• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 61, (+22) 542 87 17, sekretariat@akw.edu.pl

Akademia Katolicka w Warszawie (dawniej Papieski Wydział Teologiczny) jako jedna z niewielu w Polsce łączy w sobie państwową uczelnię wyższą oraz kościelną uczelnię teologiczną. Akademia dzieli się na dwie sekcje: Sekcję św. Jana Chrzciciela i Sekcję św. Andrzeja Boboli. Uczelnia stawia na wiele nowoczesnych dziedzin takich jak politologia czy prowadzona tam Szkoła Liderów Collegium Bobolanum.

Studenci oprócz klasycznej teologii mogą kształcić się w kierunkach różnych nauk społecznych i politycznych. Uczelnia daje również możliwość odbycia studiów podyplomowych dla osób z uprawnieniami pedagogicznymi. Jeśli interesują Cię studia na Akademii Katolickiej w Warszawie, koniecznie odwiedź zakładkę rekrutacja, aby dowiedzieć się więcej.



Ocena uczelni

7.61 / 10
111 głosów

Opinie (25)
Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum, Bobolanum

ada
Czy jest szansa na rekrutację na psychologię w tym roku? Jest zapowiedź kierunku na www, ale jeszcze chyba nic oficjalnego?
04.04.2024
15.09.2023
lili
Jak dla mnie spoko miejsce do studiowania.
maturzysta
czy jest problem z dostaniem sie na politologię? wielu jest kandydatów na jedno miejsc
13.09.2022
15.05.2022
P
Studiuję teologię zaocznie ale jestem rozczarowany poziomem nauczania. Wykłady często składają się z anegdot i luźnych rozważań prowadzących. Studia niestacjonarne bardziej przypominają świetlicę dla w średnim wieku, ze słabym coachingiem na zajęciach i kawką na przerwie. Są wyjątki - zajęcia z biblistyki (ST i NT) czy teologii fundamentalnej ale gubią się one pośród przedmiotów-zapychaczy, zupełnie niezwiązanych z tematyką studiów. To co najbardziej na Bobolanum przypomina czołowe polskie uczelnie to chamski sekretariat. Jeśli ktoś ma bardziej intelektualne zacięcie to lepiej, żeby omijał tę uczelnię szerokim łukiem.
pytanie o studia
szukałam informacji o studiach pedagogicznych w Warszawie i wyskoczyła mi między innymi ta szkoła z kierunkiem - PEDAGOGIKA CHRZEŚCIJAŃSKA. Zainteresował mnie on, zapoznałam się z programem na stronie uczelni. Czy ten kierunek był już realizowany w latach wcześniejszych? Sa studenci, którzy mogliby się podzielić opiniami na temat studiowania w Bobolanum? Chetnie wrócę, by poznać Wasze doświadczenia :-)
11.05.2020
26.10.2018
student 1 roku
polecam super kadra lokalizacja i przyjemna atmosfera oraz wybur kursów i specjalizacji szeroki i dowolny
politologia
dlaczego tej Uczelni jakoś nie widać???? zdaje się być ok, piszecie pozytywne opinie, a trudna na nią trafić 111 ja weszłam tu przypadkiem, bo szukałam "politologia" i "Warszawa", i mi wyskoczyło , czytam sobie komentarze, oglądam stronę, zaskoczeie pozytywne, a wcześniej nie znałam jej w ogóle, czy możecie coś więcej napisać o studiach na kierunku POlitologia??
19.10.2015
25.05.2013
marlusek
Bobolanum to moja druga uczelnia tuż po UKSW i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Jest to uczelnia katolicka ale na kierunku politologi nie są nam narzucane żadne poglądy, a student ma możliwość się rozwinąć i posiąść dużą wiedzę od wykwalifikowanej kadry. Grupy są małe przez co kontakt z wykładowcami jest większy niż na innych uczelniach. Wszyscy znają się po imieniu, a wykładowcy o swoich studentach wiedzą więcej niż tylko numer indeksu. Atmosfera jest niemal rodzinna a poziom nauczania jest wysoki. Gorąco polecam !!
Andrzej93
Bardzo fajna kameralna uczelnia o bardzo wysokim poziomie nauczania. Zajęcia w małych grupach. Studia teologiczne 5-letnie bezpłatne i politologiczne 3-letnie bezpłatne. Studiuję politologię, jest fajniej niż na UKSW, polecam.
24.05.2013
23.05.2013
Ania
Na Uczelni tej nie jestem przypadkowo, wybrałam ją ze względu na wysoki poziom i przyjazną dla studentów atmosferę. Bardzo lubię ludzi i kontakt z nimi jest dla mnie największą radością, dlatego zaangażowałam się w pracę samorządu studenckiego. Pracując dla studentów naszej uczelni w wyjątkowo zgranym zespole przyjaznych, energicznych ludz, realizuję się i uczę wielu rzeczy niezbędnych dzisiaj i w przyszłości. Studia są bezpłatne co jest dodatkową zaletą zwłaszcza ze wykladowcy są profesjonalistami a zarazem maja dystans do siebie i poczucie humoru.
Ewa
Świetna uczelnia, wysoki poziom nauczania i indywidualne podejście do studenta.
23.05.2013
23.05.2013
annkate
Bobolanum jest uczelnią, która stwarza możliwości studiowania osobom o różnych talentach i temperamentach. Co ważne są u nas małe grupy, w których panuje życzliwa i koleżeńska atmosfera. Kładziony jest nacisk na przyswajanie wiedzy ze zrozumieniem . Spotykamy się z bardzo indywidualnym podejściem. Wykładowcy są bardzo otwarci, z poczuciem humoru, w sposób kompetentny i z sercem przekazują wiedzę. Ciekawostką jest, że studentów znają z imienia i nazwiska, tak więc nie jesteśmy kolejnym, anonimowym numerem w indeksie. Na uczelni zawiązują się liczne przyjaźnie i sympatie 
Mela
dodam jeszcze komentarz odnośnie "jednej słusznej wiedzy", czy jak to tam szło. mamy zarówno studentów, jak i wykładowców ateistów, a prawo do własnego zdania ma absolutnie każdy. myślę, że UKSW jest bardziej "kościelne". :)
28.04.2013
28.04.2013
Mela
mam porównanie z UKSW, o ile w ogóle można porównywać niebo i ziemię ;) mniej uczenia się na pamięć, więcej rozumienia. studia poszerzają światopogląd (mówię z perspektywy studentki politologii), kadra nauczycielska - super (wykładowcy z UW, SGH, KUL), świetna atmosfera, bo uczelnia jest mała, kameralna. duże szanse rozwoju. z wykładowcami można normalnie rozmawiać, dopytywać, poznawać poglądy innych, ścierać się - oczywiście w ramach kultury. ;) dyskutujemy na wykładach, każdy ma prawo głosu. sporo inicjatyw studenckich, ostatnio w ramach I Ogólnopolskiego Sympozjum Studenckiego gościliśmy studentów i wykładowców z UW, UWr, uczelni krakowskich. wydaje mi się, że największy problem Bobolanum jest taki, że mało się mówi o uczelni, nie jest znana. ja po maturze poszłam na UKSW, nie mając pojęcia, że istnieje coś takiego jak CB. uczelnię zmieniłam. nie żałuję. zapraszam serdecznie. :)
el_mohico
@GIZ i tu byś się zdziwił :) Różni ludzie, różne poglądy. Mam doświadczenie z innych uczelni a także rozmów z innymi studentami politologii i gwarantuje, że takich debat, sporów, wymian poglądów nie ma chyba nigdzie indziej. Jest to uczelnia w której wiele zależy od Ciebie (jak chyba wszędzie). Moim zdaniem jest suuper!!!
27.04.2013
21.04.2013
Karol
A mnie interesuje to, co robią ludzie po skończeniu Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie. Jaka praca ich czeka, co można robić np. po teologii? :P są tu jacyś absolwenci?
PWT?
PWT.. hmm.. jaki papierek się w ogóle po tym dostaje? Ktoś coś wie? Nie znalazłem w zestawieniu perspektyw go w ogóle, więc to dosyć ciekawe. Nie wydaje się najgorszy, ale chciałbym poznać wasze opinie
17.05.2012
02.04.2012
wątpliwości
Bardzo to mało konkretów tutaj podajecie. Średnia też raczej słaba, poniżej połowy w skali głosów. Wnioskuję, że wcale nie jest tak wspaniale, jak tutaj opisujecie ?
bardzo
PWT bardzo fajnie, bardzo na miejscu, bardzo rozwijająco, bardzo dobrze się tu czuję, bardzo dużo się tutaj nauczyłem, bardzo lubię słowo bardzo, ale jeszcze bardziej polecam studia na naszej uczelni.
31.03.2012
21.03.2012
task
A ja tam się nie zgodzę, wg mnie wymagania są praktycznie żadne, jednak dobrze mi się tutaj studiuje. Nie wiem do końca jak to wytłumaczyć, ale chyba po prostu chodzi o klimat prowadzonych zajęć i atmosferę nauki
donutan
Dosyć nietypowa uczelnia z konkretnymi przedmiotami i specjalizacjami. Rzadkość w Polsce - niestety. Polecam politologię, jest naprawdę ciekawie, chociaż dopiero co zacząłem właściwie. Wymagania raczej wysokie, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo
18.03.2012
24.02.2012
duhovny
interesują mnie podyplomowe studia duchowości, czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej w tym zakresie? bardzo mi zależy, pozdrawiam i dziękuję.
arch
Witam ! Interesuje mnie Otwarte Studium Akademickie, podobno uczą tam języków starożytnych. Czy ktoś wie jak to wygląda? Jakie dokładnie języki są do wyboru? Czy jest to w jakiś sposób płatne? A jeśli tak to jaka to kwota?
12.02.2012
30.01.2012
polotologg
Nauka jest wolna od wartościowania, a każdy ma swój rozum. Kadra kształci nas w sposób apolityczny, a swoje racja i ewentualne docinki przedstawia w formie żartu, zachowując przy tym standardy dobrego smaku. Odpowiadając na Twoje pytanie - każdy ma swoją własną słuszność, jednak wiedza jest ogólnie przyjęta.
Giz
Ciekawe czy politolodzy po tej uczelni mają tylko jedyną, słuszną wiedzę
18.01.2012
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Politechnika Śląska
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Politechnika Poznańska
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Akademia Zamojska
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Kaliski
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Tarnowska
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie