• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • Akademia Tarnowska rekrutacja 2024
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Warszawska Szkoła Filmowa

uczelnia niepubliczna, woj. mazowieckie, 01-518 Warszawa, ul. Generała Zajączka 7, (+22) 839 00 50, info@szkolafilmowa.pl

Warszawska Szkoła Filmowa to niepubliczna uczelnia kształcąca adeptów sztuki filmowej. Została założona w 2004 roku z inicjatywy reżysera Macieja Ślesickiego i aktora Bogusława Lindy. Wśród wykładowców znajdują się nie byle jakie nazwiska: Krzysztof Zanussi, Jacek Bończyk czy Magdalena Łazarkiewicz.

Obecnie rekrutacja na Warszawską Szkołę Filmową prowadzona jest w ramach kilku kierunków, takich jak reżyseria, realizacja obrazu filmowego, aktorstwo nowych mediów, tworzenie gier wideo, kreacja dźwięku, montaż, fotografia czy organizacja produkcji filmowej i telewizyjnej.

Warto wspomnieć, że przy Warszawskiej Szkole Filmowej działają: Liceum Filmowe, Filmowe Studium Policealne, Kino Elektronik a także Liceum Kreacji Gier Wideo.


Ocena uczelni

5.75 / 10
139 głosów

Opinie (45)
Warszawska Szkoła Filmowa, WSF

Klara
Przerost formy nad treścią
14.05.2024
08.05.2024
Aktorstwo
Na aktorstwie mobbing, ale taki solidny.
Kris
Zgadzam się z poprzednimi komentarzami Idziesz bo masz w głowie masę pomysłów, marzenia chcesz działać a jesteś gnojony przez sfrustrowanych wykładowców i paradoksalnie jeszcze im za to płacisz
07.05.2024
06.05.2024
Rezyseria ale wszędzie jest podobnie
Wrzeszczą, zabijają kreatywność wspierają słabe projekty. Na reżyserii nawet nie chce się już rozmawiać z tymi wykładowcami bo po wyjściu ze szkoły odechciewa się czegokolwiek. Żeby nie zabić swojej chęci do robienia filmów, raczej unikamy większości tych osób wykładających, bo są zwyczajnie toksyczni. Nie ma wsparcia jesteśmy sami sobie pozostawieni, a jak przed komisją przedstawiamy swoje projekty, to dostajemy falę krytyki - niestety personalnej. Nie ma rozmowy o tym w jakim kierunku można rozwinąć projekt, albo w co pójść, a co jest nie dobre, oni po prostu mają pretensje i tak wyglada ta rozmowa. Niektórzy wychodzą z płaczem (bo wyciąga sie czasem bardzo personalne rzeczy na forum), a przecież to tylko przedstawianie wstępnych projektów na filmy roczne. Większość z tych nauczycieli podąża za tym co mówi Boss, nie ważą sie mu sprzeciwić. A wódz się znęca, wiec i oni mogą. Jeśli macie wybór i naprawdę chcecie studiować reżyserię, to polecam jednak próbować w innych szkołach. A jeśli chodzi o ludzi, to na aktorstwie, operatorce i reżyserii, są w większości bardzo fajni i wrażliwi ludzie :) Oczywiście jeśli macie talent i trochę szczęścia to wszędzie sobie poradzicie tylko w samej szkole się niczego nie nauczycie.
student już były
Maszynka do robienia pieniędzy - tyle.
26.04.2024
05.03.2024
Kurs r-o
Cena zdecydowanie nieadekwatna do całokształtu
Pudelek
Szkoda ze nie uczą jak pisać scenariusz albo jak pracować z aktorami. Tzn niby zajęcia są, ale tyle uczą co można na pudelku przeczytać. A jak potem jeżdżą po studencie, że nic nie wie. No po prostu imbecyl. Za to na „egzaminach” można mu nawrzucać - ale pamiętaj studencie ze nie wolno ci się odzywać, nie masz nic do powiedzenia. My ci powiemy jaki jesteś do niczego, a ty siedź i słuchaj. Ah no i te „ egzaminy” to są właśnie zajęcia na których się masz uczyć głównie.
17.02.2024
12.02.2024
pseudoszkoła
Osoby ze zdolnościami (reżyseria i ralizacja obrazu) raczej uciekają z tej szkoły Przenoszą się do innej. A potem jest wielkie zdziwienie - czemu tacy zdolni uczniowie od nas odchodzą? - Bo się nie szanuje tu ludzi, nie pomaga im i nie daje możliwości rozwoju.
trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść
Żenada. Wykładowcy nie za bardzo potrafią prowadzić studentów, tak żeby ich rozwijać. Większość nie jest kompetentna do prowadzenia zajęć, a te osoby, które mają coś mądrego do powiedzenia, spychane są przez kolosów z wielkim ego na drugi plan. Dobrze oceniane jest to co jest prostym teatrem telewizji, ale nie daj boże zrobisz coś bardziej ambitnego. Będzie to grzech! Bo trzeba tu robić tandetę i wtedy się podoba. Jeśli umiesz bawić się w liceum dla filmowców, to dobrze trafiłeś. Pracy po tej szkole nie znajdziesz, bo jednak to są trochę inne realia, niż to czego ta szkoła uczy i wymaga od ciebie. Teatrzyk dla dzieci. Tego się tu nauczysz. Nauczyciele nie mają pojęcia o tym czego uczą, bo ledwo co skończyli tę szkołę (albo i nie do końca) - to jedyna praca jaką można po niej mieć.
12.02.2024
16.01.2024
Reżyseria i Realizacja Obrazu
Polecam potraktować tę szkołę jak kurs jednoroczny, gdzie można przygotować krótki metraż pozwalający dostać się do innych szkół filmowych i po prostu uciekać stamtąd po zrobieniu filmu rocznego.
Ola
Reżyseria - na pierwszym roku jest spoko. Dużo trzeba robić, ostra selekcja, można się czegoś nauczyć. Drugi i trzeci rok nie warty kasy. Nie ma prawie żadnych zajęć na które warto chodzić. Większość to gówno zajęcia zapychające czas. Na operatorce jest jeszcze gorzej. Przez trzy lata jak sam nie będziesz gdzieś próbował czegoś robić poza szkolą to niczego się nie nauczysz. Bo w tej szkole nie uczą. Egzaminy są trudne psychicznie. Większość to niekonstruktywny roast po którym jak nie masz ego (...) w kosmos, ciężko się zbierać, bo problem polega na tym że to jechanie po studencie jest non stop. Nie polecam tej szkoły ludziom którzy mają talent. Niszczy chęci do robienia filmów. Nie daje wsparcia, które od czasu do czasu dawać powinna. Udaje, (...) każdego po kolei, że przygotowuje studentów na rynek filmowy, a większość „wykładowców” ma doświadczenie w robieniu krótkich metraży albo raptem jednego filmu fabularnego. Beznadzieja. Radzę szukać szkoły za granicą. Tam ten system szkolnictwa wygląda dużo lepiej.
16.01.2024
27.12.2023
ja
Już trochę studiuję fotografię i mogę napisać, że zaplecze techniczne jest tragiczne. Sporo zarabiają na nas a nie mogą nam zapewnić studia foto z prawdziwego zdarzenia. Brak ciemni. Ta szkoła nie przygotuje was do pracy w zawodzie. Nie mogę polecić z czystym sumieniem tych studiów, chociaż wykładowcy są w porządku.
Pytanie
Kurs 1-roczny na Operatora Kamery - warto?
18.09.2023
11.07.2023
ZEZE
Nie dajcie się zwieść przyjaznemu marketingowi szkoły, który zachęca wszystkich zainteresowanych filmem do aplikacji. Jeśli nie jesteście pretensjonalnymi pseudoartystami z portfolio w guście komisji, to bezsensownym jest w ogóle próbować. Widocznie przeświadczenie, że to dopiero szkoła ma czegoś nauczyć, tutaj nie obowiązuje. O prywatach, jakie wysnuwano w moim kierunku przy okazji rozmowy kwalifikacyjnej, nie będę nawet wspominał, bo to jakiś żart. Poza tym wystarczy spojrzeć na komentarz poniżej, aby zauważyć, jaki jest przeciętny student tej uczelni i jakie ma mniemanie o sobie. Szkoda nerwów na użeranie się z bananami i wykładowcami o nadmuchanym ego. Szkoła dla "artystów" rządzona komercją — cóż za żenująca ironia. Naprawdę lepiej zainwestować te niemałe pieniądze w sprzęt i samorozwój w dziedzinie filmu.
O
Zacznijmy od tego, że na Warszawskiej Szkole Filmowej mamy własny język. To tak jakbyśmy mówili po polsku, ale z nutką artystycznego bełkotu. Wszystko zaczyna się od słowa "koncept". Nie pytam "co robisz?", tylko "jaki jest twój koncept?". I nie możesz po prostu powiedzieć, że chcesz zrobić film o miłości, musisz dodać coś w stylu "moim konceptem jest eksploracja paradoksów romantycznych z wykorzystaniem metaforycznego podtekstu pustynnego krajobrazu". I nagle wygląda to tak, jakbyś miał zamiar zrobić film o jakiejś pustyni, a nie o miłości! Kolejną rzeczą, którą szybko odkryłem na filmówce, jest to, że wszyscy mają zdanie na temat twojego projektu. I nie mówię tutaj o zwykłej poradzie czy krytyce. Nie, to jest tak, jakbyś zebrał grupę teoretyków filmowych, którzy wiedzą lepiej od ciebie, co powinieneś robić. I co najzabawniejsze, oni wszyscy mają różne zdania! Jedna osoba mówi, że powinieneś zastosować technikę eksperymentalną, druga mówi, że powinieneś zrobić coś konserwatywnego, a trzecia mówi, że powinieneś po prostu zrezygnować z kariery filmowej i zostać buchalterem. Jak tu się odnaleźć w tej całej mieszance? A wiecie, co jest najtrudniejsze na filmówce? Zdobyć odpowiednią obsadę do swojego filmu. No bo jak tu znaleźć idealnego aktora, który wcieli się w rolę twojego bohatera? Oczywiście, w Warszawskiej Szkole Filmowej nie brakuje aktorów, ale znaleźć odpowiedniego to jest wyzwanie. Możesz przeprowadzić dziesiątki castingów, a i tak będziesz szukał tej jednej osoby, która będzie idealna. A kiedy wreszcie ją znajdziesz, to okaże się, że nie umie grać! Ale wiecie co? Pomimo wszystkich tych trudności i wyzwań, jestem niesamowicie zafascynowany tym, że mogę studiować na Warszawskiej Szkole Filmowej. Ta szkoła jest miejscem, gdzie wszyscy mamy jedno marzenie - opowiedzieć nasze historie za pomocą obrazu. Nie ma nic lepszego niż widzieć swoje pomysły ożywione na ekranie i oglądać, jak publiczność reaguje na to, co stworzyłeś. Organizacja na filmówce jest tak tragiczna, że można by nakręcić film dokumentalny o jej chaosie. Na przykład, na początku semestru dostajemy plan zajęć. Brzmi dobrze, prawda? Ale prawda jest taka, że ten plan to jedynie fikcja. Zajęcia zmieniają się niemal codziennie, godziny są przekładane, a sale lekcyjne wydają się przemieszczać z dnia na dzień. Często zdarza się, że myślisz, że masz zajęcia o 10:00, a okazuje się, że zostały odwołane, przeniesione na inny dzień lub w ogóle nigdy nie istniały. To jak niekończąca się gra w chowanego! Ach, i nie zapomnijmy o "magii" systemu zgłoszeń i formalności. Każdy, kto kiedykolwiek próbował załatwić jakąkolwiek sprawę na filmówce, wie, o czym mówię. To jak próba wejścia do tajemniczego świata pełnego niezrozumiałych formularzy, dziwnych terminów i zaginionych dokumentów. Chciałbyś zgłosić projekt? Proszę bardzo, ale najpierw złożyć dziesięć różnych papierów, potwierdzenia, pieczątki, kserokopie, a na koniec musisz odnaleźć sekretne biuro, które otwiera się tylko raz na miesiąc podczas pełni księżyca. No i co tu dużo mówić o harmonogramach produkcji filmowych. Czas na kręcenie jest zawsze zbyt krótki, a lista rzeczy do zrobienia jest długa jak encyklopedia. Kiedy myślisz, że masz wszystko poukładane, nagle okazuje się, że ktoś zapomniał zarezerwować sprzęt, scenografia została zniszczona przez dzikiego jeża, a główny aktor zgubił swoje dialogi na stołówce. To jest filmówka, prawdziwy rollercoaster emocji i organizacyjnego chaosu! Ale w końcu, mimo wszystkich tych utrudnień, jestem dumny, że jestem studentem Warszawskiej Szkoły Filmowej. Bo choć organizacja może być tragiczna, to ta szkoła daje mi niezwykłą możliwość rozwijania się jako twórca filmowego. Dzięki niej mogę tworzyć historie, poznawać niezwykłych ludzi i odkrywać nieznane obszary sztuki filmowej. To jest filmówka, miejsce, w którym nasza pasja łączy się z nieokiełznaną kreatywnością.
22.06.2023
29.05.2022
Ann
Oj kochani XD wiem co sobie myślicie szkoła filmowa - szkoła moich marzeń!!! Na pewno będzie super XD otóż nie. pani justyna (tak specjalnie z małej, świetna kierowniczka produkcji od abstra xD) nie dość, że znajduje sobie kogoś do gnębienia to jeszcze niczego nie uczy 😃 przesyła gotowy pdf np. Kosztorysu czy umów i rób co chesz (kosztorys robiony był JEDEN przez póltora roku) hit Chyba chwała Bogu covidowi, bo jakby studenci mieli siedzieć przez 3 bloki 3 godzinnych zajęć w tym przybytku nazywanym szkołą (I JESZCZE ZA TO PŁACIĆ) to może wreszcie by przygrzało im na tyle żeby go rzucić w cholerę. O utracie pasji do filmu chyba nie muszę pisać. Jedne co tu się tworzy to marne pie*rzone dramaty, które przypadną do gustu wielmożnemu 'żyri'🤣. Czesne 1000zł za miesiąc to również hit, naprawdę nie wiem za co, ale za to wiem na co!😃 cudowne utwory audiowizualnie p.Ślesickiego XD bez komentarza. Z resztą sami sobie obczajcie filmografie owego Pana. Niby szkoła artystyczna, ale też musisz równo stać w rzędzie i się nie wychylać, bo inaczej wasz film zostanie nazwany cyt."Piep*rzonym gównem, k*rwa". Dziekanat straszący skreśleniem z listy przed nawet datą wpłaty też jest niezły. A no i jeszcze 720h praktyk, które sami musicie sobie znaleźć xd powodzenia, ALE jest szansa, że z nich się przynajmniej czegoś nauczycie. Można by tak pisać i pisać, organizacja na uczelni leży i kwiczy, a jak można to wykorzystuje się studentów żeby np. Robili sztuczny tłum xDDD Nie powiem wam czy iść czy nie iść, bo jeżeli kochacie film to może i skończycie ze stanami depresyjnymi, ale przetrwacie i spróbujecie coś zrobić z tym co tam się dzieje. Jedyne dobre dusze to Pan Miękinia, Głowacki i dr Niciński
MasnyKjub
Co trzeba rozszerzać na maturze aby się dostać no nic nie mogę znaleźć
29.01.2022
13.12.2021
Zawiedziony to za mało
Kurs montażu filmowego - przestrzegam przed uczestnictwem w kursie "ołki dołki" (jeden z wykładowców używał tego sformułowania przynajmniej kilka razy w ciągu zajęć). Strata czasu, ale również sporych pieniędzy (łącznie ok. 7000 tysięcy). Obecnie nauczenie się podstaw programu AVID nie jest problemem. Filmiki dostępne na YT potrafią w bardziej klarowny sposób wytłumaczyć zasady działania programu. Nawet jeśli są w języku bengalskim, suahili czy tych z rodziny Tai-Kadai. W dodatku hindusi robią to sprawniej i za darmo. Istotne jest również to, że jako kursanci NIE MIELIŚMY dostępu do pełnej wersji programu, choć uczelnia zobowiązała się do tego, a wykładowcy właśnie w tej wersji nauczali! Po kilku miesiącach bezsensownych spotkań online (pandemia), wiele osób zrezygnowało. Słusznie. Nie byli zmuszeni dłużej płacić za zajęcia prowadzone bez cienia charyzmy i pasji oraz w ogromnym chaosie. Nie sposób było odnieść wrażenia, że nie ma realnie przygotowanego planu prowadzenia zajęć. Co zresztą obaj prowadzący między wierszami przyznawali składając to na karb "indywidualnego podejścia do danej grupy". Z pewnością mają wiedzę merytoryczną, lecz sposób jej przekazania nie tyle ocierał się o katastrofę, lecz zderzył się z nią niczym Titanic z górą lodową. Egzamin potwierdzający umiejętności stał się kabaretem. Otrzymane pliki były uszkodzone, z asynchronem lub niekompletne. Szkoda, że finał kabaretu był płaczem przez łzy, a nie łzami radości. Wszak nie zawsze na bilet wydaje się tak wiele...
Xxx
Nie polecam szkoły strata pieniędzy i czasu :)
27.11.2021
16.10.2021
Ajoo
Witam. Zastanawiałem się nad podjęciem czysto hobbystycznie studiów filmoznawstwo praktyczne niestacjonarne na WSF. Pytanie tylko, czy studiują tez ludzie po 30 tce ? Nie wiem, czy nie jestem za stary.
Student:)
Szkoła dość specyficzna. Wiadomo, artyści rządzą się swoimi prawami. Plusem jest to, że można współpracować z innymi kierunkami, także można już nawiązywać znajomości z osobami, które w przyszłości być może będą działać w branży filmowej. Nauczyciele różni, ale to o czym warto napisać to fakt, że w tej szkole przymyka się oko na przemoc psychiczną ze strony niektórych wykładowców wobec studentów. Ostatnio głośno było w mediach o jednej wykładowczyni. Władze uczelni nie do końca biorą pod uwagę zdanie studentów w kwestii mobbingu, a wręcz wyśmiewają podobne doniesienia. Polecam uzbroić się w bardzo gruby pancerz - Nie warto brać pod uwagę niekonstruktywnej krytyki ze strony nauczycieli. Oczywiście są i tacy wykładowcy, którzy są empatyczni i inspirujący, ale ci zdecydowanie najlepsi odchodzą ze szkoły, być może dlatego, bo nie przypada im do gustu wyczuwalna nieraz patologiczna atmosfera. Również plan zajęć jest mocno nieregularny, także ciężko tu o podjęcie pracy w stałych godzinach. Z pozytywów mogę jeszcze dodać, że raczej przychodzą tu wrażliwi, pozytywni i otwarci na nowe znajomości studenci.
22.09.2021
07.08.2021
Lena
Studia aktorskie Nie warto , praktyk mało ,głównie skupianie się na krytyce występującego -nic nie ma wspólnego z występowaniem przed kamera.
Aktorka :))
Świetna szkoła, dla tych, którzy nie chcą być szykanowani i nie chcą doświadczyć mobingu Jest to szkoła, która nie prowadzi „polskiego nauczania”, jest ona wzorowana na szkołach zagranicznych dzięki czemu po prostu jest lepsza. W państwowych szkołach ludzie zabijają się o miejsca na aktorstwo, a tutaj dostają się i wytrzymują do końca tylko te osoby, które faktycznie chcą się czegos nauczyć. Uważam, ze mówienie ze jest to szkola na kasę jest nieprawdą ponieważ nawet osoby które płaca czesne mogą wylecieć jeśli nie zdadzą egzaminu. Osoby, które tak mówią pewnie nawet do niej nie chodziły. Czy jest to szkola dla bogatych? Może i jest, ale czy to ważne? Pozdrawiam, absolwentka aktorstwa
21.07.2021
27.04.2021
Kursant
Byłam na kursie reżysersko-operatorskim. Nie będę się rozpisywać. To poprostu jeden z większych błędów, które popełniłam. Jeśli chcecie się czegoś nauczyć polecam yt i zainwestujcie w dobrą książkę. Nauczycie się więcej. Oszczędzicie tysiące. Ja swoje wyrzuciłam w śmieci. I nigdy nie widział większej dezorganizacji niż w tej "szkole".
2foto
Właśnie zaczęłam 2 rok na fotografii zaocznej. Notoryczny brak sprzętu na zajęciach oraz brak dobrze wyposażonego studia foto to jeden z głównych problemów. W zasadzie cały czas trzeba działać na swoim sprzęcie i większości przypadków nawet pożyczać swój sprzęt wykładowcom w trakcie zajęć. Jednak największym rozczarowaniem dla mnie byli sami wykładowcy. Możliwe, że posiadają dużą wiedzę w tematyce fotografii czy filmu, ale niestety ciężko to stwierdzić, gdyż nie są w stanie profesjonalnie, logicznie i w zrozumiały sposób jej wyłożyć. Dydaktycznie wygląda to marnie. Wykładowcy stosują w większości stary system "karcenia" i ciągłego krytykowania, który w żaden sposób nie jest zachęcający. Najczęstszym słyszanym zdaniem od wykładowców jest "powinniście już to wiedzieć". Mogę się mylić, ale chyba żaden z wykładowców nie ma żadnego wykształcenia pedagogicznego, czyli prościej mówiąc - mogą mieć wiedzę, ale nikt ich nie nauczył jej wykładać i przekazywać innym. Szkoła stawia na wykładowców z wiedzą i doświadczeniem - umiejętność nauczania spada tu na daleki plan co jest bardzo odczuwalne podczas zajęć. Pierwsze zajęcia z podstawy pracy w studio wyglądały tak : proszę sobie rozstawić cały sprzęt i oświetlenie i robimy zdjęcia - halo? nie wszyscy mieli do czynienia ze studiem, rozstawianiem sprzętu i rodzajem lamp.... A tutaj niespodzianka - na zajęciach z PODSTAW PRACY W STUDIO nie nauczycie się tego. Według wykładowcy powinniście już to wiedzieć, ponieważ JEST TO TAKIE PROSTE. Omówienie sprzętu fotograficznego - 15 min pokaz slajdów. I to tyle. Na pierwszym roku większość zajęć jest związana z filmem, które bywają naprawdę interesujące, ale potrafią zabrac6sporo czasu przez co fotografia traci. Pani, która poniżała studentów i wyładowywała swoją złość na tych, którzy spóźnili się kilka minut od tego roku chyba już nie naucza w WSF. To był akurat bardzo "ciężki" przypadek, ale prawdą jest, że ogólna postawa większości wykładowców w stosunku do studentów jest bardzo wywyższająca się. Przez taką postawę studenci zniechęcają się do jakiejkolwiek interakcji z wykładowcami i często na zajęciach panuje cisza - nikt nie ma ochoty się odzywać, nikt nie ma ochoty wchodzić w dyskusję, bo często kończy się to krytyką ze strony wykładowców. Do tej pory jedynie o Pani od Cyfrowej obróbki obrazu, Pan od Fotografii reklamowej i Pani od Podstaw fotografii mogę się wypowiedzieć jako o wykładowcach, którzy mają jakikolwiek szacunek do studenta. I oczywiście cudowna Pani od Antropologii Kultury oraz Pani od Historii kina polskiego. Wyrażam tutaj opinię o wykładowcach z którymi ja miałam do czynienia, możliwe, że a innych kierunkach wygląda to inaczej.
25.11.2020
28.09.2020
Xenna77
Cześć, czy ktoś może mi napisać, chcąc dostać się do WSF na montaż jakie są kryteria przy rekrutacji? Czy są punktowane jakieś szczególne przedmiorty zdawane na maturze? Czy właca się wpisowe i już? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.
Franz1313
cześć. czy ktoś może opowiedzieć o wydziale reżyserii filmowej podyplomowej w WSF? no bo tak myślę, że skoro szkoła przyjmuje ttlko studentów po licencjacie lub magisterce to ma status studiów podyplomowych i nie może być szkołą policealną ....[ może tak było dawniej jak tu ktoś pisał..?] kolejna sprawa czy mają jakiś sensowny sprzęt bo jedni piszą że starocie i mało inni że zakupili dużo nowego sprzętu. no i najważniejsze to jakość zajęć. Czy jest to szkoła wykładowców pasjonatów- z wiedzą/ doświadczeniem, czy jak ktoś pisał większość to megalomani z małym i bez najnowszego doświadczenia filmowego. problem w tym że nie ma za bardzo alternatywy. jedyne studia to łódź i katowice, ale to 5 lat , więc jak ktoś ma 25 to super, ale jak ktoś ma 45 to gorzej, i czasu mniej - tak czy inaczej jeżeli jest słabo to nie warto.. więc jakby ktoś miał wiedzę z np ub roku jak wygląda podyplomowa reżyseria to proszę o koment .
02.08.2020
20.07.2020
Thomas
Bardzo niski poziom nauczania i olewatorskie podejscie do studenta. Wiedza jakby celowo nie jest przekazywana i mam podejrzenie ze chyba w celu uniknięcia potem konkurencji. Masa przedmiotów kompletnie nieprzydatną w zyciu zawodowym. Omijac kierunek "kreacja dzwieku". To jest po prostu kpina. Jeśli tak sie kształci dźwiękowców na uczelni wyzszej to nie ma się co dziwić ze potem slychac te jakość w filmach i produkcjach tv.
Hania
Co sądzicie o kierunku fotografia? Wiem, że zajęcia odbywają się w weekend co dwa tygodnie (piątek, sobota, niedziela). Czy dużo jest materiału do nauki na 1 stopniu? Czy zajęcia w piątek zaczynają się wieczorem? Jaka jest tam atmosfera?
15.07.2020
20.06.2020
Vicy
Czy w Warszawskiej Szkole Filmowej można studiować dziennie, za darmo? Czy opłaca się czesne
Oliwia
Jakieś opinie o kierunku zaocznym na uczelni, a mianowicie - - filmoznastwie? Wszedzie szukam opinii na ten temat, ale nie mogę nic znaleźć. Może ktoś studiuje/studiowal bądź wie coś i chcialby sie wypowiedziec? Chętnie poslucham:)
10.06.2020
02.12.2019
xcv
Ja jestem na drugim roku tworzenia gier i jestem zachwycona. Super wykładowcy, dużo się dzieje dodatkowych rzeczy.
Inez
Mam pytanie - czy ktos wie jakie konkretnie książki trzeba przeczytać na egzamin do WSFu na aktorstwo ? I milo by było jakby ktos polecił jakies fajne kursy aktorskie lub korepetytora/-rke :)
14.09.2019
23.08.2019
maja
a ktoś zdawał do AMA w Krakowie?
Aldona :-)
sorki, juz doczytałam , studia licencjackie to są - https://szkolafilmowa.pl/szkola
15.04.2019
15.04.2019
Aldona
patrzę sobie na ich stronę z ofertą i wydaje mi sie, że brakuje infromacji jaki jest status tych wszystkich poszczególnych szkół, placówek, itd. Liceum - to jasne, szkoła policealna - wiadomo, studium - można się domyślać, ale WARSZAWSKA SZKOŁA FILMOWA to jaki ma charakter? szkoły wyższej? podlega pod MENiSW czy MInistra Kultury? z jakim tytułem kończę tutaj naukę? dodam, że szukałam kierunku z zakresu montażu, obróbki komputerowej i tak natrafiłam na tę szkołę.
kandydat na projektowanie gier
szkoda że nikomu z tej szkoły nie chce się odpowiadać na pytania, pod innymi uczelniami aż huczy od wpisów, po kilkaset nawet a tutaj słabiutko....zajrzę za jakiś czas, może będzie ciekawiej
07.10.2018
02.09.2018
jakie opinie o reżyserii
kto ma do czynienia z zajęciami z reżyserii w WSF i może napisać o swoich odczuciach? czy warto się z nimi wiązać licząć na solidną porcję wiedzy merytorycznej? czy bardziej chodzi o towarzystwo wzajemnej adoracji i łapanie kontaktów zawodowych?
Cała prawda o tej żałosnej szkółce :)
Studiowałem tam 3 lata tworzenia gier wideo. Nauczylem sie tylko z tutorialow na youtubie, jak programowac. Bo nauczyciele dostaja kase, nic nie robia. Nie umieja uczyc. 80% zajec jest odwoływanych i nie odrabianych z 50%. Sa filmowe zajecia obowiazkowe, na ktorych obraza sie nas od kierunku tworzenia gier wideo, i kompletnie sa tam same bzdety ktore nikomu nie przydadza sie do robienia gier. Wykladowcy np od historii filmu wspolczesnego to sa stare dziadki 80 letnie, ktore nie umieja obslugiwac rzutnika. A wykladowcy od estetyki w kinie to po prostu porazka. Pewna pani wywala kazdego z sali jak sie spozni minute, wrzeszczy i podkresla swoje wywyzszone ego. A apropo tworzenia gier, jesli samemu sie nie nauczysz na youtubie programowania albo czego innego, ta szkola niczego cie nie nauczy, chyba ze znajomosci wyniesiesz z tej szkoly. Wykladowcy tylko kaza przychodzic po obecnosci, kto co zrobil i dowidzenia robcie w domu cala gre a ja wam nie pomoge. Obiecali ze poczyszcza komputery ze smieci. Sa tam kompy z i7 intelem i 16gb ram, w miare dobre karty graficzne, ale przez smieciowe pliki te kompy sie ruszaja jak zasmiecony dual core. A i a propo wogole programowania, nie liczcie na wykladowce, on tylko kaze wam przepisywac z ekranu kod i olewa totalnie nauke, spoznia sie na zajecia ma problemy ze soba i ze swoim mózgiem. Jesli chcesz robic gry, to kup sobie kompa za 6 tys, ucz sie z youtuba albo idz na jakis kurs to wiecej sie nauczysz niz siedzac 3 lata w tej szkole. Oczywiscie zdalem ta uczelnie rok temu i mowie jak jest.
29.08.2018
16.04.2018
Kurs reżysersko-operatorski
Właśnie kończę roczny kurs reż.-op. i śrdenio jestem zadowolona. W grupie około 20 osób, a kamery na zajęciach praktycznych dwie dla wszystkich. Podejście kilku wykładowców jest mocno olewcze, plan bezsensu ułożony (czasem na 4 godziny się tylko przychodzi, albo zajęcia ze scenopisarstwa w środku roku, a wymóg przesłania pomysłu na film na początku roku), straszny burdel w dziekanacie i szkoła mocno nastawiona na kasę. Na szczęście było też kilka perełek - zajęcia z montażu, czy dźwięku. Generalnie, cieszę się, że kończę już przygodę z WSF.
xxx
Rewelacyjne studia. Kończę w tym roku pierwszy rok Kreacji Dźwięku i to był dobry wybór. Zającia prowadzone w ciekawy sposób, świetny program przedmitów specjalnościowych (szczególnie zajęcia z Panem Lindemannem), czasem nie ma sprzętu, ale generalnie super.
21.05.2017
07.03.2017
pytanie o kierunki
który z kierunków związanych z produkcją daje najlepsze szanse na dobrą pracę?
doris
ale czy to jest szkoła wyższa???? uczelnia?? jak jest na reżyserii?
19.11.2016
07.10.2016
xyz
Świetna szkoła, super klimat. Jestem na drugim roku reżyserii i polecam 100 % pod każdym względem.
pytanko o aktorstwo
z kim są zajęcia na pierwszym roku Aktorstwa? Linda jest?
23.09.2016
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Politechnika Częstochowska
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Politechnika Lubelska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Śląska
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Politechnika Białostocka
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Akademia Tarnowska
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie