UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (23)
Politechnika Warszawska Filia w Płocku, PW Filia Płock

kam
świetna uczelnia, polecam bardzo
28.11.2021
16.11.2021
Ell
Najgorsze lata, poziom śmiesznie niski w technikum wymagali więcej niz tutaj, ale za to mniemanie jakby to byla najlepsza uczelnia w Polce. Wykładowcy różni, polecam jeśli marzy ktoś o płakaniu codziennie.
1234
Ja polecam. Osoby niezadowolone zawsze się znajdą na każdej uczelni. Jak mówi przysłowie "Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził".
10.11.2021
01.11.2021
FigurantWielki
Ci wszyscy poniżej niech się odniosą bo chyba nie pamiętają EBIKU z pewnym sympatycznym panem co ludzi przy tablicy wyzywał, albo fizyki budowli gdzie ludzie uwalają przedmiot bo co innego jest na ćwiczeniach a co innego na zaliczeniu. Całe ćwiczenia z kosztorysowania nawet raz program nie odpalony chociażby Norma nie mówię tu już nawet o Zuzi bo wiadomo że uczelnia nie ma kluczy, dobrze że chociaż AutoCAD ma wersję studencką bo całe studia by człowiek rysował wszystko ręcznie. Oczywiście bardzo miło liczyć projkety ręcznie, obstawiam że 5 lat studiów to za mało żeby wprowadzić jeden semestr Revita zamiast tego idiotyczne KWRT gdzie w Cadzie rysuje się kwadraty i kółka a nawet rzutni nie pokazują. Wiem wiem ktoś zaraz przyjdzie i powie że tego trzeba się nauczyć samemu, ale czy nie warto młodym inżynierom przedstawić jakieś podstawy takich programów, powiedzieć jak modelować aby unikać wewnętrznych błędów wynikających z działania programu ? I naprawdę niech nikt mi nie mówi że Soldis to program branżowy, pokażcie chociaż jedno biuro które robi coś więcej niż bloki albo nieduże hale stalowe i korzysta z tego oprogramowania - osobiście nie znam nawet jednego podstawa wszędzie to Robot koniec kropka, niemniej chętnie przeczytam gdzie się tego używa. Ufam że pewne "gwiazdy" uczelni pożegnały się z posadą co widać po wpisach poniżej, widać że zajęło im to jakieś 10 lat chociaż z plotek które do mnie docierają fizyka budowli nadal jest bez zmian :) Podsumowując odradzam studia na tej uczelni raz jeszcze i podkreślam że mówię stricte o BUDOWNICTWIE jak wygląda sytuacja na innych kierunkach nie wypowiem się bo ich nie kończyłem.
Budownictwo
Za to, że nie ma atmosfery studenckiej i jest istna rywalizacja odpowiadają po części wykładowcy. Zajęcia prowadzą w taki sposób, że studenci są zmuszeni do rywalizacji miedzy sobą. Zasada "kto pierwszy, ten lepszy" jest tu powszechnie stosowana.
18.10.2021
28.09.2021
Kamils
Studiuje już 6 rok na tej Uczelni. Jestem bardzo zadowolony z zajęć, kadry oraz pracowników administracyjnych. Lata spędzone na Uczelni to najlepsze lata mojego życia. Dodatkowo można rozwijać swoje pasję w wielu organizacjach studenckich. Dodatkowo polecam każdemu zamieszkanie w Domu Studenckim "Wcześniak" :)
...
PORAŻKA jeśli chodzi o wysokość opłat. Prawie 4 tysiące za kierunek Budownictwo to gruba przesada. Inne uczelnie oferują zaktualizowany program, dużo więcej zajęć praktycznych i za niższe pieniądze. Po za tym atmosfera na uczelni w Płocku mówi wiele do życzenia.. mała ilość studentów, a jest istna rywalizacja i brak komunikacji między studentami. Do tego dochodzi wiele wykładowców, którzy już dawno powinni odejść i zostawić miejsce dla młodej kadry. Nieprzepuszczanie studentów, egzaminy z kosmosu niczym nie nawiązujące do przerobionego materiału i nieprzestrzeganie regulaminu przez wykładowców to sytuacje z dnia codziennego na Uczelni. A szkoda, bo szkoła miałaby fajne perspektywy gdyby tylko większa otwartość na młodych i aktualizacja wewnętrznej struktury uczelni..
28.09.2021
28.09.2021
Marcin J.
Znakomita Uczelnia, jestem Jej absolwentem na kierunku budownictwo. To że projektu trzeba liczyć na piechotę to bardzo dobrze, tylko wtedy można nauczyć się zawodu konstruktora. Rzeczywiście zawód ten umiera, my inżynierowie nie potrafimy wzajemnie się szanować wiec nie wymagajmy żeby inni nas szanowali. Pieniędzy z wykonywania tego zawodu nie ma i nie będzie, powodów jest co najmniej kilka. Z drugiej strony nie pieniądze są tu najważniejsze. Macie głowę na karku i chcecie zarabiać studiujcie medycynę….
Absolwentka
Nie rozumiem negatywnych komentarzy, studiowanie ekonomii na tej uczelni to był fajny okres mojego życia, kadra naukowa profesjonalna, atmosfera przyjazna a do tego dyplom najlepszej uczelni technicznej w Polsce. Ja polecam.
28.09.2021
28.09.2021
Eliza
Ja jestem zadowolona z wydziału i z kierunku. Studiowałam Budownictwo i nikt nie robił pod górkę. Uczyć się trzeba, najwiecej szumu robią leniuszki. Pracowałam już na studiach i ze znalezieniem zatrudnienia nie ma problemu.
Nat
Podniesione opłaty za semestr niestety są słabym pomysłem dla płockiej Uczelni, gdzie zarobki w mieście są kolosalnie niskie - dużo moich znajomych studentów zrezygnowało z PW w Płocku i wyjeżdża do innego miasta, co się nadal bardziej opłaca niż pozostanie tutaj, za taką kase.. Ja skończyłam IŚ i jestem zadowolona z programu nauczania, projekty robione w programach naukowych i w większości świeża, młoda kadra, z którą nie ma problemów. Pewnie jest bardzo dużo rzeczy, które można dopracować, jednak na tym kierunku nie są rażące.
28.09.2021
28.09.2021
Justyna C.
Nie zgadzam się z tymi opiniami... Sama skończyłam 4 kierunki z czego 2 na tej uczelni... Prowadzenie zajęć i podejście do studenta zachęciły mnie do dalszego rozwoju do tego stopnia, że w 2019 roku przed Radą Wydziału płockiego Wydziału PW obroniłam swoją pracę doktorską. Prowadzący są bardzo pozytywnie nastawieni do studentów. Zupełnie nie zgodzę się z opinią o braku pracy na oprogramowaniu... studenci pracują przecież na programach inżynierskich, wiedzę typowo praktyczną oczywiście zdobywa się już w pracy gdyż każde biuro projektowe ma swoją specyfikę, ale jakże ważne jest aby nauczyć się całego mechanizmu obliczeń, logicznego myślenia i rozwiązywania problemów. Muszę przyznać, że na 2 innych uczelniach na których studiowałam wygląda to zupełnie inaczej... tam prawie wcale nie korzystało się z oprogramowania. Na swoim pierwszym kierunku który kończyłam w Olsztynie rysowaliśmy sami nawet papier milimetrowy, żeby nauczyć się dokładności, cierpliwości i radzenia sobie z często monotonnym ale niezwykle precyzyjnym zadaniem. Kadra nauczycielska oprócz wiedzy typowo teoretycznej posiada duże doświadczenie w pracy w zawodzie...Ponadto Uczelni dba o korzystanie z wiedzy specjalistów z konkretnych dziedzin, organizowane są szkolenia przy współpracy z MOIIB, w których studenci wydziału mogą brać udział bezpłatnie. Wydział współpracuje z wieloma przedsiębiorstwami na terenie miasta i powiatu w celu zapewnienia odpowiedniej jakości kształcenia i poznania potrzeb rynku pracy na swoim terenie. Ja ze wszystkich uczelni które ukończyłam Politechnikę Warszawską wspominam najlepiej i zachęcam do studiowania w Płocku!
2019
Ja się nie zgodzę z poniższymi opiniami. Mimo, że podobne informacje docierały do mnie zanim sama podjęłam studia, to przez czas mojego studiowania bardzo dużo się zmieniło. Teraz władze są prostudenckie i skutecznie eliminują podejście "ja wykładam, ja tu rządzę" u wykładowców, jeśli studenci coś takiego zgłaszają. Jak w życiu, zdarzają się osoby nieprzyjemne, ale też nie ma miejsca taka patologia jak poniżej opisano. Młodsi wykładowcy mają świadomość jak istotną kwestią są współczesne oprogramowania i na miarę możliwości wprowadzają stosowane w biurach programy, u starszych faktycznie wygląda to różnie. Zgadzam się również z tym, że opłaty za studia zaoczne to przegięcie. W ogólnym rozrachunku studia polecam, dobrą pracę znalazłam pół roku przed obroną inżyniera, a o to przede wszystkim chodzi. Atmosfera spoko.
28.09.2021
28.09.2021
A.K
Uczelnia godna polecenia osobom, które chcą się rozwijać na kierunkach technicznych. Wielu kolegów po ukończeniu studiów na Politechnice bez problemu otrzymało propozycję pracy w strategicznych firmach Płocka.
Karol
A ja tam jestem zadowolony, szybko dostałem dobrze płatną pracę
28.09.2021
27.09.2021
Adek
Również potwierdzam negatywne wrażenia związane ze studiowaniem na tej uczelni. Koledzy poniżej dość dokładnie opisali jak to wygląda więc nie będę powielał treści, powiem tylko tyle mijajcie budownictwo na tej uczelni szerokim łukiem inaczej naprawdę nabawicie się nieprzyjemności, a sam proces studiowania zmieni się w koszmar.
Majka
ta uczelnia się zwija. Mają problem żeby zapełnić 50% wolnych miejsc, dlatego robią podwójne rekrutacje. Ale podniesienie czesnych to gwóźdź do trumny dla tej uczelni.
23.09.2021
05.09.2021
Maro
Również jestem absolwentem tego kierunku (Budownictwo) i niestety potwierdzam niżej zamieszoną opinie. Zapominałeś dodać o nepotyzmie jaki tam panuje (klany rodzinne) i oczywiście podejście do studenta jest fatalne. Wykładowcy mają mentalność z czasów kiedy oni sami byli studentami czyli lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku, mimo że świat się zmienił nadal nie korzysta się z oprogramowania branżowego co w dzisiejszych czasach jest podstawą w każdej pracy związanej z projektowaniem konstrukcji. Zmieniają regulamin i opłaty za studia jak chcą i kiedy chcą. Z tego co wiem opłaty za semestr w roku akademickim 2021/2022 wzrosły o 33%. Z około 3 tyś. za semestr do ponad 4 tyś. Studia tu więcej kosztują niż w Warszawie. Poważnie się zastanówcie czy chcecie tu studiować, ja odradzam. A dla wszystkich, którzy chcą czerpać przyjemność ze studiowania dodam tylko że juwenalia są beznadziejne i atmosfera panująca między studentami to czysty wyścig szczurów.
Absolwentoo
Witam, osobiście bardzo mocno odradzam studia na tej uczelni - przynajmniej w zakresie budownictwa którego jestem absolwentem. Pomijam aspekt że sama branża budowlana nie należy do dobrych wyborów zawodowych, uczelnia kształci w sposób przestarzały przez całe studia inżynierskie praktycznie nie korzysta się z oprogramowania branżowego (nie licząc Cada ale to jest minimum z minimum). Masa podkreślam MASA projektów liczona ręcznie, rozumiem że można pewne rzeczy obliczyć ręcznie aby zrozumieć specyfikę problemu, ale serio liczenie hali stalowej na studiach inżynierskich 2 razy ręcznie to metoda na wykształcenie inżyniera który jest gotowy wejść w rynek pracy gdzie absolutnym minimum jest Robot? Wykładowców którzy znają się na rzeczy można policzyć na palcach jednej ręki, są oni wymagający ale pozwalają przyswoić naprawdę dużą porcję wiedzy technicznej której nie znajdzie się w żadnej książce :) Pozostali wykładają budownictwo ale nie pracują w budownictwie a to oznacza że człowiek marnuje masę czasu na naukę idiotycznych formułek na pamięć, hitem jest nauka na pamięć twierdzeń na matematyce/algebrze na pierwszych 3 semestrach, czy ktoś naprawdę jest tak naiwny że wierzy iż wyprowadzanie wzorów z pamięci jest istotną i przydatną wiedzą ? Pracując w zawodzie człowiek nawet raz z tego nie skorzysta... Dodatkowo podejście do studenta to jawna kpina, ale tutaj myślę że można napisać całą epopeję a i tak człowiek nie opisze tych cudów które się tu wyczyniają. W skrócie jeśli chcecie sobie załatwić papierek wydaje mi się że można przyjść do tej imitacji uczelni technicznej, jeśli chcecie zdobyć praktyczną wiedzę proponuję poważnie rozważyć wybór tej uczelni - przestarzałe materiały dydaktyczne, słabe podejście do studentów, przestarzały sprzęt w labolatoriach/pracowniach.
13.07.2021
15.04.2021
waldek
omijajcie to uczelnie szerokim łukiem
Odp.
mniejsza o kierunek, ważniejsze znajomości jeśli chodzi o pracę w P :-)
16.04.2019
19.03.2019
pytanie
znajoma kończyła studia w Płocku PW i pracuje w Petrochemii, zastanawiam się czy żeby znaleźć tam pracę, to który kierunek lepszy: technologia chemiczna czy inżynieria środowiska?? Jak oceniacie studia tutaj?
mechanika i budowa maszyn
interesuja mnie studia na kierunku - mechanika i budowa maszyn, bo mam mozliwość pracy w Płocku w tej branży. jednoczesnie mam spore obawy bo ze ścisłych nie jestem orłem. pytanie: jak mieliście zdana maturę, żeby się dostać na studia?
06.12.2018
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie