• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 00-368 Warszawa, ul. Okólnik 2, (+22) 827 72 41,

Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie, dawniej znany jako Akademia Muzyczna, Państwowa Wyższa Szkoła Muzyczna lub Konserwatorium Muzyczne, to jedna z najstarszych uczelni muzycznych w Europie. Oprócz głównej siedziby w Warszawie oferuje także studia w Białymstoku.

Studenci mogą tu wybrać następujące kierunki: kompozycja i teoria muzyki, dyrygentura, instrumentalistyka, wokalistyka, edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej, muzyka kościelna, taniec, jazz i muzyka estradowa oraz reżyseria dźwięku.

Wymienione kierunki dostępne są jako studia pierwszego i drugiego stopnia; osoby, które chcą kontynuować karierę naukową mogą natomiast aplikować do prowadzonej przez uniwersytet Szkoły Doktorskiej. Poznaj pełną ofertę studiów oraz terminy i zasady rekrutacji.


Ocena uczelni

8.42 / 10
286 głosów

Opinie (27)
Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie, UM Warszawa

UMFC
odpowiedź dla Julia z dnia 09.01.2022
Szanowna Pani, proces rejestracji do udziału w rekrutacji rozpocznie się w maju. Serdecznie zapraszam! Podczas sprawdzianów Kandydat powinien wykazać się umiejętnościami tanecznymi, improwizacyjnymi oraz wiedzą z zakresu historii tańca. Wyczerpujących informacji udzielimy Pani podczas Dnia Otwartego w UMFC. Informacja o terminie już niebawem pojawi się na stronie internetowej uczelni. Z wyrazami szacunku dr hab. K. Carlos-Machej, prof. UMFC Dziekan Wydziału Tańca
12.01.2022
09.01.2022
Julia
Mnie również interesuje Taniec Współczesny na tej uczelni. Czy ktoś się orientuje ile osób zostaje przyjętych i jak trudno się dostać i na co zwraca się największą uwagę na egzaminach?
Ola
Jestem zainteresowana studiowaniem na tej uczelni na kierunku Taniec Współczesny. Czy ktoś wie jak wygląda rekrutacja i czy warto tak studiować?
09.03.2021
12.11.2019
Claudia
Jestem zainteresowana kierunkiem musical. Czy ktoś może był/jest i byłby w stanie powiedzieć co nieco o poziomie i o tym, ile osób mniej więcej dostaje się na jeden kierunek? Wszelkie informacje o rekrutacji na ten kierunek również będą mile widziane!
XYZ
Jakieś opinie co do studiów podyplomowych? Z góry wielkie dzięki :)
30.08.2018
10.08.2018
zxc
Jedna z absolwentek tej uczelni ( A.M.) wprowadza w błąd co do trojenia instrumentu. Twierdziła że gitara klasyczna nie trzyma stroju, tymczasem po sprawdzenie przez aż 3 stroiki elektroniczne - gitara stroiła na wszystkich strunach. Uczelnia trochę przestarzała bo nie używają stroików elektronicznych tylko jakieś staroświeckie wydobywające dźwięk po uderzeniu o powierzchnie.
Natalia
Hej :) Czy mógłby mi ktoś wystawić recenzje o śpiewie klasycznym?
30.07.2018
30.09.2017
nattt
Hej. Czy ktos z was byl/jest na kierunku musical? Jestem ciekawa opinii i czy trudno sie dostac :)
natkaax33
Hej. Ktos z was byl/jest na kierunku musical? Jestem ciekawa opinii i czy trudno sie dostac :)
30.09.2017
02.06.2017
@Dee
Hej, ja właśnie mam za niedługo egzaminy i mam na liście kandydatów 57 osób i się przeraziłam, nie wiecie ile osób mniej więcej dostaje się na jeden kierunek na UMFC?
Ann
Hej,studiuję tam już 2. rok. Co do poziomu. Baaaardzo różnie. Na ogół kiepsko mówi się o wydziale wokalnym. Wszyscy z Polski tu pędzą, a uczą w sumie słabo. Mam tam znajomych i mi mówią. Ja jestem na wydz. instrumentalnym .W sumie zajęcia ok, profesor przyzwoity, chociaż pedagogiem jest kiepskim, dobrze uczy, ale jako człowiek jest słaby... . Najbardziej cenię zajęcia z pedagogiki. Są bardzo ciekawe, dopiero po tych zajęciach widzę, jak wiele miałam złych nauczycieli, a myślałam, że to ze mną coś nie tak. Taki młody asystent prowadzi te zajęcia. Zdać nie jest tak łatwo, bo dużo wymaga, ale ma wiedzę i jest sprawiedliwy. Przy tym też ma poczucie humoru. Reszta zajęc zbiorowych - róznie. Niektórzy często odwołują zajęcia albo mówią w sposób nudny...
02.04.2017
29.10.2016
katy18
Czy bez szkoly muzycznej i bez instrumentu jestem /w stanie dostac sie na wydzial wokalny z jezykiem angielskim?
Piter
Czesc, mam pytanie od dziecka gram ze sluchu wiele utworow ale niestety mam problem z czytaniem nut. Czy mammmozliwosc aby dostac sie na pierwszy rok specjalnosc fortepian lub organy na UM
22.06.2016
02.03.2015
ł
Polecam Uniwersytet Muzyczny w Warszawie! Jestem na 2 roku, gram na puzonie; jestem bardzo zadowolony z wyboru tej uczelni, zajęcia odbywają się na wysokim poziomie, wśród kadry wykładowców można spotkać wiele znanych osób takich jak prof Kazimierz Machela czy kompozytor Krzesimir Dębski
Claudie
Mam pytanie co do wydziału pedagogiki baletu. Słyszałam że aby się dostać na ten kierunek w gruncie rzeczy należy ukończyć szkołę baletową. czy rzeczywiście jest tak trudno. Osobiście tańczę jazz i mam podstawy tańca klasycznego natomiast nie wiem czy to wystarczy.
18.01.2014
24.02.2013
rencista 64
wspaniałe koncerty, 23.02.2013 maestro Maksymiuk ku pamięci prof. Roszkowskiego odegrał kapitalny koncert, oczywiście na pierwszym miejscu była Pani Karaś za wykonanie fragmmentu koncertu Mozarta
siemmka
Mam pytanie. Jakie są kryteria przyjęcia do uczelni i jak to się odbywa???
03.02.2013
09.07.2012
do music
nawet szkola muzyczna nie sprawi, że zostaniesz gwiazdą. jesli nie jesteś dobry w tym co robisz i wystarczająco przebojowy, to zawsze będziesz grać drugie skrzypce. Nie zawsze to te najzdolniejsze osoby są na piedestale, musisz mieć to coś
memek
No właśnie.. średnia nie bierze się znikąd .. czy ktoś może napisać jakieś smaczki i szczegóły o tym muzyku ? Interesuje mnie gra na saksofonie, mam tylko pierwszy stopień szkoły muzycznej i jestem ciekaw, czy mogę startować w ogóle na te uczelnię..
17.05.2012
31.03.2012
dontbeliw
hahaha to żenada, żałosna rzecz. NAJLEPSZY muzyk w kraju, a średnia jak na byle wyższej szkole z terenów przygranicznych. Z całym szacunkiem oczywiście dla tych szkół. To jest MUZYK w STOLICY, a nie jakieś tam byle co. PO prostu nie wierzę.
ifiligi
uhuuu, coś niziutka ta ocena, a właściwie to nie wiem czym sobie na to uczelnia zasłużyła, Ja daję 9 w ogólnej skali, ponieważ wydaje mi się, że jest mimo wszystko najlepszym muzykiem w kraju, a ponadto najczęściej zabierają od nas kogoś do filharmonii itp
21.03.2012
18.03.2012
pranie
A na czym polega ta specjalność? Łaczymy muzykę i plastykę a dyplom z czego? Ciekawe, bo realizujemy się na dwóch fajnych płaszczyznach, ale jak to wychodzi w praniu ..
interdysk
Polecam Międzyuczelnianą specjalność multimedialną. Bardzo ciekawa opcja na studiowania. Łączymy dwa obszary sztuki: muzykę i plastykę. Ciekawe? Jasne, że tak. Można zapisać się nie tylko jako nauczyciel akademicki, także nie ma co się zastanawiać.
24.02.2012
12.02.2012
Ania
Mnie interesuje natomiast wydział wokalny w charakterze również jazzowym, ktoś może mi przybliżyć temat? Bardzo bym o to prosiła, Ania
jazzman
Mam pytanie do co do saxo. Nie zauważyłem na tej uczelni wydziału jazzowego, co możemy spotkać np. w Poznaniu. Kwestia taka - jak wygląda w takim razie kształcenie saksofonowe na tej uczelni? W jakim kontekście jest prowadzone? Pozdrawiam jazzman
30.01.2012
18.01.2012
music
cały czas się zastanawiam nad ilością wypuszczanych z tego typu szkół talentów? czy faktycznie trzeba skończyć uniwerek żeby zostać gwiazdą? a może wystarczy XFactor?
dlaczego
dlaczego nikt nie pisze o tej uczelni??? nie jest ani razu oceniona!
08.12.2011
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Uniwersytet Opolski
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Politechnika Lubelska
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Gdański
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Politechnika Poznańska
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego