• Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Akademia Tarnowska rekrutacja 2024
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie

uczelnia niepubliczna, woj. mazowieckie, 01-242 Warszawa, al. Prymasa Tysiąclecia 38a, (+22) 624 95 60, rekrutacja@wstijo.edu.pl

Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie to uczelnia niepubliczna, która rozpoczęła swoją działalność w 2003 roku. Została założona przez mgr Jadwigę Barbarę Moroz.

Szkoła realizuje studia licencjackie i magisterskich na kierunkach o charakterze filologicznym oraz turystyce i rekreacji. Oferuje również edukację w języku angielskim i studia podyplomowe. Uczelnia współpracuje z wieloma placówkami naukowymi - polskimi i zagranicznymi - dzięki czemu gwarantuje wysoki poziom merytoryczny kształcenia. Posiada świetnie wykwalifikowaną kadrę naukowo-dydaktyczną, do której należą znani naukowcy, autorzy podręczników akademickich i artykułów naukowych. Szkoła realizuje program Erasmus+, który daje studentom możliwość nauki za granicą.

Sprawdź dostępne specjalności i dowiedz się więcej o zasadach rekrutacyjnych.



Ocena uczelni

6.10 / 10
298 głosów

Opinie (129)
Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, WSTiJO Warszawa

Aldona
Czy ktoś kończył studium tłumaczy przysięgłych? Jak oceniacie studia. Warto wybrać tą uczelnię?
17.03.2024
07.03.2024
Julia
Hejo! Jestem zainteresowana filologią angielską niestacjonarnie. Jak oceniacie?:) jaki jest poziom nauczania? jaka atmosfera na zajęciach? Z chęcią dowiem się wszelkich informacji i z góry dziękuję :)
MK
Profesjonalni wykładowcy, wysoki poziom nauczania. To był dobry wybór !
13.12.2023
09.11.2023
Ola
Kiedy następuje wybór specjalności na turystyce? Czy od początku studiów?
Paulina
Ciesze sie, ze trafilam na tą uczelnie, studiowalam juz na innej i bez porownania , tutaj zdecydowanie lepiej
27.09.2023
22.09.2023
Iza
Mozna z czystym sumieniem polecic, podejcie wykladowców do kształcenia jak najbardziej godne pochwaly
Milena
Szkoła jak marzenie, jest lepiej niż sobie wyobrażalam przed podjęciem nauki :)
14.09.2023
12.09.2023
Karolina
Z czystym sumieniem polecam uczelnię, poziom nauczania, podejscie wykładowców, wszystko na plus
Magda
Ja tez sie ciesze z wyboru szkoly,bralam kilka pod uwage ale ostatecznie jestem tutaj i nie zaluje
05.09.2023
31.08.2023
Sandra
Uczelnia naprawde jest okej :) pelen profesjonalizm na kazdym etapie nauki
Ewa
Milo sie czyta takie pozytywne opinie, ja od pazdziernika zaczynam :) coraz blizej, mam nadzieje ze bede rownie zadowolona
29.08.2023
22.08.2023
Kasia
Bede zaczynac drugi rok na tej uczelni i chwale sobie mega, tak to mozna studiowac :)
???
Czy są ciągle wolne miejsca, można jeszcze rekrutować?
16.08.2023
16.08.2023
Ola
Ciesze sie ze ucze sie wlasnie tutaj, miejsce idealne dla nauki i rozwijania wlasnych pasji i zainteresowan
Michalina
Uczelnia super, wykladowcy moim zdaniem robią naprawde kawał dobrej roboty, super!
10.08.2023
19.07.2023
Iga
Bardzo dobra szkoła, dobre opinie nie dziwią, bo naprawde i poziom, i wykładowcy, i pracownicy- super!!
Patrycja
Studia tutaj na tej uczelni to bardzo dobry wybór, jeśli ktoś sie chce czegoś naprawde nauczyć, to to jest miejsce idealne :)
11.07.2023
07.07.2023
Kasia
Filologia angielska,drugi rok :) nauki full, ale i tak jest super!!
Nina
Studiuje tutaj turystyke, bardzo ciekawy kierunek, zajecia interesujące, nie zawiodłam się :)
03.07.2023
27.06.2023
Aga
Z czystym sumieniem moge polecic. Szkoła naprawde z dobrym podejsciem do studentów, otwarta, przyjazna :)
Julia
Filologia angielska- sztosik:) bardzo sie ciesze ze wybrałam ten kierunek, nie sądzilam ze nauka języka może isc tak łatwo
22.06.2023
15.06.2023
Gosia
Bardzo dobry wybór, nauka języka tutaj idzie świetnie, także polecam :)
Malwina
to juz moj drugi kierunek na tej uczelni, bardzo bardzo polecam!!
12.06.2023
09.06.2023
Katarzyna
Bardzo dobra uczelnia, sporo kierunków do wyboru. Studia naprawde ciekawe
Judyta
Filologia angielska mega!! Jestem bardzo zadowlona, poziom mi odpowiada jak najbardziej :)
05.06.2023
14.09.2022
Rekrutacja WSTiJO
odpowiedź dla asia z dnia 14.09.2022
Tak, rekrutacja jest otwarta do końca września. Można zarejestrować się przez internet (wstijo.warszawa.pl) lub osobiście na uczelni. Dokumenty można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą.
asia
Do kiedy można rekrutować do uczelni? Czy jeszcze jest możliwość?
14.09.2022
27.08.2022
Kasia
Polecam. Studia mi się podobają.
Dziekanat WSTiJO
odpowiedź dla Anna z dnia 25.01.2022
Jeśli chodzi o studia podyplomowe "THG dla nauczycieli", to ubiegły weekend rozpoczął się semestr/moduł "Turystyka" - jeżeli zgłosi się Pani w ciągu tygodnia, będzie Pani mogła jeszcze dołączyć od kolejnego zjazdu (5-6.02). Ew. można dołączyć w kwietniu od semestru/modułu "Gastronomia" (kolejność zaliczania modułów jest dowolna). Pozostałe studia podyplomowe ruszają raz w roku (w październiku)m ale oczywiście można już złożyć formularz na edycję 2022/23.
26.01.2022
25.01.2022
Anna
Czy jest teraz rekrutacja na studia podyplomowe?
ewa
Polecam
10.12.2021
09.12.2021
Ola
Zajęcia z fonetyki z mgr Dębskim na wysokim poziomie, a przede wszystkim pełna kultura osobista oraz przyjazny stosunek do studenta - polecam serdecznie. Ponadto, prof. Plisiecka cudowna osoba! Aż chce się uczęszczać na zajęcia
Xxee
Czy ktoś wie jaka jest wysokość stypendium socjalnego i na ile miesięcy?
08.12.2021
30.11.2021
Studentka
Zmiana wykładowcy w trakcie semestru niestety na gorsze ,stres dla studentów ,a chyba nie oto chodzi.Student nie powinien być zniechęcany do przedmiotu szczególnie języka obcego tylko mieć komfort nauki.Wykładowca powinien zachęcić do nauki a nie powodować ,że student się meczy i z góry skazany jest na porażkę i zwątpienie we własne możliwości.
Agata
Po pierwszym zjeździe pozytywnie zaskoczona :-)
18.10.2021
14.10.2021
Student
Brak planów zajęć ,a zjazd za jeden dzień !
S
Czy ktoś ma plan zajęć ?
29.09.2021
29.09.2021
Mgr TiR 2
Hejka są tu jakieś osoby z Mgr TiR 1 rok?
Gabi
Wybiera się ktoś może na filologię angielską niestacjonarnie?
27.09.2021
23.09.2021
Michał 🙂
Witam 🙂, zapisałem się w tym roku na studia mgr nst z filologii angielskiej (pierwszy zjazd już w przyszły weekend) czy jest tu ktoś kto również w tym roku zaczyna ten kierunek na mgr nst? Podaje swój mail - michal.x@poczta.onet.pl
KA
Kiedy będzie możliwość zalogowania się do wirtualnego dziekanatu, jak na razie mam możliwość tylko do systemu rekrutacji.
22.09.2021
22.09.2021
Student
Uczelnia co chwilę zmienia zdanie ,miesiąc temu informowali studentów że zajęcia będą online i że jest już decyzja uczelni ,teraz informują ,że hybrydowo ,ale jak ma to wyglądać hybrydowo nie wiadomo .Problem dla tych co nie mieszkają na miejscu .
Mgr TiR stacjonarne
Mam kilka pytań i proszę o odpowiedź jeżeli ktoś wie 1. Kiedy mamy inaugurację roku i pierwsze zajęcia? 2. Czy dostaniemy jakieś dane do logowania do wirtualnego dziekanatu/ wirtualnej uczelni? 3. Kiedy będzie dostępny podział godzin? 4. Czy zajęcia będą w kontakcie, online czy hybrydowo?
16.09.2021
08.09.2021
Student 2
Wiadomo już coś o organizacji zajęć? Niestacjonarne będą odbywały się stacjonarnie czy online?
Student
Słyszałem że online
01.09.2021
31.08.2021
Magda
Czy ktoś wie w jakim trybie będą odbywały się zajęcia w tym roku akademickim? Czy będą stacjonarne czy online?
MO
Czy ktoś wybiera się w tym roku na filologie rosyjska ?
26.08.2021
13.08.2021
Rekrutacja WSTiJO
odpowiedź dla Student z dnia 10.08.2021
Uruchomienie specjalizacji uzależnione jest od ilości osób zainteresowanych - minimum 10 osób. W przypadku nie zebrania się wystarczającej ilości chętnych, istnieje możliwość dołączenia do innej specjalizacji.
abcd
Jakie zmiany po połączeniu z LSW ?
10.08.2021
10.08.2021
Student
Czy specjalizacja turystyka zdrowotna- odnowa biologiczna będzie otwarta w tym roku na mgr?
Iza
Czy planowana jest specjalizacja nauczycielska na filologii angielskiej na studiach magisterskich ?
09.08.2021
05.08.2021
abcd
Czy wysokości opłat podane na stronie szkoły zmieniają się w kolejnych latach studiów?
Rekrutacja WSTiJO
odpowiedź dla zapytanie z dnia 03.08.2021
Nie praktykujemy publikowania list zakwalifikowanych. Warunkiem przyjęcia jest złożenie kompletu dokumentów (w oryginale) oraz wpłacenie wpisowego. Osoba, która spełni powyższe warunki jest uznawana za zakwalifikowaną na studia. Jeśli złożyła Pani komplet dokumentów w Dziekanacie, wraz z potwierdzeniem wpłaty, to Pani miejsce na studiach jest już pewne.
04.08.2021
03.08.2021
zapytanie
Czy na studia 2 stopnia będą listy zakwalifikowanych czy jak złożyłam dokumenty w sekretariacie to jestem już studentką wstijo?
Hsjaydjchjsjd
Czy ktoś wybiera się w tym roku na mgr na filologię angielską niestacjonarnie?
18.07.2021
14.07.2021
Rekrutacja WSTiJO
odpowiedź dla Rekrutacja z dnia 13.07.2021
Dzień dobry. Wpisowe płaci Pani jeden raz. O zmianie trybu ze stacjonarnego na zaoczny lub odwrotnie może Pani poinformować Dziekanat przed rozpoczęciem roku akademickiego - nie ma potrzeby składać dokumentów rekrutacyjnych na oba.
Rekrutacja WSTiJO
odpowiedź dla Rabuś z dnia 13.07.2021
Dzień dobry. WSTiJO nie pobiera obecnie w ogóle dodatkowej opłaty rekrutacyjnej. Kwota 200zł o której Pani pisze jest to wpisowe - są to dwie różne opłaty.
14.07.2021
13.07.2021
Rekrutacja
Czy składając dokumenty na mgr na ten sam kierunek stacjonarnie i zaocznie płacę za jedną rekrutację czy za dwie?
Rabuś
Chciałam się dopytać ile kosztuje opłata wpisowa bo przeważnie jest to 85 zł tu jednak zauważyłam 200 i nie wiem czy patrzę na dobre kwoty czy może coś pomyliłam
13.07.2021
20.05.2021
Rekrutacja WSTiJO
odpowiedź dla asdfghjkll z dnia 19.05.2021
Należy spełnić wymóg znajomości języka angielskiego na poziomie minimum C1 (potwierdzony odpowiednim certyfikatem - lista dostępna na stronie https://wstijo.edu.pl/filologia-angielska/filologia-angielska-studia-magisterskie.html#dokumenty-i-warunki ). Poza tym nie stosujemy dodatkowych kryteriów rankingowych.
asdfghjkll
Czy ciężko jest się dostać na filologię angielską na studia magisterskie?
19.05.2021
26.04.2021
Rekrutacja
odpowiedź dla Rekrutacja z dnia 24.04.2021
Tak, oczywiście - rekrutacja jest już otwarta. Zapraszamy do rejestracji online na stronie wstijo.warszawa.pl oraz do kontaktu telefonicznie, mailowo lub przez fanpage FB.
Rekrutacja
Czy wiadomo już coś o rekrutacji na studia 2 stopnia TiR 2021/2022?
24.04.2021
07.01.2021
Ada
Czy teraz, zimą będzie rekrutacja na turystykę?
Pati
Wiem, że obecnie wszystko nie funkcjonuje standardowo, ale przyszłościowo spytam, czy uczelnia organizuje praktyki na Turystyce i gdzie?
16.11.2020
28.10.2020
Student
Jakie dokumenty należy złożyć aby podlegać obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu?
Rafał
odpowiedź dla Student z dnia 08.10.2020
Można wysłać listownie, jednakże złożenie osobiście w kwesturze jest pewniejsze (i może być szybsze).
08.10.2020
08.10.2020
Student
Czy w nioski o stypendium i dokumentację można wysłać listownie czy tylko osobiście?
Kwestura WSTiJO
odpowiedź dla Student z dnia 21.09.2020
Ogłoszenie dotyczące składania wniosków stypendialnych na semestr zimowy 2020-2021 pojawi się jak zwykle na początku października, z terminem składania ok. 1 miesiąca. Na stronie dostępne są wzory dokumentów z ubiegłego roku, jeżeli będą miały miejsce jakiekolwiek zmiany, dokumenty zostaną zaktualizowane. Lista aktualnych dokumentów będzie zamieszczona razem z ogłoszeniem.
21.09.2020
21.09.2020
Student
Czy na rok 2020-2021 są już informacje odnośnie progu uzyskania stypendium dziekana? Ewentualnie czy sa już gdzieś dostępne dokumenty? Niestety z tego co widzę na stronie dokumenty są sporadycznie aktualizowane.....
.
Czy wybiera się ktoś na filologię angielską niestacjonarnie?
30.08.2020
19.08.2020
.
W dniu, w którym zaniesiesz do uczelni wszystkie dokumenty (świadectwo maturalne, ukończenia szkoły średniej, zdjęcia itd) jesteś już przyjęta/y do szkoły
.
Czy wiadomo kiedy będą wyniki rekrutacji?
13.08.2020
01.08.2020
.
Cześć. Wybiera się ktoś na studia niestacjonarne kierunek turystyka i rekreacja? :)
REEE
Mam pytanie, studiuję turystykę na licencjacie na WSTIJO,jestem na trzecim roku, chciałabym na mgr iść na filologię angielską na tej samej uczelni, czy uważacie, że to ma sens i czy dam sobie radę nie studiując filologii ang na licencjacie? Mój angielski jest na poziomie B1/B2
12.07.2020
19.06.2020
Student
Nie polecam uczelni, brak organizacji . Jak już chcecie płacić to za to naprawdę nie warto, DNO uczelnia, szkoda pieniędzy.
Student
Zdecydowanie nie polecam. Organizacja i porządek to zdecydowanie słowa obce dla tej uczelni. Informacje przekazywane studentom są niespójne, często zmieniane. Wykładowcy bez żadnych podstaw chcą ponawiać egzaminy... Dialog nie istnieje.
10.06.2020
09.06.2020
Student
Jestem pod wrażeniem, że ocena tej uczelni jest tak wysoka. Na uczelni jest ciągły brak organizacji i brak komunikacji dziekanat- wykładowca. W "normalnym" trybie studiów chaos był jeszcze do zniesienia. Niestety zajęcia online nie są na rękę studentów (choć były zapewniania że będzie łatwiej). Wykładowcy bez podstaw oskarżają o ściąganie i unieważniają egzaminy. Sami musimy się domyślać o egzaminach przedmiotów "PNJA". Niestety ale większość wykładowców jest niekompetentna, nie mają wiedzy którą próbują przekazać. Zdecydowanie to my moglibyśmy ich wielu rzeczy nauczyć. Na 3 rok zdecydowanie przenoszę się na inną uczelnie, bo płacić tutaj tu wstyd. Zdecydowanie nie polecam i radzę omijać szerokim łukiem
Student(ka)
Nie polecam tej szkoły . W tym roku bardzo nie ogarnięty byli zajęcia . Wykładowcy nie mają wiedzy jaka forma zaliczenia ma być , robią powtórny egzaminy, unieważniają zaliczenia bez dowodów, Po wystawieniu ocen usuwają ich. Magistrzy nie mają prawa egzaminować, a tu można się spodziewać wszystkiego.
09.06.2020
09.06.2020
Johnny
Uczelnia nie informuje uczniów o terminach dodatkowych egzaminów - muszą sami się domyślać i dopytywać. Nauczyciele robią te same egzaminy po kilka razy wedle własnego uznania, nie szanując czasu ludzi pracujących. Ogólnie bardzo duży bałagan i dezinformacja. Nie polecam tej szkoły, rozglądam się za nową.
Bogdan czura
odpowiedź dla Student/ka z dnia 05.06.2020
Witam, dziękujemy za cenne uwagi. W celu wyjaśnienia sytuacji i podjęcia odpowiednich kroków prosimy o przesłanie konkretnych informacji (nazwisko wykładowcy lub przedmiot prowadzony) na adres email: administrator@e-wstijo.edu.pl. Z poważaniem. Administrator WSTiJO
09.06.2020
05.06.2020
Student/ka
W czasie gdzie zajęcia odbywają się online wykładowcy postanowili robić dwa razy więcej rzeczy niż na zwykłych zajęciach a zamiast jedno zaliczenie z danego przedmiotu robią po kilka. Nie wszyscy studenci mają czas i siedzą w domu niestety ale niektórzy teraz pracują więcej niż wcześniej więc może warto pomyśleć i nie utrudniać
Agnieszka Rossa, Kwestura WSTiJO
odpowiedź dla O z dnia 12.05.2020
Szanowni Państwo, Kwestura w rzeczywistości nie jest tak groźna jak mogło by to wynikać z powyższego komentarza. Przede wszystkim, pracownicy na nikogo nie krzyczą, mają natomiast obowiązek upominania oraz egzekwowania należności nie zapłaconych rat. Niestety, odnotowujemy przypadki notorycznego nie wywiązywania się z terminowych wpłat przesz niektóre – powtarzające się – osoby, w tym pobierające wysokie stypendia, co jest zachowaniem nie tylko niekomfortowym, ale też karygodnym. Płacenie w terminie czesnego jest w interesie studenta, gdyż jest podstawą wypłacenia stypendium, Które jest niejednokrotnie (jak np. w tym przypadku) wyższe od rat czesnego. Kwestura działa na podstawie wytycznych od Władz Uczelni i Ministerstwa, określających, że dotacja jest przelewana wtedy, gdy jest opłacone czesne przez studenta. Nikt nikomu nie grozi. Bez względu na sytuację, wszyscy studenci są traktowani jednakowo przez Uczelnię. Natomiast w związku z pandemią, decyzją władz uczelni, mając na względzie możliwą trudniejszą sytuację studentów, począwszy od lutego b.r. nie są naliczane odsetki za zwłokę w opłacie czesnego.
15.05.2020
12.05.2020
O
Tak jak wykładowcy są bardzo dobrzy i przekazują wiedzę w sposób zrozumiały i prosty ,dziekanat działa sprawnie, to kwestura w WSTiJO pozostawia wiele do życzenia. Jedna z Pań nie potrafi wypowiedzieć się adekwatnie do sytuacji, często bezpodstawnie krzyczy. Nie polecam załatwiania tam spraw. Nie polecam wybierania opłacenia czesnego w formie ratalnej, ponieważ gdy student spóźnia się z opłatą za studia (nawet niewiele dni, w dobie koronawirusa i z utratą pracy)) dostaje telefony z pretensjami, ponagleniami i groźbami odebrania stypendium socjalnego, które w danej sytuacji jest głównym źródłem opłaty uczelni. Miałam nadzieję robić magisterkę na uczelni ale teraz wiem, że z "profesjonalizmem" niektórych pracowników, ucieknę tuż po licencjacie. Pozdrawiam serdecznie
J
Czy jeśli ktoś ma poziom języka B1 to śmiało może zapisać się na te studia?
22.04.2020
21.04.2020
ASS
Czy studiuje tutaj ktoś filologię hiszpańską ?
REEE
Mój angielski jest na poziomie B2/C1
30.03.2020
30.03.2020
REEE
Mam pytanie, studiuję turystykę na licencjacie na WSTIJO,jestem na trzecim roku, chciałabym na mgr iść na filologię angielską na tej samej uczelni, czy uważacie, że to ma sens i czy dam sobie radę nie studiując filologii ang na licencjacie?
Kala
Czy ktoś miał problemu jeśli chodzi o prace licencjacką? Jestem na 3 roku i nie ma o tym żadnej informacji a dziekanat oczywiście nic nie wie :)
08.01.2020
21.11.2019
Hello
Moim zdaniem uczelnia jest w porządku, robię teraz mgr i widać, że poziom jest o wiele wyższy niż na lic. Wykładowcy są wymagający. Przepływ informacji jest na pewno lepszy niż jakieś 3 lata temu. Widać, że uczelnia idzie do przodu,pozdrawiam serdecznie! :)
Ninkaa
Studiuję filologię angielską zaocznie. Wykłady są w 90% po angielsku. Szkoła tania, ale jeśli chodzi o organizację i przepływ informacji to tragedia. Ciężko o zdobycie legitymacji. Jeśli ktoś chce iść na anglistykę bo lubi angielski to odradzam. Szkoły też nie polecam. Poziom dość słaby.
26.10.2019
26.09.2019
eff
Monika polecam :) ja juz na drugim roku i super uczelnia
Monika
Hej! ^^ Idzie ktoś na filologię angielską dzienną?
25.09.2019
07.09.2019
Gabi
Cześć! :) Wybiera się ktoś na filologie angielską zaocznie w tym roku?
FilologiaAngielska
Czy ktoś z was studiuje filolfilologię angielską stacjonarnie? Mam pytanie jak jest? Czy zajęcia są prowadzone po angielsku? Przy zapisie na studia podaję podaje się poziom na którym się jest w angielskim od B1 w wzwyż, czy to znaczy, że jest kilka "klas" według poziomu?
28.07.2019
24.02.2019
ALI
Witam , czy ktoś studiuje filologię hiszpańską zaocznie ? Czy ktoś może udzielić mi jakiś informacji?
mmm
Cześć, właśnie kończę 3 rok filologii angielskiej NST. Powiem tak, szkoła nie jest ani dobra, ani zła. Zależy na którego wykładowcę się trafi, jedni pomagają mimo, że nie muszą, inni mają studenta gdzieś. Na 2 roku cała nasza grupa zapisała się do promotorów, a w październiku okazało się... że zrezygnowali. Tak naprawdę do grudnia wiele osób nie wiedziało kogo będzie miało za promotora. Zdarzają się sytuacje że dziekanat popełni błąd i wyśle informację o braku zajęć nie do tej grupy co trzeba, ludzie nie przychodzą, profesor czeka... A potem profesor na 5 minut przed zajęciami powiadamia dziekanat że jest chory. Dziekanat domaga się odsetek nie wiadomo za co, trzeba im często wysyłać potwierdzenie wykonania przelewów.Od 1 lub 2 roku mieliśmy zajęcia z hiszpańskiego z Native Speaker'em, teraz nie dość, że ten pan odszedł to skupiamy się tylko na powtorzeniu materiału. Poziom nie jest wysoki, z niektórych przedmiotów trzeba się pouczyć, z innych są sprawdziany abc. Ogólnie polecam szkołę osobom którym zależy jedynie na papierku, jeśli zaś zależy komuś na poszerzaniu wiedzy - lepiej iść gdzieś indziej.
26.01.2019
22.12.2018
Studentka
ciekawe, że wśród nas informacja podana przez Krystynę P. rozeszła się błyskawicznie, a przez niektórych nawet sprawdzona i potwierdzona. Władze WSTiJO nabrały wody w usta... Jak to wygląda w świetle ustawy o szkolnictwie wyższym?
Krystyna P.
Rektor WSTiJO dr Włodzimierz Banasik ma bardzo bogatą kartotekę w Inwentarzu IPN. IPN Ka 0046/184 TW pseudonim "Maks". Czy to trochę nie ośmiesza szkoły😆?
17.12.2018
23.11.2018
iberystyka
czy filologia hiszpańska jest od podstaw ? myślę o drugim kierunku i wpadłam na tę uczelnię? są tutaj studenci iberystyki i mogą napisać, jak oceniaja poziom i skuteczność nauki języka obcego?
Monika
Uczelnia od lipca nie zapłaciła wynagrodzeń za pracę podczas nieobowiązkowych wakacyjnych praktyk studenckich. WSTYD!
20.11.2018
12.11.2018
Patrycja
od jakiej średniej jest stypendium rektora w wstijo?
Eff
Nixi a czemu słabiutko? Że poziom jak w liceum czy gimnazjum czy co?
28.09.2018
18.09.2018
Nixi
WSTiJO anglistyka baaardzo słabiutko
porównanie szkół
wyskoczyły mi różne szkoły z w-Wy jak szukałam przez fil. angielską i iberystykę, min. ta - WSTiJObcych i WSLingwistyki. Czytam sobie opinie o obu i mam pytanie do Was. Czy macie porównanie obu tych szkół? swoje albo od znajomych? Tam przy tej Lingwistycznej jest full wpisów, chyba z 250, tutaj jakoś pustawo. Tam niby szkoła typowo językowa, bo lingwistyczna, ale opinie negatywne ma i jedna i druga szkołą. A może w ogóle szukać innej uczelni? Poradźcie.
03.09.2018
03.09.2018
działa
chyba modernizowali stronę uczelni .... już wszystko działa.
czy działa Wam ich stronka?
wyskakuje mi komunikat że połaczenie jest prywatne, i jakieś Errory, dziwne błedy. też tak macie?
22.08.2018
05.08.2018
Frez
Co za gorliwa obrona LSW . Ja słyszałem że w tej uczelni tzn LSW faktycznie jest słabo z poziomem i ilością zajęć, coś na poziomie minimum . Do tego przyjmują każdego kto sie tam zapisze co potem skutkuje fatalnym poziomem zajęć łącznie z tym że wykładowca ma problem żeby poprowadzić zajęcia zgodnie z planem . Moja koleżanka ( żadna Natalia ) stamtąd uciekła bo szkoda jej było marnować kolejny semestr . Ja studiuje w WSTiO turystykę , jak ktoś się wybiera to polecam , ciekawe zajęcia , dobry program tyle że niektórych wykładowców można by było wymienić
"Była koleżanka Natalii P."
Odpowiedź na poniższą opinię : Drogie WSTiJO treść poniższej wiadomości wiele wskazuje że jest to opinia napisana przez Natalię P. byłą studentkę LSW , która faktycznie (między innymi również na prośbę studentów ) została z tej uczelni usunięta. Jeśli do Was trafiła , to współczuję gdyż z rozmów z dziekanatem wiem że jest to osoba najbardziej konfliktowa jaką ta uczelnia w swojej już prawie 20-letniej historii miała w gronie swoich studentów. Ostrzegam więc , że jeśli coś tej Pani nie podpasuje to narobi Wam i Waszym studentom takich problemów że wszyscy będą mieli jej serdecznie dosyć. Nie znam Waszej uczelni więc nie oceniam z reszta weszłam tutaj z innych powodów a tu taka niespodzianka :) . Jakie jest LSW to Ci którzy je znają wiedzą jak jest , 20 lat na rynku i wielu zadowolonych studentów o czymś świadczy . A poniższa opinia , to zwykła zemsta za usunięcie z listy studentów osoby która nigdy na tę listę nie powinna była trafić . Dzisiaj studenci LSW mówią " uffff" , ale jak widać Natalia P. wciąż wyżywa się gdzie tylko może .
09.05.2018
16.01.2018
Przenosiny z tzw. "Anglistyki" w LSW
Panie w Dziekanacie bardzo miłe. W Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych, znaczy się, bo w konkurencyjnym LSW, przy Karolkowej, to różnie bywa. Ale nie o tym chcę tutaj napisać, tylko o ewentualnych próbach przeniesienia się z marniutkiego LSW do położonego niedaleko WSzTiJO. Lista przedmiotów i przydział godzin w LSW są po prostu żenujące, natomiast w WSzTiJO wyglądają zdecydowanie obiecująco. Niestety, mimo jakichś tam wytycznych Ministerstwa Edukacji, uczelnie wyższe i pseudowyższe w Polsce, robią praktycznie co chcą. W przypadku tych lepszych uczelni kończy się wyśrubowaniem i zawyżeniem poziomu (vide chociażby UW), a w przypadku pseudouczelni takiej jak LSW czymś oczywiście wręcz zupełnie przeciwnym. Do czego zmierzam. Wiele można by napisać o tym, jak LSW traktuje swoich klientów. LSW zresztą bardzo się zawsze przy takiej okazji denerwuje i straszy sądem, wyrzuceniem ze studiów, etc.. Podam jeden, wielce wymowny, przykład. Studenci IV semestru zaocznej "anglistyki" LSW mieli w semestrze letnim 2017 w sumie aż całych 7 h literatury i historii języka specjalności. Wykładowca, dr Krzysztof Fordoński, umożliwił swoim studentom uczenie się tych dwóch ważnych, pamięciowych przedmiotów i tzw. "pracę własną" przez zaledwie 5 dni. Dnia szóstego odbyły się dwa testy zaliczeniowe. Tak jest w LSW prawie ze wszystkim. Czyli bardzo źle. Co widać od razu, jeśli ktoś tylko choć trochę zna się na rzeczy, no i oczywiście przy jakiejkowliek próbie zmiany LSW na inną uczelnię. Pewien student próbował tak zrobić. Wyszło mu w WSzTiJO po okazaniu Karty Przebiegu Studiów z LSW podobno aż ok. 30 "różnic programowych", w tym m.in. neurodydaktyka, mimo specjalizacji tłumaczeniowej, czyli 30 przedmiotów do zaliczenia w 4 miesiące, oprócz tych, które miały być przerabiane podczas semestru IV, na który to student miał nadzieje zostac przyjęty. Innymi słowy, porażka kompletna i konieczność zaczynania studiów od początku w WSzTiJO, mimo pełnych 3-ech semestrów zaliczonych w LSW. Już samo to wiele mówi i o LSW i o WSzTiJO. Tyle. Od LSW uczciwie radzę trzymać się jak najdalej. Naprawdę, nie tylko dlatego, że kanclerz i założyciel tej pseudouczelni, Nowakowski, studiował w Kijowie i w dodatku stosunki międzynarodowe. O WSzTiJO i studiowaniu tam niech wypowiedzą się ci, którzy próbowali. Pozdrawiam.
stoodent
FIL.ang! Naprawdę, jeśli o anglistykę chodzi, bardzo odradzam wszystkim fatalne LSW. O WSTiJO i ich anglistyce na razie nic nie wiem. Na pewno warto studiować ten kierunek na UW i w SWPS. Anglistyka w SWPS ma program bardzo podobny do anglistyki UW, czyli naprawdę niezły.
04.11.2017
21.03.2017
fil. ang.
pytanie do osób interesujących się anglistyką: załóżmy że się nie dostanę na filologię angielską na UW, co jest raczej oczywiste, ale chcę studiować anglistyke z Warszawie na jakiejśc uczelni prywatnej. To co polecacie? Która szkoła i dlaczego ta? Maie jakieś rozeznanie, porónanie, opinie swoje czy od innych studentów?
TiR
Interesuje mnie jak wyglądają studia na turystyce i rekreacji? piszcie wszystko o tym kierunku, jaie macie wrażenia, jaki jest poziom, kada, itd.
21.08.2016
22.09.2015
zuza
koniecznie osoby zarządzające powinny zmienić podejście do studenta i do prowadzenia uczelni, my sygnalizujemy różne rzeczy, oni obiecują poprawę, zatem zobaczymy co z tego wyjdzie
xxxx
Wszędzie tylko nie do WSTiJO. Szkoła beznadziejna, szkoda pieniędzy i czasu ... Poziom nauki - masakra, a dziekanat - szkoda gadać, nic się nie można dowiedzieć, a jak o coś poprosisz to wychodzisz zły jak osaaaa. Nic nie pomogą. Te wstrętne baby siedzą tam niepotrzebnie - pasożyty ... Płacisz tyle kasy a traktowany/a jesteś jak śmiecia.
24.06.2015
10.06.2015
Mała
Turystyka w miarę ale anglistyki nie brała bym w ogóle pod uwagę
elen
Raczej kiepsko
01.10.2014
08.08.2014
Renata
Czy może ktoś powiedzieć jak wygląda anglistyka na tej uczelni, jaki poziom czy faktycznie dobrze uczą - słyszałam od znajomych że tak ale może jakiś student się wypowie - please
Kamila
Czesc. Powiedzcie cos o WSTIJO. Jak atmosfera w szkole, jak ludzie, wykładowcy. Jakie macie o niej zdanie. Rozważam takze uczelnie warszawska. Oczywiscie mowie tutaj o turystyce.
23.06.2014
30.08.2013
WSTIJO
Hej! Zaczyna ktoś może naukę na tej uczelni od października? Jeśli tak,to jaki kierunek? Z góry dzięki. :)
ewa
I jak z tą turystyką na prywatnych uczelniach w Warszawie bo nie wiem którą uczelnię wybrac
26.08.2013
11.08.2013
aka19
podobno na turystyce na zaocznych należy mieć zdaną maturę z geografii aby się dostac..? to prawda!!!? proszę o pilną odp!!!
alalala
Potrzebuję waszych opinii... Myślicie, że ten pomysł "managerskich studiów hotelarskich" ma jakiś sens? Tak naprawdę turystyka jest na tak wielu uczelniach, ze znalezienie pracyw zawodzie graniczy z cudem. Więc jak myślicie, warto się na to porywac, co więcej na tej właśnie uczelni?
29.06.2013
18.07.2012
hon
socjologia rynku mody? Brzmi jak marzenie! Super kierunek, ale kurde co potem? Coś wątpię żeby była potem praca, ale studia dla mnie jak marzenie, od zawsze się interesowałam modą prowadzę fashion blog.... Nie wiem czy ryzykować i iść na te studia, jak myślicie?
kasia86
Ja studiowałam na WSTiJO turystykę i rekreację na licencjacie a teraz zaczęłam magistra, specjalność komunikacja społeczna i dziennikarstwo. Mi się szkoła i kierunek podoba, jeżeli chcesz się przyłożyć do nauki to zostanie sporo w głowie. O Almamerze nie słyszałam pochlebnych opinii - drogie czesne, bałagan straszny w dziekanacie, zamieszanie z wykładowcami. Do Skarbka miałam iść ale nie było tylu chętnych i nie uruchomili roku
06.03.2012
29.02.2012
turystyka i rekreacja
przegladam od kilku dni szkoly warszawskie pod katem kierunku, ktory chce studiowac, mam na mysli turystyka i rekreacja, okazuje sie, ze jest dosc popularny, bo ma chyba z 10 szkol, zarowni takie, ktore z nazwy sa nakierowane na tusrystyke albo hotelarstwo, jak i zupelnie inne, typu Vistula, Almamer, Skarbek, itd. podpowiedzcie prosze, jesli macie rozeznanie, co sadzicie o tym kierunku w Warszawskich szkolach prywatnych, ktora szkole wybrac, no i dlaczego?
mania93
w sumie czemu nie? jeśli ktoś interesuje się modą i chciałby pracować jako projektant to chyba dobrze, że ma możliwość również dowiedzieć sie jak założyć własną firmę, jak nią zarządzać...osobiście nie znam nikogo kto studiował by na tym kierunku więc nie posiadam opinii innych na ten temat ale wydaje mi sie całkiem spoko kierunkiem
22.02.2012
09.12.2011
Romeo
to podobny jedyny takie kierunek w Polsce... nie słyszałam o nim żadnych szczegółów oprócz tego, że to jak gdyby połączenie kierunków takich jak: projektant mody i zarządzanie, wydaje się nawet ciekawy ale nie wiem czy przyszłościowy...
Kaja
o co chodzi z tym menadzerem mody, bo nie rozumiem?
30.05.2011
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Politechnika Poznańska
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Tarnowska
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Śląska
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Politechnika Łódzka
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet Kaliski
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Zamojska
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach