• Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz

Akademia Pożarnicza w Warszawie

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 01-629 Warszawa, ul. Słowackiego 52/54, (+22) 561 75 51, sgsp@sgsp.edu.pl

Akademia Pożarnicza w Warszawie (do sierpnia 2023 - Szkoła Główna Służby Pożarniczej) to placówka publiczna kształcąca strażaków Państwowej Straży Pożarnej, funkcjonariuszy innych służb i straży oraz osoby cywilne w obszarze bezpieczeństwa powszechnego i ochrony ludności. Jej misją przygotowanie kadr o najwyższych kwalifikacjach w zakresie oceny stanu zagrożeń cywilizacyjnych i naturalnych, ochrony życia, zdrowia, mienia i innych wartości przed zagrożeniami.

Uczelnia oferuje studia mundurowe i cywilne na poziomie pierwszego i drugiego stopnia, również kierunki podyplomowe związane z bezpieczeństwem i ochroną przeciwpożarową. Liczne koła naukowe działające w SGSP to przestrzeń dla studentów chcących rozwijać swoje pasje i zainteresowania.

Porównaj zasady rekrutacji kandydatów cywilnych oraz dla strażaków w służbie kandydackiej. Poznaj pełną ofertę kierunków i specjalności. Sprawdź harmonogram naboru.



Ocena uczelni

5.63 / 10
253 głosów

Opinie (62)
Akademia Pożarnicza w Warszawie, AP Warszawa

Tomasz
czy nasze pytania nie doczekaja się odpowiedzi? na WAT odpisują na bieżąco, a tutaj echo. Mnie interesuje Inżynieria bezpieczeństwa, sprawdziłem juz że na studia stacjonarne jest limit 108 osób. Czyli rozumiem, że tyle zostanie przyjętych? ile mniej więcej studentów odpadnie po pierwszym roku? Czy znane są takie dane? Z jakimi wynikami maturalnymi dostaliście sie na ten kierunek?
04.06.2024
04.12.2023
Mikołaj
Jakie były progi punktowe na ratownictwo medyczne? Trudno się dostać?
Krzysztof
Wspaniała uczelnia Służba po niej również daje wielką satysfakcję.
04.05.2023
09.03.2023
ada
podbijam, trudno się dostać?
Karol
ile osób przyjmie SGSP na pierwszy rok, studia cywilne, Bezpieczeństwo wewnętrzne, stacjonarne? jaki procent kandydatów odpada? Czy gdzieś na stronie znajdę informacje na temat progów punktowych albo dane na temat przyjęć z ubiegłego roku?
09.06.2022
06.09.2021
Adam
W tej uczelni przeprowadzany jest nabór śródroczny? Jest szansa na rozpoczęcie studiów od semestru letniego?
MAGDA
Witam! Czy ktoś po zaliczeniu I roku studiów cywilnych może przenieść się na studia w służbie kandydackiej?
20.08.2021
06.01.2021
Martyna
Ktoś wie może jak to jest z opłatami za studia niestacjonarne II stopnia?
Carola
Witam ,mam.pytanie ,jak wygląda i na czym polega skoszarowanie ?
07.12.2020
26.06.2020
rekrutacja pytanie
do kiedy potrwa rekrutacja na studia stacjonarne? co z testami sprawnościowymi, jednak będą się odbywać? bez basenu - tutaj tylko zaświadczenie, tak?
Olek
Witam! Jestrm uczniem liceum, przychodze z zapytaniem. Chcialbym rozpoczac studia w sgsp na kierunku inzynierii bezpiecznestwa pozarowego satcjonranie Czy trudno jest dostac sie na ta uczelnie Jestem uczniem ktoremu zawsze nie wiele brakuje do czerwonego paska, wiec ucza się dosc dobrze Moje liceum ma w porzadku opinie jesli chodzi o poziom Z góry dziekuje!
08.02.2020
14.11.2019
Lena
CZy to jest uczelnia mundurowa? Wszystkie kierunki?
Bezpieczeństwo wewnętrne - opinie
Widzę poniżej wypowiedź "Komcio" na temat Inżynierii Bezpieczeństwa, szacun za konkretny wpis. Ja bym chciał się dowiedzieć, co sądzicie o popularnym obecnie mocno na wielu uczelniach kierunku - Bezpieczeństwo wewnętrzne, ale właśnie w WSSP w naszej cudnej stolycy :-) Oczywiście opis z PDF na stronce obczytałem, ale ... no wiecie, to taki naukowy bełkot trochę. Moje pytanie - jak jest w realu? Może macie porównanie z innymi warszawskimi szkołami? Gdzie próbować, bo wiadomo na kilka się złoży dokumenty. Gdyby chiało się komuś skrobnąć, to dzięki, pewnie nie tylko ja chętnie przeczytam, Rafał
26.09.2019
15.09.2019
Kamcio
Witam. Studiowałem na SGSP 5,5 roku (Studia Inżynierskie - 4 lata oraz Studia Magisterskie - 1,5 roku). Cały czas byłem na studiach zaocznych na wydziale inżynierii bezpieczeństwa pożarowego. Studia obejmują cały zakres szeroko pojętej ochrony przeciwpożarowej, dlatego część zajęć będzie się wydawać nudna dla strażaków, a inna część nudna dla, np. projektantów, itp. ale to normalne wrażenie. Ochrona przeciwpożarowa obejmuje szeroki zakres wiedzy, dlatego przedmiotów jest sporo. Służy to temu żeby dobrze zrozumieć tą dziedzinę wiedzy. Wykładowcy dają wędkę, a od samych studentów zależy czy zaczną nią łowić ryby - jeśli sam nie przysiądziesz, żeby się nauczyć to nie ma sensu się skarżyć, że SGSP jest do bani, czy, że wykładowcy słaby. Nie! Wtedy słabi są tylko studenci. Osoby, które nie kończą tej uczelni, to tylko i wyłącznie osoby, które podchodzą w sposób "olewczy" do studiów. Jeżeli chodzi o możliwość pracy po studiach zaocznych, to najlepiej szukaj sobie pracy już podczas studiów. Wtedy praca zostanie zaliczona na poczet praktyk, a ty wychodząc z dyplomem inżyniera jesteś naprawdę łakomym kąskiem na rynku. Osoby, które naprawdę chcą pracować w zawodzie po studiach nie będą miały z tym dużego problemu. Szedłem na studia nie wiedząc, czego dokładnie chcę, a jednak studia (najbardziej praktyki) spowodowały, że zainteresowałem się bezpieczeństwem pożarowym budynków. Dlatego z pełną odpowiedzialnością - Polecam :)
paweł
Do kiedy jest rekrutacja na zaoczne?
21.08.2019
07.07.2019
nowy
uważam, że zmiana terminów dotycząca rekrutacji i złożenia dokumentów nie powinna mieć miejsca, zobaczymy co będzie dalej, jak na razie miałem odczucia pozytywne, ale za to minus -
ala
Czy w programie jest dużo zajęć sprawnościowych? Jakiego typu? Chodzi o studia cywilne, bezpieczeństwo.
02.07.2019
06.06.2019
Adam
Jak oceniacie szanse na dodatkową pracę dla studenta na pierwszym roku, na stacjonarnych. Czy to jest w ogóle realne, żeby np. w weekendy sobie dorobić? Ktos pisął, że plan jest ułożony tak, że w piątki już nie ma zajęć, ale pewnie gwarancji nie ma, że od października tak ułożą plan. Na stronie takich informacji nie widze nigdzie. Czy ktoś studiował i pracował?
Zuzka
no właśnie a propos pytania o proporcje kobiet i facetów na studiach, to jak to wygląda na obu kierunkach? wiem, że obecnie tendencja jest taka że na studiach technicznych, inżynierskich, na polibudach jest nas - dziewczyn coraz więcej. A jak to wygląda w SGSP? Czy w sposobie traktowania dziewczyn zdarzają się jakieś niefajne sytuacje?
04.06.2019
01.04.2019
pytanko
a jeszcze mam pytanie, do Ciebie Aleksandra ale też do innych - ile jest dziewczyn w grupie? zarówno na bezpieczeństwie jak i na inżynierii bezpieczeństwa? Masz taka wiedzę? bo pewnie na wojskowych przeważają faceci?
Aleksandra
studia cywilne, kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne interdyscyplinarny charakter samego bezpieczeństwa daje możliwość znalezienia czegoś co nam odpowiada. Zajęcia prowadzone są w grupach wykłady: ok 40 os, ćwiczenia: ok 20os, co daje możliwość zauważenia przez prowadzących zajęcia. osoby zaangażowane zazwyczaj zapraszane są do wzięcia udziału w różnych projektach, konferencjach. Szczerze mówiąc, bardzo dużo doświadczenia można zdobyć właśnie dzięki takim inicjatywą, nie wspominając już o tym ile ciekawych oraz mogących wnieść coś do naszej przyszłości osób poznajemy. Zajęcia prowadzone są zazwyczaj do czwartku. całe szczęście osoby układające program uwzględniły pisanie pracy licencjackiej na 3 roku dlatego mamy zajęcia tylko 2 razy w tygodniu :). Dodatkowo wspomnę, że dziekanat oraz większość pracowników, z którymi mam styczność w załatwianiu spraw studenckich, są bardzo pomocni, nie robią problemów a wręcz kiedy popełnimy błąd zadzwonią i próbują pomóc w rozwiązaniu problemu. Jestem już na trzecim roku i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że wybór tej uczelni ta najlepsze rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą więcej. :)
03.03.2019
03.08.2018
iza99
Mowa o studiach cywilnych stacjonarnych I stopnia ;)
iza99
Rekrutacja uzupełniająca powinna być w sierpniu, sprawdzaj stronę co jakiś czas, na pewno będą jakieś konkretne informacje. Na 68 wolnych miejsc tylko 60 osób spełniało warunki - mówię o inżynierii bezpieczeństwa na WIBP. Dodatkowe pytanie - jest tu ktoś z osób z tegorocznej rekrutacji na ten kierunek? :)
03.08.2018
23.07.2018
rekrutacja
czy na SGSP jest rekrutacja uzupełniająca? bo widze wyniki pierwszego naboru na stronie głownej ale nie ma info o dalszej rekrutacji?
jacek_20
gdzie znajdę info, ilu było kandydatów na jedno miejsce w ubiegłym roku na inżynierii bezpieczeństwa na SGSP? j
28.06.2018
13.06.2018
Bezpieczeństwo wewnętrzne
Myślę o studiach na kierunku - Bezpieczeństwo wewnętrzne. Sprawdzam, jakie uczelnie w Wawie go mają, czytam opisy, itd. No i właśnie tu pytanie: czym się kierujecie wybierając szkołę z określonych kierunkiem? Bo tylko w stolicy jest 9 uczelni, które oferują ten kierunek czyli Bezp. wewnętrzne. Zarówno szkoły państwowe jak i prywatne. Dlaczego wybraliście SGSP a nie np. WAT czy UW, czy UKSW, czy UTH czy SWPS, itd.?
inż. bezp.
Co oznacza w praktyce, że studia stacjonarnie są prowadzone wspólnie z Lwowskim Uniwersytetem Bezpieczeństwa Życia? Czy część zajęć we Lwowie? Wykładowcy stamtąd? Papier podwójny? O co chodzi?
25.03.2018
22.03.2018
który kierunek lepszy?
Czym się kierowaliście wybierając kierunek studiów na SGSP? Myślę o inżynierii bezpieczeństwa, ale może lepiej wybrać BW? Jak sądzicie?
Przeprowadzka
Czy jest jakaś możliwość przeniesienia się do tej uczelni? Zacząłem studia na UAMie w Poznaniu, ale sytuacja rodzinna zmusiła mnie do przeprowadzki do Warszawy. Nie chcę mieć roku w plecy. Da się coś z tym zrobić??
19.10.2017
25.09.2017
FireFighter Walter
Pochodzę z rodziny strażackiej więc nie wyobrażam sobie być na innej uczelni niż na tej. Zajęcia są mega ciekawe, dużo praktycznych ćwiczeń - jestem zachwycony, nie wiem czy jest lepsza uczelnia ucząca tego zawodu.
z boku patrząc
mąż mojej znajomej jest zawodowym strażakiem, i jak ich obserwuję z boku i rozmawiamy, to jest zadowolony z pracy, wynagrodzenie też jest przyzwoite, przełożony wysyła go żeby się kształcił, za te studia mu zapłacili, dzięki temu w hierarchii służbowej idzie w górę ... wydaje mi się, że to całkiem dobry pomysł na aktywność zawodową dla faceta, o ile oczywiście ta branża mu odpowiada
28.08.2017
22.08.2017
Odpowiedz
Podchorążowie SGSP także pomagają w usuwaniu skutków nawałnic.
pytanko bieżace
widzimy obecnie w tv obrazki po burzach, tornadach, nawałnicach i pomoc strażaków, tak się zastanawiam, czy tam są starżacy ochotnicy? tacy bez wykształcenia i studiów wyższych? czy na tego typu akcje burzowo - powodziowe, itd. wysyłani są zawodowi strażacy po SGSP? jak generalnie wygląda praca po skonczeniu tej uczelni?
18.08.2017
01.08.2017
KK
Porządek ??? Frik Ty chyba na tej ,, hmm uczelni'' nie studiowałeś. Wiecznie problemy, brak jakiegokolwiek zrozumienia, przedmioty na studiach totalna klapa = zero przydatności w życiu, pracy itd. Ja skończyłem i bardzo tego żałuję. Jakbym mógł to bym cofnął czas i wybrał inne studia.
frik
uczelnia z kategorii tych, gdzie jest "pod linijkę", porządek, ład, konkret. jak ktoś tak lubi - od - do: to mu przypadnie go gustu. niebieskie ptaki nie mają czego szukać w sgsp, ale to chyba akurat oczywiste, od siebie polecam i pozdrawiam
07.06.2017
21.05.2017
klara
Z takimi sprawami zawsze trzeba bezpośrednio do władz, pisanie listów przedłuża tylko całą procedurę i nie masz pewności, kiedy sprawa zostanie rozpatrzona. Jeśli "u góry" powiedzą, żeby dla formalności napisać prośbę/wniosek wtedy szybko trzeba to zrobić i sprawa powinna ruszyć
do Andzelisiaaa
Jasne, że tak, jeśli w dziekanacie/sekretariacie nie wiedzą to od razu uderzaj do dziekana czy prodziekana, to są osoby, które muszą mieć taką wiedzę. Osobiście radziłabym Ci, żeby spróbować umówić się na spotkanie niż pisać list, który nie wiadomo kiedy i czy dojdzie do niego.
20.03.2017
14.10.2016
Andzelisiaaaa
Mam pytanie. Czy jest szansa, żeby po pierwszym zjeździe przenieść się z kierunku inżynierii bezpieczeństwa wewnętrznego na inżynieria straży pożarnicze? Byłam w rekrutacji to Panie powiedziały, że nie, ale dokładniej mówiąc, same nie wiedziały, czy jak napisze do Rektora to coś pomoże? ?
pytanko
ile oni mają kierunków studiów, bo na stronie nie ma działu dla Kandydatow na Studia ani zakładki - KIerunki studiów, tylko Wydziały i nic z tego nie winika, a tu podają inżynieria bezpieczeństwa i zarządzanie.... czy te jest wszystko???? chyba za mało ...
19.10.2015
13.10.2015
K
Szkoła Główna nie przygotuje do zawodu. Zamiast przedmiotów praktycznych są bzdury oparte na matmie, fizyce i chemii. Żałosne. Człowiek się cofa.
kuba
Jaka jest zdawalność kursu e-learning na inspektora ppoż?
15.06.2015
07.06.2015
mk
Jak oceniacie bezpieczeństwo wewnętrzne na SGSP? z góry dzięki za opinie :)
heniek2
Mam pytanie. Na jakie badania laboratoryjne kierują przyszłego studenta, jeśli przejdzie pomyślnie tor przeszkód?
22.02.2014
31.05.2013
szmamakaa1254
czy można się dostać bez matury z fiz albo chemi? ja zdawałam ang i matme rozszerzoną i miałam 53% i 66% czy mam jakieś szanse na dostanie?
zlomek
dobra opcja dla tych, co chcą całe życie robić to samo, w miarę stabilnie zawodowo i finansowo, na kariere za bardzo się nie nastawiajcie, bo choć awanse są, to łatwo nie jest
31.05.2013
13.03.2013
krytyczny
jak na taka uczelnie, to troche wstyd miec strone internetowa jak za króla Cwieczka, ma sie warzenie, ze zrobione to 10 lat temu przez poczatkujacego studenta informatyki
klaudia
Każdy może być strażakiem ochotniczym ale zbyt dużych profitów nie ma z tego tytułu :D dlatego gdy ktoś myśli o wybraniu takiego zawodu musi iść do szkoły, która go przygotuje kompleksowo do zawodu. A Szkoła Główna Służby Pożarnej w Warszawie jest dobrą szkołą i polecam ten wybór :)
12.03.2013
02.11.2012
mia
Wydaje mi się, że bycie strażakiem teraz jest opłacalne. Chodzi mi oczywiście o straż zawodową. Zarobki są niezłe, warunki pracy też. Nie ma na co narzekać ;) dlatego polecam tą szkołę, bo dobrze przygotowuje do wykonywania zawodu
wynagrodzenie strażaka
ktoś pytal, ile zarabia strażak? to zalezy od wielu czynnikow, przede wszystkim jaki ma stopien, bo widelki sa od 1700 zl do 3200 zl, ale: to jest pensja, a niezapominajmy, ze starzak dostaje jeszcze rozne dodatki: - za stopien (np.kapitan - 700 zl, general brygady - 1080 zl) - dodatek motywacyjny (do 30% uposazenia) - dodatek sluzbowy (procentowo liczony) - dodatek za prace w warunkach szkodliwych - zasilki nagrody, itd. Generalnie - moze sie tego uzbierac bardzo przyzwoita pensja, ale: TO wazne - STUDIA i wykszalcenie sa podstawa!!! a SGSP daje bardzo porzadne, solidne umiejetnosci oraz wiedze, polecam
12.09.2012
29.07.2012
koralik
Mam nadzieję zostać w przyszłości strażakiem, bo u nas w rodzinie to swego rodzaju tradycja że jeden z synów wybiera właśnie ten zawód. Zastanawiam się jednak gdzie powinienem się kształcić. Z tego co czytałem, sgsp ma całkiem dobrą opinię, czy naprawdę kształcą na dobrych strażaków?
rozka
a co ze studentami cywilnymi na IBP?jakie są perspektywy racy?jak atmosfera na uczelni? z góry dzięki za odp :)
23.07.2012
04.07.2012
przemo
Mi sie właśnie nei udało przejść egzaminu wstępnego, ale się nie poddaję. będę próbować za rok bo to moje marzenie. Już wiem jak to wszysztko wygląda i mam nadzieję, że będzie lepiej...
uff
egz wstępny: zaliczony!!! super, już nie mogę się doczekać studiowania na sgsp! to na pewno będzie najlepsze doświadczenie w życiu, super że przeszedłem test sprawnościowy, to była ogromna presja!
27.06.2012
17.05.2012
fifthytwo
Jestem strasznie zainteresowany jakimiś szczegółami na temat tej szkoły.. poczynając od tego, czy nosi się mundury, na tym, jaki tytuł dokładnie można po niej zdobyć.. jaka jest wasza opinia, czy wiecie coś więcej niż ja, czyli cokolwiek ?
piaret
Takich szkół nam w Polsce potrzeba, bo co drugi kierownik teraz, to gamoń straszny. Przekazują rozszerzony zakres wiadomości o bezpieczeństwie i wszystkim, o czym w normalnym życiu nam nie mówią, a jest zdecydowanie potrzebne nie tylko w pracy.
31.03.2012
21.03.2012
kark
Trochę słabo stoi z działalnościa naukową, więc jak ktoś zamierza robić dr itp to nie tutaj, dla "zwykłego" studenta polecam serdecznie
hapier
Świetna szkoła, wreszcie ktoś stawia zdecydowanie na praktykę ! Aż chce się tutaj uczyć, naprawdę jestem mile zaskoczony całą otoczką jak i samymi zajęciami. Czuje, że wyjdę stąd przygotowany do pracy
18.03.2012
24.02.2012
ziutek
\"Absolwent Wydziału będzie specjalistą w zakresie bezpieczeństwa cywilnego obejmującego planowanie cywilne, przygotowanie organizacyjne do zwalczania zagrożeń, przeciwdziałanie występowania, likwidowanie skutków zdarzeń.\" na ile w tym prawdy?
wojtek
kto studiuje na inżynierii bezpieczentwa cywilnego??? czy moglibyscie napisac cos wiecej, jak wyglada studia, jaki jest poziom trudnosci, kto proewadzi zajecia, jak mocno kosza na pierwszym roku? aha, czy studenci spoza Warszawy dostaja bez problemu zakwaterowanie w akademiku?
20.02.2012
23.01.2012
mir
Słyszałem że na takie uczelnie strasznie trudno się dostać. czy to prawda? Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem, opiniami.
esa
Zarobki są zróżnicowane. Szeregowy strażak od 1500-2000. Oficer to już od ok 2,5tys do 9tys
18.01.2012
01.06.2011
kriso
ile zarabia zawodowy strazak?
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Kaliski
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Politechnika Łódzka
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Tarnowska
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Śląska
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Akademia Piotrkowska
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu