• TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi

uczelnia publiczna, woj. łódzkie, 90-323 Łódź, ul. Targowa 61/63, (+42) 634 58 00,

Łódzka „Filmówka” to uczelnia, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na mapie Polski wyróżnia się kształceniem najwybitniejszych twórców polskiego kina, teatru i innych sztuk wizualnych. Swoje podwoje przed twórcami otworzyła w 1948 roku - od tego czasu jej mury opuściło wielu wybitnych przedstawicieli sztuki, w tym Roman Polański, Krzysztof Zanussi, Juliusz Machulski, Andrzej Wajda czy Krzysztof Kieślowski.

Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna w Łodzi - jak sama nazwa wskazuje - dzieli się na kilka wydziałów. Można tu studiować aktorstwo, przyswajać tajniki reżyserii lub wybrać studia scenopisarskie albo operatorskie. Kultowy kierunek to także film animowany i efekty specjalne.

Podsumowując – „Filmówka” to uczelnia jedyna w swoim rodzaju; obowiązkowy wybór dla każdego, kto chce spełniać swoje marzenia o aktorstwie.


Ocena uczelni

8.43 / 10
321 głosów

Opinie (43)
Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi, Szkoła Filmowa Łódź

....
to na tej uczelni mała miejsce ta afera mobbingowa ?
02.04.2022
15.03.2022
marrr123
Hej, jestem w 3 klasie liceum po podstawówce i chciałabym zdawać w przyszłym roku na wydział montażu filmowego. Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć, w jaki sposób mogę się przygotować do egzaminu wstępnego?
KrzysiekŚ
Cześć! Mam plan zdawać do Łódzkiej Szkoły Filmowej na kierunek fotografia. Wciąż nie wiem jakie zdjęcia powinienem wrzucić do portfolio? Czy ktoś z Was ma w tej kwestii jakieś doświadczenie i mógłby się podzielić? Jakie zdjęcia Wy wysłaliście, które pozwoliły Wam przejść do następnego etapu rekrutacji? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
08.01.2021
07.12.2020
l
w przyszłym roku mam zamiar zdawać na kierunek teatralny i chciałam wiedzieć czy się opłaca. Jest dużo złych opini ale strasznie mi zalerzy na nauce w tej szkole.
xyz
Egzamin na fotografię to jakiś żart. Trwał 10 min i polegał na "pytanie-odpowiedź". Żadnego większego dialogu dlaczego i po co. Jakby komisja siedziała tam za karę, miała klucz dobrych odpowiedzi i żadna inna wypowiedź (mimo że sensowna) nie była brana pod uwagę. Dodatkowo w tabeli wyników była ocena za coś, o czym wgl ze mną nie rozmawiali... Mam wrażenie, że niektórzy kandydaci są z góry skreśleni... Szansa dostania się do tej szkoły to jak szansa wygrania 6 w totka. Wszystko zależy od ludzi, którzy siedzą w komisji i którym moooooże się spodobasz.
18.09.2020
17.02.2020
Krzysiek
Witam! Szukam informacji o składzie komisji rekrutacyjnej w Łódzkiej Szkole Filmowej na wydziale reżyserii. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
nowa
Szukam osoby, która jest na kierunku - Film animowany i efekty specjalne, chciałabym dowiedzieć się paru kwestii o egzaminie.
15.01.2020
12.01.2020
Barbra
Witam, nasza kolezanka z pracy Aleksandra Kczaczmarek to.. wyjatkowo nie kulturalna osoba w pracy, na pewno nie powinna piastowac stanowiska w oswiacie..tylko psuje nam opinie , i szkole , pozdrawiany zespół SF..
Kamil
Co do zasad rekrutacji wysyłam link, wszystko dokładnie wyjaśnione ;) https://www.filmschool.lodz.pl/studia/stacjonarne/2
08.01.2020
04.01.2020
Maturzysta
Produkcja filmowa i telewizyjna. Jest jakiś egzamin wstępny jak wygląda rekrutacja ?
Hania
Skąd takie opinie? Od tych osób, które tak walczyły niedawno o miejsce na uczelni? O co chodzi? Jest aż tak źle?
30.09.2019
21.05.2019
Człek Poszukujący
+ czy naprawdę jest tak źle jak parę komentarzy temu xD?
Człek Poszukujący
ANIMACJA Ktoś wie jak wyglądają egzaminy? ile jest osób na 1 miejsce? Zdaję za miesiąc
21.05.2019
04.02.2019
marzenie maaam marzenie maaam
Witajcie ! Warto sie dostac do tej filmówki na wydział: film animowany i efekty specjalne? czy nie? jak to jest prawda to co pisza ze wykladowcy sa starsi i czas sie tam zatrzymał?
pytanko
gdzie znajdę info o kosztach? Czy można spotkać z jakimś warsztatem do zdania egzaminów, zdobyć info jak przygotować prace, czego się spodziewać, porozmawiać i utwierdzić się w przekonaniu, że dokonuje właściwego wyboru?
18.09.2018
19.02.2017
Animator
Pytanie czy ta uczelnia (obecnie!!!) jest dobra i czy warto sie próbować dostać na kierunek filmów animowanych i efektów specjalnych. Wiem ze samemu trzeba dużo pracować ale czy da sie tam zdobyć warsztat w tym kierunku. BO mam zamiar w przyszłym roku tam startować. ??????
Jolka
Ta szkoła to Gabinet Figur Woskowych. Dziekan operatorskiego 70 lat, reżyseria to samo, jedyny prof. na produkcji 95 lat! mastodonty komuny. Na świecie Taka szkoła opiera się na relacji Mistrz- uczeń. W Lodzi nie ma mistrzów! Marni wyrobnicy bez znaczących nagród i dorobku, nie znają języków, czas zatrzymał się tam w ubiegłym wieku ...
31.05.2016
15.04.2016
Płot czy podworko
"Za płotem" uczą prof. z Filmówki-poziom podobny.Wszystko zależy od Ciebie i od Twojej kreatywności.Mniej jest na pewno gadania akademickiego i "artystycznego chodzenia po podwórku". Raczej konkret i większa odpowiedzialność materialna.U prof .S. Szymańskiego( i innych) ,możesz się przygotować do robienia filmów.
lukier
ja studiuję za płotem na IV roku realizacji obrazu w WSSiP. też można, jesli sie komus noga powinie. dobrze uczą.
17.09.2013
02.09.2013
Michals
Jeśli chodzi o kierunek "film animowany i efekty specjalne" to lepiej sobie odpuścić, zwłaszcza, jeśli interesują przyszłego studenta animacje 3d. Kadra nie ma pojęcia o nowych technologiach i niczego w tym kierunku nie nauczy (wystarczy zobaczyć ich przedpotopowe animacje. Może tradycjonalistów to zachwyci, ale nie mnie) Zauważyłem, że dosyć dziwnie dobierają sobie studentów na egzaminach. Dziewczyna, która trzeci raz próbowała nie dostała się (a miała perfekcyjny warsztat i swój unikatowy styl), a banalne papierowe wycinanki, animacje w piasku, czy prace w stylu mangi/anime są jak najbardziej akceptowane. Jedynym plusem jest to, że można zyskać znajomości, ale czy warto zmarnować aż pięć lat? Punktacja na egzaminach również jest podejrzana. Aż dziw bierze, że akurat 6 osób (na 10 przyjętych) miało akurat 81 punktów. (81 jest wymagane, by się tam dostać). Zadziwiające, prawda? Będąc na egzaminach zaobserwowałem dziwną rzecz- ci naprawdę dobrzy odpadli, a dostali się naprawdę słabi.
???
Czy szkoła odsyła dokumenty jeśli się nie dostanę?
22.07.2013
20.05.2013
Why not
Też zamierzam składać papiery do Łódzkiej, chciałbym się do niej dostać, ale co będzie to będzie. Świetnie by było ;)
bony
Nauczanie - wykłady kursowe, seminaria i konsultacje indywidualne, ćwiczenia praktyczne. Ważne - nacisk na ćwiczenia warsztatowe. Egzamin magisterski składa się z pisemnej pracy magisterskiej oraz prezentacji ról w spektaklach dyplomowych. Pozytywne zaliczenie egzaminu magisterskiego skutkuje nadaniem absolwentowi tytułu magistra sztuki.
07.05.2013
07.05.2013
asdfghjkkl
Wspaniała szkoła! Cudowne, ciekawe zajęcia, z których można wynieść rzeczy, które można wykorzystać w swojej karierze filmowej. Obycie ze sceną, poprawna wymowa, zajęcia artystyczne. Moim zdaniem to najlepsze zajęcie na tej planecie :D
student
wiesz "szyc", łódzka filmówka to klasa sama w sobie i nic w Polsce się z nią nie równa, jednak osoby które tu się nie dostaną mogą próbować do WWSH w Warszawie, to bardzo dobra szkoła choć prowadzi raczej kierunki około filmowe, nawet produkują własny program telewizyjny - "czas na kulturę"
02.05.2013
29.04.2013
Paweł
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
...
masz rację, przypadki się zdarzają, że amatorzy, bez żadnego przygotowania trafiają od razu na duży ekran ale nie można powiedziec, że szkoła teatralna się nie przydaje. jednak Cie uczą tam pożytecznych rzeczy, mimiki twarzy, zachowania się w stresujących sytuacjach... taka szkoła otwiera drzwi do kariery
13.03.2013
14.11.2012
Twi
No naprawdę, fajny pomysł ze studiami aktorskimi. Tylko, że to jest taki niewdzięczny zawód - praca raz jest, raz jej nie ma... a prawda jest taka, że jest mnóstwo ludzi, którzy grają w filmach przez przypadek ;p po zupełnie innych studiach, dostają się na ekran. A inni po szkole filmowej nie mają pracy... Także różnie jest z tą branżą.
g-mailer
"Specjalność: reżyseria filmowa i telewizyjna (studia II stopnia, stacjonarne) EGZAMIN: 19 września 2012 r. " MASAKRA. to mnie czeka. Mimo że raz już udało mi się przejść egzaminy wstępne, to przecież nie za pierwszym podejściem... to jest taki stres że po prostu się nie da! Ale do Łodzi warto się postarać!
27.08.2012
18.08.2012
szyc
Podejście moje do tej uczelni jest takie: NIE PODDAWAĆ SIĘ! będę próbował pięć razy, osiem, dziesięć, aż stwierdzą że za stary jestem. Nie ma to znaczenia, bo moim celem jest się tu dostać. Może rozpocznę jakieś inne studia, ale tak czy siak łączę swoją przyszłość z łódzką filmówką!
pillow
Chcę pracować w biznesie filmowym, że tak to nazwę, ale nie chcę pisać scenariuszy, ani ich realizować. Stwierdziłam za to że nadam sie na operatora, bo mam calkiem dobre oko do filmowania. Nie spodziewałam się że jest w polsce kierunek sztuka operatorska i jestem pozytywnie zaskoczona! Właśnie tam się wybieram!
30.07.2012
30.07.2012
schiller
Fotografia to kierunek dla pasjonatów. Wiadomo że teraz pełno nastolatek biega z canonami i udaje ze robi sobie profesjonalne sesje zdjęciowe, ale dla wielu z nich to tylko chwilowa faza. ja mam półki przepełnione ksiazkami o fotografii, wiem o tym wiecej niz o czymkolwiek innym, a teraz dostalam sie na studia na takim kierunku. nie mogę się doczekać!!!
hubi
nie dostałem się tutaj a do Warszawy i Krakowa tak... móglby mi ktoś powiedzieć kto w ogóle dostaje się do łódzkiej filmówki? jestem naprawdę zawiedziony. cieszę się, że do tamtych dwóch sie dostałem, ale to Łódź była moim marzeniem i wiem że jestem dobry w tym co robię... Jakie oni tutaj mają kryteria? ;/
09.07.2012
03.06.2012
józio
UDAŁO mi się, za pierwszym razem, naprawdę nie wiem jakim cudem. naprawdę, od roku w każdej wolnej chwili się nad tym zastanawiam, ale tych wolnych chwil mam niewiele. jest ciężko, ale świetnie, najlepsza uczelnia w polsce jak dla mnie!!! wzbudza pasję każdego dnia
aktor
zawsze marzyłem o tym zawodzie i zazdroszczę wszystkim którzy dostali się do łódzkiej filmówki. ja próbowałem dwa razy, dwukrotnie mnie odrzucono. w tym roku podchodzę po raz trzeci i ostatni, jeśli nie wyjdzie to cóż, pozostaje mi filologia germańską, na którą dostałem się za pierwszym podejściem. może będę tłumaczył filmy, zbliżę się trochę do tego świata, hehe :D
23.05.2012
19.05.2012
bercik
chciałbym dostać się tu na aktorstwo, ale żeby przyjęli na uczelnię z taką renomą, to trzeba być naprawdę uzdolnionym. co możecie opowiedzieć o egzaminach wstępnych? nie chodzi mi o to, co trzeba przygotować, ale raczej o atmosferę, jak to wygląda 'od środka'. zupełnie nie wiem, czego oczekiwać, to trochę przerażające ;D
amelia
Pozazdrościc tym, którzy tu studiują. Ja próbowałam 2 razy i nic z tego ale cały czas mam nadzięję.
08.05.2012
05.05.2012
Poler
Chodzi opinia, że to najlepsza tego typu placówka w Polsce. Mam tylko dwóch znajomych, którzy się dostali, a startowało z 15 i to wielokrotnie. Miałem też przyjemność być na konferencji, gdzie był przedstawiciel PWSFTviT i naprawdę wykazywał się ogromną wiedzą i kompetencjami.
ullsof
wg opinii mojego kolegi trudno się dostać na tą uczelnię a później potrzeba dużo pracy żeby się utrzymać.
22.01.2012
16.01.2012
Fotis
Od lat pasjonuje mnie fotografia, będę próbowała w tym roku dostać się na ten kierunek. Wiem, ze warto. W końcu to uczelnia z renomą.
piotr
również próbowałam się dostać, z \"brak laku\" wybrałam inny kierunek ale do tej szkoły zamierzam zdawać po raz kolejny bo na prawdę warto
29.05.2011
22.05.2011
niedoszły aktor
Łódzka filmówka to świetny wybór :) tylko jest strasznie trudno się tam dostać, sam próbowałem kilka razy i trzeba naprawdę mieć do tego zapał i umiejętności. Chyba każdy z nas zna absolwentów PWSFTviT, ale wiecie, że np Cezary Pazura dostał się dopiero za drugim razem?
Adamooo
Zastanawiam się między tą uczelnia i Państwową Wyższa Szkołą Teatralną w Krakowie. Słyszałem dużo dobrych opinii o obu tych szkołach i dlatego mam dylemat, kto mógłby mi poradzić co wybrać?
21.05.2011
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Zamojska
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Opolski
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu