• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Akademia Tarnowska rekrutacja 2024
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024

Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi

uczelnia publiczna, woj. łódzkie, 90-716 Łódź, ul. Gdańska 32, (+42) 662 16 55, dznaucz@amuz.lodz.pl

Łódzka Akademia Muzyczna powstała na początku XX wieku jako Konserwatorium Muzyczne. Od początku odgrywała istotną rolę w rozwoju kulturalnego życia Łodzi oraz całego regionu.

Aktualnie uczelnia oferuje kilkadziesiąt specjalności na czterech wydziałach. Studenci mogą zgłębiać tajniki kompozycji muzyki filmowej, wokalistyki estradowej albo choreografii. Z węższych specjalizacji można wymienić chociażby instrumenty jazzowe albo muzykę kościelną.

Program studiów na Akademii Muzycznej w Łodzi dopełniają kursy mistrzowskie, warsztaty oraz seminaria. A w trakcie letnich wakacji uczelnia organizuje Letnią Akademię Muzyki. Co więcej, współpraca z ponad 60 uczelniami z całego świata daje szerokie możliwości podjęcia nauki za granicą w ramach stypendium.



Ocena uczelni

7.67 / 10
325 głosów

Opinie (36)
Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi, AM Łódź

Ola
Akademia Muzyczna jawi mi się jako najsmutniejsze miejsce w jakim kiedykolwiek byłam za sprawą kierunku wokalistyka jazzowa i estradowa. Jako miejsce gdzie przychodzą ludzie zmotywowani, entuzjastyczni, którzy są przekonani że spełniło się ich marzenie. Natomiast od pierwszego dnia studiów spotykają się podkopytaniem pewności siebie, podprogowym zastraszaniem, podcinaniem skrzydeł. Pedagodzy nie szczędzą krytycznych uwag dotyczących twojego głosu, bez najmniejszej refleksji nad tym, że głos jest nieodłącznym elementem tożsamości. Bez najmniejszej refleksji nad tym z jak wrażliwą materią pracują, nie mówiąc już o przestarzałych metodach. Jest też jedna zaleta - dzięki studiowaniu na specjalności Wokalistyka Jazzową i Estradowa na Akademii Muzycznej w Łodzi na pewno stałam się silniejszym człowiekiem, bardziej odpornym na krytykę i uważnym na manipulację. Nie jestem jednak pewna czy taka jest rola tych studiów.
06.10.2023
25.06.2023
Ania
Wokalistyka estradowa na tej uczelni to jakieś nieporozumienie. Jeśli marzycie o rozwoju w tym miejscu, nie liczcie na to. Wykładowcy demotywują, robią studentom pod górkę. Psychika zniszczona, a czas zmarnowany
Nadia
Hej, czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej o egzaminach na muzykę w mediach niż jest podane na stronie? I ile około osób zdaje na jedno miejsce? Pozdrawiam!
15.01.2023
27.04.2022
Biuro Promocji AM
odpowiedź dla Su z dnia 26.04.2022
Studia przygotowują do pracy solisty, wokalisty sesyjnego (praca w studiu, np. background vocal), chórzysty w spektaklach muzycznych i koncertach. Pozwalają rozwijać umiejętności wokalne, przygotowują też do tworzenia muzyki. Podczas studiów poznaje się specyfikę wielu muzycznych stylów, zajęcia w programie studiów obejmują m.in.: blues, soul, funk, jazz, rock, pop, piosenkę aktorską. Studenci uczą się pracy na estradzie, dykcji, podstaw aktorstwa, itp. Co roku studenci przygotowują też kilka projektów artystycznych. Tu można obejrzeć efekty w formie fotorelacji :-) http://www.amuz.lodz.pl/pl/oferta-dydatktyczna/wydzial-iv/specjalnosc-wokalistyka-estradowa
Su
Hej, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o studiach na kierunku wokalistyki estradowej?
26.04.2022
12.02.2022
Wstyd, że jestem absolwentem am Łódź
Wypicowana pusta lala. Budynek piękny, ale nie ma nic do zaoferowania. Najbardziej szkodliwa uczelnia w Polsce jeśli chodzi o I wydział. W 90% mafia, układy, robienie studentom pod górkę i robienie ze studenta wdzięcznego za byle co, nic nie wartego wypierdka. Albo się podliżesz, albo Cię upodlą. Po latach nauki zyskujesz wielkie nic i ewentualnie chorobę psychiczną, chociaż... zależne do jakiego profesora Cię przyjmą. Jeżeli jesteś od prof. A, masz z górki, jesteś wybitny i najlepszy, jeżeli od prof. B, jesteś beznadziejny i nie zasługujesz na nic, ale... łaskawie przepchną Cię dalej, bo strata studenta to strata pieniądza. Mając mgr z edukacji zostajesz z niczym. Papierek nie służy do niczego. Żadnych metodyk. Żałosne, że po EDUKACJI nie masz większych uprawnień do UCZENIA. Wstyd. Oby ten kierunek się zamknął i nie krzywdził już więcej studentów.
Rozczarowany
Uczelnia nastawiona tylko na kasę, zajęcia prowadzone nierzetelnie, bardzo niski poziom. Miałem możliwość studiowania na innych uczelniach i mam porównanie. Generalnie słabo i żałuję, że jestem na tej uczelni, myślę o zmianie:(
05.10.2021
16.05.2021
Ada
Hej, chciałabym dowiedzieć się czegoś o egzaminach wstępnych na kierunek muzyka w mediach lub instrumentalistyka w specjalności skrzypiec. Wie ktoś jak wyglądają teraz egzaminy wstępne online?
Karo
Hej, zastanawiam się nad kierunkiem „Taniec nowoczesny” w trybie weekendowym, bo pracuje i mieszkam kawałek od Łodzi. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego kierunku? Czy poziom rekrutacji/ egzaminów wstępnych jest wysoki? Czy warto?
16.02.2021
30.11.2020
Gidie
Hej, zastanawiam się nad kierunkiem PRODUKCJA MUZYCZNA w AM w Łodzi, czy ktoś z was wie jak dokładnie wyglądają przesłuchania i testy? Polecacie?
Fudge
Ktoś może z was, absolwentów albo aktualnie uczących się, wie jak wygląda nauka na kierunku produkcja muzyczna o specjalizacji realizacja dźwięku? Z góry dziękuję za odp.
06.03.2020
10.12.2019
Alicja
Powiecie mi proszę (chodzę teraz do drugiej klasy liceum) jak wygląda egzamin wstępny na AM w Łodzi na wydziału Musical? Co muszę umieć? I jakie przedmioty na maturze muszę zdawać żeby tu się dostać?
Mba
Ta uczelnia to żart i to w negatywnym tego słowa znaczeniu uważam że kierunek muzykoterapia powinienen być zlikwidowany nie mam wykwalifikowanej kadry do pisania pracy
10.11.2019
10.10.2019
50/50
Jestem absolwentem AM w Łodzi, Wykładają w niej świetni, kompetentni muzycy ale nie brakuje też tych po znajomościach, członków rodzin, figurantów na stołkach, którzy porobili sobie (dzięki znajomościom) tytuły i teraz są najmądrzejsi. Akademią rządzi polityka. Jesteś od Profesora A to Ci robią pod górkę, a jak drugi ktoś od Profesora B w tej samej sytuacji będzie na piedestale ochów i achów. Wiele się tam nauczyłem ale i wiele czasu zmarnowałem. Po drugim roku studiów zacząłem otwierać oczy. Nie wszystko jest jakie jak się na początku wydaje. Tam ręka rękę myje.
1234
Do EMKA: Etiuda ruchowa to znaczy, że musisz przygotować i odtworzyć krótką choreografię, która zaprezentuje Twoje możliwości taneczne. Z doświadczenia wiem, że zamiast np. baletu lub tarzania po podłodze, lepiej wziąć na warsztat może jakiś fragment z musicalu lub coś bardziej aktorsko-tanecznego. Lekcja tańca klasycznego polega na tym, że wchodzi się po 4-5 osób do sali, jest pani profesor, która pokazuje proste ćwiczenia i trzeba je powtórzyć. Nie trzeba znać nawet podstawowych figur baletowych, bo wszystko pokazuje. Natomiast pierwszy etap to śpiewanie dwóch piosenek z akompaniamentem fortepianu lub podkładu na CD/pendrive. Po tym etapie jest duży przesiew i z około 80 kandydatów zostaje zazwyczaj około 30. Później jest aktorstwo, prezentuje się przygototwane utwory (przerywają, więc trzeba wziąć coś gdzie jest akcja od początku, a nie przy końcu). Później na tekscie masz zadania i np. masz powiedzieć swój wiersz jakbyś śpiewała kołysanke, lub była na demostracji. Później jest egzamin taneczny (etiuda), a później wchodzi się grupkami na lekcje tańca klasycznego. Następnie masz egzamin z kształcenie słuchu, który nie jest jak w każdej normalnej szkole, bo nie sprawdza informacji z I stopnia czy II stopnia szkoły muzycznej, tylko umuzykalnienie. Czyli nie będzie rozpoznawania interwałów, a raczej dostanie się np. dwie melodie do nauczenia na pamięć i później musisz je zaprezentować na egzaminie. Ktoś zagra dwa razy melodie i musisz powiedzieć czy coś się w niej zmieniło i jeżeli tak to w którym miejscu. Ostatnim etapem jest rozmowa, która jest o wszystkim i o niczym. Mogą Cię zapytać jakie są Twoje pasje, co lubisz robić w wolnym czasie, skąd miłość do musicalu, Twoje wymarzone role, ulubiony kompozytor czy musical. Trzeba sobie rezerwować całe dnie, bo egzaminy są nawet do godziny 24.00.
18.05.2018
24.04.2018
emka
Hej, chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat egzaminów wstępnych na kierunek musical na Akademii Muzycznej w Łodzi. Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem oczekiwania. Co znaczy dowolna etiuda ruchowa? Mamy zaprezentować jakiś taniec? I lekcja tańca klasycznego? To znaczy, że my przejdziemy podczas tego egzaminu taką lekcje czy mamy zaprezentować coś sami? Prosze pomóżcie, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
kropka
A czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kierunku wokalistyka estradowa? Czy bardzo trudno jest się dostać? Czy bez szkoły muzycznej to szkoda w ogóle tracić czas?
02.03.2018
19.08.2017
dreamersy
Cześć, czy jest tu może ktoś kto dostał się na I rok studiów na Akademię Muzyczną w Łodzi?
ja
Gitarka - spróbuj i się nie zastanawiaj! Raz kozie śmierć, jeśli chcesz, to próbuj! ;) Powodzenia :).
24.05.2016
14.05.2016
Gitarka
Zastanawiam się nad pójsciem na AMu w Łodzi na wydziale musicalowym. Powiedzcie czy warto i jak to wyglada...
pianistka
Nie wiem jaka jest wasza styczność z państwowym kształceniem muzycznym. Jednak nie wiem dlaczego ktoś dziwi się ze z 80 startujących przyjęto tylko dyszke kandydatów. Jestem w szkole muzycznej 2go stopnia w dużym mieście (wroclaw) i kiedy startowałem jako kandydat, na mój instrument było 45 chętnych. Przyjęto 4 osoby. Wiec dlaczego dziwi was, że na uczelnie wyższa przyjęto tak mało ludzi? Plus może reszta kandydatów była po prostu słaba dlatego nie było sensu zajmować miejsca nierokujacymi ??? 😉
11.07.2015
02.07.2015
Resh
O Akademii w Łodzi mówi się, że jest najgorsza. Dlatego bardzo dziwią mnie wasze opinie, że trudno się dostać, wysoki poziom itd. Słyszałam od bardzo wielu ludzi, że jest dokładnie odwrotnie ;)
Resh
O Akademii w Łodzi mówi się, że jest najgorsza. Dlatego bardzo dziwią mnie wasze opinie, że trudno się dostać, wysoki poziom itd. Słyszałam od bardzo wielu ludzi, że jest dokładnie odwrotnie ;)
02.07.2015
22.06.2015
nie ważne
Popieram użytkownika Weronika589. Dzisiaj miałam okazję być na naborze do musical. Egzaminy wstępne do tej uczelni są żałosne. Najpierw długie, żmudne czekanie-lista kandydatów idzie alfabetycznie więc nazwisko na Z naprawdę długo czeka. Potem okazuje się, że przygotowany program jest skrócony przez komisję więc nie są sprawdzone do końca umiejętności kandydata. Ewentualnie zapytali o drugą piosenkę jak im się osoba spodobała, albo chociaż ich trochę zaintrygowała. Gusta, guściki. Komisja robi czystki po pierwszym etapie więc zostaje nadal w grze mniejsza połowa ludzi i ci robią sobie nadzieję, że się uda na drugim etapie. Potem znowu czystki i zostaje pewnie minimum 10 wspaniałych, tego już nie wiem, ilu było dzisiaj, bo wróciłam sobie do domku, ale przypuszczam. Więc tak wygląda egzamin dla większości. Pare minut śpiewania i dziękujemy. Mimo to nie ma co się poddawać! Jak ktoś czuje, że ma talent nie wolno sie zrażać do bezwzględnej komisji, idziemy za ciosem i już:)
Weronika589
Można stwierdzić,że poziom kształcenia na akademii muzycznej w Łodzi jest wysoki, ale jesli na egzaminy wstępne na wybraną specjalizacje zgłasza się ponad 80 chętnych a zostaje przyjętych niecałe 10, to mam pewne wątpliwości czy to rzezczywiście są egzaminy na studia czy casting na Brodway. Trzeba zaznaczyć, że władze uczelni pobierają wcale niemałe opłaty rekrutacyjne, które naprawdę nie są adekwatne do jakże cennego czasu komisji egzaminacyjnej, a kandydaci którzy nie zostali przyjęci odchodzą z niczym płacąc za dosłownie 10 minut swojego nieudanego egzaminu,ale zawsze ,,jakiś'' zarobek jest i o to przede wszystkim chodzi. Niestety miałam okazję przekonać się o tym na własnej skórze...
21.06.2015
15.02.2015
Monika
Kilka tygodni temu musialam zrobic transkrypt mojego dyplomu magistra - jest warty Bachelor w swiecie. To tyle na temat studiowania...
Zytka
Ja nie żałuję, że wybrałam Akademię Muzyczną im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi. Bardzo dobrze mi się tutaj studiuje, zajęcia są ciekawe, prawdą jest , że jest dużo teorii ale zajęcia praktyczne również się odbywają, uczymy się interesujących, przydatnych rzeczy. Poleciłam już tę szkołę kilku osobom i wam również polecam ;)
10.02.2013
31.01.2013
kesha
dokładnie, wydaje się , że będzie luzik bo to szkoła muzyczna, że sobie pogramy, pośpiewamy i załatwione. a jednak trzeba się dużo uczyć i wymagania są duże! dlatego trzeba się dwa razy zastanowić zanim wybierze się AM w Łodzi
wokulski
Człowiek idzie na studia do akademii muzycznej i ma mgliste pojęcie że wie co go czeka, ale tak naprawdę nie wie, na co się pisze! Nie sądziłem że będzie AŻ TYLE materiału, ciężko mi często nadążyć na programem. Studia w AM w Łodzi są jednak satysfakcjonujące i każdemu kto sądzi że to coś dla niego polecam, radząc przygotować się na wysokie wymagania
19.08.2012
20.07.2012
liza
Wybierając się na muzykologię i bałam się że nie podołam. Owszem zawsze stawiałam muzykę na pierwszym miejscu, starając się godzić zainteresowanie jej korzeniami i rozwojem ze świadomością dzisiejszych trendów, ale tak naprawdę musiałam sama rozwijać się w tym kierunku. Szkoła nie wiele pomagała, bo w programie nauczania było tylko konieczne minimum. No ale jak już się dostałam to stwierdziłam, że muszę się utrzymać! I daję radę, choć bywa ciężko. Ale kiedy człowiek uczy się czegoś, to lubi, to nawet czasem z chęcią zarywa noce!
grejsi
Zgadzam się z artystą, poziom kształcenia jest naprawdę wysoki, nie dla leniuchów ta uczelnia. Zdecydowanie można polegać na kadrze, jeśli wykażesz się oczywiście swoim zapałem. Miło wspomina na chwilę obecną, chwile, które tam spędziałam
05.05.2012
30.04.2012
julia
Zastanawiam się nad pójściem na EDUKACJĘ ARTYSTYCZNA W ZAKRESIE SZTUKI MUZYCZNEJ. Ktos sie może wypowiedziać na temat tego kierunku? Bardzo jest ciężko?
iska
czy będzie ktoś z Was na drzwiach otwartych? może się tam spotkamy i zapoznamy wspólnie z uczelnią?
16.01.2012
09.12.2011
artysta
łódź od zawsze była centrum kultury i sztuki, mimo masy zawalających się kamienic, słabej jakości dróg to uczelnie w łodzi są na wysokim poziomie! Łódź kształci prawdziwych artystów i daje im naprawdę duży poziom kształcenia.
kate
moja znajoma się dostała, podobno było trudno, poziom dość wysoki, trzeba mieć talent i zapał do nauki ale warto
22.05.2011
21.05.2011
Zula13
Od jakiegoś czasu myślę nad pójściem na studia do tej szkoły, na Teorię Muzyki. Słyszałam, że poziom jest dość wysoki i dlatego chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tym kierunku, proszę o pomoc.
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Politechnika Śląska
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Politechnika Białostocka
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Łódzka
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Kaliski
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Tarnowska
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki