UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (182)
Uniwersytet Medyczny w Łodzi, UM Łódź

Elza
Czy ktoś zdawał tylko rozszerzoną matematykę i chemię na kierunek lekarski ?
14.11.2021
10.11.2021
Kasia
Cześć. Powiedzcie mi proszę, czy zajęcia na dietetyce (zarówno na 1 jak i 2 stopniu) odbywają się tylko na Wydziale Nauk o Zdrowiu? Czy jeszcze gdzieś w inne miejsca trzeba się przemieszczać?
-.-
Jak można się przenieść z kierunku lekarskiego na inny na UM w Łodzi?
27.10.2021
14.10.2021
UMED
odpowiedź dla Ola z dnia 14.10.2021
Nie, w przyszłym roku będzie możliwość rekrutowania się na takie same kierunki jak w roku obecnym.
Ola
Czy jakieś nowe kierunki są przewidziane na przyszły rok?
14.10.2021
23.09.2021
Czy jest jakaś grupa na położnictwo?
UMED
odpowiedź dla Paola z dnia 26.08.2021
Dzień dobry, do 12.09. można się rekrutować na prawie wszystkie kierunki oprócz: kosmetologii I st., technik dentystycznych I st. oraz lekarskiego MON.
26.08.2021
26.08.2021
Magda
odpowiedź dla Paola z dnia 26.08.2021
Można się jeszcze rekrutować na kierunki: lekarski, lekarsko-dentystyczny, analityka medyczna, farmacja, biotechnologia, elektroradiologia, fizjoterapia, dietetyka, ratownictwo medyczne, zdrowie publiczne, pielęgniarstwo, położnictwo.
Paola
Czy aktualnie można jeszcze na coś rekrutować? Jakie kierunki "zostały"?
26.08.2021
02.08.2021
Zosia
Cześć, mam pytanie odnośnie kierunku biotechnologia, jak oceniacie poziom nauczania? Czy dużo jest zajęć praktycznych/laboratoryjnych, czy więcej nauki teorii? Będę wdzięczna za opinię. Pozdrawiam
UMED
odpowiedź dla Wiki z dnia 18.07.2021
Jak najbardziej. Ten przedmiot nie da punktów rekrutacyjnych, ale jeśli spełni się próg punktowy to można złożyć dokumenty.
19.07.2021
18.07.2021
woj-lek
Hej, ja chciałabym zapytać jak wygląda rekrutacja na woj-lek MON, a dokładniej jak wygląda egzamin sprawnościowy we Wrocławiu i ogólnie o opinie jak jest na tych studiach? :)
Wiki
Chciałam zapytać o progi na ratownictwo medyczne, czy bez zdawanej biologii oraz chemii także można się dostać
18.07.2021
10.07.2021
UMED
odpowiedź dla Kosmet z dnia 09.07.2021
Dzień dobry, rekrutacja trwała do 7.07. na kierunku jednolite magisterskie stacjonarne i do tej daty należało uiścić opłatę rekrutacyjną. Niestety nie ma już takiej możliwości.
Kosmet
Hej, jeśli rekrutacja trwała do 08.07 to mogę jeszcze opłacić dany kierunek, aby mieć 'szansę' na II turę?
09.07.2021
21.06.2021
ANG
Wie ktoś jaki był próg punktowy na filologię angielska I stopnia stacjonarnie?
Farma
Cześć! Jeśli chodzi o Farmację wiadomo, trzeba się uczyć, ale jak ktoś dobrze potrafi sobie zorganizować czas, to znajdzie czas także na przyjemności. Wyścig szczurów? Ciężko to tak nazwać, wiadomo, że każdy komu zależy próbuje być dobry. Tak na prawdę wszystko zależy od grupy. Moja akurat jest spoko. Jeśli chodzi o wykładowców to też znajdziesz różne opinie te na plus i na minus. Ale nie ma chyba idealnej uczelni. Wszystko jest do przejścia i wszędzie się trzeba uczyć :) Ja mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się załapać na jakieś fajne praktyki, bo są do tego możliwości.
11.06.2021
10.06.2021
julionna
Cześć! Chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat farmacji na tej uczelni. Kierunek interesuje mnie bardzo, ale nie wiem jaie miasto wybrać. Czy jest w ogóle czas dla siebie, jacy są wykładowcy. Słyszałam też, że panuje wyścig tzw. szczurów. Chętnie poczytam pozytywne i negatywne opinie! Byle szczerze :)
Wiktoria
Hejka, jest ktos może kto wyraził by opinie na temat kierunku pielegniarstwo? Z góry dziekuje za pomoc;)
25.05.2021
18.05.2021
Do "Ada"
Cześć, jak poczytasz sobie różne fora nt. analityki medycznej, to generalnie wiele ludzi pisze, że po tym kierunku bywa ciężko z pracą w zawodzie, a jeśli się już coś znajdzie, to zarobki są niezbyt satysfakcjonujące. Co do biotechnologii i farmacji - jak najbardziej tak. W samej Łodzi i bliskich okolicach jest wiele firm z branży farmaceutycznej oraz biotechnologicznej m.in.: Adamed, PGF, Mabion, Bio-Gen i wiele mniejszych, gdzie po ww. kierunkach znajdziesz pracę w zawodzie.
Ziulka
Nie maja jeszcze określonego harmonogramu, ale Pani z rekrutacji powiedziała, ze na pewno będzie można się rejestrować znając już swoje wyniki.
12.05.2021
08.05.2021
Wiki
Do kiedy (przed wynikami matur) można się logować aby zapisać się na dany kierunek?
Ada
Rozważam farmację, analitykę medyczną i biotechnologię? Który kierunek uważacie za najsensowniejszy w kontekście perspektyw zawodowych?
06.05.2021
04.05.2021
Hej :)
Czy jest tu jakiś student biotechnologii medycznej i chciałby powiedzieć jak mniej więcej wygląda studiowanie tego kierunku na Umedzie w Łodzi? :). Czy jest naprawdę trudno? Czy jest dużo zajęć praktycznych? I czy zajęcie są na wysokim poziomie oraz czy poleca tę uczelnię? :)
Farmacja
@Jola, opinie jak wszędzie są podzielone. W mojej opinii jest normalnie. Jeśli chodzi o przedmioty, program wszędzie ten sam. Atmosfera w mojej grupie jest na prawdę super, często sobie pomagamy przekazujemy notatki, ale to już kwestia oczywiście dogadania w grupie. Wykładowcy? Są Ci mili i bardziej wymagający. Ze swojej perspektywy polecam!
28.04.2021
14.04.2021
Jola
Wybieram się na farmację. Szukam opinii ogólnie o uczelni, bo rozważam kilka z nich. Jak się studiuje konkretnie na tym kierunku w Łodzi?
fizjo
Hej! Polecacie studiowanie na tej uczelni fizjoterapii? Jak odbywają się zajęcia z anatomii? W prosektorium? I jak wf czy zajęcia na basenie?
17.03.2021
10.02.2021
LekLek
@LEK przeniesienie, jeśli chcesz się przenieść najlepiej od razu skontaktować się z dziekanatem.
LEK przeniesienie
Hej czy ktoś się orientuje czy można przenieść się z innej uczelni do łodzi z kierunku lekarski na lekarski? A jeśli tak czy ktos wie gdize znajde na ten temat informacje bądź niezbędne wnioski?
06.02.2021
27.01.2021
1rokCovidowy
@ Janek -nie mogę się zgodzić, ze rekrutacja jest zawiła. Chyba dawno rekrutowałeś się na studia, rekrutowałam się jeszcze na 3 inne uczelnie i od żadnej nie dostawałam tylu praktycznych informacji i przypomnień. Na każdej uczelni jest ciężko, bo jak ktoś idzie na studia to jednak trzeba się uczyć. Fakt są zakłady, gdzie jest trochę pod górkę, ale gdzie ich nie ma? Jak to się mówi" Wszędzie dobrze tam gdzie Nas nie ma". Ze swojej strony polecam, nie mogę nic powiedzieć o klinikach bo przez Covid, była to znikoma ilość. Ale same zajęcia, jeśli ktoś interesuje czymś zawsze będą ciekawe.
Lew
Czołem. Czy ktoś może wyrazić opinię o akademikach? Niby nie mam jeszcze zajęć na miejscu, ale pewnie niedługo się takie pojawią i chciałbym się przeprowadzić. Co sądzicie o akademiku nr 1 i nr 4? Jak się tam mieszka? Są imprezy regularnie czy da się odpocząć? Czy w akademiku nr 1, gdzie nie ma lodówki w pokoju, parapety są duże i da się tam zimą coś przechować? :D Z góry dzięki za odpowiedzi!
24.11.2020
16.11.2020
Troll jakiś
Hej Janek, widać z daleka, że z Ciebie Troll niemyty :-) a skąd niby wiesz, jak jest w tych wszystkich uczelniach medycznych wymienionych poniżej w miastach typu: Kraków, Wrocław, Warszawa, Poznań, Białystok czy Katowice ???
Student
*tani
16.11.2020
16.11.2020
Student
W trzech poniższych komentarzach wcale nie widać, że to konkurencja :) tak się składa, że mam znajomą na Umed w Łodzi i nie narzeka ani na uczelnię, ani na prowadzących. Ja sam studiuję na UŁ i również nie narzekam na tę uczelnię, więc nie zgadzam się totalnie z opinią, że wszystko, tylko nie Łódź. Poza tym mam znajomych w Poznaniu, we Wrocławiu i oni również mają różne opinie o swoich uczelniach, jedni są zadowoleni, drudzy nie, więc w poniższych komentarzach widać ogromny brak obiektywności. Psucie PR miasta i uczelnii w tak tanii i prymitywny sposób tylko pokazuje, że niektórzy na uczelni nigdy znaleźć się nie powinni ;)
Janek
Typowa uczelnia z dobrym piarem mocno przereklamowana, medycynę studiowałem nie polecam a warunki rekrutacji na studia bardzo zawiłe wogóle cała uczelnia to masakra wykładowcy słabi nie przystępni nie przygotowani do wykładów zarozumiali. Nie wiem kto sporządza rankingi ale medycyna powinna być na ostatnim miejscu w rankingu. Gdybym miał wybierać teraz uczelnie albo kraków wrocław warszawa poznań białystok katowice to tam bym studiował medycynę.
15.11.2020
15.11.2020
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
@Nick
Przenieść na medycynę z prawa? XD Ale możesz w przyszłym roku rekrutować się na kierunek lekarski
15.10.2020
15.10.2020
Nick
Czy można przenieść się z innej uczelni, z kierunku prawo na medycynę, na pierwszym roku?
Zosia
Trudno jest dostac sie na lekarsko wojskowy?
11.10.2020
12.09.2020
Ratownik
Jakimi podręcznikami? Ja skonczyłem ratownictwo na Umedzie w Poznaniu i przez całe studia 1 książki nie kupiłem. 3 skrypty z punktu ksero i dziękuję.
Nowy ratownik
Witajcie, podzieli się ktoś opiniami na temat kierunku Ratownictwo Medyczne? Co trzeba kupić poza podręcznikami?
26.08.2020
12.08.2020
Kosmetologia
Jak nastroje na kosmetologii lub naukach dentystycznych?
Maturzystka 2020
Siemanko wszystkim, chciałam zapytać czy polecacie tą uczelnię? Jak na niej jest? Jest z was ktoś może na kierunku ratownictwo medyczne i zechciałby mi powiedzieć czy poleca ten kierunek czy też nie? Byłabym bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
10.07.2020
13.06.2020
Natalia
Cześć, czy ktoś mógłby powiedzieć coś o kierunku lekarsko-dentystycznym?
Kierunek lekarski w ramach Ministra Obrony Narodowej (wojskowy)
czy terminy rekrutacji na Kierunek lekarski w ramach Ministra Obrony Narodowej (wojskowy) są aktualne te na stronie? czyli do 15 maja? czy w związku z pandemią zostaną zmienione? jak oceniacie studia w tym systemie?
11.05.2020
22.04.2020
kierunek lekarski
Mógłby się ktoś podzielić doświadczeniami co do kierunku lekarskiego?
Student Fizjo Rok 1
Jeśli chodzi o fizjoterapie, nie mogłem sb wyobrazić lepszej uczelni. Wiadomo 1 rok w szczególności 1 semestr to śmieciowy czas, bioetyka, filozofia, marketing,ekonomia, socjologia, demografia i epidemiologia to przedmioty ,które są w podstawie programowej i musza być ale z ich zaliczeniem nie było żadnego problemu. Wystarczy dogadać formę zaliczenia z prowadzącymi. Świetnym przedmiotem w 1 sem jest Fizjoterapia ogólna, 3 pierwsze ćwiczenia to nauka rozczytywania zalecen lekarzy i obycie się z pracą z człowiekiem. 3 kolejne co miło mnie zaskoczyło to zajęcia na oddziale, gdzie mogliśmy zobaczyć i wypróbować sprzęt do kiezy i fizyko terapii oraz przeprowadzać wywiad z pacjentami. Zaliczenie z tego przedmiotu było głównie z wykładów, ale przewijały się kwestie poruszone przez Panie Doktor podczas ćwiczeń.Fizjologia człowieka jest prowadzona z mega miłymi Paniami ,które słyża zawsze pomocą, czasem nawet na kolokwiach :P. Przedmiot przyjemny, ciekawy i również prowadzony w sposób praktyczny. Anatomia w 1 i 2 semestrze, to ciężki przedmiot wejściówki co zajęcia, 3 zdane na 4 wejściówki dają nam możliwość napisania kolokwium w 1 terminie 2 popraw , 2/4 i mniej kolokwium piszemy w 2 terminie i 1 poprawka. Kolosy wymagające sporej wiedzy, ale same ćwiczenia w prosektorium dobrze prowadzone, zwłoki/preparaty mają już kilka lat. Na 2 semestrze jest o wiele ciekawiej, odchodzą wszystkie zapchaj dziurę przedmioty. Zaczyna sie kinezyterapia i skupia sie głównie na badaniach pacjenta, poznajemy testy i metody badań danych pacjentów. Ćwiczymy na sobie nawzajem a zaliczenie nie jest trudne, prowadzący nie chcą dla nas źle, ale podstawowa wiedze należy mieć. Medycyna fizykalna czyli wszelkie zabiegi z wykorzystaniem prądów, laserów, lamp, pol elektromagnetycznych itd. Ćwiczymy również na sobie pod nadzorem prowadzących, sprzęt jest jednym z nowszych. Umed ma swoje zakłady w różnych miejscach, ale jest dobrze skomunikowana. Samą Łódź albo pokochasz albo znienawidzisz.
07.04.2020
01.03.2020
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
olka
Cześć, jak wygląda sytuacja na lekarsko-dentystycznym? Czy zajęcia są w jednym miejscu? Czy cały dzień spędza się na uczelni? Czy są długie "okienka" między wykładami? Jak zajęcia praktyczne?
22.02.2020
06.02.2020
Farmacja 1 rok
Jestem na 1 roku farmacji, na początku wydawało się że będzie łatwo itd. Ale gdy przyszły pierwsze kolokwia i egzaminy okazało się że wykładowcy są bardzo wymagający. Największy problem co roku sprawia chemia nieorganiczna, większość zdaje dopiero w 3 terminie. Mimo tego uczelnia jest bardzo prostudencka. Na 1 roku zajęcia odbywają się w 3 lokalizacjach ale plan jest ułożony tsk że swobonie mozna się przemieszczać komunikacja miejska.
Ola
Jak nastroje na farmacji? Jak się tutaj studiuje?
24.01.2020
25.09.2019
Pielęgniarstwo I rok
Ogólne wrażenie o uczelni bardzo dobre, nowoczesne sale w CSM, większość prowadzących na pielęgniarstwie działa na korzyść studenta i chce nauczyć. Niestety są też minusy: głównie słaba organizacja w dziekanacie, brak odpowiedniej komunikacji między dziekanatem a studentami no i zmiany grup i tworzenie nowych na zajęcia praktyczne co może trochę denerwować
UMED Łódź
odpowiedź dla ??? z dnia 20.09.2019
Informacje niezgodne z prawdą. proszę o rzetelne zapoznanie się z zasadami oraz systemem rekrutacyjnym.
23.09.2019
20.09.2019
???
Lekarski MON rekrutacja - Listy rankingowe na stronie po zalogowaniu praktycznie nie są zmieniane i aktualizowane. Po telefonie do działu rekrutacji pada odpowiedź: : mamy swoje listy wg których przyjmujemy!!!! Brawo gorzej niż za komuny.
JK
Elektroradiologia. Proszę troche informacji.
24.07.2019
25.05.2019
Taki
Nikomu nie polecam studiowania lekarskiego w Łodzi. Jeśli macie możliwość wybierzcie inne miasto. Po kilku latach mogę się wypowiedzieć. O tyle o ile na pierwszych 3 latach zajęcia mogą być to Po trzecim roku studiów będziecie korytarzowym popychadłami w szpitalach. Zdążają się wyjątki... Ale uczelnia nie przygotowuje do zawodu lekarza. Władze wydziału są bardzo niewyrozumiałe dla studenta. Jestem studentem 6 roku więc swoje przeszedłem. nigdy więcej umedu...
Ratownictwo medyczne
Zajęcia w Zakładzie Medycyny Ratunkowej są tragiczne. Nie dość, że się praktycznie nie odbywają, to potem wielkie wymagania na egzaminach. Niektórzy wykładowcy zapominają, że są w pracy a nie na urlopie. Przekładanie zajęć to norma.
29.04.2019
07.02.2019
Diet IIs
Mgr z dietetyki, jak wygląda rozmowa rekrutacyjna? Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o samych studiach na tym kierunku w Łodzi?
Daria.w
Czy ktoś cos wie o kierunku kosmetologia ? Jakie sa sale? Jest cieżko ? Ile jest godzin zajęć praktycznych i czy wgl one sie odbywają ? Szukam dobrego kierunku kosmetologia w całej Polsce i nie umiem nic konkretnego znaleźć. Ktoś pomoze ?
22.01.2019
23.11.2018
leku
Czy tu jest wojskowy lekarski? Jak tam się dostać? Ogólnie, ciężko jest? Chcę się przenieść z Lublina.
zdrowie publiczne
co sądzicie o kierunku Zdrowie Publiczne na UMEDzie w Łodzi? czy to kierunek warty zainteresowania? co zdawaliście na rozszerzeniu i z jakim wynikiem Was przyjęli?
15.11.2018
17.09.2018
odp.
przygotuj się na potężną dawkę informacji do zapamiętania bez większej taryfy ulgowej :-) no to trochę inny świat w porównaniu z liceum, nie ma się co oszukiwać. Raczek nie liczcie że się Wami zaopiekują. Polecam skoncentrować się na przetrwaniu, potem będzie z górki, przywykniecie :-) każdy przez to przechodził :-)
analityka medyczna
na co się przygotować na pierwszym roku kierunek Analityka Medyczna? jakieś wskazówki dla młodszej koleżanki, nieco zestresowanej? uważać na co, na kogo? na czym się skupić?
06.09.2018
29.07.2018
Aneth
myślałam o kierunku Zielarstwo i Fitoterapia w Bydgoszczy. Co sądzicie?
Dietetyka
Czy mógłbyś ktoś podzielić się ze mną jak wyglądają studia oraz jaka jest Wasza opinia na temat uczelni i poziomu nauki?
24.07.2018
17.07.2018
anonim
A czy ktoś mógłby coś opowiedzieć o kierunku lekarskim (cywilnym)??
Również stud
studn ma rację, niestety tak się tam dzieje. Zajęcia są w cały świat, w ogóle nie trzymają się rozkładu zajęć ...
27.06.2018
26.06.2018
studn
Anonimus123 - podejście prowadzących jest różne, najgorsze jest w zakładzie, który dla ratowników jest najważniejszy. Zajęcia nie odbywają się wcale, albo trwają po 2 godziny bo wykładowcy się zawsze gdzieś śpieszy lub spóźniają się po 2, 3 godziny na zajęcia....a na egzaminie wymogi takie, że studenci łapią się za głowę. Z wywiadu wiem, że w tym zakładzie jest tak od kilku lat ....
..
Mogłby ktos opowiedziec cos wiecej o położnictwie?
24.06.2018
24.06.2018
jowita
wszedzie sa jakies problemy, a juz na studiach medycznych zwyczajowo jest pod gorke i orka, mnie troche zmartwily te opinie o zapleczu dydaktycznym, ktore niby piekne ladne, ale niedostepne dla studentow. no i zajecia porozrzucane po calym miescie, bo to nasz czas przeciez ... czy mozecie potwerdzic te informacje, czy moze to jakies odosobnione przypadki?
STUDENT
Pielęgniarstwo - poziom może wysoki, ale atmosfera i sposób traktowania studenta na zajęciach z podstaw pielęgniarstwa (I rok) pozostawia dużo do życzenia. Moim zdaniem, uczelnia mało przychylna studentom (mam znajomych na pielęgniarstwie w innych miastach i nie narzekają). Organizacja zajęć również nie przebiega sprawnie, grupy zmieniane są co kilka miesięcy, człowiek sam nie wie w której jest (np: jesteś w 3 różnych grupach na raz).
23.06.2018
19.06.2018
Anonimus123
Hej. Chcialabym zmienić kierunek studiów na ratownictwo medyczne lub elektrolradiologię i wybrałam na uczelnię Umed w Łodzi. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych kierunków (chodzi mi głównie o osoby idące "nowym programem" z ratownictwa)? Jaka jest podejście prowadzących do wykładów i ćwiczeń?
Magda
Idzie ktos na pielegniarstwo lub poloznictwo? Trudno sie dostac?
14.06.2018
12.06.2018
analityka medyczna
Hej chciałam sie dowiedziec jakie są wasze opinie na temat anaityki medycznej na umedzie ?
Karolina
Ja robię teraz magisterkę z kosmetologii na Uniwerku Medycznym w Łodzi. Poziom wyśrubowany extra. Prywatnie robiłam licencjat to widzę, że jednak te dziewczyny co kończyły na Umedzie są dużo lepsze. Profesorowie kontrolują asystentów, widać ten nadzór, a na prywacie każdy robi co chce. Ja osobiście jestem bardzo zadowolona z kosmetologii na uniwerku.
07.03.2018
18.02.2018
Dietetyka
Jak oceniacie ten kierunek na tej uczelni? Łódź to jedyne miejsce gdzie mogę go studiować i jak czytam opinie (niekoniecznie pozytywne) o innych kierunkach to zastanawiam się jak to wszystko wygląda w przypadku dietetyki..
ola
wybiera się ktoś na położnictwo ?:)
06.02.2018
03.12.2017
2 rok uff
Jak się przeżyje pracownie podstaw i 1 zajęcia praktyczne na klinice z tymi samymi babsztylami to życie jest piękniejsze . Pozdrawiam 2rok pielegniarstwa ;)
anonim
Witam. Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat kierunku ratownictwo medyczne?
18.09.2017
23.08.2017
studia podyplomowe na umed
Cześć, Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku "Elementy metodologii badań empirycznych w medycynie i zastosowania statystyki w badaniach biomedycznych" ? Jest to czwarta edycja, więc na pewno są już jakies wnioski z tego kursu? Czy po kształceniu uda się zostac samodzielnym w badaniach naukowych? Czy sporo trzeba samemu nadrabiać? Jakie sa profity oprócz (domyślam się) licencji na program statystyczny?
Wolę pozostać anonimowy...
Witam Wszystkich, Piszę głownie dla tych którzy rozważają studiowanie na kierunku fizjoterapii. Długo się nosiłem z zamiarem napisania tego jak tam jest, przekładałem z roku na rok, myśląc że może na kolejnym roku będzie lepiej. Nie będzie. Piszę by Was ostrzec przed zmarnowaniem sobie kilku lat życia na tej "uczelni". To może na start coś o mnie. Studiuje fizjoterapię już od ładnych kilku lat, więc nie jest to opinia sfochanego pierwszoroczniaka. Nie jestem studentem-menelem. Mam frekwencję bliską 100% i dość wysoką średnią. Wszystko zdaję w pierwszym terminie. Porobiłem też kilka kursów zawodowych. A teraz do rzeczy. Widzieliście te wszystkie piękne budynki i sale wykładowe w materiałach propagandowych od UMEDu? Przyjrzyjcie się dobrze. Właśnie tam NIE będziecie mieli zajęć. No dobra, może czasem... Ale nie przekroczy to 10% wszystkich zajęć. Na sporej części zajęć będziecie niechcianymi gośćmi, których będą upychać np. w ciasnych pokojach lekarskich, czy remontowanych pomieszczeniach niewiele większych od schowków na szczotki. Ogólnie jest spoko gdy wszyscy mają miejsca siedzące. O ławkach nie macie co marzyć. Kręgosłup jest narzędziem pracy fizjoterapeuty. Tutaj Ci to narzędzie zniszczą. Inną kwestią są obowiązkowe zajęcia na "pływalni". Każdorazowo kończą się kilkudniowym pieczeniem skóry i podrażnieniami. Nawet nie marz o wchodzeniu do tego syfu bez okularów pływackich. Kumpel który tak zrobił na zamknięte oczy szedł do apteki zaraz po zajęciach. Jeżeli jesteś kobietą to przygotuj się na grzybicę pochwy i inne atrakcje. Wezwanie Sanepidu poprawiło sytuację na 2 tygodnie, ale potem było to samo, więc nie ma sensu się szarpać. Odnośnie lokalizacji zajęć - wszystko rozsypane po całej Łodzi. Od szpitala do szpitala. Ogólnie tragedia z dojazdami. Jeśli nie masz własnego auta to się umęczysz. Jeżeli masz - też się umęczysz :p tylko mniej. No dobra, to warunki "logistyczne" już Wam z grubsza opisałem. Czas na walory edukacyjne. Jeszcze nie spotkałem nikogo kto by powiedział coś w stylu "po licencjacie na UMEDzie jestem gotów/gotowa do pracy". (Tak nawiasem mówiąc po licencjacie wcale nie będzie lepiej...) Na tej uczelni dostaniesz górę teorii i niemal nic więcej. Trzy praktyczne przedmioty które serio doceniam to: Terapia Manualna, Kinezyterapia i Anatomia. Ale to naprawdę kropla w morzu potrzeb. Czas na te zajęcia jest bardzo okrojony. I nawet gdyby prowadzili to najlepsi nauczyciele to i tak nie zdołali by nam przekazać żadnych użytecznych umiejętności w tak krótkim czasie. Niemniej i tak doceniam to co zdołali zrobić mimo że czasu starczyło tylko na podstawy podstaw, ale dobre i to. Jest sporo przedmiotów - śmieci jak terapia zajęciowa, czy kształcenie ruchowe które co najwyżej zmiażdżą twoje poczucie godności. Stypendia? Wśród trzecioroczniaków dostało je ~ 12 osób na cały ponad 100 osobowy rok. Raczej nie opłaca się dbać o średnią. Ja już nawet nie próbuje walczyć o stypendium - szkoda nerwów. Już lepiej zapisz się do chóru, czy do jakiejś sekcji sportowej. Poziom nauczycieli? Ogólnie niski. Często są nieprzygotowani do zajęć, a same zajęcia są prowadzone w koszmarnych warunkach. Treść zajęć rzadko kiedy można w praktyczny sposób odnieść do kierunku studiów. Oczywiście zdarzają się chlubne wyjątki które swoją wiedzą, doświadczeniem i kulturą osobistą tworzą wzór godny naśladowania. Jednak niestety pozostają wyjątkami pośród morza miernot lub nawet zarozumiałych chamów. Do nauczycieli z których UMED mógłby być dumny zaliczyłbym między innymi Pana Adamczewskiego i Pana Winczewskiego. Na ten moment w głowie mam akurat te dwa nazwiska, lecz dobrych nauczycieli jest jeszcze kilkoro :) To może coś o klimacie na uczelni? Relacjach z innymi studentami? Szału nie ma. Ludzie usuwają sobie materiały ze wspólnych dysków, kablują na siebie, nie przekazują ważnych informacji między grupami. Ehhh, aż nie chce mi się wymieniać dalej. Mógłbym napisać więcej, ale szkoda mi niedzielnego wieczoru na to. Piszę to tylko z moralnego poczucia obowiązku. Jeżeli stać Cię by studiować w lepszym miejscu to to zrób! Ja nie miałem takiej szansy i żałuję. Myślę że najlepszym potwierdzeniem moich słów będzie to, że zlikwidowali zaoczna fizjoterapię - widocznie nikt nie chciał płacić za coś takiego. Potrzebujesz więcej "świadectw"? Nic prostszego. Właśnie trwają obrony. Pojedź na plac Hallera i popytaj studenciaków co myślą o tych studiach. Jak by to porównali do wiedzy która wynoszą z kursów? Czy są gotowi do pracy z pacjentem sam na sam? Podsumowując: Serdecznie odradzam.
23.07.2017
23.07.2017
małpka
Witam, chciałam sie zapytać, czy warto studiować fizjoterapie w Łodzi?
...
Czy ktoś mógłby powiedzieć coś o lekarskim w Łodzi?
16.07.2017
14.07.2017
Technik dentystyczny
Jak podejście do studenta i ogólna organizacja ?
Położna
Powiem tak położnictwo na umedzie to śmiech na sali. Na samym początku cieszyłam się na myśl że wow to jednak umed teraz wiem jak bardzo się myliłam. Co do nauczycieli to zależy jak się trafi jedni są spoko inni nie ale tak jest na każdej uczelni. Bardziej chodzi o organizację która jest żałosna.... Nic ale to nic nie możesz zaplanować nawet wizyty u lekarza bo to się zmienia z dnia na dzień. Na żadnym przedmiocie nikt nie idzie na rękę studentowi np taka radiologia położna nie może wykonywać usg itd ba nawet nie ma prawa tych wyników czytać ale trzeba zrobić trudny egzamin żeby połowa położnych warunek miała (ja na szczęście nie). Jest bardzo "nowoczesna technologia" nie ma nawet fantonkw do np uczenia się zakładania wenflonow.... Wbijamy się w zwykły cewnik przyklejony taśma do czegoś.... Niby są anonimowe ankiety gdzie możesz wyrazić ewentualne nie obraźliwe uwagi na temat uczelni a później się okazuje że gucio prawda i dany nauczyciel Cie ściga. Praktyki? Gdybym sama nie latała za poloznym na oddziale to gówno bym umiała bo nauczyciel czeka aż położne same z czymś do niego przyjdą i powiedzą że jest robota..... Czyli jak się domyslacie przez większość praktyk (gdzie naprawdę dużo już umiemy) scielimy łóżka i wymieniamy worki od cewnikow no może raz na jakiś czas kroplowka ale to zależy jaki oddział się trafi. A na egzaminie który jest wg "osek" nie ocenia się techniki np wykonania enemy tylko to czy się dobrze śmieci posegregowalo ile razy umylo się ręce i w jakiej kolejności zapytaliśmy o dane pacjentki. Jedyne do czego doprowadzi was ta uczelnia to do nerwicy. Na umedzie myśl przewodnia to "jak ich uwalic i zgnebic" i nie mówię tego na podstawie ocen z przedmiotów żeby było jasne tylko o ogólnym podejściu do osoby studenta. A i jeszcze jedno jeśli myślisz że będziesz mieć blisko na praktyki i nikt ci nie zabierze miesiąca wakacji to się grubo mylisz.... A no i wszelkie strzykawki itd trzeba sb samemu kupować no chyba że masz "szczęście" i możesz ćwiczyć na sprzęcie używanym 40 razy przed tobą....
14.06.2017
23.05.2017
XYZ
Pielęgniarstwo na umedzie w Łodzi niszczy życie. Nie polecam
nanzalkaa
jak z kosmetologią na uniwersytecie medycznym w Łodzi? ciężko się dostać, ktoś poleca ten kierunek?
07.05.2017
26.04.2017
zarzadzanie
Czy ciężko się dostać na zarzadzanie na uniwersytet lodzki? bardzo sie denerwuje
biotechnolog
czy warto studiować biotechnologię na umedzie w łodzi? jestem studentką up we wrocławiu i zastanawiam się nad zamianą. jaka panuje atmosfera, jest ciężko się utrzymać?
23.04.2017
24.03.2017
MÓŻDŻEK
mam pytanie, czy ktoś przeniósł się do Łodzi z innej uczelni ? wie jak to wygląda z przepisywaniem ocen, różnice programowe itd ? konkretnie interesują mnie przenosiny Śum - > Umed na 3 rok lekarskiego
BATMAN
czy ktos był na dniach otwartych umedu wczoraj ?
09.03.2017
23.01.2017
.
W 2016 roku zaczęłam studia o kierunku pielęgniarstwo. Pracownia ćwiczeń to coś w stylu gnębienia. Niektóre Panie wszystkiego się czepiają. Jeśli widzą, że raz coś było nie tak, np. zbyt lekko spięte włosy na kolokwium jest się uwalonym i nie ma żadnych szans na dyskusję. Co do innych przedmiotów, np. biochemia, mikrobiologia są podawane zbyt szczegółowe rzeczy. Ogólnie wszystko wygląda tak, że nie ma czasu na życie prywatne, ponieważ od poniedziałku do piątku zajęcia są od 8 do 20, a w sobotę i niedzielę a to trzeba nauczyć się na wejściówki, a to na pracownie, a to trzeba napisać prace samokształceniowe, które pochłaniają bardzo dużo czasu. Podsumowując to ten kierunek zbyt dużo wymaga w porównaniu do zarobków i późniejszego statusu. Wszystkiego jest ogrom!
kierunek lekarski
mnie interesuje kierunek lekarski, więc jeśli by mogli się wypowiedzieć studenci tego właśnie kierunku, chętnie bym się dowiedziala, jak wyglądają studia w Łodzi, zwłaszcza pierwszy i drugi rok.
23.01.2017
11.11.2016
zmęczona
Jestem na pielęgniarstwie, piękny zawód , zajęcia typu anatomia czy Fizjologia zajmują trochę czasu na naukę ale są jak dla mnie przyjemne. Mam tylko awersję do pracowni podstaw pielęgniarstwa nie jest tam nic trudnego, a szczególnie jak się to lubię ale jest straszny mobing u niektorych Pań prowadzących zajęcia jeśli nie chcesz być gnębiona przez 1 rok studiów nie polecam Łodzi....
n.
Nie polecam pielęgniarstwa w Łodzi.
21.09.2016
29.08.2016
Stworek
Oczywiście w trybie stacjonarnym ;P
Stworek
Hej. W 2017 roku kończę licencjat w innej uczelni i chciałabym od razu pójść na mgr, dlatego piszę. Jest sens przychodzić do tej uczelni na pielęgniarstwo II stopnia?
29.08.2016
28.08.2016
Magda
Witam :) chciałam zapytać czy trudno dostać się na pielęgniarstwo II stopnia w trybie stacjonarnym na UM w Łodzi ? Jest brana pod uwagę średnia i ocena z dyplomu ?
Andziox
Witam :) czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat analityki medycznej?
16.07.2016
09.06.2016
do "robaczek"
a możesz napisać, co studiujesz na UM w Łodzi? Jaki kierunek, na którym jesteś roku? Mniej mnie interesują kwestie organizacyjne, ale zależy mi na informacjach na temat kadry wykładowców. Napisałeś / łaś - "nauczyciele niekompetetni".... wszyscy? z jakich przedmiotów? jaieś konkrety może podaj. Bo mozna odnieść wrażenie, że lekko sfrustrowany student / tka pisze niepochlebnie, bo coś nie wyzło z zaliczeniami.
robaczek
Uniwersytet Medyczny w Łodzi to jedna wielka pomyłka. Zero organizacji, zmieniają regulaminy z dnia na dzień nikogo nie informując. Nauczyciele niekompetentni. Nie polecam nikomu.
03.06.2016
06.05.2016
Nadia
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat położnictwa w Łodzi? :)
Kasia
Nie polecam pielęgniarstwa. Kryteria oceniania są nie jasne, jeżeli chodzi o egzamin OSCE. Ciągła zmiana grup i planu to normalne, nie wszyscy nauczyciele są dostępni dla studentów w czasie ich dyżurów. Regulamin jest dla nauczycieli, nie dla studentów. Rzeczy na pracownie, musimy kupować sobie sami - strzykawki, igły, kaniule itd, uczelnia nam tego nie zapewnia. Jeżeli chcecie mieć radość ze studiowania tego pięknego kierunku, nie idźcie do Łodzi.
22.03.2016
18.11.2015
Patrycja
Czy mając licencjat z czegoś zupełnie innego utrzymam się idąc na magisterkę na dietetykę
techniki dentystyczne
czym się rożnia Techniki Dentystyczne od Higieny dentystyczej??? gdzie pracuja absolwenci kierunku - Techniki dentystyczne? Ile zarabiają i czy mozna mieć własną działlność? co mieliście z matury na rozszerzeniu żeby się dostać?
18.11.2015
25.09.2015
mimi
Dietetyka - co zdawaliście, ile mieliście pkt, czy łatwo się dostać, jaka jest atmosfera i czy mozna sie tam jakoś utrzymać bez chemii?
ZYCIE JEST CIEZKIE NA TEJ UCZELNI:)
Przynajmniej na wydziale NBiKP. Prawda jest taka ze sa NIELICZNI ktorzy moga przekazac wiedze i zainteresowac studenta, ale reszta to czerpie satysfakcje z doslownego gnebienia studentow. jesli macie ochote wybrac sie tutaj, trzeba miec nerwy ze stali, nie brac wszystkiego do siebie, tak czy siak dol zlapie na pewno:P . sklamie jesli powiem ze niczego nie uczy ta uczelnia. wiadomo zeby "przetrwac" trzeba pare nocy zarwac- stad wiedza jest (ale zdobyta we wlasnym zakresie pod przewodnictwem - DZIEKI UMEDOWI). ogolnie duma mnie rozpiera ze nauka zostala zakonczona na tej uczelni :) jesli chodzi o prace... hmm.. ksztalcic bede sie na pewno dalej. Po rozmowie z innymi na innych wydzialach mozna podsumowac : przygotujcie sie ze nie jest latwo, trzeba sie uczyc przedmiotow "zapychaczy" ktore w waszym zawodzie na PEWNO się nie przydadza :) proste nie sa, ale trzeba zacisnac zeby. jesli interesuje was typowo medyczna strefa nauki- ok polecam! zapraszam na wolne wyklady (o wiele wiecej mozna sie dowiedziec niz z obowiazkowych, ktore tez pomoga w pozostalych przedmiotach)
19.09.2015
26.08.2015
Marta
Także bym chciała wiedzieć coś o Dietetyce, nie wiem czy warto przenosić się do Łodzi a mam tylko tydzień
natalka96
Hej! Czy ktoś z Was studiuje kosmetologie i mógłby podzielić się opinią?
19.07.2015
16.07.2015
Lena
Co powiecie o analityce medycznej? cięzko? jaka atmosfera?
magda
do Królowej rekrutujesz na dietetyke do Łodzi w tym roku ?
09.07.2015
28.05.2015
królowa
Jest któs kto studiujej dietetykę na Umed w łodzi? Mógłby ktoś powiedzieć czy jest cięzko?
ilek
Pielęgniarstwo na umedzie w Łodzi, cóż.. ciężko, zajęcia od 8 do 20, czy mogę powiedzieć, że warto? Warto, chociaż są łzy, braki sił, nauki ogromnie dużo, ale super ludzie, jakieś małe radości, praktyki cieszą. Ogólnie polecam!;)
01.04.2015
22.09.2014
Niezdecydowana;(
Witam wszystkich, mam nadzieję, że uzyskam od Was jakąś sensowną poradę, bo już sama nie wiem co robić;/ Dostałam się na studia dzienne w Krakowie na: fizjoterapię na AWF i na biotechnologię na Politechnice Krakowskiej. Teraz mam dylemat co wybrać. Proszę pomóżcie!
Edzia
hej wszystkim czy są tu osoby które startują na um w Łodzi na pielęgniarstwo , i czy wiedzą jak tu jest z dostaniem się ? czy próg jest wysoki ? bo z tego co zrozumiałam na stronie um Łódz w I etapie próg był 70 , a ja mam 66 ptk :)
20.08.2014
20.08.2014
Edzia
hej wszystkim czy są tu osoby które startują na um w Łodzi na pielęgniarstwo , i czy wiedzą jak tu jest z dostaniem się ? czy próg jest wysoki ? bo z tego co zrozumiałam na stronie um Łódz w I etapie próg był 70 , a ja mam 66 ptk :)
Edzia
hej wszystkim czy są tu osoby które startują na um w Łodzi na pielęgniarstwo , i czy wiedzą jak tu jest z dostaniem się ? czy próg jest wysoki ? bo z tego co zrozumiałam na stronie um Łódz w I etapie próg był 70 , a ja mam 66 ptk :)
20.08.2014
24.07.2014
an
hej :) powie mi ktoś czy opłaca się studiować zdrowie publiczne?
p-m
powiedzcie-mi-wszystko-o-pielegniarstwie-jak-jest....
11.01.2014
11.01.2014
przyszly-m
czy-na-pielegniarstwie-jest-wf-sorry-ale-zespula-mi-sie-klawiatura....
przyszly-medyk
czy-na-pielegniarstwie-jest-wf/-sorry-ale-spacja-mi-sie-sepsula
11.01.2014
02.12.2013
medzik
nie wiem jakie są opłaty ale od rówieśników słyszałam, że Umed bardzo dobrze przygotowuje do zawodu, przez dużą liczbę zajęć praktycznych i doskonałych wykładowców znających się na swoim fachu
lekarsko-dentystyczny koszty
nie moge znaleć na stronie uczelni informacji o tym, ile kosztują studia zaoczne czyli niestacjonarne na kierunku lekasrko - dentystycznym? porownuje sobie ceny i tu nie widze, swoja droga podzielcie sie info o tym, jak sie studiuje, klimaty, nauka, egzaminy, wszystko co wam do głowy przyjdzie, dzikei Gres
08.10.2013
25.09.2013
grupy
zeby dowiedzieć się w jakiej jest się grupie trzeba zadzwonić do dziekanatu, albo sie tam udać ;)
Patrycja
A przyszła wam może wiadomość na pocztę o spotkaniu organizacyjnym dla studentów umed ? Czy te spotkanie dotyczy również wydziału wojskowo-lekarskiego?
24.09.2013
23.09.2013
Patrycja
To jeśli ktoś się dowie coś o fizjoterapii i o planie zajęć i napisze tutaj to byłoby fajnie :D
pielegniarstwo
czy sa gdzies podane grupy na kierunku pielegniarstwo???
23.09.2013
23.09.2013
:)
wpisujesz w login i hasło swój pesel
marek
jak się zapisuje na wf? :D
23.09.2013
23.09.2013
f
dziękuje ;)
:)
tzn. że twoją teczkę już do dziekanatu złożyli :)
23.09.2013
23.09.2013
filip
odpowie mi ktoś, co znaczy status " wyeksportowany z teczką " ?
fizjoterapia
pewnie od 1go października
23.09.2013
23.09.2013
fizjoterapia
a studia zaczynamy kiedy ?
fizjoterapia
ja niestety nie mogę się przejść bo będę dopiero w łodzi w weekend, ale jeśli będzie coś wiadomo to by było fajnie jakby ktoś tu :)
23.09.2013
23.09.2013
fizjoterapia
login i hasło to pesel, w takim razie jeśli się nie można dodzwonić, to trzeba będzie się tam przejść...
fizjoterapia
ja właśnie też nic nie wiem, nie mogę się tam dodzwonić, a wiadomo kiedy zaczynamy ? no i jak mamy się zapisać na te zajęcia z wf skoro nie mamy haseł ?
23.09.2013
23.09.2013
fizjoterapia
ja właśnie też nic nie wiem, nie mogę się tam dodzwonić, a wiadomo kiedy zaczynamy ? no i jak mamy się zapisać na te zajęcia z wf skoro nie mamy haseł ?
fizjoterapia
Nie wiem dlaczego wszystkie kierunki mają już podany na stronie plan zajęć, tylko właśnie fizjoterapia została pominięta... dzwonił ktoś już może do dziekanatu i posiada jakieś informacje w tym temacie?
23.09.2013
22.09.2013
roni
hej kto z pielęgniarstwa :) ?
fizjoterpaia stacjonarne
hej. Kiedy zaczynają się zajęcia na fizjoterapię I stopnia stacjonarną? jest gdzieś jakiś plan zajęć już?
19.09.2013
11.09.2013
;)
Dostał się ktoś z was na położnictwo ? gg:42704289
ami
ja sie dostalam na pielegniarstwo ;)
09.09.2013
08.09.2013
biotechnolog
sprzedam materiały na I, II oraz III rok BIOTECHNOLOGII MEDYCZNEJ kontakt biotechnologia.umed@wp.pl
Maddika
Jest tu ktoś kto dostał się na pielęgniarstwo ? :))
01.08.2013
03.07.2013
Alice
Wybiera się ktoś na pielęgniarstwo? gg:42704289
fizjo
ola, w tamtym roku próg był od 170 pkt. Ja mam 200 ale i tak mam obawy. Z tego co wiem, matura nie poszła zbyt dobrze to może będzie niższy próg.
01.07.2013
28.06.2013
zuza
Czy majac 38 % z chemii i 50% z biologii (rozszerzenia) dostane sie na pielegniarstwo ? bardzo prosze o Wadze opinie ;)
ola
co myślicie o fizjoterapii? Czy mając 150 pkt , dostanę się ? Jest szansa? na jakie kierunki się logujecie ?
28.06.2013
26.06.2013
ja
hej :) czy warto isc na zdrowie publiczne? co powiecie o tym kierunku . wiem ze łatwo się dostać , ale czy opłaca sie studiować ?
aga
hej studiuje ktos z was fizjoterapie ? ciezko jest sie dostac ? polecacie ten kierunek ?
26.06.2013
25.06.2013
fizjo
polecacie fizjoterapię? cięzko jest? czego się spodziewać?
emila
na pielegniarstwo latwo sie dostac. SPRZEDAM MATERIALY NA 1 ROK ZDROWIA PUBLICZNEGO UM LODZ NR GG 7232411 LUB 661968118
13.06.2013
27.04.2013
m.
Czy ciężko jest się tu dostać na pielęgniarstwo?
master
Analityka Medyczna. Nasz UMED kochany... no, jest wiele rzeczy, które można jemu zarzucić... ciągle trwa remont, często tak naprawdę nie wiadomo, czego należy się uczyć na zaliczenia itd., niektórzy profesorowie oceniają dość niesprawiedliwie, pokręcona sprawa z planem zajęć, bywa zimno na uczelni, najnowocześniejszych sprzętów też bynajmniej nie używamy... Ale da radę się przyzwyczaić. W gruncie rzeczy idealnie nigdy nie będzie. Mamy nie najgorszą kadrę, a co niektórzy profesorowie są wspaniali. ;) Po remoncie pewnie będzie całkiem miło i ciepło - kiedyś go w końcu zakończą. ; No i duży plus za wirtualny indeks. ;) Bardzo ułatwia życie. ;)
11.03.2013
07.03.2013
Dżoanna
Jestem na technikach dentystycznych. Jak oceniam uczelnie? Wielki burdel na kółkach, choć ma swoje plusy. Minus : - plan zajęć : trzeba przyjść do dziekanatu i ponarzekać im, że wszystkie kierunki mają już plan,a wy nie. Po kilku takich spotkaniach dostajesz plan według, którego masz kilka zajęć w tym samym czasie albo zbyt krótki czas pomiędzy zajęciami aby dojechać na następne. - toalety : jako studentka technik dentystycznych przysługuje mi szafka (20zł kaucji, bez zwrotu). W szatni, gdzie znajdują się szafki jest toaleta - bez drzwi, papieru i cała zabrudzona. Obok niej stoją kabiny prysznicowe o dziwo mają zasłonki, ale nie ma już słuchawki od prysznica ( w szatni na wf nie ma zasłonek za to). - zajęcia od rana do wieczora przez kilka dni z kolei - Zaczynasz zajęcia o 8? Skończ o 20! I miej je jeszcze w soboty rano! I zamiast studiować dziennie- studiujesz dzienno- wieczorowo-zaocznie! - język obcy - obowiązującym językiem na moim kierunku jest angielski. Nie ważne czy kiedykolwiek się go uczyłaś - musisz go umieć. Mam 5 osób w grupie, które nigdy nie miały z nim styczność, a muszą pisać płynnie zdania oraz płynnie tłumaczyć. Angielski polega na tym, że prowadzący czyta tekst i tłumaczy słówka - które oczywiście musisz znać. ;) A słówka za pierwszym razem wymawiasz z idealną wymową. - jeśli nie jesteś z lekarskiego, stomatologi lub lekarsko wojskowego - nie liczysz się. Plus/Minus: - nie ma czegoś takiego jak zwolnienie z wf. Nawet jak masz zwolnienie to musisz chodzić na specjalne zajęcia z wf'u. Nie można mieć przepisanych zajęć z wf z innej uczelni. Plus: - nie oszczędzają na materiałach - sale do ćwiczeń dla studentów technik dentystycznych są bardzo dobrze wyposażone - małe grupy na zajęciach (oprócz na wykładach. Zdarza się że nie mieścisz się w sali, albo krzesła stoją tak blisko siebie że nie masz jak wyprostować nóg - a co dopiero pisać!) - dobre zaplecze multimedialne (rzutniki, laptopy , itd) - bardzo dobra kadra - da się dogadać z wykładowcami np. co do terminu egzaminów czy zmiany godzin zajęć - jeśli czegoś nie rozumiesz - pytaj, na pewno ci pomogą Ogólnie podobają mi się studia, chociaż koszty jakie muszę ponieść z racji kierunki są olbrzymie. Stanowczo nie podoba mi się lekceważenie z strony poniektórych wykładowców (szczególnie stomatologów) mojego kierunku, widać że nie wiedzą jaki ciężki i czasochłonny jest to zawód. Tak samo jak z strony uczelni, która nie propaguje tego kierunku - na drzwiach otwartych jest tylko farmacja, lekarski i biotechnologia. Wielu studentów z innych kierunków jak np. fizjoterapia czy nauka o zdrowiu - poprą moje zdanie o nie równym traktowaniu wszystkich, ale cóż poradzić. ;(
Dżoanna
Jestem na technikach dentystycznych. Jak oceniam uczelnie? Wielki burdel na kółkach, choć ma swoje plusy. Minus : - plan zajęć : trzeba przyjść do dziekanatu i ponarzekać im, że wszystkie kierunki mają już plan,a wy nie. Po kilku takich spotkaniach dostajesz plan według, którego masz kilka zajęć w tym samym czasie albo zbyt krótki czas pomiędzy zajęciami aby dojechać na następne. - toalety : jako studentka technik dentystycznych przysługuje mi szafka (20zł kaucji, bez zwrotu). W szatni, gdzie znajdują się szafki jest toaleta - bez drzwi, papieru i cała zabrudzona. Obok niej stoją kabiny prysznicowe o dziwo mają zasłonki, ale nie ma już słuchawki od prysznica ( w szatni na wf nie ma zasłonek za to). - zajęcia od rana do wieczora przez kilka dni z kolei - Zaczynasz zajęcia o 8? Skończ o 20! I miej je jeszcze w soboty rano! I zamiast studiować dziennie- studiujesz dzienno- wieczorowo-zaocznie! - język obcy - obowiązującym językiem na moim kierunku jest angielski. Nie ważne czy kiedykolwiek się go uczyłaś - musisz go umieć. Mam 5 osób w grupie, które nigdy nie miały z nim styczność, a muszą pisać płynnie zdania oraz płynnie tłumaczyć. Angielski polega na tym, że prowadzący czyta tekst i tłumaczy słówka - które oczywiście musisz znać. ;) A słówka za pierwszym razem wymawiasz z idealną wymową. - jeśli nie jesteś z lekarskiego, stomatologi lub lekarsko wojskowego - nie liczysz się. Plus/Minus: - nie ma czegoś takiego jak zwolnienie z wf. Nawet jak masz zwolnienie to musisz chodzić na specjalne zajęcia z wf'u. Nie można mieć przepisanych zajęć z wf z innej uczelni. Plus: - nie oszczędzają na materiałach - sale do ćwiczeń dla studentów technik dentystycznych są bardzo dobrze wyposażone - małe grupy na zajęciach (oprócz na wykładach. Zdarza się że nie mieścisz się w sali, albo krzesła stoją tak blisko siebie że nie masz jak wyprostować nóg - a co dopiero pisać!) - dobre zaplecze multimedialne (rzutniki, laptopy , itd) - bardzo dobra kadra - da się dogadać z wykładowcami np. co do terminu egzaminów czy zmiany godzin zajęć - jeśli czegoś nie rozumiesz - pytaj, na pewno ci pomogą Ogólnie podobają mi się studia, chociaż koszty jakie muszę ponieść z racji kierunki są olbrzymie. Stanowczo nie podoba mi się lekceważenie z strony poniektórych wykładowców (szczególnie stomatologów) mojego kierunku, widać że nie wiedzą jaki ciężki i czasochłonny jest to zawód. Tak samo jak z strony uczelni, która nie propaguje tego kierunku - na drzwiach otwartych jest tylko farmacja, lekarski i biotechnologia. Wielu studentów z innych kierunków jak np. fizjoterapia czy nauka o zdrowiu - poprą moje zdanie o nie równym traktowaniu wszystkich, ale cóż poradzić. ;(
07.03.2013
19.02.2013
Ka
Czy na umed w lodzi trzeba miec 30% z rorszerzonej matury by brali pod uwage punkty?
Krzysiek
mam pytanie, czy jest możliwość dostania akademika jeśli studiuje się na Uniwersytecie Medycznym? i jakie są w ogóle warunki tam? Bo mieszkam dość daleko od Łodzi i chciałbym zamieszkać w akademiku. Tylko właśnie nie wiem jak one wyglądają i czy w ogóle jest możliwość uczenia się tam?;p bo słyszałem, że w akademikach to wieczne imprezy...
06.02.2013
06.01.2013
kala99
trudno jest sie tu dostać na położnictwo?? moja siostra próbowała w zeszłym roku startować na dietetykę ale nie dostała sie mimo bardzo dobrych wyników z matury z chemii i biologii...
matek
hej studenci :) zacząłem studia na Uniwersytecie Medycznym na biotechnologii. Niestety, z kazdym dniem utwierdzam sie w przekonaniu, że nie byl to dobry wybor.. nie podoba mi sie, zaczalem zauważac ze ten kierunek niestety nie jest dla mnie.. Chciałbym kontynuować tam nauke ale na innym kierunku. Zastanawiam się nad fizjoterapią lub socjologią.. Możecie mi powiedzieć czy zmiana kierunku jest możliwa, a jezeli tak to kiedy i na jakich zasadach? Czy musiałbym zaczynac wszystko od początku? proszę o pomoc :)
09.10.2012
23.08.2012
do daria
wiadomo, że jeśli chcesziść na medyczny to musisz zdawać rozszerzoną chemię, bo to o nią się opiera większość zajęć... Nie wyobrażam sobie studenta medycyny czy farmaceutyki który nie umie chemii..
daria
szkoda, ze warunkiem dostania się do tej szkoły jest zdawanie na maturze chemii w rozszerzeniu, ja zdawałam podstawę, biologię rozszerzenie i niestety nawet nie miałam szansy :(
06.08.2012
03.08.2012
bartas
Niezależnie od miasta medycyna = dużo dużo nauki, ale czas na przyjemności też jest. Porównując w Łodzi Cywilny i wojskowo - lekarski zdecydowanie lepszy lekarski co widać po wynikach LEPu - sa najlepsi w Polsce.. wojskowo - lekarski zdecydowanie bardziej imprezowy i luzacki. Co do podejścia wykładowców wszystko zależy od przedmiotu i asystenta..
doc
dostałam się na kierunek lekarski na uniwersytet medyczny do łodzi i do gdańska. nie sądziłam że dam radę! O.o a tu takie zaskoczenie. Pozytywnie oczywiście, tylko teraz przychodzi pytanie - co wybrać? Skłaniam się jednak ku pomorzu, ale może ma ktoś argumenty za Łodzią?
19.07.2012
17.07.2012
fizjo
a jak wyglądają zajęcia na fizjoterapii? Zastanawiam się czy lepiej iść na medyczny czy na AWF na fizjoterapię... czy ktoś mógłby opisać na czym głównie tutaj skupiana jest uwaga jeśli chodzi o fizjoterapię? praktyka czy teoria?
koralik
skończyłam tutaj ratownictwo medyczne i naprawdę jestem zadowolona. poziom ksztalcenia na naprawde dobrym poziomie, teraz zaczynam dietetykę i mam nadzieję, że będzie tak samo dobrze :)
04.07.2012
02.06.2012
domi
będę aplikować do warszawy i łodzi, bo mieszkam w łowiczu, więc z obu miast w miarę da się wracać do domu na weekend. gorzej że do stolicy to ciężko bedzie przejść rekrutację na studia i właśnie dlatego stawiam też na łódź, żeby mieć coś co zostanie na wszelki wypadek :D
basia
jest oczywiście trudno, no ale czego się spodziewać . do waraszawy się na medycyne nie dostalam, natomiast tutaj sie poszczescilo. no i spoko,mysle ze duzo z tego wyniose, na pewno papierek wiele bedzie znaczyl, a i wiedza bedzie duza. na razie udaje sie zaliczac w pierwszych terminach, zobaczymy jak bedzie podczas tej sesji. moja opinia o uczelni jest naprawde pozytywna. pozdrawiam!
22.05.2012
05.05.2012
umek
Jak tu kształtuje się medycyna? Mam dylemat pomiędzy Warszawą a Łodzią, o ile matura dobrze pójdzie, to wiadomo. Sercem bliżej mi do Łodzi, ale opinia o Warszawie jest lepsza. Co o tym sądzicie Wy? Jest jakiś student/ absolwent UM w Łodzi?
fizjoterapia dobry wybor
fizjoterapia jest dobrym pomyslem na studia, bo daje mozliwosc pracy we walsnym zakresie, mozesz zarejestrowac dzialalnosc i np. albo wspolpracowac z jakimis przychodniami, albo skupic sie tylko na obsludze wlasnych pacjentow, moja znajoma od pewnego czasu z pozowdzeniem buduje sobie siatke klientow, ktorym wykonuje w domu masaze, bywa ze jedzie do jakiejs rodziny i zajmuje sie najpierw dzieckiem (rehabilitacja malucha, raczkowanie, metoda Bobath), pozniej masuje matke, a pozniej wykonuje masaz ojcu i zlatuje jej 4 h w jednym miejscu, mowi ze jak tak dalej pojdzie, za rok bedzie szukala kogos do pomocy, bo jest zapotrzebowanie, aha dodam, ze studia wymagaja sporej wiedzy i ona jest naprawde niezla z medycyny, zeby nie bylo ze tak lekko, latwo i przyjemnie.
21.03.2012
15.03.2012
Kama
A ja pozdrawiam pana z biblioteki, tak na serio ten pan jest chyba jedynym i największym minusem tej uczelni, zgadzacie się ze mna?
Andzia
Wykwalifikowana kadra, duża liczba zajęć praktycznych oraz miła atmosfera panująca na zajęciach sprawia, że ta uczelnia jest naprawdę godna polecenia!
15.03.2012
14.03.2012
Ewaa21
Ja studiuję na UMedzie na lekarskim medycyne. Jestem właśnie na 2 roku. Nauki wiadomo jest bardzo dużo, ale mimo to można znaleść czas i na imprezy ;) Np podczas tegoroczenej sesji zaliczając wszystko w pierwszych termianch miałam miesiąc ferii ;)
fizoterapia
mnie interesuje fozjoterapia, zakladam ze zdam jakos przyzwoicie mature i moze sie dostane, czego moge sie spodziewac na pierwszym roku??? jest totalna orka czy da sie zyc w miare normalnie??? bo to chyba nie jest najciezszy kaliber studiow? mam tez pytanie do starszych kolegow, ktorzy maja juz rozeznanie, Jesli sie nie dostane na studia na Uniwerek Medyczny, to gdzie w Łodzi wybrać fizjoteriapię, na której uczelni prywatnej, co polecacie?
13.03.2012
15.02.2012
Iza18
Mój brat studiuje tutaj biotechnologię, polecam mi tą uczelnię. Bardzo mocno się nad nią zastanawiam. Kusi mnie też ze wzgl na ciekawy program zagranicznych praktyk.
farm21
Wybrałam farmację. Mój kuzyn ją ukończył, ma dzis dobra robote, nie narzeka i zarabia sensownie. Uniwersytet medyczny w Łodzi cieszy się dobrymi opiniami więc nie zawiedziecie się składając tutaj papiery. Nauki jest dużo ale to specyfika kierunków. Da się je wkuć i zdać egzaminy.
22.01.2012
08.12.2011
1234ww
studia niekoniecznie latwe, ale kazdy o tym wie, spoko uczelnia w sensie zaplecza, budynkow, socjalu, dobrze wyposażone sale, pracownie, organizacyjnie ok, rozgarnięci wykładowcy, ktorzy nie robia wielkich problemow
magda15
studiuję kosmetologię na UM w Łodzi i jestem zadowolona z tej szkoły, kierunek sam w sobie jest ciekawy, jak w każdej szkole są lepsi i gorsi wykładowcy ale ja nie narzekam, z dostaniem się tez nie miałam problemu, zdawałam na maturze rozszerzenie z biologii i wszystko poszło po mojej myśli
08.12.2011
29.05.2011
Ania
Bardzo dobrze działa tu dziekanat w przeciwieństwie do innych uczelni pracują naprawdę w porządku ludzie, do rany przyłóż i można się z Nimi dogadać.
pielęgniarka
podpisuję się pod komentarzem koleżanki, ja już ukończyłam studia i niewątpliwie muszę stwierdzić, że czas spędzony na Uniwersytecie Medycznym nie był czasem straconym!
22.05.2011
21.05.2011
angela2
Jestem na pierwszym roku na wydziale farmaceutyki, przy wyborze wahałam się między tym kierunkiem a położnictwem. Na ten etap mojej edukacji oceniam tą szkołę bardzo pozytywnie, mili wykładowcy, przyjazna atmosfera wśród studentów, materiał do ogarnięcia, trzeba się pouczyć jak na każdym medycznym kierunku ale moim zdaniem warto.
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi