• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 61, (+22) 542 87 17, sekretariat@akw.edu.pl

Akademia Katolicka w Warszawie (dawniej Papieski Wydział Teologiczny) jako jedna z niewielu w Polsce łączy w sobie państwową uczelnię wyższą oraz kościelną uczelnię teologiczną. Akademia dzieli się na dwie sekcje: Sekcję św. Jana Chrzciciela i Sekcję św. Andrzeja Boboli. Uczelnia stawia na wiele nowoczesnych dziedzin takich jak politologia czy prowadzona tam Szkoła Liderów Collegium Bobolanum.

Studenci oprócz klasycznej teologii mogą kształcić się w kierunkach różnych nauk społecznych i politycznych. Uczelnia daje również możliwość odbycia studiów podyplomowych dla osób z uprawnieniami pedagogicznymi. Jeśli interesują Cię studia na Akademii Katolickiej w Warszawie, koniecznie odwiedź zakładkę rekrutacja, aby dowiedzieć się więcej.


Ocena uczelni

8.03 / 10
103 głosów

Opinie (23)
Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum, Bobolanum

maturzysta
czy jest problem z dostaniem sie na politologię? wielu jest kandydatów na jedno miejsc
13.09.2022
15.05.2022
P
Studiuję teologię zaocznie ale jestem rozczarowany poziomem nauczania. Wykłady często składają się z anegdot i luźnych rozważań prowadzących. Studia niestacjonarne bardziej przypominają świetlicę dla w średnim wieku, ze słabym coachingiem na zajęciach i kawką na przerwie. Są wyjątki - zajęcia z biblistyki (ST i NT) czy teologii fundamentalnej ale gubią się one pośród przedmiotów-zapychaczy, zupełnie niezwiązanych z tematyką studiów. To co najbardziej na Bobolanum przypomina czołowe polskie uczelnie to chamski sekretariat. Jeśli ktoś ma bardziej intelektualne zacięcie to lepiej, żeby omijał tę uczelnię szerokim łukiem.
pytanie o studia
szukałam informacji o studiach pedagogicznych w Warszawie i wyskoczyła mi między innymi ta szkoła z kierunkiem - PEDAGOGIKA CHRZEŚCIJAŃSKA. Zainteresował mnie on, zapoznałam się z programem na stronie uczelni. Czy ten kierunek był już realizowany w latach wcześniejszych? Sa studenci, którzy mogliby się podzielić opiniami na temat studiowania w Bobolanum? Chetnie wrócę, by poznać Wasze doświadczenia :-)
11.05.2020
26.10.2018
student 1 roku
polecam super kadra lokalizacja i przyjemna atmosfera oraz wybur kursów i specjalizacji szeroki i dowolny
politologia
dlaczego tej Uczelni jakoś nie widać???? zdaje się być ok, piszecie pozytywne opinie, a trudna na nią trafić 111 ja weszłam tu przypadkiem, bo szukałam "politologia" i "Warszawa", i mi wyskoczyło , czytam sobie komentarze, oglądam stronę, zaskoczeie pozytywne, a wcześniej nie znałam jej w ogóle, czy możecie coś więcej napisać o studiach na kierunku POlitologia??
19.10.2015
25.05.2013
marlusek
Bobolanum to moja druga uczelnia tuż po UKSW i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Jest to uczelnia katolicka ale na kierunku politologi nie są nam narzucane żadne poglądy, a student ma możliwość się rozwinąć i posiąść dużą wiedzę od wykwalifikowanej kadry. Grupy są małe przez co kontakt z wykładowcami jest większy niż na innych uczelniach. Wszyscy znają się po imieniu, a wykładowcy o swoich studentach wiedzą więcej niż tylko numer indeksu. Atmosfera jest niemal rodzinna a poziom nauczania jest wysoki. Gorąco polecam !!
Andrzej93
Bardzo fajna kameralna uczelnia o bardzo wysokim poziomie nauczania. Zajęcia w małych grupach. Studia teologiczne 5-letnie bezpłatne i politologiczne 3-letnie bezpłatne. Studiuję politologię, jest fajniej niż na UKSW, polecam.
24.05.2013
23.05.2013
Ania
Na Uczelni tej nie jestem przypadkowo, wybrałam ją ze względu na wysoki poziom i przyjazną dla studentów atmosferę. Bardzo lubię ludzi i kontakt z nimi jest dla mnie największą radością, dlatego zaangażowałam się w pracę samorządu studenckiego. Pracując dla studentów naszej uczelni w wyjątkowo zgranym zespole przyjaznych, energicznych ludz, realizuję się i uczę wielu rzeczy niezbędnych dzisiaj i w przyszłości. Studia są bezpłatne co jest dodatkową zaletą zwłaszcza ze wykladowcy są profesjonalistami a zarazem maja dystans do siebie i poczucie humoru.
Ewa
Świetna uczelnia, wysoki poziom nauczania i indywidualne podejście do studenta.
23.05.2013
23.05.2013
annkate
Bobolanum jest uczelnią, która stwarza możliwości studiowania osobom o różnych talentach i temperamentach. Co ważne są u nas małe grupy, w których panuje życzliwa i koleżeńska atmosfera. Kładziony jest nacisk na przyswajanie wiedzy ze zrozumieniem . Spotykamy się z bardzo indywidualnym podejściem. Wykładowcy są bardzo otwarci, z poczuciem humoru, w sposób kompetentny i z sercem przekazują wiedzę. Ciekawostką jest, że studentów znają z imienia i nazwiska, tak więc nie jesteśmy kolejnym, anonimowym numerem w indeksie. Na uczelni zawiązują się liczne przyjaźnie i sympatie 
Mela
dodam jeszcze komentarz odnośnie "jednej słusznej wiedzy", czy jak to tam szło. mamy zarówno studentów, jak i wykładowców ateistów, a prawo do własnego zdania ma absolutnie każdy. myślę, że UKSW jest bardziej "kościelne". :)
28.04.2013
28.04.2013
Mela
mam porównanie z UKSW, o ile w ogóle można porównywać niebo i ziemię ;) mniej uczenia się na pamięć, więcej rozumienia. studia poszerzają światopogląd (mówię z perspektywy studentki politologii), kadra nauczycielska - super (wykładowcy z UW, SGH, KUL), świetna atmosfera, bo uczelnia jest mała, kameralna. duże szanse rozwoju. z wykładowcami można normalnie rozmawiać, dopytywać, poznawać poglądy innych, ścierać się - oczywiście w ramach kultury. ;) dyskutujemy na wykładach, każdy ma prawo głosu. sporo inicjatyw studenckich, ostatnio w ramach I Ogólnopolskiego Sympozjum Studenckiego gościliśmy studentów i wykładowców z UW, UWr, uczelni krakowskich. wydaje mi się, że największy problem Bobolanum jest taki, że mało się mówi o uczelni, nie jest znana. ja po maturze poszłam na UKSW, nie mając pojęcia, że istnieje coś takiego jak CB. uczelnię zmieniłam. nie żałuję. zapraszam serdecznie. :)
el_mohico
@GIZ i tu byś się zdziwił :) Różni ludzie, różne poglądy. Mam doświadczenie z innych uczelni a także rozmów z innymi studentami politologii i gwarantuje, że takich debat, sporów, wymian poglądów nie ma chyba nigdzie indziej. Jest to uczelnia w której wiele zależy od Ciebie (jak chyba wszędzie). Moim zdaniem jest suuper!!!
27.04.2013
21.04.2013
Karol
A mnie interesuje to, co robią ludzie po skończeniu Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie. Jaka praca ich czeka, co można robić np. po teologii? :P są tu jacyś absolwenci?
PWT?
PWT.. hmm.. jaki papierek się w ogóle po tym dostaje? Ktoś coś wie? Nie znalazłem w zestawieniu perspektyw go w ogóle, więc to dosyć ciekawe. Nie wydaje się najgorszy, ale chciałbym poznać wasze opinie
17.05.2012
02.04.2012
wątpliwości
Bardzo to mało konkretów tutaj podajecie. Średnia też raczej słaba, poniżej połowy w skali głosów. Wnioskuję, że wcale nie jest tak wspaniale, jak tutaj opisujecie ?
bardzo
PWT bardzo fajnie, bardzo na miejscu, bardzo rozwijająco, bardzo dobrze się tu czuję, bardzo dużo się tutaj nauczyłem, bardzo lubię słowo bardzo, ale jeszcze bardziej polecam studia na naszej uczelni.
31.03.2012
21.03.2012
task
A ja tam się nie zgodzę, wg mnie wymagania są praktycznie żadne, jednak dobrze mi się tutaj studiuje. Nie wiem do końca jak to wytłumaczyć, ale chyba po prostu chodzi o klimat prowadzonych zajęć i atmosferę nauki
donutan
Dosyć nietypowa uczelnia z konkretnymi przedmiotami i specjalizacjami. Rzadkość w Polsce - niestety. Polecam politologię, jest naprawdę ciekawie, chociaż dopiero co zacząłem właściwie. Wymagania raczej wysokie, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo
18.03.2012
24.02.2012
duhovny
interesują mnie podyplomowe studia duchowości, czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej w tym zakresie? bardzo mi zależy, pozdrawiam i dziękuję.
arch
Witam ! Interesuje mnie Otwarte Studium Akademickie, podobno uczą tam języków starożytnych. Czy ktoś wie jak to wygląda? Jakie dokładnie języki są do wyboru? Czy jest to w jakiś sposób płatne? A jeśli tak to jaka to kwota?
12.02.2012
30.01.2012
polotologg
Nauka jest wolna od wartościowania, a każdy ma swój rozum. Kadra kształci nas w sposób apolityczny, a swoje racja i ewentualne docinki przedstawia w formie żartu, zachowując przy tym standardy dobrego smaku. Odpowiadając na Twoje pytanie - każdy ma swoją własną słuszność, jednak wiedza jest ogólnie przyjęta.
Giz
Ciekawe czy politolodzy po tej uczelni mają tylko jedyną, słuszną wiedzę
18.01.2012
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Politechnika Lubelska
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Coventry University Wrocław
  • Politechnika Łódzka