• Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku

uczelnia publiczna, woj. kujawsko-pomorskie, 87-800 Włocławek, ul. 3 Maja 17, (+54) 231 60 80, kancelaria@pans.wloclawek.pl

Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku, (dawniej Uczelnia Zawodowa) to ważny punkt na mapie edukacyjnej regionu. Może poszczycić się zdobyciem srebrnego certyfikatu „Uczelnia Liderów” w ogólnopolskim konkursie dla szkół wyższych. Tym co ją wyróżnia jest przynależność do programu Erasmus, co pozwala studentom na rozwijanie swoich zainteresowań i poszerzanie horyzontów poza granicami Polski.

Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku oferuje studia I stopnia (licencjat, inżynier), magisterskie oraz studia podyplomowe. Jej struktura składa się z trzech instytutów i trzech jednostek ogólnouczelnianych. Zapewnia to studentom wiele kierunków rozwoju w interesujących ich dziedzinach. Jeśli interesują Cię studia w PANS we Włocławku, sprawdź szczegóły dotyczące rekrutacji i oferty kształcenia.



Ocena uczelni

5.19 / 10
398 głosów

Opinie (130)
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku, PANS Włocławek

KCH
odpowiedź dla Niki z dnia 20.06.2024
Tak, od nowego roku akademickiego 2024/2025
20.06.2024
20.06.2024
KCH
odpowiedź dla Karola z dnia 19.06.2024
Tak, zapraszamy na kierunek nowe media i e-biznes oraz informatykę
Niki
Karola, od przyszłego roku akademickiego w planie studiów na pewno pojawi się nowy przedmiot poświęcony sztucznej inteligencji na nowych mediach i e-biznesie oraz na informatyce.
20.06.2024
19.06.2024
Karola
Czy jest coś związanego ze sztuczną inteligencją?
KCH
odpowiedź dla Ala z dnia 18.05.2024
Zdarza się, że jest więcej chętnych niż miejsc
20.05.2024
18.05.2024
Ala
Czy limity miejsce na kierunek pielęgniarstwo są przekraczane ?
KCH
odpowiedź dla Eliza z dnia 16.05.2024
Dzień dobry, na studia pierwszego stopnia pielęgniarstwa przyjęliśmy 70 osób, na drugi stopień ok. 50 osób. pozdrawiam
17.05.2024
16.05.2024
Eliza
Ile zgłosiło się osób na pielęgniarstwo rok temu i ile jest miejsc ?
KCH
odpowiedź dla Eliza z dnia 14.05.2024
Witam, na kierunek pielęgniarstwo, barany jest przedmiot najlepiej napisany na maturze podstawowej.
15.05.2024
14.05.2024
Eliza
Chciałabym się dowiedzieć czy matury podstawowe są brane pod uwagę na kierunek pielęgniarstwo oprócz matury rozszerzonej?
dobek
Do Piotr. Ja studiuję prawo na PANSie. Co chciałbyś konkretnie wiedzieć? Jest bardzo praktycznie - dużo zajęć z prowadzącymi, którzy są radcami, adwokatami lub dr i jednocześnie radcami, adwokatami. Fajny program i ciekawe przedmioty. Poza tym uczyć się trzeba - jak wszędzie. Ja sobie cenię uczelnię, bo mam 100 km a studiuję dziennie i pracuję sektorze prawnym. Mam IOS i z tego względu wybrałem tę Uczelnię. Generalnie, nie żałuję. Na innych uczelniach musiałbym iść na zaoczne, a to sporo kasy, dojazd i zajęte weekendy. Harvard, Oxford, UJ, UMK to to nie jest wiadomo, ale 3ma poziom
04.05.2024
02.05.2024
Alicja
Ile trzeba mieć procent z biologii rozszerzonej aby się dostać na pielegniarstwo?
Piotr
Czy ktoś studiuje tutaj prawo? Napiszcie coś więcej o studiach.
17.03.2024
21.02.2024
Lokal
Baza lokalowa to porażka.
Elfride
Na pewno kierunki informatyczne, związane z telekomunikacją, nieruchomościami i budownictwem to strzał w dziesiątkę i ścieżka do wysokich zarobków.
06.01.2024
20.07.2023
Ania
Witam, Może ktoś wypowiedzieć się na temat pedagogiki? Jak realnie wyglądają zajęcia? Czy wykłady są zdalnie prowadzone? Jak to wygląda pod względem łączenia z pracą?
MagdaW
Co powiecie o Nowych Mediach i e-biznesie?
14.07.2023
10.07.2023
Łukasz
Czy trudno dostać się na kierunek informatyka w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych we Włocławku?
KCh
odpowiedź dla adi z dnia 20.06.2023
Nie, zapraszamy
20.06.2023
20.06.2023
adi
czy limity miejsc na prawo są przekraczane?
KCh
odpowiedź dla Oli z dnia 19.06.2023
Polecamy i zapraszamy www.pans.wloclawek.pl rekrutacja
20.06.2023
19.06.2023
Oli
Polecam kierunek Prawo! Mega wykładowcy i dużo praktyki i praktyków prawa, a nie jedynie teoria. A taki typ zajęć przydaje się do aplikacji adwokackiej czy radcowskiej. Godzin nie jest dużo może za dużo praktyka ale da się to zrobić w wakacje. Polecam! I nie ma sensu iść na UMK do Torunia bo 80% kadry jest z UMK i to co najlepsi. Mega polecam!
KCH
odpowiedź dla pol z dnia 15.06.2023
Dzień dobry, Podstawą przyjęcia na jednolite studia magisterskie są punkty kwalifikacyjne przyznawane kandydatowi zgodnie z tabelą z egzaminu maturalnego, Międzynarodowej Matury. Pod wagę brany jest jeden przedmiot, którego wynik jest najkorzystniejszy dla kandydata. Przedmiot: język polski, historia, wiedza o społeczeństwie, język obcy Zapraszam
15.06.2023
15.06.2023
pol
Ile punktów było potrzebnych na prawo?
Pielęgniarstwo
Witam, czy ciężko dostać się na kierunek pielęgniarstwo oraz czy dużo jest chętnych ?
13.06.2023
13.06.2023
KCH
odpowiedź dla Pielęgniarstwo z dnia 12.06.2023
Dzień dobry, podstawą przyjęcia na studia pierwszego stopnia i jednolite studia magisterskie są punkty kwalifikacyjne przyznawane kandydatowi zgodnie z tabelą z egzaminu maturalnego, Międzynarodowej Matury. Pod wagę brany jest jeden przedmiot, którego wynik jest najkorzystniejszy dla kandydata. Kierunek: Pielęgniarstwo Przedmiot: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia wiedza o społeczeństwie, język polski, język obcy Zapraszamy
Pielęgniarstwo
Czy ktoś dostał się na pielęgniarstwo bez rozszerzania biologii i chemii, z samym rozszerzonym j. angielskim?
12.06.2023
12.06.2023
KCH
odpowiedź dla Pytacz z dnia 11.06.2023
Dzień dobry, Studia na kierunku pedagogika (specjalność resocjalizacja) przygotują bardzo dobrze do wykonywania zawodu. Celem studiów jest przygotowanie absolwentów do pracy wychowawczej, opiekuńczej, terapeutycznej, resocjalizacyjnej oraz doradczej. Absolwent posiada kompetencje społeczne do współdziałania w grupie, aktywnej pracy w organizacjach, placówkach i instytucjach realizujących działania opiekuńczo-wychowawcze. Absolwent specjalności Pedagogika Resocjalizacyjna ma uporządkowaną, podstawową wiedzę z zakresu pedagogiki resocjalizacyjnej, w tym o uczestnikach procesu resocjalizacji, zorientowaną na zastosowania praktyczne w działalności resocjalizacyjnej i profilaktycznej. Jesteśmy uczelnia o profilu praktycznym, zatem kształcimy praktycznie, we współpracy z przedstawicielami lokalnych instytucji. Zapraszamy! Przekonaj się, a nie pożałujesz swojej decyzji. Zapraszamy
Pytacz
Hej, pedagogika ze specjalnością resocjalizacji, przygotują dobrze do zawodu kuratora/asystenta rodziny czy raczej jest to zwykła pedagogika bez możliwości?
11.06.2023
25.04.2023
KCh
odpowiedź dla Sz z dnia 24.04.2023
Brany jest pod uwagę najlepiej zdany przedmiot na maturze np. matematyka, geografia, wiedza o społeczeństwie, język polski, język obcy
Sz
Jaki był próg punktowy w 2022 roku na kierunek Finanse i rachunkowość (1stopnia, stacjonarnie)?
24.04.2023
13.07.2022
Odpowiadam
Wpadnij na grupę Fb i najlepiej zapytaj aktualnych studentów https://www.facebook.com/groups/puzwloclawek :)
Pytam
Jakie opinie o nowych mediach i e-biznesie?
13.06.2022
21.05.2022
studentka PUZ
Próg punktowy zapewne będzie znamy w trakcie rekrutacji. Grunt to zdać maturę
Ania
Jaki jest próg punktowy na pedagogikę w tym roku?
14.05.2022
19.03.2022
Becia
Hey - ja też chcę w tym roku iść na logistykę. W BSG jest masa ofert pracy i niezła kasa do zarobienia dla logistyków.
Kandydatka:)
Hej! Czy ktoś z Was chciałby podzielić się opinią o kierunku Inżynieria Zarządzania ze specjalnością logistyki? Wiecie może jaka jest kwota stypendium socjalnego oraz stypendium naukowego? Dziękuję i pozdrawiam!:)
09.03.2022
21.09.2021
IzaBella
odpowiedź dla KasiaN z dnia 20.09.2021
Studiuję NMieB i jestem zadowolona. Młodzi wykładowcy, którzy mają praktyczne podejście, ciekawe zajęcia - a to wszystko za free.
KasiaN
Nowe media i e-biznes? Warto?
20.09.2021
16.08.2021
Szumis
Sprobuj- najwyżej odpuścić w trakcie. W przypadku służby zdrowia nie nie powinno być problemów z praktykami- szpitale, domy opieki działają po 24 h w soboty, niedzielę i święta. Ogarnij szybciej zgodę na praktyki i zacznij trzaskac np. 12 h w sobotę, nocki itd. Wiadomo, że trzeba mieć do takiej organizacji konskie zdrowie, ale rozkładają to w czasie możesz dac radę.
Asia
Witam. Zastanawiam się nad pielegniarstwem- studia I stopnia dla pracujących... Czy rzeczywiście jest szansa pogodzić studia z pracą. Gdybym się zdecydowała to oczywiście skaladalabym o IOS, ale nadal mam wątpliwości... Rzecz jasna wykłady nieowiazkowe, ćwiczenia 50% obecności, ale co z praktyką i czy tu bezwzględnie 100% frekwencji??? No i tu się zaczynają schody. Jak człowiek pracujący ma te zajęcia ogarnąć w takim wymiarze i w takich godzinach ( na stronie plan zajęć i zajęcia np pon- pt od 8 do 15)? Czy można te praktyki zaliczać np w weekendy? Wiadomo, że można wziąć trochę urlopu, ale miesiąca to raczej nikt nie dostanie... Jeżeli ktoś z was był w podobnej sytuacji, a jednak udało się to jakoś pogodzić z pracą, (dodam, że mam też dzieci) to bardzo proszę o szczerą odp.
15.08.2021
31.07.2021
Stanislao
Grzechu warty! Dwa lata temu odpalili Centrum Nowoczesnych Technologii, które pod względem wyposażenia wymiata w kujawsko pomorskim.
Gooral
Hej!Jest ktoś z Mechaniki i Budowy Maszyn w trybie "dla pracujących"? Czy kierunek warty uwagi?
26.07.2021
18.07.2021
Kasia
odpowiedź dla Itan z dnia 18.07.2021
Bardzo proszę o zapoznanie się z rekrutacja na naszej stronie www.puz.wloclawek.pl - zakładka dla kandydatka lub telefon do biura rektutacji. Pozdrawiam
Itan
Progu nie pamiętam, ale nie było większego problemu z dostaniem się.
18.07.2021
14.07.2021
Natalia
Jak był próg na prawo 2020 ? Ciężko się dostać ?
K21
Kierunek Nowe Media i E-biznes. Polecam!! Ciekawe, inspirujące wyklady z wykorzystaniem nowych technologii. Rewelacyjna kadra wykładowców. System nauki przyjazny osobom pracującym. I oczywiście studia bezpłatne, a nawet najlepszym studentom (bez względu na wiek) uczelnia płaci stypendium. A mniej pozytywnie: brak magisterki jako kontynuacji tego kierunku, ale wiem że uczelnia czyni starania, aby otworzyć.
10.06.2021
09.06.2021
Robert
Nowe Media i e biznes to jest to! Jestem właśnie na pierwszym roku i powodów do narzekania nie ma. Fachowość wykładowców, wiedza, praktyka, ale i podejście do studenta na wysokim poziomie. Kontakt z organami uczelni szybki i bez problemowy. Duża zaleta to możliwość rozwoju, począwszy od kół naukowych po wiele fajnych innych iniciatyw. Polecam z całego serca
werka22
Studiuję Nowe media i e-biznes i jestem bardzo zadowolona! Fajni, młodzi wykładowcy, którzy mają praktyczne podejście. Bałam się, że będę pisać eseje, ale nawet w przypadku zajęć online uczymy się marketingu, e-biznesu, nowych mediów itd. od strony praktycznej z rzeczywistymi przykładami.
26.05.2021
11.10.2020
bunia
ja jestem na II roku prawa i przyznam, ze jest oki. Fajny program studiów, a przedmioty na I roku prowadzą nie tylko teoretycy, ale też radcy prawni, czy prezydent Włocławka. Wykłady ,jak wszędzie nie są obowiązkowe. Egzaminiy, kolokwia - forma zależy od prowadzącego (test, opisówka, odpytka, itp.), ale generalnie jest elastycznie. Kadra na I roku była spoko, ale wszystkich jeszcze nie poznaliśmy.
Grim
Kierunek Administracja/Prawo . W jakiej formie na tej uczelni przeprowadzane są kolokwia, sesje egzaminacyjne, zaliczenia ćwiczeń ? Czy uczestnictwo w wykładach jest obowiązkowe ? Czy kadra nauczycielsla jest w porządku wobec nowego studenta ?
08.10.2020
01.10.2020
Nick
Poczytaj sobie niżej i zobaczysz, że ludzie chwalą administrację na PUZ. Wypada podobno lepiej niż te same studia w Toruniu, bo ciekawiej i praktycznie. Moja kuzynka studiowała (40+ - zajmowała się domem) i była mega zadowolona, że mogła w weekendy za darmo. Później płaciła 5000 tys rocznie za uzupełnijące + dojazdy i już nie była zadowolona. Mgr mogliby odpalić, to ułatwiłoby życie...Co do prawa to jeszcze chyba świeży temat, żeby oceniać
Administracja/prawo
Jakieś opinie o prawie lub administracji na puz? Jak oceniacie jakość kształcenia?
30.09.2020
28.09.2020
Sowa
Można wiedzieć co studiowałeś Anonimowy? Po lekturze wpisu wnioskuję, że pedagogikę ("przesadzanie, uczniowie"). Ja jestem zadowolona - ukończyłam administrację 4 lata temu, potem poszłam na umk i mam odmienne spostrzeżenia. Na PWSZ było bardziej praktycznie i jak trafiłam do pracy w urzedzie, to się panie zdziwiły, że ja pisma potrafię pisać, bo one na studiach tego nie robiły. Ja na uzupełnijacych (zaocznych) studiach nie napisałam żadnego pisma, a na PWSZ niemal na każdym przedmiocie coś robiłam. Infrastrukturalnie szkoła była (już jest lepiej bo nowy budynek podobno oddali) w tyle, ale jeżeli chodzi o naukę, to jest dużo lepiej. Poza tym na PWSZ było "rodzinniej" - wykładowcy znali studentów z imienia i nazwiska, interesowali się ich losem, itp.
do wiki
W tym semestrze wszystko będzie zdalnie. Spójrz niżej i wyszukaj dyskusję dotyczącą IOS-a. Jeżeli go uzyskasz (a masz duże sznse studiując drugi kierunek i kwestia dojazdu, itp, pracy), to wszystko powinno udać się po Twojej myśli (wykłady nie są obowiązkowe)
28.09.2020
27.09.2020
wiki
Witam, czy ktoś studiuje na puz prawo? Czy ktoś może iść do grupy praxujacej z powodu, ze mieszka daleko i studiuje w innym mieście? Da się pogodzić dwa kierunki? Wiem, że ćwiczenia są w soboty i dam radę na nie iść. Jednak w tygodniu mam o różnych godzinach wykłady w innym mieście, czy wykładowcy bardzo zwracają uwagę na obecność?
Anonimowy
Pragnę podzielić się moją opinią po skończeniu tej szkoły. No właśnie szkoły bo do uczelni to jej sporo brakuje. Jeśli jesteś kimś ambitnym i chcesz się nauczyć nowych rzeczy to nie idź do PUZ. Poziom jest dostosowany do grupy która zazwyczaj prawie nic nie umie. Przez trzy lata mojej edukacji w tej szkole tak było, nic nowego się nie nauczyłem. Wykładowcy a raczej nauczyciele nie traktują cię jak dorosłego. Ciągle sprawdzana jest obecność, jak pare razy nie przyjdziesz to od razu pretensje. Spotkałem chyba tylko dwóch wykładowców którzy nie zwracali na to uwagi i często powtarzali że nasz wybór czy chodzimy czy nie. Problemem tutaj są nauczyciele ze szkół podstawowych którzy przejeli te nawyki.Kolejna rzecz która strasznie mnie irytowała to przesiadanie, nie wiem czemu to miało służyć. Skoro jesteśmy dorośli to zachowujmy się jak dorośli. Ostatnia rzecz to ludzie z grupy. Możecie się spotkać z osobami które nic nie robiły a zdały i są papierowo na waszym poziomie. Nauczyciele przepuszczają każdego, wiele razy spotkałem się z wywyższaniem kogoś, poprawki sesji są zazwyczaj takie same więc osoby które nie zdały znają już tematy i na koniec , jeśli jesteś dobrym uczniem to radzę uważać na ludzi z grupy. Pierwszy raz spotkałem się z taką zazdrością. Byłem wiele razy świadkiem kiedy mój kolega był bardzo dobry z czegoś i ludzie go obgadywali oraz nie chcieli pomóc. Powodem takiego zachowania jest po prostu to że ta szkoła przyjmuje wszystkich przez co większość to osoby które zawsze miały problemy z nauką a nie widzą problemu u siebie. Przez to że szkoła ich przyjmuje oraz przepuszcza takie osoby myślą o sobie lepiej. Nie polecam tej uczelni, niski poziom i do tego system jak w szkole średniej a zachowanie z gimnazjum.
27.09.2020
08.03.2020
Karcia
Oj... generalizujesz Lili i trochę krzywdzisz takimi komentarzami. Ja w zeszłym roku skonczyłam administrację na PWSZ i mogę Ci podać wykładowców wyczulonych na leserów. Jeden, to z braku zadan na e-lerningu wpisał ndst. trzem moim ludziom z roku, na ostatnim III roku, a rok wcześniej przeczołgał moją koleżankę na warunku z ćw, bo oblała dwa kolokwia. Mieliśmy na roku ludzi, którzy się nie uczyli i zdawali, ale oni dalej się nie uczą, zdają i przechodzą będąc ze mną teraz na I roku, II stopnia na UMK . To nie jest więc problem jednej Uczelni, a fart tych osób czy niedoskonałość systemu. Prawda jest jednak taka, że takie rzeczy wkurzają, zwłaszcza jak samemu człowiek się uczy.
Lili
Uczelnia jest strasznie niesprawiedliwa. Wywyższa się osoby które nic nie umieją i liczą cały czas na przejście. Wystarczy że zrobi się ładną minkę do wykładowcy a już jesteś uważany za wspaniałego, rozumiecie w szkole wyższej zachowanie jak w gimnazjum. Studenci którzy nic nie robią dostają tysiące szans na poprawy, zaliczenia, zmniejszane są punktacje na kolokwiach specjalnie dla nich. Tacy studenci ewidentnie na dany kierunek się nie nadają a trzyma się ich nie wiadomo po co. Jeśli chodzi o samą naukę także występuje niesprawiedliwość. Na platformie moodle można sobie nie wysyłać zadań a i tak się nic nie stanie bo wykładowca przepuści nie zważając na osoby które ciężko pracują i odsyłają każde zadania. Jeśli chcesz otaczać się inteligentnymi ludźmi, ciężko pracującymi oraz dobrze prezentującymi się wykładowcami to odradzam tą uczelnie. Tutaj wykończysz się nerwowo bo większość osób która wybrała tą uczelnie wie że można iść na łatwiznę. Dziękuje
17.02.2020
07.10.2019
qw_
@Ania musisz dołączyć zaświadczenie od pracodawcy o zatrudnieniu, w ios wpisz wymiar czasu pracy. Ale i tak dużo zależy od prowadzącego, nie każdy zwraca uwagę na ios
Ania
Hej czy wpisując w ios że powodem jest praca będzie ok, czy mi przyznadza??
04.10.2019
01.10.2019
Domi
O której podyplomówce i co konkretnie chcesz wiedzieć?
Paulina
Witam,czy jest może ktoś kto może wypowiedzieć się o studiach podyplomowych na PWSZ?
01.10.2019
30.09.2019
doświadczona
W dziekanacie dokładnie Tobie powiedzą, bo ja z innego kierunku jestem i nie chcę Ciebie w bład wprowadzć! Jeżeli pracujesz, dojeżdzasz z daleka, masz trudną sytuację rodzinną (konieczność opieki, małe dziecii), itp. to nie powinno być problemu z uzyskaniem IOS. Dostaniesz taką kartkę z tabelami gdzie będą nazwiska prowadzących i później musisz iść do nich i uzyskać podpisy oraz dowiedzieć się o zasady zaliczenia. Mając Indywidualną Organizację Studiów można nie chodzić nawet na 50% zajeć, co w przypadku ćwików jest naprawdę spoko opcją. Ja też pracowałam, załatwiłam sobie IOS - na niektóre zajęcia chodziłam, na niektóre zwalniałam się z pracy (urlopy, zastępstwa) i udało mi się dobrnąć na III rok
Aga
Doświadczona--mogłabyś podpowiedzieć jak można załatwić IOS?
29.09.2019
29.09.2019
doswiadczona
Aga - postaraj się o IOS-a, wtedy będzie Tobie łatwiej. Na pewno nie bedziesz sobie sama mogła wybierac ćwiczenia, na które chcesz i nie chcesz chodzić. Ćwiczenia są obowiązkowe
Aga
Witam. W tym roku zaczynam studia na pwsz na kierunku finanse i rachunkowość dla pracujących. Mam pytanie czy mozna pogodzić studia z pracą ponieważ pracuję do 18 a widziałam że co niektóre zajęcia zaczynają się o 18.20 a co niektóre o 16.40, czy wystarczy jak będę chodziła tylko na zajęcia po 18 czy Też muszę być na tych wcześniejszych? Pracuję także w niektóre soboty w miesiącu
27.09.2019
23.09.2019
qw_
@Doświadczona na MiBM sporo ćwiczeń odbywało się w tygodniu. @Ciekawa zajęcia odbywają się głównie wieczorami. Na wykładach jak to na studiach, jest profesor, który będzie wymagać, ale większość interesuję jedynie ocena końcowa. Zajęcia "praktyczne" tj ćwiczenia, laborki, projekty są obowiązkowe. Najgorzej będzie, jak masz pracę na dwie zmiany, albo czterobrygadówkę i nie masz możliwości zamienienia się, wtedy odpuść sobie albo pracę, albo studia. Z pracą na 3 zmiany idzie to pogodzić.
Kamila
Witam, czy są studia z pielęgniarstwa dla osób pracujących? Chciałabym studiować licencjat z pielęgniarstwa, ale muszę także się utrzymać. Czy jest jakaś możliwość?
02.09.2019
12.08.2019
do ciekawej - doświadczona
Co do zajęć, to możesz zobaczyć w planie, który jest jeszcze dostępny na stronie Uczelni. Jeżeli chodzi o zajęcia w weekendy, to są to głównie soboty (niedziele rzadziej) i wtedy są zajęcia obowiązkowe (ćwiczenia). W tygodniu popołudniami odbywają się głównie wykłady, czyli zajęcia na które nie trzeba obowiązkowo chodzić (chociaż wykładowcy mogą brać to pod uwagę). Ćwiczeń w tygodniu nie ma zbyt wiele (zajęcia nie odbywają się co tydzień przez cały semestr). Na innych kierunkach jest jeszcze bardziej lightowa proporcja, gdzie ćwiki są tylko w soboty, a tylko wykłady są w tygodniu.
Ciekawa
Witam. Mam pytanie odnośnie studiów dla pracujących. Czy trzeba chodzić do szkoły popołudniami w trakcie tygodnia czy starcza same weekendy? I ogólnie ile mnie więcej jest zajęć, czy od poniedziałku do niedzieli czy jakoś inaczej to wygląda. Chodzi mi dokładnie o kierunek finanse i rachunkowość.
10.08.2019
24.07.2019
qw_
MiBM w PWSZ - nie polecam. Jestem na trzecim roku, co nieco już wiem i myślałem, że nauczę się sporo rzeczy, tymczasem program obniżają do średniej w grupie, która jest niska. Większość wykładowców przymyka oko na ściąganie na kolosach, a laborki z uwagi na braki w sprzęcie wyglądają raczej jak wykłady. Jeśli już się trafi profesor z dużą wiedzą (dwóch), to przekazują ją w sposób pokrętny i wg starych wzorców z PRL-u (rysunek techniczny, technologia obróbki, pewien pan z programowania obrabiarek i metrologii - znani w temacie wiedzą o kogo chodzi). Ta szkoła jest dla ludzi, którzy chcą papierek, tym bardziej jeśli pracują. Jeśli masz czas na dzienne, to idź na PŁ/UTP. Ktoś pytał o warunki... czesne darmowe, bo tryb de facto dzienny - wieczorowy (zajęcia od 15 do 20 + część w soboty) niezależnie od kierunku, stypendium naukowe 900 zł od 2-go roku średnia min. 4,0 z danego rocznika i oczywiście wniosek do rozpatrzenia przez komisję, na MiBM braki w sprzęcie, może się coś zmieni po oddaniu do użytki centrum automatyki, na razie jest bida.
pentel
JA STUDIUJĘ NA PWSZ INNY KIERUNEK I SZCZERZE POLECAM UCZELNIĘ - JEST BARDZO PRAKTYCZNIE. SPIS PRZEDMIOTÓW NA WSZYSTKICH KIERUNKACH MASZ NA STRONIE INTERNETOWEJ. CO DO PRAKTYK - NA MOIM KIERUNKU JEST TAK, ŻE UCZELNIA MA PODPISANE UMOWY Z PRACODAWCAMI, ALE JEŻELI ZNAJDZIE SIĘ COŚ NA WŁASNĄ RĘKĘ, TO NIE MA PROBLEMU, ŻEBY ZROBIĆ W TYM MIEJSCU PRAKTYKI. JEŻELI MOGĘ COŚ TOBIE DORADZIĆ - ZŁÓŻ PAPIERY POCHODŹ NA PIERWSZYM SEMESTRZE NA ZAJĘCIA I ZOBACZYSZ, CZY TO TOBIE ODPOWIADA. FAJNE NA PWSZ JEST TO, ŻE SĄ BEZPŁATNE STUDIA DLA PRACUJĄCYCH, MOŻNA STARAĆ SIĘ O IOS I WTEDY MOŻNA BARDZO FAJNIE POŁĄCZYĆ STUDIA Z PRACĄ I INNYMI ZAJĘCIAMI (ŻYCIEM RODZINNYM, INNYMI STUDIAMI, ITP.). POZA TYM SĄ FAJNE STYPENDIA. ZŁOŻENIE PAPIERÓW NIC NIE KOSZTUJE (POZA OPŁATĄ REKRUTACYJNĄ I KOSZTAMI WYROBIENIA LEGITKI)- JEŻELI BEDZIE FAJNIE MOŻNA ZOSTAĆ - JEŻELI NIE - ZREZYGNOWAĆ. ZNAM LUDZI, KTÓRZY STUDIUJĄ NA UMK I ROBIĄ DRUGI KIERUNEK NA PWSZ W TRYBIE DLA PRACUJĄCYCH I DAJĄ RADĘ
31.03.2019
06.03.2019
nowe media??? e-biznes???
kto studiuje na tym kierunku i może się wypowiedzieć, czy warto na to iść? z jednej strony mi się podoba tematyka, ale boje się, że w realu okaże się miszmasz totalny i zajęcia zapchajdziury z przypadkowymi wykłądowcami, stąd pytanie o Wasze opinie. Na stronie PWSZ piszą że jest 430 godzin praktyk zawodowych. Gdzie te praktyki się odbywają? Kto je organizuje? Uczelnia? Sam student? Co o tych Nowych mediach myśeć?
Trelo
część - wolałbym jednak iść na jakiś kierunek informatyczny - zdecydowanie lepsze perspektywy zawodowe
21.05.2018
19.05.2018
Robert
Cześć , co uważacie o kierunku mechanika i budowa maszyn na PWSZ ? Warto ?
Melpomena
Co myślicie o kierunku Zielarstwo i Fitoterapia, wydaje mi się że to dobra i łatwiejsza alternatywa np dla farmacji
30.04.2018
29.03.2018
Jaja
Witam, chciałabym zapytać jaka wysokość osiąga stypendium rektora w pwsz ? Jakie srednie wchodza w gre ?:) kolejne pytanie, czy warto tam studiować, jacy są wykladowcy.? Czy jest to "lajcik" czy uczelnia dla osób które faktycznie chcą się uczyć ? Szczególnie ciekawi mnie inżynieria zarządzania :) dziękuję z góry za odpowiedź. :)
Paulina
Czy warto iść na PWSZ we Włocławku jeśli chodzi o filologie angielską ?
20.08.2017
04.07.2017
Eliza
Nanobioinżynieria w Bydgoszczy to fajny kierunek, bo po nim są spore możliwości pracy, chyb jest się przygotowanym do pracy w branżach bio, farmacji czy także IT
Obywatel RP
Witam! Czy ktoś z Was może powiedzieć czy warto studiować Mechanikę i Budowę Maszyn we Włocławku? Interesują mnie studia zaoczne. Wyższe wykształcenie już posiadam, kolejne studia chcę zrobić nie dla papierka a dla wiedzy. Do Włocławka mam bliżej niż do Bydgoszczy. W Toruniu jest jeszcze Mechatronika na WSG. W sumie rozważam wszystkie z tych kierunków, ale chwilowo Włocławek wygrywa ze względów logistycznych. Pytanie jednak czy warto tam studiować i czy w ogóle można tam znaleźć praktyczną wiedzę?
26.06.2017
08.06.2017
piguła
Jeśli ktoś zastanawia się nad pielęgniarstwem w PWSZ Włocławek, to zdecydowanie POLECAM! Zajęcia są na poziomie takim samym jak na Uniwersytetach! rok jest cięzki, zajęcia od 8 do 20, 80% to teoria. w drugim semestrze zaczynaja się zajęcia w szpitalu,, po tygodniu w kazdym miesiącu, do tego dochodzą 4 tygodnie w wakacje. Wyklaowcy są mili, ogolnie atmosfera prostudencka. Na roku jest dużo osob pracujących, z rodziną, dają sobie rade bez problemu, dzięki możliwości zajęć "indywidualnych" dla pracującycy, sa oni zwolnienie z części wykladów. To nie prawda, że procodawca patrzy czy kończyło sie w PWSZ czy na Akademii Medycznej, pielęgniarek wszędzie są braki i z pracą nie będzie problemu :)
Rachunkowość ?
Warto iść na rachunkowość do PWSZ? Nauczą czegoś? Trudno się dostać? Jakieś konkretne wymagania jeśli chodzi o świadectwo maturalne, czy wystarczy zdać?
28.04.2017
01.11.2016
pytająca
Witam , zastanawiam się nad nowo powstałym kierunkiem : Nowe media i e-biznes . Czy warto pójść na ten kierunek ? Jak wyglądają studia dla pracujących ? Jeżeli mam pracę dwu-zmianową jak mogę pogodzić jedno z drugim (w opisie studiów dla pracujących istnieje możliwość wybrania własnych terminów - czy rzeczywiście ma to miejsce ) ?
do whatever
co masz na myśli przez poziom? jakie umiejętności posada absolwent czy bardziej chodzi o poziom zaawansowania jak B2, C1?
11.10.2016
01.08.2016
whatever
Na jakim poziomie są studia filologia angielska chodzi mi o to w jakim stopniu absolwent ma opanowany język i czy warto
hejo
Jaką opinie macie na temat informatyki (specjalizacja grafika) we Włocławku na PWSZ ?
30.06.2016
27.06.2016
anabellla
Czy w tym roku finanse i rachunkowość będą studia dla pracujących
elo elo
Studia pielegniarskie w Pwsz miejsc jest 70. Przyjmują wszystkich wiec najlepiej jest złożyć papiery w pierwszej turze. Zajęcia odbywają się na zawislu bo tam mieści się budynek pracownia i akademik. Nieważne czy wloclawek czy łódź lub warszawa wszędzie uczą tego samego. Tylko np w lodzi mają zajęcia teorie i odrazu praktykę w szpitalu. No a we Włocławku pierwszy rocznik bo ten kierunek jest od 2015 zaczął praktykę w szpitalu od marca. Jeśli chcesz wiedzieć jakie są przedmioty wystarczy zajrzeć do planu na stronie szkoły przedmioty na pierwszym roku to pedagogika psychologia i socjologia farmakologia biochemia i biofizyka anatomia, fizjologia i patologia zdrowie publiczne język angielski no i oczywiście najważniejsze podstawy pielegniarstwa. Nie wiem czy wszystko wymienilam ale tak w skrócie. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć to wystarczy poszukać na fb pielegniatstwo pwsz włocławek grupę oni chyba mają nazwę 50 twarzy pielegniarzy jak coś. I napisać do jakiejś osoby to ona ci powie. Skąd ja to wiem. W tamtym roku byłam zainteresowana ale ze względów osobistych nie mogłam podjąć studiów. No a teraz moje dwie znajome wybierają się na te studia. Próg punktowy był w tamtym roku 10 punktów. Jeśli jesteś naprawdę zainteresowana to polecam ci pwsz w Płocku lepsze perspektywy i przygotowanie do zawodu poziom taki sam jak na umed w lodzi czy w warszawie wiec pewnie biologia albo chemia jest brana pod uwagę. Pielęgniarstwo to zawód trzeba mieć do tego powołanie no i przede wszystkim osobowość a nie lecieć tylko na kasę i z tego względu ze po studiach będą się o ciebie bić. Mimo że brakuje personelu to bardzo dużo osób wybiera te studia. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
09.06.2016
18.05.2016
Somebody
Chciałabym się wybrać w tym roku na pielęgniarstwo. Mógłby ktoś trochę napisać o tym kierunku? Jak wyglądają studia we Włocławku?
elo elo
Wielkim plusem jest to ze od 2015 jest darmowe pielęgniarstwo tylko szkoda że taka lokalizacja szkoły. Może i byłoby więcej chętnych gdyby szkoła znajdowała się trochę bliżej od centrum czy dworca. Bo co mają zrobić osoby które mieszkają poza włocławkiem ponad 30 km a nie stać ich na akademik bo dochody w rodzinie nie pozwalają na to. Sama jestem takim przypadkiem złożyłam dokumenty dostałam się ale nie byłabym wstanie codziennie dojeżdżać do Włocławka 30 km rano i spowrotem bo nie stać mnie na akademik czy wynajęcie pokoju we Włocławku.
29.04.2016
24.02.2016
drotora
bardzo dziękuję za informacje na temat studiów pomostowych
student
Studia pomostowe to studia w trybie zaocznym na kierunku pielęgniarstwo Studia pomostowe skierowane są dla osób które posiadają skończoną szkołę średnią o profilu medycznym, lub pracują w zawodzie a nie posiadają jeszcze dyplomu oraz absolwenci kierunków medycznych. Jeżeli Pani ukończyła liceum lub technikum medyczne to tak. Jeżeni nie to zapraszam na studia stacjonarne
30.01.2016
30.01.2016
dziekanat
Witam studia zaoczne to nie to samo co studia dla pracujących. Za studia zaoczne się płaci a zajęcia odbywają się w weekendy. Obecnie uczelnia oferuje alternatywę dla osób pracujących i nie tylko tzw. studia dla pracujących i są one bezpłatne a zajęcia odbywają się w godzinach popołudniowych oraz w soboty. Oferta dotyczy wszystkich kierunków studiów.
dorota
pomostowe - to znaczy jakie studia? czy na nie mogę iść po maturze? z opisu niby wynika, że tak, ale co znaczy słowo "pomostowe"?
27.01.2016
14.12.2015
zaoczne
czy studenci zaoczni płacą za studia??? bo na stronie jest napisane, że dla osób pracujących są studia za darmo.... czy tak jest rzeczywiście? przez cały okres studiowania?? konkretnie chodzi mi o pedagogikę.
który ośrodek wybrać
mam pytanie bardziej nie o uczelnie, ale o perspektywy pracy w miastach: Bydgoszcz, Włocławek, Toruń??? Jak je oceniacie w kontekśie przyszłej pray juz po studiach technicznych, inzynierskich (np, informatyka, inżynieria zarządzania, automatyka). Czy prawdą jest, że Bydgoszcz bije na głwoę Toruń jeśli chodzi o miejsca pracy? Jak jest we Włocławku?
21.10.2015
20.10.2015
obiektywnie
studiuję tutaj, jestem zadowolona ale nie daję sobie taryfy ulgowej, chodze na zajęcia i na wyklady, przygotowuję się na ćwiczenia, jestem systematyczna..... a to nie jest takie popularne, bo wilee moich kolezanek ma spory luz, reasumujac naprawde wszystko zależy od samego studenta, a co do wykladowców to maprawdę nie można im nic zarzucić
ania
Wykładowcy z Torunia lub Łodzi. Dla nich PWSZ to dodatkowa kasa, tzw. fucha za niewielki wkład pracy. Zresztą w pwsz studjują na ogół ci, którzy nie dostali się do lepszych uczelni, więc poziom nauczania dopasowany do możliwości tzw. studentów. Ja po I semestrze uciekłam na UW.
21.09.2015
03.08.2015
jasiek88
faktem jest, iż PWSZty nie mają takiej renomy jak uniwersytety ale to tez nie oznacza, że są to szkoły, które kończy się tylko dla papierka... może nie każdy PWSZ dla o swoich studentów ale ja z tej szkoły we Włocławku jestem bardzo zadowolony, poziom jest całkiem dobry, wykładowcy wymagający ale sympatyczni, polecam ;)
Kasia
może i dostaniesz się na mgr po tej szkole, bo nie oszukujmy się przyjmują wszystkich, którzy mają licencjat, ale pracy z dyplomem pwsz nie dostaniesz, bo pracodawcy wolą ludzi z dyplomem poważniejszych uczelni,
17.08.2014
30.07.2014
lol
Studiowałam. Zmusiła mnie do tego sytuacja rodzinna. Teraz studiuję na UŁ jednak mogę śmiało polecić PWSZ. Ja akurat fil. angielską studiowałam. Trzeba było się przyłożyć do nauki a Ci którzy myśleli że "jakoś to będzie" bo przedostali się przez pierwsze egzaminy z PNJA na drugim odpadali. Może nie jest to UMK czy UJ ale jeśli ktoś chce to się nauczy nawet w szkole w Pipidówku :) Pozdrawiam PWSZ-towców :)
lol
Studiowałam. Zmusiła mnie do tego sytuacja rodzinna. Teraz studiuję na UŁ jednak mogę śmiało polecić PWSZ. Ja akurat fil. angielską studiowałam. Trzeba było się przyłożyć do nauki a Ci którzy myśleli że "jakoś to będzie" bo przedostali się przez pierwsze egzaminy z PNJA na drugim odpadali. Może nie jest to UMK czy UJ ale jeśli ktoś chce to się nauczy nawet w szkole w Pipidówku :) Pozdrawiam PWSZ-towców :)
30.07.2014
21.11.2013
alex
i nie jest prawdą, ze po tej szkole trudno sie dostac na mgr, ja nie miałam z tym większych problemów kiedy skladalam dokumenty na umk i szczesliwie dotrwalam do konca takze polecam
alex
jestem absolwentką pwsz-u i patrząc z perspektywy czasu.....nie żałuję, co prawda nie jest to szkoła o takiej renomie jak umk, uam czy ukw.....ale to są uczelnie które pracowały na swoja opinie długie lata....jesli ktoś się wybiera na pwsz we włocławku to w okolicy chyba najlepszy wybór
21.11.2013
17.09.2013
loly
a kogo interesuje Łódź ??? chyba nie ten adres, cha, cha
caro
ja skonczylam administracje na pwsz we wloclawku, niestety trzeba sie przylozyc do nauki tak jak na kazdym innym kierunku, niektore przedmioty jednak są latwe i wcale nie trzeba :):P wiec to zalezy od chęci.
10.09.2013
11.07.2013
ania1
administracja na PWSZ jest trudna?
arek
jakie sa kwoty stypendiów socjalnych?
11.07.2013
30.06.2013
mini
przede wszystkim INFORMATYKĘ warto studiować
Greg
Uważam że nauczyciele wykładający dany przedmiot (np. analiza finansowa) powinni na pierwszym miejscy wymagać od siebie a później od studentów. Nie ma to jak stała pensja a praca sama się zrobi...
04.06.2013
18.05.2013
Sykow
Czy jest ktoś, kto studiuje filologię angielską na pwsz ? Osobiście wolałabym umk w Toruniu, ale obawiam się, że mogę sobie nie dać rady, dlatego myślę o Włocławku. Czekam na Wasze opinie ;)
leo
chcialbym sie dowiedziec jaki jest poziom nauczania na administracji w pwsz
28.03.2013
01.02.2013
joł
szkoła jest szkołą, zawsze jest większe prawdopodobieństwo, że dostaniesz pracę po Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej we Włocławku niż bez żadnej szkoły. a prawda jest taka, że do renomowanej uczelni nie przyjmą każdego, a do WPSZ-u dostać się jest stosunkowo łatwo
?
Jarek 0808 dlaczego polecasz? Możesz rozwinąć swoją myśl? Tak sobie myślę, żeby zostać we Włocławku i studiować właśnie w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej we Włocławku. Ale jak myślicie, opłaca się? Czy lepiej wybrać bardziej renomowaną uczelnię?
03.12.2012
24.11.2012
jarek 0808
Polecam tą uczelnię
Lola
Dokładnie. To jest zabezpieczenie w razie nie dostania się do lepszej uczelni... Bo tak to zwykle jest z PWSZ - ami, że łatwo się dostać, poziom jest średni. To taka przeciętna szkoła raczej.. Jak ktoś ma wyższe ambicje to nie polecam :)
06.11.2012
28.10.2012
Patos
Jeśli chodzi o informatykę to za dużo się na niej nie nauczysz. Na ten kierunek wybierają się ludzie, którzy już rzeczywiście znają się na rzeczy. Jeśli idziesz tam się czegoś nauczyć to na dobrą sprawę zostajesz w tyle. Sad story.
matrix
studencie informatyki, potwierdzasz tyko moje przekonanie że studia na wielu kierunkach to tylko dążenie do zdobycia papierka, a nie wiedzy, niestety. coś tam poduczyć się na tyle żeby zdać egzamin, podołać na sesji, pościemniać na kolokwiach, ale najważniejsze to żeby samemu mieć pojęcie o temacie studiów. No ale nic, chyba też się tu wybiorę na studia, własnie po ten nieszczęsny papierek...
16.08.2012
19.06.2012
Student informatyki 3 rok
Sprzet super, monitory DELL'a 30' kompy rowniez spoko, 4 redzeniowe, wykladowcy z Politechniki Łódzkiej, a plan dostepny zajec na stronie psww.pl w diale Instytut informatyki i ECTS. JEdnak jak kazda uczelnia wymaga a malo uczy, ale w informatyce wiadomo, ze najlepiej byc samoukiem :)
dosia
czy ja wiem czy 10 lat to mało? wiadomo że są uczelnie z tradycjami, do nich nie da się dołączyć na razie nowszym placówkom, ale w 10 lat można sobie wyrobić całkiem dobrą opinię w regionie. może nie na cala polskę, ale w regionie właśnie. i myślę że Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku taką renomę sobie wyrobiła
02.06.2012
22.05.2012
pwsz
10 lat to chyba mało żeby wypracować sobie renomę, ale widzę że dużo pozytywnych opinii. heh, może nawet złoże tu papiery, ale będzie to raczej zabezpieczenie jeśli miałabym się nie dostać na uw lub umcs. strona wygląda spoko, tzn widać że dużo się dzieje, jakieś konkursy, akcje studenckie, może nie byłoby źle tu się zaaklimatyzować :D
Paweł
poppi, a jakaś opinia konkretna o wykładowcach ? Bo ja się wybieram też na germańską, ale nie wiem do końca, czy to dobry wybór, dlatego jakbyś mogła coś więcej powiedzieć. Jakieś przykłady zajęć, które sprawiają Ci najwięcej problemu itp, Z góry dzięki
01.05.2012
17.03.2012
informatyka
a jak kierunki ścisłe prowadzą? mnie interesuje konkretnie informatyka, skad sa wykladowcy? jak wyposazone sa pracownie? ktore specjalności ciesza sie najwieksza popularnoscia? czy grafika komputerowa jest juz na pierwszym roku?
bercia
Musiałam wybrać uczelnie niedaleko mojego miejsca zamieszkania, ponieważ nie stać byłoby mnie na życie i utrzymanie w innym mieście. Wybrałam tą szkołę wyższa. Z ręką na sercu mogę stwierdzić: nie żałuję. Uczelnie może się pochwalić bardzo dobrze wykwalifikowaną kadrą, nowoczesnym sprzętem ciekawymi zajęciami praktycznymi. Nie ma się co zastanawiać, wybierzcie tą uczelnię!
15.03.2012
15.02.2012
poppi
Jako humanistka mogę śmiało ocenić uczelnię jako bardzo dobrą. Nie miałam ciśnienia na wielki uniwerek, język znałam już bardzo dobrze wcześniej. Jednak wszechstronność programowa mnie skusiła i dlatego zdecydowałam się na fil. germańską. Nie żałuje. Dużo się uczę.
Tesska
Wybrałam pedagogikę. Myśle, że nie musze jechać np. do Poznania żeby nauczyć się zawodu
18.01.2012
11.01.2012
Mała Mi
hmm..jak dla mnie naprawdę świetna uczelnia:)Sama studiuje Edukacje obronna i bezpieczeństwo publiczne i w żadnym wypadku nie żałuje! Dobra perspektywa dla każdego kto chciałby pracować w instytucjach realizujących zadania na rzecz bezpieczeństwa publicznego ,a na przykład nie powiodło mu się na testach do Policji.Ciekawe przedmioty wiodące i na prawdę wykwalifikowana kadra wbrew krążącym plotkom nie mamy niskiego poziomu bo czy Wykładowcy z Łodzi,Warszawy,Torunia i Bydgoszczy mogą reprezentować niski poziom??no chyba nie:p Poza tym dużo możliwości dodatkowego kształcenia (kursy,koła zainteresowań). Dodatkowo możliwość stypendiów i to na prawdę przy dogodnych dla nas studentów warunkach:) Jednym słowem-Polecam każdemu!
wysokaa_180
PWSZ włocławek szkoła jak szkoła ja wybrałam ja dlatego, ze jest blisko mojego miejsca zamieszkania. ogólnie to najgorsza była pierwsza sesja pozniej z górki ... na szczęście :) obsługa ze strony osob pracujacych w pwsze - zadwowalajaca. Fajnie jest ze jesli ktos chce wyjechac za granice w programi erasmus to napewno jest łatwiej niz na wiekszych uczelniach, gdzie i wymagania sa napewno większe. Szkoła dobra dla zrobienia licencjatu na magistra napewno wybiore sie na uniwerek :) Co do kwestii osob ktore chca mieszkac w akademiku to polecam napewno studenta informatyki poniewaz oni maja do niego najblizej ( ten sam budynek) co do innych kierunków a zwłaszcza tych ktorzy maja zajecia na ul. mechaników duza odległość tym strata cennego czasu dojazd do szkoły to ok. 40 min ;/
11.01.2012
02.06.2011
monika
chciałabym studiować filologią angielską, ale zastanawiam się jaka szkołę wybrać, najwygodniej byłoby dla mnie gdybym uczyła sie w rodzinnym mieście - Włocławku, ale mam obiekcje czy nie lepiej byłoby pójść do większego miasta akademickiego...co sądzicie o tej szkole?
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Akademia Zamojska
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Politechnika Śląska
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Kaliski
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Piotrkowska
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi