• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 00-246 Warszawa, ul. Miodowa 22/24, (+22) 635 74 14,

Na samym początku ówczesna Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna mieściła się w Łodzi, jednak po paru latach przeniesiono ją do Warszawy. Dziś uczelnia znana jest jako Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza z siedzibą na warszawskim starym mieście.

To istotna na mapie Polski uczelnia artystyczna, oferująca studentom naukę na kilku wydziałach: Aktorskim, Reżyserskim, Sztuki Lalkarskiej oraz Wiedzy o Teatrze. Podczas rekrutacji można także wybrać specjalności, na przykład aktorstwo dramatyczne albo aktorstwo i wokalistykę. Niezależnie zatem od tego, czy wolisz klasyczny teatr, czy może musical, Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza może Ci pomóc w zgłębianiu artystycznych zainteresowań.

Poznaj warunki rekrutacji i zainteresuj się studiami teatralnymi w Warszawie!



Ocena uczelni

7.88 / 10
394 głosów

Opinie (28)
Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, Akademia Teatralna Warszawa

kaja
WOT - fajne przedmioty i wykładowcy w większości, przyjemnie jak się trafi na fajny rok - jeśli ludzie ci nie podpasuja to koniec. zostaje was na drugim i trzecim roku 15 z początkowej 30 i nie masz się do kogo odezwać. Do tego organizacja w Akademii to żart. Nigdy nic nie wiadomo, nigdy nikogo nie ma. Nie ma kogo zapytać, "bo artyści". Duża szkoda, bo atmosfera sympatyczna. WOT był moim marzeniem, ale już nie jest. Taką samą wiedzę można zdobyć na np IKPie UW, może bez tak szerokiej praktyki, ale nadal, a można oszczędzic sobie sporo nerwów i spotkań z napuszonymi ludźmi, "wielkimi artystami"
24.08.2022
20.06.2020
Paweł
Wie ktoś może czy dużo jest chętnych na Wiedzę o teatrze?
Absolwentka
Nie polecam, zmarnowane lata, a jak się nieodpowiednio zakręci to bez znajomości się nigdzie nie dostanie
06.06.2020
16.05.2019
technologia teatru lalek
Jak w realu wyglądaja studia na kierunku - Technologia teatru lalek??? Ile osób przyjmują na rok? jakie zainteresowanie kandydatów?
ss
ta uczelnia to korupcja i biedni wykladowcy
25.04.2018
20.08.2017
adam
Uwaga napisze najkrócej jak się da. Do tej szkoły dostają się osoby po znajomości z polecenia lub po prostu przygotowują się u tych osób które siedzą w komisji. Sam pisałem maile, rozmawiałem face to face z wykładowcami każdy jest skłonny Cię przygotować. Płacisz komuś cały rok i wtedy Cię poleca... i Pytanie czy weźmie Ciebie bo do niego chodziłeś cały rok? Czy weźmie osobę zdolną ze Szczecina czy Opola np.?? Koneksje, korupcja, nepotyzm DNO DNA
Daria
To są studia płatne? Czy bezpłatnie tez istnieje możliwość studiowania?
12.04.2017
28.03.2017
Paweł
Szkoła dla bogatych cwaniakow
KAmerea
ile kosztuje czesne?
20.11.2016
15.07.2016
Zu
Jestem w 3 gimnazjum od niedawna zaczęłam się na poważnie interesować aktorstwem, jakie macie opinie o tej uczelni? Chciałabym być blisko domu, mieszkam w Warszawie, ale może lepsza jest ta akademia w Łodzi? Ktoś mi pomoze wypowie sie?
epicgirl
Mam jeszcze jedno pytanie:jakie są przedmioty,trzeba za coś płacić dodatkowo i czy wogóle są to studia bezpłatne? Naprawdę byłabym wdzięczna.
28.06.2015
25.06.2015
epicgirl
Ja też mam pytanie podobne do Patrycji,patrzą na maturę jeśli chodzi o reżyserię?Czy podliczaja punkty z każdego przedmiotu czy bardziej patrzą na egzamin praktyczny? Czy są jakieś kursy przygotowujace na ten egzamin praktyczny? Nie mam żadnego dorobku ani doświadczenia,ale czuję,że bardzo to lubię i byłabym dobra jako reżyser. Ale czy ciężko jest zaliczyć semestr? Nie jestem osobą bardzo zdolna ani odważną. Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Patrycja
Hej . Chciałabym się zapytać tych co zdawali do tej akademii na wydział aktorski ? jak z waszą maturą zdaliście ją na perfect? zwracają na to jakos uwage ? Prosze o opinie. ;) Z nauki jestem słaba i sie zastanawiam czy to by nie robilo przeszkody przed zdawaniem tam .
21.02.2014
02.02.2013
Rafał
od zawsze marzyłem o skończeniu szkoły teatralnej :) fascynuje mnie scena, aktorstwo, wcielanie się w różne role. ale najbardziej zależy mi na kontakcie z publicznością, nie chciałbym występować w filmach, chciałbym grać na scenie, na żywioł, gdzie w każdej chwili może zdarzyć się coś nieoczekiwanego :) a moim zdaniem Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie przygotowuje do zawodu idealnie :)
bercik
aplikować na aktorstwo zamierzam w łodzi i krakowie, ale warszawa jakoś mi nie leży. i w sumie nie wiem czemu. z której uczelni dyplom daje najwięcej? może i tutaj spróbuję... ale nie wiem czy dam radę trzy razy podchodzić do egzaminów wstępnych, no i może jeszcze trzy razy ich nie przechodzić, to byłoby 'lekko' załamujące.
19.05.2012
17.05.2012
skajej
No na pewno taki dyplom to ugruntowanie swoich kompetencji i kwalifikacji, co może tylko pomóc w zdobywaniu pracy. Myślę, że to dobra uczelnia, choć sam nie uczęszczałem, ale moje dwie koleżanki są po niej. Jedna wyjechała co prawda na zachód, natomiast druga pracuje w teatrze, co dawałoby 50% szans co najmniej !
Krzysiek
Takie coś wyczytałem na stronce, ile w tym prawdy? "Siedzę" w teatrze od gimnazjum, teraz koniec klasy maturalnej o profilu teatralnym i tak się zastanawiam właśnie nad tym. czekam na opinię absolwentów ! PS. Przepraszam, za dwa komentarze z rzędu, ale tak wyszło
02.04.2012
02.04.2012
Krzysiek
"Dyplom Wydziału WOT jest wszędzie wysoko cenionym paszportem do kariery zawodowej w teatrach"
sales
"jakoś" - strasznie nie lubię tego słowa, niemniej reżyseria jest na poziomie, także nie ma obawy o brak pracy. Zlecenia są nawet już na studiach, ludzie lubią ciąć po kosztach
31.03.2012
21.03.2012
dajrektor
Wydział reżyserii? To jest to ! Teraz każdy kręci jakieś filmy, klipy, reklamówki - na pewno się przydam. I naprawdę interesuje mnie ta droga kariery zawodowej, nawet jeśli nie będę drugim tarantino, to będę jakoś się spełniał !
degan
Polska to nie hollywood, ale nie ma co narzekać. Szkoła w porządku, przyjazna kadra, lubię wszystkie zajęcia. Warta polecenia, nie wiem co mógłbym więcej dodać, chyba tylko to, że słaba średnia i niezasłużona
18.03.2012
11.03.2012
doZUY
Trochę histeryzujesz. Wcale nie jest tak strasznie, pogoda ducha, uśmiech, wypięta pierś i wysoko czoło, by dumnie kroczyć to klucz do sukcesu. Jestem absolwentką, gram w teatrze i mam się dobrze. Nie jest to szczyt moich marzeń, ale żyję dostatnio. Polecam szkołę, mnóstwo przyjaznych i ciekawych ludzi można poznać ;)
zuy
Życzę powodzenia z tymi pięcioma minutami. Bez znajomości to można statyw za operatorami nosić - wtedy będzie się najbliżej zawodu.
24.02.2012
13.02.2012
ewa
A kiedy aktorstwo było łatwe? Od zawsze na castingi przychodziły miliony, a przy takiej konkurencji trudno jest pokazać z najlepszej strony. Ja od liceum chodzę na castingi i jeszcze nigdy nie było większych sukcesów, ale to mnie nie zraża.. Bo kocham ten zawód całym sercem i wierzę, że kiedyś będzie moje 5 minut.
Re-agent
Mówisz z własnego doświadczenia czy ogólnego przeświadczenia? To trochę różnica.. Ludzi po aktorstwie jest dużo, pseudoaktorów jeszcze więcej, a nasz \"rynek\" telewizyjno-reklamowo-teatralny kuleje.
12.02.2012
30.01.2012
agent
To Polska, nie Stany, ale Tot chyba trochę hiperbolizuje. Zależy kto co lubi i jak się w tym odnajduje. Może praca w reklamie to nie jest szczyt marzeń, ale da się z tego całkiem przyzwoicie wyżyć, a w międzyczasie chodzić na castingi i \"łapać\" bardziej wymagające role. Trzeba trochę pokombinować, ale naprawdę nie jest aż tak źle
Negri
Czy faktycznie tak ciężko z pracą? Czy jest aż taka konkurencja? Czy faktycznie trzeba zapomnieć o marzeniach na rzecz kasy?
18.01.2012
30.05.2011
Tot
To sa szkoly dla sfrustrowanych panienek i chwiejnych facecikow majacych parcie na szklo. Po studiach nie maja roboty, lapia byle jakie zlecenia, i rozmieniaja sie na drobne. No i pieniadze zadne z tego.
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Politechnika Częstochowska
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Akademia Tarnowska
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Zamojska
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Kaliski
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Politechnika Śląska
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile