UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (184)
Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi, UNS Łódź

Mateusz
Ukończyłem studia pierwszego stopnia na kierunku Pedagogika, spec. resocjalizacja. Chciałbym podjąć u Państwa studia drugiego stopnia na kierunku Pedagogika ze spec. resocjalizazja z socjoterapią. Jednak jest u Państwa na stronie informacja o przygotowaniu pedagogicznym. Czy sam dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia zezwala na podjęcie specjalności resocjalizacja z socjoterapią u Państwa? Czy potrzebne są jeszcze inne dokumenty?
13.10.2021
11.10.2021
PawelK
odpowiedź dla Kasia z dnia 09.10.2021
To pytanie dosyć otwarte. Rekrutacja jeszcze trwa. Po jej zamknięciu nastąpi ostateczny podział między grupy - tak aby miały mniej więcej równomiernie rozłożoną liczebność. W tej chwili rozkład liczebności grupy wynosi ok 20+. Pozdrawiam
Kasia
Czy wiadomo ile osób będzie w grupie na kierunki pedagogika wczesnoszkolna
09.10.2021
04.10.2021
PawelK
odpowiedź dla Zuzia z dnia 03.10.2021
@Zuzia Można tak powiedzieć - 5 zjazdów/semestr - wychodzi 1 w miesiącu. Konkretne daty pod adresem: https://www.uns.lodz.pl/strefa-studenta/organizacja-roku-akademickiego Pozdrawiam
PawelK
odpowiedź dla Iza z dnia 30.09.2021
@Iza Cały czas rekrutujemy. Niestety, jeszcze nie mogę Pani zapewnić, ze wystartuje. Dosłownie kilka zgłoszeń brakuje by zapadła decyzja o uruchomieniu tego trybu. Proszę o odrobinę cierpliwości. Pozdrawiam.
04.10.2021
03.10.2021
Zuzia
Dzień dobry w jakich odstępach są zjazdy na pedagogice wczesnoszkolnej (zaocznej) . Raz w miesiącu ?
Iza
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy zostanie utworzony kierunek psychologii w wariancie skróconym?
30.09.2021
27.09.2021
PawelK
odpowiedź dla Basia z dnia 25.09.2021
Dzień dobry. Na dzień dzisiejszy nie planujemy zajęć on-line, ale co będzie dalej ... to rozwój pandemii i decyzje MEN pokażą.
Basia
Czy studia podyplomowe z logopedii będą odbywały się on-line?
25.09.2021
02.09.2021
PawelK
odpowiedź dla Xxx z dnia 27.08.2021
Największej liczby chętnych spodziewamy się we wrześniu (wielu dopiero wtedy się broni), dlatego nie mówimy na razie nic o rokowaniach. Dopiero w drugiej połowie września będzie można cokolwiek ostatecznie zdecydować. Sądząc jednak po dotychczasowej rekrutacji należy być dobrej myśli. Pozdrawiam
Xxx
Dzień dobry. Jestem po złożeniu dokumentów na skrocony wariant Psychologii. Chciałbym się zorientować, ponieważ jest zaraz początek września, jakie są rokowania na utworzenie kierunku?
27.08.2021
23.08.2021
PawelK
odpowiedź dla Milcia z dnia 19.08.2021
Dzień dobry. Co do zjazdów (online czy stacjonarnie) - szykujemy się na oba scenariusze. Na chwilę obecną plan jest taki, że zjazdy będą normalne - czyli na uczelni. Lecz tak samo miało być w zeszłym roku - co będzie to się okaże dopiero we wrześniu. Jeżeli Ministerstwo nie zarządzi inaczej, to będziemy się spotykać na uczelni :) Parking na terenie uczelni jest. Z reguły wystarcza, ale dla pewności zawsze lepiej być chwilę wcześniej przed zajęciami. Stypendia wynosiły od 400 do 600 zł / m-c (zależy od grupy zakwalifikowania) Nie wiem co powiedzieć nt. "zdawalności" :/ Zacznę od sesji. Każdy przedmiot kończy się jakąś formą sprawdzenia wiedzy - z grubsza podzielić je można na dwa rodzaje: - przedmioty kończące się egzaminem w postaci testu na platformie egzaminacyjnej UNS - te są zdawane podczas ostatniego zjazdu w semestrze, w salach komputerowych na terenie uczelni (wg. ustalonego wcześniej harmonogramu), - przedmioty kończące się inną formą - pracami pisemnymi, prezentacjami na zajęciach, testami na platformie egzaminacyjnej (te 3 formy występują najczęściej) - te przedmioty zalicza się w trakcie trwania semestru - on-line z domu lub na zajęciach zjazdowych (prezentacje). W zależności od semestru jednej lub drugiej grupy jest więcej. Zjazdy zaliczeniowe mogą być wyczerpujące - szczególnie gdy podczas np. dwóch dni podchodzi się do kilku dużych testów. Dlatego ważne jest aby pracować systematycznie przez większość semestru i nie zostawiać całej nauki na ostatni tydzień przed zjazdem, bo wtedy robi się "trudno". Nie ma jednak co się bać i załamywać jak coś nie pójdzie, bo studenci mają "rozliczenie roczne" - zatem jak coś się "zawali" w sesji zimowej, to jest czas by to nadrobić do końca sesji letniej. Poza tym każdą ocenę niepozytywną można poprawić. Jak to się ma do "zdawalności" i "trudności"? Nadal nie wiem co powiedzieć - ci, co pracują systematycznie, przechodzą gładko przez każdą sesję, ci, co są z tym "na bakier", muszą się trochę pomęczyć. A ci, co nic nie robią, dostają szansę by to nadrobić - jeżeli z niej nie skorzystają, to z przykrością, ale musimy się z nimi pożegnać - na szczęście tych jest niewielu.
Milcia
Witam, Czy wiadomo już jak będzie wyglądał ten rok akademicki, czy będzie odbywał się online czy normalne zjazdy w uczelni ? Mam zamiar rozpocząć studia na 2 stopniu i chciałabym się również dowiedzieć jak wygląda sytuacja z parkingiem przy uczelni? A także dowiedzieć się ile wnosiło stypendium rektora w ubiegłym roku akademickim? Czy mogłabym uzyskać również informację o zdawalności na tej uczelni i jak wygląda sesja? Czy jest trudno? Pozdrawiam serdecznie.
19.08.2021
02.08.2021
PawelK
@BK Na podstawie wcześniej ukończonych studiów zaliczamy określona liczbę semestrów i student jest jakby "przenoszony" na wyższy semestr. Nie przepisujemy ocen, tylko zaliczamy mu nasze semestry studiów. Każdy przypadek oceniany jest indywidualnie w oparciu o dokumentacje ukończonych studiów. Co do lektoratu. Nie mamy aktualnie lektoratu j.niemieckiego - przepisanie zatem tej oceny nie jest możliwe. Pozdrawiam
PawelK
@Dorota Pomijając ostatnie 2 semestry (i być może jeszcze ten nadchodzący), w których całe kształcenie odbywało się zdalnie, to normalnie nasze studia niestacjonarne mają 4-5 zjazdów w semestrze (zależy od kierunku). Polskie prawo nie daje możliwości studiów w 100% on-line. Istnieje, oczywiście, możliwość studiowania w formie Indywidualnej Organizacji Studiów. Ta forma nie polega na tym, że dopuszcza nieobecność na zajęciach, ale na indywidualnym kontakcie studenta z każdym wykładowcą z osobna w celu ustalenia czy umożliwi (i jak) zaliczenie przedmiotu nawet przy nieregularnej frekwencji na zajęciach. Zapewne są przedmioty, na których frekwencję zaliczyć można dodatkową pracą pisemną lub spotkaniem on-line z wykładowcą (np. poprzez uczelnianego MS Teams), ale mogą być też i takie, na których wykładowca i tak będzie chciał się spotkać "fizycznie" ze studentem. To wszystko zależy od kierunku, specjalności i przedmiotu ... no i oczywiście od jakości kontaktu studenta z IOS-em z wykładowcami. IOS jest bardzo ostrożnie przyznawany studentom (tym, którzy potrafią uzasadnić powód wyboru tej formy studiów), bo większość odpowiedzialności za przebieg studiów spoczywa na studencie - a nie każdy potrafi sobie z tym dać radę. Osobiście proponuję zacząć normalnie - studiami niestacjonarnymi i zobaczyć czy jednak nie uda się pogodzić pracy i domu ze studiami (mamy wielu studentów, którzy nawet mieszkają i pracują za granicą i jakoś godzą to wszystko z kilkoma weekendowymi zjazdami), i dopiero wtedy podjąć decyzję o IOS-ie. Studenci niestacjonarni mają rozliczenie roczne, nie semestralne - zatem nawet gdy nie zaliczy Pani czegoś w sesji zimowej, to do końca września może to nadrobić - zawsze jest czas by zaliczyć wszystko, albo ostatecznie wystąpić o IOS. Pozdrawiam
02.08.2021
30.07.2021
BK
Czy na psychologii z wersji skróconej istnieje możliwość przepisania oceny z wcześniej ukończonych studiów? Dokładnie chodzi o j. niemiecki lub czy jest lektorat z j. niemieckiego? Pytam, ponieważ nie na każdej uczelni jest taka opcja.
Dorota
Witam. Mieszkam w Poznaniu. Zastanawiam się nad studiami w UNS. Niestety z powodu pracy również w weekendy, nie będę mogła uczestniczyć w zjazdach. Czy jest to w ogóle możliwe? Jakiś indywidualny tok? Czy raczej nie mam co składać dokumentów, bo jest to niemożliwe? Z góry dziękuję za odpowiedź
21.07.2021
21.06.2021
PawelK
odpowiedź dla Werka z dnia 17.06.2021
@Wierka Wariant skrócony faktycznie jest dla osób. które maja już jakiś dyplom studiów wyższych.
Werka
Psychologia w Łodzi - gdzie? które szkoły według Was najlepsze przy założeniu, że szukam prywatnych? Jak oceniacie UNS? Ten wariant skrócony to raczej nie dla tegorocznych maturzystów, prawda? tylko dla osób już po licencjacie?
17.06.2021
23.04.2021
PawelK
odpowiedź dla Kasia z dnia 18.04.2021
Dzień dobry. Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. Odpowiedź na Pani pytanie jest możliwa tylko i wyłącznie po analizie przesłanych przez Panią dokumentów (wykaz przedmiotów wraz z pkt ECTS, karty ocen itp). Tylko tak można ocenić jaka część materiału została przez Panią zrealizowana i o którym semestrze na nowym kierunku mówimy. Proszę się skontaktować mailowo z Rektoratem UNS i przesłać w/w dokumenty. Pozdrawiam
Kasia
Dzień dobry, chciałabym przenieść się z innej uczelni na UNS. Studiuję pedagogikę, od października zaczynam 3 rok. Chciałbym przenieść się na pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną. Czy przenosząc się muszę zacząć od 1 roku? Czy uda się i będę na 3 roku? Jestem w stanie nadrobić ewentualne różnice programowe. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
18.04.2021
29.03.2021
PawelK
odpowiedź dla abc z dnia 27.03.2021
Nigdy nie mieliśmy filii w Świdnicy, ale mamy tam firmę partnerską, która od kilku już współpracuje z uczelnią w obszarze studiów podyplomowych. To Firma szkoleniowo-doradcza Anna Szywała - https://www.annaszywala.pl/studia_podyplomowe_wspolrealizowane_z_uczelniami_wyzszymi
abc
czy w Świdnicy jest filia jeszcze?
27.03.2021
10.03.2021
PawelK
odpowiedź dla Gosia z dnia 09.03.2021
Angielski. Nigdy nie zebrała się grupa by uruchomić inny.
Gosia
Jakie lektoraty są do wyboru na bezpieczeństwie?
09.03.2021
12.01.2021
PawelK
odpowiedź dla Karola2222 z dnia 11.01.2021
To przykro mi bardzo.
Karola2222
Tak, chodzi o przeniesienie. Studia I stopnia, ale niestety dostałam meila, że jednak nie ma otwartej tej specjalności.
11.01.2021
07.01.2021
PawelK
odpowiedź dla Karola2222 z dnia 03.01.2021
To trochę zbyt ogólnikowe pytanie. Chodzi o studia I czy II stopnia? Na obu mamy tą specjalność. I dlaczego IV semestr? Chciałaby się Pani / chciałby się Pan przenieść z innej uczelni? Zapraszam do bezpośredniego kontaktu rektorat@uns.lodz.pl.
Karola2222
Dzień dobry, Czy otwarty jest w tym roku IV semestr na kierunku edukacja zdrowotna?
03.01.2021
11.12.2020
PawelK
odpowiedź dla Lidka z dnia 10.12.2020
Niestety nie. To studia kwalifikacyjne - czyli nadające określone kwalifikacje, które są bardzo precyzyjnie opisane w przepisach (rozporządzenia i Krajowe Ramy Kwalifikacyjne). Z nich wynika ten wymóg formalny. Pozdrawiam
Lidka
Specjalność doradztwo zawodowe... na studiach drugiego stopnia przewidziane jest - jak wynika z opisu na www - dla osób po specjalnościach nauczycielskich. Czy to jest wymóg absolutny, nie mając ukończonych takich studiów nie mogę wybrać tej specjalności?
10.12.2020
03.11.2020
PawelK
odpowiedź dla Ada z dnia 30.10.2020
Co roku jest. Zakładam, że i tym razem władze uczelni zdecydują się na rekrutację śródsemestralną na studia magisterskie. W styczniu będzie wiadomo.
Ada
czy na pedagogikę będzie nabór na semestr letni? mam na myśli studia mgr (drugiego stopnia).
30.10.2020
12.10.2020
PawelK
odpowiedź dla Beti z dnia 12.10.2020
Dzień dobry. Temat praktyk jest faktycznie, w obecnej sytuacji, tematem który wymaga odrębnych wyjaśnień. I to wcale nie mało wyjaśnień. Postaram się to nieco skrócić. Praktyki są elementem programu studiów i jako takie muszą zostać zrealizowane w przewidywanej liczbie godzin na poszczególnych semestrach. Z tym, że (ze względu na utrudnienia wywołane pandemią i trudności w znalezieniu miejsca odbywania praktyk) oferujemy studentom kilka możliwości. Po pierwsze, na równi z godzinami praktyk w postaci fizycznego uczestniczenia w pracy danej instytucji/placówki traktujemy godziny praktyk zrealizowane on-line (w pracach przygotowujących zajęcia zdalne, prowadzenie lekcji on-line itp) - zatem studenci, którzy znajdą miejsce odbywania praktyk, w których mogą uczestniczyć w pracy zdalnej tej placówki, realizują godziny praktyk w sposób normalny (no powiedzmy, prawie normalny). Po drugie studenci, którzy nie chcą lub nie mogą odbyć praktyk w ten sposób, mogą złożyć wniosek o odroczenie konieczności odbywania praktyk i zaliczyć te praktyki później, gdy sytuacja się ustabilizuje - taki jakby "warunek" z praktyk. No i po trzecie, uczelnia współpracuje z wieloma placówkami, które można studentowi zaoferować jako miejsce odbywania praktyk (on-line lub tradycyjnych). Mam nadzieję, że udało mi się to wyjaśnić.
Beti
Czy w tym semestrze ( przy panującej pandemii ) również będzie trzeba odbyć wymaganą ilość praktyk studenckich?
12.10.2020
21.09.2020
PawelK
odpowiedź dla Ela z dnia 20.09.2020
Obawiam się, że może to być bardzo trudne. Trzeba spełniać kilka warunków. Pierwszym warunkiem przyjęcia na studia II stopnia jest posiadanie dyplomu studiów I stopnia. Jeżeli student, chcący się przenieść, taki dyplom posiada, to można go przyjąć na studia magisterskie. W zależności od specjalności, na którą chciałby się przenieść znaczenie jaki kierunek skończył na licencjacie (niektóre specjalności wymagają ukończenia pedagogiki I st). Jeżeli oba warunki są spełnione, to powstaje kwestia różnic programowych, które trzeba zaliczyć w określonym czasie. Decyzję w sprawie przenosin indywidualnie podejmuje Pani Prorektor po analizie dokumentów. Bez poznania konkretnej sytuacji kandydata trudno jednoznacznie określić, czy takie przenosiny są możliwe.
Ela
Czy wchodzi w grę przeniesienia po trzecim roku z 5-letnich studiów na pedagogice przedszkolnej i wczesnoszkolnej na wybraną specjalność drugiego stopnia???
20.09.2020
15.09.2020
PawelK
odpowiedź dla Agata z dnia 14.09.2020
Ze względu na chwilową przerwę w pracy Pani Rektor (i brak jej podpisu) uczelnia nie opublikowała jeszcze zarządzenia w sprawie formy kształcenia w semestrze zimowym. Jednak decyzja już została podjęta. W nadchodzącym semestrze kontynuujemy kształcenie wyłącznie on-line. Nadal wykorzystywana będzie w stopniu rozszerzonym platforma e-learningowa UNS, zaś zajęcia nie będą odbywały się na uczelni, tylko (zgodnie z planem) poprzez aplikację Teams firmy Microsoft. Każdy student będzie miał dostęp do pełnego pakietu Office 365 (w tym do MS Teams) i zgodnie z rozkładem/planem zajęć łączył na spotkania on-line z wykładowcą. Taki jest plan na najbliższy semestr. Co będzie dalej? Czas pokaże. Zakładamy, że w semestrze letnim wrócimy już do zjazdów na uczelni.
Agata
Wie ktoś już jak będzie wyglądało kształcenie w tym roku akademickim? Bardzo mi na tym zależy, bo nie wiem czy składać papiery. I do kiedy trwa rekrutacja?
14.09.2020
04.09.2020
PawelK
odpowiedź dla Agata z dnia 03.09.2020
Najlepiej przesłać pocztą przed rozpoczęciem roku akademickiego. Jeżeli jednak jest z jakiś powodów niemożliwe, to proszę je zeskanować i przesłać mailem na rektorat@uns.lodz.pl wraz z informacją, że oryginały zostaną dostarczone później. Pozdrawiam.
Agata
A czy dokumenty trzeba dostarczyć osobiście lub pocztą przed rozpoczęciem studiów czy można je przekazać osobiście np podczas pierwszego zjazdu?
03.09.2020
28.08.2020
PawelK
odpowiedź dla Agata z dnia 27.08.2020
Proszę dać nam jeszcze chwilę. Za tydzień organizujemy w tej sprawie konsultacje z wykładowcami i samorządem studenckim. Pani Rektor chce poznać ich opinię w tej sprawie. Dopiero po tym, prawdopodobnie ok 7-8 września pojawi się zarządzenie władz uczelni, w którym wyjaśnione będą zasady kształcenia w najbliższym semestrze. Wszyscy też czekamy na ten dokument (administracja, kadra, studenci), ale nie dało się tego spotkania zrobić wcześniej - a kto wie, może nawet to jest za wczesne ... No, w każdym bądź razie czekamy. Jeszcze chwilę.
Agata
Czy wiadomo już jak będzie wyglądało nauczanie od semestru zimowego 2020/21? Na uczelni PUW (w Łodzi) podali komunikat, że rektorat zadecydował, że bedzie wszystko na platformie wraz z ćwiczeniami/projektami itp... Czy wiadomo coś jeśli chodzi o UNS? Rektorat podjął jakąś decyzję? Jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedź
27.08.2020
11.08.2020
PawelK
odpowiedź dla Angelika z dnia 09.08.2020
Miło mi, że wybrała Pani nas. Przeniesienie nie jest takie trudne. Proszę na adres rektoratu (rektorat@uns.lodz) napisać, że chce się Pani przenieść z SAN-u na drugi rok Pedagogiki. Proszę do tego maila dołączyć zdjęcia/skan/plik ze swoimi kartami ocen zaliczającymi oba semestry I-go roku (będzie to potrzebne do wyznaczenia ewentualnych różnic programowych). Rektorat powinien się z Panią skontaktować i przesłać wzór podania o przeniesienie, kwestionariusz osobowy i umowę. Gdy dostaniemy je z powrotem, to resztę załatwiają już uczelnie między sobą. Pani musi jedynie pamiętać, żeby rozliczyć się ze swoich zobowiązań z SAN-em (opłacić zaległe czesne, oddać książki do biblioteki itp), no i rozwiązać z nimi umowę. Na odpowiedź Rektoratu przyjdzie Pani chwilę zaczekać, bo akurat tak się złożyło, że osoba za to odpowiedzialna jest na urlopie, ale już w przyszłym tygodniu uda się pchnąć temat dalej.
Angelika
Witam, ja bym bardzo prosiła o pomoc/radę, jak to wyglada z przeniesieniem z jednej uczelni na drugą. Jestem studentką pedagogiki w Społecznej Akademii Nauk i od października zaczynam drugi rok. Bardzo bym chciała jednak przenieść się na UNS, tylko nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Zaznaczam również, że chciałabym wciąż kontynuować studiowanie pedagogiki. Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie po kolei kroków, czy może jest jakiś wniosek/podanie do wysłania? Jak to wyglada? Z gory dziękuje
09.08.2020
06.08.2020
PawelK
odpowiedź dla Maksio z dnia 05.08.2020
Póki co Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nie przedstawiło żadnych wytycznych, jak ma wyglądać nauka po 30.09.2020. Sami tego nie wiemy. Medialne wypowiedzi sugerują pełne przywrócenie zajęć, ale to nie są oficjalne wypowiedzi. Musimy zatem zaczekać, co zrobi Minister - czy utrzyma zawieszenie zajęć, czy też zostanie ono zniesione. Jeżeli tylko będzie to możliwe (i będzie to bezpieczne dla studentów) będziemy chcieli przywrócić zjazdy. Są one ważnym elementem kształcenia.
PawelK
odpowiedź dla Iza z dnia 31.07.2020
U nas studenci studiów I stopnia wybierają specjalność pod koniec pierwszego roku (w trakcie trwania drugiego semestru). Gwarancji, że otworzy się konkretna specjalność nie można udzielić - to decyzja studentów - mogą jej zwyczajnie nie wybrać, ale ... No właśnie, ale. Przy takim pytaniu zawsze powtarzam, że jeżeli są osoby, którym bardzo zależy na konkretnej specjalności, to powinny na jej rzecz lobbować już pod koniec pierwszego semestru (i to nie tylko w swojej grupie, ale też w innych - np. poprzez Fb, czy platformę e-learningową). Wielu studentów, rozpoczynając studia, nie ma de facto sprecyzowanych planów co do wyboru specjalności (patrząc na to, jak wielu z nich zmienia decyzję w stosunku do deklaracji podczas rekrutacji). Z pewnością znajdą się tacy, którzy posłuchają racjonalnych argumentów przemawiających na korzyść konkretnej specjalności. Wystarczy zebrać ok 10 osób, a uczelnia otworzy specjalność.
06.08.2020
05.08.2020
Maksio
Dzień dobry.Czy wiadomo już czy zajęcia w tym roku będą odbywać się wyłącznie online czy też ze zjazdami? Bo na każdej uczelni wygląda to inaczej..
Iza
Zaciekawiła mnie specjalność doradztwo edukacyjno-zawodowe. Kiedy jest podział na specjalności i czy jest gwarancja, że akurat ta zostanie uruchomiona?
31.07.2020
14.07.2020
PawelK
odpowiedź dla Kandydatka z dnia 14.07.2020
Dzień dobry. Mam wrażenie, ze pisze Pani o dwóch rożnych kwestiach - o rekrutacji i o późniejszym studiowaniu. W trakcie studiów WSZYSCY studenci maja dostęp do Wirtualnej Uczelni (niezależnie na jakim są kierunku, trybie czy poziomie studiów). A rekrutacja - cóż, w wersji tzw "on-line" oznacza założenie konta na Wirtualnej Uczelni i przejście kilku okienek z podawaniem danych, by na końcu otrzymać plik z umową i kwestionariuszem, do wydrukowania, podpisania i przysłania do uczelni. Wersja "tradycyjna" oznacza, że pobiera Pani te druki ze strony, drukuje, podpisuje i wysyła do uczelni - najpierw skany/zdjęcia na adres mailowy, a następnie poczta oryginały. Konto na Wirtualnej Uczelni wtedy zakłada Pani Rektorat i przesyła mailem dane dostępowe. Rożnicy zatem nie ma wielkiej, a efekt jest ten sam. Osobiście proponuje wariant "tradycyjny" - rekrutacja on-line wydaje się wyglądać prościej, ale samo wypełnianie tabelek z danymi może zająć dużo czasu. Pozdrawiam
Kandydatka
Dzień dobry. Chciałam złożyć papiery na kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne. Tylko zastanawiam się jaką formę rekrutacji wybrać. Tradycyjną czy online. Domyślam się, że to pewnie jest bez różnicy.. ale zastanawiam się czy wybierając opcję rekrutacji online, będę miała dostęp do Wirtualnego Dziekanatu? Czy może dobrą opcją będzie rekrutacja i wypełnienie dokumentów online i przesłanie tylko do Uczelni zdjęć? Sama już nie wiem... Doradzi ktoś z starszych roczników?
14.07.2020
06.07.2020
PawelK
odpowiedź dla just z dnia 03.07.2020
Dzień dobry. Nie ma obowiązku, aby za którykolwiek rok studiów trzeba było całość wpłacać "z góry". Umowa jasno określa wysokość czesnego miesięcznego i terminów jego płatności. Oczywiście, jeżeli student ma ochotę zapłacić od razu za cały semestr, czy rok studiów, to może to zrobić. Niektórzy wybierają ten wariant - szczególnie, gdy ich studia finansuje np. jakaś instytucja. Ale obowiązku takiego nie ma. Co do terminu złożenia dokumentów? Zawsze lepiej nie czekać ze złożeniem dokumentów na ostatnią chwilę (czyli np. na koniec września) bo może się okazać, że zdążymy już zamknąć rekrutację (tak niekiedy bywało). Jednak jeśli chodzi o lipiec, czy sierpień, to w tym przypadku nie ma to znaczenia, w którym z tych miesięcy dostarczy się dokumenty zgłoszeniowe. Pozdrawiam
just
A czy za pierwszy rok studiów trzeba zapłacić "z góry"? I czy ma znaczenie czy złożę papiery w lipcu czy sierpniu?
03.07.2020
30.06.2020
PawelK
odpowiedź dla just z dnia 29.06.2020
Dzień dobry. Zjazdy są 4 w semestrze (3 zjazdy dydaktyczne + 1 zjazd zaliczeniowy). Specjalność studenci wybierają w trakcie pierwszego roku. Zajęcia specjalnościowe są od drugiego roku. Nie dysponuję lista przedmiotów z podziałem na lata studiów (jedynie zbiorczą). W tej sprawie proszę pisać na adres rektorat@uns.lodz.pl.
just
Dzień dobry interesują mnie studia na bezpieczeństwo wewnętrzne I stopień licencjat - online . Mam kilka pytań ile jest zjazdów w semestrze i jakie są przedmioty na I roku i czy od razu wybiera się specjalizację ? Justyna
29.06.2020
29.06.2020
PawelK
odpowiedź dla Jagoda z dnia 29.06.2020
Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale nie ma takiej możliwości aby ktoś u nas nie zdał jakiegoś zaliczenia/egzaminu z powodu crashu serwera. Od tego są logi i zawsze można wszystko sprawdzić. Po za tym, to jest oczywiste, że trzeba się liczyć również z tym, że przerwa w dostępie do sieci może zdarzyć się tak samo uczelni, jak i studentowi i wcale nikt nie musi tu ponosić winy. Czasem tak bywa. Nie wyobrażam sobie sytuacji aby nie dać możliwości studentowi do ponownego podejścia czy powtórzenia zaliczenia. Robimy studia z wykorzystaniem platform i komunikacji on-line już od lat. Zdajemy sobie sprawę, ze różne sytuacje się zdarzają. Odrobina dobrej woli wystarcza, by wszystko zrealizować tak, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony. A ile jest studentów? Łącznie kilkuset. Jesteśmy kameralną uczelnią i staramy się aby nie było więcej niż 2-3 grupy na roku z kierunku, by potem, podczas zjazdów (tak, mimo że kształcimy w dużym stopniu on-line, to zjazdy też są) uniknąć niekomfortowego tłoku na korytarzach, parkingu czy podczas ćwiczeń.
Jagoda
Dzień dobry. Czy trudno się dostać na tą uczelnie? Ile mniej więcej jest studentów na poszczególnych kierunkach? Słyszałam od koleżanek z innej uczelni w Łodzi że egzaminy które miały odbyć się online, nie odbyły się bo serwer padł. Czy na tej uczelni też dochodzi do takich sytuacji? Boję się trochę zaryzykowania i rozpoczęcia studiów online.. Żeby z winy platformy później nie zaliczyć..
29.06.2020
26.06.2020
PawelK
odpowiedź dla Marta z dnia 26.06.2020
Jeżeli chce Pani rozpocząć od początku jednolite studia magisterskie (tak samo jak licencjackie), to nie ma znaczenia fakt, że już jakieś studia Pani skończyła. Pani dotychczasowe wykształcenie miałoby znaczenie jedynie przy wyborze 2-letnich uzupełniających studiach magisterskich. Tyle, że pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna jest obecnie realizowana jedynie jako 5-letnie jednolite studia magisterskie. Są nieliczne uczelnie w Polsce, które oferują (my nie) ten kierunek na 2-letnich studiach magisterskich, ale tylko absolwentom studiów I-stopnia kierunku Edukacja Przedszkolna i Wczesnoszkolna (nazwa może się nieco różnić w zależności od uczelni. Ubiegając ewentualne następne pytanie - Pani dotychczasowe wykształcenie nie daje możliwości zrekrutowania się na inny, niż pierwszy, rok studiów jednolitych magisterskich z Pedagogiki Przedszkolnej i wczesnoszkolnej. Nie może się Pani ubiegać o przyjęcie na 3 czy 3 rok studiów. Tu też tylko mogą to zrobić jedynie absolwenci Pedagogiki, po specjalności Edukacja Przedszkolna i Wczesnoszkolna. Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać.
PawelK
odpowiedź dla Ania z dnia 25.06.2020
Oczywiście. To studia jednolite magisterskie. Jedynym wymogiem jest zdany egzamin maturalny. A ten warunek, skoro była Pani na innych studiach, jest spełniony. Jednocześnie fakt ukończenia innych studiów nie ogranicza Pani, w żaden sposób, drogi do podjęcia innego kształcenia wyższego. Pozdrawiam
26.06.2020
26.06.2020
Marta
Wiem, ze wprowadzono studia jednolite, ale czy osoby po innych kierunkach mogą studiować jeszcze na studiach magisterskich na kierunku pedagigika wczesnoszkolna i przedszkolna? Ja jestem po studiach na kierunku pedagogika społeczno - opiekuńcza z pedagogiką szkolną.
Ania
Witam Czy jeśli skończyłam studia licencjackie na kierunku pedagogika wczesnoszkolna z pedagogiką szkolną oraz studia magisterskie na kierunku pedagogika, specjalność doradztwo zawodowe i edukacyjne to mogę rozpocząć u Państwa na uczelni studia magisterskie na kierunku pedagogika wczesnoszkplna i przedszkolna?
25.06.2020
09.06.2020
PawelK
odpowiedź dla Kandydatka z dnia 08.06.2020
Wolelibyśmy tego uniknąć (można zrobić zdjęcia dokumentów i przesłać mailem - rektorat@uns.lodz.pl) , ale jeżeli nie ma innej możliwości, to można nas odwiedzić. Rektorat pracuje codziennie Pn-Pt, od 8.00 do 15.00. Trzeba jeszcze pamiętać, że w tym tygodniu, ze względu na święto, uczelnia będzie zamknięta od czwartku (11.06) do niedzieli (14.06). Pozdrawiam.
Kandydatka
Czy pomimo epidemii istnieje możliwość by dostarczyć dokumenty do uczelni osobiście?
08.06.2020
05.06.2020
PawelK
odpowiedź dla kandydatka z dnia 04.06.2020
Studenci wybierają specjalność w trakcie pierwszego roku.
kandydatka
Czy specjalności na pedagogice licencjackiej wybiera się od razu, czy później, w toku studiów?
04.06.2020
26.05.2020
PawelK
odpowiedź dla Mell z dnia 25.05.2020
Tu nie ma ani prostej, ani szybkiej odpowiedzi. Co do zasady obecność na zjazdach jest obowiązkowa, a lista obecności sprawdzana co zajęcia. Studenci to jednak osoby dorosłe, nie uczniowie w szkole, i mogą ich spotkać różne sytuacje losowe (konieczność zostania w pracy, awaria w domu, choroba dziecka itp). Dlatego uczelnia nie wyciąga konsekwencji ze sporadycznych absencji. Jednak tu nie o uczelnię chodzi, a o wykładowców. Każdy z nich ma prawo, jako składnik oceny końcowej z przedmiotu, brać pod uwagę obecność na zajęciach. Mając taką osobę, jako prowadzącego, wypadałoby skontaktować z nim/nią i dowiedzieć się co można zrobić aby brak obecności nie zaważył na ocenie końcowej (może jakaś dodatkowa praca/zadanie lub obecność na konsultacjach podczas zjazdu itp). Trzeba mieć tu na uwadze również fakt, że niektóre zajęcia muszą się odbywać poprzez bezpośredni kontakt (osobisty lub zdalny) studenta z wykładowcą i nie ma innego sposobu by właściwie przekazać wiedzę (np. Emisja głosu). W przypadku spodziewanego notorycznego braku udziału w zajęciach, sugerujemy Indywidualną Organizację Studiów - wtedy obowiązek uczestnictwa w zajęciach jest trochę inaczej rozumiany (ale to temat na osobną wypowiedź) i nieco inne kryteria obowiązują przy uzyskiwaniu oceny końcowej z przedmiotów. Reasumując - brak obecności na zjeździe (jeżeli nie jest to notoryczna absencja) nie niesie za sobą przykrych skutków ze strony uczelni, ale może mieć swoje konsekwencje przy uzyskaniu zaliczeń z wybranych przedmiotów (zalecany kontakt z wykładowcą).
Mell
Witam. Mam ważne dla mnie pytanie. Czy jeśli nie będzie mnie na jednym zjedzie bądź dwóch to już będę miała nie zaliczony semestr? Czy w takim przypadku trzeba odrabiać dany zjazd??
25.05.2020
04.05.2020
PawelK
Nie licząc absolwentów studiów podyplomowych (których jest kilkuset), to absolwentów Uczelni Nauk Społecznych (studiów I i II stopnia) jest nieco ponad trzystu. Ta liczba, za dwa miesiące, wzrośnie o kolejnych kilkudziesięciu absolwentów. W ramach Uczelni Nauk społecznych prowadzimy studia od 2014. Na początku tylko na licencjacie, na kierunku Bezpieczeństwo Wewnętrzne, Chwilę później również na Pedagogice I i II stopnia. Obecnie kształcimy również na dwóch kierunkach jednolitych studiów magisterskich (Pedagogika Specjalna i Pedagogika Przedszkolna i Wczesnoszkolna). A za chwilę zaproponujemy kolejne kierunki. Staramy się jednak by zachować tą specyfikę, która jest według nas, naszym największym atutem. Mimo dużej liczby wykładowców (tak musi być, jeżeli mają to być specjaliści i praktycy w swojej dziedzinie - to osoby czynne zawodowo, które nie mogą całkowicie się poświecić pracy na uczelni - co za tym idzie musi być ich więcej), jesteśmy kameralną uczelnią, w której żaden student nie jest traktowany bezosobowo. Znamy (prowadzący zajęcia i pracownicy administracyjni) naszych studentów, rozpoznajemy ich na korytarzach, pamiętamy ich prace zaliczeniowe i podania, które złożyli. Każdy jest traktowany indywidualnie. Tak, jak to powinno wyglądać na etapie kształcenia akademickiego. Być może niektórym trzystu absolwentów, na 5 lat realizacji kształcenia wyższego (w tym trzech lat, w których odbywały się obrony) wyda się za małą lub za dużą liczbą. To już pozostawiam samodzielnej ocenie. Dla nas to trzysta wspaniałych osób, których mieliśmy zaszczyt kształcić i co do wykształcenia których jesteśmy pewni, że będą nas godnie reprezentować w pracy i życiu społecznym.
Nina
A mogę zapytać ile mniej więcej osób skończyło i obroniło pracę licencjacką bądź magisterską na Państwa uczelni? Ilu absolwentów Liczy UNS?
29.04.2020
29.04.2020
PawelK
Oczywiście, chodzi o 4-5 zjazdów semestrze.
PawelK
odpowiedź dla Nina z dnia 28.04.2020
Dzień dobry. Nie jestem studentem, ale postaram się pomóc. Studia w trybie e-learningowym polegają na tym, że ma Pani tylko 4-5 zjazdów na uczelni (nie wiem o jaki stopień chodzi i czy o studia jednolite, dlatego nie wiem czy 4, czy5), pomiędzy nimi kształcenie odbywa się poprzez platformę e-learningową. Każdy przedmiot ma tam swój kurs, na którym wykładowcy zamieszczają materiały teoretyczne, quizy i zadania do wykonania. Poza tym spora grupa wykładowców (obecnie nawet bardziej - ze względu na covid), wykorzystuje fora przedmiotowe lub czat do stałej komunikacji ze studentami - do realizacji zajęć on-line (zamiast tych na zjazdach), realizacji zadań, które wymagają bezpośredniego kontaktu ze studentem, czy do przygotowania przed zjazdem lub przekazania zadania do zrobienia na zajazd. To, tak w skrócie. Co do drugiego pytania: - na studiach licencjackich - na koniec zdaje się tzw. "test wiedzy" (test przekrojowy z całych studiów), piszę się pracę i ją broni przed komisją, - na studiach magisterskich - pisze się pracę magisterską i ją broni przed komisją - na studiach podyplomowych - faktycznie, tu czasem występuje forma "portfolio" - ale nie są to dotychczas napisane prace, tylko konspekty zajęć, projekty edukacyjne itp (to zależy od kierunku) i też kończy się obroną. Obrona, to najczęściej odpowiedź na 3 pytania komisji - mogą dotyczyć pracy, wiedzy z danej specjalności/kierunku lub być tzw. "case study" (czyli podaniem rozwiązania danej sytuacji problemowej). W razie pytań służę pomocą rekrutacja@uns.lodz.pl
29.04.2020
28.04.2020
Nina
Czy jest tu ktoś, kto mógłby mi przybliżyć studiowanie w rybie e-learningowym? Jestem zainteresowana pedagogiką. Czy to prawda, że przy obronie pokazuje się portfolio swoich prac pisemnych? Jak to wygląda?
PawelK
odpowiedź dla Łukasz z dnia 14.04.2020
Dzień dobry. Hmmm, chyba nie mamy tego typu regulacji. Zresztą studiowałem na kilku uczelniach i nigdy nie spotkałem się by były ustalane terminy dla wykładowcy, w których musi wystawić ocenę z prac cząstkowych, w trakcie semestru. Tego się raczej nie praktykuje na studiach wyższych (to rozwiązania praktykowane na niższych szczeblach edukacji). Powinien to zrobić do najpóźniej do końca semestru, ale nie musi. MUSI jedynie wystawić ocenę końcową z przedmiotu. Do tego ocen cząstkowych wcale nie musi być.
15.04.2020
14.04.2020
Łukasz
Dzień dobry. Studiuje u Państwa na kierunku ,,bibliotekoznawstwo". Chciałbym zapytać ile czasu mają prowadzący zajęcia na ocenę przesłanych im zadań? Pozdrawiam.
PawelK
odpowiedź dla Maturzystka z dnia 10.04.2020
Na chwilę obecną mamy taka sytuacje, że porozumiewamy się skanami. I tak można postępować prawie do samego końca procesu rekrutacji. Na koniec trzeba będzie jednak oryginały niektórych dokumentów (kwestionariusz osobowy, umowa, zdjęcia) do nas przesłać lub przywieźć (to są dokumenty z podpisem kandydata, dlatego potrzebujemy mieć oryginały). Inne, jak oryginał świadectwa lub oryginał dyplomu I stopnia wystarczy przywieźć do nas "do wglądu" np. na pierwszy zjazd (wiadomo, po likwidacji ograniczeń pandemicznych), do procesu rekrutacji wystarczy ich kserokopia. Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie (uns.lodz.pl) w zakładce "dla kandydata"/"rekrutacja tradycyjna". Pozdrawiam
10.04.2020
10.04.2020
Maturzystka
Dobrze, dziękuję A czy przy rekrutacji online będę musiała dostarczyć świadectwo, zdjęcia i wiele innych rzeczy na podstawie skanu? Czy może być to zrobione za pomocą zdjęć? Bo nie wiem jak wygląda sprawa związana z tym
PawelK
odpowiedź dla Maturzystka z dnia 07.04.2020
Dzień dobry. To zależy :) Studentom I roku studiów przysługują następujące stypendia: - stypendium socjalne (ze wzgl. na sytuację materialną) - stypendium specjalne (ze wzgl. na niepełnosprawność) - zapomogi losowe (ze wzgl. na sytuacje losowe) O Stypendium Rektora mogą się ubiegać studenci I roku studiów, jeżeli spełniają jeden z poniższych warunków (patrz par. 9 poz 3 - Regulaminu pomocy materialnej UNS): - jest laureatem olimpiady międzynarodowej albo laureatem lub finalistą olimpiady stopnia centralnego, - medalistą współzawodnictwa sportowego o tytuł Mistrza Polski (co najmniej). Zatem o tym, czy może się Pani ubiegać o Stypendium Rektora dla najlepszych studentów nie decyduje średnia świadectwa maturalnego, tylko tzw. "inne osiągnięcia". Czy Pani spełnia, któryś z tych wymogów - nie wiem, bo o tym Pani nie pisała. W razie pytań służę pomocą. Najlepiej pisać na rekrutacja@uns.lodz.pl - jest wtedy możliwość zamieszczenia linków lub plików. Pozdrawiam
08.04.2020
07.04.2020
Maturzystka
Dzień dobry. Czy jeśli jestem maturzystką tego roku i będę miała świadectwo z paskiem czyli średnia powyżej 4.75 to przychodząc do Państwa na uczelnie w październiku mogę ubiegać się o stypendium rektora? Czy taka sytuacja jest niemożliwa? Pozdrawiam serdecznie :)
Pawel K
odpowiedź dla Gloriia z dnia 17.03.2020
Oczywiście, że formuła zjazdów powróci. Takie są przepisy. Zgodnie z polskim prawem tylko część nauczania w szkołach wyższych może odbywać się on-line. Zatem, gdy Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego zadecyduje, że zajęcia maja wrócić na uczelnię, my jesteśmy zobowiązani przywrócić zjazdy. Póki co zajęcia zjazdowe odbywają się w 100% on-line (dodatkowe zadania, zwiększone wykorzystywanie for i czatów na platformie e-learnigowej). Pozdrawiam
19.03.2020
17.03.2020
Gloriia
Czy w związku z sytuacja w Polsce i na świecie nauczanie na państwa uczelni będzie odbywało się w 100% online na waszej uczelni? Czy będą zjazdy nadal po zakończeniu epidemii?
Pawel K
odpowiedź dla Sebastian28 z dnia 05.03.2020
Dzień dobry. Wg. nowych przepisów na Pedagogice (I st) jest 600 h praktyk (przez całość studiów), co rozkłada się po 100 h w każdym semestrze (zaczynając już od 1 semestru). Na Bezpieczeństwie Wewnętrznym jest nieco lepiej - 450 h przez całość studiów - 50 h na 2 semestrze i po 100 h na pozostałych semestrach. Te godziny dzielą się na różne formy praktyk (np. praktykę kierowaną/indywidualną albo obserwacyjną/prowadzenie zajęć), które są rożne w zależności od kierunku, roku studiów i specjalności. O szczegóły najlepiej pytać biuropraktyk@uns.lodz.pl Ja aż tyle o praktykach nie wiem. Pozdrawiam
06.03.2020
05.03.2020
Sebastian28
Jaki jest wymiar ilości godzin praktyk na I II i III roku studiów kierunków bezpieczeństwo oraz pedagogika?
Olivkaa86
Świetnie i w takim razie do zobaczenia od października :)
14.02.2020
14.02.2020
Pawel K
*2-3 godziny w tygodniu
Pawel K
odpowiedź dla Olivkaa86 z dnia 13.02.2020
Zjazdów na studiach niestacjonarnych jest 4 (lic, mgr) lub 5 (jednolite). Ilość przedmiotów zależy od kierunku, specjalności i roku studiów. Na pierwszym roku jest ok 10 przedmiotów/semestr. Ta liczba zmniejsza się wraz z kolejnym rokiem. To jeśli chodzi o pedagogikę. Na Bezpieczeństwie wewnętrznym jest ich nieco mniej. Ok połowy przedmiotów zdaje się w postaci testów w uczelnianych pracowniach komputerowych podczas ostatniego zjazdu. Reszta ma inne formy zaliczenia - prace zaliczeniowe, testy na platformie e-learningowej czy prezentacje na zajęciach. .Ta forma studiowania jest właśnie szczególnie dostosowana dla osób pracujących. Nie trzeba się często zwalniać z pracy - te 4-5 weekendów w semestrze jakoś da się pogodzić z pracą i rodziną. A jak ktoś nie pracuje w weekendy, to już zupełnie nie ma to wpływu na pracę. Owszem trzeba wygospodarować trochę czasu w każdym tygodniu i poświęcić te 2-3 co weekend (lub innego dnia - co komu wygodniej) by poczytać materiały na platformie e-learningowej, odpowiedzieć na pytania wykładowców na forach, czy napisać zadania cząstkowe (albo pracę zaliczeniową). Robimy to już tyle lat i wiemy, że przy odrobinie samozaparcia i systematyczności żadna praca nie przeszkadza w ogarnięciu naszych studiów. Mamy wśród studentów polaków z wielu krajów, pracujących w przeróżnych zawodach, mających mniej lub bardziej liczne rodziny, oprawiających zawodowo sport lub opiekujących się bliskimi - wszyscy oni nie mogą podjąć studiów w trybie stacjonarnym, czy nawet w formie zjazdów dwa razy w miesiącu. Tryb, który im proponujemy pozwala im uzyskać kwalifikacje i wykształcenie przy, stosunkowo najmniejszym obciążeniu czasowym. Zapraszamy.
14.02.2020
13.02.2020
Olivkaa86
Czy jest dużo zjazdów? Ile jest mniej więcej egzaminów w semestrze i czy dużo trzeba oddawać prac? Da się ogarnąć z pracą zawodowa?
Pawel K
odpowiedź dla Barbara W. z dnia 10.02.2020
Dzień dobry. Do pracy jako pedagog w szkole podstawowej najlepszym wyborem byłaby któraś z tych specjalności: - Pedagogika opiekuńczo-wychowawcza i praca z rodziną - Terapia pedagogiczna i wczesne wspomaganie rozwoju W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu na adres rekrutacja@uns.lodz.pl
12.02.2020
11.02.2020
Barbara W.
Jaka należy wybrać specjalizacje 1 stopnia pedagogika licencjat aby pracować jako pedagog szkolny?
Anna
Czy ktoś z Państwa studiował pedagogike II stopnia korzystając z indywidualnej organizjacji studiów? mam kilka pytać odnośnie zaliczen i egzaminów. Kontakt: rokusia007@interia.eu
11.02.2020
11.02.2020
xx2
Witam jestem zainteresowana studiami magisterskimi (terapia pedagogiczna) metoda e-learning, czy ktoś tam studiował? jak wyglądają zaliczenia itp,polecacie? piszcie na e-mail: xx2xx4@interia.pl
Barbara W.
A jaka należy wybrać specjalizacje na studiach I stopnia (licencjat) aby pracować później w roli pedagoga szkolnego? Wiem, że macie Państwo bogaty wachlarz specjalności... ale właśnie chciałam dopytać, która z nich gwarantuje pracę jako pedagog w szkołach?
10.02.2020
07.02.2020
Pawel K
odpowiedź dla Iza z dnia 05.02.2020
W myśl nowych przepisów (wprowadzonych w 2019r.) kształcenie na Pedagogice specjalnej może się odbywać wyłącznie na 5-letnich jednolitych studiach magisterskich. I takie studia oferujemy. Absolwenci studiów pierwszego stopnia z tego kierunku mogli się ubiegać o przyjęcie na drugi lub trzeci rok studiów (w zależności od ilości różnic programowych), ale nie wiem czy jest to możliwe w rekrutacji śródsemestralnej - tu decyzję musi podjąć Pani Rektor. Trzeba by przesłać skan dyplomu i suplementu na adres rektorat@uns.lodz.pl z zapytaniem o przyjęcie na wyższy rok studiów - wtedy sie okaże czy jest to możliwe. Jeżeli jednak chodzi o konkretnie o studia II stopnia z tego kierunku, to proszę poszukać - kilka uczelni w Polsce spełniało warunek na którym mogło prowadzić to kształcenie (z tym, że nawet u nich to i tak już jest ostatni lub przedostatni rok rekrutacji na studia na poziomie II stopnia) Pozdrawiam
Iza
Czy jest pedagogika specjalna na drugim stopniu? Czy po licencjackie można dołączyć, uzupełniając np. różnice programowe?
05.02.2020
05.02.2020
Pawel K
odpowiedź dla Barbara W. z dnia 05.02.2020
Dzień dobry. Podczas przeciętnego zjazdu jest ok 30-40 wykładowców. Niekiedy zdarza się, że ktoś jest chory lub coś mu się przytrafi ... życie. Jak każdemu z nas. Na szczęście to dosyć incydentalne przypadki. Co do zaliczeń. Sam też prowadzę zajęcia i nie uważam żebym komuś robił z problem z zaliczeniem. Wystarczy zrobić to co jest zapowiedziane na początku semestru. A jeśli chodzi o przygotowanie pedagogiczne. TAK, jeżeli student odbędzie wymaganą liczbę godzin praktyk, to wraz z zakończeniem studiów UZYSKUJE tzw. przygotowanie pedagogiczne - czyli zyskuje uprawnienia do pracy w systemie oświaty na poziomie szkoły podstawowej (licencjat) lub ponadpodstawowej (magister). Pozdrawiam
Barbara W.
Dzień dobry, słyszałam, że niektórzy wykładowcy robią problem jeśli chodzi o zaliczenie przedmiotu, nie stawiają się na zjazdy. Czy to prawda? I jak wygląda kwestia przygotowania pedagogicznego? Czy uczelnia daje możliwość po 3-letnim licencjacie zdobycia wraz z ukończeniem studiów na poziomie licencjackim wyżej wymienione przygotowanie? Serdecznie pozdrawiam
05.02.2020
23.01.2020
Pawel K
odpowiedź dla PamelA73! z dnia 21.01.2020
Dzień dobry. Niestety nie. W rekrutacjach śródrocznych nie prowadzimy przyjęć na studia I stopnia. Rekrutujemy wyłącznie na studia magisterskie (Pedagogika - studia uzupełniające, Pedagogika Przedszkolna i Wczesnoszkolna - studia jednolite, Pedagogika Specjalna - studia jednolite). Jednolite studia magisterskie niejako łączą w sobie studia licencjackie i magisterskie. Zatem jeżeli ktoś jest zainteresowany Pedagogiką i studiami od marca, to jest to pewna opcja, którą powinien rozważyć. Pozdrawiam
PamelA73!
Czy będzie prowadzona rekrutacja marcowa na kierunki bezpieczeństwo i pedagogika?
21.01.2020
19.01.2020
Ew97xS
A dlaczego nie ma rekrutacji na pedagogikę I stopnia (licencjat) od marca? Widziałam tylko, że jest prowadzona na magisterkę.. a szkoda :)
Pawel K
odpowiedź dla Ew97xS z dnia 16.01.2020
Postaram sie odpowiedzieć. Jak wygląda nauka na e-learningu? Wszystkie przedmioty maja swoje odzwierciedlenie na Platformie e-learningowej - tzn. w danym semestrze (po zalogowaniu) ma się dostęp do kilku-kilkunastu kursów (przedmiotów) - na każdym z nich są materiały zajęciowe (pliki pdf lub interaktywne lekcje), które należy przeczytać. Mogą być tam quizy, które sprawdzają przeczytany materiał. Są też fora poprzez które następuje komunikacja pomiędzy wykładowcą a studentami. Tam można zadawać pytania wykładowcy, a czasem wykładowca zadaje studentom (niekiedy nawet na ocenę). Tam jest też miejsce na przesłanie prac cząstkowych lub zaliczeniowych (o ile taką formę przewidział wykładowca). Wszystko to jest dostępne dla studentów 24/7. Na platformę trzeba zaglądać - warto systematycznie, ale już szczególnie przed zjazdami. Są też tacy wykładowcy, dla których składową oceny końcowej jest aktywność w e-learningu. Czy jest dużo prac do oddania, obecność na zjazdach obowiązkowa? To zależy od specjalności i wykładowców. Trzeba się liczyć z tym, że co semestr tych kilka prac będzie. Tak samo ze zjazdami - nie da się zaliczyć semestru nie będąc na żadnym zjeździe. Owszem, każdy rozumie, że czasem może coś sie wydarzyć, co uniemożliwi przyjazd, ale brak obecności na zjazdach nie przejdzie. W takiej sytuacji jedynym ratunkiem jest IOS (Indywidualna Organizacja Studiów) Czy po skończeniu tych studiów można normalnie pracować jako nauczycielka w szkole? To trochę bardziej skomplikowana odpowiedź. Pedagogika daje uprawnienia nauczycielskie (przygotowanie pedagogiczne). I to oferujemy. Wszystkie nasze specjalności dają te uprawnienia. Spełniamy wszystkie wymogi programowe (przedmioty, liczba godzin zajęć, liczba godzin praktyk) - co nawet w zeszłym roku akademickim rzetelnie sprawdziła Polska Komisja Akredytacyjna przedłużając nam uprawnienia o kolejne 5 lat. Te uprawnienia dają prawo do pracy z dziećmi - a właściwie z ludźmi w miejscach, które tego uprawnienia wymagają(jest się pedagogiem): w szkole, w placówce szkolnej, w placówce wychowawczej, w poradni pedagogicznej, w policji czy urzędzie itp. To nie to samo, co bycie nauczycielem - jako nauczyciel trzeba "czegoś" uczyć - czyli mieć jeszcze wykształcenie "kierunkowe" - z matematyki, biologii, angielskiego czy plastyki itp. Po samej pedagogice można być szkolnym pedagogiem. Mam nadzieję, że pomogłem Reasumując. Jeżeli kogoś interesuje praca jako nauczyciel, to proponuje wykorzystać plusy systemu bolońskiego i zrobić na licencjacie jakiś kierunek, którego chce się uczyć, a na magisterce pedagogikę (lub odwrotnie - wedle uznania)
17.01.2020
16.01.2020
Ew97xS
Hej, jak wygląda nauka na e-learningu? Czy jest dużo prac do oddania, obecność na zjazdach obowiązkowa? I czy po skończeniu tych studiów można normalnie pracować jako nauczycielka w szkole?
Ada
Jakie specjalności polecacie na pedagogice?
07.01.2020
03.12.2019
Pawel K
Zresztą, tak chyba lepiej się dowiedzieć czegokolwiek, niż zastanawiać się czy dana wypowiedź to "reklamowy spam", czy "hejt konkurencji".
Pawel K
odpowiedź dla Sylwia97 z dnia 02.12.2019
W czym mogę pomóc? Dla jasności - jestem pracownikiem tej uczelni, ale nie mam powodu by nie udzielać rzetelnych informacji. Uważam, że lepiej od razu przekazać prawdziwe informacje, niż potem słuchać żali, że "mówione było inaczej". Zapraszam do bezpośredniego kontaktu promocja@uns.lodz.pl
03.12.2019
02.12.2019
Sylwia97
Czy jest tu osoba która może wypowiedzieć się rzetelnie na temat tej uczelni ?
Rekrutacja UNS
odpowiedź dla ??? z dnia 14.11.2019
I tak, i nie. W sierpniu tego roku zmieniły się przepisy i obecnie, aby uzyskać kwalifikacje do pracy z najmłodszymi dziećmi, należy skończyć jednolite, 5-letnie, studia magisterskie na kierunku Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna. Zatem studiując "po nowemu" efekt jest ten sam (uprawnienia i kwalifikacje do pracy z dziećmi) ale program studiów jest tu nowy (zawiera w sobie program pedagogiki i program edukacji piw) i przewidziany na 10 semestrów.
15.11.2019
14.11.2019
???
Czy pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna to te same studia co dawna specjalność o tej nazwie?
Rekrutacja UNS
odpowiedź dla bana150 z dnia 16.10.2019
Dzień dobry. Wszystkie studia, pod którymi się podpisujemy, realizują program wymagany przepisami prawa. Realizowany program, wymiar godzin oraz wymiar praktyk w całości pokrywa wymagania kwalifikacyjne. W zależności od kierunku, mniejsza lub większą część materiału, realizowana jest na platformie e-learningowej - wszystko jednak w wymiarze, który jest zgodny z zaleceniami/wymaganiami Ministerstwa. Dlatego nasz dyplom nigdy nie został podważony. Jeżeli mogę jeszcze odpowiedzieć na jakieś pytania, to zapraszam do kontaktu: rekrutacja@uns.lodz.pl lub podyplomowe@uns.lodz.pl.
17.10.2019
16.10.2019
bana150
Czy ktoś studiował podyplomowo Diagnozę i terapię pedagogiczną metodą on-line? Czy te studia i późniejszy dyplom są wiarygodne?
Pawel K
odpowiedź dla pola z dnia 13.08.2019
@pola Przez kilka lat z rzędu oferowaliśmy studentom uczestnictwo w programach wymiany (np. Erasmus), ale nikt nigdy się nie zgłosił. Obecnie nie ma żadnego aktywnego programu.
14.08.2019
13.08.2019
pola
Jak wygląda kwestia wymiany z innymi uczelniami, wyjazdy zagraniczne itp?
maja
Jak oceniacie pedagogikę i tą uczelnię w ogóle? Jakieś sensowne praktyki?
23.07.2019
01.04.2019
jola
czy jest prawdą, że UNS specjalizuje się w kierunkach pedagogicznych? słyszałam, że w tym są dobrzy i że na pedagogike spoko można do nich iść na podyplomowe. Z tym, że ja szukam licencjackich :-) czy pedagogika I stopnia jest ok? możecie napisać od siebie, jak jest?
bezpieczeństwo osób i mienia
planuję studia na kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne w Łodzi i rozważam opcjonalnie studia na UNS, przejrzałam ich stronke, maja pięć specjalizacji .... no właśnie i tutaj moje pytanie: co sądzicie o tej - bezpieczeństwo osób i mienia? czy to dobry wybór? pewnie będąc już studentami macie większe rozeznanie w temacie, znacie też ludzi którzy wybrali inne profile, jak np. zagrożenia terrorystyczne czy obrone cywilną. Mi najbardziej zależy, aby te studia dawały jak największe szanse na znalezienie pracy po ich ukończeniu.
26.03.2019
15.11.2018
jest w porządku
to przyzwoita uczelnia, ze sprawdzoną kadrą, mają dobrze opracowane programy nauczania, specjalizują się w dziedzinie pedagogiki, zatem śmiało, nie będziesz zawiedziona.
Elżbieta
Mam pytanie. Czy ktoś studiuje logopedię on-line? Jak to wyglada?
24.10.2018
17.09.2018
aniazett
Chciałabym się zapytać o studia podyplomowe. Interesuje mnie terapia pedagogiczna. Czy ktoś skończył? Jakie wrażenia? z tego co czytam wygląda interesująco. Czy ktoś studiował tu i napisze więcej?
tylko podyplomowe????
Czy UNS ma tylko studia podyplomowe? ja szukałam pedagogiki i mi na liście wyskoczyła UNS, ale na stronie są same podyplomowe? czy jest jakiś błąd?
16.08.2018
21.07.2018
Anna
Właśnie ukończyłam studia na UNS. Z czystym sercem polecam tę uczelnię!! Super wykładowcy, znakomity kontakt z rektoratem, w razie problemów wszyscy bardzo pomocni. Najważniejsze to oczywiście, że ćwiczenia (moje akurat z metodyki) prowadzili praktycy, którzy są czynni zawodowo - pracują w szkołach, przedszkolach, itd. No i oczywiście najcudowniejsza osoba na tej uczelni - Pani Doktor Szpak, kobieta z sercem na dłoni, z zamiłowaniem do pracy. Jako promotor rewelacyjna, na obronie wprowadza bardzo miłą atmosferę. Bardzo miło było studiować na tej uczelni, swojego wyboru nie żałuję i polecam gorąco jeżeli ktoś jeszcze się zastanawia.
Asia
Znajoma skończyła podyplomówkę z terapii pedagogicznej- jak pokazała segregator z pomocami,które dostała od wykładowców to mało z krzesła nie spadłam! Oni naprawdę uczą! Wysępiłam od niej część, ale przy niektórych brakuje mi wiedzy jak je zastosować. Myślicie, że można się przenieść z innej uczelni? Ktoś był w taiej sytuacji? Kazała mi się kontaktować z kierowniczką studiów - p. Edytą, ale zgubiłam kontakt, a na stronie pod kierunkiem jest tylko adres mailowy dr Agnieszki Szpak. Zaczęłam studia w marcu, skończyłam jeden semestr, chce przepisać te zaliczone przedmioty i zmienić uczelnie bo zostały mi jeszcze dwa semestry i nie wytrzymam tych nudów :/
11.07.2018
28.06.2018
Pawel K
@Kasia - specjalność "Edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna" (EPiW) otwiera się co roku. To jedna z najpopularniejszych specjalności. Zatem nie ma powodów do obaw :)
Kasia
Czesc! Piszę z takim pytaniem(może ktoś będzie mógł mi pomóc;)). Czy wiecie jaka jest szansa na to, że na studiach magisterskich na kierunku pedagogika otworzy się specjalność prEdszkolna i wczesnoszkolna? Zalezyvmi na tej konkretnej specjalnosci i mam obawy ze jesli zapisze sie na uns to mogą takowej specjalnosci nie otworzyc i wtedy klapa. Z gory dzieki za pomoc!
06.06.2018
17.05.2018
Dragon
Witam. Szukam kogos kto studiuje bezpieczeństwo elearning. Może podpowie czy warto
Pawel K
@Magda - trochę mogę pomóc. Na część pytań z pewnością znam odpowiedź. Jakby co to pisz pawel.klepczarek(at)uns.lodz.pl
19.04.2018
13.03.2018
Magda
Szukam kogoś z pedagogiki II rok magisterium. Jestem nowo przyjęta i mam kilka pytań. Podaję maila: magda1274@op.pl Dzięki.
Myszka
Tu wszyscy są ludzcy - nie czujesz się jak uczniak postawiony pod tablicą. Trzeba się uczyć, czasem naprawedę dużo, ale nie ma problemu z przesunięciem terminu, więc uczysz się, aż sie nauczysz. Wykładowcy to praktycy, nawet ci z tytułami i to mnie chyba najbardziej zaskoczyło (na plus oczywiście). I co ważne w razie problemów możesz liczyć na pomoc. Chciałam już zrezygnować ze studiów, bo nie mogłsm znaleźć pracy i wciąż nie mogę w to uwierzyć, ale dzięki uczelni dostałam pracę o jakiej marzyłam. I
03.02.2018
29.12.2017
Krystian L
Zapomniałem dopisać :) Polecam serdecznie Uczelnię - studiuję tam...jest dużo, dobrze przygotowanych materiałów dydaktycznych, nie trzeba biegać po bibliotekach...wszystko praktycznie podane na tacy ....Polecam jeszcze raz...
Krystian L
Uczelnia wporządku, bardzo sprawnie funkcjonuje dziekanat, platforma bardzo dobrze prowadzona...ważna jest systematyczność i idzie się ze wszystkim wyrobić...
29.12.2017
15.10.2017
do Alicji
Jest, tylko rekrutacja już zamknięta i dlatego nie można kliknąć w kierunkach na zarządzanie. A jak Zarządzanie w Łodzi to tylko na tej uczelni. Jeżeli mogę sobie pozwolić na udzielenie Ci rady to spróbuj na kolejnej rekrutacji na UNS.
alicja
czy ta szkoła prowadzi kierunek Zarządzanie? Bo na stronie jest, a tutaj tylko podane jest Bezpieczeństwo wewn. i Pedagogika. Gdzie w Łodzi najlepiej iść na zarządzanie do prywatnej szkoły?
10.10.2017
29.09.2017
Truskawka
Skończyłam licencjat z pedagogiki, jestem na magisterce i mam zamiar zapisać się na podyplomówkę. Na pierwszym roku było nudnawo, ale na ostatnim uczyli praktycy, którzy dzielili się swoim doświadczeniem. Szwagierka ledwo zaczęła studia podyplomowe, a już dzięki wykładowcom dostała pracę w przedszkolu. Tu naprawdę pomagają. Mnie na praktyki do wspaniałego miejsca pokierowała jakaś kobitka, którą siedziała w pokoju z koordynatorem praktyk. Też mam szansę na podjęcie pracy - muszę tylko uzupełnić kwalifikacje o oligofrenopedagogikę.
NieszkaP
W tym roku obroniłam licencjat na UNSie. Studiowałam niestacjonarnie więc mogłam w tym czasie również pracować. Polecam!
24.08.2017
22.05.2017
praktyki - bezpieczeństwo
moja koleżanka praktyki odbywała w KPP, głównie praca za biurkiem, papierkowa robota ale bardzo sobie chwaliła ten czas, ponoć wiele się nauczyła
praktisss
Jak wygląda sytuacja z praktykami na bezpieczeństwie wewnętrznym? Jak długo trwają i w jakich miejscach można je odbyć?
23.02.2017
12.10.2016
administracja uczelni
@logistyka - to nie tak. Rekrutacja na kierunek Logistyka została zamknięta jeszcze w wakacje. Dlatego chętnych do podjęcia kształcenia z obszaru logistyki zachęcaliśmy do wyboru kierunku Zarządzanie i specjalności związanej z logistyką. Obecnie rekrutacja na Zarządzanie również jest już zamknięta. Można się jeszcze rekrutować na kierunki: Pedagogika i Bezpieczeństwo wewnętrzne (oficjalnie do 15.10 - ale plotka głosi, że będzie to możliwe do końca października).
logistyka
czy dobrze rozumiem info na stronie szkoły, że oferta studiów logistycznych jest dwojaka, czyli: kierunek Logistyka plus specjalność Logistyka na kierunku Zarządzanie? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie i co polecacie? Na ile dużo jest zajęć logistycznych na specjalności???
03.10.2016
06.04.2016
do Kimka
Sposób realizacji studiów jest jak najbardziej zgodny z polskimi przepisami i wymaganiami MNiSW. Ten model edukacji na studiach niestacjonarnych (opartych na e-learningu) z powodzeniem jest realizowany od prawie 10 lat na partnerskiej dla UNS-u uczelni - czyli w Wyższej Szkole Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych. E-learning zawsze budził wiele pytań wśród ludzi, którzy go nie znali - ale prawda jest taka, że to uznana i akceptowalna forma prowadzenia edukacji. To już norma na świecie. W Polsce przepisy są bardziej restrykcyjne niż np. w Australii i nie można całości studiów zrealizować tą metodą - dlatego są i muszą być zjazdy. PKA oraz MNiSW systematycznie kontrolują jak uczymy tą metodą i nigdy nie było poważnych zastrzeżeń (tylko drobiazgi do poprawki). Mamy pełną akceptację aby nadawać normalny dyplom studiów niestacjonarnych (nie ma tam żadnych dopisków o e-learningu - realizujemy w pełni ten tryb studiowania, tak jak wymaga tego Ministerstwo)
Kimka
Ja otrzeźwiałam po pierwszym semestrze. 3 zjazdy po 3 dni w semestrze. Boję się, że nikt mi takich studiów nie uzna. Czy tak można?
29.02.2016
18.02.2016
danon5
Gdyby każdy miał takie podejście to w Polsce uczelni by było co najmniej o połowę mniej, gdyż żadna "nowsza" by nie miała możliwości rozwoju. Lepiej porozmawiać ze studentami o poziomie nauczania i atmosferze panującej na uczelni, bo to czynniki, które powodują, że nam się chce tam studiować czy też chodzimy z przymusu by cokolwiek ukończyć. Ja osobiście słyszałem wiele pozytywnych opinii na temat UNS. A pracodawcy przy ocenie kandydata do pracy zdecydowanie biorą pod uwagę o wiele więcej aspektów niż ukończona uczelnia.
do Kamień
wydaje mi się, że Twoje oczekiwania są zbyt wygórowane, pracodawcy patrzą na Twoje umiejętności, przebyte kursy czy znajomość języków obcych a nie tylko na nazwę uczelni....
09.08.2015
09.08.2015
Kamień
Uczelnia funkcjonuje od 2014 roku, stąd nie ma swoich absolwentów. W związku z czym efektywność nauczania jest niewiadoma. Niewiadomo, jaki procent studentów tej uczelni znajduje pracę i po jakim czasie to następuje. Uczelnia jest nieznana wśród pracodawców, więc jej nie wybiorę, bo później po prostu nie chcę mieć problemów ze znalezieniem pracy.
Prawdziwy dydaktyk UNS
Szkoda, że tak przydatne narzędzie jak portal, na którym można wygłaszać opinie o uczelniach jest głównie wykorzystywane do walki konkurencyjnej między szkołami, a nie do rzetelnych wpisów, z których można wyciągnąć wnioski. Bo jak inaczej traktować wpis, który jednocześnie (prawie w tym samym zdaniu) "objeżdża" UNS i AHE a wychwala WSInf. Co do uwag (niby) bardziej merytorycznych. Platforma UNS to Moodle - z takiej samej korzysta ponad 50% Polskich uczelni wykorzystujących e-learning - np UMK czy UE w Katowicach - czyli tam też są sami kretyni i stosują beznadziejne rozwiązania? Litości .. A "innowacyjni" jesteśmy - niewiele szkół wykorzystuje e-learning w tak dużym stopniu jak my :-) Kolejny nadużywany zarzut - to "wykładowcy teoretycy" - od razu widać, że nie pisali tego ludzie, którzy choć trochę chcieli komukolwiek doradzić - teoria musi być, to w końcu studia nie szkoła rzemieślnicza - wiedza praktyczna jest po pierwszym roku - to się nazywa "specjalność" i "praktyki studenckie". Sam pracuję zawodowo poza uczelnią. Większość z dydaktyków także. Swoje praktyczne doświadczenia przekazujmy podczas ćwiczeń - a nie wykładów. Każdy kto u nas studiuje wie na czym polega ta różnica. Osoby, które potrzebują dowiedzieć się więcej o przebiegu studiów zapraszam do kontaktu: klepczarekp@gmail.com
10.07.2015
09.07.2015
studentka
Ja również jestem zadowolona, osoba (osoby) które piszą te bzdurne komentarze chyba nigdy nie była na zajęciach w tej Uczelni, albo Uczelnie mu się pomyliły. Według mnie zajęcia są ciekawe, a na platformie e-learningowej zamieszczanych jest dużo materiałów. Koszt studiów nie jest duży. Wszystkich zainteresowanych zachęcam, aby sami przekonali się że warto.
Marcin Lipiec
A ja tam jestem zadowolony. Tyle hejtu w komentarzach to chyba działanie działów promocji konkurencyjnych uczelni i sfrustrowanych ludzi co myślą że jak płacą to im się studia należą bez zaliczania.
09.07.2015
09.07.2015
???
wymieńcie 3 najlepsze szkoły w Lodzi z prywatnych z argumentami, dlaczego te?
zofijka
pierwsze wrażenie pozytywne, zobaczymy co będzie dalej :-)
08.07.2015
05.07.2015
lobster
jakies konkretne opinie od studentów, którzy sie tutaj ucza i moga coś od siebie sensownego powiedzieć
Patyk
Uczelnia nie przygotowuje do oczekiwań pracodawców, wykładowcy są teoretykami, mają archaiczne podejście. Od studentów bardzo dużo wymagają, nic od siebie nie dając.
04.07.2015
04.07.2015
pytanie
czy dużo się trzeba uczyć na zaocznych?
gonia
jak długo działa ta Uczelnia? czy ma juz absolwentów?
02.07.2015
29.06.2015
Darek
Ja studiuje w UNS bezpieczeństwo i uczelnia coraz częściej proponuje ciekawe zajęcia dodatkowe. W lipcu jest opcja na darmowe skoki spadochronowe. Później spływy kajakowe chyba za ok. 100 zł. Sesja już za mną - był jeden pan doktor co się chyba za mocno wczuł w rolę ale jakoś poszło.
pytanie
jak się sprawdza ta platforma w przekazywaniu wiedzy i sposobie nauki? czy ten system nauki nie rozleniwia? jak to się sprawdza w realu?
24.06.2015
23.06.2015
brodacz
czy oni mają te kierunki, co tutaj je widać, bo na stronie są inne, np, zarzadzanie. A jak z logistyką jest? Gdzie w Łodzi polecacie na prywatnych?
Raffi
Uczelnia twierdzi, że kształci absolwentów bardzo dobrze przygotowanych do potrzeb rynku pracy, a wykładowcy są praktykami życia społecznego i gospodarczego. Z kolei uczestnicy forum twierdzą, że wykładowcy są teoretykami i że reprezentują poziom "poniżej minimum", a na dodatek "specjalnie utrudniają". Takie komentarze podważają wiarygodność deklarowanych przez uczelnię treści. Z doświadczenia wiem, że należy brać pod uwagę opinie osób, które rozpoczęły już studia, a opinie te nie są najlepsze w tym przypadku.
18.06.2015
13.06.2015
Wnikliwy
Na swojej stronie internetowej piszą, że prowadzą kształcenie w oparciu o "innowacyjne/unikatowe w skali kraju metody kształcenia". Szkoda, że nie napisali ani jednego zdania objaśniającego na czym polega ta "innowacyjność", ani też nie podali konkretnych przykładów. Dla mnie pachnie to po prostu ściemą i obietnicami bez pokrycia w dowodach. Z doświadczenia wiem, że jeśli coś jest niewiarygodne, to należy to po prostu "omijać szerokim łukiem", bo później są z tego same problemy.
Truskawka
Brałam pod uwagę wybór bezpieczeństwa wewnętrznego na Uczelni Nauk Społecznych, ale szybko wycofałam się z tego. Rozważam jednak wybór tego kierunku na Wyższej Szkole Informatyki i Umiejętności. Zauważyłam, iż pracodawcy niechętnie odnoszą się do nieznanych i małych uczelni, a do takich właśnie zalicza się Uczelnia Nauk Społecznych. Czytając opinie innych forumowiczów na temat UNS, zauważyłam iż nie są one najlepsze. Na dodatek, uczelnia działa dopiero od ok. roku, to tym bardziej nie chciałabym mieć później problemów ze znalezieniem pracy. Moi znajomi, którzy ukończyli AHE mają duże problemy na rynku pracy, a obawiam się, że ta sytuacja może również dotknąć absolwentów UNS, dlatego wolę wybrać uczelnię znaną. Poza tym, zauważyłam, iż oferta Wyższej Szkoły Informatyki i Umiejętności przewiduje więcej zajęć praktycznych.
12.06.2015
07.06.2015
Maciej
Studiuję tu i potwierdzam, słaba platforma, a właściwie beznadziejna. Wykładowcy poniżej minimum. Szukam innej uczelni.
Modest
Wstępnie zastanawiałem się nad wyborem tej uczelni pod kątem studiów podyplomowych, ale doszedłem do wniosku, że na pewno NIE pójdę tam. Na swojej stronie podają, że ich wykładowcy są "wybitnymi specjalistami", "uznanymi naukowcami", "praktykami życia społecznego i gospodarczego", "osobami z dużym doświadczeniem praktycznym". Zastanawia mnie jednak to, czemu nie podali nazwiska, ani jednego wykładowcy, nie mówiąc już o opisaniu jego dorobku zawodowego. Skoro ci wykładowcy są tacy świetni i wybitni, to chyba powinni to pokazać i poprzeć to faktami, a nie jedynie opierać się na górnolotnych i patetycznych sloganach. Z wypowiedzi innych forumowiczów wynika raczej, że są to teoretycy. Wszystko to powoduje, że NIE wybiorę tej uczelni, bo nie wzbudza ona mojego zaufania.
06.06.2015
05.06.2015
Werona
Studiuje pedagogike na Uczelni Nauk Spolecznych w Lodzi. Nacisk jest polozony na przekazywanie wiedzy teoretycznej a nie na zdobywanie praktycznych umiejetnosci. Wykladowcy sa teoretykami. Niechetnie odpowiadaja na pytania studentów. Nie opowiadaja nam, jak w praktyce wyglada proces diagnostyczny i terapeutyczny. Zero pozytecznej wiedzy. A platforma - trudno na niej znalezc potrzebne materialy.
michael
abc
04.06.2015
23.05.2015
Tomasz
studiuje tu od października, trochę kiepska platforma :(, zaliczenia w jeden dzień to jakaś masakra myślałem że padnę nigdy więcej. Co do wykładowców to rożnie z tym jest ale największa masakra to pan Barański nie polecam. Myślę nad zmiana uczelni
Tomasz
studiuje tu od października, trochę kiepska platforma :(, zaliczenia w jeden dzień to jakaś masakra myślałem że padnę nigdy więcej. Co do wykładowców to rożnie z tym jest ale największa masakra to pan Barański nie polecam. Myślę nad zmiana uczelni
23.05.2015
15.04.2015
pataaaa
w UNS nie ma studiów dziennych?
jest stronka
Tutaj znajdziesz aktualną www www.uns.lodz.pl
22.03.2015
01.03.2015
nie ma stronki
www - w przebudowie !!
?
jakie są możliwości zdobycia pracy w Łodzi po logistyce??
24.02.2015
05.02.2015
Justyna
Hej ja studiuje na tej uczelni Bezpieczeństwo, trzy zjazdy w semestrze - naprawdę wygoda, platforma również fajna sprawa aczkolwiek jeśli na bieżąco do niej nie zaglądacie to można przegapić jakieś testy, czaty itp. Przede wszystkim trzeba sukcesywnie przyswajać materiał bo pod koniec jest ciężko ogarnąć wszystko. Wykładowcy są naprawdę ok. Jeśli chodzi o zaliczenia to zrobiła uczelnia w jeden weekend zaliczenia z 10 przedmiotów, to była masakra. Ale dla pocieszenia są trzy terminy zaliczeń, trzeci to poprawka :) Powodzonka
Rafaelnl
Sam bym się chętnie dowiedział czegoś więcej o uczelni ale niestety, mało jest tutaj ludzi chcących podzelić się informacjami.Może pojawi się ktoś w końcu i podzieli się wiedzą na temat UNS
23.01.2015
21.01.2015
Deco
Witam mógłby ktoś coś opowiedzieć jak wyglądają zaliczenia na kierunku Bezpieczeństwo Wewnętrzne, chciałbym się przenieść na tą Uczelnie.
Rafaelnl
kamil999 miałbym do ciebie kilka pytan odnośnie uczelni, jeśli nie sprawi to problemu to bardzo proszę o kontakt ... rafal11nl@o2.pl
16.01.2015
15.01.2015
kamil999
dobry wybór! ja również złożyłem tutaj papiery na bezpieczeństwo, po pierwszym semestrze jestem zadowolony z wyboru, przede wszystkim dzięki profesjonalnemu podejściu wykładowców do zajęć, nie ma spania na zajęciach!
Rafaelnl
Ja właśnie szukam uczelni z kierunkiem bezpieczeństwo wewnętrzne i prawdopodobnie złożę do nich papiery. Dziś do nich dzwoniłem z pytaniem jak przebiega rekrutacja, na obecną chwilę sami nie wiedzą czy ten kierunek ruszy bo jest to uzależnione od ilości kandytatów(minimum to chyba 15) trzeba dzwonić w lutym, to może będzie już więcej info.
07.01.2015
18.10.2014
UNS
gdzie znajdę info o Władzach UNS? chodze po ich stronie i nigdzie tego nie mogę znaleźć. Przy okajzi chętnie poznam opinie studentów logistyki.
Tomasz
No i sie zaczeło, dzis wybralismy samorzad. Jest GIT ::))
11.10.2014
02.09.2014
aneta
To akurat uważam ze normę w polskich uczelniach, zawsze trafi się profesorek, który uważa, że jego przedmiot jest najważniejszy, student jest nic nie warty a uśmiech na jego twarzy pojawia się gdy wpisuje Ci 2 do indeksu... takich wykładowców trzeba ścierpieć i zapomnieć. Całe szczęście zdecydowana większość prowadzących zajęcia to normalnie i wyrozumieli ludzie ;)
gabiii
Niektórzy przesadzają... Jest kilku wykładowców, którzy chyba specjalnie utrudniają...
25.08.2014
05.08.2014
gradii
ja również polecam, studiuję na 2 roku i jestem zachwycona, nie mogłam wybrać lepiej, uczelnia też jest super, głównym atutem są wykładowcy którzy bardzo fachowo podchodzą do swojej pracy
ankaanka
ja się zapisałam, bo słyszałam sporo pozytywnych opinii o tym kierunku ;) podobno zajęcia są nawet ciekawe, wykładowcy nie cisną za bardzo i atmosfera przyjemna ;)
26.07.2014
21.07.2014
Asia
Widze ze maja w ofercie Logistyke, czy sie tam ktos wybiera. Nawet cena jest przystepna a i te zjazdy 3 w sem. dobry patent jak na moje zycie zawodowe. Dajcie znac czy juz ktos sie zapisal ?
Agniecha
A wypowie sie jakis abolwent? Uczelnia chyba malo znana ale ten e-learning mnie ciekawi
13.07.2014
01.07.2014
brita
czy ta szkoła ma związek ze Społeczną Akademią Nauk???
Krzysiek
Mnie zainteresowały tylko 3 zjazdy w semestrze plus reszta materiałów na e-platformie. Jestem poważnie zainteresowany bo mam prace w weekendy i nie mam szans na uczestnictwo w zajęciach a tu taka fajna opcja. W tygodniu tam zadzwonie i dowiem się co i jak.
27.06.2014
27.06.2014
GravisBane
moja dziewczyna chce sie tam zapisac. na doradztwo personalne (pedagogika). maja tylko 3 zjazdy w semestrze i jest chyba najtaniej - 260 zl
Marta
Ja wlasnie dzis sie zapisalam przez formularz internetowy, okazuje sie ze jest to najlepsza cenowo oferta w regionie. Zobaczymy jak bedzie
18.06.2014
11.05.2014
bezp wewnetrzne
ktos sie wybiera do UNS na bezpieczeństwo wewnętrzne? czy bliżej coś wieceie o tej szkole?
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Uniwersytet Gdański
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie