• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (52)
@Kandytat
A i jeszcze co do samej oferty przedmiotów do wyboru w j. obcym, wklejam link z przedmiotami, jakie można wybrać: https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-studenta/brrozklady-plany/rejestracja-zetonowa-na-zajecia/rejestracja-zetonowa-na-rok-akademicki-20202021/#nav Rozwijasz pierwszy pasek "oferta zajęć do wyboru....", A potem klikasz "2." Przy okazji odkryłem, że wszystkie pliki pdf są możliwe do otwarcia na telefonie, trzeba zjechać na sam dół strony wydziału i kliknąć "wersja klasyczna strony/systemu" :)
16.08.2020
16.08.2020
@Kandydat
Hej, na 4-tym, 5-tym oraz 6-tym semestrze obowiązkowo uczęszczasz na tzw. "przedmiot do wyboru w j. obcym", może to być wykład, laboratorium, konwersatorium lub ćwiczenia. Wówczas spośród puli kilkudziesięciu przedmiotów wybierasz taki, który najbardziej Ci odpowiada. Do wyboru masz przedmioty prowadzone głównie w języku angielskim, ale istnieją też pojedyńcze przedmioty do wyboru prowadzone w językach: niemieckim, hiszpańskim czy rosyjskim. Na 6-tym semestrze obowiązkowo uczęszczasz na "konwersatorium do wyboru w j. obcym". Funkcjonuje to na podobnej zasadzie co przedmiot do wyboru w języku obcym. Wklejam link do programów studiów, klikasz I rok, ponieważ jesteś z tegorocznej rekrutacji (na telefonie może nie działać, na komputerze/laptopie powinno działać): https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-studenta/brrozklady-plany/plany-studiow/20202021/#nav Pozdrawiam ;)
Kandydat
Czy na kierunku Finanse i Rachunkowość oprócz lektoratu z języka angielskiego są inne przedmioty prowadzone w języku angielskim?
15.08.2020
26.06.2020
@kandydat
Cześć, Wysyłam link do planu studiów: https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-studenta/brrozklady-plany/plany-studiow/20202021/#nav u mnie działa tylko na komputerze/laptopie. Co do samego kierunku, generalnie wiedz, że połączenie wiedzy z zakresu finansów i bankowości z wiedzą z zakresu IT jest coraz bardziej pożądane na rynku pracy, automatyzacja postępuje cały czas. Ten kierunek jest unikalny w skali kraju, więc w zasadzie później konkurencja na rynku pracy nie istnieje. Kierunek jest prowadzony we współpracy z mBankiem i Accenture, co jest dużym plusem, bo już w trakcie studiów zdobywasz wiedzę praktyczną, którą później wykorzystasz w pracy. Dobrze płatną pracę z takim zestawem wiedzy i umiejętności znajdziesz bez problemu, a sam wydział zdecydowanie polecam. Powodzenia!
Kandydant
Warto iść na kierunek Bankowość i Finanse Cyfrowe?
26.06.2020
26.06.2020
@Gulnar
Hej, sam studiuję ekonomię i zapewniam, że z takimi wynikami spokojnie powinieneś się dostać ;) co do analizy danych również powinno się udać. Powodzenia!
Gulnar
Rozważam ekonomie/analize danych. Ang. rozszerzony 90%, matma podst. 78%. Czy jakiś wspaniałomyślny student mógłby mi powiedzieć jakie mam szanse się dostać????
24.06.2020
17.06.2020
Do Maturzystki
Cześć, jeśli chodzi o kierunek finanse i biznes międzynarodowy, do wyboru masz dwie ścieżki (specjalizacje) : jedna to finanse międzynarodowe a druga to biznes międzynarodowy. Jeśli chodzi o finanse międzynarodowe, pracę możesz znaleźć w bankach (szczególnie inwestycyjnych), towarzystwach funduszy inwestycyjnych, giełdach jako np. specjalista ds. funduszy inwestycyjnych, analityk inwestycyjny, doradca inwestycyjny (po zdaniu specjalnych egzaminów), makler giełdowy (po zdaniu egzaminu)- zdecydowana większość miejsc pracy w tych branżach jest ulokowana w Warszawie, w miastach typu Wrocław, Kraków czy Łódź takich miejsc jest niewielka ilość, oczywiście możesz robić też karierę za granicą. Generalnie perspektywy po tej specjalizacji są dobre. Jeśli chodzi o specjalność biznes międzynarodowy, tu pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach różnego typu na stanowiskach związanych ze strategią, handlem międzynarodowym, zakupami, marketingiem czy controllingiem finansowym/przedsiębiorstwa. Tu już rynek pracy wygląda inaczej, niż w przypadku branży finansowej, ponieważ zarówno w Łodzi jak i w innych miastach takich miejsc pracy jest dużo więcej, rynek nie jest skupiony tylko w Warszawie; również nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem dobrze płatnej pracy. Wybór zależy od tego, co Cię bardziej interesuje, w czym będziesz się czuła lepiej. Obie specjalizacje są atrakcyjne i po obu znajdziesz dobrze płatną pracę. Oczywiście pamiętaj o szlifowaniu języków (w przypadku wyboru finansów międzynarodowych, tu przede wszystkim angielski, inne języki nie są koniecznie, ale mile widziane, w przypadku biznesu międzynarodowego, oprócz angielskiego przyda się również niemiecki, francuski czy rosyjski, a może również jakiś azjatycki ;) - oczywiście nie wszystkie jednocześnie :D) bez biegłej znajomości przynajmniej języka angielskiego będzie dużo trudniej i to dotyczy każdej branży. Mam nadzieję, że pomogłem. Powodzenia!
Maturzystka
Cześć. Jakie macie opinie o kierunku Finanse i biznes międzynarodowy? Warto studiować? Czy będą po nim dobre perspektywy zatrudnienia? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
16.06.2020
16.06.2020
Do zagubiona
To o tyle dobrze, że są to przedmioty z dwóch pierwszych grup przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji, więc jakaś szansa na dostanie się istnieje. W takim razie powodzenia!
Zagubiona
Angielski i matematyka, ogólnie poszło mi okropnie, ale mam nadzieję, że jednak dam radę. Ewentualnie spróbuję za rok.
16.06.2020
16.06.2020
Do zagubiona
Cześć, możesz spytać w dziale rekrutacji malgorzata.sliwinska@uni.lodz.pl . Myślę, że powinni udzielić Ci odpowiedzi. Jeśli mogę wiedzieć, z jakich przedmiotów piszesz/pisałaś rozszerzenia?
Zagubiona
Cześć, odnośnie fir, czy ktoś wie jaki był mniej więcej próg punktowy w zeszłym roku? W latach ubiegłych ewentualnie? Fatalnie mi poszły matury i nie jestem w stanie się na niczym skupić, bo ciągle o tym myślę. Z góry dziękuję za pomoc.
16.06.2020
14.06.2020
Do Studentki
Cześć! Co do fir, bardzo dobry wybór zarówno jeśli chodzi o wydział, jak i możliwość znalezienia dobrze płatnej pracy po studiach. Z matematyką po podstawie spokojnie dasz sobie radę, jeśli od początku będziesz się regularnie uczyć, bo z tego przedmiotu najłatwiej narobić sobie zaległości. Działy, jakie będziesz przerabiać to: granice, pochodne, całki, macierze i równania liniowe. Powtórz sobie takie działy jak: funkcje, logarytmy, równania i nierówności i trygonometrię. Co do literatury, do przygotowania przed studniami możesz kupić książkę "Kompendium maturzysty" R. Drachala, żeby przejść łagodnie z podstawy po rozszerzenie przed rozpoczęciem studiów, bardzo przystępnie i dokładnie wytłumaczone; w tej książce możesz poczytać trochę o logice matematycznej, która też ci się przyda. Z kolei książka, która przyda się podczas studiów (nieobowiązkowa) to "Matematyka dla kierunków ekonomicznych" Gurgula i Sudera. W niej też na początku jest powtórzenie zagadnień z liceum, ale jest to już nieco mniej dokładnie wyjaśnione, niż w kompendium, więc wybór należy do ciebie. W tej książce części zagadnień nie będziesz przerabiać, więc wtedy warto iść z nią do osoby prowadzącej ćwiczenia i poprosic o wskazanie tematów. To chyba by było na tyle. Powodzenia!
Studentka
Czy polecacie kierunek finanse i rachunkowość? Trudno jest jeśli nie ma się rozszerzonej matematyki ? Proszę o odpowiedź
13.06.2020
04.02.2020
Student
Polecam kierunek finanse i rachunkowość. Wysoki poziom nauczania, świetna kadra, wysokie wymagania wobec studentów. Wydział zadbany, bardzo przyjemnie spędza się tu czas. Istnieje wiele kół naukowych, w których można się rozwijać. I najważniejsze - perspektywy pracy po tym kierunku są w Łodzi bardzo dobre. Zdecydowanie polecam.
humanos
Cześć! Czy ktoś tu obecny studiował na Wydziale ES UŁ finanse i rachunkowość na mgr? Jak oceniacie stopień trudności na tym kierunku na mgr? Które z przedmiotów sprawiają największe trudności na mgr? Z góry dzięki za odp. :)
09.07.2018
01.06.2016
martaxd
Hej. Czy ktoś mógłby udzielić jakiś informacji o kierunku ekonomia ekobiznes? Czy ciężko się tam dostać?
dzennikarstwo i komunikacja społeczna ?
od kiedy oni mają ten kierunek? to jest nowość? czy jakiś bład w przekazie?
10.03.2016
24.02.2015
Student
jest tak: raz nie wymagają nic od studenta i zaliczają a raz wymagają nie wiadomo czego, i nie zaliczysz, nie ma mocnych, trzeba się wyluzować, a czsem wziaz na przeczekanie, panie w dziekanacie mało życzliwe i lubią stwarzac problemy. liczcie sie z tym, że przedłużenie sesji na tym wydziale nie istnieje, cha, cha
gg
Jestem na III roku gospodarki przestrzennej I stopnia na specjalności samorząd terytorialny w systemie niestacjonarnym. Pierwszy rok był dość nudny, a właściwie I semestr. Teraz jest już naprawdę interesująco. Kadra ok. Są wśród nich znani profesorowie,którzy potrafią wpłynąć na rozwój osobisty i oczywiście zawodowy (prof. E. Wojciechowski, A. Jewtuchowicz, A. Nowakowska, E. Psyk-Piortowska,do niedawna W. Wiśniewska-to była kosa buu ). No należy tu wspomnieć o 4 piętrze :). Wydział ładny, zadbany choć na początku można zabłądzić. Poziom nauki oceniam na wysoki i nie mam pojęcia skąd wzięła się opinia ze na zaocznych jest łatwo. Polecam ten kierunek. Jest mieszanką ekonomi, matematyki ( w różnych postaciach statystyka, ekonometria), zarządzania, prawa, geografii, historii. Pozdrawiam
18.08.2014
28.06.2014
maturzystka
Od października zaczynam naukę na UŁ. Zastanawiam się co wybrać: Finanse i Rachunkowośc na Ek- Socu czy może Finanse i Inwestycje na Wydziale Zarządzania. Możecie coś doradzić? Na którym wydziale więcej się nauczę, gdzie są większe możliwości itd? Z góry dziękuję za pomoc :)
justynnna
Co sądzicie na temat Logistyki jako studia II stopnia. Mam dylemat, kończę teraz zarządzanie, lecz na innej uczelni..i nie wiem do końca jaki obrać kierunek. Boję się, że nie dam rady..i też wiadomo potem z pracą ciężko może być po takim kierunku :/
25.04.2014
11.10.2013
Anna
Uczelnia dobra ale organizacja tragiczna, w ułożonym przez dziekanat planie zajęcia się nakładają, by je przełożyć wykładowcy odsyłają do dziekanatu, dziekanat do informatyków a informatycy do wykładowców.
minio
uczyc sie trzeba, wykladowcy wymagaja, ale nie zamęczają na śmierć, cha, cha, studia w porządku, wydział ok, raczej wszystko planowe, jest to poukładane, jak należy, no reszte to w praniu zobaczycie :-)
05.09.2013
18.07.2013
Stu
A czy może mi ktoś powiedzieć czy ciężko jest na analityce gospodarczej? czy dużo ludzi z niej odpada?
studentka
Moja współlokatorka studiuje MSG na 3 roku i niestety nie poleca;/ Mało zajęć, uczą się nieprzydatnych rzeczy.
05.07.2013
07.06.2013
pozytywnie zaskoczona
tutaj opinie to jakis ewenement - same dobre, wszystkie pozytywy, normalnie szoking, w porownaniu z innymi, mnie tylko zastanawia jedna rzecz, ze ogólna ocena jest 4,8, to tak nie za duzo chyba, nie wiem, z zczego to wynika?
Inga
Wydział jest bardzo ładny, wyremontowany, wykładowcy i zajęcia też okej, czasem się uczymy rzeczy zupełnie zbędnych, ale na to nic się nie poradzi :) jedyne co mnie denerwuje to to, że plan zajęć jest ułożony bez sensu. Są dwa czy trzy zajęcia ale tak rozrzucone w czasie, że dzień jest zupełnie rozbity i stracony . Nic się już nie zrobi...
21.04.2013
01.04.2013
aga
Mnie bardzo interesuję jak wyglądają studia na kierunku miedzynarodowe stosunki gospodarcze. Orientuje sie ktoś?
Agata
Ja chcę rozpocząć tutaj studia na wydziale prawa i administracji.Czy ktoś wie jak jest z kierunkiem administracja ?Można ogarnąć materiał czy raczej ciężko?Jak z wykładowcami?
10.01.2013
06.01.2013
hmm?
dlaczego tylko wydział ekonomiczno-socjologiczny ma swoją osobna stronę???
Ja
Wydaje mi się, że każdy kierunek na UŁ jest wart polecenia. Bo każdy daje dobre perspektywy na przyszłość. W ogóle ten uniwerek jest bardzo dobry. Ponad to wydział jest naprawdę ładny. Wszystko odnowione, w szkole ciepło więc nie trzeba zakładać na siebie mnóstwa warstw ubrań ;d Polecam :)
08.11.2012
07.10.2012
Gosia
Hej! Bardzo chciałabym studiować na wydziale ekonomiczno - socjologicznym na UŁ. Ale mam ogromny problem z wyborem kierunku studiów! Każdy mnie w jakiś sposób interesuje, a nie wiem co byłoby dla mnie najlepsze :) Możecie wyrazić swoje opinie na temat kierunków? To z pewnością ułatwi mi podjęcie decyzji ;)
Marta
Sama zaczęłam studiować finanse i rachunkowość na tym wydziale. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobało! Wykłady ciekawe, miła atmosfera, sympatyczni studenci :) Problemem jest to, że wydział ekonomiczno-socjologiczny jest duży i czasem można zabłądzić ;)
06.10.2012
03.08.2012
darek
w Katedrze (Ekonomia Przemysłu i Rynku Kapitałowego) jest super atmosfera, swobodna, prawdziwa współpraca ze studentami itd. Inne Katedry są różne ale ogólne opinie są dobre. Poziom także jest różny ale np. na Ek-Socu jest bardzo wysoki także na wydziale prawa i adm, polecam moją specjalność: Inwestycje kapitałowe / Rynek kapitałowy - pod kierownictwem prof. Jerzego Gajdki.
manoia
kierunek ekonomia: podejście wykładowców jest przyjazne, starają się przekazać wiedzę w oparciu o wiele przykładów praktycznych, zależy im żeby student wyniósł jak najwięcej z ich zajęć; materiał w przypadku systematycznej nauki jest do opanowania; atmosfera bardzo przyjazna; poziom z wiodących przedmiotów wysoki ;)
03.08.2012
12.07.2012
Karola
Super uczelnia, na prawdę bardzo polecam. Nasz wydział jest największym w rejonie, chociaż nie wiem czy nie największym w kraju. Jest świetnie wyposażony, wszystko jest nowoczesne, nie brakuje sprzętów w salach, sale z klimatyzacjami no ful wypas. Ja akurat studiuje gospodarkę przesrzenna, na 1 roku było dość nudno, same ogólne przedmioty teraz jest juz o wiele ciekawiej, szczególnie po wyjazdach terenowych. Poziom jest wysoki, cały 2 rok było sporo nauki a w sesji już w ogóle ale obyłam się bez poprawek. Jeśli chodzi o wykładowców oczywiście sama elitka dydaktycznego świata, już nie wspominając o 4 piętrze naszego wydziału ;) Ale da się ich polubić:)
Ola
Wydział eksoca jest największym z wydziałów uł, wszystko eleganco, szczególnie polecam kierunki informatyczne. Niedawno postawł nowy budynek przystosowany właśnie do kierunków informatycznych, które jak wiadomo opłaca isę studiowac.
08.05.2012
05.05.2012
nejm
Socjologia na najwyższym poziomie ! Nie odstaje jeśli chodzi o resztę kraju, naprawdę warto studiować tutaj ten akurat kierunek. Specyficznie dosyć jest, kadra, ludzie, ale opinię mamy raczej dobrą w mieście, powiecie, województwie i kraju
robert
Czy wyjeżdzał ktoś z was na erazmusa? Jeśli tak bądź wie od znajomych którzy byli to mógłby napisać jak to wygląda? nauka tam, i w ogole co zrobić aby móc na niego się dostac? Na jakim poziomie trzeba znać język?
19.03.2012
14.03.2012
Tomsi
Jeżeli miałbym się odnieść do całego wydziału to naprawdę super! Po pierwsze nowy, zadbany, wyposażony w odpowiednie sprzęty budynek - ogólnie wszystko jest ogarnięte. Ja akurat studiuję ekonomię, kadra spoko, czuję sens moich studiów. Ewentualnie mógłbym polemizować na temat Pań z DZIEKANATU ale to chyba jak wszedzie ;)
monik
Studiuję na tym wydziale stosunki międzynarodowe. Generalnie jestem dość leniwą studentką tak więc uczę się głownie w czasie sesji, ale i w ciągu roku zdarzają się kolokwia i zaliczenia. Jestem zadowolona z kierunku, tylko obym znalazła później pracę.
14.03.2012
15.02.2012
Pouli
Studiuje niestracjonarnie. Zanim zacząłem studia słyszałem trochę wątpliwych opinii nt tego rodzaju nauczania ale okazały się mylne. Studiowanie \"zaoczne\" ma swoje plusy. Zbieram punkty doświadczeniem zawodowym. Z nauką w weekendy też nie jest dramatycznie.
Olo
Zastanawiam się poważnie nad polityką społeczną. Czy jest ktoś kto studiuje ten kierunek? Proszę, przybliżcie tematykę.
01.02.2012
22.01.2012
alec
Na dziennikarstwie jest bardzo dużo pracy. To wychodzi na dobre. Dzięki temu zdobywasz umiejętności. Generalnie polecam
wiki
Socjologia jest taką dziedziną, która łączy teorię z praktyką. Nie da się inaczej. Świetne i ciekawe konwersatoria. Wykłady z przytupem. Nie zanudzisz się na bank.
18.01.2012
16.01.2012
Yes18
Myślę nad socjologią. Jak jest prowadzona? Ciekawie? Wyniosę coś poza czystą teorią?
Majka
chciałabym uzyskać opinię osób studiujących dziennikarstwo i komunikację społeczną, co sądzicie o tym kierunku? jak dajecie sobie rade?
08.12.2011
02.06.2011
maciek
studiując na takim wydziale w dzisiejszych czasach bez problemu znajdziesz pracę, w każdej firmie potrzebny jest informatyk, to bardzo przyszłościowy zawód gdyż branża informatyczna cały czas się rozwija, polecam ten kierunek studiów
student
studiuję na II roku II stopnia na kierunku Informatyka i Ekonometria na wydziale Ekonomiczno - Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Jestem bardzo zadowolony z tych studiów, ale będę jeszcze bardziej zadowolny jezeli znajde dobra prace
22.05.2011
22.05.2011
Damian
witam, jestem jeszcze licealistą, ale zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów na tym wydziale na kierunku Informatyka i Ekonometria, ale chciałbym dowiedzieć się więcej o tym kierunku...
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu