UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (184)
Politechnika Łódzka, PŁ, Politechnika w Łodzi

Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Paweł z dnia 30.09.2021
Dzień dobry, przeniesienie na inny kierunek studiów możliwe jest dopiero po ukończeniu pierwszego roku. Pozdrawiamy
30.09.2021
30.09.2021
Paweł
Dzień dobry, jak wygląda kwestia przenoszenia na inny kierunek i inny wydział. Czy jest to możliwe a jeśli tak to najlepiej zająć się tą kwestią jak najszybciej czy po dłuższym czasie po rozpoczęciu studi?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Kaktus z dnia 25.09.2021
Dzień dobry, tego rodzaju zaświadczenie można uzyskać w dziekanacie wydziału, na którym Pan studiuje. Pozdrawiamy
27.09.2021
25.09.2021
Kaktus
Dzień dobry, jeśli już będę studentem PŁ to do kogo muszę zgłosić się w celu otrzymania zaświadczenia o studiowaniu?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Dawid z dnia 11.09.2021
Dzień dobry, postępowanie rekrutacyjne przebiega prawidłowo. W systemie rekrutacyjnym nie ma odrębnego pola na wpisanie oceny z aneksu, w celu wprowadzenia informacji o wyniku poprawionej matury należy użyć pola "wynik matury". Szczegółową weryfikację dokumentów przeprowadzimy na podstawie teczki dostarczonej do Działu Rekrutacji. Pozdrawiamy
13.09.2021
11.09.2021
Dawid
Dzień dobry,czy jeśli poprawiałem maturę z biologii i mam aneks owej poprawy to czy ten wynik będzie brany pod uwagę, czy wynik ze świadectwa dojrzałości? Gdyż nie widziałem nigdzie pola aby wpisać numer aneksu i w wynikach matury wpisalem wynik z aneksu z biologii zamiastbze świadectwa dojrzałości. Czy przez to rekrutacja będzie unieważniona?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Karol z dnia 25.08.2021
Dzień dobry, termin rekrutacji na studia II stopnia jest ostateczny. Kierunki, na których nie zostaną wypełnione minima podane przy kwalifikacji, nie zostaną uruchomione. Jeśli chodzi o możliwość zmiany kierunku studiów na studiach II stopnia to jest to możliwe dopiero po ukończeniu pierwszego roku studiów. Pozdrawiamy
25.08.2021
25.08.2021
Karol
Czy drugi termin rekrutacji jest ostateczny. Czy jeśli po jego zakończeniu nie wypełnia się limity na wybranych kierunkach, to jest szansa jeszcze później na przesunięcia, przeniesienia, krótko mówiąc na przyjęcie po tym terminie?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Kwiatek z dnia 23.07.2021
Dzień dobry, rekrutacja uzupełniająca nadal trwa i obejmuje również kierunki technologia chemiczna i analityka chemiczna. Szczegóły dotyczące listy dostępnych kierunków i terminów znajdują się tutaj: https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/news/rusza-rekrutacja-uzupelniajaca-na-studia-i-stopnia.
09.08.2021
09.08.2021
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Wyniki z dnia 23.07.2021
Dzień dobry, zgadza się, w układaniu kolejności kierunków na liście złożonej w dokumentach do Działu Rekrutacji kandydaci kierują się własnymi priorytetami. Kierunek oznaczony jako pierwszy jest zatem uznawany za najważniejszy dla kandydata. Po zakwalifikowaniu na ten kierunek kolejne pozycje na liście nie są rozpatrywane.
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Wyniki z dnia 23.07.2021
Dzień dobry, zgadza się, w układaniu kolejności kierunków na liście złożonej w dokumentach do Działu Rekrutacji kandydaci kierują się własnymi priorytetami. Kierunek oznaczony jako pierwszy jest zatem uznawany za najważniejszy dla kandydata. Po zakwalifikowaniu na ten kierunek kolejne pozycje na liście nie są rozpatrywane.
09.08.2021
23.07.2021
Kwiatek
Czy w rekrutacji uzupełniającej na technologie chemiczna i analitykę byly wszystkie zajęte miejsca?
Wyniki
Jak to jest z wynikami? Jeśli miałam na 1 miejscu jeden przedmiot i na ten mnie przyjęli to już na 2, 3 miejsce nie jestem rozpatrywana?
23.07.2021
09.07.2021
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Pierre z dnia 08.07.2021
Dzień dobry, na Politechnice Łódzkiej także mamy kierunki dla tych, którzy chcą połączyć wiedzę inżynierską z pracą w branży medycznej. Inżynieria biomedyczna umożliwia tworzenie nowych urządzeń do terapii i diagnostyki dla pacjentów, sprzętu rehabilitacyjnego, itp. Z kolei biotechnologia pozwala pracować nad mikroorganizmami w lekach i substancjach wykorzystywanych w przemyśle medycznym i farmaceutycznym. Faktycznie, takie kierunki to świetna alternatywa dla osób interesujących się medycyną.
Pierre
Mnie bardzo spodobał się kierunek inżynierski Zielarstwo i Fitoterapia, coś fajnego dla osób interesujących się przyrodą i medycyną
08.07.2021
29.06.2021
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Adi z dnia 15.06.2021
Dzień dobry, lista kierunków w rekrutacji uzupełniającej jest zmienna i trudna do przewidzenia. Tegoroczna lista zostanie ogłoszona 23 lipca. Jeśli interesuje Panią historia rekrutacji uzupełniającej, trzeba byłoby sięgnąć do statystyk, którymi dysponuje Dział Rekrutacji 42 631-29-74.
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Kwiatek z dnia 28.06.2021
Dzień dobry, rekrutacja uzupełniająca tylko tych kierunków studiów, na które zostały wolne miejsca. Jeśli liczba wolnych miejsc jest niewielka na danym kierunku, zwykle wypełnia się limit w rekrutacji uzupełniającej. W przypadku kierunków o wysokich limitach przyjęć, jeśli miejsc zostanie na poziomie 30-40 procent, zwykle nie wypełniają się wszystkie miejsca w rekrutacji uzupełniającej.
29.06.2021
29.06.2021
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Sandra z dnia 19.06.2021
Dzień dobry, w rekrutacji na nanotechnologię bierzemy pod uwagę maturę z przedmiotów: matematyka, fizyka / chemia, język obcy. Przelicznik punktów jest dostępny tutaj: https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/przelicznik-punktow. Świadectwo ukończenia szkoły średniej składa się w dokumentach rekrutacyjnych, ale nie są brane pod uwagę oceny ze świadectwa. Typ ukończonej szkoły (liceum, technikum) także nie ma znaczenia. Pozdrawiamy
Kwiatek
Chciałam zapytać o rekrutację uzupełniająca, czy jest zazwyczaj duża ilość chętnych w tym etapie?Czy również jest duża ilość i nie każdy ma możliwość dostania się.
28.06.2021
19.06.2021
Sandra
Czy trudno jest się dostać na nanotechnologię? Oraz czy podczas rekrutacji brane jest pod uwagę świadectwo ukończenia szkoły średniej? Ostatnie pytanie, czy jeśli jestem po technikum to liczą to jakoś inaczej?
Krzychu
Mam pytanie o progi punktowe na kierunek automatyka i sterowanie robotów na WEEiA oraz na kierunek automatyka i robotyka na mechanicznym z poprzedniego roku. Jakby ktoś się orientował ile było potrzeba mieć punktów
15.06.2021
15.06.2021
Adi
Na jakie kierunki w ubiegłych latach był nabór uzupełniający? Czy te kierunki się powtarzają, czy raczej jest to nieprzewidywalne?
Iza
Mam pytanie o poziom egzaminu praktycznego na wzornictwo. Czy trzeba mieć już konkretne dokonania, żeby sobie poradzić na tym sprawdzianie uzdolnień?
11.05.2021
06.05.2021
Janek
Myślę o studiach z zakresu automatyk, robotyki? Polecacie PŁ? Jak od strony praktycznej wygląda kształcenie?
Ewa
Co sądzicie o kierunku wzornictwo na PŁ? Czy takie studia lepiej wybrać na uczelni artystycznej??
18.03.2021
16.03.2021
Student z WEEiA
Studiuję na WEEiA, czyli na wydziale Elektrotechniki, Elektroniki i Automatyki, Politechniki Łódzkiej. Jak to wszędzie bywa, są dobrzy i ci słabsi wykładowcy. Zauważyłem, że im wyższy stopień, to tym ta edukacja jest coraz niższa. Profesorowie najmniej starają się na wykładach, a wymagają najwięcej. Jeden na 4 profesorów, których na razie spotkałem potrafił ciekawie wyłożyć i ocenić z rozsądkiem wiedzę studenta z przedmiotu. Reszta tych 3 wykładowców to woła o pomstę do nieba. Na jednym nieistotnym przedmiocie Pani Profesor wyświetliła 300 slajdów, gdzie na każdym praktycznie slajdzie była napisana jakaś nieistotna definicja. Trzeba było umieć całą prezentację na zaliczenie. To jest po prostu wstyd. U drugiej Pani Profesor, problemem były bardzo niskie umiejętności dydaktyczne, ponieważ kompletnie nie umiała wytłumaczyć dość trudnych tematów (przedmiot również był z tych drugorzędnych). A u trzeciego Profesora działo się coś bardzo dziwnego, ponieważ wykładał na dość proste tematy, ale te rzeczy były kompletnie bezużyteczne, ponieważ to były zastosowania techniczne sprzed 30 lat wstecz, gdzie nikt ich obecnie nie wykorzystuje. Ankiety studenckie mogłyby pomóc w weryfikacji, ale powinny być one realizowane dla każdego przedmiotu, a nie tylko dla wybranych. Niestety również starsi wykładowcy, mają ogromne problemy w odlezieniu się w zdalnej nauce, a uważam, że nawet po powrocie na uczelnie wykłady powinny być wciąż prowadzone online, ponieważ jest to dużo wygodniejsze dla studenta, jak i dla samego wykładowcy. Najbardziej szkoda laboratorii, ponieważ one prowadzone zdalnie nie mają kompletnie sensu.
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Alicja z dnia 11.09.2020
Dzień dobry, nauka w najbliższym semestrze będzie miała formę hybrydową. Wykłady odbywać się będą zdalnie, a część zajęć laboratoryjnych - stacjonarnie, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Szczegółowe dyspozycje w tej sprawie wydają Dziekani dla swoich wydziałów. Bliższych informacji należy poszukiwać na stronach Wydziałów.
24.09.2020
24.09.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Natalia z dnia 24.09.2020
Dzień dobry, zagadnienia ogólne do rozmowy kwalifikacyjnej można znaleźć na stronie rekrutacji PŁ. Są to: 1. sprawdzenie predyspozycji do kontynuowania studiów na kierunku technologia kosmetyków, 2. analiza programu zrealizowanego na pierwszym stopniu studiów. Kandydat powinien posiadać umiejętności z języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, pozwalające mu na czynne uczestnictwo w wybranych zajęciach odbywających się w języku obcym. Spotkanie ma charakter rozmowy, z kandydatem, nie testu.Pozdrawiamy
Natalia
Czy ktoś wie jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na studia magisterskie Technologia kosmetyków? Czy podczas rozmowy jest jakiś test, rozwiązuje się zadania? Nie mogę znaleźć żadnych zagadnień na stronie uczelni
24.09.2020
11.09.2020
Alicja
Dzień dobry, czy wiadomo już jak będzie wyglądać nauka od października?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Student z dnia 29.08.2020
Dzień dobry, przykro nam, że ma Pan nieprzyjemne doświadczenia ze współpracy z dziekanatem Wydziału BAIŚ. Mamy jednak nadzieję, że wiedza, przekazywana przez pracowników naukowych i praktyków przyniosły Panu satysfakcję i kompetencje poszukiwane obecnie na rynku pracy. To właśnie kadra naukowo-dydaktyczna zapewnia wysoki poziom Wydziałowi, a zdobycie wiedzy i umiejętności to główny cel studiowania. Życzymy Panu i wszystkim naszym studentom wytrwałości w osiąganiu postawionych sobie celów.
01.09.2020
01.09.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla M. Wojciechowska z dnia 31.08.2020
Dzień dobry, kierunek logistyka przygotowuje do zarządzania transportem i łańcuchem dostaw we wszystkich branżach przemysłu. Zarządzanie zespołami logistycznymi, modelowanie procesów transportowych czy organizacja transportu to zagadnienia, które są omawiane w odniesieniu do różnych środków transportu. Jeśli interesuje Cię branża lotnicza w logistyce, możesz skupić się wyłącznie na niej w swojej pracy dyplomowej. Na studiach z logistyki zyskasz wiedzę niezbędną do tego, by wyspecjalizować się w tym obszarze. Pozdrawiamy :)
M. Wojciechowska
Dzień dobry, Czy kierunek logistyki na PŁ obejmuje również zagadnienia związane z branżą lotniczą? Jest to dział, który bardzo mnie interesuje. Pozdrawiam serdecznie :)
31.08.2020
29.08.2020
Student
Kierunek budownictwa to żart sam w sobie, ale dziekanat wydziału baiś również dumnie trzyma bardzo wysoki poziom. Przez 2 lata uczęszczania tutaj nie udało mi się w dziekanacie osiągnąć niczego, oprócz otrzymania naklejki na legitymacje studencką (która i tak została naklejona krzywo), jednak gdy patrzę na to wszystko dzisiaj myśle ze to dla osób pracujących tam, jest to ogromny sukces i szczyt możliwości. Za każdym razem gdy zadawałem jakieś pytanie dostawałem taką wymijająca odpowiedz ze nie dało się z tego nic wywnioskować albo zostawałem odsyłany do strony uczelni. Nawet przydział kilku osób z rozbitej grupy do innych grup dziekańskich zajmował czasem tyle czasu, ze studenci musieli na początku roku sami zdecydować gdzie iść by w ogóle uczęszczać na zajęcia. Z tego wnioskuje ze Panie pracujące w dziekanacie dostają pieniądze chyba tylko za jedzenie ciasta i popijanie herbaty ze słodzikiem. A co z dobrym wychowaniem i szacunkiem do studentów? Niestety, ale oprócz słowa dzień dobry, ledwo wyszeptanego spod nosa, usłyszymy jedynie wzdychanie i marudzenie, ze w ogóle mieliśmy czelność czegoś nie wiedzieć i się tutaj o to pytać. Jest duża szansa ze zostaniemy lepiej potraktowani przez osiedlowego pijaczka, zaczepieni wracając wieczorną porą z żabki, niż w dziekanacie wydziału budownictwa.
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Ola z dnia 14.08.2020
Dzień dobry, Politechnika Łódzka nie podaje progów punktowych. Od lat obserwujemy dynamiczne wahania progów punktowych, które potrafią być się z roku na rok zmienić nawet o 400 punktów. Chcemy, aby nasi kandydaci w wyborze kierunku kierowali się własnymi zainteresowaniami. Życzymy powodzenia.
17.08.2020
14.08.2020
Ola
Witam, jaki był próg punktowy na gospodarkę przestrzenną w poprzednich latach?
Ciekawa
Przygotowywałam się do tej pory na egzamin pod kątem architektury, jednak zaczęło mnie bardziej interesować wzornictwo, chciałabym dowiedzieć się, czy trudno się dostać na ten kierunek? Chciałabym się dowiedzieć, co jest punktowane w drugiej części egzaminu, ponieważ nie jest dla mnie do końca zrozumiała ta druga część.
02.08.2020
29.07.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Olaf z dnia 28.07.2020
Dzień dobry, kierunek chemia w kryminalistyce daje interdyscyplinarną wiedzę z zakresu chemii. Po tym kierunku można znaleźć prace nie tylko w laboratoriach kryminalistycznych policji i służby celnej, ale również w laboratoriach badawczych, laboratoriach kontrolnych, laboratoriach diagnostycznych.
Olaf
Czy na chemii w kryminalistyce program studiów jest na tyle ogólny, że perspektywy zawodowe nie będą ograniczone jedynie ograniczone do obszaru kryminalistyki?
28.07.2020
19.06.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Mona z dnia 12.06.2020
Dzień dobry, w przyszłym roku technologia kosmetyków nie będzie uruchomiana w formie studiów niestacjonarnych. Zachęcamy do skorzystania z oferty pozostałych kierunków Wydziały Biotechnologii i Nauk o Żywności https://www.binoz.p.lodz.pl/
Mona
Czy istnieje możliwość, że w przyszłym roku zostanie utworzona Technologia Kosmetyków w formie niestacjonarnej (studia magisterskie)? Jestem zainteresowana studiowaniem tego kierunku
12.06.2020
09.06.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Nika z dnia 07.06.2020
Bardzo dziękujemy za opinię, ale chcielibyśmy podkreślić na wstępie, iż nie składa się ona na cały obraz PŁ. Sytuacja, z którą się obecnie mierzymy jest wyzwaniem zarówno dla nauczycieli, jak i studentów i cały czas wspólnie pracujemy nad usprawnieniem procesu kształcenia online. W ubiegłym tygodniu Samorząd Studencki PŁ wraz z Wydziałowymi Radami Samorządu opracował ankietę mającą na celu identyfikacje problemów, z jakimi stykają się studenci w trakcie kształcenia zdalnego. Bardzo prosimy o zapoznanie się z nią https://forms.samorzad.p.lodz.pl/uwagi-do-zdalnego-prowadzenia-zajec-i-przeprowadzania-zaliczen/
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Dobry student z dnia 19.05.2020
Dzień dobry, Aby uzyskać stypendium rektora trzeba mieć średnią nie niższą niż 4,0. Szczegółowe zasady przyznawania tego stypendium znajdują się w regulaminie: https://www.p.lodz.pl/pl/regulamin-swiadczen-zalacznikami-dla-studentow-pl-na-r-akadem-201920.
08.06.2020
07.06.2020
Nika
Nauka online podczas pandemii to jakiś totalny żart. To jest ogromna pomyłka. Uczelnia nie radzi sobie z niczym. Mówię jak jest pieknie- Ale nie jest. Nie dba o studentów. Profesorowie nie trzymają się terminów, planów godzin! Dostajemy informacje o egzaminach 3 dni przed! Bo przecież siedzimy w domu to mamy dużo czasu. Nikt nie bierze pod uwagę że każdy z profesorów tak samo mówi i jest totalny natłok wszystkiego. Program został przyspieszony I nie wiemy czemu. Nie dostajemy żadnych informacji I nic nie wiemy. Kontakt z profesorami? Nie ma żadnego! Na odpowiedź trzeba czekać więcej niż tydzień! Połowa profesorów wysłała 300slajdow na początku i macie I się sami uczcie! Cokolwiek nam nie pasuje? To utrudnione zaliczenie. Ankiety prowadzące na uczelni nic nie dają I nic nie zmieniają. Wymagana od nas jest wiedzą ponad programową gdzie nikt nam nawet nie wytłumaczy podstawowej. Jak tak można? To jest właśnie obraz PŁ.
Całka
Uczelnia bardzo w porządku i jakby nie patrzeć wysokim poziomie, ale kierunek Automatyka i Robotyka to jest najgorszy kierunek jaki może być, odrealniony program, odrealnione rzeczy, poziom nie z tej ziemi, na informatyce jest łatwiej a zarobki bez porównania większę, jeśli ktoś chce stracić zdrowie psychiczne i wgl zmarnować sobie przyszłość to zapraszamy na automatykę i robotykę.
06.06.2020
19.05.2020
Dobry student
Jaką średnią trzeba mieć na stypendium naukowe? Chodzi o mechatronikę?
hype
Witam wszystkich. Na maturze miałem 96% angielski rozszerzony, 60% chemia, 76% podstawa matematyka. Czy dałoby radę z takimi wynikami dostać się na informatykę? Z tych wyników wychodzi 528 pkt jeżeli dobrze zrozumiałem sposób liczenia punktacji. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
07.05.2020
29.04.2020
Student Budownictwa
zajęcia podczas pandemii to żart, brak prowadzący myślą, że są ponad prawem i robią właściwie co im się podoba. Już nie mówiąc o tym, że mimo fatalnych zajęć i nieprawidłowym przekazywaniu wiedzy, wszystkie kolokwia oraz egzaminy najprawdopodobniej będą wymagane do zaliczenia przedmiotów. Niektóre sytuacje dziejące się podczas studiowania w czasach pandemii na Politechnice Łódzkiej można by opisywać w książkach i pokazywać w kabaretach. Wszystkie zajęcia z niewiadomych dla studentów przyczyn są przyspieszone, przez co jest taki natłok wiedzy, sprawozdań i projektów, że siedząc cały czas w domu ciężko mi się ze wszystkim wyrobić.
Student
Do "Pol" Cześć! Kierunki w języku angielskim są skierowane zarówno do obywateli polskich jak i zagranicznych. Pełną ofertę edukacyjną na rok 2020/2021 znajdziesz pod poniższym linkiem: https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/lista-kierunkow-stopnia Pozdrawiam.
25.04.2020
14.04.2020
Pol
Czy kierunki w języku angielskim są również dla Polaków, czy dla obcokrajowców?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Piotrek z dnia 10.04.2020
Tego kierunku nie mamy już w ofercie. Kierunek z elementami tej dyscypliny to automatyka i sterowanie robotów. https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/automatyka-i-robotyka-i-stopnia-wydzial-elektrotechniki-elektroniki-informatyki-i-automatyki
10.04.2020
10.04.2020
Piotrek
Hej, jest może tutaj ktoś, kto studiował lub aktualnie studiuje inżynierię kosmiczną? Czy są organizowane w ramach tego kierunku jakieś praktyki? Jak one wyglądają. Powiem szczerze, że mega mnie zainteresował ten kierunek.
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Ola z dnia 30.03.2020
Architektura w języku angielskim to nie jest kierunek dla cudzoziemców. Zajęcia prowadzone są w języku angielskim. Studenci obowiązkowo odbywają tzw. mobility semester - jeden semestr studiują na jednej z wybranych przez siebie zagranicznych uczelni. Jeśli wybiorą jedną z uczelni, z którą mamy podpisaną umowę o podwójnym dyplomowaniu, kończą studia z dyplomem Politechniki Łódzkiej i uczelni, na której spędzili mobility semester. Więcej informacji na https://www.ife.p.lodz.pl/pl/dla-kandydatow
31.03.2020
31.03.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Wiki z dnia 29.03.2020
Na logistyce uczymy, jak zarządzać transportem i magazynowaniem produktów i wyrobów oraz jak stworzyć optymalny łańcuch dostaw. Zyskujesz kompetencje menedżerskie i praktyki w dużych firmach. W rekrutacji brana jest pod uwagę matura z matematyki, języka obcego oraz fizyki lub chemii do wyboru. Więcej na https://rekrutacja.p.lodz.pl/
Ola
Co daje architektura w języku angielskim? To studia dla cudzoziemców?
30.03.2020
29.03.2020
Wiki
Hej ! Czy mógłby ktoś powiedz coś na temat logistyki?
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Mati z dnia 23.03.2020
Dzień dobry, tak, na kierunkach w języku angielskim wszystkie przedmioty prowadzone w tym języku. To oferta skierowana do wszystkich. Studenci zagraniczni, którzy przyjeżdżają do nas na wymianę, studiują najczęściej w odrębnej grupie. Więcej informacji na https://www.ife.p.lodz.pl/
24.03.2020
23.03.2020
Mati
Na kierunkach w języku angielskim wszystkie przedmioty są po angielsku? Czy to są studia dla obcokrajowców??
Jola
Dziękuję za odpowiedź
18.03.2020
10.03.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Jola z dnia 07.03.2020
Dzień dobry, sam kierunek chemia w kryminalistyce nie daje uprawnień pedagogicznych. Jego celem jest przygotowanie do pracy w laboratoriach kryminalistycznych policji i służby celnej, laboratoriach badawczych i diagnostycznych. Natomiast po tym kierunku można w ramach 3-semestralnych studiów podyplomowych uzyskać uprawnienia do nauczania w szkole. Jest to możliwe również na Politechnice Łódzkiej.
Jola
Czy na chemii w kryminalistyce można zrobić uprawnienia nauczycielskie do nauczania chemii?
07.03.2020
02.03.2020
Politechnika Łódzka
odpowiedź dla Zuzanna z dnia 01.03.2020
Dzień dobry, zapraszamy na stronę www.rekrutacja.p.lodz.pl. Szczegółowe informacje dot poszczególnych kierunków studiów (w tym inżynierii środowiska) są dostępne na stronie https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/wyszukiwarka-kierunkow?stopien%5B%5D=362 Pozdrawiam Filip Podgórski
Zuzanna
Hej. Jest tu ktoś na inżynierii środowiska i mogłby coś więcej powiedzieć o tym kierunku?
01.03.2020
03.01.2020
Aleksandra Pawlik
odpowiedź dla Ala z dnia 02.01.2020
Nanotechnologia jest kierunkiem, który łączy wiedzę z fizyki, chemii i informatyki. Pozwala zdobyć szerokie kompetencje. Czy jest trudna - to kwestia bardzo indywidualna. Najlepiej przejrzeć sobie dokładnie przedmioty, jakie są na każdym roku nanotechnologii. Oto link:: https://programy.p.lodz.pl/ectslabel-web/kierunekSiatka.jsp?l=pl&w=nanotechnologia&pkId=1212&p=6290&stopien=studia%20pierwszego%20stopnia&tryb=studia%20stacjonarne&v=3
Ala
Jak trudno jest na nanotechnologii? Czy to ciężki kierunek?
02.01.2020
30.12.2019
Politechnika Łódzka
odpowiedź dla Kaja z dnia 28.12.2019
Dzień dobry, od 3 lutego 2020 r. Politechnika Łódzka prowadzi nabór na studia II stopnia. Szczegółowe informacje https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/harmonogram-0 Zapraszamy
Kaja
Kiedy rozpoczyna się nabór zimowy?
28.12.2019
24.09.2019
Artur
Wybralibyście Informatykę na FTiMS czy informatykę na PW na MiNI?
Politechnika Łódzka
odpowiedź dla Maja z dnia 13.09.2019
Dzień dobry, tak, jest jeszcze szansa na akademik. Pod poniższym linkiem jest komunikat dot. zakwaterowania i zasad przyznania wolnych miejsc. https://samorzad.p.lodz.pl/files/large/549812146f0487c W razie dalszych pytań proszę o kontakt z Komisja ds. Osiedla Akademickiego osiedle@samorzad.p.lodz.pl Poniedziałek 18:00 – 19:00 Pozdrawiam Filip Podgórski
16.09.2019
13.09.2019
Maja
Czy jest jeszcze szansa na akademik?
Administrator
Komentarz usunięty.
02.07.2019
06.01.2019
Magda
Może ktoś zechciałby się podzielić opiniami na temat kierunku technologia żywności 2 stopnia ?
Azi
Czy może mi ktoś opowiedzieć o kierunku inżynieria kosmiczna?
27.11.2018
02.11.2018
werka
co powiecie o architekturze wnętrz na pł dobry wybór ?
aga
Czy warto tutaj studiować informatykę czy wybrać Politechnikę Koszalińską. Proszę o szczerą podpowiedź.
28.08.2018
24.07.2018
karola
ja też rozważam ten nowy kierunek analityka chemiczna, chętnie bym się dowiedziała czegoś więcej na ten temat, zwłaszcza jeśli chodzi o możliwości pracy po ukończeniu studiów.
aga
wie ktoś może ile punktów wystarczyło żeby dostać na technologie żywności i zywienie człowieka na PŁ?
13.07.2018
15.05.2018
Natali
Hej, może ktoś wie czy ciężko dostać na matematykę stosowaną?
asia12
Czy ktoś wybiera się na analityke chemiczną ? Podobno mają otwierać ten kierunek od tego roku
09.05.2018
07.05.2018
takk
Hej! Szybkie pytanie - zakładając, że egzamin wstępny pójdzie mi nie najgorzej, dam radę dostać się na inżynierię wzornictwa materiałowego zdając tylko rozszerzoną matmę i angielski?
Jj
myślę, że Teleinformatyka to obecnie chyba najlepszy i najbardziej przyszłościowy kierunek studiów
29.04.2018
05.04.2018
Kandydat
Czy zna ktoś próg punktowy na informatykę?
iwona
Czy orientujecie się, na których kierunkach na PŁ jest najwięcej dziewczyn? Które Wydzialy i które kierunki? Może jakieś wskazówki dla maturzystki z wysoką średnią, tak ogólnie ze wszystkiego, która ma mętlik w głowie i zstanawia się, na jakie iść studia?
27.03.2018
09.02.2018
Zuzia
Cześć, czy polecacie wzornictwo na politechnice łódzkiej?(http://style.p.lodz.pl/tresc/58/) Czy da się czegoś nauczyć ciekawego? Bardzo zastanawiają mnie te studia. Jak trudno się dostać? Trzeba brać dodatkowe lekcje rysunku jak np do egzaminu z architektury?
Damian
Cześć, jak rygląda rozmowa rerutacyjne na studia niestacjonarne II stopnia, kierunek Elektrotechnika? Czy to egzamin pod kątem technicznym? jest jakiś zakres materiału?
27.12.2017
19.10.2017
do Kuba
Takie pytania czy trudno skończyć nie mają większego sensu bo przecież wszystko zależy od Ciebie. Nie wiem czy jesteś dobry z matmy i fizyki czy jesteś humanistą chcącym zmienić swój tok nauczania. Jeżeli się przyłożysz do nauki, będziesz sobie pomagał korepetycjami to jak najbardziej budownictwo jest do zdania. A jeśli będziesz się obijał to lepiej nie trać czasu.
Kuba
Powiedzcie mi jak bardzo trudno skończyć budownictwo na Politechnice łódzkiej i jak z życiem towarzyskim ?
09.10.2017
05.09.2017
Administrator
Komentarz usunięty.
do Łódź czy Wrocław
Moim skromnym zdaniem lepiej budownictwo na Polibudzie Wrocławskiej, pytanie tylko czy się dostaniesz. Może być ciężko bo to jedna z najlepszych uczelni technicznych w kraju.
23.08.2017
23.08.2017
do Łódź czy Poznań
Zdecydowanie Poznań, komunikacja miejska sto razy lepsza, miejsc do zabawy pod dostatek. Nie wiem czy jest coś w czym Łódź byłaby lepszym miejscem do studiowania niż Poznań :P
Łódź czy Wrocław?
Czy warto studiować budownictwo w Łodzi? Bo zastanawiam się również nad Wrocławiem.
30.07.2017
17.07.2017
Łódź czy Poznań?
Mam pytanko odnośnie miasta - zastanawiam się nad Łodzią a Poznaniem jako miastem do odbycia studiów? Gdzie jest lepiej? Ma ktoś jakieś doświadczenia którymi może się podzielić? Jak z komunikacją miejską, miejscem do zabawy, rozrywki itd?
Włókiennictwo i przemysł mody
Ile trzeba mieć punktów aby dostać się na włókiennictwo i przemysł mody lub inżynierie materialowa ? Ile wy mieliście?
29.05.2017
12.05.2017
Natalia
Co sądzicie o matematyce stosowanej na PŁ? Warto? Nie chodzi mi o sam kierunek, bo na to jestem zdecydowana, ale o uczelnie.
Maciek
czy orientujecie się jakie były minimalne progi na informatykę na EEIiA i FJTiMS na politechnice łódzkiej w 2016/15? czy mam szansę się dostac na którys z tych wydziałów z 550 pkt? z góry Dzięki ;)
08.05.2017
23.03.2017
Dziołcha z PŁ
Hej Dziewczyny - startujcie na Politechniki :-) zapraszamy na Łódzką, mamy za tydzień Drzwi Otwarte, więcej info na www: https://www.p.lodz.pl/pl/dziewczyny-na-politechniki-2
techniki dentystyczne?
Od kiedy na łódzkiej Politechnice można studiowac kierunek Techniki Dentystyczne? Takie studia raczej są na uczelniach medycznych a nie na inżynierskich politechnikach chyba? Ktoś może coś więcej na tenat tych studiów na PŁ?
12.03.2017
20.02.2017
Zarządzanie jakościa - II stopień
Witam , Chciałabym się wybrać na tą specjalność na Polibudę, proszę o opinie o tym kierunku. Z góry bardzo dziękuję
Zainteresowana
Czy polecacie architekturę wnętrz na Politechnice Łódzkiej?
07.02.2017
20.01.2017
logistyka
Zdziwiła mnie tak negatywna opinia na temat logistyki, byłam przekonana, że wszystkie kierunki na PŁ są na wysokim poziomie, takie przynajmniej wcześniej słyszałam i czytałam opinie.
LOGISTYKA PŁ
NIe polecam Logistyki na PŁ, nie jest to "Hejt" na uczelnię, tylko na kierunek. Ten kierunek można skwitować jednym słowem "patologia". Uważam, że czas studiów na tym kierunku to czas zmarnowany. Prowadzący na FTIMSie uważają na za gorszy gatunek studentów, laboratoria polegają na gapieniu się w ekran monitora przez 1.5h. OiZ niczego przydatnego nie uczy, większość zajęć to zrobienie po raz setny prezentacji o tym samym, a same przedmioty są bardzo bezsensowne. Program studiów to dno, trochę przedmiotów z informatyki, trochę z oizetu. Nic nie wyniosłem z tych studiów oprócz zszarganych nerwów i zniszczonej psychiki. Nie polecam, odradzam studiowanie logistyki na PŁ, nie idźcie tam jesli nie chcecie zmarnować 3.5 roku!
22.11.2016
30.10.2016
do X
Bardzo konstruktywna i rzetelna opinia poparta licznymi argumentami i przykładami. Ludzie, nie wierzcie w takie hejty. Jeśli ktoś ma coś do zarzucenia uczelni to niech napisze dokładnie o co chodzi i jaka była sytuacja.
X
Jeśli chcecie stracić czas i pieniądze to polecam.
18.10.2016
11.10.2016
pytanie
Finanse i rachunkowość: politechnika czy UŁ? co sądzicie?
o włókiennictwie
ten kierunek idealnie pasuje do przemysłowej/włókienniczej Łodzi, możesz po nim nadzorować prace w fabrykach materiałów, laboratoriach a nawet słyszałem, że ktoś po tym kierunku pracował w służbie celnej
21.07.2016
30.06.2016
przemysł mody i włokiennictwo
jaką konkretnie pracę można wykonywać po skończeniu kierunku Włókiennictwo i Przemysł Mody? W jakich firmach i na jakich stanowiskach? czy to dla ludzi z artystycznym zacięceim?
Emilia
Jak jest z Gospodarką Przestrzenną na PŁ? Łatwo jest się utrzymać?
18.06.2016
03.04.2016
zupik
czy na Dniu otwartym dla dziewczyn 7 kwietnia będzie coś dla osób interesujących się wzornictwem? gdzie znajdę informacje na ten temat? nie widdzę żadnego progamu na stronie, niby powinien gdzieś być.
studia niestacjonarne II Inżynieria Środowiska Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony środowiska
jak jest z przedmiotami w języku angielskim bo nie za bardzo go umiem, czy dać sobie spokój, nadmieniam że interesuje mnie specjalność wentylacja fajne przedmioty tylko ten angielski!!!!!!!!!!!!!!!!!
03.03.2016
22.02.2016
techniki dentystyczne
od kiedy na Politechnice jest kierunek techniki dentystyczne? czy są absolwenci tego kierunku? jak wyglądają te studia od strony przedmiotów? na ile trudne?
Absolwent
Zauważyłem dwie różnice pomiędzy informatykami na wydziale EEIA i FTIMS, które wpływają na jakość kształcenia: 1. Na zajęciach student informatyki na wydziale EEIA ma do dyspozycji stanowisko komputerowe, jednak studenci informatyki na wydziale FTIMS mają do dyspozycji jedno stanowisko komputerowe przypadające na dwie osoby. 2. Na wydziale EEIA w kształceniu stosuje się najnowsze wersje oprogramowania. Niestety programy studiów dla kierunku informatyka i specjalności wymagają poważnych zmian, inaczej nie będą dostosowane do wymagań rynku IT.
30.12.2015
19.12.2015
Anonimus
Zgadzam się z Panią Anonimką. Program Informatyki, przynajmniej na WEEIA, wymaga odświeżenia. Jest wiele niepotrzebnych przedmiotów, wydaje się, że dodanych tylko po to by wypełnić punkty ECTS w semestrze. Przez to na wiele ważnych przedmiotów jest za mało czasu. Podejście do studenta co poniektórych wykładowców nie do zaakceptowania, na szczęście nielicznych, ale to wystarczy by się stracić wiarę i motywację. Jest szczęśliwie wielu fajnych wykładowców. Bałagan w dziekanacie i z planami zajęć to coroczny standard. Gdybym miał wybierać uczelnie/wydział jeszcze raz to rozejrzał bym się bardziej. Choć obawiam się, że na większości uczelni w kraju panują podobne lub gorsze standardy.
Anonim
Witam wszystkich. Chciałbym wybrać się na studia do owej Politechniki na kierunek energetyczny na wydziale automatyki. Jeśli ktoś z tu obecnych jest na tym kierunku lub to studiował prosiłbym o jakiekolwiek informacje, jak tam jest, jaka kadra, czy jest ciężko i ogólnie jakie panują tam zasady.
18.08.2015
10.08.2015
Anonimka
Jako studentka informatyki chciałam zauważyć, że niektóre przedmioty prezentują nieaktualne treści. Przecież informatyka jest dynamiczną dziedziną wiedzy, a studenci powinni uczyć się na aktualnych technologiach i narzędziach. Także dostępne w pracowniach oprogramowanie jest niezbyt aktualne, w niektórych pracowniach był zainstalowany Windows XP, nie wspominając o aktualności zainstalowanego w nim oprogramowania (mimo darmowego dostępu do Dream Spark). Wśród studentów wyrywkowo przeprowadzane są ankiety, ale nie można w nich się wypowiedzieć, bo uwzględnili tylko zamknięty format pytań. Co do wyników tych ankiet, nikt nawet nie wyciąga wniosków, bo napotkane problemy z przedmiotami czy wykładowcami powtarzają się od lat i nic się nie zmienia. A samorząd zamknął właśnie forum do dyskusji, co dodatkowo ogranicza studentom wolność wypowiedzi. Czas poprawić programy studiów na informatyce, jeżeli uczelnia chce być konkurencyjna i renomowana w oczach przyszłych inżynierek i inżynierów.
Nowak
Oferowana przez PŁ informatyka na studiach inżynierskich jest dostępna na dwóch wydziałach: EEIA oraz FTIMS, trudno więc dokonać wyboru gdzie warto studiować informatykę. Stąd gorąca prośba do studentów i absolwentów informatyki o podanie wydziału oraz specjalności i co najważniejsze waszej opinii o studiach. Proszę wymieńcie wszystkie przydatne przedmioty ze studiów, które są godne polecenia. Uwzględnijcie w opisie tylko te przedmioty, które pozwoliły nabyć umiejętności zawodowe, niezbędne na rynku pracy IT.
03.08.2015
06.07.2015
rrrrr
Chciałbym skomentować jeszcze post dotyczący platformy wikamp - napisany zapewne przez pracownika PŁ. W roku 2014 oceny w tym waszym śmiesznym patologicznym systemie elektronicznym pojawiły się dopiero w połowie semestru po piątym zjeździe. Podkreślę, że studiowałem na wydziale EEIA - w nazwie jest informatyka także.......... po prostu super system, prześcigacie dosłownie polski rząd. W dodatku miałem, też sytuację kiedy nauczyciel spóźnił się ze wstawieniem oceny, a mnie obciążono dość sporą opłatą za powtarzanie. O ile ja się ku*** musiałem podań napisać żeby mi tą kasę oddali.
rrrrr
Automatyka i robotyka, kierunek niby przyszłościowy, ale.... po 4 latach na zaocznych studiach można co najwyżej robolem w fabryce zostać - to po co studiować jak po technikum można robić dokładnie to samo. Jak się skończy toto dziennie - co prawda pół roku krócej to każdy pracodawca na rozmowie nas odrzuci bo w gruncie rzeczy niczego praktycznego się tam nie da nauczyć. Pracownie, roboty itp stare, niektóre rzekłbym antyczne np instytut automatyki napędu elektrycznego czy jakoś tak. Kadra nauczycielska raczej starsza i powiedzcie mi jak można uczyć o nowoczesnych systemach automatyki z książki z '88 roku kurde - to żenada jest. Wielu nauczycieli, szczególnie starszych ma swoje "widzimisie" są grymaśni, często zachowują się jak małe dzieci. Na wysokim poziomie - moim zdaniem, stoi tam programowanie, ale niestety tylko na studiach dziennych. Jedyną wadą nauczycieli od programowania jest to, że jeśli zapytamy ich o np. mikrokontroler z jakiejś innej firmy/rodziny niż tej o której oni nauczają to nawet na jedno pytanie nie potrafią odpowiedzieć. Podsumowując: Ukończyłem tam studia zaoczne kier. Automatyka i robotyka. Wydałem na to ok 20 tys zł. Ze wszystkich przedmiotów, może ze 3 są przydatne w późniejszej pracy jako automatyk (nie mówię tutaj o pracy w tylko jednym zakładzie). Mam tytuł inżyniera i miałem ambicje na coś więcej ale po tej uczelni bardzo mocno odpycham pomysł pójścia na magisterkę - nigdy w życiu !!!! a na pewno nie tam. Znajomi jak i rodzina cały czas mówili mi że przez tą szkołę stałem się strasznie znerwicowany, nie przespałem wielu nocy i straciłem młodość oraz wiele dni urlopu - tak pomimo posiadania tytułu profesora nauczyciele na PŁ dalej nie rozumieją pojęcia studia "ZAOCZNE". Omijajcie tą uczelnię szerokim łukiem !!!!! Pojawiają się już oferty pracy, z punktem w wymaganiach: "wykształcenie wyższe oprócz PŁ i P. Częstochowskiej. Gdybym miał rozpocząć studia jeszcze raz, to nigdy bym się na to nie porwał ponownie.
06.07.2015
08.06.2015
Ja
moja córka studiowała na wydziale chemii. Kazałam jej sie zabierać wiecznie sie uczyła nie spała i stała sie nerwowa .bylo mi jej szkoda nie miała swojego życia
Ja
moja córka studiowała na wydziale chemii. Kazałam jej sie zabierać wiecznie sie uczyła nie spała i stała sie nerwowa .bylo mi jej szkoda nie miała swojego życia
08.06.2015
23.05.2015
Gospodarka Przestrzenna
Opowiedziałby mi ktoś o tym kierunku? Na co jest największy nacisk, trudno się dostać/utrzymać?
sylwek88
Polecam mechatronikę, to studia z przyszłością!
26.01.2015
18.10.2014
bros
Wydział Chemiczny baaardzo dobry, ze świetną kadrą, wysokim poziomem, ludzie też w porządku
michalina
powiedzcie mi cos o kierunku europeistyka, ile języków obcych będę mieć podczas studiów? czy po tym kierunku mam szansę na pracę w Polsce?
22.09.2014
02.06.2014
zarządzanie i inżynieria produkcji
chcę iść na studia na łodzką politechnikę na kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, z jakimi punktami się dostaliście?
zarządzanie i inżynieria produkcji
chcę iść na studia na łodzką politechnikę na kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, z jakimi punktami się dostaliście?
02.06.2014
17.03.2014
soryy, jest ok
cos sie zblokowalo na moim laptopie, wszystko gra z tym informatorem na stronie PŁ, dalo sie powiekszyc, jest ok
kary
wszedlem na ich strone, tam gdzie maja informator, jest ok, tabele, informcje, tylko nie można tego powiekszyc!!! tez tak macie, czy cos u mnie w kompie jest nie halo, klikam na lupke, ale nie dzieje sie nic, a czcnionka mala jak cholera, ze czytac trudno
17.03.2014
17.03.2014
borysow
dobre pozycje w rankingach, porządna kadra, dobre zaplecze do zajęć, są wydziały, gdzie bardzo widać starania na górze, żeby poziom windowac jak się da, i super, tak trzyamać, wtedy dyplom inżyniera będzie naprawdę coś znaczył
marlena
no fakt, dostać się na Politechnikę Łódzką nie jest łatwo i nie łatwo jest się tu utrzymać, mi się nie udało, wysoki poziom oraz ogrom nauki mnie przerósł :P
02.12.2013
13.09.2013
sergiusz
Ja studiuję architekturę wnętrz w Wyższej Szkole Sztuki i Projektowania. Rzeczywiście jest tam dobry poziom. Można składać papiery, jeśli nie dostałeś się na Polibudę.
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
31.07.2013
26.07.2013
utracjusz
nie dostałem się w tym roku na architekturę na polibudzie, nie zdawałem do innych miast, więc zostały mi uczelnie prywatne w łodzi. chyba zdecyduję się na architekturę na WSSiP. Znajoma studiuje tam zaocznie i podobno jest dobry poziom, może macie jakaś radę, bo już sam nie wiem co robić??
Norbi
Z perspektywy studenta 2 roku na Politechnice oceniam ta uczelnię bardzo pozytywnie, pracują tu wykwalifikowani doktoranci na bardzo wysokim poziomie. Platforma WIKAMP pozwalająca na szybka komunikacje z pracownikami Politechniki Łódzkiej działa bardzo sprawnie. Wszystkie niezbędne informacje pojawiają się na stronach internetowych wydziału, dzięki którym nie ma dezorganizacji. Minusem są niektórzy pracownicy(nieliczni), którzy nie są w stanie dostosować poziomu wykładów do poziomu wiedzy studentów przez co zajęcia są prowadzone językiem zbyt naukowym oraz okienka między zajęciami.
12.07.2013
03.07.2013
kama
Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat kierunku inż. produkcji... bo krążą opinie, że jest to najgorszy kierunek na PŁ .. czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na temat tego kierunku. Byłabym niezmiernie wdzięczna.
emilka
chciałaby zacząć studiować na politechnice na wydziale chemicznym, czy ktoś by mógłby mi powiedzieć jak tam jest, jaka jest uczelnia, czy wykłady są spoko, jacy wykładowcy i czy dużo jest wymagane?
30.05.2013
27.05.2013
monika
jakie opinie ma włókiennictwo?
powodzenia na logistyce
nie wiem, jak na PL, ale sam kierunek uwazam za bardzo porzadny, pozwalajacy zdobyc ciekawa i dobrze platna prace, mowie to na bazie obserwacji znajomych z branzy logistycznej, duze firmy, duze pieniadze, ale oni sa zajebiscie dobrzy i w domu bywaja w weekendy, cos za cos, nie musze dodawac, ze podstawa to wiedza merytoryczna, jezyk angielski plus elastycznosc
25.04.2013
24.04.2013
Hey
Proszę o opinie na temat kierunku logistyka na PŁ. Czy jest to kierunek stosunkowo ciężki?
Artur4231
Niedługo zaczyna sie rekrutacja a ja nadal nie wiem jaką Uczelnie wybrać do studiowania ;) zastanawiam się nad Logistyką na Politechnice Łódzkiej ;) polecacie? co powiecie o tych studiach jakies przemyslenia ? trudno się dostac -? nie zdaje matury z mat rozszerzonej
10.04.2013
02.04.2013
gosia
jestem pozytywnie nastawiona. jestem na 2 roku i polecam chociaż łatwo nie jest :) no ale jak ktoś chce łatwo i bezboleśnie to niech idzie do prywatnej uczelni
daro
selekcja jest zawsze, bo na początku trzeba odsiać najsłabsze ogniwa. Prawda jest taka, że osoby które coś umieją zostaną dalej. Ucz się, w czasie problemów z zaliczeniem wystarczy iść do wykładowcy i starać się, Moim zdaniem to klucz do sukcesu.
29.03.2013
08.03.2013
andy
to jest akurat normalne, jeśli Ty masz olewający stosunek do nauki, nie chodzisz na zajęcia i na pierwsze terminy egzaminów wykładowcy nie muszą Ci pomagać, więc selekcja trwa przez wszystkie lata studiów, oczywiście pierwszy rok to największy przesiew studentów
mikołaj
moja opinia o tej uczelni wygląda następująco, dostać sie jest bardzo łatwo ale utrzymać już nie, najwięcej osób odpada juz na początku ale selekcja trwa nadal, jeśli olewasz pierwsze terminy i nie chodzisz na zajęcia to w tej szkole nie zagościsz na długo...
01.02.2013
24.01.2013
NMK
jak mam być szczery do bólu to idźcie gdziekolwiek ale nie na tą uczelnie. Nie uczą niczego konstruktywnego, brak poszanowania czasu studenta i jeden wieli bałagan w dziekanacie, sami nie potrafią dopilnować papierkowej roboty tylko muszą angażować cały czas studentów, więc ja się pytam co oni tam robią? Zapomnijcie już o IFE to to już w ogóle jest jakaś ściema popytajcie się ludzi z kierunku Architecture Engineering (Inż.architektoniczna) sami wam powiedzą jakie są problemy z dyplomem, a raczej z uprawnieniami. Konkretnie chodzi tu o to iż dostają tytuł inż...i tyle no właśnie inż czego ? wydawać się powinno, że powinni dostać inż. bud albo arch cokolwiek a tu jest zwykły inż niczego co jest w ogóle śmieszne bo co teraz taki student po 4 latach potu ma zrobić?
EiT
Studiuję elektronikę i telekomunikację na PŁ i powiem szczerze, że kierunek bardzo ciężki... polecam tym, którzy lubią wyzwania... fiza, matma, obwody i sygnały, przetwarzanie sygnałów, układy elektroniczne, elektryczność i magnetyzm to perełki tego kierunku...
19.01.2013
06.01.2013
xxx
szkoła z tradycjami i zasadami, dla chcących zdobyć wiedzę nie papierek.
kasia19
studiuję wzornictwo na PŁ od tego roku i oceniając tą uczlenię mam mieszane uczucia, gdyż z jednej strony ten kierunek od zawsze mnie interesował i bardzo chciałam kształcić sie w tej branży co sprawia, ze jestem zadowolona z wyboru tej uczelni ale z drugiej strony uważam, że mamy zbyt dużo przedmiotów zupełnie nieprzydatnych i niezwiązanych z kierunkiem, które tylko psuja krew studentom..
03.12.2012
03.12.2012
tarnik
jak ktoś w LO miał średnia powyżej 4.25 to spokojnie da sobie tu trade, oczywiście przy odrobienie chęci do nauki, bo laborki do najłatwiejszych nie należą
marcin
jestem na 1 roku inżynierii materiałowej na politechnice i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że był to bardzo dobry wybór, wykładowcy szanują studentów i starają się wykonywać swoją pracę jak najlepiej, przesyłają nam notatki, co pomaga chyba wszystkim studentom ;p
03.12.2012
06.11.2012
Franek
Hej, czy możecie powiedzieć coś na temat Politechniki Łódzkiej? Jak wam się studiuje? Czy jest duża różnica między Politechniką Łódzką a warszawską? Bo jedyna dla mnie szkoła to właśnie politechnika ale nie wiem która jest najlepsza... A chciałbym dobrze wybrać
co jest
to jest test, nie wszedl moj komentarz
30.10.2012
30.10.2012
transport
gdzie pracuja absolwenci kierunku transport? zastanawiam sie nad kierunkiem na politechnice w Łodzi, ale takim mozliwie najbardziej humanistycznym, jelsi wiecie co mam na mysli, przyszedl mi do glowy transport, troche sobie poszukalem informacji, ale powiedzcie zwyczajnie, jaka pozniej jest praca? na jakich stanowiskach? w jakich firmach? czy to dobry pomysl ten transport czy dac sobie spokoj? jak sadzicie?
lubiś
jeśli chcesz mieć pokój jednoosobowy i stać Cie na to to uderz do akademika prywatnego, tam masz komfort, własny kat i bardzo dobre wyposażenie pokoii
03.10.2012
01.09.2012
mooner
hej, symbiotyk, jak cię stać na 'jedynkę' w akademiku politechniki łódzkiej, to zamiast czekać aż zwolni się miejsce, szukaj czegoś w mieszkaniu, bo jak się rok studencki zacznie to spadną ceny stancji i łatwiej będzie znaleźć coś tańszego dla jednej osoby. ja tak znalazłem super miejsce, problemem było tylko przewiezienie wszystkich rzeczy :D
łódzka
@symbiotyk: no raczej można się przenieść, problem jest tylko taki że musisz sam ogarniać czy się zwolniła jedynka, bo nikt za tobą z taką informacją nie będzie biegał. najlepiej na recepcji podpytywać. ale też nie sądzę żeby pokój jednoosobowy się zwolnił. chyba że po 1 semestrze!
27.08.2012
12.08.2012
symbiotyk
Hej! Dostałem miejsce w akademiku, ale chciałem pokój jednoosobowy, a niestety wyszło na to że nie będę mieszkał sam. Czy jest później możliwość przeniesienia się, jeśli na przykład jednoosobowy pokój zostanie zwolniony lub w ogóle nie zajęty? Bo wtedy musiałaby zmienić się też oplata, ale chyba to lepiej dla uczelni jak im będę więcej płacił?
emilia
wydział biotechnologii i nauk o żywności, kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka poziom nauczania: dość wysoki, ciekawy sposób przedstawiania tresci, możliwość wyjazdów do zakladów na zajecia, podejscie wykładowców do studentów różne, zależy od osoby, władze dziekanskie przychylne studentowi, wysoki poziom studentów, atmosfera typowo naukowa, ale przyjemna mało stresowa, szkołę oceniam na plus
03.08.2012
01.08.2012
remote
tak czytam o wydziale mechanicznym i jest tu info że za brak zaliczenia z wf 110zł, tzn że po zapłaceniu tej kwoty nie trzeba już nadrobić tego wfu i po prostu ma się zaliczenie?
fineasz
Co mozecie powiedzieć na temat gazetek działających na terenie Politechniki Łódzkiej? Wiem że są, ale czy to lepsze czasopisma, z dobrą redakcją, korektą, czy raczej projekty, do których na początku był zapał, ale z czasem znikł? Z chęcią dołączyłabym do redakcji, tylko zalezy mi na dobrym poziomie i cięzkiej pracy, żeby było z czego być dumnym!
22.07.2012
15.07.2012
ula
a może ktoś powiedzieć coś na temat adapciaka? był ktoś? bo zastanawiam się czy nie pojechać, ale trochę głupio tak samej tam wyruszać jak nikogo się nie zna...
tomasz
Nie wiem czy jest się trudno dostać na biotechnologię na uł ale przemyśl jeszcze wybór kierunku. Biotechnologia to ogólnie bardzo dobry i pożądany kierunek tyle że nie w Polsce. W Polsce brakuje jeszcze tak rozwiniętych firm które chętnie zatrudniają biotechnologów. Wiem bo moja siostra to kończyła i ze 2 lata szukała pracy w zawodzie. i znalazła 200km od domu. Aczkolwiek na politechnice warto studiować ;)
12.07.2012
08.07.2012
trolololo
strona już działa, ale jeśli nie działała, to faktycznie przesada... a i tak specjalnie profesjonalnie ta stronę nie wygląda, trochę jak witryna gimnazjum a nie uczelni, a szkoda. co za problem zrobić wśród studentów POLITECHNIKI konkurs na stronę internetową? nie wiem, może to ja mam po prost zbyt duże wymagania estetyczne :d
polłódź
To trochę przesada że strona nie działa, nawet nie wiem jakie kierunki oferują i jak wygląda rekrutacja Oo Zaraz po wynikach matury, a im co, serwer padł? Myślę że to lekki wstyd...Macie jakąś stronę gdzie znajdę ich ofertę programową?
05.07.2012
03.07.2012
adrian
Łódź jako miasto jest straszne. Nic godnego uwagi, naprawdę. Mieszkam tu już trzeci rok, studiuję na polibudzie ochronę środowiska ale jestem pewny, że jak tylko skończę to wybywam do innego miasta, to mn ie za bardzo przytłacza, a i studia nie są takie jak myślałem. Nuda, nie uczą niczego konstruktywnego. Lepiej wybrać Wrocław czy Poznań,naprawdę.
rotunka
dobrze że zdecydowałam się aplikować do Łodzi w tamtym roku, bo teraz mogłabym być bez studiów, po tym jak zobaczyłam jakie wyniki trzeba było mieć na lepszych politechnikach. co nie znaczy że łódzka jest gorsza - raczej mniej doceniana, moim zdaniem. no ale łódź dużo traci swoim wizerunkiem jako antysemickiego miasta, choć ja np nie spotykam tu często jakichś jawnych przejawów nienawiści
25.06.2012
13.06.2012
xD
jakie jest zazwyczaj zainteresowanie kierunkiem biotechnologia, ile osób na jedno miejsce? patrząc realistycznie mam średnie szanse się dostać ale z drugiej strony politechnika łódźka nie jest raczej tak oblegana jak wrocławska czy warszawska. liczę że mi się powiedzie, bo inne kierunki średnio mnie interesują.
mejdej
Bardzo zazdroszczę wam Waszego studenckiego radia. Zdarza mi się często go słuchać i uważam, że jest naprawdę spoko, zwłaszcza audycje o rapsach. Fajna inicjatywa. U nas tego nie ma, a niby do Łodzi daleko nie mamy.. nie będę tutaj wymieniał skąd jestem, żeby nie zbierać hejtów. Niemniej zamierzam się przenieść na Łódzką Polibudę, pozdrawiam
30.05.2012
23.05.2012
zosia
czy jest duże zainteresowanie erasmusem na tej uczelni i gdzie najlepiej pojechać? i jakie są wymagania, ciężko się dostać? tak na serio to bardzo chciałabym pojechać na erasmusa, ale wiadomo że większość nie wyjeżdża żeby się uczyć, tylko imprezować. a dla mnie nauka też jest ważna, nawet na wyjeździe.
homosapiens
hej! czy na uczelni istnieje dużo kół naukowych, czy studenci angażują się w życie uczelni, miasta? jakieś projekty, typu P.I.W.O, roboty czy cokolwiek w ten deseń? zastanawiam się miedzy Łodzią a Poznaniem i nie wiem jaki czynnik przeważy. ;D
17.05.2012
05.05.2012
demn
Jaka jest wasza opinia o inżynierii materiałowej ? Bardzo mnie to interesuje, łódzka polibuda jest naprawdę wysoko ceniona, ale kurcze nie wiem sam co o tym wszystkim myśleć
Nel
Interesuje mnie kierunek włókiennictwo. Czy móglby mi ktoś powiedzieć czy warto iść na ten kierunek? Czy jest po nim praca?
10.04.2012
21.03.2012
Politechnika lub Uniwersytet
powiedzmy sobie szczerze, tak czysto prestizowo... w Łodzi liczy sie Uniwersytet Łódzki i Politechnika Łódzka. Oczywiście jest sporo innych uczelni w tym prywatnych, ale zawsze student wyzszej szkoly panstwowej jest traktowany i postrzegany lepiej niz ten, co buli na prywatnej, na dzisiejsze czasy studia na Politechnice daja lepsze szanse na rynku pracy - a to oznacza przewage polibudy nad uniwerkiem, jednak nie zrobicie nic na sile, nie przeskoczycie faktu, ze na politechnice trzeba miec mocne podstawy matmy czy fizyki, kto sobie nie poradzi, bedzie kulal, ciagal sie po spadach, mial wieczne tyły i albo odpadnie, albo sie zniecheci i sam zrezygnuje, dlatego powiem tak - politechnika - swietny wybor - bardzo dobra uczelnia - dobre zaplecze do studiowania - ale dla tych, co czuja miete w strone kierunkow technicznych
Bobo
Na kierunku budownictwo oczywiście nie jest łatwo, często kolokwia, projekty i inne zaliczenia. Ale pracę po nim zawsze znajdziesz. Polecam jak najbardziej.
14.03.2012
13.03.2012
Łagi
Jaka jest wasza opinia na temat kierunku budownictwo na PW? Czy jest ciężko? Czy dużo nauki?
do wiki
technologia żywności jako kierunke studiow nie jest zla, gorzej z robota po niej w naszym kraju, ja mam znajoma w Stanach, ktora skonczyla wlasnei technologie zywnosci pare lat temu i tam pracuje w zawodzie, zarabia bardzo dobre pieniadze, ma prace z ktorej jest zadowolona, zero stresu, spokojne zycie, gadalam z nia, jak inni ludzie z jej dawnej grupy ze studiow, powiedzaila, ze ci, z ktorymi ma kontakt to prawie wszyscy pracuja w branzach innych, niz wyoczona, to moze niewiele znaczyc, ale pisze o tym bo przeciez konczymy studia zeby miec prace,
28.02.2012
01.02.2012
wiki
Po tegorocznej maturze chciałabym startować na technologię żywności. czy mogę prosić o opinie? jak jest?
Pixel
Wybrałem tą uczelnię ze wzgl. na jej opinie. Nie zawiodłem się, jest ok. Wykładowcy to ludzie zazwyczaj z pasją. Potrafią ciekawie przekazać wiedzę.
22.01.2012
19.12.2011
mlodypce
Uczelnia bardzo fajna, miło się tu spędza czas. Kadra dydaktyczna bardzo mile nastawiona do studentów i otwarta na ich propozycje związane z nauczaniem. Uczelnia umożliwia brania udziału w różnego rodzaju kołach naukowych bądź w badaniach (za co chętnie też coś zapłacą), Ogólnie uczelnia godna polecenia
krzysiek
Politechnika łódzka - hmm. Ludzie świetni, laboratoria w miarę nowoczesne, właśnie - na laboratorium dużo praktyki, ogólnie studenci mają dużo pracy ale naprawdę przedstawionej przez wykładowców w ciekawy sposób. Krótko mówiąc - mi się podoba - przynajmniej na moim kierunku (budownictwo) ;p
06.12.2011
29.05.2011
Kiep
Mają stronkę w necie, jak za Króla Cwieczka. Wstyd Politechnika Lodz.
wojciech
z tego co pamiętam, a studiowałam parę lat temu to niektórzy wykładowcy byli dość rygorystyczni ale chociaż mieliśmy zapał do nauki, jak dla mnie dobra szkoła
25.05.2011
25.05.2011
Łukasz
skończyłam OiZ na Politechnice łódzkiej i powiem tak: łatwo się dostać, trudniej utrzymać, trzeba się po prostu uczyć, jeśli komuś się nie chce to może mieć problem, ogólnie uczelnię dobrze wspominam, szczególnie ludzi tam chodzących
paweł
Jestem na pierwszym roku, moim zdaniem politechnika łódzka jest szkołą z charakterem. Panuje tu fajna atmosfera i wszyscy są przyjacielsko nastawieni do siebie. Uczelnia wymaga od studenta nie tylko wiedzy książkowej ale też bycia kreatywnym i operatywnym. Wykładowcy zazwyczaj są wyrozumiali i chcą ci przekazać jak najwięcej wiedzy. A najważniejsze jest to że uczysz się tego czego chcesz i tego co lubisz. Minusem tej uczelni jest to iż nie wolno sobie odpuścić nauki i trzeba być na bieżąco, gdyż tylko to gwarantuje zaliczenie sesji. przynajmniej tak mi się wydaje bo jak do tej pory nie wiele miałem zaliczeń:)
23.05.2011
22.05.2011
jarek
Jestem studentem Informatyki na WydzialeElektrotechniki Elektroniki Informatyki i Automatyki Politechniki Łódzkiej powiem tak moja uczelnia jest wymagajaca kazdy kto chce sie na niej uczyc musi sie liczyc z wysokim poziomem matematyki niestety jak na kazdej uczelni jest problem z doktorami ktorzy zbyt wiele wymagają ale wiekszosc z wykladowcow zna sie na swojej robocie uczelnia jak i wydzial ktory jest najwiekszym na pł bardzo dobrze rozdysponowuje srodki wlasne jak i srodki z unii jednym minusem pł jest zalezność od wydzialu tzn jestes na elektrycznym uczysz sie elektroniki jestes na fizycznym masz poszerzona fizyke kierunek jako sam w sobie dla osob ktore chca sie tego uczyc jest ciekawy aczkolwiek trudny poniewaz zawiera bardzo duzo matematyki i wykorzystuje ja na wszystkie mozliwe sposoby gdyby ktos mnie zapytal czy polecilbym ten kierunek na tym wydzialem? z pewnoscia tak bo po tym kierunku i wydziale masz w 90% pewna przyszlosc bo w wielu ogloszeniach jest zaznaczone ze chca informatykow tylko po weeia
Politechnika Łódzka
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Uniwersytet Gdański
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji