• TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (24)
Warszawska Szkoła Filmowa, WSF

Lena
Studia aktorskie Nie warto , praktyk mało ,głównie skupianie się na krytyce występującego -nic nie ma wspólnego z występowaniem przed kamera.
07.08.2021
21.07.2021
Aktorka :))
Świetna szkoła, dla tych, którzy nie chcą być szykanowani i nie chcą doświadczyć mobingu Jest to szkoła, która nie prowadzi „polskiego nauczania”, jest ona wzorowana na szkołach zagranicznych dzięki czemu po prostu jest lepsza. W państwowych szkołach ludzie zabijają się o miejsca na aktorstwo, a tutaj dostają się i wytrzymują do końca tylko te osoby, które faktycznie chcą się czegos nauczyć. Uważam, ze mówienie ze jest to szkola na kasę jest nieprawdą ponieważ nawet osoby które płaca czesne mogą wylecieć jeśli nie zdadzą egzaminu. Osoby, które tak mówią pewnie nawet do niej nie chodziły. Czy jest to szkola dla bogatych? Może i jest, ale czy to ważne? Pozdrawiam, absolwentka aktorstwa
Kursant
Byłam na kursie reżysersko-operatorskim. Nie będę się rozpisywać. To poprostu jeden z większych błędów, które popełniłam. Jeśli chcecie się czegoś nauczyć polecam yt i zainwestujcie w dobrą książkę. Nauczycie się więcej. Oszczędzicie tysiące. Ja swoje wyrzuciłam w śmieci. I nigdy nie widział większej dezorganizacji niż w tej "szkole".
27.04.2021
25.11.2020
2foto
Właśnie zaczęłam 2 rok na fotografii zaocznej. Notoryczny brak sprzętu na zajęciach oraz brak dobrze wyposażonego studia foto to jeden z głównych problemów. W zasadzie cały czas trzeba działać na swoim sprzęcie i większości przypadków nawet pożyczać swój sprzęt wykładowcom w trakcie zajęć. Jednak największym rozczarowaniem dla mnie byli sami wykładowcy. Możliwe, że posiadają dużą wiedzę w tematyce fotografii czy filmu, ale niestety ciężko to stwierdzić, gdyż nie są w stanie profesjonalnie, logicznie i w zrozumiały sposób jej wyłożyć. Dydaktycznie wygląda to marnie. Wykładowcy stosują w większości stary system "karcenia" i ciągłego krytykowania, który w żaden sposób nie jest zachęcający. Najczęstszym słyszanym zdaniem od wykładowców jest "powinniście już to wiedzieć". Mogę się mylić, ale chyba żaden z wykładowców nie ma żadnego wykształcenia pedagogicznego, czyli prościej mówiąc - mogą mieć wiedzę, ale nikt ich nie nauczył jej wykładać i przekazywać innym. Szkoła stawia na wykładowców z wiedzą i doświadczeniem - umiejętność nauczania spada tu na daleki plan co jest bardzo odczuwalne podczas zajęć. Pierwsze zajęcia z podstawy pracy w studio wyglądały tak : proszę sobie rozstawić cały sprzęt i oświetlenie i robimy zdjęcia - halo? nie wszyscy mieli do czynienia ze studiem, rozstawianiem sprzętu i rodzajem lamp.... A tutaj niespodzianka - na zajęciach z PODSTAW PRACY W STUDIO nie nauczycie się tego. Według wykładowcy powinniście już to wiedzieć, ponieważ JEST TO TAKIE PROSTE. Omówienie sprzętu fotograficznego - 15 min pokaz slajdów. I to tyle. Na pierwszym roku większość zajęć jest związana z filmem, które bywają naprawdę interesujące, ale potrafią zabrac6sporo czasu przez co fotografia traci. Pani, która poniżała studentów i wyładowywała swoją złość na tych, którzy spóźnili się kilka minut od tego roku chyba już nie naucza w WSF. To był akurat bardzo "ciężki" przypadek, ale prawdą jest, że ogólna postawa większości wykładowców w stosunku do studentów jest bardzo wywyższająca się. Przez taką postawę studenci zniechęcają się do jakiejkolwiek interakcji z wykładowcami i często na zajęciach panuje cisza - nikt nie ma ochoty się odzywać, nikt nie ma ochoty wchodzić w dyskusję, bo często kończy się to krytyką ze strony wykładowców. Do tej pory jedynie o Pani od Cyfrowej obróbki obrazu, Pan od Fotografii reklamowej i Pani od Podstaw fotografii mogę się wypowiedzieć jako o wykładowcach, którzy mają jakikolwiek szacunek do studenta. I oczywiście cudowna Pani od Antropologii Kultury oraz Pani od Historii kina polskiego. Wyrażam tutaj opinię o wykładowcach z którymi ja miałam do czynienia, możliwe, że a innych kierunkach wygląda to inaczej.
Xenna77
Cześć, czy ktoś może mi napisać, chcąc dostać się do WSF na montaż jakie są kryteria przy rekrutacji? Czy są punktowane jakieś szczególne przedmiorty zdawane na maturze? Czy właca się wpisowe i już? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.
28.09.2020
02.08.2020
Franz1313
cześć. czy ktoś może opowiedzieć o wydziale reżyserii filmowej podyplomowej w WSF? no bo tak myślę, że skoro szkoła przyjmuje ttlko studentów po licencjacie lub magisterce to ma status studiów podyplomowych i nie może być szkołą policealną ....[ może tak było dawniej jak tu ktoś pisał..?] kolejna sprawa czy mają jakiś sensowny sprzęt bo jedni piszą że starocie i mało inni że zakupili dużo nowego sprzętu. no i najważniejsze to jakość zajęć. Czy jest to szkoła wykładowców pasjonatów- z wiedzą/ doświadczeniem, czy jak ktoś pisał większość to megalomani z małym i bez najnowszego doświadczenia filmowego. problem w tym że nie ma za bardzo alternatywy. jedyne studia to łódź i katowice, ale to 5 lat , więc jak ktoś ma 25 to super, ale jak ktoś ma 45 to gorzej, i czasu mniej - tak czy inaczej jeżeli jest słabo to nie warto.. więc jakby ktoś miał wiedzę z np ub roku jak wygląda podyplomowa reżyseria to proszę o koment .
Thomas
Bardzo niski poziom nauczania i olewatorskie podejscie do studenta. Wiedza jakby celowo nie jest przekazywana i mam podejrzenie ze chyba w celu uniknięcia potem konkurencji. Masa przedmiotów kompletnie nieprzydatną w zyciu zawodowym. Omijac kierunek "kreacja dzwieku". To jest po prostu kpina. Jeśli tak sie kształci dźwiękowców na uczelni wyzszej to nie ma się co dziwić ze potem slychac te jakość w filmach i produkcjach tv.
20.07.2020
15.07.2020
Hania
Co sądzicie o kierunku fotografia? Wiem, że zajęcia odbywają się w weekend co dwa tygodnie (piątek, sobota, niedziela). Czy dużo jest materiału do nauki na 1 stopniu? Czy zajęcia w piątek zaczynają się wieczorem? Jaka jest tam atmosfera?
Vicy
Czy w Warszawskiej Szkole Filmowej można studiować dziennie, za darmo? Czy opłaca się czesne
20.06.2020
10.06.2020
Oliwia
Jakieś opinie o kierunku zaocznym na uczelni, a mianowicie - - filmoznastwie? Wszedzie szukam opinii na ten temat, ale nie mogę nic znaleźć. Może ktoś studiuje/studiowal bądź wie coś i chcialby sie wypowiedziec? Chętnie poslucham:)
xcv
Ja jestem na drugim roku tworzenia gier i jestem zachwycona. Super wykładowcy, dużo się dzieje dodatkowych rzeczy.
02.12.2019
14.09.2019
Inez
Mam pytanie - czy ktos wie jakie konkretnie książki trzeba przeczytać na egzamin do WSFu na aktorstwo ? I milo by było jakby ktos polecił jakies fajne kursy aktorskie lub korepetytora/-rke :)
maja
a ktoś zdawał do AMA w Krakowie?
23.08.2019
15.04.2019
Aldona :-)
sorki, juz doczytałam , studia licencjackie to są - https://szkolafilmowa.pl/szkola
Aldona
patrzę sobie na ich stronę z ofertą i wydaje mi sie, że brakuje infromacji jaki jest status tych wszystkich poszczególnych szkół, placówek, itd. Liceum - to jasne, szkoła policealna - wiadomo, studium - można się domyślać, ale WARSZAWSKA SZKOŁA FILMOWA to jaki ma charakter? szkoły wyższej? podlega pod MENiSW czy MInistra Kultury? z jakim tytułem kończę tutaj naukę? dodam, że szukałam kierunku z zakresu montażu, obróbki komputerowej i tak natrafiłam na tę szkołę.
15.04.2019
07.10.2018
kandydat na projektowanie gier
szkoda że nikomu z tej szkoły nie chce się odpowiadać na pytania, pod innymi uczelniami aż huczy od wpisów, po kilkaset nawet a tutaj słabiutko....zajrzę za jakiś czas, może będzie ciekawiej
jakie opinie o reżyserii
kto ma do czynienia z zajęciami z reżyserii w WSF i może napisać o swoich odczuciach? czy warto się z nimi wiązać licząć na solidną porcję wiedzy merytorycznej? czy bardziej chodzi o towarzystwo wzajemnej adoracji i łapanie kontaktów zawodowych?
02.09.2018
29.08.2018
Cała prawda o tej żałosnej szkółce :)
Studiowałem tam 3 lata tworzenia gier wideo. Nauczylem sie tylko z tutorialow na youtubie, jak programowac. Bo nauczyciele dostaja kase, nic nie robia. Nie umieja uczyc. 80% zajec jest odwoływanych i nie odrabianych z 50%. Sa filmowe zajecia obowiazkowe, na ktorych obraza sie nas od kierunku tworzenia gier wideo, i kompletnie sa tam same bzdety ktore nikomu nie przydadza sie do robienia gier. Wykladowcy np od historii filmu wspolczesnego to sa stare dziadki 80 letnie, ktore nie umieja obslugiwac rzutnika. A wykladowcy od estetyki w kinie to po prostu porazka. Pewna pani wywala kazdego z sali jak sie spozni minute, wrzeszczy i podkresla swoje wywyzszone ego. A apropo tworzenia gier, jesli samemu sie nie nauczysz na youtubie programowania albo czego innego, ta szkola niczego cie nie nauczy, chyba ze znajomosci wyniesiesz z tej szkoly. Wykladowcy tylko kaza przychodzic po obecnosci, kto co zrobil i dowidzenia robcie w domu cala gre a ja wam nie pomoge. Obiecali ze poczyszcza komputery ze smieci. Sa tam kompy z i7 intelem i 16gb ram, w miare dobre karty graficzne, ale przez smieciowe pliki te kompy sie ruszaja jak zasmiecony dual core. A i a propo wogole programowania, nie liczcie na wykladowce, on tylko kaze wam przepisywac z ekranu kod i olewa totalnie nauke, spoznia sie na zajecia ma problemy ze soba i ze swoim mózgiem. Jesli chcesz robic gry, to kup sobie kompa za 6 tys, ucz sie z youtuba albo idz na jakis kurs to wiecej sie nauczysz niz siedzac 3 lata w tej szkole. Oczywiscie zdalem ta uczelnie rok temu i mowie jak jest.
Kurs reżysersko-operatorski
Właśnie kończę roczny kurs reż.-op. i śrdenio jestem zadowolona. W grupie około 20 osób, a kamery na zajęciach praktycznych dwie dla wszystkich. Podejście kilku wykładowców jest mocno olewcze, plan bezsensu ułożony (czasem na 4 godziny się tylko przychodzi, albo zajęcia ze scenopisarstwa w środku roku, a wymóg przesłania pomysłu na film na początku roku), straszny burdel w dziekanacie i szkoła mocno nastawiona na kasę. Na szczęście było też kilka perełek - zajęcia z montażu, czy dźwięku. Generalnie, cieszę się, że kończę już przygodę z WSF.
16.04.2018
21.05.2017
xxx
Rewelacyjne studia. Kończę w tym roku pierwszy rok Kreacji Dźwięku i to był dobry wybór. Zającia prowadzone w ciekawy sposób, świetny program przedmitów specjalnościowych (szczególnie zajęcia z Panem Lindemannem), czasem nie ma sprzętu, ale generalnie super.
pytanie o kierunki
który z kierunków związanych z produkcją daje najlepsze szanse na dobrą pracę?
07.03.2017
19.11.2016
doris
ale czy to jest szkoła wyższa???? uczelnia?? jak jest na reżyserii?
xyz
Świetna szkoła, super klimat. Jestem na drugim roku reżyserii i polecam 100 % pod każdym względem.
07.10.2016
23.09.2016
pytanko o aktorstwo
z kim są zajęcia na pierwszym roku Aktorstwa? Linda jest?
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu