• TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 00-927 Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, (+22) 552 00 00, rekrutacja@wpia.uw.edu.pl

Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego to najstarsza jednostka w strukturze uczelni. Jego tradycje sięgają XVIII wieku i nauczania w Szkole Rycerskiej.

Wydział może poszczycić się największym księgozbiorem prawniczym w Polsce. Kadrę dydaktyczną stanowią wybitni specjaliści i praktycy prawa, wśród absolwentów znajdują się osoby zajmujące wysokie stanowiska w instytucjach państwowych. Zajmuje wysokie miejsca w rankingach dotyczących perspektyw zawodowych absolwentów czy zdawalności na aplikacje.

Realizowany program Erasmus + umożliwia udział w zagranicznych studiach w uczelniach Islandii, Norwegii, Liechtensteinu oraz Szwajcarii.

Ofertę kształcenia Wydziału stanowią kierunki prawnicze, administracyjne, a także związane z pomocą humanitarną.

Sprawdź szczegóły dotyczące studiów oraz terminów i warunków rekrutacji na WPiA UW.


Ocena uczelni

8.36 / 10
87 głosów

Opinie (46)
Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, WPIA UW

gosia
polecacie tu prawo? rozważam jeszcze UJ.
13.09.2022
20.06.2022
Michał
Witam serdecznie, zastanawiam się nad rekrutowaniem na magisterskie (zaoczne) studia z administracji. Związku z tym chciałbym poznać opinie innych. Czy polecacie WPiA na UW, pod kątem studiów zaocznych? Dodam, iż licencjat mam z innej dziedziny, a z administracji posiadam podstawową wiedzę; czy wówczas mam szanse sobie poradzić na magisterce? Bardzo proszę o opinie!!
Karol
Jak się studiuje prawo? Słyszałem różne opinie, biorę pod uwagę uczelnie niepubliczne albo inne miasto. Każda opinia cenna!
25.01.2022
01.09.2021
WPiA UW
odpowiedź dla Agata z dnia 31.08.2021
Agata, do 13 września 2021 r. trwa rekrutacja na kierunki: - Prawo, studia jednolite niestacjonarne - Samorząd terytorialny i polityka regionalna, studia I stopnia stacjonarne - Administracja, studia I stopnia stacjonarne - Administracja studia I stopnia niestacjonarne - Administracja, studia II stopnia stacjonarne - Administracja, studia II stopnia niestacjonarne - Prawo finansowe i skarbowość, studia II stopnia niestacjonarne Szczegółowe informacje dotyczące poszczególnych kierunków są dostępne na stronie rekrutacja.wpia.uw.edu.pl. Zachęcamy też do dołączenia do grupy dla kandydatów na studia: https://www.facebook.com/groups/2339470239488846/, gdzie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania!
Agata
Rozumiem, że rekrutacja na prawo jest zakończona i nie ma dodatkowego naboru? Ale na administrację można jeszcze rekrutować??
31.08.2021
17.05.2021
WPiA UW
odpowiedź dla Bezpiecznik z dnia 16.05.2021
Jak najbardziej! Studiując na WPiA UW już od pierwszego semestru możesz samodzielnie układać grafik swoich zajęć, dzięki czemu łatwiej jest pogodzić naukę z pracą i rozwijaniem zainteresowań.
Bezpiecznik
Witam, bardzo serdecznie mam następujące pytanie. Czy da się pogodzić pracę na pełen etat 8 - 16 ze studiami na kierunku prawo niestacjonarne?
16.05.2021
03.03.2021
Lol
Gdzie jest trudniej, na prawie skarbowym czy ogólnym prawie?
Ada
No właśnie, kiedy będą szczegóły rekrutacji na UW?
23.02.2021
10.02.2021
Jola
Nie ma chyba informacji podsumowujących poprzednia rekrutację (progi punktowe) ani na stronie wydziałowej, anie UW. Nie ma też jeszcze informacji o przyszłorocznej rekrutacji na IRK.
Kaja
Jak się studiuje na tym wydziale? Ciężko się dostać? Myślę o prawie skarbowym.
03.02.2021
30.11.2020
Justyna
Administracja, gdzie znajdę informację o tym jakie progi punktowe trzeba osiągnąć żeby się dostać bez problemu?
Majka
Jakie były progi w tym roku na prawo? Ciężko się dostać na UW?
20.10.2020
13.09.2020
Nick
ja na drugim roku miałem średnią coś ok. 4,4 i dostałem, a rok później koleżanka miała chyba 4,5 i nie dostała. Co roku się to zmienia. Jest chyba tylko notka, że nie możesz być w plecy z żadnego przedmiotu i minimum 4.0 czy jakoś tak, wtedy możesz składać i liczyć, że dostaniesz
@Liza
Nie ma już stypendium naukowego (chyba, że dla studiów III stopnia, ale to inna kwestia). Obecnie wysoka średnia pozwala uzyskać Stypendium Rektora. Nie ma zasady, że jakaś średnia gwarantuje to, bo otrzymuje je 10% najlepszych studentów z danego kierunku (osobno dla I i II stopnia). Możesz mieć średnią 4.5 i nie dostać, a ktoś 4.2 i otrzymać, bo mógł brać udział np. w konferencjach naukowych, napisać artykuł do czasopisma etc. lub być na innym kierunku.
13.09.2020
13.09.2020
Liza
Pytanie trochę na wyrost. Od jakiej średniej jest stypendium naukowe?
Wydział Prawa i Administracji UW
odpowiedź dla NOHA z dnia 05.08.2020
Koszt studiów to 12 000 € (w trzech ratach po 4 000 €; kwota obejmuje 4 semestry, czyli dwa lata studiów). Proszę pamiętać, że rekrutacja odbywa się do 12.08.2020 r., przez stronę: https://apply.nohanet.org/ W razie dalszych pytań, prosimy o kontakt z Biurem NOHA: Tel. +48 22 55 24 367 E-mail: noha@uw.edu.pl
06.08.2020
05.08.2020
NOHA
Mam pytanie o studia numanitarian action. Jesli chodzi o semestry mobilności, jak wygląda kwestia kosztów? Czy to jest już skalkulowane w opłatę za kształcenie?
00000
Witam, w przypadku rozłożenia opłaty za studia zaoczne (administracja, I stopnia), która wynosi 5400 zł na 3 raty w jakich miesiacach dokonuje się opłat? Pozdrawiam!
29.07.2020
29.07.2020
Wydział Prawa i Administracji UW
odpowiedź dla mozestudent2020 z dnia 27.07.2020
Próg 50 pkt. to próg, który jeśli osiągniemy, może zarejestrować się na kierunek (inaczej nie przepuści nas system). Niestety nie ma gwarancji, że zostaniemy zakwalifikowani. Kandydaci dostają się w ramach limitu miejsc, a lista tworzona jest od najlepszego do najgorszego wyniku (w razie przekroczenia limitu osób, zakwalifikowane zostają te, które się w nim mieszczą, pozostałe osoby są na liście rezerwowej). Inna sprawa, że na studia zaoczne bardzo rzadko limit przekraczany jest podczas I tury rekrutacji, więc nie powinno być problemu z zakwalifikowaniem :)
mozestudent2020
dzień dobry, Czy na studia zaoczne dostaje się każdy, kto przekroczy próg kwalifikacjyjny? Np. prog kwalifikacji na danym kierunku wynosi 50pkt (studia zaoczne) po przeliczeniu wychodzi mi że będę miał 53pkt czy mam gwarancję dostania się na zaoczne studia?
27.07.2020
27.07.2020
nati2020
Witam, w przypadku rozłożenia opłaty za studia zaoczne (administracja, I stopnia), która wynosi 5400 zł na 3 raty w jakich miesiacach dokonuje się opłat? Pozdrawiam!
Wydział Prawa i Administracji UW
odpowiedź dla Kasia z dnia 18.06.2020
Cześć! Tak, rekrutacja odbywa się przez stronę internetową IRK w terminie 12.08-11.09.2020 r. - należy założyć indywidualne konto, wypełnić swoje dane osobowe i te dotyczące wykształcenia oraz załączyć zaświadczenie z dziekanatu o uzyskanej średniej i ukończonym roku studiów, a także kartę przebiegu studiów. Wszystkie szczegółowe informacje i wymogi znajdziesz na stronie: https://irk.uw.edu.pl/pl/offer/PRZENIES2020/programme/NWJ-PR/?from=field:P_PR
18.06.2020
18.06.2020
Kasia
Czy jest możliwość przepisania się z prawa niestacjonarnego na prywatnej uczelni na prawo niestacjonarne na UW?
Wydział Prawa i Administracji UW
odpowiedź dla PRAWO FINANSOWE I SKARBOWOŚĆ z dnia 11.05.2020
Cześć! Prowadzimy ten kierunek już od kilku lat - trzymamy kciuki, może ktoś z naszych absolwentów będzie mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z perspektywy studenta :) Opłata 6500 zł to koszt jednego roku studiów, można ją rozbić na raty. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony i zapoznania się ze szczegółowymi informacjami o kierunku, przedmiotami i sylwetkami prowadzących: http://rekrutacja.wpia.uw.edu.pl/oferta/prawo-finansowe-i-skarbowosc/
12.05.2020
11.05.2020
PRAWO FINANSOWE I SKARBOWOŚĆ
Kto studiuje kierunek - PRAWO FINANSOWE I SKARBOWOŚĆ? Czy to jest nowość w tegorocznej rekrutacji? Jeżeli są tutaj studenci, którzy już to studiują - uprzejmie proszę o podzielenie się wrażeniami ze studiów :-) ile jest prawa a ile kwestii ekonomicznych? Koszt 6500 zł to jest rok czy semestr?
Stara
Czy są chętni powyżej 30tki?
02.02.2020
09.09.2019
Joe
Witam. Chcialbym sie przekwalifikowac (studiowalem bezpieczenstwo narodowe) i isc na podyplomowe z rachunkowosci i rewizji finansowej. Czy jest bardzo ciezko? Rachunkowosc na wysokim poziomie? Bardzo dziekuje za kazda odpowiedz
Patryk
Jakieś opinię o administracji na UW? Z góry dziękuje za pomoc
31.03.2019
19.03.2019
ocena
Wydział PiA UW ma mega wysoką ocenę, zarówno tutaj - 9,18 punktów, jak i ogólnie w rankingach.
zainteresowany
Cześć, czy komuś z was udało się poprzez oceny przenieść się z niestacjonarnego prawa na stacjonarne? Słyszałem o takiej możliwości, ale jestem ciekaw, jak wygląda to w praktyce :)
14.07.2018
18.06.2018
9,27 pkt.
dlaczego ktoś pisze, że mają słabą ocenę??? Przecież powyżej 9 punktów to mało które uczelnie mają, zerknijcie sobie na ranking z zestawieniem. Moim skromnym zdaniem to mega wysoko :-)
prawo finansowe i skarbowość
czy to od tego roku jest realizowane? czy są już studenci tego kierunku i mogą coś więcej od siebie napisać dla młodszych kolegów?
08.06.2018
08.06.2018
pytanie
jak mieliście zdaną maturę, żeby się dostać na prawo?
Maturzysta
Czy w roku 2017/18 został utworzony kierunek I stopnia administracji?
23.05.2018
23.05.2018
Gosc
Jakie jest wasze zdanie na temat administracji na tym wydziale?
rasty
czy znajdę gdzieś na stronie wydziału informacje n temat losów absolwentów? interesują mnie, jaki procent osób które ukończyły prawo an UW pracuje później w zawodzie, a jeszcze dokłądniej rzecz ujmując dostało się na aplikację i staje się prokuratorami, sędziami, radcami prawnymi, itd. Czy w ogóle są takie badania realizowane?
16.11.2017
17.05.2012
ów
Najlepszy wydział w Polsce, najlepsze prawo w Polsce, tylko weź się przebij po zakończeniu studiów.. to już nie jest takie hop siup, ale warto robić to, co Cię interesuje. Tym bardziej na takiej uczelni. Co myślicie o prawie na UW ? czy podzielacie moje zdanie ?
jobb
Jeśli się do niego odnieść, jako odrębnej od UW jednostki, to trochę mi się to nie podoba. Jednak w całości, jako UW WPiA brzmi lepiej, uczy się lepiej, płaci się nam lepiej niż wam po takich samych wydziałach w innych miastach.
31.03.2012
21.03.2012
deadhaters
PRZEREKLAMOWANY to ten wydział NIE JEST ! never. Najlepszy w kraju , każdy chciałby dyplom ukończenia właśnie tego wydziału na tym uniwerku - nie oszukujmy się, ludzie zazdroszczą, dlatego hejtują.
rememberThat
Z tymi limitami, to racja. Uniwerek to też instytucja i biznes, trzeba jakoś na siebie zarabiać. Prawo zobowiązuje. To nie wpływa na jakość kształcenia - najlepszą w Polsce przypominam !
18.03.2012
24.02.2012
jamywy
Dlaczego taka słaba ocena najlepszego prawa w Polsce? Czy może to, że jest to \"najlepsze\" prawo, to tylko bujda ? Nie ma was tutaj?
ziomek
Słyszałem, że pomimo limitu miejsc na studia dzienne jest wiele osób, które płaci i studiuje razem ze \"zwykłymi\" stacjonarnymi studentami. Czy tak naprawdę się dzieje? I czy nie koliduje to w jakimś stopniu? Mam zamiar iść do Warszawy lub Krakowa, gdzie z takimi komentarzami się nie spotkałem..
12.02.2012
30.01.2012
zdanee
Dużo pracy i nauki, ale jeśli sumiennie podchodzisz, to zdasz na pewno. Niemniej odsiew jest naprawdę spory, ale też perspektywy po studiach bez koneksji prawniczych są raczej przykre.
Piort
Z tym koszeniem to jest różnie. Ale zasadniczo trzeba dużo wkuwać żeby się utrzymać. Wg mnie jeśli się sumiennie uczyć to zdasz
23.01.2012
18.01.2012
Mali
Czy dużo odrzucają ludzi po I roku? Słyszałam, że na prawniczych kierunkach to jakby norma
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Politechnika Poznańska
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Politechnika Częstochowska
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Gdański
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Opolski
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Akademia Zamojska
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu