• TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Warszawska Szkoła Filmowa

uczelnia niepubliczna, woj. mazowieckie, 01-518 Warszawa, ul. Generała Zajączka 7, (+22) 839 00 50, info@szkolafilmowa.pl

Warszawska Szkoła Filmowa to niepubliczna uczelnia kształcąca adeptów sztuki filmowej. Została założona w 2004 roku z inicjatywy reżysera Macieja Ślesickiego i aktora Bogusława Lindy. Wśród wykładowców znajdują się nie byle jakie nazwiska: Krzysztof Zanussi, Jacek Bończyk czy Magdalena Łazarkiewicz.

Obecnie rekrutacja na Warszawską Szkołę Filmową prowadzona jest w ramach kilku kierunków, takich jak reżyseria, realizacja obrazu filmowego, aktorstwo nowych mediów, tworzenie gier wideo, kreacja dźwięku, montaż, fotografia czy organizacja produkcji filmowej i telewizyjnej.

Warto wspomnieć, że przy Warszawskiej Szkole Filmowej działają: Liceum Filmowe, Filmowe Studium Policealne, Kino Elektronik a także Liceum Kreacji Gier Wideo.


Ocena uczelni

5.55 / 10
60 głosów

Opinie (30)
Warszawska Szkoła Filmowa, WSF

Ann
Oj kochani XD wiem co sobie myślicie szkoła filmowa - szkoła moich marzeń!!! Na pewno będzie super XD otóż nie. pani justyna (tak specjalnie z małej, świetna kierowniczka produkcji od abstra xD) nie dość, że znajduje sobie kogoś do gnębienia to jeszcze niczego nie uczy 😃 przesyła gotowy pdf np. Kosztorysu czy umów i rób co chesz (kosztorys robiony był JEDEN przez póltora roku) hit Chyba chwała Bogu covidowi, bo jakby studenci mieli siedzieć przez 3 bloki 3 godzinnych zajęć w tym przybytku nazywanym szkołą (I JESZCZE ZA TO PŁACIĆ) to może wreszcie by przygrzało im na tyle żeby go rzucić w cholerę. O utracie pasji do filmu chyba nie muszę pisać. Jedne co tu się tworzy to marne pie*rzone dramaty, które przypadną do gustu wielmożnemu 'żyri'🤣. Czesne 1000zł za miesiąc to również hit, naprawdę nie wiem za co, ale za to wiem na co!😃 cudowne utwory audiowizualnie p.Ślesickiego XD bez komentarza. Z resztą sami sobie obczajcie filmografie owego Pana. Niby szkoła artystyczna, ale też musisz równo stać w rzędzie i się nie wychylać, bo inaczej wasz film zostanie nazwany cyt."Piep*rzonym gównem, k*rwa". Dziekanat straszący skreśleniem z listy przed nawet datą wpłaty też jest niezły. A no i jeszcze 720h praktyk, które sami musicie sobie znaleźć xd powodzenia, ALE jest szansa, że z nich się przynajmniej czegoś nauczycie. Można by tak pisać i pisać, organizacja na uczelni leży i kwiczy, a jak można to wykorzystuje się studentów żeby np. Robili sztuczny tłum xDDD Nie powiem wam czy iść czy nie iść, bo jeżeli kochacie film to może i skończycie ze stanami depresyjnymi, ale przetrwacie i spróbujecie coś zrobić z tym co tam się dzieje. Jedyne dobre dusze to Pan Miękinia, Głowacki i dr Niciński
29.05.2022
29.01.2022
MasnyKjub
Co trzeba rozszerzać na maturze aby się dostać no nic nie mogę znaleźć
Zawiedziony to za mało
Kurs montażu filmowego - przestrzegam przed uczestnictwem w kursie "ołki dołki" (jeden z wykładowców używał tego sformułowania przynajmniej kilka razy w ciągu zajęć). Strata czasu, ale również sporych pieniędzy (łącznie ok. 7000 tysięcy). Obecnie nauczenie się podstaw programu AVID nie jest problemem. Filmiki dostępne na YT potrafią w bardziej klarowny sposób wytłumaczyć zasady działania programu. Nawet jeśli są w języku bengalskim, suahili czy tych z rodziny Tai-Kadai. W dodatku hindusi robią to sprawniej i za darmo. Istotne jest również to, że jako kursanci NIE MIELIŚMY dostępu do pełnej wersji programu, choć uczelnia zobowiązała się do tego, a wykładowcy właśnie w tej wersji nauczali! Po kilku miesiącach bezsensownych spotkań online (pandemia), wiele osób zrezygnowało. Słusznie. Nie byli zmuszeni dłużej płacić za zajęcia prowadzone bez cienia charyzmy i pasji oraz w ogromnym chaosie. Nie sposób było odnieść wrażenia, że nie ma realnie przygotowanego planu prowadzenia zajęć. Co zresztą obaj prowadzący między wierszami przyznawali składając to na karb "indywidualnego podejścia do danej grupy". Z pewnością mają wiedzę merytoryczną, lecz sposób jej przekazania nie tyle ocierał się o katastrofę, lecz zderzył się z nią niczym Titanic z górą lodową. Egzamin potwierdzający umiejętności stał się kabaretem. Otrzymane pliki były uszkodzone, z asynchronem lub niekompletne. Szkoda, że finał kabaretu był płaczem przez łzy, a nie łzami radości. Wszak nie zawsze na bilet wydaje się tak wiele...
13.12.2021
27.11.2021
Xxx
Nie polecam szkoły strata pieniędzy i czasu :)
Ajoo
Witam. Zastanawiałem się nad podjęciem czysto hobbystycznie studiów filmoznawstwo praktyczne niestacjonarne na WSF. Pytanie tylko, czy studiują tez ludzie po 30 tce ? Nie wiem, czy nie jestem za stary.
16.10.2021
22.09.2021
Student:)
Szkoła dość specyficzna. Wiadomo, artyści rządzą się swoimi prawami. Plusem jest to, że można współpracować z innymi kierunkami, także można już nawiązywać znajomości z osobami, które w przyszłości być może będą działać w branży filmowej. Nauczyciele różni, ale to o czym warto napisać to fakt, że w tej szkole przymyka się oko na przemoc psychiczną ze strony niektórych wykładowców wobec studentów. Ostatnio głośno było w mediach o jednej wykładowczyni. Władze uczelni nie do końca biorą pod uwagę zdanie studentów w kwestii mobbingu, a wręcz wyśmiewają podobne doniesienia. Polecam uzbroić się w bardzo gruby pancerz - Nie warto brać pod uwagę niekonstruktywnej krytyki ze strony nauczycieli. Oczywiście są i tacy wykładowcy, którzy są empatyczni i inspirujący, ale ci zdecydowanie najlepsi odchodzą ze szkoły, być może dlatego, bo nie przypada im do gustu wyczuwalna nieraz patologiczna atmosfera. Również plan zajęć jest mocno nieregularny, także ciężko tu o podjęcie pracy w stałych godzinach. Z pozytywów mogę jeszcze dodać, że raczej przychodzą tu wrażliwi, pozytywni i otwarci na nowe znajomości studenci.
Lena
Studia aktorskie Nie warto , praktyk mało ,głównie skupianie się na krytyce występującego -nic nie ma wspólnego z występowaniem przed kamera.
07.08.2021
21.07.2021
Aktorka :))
Świetna szkoła, dla tych, którzy nie chcą być szykanowani i nie chcą doświadczyć mobingu Jest to szkoła, która nie prowadzi „polskiego nauczania”, jest ona wzorowana na szkołach zagranicznych dzięki czemu po prostu jest lepsza. W państwowych szkołach ludzie zabijają się o miejsca na aktorstwo, a tutaj dostają się i wytrzymują do końca tylko te osoby, które faktycznie chcą się czegos nauczyć. Uważam, ze mówienie ze jest to szkola na kasę jest nieprawdą ponieważ nawet osoby które płaca czesne mogą wylecieć jeśli nie zdadzą egzaminu. Osoby, które tak mówią pewnie nawet do niej nie chodziły. Czy jest to szkola dla bogatych? Może i jest, ale czy to ważne? Pozdrawiam, absolwentka aktorstwa
Kursant
Byłam na kursie reżysersko-operatorskim. Nie będę się rozpisywać. To poprostu jeden z większych błędów, które popełniłam. Jeśli chcecie się czegoś nauczyć polecam yt i zainwestujcie w dobrą książkę. Nauczycie się więcej. Oszczędzicie tysiące. Ja swoje wyrzuciłam w śmieci. I nigdy nie widział większej dezorganizacji niż w tej "szkole".
27.04.2021
25.11.2020
2foto
Właśnie zaczęłam 2 rok na fotografii zaocznej. Notoryczny brak sprzętu na zajęciach oraz brak dobrze wyposażonego studia foto to jeden z głównych problemów. W zasadzie cały czas trzeba działać na swoim sprzęcie i większości przypadków nawet pożyczać swój sprzęt wykładowcom w trakcie zajęć. Jednak największym rozczarowaniem dla mnie byli sami wykładowcy. Możliwe, że posiadają dużą wiedzę w tematyce fotografii czy filmu, ale niestety ciężko to stwierdzić, gdyż nie są w stanie profesjonalnie, logicznie i w zrozumiały sposób jej wyłożyć. Dydaktycznie wygląda to marnie. Wykładowcy stosują w większości stary system "karcenia" i ciągłego krytykowania, który w żaden sposób nie jest zachęcający. Najczęstszym słyszanym zdaniem od wykładowców jest "powinniście już to wiedzieć". Mogę się mylić, ale chyba żaden z wykładowców nie ma żadnego wykształcenia pedagogicznego, czyli prościej mówiąc - mogą mieć wiedzę, ale nikt ich nie nauczył jej wykładać i przekazywać innym. Szkoła stawia na wykładowców z wiedzą i doświadczeniem - umiejętność nauczania spada tu na daleki plan co jest bardzo odczuwalne podczas zajęć. Pierwsze zajęcia z podstawy pracy w studio wyglądały tak : proszę sobie rozstawić cały sprzęt i oświetlenie i robimy zdjęcia - halo? nie wszyscy mieli do czynienia ze studiem, rozstawianiem sprzętu i rodzajem lamp.... A tutaj niespodzianka - na zajęciach z PODSTAW PRACY W STUDIO nie nauczycie się tego. Według wykładowcy powinniście już to wiedzieć, ponieważ JEST TO TAKIE PROSTE. Omówienie sprzętu fotograficznego - 15 min pokaz slajdów. I to tyle. Na pierwszym roku większość zajęć jest związana z filmem, które bywają naprawdę interesujące, ale potrafią zabrac6sporo czasu przez co fotografia traci. Pani, która poniżała studentów i wyładowywała swoją złość na tych, którzy spóźnili się kilka minut od tego roku chyba już nie naucza w WSF. To był akurat bardzo "ciężki" przypadek, ale prawdą jest, że ogólna postawa większości wykładowców w stosunku do studentów jest bardzo wywyższająca się. Przez taką postawę studenci zniechęcają się do jakiejkolwiek interakcji z wykładowcami i często na zajęciach panuje cisza - nikt nie ma ochoty się odzywać, nikt nie ma ochoty wchodzić w dyskusję, bo często kończy się to krytyką ze strony wykładowców. Do tej pory jedynie o Pani od Cyfrowej obróbki obrazu, Pan od Fotografii reklamowej i Pani od Podstaw fotografii mogę się wypowiedzieć jako o wykładowcach, którzy mają jakikolwiek szacunek do studenta. I oczywiście cudowna Pani od Antropologii Kultury oraz Pani od Historii kina polskiego. Wyrażam tutaj opinię o wykładowcach z którymi ja miałam do czynienia, możliwe, że a innych kierunkach wygląda to inaczej.
Xenna77
Cześć, czy ktoś może mi napisać, chcąc dostać się do WSF na montaż jakie są kryteria przy rekrutacji? Czy są punktowane jakieś szczególne przedmiorty zdawane na maturze? Czy właca się wpisowe i już? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.
28.09.2020
02.08.2020
Franz1313
cześć. czy ktoś może opowiedzieć o wydziale reżyserii filmowej podyplomowej w WSF? no bo tak myślę, że skoro szkoła przyjmuje ttlko studentów po licencjacie lub magisterce to ma status studiów podyplomowych i nie może być szkołą policealną ....[ może tak było dawniej jak tu ktoś pisał..?] kolejna sprawa czy mają jakiś sensowny sprzęt bo jedni piszą że starocie i mało inni że zakupili dużo nowego sprzętu. no i najważniejsze to jakość zajęć. Czy jest to szkoła wykładowców pasjonatów- z wiedzą/ doświadczeniem, czy jak ktoś pisał większość to megalomani z małym i bez najnowszego doświadczenia filmowego. problem w tym że nie ma za bardzo alternatywy. jedyne studia to łódź i katowice, ale to 5 lat , więc jak ktoś ma 25 to super, ale jak ktoś ma 45 to gorzej, i czasu mniej - tak czy inaczej jeżeli jest słabo to nie warto.. więc jakby ktoś miał wiedzę z np ub roku jak wygląda podyplomowa reżyseria to proszę o koment .
Thomas
Bardzo niski poziom nauczania i olewatorskie podejscie do studenta. Wiedza jakby celowo nie jest przekazywana i mam podejrzenie ze chyba w celu uniknięcia potem konkurencji. Masa przedmiotów kompletnie nieprzydatną w zyciu zawodowym. Omijac kierunek "kreacja dzwieku". To jest po prostu kpina. Jeśli tak sie kształci dźwiękowców na uczelni wyzszej to nie ma się co dziwić ze potem slychac te jakość w filmach i produkcjach tv.
20.07.2020
15.07.2020
Hania
Co sądzicie o kierunku fotografia? Wiem, że zajęcia odbywają się w weekend co dwa tygodnie (piątek, sobota, niedziela). Czy dużo jest materiału do nauki na 1 stopniu? Czy zajęcia w piątek zaczynają się wieczorem? Jaka jest tam atmosfera?
Vicy
Czy w Warszawskiej Szkole Filmowej można studiować dziennie, za darmo? Czy opłaca się czesne
20.06.2020
10.06.2020
Oliwia
Jakieś opinie o kierunku zaocznym na uczelni, a mianowicie - - filmoznastwie? Wszedzie szukam opinii na ten temat, ale nie mogę nic znaleźć. Może ktoś studiuje/studiowal bądź wie coś i chcialby sie wypowiedziec? Chętnie poslucham:)
xcv
Ja jestem na drugim roku tworzenia gier i jestem zachwycona. Super wykładowcy, dużo się dzieje dodatkowych rzeczy.
02.12.2019
14.09.2019
Inez
Mam pytanie - czy ktos wie jakie konkretnie książki trzeba przeczytać na egzamin do WSFu na aktorstwo ? I milo by było jakby ktos polecił jakies fajne kursy aktorskie lub korepetytora/-rke :)
maja
a ktoś zdawał do AMA w Krakowie?
23.08.2019
15.04.2019
Aldona :-)
sorki, juz doczytałam , studia licencjackie to są - https://szkolafilmowa.pl/szkola
Aldona
patrzę sobie na ich stronę z ofertą i wydaje mi sie, że brakuje infromacji jaki jest status tych wszystkich poszczególnych szkół, placówek, itd. Liceum - to jasne, szkoła policealna - wiadomo, studium - można się domyślać, ale WARSZAWSKA SZKOŁA FILMOWA to jaki ma charakter? szkoły wyższej? podlega pod MENiSW czy MInistra Kultury? z jakim tytułem kończę tutaj naukę? dodam, że szukałam kierunku z zakresu montażu, obróbki komputerowej i tak natrafiłam na tę szkołę.
15.04.2019
07.10.2018
kandydat na projektowanie gier
szkoda że nikomu z tej szkoły nie chce się odpowiadać na pytania, pod innymi uczelniami aż huczy od wpisów, po kilkaset nawet a tutaj słabiutko....zajrzę za jakiś czas, może będzie ciekawiej
jakie opinie o reżyserii
kto ma do czynienia z zajęciami z reżyserii w WSF i może napisać o swoich odczuciach? czy warto się z nimi wiązać licząć na solidną porcję wiedzy merytorycznej? czy bardziej chodzi o towarzystwo wzajemnej adoracji i łapanie kontaktów zawodowych?
02.09.2018
29.08.2018
Cała prawda o tej żałosnej szkółce :)
Studiowałem tam 3 lata tworzenia gier wideo. Nauczylem sie tylko z tutorialow na youtubie, jak programowac. Bo nauczyciele dostaja kase, nic nie robia. Nie umieja uczyc. 80% zajec jest odwoływanych i nie odrabianych z 50%. Sa filmowe zajecia obowiazkowe, na ktorych obraza sie nas od kierunku tworzenia gier wideo, i kompletnie sa tam same bzdety ktore nikomu nie przydadza sie do robienia gier. Wykladowcy np od historii filmu wspolczesnego to sa stare dziadki 80 letnie, ktore nie umieja obslugiwac rzutnika. A wykladowcy od estetyki w kinie to po prostu porazka. Pewna pani wywala kazdego z sali jak sie spozni minute, wrzeszczy i podkresla swoje wywyzszone ego. A apropo tworzenia gier, jesli samemu sie nie nauczysz na youtubie programowania albo czego innego, ta szkola niczego cie nie nauczy, chyba ze znajomosci wyniesiesz z tej szkoly. Wykladowcy tylko kaza przychodzic po obecnosci, kto co zrobil i dowidzenia robcie w domu cala gre a ja wam nie pomoge. Obiecali ze poczyszcza komputery ze smieci. Sa tam kompy z i7 intelem i 16gb ram, w miare dobre karty graficzne, ale przez smieciowe pliki te kompy sie ruszaja jak zasmiecony dual core. A i a propo wogole programowania, nie liczcie na wykladowce, on tylko kaze wam przepisywac z ekranu kod i olewa totalnie nauke, spoznia sie na zajecia ma problemy ze soba i ze swoim mózgiem. Jesli chcesz robic gry, to kup sobie kompa za 6 tys, ucz sie z youtuba albo idz na jakis kurs to wiecej sie nauczysz niz siedzac 3 lata w tej szkole. Oczywiscie zdalem ta uczelnie rok temu i mowie jak jest.
Kurs reżysersko-operatorski
Właśnie kończę roczny kurs reż.-op. i śrdenio jestem zadowolona. W grupie około 20 osób, a kamery na zajęciach praktycznych dwie dla wszystkich. Podejście kilku wykładowców jest mocno olewcze, plan bezsensu ułożony (czasem na 4 godziny się tylko przychodzi, albo zajęcia ze scenopisarstwa w środku roku, a wymóg przesłania pomysłu na film na początku roku), straszny burdel w dziekanacie i szkoła mocno nastawiona na kasę. Na szczęście było też kilka perełek - zajęcia z montażu, czy dźwięku. Generalnie, cieszę się, że kończę już przygodę z WSF.
16.04.2018
21.05.2017
xxx
Rewelacyjne studia. Kończę w tym roku pierwszy rok Kreacji Dźwięku i to był dobry wybór. Zającia prowadzone w ciekawy sposób, świetny program przedmitów specjalnościowych (szczególnie zajęcia z Panem Lindemannem), czasem nie ma sprzętu, ale generalnie super.
pytanie o kierunki
który z kierunków związanych z produkcją daje najlepsze szanse na dobrą pracę?
07.03.2017
19.11.2016
doris
ale czy to jest szkoła wyższa???? uczelnia?? jak jest na reżyserii?
xyz
Świetna szkoła, super klimat. Jestem na drugim roku reżyserii i polecam 100 % pod każdym względem.
07.10.2016
23.09.2016
pytanko o aktorstwo
z kim są zajęcia na pierwszym roku Aktorstwa? Linda jest?
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Opolski
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Zamojska
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Politechnika Poznańska
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy