• Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytetu Łódzkiego

uczelnia publiczna, woj. łódzkie, 90-255 Łódź, ul. POW 3/5, (+42) 635 53 56, dziekes@uni.lodz.pl

Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytetu Łódzkiego to - jak sama nazwa wskazuje - jedna z jednostek organizacyjnych UŁ. Jego tradycje sięgają połowy XX wieku, a wśród absolwentów wydziału można wyróżnić licznych polityków i ekonomistów (to m.in. Marek Belka czy Jacek Saryusz-Wolski, a także... Andrzej Sapkowski).

Kierunki oferowane na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego odpowiadają na różnorodne zapotrzebowania studentów. Można tu zgłębiać m.in. logistykę, bankowość i finanse cyfrowe, gospodarkę przestrzenną czy socjologię. Uczelnia umożliwia także studia w języku angielskim.

Na Wydziale pracuje ponad 400 nauczycieli akademickich, którzy każdego roku kształcą około 5 tys. studentów. Współpraca z wieloma uczelniami z Europy, Ameryki Północnej, Ameryki Południowej oraz Azji daje możliwości nawiązania kontaktów międzynarodowych.

Poznaj szczegółową ofertę studiów oraz terminy i zasady rekrutacji na WE-S UŁ.



Ocena uczelni

7.45 / 10
657 głosów

Opinie (63)
Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytetu Łódzkiego, WES UŁ

MG
Jak oceniacie kierunek Bankowość i finanse cyfrowe?
09.04.2024
30.08.2023
Danusia
Dzień dobry. Czy mógłby się ktoś podzielić opinią na temat studiów zaocznych na tym wydziale? Czy poziom na zaocznych odbiega od tego na dziennych? Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
studentka
Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na temat magisterki fir zaocznie?
22.06.2023
17.06.2022
BB
Czy 350 punktów wystarczy na finanse i rachunkowość?
Zosia x
Polecacie kierunek rachunkowość i zarządzanie ? Ile trzeba mieć punktów żeby się dostać ?
02.06.2022
24.07.2021
@seba
Musiałbyś spytać osoby która studiowała na obu uczelniach ;) FiR na Eksoc jest prowadzony na dość wysokim poziomie, więc jeśli tylko się zaangażujesz, to próbuj, bo warto. Poza tym, ekonomia jest bardziej ogólnym kierunkiem, FiR z kolei bardziej konkretnym. W Łodzi też jest duży wybór miejsc pracy po finansach i rachunkowości, od księgowości, poprzez analizę finansową aż po controlling i audyt. W Toruniu z pracą po tym kierunku jest gorzej - wystarczy wejść na pracuj.pl i porównać oba miasta. Jeśli chodzi o poziom obu uczelni, jest on podobny, choć jeśli chodzi o kierunki ekonomiczne, UŁ w rankingach stoi nieco wyżej niż UMK ;) Wybór należy do Ciebie.
seba
lepiej tu fir czy ekonomia na UMK?
18.07.2021
15.06.2021
Gg
@xxx skad wzięłaś te progi? Z którego roku?
@xxx
Hej, 1) bankowość i finanse cyfrowe, inwestycje i nieruchomości - około 300-350 pkt.; 2) ekonomia - około 200 pkt.; 3) gospodarka przestrzenna - przeważnie po pierwszym terminie rekrutacji są jeszcze wolne miejsca, więc tu w zasadzie dostaje się każdy, kto się na ten kierunek zapisze ;)
01.05.2021
26.04.2021
xxx
i gospodarke przestrzenna?:D
xxx
Wie ktoś jakie sa mniej wiecej progi na bankowosc i finanse cyfrowe, ekonomie i inwestycje i nieruchomosci?
26.04.2021
16.08.2020
@Kandytat
A i jeszcze co do samej oferty przedmiotów do wyboru w j. obcym, wklejam link z przedmiotami, jakie można wybrać: https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-studenta/brrozklady-plany/rejestracja-zetonowa-na-zajecia/rejestracja-zetonowa-na-rok-akademicki-20202021/#nav Rozwijasz pierwszy pasek "oferta zajęć do wyboru....", A potem klikasz "2." Przy okazji odkryłem, że wszystkie pliki pdf są możliwe do otwarcia na telefonie, trzeba zjechać na sam dół strony wydziału i kliknąć "wersja klasyczna strony/systemu" :)
@Kandydat
Hej, na 4-tym, 5-tym oraz 6-tym semestrze obowiązkowo uczęszczasz na tzw. "przedmiot do wyboru w j. obcym", może to być wykład, laboratorium, konwersatorium lub ćwiczenia. Wówczas spośród puli kilkudziesięciu przedmiotów wybierasz taki, który najbardziej Ci odpowiada. Do wyboru masz przedmioty prowadzone głównie w języku angielskim, ale istnieją też pojedyńcze przedmioty do wyboru prowadzone w językach: niemieckim, hiszpańskim czy rosyjskim. Na 6-tym semestrze obowiązkowo uczęszczasz na "konwersatorium do wyboru w j. obcym". Funkcjonuje to na podobnej zasadzie co przedmiot do wyboru w języku obcym. Wklejam link do programów studiów, klikasz I rok, ponieważ jesteś z tegorocznej rekrutacji (na telefonie może nie działać, na komputerze/laptopie powinno działać): https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-studenta/brrozklady-plany/plany-studiow/20202021/#nav Pozdrawiam ;)
16.08.2020
15.08.2020
Kandydat
Czy na kierunku Finanse i Rachunkowość oprócz lektoratu z języka angielskiego są inne przedmioty prowadzone w języku angielskim?
@kandydat
Cześć, Wysyłam link do planu studiów: https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-studenta/brrozklady-plany/plany-studiow/20202021/#nav u mnie działa tylko na komputerze/laptopie. Co do samego kierunku, generalnie wiedz, że połączenie wiedzy z zakresu finansów i bankowości z wiedzą z zakresu IT jest coraz bardziej pożądane na rynku pracy, automatyzacja postępuje cały czas. Ten kierunek jest unikalny w skali kraju, więc w zasadzie później konkurencja na rynku pracy nie istnieje. Kierunek jest prowadzony we współpracy z mBankiem i Accenture, co jest dużym plusem, bo już w trakcie studiów zdobywasz wiedzę praktyczną, którą później wykorzystasz w pracy. Dobrze płatną pracę z takim zestawem wiedzy i umiejętności znajdziesz bez problemu, a sam wydział zdecydowanie polecam. Powodzenia!
26.06.2020
26.06.2020
Kandydant
Warto iść na kierunek Bankowość i Finanse Cyfrowe?
@Gulnar
Hej, sam studiuję ekonomię i zapewniam, że z takimi wynikami spokojnie powinieneś się dostać ;) co do analizy danych również powinno się udać. Powodzenia!
26.06.2020
24.06.2020
Gulnar
Rozważam ekonomie/analize danych. Ang. rozszerzony 90%, matma podst. 78%. Czy jakiś wspaniałomyślny student mógłby mi powiedzieć jakie mam szanse się dostać????
Do Maturzystki
Cześć, jeśli chodzi o kierunek finanse i biznes międzynarodowy, do wyboru masz dwie ścieżki (specjalizacje) : jedna to finanse międzynarodowe a druga to biznes międzynarodowy. Jeśli chodzi o finanse międzynarodowe, pracę możesz znaleźć w bankach (szczególnie inwestycyjnych), towarzystwach funduszy inwestycyjnych, giełdach jako np. specjalista ds. funduszy inwestycyjnych, analityk inwestycyjny, doradca inwestycyjny (po zdaniu specjalnych egzaminów), makler giełdowy (po zdaniu egzaminu)- zdecydowana większość miejsc pracy w tych branżach jest ulokowana w Warszawie, w miastach typu Wrocław, Kraków czy Łódź takich miejsc jest niewielka ilość, oczywiście możesz robić też karierę za granicą. Generalnie perspektywy po tej specjalizacji są dobre. Jeśli chodzi o specjalność biznes międzynarodowy, tu pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach różnego typu na stanowiskach związanych ze strategią, handlem międzynarodowym, zakupami, marketingiem czy controllingiem finansowym/przedsiębiorstwa. Tu już rynek pracy wygląda inaczej, niż w przypadku branży finansowej, ponieważ zarówno w Łodzi jak i w innych miastach takich miejsc pracy jest dużo więcej, rynek nie jest skupiony tylko w Warszawie; również nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem dobrze płatnej pracy. Wybór zależy od tego, co Cię bardziej interesuje, w czym będziesz się czuła lepiej. Obie specjalizacje są atrakcyjne i po obu znajdziesz dobrze płatną pracę. Oczywiście pamiętaj o szlifowaniu języków (w przypadku wyboru finansów międzynarodowych, tu przede wszystkim angielski, inne języki nie są koniecznie, ale mile widziane, w przypadku biznesu międzynarodowego, oprócz angielskiego przyda się również niemiecki, francuski czy rosyjski, a może również jakiś azjatycki ;) - oczywiście nie wszystkie jednocześnie :D) bez biegłej znajomości przynajmniej języka angielskiego będzie dużo trudniej i to dotyczy każdej branży. Mam nadzieję, że pomogłem. Powodzenia!
17.06.2020
16.06.2020
Maturzystka
Cześć. Jakie macie opinie o kierunku Finanse i biznes międzynarodowy? Warto studiować? Czy będą po nim dobre perspektywy zatrudnienia? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Do zagubiona
To o tyle dobrze, że są to przedmioty z dwóch pierwszych grup przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji, więc jakaś szansa na dostanie się istnieje. W takim razie powodzenia!
16.06.2020
16.06.2020
Zagubiona
Angielski i matematyka, ogólnie poszło mi okropnie, ale mam nadzieję, że jednak dam radę. Ewentualnie spróbuję za rok.
Do zagubiona
Cześć, możesz spytać w dziale rekrutacji malgorzata.sliwinska@uni.lodz.pl . Myślę, że powinni udzielić Ci odpowiedzi. Jeśli mogę wiedzieć, z jakich przedmiotów piszesz/pisałaś rozszerzenia?
16.06.2020
16.06.2020
Zagubiona
Cześć, odnośnie fir, czy ktoś wie jaki był mniej więcej próg punktowy w zeszłym roku? W latach ubiegłych ewentualnie? Fatalnie mi poszły matury i nie jestem w stanie się na niczym skupić, bo ciągle o tym myślę. Z góry dziękuję za pomoc.
Do Studentki
Cześć! Co do fir, bardzo dobry wybór zarówno jeśli chodzi o wydział, jak i możliwość znalezienia dobrze płatnej pracy po studiach. Z matematyką po podstawie spokojnie dasz sobie radę, jeśli od początku będziesz się regularnie uczyć, bo z tego przedmiotu najłatwiej narobić sobie zaległości. Działy, jakie będziesz przerabiać to: granice, pochodne, całki, macierze i równania liniowe. Powtórz sobie takie działy jak: funkcje, logarytmy, równania i nierówności i trygonometrię. Co do literatury, do przygotowania przed studniami możesz kupić książkę "Kompendium maturzysty" R. Drachala, żeby przejść łagodnie z podstawy po rozszerzenie przed rozpoczęciem studiów, bardzo przystępnie i dokładnie wytłumaczone; w tej książce możesz poczytać trochę o logice matematycznej, która też ci się przyda. Z kolei książka, która przyda się podczas studiów (nieobowiązkowa) to "Matematyka dla kierunków ekonomicznych" Gurgula i Sudera. W niej też na początku jest powtórzenie zagadnień z liceum, ale jest to już nieco mniej dokładnie wyjaśnione, niż w kompendium, więc wybór należy do ciebie. W tej książce części zagadnień nie będziesz przerabiać, więc wtedy warto iść z nią do osoby prowadzącej ćwiczenia i poprosic o wskazanie tematów. To chyba by było na tyle. Powodzenia!
14.06.2020
13.06.2020
Studentka
Czy polecacie kierunek finanse i rachunkowość? Trudno jest jeśli nie ma się rozszerzonej matematyki ? Proszę o odpowiedź
Student
Polecam kierunek finanse i rachunkowość. Wysoki poziom nauczania, świetna kadra, wysokie wymagania wobec studentów. Wydział zadbany, bardzo przyjemnie spędza się tu czas. Istnieje wiele kół naukowych, w których można się rozwijać. I najważniejsze - perspektywy pracy po tym kierunku są w Łodzi bardzo dobre. Zdecydowanie polecam.
04.02.2020
09.07.2018
humanos
Cześć! Czy ktoś tu obecny studiował na Wydziale ES UŁ finanse i rachunkowość na mgr? Jak oceniacie stopień trudności na tym kierunku na mgr? Które z przedmiotów sprawiają największe trudności na mgr? Z góry dzięki za odp. :)
martaxd
Hej. Czy ktoś mógłby udzielić jakiś informacji o kierunku ekonomia ekobiznes? Czy ciężko się tam dostać?
01.06.2016
10.03.2016
dzennikarstwo i komunikacja społeczna ?
od kiedy oni mają ten kierunek? to jest nowość? czy jakiś bład w przekazie?
Student
jest tak: raz nie wymagają nic od studenta i zaliczają a raz wymagają nie wiadomo czego, i nie zaliczysz, nie ma mocnych, trzeba się wyluzować, a czsem wziaz na przeczekanie, panie w dziekanacie mało życzliwe i lubią stwarzac problemy. liczcie sie z tym, że przedłużenie sesji na tym wydziale nie istnieje, cha, cha
24.02.2015
18.08.2014
gg
Jestem na III roku gospodarki przestrzennej I stopnia na specjalności samorząd terytorialny w systemie niestacjonarnym. Pierwszy rok był dość nudny, a właściwie I semestr. Teraz jest już naprawdę interesująco. Kadra ok. Są wśród nich znani profesorowie,którzy potrafią wpłynąć na rozwój osobisty i oczywiście zawodowy (prof. E. Wojciechowski, A. Jewtuchowicz, A. Nowakowska, E. Psyk-Piortowska,do niedawna W. Wiśniewska-to była kosa buu ). No należy tu wspomnieć o 4 piętrze :). Wydział ładny, zadbany choć na początku można zabłądzić. Poziom nauki oceniam na wysoki i nie mam pojęcia skąd wzięła się opinia ze na zaocznych jest łatwo. Polecam ten kierunek. Jest mieszanką ekonomi, matematyki ( w różnych postaciach statystyka, ekonometria), zarządzania, prawa, geografii, historii. Pozdrawiam
maturzystka
Od października zaczynam naukę na UŁ. Zastanawiam się co wybrać: Finanse i Rachunkowośc na Ek- Socu czy może Finanse i Inwestycje na Wydziale Zarządzania. Możecie coś doradzić? Na którym wydziale więcej się nauczę, gdzie są większe możliwości itd? Z góry dziękuję za pomoc :)
28.06.2014
25.04.2014
justynnna
Co sądzicie na temat Logistyki jako studia II stopnia. Mam dylemat, kończę teraz zarządzanie, lecz na innej uczelni..i nie wiem do końca jaki obrać kierunek. Boję się, że nie dam rady..i też wiadomo potem z pracą ciężko może być po takim kierunku :/
Anna
Uczelnia dobra ale organizacja tragiczna, w ułożonym przez dziekanat planie zajęcia się nakładają, by je przełożyć wykładowcy odsyłają do dziekanatu, dziekanat do informatyków a informatycy do wykładowców.
11.10.2013
05.09.2013
minio
uczyc sie trzeba, wykladowcy wymagaja, ale nie zamęczają na śmierć, cha, cha, studia w porządku, wydział ok, raczej wszystko planowe, jest to poukładane, jak należy, no reszte to w praniu zobaczycie :-)
Stu
A czy może mi ktoś powiedzieć czy ciężko jest na analityce gospodarczej? czy dużo ludzi z niej odpada?
18.07.2013
05.07.2013
studentka
Moja współlokatorka studiuje MSG na 3 roku i niestety nie poleca;/ Mało zajęć, uczą się nieprzydatnych rzeczy.
pozytywnie zaskoczona
tutaj opinie to jakis ewenement - same dobre, wszystkie pozytywy, normalnie szoking, w porownaniu z innymi, mnie tylko zastanawia jedna rzecz, ze ogólna ocena jest 4,8, to tak nie za duzo chyba, nie wiem, z zczego to wynika?
07.06.2013
21.04.2013
Inga
Wydział jest bardzo ładny, wyremontowany, wykładowcy i zajęcia też okej, czasem się uczymy rzeczy zupełnie zbędnych, ale na to nic się nie poradzi :) jedyne co mnie denerwuje to to, że plan zajęć jest ułożony bez sensu. Są dwa czy trzy zajęcia ale tak rozrzucone w czasie, że dzień jest zupełnie rozbity i stracony . Nic się już nie zrobi...
aga
Mnie bardzo interesuję jak wyglądają studia na kierunku miedzynarodowe stosunki gospodarcze. Orientuje sie ktoś?
01.04.2013
10.01.2013
Agata
Ja chcę rozpocząć tutaj studia na wydziale prawa i administracji.Czy ktoś wie jak jest z kierunkiem administracja ?Można ogarnąć materiał czy raczej ciężko?Jak z wykładowcami?
hmm?
dlaczego tylko wydział ekonomiczno-socjologiczny ma swoją osobna stronę???
06.01.2013
08.11.2012
Ja
Wydaje mi się, że każdy kierunek na UŁ jest wart polecenia. Bo każdy daje dobre perspektywy na przyszłość. W ogóle ten uniwerek jest bardzo dobry. Ponad to wydział jest naprawdę ładny. Wszystko odnowione, w szkole ciepło więc nie trzeba zakładać na siebie mnóstwa warstw ubrań ;d Polecam :)
Gosia
Hej! Bardzo chciałabym studiować na wydziale ekonomiczno - socjologicznym na UŁ. Ale mam ogromny problem z wyborem kierunku studiów! Każdy mnie w jakiś sposób interesuje, a nie wiem co byłoby dla mnie najlepsze :) Możecie wyrazić swoje opinie na temat kierunków? To z pewnością ułatwi mi podjęcie decyzji ;)
07.10.2012
06.10.2012
Marta
Sama zaczęłam studiować finanse i rachunkowość na tym wydziale. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobało! Wykłady ciekawe, miła atmosfera, sympatyczni studenci :) Problemem jest to, że wydział ekonomiczno-socjologiczny jest duży i czasem można zabłądzić ;)
darek
w Katedrze (Ekonomia Przemysłu i Rynku Kapitałowego) jest super atmosfera, swobodna, prawdziwa współpraca ze studentami itd. Inne Katedry są różne ale ogólne opinie są dobre. Poziom także jest różny ale np. na Ek-Socu jest bardzo wysoki także na wydziale prawa i adm, polecam moją specjalność: Inwestycje kapitałowe / Rynek kapitałowy - pod kierownictwem prof. Jerzego Gajdki.
03.08.2012
03.08.2012
manoia
kierunek ekonomia: podejście wykładowców jest przyjazne, starają się przekazać wiedzę w oparciu o wiele przykładów praktycznych, zależy im żeby student wyniósł jak najwięcej z ich zajęć; materiał w przypadku systematycznej nauki jest do opanowania; atmosfera bardzo przyjazna; poziom z wiodących przedmiotów wysoki ;)
Karola
Super uczelnia, na prawdę bardzo polecam. Nasz wydział jest największym w rejonie, chociaż nie wiem czy nie największym w kraju. Jest świetnie wyposażony, wszystko jest nowoczesne, nie brakuje sprzętów w salach, sale z klimatyzacjami no ful wypas. Ja akurat studiuje gospodarkę przesrzenna, na 1 roku było dość nudno, same ogólne przedmioty teraz jest juz o wiele ciekawiej, szczególnie po wyjazdach terenowych. Poziom jest wysoki, cały 2 rok było sporo nauki a w sesji już w ogóle ale obyłam się bez poprawek. Jeśli chodzi o wykładowców oczywiście sama elitka dydaktycznego świata, już nie wspominając o 4 piętrze naszego wydziału ;) Ale da się ich polubić:)
12.07.2012
08.05.2012
Ola
Wydział eksoca jest największym z wydziałów uł, wszystko eleganco, szczególnie polecam kierunki informatyczne. Niedawno postawł nowy budynek przystosowany właśnie do kierunków informatycznych, które jak wiadomo opłaca isę studiowac.
nejm
Socjologia na najwyższym poziomie ! Nie odstaje jeśli chodzi o resztę kraju, naprawdę warto studiować tutaj ten akurat kierunek. Specyficznie dosyć jest, kadra, ludzie, ale opinię mamy raczej dobrą w mieście, powiecie, województwie i kraju
05.05.2012
19.03.2012
robert
Czy wyjeżdzał ktoś z was na erazmusa? Jeśli tak bądź wie od znajomych którzy byli to mógłby napisać jak to wygląda? nauka tam, i w ogole co zrobić aby móc na niego się dostac? Na jakim poziomie trzeba znać język?
Tomsi
Jeżeli miałbym się odnieść do całego wydziału to naprawdę super! Po pierwsze nowy, zadbany, wyposażony w odpowiednie sprzęty budynek - ogólnie wszystko jest ogarnięte. Ja akurat studiuję ekonomię, kadra spoko, czuję sens moich studiów. Ewentualnie mógłbym polemizować na temat Pań z DZIEKANATU ale to chyba jak wszedzie ;)
14.03.2012
14.03.2012
monik
Studiuję na tym wydziale stosunki międzynarodowe. Generalnie jestem dość leniwą studentką tak więc uczę się głownie w czasie sesji, ale i w ciągu roku zdarzają się kolokwia i zaliczenia. Jestem zadowolona z kierunku, tylko obym znalazła później pracę.
Pouli
Studiuje niestracjonarnie. Zanim zacząłem studia słyszałem trochę wątpliwych opinii nt tego rodzaju nauczania ale okazały się mylne. Studiowanie \"zaoczne\" ma swoje plusy. Zbieram punkty doświadczeniem zawodowym. Z nauką w weekendy też nie jest dramatycznie.
15.02.2012
01.02.2012
Olo
Zastanawiam się poważnie nad polityką społeczną. Czy jest ktoś kto studiuje ten kierunek? Proszę, przybliżcie tematykę.
alec
Na dziennikarstwie jest bardzo dużo pracy. To wychodzi na dobre. Dzięki temu zdobywasz umiejętności. Generalnie polecam
22.01.2012
18.01.2012
wiki
Socjologia jest taką dziedziną, która łączy teorię z praktyką. Nie da się inaczej. Świetne i ciekawe konwersatoria. Wykłady z przytupem. Nie zanudzisz się na bank.
Yes18
Myślę nad socjologią. Jak jest prowadzona? Ciekawie? Wyniosę coś poza czystą teorią?
16.01.2012
08.12.2011
Majka
chciałabym uzyskać opinię osób studiujących dziennikarstwo i komunikację społeczną, co sądzicie o tym kierunku? jak dajecie sobie rade?
maciek
studiując na takim wydziale w dzisiejszych czasach bez problemu znajdziesz pracę, w każdej firmie potrzebny jest informatyk, to bardzo przyszłościowy zawód gdyż branża informatyczna cały czas się rozwija, polecam ten kierunek studiów
02.06.2011
22.05.2011
student
studiuję na II roku II stopnia na kierunku Informatyka i Ekonometria na wydziale Ekonomiczno - Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Jestem bardzo zadowolony z tych studiów, ale będę jeszcze bardziej zadowolny jezeli znajde dobra prace
Damian
witam, jestem jeszcze licealistą, ale zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów na tym wydziale na kierunku Informatyka i Ekonometria, ale chciałbym dowiedzieć się więcej o tym kierunku...
22.05.2011
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Kaliski
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Zamojska
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • AMA Film Academy w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Akademia Tarnowska
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet Rzeszowski