• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.

Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 61, (+22) 542 87 17, sekretariat@akw.edu.pl

Akademia Katolicka w Warszawie (dawniej Papieski Wydział Teologiczny) jako jedna z niewielu w Polsce łączy w sobie państwową uczelnię wyższą oraz kościelną uczelnię teologiczną. Akademia dzieli się na dwie sekcje: Sekcję św. Jana Chrzciciela i Sekcję św. Andrzeja Boboli. Uczelnia stawia na wiele nowoczesnych dziedzin takich jak politologia czy prowadzona tam Szkoła Liderów Collegium Bobolanum.

Studenci oprócz klasycznej teologii mogą kształcić się w kierunkach różnych nauk społecznych i politycznych. Uczelnia daje również możliwość odbycia studiów podyplomowych dla osób z uprawnieniami pedagogicznymi. Jeśli interesują Cię studia na Akademii Katolickiej w Warszawie, koniecznie odwiedź zakładkę rekrutacja, aby dowiedzieć się więcej.


Ocena uczelni

8.03 / 10
103 głosów

Opinie (23)
Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum, Bobolanum

maturzysta
czy jest problem z dostaniem sie na politologię? wielu jest kandydatów na jedno miejsc
13.09.2022
15.05.2022
P
Studiuję teologię zaocznie ale jestem rozczarowany poziomem nauczania. Wykłady często składają się z anegdot i luźnych rozważań prowadzących. Studia niestacjonarne bardziej przypominają świetlicę dla w średnim wieku, ze słabym coachingiem na zajęciach i kawką na przerwie. Są wyjątki - zajęcia z biblistyki (ST i NT) czy teologii fundamentalnej ale gubią się one pośród przedmiotów-zapychaczy, zupełnie niezwiązanych z tematyką studiów. To co najbardziej na Bobolanum przypomina czołowe polskie uczelnie to chamski sekretariat. Jeśli ktoś ma bardziej intelektualne zacięcie to lepiej, żeby omijał tę uczelnię szerokim łukiem.
pytanie o studia
szukałam informacji o studiach pedagogicznych w Warszawie i wyskoczyła mi między innymi ta szkoła z kierunkiem - PEDAGOGIKA CHRZEŚCIJAŃSKA. Zainteresował mnie on, zapoznałam się z programem na stronie uczelni. Czy ten kierunek był już realizowany w latach wcześniejszych? Sa studenci, którzy mogliby się podzielić opiniami na temat studiowania w Bobolanum? Chetnie wrócę, by poznać Wasze doświadczenia :-)
11.05.2020
26.10.2018
student 1 roku
polecam super kadra lokalizacja i przyjemna atmosfera oraz wybur kursów i specjalizacji szeroki i dowolny
politologia
dlaczego tej Uczelni jakoś nie widać???? zdaje się być ok, piszecie pozytywne opinie, a trudna na nią trafić 111 ja weszłam tu przypadkiem, bo szukałam "politologia" i "Warszawa", i mi wyskoczyło , czytam sobie komentarze, oglądam stronę, zaskoczeie pozytywne, a wcześniej nie znałam jej w ogóle, czy możecie coś więcej napisać o studiach na kierunku POlitologia??
19.10.2015
25.05.2013
marlusek
Bobolanum to moja druga uczelnia tuż po UKSW i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Jest to uczelnia katolicka ale na kierunku politologi nie są nam narzucane żadne poglądy, a student ma możliwość się rozwinąć i posiąść dużą wiedzę od wykwalifikowanej kadry. Grupy są małe przez co kontakt z wykładowcami jest większy niż na innych uczelniach. Wszyscy znają się po imieniu, a wykładowcy o swoich studentach wiedzą więcej niż tylko numer indeksu. Atmosfera jest niemal rodzinna a poziom nauczania jest wysoki. Gorąco polecam !!
Andrzej93
Bardzo fajna kameralna uczelnia o bardzo wysokim poziomie nauczania. Zajęcia w małych grupach. Studia teologiczne 5-letnie bezpłatne i politologiczne 3-letnie bezpłatne. Studiuję politologię, jest fajniej niż na UKSW, polecam.
24.05.2013
23.05.2013
Ania
Na Uczelni tej nie jestem przypadkowo, wybrałam ją ze względu na wysoki poziom i przyjazną dla studentów atmosferę. Bardzo lubię ludzi i kontakt z nimi jest dla mnie największą radością, dlatego zaangażowałam się w pracę samorządu studenckiego. Pracując dla studentów naszej uczelni w wyjątkowo zgranym zespole przyjaznych, energicznych ludz, realizuję się i uczę wielu rzeczy niezbędnych dzisiaj i w przyszłości. Studia są bezpłatne co jest dodatkową zaletą zwłaszcza ze wykladowcy są profesjonalistami a zarazem maja dystans do siebie i poczucie humoru.
Ewa
Świetna uczelnia, wysoki poziom nauczania i indywidualne podejście do studenta.
23.05.2013
23.05.2013
annkate
Bobolanum jest uczelnią, która stwarza możliwości studiowania osobom o różnych talentach i temperamentach. Co ważne są u nas małe grupy, w których panuje życzliwa i koleżeńska atmosfera. Kładziony jest nacisk na przyswajanie wiedzy ze zrozumieniem . Spotykamy się z bardzo indywidualnym podejściem. Wykładowcy są bardzo otwarci, z poczuciem humoru, w sposób kompetentny i z sercem przekazują wiedzę. Ciekawostką jest, że studentów znają z imienia i nazwiska, tak więc nie jesteśmy kolejnym, anonimowym numerem w indeksie. Na uczelni zawiązują się liczne przyjaźnie i sympatie 
Mela
dodam jeszcze komentarz odnośnie "jednej słusznej wiedzy", czy jak to tam szło. mamy zarówno studentów, jak i wykładowców ateistów, a prawo do własnego zdania ma absolutnie każdy. myślę, że UKSW jest bardziej "kościelne". :)
28.04.2013
28.04.2013
Mela
mam porównanie z UKSW, o ile w ogóle można porównywać niebo i ziemię ;) mniej uczenia się na pamięć, więcej rozumienia. studia poszerzają światopogląd (mówię z perspektywy studentki politologii), kadra nauczycielska - super (wykładowcy z UW, SGH, KUL), świetna atmosfera, bo uczelnia jest mała, kameralna. duże szanse rozwoju. z wykładowcami można normalnie rozmawiać, dopytywać, poznawać poglądy innych, ścierać się - oczywiście w ramach kultury. ;) dyskutujemy na wykładach, każdy ma prawo głosu. sporo inicjatyw studenckich, ostatnio w ramach I Ogólnopolskiego Sympozjum Studenckiego gościliśmy studentów i wykładowców z UW, UWr, uczelni krakowskich. wydaje mi się, że największy problem Bobolanum jest taki, że mało się mówi o uczelni, nie jest znana. ja po maturze poszłam na UKSW, nie mając pojęcia, że istnieje coś takiego jak CB. uczelnię zmieniłam. nie żałuję. zapraszam serdecznie. :)
el_mohico
@GIZ i tu byś się zdziwił :) Różni ludzie, różne poglądy. Mam doświadczenie z innych uczelni a także rozmów z innymi studentami politologii i gwarantuje, że takich debat, sporów, wymian poglądów nie ma chyba nigdzie indziej. Jest to uczelnia w której wiele zależy od Ciebie (jak chyba wszędzie). Moim zdaniem jest suuper!!!
27.04.2013
21.04.2013
Karol
A mnie interesuje to, co robią ludzie po skończeniu Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie. Jaka praca ich czeka, co można robić np. po teologii? :P są tu jacyś absolwenci?
PWT?
PWT.. hmm.. jaki papierek się w ogóle po tym dostaje? Ktoś coś wie? Nie znalazłem w zestawieniu perspektyw go w ogóle, więc to dosyć ciekawe. Nie wydaje się najgorszy, ale chciałbym poznać wasze opinie
17.05.2012
02.04.2012
wątpliwości
Bardzo to mało konkretów tutaj podajecie. Średnia też raczej słaba, poniżej połowy w skali głosów. Wnioskuję, że wcale nie jest tak wspaniale, jak tutaj opisujecie ?
bardzo
PWT bardzo fajnie, bardzo na miejscu, bardzo rozwijająco, bardzo dobrze się tu czuję, bardzo dużo się tutaj nauczyłem, bardzo lubię słowo bardzo, ale jeszcze bardziej polecam studia na naszej uczelni.
31.03.2012
21.03.2012
task
A ja tam się nie zgodzę, wg mnie wymagania są praktycznie żadne, jednak dobrze mi się tutaj studiuje. Nie wiem do końca jak to wytłumaczyć, ale chyba po prostu chodzi o klimat prowadzonych zajęć i atmosferę nauki
donutan
Dosyć nietypowa uczelnia z konkretnymi przedmiotami i specjalizacjami. Rzadkość w Polsce - niestety. Polecam politologię, jest naprawdę ciekawie, chociaż dopiero co zacząłem właściwie. Wymagania raczej wysokie, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo
18.03.2012
24.02.2012
duhovny
interesują mnie podyplomowe studia duchowości, czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej w tym zakresie? bardzo mi zależy, pozdrawiam i dziękuję.
arch
Witam ! Interesuje mnie Otwarte Studium Akademickie, podobno uczą tam języków starożytnych. Czy ktoś wie jak to wygląda? Jakie dokładnie języki są do wyboru? Czy jest to w jakiś sposób płatne? A jeśli tak to jaka to kwota?
12.02.2012
30.01.2012
polotologg
Nauka jest wolna od wartościowania, a każdy ma swój rozum. Kadra kształci nas w sposób apolityczny, a swoje racja i ewentualne docinki przedstawia w formie żartu, zachowując przy tym standardy dobrego smaku. Odpowiadając na Twoje pytanie - każdy ma swoją własną słuszność, jednak wiedza jest ogólnie przyjęta.
Giz
Ciekawe czy politolodzy po tej uczelni mają tylko jedyną, słuszną wiedzę
18.01.2012
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Opolski
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Politechnika Łódzka
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Zamojska
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie