• Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 00-368 Warszawa, ul. Okólnik 2, (+22) 827 72 41,

Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie, dawniej znany jako Akademia Muzyczna, Państwowa Wyższa Szkoła Muzyczna lub Konserwatorium Muzyczne, to jedna z najstarszych uczelni muzycznych w Europie. Oprócz głównej siedziby w Warszawie oferuje także studia w Białymstoku.

Studenci mogą tu wybrać następujące kierunki: kompozycja i teoria muzyki, dyrygentura, instrumentalistyka, wokalistyka, edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej, muzyka kościelna, taniec, jazz i muzyka estradowa oraz reżyseria dźwięku.

Wymienione kierunki dostępne są jako studia pierwszego i drugiego stopnia; osoby, które chcą kontynuować karierę naukową mogą natomiast aplikować do prowadzonej przez uniwersytet Szkoły Doktorskiej. Poznaj pełną ofertę studiów oraz terminy i zasady rekrutacji.



Ocena uczelni

7.85 / 10
311 głosów

Opinie (31)
Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie, UM Warszawa

John
Kiedy będzie można studiować na wydziale jazzowym w języku angielskim? I dlaczego to nie jest jeszcze wprowadzone?
09.06.2023
01.06.2023
zaniepokojony rodzic
Dzień dobry, Jakie kroki zamierzają podjąć władze UMFC w stosunku do wykładowcy przedmiotu "Cyfrowe techniki edycji dźwięku", w obliczu pojawiających się od lat skarg, na niedopuszczalny na uczelni wyższej, mizoginistyczny stosunek do studentek, oraz przemoc psychiczną stosowaną na zajęciach wobec studentek jak również studentów. Niedopuszczalne zachowanie pana wykładowcy jest na UMFC jakąś, swego rodzaju, tajemnicą poliszynela. Wszyscy o tym wiedzą i nikt nie reaguje.
UMFC
Pani Ago, zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat rekrutacji: https://chopin.edu.pl/uniwersytet/wydzialy/wydzial-rezyserii-dzwieku/kierunki-i-specjalnosci
24.04.2023
04.01.2023
Aga
Witam, jakie są wymogi na reżyserię dzwięku? Czy ktoś, kto nie uczył się wcześniej w szkole muzycznej, ma szansę się dostać?
UMFC
odpowiedź dla Julia z dnia 09.01.2022
Szanowna Pani, proces rejestracji do udziału w rekrutacji rozpocznie się w maju. Serdecznie zapraszam! Podczas sprawdzianów Kandydat powinien wykazać się umiejętnościami tanecznymi, improwizacyjnymi oraz wiedzą z zakresu historii tańca. Wyczerpujących informacji udzielimy Pani podczas Dnia Otwartego w UMFC. Informacja o terminie już niebawem pojawi się na stronie internetowej uczelni. Z wyrazami szacunku dr hab. K. Carlos-Machej, prof. UMFC Dziekan Wydziału Tańca
12.01.2022
09.01.2022
Julia
Mnie również interesuje Taniec Współczesny na tej uczelni. Czy ktoś się orientuje ile osób zostaje przyjętych i jak trudno się dostać i na co zwraca się największą uwagę na egzaminach?
Ola
Jestem zainteresowana studiowaniem na tej uczelni na kierunku Taniec Współczesny. Czy ktoś wie jak wygląda rekrutacja i czy warto tak studiować?
09.03.2021
12.11.2019
Claudia
Jestem zainteresowana kierunkiem musical. Czy ktoś może był/jest i byłby w stanie powiedzieć co nieco o poziomie i o tym, ile osób mniej więcej dostaje się na jeden kierunek? Wszelkie informacje o rekrutacji na ten kierunek również będą mile widziane!
XYZ
Jakieś opinie co do studiów podyplomowych? Z góry wielkie dzięki :)
30.08.2018
10.08.2018
zxc
Jedna z absolwentek tej uczelni ( A.M.) wprowadza w błąd co do trojenia instrumentu. Twierdziła że gitara klasyczna nie trzyma stroju, tymczasem po sprawdzenie przez aż 3 stroiki elektroniczne - gitara stroiła na wszystkich strunach. Uczelnia trochę przestarzała bo nie używają stroików elektronicznych tylko jakieś staroświeckie wydobywające dźwięk po uderzeniu o powierzchnie.
Natalia
Hej :) Czy mógłby mi ktoś wystawić recenzje o śpiewie klasycznym?
30.07.2018
30.09.2017
nattt
Hej. Czy ktos z was byl/jest na kierunku musical? Jestem ciekawa opinii i czy trudno sie dostac :)
natkaax33
Hej. Ktos z was byl/jest na kierunku musical? Jestem ciekawa opinii i czy trudno sie dostac :)
30.09.2017
02.06.2017
@Dee
Hej, ja właśnie mam za niedługo egzaminy i mam na liście kandydatów 57 osób i się przeraziłam, nie wiecie ile osób mniej więcej dostaje się na jeden kierunek na UMFC?
Ann
Hej,studiuję tam już 2. rok. Co do poziomu. Baaaardzo różnie. Na ogół kiepsko mówi się o wydziale wokalnym. Wszyscy z Polski tu pędzą, a uczą w sumie słabo. Mam tam znajomych i mi mówią. Ja jestem na wydz. instrumentalnym .W sumie zajęcia ok, profesor przyzwoity, chociaż pedagogiem jest kiepskim, dobrze uczy, ale jako człowiek jest słaby... . Najbardziej cenię zajęcia z pedagogiki. Są bardzo ciekawe, dopiero po tych zajęciach widzę, jak wiele miałam złych nauczycieli, a myślałam, że to ze mną coś nie tak. Taki młody asystent prowadzi te zajęcia. Zdać nie jest tak łatwo, bo dużo wymaga, ale ma wiedzę i jest sprawiedliwy. Przy tym też ma poczucie humoru. Reszta zajęc zbiorowych - róznie. Niektórzy często odwołują zajęcia albo mówią w sposób nudny...
02.04.2017
29.10.2016
katy18
Czy bez szkoly muzycznej i bez instrumentu jestem /w stanie dostac sie na wydzial wokalny z jezykiem angielskim?
Piter
Czesc, mam pytanie od dziecka gram ze sluchu wiele utworow ale niestety mam problem z czytaniem nut. Czy mammmozliwosc aby dostac sie na pierwszy rok specjalnosc fortepian lub organy na UM
22.06.2016
02.03.2015
ł
Polecam Uniwersytet Muzyczny w Warszawie! Jestem na 2 roku, gram na puzonie; jestem bardzo zadowolony z wyboru tej uczelni, zajęcia odbywają się na wysokim poziomie, wśród kadry wykładowców można spotkać wiele znanych osób takich jak prof Kazimierz Machela czy kompozytor Krzesimir Dębski
Claudie
Mam pytanie co do wydziału pedagogiki baletu. Słyszałam że aby się dostać na ten kierunek w gruncie rzeczy należy ukończyć szkołę baletową. czy rzeczywiście jest tak trudno. Osobiście tańczę jazz i mam podstawy tańca klasycznego natomiast nie wiem czy to wystarczy.
18.01.2014
24.02.2013
rencista 64
wspaniałe koncerty, 23.02.2013 maestro Maksymiuk ku pamięci prof. Roszkowskiego odegrał kapitalny koncert, oczywiście na pierwszym miejscu była Pani Karaś za wykonanie fragmmentu koncertu Mozarta
siemmka
Mam pytanie. Jakie są kryteria przyjęcia do uczelni i jak to się odbywa???
03.02.2013
09.07.2012
do music
nawet szkola muzyczna nie sprawi, że zostaniesz gwiazdą. jesli nie jesteś dobry w tym co robisz i wystarczająco przebojowy, to zawsze będziesz grać drugie skrzypce. Nie zawsze to te najzdolniejsze osoby są na piedestale, musisz mieć to coś
memek
No właśnie.. średnia nie bierze się znikąd .. czy ktoś może napisać jakieś smaczki i szczegóły o tym muzyku ? Interesuje mnie gra na saksofonie, mam tylko pierwszy stopień szkoły muzycznej i jestem ciekaw, czy mogę startować w ogóle na te uczelnię..
17.05.2012
31.03.2012
dontbeliw
hahaha to żenada, żałosna rzecz. NAJLEPSZY muzyk w kraju, a średnia jak na byle wyższej szkole z terenów przygranicznych. Z całym szacunkiem oczywiście dla tych szkół. To jest MUZYK w STOLICY, a nie jakieś tam byle co. PO prostu nie wierzę.
ifiligi
uhuuu, coś niziutka ta ocena, a właściwie to nie wiem czym sobie na to uczelnia zasłużyła, Ja daję 9 w ogólnej skali, ponieważ wydaje mi się, że jest mimo wszystko najlepszym muzykiem w kraju, a ponadto najczęściej zabierają od nas kogoś do filharmonii itp
21.03.2012
18.03.2012
pranie
A na czym polega ta specjalność? Łaczymy muzykę i plastykę a dyplom z czego? Ciekawe, bo realizujemy się na dwóch fajnych płaszczyznach, ale jak to wychodzi w praniu ..
interdysk
Polecam Międzyuczelnianą specjalność multimedialną. Bardzo ciekawa opcja na studiowania. Łączymy dwa obszary sztuki: muzykę i plastykę. Ciekawe? Jasne, że tak. Można zapisać się nie tylko jako nauczyciel akademicki, także nie ma co się zastanawiać.
24.02.2012
12.02.2012
Ania
Mnie interesuje natomiast wydział wokalny w charakterze również jazzowym, ktoś może mi przybliżyć temat? Bardzo bym o to prosiła, Ania
jazzman
Mam pytanie do co do saxo. Nie zauważyłem na tej uczelni wydziału jazzowego, co możemy spotkać np. w Poznaniu. Kwestia taka - jak wygląda w takim razie kształcenie saksofonowe na tej uczelni? W jakim kontekście jest prowadzone? Pozdrawiam jazzman
30.01.2012
18.01.2012
music
cały czas się zastanawiam nad ilością wypuszczanych z tego typu szkół talentów? czy faktycznie trzeba skończyć uniwerek żeby zostać gwiazdą? a może wystarczy XFactor?
dlaczego
dlaczego nikt nie pisze o tej uczelni??? nie jest ani razu oceniona!
08.12.2011
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Gdański
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Zamojska
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Politechnika Śląska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Tarnowska
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Kaliski
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • AMA Film Academy w Krakowie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku