• TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (29)
Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi, AM Łódź

Ada
Hej, chciałabym dowiedzieć się czegoś o egzaminach wstępnych na kierunek muzyka w mediach lub instrumentalistyka w specjalności skrzypiec. Wie ktoś jak wyglądają teraz egzaminy wstępne online?
16.05.2021
16.02.2021
Karo
Hej, zastanawiam się nad kierunkiem „Taniec nowoczesny” w trybie weekendowym, bo pracuje i mieszkam kawałek od Łodzi. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego kierunku? Czy poziom rekrutacji/ egzaminów wstępnych jest wysoki? Czy warto?
Gidie
Hej, zastanawiam się nad kierunkiem PRODUKCJA MUZYCZNA w AM w Łodzi, czy ktoś z was wie jak dokładnie wyglądają przesłuchania i testy? Polecacie?
30.11.2020
06.03.2020
Fudge
Ktoś może z was, absolwentów albo aktualnie uczących się, wie jak wygląda nauka na kierunku produkcja muzyczna o specjalizacji realizacja dźwięku? Z góry dziękuję za odp.
Alicja
Powiecie mi proszę (chodzę teraz do drugiej klasy liceum) jak wygląda egzamin wstępny na AM w Łodzi na wydziału Musical? Co muszę umieć? I jakie przedmioty na maturze muszę zdawać żeby tu się dostać?
10.12.2019
10.11.2019
Mba
Ta uczelnia to żart i to w negatywnym tego słowa znaczeniu uważam że kierunek muzykoterapia powinienen być zlikwidowany nie mam wykwalifikowanej kadry do pisania pracy
50/50
Jestem absolwentem AM w Łodzi, Wykładają w niej świetni, kompetentni muzycy ale nie brakuje też tych po znajomościach, członków rodzin, figurantów na stołkach, którzy porobili sobie (dzięki znajomościom) tytuły i teraz są najmądrzejsi. Akademią rządzi polityka. Jesteś od Profesora A to Ci robią pod górkę, a jak drugi ktoś od Profesora B w tej samej sytuacji będzie na piedestale ochów i achów. Wiele się tam nauczyłem ale i wiele czasu zmarnowałem. Po drugim roku studiów zacząłem otwierać oczy. Nie wszystko jest jakie jak się na początku wydaje. Tam ręka rękę myje.
10.10.2019
18.05.2018
1234
Do EMKA: Etiuda ruchowa to znaczy, że musisz przygotować i odtworzyć krótką choreografię, która zaprezentuje Twoje możliwości taneczne. Z doświadczenia wiem, że zamiast np. baletu lub tarzania po podłodze, lepiej wziąć na warsztat może jakiś fragment z musicalu lub coś bardziej aktorsko-tanecznego. Lekcja tańca klasycznego polega na tym, że wchodzi się po 4-5 osób do sali, jest pani profesor, która pokazuje proste ćwiczenia i trzeba je powtórzyć. Nie trzeba znać nawet podstawowych figur baletowych, bo wszystko pokazuje. Natomiast pierwszy etap to śpiewanie dwóch piosenek z akompaniamentem fortepianu lub podkładu na CD/pendrive. Po tym etapie jest duży przesiew i z około 80 kandydatów zostaje zazwyczaj około 30. Później jest aktorstwo, prezentuje się przygototwane utwory (przerywają, więc trzeba wziąć coś gdzie jest akcja od początku, a nie przy końcu). Później na tekscie masz zadania i np. masz powiedzieć swój wiersz jakbyś śpiewała kołysanke, lub była na demostracji. Później jest egzamin taneczny (etiuda), a później wchodzi się grupkami na lekcje tańca klasycznego. Następnie masz egzamin z kształcenie słuchu, który nie jest jak w każdej normalnej szkole, bo nie sprawdza informacji z I stopnia czy II stopnia szkoły muzycznej, tylko umuzykalnienie. Czyli nie będzie rozpoznawania interwałów, a raczej dostanie się np. dwie melodie do nauczenia na pamięć i później musisz je zaprezentować na egzaminie. Ktoś zagra dwa razy melodie i musisz powiedzieć czy coś się w niej zmieniło i jeżeli tak to w którym miejscu. Ostatnim etapem jest rozmowa, która jest o wszystkim i o niczym. Mogą Cię zapytać jakie są Twoje pasje, co lubisz robić w wolnym czasie, skąd miłość do musicalu, Twoje wymarzone role, ulubiony kompozytor czy musical. Trzeba sobie rezerwować całe dnie, bo egzaminy są nawet do godziny 24.00.
emka
Hej, chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat egzaminów wstępnych na kierunek musical na Akademii Muzycznej w Łodzi. Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem oczekiwania. Co znaczy dowolna etiuda ruchowa? Mamy zaprezentować jakiś taniec? I lekcja tańca klasycznego? To znaczy, że my przejdziemy podczas tego egzaminu taką lekcje czy mamy zaprezentować coś sami? Prosze pomóżcie, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
24.04.2018
02.03.2018
kropka
A czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kierunku wokalistyka estradowa? Czy bardzo trudno jest się dostać? Czy bez szkoły muzycznej to szkoda w ogóle tracić czas?
dreamersy
Cześć, czy jest tu może ktoś kto dostał się na I rok studiów na Akademię Muzyczną w Łodzi?
19.08.2017
24.05.2016
ja
Gitarka - spróbuj i się nie zastanawiaj! Raz kozie śmierć, jeśli chcesz, to próbuj! ;) Powodzenia :).
Gitarka
Zastanawiam się nad pójsciem na AMu w Łodzi na wydziale musicalowym. Powiedzcie czy warto i jak to wyglada...
14.05.2016
11.07.2015
pianistka
Nie wiem jaka jest wasza styczność z państwowym kształceniem muzycznym. Jednak nie wiem dlaczego ktoś dziwi się ze z 80 startujących przyjęto tylko dyszke kandydatów. Jestem w szkole muzycznej 2go stopnia w dużym mieście (wroclaw) i kiedy startowałem jako kandydat, na mój instrument było 45 chętnych. Przyjęto 4 osoby. Wiec dlaczego dziwi was, że na uczelnie wyższa przyjęto tak mało ludzi? Plus może reszta kandydatów była po prostu słaba dlatego nie było sensu zajmować miejsca nierokujacymi ??? 😉
Resh
O Akademii w Łodzi mówi się, że jest najgorsza. Dlatego bardzo dziwią mnie wasze opinie, że trudno się dostać, wysoki poziom itd. Słyszałam od bardzo wielu ludzi, że jest dokładnie odwrotnie ;)
02.07.2015
02.07.2015
Resh
O Akademii w Łodzi mówi się, że jest najgorsza. Dlatego bardzo dziwią mnie wasze opinie, że trudno się dostać, wysoki poziom itd. Słyszałam od bardzo wielu ludzi, że jest dokładnie odwrotnie ;)
nie ważne
Popieram użytkownika Weronika589. Dzisiaj miałam okazję być na naborze do musical. Egzaminy wstępne do tej uczelni są żałosne. Najpierw długie, żmudne czekanie-lista kandydatów idzie alfabetycznie więc nazwisko na Z naprawdę długo czeka. Potem okazuje się, że przygotowany program jest skrócony przez komisję więc nie są sprawdzone do końca umiejętności kandydata. Ewentualnie zapytali o drugą piosenkę jak im się osoba spodobała, albo chociaż ich trochę zaintrygowała. Gusta, guściki. Komisja robi czystki po pierwszym etapie więc zostaje nadal w grze mniejsza połowa ludzi i ci robią sobie nadzieję, że się uda na drugim etapie. Potem znowu czystki i zostaje pewnie minimum 10 wspaniałych, tego już nie wiem, ilu było dzisiaj, bo wróciłam sobie do domku, ale przypuszczam. Więc tak wygląda egzamin dla większości. Pare minut śpiewania i dziękujemy. Mimo to nie ma co się poddawać! Jak ktoś czuje, że ma talent nie wolno sie zrażać do bezwzględnej komisji, idziemy za ciosem i już:)
22.06.2015
21.06.2015
Weronika589
Można stwierdzić,że poziom kształcenia na akademii muzycznej w Łodzi jest wysoki, ale jesli na egzaminy wstępne na wybraną specjalizacje zgłasza się ponad 80 chętnych a zostaje przyjętych niecałe 10, to mam pewne wątpliwości czy to rzezczywiście są egzaminy na studia czy casting na Brodway. Trzeba zaznaczyć, że władze uczelni pobierają wcale niemałe opłaty rekrutacyjne, które naprawdę nie są adekwatne do jakże cennego czasu komisji egzaminacyjnej, a kandydaci którzy nie zostali przyjęci odchodzą z niczym płacąc za dosłownie 10 minut swojego nieudanego egzaminu,ale zawsze ,,jakiś'' zarobek jest i o to przede wszystkim chodzi. Niestety miałam okazję przekonać się o tym na własnej skórze...
Monika
Kilka tygodni temu musialam zrobic transkrypt mojego dyplomu magistra - jest warty Bachelor w swiecie. To tyle na temat studiowania...
15.02.2015
10.02.2013
Zytka
Ja nie żałuję, że wybrałam Akademię Muzyczną im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi. Bardzo dobrze mi się tutaj studiuje, zajęcia są ciekawe, prawdą jest , że jest dużo teorii ale zajęcia praktyczne również się odbywają, uczymy się interesujących, przydatnych rzeczy. Poleciłam już tę szkołę kilku osobom i wam również polecam ;)
kesha
dokładnie, wydaje się , że będzie luzik bo to szkoła muzyczna, że sobie pogramy, pośpiewamy i załatwione. a jednak trzeba się dużo uczyć i wymagania są duże! dlatego trzeba się dwa razy zastanowić zanim wybierze się AM w Łodzi
31.01.2013
19.08.2012
wokulski
Człowiek idzie na studia do akademii muzycznej i ma mgliste pojęcie że wie co go czeka, ale tak naprawdę nie wie, na co się pisze! Nie sądziłem że będzie AŻ TYLE materiału, ciężko mi często nadążyć na programem. Studia w AM w Łodzi są jednak satysfakcjonujące i każdemu kto sądzi że to coś dla niego polecam, radząc przygotować się na wysokie wymagania
liza
Wybierając się na muzykologię i bałam się że nie podołam. Owszem zawsze stawiałam muzykę na pierwszym miejscu, starając się godzić zainteresowanie jej korzeniami i rozwojem ze świadomością dzisiejszych trendów, ale tak naprawdę musiałam sama rozwijać się w tym kierunku. Szkoła nie wiele pomagała, bo w programie nauczania było tylko konieczne minimum. No ale jak już się dostałam to stwierdziłam, że muszę się utrzymać! I daję radę, choć bywa ciężko. Ale kiedy człowiek uczy się czegoś, to lubi, to nawet czasem z chęcią zarywa noce!
20.07.2012
05.05.2012
grejsi
Zgadzam się z artystą, poziom kształcenia jest naprawdę wysoki, nie dla leniuchów ta uczelnia. Zdecydowanie można polegać na kadrze, jeśli wykażesz się oczywiście swoim zapałem. Miło wspomina na chwilę obecną, chwile, które tam spędziałam
julia
Zastanawiam się nad pójściem na EDUKACJĘ ARTYSTYCZNA W ZAKRESIE SZTUKI MUZYCZNEJ. Ktos sie może wypowiedziać na temat tego kierunku? Bardzo jest ciężko?
30.04.2012
16.01.2012
iska
czy będzie ktoś z Was na drzwiach otwartych? może się tam spotkamy i zapoznamy wspólnie z uczelnią?
artysta
łódź od zawsze była centrum kultury i sztuki, mimo masy zawalających się kamienic, słabej jakości dróg to uczelnie w łodzi są na wysokim poziomie! Łódź kształci prawdziwych artystów i daje im naprawdę duży poziom kształcenia.
09.12.2011
22.05.2011
kate
moja znajoma się dostała, podobno było trudno, poziom dość wysoki, trzeba mieć talent i zapał do nauki ale warto
Zula13
Od jakiegoś czasu myślę nad pójściem na studia do tej szkoły, na Teorię Muzyki. Słyszałam, że poziom jest dość wysoki i dlatego chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tym kierunku, proszę o pomoc.
21.05.2011
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu