UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (89)
Warszawski Uniwersytet Medyczny, WUM Warszawa

Srum
Hej, chcę napisać maksymalnie szczerą opinię na temat tej uczelni, żeby może ktoś zdążył podjąć jeszcze lepsza decyzję. Dodam, że mam już jedne studia za sobą i nie jest to opinia kogoś, kto nie wie jak to powinno chociaż mniej więcej wyglądać. Bardzo żałuje, że przeważył fakt po prostu bycia z Warszawy kiedy podejmowałam tę decyzję. Jeśli słyszycie opinie w stylu ,,warto bo jest dużo kół naukowych i możliwości” to od razu możecie sobie je odpuścić. Może i jest dużo kół, ale prawda jest taka, że mało kto ma na nie czas. 1 rok to jest KOSZMAR. Zakład Anatomii to 10 krąg piekła. Mają wszystko w d... i naprawdę idzie się pokusić o stwierdzenie, że asystenci robią zakłady który wypadnie na tego najgorszego. Człowiek przychodzi na zajęcia, nawet maks przygotowany, ale nie ma co się łudzić, atlas to nie trup. Wszystko wygląda tak samo i czasami trzeba się mocno namęczyć żeby coś znaleźć, zwłaszcza na pierwszych tematach do których dostaje się zwłoki. Atlas fotograficzny może pomóc ale tam wszystko pięknie widać, niestety rzeczywistość nie jest taka piękna. Uprzedzając pytania i zarzuty - nie ma co prosić o pomoc asystenta w większości przypadków. Jest może 2 normalnych, a reszta powie Wam cytuję ,,niech sobie Pani sama poradzi” albo pada pytanie czy mógłby Pan pomóc? A odpowiedz to tylko chamskie NIE. Studenci niestacjonarni mają dodatkowo przesrane bo dają im najbardziej chamskich asystentów którzy potrafią im powiedzieć wprost, że mają ograniczoną pojemność puszki mózgowej. Na zaliczeniach nie ma normalnych pytań, są pytania o największe pierdy o których nawet internet nie ma pojęcia, najmniejsze skitrane druczki z Bochenka. Dodatkowo normalne uczelnie nie rzucają studentów od razu na OUN, który jest mega trudny. Dają im szanse najpierw przystosować swój mózg do takiej ilości nauki i zaczynają od kości a potem np klatka piersiowa czy kończyny. ALE NIE. WUM ma nasypane do gara i zacznie wrzucać wam do głowy głowę, szyje i oun. Dodatkowo normą są pytania kliniczne i to nie takie banalne które można znaleść w dopiskach np w memorixie. Będą was pytać nawet o uszkodzenie pola 6 Kory mózgu, pomijając ze mogliby to ująć normalnie chociaż. Pan profesor robi sobie jaja co roku uwalając 430 osób na 1 terminie. A jakby tego było mało to niby Bochenek to wiodący podręcznik, a i tak nie ma co się z nim męczyć bo są pytania które znajdziecie tylko np w książce klinicznej profesora xD. Nikt nie ma czasu czytać każdej książki więc lepiej sobie nie zawracać głowy i tak nie dostaniecie 5. Polecam stronkę na fb ZUM na WUM gdzie możecie poczytać bardzo nieprzychylne komentarze i dramy z WUMU. Histologia jest bardziej w porządku. Zdarza się, że pytają o pierdoły ale przynajmniej jasno przedstawiają regulamin i terminy no i książka jest JEDNA. Wow szok nie? Do tego są naprawdę fajne i miłe skrypty. Przede wszystkim nie starają się uwalić na siłę. Asystenci raczej są mili i można się z nimi dogadać. Zdarzało się, ze i przez histologię ktoś odpadł, bo trzeba zaliczyć wszystkie kolokwia, ale da się zdać mniejszym kosztem psychicznym. Co nie oznacza, że jest łatwo. To też jazda bez trzymanki ale w zestawieniu z anatomią, na histologii po drodze zdążycie zrobić sobie przystanek w tej jeździe. Wszyscy są ogólnie negatywnie nastawieni do studentów. Włącznie z dziekanatem. Nic nie działa jak powinno, zapisy na zajęcia, na wf, na zaliczenia. Nic kompletnie. Jak chcecie obejrzeć swój egzamin z anatomii to dostajecie tylko kartę odpowiedzi … na histologii nawet online potrafili zrobić przegląd. Widocznie jednak się dało. Dodam też, że mają turbo problem żeby przepisać komuś oceny czy chociaż odpisać na maila. Telefonu w dziekanacie nikt nie odbiera. Bardzo nie polecam. Nie warto. Pierwszy rok nie musi być szambem. Na wielu innych uczelniach nie jest co łatwo można prześledzić pytając ludzi czy nawet patrząc na instagramy. Nikt z moich znajomych w innym miastach nie miał tak przewalonego życia przez rok. Na tej uczelni nie ma znaczenia ile się umie. Liczy się tylko fart a potem i tak większość osób nic nie umie.
18.08.2021
14.07.2021
szczery student
Kierunek lekarski Zakład anatomii to istny cyrk, asystenci potrafia nie przyjść na zajęcia a gdy już są to student i tak jest zdany na siebie. Asystent D. nie nauczy a wymaga na kolokwiach arcytrudnych szpilek (ktore trzeba dobrze napisac by zostać dopuszczonym do egzaminu). Nauczanie anatomii online- ćwiczenia ze szpilek (mniej nic 70%), wyskakuje info "jesteś debilem". Władze uczelni nie znają przepisów, problemy z przepisywaniem ocen od 2020r., cofanie zgód wyrazonych w tym kierunku. Dziekanat kierunku lekarskiego pracuje za kare, opiekunka 1 i 2 roku jest wredna, wprowadza studentów w błąd, jest nieprzyjemna, podlizuje się dziekanowi przez telefon a pozniej przy studentach obrabia mu tyłek. Anatomicum w złym stanie (prosektorium nie należy do tych nowoczesnych jak np na UMEDzie). Ogrom przyjmowanych studentów ale brak sprawowania nad nimi opieki, wsparcia i prostudenckiego podejścia. Z zajęć nie wynosisz nic, wszystko kujesz w domu. Wszelkie poprawki, ktore według mnie byłyby na korzyść uczelni sa odrzucane. przykładem tego była chec rezygnacji z rysowania preparatów histologicznych w zeszytach na rzecz wykorzystania czasu na zajeciach, to nie przedszkole. Kontakt z władzami słaby, dziekanat odpisuje po 1,5 miesiaca albo wcale. Uczelnia z roku na rok traci ten swoj wyimaginowany prestiż. Polecam inne uczelnie gdzie w miłej atmosferze mozna spedzic te 6 lat studiów.
gość
Śmiech na sali, wyniki miały być wczoraj o 12, następnie o 16 a wyników nadal nie ma ;))) a dzisiaj dokumenty trzeba składać także pozdrawiam, jeżeli organizacja na tej uczelni jest identyczna jak podczas rekrutacji to odradzam każdemu
13.07.2021
08.07.2021
TELLMEMORE
Czy na ostatnim roku WUM lekarski studia niestacjonarne wciąż przenoszą na stacjonarne? Chodzi mi o ludzi którzy zakończyli swoją edukacje od 2018 w górę
MiuuuMiuu
Poloznictwo WUM - czy tam się nadal ludzi prześladuje?????
26.03.2021
09.12.2020
Mayurzysta
Cześć, z góry... *wiem ze mam wypisane kryteria jednak nie wiem ile dokładnie przedmiotów jest wymagane* stad moje pytanie czy dostanę się na fizjotetapie jedynie z rozszerzona biologia i dobrze napisanymi maturami podstawowymi ?
Student Lekarskiego
Absolutnie chore podejście. Na lekarskim są osoby które wieżą w płaską ziemie, serio! Jedna laska twierdzi, że jest komunistką i wykorzysta te studia, żeby niszczyć mężczyzn. Uczelnia ma to gdzieś. Mimo naszych zgłoszeń do władz uczelni, że takie osoby nie mogą leczyć ludzi uczelnia nie zrobiła nic w tej sprawie. Synonim patologii a nie uczelnia.
08.12.2020
07.10.2020
Natalka
Czy na WUMie są stypendia dla studentów nie lekarskich? Np. Logopedii? Jeśli tak to ile wynoszą one miesięcznie? 200 zł? Czy więcej? Dziękuję
xx
Jestem na lekarskim, przede mną 3 rok. Z nowych rzeczy to nie ma już indeksów papierowych :D No i powiem tak - może i zawsze lepiej gdzie nas nie ma, ale chyba wybrałabym miasto, gdzie jest mniej studentów na roku. Ja stawiałam mocno na integrację, starałam się załapać gdzie się da na nowe znajomości, a i tak mam wrażenie że nie kojarzę większości swojego roku, nie mówiąc o znajomościach między innymi kierunkami czy latami. Jest tak dużo osób, że jest trochę anonimowo. Zauważam(będąc z małego miasta), że dużo osób to tacy 'prestiżowi studenci', w przerwie chodzący do kawiarni albo na jakiś brunch w modnej knajpce, więc czasem mi osobiście brakuje takiej swojskości, ale to już zależy jak wam odpowiada taki styl bycia :). Ogólnie już tu będąc to jestem zadowolona, rzeczywiście jest jakaś niepisana zasada żeby chodzić na koła naukowe, ale na 2 roku to naprawdę jest mnóstwo czasu na to. Są konferencje, spotkania, jakieś warsztaty, także takich dodatkowych rzeczy jest sporo. Ktoś tam niżej pisał o anatomii, że jest strasznie - a mi się bardzo podobało. Wejściówki strasznie stresujące ale reszta naprawdę na plus. Drugi rok to wakacje, tym bardziej że ostatnie 3 miesiące były zdalnie. Mnie już denerwowało kucie z książek i to, że po 2 latach studiów jedyny kontakt z pacjentem to praktyki, ale chyba tak jest nie tylko na WUMie. Myślę, że każda uczelnia ma swoje wady i zalety i jeżeli chcesz iść na medycynę to będziesz zadowolony że możesz po prostu studiować, gdzie by to nie było :) Aczkolwiek będąc już w danym mieście się przywiązujesz, więc są duże szanse że zostaniesz tam długoterminowo - dlatego zastanów się dobrze nad tym, gdzie ci się po prostu podoba, gdzie stać cię będzie na mieszkanie w lepszej lokalizacji, żeby nie zmarnować życia na dojazdach, takie rzeczy.
18.09.2020
09.09.2020
Magdalena
Cześć. Jak jest z przepisywaniem ocen? Chciałabym zacząć pielegniarstwo, a wcześniej skończyłam ratownictwo medyczne w innym mieście i zastanawiam się, czy jest szansa, żeby wykładowcy przepisali część ocen z tzw 'zapychaczy' czy też anatomii lub fizjologii? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
podyplomowe
Witam, Polecanie Metodologie Badan Klinicznych na WUM - studia podyplomowe? Jakie plusy i minusy? Pozdrawiam
25.06.2020
21.06.2020
Maturzystka 2020
Witajcie, polecacie ratownictwo medyczne na tej uczelni? Trudno się dostać? Są jakieś zajęcia dodatkowe typu basen etc?
Uuups
Wszystkie istotne komentarze które mogły coś wnieść do dyskusji na temat temat tej uczelni zostały usunięte,
20.05.2020
18.03.2020
Kasia
Jak wyglądają studia niestacjonarne lekarskie? Czy łatwo jest się dostać?
Al
Sprostowanie do mojej opinii poniżej. Chodzi o kierunek pielęgniarstwo :)
11.02.2020
13.01.2020
2rok
jestem na 2 roku lek, atmosfera na uczelni jest słaba, praktycznie nie czuć żadnego poczucia wspólnoty wśród studentów, tym bardziej nie ma więzi student-uczelnia. Mam wrażenie, że już teraz traktuję to bardziej jak pracę, obowiązek, który trzeba odbębnić a później się odciąć i żyć własnym życiem. A na tej uczelni dodatkowo panuje przekonanie, że jeżeli nie robisz nic ponad wymagane minimum to nic nie osiągniesz, niektórzy już od 1 roku latają na koła naukowe, chociaż nie wiem co z nich wynoszą. Niestety bardzo rzucają się w oczy osoby wywyższające się swoim jakże prestiżowym kierunkiem, które zdają się nie mieć żadnego życia poza nauką. Dla WUMu jest się tylko numerem indeksu, zamiast stawiać na jakość stawiają na ilość. Z plusów można wymienić to, że stosunkowo łatwo zdać z mniej ważnych przedmiotów, choć zdarzają się upierdliwe wyjątki (z niektórymi fakultetami jest problem). Generalnie mam wrażenie, że drugi rok jest lepszy niż pierwszy więc jak się przeżyje anatomię to można odetchnąć. A anatomii nie polecam, zakład zdaje się być niezależną jednostką niepodlegającą władzom uczelni i niektórzy są naprawdę złośliwi, więc choć ostatecznie większość osób zdaje to najedzą się przy tym stresu i stracą wakacje.
Al
jeżeli nie mieszkasz w pobliżu, przygotuj się na całodzienne przesiadywanie na uczelni przez 5 dni w tygodniu, Asystenci z anatomii dość mocno nie ogarniają co tak naprawdę musimy umieć, zresztą nikt tego tak naprawdę nie wie ☹️ poza tym bardzo dużo uwagi poświęca się totalnie niepotrzebnym przedmiotom,z których są wykłady seminaria i jeszcze milion innych rzeczy, natomiast przedmioty dość trudne, istotne - prowadzene są w formie e-learningów, więc wszystko trzeba sobie ogarniać samemu.
09.12.2019
06.11.2019
Ala
Jakie progi były w tym roku na analitykę medyczną?
???
O co chodzi z tą farmacją? Atmosfera na wydziale jest słaba, czy poziom nauczania? Tyle złych opinii można znaleźć?
30.10.2019
19.10.2019
lolo
Absolutnie nie polecam tej uczelni, student to petent, bo ta uczelnia została stworzona i funkcjonuje dla kadry, nie dla studentów. takie panuje wśród kadry przeświadczenie. A jak masz problem to jest to twój problem. Uczelnia o dużym antystudenckim potencjale, co zostało już napisane tu wielokrotnie, jako absolwent podpisuję się pod tym.
Magda
A ja mam pytanie, być może głupie, czy jest jakakolwiek szansa dostać się na fizjo na WUM bez matury z biologii? Xd Wiem że wymagane przedmioty to język obcy, biologia + jeden dodatkowy. Ja zdaję rozszerzoną matematykę a z tą biologią przespałam sprawę. Wiem że ona liczy się z mnoznikiem 1,4 więc średnio to widzę, ale czy w ogóle byłabym brana w postępowaniu rekrutacyjnym bez tego jednego przedmiotu? Jeśli jakaś dobra duszyczka wie to będę wdzięczna za odp :)
07.05.2019
07.05.2019
Iza
Czy ciężko dostać się na fizjoterapię lub analitykę medyczną na dzienne studia na WUM?
Sylwia
A mi się na wumie bardzo podoba. Ludzie którzy bardzo hejtuja później są bardzo zadowoleni z super płatnej pracy po tym uniwersytecie ale podczas studiów bardzk ale to bardzo narzekają. Nie straszcie młodych niech się uczą i starają się dostać na WUM.
26.03.2019
26.03.2019
Maja
@Olo Hej jestem studentką kierunku pielęgniarstwo na WUM. Dlatego postaram Ci się dosyć szczegółowo opowiedzieć o tym kierunku patrząc na pierwszy rok który jest bardzo ważny gdyż to podczas trwania pierwszego roku można bardzo szybko pożegnać się z tą uczelnia. Na samym początku chce zaznaczyć iż na pierwszym roku nie ma warunku. To znaczy że jeśli nie pójdzie ci sesja i jej poprawa to jesteś wykreślony z listy studentów. Jednak spokojnie uważam że wszystko da się pozaliczac trzeba poczytać tak jak na każdych studiach. To ciężki zawód dlatego trzeba się solidnie do niego przygotować. Ale porusze tu też fajne aspekty studiowania akurat na Wumie. Już na pierwszym roku zapisując się na koło SKN Belivers możesz chodzić na blok operacyjny stać koło chirurgów i instrumentariuszek i oglądać ich pracę. Bardzo bardzo polecam. Organizacja może nie jest najlepsza ale patrz w przyszłość. Sam fakt że ukonczysz ta uczelnie będzie bardzo pomocne w szukaniu pracy i to dobrze płatnej. Bo ok może pielęgniarstwo nie jest super płatne ale znam wiele dziewczyn które byky na pielęgniarstwie i dobrze zarabiają w tym zawodzie. Dlatego przemysł dwa razy czy widzisz siebie na tym kierunku. A jeśli nie jesteś pewien to proponuję przyjść na pierwszy rok i zobaczyć. Lepiej stracić jeden rok i upewnić się że kierunek nie jest dla ciebie niż zmarnowac całe życie będąc na czymś co cię zupełnie nie interesuje. POWODZENIA
olo
Jaki był próg na pielęgniarstwo w zeszłym roku? I czy wgl warto studiować ten kierunek na WUM?
06.02.2019
05.02.2019
logopedia
cos o logopedii ktos moze sie wypowiedziec?
Z Farmacji
Brak zainteresowania studentem, brak zainteresowania kłopotami w znalezieniu praktyk, fatalna organizacja (bieganie z indeksem... już chyba wszystkie inne uczelnie nie mają indeksów). Poziom nauczania jest różny, ale to co mi przeszkadza najbardziej to właśnie fatalna organizacja tych studiów, plan lekcji dostajemy jak w podstawówce, ani jednego przedmiotu w trakcie studiów nie można wybrać- bo wszystkie są tak ważne.
23.01.2019
18.12.2018
cintre
Czytam sobie te negatywne opinie i łapię się za głowę. Ludzie, skąd ten jad lejący się strumieniami na stolicę ? Owszem, organizacja mogłaby być lepsza, ale prostudencka atmosfera owszem jest, przynajmniej na moim wydziale. Serio, jeśli się chce to wszystko da się załatwić. ( 1 rok lekarskiego , II WL). Wum ma taki system że na początku rzuca studentów na głęboką wodę, a potem jest lżej jeśli chodzi o naukę. Na anatomii przyjemnie całkiem jeśli chodzi o większość asystentów, histologia też , zależy od grupy. A poziom jest naprawdę wysoki. Jasne, nie jest idealnie, ale wątpię żebyście mieli fantastyczną organizację na innych uczelniach w Polsce.
mimis
Dokładnie tak jest, niestety :/ chyba czas odkryć karty i powiedzieć głośno ile ta uczelnia jest warta.....smutne ale prawdziwe
24.11.2018
08.11.2018
agnieszka
WUM jakas porazka admisnistracja najwazniejsza zalatwienie blachej sprawy graniczy z cudem. Twor Niczym z PRL studenta traktuje sie jak zlo konieczne. Niekotorzy wykladowcy w kazdym innym normalnymkraju nie mieli by prawa pracowac po jednym dniu wykladow . Wszyscy siedza i uwazaja ze sa nie do.ruszenia. Ktos powinnien wreszcie zrobic z tym towarzystem porzadek! Pierwsza uczelnia w Polsce tylko ciekawe pod jakim wzgledem. Jada na opini nic poza tym.
Student
Na WUMie student jest dla uczelni tylko numerem indeksu, niczym więcej.
01.11.2018
09.10.2018
jacky
od strony wykładów, zajęć, itd. nie można im za wiele zarzucić, bo to się kula, natomiast organizacja słabiutko
student
Informacje o czymkolwiek ( np. o egzaminach) pojawiają się bardzo późno, listy są wywieszane chwilę przed rozpoczęciem, podana godzina na którą jesteśmy zapisani to jakiś żart, bo dokładnie na tą samą godzinę zapisane są wszystkie pozostałe osoby, przez co czas oczekiwania zwiększa się do kilku następnych godzin. Szeregowi profesorowie, którzy chcą coś zrobić dla studenta i jakoś mu pomóc, nie mogą bo boją się reakcji "góry", która to uważa się i niejednokrotnie to podkreśla(!), za najlepszą uczelnię w Polsce przez co mogą więcej... Jeśli komuś odpowiada takie traktowanie to WUM będzie idealne, ale moim zdaniem trzeba pamiętać, że to uczelnia jest dla studenta, a nie odwrotnie, a WUM jedzie tylko i wyłącznie na renomie.
12.07.2018
13.06.2018
studia medyczne - pytanie
hej, czytam Wasze wypowiedzi, mam oczywiście mieszane uczucia, bo moje wyobrażenie o WUM było zupełnie inne (dodam, że maturę będę zdawać dopiero za rok, teraz sobie przeglądam i zbieram informacje). Skoro warunki w W-wie są słąbe, to co proponujecie, która uczelnie medyczną, oczywiście pytam o państwowe? Białystok? Kraków? Poznań? Gdańsk? Gdzie lepiej iść na studia? Ma ktoś jakieś porównanie? Może podacie linki do zestawienia czy rankingu, ale nie ogólnego, tylko pod kątem właśnie warunków studiowania, zaplecza dydaktycznego, kadry czy atmosfery na studiach? No chyba, że wszedzie trzeba zagryźć zęby i nie dać się :-)
Admin
Komentarz usunięty.
25.03.2018
05.02.2018
Ogólnie ok
Ogólnie studia do najłatwiejszych nie należą a studiowanie na WUM jest dość specyficzne. Trzeba pochwalić wydział za to że od razu na początku semestru znamy plan wszystkich kolokwiów i egzaminów w sesji. Na pierwszym roku zajęć nie ma dużo ale nie ma też tygodnia bez kolokwium (do tego dochodzą kartkówki z boty, biologii, chemii). W tym roku pogromem był egzamin z biologii który w pierwszym terminie zdała mniej niż połowa roku( i były dwie 4 a resztą to 3) , przed nim jeszcze parazytologia, która była loterią - jeśli trafisz coś czego zdążyłeś się nauczyć to zdasz. W tym roku nie ma już papierowych indeksów więc coś się dzieje, wydział ma też przechodzić remont więc może kiedyś będzie się tam przyjemniej chodzić. Podejście do matematyki jest zdrowe : "jeśli ktoś opanuje materiał to i termin na poprawę się znajdzie". Mam znajomych na innych wydziałach i porównując opinie to Farmaceutyczny jest dość dobrze zorganizowany. Duży plus za możliwość wybrania sobie zajęć na jakie chce się chodzić w ramach wf.
cotomabyc
WUM prezentuje tak niski poziom w kwestiach nauczania, że jestem w szoku. Podczas gdy inne uczelnie w całej Polsce suną się do przodu, są bardziej "prostudenckie" i nowoczesne (podobne do tych zachodnich), WUM utknął w miejscu. Uczelnia niezorganizowana, podczas nauki spotkałam maksymalnie jednego sympatycznego asystenta, wśród uczniów również panuje wyścig szczurów, często oceniają pod kątem tego, czy umiesz (innymi słowy: czy jesteś przydatny, czy nie). Znam osoby, które studiują za granicą, sama uczyłam się w szkole średniej w Niemczech i naprawdę żałuję, że tu jestem. Takie wysokie miejsce w rankingu wynika chyba tylko i wyłącznie z prestiżu. Niedziwne, że uczelniom takim jak WUM daleko do światowych rankingów
15.01.2018
05.09.2017
GABA
Hej Czy mógłby ktoś coś powiedzieć o fizjoterapii na WUM? Widzę, że sama uczelnia jest wysoko oceniana więc się nad nią zastanawiam :)
fizjoterapia
fizjo - opinie - pliizz
25.07.2017
11.06.2017
fizjoterapia
Hej ludzie? Czy jest tu ktoś kto mógłby wypowiedzieć się na temat fizjoterapii?
spotkania informacyjne - warto?
czy ktos był na takim spotkaniu, które opisuja na stronie WUM "Poznaj Uczelnię, zostań studentem"??? Czy czegoś ważnego tam się dowiem? jesli się zapiszę i nie bedzie tych 10 osob, to co? przełożą na inny termin?
22.02.2017
15.09.2016
studentka pielęgniarstwa wum
W tym roku na praktykach z pediatrii na licencjacie jedna grupa składała prawie tydzień ligninę z nudów na oddziale w nowym szpitalu dziecięcym bo nie było pacjentów jeszcze przeniesionych, ktoś jednak zdecydował że studenci mają praktykować w takich warunkach:), innym razem przeganianie z piętra na piętro, bo w sumie nie wiadomo po co przyszli ci studenci i kto ma się nimi zająć- ba nawet nie wiadomo co powinni robić w ramach odbywania praktyk z danego przedmiotu. W sekretariatach często bałagan i brak informacji między personelem. Egzaminy nie sprawdzają wiedzy tylko umiejętność rozwiązywania testów, które często mają pytania powtarzające się z lat ubiegłych. Wykłady nudne do szpiku kości w większośći powtarzanie tematu cukrzycy i chuk( chorób układ krążenia), kilka razy w roku na wielu przedmiotach bez szczególnego zróżnicowania treści ( czasami nawet w ramach jednego przedmiotu jężeli wykłady prowadzą różne zakłady). Beznamiętnie odczytane słowo w słowo ze slajdów prezentacji. Wykładowcy z pasją i sercem należą niestety do rzadkości. Jak ktoś nie oczekuje za wiele od studiów to śmiało może się wybrać. Jedynym bardzo dobrze funkcjonującym bytem jest biblioteka i czytelnia który z tego wszystkiego oceniam na 5+:)
Agatka
Siemanko, jest może tutaj ktoś z pielęgniarstwa ? może coś doradzić? dostałam się na ten kierunek , ale zastanawiam się nad pielęgniarstwem w Olsztynie na UWM :)
02.08.2016
26.07.2016
Kropeczka nad i
Uczelnia wysoko w rankingach ale powinna być na 100 miejscu jeśli chodzi o przepisywanie wyników matur ( nie umieją pracownicy przepisać kilku rubryk poprawnie dając nadzieję młodemu a potem ją brutalnie zabierając) i podejście do studentów ( młodych startujących w życie) zwykłe przepraszam jest nie na miejscu gdy osoba w dobrej wierze wycofała papiery z innej uczelni. "A gdzie okrzyk radości?"w tej chwili to jak brutalny żart....te słowa z rozmowy telefonicznej zanim ktoś dobrze sprawdził kandydata i czy nie ma pomyłki....Uczelnia pomyłka?
xyz
Czy ktoś sie orientuje jak wygląda sprawa audiofonologii? Jakie progi? Ktoś studiował?
27.06.2016
09.04.2016
njcbds
Jak oceniacie techniki dentystyczne?
almostadr
Warszawski Uniwersytet Magiczny- tu wszystko jest możliwe, ukryte sale wykładowe, zajęcia w lochach, niesamowite, podziemne przejścia, nadziemne, powietrzne korytarze, ludzie-widmo, istniejący tylko na listach, weekendowe tworzenie mikstur... Jedyne, czego nie mamy, to zmieniacz czasu, ale z pewnością niedługo i tym się zajmiemy :) Poza tym mamy najlepszych ludzi i nauczycieli- tego nie da się opisać, to trzeba zobaczyć. :)
05.03.2016
26.08.2015
ser
czy warto iśc na analitykę medyczną? czy w Polsce jest możliwosc znalezienia pracy po tym kierunku?
dietetyka
jest tu ktoś po Dietetyce??? czy warto studiować ten kierunke na WUM jako kontynuacja mgr po licencjacie na Medycznym w Łodzi??? czy mam gwarancję że mnie przyjmą???
22.07.2015
12.06.2015
Pielęgniarstwo
A jak jest na pielęgniarstwie? Mam zamiar zalogować się do tej szkoły ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.... Pomożecie ?
taktojest
WUM jest uczelnią najlepszą w Polsce w wielu rankingach. Narzuca ogrom nauki bez sentymentów, student ma korzystać z różnych źródeł i sam do nich docierać, poszukiwać. Pytania testowe prawie zawsze są na nowo układane, trudno korzystać z dostępnych. Na WUM są poprawki, komisy i warunki, powtarzanie przedmiotu i roku oraz wylotki (dość często) czego za wiele się nie uświadczy na innych uczelniach medycznych np.Wrocław-luzik. Ale absolwenci WUM pomimo, że wymęczeni to jednak zdecydowanie więcej umiejący co szczególnie widać w praktyce. Wysokie oceny studenta z innych uczelni mają się nijak do ocen studenta WUM.
07.01.2015
18.09.2014
pytaneczko
jakiego możemy się spodziewać odsiewu po pierwszym roku, czy pierwszym semestrze? jak to zwyczajowo wygląda? bo wszyscy straszą, że pogrom będzie okrtutny
Karolina`
Witam, czy orientujecie się kiedy odbędą sie dni otwarte na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym dla maturzystów?
13.01.2014
12.01.2014
przyszly-medyk
polecacie-pielegniarstwo-tutaj/-i-jak-tu-jest
farane
Jakie są progi na ratownictwo medyczne? :)
08.01.2014
08.10.2013
koszty na lekarsko-dentystycznym
pytanie: ile trzeba bulic na zaocznych na kierunku lekarsko-dentystycznym???? na stronie tego nie widze, w ogole strona uczelni masakryczna, nic nie moge znalezc, nie na informacji dla kandydatów, nie ma zakladki kierunki Studiów, albo Wydzialy
robie rozeznanie
jestem w klasie maturalnej teraz, poszerzona biol-chem, sporo osob wybiera sie ma medycyne, kiedy zaczynaiscie korepetycje? u kogo? bo obserwuje wokol siebie male szalenstwo i paraoje na tym tle...
23.09.2013
27.07.2013
gg
Eh zazdroszczę wam tej medycyny. Studiuję prawo na UW ale przez ten cholerny zalew rynku szkołami prywatnymi nawet uniwersytety utraciły dawną renomę i przestały dawać perspektywy zatrudnienia. Gdybym mógł cofnąć czas pewnie wybrałbym zawód lekarza ...
xpatrycja21x
jedyne czego się boję to chemii.. kiepsko mi poszła jak na moje możliwości. Ale jeśli chodzi o matematykę i angielski ustny, jestem dziwnie spokojna. Trochę sie przeraziłam, odpowiedzią, że się zobaczy.. myślalam, że progi są niższe, zwłaszczam że widzialam je na innych uczelniach, a na WUM nie są opublikowane;)
26.06.2013
21.06.2013
pata
Studiuję biotechnologię na pw -1rok i zastanawiam się nad zmianą kierunku na analitykę medyczną na wum? Jak jest? warto?
Paulina
właśnie, ja też w sprawie dietetyki? jaki był rok temu próg początkowy i ostateczny?
21.06.2013
14.06.2013
Dajana894
Czyli aż tak ciężko się dostać na dietetyke do Warszawy?:) ile przecietnie mieli kandydaci w tamtym roku? ;)
rejestruj sie
skladaj papiery, sie okaze, jak zarejestruja sie inni, nie wiesz, jak pojdzie matura pozostalym kandydatom, probuj i tyle
10.06.2013
16.05.2013
xpatrycja21x
Czesc. mam pytanie, czy jeśli mam 70% R chemia, 70%R biologia, Ang ustny P 83%, matematyka P ok 85% to jestem w stanie dostać się na dietetykę na WUM?
weronika
Mam pytanie. Chciałabym składać na położnictwo na WUM bardzo mi zależy ale w zasadach rekrutacji liczą się tylko przedmiioty podstawowe. Ja zdaje chemie i biologie na rozszerzeniu czy to oznacza, ze jestem wykluczona i biologia z chemią nie będą brane pod uwagę ?
04.05.2013
30.04.2013
katastrofa
jestem absolwentką nie polecam tej uczelni strasznie niski poziom na WNoZ szczególnie pielęgniarstwo. Uciekać jak najdalej. Nigdzie nie znajdziecie takich buców jak tu. Wyścig szczurów lepszy niż w korporacji
17.03 dni otwarte
jak ktos chce sie rozejrzec, pogadac, pozyskac info, to szykuja sie Dni Otwarte na WUM-ie 17 marca, zajrzyjcie sobie na ich stronek, tam znajdziecie informacje
15.03.2013
12.02.2013
anetka1985
Witam. Mam takie pytanko zdawałam mature w 2005 roku starą i raczej słabo mi poszło, ale jestem osobą bardzo uzdolnioną, bez kasy,uważacie czy mam szanse na medycynie, chciałabym bym też tutaj chodzić, ale bez poprawy matury chyba nie mam szans .
stahu
mam 11 lat i marze o dosaniu sie na wum ale nie wiem jak pytanie do studentów ilepunktów mieiście na maturze
29.12.2012
19.11.2012
Kajka
Moja siostra tu studiowała i nie wyszła na tym źle. Teraz ma dobrą pracę, zarabia spore pieniądze, nie jest zależna od nikogo. Fakt, że ona świetnie się uczyła i zawsze się przykładała do obowiązków szkolnych. Nie mniej jednak Warszawski Uniwersytet Medyczny jest świetną szkołą dającą możliwości na opłacalną pracę
lekareczka
Ogólnie to medycyna jest ok, chociaż mimo że niedługo ukończe warszawski uniersytet medyczny i będę w stolicy, mam nadzieję na wyjazd za granicę. byłoby super dostać pracę w jakimś kraju niemieckojęzycznym, bo ten język znam bardzo dobrze, no ale nie wiem co z tego wyjdzie!
29.08.2012
22.08.2012
chemia
Ja podobnie poszłam na chemię, tylko na UW, bo tutaj się nie dostałam na medycynę. Czy według was, studentów WUM to, że przez rok podszkolę chemię na UW pozwoli mi lepiej napisać maturę, czy to kompletnie inny zakres materialu?
cola
Analityka medyczna to dla mnie kierunek przejściowy kierunek, dostałem się ale chcę postudiować rok i poprawić za rok maturę. Myślicie że studia pomogą mi w ogarnięciu materiału z chemii, czy może tu przerabia się od razu tematy ponad maturę niezwiązane z zagadnieniami?
30.07.2012
19.07.2012
wiolka
dietetyka: kierunek spoko, uczelnia średnia, pierwszy rok lajtowy ale w drugim zaczyna sie więcej nauki..
kasia
w tamtym roku niby był ale wiadomo że baaaardzo mało ludzi odpada. Jeśli jesteś na pierwszym czy drugim miejscu pod listą to może masz jakąś szansę, ale to jednak WUM, najlepsza uczelnia medyczna w Polsce, nie ma co mieć złudnych nadziei na to, że próg się bardzo obniży, bo na pewno tak nie będzie.
17.07.2012
13.07.2012
tutu
już pewnie wiesz fior, że się nie da dostać z takimi wynikami. mi też się nie udało ;/. czy ktoś wie o ile średnio progi spadają na drugim naborze? robiony jest w ogóle drugi nabór?
fior
Czy z wynikami rozsz wszystkimi powyżej 85% dam radę dostać się tutaj na medycynę? Nigdzie nie mogę znaleźć średnich progów punktowych, ale wiem że bardzo ciężko się dostać...
06.07.2012
02.06.2012
ewa
bardzo dobra uczelnia, zadowolona jestem że udałam się tutaj na studia. biorę udział w kole naukowym, angażuję się w konferencje, jest naprawdę ciekawe nie tylko podczas zajęć, ale i po nich. ludziom bardzo zależy na wykształceniu, a nie tylko na tym żeby zdać, to od razu widać. może trochę jest wyścig szczurów, ale jak sie poprosi o notatki to raczej się je dostaje :)
próg
KOnferencja za konferencją, od razu widać, że coś tu się dzieje i uczelnia na wysokim poziomie. Mam nadzieję w przyszłości zostać lekarzem, czekam na wyniki z biologii.. myślę, że dostanę się do Warszawy na Medyczny, ale czy ktoś wie, jaki był próg w zeszłym roku ?
17.05.2012
31.03.2012
słitfjuczer
18 marca były dni otwarte, kto był ? No ja np byłem i pochwalę się, że wywarli na mnie ogroooomne wrażenie. Pozytywne rzecz jasna. Te wszystkie wygrane konkursy, nagrody, tylu laureatów, a pomyśleć, że można zostać jednym z nich i skończyć ze stypendium na dalszy rozwój jakiegoś projektu.. Piękne perspektywy
9.
najlepsza taka uczelnia w kraju i średnia na poziomie przeciętnej ? trochę jestem zawiedziony, niemniej chciałbym zwrócić uwagę na szkolenia, praktyki, staże, możliwości, które szkoła oferuje. Na dokonania profesorów i ogólnie całej kadry jako zespołu. Później należy postudiować i wstawić odpowiednią ocenę, która nie może być mniejsza niż 9.
21.03.2012
18.03.2012
ME !
Analityka jest prostsza, jeśli można tak powiedzieć w ogóle, ale generalnie z pracą po obydwóch kierunkach nie ma większego problemu. A same studia są wymagające i jedne i drugie, także często są wymienne
somebody?
Chciałbym dostać sie na Analitykę Medyczną. Jest to moim zdaniem przyszlościowy kierunek, z racji rozwijający się koncernów farmaceutycznych. Może ktoś powiedzieć jak ciężko jest na tym kierunku? Słyszałem, że nieco łatwiej niż na farmacji, a później zarobki podobne. Ktoś coś wie ?
24.02.2012
16.02.2012
pabia
trudno się dostać na magisterke na połoznictwo?
chirurg
Oczywiście doceniam wszystkie panie, ale chciałbym dowiedzieć się szczegółów dotyczących chirurgii.. jak jest z praktykami zagranicznymi ?
12.02.2012
10.02.2012
kasiol
też polecam tą szkołę, moja koleżanka skończyła na UM położnictwo i pracuje teraz w prywatnej klinice za dobrą kasę ;)
Aza
Skończyłam w warszawskim medyku położnictwo. Studia wspominam szalenie miło. Dużo się tam nauczyłam co rzutuje na jakość mojej pracy. Jeśli myślicie poważnie o kierunkach medycznych to tylko na tej uczelni.
06.02.2012
30.01.2012
No.1
Zdecydowanie najlepszy medyk w kraju. Praktyki, wykładowcy, prestiż, praca - wszystko na tak ! Jestem absolwentem, ale byłem zadowolony już od pierwszego roku studiów. Porównując z innymi uczelniami ( byłem na Moście) naprawdę wypada najlepiej i najkorzystniej dla studenta !
Lilly
Chciałabym studiować położnictwo. Czy wiecie jak jest później z praktykami? Pracą?
18.01.2012
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu