• TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Artystyczna w Warszawie

uczelnia niepubliczna, woj. mazowieckie, 04-005 Warszawa, ul. Siennicka 6a, (+22) 621 39 65, wsa@wsa.art.pl

Wyższa Szkoła Artystyczna w Warszawie to pierwsza w kraju niepubliczna uczelnia artystyczna kształcąca w dziedzinie charakteryzacji teatralno-filmowej, kostiumu i rekwizytu scenicznego oraz projektowania graficznego. Warto zaznaczyć, iż jest to jedyna w Polsce szkoła kształcąca charakteryzatorów na poziomie studiów licencjackich. Uczelnia stawia na połącznie wiedzy o sztuce z zajęciami praktycznymi. Wykładowcy to wybitni profesorowie, cenieni i uznani artyści i specjaliści, będących praktykami zawodowymi ze ogromnym dorobkiem.

Program studiów został dostosowany do aktualnych wymogów rynku pracy. Duży nacisk szkoła kładzie na realizację praktyk stwarzających szansę na zdobycie doświadczenia zawodowego oraz dających możliwość współpracy przy projektach artystycznych realizowanych przez instytucje kultury w Polsce i za granicą. Osoby poszukujące kierunków artystycznych mogą bliżej przyjrzeć się ofercie WSA w Warszawie i zapoznać się z zasadami rekrutacji.


Ocena uczelni

7.26 / 10
57 głosów

Opinie (49)
Wyższa Szkoła Artystyczna w Warszawie, WSA Warszawa

Student
Jako studentka mogę powiedzieć, że program uczelni bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo nauczyłam się wielu rzeczy, których nawet nie wiedziałam jak bardzo chce się nauczyć :) poznałam mnóstwo przesympatycznych i kreatywnych ludzi, nauczyciele i cała kadra są bardzo życzliwi i pomagają z każda sprawą, a sam klimat jaki panuje w uczelni uważam za bardzo przyjazny. Jeśli, zależy ci tylko na makijażu to myśle, że lepiej zrobić szybki kurs. Ale jeśli chcesz liznąć tego artystycznego świata, poznać najróżniejsze techniki, szyć stroje i budować scenografie, malować obrazy na płótnie jak i na ludziach czy robić odlewy własnych rzeźb, po prostu stworzyć coś pięknego i móc to pokazać światu, to jest to miejsce, w którym można się artystycznie wyżyć :)
25.07.2022
03.01.2022
Uczelnia
odpowiedź dla beqa z dnia 16.12.2021
Wybór każdej wyższej szkoły artystycznej wiąże się z tym, że kandydat poznaje spektrum przeróżnych dziedzin sztuk plastycznych, ponieważ jego celem jest uzyskanie tytułu artysty. Program w Wyższej Szkole Artystycznej jest ułożony zgodnie z wymogami Ministerstwa Edukacji i Nauki dla Uczelni Wyższych. Artysta bez wiedzy o rysunku, malarstwie czy historii sztuki nie ma racji bytu. Dlatego też bardzo trafnym komentarzem jest to, że nie jesteśmy szkołą, która kładzie nacisk na jedną z dziedzin jak przyspieszony kurs. Pozostawiamy „przestrzeń na oddech” w postaci zaprezentowania wachlarzu twórczych możliwości, z których, w dalszej drodze doświadczeń czy edukacji II stopnia, student może obrać kierunek, w którym świetnie się odnajduje. Taka osoba wybierze swoją ścieżkę kariery świadomie tylko wtedy, kiedy będzie miała przedstawioną różnorodność. Obecne czesne w Wyższej Szkole Artystycznej w Warszawie jest jednym z najniższych w Polsce, biorąc pod uwagę szkoły i uczelnie o profilu artystycznym. W kwestii zajęć charakteryzacji są one objęte autorskim programem, który został specjalnie dostosowany do wymogów panujących na rynku pracy i środowisku artystycznych. Jednak najlepszą naszą rekomendacja są nasi absolwenci, których nasza Uczelnia inspiruje i pobudza twórczo, w sposób skutkujący pracą przy największych produkcjach i wydarzeniach artystycznych, nasi absolwenci mają własne firmy i odnoszą sukcesy, są szanowanymi artystami, pracownikami telewizji i innych znamienitych instytucji kultury i sztuki.
beqa
Jak za tę cenę o wiele lepiej zainwestować w kursy i uczyć się na własną rękę. Oprócz bardzo wysokich czesnych trzeba fundować sobie wszystkie materiały, wprowadzają także zajęcia dodatkowe - płatne i obowiązkowe ;) Łącznie miesięczny wydatek na pokrycie czesnego, wszystkich materiałów, kosmetyków, farb, pędzli i tony innych rzeczy wynosi grubo powyżej 1100zł. Od szkoły wzamian nie dostaje się wiele. Wykładowcy w większości są w porządku, zależy na kogo się trafi. Warto tez wspomnieć jak wyglądają zajęcia z charakteryzacji - pokaz trwający 30min, a zaraz po nim bez żadnej możliwości przećwiczenia techniki lecimy z zaliczeniem na ocenę. Raz wykonując makijaż samymi brązami usłyszałam, że jest zbyt różowy i cyk ocena w dół. Także ta szkoła ma sens tylko jeśli komuś bardzo zależy na studiach samych w sobie i chce liznąć po troszku każdej artystycznej dziedziny, ale żadnej nie nauczyć się do perfekcji.
16.12.2021
03.09.2021
Spoko
Czesne to nie tylko opłata za materiały, ale także za wszystkie zajęcia, które odbywają się w szkole. A jest ich naprawdę dużo. I różnorodnych. Jeśli kogos interesuje TYLKO makijaż albo tylko charakteryzacja, to lepiej niech idzie na jakiś kurs.. Za to jesli ktoś chce czegoś sie nauczyć, łaczyć kilka dziedzin sztuki jak malarstwo, rzeźba, kostium i charakteryzacja i...jeszcze dostać licencjat. To jest to jedyna taka szkoła. Mi dużo dała. Pozdrawiam.
JLo
Do komentarza niżej: Twoi rodzice płacą dwa razy więcej za podstawówkę brata, bo ma tam z pewnością wykwalifikowaną kadrę, masę zajęć i infrastrukturę. Pieniądze wpłacane WSA się rozpływają. Za takie czesne można kupić naprawdę dużo kosmetyków, a nawet zestawów dla każdego studenta i zatrudnić lepszą kadrę. A co jest w zamian? Kilka ciemnych podkładów i obskórnych farbek do ciała przeterminowanych 5 lat... Większość osób nosi wyłącznie swoje kosmetyki ze względów higienicznych i z racji na to, że w szkole nie ma nawet korektorów czy produktów do brwi itp. Moim zdaniem warto porównać ceny i opinie z innymi placówkami kształcącymi w charakteryzacji oraz pogadać z absolwentami i samemu ocenić czy się opłaca ;)
10.07.2021
05.07.2021
fajna twórcza szkoła
fajna szkoła, inspirująca, super twórczy klimat, bardzo fajni ludzie ze mną studiują i tu przychodzą, szkoła daje mi wiele możliwości do rozwoju, nie zgadzam się z tym, że jest droga, moi rodzice płacą za podstawówkę brata dwóktórnie więcej a nie jest to szkoła wyższa. Polecam każdej artystycznej duszy :-)
Szkoda kasy
Więcej wad niż zalet, szczególnie w czasie pandemii. Postanowiłam ukończyć szkołę, bo już za dużo w nią zainwestowałam, żeby teraz rezygnować, ale jakbym mogła wybierać drugi raz, to nie zdecydowałabym się na nią. Studiuję charakteryzację i w sumie po 2 latach niczego z tej dziedziny nowego nie wyniosłam, wcześniej metodą prób i błędów uczyłam się makijażu i charakteryzacji na sobie i znajomych. Mogłoby być naprawdę fajnie, gdyby była lepiej dobrana kadra, bo niektórzy wykładowcy zachowują się jakby nie skończyli podstawówki. Dużo kasy idzie, a wiedzy wyniesionej ze szkoły z większości przedmiotów nie przybywa. Plusem jest to, że jak się jest systematycznym, to zaliczenia są proste. Fajna jest historia sztuki.
02.07.2021
01.07.2021
Jestem na tak!
Szkoła ma swoje wady - jak każda, ale pamiętajcie, że nie ma takiej drugiej w Polsce! Jestem studentką charakteryzacji i bardzo sobie chwale swoje zajęcia. Wiem, że po niej będzie dla mnie otwarta droga w pracy na planach filmowych, na których moje starsze koleżanki- absolwentki pracują. POLECAM!
Michał Adamczuk
Zacząłem pracę w Telewizji Polskiej jako montażysta 2 lata temu dzięki tej uczelni, teraz tworzę felietony dla Pytania na Śniadanie i przygotowuję film dokumentalny dla TVP Historii i TVP Kultura. Nie jestem jakimś wybitnym artystą i przychodząc do tej szkoły do studium kilka lat temu byłem kompletnie zielony. Wydawało mi się, że chce się zająć sztuką filmową, multimedialną. Każdy był lepszy ode mnie w każdej dziedzinie. Wystarczyła moja pasja i motywacja żeby dostrzegli to wykładowcy. Byłem wspierany na każdym kroku i dodawano mi wiary w siebie bo pomimo braku talentu widać było moje zaangażowanie. Teraz tam studiuję i nie żałuję. Moim zdaniem to dobra inwestycja.
01.07.2021
01.07.2021
honey
Skończyłam pierwszy rok. Szkoła w sumie niezła. Wykładowcy wydają sie spoko, chociaż nie miałam okazji ich jeszcze poznać osobiście. (Wiadomo - Covid!!!). Mamy się poznać na jesieni (bo do tej pory cały czas zajęcia online). W sumie się cieszę że zdecydowałam się na tą szkołę, bo daję radę. Bałam się że mogę sobie nie poradzić. Jestem na grafice. Na początku wydawało mi się , że zadania są nie do przejścia. Pod okiem prowadzących udało mi się robić postępy. Dziwne, bo nie myślalam, że się uda, ale się udało i w sumie to jestem zadowolona :)
pop
To tragedia nie uczelnia. Jestem absolwentem Obrazu Multimedialnego. Przez trzy i pół roku, gdyby nie moja własna chęć zdobycia wiedzy, szkola nie nauczyłaby mnie nic. Oczywiście, trafiają się wyładowcy na poziomie, ale można ich wyliczyć na placach jednej ręki. Jeżeli chodzi o praktykę, zwłaszcza graficzną, to leży i kwiczy, a już pominę akcję że sami sobie musimy załatwić programy. Uczelnia była bardzo bardzo słabo zorganizowana w pandemii, a czesne dalej wynosiło tyle samo mimo iż 3/4 zajęć w trybie zdalnym były niemożliwe do poprowadzenia. Cały mój rocznik czeka tylko żeby zapomnieć o tej uczleni. Mój kierunek w ogóle jest pominęty, sala była albo na gorącym strychu, teraz za to jest w ciemnej piwnicy. Główny prym wiedzie charakteryzacja. Uczelnia kłamie w żywe oczy mówiąc że mają świetnie działające biuro karier i praktyk, no szkoda że zapomnieli dopisać - DLA CHARAKTERYZACJI, was grafików mamy głęboko w poważaniu. Nawet program niektórych wspólnych zajęć jest dostosowany pod charakteryzację. Nie róbcie sobie tego i nie traćcie czasu, pieniędzy a przede wszystkim nerwów na tą pseudo uczelnię. Stanowczo nie polecam i zdecydowanie odradzam.
18.06.2021
04.05.2021
Zołza
Kierunek Obraz multimedialny - pierwszy rok to głównie nauka programów, w zależności od wykładowcy na jakiego się trafi można dowiedzieć się wiele lub nic. Dopiero w następnych latach można zabłysnąć indywidualnością w jakikolwiek sposób. Zajęcia z kanclerzem uczelni to jakiś żart, ta osoba utknęła w trendach graficznych lat 2000, nie potrafi jasno wytłumaczyć zadań, nie nauczyłam się na tych zajeciach dosłownie nic nowego, mam wrażenie, że kanclerz dostał posadę po znajomości. Jak już jesteśmy przy zadaniach to mam wrażenie, że powtarzamy te same rzeczy co studenci od początku powstania uczelni. Szkole zdecydowanie przydałby się powiew świeżości. Uczelnia w ogóle nie uczy przygotowywania plików do druku, może jedne zajęcia były przeznaczone temu na 3 lata nauki. Przyjmują do uczelni wszystkich, co jest plusem ale odbija się na poziomie zajęć, szczegolnie z rysunku i malarstwa. Czesne jest wysokie, a nawet jeśli uda się komuś dostać stypendium rektora pierwszego stopnia to pokrywa ono jakąś połowę czesnego plus trzeba wliczac w to wszystkie materiały i ceny prgramów, których szkoła nie udostępnia, można jedynie korzystać z nich na miejscu wiec i tak trzeba miec wlasny sprzet oraz wykupione programy. Podsumowując daję 5/10 bo drogo, ale można się czegoś nauczyć jak się trafi na dobrych wykładowców.
Burza
Od marca 2020 zajęć z charakteryzacji praktycznie nie ma. Mamy ogromne zaległości i nie ma jak ich nadrobić. I rzeczywiście czesne jest jest bardzo wysokie, zwłaszcza, że niektórzy nauczyciele nie potrafią i nie przekazują wiedzy.
12.03.2021
21.02.2021
Lari
Szkoła ma duży potencjał, ale niestety poziom zajęć z charakteryzacji jest na żenującym poziomie. Jedna z wykładowczyń nie ma na ten temat zielonego pojęcia. Neguje wiedzę książkową, nie dokształca się w dziedzinie trendów, a jej makijaże są rodem z lat 2000. Do tego, o zgrozo, wchodzi w personalne potyczki ze studentami, którzy uwypuklą jej niewiedzę, co rzecz jasna później odbija się na obniżaniu ocen. Generalnie szkoła bardzo dużo traci zatrudniając tą panią, ale tak, jak to w świecie bywa, tak i tu są układy i układziki i nieudolna "charakteryzatorka" jest hołubiona przez władze szkoły, a studenci tracą całe semestry, a ich pieniądze idą w błoto. Studenci bez doświadczenia w dziedzinie makijażu powinni się przygotować na konieczność załatwiania sobie kursów zewnętrznych, bo stąd niestety zbyt wiele nie wyniosą. Czesne jest nieadekwatnie wysokie do tego, co oferuje szkoła, dlatego co roku sporo studentów rezygnuje. Mocną stroną uczelni są zajęcia z historii sztuki. Wykładowczyni nauczająca tego przedmiotu jest wyjątkową osobą, z ogromem wiedzy i życzliwości. Atmosfera jest raczej miła, chociaż zależy na kogo się trafi, bo jest kilku specyficznych wykładowców, którzy wprowadzają niepotrzebnie chaos.
Kaczka
Jak wygląda kierunek charakteryzacja i kostium? Opłaca się tam iść? Nie będzie to strata pieniędzy?
01.12.2020
17.11.2020
E.
Cześć, czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć o kierunku ,, Obraz multimedialny - projektowaie graficzne i animacja,, na studiach podyplomowych? Jak wygląda poziom i zakres wiedzy , który można osiągnąć ?
Ech
Grafika w tej szkole jest zaniedbywana i chyba tylko na doczepkę. Oferta praktyk pojawia się może raz na pół roku (i to jak dobrze pójdzie). Organizacja mocno kuleje (w takiej małej szkole - jak to możliwe, że ktoś nie ogarnia prostych spraw?). Generalnie: duże oczekiwania i duży zawód (w większości)... Strata pieniędzy, niestety...
10.07.2020
11.04.2018
Vivi
Jeśli ktoś interesuje się studiami w WSA to z tego co wiem 23 maja 2018 są drzwi otwarte. Myślę, że osobista wizyta może rozwiać sporo wątpliwości. :) Zawsze też można napisać do nich bezpośrednio na Facebooku. Odpowiadają na tego typu pytania (matura, kierunki, warunki rekrutacji). Wiem z własnego doświadczenia. :D
AAa
Jestem zainteresowana tą uczelnią ale nie wiem skąd wziąć informację o tym jakie przedmioty na maturze najlepiej zdawać żeby łatwiej było się dostać na kierunek bardziej ukierunkowany na charakteryzację ( czy to będzie Malarstwo w scenografii czy Kostium i rekwizyt sceniczny?)
07.03.2018
02.02.2018
KkK
Jestem studentką charakteryzacji na kierunku Malarstwo w scenografii i czytając poprzednie komentarze zdecydowanie uważam że są one błędne lub po prostu przeterminowane . Na uczelni jest zarówno rysunek , malarstwo jak i wiele , wiele innych bardzo rozwijających przedmiotów jak i pare takich zapychających JAK NA KAZDYCH STUDIACH KAŻDYCH NA SWIECIE ZNAJDĄ SIĘ PRZEDMIOTY MNIEJ POTRZEBNE . Ta szkoła przede wszytskim rozwija naszą kreatywność i pomaga nam zbudowac portfolio oraz przygotowuje do przyszelj pracy w zawodzie . Wsa daje ogromne możliwosci jezeli chodzi o doświadczenie w zawodzie charakteryzatora . Zdecydowanie najważniejszą kwestią jest chodzic na praktyki zdobywac , wiedze i wprawe i dowiedziec się jak naprawde wygląda to wszystko w prawdziwym swiecie zawodowym . Osobiscie byłam na wielu świetnych praktykach w tym również płatnych lub takich na ktorych poznałam ludzi z ktorymi teraz zdarza mi się pracowac . Wiadomo nic z nieba nie spadnie i żadna szkoła na świecie nie gwarantuje pracy w zawodzie jeżeli człowiek się nie stara . W dodatku z roku na rok zmienia się wiele na korzyść , rzeczy na które zwróciłysmy uwage na pierwszym roku zostały dociągniete i widac ogromny progres szkoły . Nie narzekamy na braki kosmetyków ani na ich termiy waznosci . Co do porównywania ASP i WSA ... tych szkół nie da sie porównac bo to są dwa różne światy , uczymy się innych rzeczy i chcemy trafic na inny rynek po prostu ... jak ktos chce studiowac Scenografie czy malarstwo prosze bardzo na asp Wsa jest świetną szkołą dla projektantów , charakteryzatorow , kostiumografów , wizażystek , fryzjerów itp. Gdybym miała możliwość wybrania studiów raz jeszcze od początku nie zmienilabym decyzji . Wiadomo nie ma rzeczy perfekcyjnych a i tu zdarzają się niedociągnięcia ale ludzie którzy tu pracują robią wszytsko co w ich mocy zeby było jak najlepiej i naprawde z roku na rok mozna sie tu nauczyc i dostac więcej !
ocena ?
czy ta szkoła naprawdę zasługuje na taką wysoką ocenę? jesteście zadowoleni z niej? jak jest na grafice?
10.11.2017
02.10.2017
pszczolek aniolek
Szkola jest ok. Nie ma w niej MALARSTWA jako takiego, jest tylko haslowo wpisane, zeby wabic potencjalny narybek studencki. Jest niby charakteryzacja i kostium sceniczny ale tylko z nazwy, nie ma roznic w programie. WYstepuja pod szyldem malarstwo ze specjalnoscia. Jest tez grafika, nazywana obrazem multimedialnym, rowniez pod haslem malarstwo. I jest tez malarstwo sztalugowe - ktorego de facto nie ma wcale. Charakteryzacja jest taka sobie, choc to na charakteryzacje w szkole stawiaja. Studenci skarza sie na zleżałe smierdzace kosmetyki, teraz wlasciciele szkoly podpisali kontrakt z Paese, to cos tam sie poprawilo. Jestem studentem grafiki, ze szkoly jestem zadowolony, ale niektore zajecia sa bez sensu, nie pasuja do mojego kierunku, siedzimy na nich bo sa skierowane do charakteryzacji, wiec nas tam dopychaja. Co do czesnego - jest wysokie, ale jakkolwiek to łykam. Czy poszedlbym do tej szkoly jeszcze raz? tak Na jaki kierunek? Tylko na grafike.
efek
Tutaj opisane dokładnie jak to jest z tym malarstwem, i jak się mają do charakteryzacji i sztuki nowych mediów, wystarczy wejść na ich stronę i przeczytać ;) https://wsa.art.pl/studia-licencjackie/
04.04.2017
19.11.2016
gonia
ja czegoś nie rozumiem, oni na stronie mają charakteryzację i sztukę nowych mediów. A tutaj jest niby kierunek Malarstwo. Kto tam studiuje i może napisać, o co chodzi?
Dyzia
Dla mnie szkoła super. Angażuje się w duże akcje. Ostatnio pokazywaliśmy kostiumy na Balu w Operze Drezdeńskiej. Oglądało nas kilka tysięcy Niemców, bo transmisja leciała w ich telewizji. Która szkoła tak pokazuje swoich studentów i absolwentów? Ja dzięki praktykom załapałam sporo kontaktów zawodowych i mam zlecenia! Jeśli człowiek chodzi na zajęcia i chce się czegoś nauczyć, zawsze są chętni i gotowi do przekazania wiedzy.
16.03.2016
31.08.2015
PyTaNie
JAKIE oni mają tam KIERUNKI??? Tu podają Malarstwo, na stronie Charakteryzacja i Sztuka Mediów, jak się u nich kika - to jest BEŁKOT jakiś informacyjny, przy KOSZTAch - tylko cyfry, ale BEZ KIERUNKÓW, szok total
megi
Narzekac mozna na wszystko, szczegolnie jak placisz to przyjmujesz postawe roszczeniowa. i tak bedzie zawsze. zly pijar tez w necie bedzie funkcjonowal. natomiast polecam wybrac sie na asp (gratulacje jak sie komus uda) i zobaczyc co znaczy nieogarniecie i brak zaangazowania wykladowcow...uczelnie panstwowe to dopiero sciema...nikt nie dba o odrabianie zajec ktore przepadly, student zlewa sie w jedna wielka mase i nie ma mowy o indywidualnym podejsciu. co do WSA, szkola jest platna ale bez przesady...wystarczy porownac ceny z polsko-japonska, gdzie czesne jest o wiele wyzsze, a grupy gigantyczne....mowie o grafice. a jesli przeliczyc ceny czesnego z charakteryzacji, to wystarczy zorientowac sie ile kosztuja kosmetyki i materialy do profesjonalnej charakteryzacji...i nagle okazuje sie ze charakteryzacja w wsa jest tansza od grafiki na polsko japonskiej- a tam z czego korzystaja? z komputerow ktore stoja i stoja. a kosmetyki sie zuzywaja w tempie natychmiastowym, caly czas trzeba uzupelniac zapasy. druga rzecz- nie slyszlalam zeby u dzielulskich studenci wychodzili na praktyki, dostawali prace, czy prezentowali swoje dyplomy na wernisazach.... zreszta wystarczy spojrzec ilu studentow dziewulskich przychodzi wscieklych do wsa i potrafi zauwazyc roznice i poziom. dziekuje. to tyle.
08.12.2014
05.12.2014
Pati
Szkoła świetna ! Wykładowcy genialni ! Bardzo się cieszę że zdecydowałam się na tą uczelnię :) Bałam się że mogę sobie nie poradzić ale pod okiem wykładowców robię coraz większe postępy, jestem bardzo zadowolona :)
zalamana
zaczynam drugi rok w tej szkole i to jakas zenada... sciema za sciema i tylko wyciaganie kasy
07.10.2014
25.07.2014
Echo
Witam :) Ja nie będę komentował, a zapytam. Mam zamiar wybrać się do tej szkoły i moje pytanie brzmi: czy muszę umieć (w jakimkolwiek stopniu) historię sztuki i temu podobne tematy aby zostać przyjętym do szkoły? Ogarniam charakteryzację (makijaż mniej, ale tego da się nauczyć), sztuczne rany czy malowanie twarzy to dla mnie nie problem. Czy powinienem wcześniej ogarnąć historię sztuki? Bardzo proszę o odpowiedzi na maila: patryk_kam96@vp.pl
Loca24
Witam, Nie wiem czy to dobre miejsce na tego typu pytania, ale postanowiłam spróbować, może znajdzie się chętna osoba. Grupa studentów z Holandii przylatuje do Warszawy w celu zrobienia projektu na temat Naszej Stolicy. Potrzebują kilku chętnych osób do pomocy, głównie ze Szkół Artystycznych, więc początkujących modelek/modeli , wizażystów czy stylistów. Są to studenci fotografii,którzy szukają osób które mogłyby udzielić im pomocy w obcym kraju. Proszę o kontakt w języku angielskim. Więcej informacji na pirv, podaje adres e-mail: Atocgraphy@gmail.com
11.02.2014
15.01.2014
Bączek
Szkoła bardzo dobra :) super się na niej studiuje, mamy bardzo ciekawe i różnorodne zajęcia a do tego charakteryzacja... przez ostatnie 3 lata bardzo dobrze się bawiłam ;) ciężkiej pracy też było sporo ale warto! Co do wpisu "studenta" to z doświadczenia wiem że osoby które wypisują takie rzeczy zazwyczaj sobie nie radzą w szkole a swoje frustracje wyładowują na takich forach, zamiast przyłożyć się do nauki !!! Każdy studiuje dobrowolnie więc nie rozumiem po co się "student" męczy skoro mu tak źle, zawsze może przenieść się do innej uczelni żeby przekonać się czy w innych uczelniach jest tak wspaniale :] Uważam też że jest, cytuję "Debilem" jeśli wypisuje takie bzdury.
Sala
Szkoła z fantastyczną atmosferą! :)
14.01.2014
13.01.2014
student
Pozytywne komentarze o tej uczelni to jakis ZART. Sama jestem w niej od 2 lat. Ta szkoła to jedena wielka ściema! M. zalezy tylko na pieniadzach NIC WIECEJ! Kadra? nie ma profesorow ani doktorow. Moze dwoch? reszta opisana na stronie NIGDY nie byla w szkole. Opinie o szkole to jakas sciema. U mnie 3/4 roku by sie wypisalo gdyby nie fakt ze placili juz za rok ,a szkola? ma swoich ,,ambasadorow'' którzy dostaja hajs za to gdy namowia Was na szkole i walna sciemy ze wszystko jest swietne, Materialy kupujesz sam, kosmetykow ciagle brakuje ,a palety niektore maja 15 lat. Modelki cale uwalone farba musza myc sie w lodowatej wodzie bo szkoly nie stac na ogrzanie wody... praktyki to porażka. POZDRAWIAM KAZDEGO DEBILA KTORY ZDECYDUJE SIE PRZYJSC DO TEJ SZKOLY
ela
ktos tu komus robi zły "pijar"... zawsze mozna narzekać ale szkoda jesli krytykuje sie bezpodstawnie. jest jedna glowna zaleta tej szkoly: ze jest ona malutka i sprawy ucznia sa stawiane na pierwszym miejscu. bylam na uczelni panstwowej i wiem jak to wyglada. dziekanat omija sie szerokim lukiem. w wsa jest rodzinna atmosfera i to co mnie uzeklo to wlasnie bardzo indywidualne podejscie do studenta...no ale ile ludzi tyle opinii
03.10.2013
02.10.2013
Kaś
Miejsce FANTASTYCZNE ! ukończyłam Niepubliczne Studium Plastyczne które jest przy Wyższej Szkole Artystycznej potem również WSA to była najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć jeśli chodzi o mój rozwój i naukę. Najlepsze jest to że szkoła ma już swoją wieloletnią renomę i zawsze kiedy jestem na planie zdjęciowym, czy sesji w pracy i powiem że ukończyłam obie szkoły to wszyscy z branży je kojarzą i wiedzą że umiejętności które posiadam są na najwyższym poziomie :)
Ola
Zdecydowanie polecam, super szkoła, wspaniała kadra i pracownie plastyczne, wszyscy się nami zajmują i są pomocni, ciągle wystawiają nasze prace i organizują akcje artystyczne. .....a Pan Kszesimir to jakiś czarny-PR z jakiejś konkurencj chyba, plecie farmazonu debil pewnie wywalony za brak postępów w nauce
27.09.2013
27.09.2013
Beata
Fantastyczne miejsce, ludzie z pasją tam się uczą i pracują, trudno spotkać taką atmosferę i takie możliwość realizacji własnych planów w innej szkole artystycznej.
Ana
Szkoła świetna i bardzo przyjazna studentowi !!! zdecydowanie nie zgadzam się z poprzednim wpisem.
27.09.2013
17.09.2013
Krzesimir
Szkoła jest bardzo fajna i ma w ofercie wiele ciekawych zajęć. Na pierwszy rzut oka wygląda to wszystko bardzo obiecująco. Jednak po 2 latach studiowania tam ręce mi opadają. Totalnie kiepska organizacja zajęć - sporo im brakuje aby dogonić uczelnie publicznie w jakości obsługi studenta - plan układany na widzimisie pań z sekretariatu - kompletnie nie liczą się z tym, że większość studentów zaocznych dojeżdża z różnych końców Polski. Jeśli decydujesz się na studia zaoczne (tak jak ja) to przygotuj się na wielką męczarnie: problemy z ustalaniem terminów dogodnych dla studentów, problemy z terminami zaliczeń normalnych i poprawkowych. Szkoła jest bardzo droga i do końca nie czuję jakości za którą płacę. Obecnie raczej bym się nie zdecydował na studiowanie tutaj. Co raz częściej mam wrażenie, że jest to tylko maszynka do robienia pieniędzy. Zastanówcie się dobrze - ze względu na brak organizacji i wysokie koszty nie idące w parze z jakością odradzam.
polecam
polecam
03.06.2013
06.03.2013
xxx
nie sądzę żeby asp było lepsze niestety - ale powodzenia, pozdrawiam.
trzmiel
mnie się wydaje że nie jedyna, raczej jedna z wielu, nie jest nawet najlepsza wśród szkół artystycznych uczelnia warszawska, więc nie ma co nad nią hymnów pochwalnych śpiewać. studenci powinni być w miarę zadowoleni ze studiowania tutaj, ale jednak asp jest lepsze niż wsa.
22.08.2012
14.06.2012
artur
jedyna taka uczelnia w Polsce, zarówno wykładowcy jak i studenci to ludzie żyjący pasją
artystka
Od zawsze pasjonuję się malarstwem, ale raczej amatorsko. Jednak kiedy zobaczyłam w ofercie Wyższej Szkoły Artystycznej specjalność 'kostium i rekwizyt sceniczny' na kierunku malarstwo, stwierdziłam że te studia to coś dla mnie! Czy trudno się tutaj dostać i jak wyglądają studia na tej specjalizacji? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje!
15.05.2012
06.05.2012
dorita
malarstwo to moja pasja od 3 lat, rozwazam studia w Wyzszej Szkole Artystycznej, chetnie poslucham krytycznych uwag na temat uczelni osob, ktore w niej studiuja, obejrzalam ich strone www, jest wedlug mnie swietna, zarowno od strony graficznej, jak i koncepcji ogolnej, niestety w necie za duzo o niej nie pisza, przynajmniej w niezaleznych zrodlach, dlatego bede wdzieczna za opienie na temat studiow tutaj wlasnie
Kaś
Szkoła jest świetna jestem teraz na 2 roku i jestem bardzo zadowolona. Rewelacyjni wykładowcy, mnóstwo pracy ale też satysfakcji z kolejnych prac które są na coraz wyższym poziomie. No i to co najważniejsze przyjazna i bardzo kreatywna atmosfera.
03.04.2012
03.04.2012
Missing
Świetna szkoła z super atmosferą. Jakość? Wystarczy dogrzebać się do prac dyplomowych absolwentów i porównać z "efektami" innych szkół. Można też popytać charakteryzatorów TVP, TVN, Teatru Roma skąd przychodzą profesjonaliści :P
elwira
czy mógły ktoś wypowiedzieć sie na temat tej szkoły? bo przy innych jest wiele roznych komentarzy i opinii, a tutaj echo, cos z ta szkola jest nie tak?
11.02.2012
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Politechnika Łódzka
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Akademia Zamojska
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Politechnika Poznańska
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Politechnika Częstochowska
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Opolski
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku