• Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.

Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 00-246 Warszawa, ul. Miodowa 22/24, (+22) 635 74 14,

Na samym początku ówczesna Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna mieściła się w Łodzi, jednak po paru latach przeniesiono ją do Warszawy. Dziś uczelnia znana jest jako Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza z siedzibą na warszawskim starym mieście.

To istotna na mapie Polski uczelnia artystyczna, oferująca studentom naukę na kilku wydziałach: Aktorskim, Reżyserskim, Sztuki Lalkarskiej oraz Wiedzy o Teatrze. Podczas rekrutacji można także wybrać specjalności, na przykład aktorstwo dramatyczne albo aktorstwo i wokalistykę. Niezależnie zatem od tego, czy wolisz klasyczny teatr, czy może musical, Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza może Ci pomóc w zgłębianiu artystycznych zainteresowań.

Poznaj warunki rekrutacji i zainteresuj się studiami teatralnymi w Warszawie!


Ocena uczelni

8.49 / 10
359 głosów

Opinie (28)
Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, Akademia Teatralna Warszawa

kaja
WOT - fajne przedmioty i wykładowcy w większości, przyjemnie jak się trafi na fajny rok - jeśli ludzie ci nie podpasuja to koniec. zostaje was na drugim i trzecim roku 15 z początkowej 30 i nie masz się do kogo odezwać. Do tego organizacja w Akademii to żart. Nigdy nic nie wiadomo, nigdy nikogo nie ma. Nie ma kogo zapytać, "bo artyści". Duża szkoda, bo atmosfera sympatyczna. WOT był moim marzeniem, ale już nie jest. Taką samą wiedzę można zdobyć na np IKPie UW, może bez tak szerokiej praktyki, ale nadal, a można oszczędzic sobie sporo nerwów i spotkań z napuszonymi ludźmi, "wielkimi artystami"
24.08.2022
20.06.2020
Paweł
Wie ktoś może czy dużo jest chętnych na Wiedzę o teatrze?
Absolwentka
Nie polecam, zmarnowane lata, a jak się nieodpowiednio zakręci to bez znajomości się nigdzie nie dostanie
06.06.2020
16.05.2019
technologia teatru lalek
Jak w realu wyglądaja studia na kierunku - Technologia teatru lalek??? Ile osób przyjmują na rok? jakie zainteresowanie kandydatów?
ss
ta uczelnia to korupcja i biedni wykladowcy
25.04.2018
20.08.2017
adam
Uwaga napisze najkrócej jak się da. Do tej szkoły dostają się osoby po znajomości z polecenia lub po prostu przygotowują się u tych osób które siedzą w komisji. Sam pisałem maile, rozmawiałem face to face z wykładowcami każdy jest skłonny Cię przygotować. Płacisz komuś cały rok i wtedy Cię poleca... i Pytanie czy weźmie Ciebie bo do niego chodziłeś cały rok? Czy weźmie osobę zdolną ze Szczecina czy Opola np.?? Koneksje, korupcja, nepotyzm DNO DNA
Daria
To są studia płatne? Czy bezpłatnie tez istnieje możliwość studiowania?
12.04.2017
28.03.2017
Paweł
Szkoła dla bogatych cwaniakow
KAmerea
ile kosztuje czesne?
20.11.2016
15.07.2016
Zu
Jestem w 3 gimnazjum od niedawna zaczęłam się na poważnie interesować aktorstwem, jakie macie opinie o tej uczelni? Chciałabym być blisko domu, mieszkam w Warszawie, ale może lepsza jest ta akademia w Łodzi? Ktoś mi pomoze wypowie sie?
epicgirl
Mam jeszcze jedno pytanie:jakie są przedmioty,trzeba za coś płacić dodatkowo i czy wogóle są to studia bezpłatne? Naprawdę byłabym wdzięczna.
28.06.2015
25.06.2015
epicgirl
Ja też mam pytanie podobne do Patrycji,patrzą na maturę jeśli chodzi o reżyserię?Czy podliczaja punkty z każdego przedmiotu czy bardziej patrzą na egzamin praktyczny? Czy są jakieś kursy przygotowujace na ten egzamin praktyczny? Nie mam żadnego dorobku ani doświadczenia,ale czuję,że bardzo to lubię i byłabym dobra jako reżyser. Ale czy ciężko jest zaliczyć semestr? Nie jestem osobą bardzo zdolna ani odważną. Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Patrycja
Hej . Chciałabym się zapytać tych co zdawali do tej akademii na wydział aktorski ? jak z waszą maturą zdaliście ją na perfect? zwracają na to jakos uwage ? Prosze o opinie. ;) Z nauki jestem słaba i sie zastanawiam czy to by nie robilo przeszkody przed zdawaniem tam .
21.02.2014
02.02.2013
Rafał
od zawsze marzyłem o skończeniu szkoły teatralnej :) fascynuje mnie scena, aktorstwo, wcielanie się w różne role. ale najbardziej zależy mi na kontakcie z publicznością, nie chciałbym występować w filmach, chciałbym grać na scenie, na żywioł, gdzie w każdej chwili może zdarzyć się coś nieoczekiwanego :) a moim zdaniem Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie przygotowuje do zawodu idealnie :)
bercik
aplikować na aktorstwo zamierzam w łodzi i krakowie, ale warszawa jakoś mi nie leży. i w sumie nie wiem czemu. z której uczelni dyplom daje najwięcej? może i tutaj spróbuję... ale nie wiem czy dam radę trzy razy podchodzić do egzaminów wstępnych, no i może jeszcze trzy razy ich nie przechodzić, to byłoby 'lekko' załamujące.
19.05.2012
17.05.2012
skajej
No na pewno taki dyplom to ugruntowanie swoich kompetencji i kwalifikacji, co może tylko pomóc w zdobywaniu pracy. Myślę, że to dobra uczelnia, choć sam nie uczęszczałem, ale moje dwie koleżanki są po niej. Jedna wyjechała co prawda na zachód, natomiast druga pracuje w teatrze, co dawałoby 50% szans co najmniej !
Krzysiek
Takie coś wyczytałem na stronce, ile w tym prawdy? "Siedzę" w teatrze od gimnazjum, teraz koniec klasy maturalnej o profilu teatralnym i tak się zastanawiam właśnie nad tym. czekam na opinię absolwentów ! PS. Przepraszam, za dwa komentarze z rzędu, ale tak wyszło
02.04.2012
02.04.2012
Krzysiek
"Dyplom Wydziału WOT jest wszędzie wysoko cenionym paszportem do kariery zawodowej w teatrach"
sales
"jakoś" - strasznie nie lubię tego słowa, niemniej reżyseria jest na poziomie, także nie ma obawy o brak pracy. Zlecenia są nawet już na studiach, ludzie lubią ciąć po kosztach
31.03.2012
21.03.2012
dajrektor
Wydział reżyserii? To jest to ! Teraz każdy kręci jakieś filmy, klipy, reklamówki - na pewno się przydam. I naprawdę interesuje mnie ta droga kariery zawodowej, nawet jeśli nie będę drugim tarantino, to będę jakoś się spełniał !
degan
Polska to nie hollywood, ale nie ma co narzekać. Szkoła w porządku, przyjazna kadra, lubię wszystkie zajęcia. Warta polecenia, nie wiem co mógłbym więcej dodać, chyba tylko to, że słaba średnia i niezasłużona
18.03.2012
11.03.2012
doZUY
Trochę histeryzujesz. Wcale nie jest tak strasznie, pogoda ducha, uśmiech, wypięta pierś i wysoko czoło, by dumnie kroczyć to klucz do sukcesu. Jestem absolwentką, gram w teatrze i mam się dobrze. Nie jest to szczyt moich marzeń, ale żyję dostatnio. Polecam szkołę, mnóstwo przyjaznych i ciekawych ludzi można poznać ;)
zuy
Życzę powodzenia z tymi pięcioma minutami. Bez znajomości to można statyw za operatorami nosić - wtedy będzie się najbliżej zawodu.
24.02.2012
13.02.2012
ewa
A kiedy aktorstwo było łatwe? Od zawsze na castingi przychodziły miliony, a przy takiej konkurencji trudno jest pokazać z najlepszej strony. Ja od liceum chodzę na castingi i jeszcze nigdy nie było większych sukcesów, ale to mnie nie zraża.. Bo kocham ten zawód całym sercem i wierzę, że kiedyś będzie moje 5 minut.
Re-agent
Mówisz z własnego doświadczenia czy ogólnego przeświadczenia? To trochę różnica.. Ludzi po aktorstwie jest dużo, pseudoaktorów jeszcze więcej, a nasz \"rynek\" telewizyjno-reklamowo-teatralny kuleje.
12.02.2012
30.01.2012
agent
To Polska, nie Stany, ale Tot chyba trochę hiperbolizuje. Zależy kto co lubi i jak się w tym odnajduje. Może praca w reklamie to nie jest szczyt marzeń, ale da się z tego całkiem przyzwoicie wyżyć, a w międzyczasie chodzić na castingi i \"łapać\" bardziej wymagające role. Trzeba trochę pokombinować, ale naprawdę nie jest aż tak źle
Negri
Czy faktycznie tak ciężko z pracą? Czy jest aż taka konkurencja? Czy faktycznie trzeba zapomnieć o marzeniach na rzecz kasy?
18.01.2012
30.05.2011
Tot
To sa szkoly dla sfrustrowanych panienek i chwiejnych facecikow majacych parcie na szklo. Po studiach nie maja roboty, lapia byle jakie zlecenia, i rozmieniaja sie na drobne. No i pieniadze zadne z tego.
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Akademia Zamojska
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Politechnika Częstochowska
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Uniwersytet Opolski
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II