• Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz

Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi

uczelnia publiczna, woj. łódzkie, 90-323 Łódź, ul. Targowa 61/63, (+42) 634 58 00,

Łódzka „Filmówka” to uczelnia, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na mapie Polski wyróżnia się kształceniem najwybitniejszych twórców polskiego kina, teatru i innych sztuk wizualnych. Swoje podwoje przed twórcami otworzyła w 1948 roku - od tego czasu jej mury opuściło wielu wybitnych przedstawicieli sztuki, w tym Roman Polański, Krzysztof Zanussi, Juliusz Machulski, Andrzej Wajda czy Krzysztof Kieślowski.

Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna w Łodzi - jak sama nazwa wskazuje - dzieli się na kilka wydziałów. Można tu studiować aktorstwo, przyswajać tajniki reżyserii lub wybrać studia scenopisarskie albo operatorskie. Kultowy kierunek to także film animowany i efekty specjalne.

Podsumowując – „Filmówka” to uczelnia jedyna w swoim rodzaju; obowiązkowy wybór dla każdego, kto chce spełniać swoje marzenia o aktorstwie.



Ocena uczelni

7.57 / 10
366 głosów

Opinie (44)
Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi, Szkoła Filmowa Łódź

Przyszła aktorka
Witam. Czy opłaca się wstąpić do tej szkoły? To moje marzenie, ale trochę się boję. Idę na kierunek aktorski. Mam dość dużo 1miejsc z konkursów recytatorskich. Chodzę na zajęcia aktorskie.
03.01.2023
02.04.2022
....
to na tej uczelni mała miejsce ta afera mobbingowa ?
marrr123
Hej, jestem w 3 klasie liceum po podstawówce i chciałabym zdawać w przyszłym roku na wydział montażu filmowego. Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć, w jaki sposób mogę się przygotować do egzaminu wstępnego?
15.03.2022
08.01.2021
KrzysiekŚ
Cześć! Mam plan zdawać do Łódzkiej Szkoły Filmowej na kierunek fotografia. Wciąż nie wiem jakie zdjęcia powinienem wrzucić do portfolio? Czy ktoś z Was ma w tej kwestii jakieś doświadczenie i mógłby się podzielić? Jakie zdjęcia Wy wysłaliście, które pozwoliły Wam przejść do następnego etapu rekrutacji? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
l
w przyszłym roku mam zamiar zdawać na kierunek teatralny i chciałam wiedzieć czy się opłaca. Jest dużo złych opini ale strasznie mi zalerzy na nauce w tej szkole.
07.12.2020
18.09.2020
xyz
Egzamin na fotografię to jakiś żart. Trwał 10 min i polegał na "pytanie-odpowiedź". Żadnego większego dialogu dlaczego i po co. Jakby komisja siedziała tam za karę, miała klucz dobrych odpowiedzi i żadna inna wypowiedź (mimo że sensowna) nie była brana pod uwagę. Dodatkowo w tabeli wyników była ocena za coś, o czym wgl ze mną nie rozmawiali... Mam wrażenie, że niektórzy kandydaci są z góry skreśleni... Szansa dostania się do tej szkoły to jak szansa wygrania 6 w totka. Wszystko zależy od ludzi, którzy siedzą w komisji i którym moooooże się spodobasz.
Krzysiek
Witam! Szukam informacji o składzie komisji rekrutacyjnej w Łódzkiej Szkole Filmowej na wydziale reżyserii. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
17.02.2020
15.01.2020
nowa
Szukam osoby, która jest na kierunku - Film animowany i efekty specjalne, chciałabym dowiedzieć się paru kwestii o egzaminie.
Barbra
Witam, nasza kolezanka z pracy Aleksandra Kczaczmarek to.. wyjatkowo nie kulturalna osoba w pracy, na pewno nie powinna piastowac stanowiska w oswiacie..tylko psuje nam opinie , i szkole , pozdrawiany zespół SF..
12.01.2020
08.01.2020
Kamil
Co do zasad rekrutacji wysyłam link, wszystko dokładnie wyjaśnione ;) https://www.filmschool.lodz.pl/studia/stacjonarne/2
Maturzysta
Produkcja filmowa i telewizyjna. Jest jakiś egzamin wstępny jak wygląda rekrutacja ?
04.01.2020
30.09.2019
Hania
Skąd takie opinie? Od tych osób, które tak walczyły niedawno o miejsce na uczelni? O co chodzi? Jest aż tak źle?
Człek Poszukujący
+ czy naprawdę jest tak źle jak parę komentarzy temu xD?
21.05.2019
21.05.2019
Człek Poszukujący
ANIMACJA Ktoś wie jak wyglądają egzaminy? ile jest osób na 1 miejsce? Zdaję za miesiąc
marzenie maaam marzenie maaam
Witajcie ! Warto sie dostac do tej filmówki na wydział: film animowany i efekty specjalne? czy nie? jak to jest prawda to co pisza ze wykladowcy sa starsi i czas sie tam zatrzymał?
04.02.2019
18.09.2018
pytanko
gdzie znajdę info o kosztach? Czy można spotkać z jakimś warsztatem do zdania egzaminów, zdobyć info jak przygotować prace, czego się spodziewać, porozmawiać i utwierdzić się w przekonaniu, że dokonuje właściwego wyboru?
Animator
Pytanie czy ta uczelnia (obecnie!!!) jest dobra i czy warto sie próbować dostać na kierunek filmów animowanych i efektów specjalnych. Wiem ze samemu trzeba dużo pracować ale czy da sie tam zdobyć warsztat w tym kierunku. BO mam zamiar w przyszłym roku tam startować. ??????
19.02.2017
31.05.2016
Jolka
Ta szkoła to Gabinet Figur Woskowych. Dziekan operatorskiego 70 lat, reżyseria to samo, jedyny prof. na produkcji 95 lat! mastodonty komuny. Na świecie Taka szkoła opiera się na relacji Mistrz- uczeń. W Lodzi nie ma mistrzów! Marni wyrobnicy bez znaczących nagród i dorobku, nie znają języków, czas zatrzymał się tam w ubiegłym wieku ...
Płot czy podworko
"Za płotem" uczą prof. z Filmówki-poziom podobny.Wszystko zależy od Ciebie i od Twojej kreatywności.Mniej jest na pewno gadania akademickiego i "artystycznego chodzenia po podwórku". Raczej konkret i większa odpowiedzialność materialna.U prof .S. Szymańskiego( i innych) ,możesz się przygotować do robienia filmów.
15.04.2016
17.09.2013
lukier
ja studiuję za płotem na IV roku realizacji obrazu w WSSiP. też można, jesli sie komus noga powinie. dobrze uczą.
Michals
Jeśli chodzi o kierunek "film animowany i efekty specjalne" to lepiej sobie odpuścić, zwłaszcza, jeśli interesują przyszłego studenta animacje 3d. Kadra nie ma pojęcia o nowych technologiach i niczego w tym kierunku nie nauczy (wystarczy zobaczyć ich przedpotopowe animacje. Może tradycjonalistów to zachwyci, ale nie mnie) Zauważyłem, że dosyć dziwnie dobierają sobie studentów na egzaminach. Dziewczyna, która trzeci raz próbowała nie dostała się (a miała perfekcyjny warsztat i swój unikatowy styl), a banalne papierowe wycinanki, animacje w piasku, czy prace w stylu mangi/anime są jak najbardziej akceptowane. Jedynym plusem jest to, że można zyskać znajomości, ale czy warto zmarnować aż pięć lat? Punktacja na egzaminach również jest podejrzana. Aż dziw bierze, że akurat 6 osób (na 10 przyjętych) miało akurat 81 punktów. (81 jest wymagane, by się tam dostać). Zadziwiające, prawda? Będąc na egzaminach zaobserwowałem dziwną rzecz- ci naprawdę dobrzy odpadli, a dostali się naprawdę słabi.
02.09.2013
22.07.2013
???
Czy szkoła odsyła dokumenty jeśli się nie dostanę?
Why not
Też zamierzam składać papiery do Łódzkiej, chciałbym się do niej dostać, ale co będzie to będzie. Świetnie by było ;)
20.05.2013
07.05.2013
bony
Nauczanie - wykłady kursowe, seminaria i konsultacje indywidualne, ćwiczenia praktyczne. Ważne - nacisk na ćwiczenia warsztatowe. Egzamin magisterski składa się z pisemnej pracy magisterskiej oraz prezentacji ról w spektaklach dyplomowych. Pozytywne zaliczenie egzaminu magisterskiego skutkuje nadaniem absolwentowi tytułu magistra sztuki.
asdfghjkkl
Wspaniała szkoła! Cudowne, ciekawe zajęcia, z których można wynieść rzeczy, które można wykorzystać w swojej karierze filmowej. Obycie ze sceną, poprawna wymowa, zajęcia artystyczne. Moim zdaniem to najlepsze zajęcie na tej planecie :D
07.05.2013
02.05.2013
student
wiesz "szyc", łódzka filmówka to klasa sama w sobie i nic w Polsce się z nią nie równa, jednak osoby które tu się nie dostaną mogą próbować do WWSH w Warszawie, to bardzo dobra szkoła choć prowadzi raczej kierunki około filmowe, nawet produkują własny program telewizyjny - "czas na kulturę"
Paweł
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
29.04.2013
13.03.2013
...
masz rację, przypadki się zdarzają, że amatorzy, bez żadnego przygotowania trafiają od razu na duży ekran ale nie można powiedziec, że szkoła teatralna się nie przydaje. jednak Cie uczą tam pożytecznych rzeczy, mimiki twarzy, zachowania się w stresujących sytuacjach... taka szkoła otwiera drzwi do kariery
Twi
No naprawdę, fajny pomysł ze studiami aktorskimi. Tylko, że to jest taki niewdzięczny zawód - praca raz jest, raz jej nie ma... a prawda jest taka, że jest mnóstwo ludzi, którzy grają w filmach przez przypadek ;p po zupełnie innych studiach, dostają się na ekran. A inni po szkole filmowej nie mają pracy... Także różnie jest z tą branżą.
14.11.2012
27.08.2012
g-mailer
"Specjalność: reżyseria filmowa i telewizyjna (studia II stopnia, stacjonarne) EGZAMIN: 19 września 2012 r. " MASAKRA. to mnie czeka. Mimo że raz już udało mi się przejść egzaminy wstępne, to przecież nie za pierwszym podejściem... to jest taki stres że po prostu się nie da! Ale do Łodzi warto się postarać!
szyc
Podejście moje do tej uczelni jest takie: NIE PODDAWAĆ SIĘ! będę próbował pięć razy, osiem, dziesięć, aż stwierdzą że za stary jestem. Nie ma to znaczenia, bo moim celem jest się tu dostać. Może rozpocznę jakieś inne studia, ale tak czy siak łączę swoją przyszłość z łódzką filmówką!
18.08.2012
30.07.2012
pillow
Chcę pracować w biznesie filmowym, że tak to nazwę, ale nie chcę pisać scenariuszy, ani ich realizować. Stwierdziłam za to że nadam sie na operatora, bo mam calkiem dobre oko do filmowania. Nie spodziewałam się że jest w polsce kierunek sztuka operatorska i jestem pozytywnie zaskoczona! Właśnie tam się wybieram!
schiller
Fotografia to kierunek dla pasjonatów. Wiadomo że teraz pełno nastolatek biega z canonami i udaje ze robi sobie profesjonalne sesje zdjęciowe, ale dla wielu z nich to tylko chwilowa faza. ja mam półki przepełnione ksiazkami o fotografii, wiem o tym wiecej niz o czymkolwiek innym, a teraz dostalam sie na studia na takim kierunku. nie mogę się doczekać!!!
30.07.2012
09.07.2012
hubi
nie dostałem się tutaj a do Warszawy i Krakowa tak... móglby mi ktoś powiedzieć kto w ogóle dostaje się do łódzkiej filmówki? jestem naprawdę zawiedziony. cieszę się, że do tamtych dwóch sie dostałem, ale to Łódź była moim marzeniem i wiem że jestem dobry w tym co robię... Jakie oni tutaj mają kryteria? ;/
józio
UDAŁO mi się, za pierwszym razem, naprawdę nie wiem jakim cudem. naprawdę, od roku w każdej wolnej chwili się nad tym zastanawiam, ale tych wolnych chwil mam niewiele. jest ciężko, ale świetnie, najlepsza uczelnia w polsce jak dla mnie!!! wzbudza pasję każdego dnia
03.06.2012
23.05.2012
aktor
zawsze marzyłem o tym zawodzie i zazdroszczę wszystkim którzy dostali się do łódzkiej filmówki. ja próbowałem dwa razy, dwukrotnie mnie odrzucono. w tym roku podchodzę po raz trzeci i ostatni, jeśli nie wyjdzie to cóż, pozostaje mi filologia germańską, na którą dostałem się za pierwszym podejściem. może będę tłumaczył filmy, zbliżę się trochę do tego świata, hehe :D
bercik
chciałbym dostać się tu na aktorstwo, ale żeby przyjęli na uczelnię z taką renomą, to trzeba być naprawdę uzdolnionym. co możecie opowiedzieć o egzaminach wstępnych? nie chodzi mi o to, co trzeba przygotować, ale raczej o atmosferę, jak to wygląda 'od środka'. zupełnie nie wiem, czego oczekiwać, to trochę przerażające ;D
19.05.2012
08.05.2012
amelia
Pozazdrościc tym, którzy tu studiują. Ja próbowałam 2 razy i nic z tego ale cały czas mam nadzięję.
Poler
Chodzi opinia, że to najlepsza tego typu placówka w Polsce. Mam tylko dwóch znajomych, którzy się dostali, a startowało z 15 i to wielokrotnie. Miałem też przyjemność być na konferencji, gdzie był przedstawiciel PWSFTviT i naprawdę wykazywał się ogromną wiedzą i kompetencjami.
05.05.2012
22.01.2012
ullsof
wg opinii mojego kolegi trudno się dostać na tą uczelnię a później potrzeba dużo pracy żeby się utrzymać.
Fotis
Od lat pasjonuje mnie fotografia, będę próbowała w tym roku dostać się na ten kierunek. Wiem, ze warto. W końcu to uczelnia z renomą.
16.01.2012
29.05.2011
piotr
również próbowałam się dostać, z \"brak laku\" wybrałam inny kierunek ale do tej szkoły zamierzam zdawać po raz kolejny bo na prawdę warto
niedoszły aktor
Łódzka filmówka to świetny wybór :) tylko jest strasznie trudno się tam dostać, sam próbowałem kilka razy i trzeba naprawdę mieć do tego zapał i umiejętności. Chyba każdy z nas zna absolwentów PWSFTviT, ale wiecie, że np Cezary Pazura dostał się dopiero za drugim razem?
22.05.2011
21.05.2011
Adamooo
Zastanawiam się między tą uczelnia i Państwową Wyższa Szkołą Teatralną w Krakowie. Słyszałem dużo dobrych opinii o obu tych szkołach i dlatego mam dylemat, kto mógłby mi poradzić co wybrać?
  • Akademia Tarnowska
  • Uniwersytet Wrocławski
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Szkoła Główna Mikołaja Kopernika w Warszawie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Techniczno-Informatyczna w Naukach Stosowanych
  • Akademia Piotrkowska
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Politechnika Poznańska
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wydział Sztuki i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Rzeszowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Poznaniu
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Gdański
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Kaliski
  • Politechnika Śląska