• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (249)
SGGW
Tak, to jest próg punktowy.
26.01.2021
25.01.2021
SGGW
Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. To zależy m.in. od tego ilu kandydatów będzie na ten kierunek, z jakimi wynikami itp. Na przykład, w przypadku kandydatów z jednakową punktacją brany może być pod uwagę dodatkowo wynik z języka polskiego.
SGGW
Aktualnie kierunków inżynierskich nie można rozpocząć od semestru letniego.
25.01.2021
24.01.2021
Janek
Na stronie SGGW jest napisane że minimalna punktacja kwalifikacyjna na leśnictwo to 22,4 punktów.Czy mam to rozumieć jako próg punktowy na leśnictwo czy jakoś inaczej.Studia niestacjonarne
Gaja
Czy jakieś kierunki inżynierskie można teraz/w lutym rozpocząć?
21.01.2021
20.01.2021
Kaczka
Dziękuję za odpowiedź i jeszcze chciałbym się spytać ile punktów zapewni wysokie szanse na dostanie się na technologię drewna?
Dominik
Witam, jaki jest próg punktowy na kierunek technologia żywności?
19.01.2021
19.01.2021
SGGW
Dzień dobry, minimalne punkty kwalifikacyjne w poszczególnych turach rekrutacji na kierunek technologia drewna wahały się od 29,40 do 21,00.
Kaczka
Dzień dobry, chciałem się spytać ile punktów potrzeba aby dostać się na technologię drewna?
17.01.2021
16.01.2021
Gosia
Hej, jakie przedmioty rozszerzone punktowane są na kierunek logistyka ? Czy zdając ( z rozszerzeń ) tylko wos i geografie jestem w stanie się dostać ?
SGGW
Minimalne punkty kwalifikacyjnie w zeszłym roku akademickim na kierunek inżynieria ekologiczna, to od 50,4 do 21,00, w zależności od etapu rekrutacji.
11.01.2021
09.01.2021
Faustyna
Ile punktów w rekreacji wystarczy by dostać się na kierunek inżynierii ekologicznej?
SGGW
Zgodnie z regulaminem SGGW przeniesienie jest możliwe po zaliczeniu co najmniej jednego pełnego okresu studiów w uczelni, którą student opuszcza. Może to być pierwszy semestr, ale musi zostać zaliczony. Student składający podanie do prodziekana wydziału przyjmującego dołącza równocześnie dokumentację dotychczasowego przebiegu studiów. Oczywiście żeby przyjąć nowego studenta na drodze przeniesienia z innej uczelni, wydział musi dysponować wolnymi miejscami, ale w przypadku studiów niestacjonarnych kierunku dietetyka istnieje taka możliwość.
05.01.2021
05.01.2021
Arek
Czy 35 punktów w rekrutacji wystarczy aby się dostać na leśnictwo niestacjonarnie lub stacjonarnie
Magda
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwe przeniesienie się z innej uczelni w trakcie roku(po I semestrze)? Czy jest to uzależnione od liczby studentów na danym kierunku? Interesują mnie studia Iszego stopnia, Dietetyka, niestacjonarne. Jeśli tak, to czy wniosek mogę złożyć dopiero gdy uzyskam zaliczenia wszystkich przedmiotów na obecnej uczelni czy mogę dostarczyć go później?
18.12.2020
14.12.2020
SGGW
Przedmiotami rekrutacyjnymi na leśnictwo jest biologia albo matematyka. Wyniki egzaminów maturalnych (dotyczy lat 2008-2020) przeliczane są wg wzoru (poziom podstawowy x 0,7; poziom rozszerzony x 1,0). Więcej informacji: https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/informator_2020_maly.pdf
Kamil
Czy w rekrutacji na leśnictwo bierze się pod uwagę tylko biologie rozszerzoną czy także matematykę?
11.12.2020
02.12.2020
SGGW
Tak, studenci są objęci programem stażowym. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się na stronie internetowej Wydziału Technologii Drewna SGGW w zakładce "Nauka i biznes": http://wtd.sggw.pl/Content/po-co-ten-staz.html
Estera
Czy na kierunku Meblarstwo jest przewidziany jakiś program stażowy? Czy są perspektywy na wzięcie udziału w wyjazdach stażowych zagranicznych?
30.11.2020
27.11.2020
SGGW
Progi punktowe na studia stacjonarne: 135; na studia niestacjonarne: 111
Tom
Jakie były progi na weterynarię?
26.11.2020
23.11.2020
SGGW
Szansa istnieje zawsze, więc oczywiście zapraszamy do aplikowania. Kierunek leśnictwo jest bardzo ciekawym kierunkiem studiów, można na nim spotkać pasjonatów zarówno wśród wykładowców, naukowców jak i studentów. Minimalna punktacja kwalifikacyjna to 40,6. Szczegóły dotyczące kierunku leśnictwo znajdują się w naszym "Informatorze dla kandydatów na studia" ( strona 9) oraz szczegółowe zasady przyjęć wraz ze sposobem przeliczania punktów (strona 44): https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/informator_2020_maly.pdf Zapraszamy również do zapoznania się z zakładką "Dla kandydatów:" https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja
Bartek
Interesuje mnie studia niestacjonarne na kierunku leśnictwo . Czy może ktoś mi odpowiedzieć czy trudno jest się dostać? Czy jeśli nie zdaje matematyki i biologii rozszerzonej to mam szanse się dostać? Ogólnie czy studia są ciekawie czy raczej warto zastanowić sie nad innym kierunkiem?
20.11.2020
16.11.2020
Adek
Czy na lesnictwo liczy sie matura podstawowa z matematyki? Czy Trzeba zdawac mature z biologii rozszerzonej?
SGGW
Minimalna punktacja na leśnictwo to 40,6. Zachęcamy do zdawania na studia stacjonarne, a jeśli się nie uda dostać, to wtedy można wybrać niestacjonarne.
16.11.2020
13.11.2020
SGGW
Serdecznie zapraszamy do nas na studia na kierunek logistyka! Mamy tutaj wspaniałych wykładowców, pomocnych studentów i świetną atmosferę! Na temat samej logistyki polecamy szczegółowe informacje: https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/35informator.pdf Natomiast informacje ogólne dotyczące studiów znajdują się tutaj: https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja
Dom
Progi punktowe na studia stacjonarne I niestacjonarne lesnictwo SGGW? Na jaki typ studiów łatwiej sie dostac?
13.11.2020
11.11.2020
marek
Poleca ktoś studiować logistykę na SGGW?
SGGW
Przedmiotem rekrutacyjnym na leśnictwo jest biologia lub matematyka. Do wyboru. Więcej informacji: https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/9informator.pdf
10.11.2020
04.11.2020
Dominik
Czy można dostać się na leśnictwo bez zdawania biologii na maturze?
SGGW
Studia dzienne są bezpłatne. Natomiast w kwestii płatności polecamy pełen wykaz opłat: https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja/odplatnosc-za-studia-niestacjonarne
02.11.2020
02.11.2020
SGGW
Na kierunek leśnictwo w ubiegłym roku roku należało mieć min. 40,6 punktów. Szczegółowe informacje na stronie internetowej w zakładce "Dla kandydatów": https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja
Domin
Ile % z matury trzeba miec aby dostac sie na studia leśne?
29.10.2020
22.10.2020
Weronika
Chcę jeszcze dołączyć pytanie o płatnościach na studiach na kierunku budownictwo - ile wynoszą studia I stopnia dzienne i zaoczne?
Weronika
Cześć. Pytanie kieruję do absolwentów budownictwa na SGGW lub osób studiujących na 3 roku studiów. Czy mogę prosić o opinię o tym kierunku na SGGW? Jak wygląda nauka w trybie zaocznym? Czy warto się wybrać na tę uczelnię?
22.10.2020
22.10.2020
Paulina
Jak wygląda pierwszy rok na kierunku gastronomia i hotelarstwo? Jak ogólnie atmosfera na Uczelni?
Pola
Jakie były w tym roku progi na weterynarię?
17.10.2020
19.09.2020
Ola
Czy mogę mieszkać w akadeimiu sggw z osobą która ma inny kierunek studiów niż ja. Ona ma socjologie A ja bezpieczeństwo żywności?
Zuza
Czy jakieś nowe kierunki są tym roku uruchamiane na uczelni? Albo ciekawe, innowacyjne specjalności?
13.09.2020
10.09.2020
Sławek87
Czy ktoś z was studiował lub studiuję na podyplomówce z Zarządzanie Bezpieczeństwem Informacji i Ochrona Danych Osobowych. Proszę opinie o tym kierunku czy ciężko zdać?Jak oceniacie wykładowców na tym konkretnym kierunku?
Kam
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o kierunku MEBLARSTWO? Jak to wygląda w praktyce, czy jest bardzo ciężko?
08.09.2020
02.09.2020
Gość
Cześć. Warto iść, oczywiście. Na studiach jest ciekawa atmosfera. Studia to też nowe znajomości i otwarci wykładowcy (eksperci). To przede wszystkim podnoszenie kwalifikacji i wymiana doświadczeń. Zdecydowanie rachunkowość podyplomowa na SGGW.
Paula
Cześć, Czy może wie ktoś jak jest na rachunkowości podyplomowej na SGGW? Warto iść? Jaki poziom i jacy wykładowcy
27.08.2020
05.08.2020
SGGW_WULS
W przypadku leśnictwa perspektywy zawodowe to m.in.: praca w jednostkach organizacyjnych Lasów Państwowych, instytucjach związanych z ochroną środowiska, biurach urządzania lasu i geodezji leśnej, przedsiębiorstwach leśnych, przemyśle drzewnym, przedsiębiorstwach leśnej produkcji niedrzewnej, placówkach ochrony przyrody i parkach narodowych. W przypadku technologii drewna mogą to być m.in.: zakłady przemysłu drzewnego (w branży meblarskiej, stolarki budowlanej, płyt drewnopochodnych i tartacznictwie), firmy i przedstawicielstwa handlowe (handel surowcem drzewnym, wyrobami drewna, narzędziami i maszynami do drewna), pracownie ochrony i konserwacji zabytków.
Tom
Czy leśnictwo i technologia drewna są w jakimś zakresie pokrewne. Chodzi mi o perspektywy pracy.
30.07.2020
29.07.2020
Zuz2zuz
Witam, czy jest dużo kandydatów na kierunek pedagogika? Jak to wyglądało w ubiegłych latach?
SGGW_WULS
Zachęcamy do kontaktu z naszym Działem Rekrutacji (e-mail: bss@sggw.pl; rekrutacja@sggw.pl; tel. 22 593 10 20). Zespół chętnie szczegółowo odpowie na Państwa pytania i rozwieje wszelkie wątpliwości. Poniżej także podajemy link do zakładki Rekrutacja na naszej uczelnianej stronie internetowej: https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja
06.07.2020
25.06.2020
Kris
Czy po roku zootechniki można przenieść się na weterynarię? Ewentualnie czy po pozytywnym przejściu ponownej rekrutacji jest szansa na studia od drugiego roku, ewentualnie uzupełniając jakieś przedmioty?
AsieK
Czy ciężko jest się dostać na dietetykę niestacjonarną? Czy jeśli posiadam certyfikat uprawniający do wykonywania zawodu pomaga to w rekrutacji?
21.06.2020
04.06.2020
Ada
Ile miejsc jest w tym roku przewidzianych na weterynarię? Podobnie, jak w ubiegłych latach?
Irek
Czy posiadając tytuł laureata Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych przyznawana jest maksymalna punktacja podczas rekrutacji na kierunek rolnictwa ?
03.06.2020
28.05.2020
SGGW_WULS
Minimalne progi punktowe na weterynarię w pierwszej turze w roku akademickim 2019/2020 to 130. Wymagana jest biologia oraz chemia. Szczegóły zasad rekrutacji: https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/informator_got_2020_mniejszy.pdf Zapraszamy także do kontaktu z naszym Biurem Spraw Studenckich (Rekrutacji): rekrutacja@ sggw.pl; tel. 22 593 10 20.
Julia
Czy jest szansa dostać się na budownictwo z matura podstawową z matematyki napisaną na około 90%?
27.05.2020
27.05.2020
Wiktoria
Chciałabym się zapytać o progi w poprzeniich latach na WETERYNARIĘ? Jakie mniej więcej trzeba mieć wyniki z matur? I czy wymagana jest tylko chemia i biologia na poziomie rozszerzonym?
SGGW_WULS
Przewidywany limit miejsc na leśnictwo w roku akademickim 2020/2021 to 120 na studia I stopnia stacjonarne i 75 na studia niestacjonarne. Liczba kandydatów na jedno miejsce w roku akademickim 2019/2020 to 1,79. Minimalna liczba punktów w pierwszej turze rekrutacji to 40,60. Więcej informacji: https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/informator_got_2020_mniejszy.pdf
26.05.2020
24.05.2020
Wiktoria
Jakiie były progi w poprzednich latach na weterynarię? Jakie mniej więcej trzeba mieć wyniki z matur? I czy wymagana jest tylko chemia i biologia na poziomie rozszerzonym?
Lechu
Czy leśnictwo cieszy się dużym zainteresowaniem? Trudno jest dostać się na ten kierunek?
24.05.2020
22.05.2020
SGGW_WULS
To zależy czy mowa jest o studiach I czy II stopnia., stacjonarnych czy niestacjonarnych. Studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: hodowli lasu, ochrony lasu, organizacji gospodarstwa leśnego, przyrodniczych podstaw leśnictwa, użytkowania zasobów leśnych. Przykładowy plan zajęć z podziałem na specjalności na rok akademicki 2019/2020 poniżej: http://wl.sggw.pl/dziekanat/plany.zajec/latosl-20-03-11 Więcej informacji na temat rekrutacji: https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/informator_got_2020_mniejszy.pdf
SGGW_WULS
Na leśnictwo wymaganymi przedmiotami podczas rekrutacji są biologia albo matematyka. W przypadku kandydatów z jednakową punktacją kwalifikacyjną dodatkowo jest uwzględniania punktacja z języka polskiego. Szczegóły zasad rekrutacji i przeliczania punktów znajdują się w "Informatorze dla kandydatów na studia 2020/2021": https://www.sggw.pl/image/data/SGGW/rekrutacja/informator/informator_got_2020_mniejszy.pdf Istnieje możliwość zmiany kierunku studiów pod warunkiem nieprzekroczenia granicy dopuszczalnej rozbieżności programowej (30 ECTS); istnieje możliwość w określonych przypadkach uzupełnienia różnic programowych. Informacje te również znajdują się w powyższym informatorze. O szczegóły prosimy pytać w Biurze Spraw Studenckich (Rekrutacja), tel. 22 593 10 20, e-mail: rekrutacja@sggw.pl Więcej informacji: https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja
22.05.2020
20.05.2020
Las 2020
Jakie specjalizacje oferuje uczelnia na kierunku Leśnictwo?
Agnieszka
Mam pytanie związane z liczeniem punktów. Czy przy przeliczaniu punktów na kierunek taki jakim jest leśnictwo uwzględnia się wynik maturalny z języka polskiego i podstawy z matematyki plus przedmiot z pośród? Czy tylko z wymaganych przedmiotów czyli w tym przypadku biologii albo matematyki. (Jest to dla mnie nie czytelne) Chciałam również zapytać o możliwość zmiany kierunku studiów czy np po inżynierze mogę przenieść się na Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich ze specjalizacją zwierzęta dzikie?- tak jak było w latach ubiegłych. Czy ta możliwość została cofnięta?
20.05.2020
20.05.2020
Karolina
Do kiedy jest rekrutacja?
SGGW_WULS
Na dietetykę wymagane przedmioty rekrutacyjne to biologia lub chemia - do wyboru. To jest wymóg na studia stacjonarne oraz niestacjonarne. W przypadku zarejestrowania się mniejszej liczby kandydatów niż planowany limit przyjęć, Uczelniana Komisja Rekrutacyjna może podjąć decyzję o zakwalifikowaniu do przyjęcia kandydatów, którzy dopełnili wszystkich wymogów związanych z rejestracją. Jednak to jest wyjątkowa sytuacja, dlatego radzimy aby zdać maturę z biologii lub chemii.
18.05.2020
18.05.2020
SGGW_WULS
Na weterynarię wymagana jest biologia oraz chemia.
Jakub
Dzień dobry czy są szanse dostać się na dietetykę niestacjonarną bez matury z biologii i chemii?
17.05.2020
13.05.2020
Paweł
Witam, jakie przedmioty są wymagane na weterynarię na SGGW?
SGGW_WULS
W rekrutacji na rok akademicki 2019/2020 limit przyjęć na logistykę wynosił 150 osób. Kandydatów na jedno miejsce było pięciu. Liczba punktów kwalifikacyjnych w poszczególnych etapach wynosiła od 59,50 do 61,04. Oczywiście zachęcamy do podjęcia próby i udziału w rekrutacji. Życzymy powodzenia!
06.05.2020
02.05.2020
Anna
Czy trudno się dostać na logistykę? Słyszałam różne opinie i zaczynam się powoli obawiać
Dominika
Jak przeliczyć punkty na fir lub ekonomię? Może jakieś opinie o tych kierunkach.
08.04.2020
06.04.2020
SGGW_WULS
Technologie energii odnawialnej to ciekawy kierunek łączący wiele dyscyplin, m.in. zagadnienia związane z energetyką, ekologią i inżynierią środowiska. Jest odpowiedzią na potrzeby rynku i gospodarki, a jego celem jest wyszkolenie specjalistów dla tworzącej się infrastruktury sektora energetyki odnawialnej i lokalnego rynku energii. Absolwenci tego kierunku są wszechstronnie przygotowani do rozwiązywania problemów związanych z racjonalnym wdrażaniem technologii energii odnawialnej, a także do planowania i projektowania rozwoju terenowej gospodarki energetycznej. Mają wiedzę z zakresu produkcji i przetwarzania energii ze źródeł odnawialnych oraz eksploatacji urządzeń je wykorzystujących. Informacje o punktach progowych na tym kierunku w ubiegłym roku można znaleźć tutaj - http://sok.sggw.pl/progi.php. Warto odwiedzić również stronę Wydziału Inżynierii Produkcji SGGW - http://wip.sggw.pl/pl/116. Zapraszamy!
ja
Cześć, myślę o kierunku technologie energii odnawialnej. Czy jest tu ktoś kto mógłby opowiedzieć coś więcej na ten temat i czy bardzo trudno jest się dostać.
01.04.2020
01.04.2020
SGGW_WULS
Jeśli marzysz o kierunku hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, to zapraszamy! Zajęcia obejmują zagadnienia dotyczące zwierząt utrzymywanych hobbystycznie (psy, koty, gady, płazy), hodowli zwierząt dzikich oraz szeroko rozumianej ekologii zwierząt i zoopsychologii. W programie studiów główny nacisk kładziemy na zasady prowadzenia hodowli zwierząt, warunki ich utrzymania oraz żywienia poszczególnych grup. Studenci zdobywają także wiedzę z zakresu bioróżnorodności oraz problematyki odnawiania i ochrony gatunków ginących. W czasie studiów studenci odbywają praktyki zawodowe m.in. w ogrodach zoologicznych i parkach dzikich zwierząt w kraju i za granicą, schroniskach dla zwierząt, ośrodkach hodowli zwierząt dzikich, parkach narodowych, prywatnych hodowlach zwierząt towarzyszących itp. Więcej informacji dotyczących tego kierunku można znaleźć na stronie wydziałowej: http://animal.sggw.pl/studia/kierunki/hioztid/. Miejscem, w którym można uzyskać szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji, jest Biuro Spraw Studenckich SGGW (e-mail: bss@sggw.pl). Zapraszamy do kontaktu:)
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich
Jest ktoś w stanie coś powiedzieć o tym kierunku? Jak z poziomem? Dużo praktyki? Dużo teorii? Jak wykładowcy?
30.03.2020
29.03.2020
Kaja
Witam, chciałabym poznać opinie na temat kierunków; ekonomia, żywienie człowieka i ocena żywności oraz zarządzanie. Warto?
Gość
Jak dla mnie wybór jest jasny, weterynaria. Lecznica weterynaryjna to mój cel. Myślę też o praktykach gdzieś za granicą, np. Afryka. Trzeba dużo się uczyć, to oczywiste. Zajęcia z chemii, anatomii, farmakologii, fizjologii, biologii. SGGW ma też własną Klinikę Małych Zwierząt. Każdy ma jakieś swoje zainteresowania. Na zootechnice też są ciekawe zajęcia, np. biochemia, genetyka, chów zwierząt czy biologia rozrodu. Kwestia zainteresowań i tego co chce się robić po studiach. Uczyć się trzeba wszędzie.
09.03.2020
05.03.2020
Lena
Hej. Myślę o weterynarii lub zootechnice. Podzielcie się opiniami z tej uczelni. Za i przeciw, atmosfera, prowadzący itp.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Studia na kierunku Logistyka na Wydziale Nauk Ekonomicznych SGGW prowadzone są na poziomie licencjackim. Studia trwają trzy lata w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym. Po ich ukończeniu możliwe jest podjęcie 2-letnich studiów magisterskich, zarówno w systemie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym, na trzech pozostałych kierunkach prowadzonych przez Wydział Nauk Ekonomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem specjalności Operator logistyczny oraz Logistyka w przedsiębiorstwie, na kierunku Zarządzanie. Informacje dotyczące zasad rekrutacji, opłat za studia zaoczne (niestacjonarne), regulamin studiów, plan roku akademickiego oraz wiele innych można znaleźć na stronie - http://www.wne.sggw.pl/student/studia-i-stopnia/. Studia na kierunku Logistyka na Wydziale Nauk Ekonomicznych SGGW odbywają się na poziomie studiów I stopnia (tzw. licencjackich) zarówno w systemie stacjonarnym (tzw. studia dzienne), jak i niestacjonarnym (tzw. studia zaoczne). Po więcej informacji zapraszamy na stoisko SGGW podczas Salonu Edukacyjnego Perspektyw w dniach 6-7 marca 2020 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
19.02.2020
18.02.2020
logistyka
czy ktoś ma rozeznanie w studiach logistycznych w Warszawie? myślę w pierwszej kolejności o szkołach państwowych, czyli właśnie SGGW, czy Akademia Sztuki Wojennej. Ale nie wykluczam SAN, WSBankowej czy WWSBiznesu. Może jest jakieś zestawienie rankingowe, porównanie programów, badanie zatrudnienia absolwentów, informacje o zarobkach po tych uczelniach? gdzie na stronie SGGW znajde więcej info o Logistyce (nie chodzi mi o ten informator pdf, tylko coś więcej, program jakiś). Czy Politechnika Warszawska nie ma studiów logistycznych? naprawdę?
SGGW_WULS
Obszerne informacje dotyczące rekrutacji znajdują się w zakładce "Rekrutacja" na uczelnianej stronie internetowej: https://www.sggw.pl/dla-kandydatow/rekrutacja Kolejnym miejscem, w którym można uzyskać szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji jest Biuro Spraw Studenckich SGGW (tel. 22 593 10 20, e-mail: bss@sggw.pl). Zapraszamy do kontaktu.
17.02.2020
17.02.2020
SGGW_WULS
Oczywiście. Biuro Spraw Studenckich jest do dyspozycji cały czas, nie tylko w okresie rekrutacji.
Gość
Opisał by ktoś jak to wygląda po kolei ze składaniem dokumentów ? Czy można te wszystkie formalności załatwić w czerwcu czy w lipcu też trzeba będzie jeździć na uczelnię skoro wyniki matur są w lipcu
12.02.2020
12.02.2020
Ciekawska
Czy z takimi pytaniami o dokumenty mogę dzwonić już teraz do biura spraw studenckich ?
SGGW_WULS
Chętnych jest dużo, bo to jest bardzo dobry kierunek. Matura rozszerzona daje więcej punktów, więc i szanse są większe.
07.02.2020
07.02.2020
gość
To zależy jakie masz zainteresowania. Oba kierunki fajne, dają duże perspektywy pracy.
Kaja
Co bardziej polecacie? Żywienie człowieka, czy dietetykę?
06.02.2020
06.02.2020
Sylwia8989
Czy dużo jest chętnych na kierunek meblarstwo? :) I czy nie zdając rozszerzenia z matematyki, fizyki, chemii itd. można się dostać?
SGGW_WULS
Sugerujemy kontakt z Biurem Spraw Studenckich. Tam dowiesz się wszelkich informacji związanych z rekrutacją na studia i samym podpisaniem dokumentów, tel. 225931020.
03.02.2020
01.02.2020
O
Ile trzeba mieć miej więcej punktów żeby dostać się na hodowlę i ochronę zwierząt?
Kacperoo
Czy jezeli ma sie tytul technika logistyka i aplikuje sie na logistyke to mozna liczyc na dodatkowe punkty podczas rekrutacji z tego tytułu
29.01.2020
27.01.2020
Ciekawska
Mam nieco bardziej złożone pytanie, wyjeżdżam na lipiec i na sierpień za granicę zarobić nieco pieniędzy na studia. Czy będzie mi to przeszkadzać w rekrutacji ? Czy w razie czego mogę podpisać papiery we wrześniu ?
SGGW
Zapraszamy na Dni Otwarte nie tylko w zorganizowanych grupach. Będą wykłady da uczniów szkół średnich oraz rodziców. Uczestnicy otrzymają informatory z zasadami przyjęć na poszczególne kierunki studiów w SGGW, a także dowiedzą się jakie przedmioty wybrać na maturze, żeby dostać się na wymarzony kierunek studiów. Podczas Dni Otwartych (24-25 stycznia, godz. 10.00-14.00, Centrum Wodne SGGW, ul. Ciszewskiego 6, bud. 49) zaprezentują się poszczególne wydziały - zapraszamy na stoiska.
24.01.2020
23.01.2020
Gość
Proszę o jakieś opinię na temat Turystyki
Gość
O super, na pewno przyjdę na dni otwarte 24 stycznia . Czy będzie tam ktoś kto oprowadzi mnie po szkole jeśli przyjdę prywatnie a nie zorganizowana grupą?
06.01.2020
03.01.2020
Socjo-log
Studia ciekawe, bardzo zaangażowani wykładowcy, a samo SGGW super - świetny kampus i warunki do studiowania.
Paweł
Jak oceniacie socjologie na sggw? Pozytywnie czy negatywnie i czemu?
02.01.2020
02.01.2020
SGGW_WULS
Jeśli marzysz o dietetyce to koniecznie zdawaj... nigdy nie wolno rezygnować z marzeń. Szczegóły dotyczące rekrutacji będzie można poznać podczas Dni Otwartych SGGW, które odbędą się w dniach 24 - 25 stycznia br. Zapraszamy!!!
Gość
Czy ciężko jest się dostać na dietetykę ? Marzą mi się studia na tym kierunku ale nie wiem czy chemia pójdzie mi na tyle dobrze I czy fakt że mam już ukończonego technika żywienia i usług gastronomicznych coś zmienia w rekrutacji ?
02.01.2020
20.12.2019
SGGW
Oczywiście, że tak! Nawet ostatnio odbył się Erasmus Day, na którym nasi studenci dzielili się swoimi przeżyciami z wyjazdów :) Zapraszamy na stronę https://www.facebook.com/esn.sggw/ - tam można skontaktować się z osobami, które udzielą wszelkich informacji.
Tom
CZy uczelnia organizuje wyjazdy w programie Erasmus?
19.12.2019
09.12.2019
SGGW
Ciężko to pojęcie względne ;) Tutaj znajdziesz progi punktowe jakie były na poszczególnych kierunkach, w tym na architekturę krajobrazu. W razie szczegółowych pytań zachęcamy do skontaktowania się z Biurem Spraw Studenckich pod nr. 22 59 310 20 lub mailem bss@sggw.pl. Pozdrawiamy
Lena
Czy na architekturę krajobrazu ciężko się dostać?
05.12.2019
27.11.2019
Kaja
Czy jakieś podyplomówki związane z zootechniką, weterynarią itp. polecacie na SGGW?
SGGW
Zdecydowanie bardziej na aspekt techniczny, chociaż i osoby o zacięciu artystycznym znajdą coś dla siebie
08.11.2019
07.11.2019
Luk
Cześć. Czy na meblarstwie nacisk położony jest na aspekt technologiczny, czy artystyczny?
Wojtek
Wybieram się na weterynarię. Pod uwagę biorę dowolną uczelnię oferującą ten kierunek. Jakie macie opinie o wet. na SGGW? Zajęcia praktyczne, kadra, atmosfera itp.
22.10.2019
29.08.2019
Julita
Poproszę o opinie na temat kierunku pedagogika:)
Ola
Hej , wiecie coś może na temat kierunku projektowanie ogrodu z domem rodzinnym ?
05.08.2019
08.07.2019
izka
Ile mniej więcej punktów trzeba mieć na technologię żywności?
Pff
Kazali robić mojemu chłopakowi praktyki poza Warszawą, a my się tak kochamy, że nie wytrzymamy bez siebie miesiąca. Nie pozdrawiam i nie polecam, a na zajęciach to w kolorowanie się bawią, po czym na egzaminie rzeczy z kosmosu.
06.07.2019
21.06.2019
bp
warto!
seba
Ochrona środowiska na SGGW - warto? czy Politechnika?
19.06.2019
13.06.2019
alicja
Studenci weterynarii z różnych uczelni! Piszcie, co myślicie o swoich studiach? Rozważam Poznań i Wrocław, ale inne miasta też wchodzą w grę.
Zrozpaczona studentka wnoz vol.2
Jedyne o czym myślą koordynatorzy poszczególnych przedmiotów to to żeby zarobić, żeby mieć jak najwięcej pieniędzy. Studenci na tym wydziale nie są traktowani poważnie, niektórzy mogą poprawiać dane kolokwia, niektórzy nie. Osoby które się uczą z dnia na dzień nie są doceniane. Osoby wykldające bądź prowadzące ćwiczenia mają wygórowane ambicje nie biorąc pod uwagę ogółu. Osoby typu dziekani są obojętni na losy swoich uczniów, nie potrafią bądź nie chcą odpowiedzieć na podstawowe pytania. Zdecydowanie nie polecam tego wydziału uczeni jesteśmy niepotrzebnych rzeczy, przedmiotów. Jest to chyba uczelnia która zarabia najwięcej. Nikt nie powinien być traktowany w ten sposób.
28.05.2019
24.05.2019
Gdzietakasa
Zarobki po SGGW to ponury żart. 3,5 roku studiów ogrodnictwa na WOBIAK i dostaje najniższą krajową.
Zrozpaczony studentka wnoz
Jeżeli chodzi o wydział nauk o zwierzętach to to jest jakiś żart po prostu. Idąc na studia myślałam, że będę mieć styczność z inspirującymi, wspaniałymi wykładowcami, ciekawymi zajęciami oraz że w końcu będę się uczyć tego co mnie interesuję. W programie są zajęcia, na których nie uczymy się rzeczy przydatnych do przyszłej pracy po tym kierunku. Sprawiedliwych i fajnych koordynatorów zliczę na palcach jednej ręki. Studenci są traktowani nierówno. Pracownicy wydziału widzą studentów jako szansa na zarobek. Uczniowie z niewiadomych przyczyn są nie dopuszczani do popraw, poprawy są robione jeżeli już, na absurdalnie trudnym poziomie z materiału, którego nie powinno nawet być. Wykładowcy potrafią być chamscy i nieprzyjemni. Pod koniec roku w wyniku tego wszystkiego zostaje 1/3 studentów, a tylko nieliczni zaliczyli wszystko bez warunku. Wydział obecnie nastawiony jest głównie na zarobek, a szkoda, bo oferta dydaktyczna uczelni wydaje się bardzo ciekawa i przyszłościowa. Ogólnie rzecz biorąc jest mi bardzo przykro, że jesteśmy jako studenci tak traktowani.
22.05.2019
12.05.2019
Poszukujący
Gastronomia i hotelarstwo? Jak oceniasz? Znasz kogoś kto mógłby ocenić? Jaki inny kierunek polecasz?
Magda
Cześć. Możecie powiedzieć coś na temat kierunku Finanse i rachunkowość w trybie zaocznym magisterka. Czy ciężko jest się utrzymać, czy jest dużo nauki? Jak jest z zajęciami w piątki, czy wykładowcy bardzo zwracają uwagę na obecność w tym dniu na zajęciach?
06.05.2019
02.05.2019
nadziejaumieraostatnia
siema, mam pytanie. mam szanse sie dostac na informatyke/informatyke i ekonometrie z wynikami: polski ~70%, matma podstawa ~60%, angol podstawa i rozszerzenie ~90? czy nawet nie myslec o tym kierunku z tak smiesznymi wynikami? nie mam nikogo znajomego na sggw i niestety nie mam jak podpytac :/ czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz i z gory dziekuje! :)
Logistyka
Planuje wybrać się w tym roku na SGGW kierunek logistyka. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek opinie o tym kierunku. Trudno się dostać?
10.04.2019
06.02.2019
o informatyce
musiałbyś porównać programy nauczania na Informatyce, zwłaszcza że jest taka masa specjalności, że w zależności od wyboru konkretnej masz określone zajęcia, Generalnie obszar IT to ogrom i prędzej czy później musisz się stać specjalistą w jakimś weższym zakresie, no nie ma innej opcji, nie znam Wydz. Informatycznego na SGGW, ale opinię uczelnia jako taka ma dobrą, chyba jedną z lepszych jeśli chodzi o państwowe w Wawie co do pozytywnej atmosfery na uczelni.
informatyka na SGGW
jak się ma Informatyka na SGGW do Informatyki na Politechnice Warszawskiej? macie jakieś rozeznanie w temacie? z jaką maturą dostaliście się na Informatykę? Jakieś porady?
31.01.2019
06.01.2019
Magda
Witam, szukam informacji na temat kierunku "Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich" lub kierunków podobnych. Bardzo bym chciała porozmawiać z kimś kto jest w stanie opowiedzieć coś o uczelni, czy warto tam studiować, jak wyglądają lekcje, praktyki, czy wykładowcy są dobrzy itd. Albo skierować mnie w jakieś miejsce gdzie mogę znaleźć takie informacje. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Kontakt: madzikes@vp.pl
Filip
Bardzo jestem zadowolony z kierunku informatyka. Dużo ciekawych wykładowców, praktyków. Uczelnia ma bardzo dobry dojazd ze względu na metro na Urysynowie.
31.10.2018
27.10.2018
Polecam SGGW
Polecam z całego serca! Dlaczego? Piekny budynek, bardzo bogata uczelnia, naprawdę SGGW jest chyba najbogatszą uczelnią w kraju. Ja studiuje weterynarie i jestem bardzo zadowolona. Sam Ursynów bardzo fajny blisko metro to najważniejsze.
Weterynaria - pytanie o kierunek
Witam. Mam pytanie do osób, które rekrutowały i studiują weterynarię niestacjonarną na SGGW. Pozim zapewne wysoki jak wnioskują inne opinie. Jednak czy trudno jest się dostać na uczelnię? Wyniki z matur mam takie: 15 % chemia rozszerzona i 33% biologia rozszerzona. Wiem, że nie są to wysokie noty, jednak czy miałabym szansę na dostanie się na studia? Zależy mi na zdobyciu jak największej wiedzy i umiejętności, dlatego decyduję się tylko na tę uczelnię. Czy warto jednak poprawić wynik matur? Rekrutował już ktoś z takim podobnym wynikiem na tę uczelnię na weterynarię i się dostał? Proszę o odpowiedź.
03.09.2018
19.08.2018
Dietetyka
Czy jest tu ktoś kto studiuje dietetykę na SGGW? Jeśli tak, to polecacie, czy lepiej wybrać Wum?
Indeks w Kieszeni
Z opinii kursantów, którzy rekrutowali mając już indeks w kieszeni, wiemy, że ma bardzo praktyczne podejście do studentów. Zapraszamy do powiększenia grona i naszej społeczności na https://indekswkieszeni.pl/
17.08.2018
10.08.2018
Zagubiona
Hej. Wiecie coś o studiach na kierunku meblarstwo na sggw? Czy potrzeba tam jest teczka z jakimiś pracami ?
Eenie meenie miney mo
Hejka. Czy ktoś wie jaki był próg punktowy w 2017 na technologię żywności i żywienia człowieka??? Chodzi mi o studia I stopnia stacjonarne. I ogólnie jak oceniacie uczelnie i ten kierunek na niej. Dzięki z góry :D
06.07.2018
02.07.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
finanse i rachunkowosc niestacjonarne
Czy studiuje ktos niestacjonarnie na finansach i rachunkowosci?
23.06.2018
13.06.2018
Kroppa
Jeśli chodzi o leśnictwo na SGGW to mogę trochę o tym powiedzieć. Ogólnie studia fajne, ciekawe, dużo wyjazdów. Co do zajęć to różnie, jak to na studiach, zależy od przedmiotu i prowadzącego. Będą zajęcia, o których będziecie pamiętać do końca życia, a i takie co będziecie chcieli o nich zapomnieć po wyjściu z sali. Zdarzają się również różne cyrki, ale to chyba na każdej uczelni, jednym z największych moich cyrków był taki, że prowadzący podał wyniki z poprawy zaliczenia ćwiczeń, godzinę przed zaliczeniem wykładów, a bez zaliczenia ćwiczeń, nie można było przystąpić do pisania wykładów. Co do ludzi, to w sumie spoko. Zdarzają się orły, które są na prawdę zajarani lasem, ale i też tacy co nie wiedzą za bardzo co tu robią. Co do poziomu kształcenia, to jest ok, tylko potem ciężko ze znalezieniem pracy w zawodzie :/
maturzystka
Mógł by ktoś powiedzieć coś o budownictwie?
15.05.2018
30.04.2018
Gosia
Jakie macie opinie na temat kierunku informatyka i ekonometria na tej uczelni? Czy informatyka od samego początku jest na bardzo zaawansowanym poziomie? Proszę obecnych studentów i absolwentów o wyrażenie swojego zdania na ten temat. Warto wybrać ten kierunek?
Olka
Chciałam studiować logistykę w Warszawie, była to jedyna publiczna uczelnia mająca ten kierunek w swojej ofercie, więc długo się nie zastanawiałam nad wyborem. Nie żałuję, jestem bardzo zadowolona i polecam serdecznie! Zajęcia bardzo ciekawe, trzeba się trochę przyłożyć przy sesji oczywiście, ale jak to się mówi "dla chcącego nic trudnego".
28.02.2018
16.02.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
weterynaria
Jak duża jest konkurencja na weterynarii? z jakimi maturami się dostaliście i ile jest dziewczyn na roku? Jakieś wskazówki i rady dla zainteresowanych tematem?
11.02.2018
22.01.2018
alehandro
zadna inna szkola w Polsce nie daje takich szans na miedzynarodowa kariere w najlepszych korporacjach jak sggw, przy tym niesamowity nacisk na wpajanie wartosci, sto lat dla dr Mossakowskiej oraz perelek z Wageningen
milena
Moglby Mi ktos napisac czy mam szanse na logistyke bez matury rozszerzonej z matematyki , ale rozszerzenie z angielskiego i geografi?
15.01.2018
31.10.2017
matt92
Świetna uczelnia! Szczerze polecam architekturę krajobrazu!!
K
Jest tu ktoś z leśnictwa, albo chociaż orientuje się jak te studia wyglądają? Na maturze zdaję biologię, geografię i rozszerzony angielski. Czy bez rozszerzenia z matmy w liceum dam sobie radę? Bo z dostaniem się nie powinno być problemów, ale nie wiem co potem. Pod uwagę biorę leśnictwo, albo górnictwo i geologię na AGH, ale tu też plany krzyżuje mi matma ;) Jaka jest atmosfera na studiach? Czy wykładowcy są w porządku w stosunku do studenta? I pytanie ogólne odnośnie uczelni - jak wyglądają lektoraty z języków? Jest tylko angielski, czy są też inne języki? I ile godzin w tygodniu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
03.10.2017
02.10.2017
odp dla Natalia
Nasza trójka z UM mieliśmy już podstawy opanowane i tam pogłębialiśmy wiedzę. Ale było na tych studiach z nami kilka osób zupełnie nowych i radziły sobie z materiałem. Myślę, że jeśli będziesz miała odpowiedni wkład własny w przyswajanie materiału to zdecydowanie poradzisz sobie na stanowisku specjalisty ds. zamówień publicznych. Wykładowcy super liga i specjaliści więc na pewno mogą Cię sporo nauczyć. P.S. Myślę że dobrze wybrałaś i będziesz zadowolona. Dwaj nasi znajomi z UM wybrali się na identyczne studia do innej państwowej uczelni (która niby jest nr 1) ale byli mocno rozczarowani. Zapłacili 6500 zł (czyli 2500zł więcej niż na SGGW) ale poziom był marny. Kilku profesorów, którzy nie mieli pojęcia o zmówieniach powymądrzało się jaki to system SZP jest ważny i tyle. Przyszedł były Prezes UZP do nich który tam wykładał i który ponoć obejmował patronatem tylko te uczelnie gdzie prowadzi lub prowadził zajęcia. Rzucił parę haseł i bon motów i się zmył. I takie to były dla nich studia. 2 osoby były, które coś im sensownego wniosły - resztę marnie oceniali .
Natalia
Dla Marli: Ja prawdopodobnie rozpocznę od października Zamówienia Publiczne na SGGW. Czy masz może więcej informacji? Czy studia te będą wystarczające żeby rozpocząć samodzielnie pracę na stanowisku specjalisty ds. zamówień publicznych?
26.09.2017
21.09.2017
odp dla Marli
Byłam wraz z dwójką znajomych z pracy "Urząd Miasta" na Studiach Podyplomowych Zamówienia Publiczne SGGW dwa lata temu. Ja i znajomi byliśmy bardzo zadowoleni. Warunki do studiowania ok, wykładowcy merytoryczni praktycy. Sporo nam pomogli rozwiązać naszych dylematów z pracy. Początkowo wybrałam się na te studia dla samego papierka i skuszona bardzo dobrą ceną w porównaniu do konkurencyjnych uczelni. Po ukończeniu studiów widzę że było mi potrzebne uporządkowanie mojej wiedzy pomimo, iż się zajmuje zamówieniami od 8 lat. Z czystym sumieniem mogę polecić te studia podyplomowe na SGGW.
karko9
Mam pytanie do osób, które w tym roku dostały się na weterynarie. Interesuje mnie jaki % uzyskaliscie na maturze z biologii i chemii a także jak poszły podstawy.
12.09.2017
28.08.2017
Ciekawa
Może mi ktoś napisać czy trudno się dostać na Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich? Jakie są opinie o tym nowym kierunku?
do Ciekawa
Już pewnie nie oczekujesz odpowiedzi ale dla przyszłych pytających - warto. Bardzo mi się podoba podejście do studenta, dobra infrastruktura uczelni, wiadomo - pedagogika to nie medycyna ale jak chcesz się opieprzać 3 lata to raczej szukaj innej uczelni ;)
23.08.2017
27.07.2017
Marli
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów podyplomowych na SGGW? Chodzi mi o zamówienia publiczne ? Jaki jest poziom trudności, jacy są wykładowcy ?
marli
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów podyplomowych? Chodzi mi o zamówienia publiczne ? Jaki jest poziom trudności, jacy są wykładowcy ?
27.07.2017
05.07.2017
Ciekawa
Czy warto studiować na SGGW pedagogike?
WNE
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak jest na kierunku Zarządzanie na magisterce na SGGW? Czy trudno, czy łatwo, o co chodzi z tym podziałem na małe (chyba kilkuosobowe) grupy?
29.06.2017
27.06.2017
kate
Uczelnia bardzo dobra, na wysokim poziomie. Skończone mam tu 2 kierunki (zootechnika i rolnictwo) wykwalifikowana kadra akademicka, w dziekanacie również można uzyskać wszelkie niezbędne informacje.
Tina
cięszko się dostać na logistykę?
27.06.2017
31.05.2017
Kandydatka
czy ktoś może sie wypowiedzieć który lepszy kierunek ekonomia czy fir?bo raczej po komentarzach które tu przeczytałam nie biore pod uwagę zarządzania, moi znajomi też mi odradzają :(
Weterynaria
Chciałbym dowiedzieć się ile mniej więcej trzeba mieć procent z rozszerzeń z biologii i z chemii, żeby myśleć o weterynarii? Z biologią nie ma u mnie problemu, ale z chemią może być max jakieś 75%. Mam szanse się dostać?
28.05.2017
26.05.2017
Technologia żywności
Co sądzicie o technologii żywności i żywieniu człowieka na SGGW? Studiuje ktoś? Jaki klimat? Czy z maturą na ok. 40% z chemii lub biologii mam szansę się dostać?
matma
Jasne, to nie jest zły wynik, ja miałam niewiele wyższy ;)
19.05.2017
10.05.2017
Maturzystka
Czy mam szansę dostać się na finanse i rachunkowość zdając tylko z rozszerzeń matematykę na około 60%?
Natalia
Hej! Czy osoby, które nie zdają biologii ani chemii, tak naprawdę tylko podstawa z matmy, polskiego i angielskiego by była brana pod uwagę - maja szanse dostać się na gastronomię i hotelarstwo? Niestety zdaje tylko rozszerzona geografie, a chciałabym iść na ww kierunek :( czy opłaca się w ogóle rejestrować?
07.05.2017
29.04.2017
okularnica
hej :) mam pytanko dotyczące wydziału ekonomicznego, chce się przenieść w tym roku z innej uczelni na ten wydział, czy przepiszą mi oceny? jak atmosfera między ludźmi i kontakt student-wykładowca? polecacie sggw?
do: Maturzystka2017
Przedmioty rekrutacyjne na tym kierunku to: matematyka, język obcy nowożytny, język polski/geografia/wiedza o społeczeństwie/historia , więc jak najbardziej masz szansę! Powodzenia!
28.04.2017
22.04.2017
Beata
Może ktoś wypowiedzieć się o kierunku informatyka i ekonometria (mgr. zaoczne) ? Czy osoba, która ma licencjat z ekonomii da radę 'przejść' przez ten kierunek ?
Maturzystka2017
Czy mam szanse dostać się na Finanse i Rachunkowość zdając matme, polski, angielski na podstawie i polski angielski wos na rozszerzeniu ?
18.04.2017
21.02.2017
hodowla i ochrona dzikich zwierząt
Jak dla mnie: kierunek bardzo ciekawy skupiający się głównie na zoologii, oczywiście nie ominie się ekologii czy zoopsychologii. Studia ciekawe, praktyczne, jak porównywałam opinie z koleżankami z zootechniki, miałam wrażenie, że hodowla i ochrona jest zdecydowanie ciekawsza.
Re22
Co możecie powiedzieć na temat kierunku "hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich" na SGGW? ;)
20.12.2016
14.12.2016
rozczarowana
Robiłam magisterkę na WNE z zarządzania i powiem jedno: jestem mega zażenowana. Pierwszy rok a dokładnie II semestr jest najcięższy ze wszystkich, mnóstwo wiedzy teoretycznej kilka projektów naraz nawet 3 egzaminy w jednym dniu. Zero praktyki. Przedmioty specjalnościowe dopiero na 2gim roku mgr. W dodatku specjalność zarządzanie i marketing w przedsiębiorstwie absolutnie nie ma nic wspólnego z nazwą. Szukać przedmiotów związanych z marketingiem to jest jak szukanie igły w stogu siana. Na powyżej wymienionej specjalności są takie przedmioty jak: zarządzanie i finansowanie oświaty, konsument i innowacje, Zarządzanie gospodarstwem rolniczym TQM z elementami 6 sigma System HACCP w produkcji i dystrybucji żywności Prawo żywnościowe i znakowanie żywności Modele kompetencyjne w ZZL Kapitał ludzki w organizacjach przyszłości Inwestycje zagraniczne przedsiębiorstw Auditor wewnętrzny systemów zarządzania jakością wg ISO. Takie przedmioty są do wyboru na specjalności związanej z marketingiem. Żenada po prostu żenada. Jeśli będziecie chcieli wybrać się na magisterkę na WNE to stanowczo odradzam. Jest bardzo mała szansa pogodzenia studiów z pracą i wykładowcy mało łaskawie patrzą się na osoby pracujące. PS. na SGGW nie przepisują ocen z przedmiotów które zaliczyło się na poprzedniej uczelni!! Mój kolega skończył ekonomię mgr na sggw i poszedł dodatkowo na zarządzanie też na mgr , powtórzyły się 3 przedmioty z mgr, ten sam sylabus i podobni prowadzący i wiecie co? NIE PRZEPISALI MU OCEN i znów musiał się męczyć z tymi samymi przedmiotami.
rozczarowana
Robiłam magisterkę na WNE z zarządzania i powiem jedno: jestem mega zażenowana. Pierwszy rok a dokładnie II semestr jest najcięższy ze wszystkich, mnóstwo wiedzy teoretycznej kilka projektów naraz nawet 3 egzaminy w jednym dniu. Zero praktyki. Przedmioty specjalnościowe dopiero na 2gim roku mgr. W dodatku specjalność zarządzanie i marketing w przedsiębiorstwie absolutnie nie ma nic wspólnego z nazwą. Szukać przedmiotów związanych z marketingiem to jest jak szukanie igły w stogu siana. Na powyżej wymienionej specjalności są takie przedmioty jak: zarządzanie i finansowanie oświaty, konsument i innowacje, Zarządzanie gospodarstwem rolniczym TQM z elementami 6 sigma System HACCP w produkcji i dystrybucji żywności Prawo żywnościowe i znakowanie żywności Modele kompetencyjne w ZZL Kapitał ludzki w organizacjach przyszłości Inwestycje zagraniczne przedsiębiorstw Auditor wewnętrzny systemów zarządzania jakością wg ISO. Takie przedmioty są do wyboru na specjalności związanej z marketingiem. Żenada po prostu żenada. Jeśli będziecie chcieli wybrać się na magisterkę na WNE to stanowczo odradzam. Jest bardzo mała szansa pogodzenia studiów z pracą i wykładowcy mało łaskawie patrzą się na osoby pracujące.
14.12.2016
12.12.2016
Rozczarowana studentka I roku
Jestem bardzo zawiedziona tą uczelnią i prawdopodobnie od października ją zmienię. Zacznę od tego ze na zajęciach często są podawane błędne informacje, przez co ciężko się czegoś nauczyć i przygotować do kolokwium czy sesji, kontakt z kimkolwiek jest możliwy tylko w tradycyjny sposób, spotykając się oko w oko z prowadzącym (pod warunkiem ze uda wam się go złapać). Ponadto prawie nikt nie odpowiada na maile, ehms to żart, nie ma tam kompletnie nic, obecności, punktów, nic. Prowadzący mylą pojęcia kolokwium i wejściówka co może nie jest jakimś szczególnym wykroczeniem ale mnie razi, bo na początku kompletnie nie było wiadomo czego się spodziewać. Budynki są zaprojektowane przesadnie symetrycznie i ciężko się w nich odnaleźć. Uczelnia funkcjonuje do godziny 20 co również jest ogromnym minusem bo uwierzcie mi, ciężko się skupić na przyswajaniu nowych informacji o godzinie 19 gdy jesteś na nogach od 6. Poza tym część przedmiotów jest robiona na "odwal się", informacje na tablicach bywają błędne i nie zgadzają się z rzeczywistym stanem rzeczy.
życzliwy student SGGW
Jeśli ktoś chce wybrać się na wydział ekonomiczny stanowczo odradza. Prowadzący poza nielicznymi wyjątkami bezczelni i w dodatku często bez wiedzy. Są tutaj prowadzący od wszystkiego którzy poprowadzą każde zajęcia jak i wielcy doktorzy ba nawet profesorowie który mówią ciągle o tym samym. Na pytanie z sali nie odpowiadają bo nie wiedzą. Nie mam pojęcia jak to się dzieje ale tak jest. O dziekanacie tego wydziału i osobach w ogóle nim zarządzającym nie wspomnę. Sami chcą uczyć zarządzania a nie mają o tym zielonego pojęcia. Tak jak licencjat był do przełknięcia pomimo powtórek z rozrywki tak magisterka to jakaś porażka. Nie ma tu żadnej kontynuacji a jedynie powtarzanie materiału. Ba prowadzący nie widzą nic złego w tym że wytłumaczą coś od początku dla osób które są z innego kierunku nijak nie współgrającego. Dla mnie żenujące. Radzę omijać tę uczelnię bo słyszę że i inne wydziały maja podobny burdel jak WNE. Szkoła szczyci się że jest taka nowoczesna i w ogóle a w rzeczywistości to głęboki PRL.
07.12.2016
23.11.2016
luźne info
moja znajoma przeniosłą się z PW na SGGW, właściwie to nie miała wyjścia bo nie zdobyła zaliczeń po I semestrze, wycisk mieli mega na polibudzie, był płacz i histeria. Zrobiła poł rou przerwy i poszła od nowego na SGGW. To typ raczej ambitej bestyjki, ale mówi że klimat jest nie do porównania lepszy, sympatyczniejszy, ludzie bardziej życzliwi, nie ma nagonki i presji, ogólnie jest zadowolona. Aha - nie wiem, jaki kierunek teraz wybrała mówiła mi, ale zapomniałąm. Na PW było to coś z matematyką.
NIka
Może ktoś napisać coś o dietetyce? Jak to wygląda na tej Uczelni czy lepiej celować w WUM?
15.11.2016
30.10.2016
Pazii
Pierwszy rok jest najtrudniejszy ale to chyba reguła na większości uczelni i kierunków. Najwięcej zajęć, dość obszerne egzaminy dlatego polecam się przyłożyć, potem będzie już z górki. Nie zostawiaj nauki na ostatnią chwilę bo zwyczajnie nie dasz rady. Przez pierwszy rok trzeba przebrnąć żeby na 2 było już łatwiej.
kk006
Cześć! Właśnie rozpoczynam swoją przygodę na kierunku Ochrona Środowiska na SGGW, czy ktoś mi może coś powiedzieć na temat pierwszego roku ? Jak to wygląda? Czy jest dużo nauki? Pytam ponieważ studiuje jeszcze jeden kierunek tylko że zaocznie.
02.10.2016
01.10.2016
Radek
Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
radomski
w Bydgoszczy jest świetny kierunek ZOOFIZJOTERAPIA, czy ktoś wie czy coś takiego będzie na SGGW?
27.08.2016
09.07.2016
buum
Witam, czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat budownictwa? Czy jest ciężko? Lżej jest na zaocznych czy dziennych?
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
06.07.2016
02.07.2016
Ola
Myślę o wyborze kierunku Meblarstwo na SGGW. Czy ktoś mógłby podzielić się opinią o tym kierunku? Warto się na niego wybrać?
Studentka zaoczne
Jadą na opinii którą wyrobili sobie lata temu...studentami sie nie przejmują no bo po co wypłata będzie z warunków...załatwić coś w dziekanacie graniczy z cudem ( a dziekanat powinien być po to żeby można było załatwić wszystkie sprawy (no chyba ze sie mylę ) tak wcale nie jest). Języki są porażką...wymagają a nie nauczą...Dziekanat językowy...Panie tak miłe ze mówią do widzenia i rzucają słuchawką..... Dodam jeszcze ze sesja zaczyna sie w lipcu zazwyczaj wiec jest to najdłuższe nauczanie.
29.06.2016
22.06.2016
Maturzystka
Czy cięzko jest się dostać na ekonomie? jakie mniej wiecej trzeba miec wyniki? Jaki jest wybór zajęć w ramach wf?
helmut43
czy może się ktoś wypowiedzieć na temat pedagogiki na SGGW?
07.06.2016
05.06.2016
Kandydatka
Witam, stoje przed ważnym wyborem jakim są studia. Jaki kierunek polecacie na SGGW? (z naciskiem na matmę)
Masha
trudno jest dostać się na ogrodnictwo ewentualnie ewentualnie zootechnikę?
12.05.2016
11.04.2016
maturzystka
Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat budownictwa-zaoczne. Ciężko jest się dostać i ukończyć ten kierunek?
(nie)Studentka
Może jednak zbyt ostro wyraziłam się o kadrze, bo wszystko zależy, na kogo się trafi.
11.04.2016
10.04.2016
(nie)Studentka
No cóż, zaliczyłam wszystko i to z całkiem dobrą średnią [ponad 4], więc troszkę się mylisz. :)
do (nie)studentka
Czy przypadkiem nie pomyliłaś uczelni? Albo lepiej! Nie zaliczyłaś przez lenistwo jakiegoś przedmiotu i chcesz wyrzucić złe emocje obsmarowując naprawdę dobrą uczelnię? Studiuję na SGGW i nie zgadzam się z ani jednym Twoim słowem!
09.04.2016
09.04.2016
(nie)Studentka
Studia Technologia Żywności i Żywienie człowieka na SGGW to teoretycznie najlepsze studia żywnościowe w Polsce - teoretycznie ;) Z każdej strony represje, brak poszanowania dla studenta, wprowadzanie zamętu wśród studentów. Studenci również nie są lepsi - osoby, które nie umieją liczyć ani podstaw matematyki przechodzą na następne semestry. Jak to możliwe, by przy kierunku INŻYNIERSKIM mieć problemy z podstawowymi działaniami matematycznymi? Czysty wyzysk i zarabianie na warunkach, ale wszystko działa w obie strony w przypadku osób, które ciągną stypendia na oszukanych papierach.
zaciekawiona
Hej :) studiuje ktoś z Was na tej uczelni meblarstwo? Chętnie poznam Wasze opinie i opis tego kierunku od strony uczęszczających.
18.03.2016
14.03.2016
paula
Witam was. Chcialabym za rok od marca isc na podyplomowe z zarzadzania gastronomia. Czy jest w stanie sie ktos wypowiedziec?
Magel
Trudno się dostać na kierunki typu: zootechnika, ochrona środowiska, ogrodnictwo? pytanie kieruje to zeszłorocznych maturzystów ;)
08.03.2016
05.03.2016
Agnes
Studiuję ochronę środowiska i jestem zadowolona ze studiów. Aczkolwiek oprócz przyjemności jest też sporo nauki, ale wiadomo- po coś się na studia idzie... Część budynków jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych, ale niestety nie wszystkie. Dużą zaletą tej uczelni jest fakt, że budynki są dość blisko siebie i w przypadku gdy studiujemy międzywydziałowy kierunek nie przeszkadza aż tak bardzo chodzenie z budynku do budynku jak to jest na niektórych innych uczelniach. Bardzo ciekawymi wydarzeniami na tej uczelni nie tylko dla studentów są Ursynalia i Dni otwarte SGGW, na które na prawdę warto pójść. Akademiki różnią się standardem- są takie które bardziej przypominają zwykłe mieszkania są i takie które są w nieco gorszym standardzie, ale ogólnie tragedii nie ma. Blisko jest przychodnia dla studentów oraz biblioteka, gdzie są miejsca ciszy a także miejsca gdzie ze znajomymi można omawiać projekty, rozmawiać. Na uczelni znajduje się sporo parkingów na ziemnych oraz jeden spory parking podziemny z zielonym dachem (nowość :) ). Ogólnie prowadzący są różni, ale jeśli się umie to się zda. Polecam, jeśli ktoś się zastanawia nad wyborem studiów to SGGW jest dobrym wyborem przynajmniej jeśli chodzi o nauki przyrodnicze.
jenny07
Właśnie rozpoczęłam studia podyplomowe na SGGW, jestem bardzo zadowolona. Długo rozważałam czy kontynuować naukę, ale prawdą jest, że ukończenie podyplomówki , tak jak powiedziała osoba wcześniej, daje nam większe perspektywy w znalezieniu lepszej i bardziej satysfakcjonującej pracy. Polecam portal http://studiapodyplomowe.net.pl/, który świetnie przybliży temat studiów podyplomowych.
18.02.2016
02.01.2016
hans
ja miałem taki plan ale jednak wybrałem podyplomówkę w lekko innym kierunku, o nieruchomościach trochę czytałem, ponoć zrobienie podyplomówki z tego jest bardzo pomoce w znalezieniu konkretnej pracy nie polegającej tylko na siedzeniu za biurkiem za najniższa krajową...
123456
Hej czy ktoś wybiera się na studia podyplomowe z zarządzania nieruchomościami ?
13.10.2015
25.09.2015
Samanta
Jest ktos na kierunku architektura krajobrazu? Czy trudno jest, jaka jest ogólnie atmosfera?
syl.92
Studiuję bezpieczeństwo żywności i po 2 latach studiów muszę stwierdzić, że SGGW w Warszawie to szkoła prezentująca bardzo wysoki poziom. Nauki jest na prawdę sporo, tylko systematyczna praca gwarantuje sukces, gdyż nie da się tak obszernego materiału ogarnąć na 2 dni przed egzaminem... Wykładowcy w porządku, atmosfera na uczelni również, panie z dziekanatu też da się oswoić ;)
03.08.2015
09.06.2015
Janek I. - Rusty Sparks
Przychylam się do prośby Damiana. Co powiecie o NIESTACJONARNEJ, INŻYNIERSKIEJ INFORMATYCE? Opłaca się studiować? Dobry czy niski poziom? Ktoś studiował, ma doświadczenia z tym kierunkiem studiów na SGGW i mógłby opisać swoje doświadczenia? Z góry dziękuję.
budownictwo
kto jest na Budownictwie i może napisać więcej, jak się tu studiuje?
31.05.2015
22.03.2015
gastronomia i hotelarstwo
jakieś opinie o tym kierunku?
drewno
Studiuje ktoś na kierunku technologia drewna? Interesują mnie opinie, czy warto tam iść, czy gdzieś indziej?
07.01.2015
13.05.2014
logistyka
jak jest na kierunku Logistyka? interesuje mnie wszystko, wiec piszcie, jak trudne zajęcia, jacy wykladowcy, jaki odsiew po pierwszym roku, itd.
bongo
moja dziewczyna tu studiuje - ani ona, ani nikt z jej znajomych z sggw nie powiedzą niz złego na uczelnię, wiadomo ze zawsze cos sie znajdzie w sesji, co podniesie cisnienie, ale ogolnie mówią, że spox
31.01.2014
31.01.2014
KoT
MINUSY: rektor Szymański nie lubi studentów! - na kampusie skończyła się zabawa i grillowanie, kampus niestety umarł :( Oprócz tego robi krzywe numery i niestety nie zachowuje się na poziomie w relacjach pozamedialnych. Ma dwie twarze - jedną na pokaz, drugą prywatną... Na wydziałach jest różnie - na WMW niektórzy prowadzący bardzo skutecznie utrudniają życie studentom, nie próbują nawet zobaczyć "człowieka w człowieku" - i to najczęściej ci uczący najtrudniejszych przedmiotów. Co z tego, że akademiki ładne, jak nie ma tam studenckiego życia? Co z tego, że nowoczesne sale, jak się ich nie używa? Co z tego, że jest centrum wodne, jak nikt nie może tam wchodzić? Co z tego, że na WMW jest dużo ćwiczeń, jak większość jest prowadzona w formie seminariów? (W tym chirurgia!) Co z tego, że jest możliwość wyjazdów na zagraniczne praktyki, jak niektórzy prowadzący nie pozwolą na pisanie egzaminu w innym terminie przez wzgląd na taki wyjazd? (nawet wcześniej niż wszyscy! nawet nie można się umówić na odpowiedź ustną zamiast pisemnej ze wszystkimi). Jestem studentką, która jest w 1 kategorii stypendialnej, dla mnie bomba. Ale kolega nie trafił na tą listę, chociaż teoretycznie by się załapał - bo inni nie pooddawali indeksów (a liczy się 10% z tych co oddali) - i to nie z własnego lenistwa, tylko przez prowadzących, którzy potrafią wpisywać oceny 2 miesiące, a jeszcze w dodatku kilku osobom się nie podpisać. Ale tutaj oczywiście rektor dał termin ostateczny i kolega wylądował pod kreską. I podobno teraz są jakieś jaja z akademikami - nie liczą w ogóle kto ile zarabia, tylko kto pierwszy ten lepszy! A potem brakuje chętnych - i koleżanka w trójce mieszkała 2 miesiące sama. Musieli zwerbować ludzi spoza uczelni. Nie podoba mi się jak jest zarządzana uczelnia. Bardzo niefajnie. A ci którym uda się uczepić stołków tworzą sobie kółko wzajemnej adoracji i tak trwają bez sensu.
lalamido
dostalam sie na technologie zywnosci i zywienie czlowieka teraz dochodze do wniosku ze zle zrobilam,Nie mam zamilowania do zywnosci,raczej mi po drodze matematyka ,finanse,administracja.Zaluje ,no ale coz za gapowe sie placi.Zaczne studia ,zobacze moze polubie w co watpie.
20.09.2013
17.09.2013
za Łódź dziękujemy
ktoś oszalał z tymi wpisami o Łodzi, juz trzeci raz widzę ten sam wpis, jak ktoś szuka info o SGGW, to raczej mało prawdopodobne, by zainteresowala go szkola w Łodzi, nie wiem Bartek, co z tego masz, ale daruj sobie Stary, bo to przegięcie jest
szymi
znajoma teraz bedzie na II roku technologii żywienia bodajże, ona jest zadowolona, gorzej, ze gada tylko o studiach i o niczym wiecej z nia nie porozmawiasz, może tam hodują dziewczyny jak rosliny :-)
11.09.2013
29.08.2013
kasiaabsolwentka
Sesja letnia 21lipiec! pierwszy zjazd -ostatni weekend WRZEŚNIA, wykłady w piątki od 8 rano. NA ZAOCZNYCH. Jedna możliwa nieobecność na zajęciach. dziekanat czynny tylko w tygodniu do godziny 15 tylko w tygodniu. ZERO CHODZENIA NA RĘKĘ STUDENTOM. Tylko dajcie kasę i mamy was gdzieś. Studiowałam tam również dziennie było super, ale zaocznie to POMYŁKA. Pani Rektor niech się Pani ogarnie bo to jest absolutny brak szacunku dla ludzi, którzy PRACUJĄ i chcą się kształcić.
absolwent biotechnologii
Widząc, co się dzieje z SGGW (włączenie biotechnologii do wydziału ogrodniczego), odradzam naukę tutaj. Równia pochyła.
08.08.2013
21.07.2013
metiu
Dostałem się na żywienie człowieka i ocenę żywności-dzienne. słyszałem że pierwszy semestr najtrudniejszy, sama chemia i matma. Może wiecie coś więcej na temat tego kierunku???
nowa
dostałam się na żywienie człowieka i ocenę żywności (zaoczne), czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś o tym kierunku ? czy jest ciężko się utrzymać ?
10.07.2013
07.07.2013
dada
Możecie powiedzieć coś na temat kierunku finanse i rachunkowość w trybie zaocznym? Czy ciężko jest się utrzymać, czy jest dużo nauki? A no i jak z matematyką, bo słyszałam że z tym jest ciężko...
chemik
szukam studiów związanych z chemią, wpadł mi w oko kierunek technologia żywności i żywienie człowieka, czy ktoś udzieli mi informacji jak te studia wyglądają, jacy są wykładowcy, czy to w ogóle kierunek warty polecenia? zauważyłam też że na ten kierunek są bardzo niskie progi, czy to znaczy że poziom też taki niski?
23.06.2013
04.05.2013
Technik
Czy trudno jest się dostać na budownictwo ?
Basia
Bardzo chciałam dostać się na finanse i rachunkowość do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ale mimo niezłych wyników z matury nie udało się w pierwszej, drugiej, trzeciej rekrutacji... Żałuję i nadal mnie tu ciągnie dlatego będę próbować dalej, może w tym roku mi się uda :)
18.04.2013
02.04.2013
Biolog
Kierunek wiodący, przynajmniej taki powinien byc... Jednak atmosfera tej uczelni pada, prestiż i wyposażenie także. Nikt nie zastanawia się nad programem studiów, który jest przestarzały i przepełniony. Wydział uczy zgodnie z zasadą - nauczymy was wszystkiego, czyli niczego. Dla ludzi wybierających się na mgr, specjalnośc mikro - nie tutaj. Nie ma czasu na robienie badań, nie ma czasu na rozwijanie umiejętności czy pogłębianie zainteresowań. O pracy i zdobywaniu doświadczenia można pomarzyc.
Pani Biolog
Prestiż, zdecydowanie wyższa poprzeczka niż na UW. Jednak od wielu znajomych (i sama) stwierdzam, że coś złego dzieje się z tą uczelnią. Jest ciężko, wymagająca kadra. Jednak co można powiedzieć o uczelni, która nie ma pieniędzy na badania w ramach pracy mgr?
18.03.2013
22.02.2013
Dzikus20
Szkoła przyjazna, otwarta, wykładowcy gotowi pomóc. Kierunki interesujące i odpowiednie na panujące zapotrzebowanie. Ogromna biblioteka, WiFi wszędzie, swobodny dostęp do komputerów, duży kampus i eleganckie akademiki! Polecam! :)
maturzystka
zastanawiam sie nad SGGW zdaje dodatkowo rozszerzony polski i geografie. mysle na zarzadzaniem z matmy ucze sie na dobre 3 dam rade? druga opcja jest pedagogika. NAJWAZNIEJSZE CZY DOSĆ ŁATWO SIE DOSTAĆ?
09.02.2013
14.11.2012
aleks
Czy ktoś tu może skończył Inżynierię Środowiska, jak z pracą po SGGW? czy zwracają uwagę na to że to nie politechnika?
TAK
Nazwa nic nie znaczy :) wcale nie jest dużo kierunków związanych z rolnictwem. Można studiować na SGGW coś, co zupełnie mija się z gospodarstwem wiejskim :) dlatego nie ma co się przejmować nazwą. A szkoła jest naprawdę bardzo dobra. Trudno jest się dostać, progi są bardzo wysokie więc samo to już świadczy o poziomie. Znam wiele osób, które wiele by dało, żeby studiować właśnie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie :)
05.11.2012
01.09.2012
liwia
Ogólnie to szkoła główna gospodarstwa wiejskiego w warszawie troche mnie odpycha nazwą, ale z drugiej strony wiem że oferowane przez nią kierunki sa bardzo na czasie, kiedy właśnie duży nacisk kładzie się na rolnictwo, wspierane często przez fundusze europejskie. z tego względu zastanawiam się nad tą uczelnią. jaki jest tutaj najbardziej przyszlosciowy kierunek?
policjant
Zawsze interesowałam się naukami przyrodniczymi, już w podstawówce przyroda była moim ulubionym przedmiotem. Dlatego wybrałam się na studia na kierunku leśnictwo. Nikt z mojego otoczenia nawet się nie dziwił. Studia są super, szczególnie lubię zajęcia w terenie! Nie ma to jak uczyć się czegoś co się lubi!
06.08.2012
06.08.2012
adarr
Studiuje na SGGW, ogólnie to najbogatsza uczelnia w Polsce więc sprzęty, aule, sale zajęć są bardzo ładne i na wysokim poziomie. Na uwagę zasługuje też duży, ładny kampus na którym można się integrować ze studentami;) Wykładowcy różni, czasem są totalnie na luzie, a czasem się trafi ktoś u kogo trzeba się ostro wziąć za naukę bo ciężko zaliczyć, ogólnie do przejścia;) Poziom nauczania w miarę wysoki, choć niektóre przedmioty nie potrzebne,Ilość nauki zależna od kierunku, ja studiuje Ogrodnictwo i Architekturę Krajobrazu więc nauki dużo, na socjologii czy pedagogice bardzo mało:)
anna
spoko staż właśnie skończyłam, właśnie dzięki tej uczelni się na niego dostałam, bardzo fajnie że coś takiego ofarują. Samej byloby mi ciężko coś znaleźć, ale otrzymałam pomoc od uczelni i było naprawdę super! ;)
01.08.2012
01.08.2012
nina
studiowałam tutaj ochronę środowiska, mogę powiedzieć tyle: nauka nauka nauka nauka, bez końca, wykładowcy wymagają... uczysz sie zdajesz nie uczysz sie nie zdajesz przynajmniej na moim wydziale, co do ludzi to panuje nieustająca rywalizacja o oceny (przynajmniej w mojej grupie)
weterynaria
@bardzook: jak tu jeszcze kiedyś zajdziesz i to przeczytasz to daj znać jakie miałaś wyniki. ja też chcę dostać się na weterynarię bo zawsze twierdziłam że wolę leczyć zwierzęta niż ludzi, w domu mieliśmy kilka psów i kotow i miałam do nich dobrą rękę. niestety boję się matury z biologii, że może nie pójść mi wystarczająco dobrze i zrujnować wszelkie nadzieje na studia, dlatego w tym roku chcę wykuć cały materiał!
19.07.2012
19.07.2012
weterynaria
@bardzook: jak tu jeszcze kiedyś zajdziesz i to przeczytasz to daj znać jakie miałaś wyniki. ja też chcę dostać się na weterynarię bo zawsze twierdziłam że wolę leczyć zwierzęta niż ludzi, w domu mieliśmy kilka psów i kotow i miałam do nich dobrą rękę. niestety boję się matury z biologii, że może nie pójść mi wystarczająco dobrze i zrujnować wszelkie nadzieje na studia, dlatego w tym roku chcę wykuć cały materiał!
bardzook
Ja jestem studentką na kierunku weterynaria.Było ciężko się dostać, ciężko jest też się utrzymać. Ale warto, bo jednak weterynarz to zawód ktory zawsze będzie potrzebny, choć czasem żałuję że nie wybrałam stomatologii. Jednak ogólnie to niestety to czego uczymy się w szkołach nie stanowi prawie żadnej podstawy dla wiedzy przyswajanej podczas studiów, jest duży przeskok z materiałem i na to trzeba się przygotować Ale jak już się wpadnie w rytm to jest dobrze.
11.07.2012
06.07.2012
marta
wydaje mi się, ze jak szkoła jest tak znana to nie będzie problemu z liczbą chętnych. Ja złożyłam papiery na towaroznawstwo, i mam nadizeję że będzie wystarczająca ilość osób żeby go otworzyć ale też nie aż tak dużo, żebym się nie dostała :))
frage
w ogóle popularna jest ta szkoła, otwierają wszystkie kierunki? bo ja jestem zainteresowana architekturą krajobrazu, ale nie mam pojęcia jaka tu jest tendencja. jest tutaj poza tym jakiś egzamin wstępny?
28.06.2012
17.05.2012
tyga
swietne jest to, ze stworzyli cała witryne dla kandydatow, wszystko przejrzyste i proste do ogarniecia, naprawdę zachęcające. chciałabym studiować technologię drewna, bo mój tata też ukończył ten kierunek, tylko obawiam się, że nie podołam... :(
fałnd
bardzo dobra uczelnia, co potrafi się ustawić. załatwia nam płatne staże na wakacje, która inna szkoła tak robi ? Z tego co się orientuj, to jest ich naprawdę mało. Polska trochę kuleje jeśli chodzi o te staże i praktyki. naprawdę warto tutaj studiować, jeśli ktoś ma zainteresowane zbliżone do profilu kształcenia, bo w innym wypadku nic tutaj dla siebie ciekawego nie znajdzie i na samej uczelni też się nie odnajdzie
17.05.2012
31.03.2012
sggwww?
A mnie znowu, to się wydaje, że ta szkoła, to ewidentnie pod jakąś agroturystykę lub hodowlę krów. Z całym szacunkiem dla hodowców itp, ale tak trochę na siłę dorzucone są niektóre kierunki i nie pasują mi do nazwy uczelni, co też koliduje trochę z wiarygodnością prezentowanej w danym zakresie wiedzy i nauczania
easy
Z tą fajnoością bym nie przesadzał, bo można się grubo przejchać, aczkolwiek jak będziesz się uczył to nie będzie problemu - tak mi się przynajmniej wydaje :)
21.03.2012
29.02.2012
Dzz
Podoba mi się ta szkoła. Akademik jest gites, a podobno nauka nie taka trudna bo profesorowie fajni :)
tofastinf
Już jutro dzień otwarty ! Nie przeocz - przyjdź i dowiedz się więcej sam !
24.02.2012
12.02.2012
ponadto
Ponadto chciałem zauważyć, że skoro jesteś dobrym maturzystą, to na pewno odnajdziesz wiele informacji na temat szkoły, która Cię interesuje, chociażby na jej własnym www. Weterynaria jest wdzięczna, ale często zabija ambicję. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Nie ma co się jednak zniechęcać, jeśli robi się coś, co się wybrało świadomie, czuje się misję do spełnienia, to na pewno wszystko się ułoży jak trzeba
do Michala
o uczelnie sie nie martw, jest spoko, poziom dosc wysoki, za nazwe i papier sie wstydzic nie bedziesz, pozostaje tylko pytanie, czy masz swiadomosc jaki kierunke wybierasz? sory, jelsi urazam ambitnego maturzyste, bo jesli jestes dobry, to nie ma sprawy, natomiast musisz wiedziec, ze weterynaria zwyczajnie nie jest kierunkiem latwym i co gorsza, wcale nie jest po niej latwo o prace
11.02.2012
10.02.2012
Michał
w tym roku piszę maturę i zastanawiam się nad dalszą nauką na SGGW na weterynarii, ale nie mam żadnych informacji na temat tej uczelni, ktoś pomoże?
gospodarz
Bardzo dobra szkoła, jeśli chcesz się kształcić w kierunkach gospodarczych. Serdecznie polecam, zwłaszcza, że kadra jest przyjazna i bardzo dobrze uczy - zero problemów ( chyba, że ktoś jest kompletnym gamoniem)
30.01.2012
27.01.2012
Remik (dzieki PSL)
Bardzo ciekawy artykul podrzucony nizej, w sumie zadna mnowosc, zawsze byly, sa i beda uklady i ukladziki, jak ktos ma chodzy u profesora, to ma luzik i zaliczenie w kieszeni,
quiz
Wbrew pozorom uczelnie tego typu są coraz bardziej popularne.
23.01.2012
18.01.2012
Yeti
ekh... nie wiedziałem że to jeszcze istnieje? przydatne?
zych2
Uczelnia ma wysoki poziom i cieszy się dobrą opinią. Ale jak trafi sie element szkodliwy nieprzystosowany społecznie w szeregach studentów, to i SGGW nie pomoże.
28.12.2011
13.12.2011
krystek
Och Karolu 2 - jesteś tak samo żenujący, jak ten film. Pzdr!
Och Karol 2
to na SGGW nie kształcą wysoko wyspecjalizowanych gospodyń wiejskich dla okolicznych podwarszawskich wiosek?
12.12.2011
06.12.2011
krystek
Jako absolwent i obecny student tej szkoły, mogę powiedzieć, że to bardzo fajne miejsce, z którym mocno się identyfikuję. Kampus jest ogromny - liczy kilkadziesiąt budynków, z których każdy jest wyspecjalizowany w innych dziedzinach nauki. Kadra profesorska, to najwyższa klasa światowa. Wielu wykładowców bierze udział w europejskich i światowych sympozjach, konferencjach naukowych. Atmosfera jest bardzo przyjazna. Wszystko jest jak najbardziej ok! :)
Zbig
Bardzo dobra uczelnia. Kierunki techniczne prowadzone przez specjalistow, profesorow, swietnych doktorow, zangazowanych magistrow. Nie wiem jak rolnicze, ale ogolnie poziom na calej uczelni jest bardzo wysoki. Na inzynierii srodowiska po pierwszym roku odpadli ci, ktorzy mieli zwis i raczyli przyswoic minimum. Przewaga facetow. Ale jest co wyhaczyc na innych wydzualach. Ja jestem zadowolony. wybralem SGGW dla rangi dyplomu, wiem ze z takim papierem nie powinienem miec problemow na rynku pracy.
01.06.2011
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu