia
Nie dość, że Toruń to piękne miasto to Uniwersytet Mikołaja Kopernika chyba najwspanialszym w Polsce. Tutaj po prostu chce się studiować. Jestem bardzo zadowolony,ze studiując tutaj administrację. Mój wydział jes tjednym z najnowszych i najnowocześniejszych obiektów na toruńskim uniwersytecie . Fajna uczelnia, super ludzie. Po studiach chciałabym pracować w instytucjach UE.
15.03.2012
08.03.2012
Michał
Ja jestem studentem historii i mogę stwierdzić, że poziom nauczania na tym kierunku jest bardzo wysoki. Wykładowcy stanowią bardzo duży atut instytutu historii, kadra jest wysoce wykwalifikowana. Dodatkowo w tym roku akademickim otwarto Wydział Nauk Humanistycznych - nauka w tym budynku odbywa się w nowoczesnych warunkach. Nie polecam tej uczelni osobom niechętnym do wysiłku umysłowego, zaliczenia wykładów/ćwiczeń kosztują mnóstwo pracy. Ale dzięki obcowaniu z naukowcami na tak wysokim poziomie można bardzo wiele zyskać (wiem to z doświadczenia). Pomimo, że kończę właśnie historię - kierunek po którym jest dziś bardzo trudno o pracę, to dzięki możliwości uczenia się od jednych z najlepszych naukowców w kraju moje szanse na rozwój w tym zawodzie bardzo się zwiększyły. Dla osób pasjonujących się historią polecam naukę na tej uczelni z czystym sumieniem. Z obserwacji pozostałych wydziałów wiem, że studiowanie np. na wydziale nauk ekonomicznych i zarządzania daje duże szanse na dobrą pracę w przyszłości, nie jest to jedyny wydział który bym polecił pod tym względem. Naukę na UMK ułatwia w dużym stopniu Biblioteka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika położona blisko wydziałów, zasoby biblioteczne pozwalają właściwie na nieograniczoną możliwość poszerzania własnych zainteresowań i pogłębienie wiedzy. W najbliższym czasie z tego co mi wiadomo w pobliżu kampusu ma powstać coś w rodzaju Centrum Sportowego, to ułatwi studiowanie jeszcze bardziej. Praktycznie na każdym z wydziałów funkcjonują koła naukowe pozwalające już w toku studiów pogłębiać zdobytą wiedzę. Muszę podkreślić również fakt, że coraz większa liczba wykładowców w trakcie nauki do programu włącza korzystanie z programów informatycznych, internetu i komputerów, systemów multimedialnych. Co do współpracy z zagranicznymi uczelniami, UMK uczestniczy w programie Erasmus. Długo można by tu wymieniać zalety tej uczelni. Podsumuję tylko, że jeżeli jest się człowiekiem ambitnym, chcącym zdobyć wiedzę i poszerzyć swoje horyzonty, zdobyć dobry zawód, rozwijać pasję to UMK daje takie możliwości. Jak wiadomo w Toruniu jest również mnóstwo klubów, dzięki temu życie studenckie nie sprowadza się wyłącznie do książek... Polecam
Lars
jedna z fajniejszych uczelni o jakich słyszałem. nie pokusiłem się na wyjazd na UAM i dobrze zrobiłem. UMK jest świetny i blisko domu
15.02.2012
18.01.2012
Adamus19
Bezpieczeństwo wewnętrzne - czy ktoś to studiuje?
Elios
Uczelnia jest ok. Poziom i wykładowcy też. Jestem na japonistyce i mogę polecić studiowanie tutaj. Fajni ludzie. Wykładowcy z reguły ludzccy
18.01.2012
18.01.2012
Riv
Chciałabym studiować kosmetologię, to moje marzenie. na jakim poziomie muszę mieć wyniki z matury? Myślę, że próbna poszła mi nieźle..
wojtek
Ja oceniam bardzo pozytywnie, studiowałem 2 lata na UMK i muszę powiedzieć, ze dobra uczelnia na bardzo dobrym poziomie co więcej naprawdę dobra kadra, obecnie uczelnia rozwija się dynamicznie i do tego bardzo fajne i niedrogie miasto
24.05.2011
22.05.2011
kopernik
Jestem licealistą i zastanawiam się nad studiami w Toruniu, prawie cała moja rodzina tam studiowała i zgodnie z tradycją każdy chce, żebym ja też tam poszedł, ale jak na razie nie odnajduję w tej uczelni żadnego przedmiotu, który pasowałby właśnie do mnie, może ktoś powie coś na temat tej uczelni??
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Uniwersytet Szczeciński
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie