• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

uczelnia publiczna, 10-719 Olsztyn, ul. Oczapowskiego 2, (+89) 524 51 51, 523 38 35, re­krutacja­@uwm.edu.pl

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie istnieje od 1999 roku, jako połączenie funkcjonującej wcześniej Akademii Rolniczo-Technicznej, Wyższej Szkoły Pedagogicznej oraz Warmińskiego Instytutu Teologicznego. Kontynuuje tradycje kształcenia tych placówek, oferując obecnie m.in. studia przyrodnicze, weterynaryjne, medyczne, społeczne, humanistyczne, ścisłe, także prawnicze, ekonomiczne i techniczne. Jest szesnastowydziałową uczelnią, z filią zamiejscową w Ełku.

To prężny ośrodek akademicki Warmii i Mazur. Sukcesywnie powiększa swoją bazę dydaktyczną i naukową. Olsztyńskie Kortowo uchodzi za najpiękniejszy uniwersytecki kampus. UW-M rozszerza ofertę edukacyjną o nowe kierunki studiów. Szczególną markę mają nauki przyrodnicze.

Poznaj kierunki i specjalności oferowane przez uczelnię. Sprawdź wymogi rekrutacyjne dotyczące poszczególnych studiów. Dowiedz się więcej o życiu studenckim na UW-M.


Ocena uczelni

8.19 / 10
516 głosów

Opinie (457)
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, UWM Olsztyn

Ola
Dzień dobry, Proszę mi powiedzieć na prawo stacjonarne ile pkt miała ostatnia osoba zakwalifikowana na studia ?
17.07.2022
16.07.2022
FILIP
DZIEŃ DOBRY Mam pytanie o kierunek Bezpieczenstwo Narodowe wykłady odbywają się na wydziale czy uniwersytecie? Jak to wygląda? Chciałbym wiedzieć ponieważ nie wiem gdzie szukać pokoju do wynajęcia żeby nie mieć zbyt daleko:) Jak to ogólnie wygląda? Dziękuję
Bartek
Dzień dobry. Mam dwa pytania. Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na informatykę w 2022 roku. Czy jeśli w IRK w pierwszej turze uzyskałem status niezakwalifikowany to czy aby wziąć udział w drugiej turze we wrześniu muszę jeszcze raz zarejestrować się na kierunek i wnieść opłatę rekrutacyjną czy wszystko odbędzie się automatycznie? Miłego dnia.
14.07.2022
07.07.2022
Mateusz
Jaki wynik miała ostatnia przyjęta osoba na kierunek informatyka, na studia stacjonarne w 2021 roku?
Laura
Gastronomia i sztuka kulinarna,ktoś coś? Jakie opinie?
07.07.2022
06.07.2022
XYZ
jaki był minimalny próg w tamtym roku na turystkę i rekreacje i czy 22% z rozszerzenia można wybrać do rekrutcji?
Dzień dobry. Jakie są warunki przyjęcia Ukraińców?
Dzień dobry. Jakie są warunki przyjęcia Ukraińców?
05.07.2022
27.06.2022
sofko
Dzień dobry, jakie progi punktowe są na lingwistykę w biznesie
Ola
Dzien dobry, Proszę mi powiedzieć opłatę rekrutacyjną w kwocie 85 zl wpalacamy na ten nr pod hasłem Twoje indywidualne konto do wpłat.? Bo jest jeszcze jeden nr konta w tabelce pod hasłem Opis. ? Z poważaniem Ola
26.06.2022
24.06.2022
ppp
Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się jaki był próg na kryminologie? Ile punktów miała ostatnia osoba?
paula
Dzień dobry, ile trzeba było mieć punktów, żeby dostać się w tym roku na dzienne Kryminologia?
24.06.2022
20.06.2022
UWM
odpowiedź dla Wiki z dnia 15.06.2022
Opłatę wnosi się za każdy zarejestrowany kierunek.
Wiki
Dzień dobry, czy opłata rekrutacyjna jest jedna na wszystkie kierunki czy każdy osobno jest płatny?
15.06.2022
13.06.2022
UWM
odpowiedź dla Julia z dnia 10.06.2022
Jeśli sytuacja epidemiczna nie pogorszy się, nie planujemy powrotu do zajęć zdalnych.
Julia
Czy w nadchodzącym roku przewidziane są zajęcia zdalne? Czy wszystko w końcu wraca do normalności?
10.06.2022
03.06.2022
Piotrek
Zielarstwo i Fitoterapia - co sądzicie, warto
JJJ
Dzień dobry, chciałabym sie zapytać ile miała ostatnia osoba punktów przyjęta na dziennikarstwo.
01.06.2022
29.05.2022
Ola
Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się jaki był próg na biotechnologie w pierwszej liście w zeszłym roku?
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 26.05.2022
Na studia stacjonarne na kierunek prawo planujemy przyjąć w tym roku 210 osób.
27.05.2022
26.05.2022
Ola
Dzień dobry, Czy moglibyście Państwo powiedzieć jaki jest w tym roku limit miejsc, na kierunek prawo dzienne. Z poważaniem, Ola
Kasia
Czy w tym roku na Gospodarkę Przestrzenna będzie otwarte tylko 24 miejsc? Dlaczego dwa razy mniej niż w tamtym roku i jaki był w najniższy próg punktowy w roku poprzednim?
18.05.2022
12.05.2022
Maya
Ile punktów zdobyła ostatnia osoba, która dostała się na psychologię?
UWM
odpowiedź dla WAŻNE z dnia 10.05.2022
Nie ma już takiej konieczności. Rekrutacja odbywa się na podstawie wyników z egzaminu dojrzałości.
11.05.2022
10.05.2022
WAŻNE
Czy na kierunek architektura krajobrazu należy mieć zdobione portfolio/teczkę?
Jolka
Ile punktów miała ostatnia osoba, która dostała się na gospodarkę przestrzenną oraz geodezje i kartografie w ubiegłym roku?
10.05.2022
10.05.2022
Elka
Ile punktów miała ostatnia osoba, która dostała się na budownictwo stacjonarnie w ubiegłym roku?
.
Ile miała punktów ostatnia osoba która dostała się na prawo w trybie niestacjonarnym?
05.05.2022
26.04.2022
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 26.04.2022
Nabór na studia kandydatów legitymujących się świadectwem dojrzałości uzyskanym w systemie „nowej matury”, (czyli świadectwem wydanym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną) następuje na podstawie konkursu (rankingu) sumy % punktów uzyskanych na świadectwie dojrzałości z 3 przedmiotów objętych postępowaniem kwalifikacyjnym (wybranych spośród proponowanych). Do kwalifikacji na studia brane są pod uwagę wyniki z części pisemnej egzaminów maturalnych. Na poziomie podstawowym ilość % uzyskana na świadectwie dojrzałości jest równa ilości punktów w kwalifikacji, wyniki z poziomu rozszerzonego do kwalifikacji mnożone są przez 2 Kandydatowi na studia - do obliczenia sumy % punktów uwzględnia się 0 (zero) % punktów z danego przedmiotu - jeżeli egzamin z tego przedmiotu złożony został na poziomie poniżej 30% punktów lub kandydat nie spełnia kryteriów w zakresie wymaganych przedmiotów, tj. przedmiot nie występuje na świadectwie dojrzałości. Kandydat uzupełnia w systemie IRK ( www.irk.uwm.edu.pl ) przedmioty kwalifikacyjne (egzaminy) oraz poziom egzaminu (podstawowy, rozszerzony, dwujęzyczny). Na podstawie wprowadzonych danych przeprowadzona będzie kwalifikacja na studia. Wyboru przedmiotów kwalifikacyjnych (egzaminów) spośród przedmiotów wskazanych w kryteriach kwalifikacji dla każdego kierunku, na który kandydat dokonuje rejestracji dokona system IRK, z zachowaniem najkorzystniejszego wyniku dla Kandydata. Na kierunek psychologia proponowanymi przedmiotami kwalifikacyjnymi są: 1. Biologia 2. Chemia 3. Historia 4. Język obcy nowożytny 5. Język polski 6. Matematyka 7. Wiedza o społeczeństwie. W ostatniej rekrutacji minimalny wynik, który uprawniał do przyjęcia to 345 pkt.
Ola
Jak liczy się punkty rekrutacyjne na psychologię z matury oraz ile miała punktów ostatnia przyjęta osoba w 2021 roku?
26.04.2022
17.04.2022
Marta
Ile punktów należało uzyskać na ekonomię stacjonarnie?
Igor
Podczas wakacji planuję się przenieść na 2 rok matematyki na UWM. Czy prócz wniosku do dziekana muszę dołączyć też zgodę dziekana macierzystej uczelni? Czy wystarczy zaświadczenie o statusie studenta z dziekanatu? Oraz czy istnieje jakiś limit punktów etcs do nadrobienia ze względu na różnice programowe?
05.04.2022
23.03.2022
Kamil
Ile punktów należało uzyskać w 2021r na informatykę niestacjonarnie?
Michał
Ile punktów należy uzyskać na kierunek informatyka?
17.03.2022
06.03.2022
Zuzia
Czy trudno jest się dostać na logopedię? I jaka była liczba punktów
Ola
Dziękuje ślicznie.
21.02.2022
21.02.2022
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 18.02.2022
Wynik uprawniający do przyjęcia na kierunek prawo wyniósł 214 pkt na 600 możliwych do zdobycia. Pozdrawiamy!
Ola
Dzien dobry, Proszę mi powiedziec na prawo dzienne jaki był próg przyjęć w 2021 roku ? Z powazaniem Ola
18.02.2022
14.02.2022
Filip
Dziękuję bardzo
UWM
odpowiedź dla Filip z dnia 12.02.2022
Bezpieczeństwo narodowe pierwszego stopnia stacjonarne – 134 pkt. Bezpieczeństwo wewnętrzne pierwszego stopnia stacjonarne – 103 pkt. O akademik można ubiegać się po potwierdzeniu zamiaru podjęcia studiów. Informacje w tym zakresie publikuje na swojej stronie Fundacja ŻAK, która administruje akademikami UWM w Olsztynie - www.zak.olsztyn.pl
14.02.2022
12.02.2022
Filip
Witam ile miała pkt. ostatnia przyjęta osoba na Bezpieczeństwo Wewnętrzne. lub Narodowe.I ewentualnie jeżeli ,ktoś się zakwalifikuje to od kiedy można ubiegać się o miejsce w Akademiku.
Edek
Nie zaliczyłem ćwiczeń -prawo cywilne, bez możliwości żadnej poprawy. Jest mi strasznie przykro, ze inne grupy miały taka możliwość a nasza nie. Co w takiej sytuacji można zrobić? Pozdrawiam
01.02.2022
30.01.2022
J
Ktoś coś powie mi o kierunku ratownictwa medycznego? Ciężko? Jak z zaliczeniami? Trudno? Jak atmosfera ?
Xyz
Czy trudno jest się dostać na logopedię? I jaka była liczba punktów
23.01.2022
15.11.2021
UWM
odpowiedź dla XYZ z dnia 10.11.2021
W UWM realizujemy dwa kierunki na Wydziale Sztuki - edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych oraz edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej. W ramach rekrutacji na obydwu kierunkach prowadzona jest ocena predyspozycji. Na kierunku edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych są to egzaminy praktyczne z rysunku i malarstwa, a następnie konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych ): 1. Biologia, 2. Historia, 3. Historia sztuki, 4. Geografia, 5. Język polski, 6. Język obcy nowożytny, 7. Matematyka. Do konkursu (rankingu) sumy % punktów przystępują wyłącznie kandydaci, którzy z egzaminu praktycznego uzyskali ocenę co najmniej dostateczną. Na kierunku edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej są to egzaminy praktyczne 1. sprawdzian umiejętności gry na fortepianie lub innym dowolnie wybranym instrumencie 2. sprawdzian predyspozycji słuchowych i głosowych, a następnie konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych ): 1. Biologia, 2. Historia, 3. Historia sztuki, 4. Język polski, 5. Język obcy nowożytny, 6. Matematyka. Do konkursu (rankingu) sumy % punktów przystępują wyłącznie kandydaci, którzy z obu egzaminów praktycznych uzyskali oceny co najmniej dostateczne. Do sprawdzianu predyspozycji słuchowych i głosowych przystępują kandydaci, którzy uzyskali co najmniej ocenę dostateczną ze sprawdzianu umiejętności gry na instrumencie. Pozytywne przejście oceny predyspozycji w zasadzie umożliwia przyjęcie na studia na te kierunki.
XYZ
Albo - Ile punktów średnio miały osoby przyjęte w tym roku na kierunek artystyczny? / % z matur. Zależy mi bardzo na jakiejkolwiek odpowiedzi. Chcę się upewnić co do obrania drogi na studia
10.11.2021
10.11.2021
XYZ
Czy trudno jest się dostać na kierunek artystyczny?
Ja
Pół minuty po ósmej rano było a brak miejsc na wf. Jak to działa?
05.10.2021
15.09.2021
Prawo
Czy można zmienić kierunek studiów po 2 roku prawa na biotechnologię?
Pielęgniarstwo
Ile punktów uzyskała ostatnia osoba przyjęta na pielęgniarstwo w I turze w tym roku?
11.09.2021
08.09.2021
Marta
Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na prawo stacjonarnie w 2021?
Czy pisząc rozszerzenie z matematyki, angielskiego, chemii i biologii mogę się dostać na prawo?
Czy pisząc rozszerzenie z matematyki, angielskiego, chemii i biologii mogę się dostać na prawo?
06.09.2021
31.08.2021
adam
Gdzie mogę sprawdzić zeszłoroczne progi na studia
nova
Czy w drugiej rekrutacji łatwiej jest się dostać? Czy progi są niższe?
27.08.2021
26.08.2021
Ala
Czy na studiach niestacjonarnych zjazdy odbywają się co dwa tygodnie ?
UWM
odpowiedź dla Ania z dnia 18.08.2021
Informacje o dodatkowym naborze, w tym terminy i pełna lista kierunków dostępne są na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/dodatkowy-wrzesniowy-nabor-na-studia (proszę skopiować adres i wkleić do okna adresu w przeglądarce internetowej), bądź na stronie internetowej Uniwersytetu - www.uwm.edu.pl kliknąć w zakładkę "Kandydaci" a następnie w menu po lewej stronie kliknąć w "Dodatkowy (wrześniowy) nabór na studia"
19.08.2021
18.08.2021
Ania
Jak po kolei wejść na stronie aby zobaczyć listę kierunków zakwalifikowanych do drugiego naboru
UWM
odpowiedź dla NN z dnia 18.08.2021
Informacje o dodatkowym naborze, w tym terminy i pełna lista kierunków dostępne są na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/dodatkowy-wrzesniowy-nabor-na-studia
18.08.2021
18.08.2021
NN
Kiedy będzie druga tura na kierunek kryminologia i bezpieczeństwo wewnętrzne
UWM
odpowiedź dla ... z dnia 15.08.2021
Tak. Kierunek ten będzie dostępny w dodatkowym naborze. Więcej informacji, terminy i pełna lista kierunków dostępne są na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/dodatkowy-wrzesniowy-nabor-na-studia
16.08.2021
15.08.2021
...
Czy bedzie prowadzony drugi nabor we wrzesniu na kierunek architektura krajobrazu?
UWM
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 11.08.2021
Przedmiotami kwalifikacyjnymi (maturalnymi) dla tych kierunków są 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny 5. Matematyka Kwalifikujemy na podstawie trzech przedmiotów wybranych spośród powyższych. Przy braku przedmiotu w kwalifikacji, liczone jest zero punktów za taki przedmiot, ale dalej możliwa jest rekrutacja.
13.08.2021
11.08.2021
Aleksandra
Czy mogę kandydować na kierunek taki jak np. położnictwo, ratownictwo medyczne itp., mając rozszerzoną maturę tylko z polskiego i angielskiego, czyli bez biologii, chemii itd?
Oli
Ile punktów miała w tym roku ostatnia osoba przyjęta na pielęgniarstwo?
10.08.2021
09.08.2021
UWM
odpowiedź dla Klara z dnia 07.08.2021
Studentka w ciąży może ubiegać się o orlop okolicznościowy - na okres do dnia urodzenia dziecka. Każdy Student może ubiegać się o urlop rodzicielski. Jest to urlop dla Studenta będącego rodzicem, udzielany na wniosek złożony w okresie do 1 roku od dnia urodzenia dziecka, urlop udzielany jest na okres do 1 roku, z zastrzeżeniem, że jeżeli koniec urlopu przypada w trakcie semestru, urlop zostaje przedłużony do końca tego semestru. Są to urlopy, których dziekan nie może odmówić (oczywiście jeśli wpłynęły udokumentowane wnioski). W późniejszym terminie można ubiegać się o indywidualną organizację zajęć, aby dopasować zajęcia na uczelni z wychowaniem dziecka.
Klara
Witam. Czy będąc teraz przyszłą studentką pierwszego roku (zaocznie lub też stacjonarnie), będę mogła dostać od listopada urlop okolicznościowy związany z urodzeniem wtedy dziecka? Jeśli tak, to jak długo taki urlop trwa i na czym to mniej więcej polega? Bardzo zależy mi na tym, żeby rozpocząć studia w tym roku, a jednocześnie będę musiała to jakoś podzielić z wychowaniem noworodka. Czy przysługuje wtedy mniejsza konieczna obecność na zajęciach, możliwość pojawiania się tylko na jakichś ważnych zaliczeniach itp, czy cokolwiek, co mogłoby ułatwić studiowanie młodej mamie? Pozdrawiam.
07.08.2021
27.07.2021
Paula
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana w tym roku na prawo w trybie zaocznym?
Mela
Ile punktów miała ostatnia zakwalifikowana osoba na pedagogikę specjalna niestacjonarnie?
27.07.2021
25.07.2021
Nikolina
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na prawo niestacjonarne w rekrutacji 2020?
UWM
odpowiedź dla Mel z dnia 03.07.2021
Wyniki kwalifikacji będą widoczne w systemie IRK w dniu 27.07.2021 godz. 12.00
22.07.2021
22.07.2021
UWM
odpowiedź dla Matura z dnia 06.07.2021
Takie informacje będziemy mieli w połowie sierpnia. Wtedy będzie wykaz kierunków w dodatkowym wrześniowym naborze.
UWM
odpowiedź dla Julia z dnia 21.07.2021
Na UWM nie ma progów punktowych, a są limity miejsc. Na chemię mama 48 miejsc. Ostatnia osoba przyjęta na chemię miała 193 punkty.
22.07.2021
22.07.2021
UWM
odpowiedź dla Edyta z dnia 21.07.2021
Czy będzie dodatkowy nabór na ten kierunek będzie wiadomo w połowie sierpnia. Informacja na stronie www.uwm.edu.pl --> kandydaci
UWM
odpowiedź dla Iza z dnia 20.07.2021
103 punkty na 600 punktów możliwych
22.07.2021
21.07.2021
Julia
Witam, chciałabym dowiedzieć się jaki był próg na chemię w pierwszej liście i ile osób zostało przyjętych?
Edyta
Proszę powiedzieć, czy są miejsca jeszcze na informatykę? Jeżeli nie, czy jest jakaś lista rezerwowa?
21.07.2021
20.07.2021
Iza
Ile punktów miała ostatnia osoba na ratownictwie medycznym
Ewa
Ile jest miejsc w tym roku na zarządzanie?
16.07.2021
16.07.2021
Mela
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na pedagogikę specjalna niestacjonarnie?
Ola
Wiadomo ile osób jest na liście rezerwowej na kierunek lekarski?
15.07.2021
15.07.2021
Ola
Jest duża szansa na dostanie się na kierunek lekarski z listy rezerwowej?
Kamila
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na prawo stacjonarnie?
14.07.2021
14.07.2021
Marta
Dzień dobry, ile trzeba było mieć punktów żeby dostać się w tym roku na dzienne prawo?
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 13.07.2021
Oczywiście czesne można wpłacać w 4 równych ratach. Nie wymaga to żadnych podań ze strony Studenta. Informacja o takiej możliwości zostanie przekazana w decyzji o przyjęciu na studia.
14.07.2021
14.07.2021
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 12.07.2021
Zapisy na studia niestacjonarne trwają do 22 lipca, ogłoszenie statusów zakwalifikowania - 27 lipca. Dla tych studiów termin potwierdzenia zamiaru podjęcia studiów, przez złożenie dokumentów trwa do 3 sierpnia, do godziny 15:00
Ola
I jeszcze chciałam zapytać jak wygląda sprawa z opłatami za czesne w ratach, czy istnieje u Państwa w ogóle taka możliwość?
13.07.2021
12.07.2021
Ola
Witam, w informacjach dot. Rekrutacji znalazłam informację, że po otrzymaniu jej wyniku (rekrutacji) do dnia 20.07.2021r. należy złożyć wymagane dokumenty, do kiedy w takim razie mają je dostarczyć osoby ubiegające się o przyjęcie na studia niestacjonarne, których wynik rekrutacji znany będzie od 27.07.2021r.?
UWM
odpowiedź dla Marek z dnia 12.07.2021
https://irk.uwm.edu.pl/pl/news/REK_21_22_L/62/
12.07.2021
12.07.2021
Marek
Czy dokumenty, które trzeba dostarczyć po zakwalifikowaniu na studia można wysłać w kopercie czy niezbędna jest teczka?
UWM
odpowiedź dla karola z dnia 09.07.2021
Najlepiej zrobić to jak najszybciej, po uzyskaniu zaliczenia semestru.
09.07.2021
09.07.2021
karola
czyli nie ma jakiś sztywnych dat do kiedy należy dostarczyć wnioski? skontaktować się z dziekanatem i wszystko ustalić?
UWM
odpowiedź dla karola z dnia 07.07.2021
Wniosek do Dziekana należy złożyć po zaliczonym semestrze. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenia potwierdzające status studenta oraz wykaz przedmiotów z ocenami, godzinami oraz punktami ECTS. Dla niektórych przedmiotów może być wymagane dołączenie sylabusa przedmiotu. Szczegóły należy ustalać w kontakcie z dziekanatem - https://wl.uwm.edu.pl/dziekanat
08.07.2021
08.07.2021
UWM
odpowiedź dla Matura z dnia 06.07.2021
Tak, rekrutacja wrześniowa daje jeszcze możliwość przyjęcia na studia
karola
Jak z przeniesieniem na kierunek lekarski z innej uczelni? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnego zapisku o tym do kiedy i co trzeba złożyć aby móc się przenieść
07.07.2021
06.07.2021
Matura
Czy po poprawce jednego przedmiotu w sierpniu (pozostałe wyniki są wysokie) jest możliwość dostać się jeszcze na prawo zaocznie czy raczej nie będzie już miejsc w drugiej turze?
Gogik
Witam prosze o opinie kogos kto studiowal pedagogike, warto?
03.07.2021
03.07.2021
Mel
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na pedagogikę specjalna niestacjonarnie ?
Nat
Ile punktów miała ostatnia zakwalifikowana osoba na zootechnike niestacjonarna ?
26.06.2021
24.06.2021
Joann
Dzień dobry, czy w tym roku zainteresowanie kierunkiem "weterynaria" jest również tak samo duże jak w zeszłym roku?
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 21.06.2021
Rekrutacja na stacjonarne studia pierwszego stopnia i jednolite studia magisterski trwa do 8 lipca do godziny 15:00. Na studia niestacjonarne i studia stacjonarne drugiego stopnia rejestracja trwa do 22 lipca. Szczegóły w systemie rekrutacyjnym - www.irk.uwm.edu.pl
23.06.2021
21.06.2021
Patryk
Czy punkty liczy się dodając po prostu wyniki z 3 przedmiotów, czy są jakieś wagi przedmiotów i jak liczą się punkty z rozszerzenia? Ostatnia zakwalifikowana osoba w tamtym roku na ekonomię oraz na psychologię ile miała punktów?
UWM
odpowiedź dla Studiaa z dnia 17.06.2021
Urlopy dla rodziców dotyczą wszystkich studentów, także na pierwszym roku.
21.06.2021
21.06.2021
Ola
Dzień dobry. Do kiedy trwa rekrutacja na studia dzienne, a do kiedy na zaoczne?
Studiaa
A czy taki urlop obejmuje studentów pierwszego roku?
17.06.2021
17.06.2021
UWM
odpowiedź dla Studiaa z dnia 15.06.2021
Jeśli sytuacja w dalszym ciągu będzie ulegała poprawie, planujemy powrót do zajęć w siedzibie uczelni. Kobietom w ciąży przysługuje urlop od zajęć, a dla studenta będącego rodzicem - urlop rodzicielski.
UWM
odpowiedź dla ELO22 z dnia 14.06.2021
W Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie studia stacjonarne są bezpłatne.
17.06.2021
15.06.2021
Studiaa
Czy w tym roku będą studia zdalne, Bądź są przewidywane dla matek/kobiet w ciąży ?
Aleksandra
Dzień dobry. Jaki konkretnie kierunek na UWM należy wybrać, aby zajmować się na nim kryminalistyką? Mam na myśli kierunek, który da mi dobre postawy do późniejszego starania się o zawód technika kryminalistyki w policji. Pozdrawiam.
15.06.2021
15.06.2021
Chmurka
Na germanistykę jest zazwyczaj 15 miejsc, jednakże przyjmują wszystkich. Studia mocno weryfikują, kto sobie na nich poradzi. Dam dobrą radę, nie rób sobie tego
ELO22
Jaki jest koszt studiowania stacjonarnego ?
14.06.2021
14.06.2021
smart
150 punktów na Informatykę ? To jest np. rozszerzony angielski na 75% x 2 ... z reszty teoretycznie można mieć 0. Coś nie tak
Kwiatek
Chciałam zapytać czy ostatnia osoba faktycznie miała poniżej 100 punktów na administrację?
11.06.2021
11.06.2021
UWM
odpowiedź dla Olek z dnia 09.06.2021
Niestety nie. To wciąż ten sam przedmiot. Do kwalifikacji zostanie policzony wynik korzystniejszy.
infoinfo
Jakie były progi punktowe (najsłabszy przyjęty) na informatykę stacjonarną w 2020?
10.06.2021
09.06.2021
Olek
Czy można w rekrutacji wziąść 2razy matematykę pod uwagę ale raz na poziomie podstawowym a raz na rozszerzonym?
Jola
Jaki był próg w poprzednich latach na finanse, psychologię i zarządzanie?
09.06.2021
07.06.2021
Zuza
Ile punktów miały ostatnie osoby przyjęte w zeszłym roku na biotechnologię i mikrobiologię?
ToJa
Jaka jest liczba miejsc na kierunku filologia germańska?
07.06.2021
06.06.2021
Weronika
Witam Ile punktów uzyskała ostatnia osoba która dostała się na psychologię w 2020 roku?
angie
cześć! jest ktoś tutaj kto jest na studiach magisterskich na kierunku zwierzęta w rekreacji edukacji i terapii po innym kierunku na licencjacie? powiecie mi czy trudno się dostać?
03.06.2021
03.06.2021
Pola
Witam, ile punktów miała ostatnia osoba, która dostała się na kierunek PRAWO w formie NIESTACJONARNEJ w 2020 roku?
Nikola
Ile miała ostatnia osoba przyjęta na mechatronika stacjonarną w zeszłym roku?
02.06.2021
01.06.2021
Miłosz
Witam, co sądzicie o lekarskim w Olsztynie?
UWM
odpowiedź dla Natalia z dnia 25.05.2021
Niestety, położnictwo jest realizowane wyłącznie w formie studiów stacjonarnych.
28.05.2021
26.05.2021
Natalia
Witam, ile punktów miała ostatnia przyjęta osoba na kierunku pielęgniarstwo w zeszłym roku?
Natalia
Czy położnictwo będzie w tym roku niestacjonarnie?
25.05.2021
20.05.2021
jola
Dzień dobry, ile w zeszłym roku miała ostatnia osoba na kierunku Kryminologia?
UWM
odpowiedź dla Maciek z dnia 17.05.2021
W UWM do kwalifikacji bierzemy wynik powyżej 30% (nawet jeśli niższy wynik jest ujęty na świadectwie). Jeżeli egzamin z jednego przedmiotu był złożony na poziomie podstawowym i rozszerzonym, ale wynik z poziomu rozszerzonego będzie mniejszy niż 30%, pod uwagę weźmiemy wynik z poziomu podstawowego.
19.05.2021
19.05.2021
julcziixx
Dzień dobry, czy mogłabym się dowiedzieć jaki był próg w zeszłym roku na kierunek zarządzanie oraz na zootechnike? Pozdrawiam
Klaudia
Witam! Jaki jest próg punktowy (wynik ostatniej przyjętej osoby) w ostatnich latach na kierunek położnictwo?
18.05.2021
17.05.2021
bro
Jaki były średnie progi na informatykę?
Maciek
Dzień dobry, jak są liczone punkty gdy ma się mniej niż 30% z rozszerzenia, podczas gdy matura podstawowa była zaliczona?
17.05.2021
13.05.2021
Iga
Dzień dobry, ile punktów miała w ubiegłym roku ostatnia osobą która dostała się na kierunek 'lingwistyka w biznesie'?
Adam
Mam pytania: W jakich formach można wnieść opłatę rekrutacyjną? Czy istnieje inna forma opłaty rekrutacyjnej niż przelew elektroniczny ? W jakich formach będzie możliwe dostarczenie wymaganych dokumentów na studia ? Czy istnieje możliwość wysłania ich za pomocą poczty, czy trzeba wstawić się osobiście?
12.05.2021
12.05.2021
Maturzystka
Witam, czy punkty do rekrutacji są liczone tylko z rozszerzeń, czy także przedmiotów na poziomie podstawowym?
lajkal
Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na ekonomie stacjonarną oraz na ten sam kierunek niestacjonarnie i ile przewidzinych jest miejsc?
11.05.2021
06.05.2021
UWM
odpowiedź dla Nat z dnia 05.05.2021
Na studiach niestacjonarnych przewidujemy 30 miejsc.
naura
Witam, ile punktów zdobyła ostatnia osoba zakwalifikowana na kierunek dziennikarstwo w tejże oto uczelni?
05.05.2021
05.05.2021
Nat
Witam ,ile będzie miejsc na pedagogikę specjalna niestacjonarne?
UWM
odpowiedź dla Kasia z dnia 02.05.2021
Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do określonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustali się sam. Na kierunek dietetyka w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 64 punkty. Na najbliższy rok przewidujemy 70 miejsc na tym kierunku.
04.05.2021
03.05.2021
Benek
Witam. Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na mechatronikę niestacjonarną w zeszłym roku?
Kasia
Witam, ile jest przewidzianych wolnych miejsc na kierunek dietetyka? Ile miała punktów ostatnia osoba, która została przyjęta na ten kierunek w zeszłym roku?
02.05.2021
01.05.2021
Aleksandra
Ile punktów w zeszłym roku uzyskała ostatnia osoba przyjęta na kierunek administracja i cyfryzacja?
Angelika
Witam Ile punktów uzyskała ostatnia osoba która dostała się na prawo niestacjonarnie w 2021 roku?
29.04.2021
29.04.2021
UWM
odpowiedź dla Kasia z dnia 29.04.2021
Na kierunek administracja w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 98 punktów.
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 27.04.2021
Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do określonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustali się sam. Na kierunek geodezja i kartografia w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 66 punktów.
29.04.2021
29.04.2021
Kasia
Jaka była najniższa liczba punktów na administrację?
Ola
Chciałabym zapytać jaka była najniższa liczba punktów w zeszłym roku na kierunek geodezja i kartografia. Widziałam już podobne pytanie ale nie ma żadnej odpowiedzi.
27.04.2021
27.04.2021
UWM
odpowiedź dla lora z dnia 23.04.2021
Dzień dobry, na kierunek Bioinżynieria produkcji żywności najniższa liczba to 116pkt. Kierunek Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności nie został utworzony
GiK
Witam, ile potrzeba mniej więcej punktów aby dostać się na geodezje i kartografie?
27.04.2021
26.04.2021
Tomasz
Może ktoś się wypowiedzieć o Gospodarce Przestrzennej. Jest szansa po rozszerzonej matmie i geografii?
UWM
odpowiedź dla Adam z dnia 25.04.2021
System IRK będzie uruchomiony 8 czerwca 2021 r.
26.04.2021
25.04.2021
Adam
Kiedy kandydaci będą mogli zakładać konta w systemie irk ?
ADMINISTRACJA
Jaki był próg na administrację w zeszłym roku?
25.04.2021
24.04.2021
Zuza
Dzień dobry. Ile jest przewidzianych wolnych miejsc na kierunek dietetyka? Ile miała punktów ostatnia osoba, która została przyjęta na ten kierunek w zeszłym roku?
lora
Chciałbym zapytać jaka była najniższa liczba punktów w tamtym roku na kierunek Bioinżynieria produkcji żywności oraz na Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?
23.04.2021
21.04.2021
Paweł
Mam zapytanie odnośnie ekologii i zarządzania. Ile jest planowanych miejsc na te dwa kierunki oraz ile mniej więcej potrzeba punktów aby dostać się na te kierunki?
Marek
Jest ktoś na psychologii, na specjalizacji kryminalistyczno-śledczej? Jakie odczucia? Trudno się dostać i jaki ogólny poziom występuje na tych studiach.
21.04.2021
20.04.2021
Karolina
Osoby studiujące kryminologie, jakie są Wasze opinie na temat tego kierunku?
UWM
odpowiedź dla Tomasz z dnia 13.04.2021
Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do określonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustali się sam. Na kierunek filologia angielska (I stopnia) w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 299 punktów.
14.04.2021
14.04.2021
UWM
odpowiedź dla Iza z dnia 07.04.2021
Na kierunek zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii planujemy przyjąć 48 osób na studia I stopnia i 24 osoby na studia II stopnia. Na studiach I stopnia w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba osiągnęła wynik 108 punktów.
UWM
odpowiedź dla Paweł z dnia 07.04.2021
Drogi Pawle, Dla kierunku prawo pisaliśmy o 200 miejscach (bądź 300 bo decyzja jeszcze nie zapadła) i 106 punktach, jakie uzyskali kandydaci, którzy dostali się na studia w ubiegłym roku. . Zaznaczamy także, że nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do ustalonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustala się sam. Pozdrawiamy!
14.04.2021
14.04.2021
UWM
odpowiedź dla Karina z dnia 13.04.2021
Na kierunek Zwierzęta w rekreacji edukacji i terapii planujemy przyjąć 48 osób na studia I stopnia i 24 osoby na studia II stopnia.
Karina
Zwierzęta w rekreacji edukacji i terapii - ile jest przewidzianych miejsc?
13.04.2021
13.04.2021
Tomasz
Ile punktów należy uzyskać, aby dostać się na filologię angielską? Jakie progi były w zeszłym roku?
UWM
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 07.04.2021
Zapraszamy na stronę www.rekrutacja.uwm.edu.pl, można tam zapoznać się z informacjami o kierunkach.
09.04.2021
07.04.2021
Paweł
Ta Ewelina ma rację UWM napisało ostatnia osoba przyjęta na prawo miała 200/600 , a nie tak jak teraz piszecie 106, mam nadzieję,że nie po to aby zarobic na rekrutacji, bo im niższy próg z poprzednich lat tym najslabsi absolwenci pokusza się złożyć papiery na prawo, oni się nie dostaną,ale szkola zarobi.
Wiktoria
Jakie są opinie o psychologii i kryminalistyce? Próbuje coś wybrać między tymi dwoma kierunkami.
07.04.2021
07.04.2021
UWM
odpowiedź dla Tomasz z dnia 02.04.2021
Na kierunek weterynaria liczba miejsc wynosi 216. Taka planowa liczba miejsc była również w poprzednich latach
UWM
odpowiedź dla Ewelina z dnia 06.04.2021
Szanowna Ewelino Należy rozróżniać treści podawane przez uczelnię, z treściami zamieszczanymi swobodnie przez inne osoby. Co ważne w uczelni nie określono jeszcze ostatecznie liczby miejsc. Stąd piszemy, że "planujemy przyjąć" określoną liczbę osób. Rozmowy i analizy są w trakcie i opiewają wokół wskazanych cyfr. Rekrutację zaczynamy w czerwcu i zapewniamy, że do tego czasu odpowiednie zarządzenie określi ostateczną liczbę miejsc. Tak, jak pisaliśmy we wcześniejszych wpisach w UWM nie obowiązują progi punktowe, a limity miejsc - ostatnia osoba na liście, która została przyjęta na kierunek prawo otrzymała w ubiegłym roku 106 pkt. Pozdrawiamy!
07.04.2021
07.04.2021
Iza
Dzień dobry. Ile jest miejsc wolnych przewidzianych na kierunek zwierzeta w rekreacji, edukacji i terapii? Ile miała punktów ostatnia osoba, która została przyjęta na ten kierunek zeszłego roku?
Ewelina
Raz piszecie,że ostatnia osoba na prawo dzienne miała około 200 punktów, a raz 106, wprowadzanie w błąd, kolejno raz 200 osób przyjmiecie za tydzień już 300, to są żarty? Czemu kandydatów wprowadzacie w błąd? 106 punktów? To co po 35 % z matury mają i prawo studiują, przecież to nie realne, ledwo zdali na dwójach i na prawie są?
06.04.2021
06.04.2021
UWM
odpowiedź dla Prawo z dnia 31.03.2021
Na kierunek Prawo będzie ok. 300 miejsc. Na UWM nie obowiązują progi punktowe a limity miejsc - ostatnia osoba na liście, która została przyjęta na kierunek Prawo otrzymała 106 pkt
UWM
odpowiedź dla Kryminologia z dnia 01.04.2021
Dzień dobry, na studia stacjonarne 189 pkt, na niestacjonarne 114 pkt
06.04.2021
04.04.2021
Magda
Witam czy ktoś wie jakie były mniej więcej progi z zeszłych lat na BIOLOGIĘ studia 1 stopnia ?
Kandydat
Witam, ile punktów miała ostatnia osoba, która dostała się na prawo w zeszłym roku? Dziękuję za odpowiedź.
03.04.2021
02.04.2021
Tomasz
Witam, ile osób zostanie przyjętych na studia weterynaria? Jak wyglądały limity ilości przyjętych osób w zeszłych latach?
UWM
odpowiedź dla Kryminologia z dnia 01.04.2021
W ostatniej rekrutacji zakwalifikowani na studia zostali kandydaci z wynikiem 189 pkt na 600 możliwych do zdobycia
02.04.2021
01.04.2021
Kryminologia
Witam, ile punktów miała ostania osoba przyjęta na kierunek kryminologia? Z góry dziękuję za odpowiedź
UWM
odpowiedź dla Prawo z dnia 31.03.2021
Na kierunek prawo przewidujemy ok. 200 miejsc. Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami, więc próg punktowy ustali się sam.
01.04.2021
31.03.2021
Ania
Ile osób będzie przyjmowanych na weterynarię w tym roku (a ile było w 2020)?
Prawo
Ile będzie miejsc na prawo i jaki będzie próg punktowy?
31.03.2021
31.03.2021
UWM
odpowiedź dla Agata z dnia 29.03.2021
Na kierunku pedagogika specjalna przewidujemy 60 miejsc.
Ola
Witam, jaki próg punktowy trzeba było uzyskać aby dostać się na biotechnologię?
30.03.2021
30.03.2021
Kinga
Jaki próg punktów trzeba mieć aby dostać się na pielęgniarstwo?
Agata
Ile jest miejsc na pedagogike specjalna?
29.03.2021
29.03.2021
Studentka
Hej, studiuje prawo, więc z chęcią odpowiem na pytanie. Na pewno więcej materiału niż w liceum, trzeba być systematycznym, zwłaszcza przed sesją i w trakcie jej. Wykładowcy moim zdaniem dobrze prowadzą zajęcia,wiadomo jedni lepiej, drudzy gorzej, ale generalnie na plus. Z mojej strony polecam :)
Maturzystka
Osoby studiujące Prawo na UWM, czy polecacie ten kierunek na tej uczelni, czy ciężko jest zdawać zaliczenia, egzaminy i ogólnie utrzymać się na tym kierunku?
28.03.2021
24.03.2021
UWM
odpowiedź dla Martyna z dnia 22.03.2021
Dzień dobry, na UWM nie ma progów punktowych, a są limity miejsc. Ostatnia osoba na liście, która została przyjęta na ten kierunek otrzymała 106 pkt na 600 pkt możliwych
Martyna
Dzień dobry, jaki próg punktowy trzeba mieć aby dostac sie na zootechnike?
22.03.2021
15.03.2021
UWM
odpowiedź dla Beata z dnia 13.03.2021
Aby zostać przyjętym na kierunek weterynaria należało zdobyć min. 346 punktów (na 600 możliwych do zdobycia)
Beata
Dzień dobry, jaki jest próg punktowy aby dostać się na weterynarię ?
13.03.2021
02.03.2021
Julka
Dzień dobry, ile trzeba uzyskać mniej więcej punktów żeby dostać się na kierunek zwierzęta w edukacji rekreacji i terapii? Będę zdawać maturę z rozszerzonego polskiego, angielskiego i z podstawowej matematyki.
BONUS
Czy jest szansa dostać się na mechatronikę niestacjonarną jeśli ze wszystkich przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji na maturze zdawałem tylko j.obcy?
28.02.2021
26.02.2021
Aleksandra
Witam, czy po licencjacie z filologii angielskiej w zakresie nauczania języka można iść na studia drugiego stopnia na zwykłą filologię z przedmiotami translatorycznymi na uwm?
Kaśka
czy jazdy konne w ośrodku jeździeckim odbywają się normalnie? jak to się ma do rozszerzającej się fali epidemii w naszym województwie?
26.02.2021
21.02.2021
Nick
Chciałbym się dowiedzieć jaki był próg punktowy na kierunek biologia?
Kasia
Czy ktoś byłby w stanie odpowiedzieć czy poleca biotechnologię II stopnia ze specjalizacją biotechnologii molekularnej roślin? Zastanawiam się nad tym kierunkiem.
20.02.2021
05.02.2021
Historia
Czy można wiedzieć jakie progi były w ostatnich latach na historię??
UWM
odpowiedź dla Olaa z dnia 04.02.2021
Aby zostać zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunek chemia należało uzyskać w tym roku nie mniej niż 139 punktów (na 600 możliwych)
05.02.2021
04.02.2021
Olaa
Ile punktów trzeba było uzyskać, aby dostać się na chemię?
UWM
odpowiedź dla Psychologia z dnia 04.02.2021
Aby zostać zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunek psychologia należało uzyskać w tym roku nie mniej niż 348 punktów (na 600 możliwych)
04.02.2021
04.02.2021
Psychologia
Ile ok. Punktow na 600 trzeba bylo uzyskać by dostać się na psychologię ?
UWM
odpowiedź dla Ada z dnia 01.02.2021
Zapraszamy do zapoznania się z opisem kierunku na stronie www.rekrutcja.uwm.edu.pl
02.02.2021
02.02.2021
UWM
odpowiedź dla Łucja z dnia 31.01.2021
W UWM nie prowadzimy kierunku bioinformatyka, jest to zakres (specjalność) na kierunku informatyka. Na ten kierunek przyjmowane są osoby, które ukończyły następujące kierunki: • Automatyka i robotyka • Edukacja technicznoinformatyczna (inżynierska) • Elektronika i telekomunikacja • Geodezja i kartografia • Fizyka techniczna • Informatyka (inżynierska) • Mechatronika • Nawigacja Zapraszamy jednak do zapoznania się z szczegółowym opisem wymań, wskazanych w wykazie kierunków - dostępnym na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/rekrutacja-srodroczna-luty-2021 Jeśli opis efektów uczenia się będzie zbliżony, to prosimy o kontakt na adres rekrutacja@uwm.edu.pl
Aneta
Dzień dobry. Czy w roku 2021 będą studia magisterskie na specjalności logistyka? Jak wygląda rekrutacja? Pozdrawiam
01.02.2021
01.02.2021
Ada
Kierunek zwierzęta w rekreacji... jest bliższy behawiorystce, psychologii, terapii niż weterynarii???
Łucja
Dzień dobry Czy jest możliwość dostania się na studia II stopnia, kierunek Bioinformatyka, po ukończonych studiach inżynierskich na kierunku Biotechnologia na innej uczelni ?
31.01.2021
28.01.2021
UWM
odpowiedź dla Jakub z dnia 26.01.2021
Był to wynik ok 150 pkt na 600 możliwych
UWM
odpowiedź dla Anna z dnia 26.01.2021
To zależy od uzyskanych wyników. UWM w rekrutacji na kierunek weterynaria kwalifikuje na podstawie 3 przedmiotów wybranych spośród następujących: 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny 5. Matematyka. Jeśli zabraknie trzeciego przedmiotu, to wynik z dwóch pozostałych musi być wysoki. Na niektóre zajęcia można przychodzić ze zwierzętami.
28.01.2021
26.01.2021
Jakub
Ile punktów trzeba było uzyskać w zeszłym roku, żeby dostać się na informatykę?
Anna
Witam. Czy zdając 2 przedmioty (matematyka i angielski na poziomie rozszerzonym) mam jest możliwość dostania się na weterynarię? Czy na wykłady na weterynarii można przychodzić z pieskami?
26.01.2021
26.01.2021
UWM
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 25.01.2021
Był to wynik ok. 200 pkt na 600 możliwych
UWM
odpowiedź dla Zuza z dnia 24.01.2021
Studenci wszystkich kierunków, nawet tych bardzo obciążających, znajdują czas na pracę. Dużo zależy od organizacji czasu.
25.01.2021
25.01.2021
Aleksandra
Ile co najmniej punktów trzeba było uzyskać w tym roku, żeby dostać się na prawo?
Zuza
Chciałam zapytać jak wygląda kwestia pracy w czasie studiów, czy grafik zajęć jest zazwyczaj dość "przychylny"? Głównie na kierunku inżynieria środowiska lub rolnictwo.
24.01.2021
18.01.2021
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 17.01.2021
Z dwoma przedmiotami na rozszerzeniu szanse są duże. Trzymamy kciuki!
Ola
Czyli zdając 2 przedmioty na rozszerzeniu a nie 3 nie mam szans dostania się na ten kierunek?
17.01.2021
12.01.2021
Maja
Dzień dobry, Czy jest możliwość dostania się na studia II stopnia magister.inżynier mając dyplom ukończenia I stopnia studii licencjackich ? Pozdrawiam
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 09.01.2021
Kryteria kwalifikacji na studia stacjonarne i niestacjonarne są identyczne. Na kierunek kryminologia obejmują 3 przedmioty wybrane z następujących: 1. Chemia 2. Fizyka 3. Geografia 4. Historia 5. Język polski 6. Język obcy nowożytny 7. Matematyka 8. Wiedza o społeczeństwie Wszystkie przedmioty mają jednakową wartość. Liczba % z poziomu podstawowego jest równa liczbie punktów w kwalifikacji. Wynik z poziomu rozszerzonego w kwalifikacji jest mnożony przez 2.
12.01.2021
09.01.2021
Ola
Witam. Czy na studia niestacjonarne na kierunku kryminologia wymagania są takie same jak na studia stacjonarne? Niestety moje aspiracje zmieniły się już po złożeniu deklaracji o zdawanych na maturze rozszerzeniach a wybrałam geografię oraz angielski, czy jest to duża przeszkoda jeśli wybrałam 2 przedmioty a nie 3?
UWM
odpowiedź dla Pytanie z dnia 24.12.2020
Na kierunek logopedia kwalifikacja obejmuje rozmowę kwalifikacyjną oceniającą predyspozycje do wykonywania zawodu logopedy - ocena wymowy i słuchu oraz konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości. Uwzględniane przedmioty (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej) 1. Biologia 2. Fizyka 3. Historia 4. Język polski 5. Język obcy nowożytny (tylko jeden język obcy nowożytny - do wyboru przez Kandydata) 6. Wiedza o społeczeństwie Zatem kwalifikacja (po pozytywnej rozmowie kwalifikacyjnej) może nastąpić na podstawie wyników z języka polskiego, języka angielskiego i biologii.
04.01.2021
04.01.2021
UWM
odpowiedź dla izabela z dnia 23.12.2020
Zgodnie z wymaganiami rekrutacyjnymi można być kwalifikowanym na studia nawet z poziomem podstawowym ze wszystkich przedmiotów, ale wynik z poziomu rozszerzonego mnożony jest w kwalifikacji przez 2 , co znacząco zwiększa szanse na przyjęcie na studia.
Pytanie
Witam, na stronie intermetowej znalazłam informacje o kierunku logopedia. O ile nic nie pomyliłam, kierunek ten stacjonarny 1 stopnia, przy rekrutacji uwzględnia WOS, historie, biologie, polski, jezyk obcy. Z tym że nie zrozumiałam jednego, nie będzie brane pod uwagę : biologia j. Polski i j.Angielski jednocześnie ? Muszę wybrać między J.Angielskim a J.Polskim ? Prosze o odpowiedz i pozdrawiam. Wesolych świąt wszystkim ;)
24.12.2020
23.12.2020
izabela
Witam, czy na filologię angielską wystarczą podstawa i rozszerzenie z angielskiego i polskiego oraz podstawowa matematyka? Na stronie nie mogę się doszukać takiej informacji.
UWM
odpowiedź dla Ktoś z dnia 17.12.2020
To jest uzależnione od liczby kandydatów. Dotychczas nie było z tym problemu.
23.12.2020
23.12.2020
UWM
odpowiedź dla Gabriela z dnia 17.12.2020
Aby zostać zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunek psychologia należało uzyskać w tym roku nie mniej niż 348 punktów (na 600 możliwych)
Gabriela
Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się, jaki był próg punktowy na psychologię. Z góry dziękuję za odpowiedź
17.12.2020
17.12.2020
Ktoś
Hej, przychodzę z zapytaniem. Czy kierunek rolnictwo startuje każdego roku?
Monia
Dzień dobry, czy jest gdzieś możliwość uzyskania informacji o rekrutacji na kierunek psychologia ? Chodzi mi o orientacyjny próg punktowy oraz ilość osób chętnych na jedno miejsce. Jak to wypada ? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam :)
16.12.2020
09.12.2020
UWM
odpowiedź dla Kasia z dnia 08.12.2020
Ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce mówi, że stypendium rektora może otrzymać student, który uzyskał wyróżniające wyniki w nauce, osiągnięcia naukowe lub artystyczne, lub osiągnięcia sportowe we współzawodnictwie co najmniej na poziomie krajowym. Sam fakt studiowania na dwóch kierunkach nie mieści się w tej kategorii. Student do stypendium powinien wykazać osiągnięcia z wymienionego katalogu.
UWM
odpowiedź dla Adam z dnia 05.12.2020
Niestety nie. W rekrutacji brane pod uwagę są wyłącznie wyniki z egzaminu dojrzałości.
09.12.2020
08.12.2020
Kasia
Dlaczego osobom studiującym dwa kierunki jednocześnie nie jest przyznawany punktu do stypendium rektorskiego?
Adam
Czy na kierunku weterynaria uzyskuje sie dodatkowe punkty za technika weterynarii?
05.12.2020
27.11.2020
UWM
odpowiedź dla Kaja z dnia 26.11.2020
Niestety, w najbliższym czasie nie planujemy niestacjonarnej formy studiów na tym kierunku.
Kaja
Strasznie szkoda:( I nic się. nie zmieni w przyszłym roku?
26.11.2020
24.11.2020
UWM
odpowiedź dla Adek z dnia 24.11.2020
Niestety w UWM nie prowadzimy tego kierunku w formie niestacjonarnej.
Adek
Czy trudno dostać się na leśnictwo niestacjonarne?
24.11.2020
15.10.2020
Zainteresowany
Chciałbym zapytać jaki był próg na kierunek Bioinżynieria produkcji żywności oraz na Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?
UWM
odpowiedź dla Ile punktów? z dnia 13.10.2020
Aby zostać przyjętym należało zdobyć min. 346 punktów (na 600 możliwych do zdobycia)
14.10.2020
13.10.2020
Ile punktów?
Ile punktów należało zdobyć na weterynarię?
SAnsa
Nick, możesz poprawiać maturę z biologii i chemii no i startować za rok. Na PUM wybiera się na medycynę 2 z chemii, biologii, matmy i fizyki. Więc jak lepiej czujesz się z matmą/fizą to tam próbuj
05.10.2020
05.10.2020
Nick
A czy nie ma żadnej innej możliwości, aby się przenieść?
UWM
odpowiedź dla Nick z dnia 03.10.2020
Choć teoretycznie jest to możliwe, jednak w praktyce z uwagi na różne zasady rekrutacji i różne progi kwalifikacji,zgoda na takie przenosiny nie jest wyrażana.
05.10.2020
03.10.2020
Nick
Czy można przenieść się z prawa , na kierunek lekarski na pierwszym roku?
Ania
Jakieś opinie o kierunku lingwistyka w biznesie? Bardzo ciężko? W moim przypadku niemiecki od podstaw :D
25.09.2020
15.09.2020
Kamil
Jaki był w w tym roku najniższy wynik żeby dostać się na stacjonarne prawo, będę próbował się dostać z drugiej tury
do Ela
Może dlatego, że w regulaminie studiów informacja o poprawkach dot. egzaminów? Przy zaliczenich, czyli ćwiczeniach masz możliwość komisa, ale tylko jeśli masz uzasadnione argumenty.
11.09.2020
10.09.2020
J
Witam! Czy ciężko jest się dostać w drugiej turze rekrutacji? Jaki był najniższy wynik na kierunku biotechnologia ?
UWM
odpowiedź dla Lidzia z dnia 03.09.2020
Można próbować. Podanie o przeniesienie po pierwszym roku należy kierować do dziekana Wydziału Prawa i Administracji UWM. Do podania należy dołączyć aktualne zaświadczenia o statusie studenta z dotychczasowej uczelni oraz wykaz przedmiotów z punktami ECTS i ocenami.
04.09.2020
03.09.2020
Lidzia
Czy po pierwszym roku prawa kanonicznego można się przenieść na zwykłe prawo...????
Ola
Witam, ile wynosi próg na weterynarię w tym roku?
26.08.2020
25.08.2020
inżynieria informacji
Kto studiuje na kierunku - inżynieria informacji? Jakie opinie? warto? trudno? wysoki poziom?
UWM
odpowiedź dla Anonim z dnia 22.08.2020
UWM nie zmienił zasad rekrutacji. Na kierunek weterynaria kwalifikujemy na podstawie 3 przedmiotów wybranych spośród: 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny (jeden wybrany) 5. Matematyka Więcej informacji na stronie https://rekrutacja.uwm.edu.pl/rekrutacja/weterynaria
24.08.2020
22.08.2020
Anonim
Dzień Dobry, czy w przyszłym roku 2021/2022 na kierunek weterynaria nadal będą 3 przedmioty do wyboru? Czy nadal będzie można wybrać jezyk obcy?
Ela
Witam, nie mogę zrozumieć pewnej kwestii na UWM? Dlaczego w regulaminie UWM i innych regulacjach pisze się o możliwościach poprawek z zaliczeń i egzaminów a wykładowca nie wyraża zgody?przykład „ zbój” . Dlaczego student nie może zaliczyć poprawy z ćwiczeń? Tylko odpada. A regulamin mówi o dwóch poprawkach i komisyjnym egzaminie. Pozdrawiam .
21.08.2020
30.07.2020
UWM
zapraszamy do obejrzenia filmów: https://www.youtube.com/watch?v=ZDyRoTBSMqY i https://www.youtube.com/watch?v=YsN2Z1R6Uf4
UWM
odpowiedź dla Julia z dnia 23.07.2020
Nie należy sugerować się wynikiem z poprzedniej rekrutacji, tym bardziej, że na UWM nie ma progów punktowych, a są limity miejsc. I tak w tym roku w rekrutacji na ekonomię przyjmujemy 150 osób, które najlepiej zdały maturę i zapisały się na ekonomię :) Na zarządzaniu limit miejsc wynosi także 150 osób. pozdrawiamy! i Zapraszamy irk.uwm.edu.pl
30.07.2020
30.07.2020
UWM
odpowiedź dla Zuzia z dnia 25.07.2020
Dzień dobry :) niektóre zajęcia odbywają się też w piątki popołudniu. Link do planów zajęć z poprzedniego roku akademickiego http://www.uwm.edu.pl/wne/studenci/plany-zajec/studia-niestacjonarne
SARA
Czy ktoś studiował dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze? Jakie możliwości pracy są po tym kierunku?
28.07.2020
25.07.2020
Zuzia
Witam, chciałabym zapytać o studia niestacjonarne na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji, czy odbywają się one tylko i wyłącznie w sobotę i niedziele?
Julia
Witam. Jaki był najniższy wynik w tamtym roku na ekonomię lub zarządzanie?
23.07.2020
19.07.2020
Piotrek
Witam, Jak bardzo jest rozwinięty dział Mechaniki ?
UWM
odpowiedź dla Kuba z dnia 10.07.2020
W UWM nie ma progów rekrutacyjnych, a limity miejsc, ale najniższy wynik, który pozwalał na przyjęcie na studia na ten kierunek w roku ubiegłym to 105 pkt.
13.07.2020
10.07.2020
Kuba
Czy ktoś wie jakie były progi na pedagogikę w zeszłym roku?
UWM
odpowiedź dla Mateusz z dnia 27.06.2020
Kryteria kwalifikacji na kierunek lekarski obejmują 2 przedmioty obowiązkowe: biologia i chemia oraz jeden przedmiot do wyboru spośród: fizyka lub matematyka. Jeśli na świadectwie nie będzie tych przedmiotów policzone zostanie 0 punktów. Wyniki z poziomu podstawowego przeliczamy bezpośrednio - ile % na świadectwie (tylko z części pisemnej) tyle punktów w kwalifikacji, natomiast wynik z poziomu rozszerzonego w kwalifikacji mnożymy przez 2. Zapraszamy do naszego systemu rejestracji kandydatów po więcej informacji - https://irk.uwm.edu.pl/pl/
30.06.2020
27.06.2020
Mateusz
Czy można dostać się na kierunek lekarski zdając na maturze, na poziomie rozszerzonym geografię i WOS, ale z wynikiem z matematyki powyżej 70 na poziomie podstawowym?
UWM
odpowiedź dla Beti z dnia 25.06.2020
Można i warto!
26.06.2020
25.06.2020
Beti
Czy trudno jest dostać się na biologię? Czy spełniając wszystkie wymogi formalne można się nie dostać?
UWM
odpowiedź dla Paweł z dnia 15.06.2020
Tak, na studiach pierwszego stopnia nie ma zakresów (specjalności). Kształcenie na wybranym zakresie (specjalności) odbywa się na studiach drugiego stopnia.
17.06.2020
15.06.2020
Paweł
Z wykazu na stronie uczelni wynika, że budownictwo inżynierskie realizowane jest bez specjalności. Czy podział jest dopiero na drugim stopniu?
Anna
Czy ciężko jest dostać się na ekonomię lub zarządzanie?
19.05.2020
13.05.2020
UWM
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 13.05.2020
W rekrutacji na kierunek weterynaria w UWM w Olsztynie pod uwagę bierzemy 3 przedmioty wybrane z proponowanych: 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny (jeden język do wyboru przez kandydata) 5. Matematyka Pod uwagę brane są wyłącznie części pisemne matury, poziom rozszerzony w kwalifikacji mnożony przez 2 (nie jest obligatoryjny)
Wiktoria
Jakie przedmioty są wymagane przy rekrutacji na Weterynarię w Olsztynie? Oraz do SGGW
13.05.2020
10.04.2020
Piotr
Dzień dobry, chciałbym podjąć studia na kierunku Rybactwo. Czy w ramach studiów zdaje się egzamin na kartę wędkarską? Czy można po tym kierunku pracować w instytutach badawczych? Pozdrawiam
Karol
Chciałbym dostać się na leśnictwo. Czy faktycznie dużo jest zajęć w terenie? Jaką specjalność możecie polecić biorąc pod uwagę głównie ochronę lasu lub coś pokrewnego?
10.04.2020
02.04.2020
UWM
odpowiedź dla Kinga z dnia 30.03.2020
Dużo ciekawego o tym kierunku można znaleźć na stronie http://www.uwm.edu.pl/trendy/
Kinga
Czy jest tu może ktoś, kto studiował lub studiuje kierunek Analiza i kreowanie trendów? Czy studia są godne polecenia i ciekawe? Jakie są najciekawsze przedmioty na tym kierunku? Pozdrawiam, Kinga
30.03.2020
07.03.2020
Mary
Co bardziej polecacie? Zootechnikę czy weterynarię? Wiem, że to inne kierunki, ale pytam studentów o opinie, kadrę itp.
Aga
Polecacie tu weterynarię? Rozważam też inne uczelnie/ośrodki akademickie, więc zależy mi na opinii.
25.02.2020
16.02.2020
Aleksandra
Hej! Zamierzam iść na kierunek ZWIERZĘTA W REKREACJI, EDUKACJI I TERAPII na UWM tylko boje się że się nie dostanę.. jaki jest próg zdawalności? Ile trzeba mieć minimalnie procent z egzaminów? Liczę na waszą pomoc Pozdrawiam!
UWM
odpowiedź dla Jan z dnia 08.02.2020
Co prawda, to prawda! :-)
10.02.2020
08.02.2020
Jan
Anatomia na kierunku lekarskim na poziomie najwyższym w kraju. Infrastruktura zupełnie nowa, kierunek na tej uczelni perspektywiczny
Paweł
Czy jest jakakolwiek możliwość przeniesienia się z zootechniki na weterynarię?
20.01.2020
02.01.2020
Ola
Słyszałam średnie opinie o kierunku lekarskim na UWM. Czy studenci potwierdzają?
UWM
odpowiedź dla Ciekawy z dnia 29.11.2019
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy jako: właściciel gospodarstwa rybackiego (jeziorowe, stawowe, pstrągowe, wylęgarnia oraz wędkarskie łowisko specjalne); ichtiolog nadzorujący pracę farm, ośrodków zarybieniowych i wylęgarni, kierujący gospodarką na jeziorach, zbiornikach zaporowych i rzekach w kraju i UE; przedstawiciel firm produkujących i sprzedających pasze, sprzęt do odłowów i przerobu ryb, przedsiębiorstw importujących i eksportujących ryby; specjalista w zakresie produkcji i obrotu rybami akwaryjnymi; ichtiolog w parkach narodowych i rezerwatach przyrody; specjalista w laboratoriach oraz ośrodkach doradztwa, inspektor ds. gospodarki rybackiej w jednostkach administracji państwowej i samorządowej. Absolwenci są w stanie zaplanować, nadzorować i zrealizować produkcję rybacką w warunkach kontrolowanych, są przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych w specjalistycznych gospodarstwach na wszystkich etapach produkcji. Mogą prowadzić specjalistyczne hodowle ryb egzotycznych i akwaryjnych, prowadzić handel detaliczny i hurtowy rybami ozdobnymi. Czytaj więcej: http://rekrutacja.uwm.edu.pl/rekrutacja/rybactwo#ixzz66wvzIDmL
02.12.2019
29.11.2019
Ciekawy
Kierunek rybactwo daje raczej niszowe wykształcenie. Gdzie można pracować?
UWM
odpowiedź dla Pola z dnia 21.11.2019
Można to zrobić w każdej chwili, wykorzystując bank wolnych miejsc w akademikach - https://zak.olsztyn.pl/wnioski/akademiki-wolne-miejsca_4.html
22.11.2019
21.11.2019
Pola
Czy od drugiego semestru można wnioskować o akademik?
Iza
Wybieram się na weterynarię. Czy polecacie studia na tej uczelni?
30.10.2019
21.10.2019
Pola
Jak wyglądają zajęcia praktyczne na bezpieczeństwie wewnętrznym?
989898
Kiedy w koncu na UWM zostanie otwarty kierunek Psychologia? I na kiedy w koncu planowana jest budowa wspolnego wydzialu dla WNS i WPiA ?
13.10.2019
13.10.2019
niko
polecam resocjalizacje, jako jedyny uniwerek mamy wyjazdy do zakladow karnych i zajecia z kliniki penitencjarnej [zajecia praktyczne z osadzonymi]
Ada
Podzielam pozytywną opinię. Są plusy i minusy. Jak wszędzie.
11.10.2019
01.10.2019
UWM
odpowiedź dla Krzysztof z dnia 30.09.2019
Potwierdzamy! Kierunek otrzymał m.in. wyróżnienie w konkursie "Studia z przyszłością" http://wksir.uwm.edu.pl/kandydat/oferta-studiow-i-stopnia/lesnictwo
Krzysztof
Słyszałem dobre opinie o leśnictwie na tej uczelni. Czy możecie to potwierdzić?
30.09.2019
30.09.2019
UWM
odpowiedź dla Magdalena z dnia 28.09.2019
Dziękujemy i pozdrawiamy!
Magdalena
Mimo wielu różnych wad, uważam że Uniwersytet Warmińsko- Mazurski jest bardzo dobrą uczelnią. Dużo kierunków do wyboru, ogromny plus za studia międzywydziałowe, które pozwalają studiowanie na różnych kierunkach z oferty UWM, zarówno humanistycznych jak i matematyczno-przyrodniczych. Kadra naukowa jest profesjonalna, a zajęcia ciekawe. Jest dużo kół naukowych, na których można rozwijać swoje zainteresowania naukowe i poznać innych pasjonatów swojej dziedziny. Poza tym są różne wykłady otwarte i bardzo bogata oferta przedmiotów modułowych. Wyjazd na program Erasmus jest nieco prostszy niż z innych uczelni, dlatego że nie ma aż tylu chętnych na takie wyjazdy. Najpiękniejszy kampus studencki w Polsce i jeden z najpiękniejszych w Europie. Szczerze polecam. Jako absolwentka powiem tylko, że było to 5 najlepszych lat mojego życia. :D
28.09.2019
24.09.2019
Przyszła studentka
Czy na logopedii jest bardzo ciężko?
Cezar
Po zakwalifikowaniu się na studia gdzie mogę znaleźć osoby z którymi będę w grupie?
18.09.2019
18.09.2019
Ala
Czy języki obce na administracji są na wysokim poziomie. Czy bardzo przeciętna znajomość angielskiego wystarczy - chodzi o studia, nie rekrutację.
Leszek
Czy jest ktoś po technice rolniczej na tej uczelni?
06.09.2019
23.08.2019
paweł
Co powiecie o możliwościach na w-f? Jakie są sekcje do wyboru? Jak są realizowane. Chciałbym wybrać coś fajnego.
Albert
szukam osób które studiują kierunek Administracja i Cyfryzacja. Jakie macie zdanie na temat tych studiów? Ile jest tam informatyki?
02.08.2019
29.07.2019
UWM
odpowiedź dla gosia z dnia 26.07.2019
Dodatkowy nabór będzie prowadzony od 6 do 13 września 2019 r. Oferta z kierunkami będzie dostępna w połowie sierpnia na stronie internetowej Uniwersytetu - www.uwm.edu.pl w zakładce Kandydaci.
klaudia
Jaka średnią trzeba mieć, żeby dostać stypendium naukowe? Kierunek pedagogika.
28.07.2019
26.07.2019
gosia
Czy uczelnia prowadzi drugi nabór? Jakie terminy, kiedy oferta?
zosia
Jaki jest próg punktowy na matematykę?
22.07.2019
16.07.2019
Sylwia
Wybieram się na weterynarię, również w Warszawie. Co sądzicie o tym kierunku w Olsztynie? Jaki jest poziom, wykładowcy itp.
do - Mr B
Chemia jest piękna, fascynująca, kolorowa, zaskakująca, użyteczna ... chemia to rozwój, to przyszłość. Specjaliści z zakresu chemii mają szerokie perspektywy pracy, ogromne możliwości rozwoju tak w Polsce, jak i zagranicą. Żałuję, że w szkołach traktuje się chemię tak po macoszemu, choć na szczęście coś drgnęło i zmienia się podejście w tej materii, pracownie wyglądają coraz lepiej. Potencjał dziedzi chemicznych, biologicznych, nauk przyrodniczych, ale i ścisłych, technicznych jest dzisiaj przeogromny.
10.07.2019
08.07.2019
mati
Co najlepiej wybrać po leśnictwie inż. ? Jakie studia magisterskie mają sens po takim kierunku?
Lambo
Czy studiuje ktoś inżynierię produkcji żywności? Jak jest na tym kierunku, czy ciężko sie dostać na to?
13.05.2019
11.05.2019
Mr B
Czy bioinżynieria produkcji żywności jest trudna? Czy chemia jest straszna i jak chemia wygląda? Podobnie do tej w liceum? Mógłby ktoś mi to przybliżyć? Z jaką ilością punktów się dostaliście?
Anka
Na stronie Kuratorium Oświaty w Olsztynie jest nowa oferta pracy dla biologa w SP 1 .
07.05.2019
17.02.2019
Admin
Komentarz usunięty.
Ratownictwo medyczne
Hej, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się w temacie ratownictwa medycznego na tej uczelni?
10.11.2018
06.11.2018
Karolina18
Jakie przedmioty muszę zdać na maturze aby dostać się na pedagogikę lub turystykę?
Tereze
Biotechnologia to moim zdaniem najciekawszy i najbardziej perspektywiczny kierunek, ale uwaga warto zweryfikować czy uczelnia nadaje po nim tytuł inżyniera (to się bardzo opłaca i liczy na rynku pracy)
09.08.2018
24.07.2018
Eko
Hej, ktoś się orientuje czy ciężko się dostać na ekonomię zaocznie. Mam 360 pkt i nw czy się dostane. Może ktoś wie jaki b]ył próg a tamtym roku, albo w tym na dziennych.
Eko
Hej, ktoś się orientuje czy ciężko się dostać na ekonomię zaocznie. Mam 360 pkt i nw czy się dostane. Może ktoś wie jaki b]ył próg a tamtym roku, albo w tym na dziennych.
24.07.2018
24.07.2018
Dietetyka
Czy są tu osoby, które powiedziałyby coś więcej o dietetyce na tej uczelni?
mikrobiologia
jak oceniacie kształcenie sie na tej uczelni a glownie chodzi mi o kierunek MIKROBIOLOGIA?
19.07.2018
18.07.2018
Gorzka25
Hejka. Planuję za rok dostać się na kierunek Lingwistyka w biznesie. Mam pytanie do osób które zostały przyjęte w tym roku lub były na liście rezerwowych. Ile mieliście pkt w rekrutacji?
Terezzz
Myślę, żecwarto wybrać Geodezję i Kartografię bo to bardzo popłatny zawód
14.07.2018
13.07.2018
Pedagogika wczesnej edukacji
Czy są tu osoby, które dostały się na ten kierunek? Ile mieliście punktów? Jestem na liście rezerwowej :(
ada
ile jest chętnych na biologie nw UWM?
10.07.2018
05.07.2018
Akademik
Czy ciężko dostać się do akademika? Kandydat na studia
DIETETYKA
Czy mógłby mi ktoś przedstawić jak to jest z dietetyką na UWM? Chciałabym w tym roku zacząć ten kierunek. Jakieś progi punktowe? Jak wyglądają zajęcia itp
21.06.2018
30.05.2018
ddocqu
Powiedziałby mi ktoś jak wygląda sprawa filologii ang? Czy trudno jest się dostać i jaki jest poziom? nigdzie nie moge znalezc progow pkt ...
plan
Czy na UWM są wolne piątki, chciałbym podjąć pracę w czasie studiów?
22.05.2018
22.05.2018
mechatronika/budownictwo
Czy ktoś studiuje może któryś z tych kierunków? Czy ciężko połączyć naukę z życiem studenckim? Czy ciężko się dostać?
Traszka
Ktoś studiuje matematykę na uwm ? Co myślicie o niej ?
17.05.2018
12.05.2018
maturzystka
Czyli rozumiem, że na żadnym kierunku nie ma progów punktowych ? xd interesuje mnie zarządzanie i inżynieria produkcji, ale nie mogę znaleźć :/
Ala
bezpieczeństwo narodowe i progi punktowe hahahahaah
11.05.2018
11.05.2018
maturzystka
Jak wyglądają progi punktowe ?
Bezpieczeństwo narodowe
Ile muszę mieć pkt mniej więcej, żeby dostac sie na bezpieczeństwo narodowe?
05.05.2018
28.04.2018
Pielęgniarstwo
Potrzebuję informacji na temat tego kierunku na UWM, jak wysoki poziom, jakie trudności można napotkać, jak z traktowaniem studenta - ogólnie wszystko co się da ;)
odp gospodarka przestrzenna
Studiuję gospodarkę przestrzenną. Poziom jest dość wysoki, ale do ogarnięcia. Na pewnie nie utrzymasz się nic nie robiąc tylko "studiując" przed sesją. Trzeba poświęcić trochę wolnego czasu na naukę, ale naprawdę warto, bo kierunek jak dla mnie bardzo ciekawy.
31.03.2018
30.03.2018
Gospodarka przestrzenna
Czy ktoś ma może jakieś informacje o gospodarce przestrzennej na UWM? Jak z poziomem? Ciężko się utrzymać?
Tomek PRAWO
Studiuję na UWM prawo. W porównaniu z moimi znajomymi z UMK widać jak słaby jest to słabe. Nacisk położony jest na kryminologię i kryminalistykę, która raczej do niczego postudiach się nie przydaje, chyba że w policji. Fatalne przygotowanie wykładowców do zajęć, niektórzy pojawiają się 1-2 w semestrze . Logikę wykłada kryminalista, proce karny również. Pytanie na egzamine z tego przedmiotu : " kolor czapeczki żandarma " . Prawo cywilne wykłada specjalista od prawa rzymskiego. Medycynę sądową gostek po weterynarii. Obowiązkowe jest prawo kanoniczne, które wykłada ksiądz i każe prowadzić zeszyty i wlejać święte obrazki. Takich jaj jak na prawie w Olsztynie to chyba nigdzie w Polsce nie ma !
27.03.2018
19.03.2018
Nowy kierunek
Hej. Jestem zainteresowana nowym kierunkiem rekreacji edukacji i terapii zwierząt. Jak funkcjonuje ten kierunek czy dużo jest nauki czy pracujecie ze zwierzętami lub polecacie inny kierunek z tym związany? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Majkel
Nepeta widzę, że pierwsza sesja nie poszła za dobrze i trzeba wylać gdzieś swoje żale XD. No nie wiem, ale ja jak studiuję na Matmie to jak do tej pory zawsze mogłem pójść do wykładowcy na konsultacje i dopytać i nigdy nie zostałem odesłąny z kwitkiem. Zgadzam sie, że jest to kierunek trudny, jak nie najtrudniejszy na UWMie. Ale zawsze możesz iść na łatwiznę i studiować coś innego.
18.03.2018
27.02.2018
Maja
Jestem absolwentką UWM i wszystkim zainteresowanym bardzo polecam tę uczelnię. Ukończyłam biotechnologię i mimo, że nie jest to prosty kierunek to do przejścia, bo wykładowcy służą pomocą i potrafią zainteresować słuchacza. Polecam ;))))
Jarek
Teleinformatyka to najlepszy kierunek, najwyższe płace mają absolwenci takich właśnie studiów - wiadomo: smartfony, tablety, notebooki, smart TV, multimedia i inne cudeńka. SUPER
01.02.2018
29.01.2018
Nepeta
Matematyka Zachęcają studentów, że nauczą matematyki. Na pierwszym roku nie wypełniają limitu przyjęć (33 osoby na 40 miejsc), a mimo to robią wszystko aby niedobitków, którzy mieli odwagę studiować ten kierunek "wywalić". Może nie wszyscy, ale wystarczy jeden "zniechęcający" wykładowca. Przykładowo, analiza matematyczna. Prowadzący nie tłumaczy, jak studenci się pytają to odsyła ich do Internetu. Ćwiczenia kompletnie źle zoganizowane. Przez 2 miesiące nie robi się nic, a potem dwa kolokwia w odstępie dwutygodniowym. Wymogi na kolokwium kompletnie nie przystają do tego, co bylo na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach proste zadania, a na kolokwiach znacznie wyklraczające poza zakres ćwiczeń. Do tego 7-8 zadań z kilkoma podpunktami w ciągu 90 minut (w sumie około 15-20 zadań). Jeżeli ktoś chce to zrobić porządnie, oprzeć się na formalnych definicjach to nie ma szans, bo zabraknie mu czasu na napiosanie. Liczy się umiejętność mechanicznego przeliczania. Podobne kolokwium, z podobnego zakresu na lepszych uczelniach (kategoria A) - 5 zadań i część na dowodzenie. Na UWM cała analiza, przynajmniej ćwiczenia opiera się na pamięciowym opanowaniu materiału. Nie wiadomo skąd biorą się wzory, nie wyprowadza się ich, nie tumaczy zależności, nie pokazuje jak np. przejść z jednej funkcji do drugiej. Należy to zapamiętać, niekonecznie zrozumieć. Wzory przedstawia do zapamiętania i tyle. Terminy poprawkowe znacznie trudniejsze niż główny termin. Często zakres materiału wymaganego na poprawę się zmienia. Prowadzący ma tendencję do wycofywania zagadnień, które studenci dobrze napisali. Do tego ciągłe komentarze, że studenci to czy tamto powinni wiedzieć. No to od czego jest wykładowca. Przecież jego obowiązkiem jest wyjaśnienie i odpowiedź na każde pytanie. Jak można zniechęcać studentów, gdy kierunek "ledwie istnieje". Jak można "zepsuć" tak ciekawy przedmiot jak analiza matematyczna. Moim zdaniem, jak ktoś jest zainteresowany matematyką, to niech lepiej wybierze inną uczelnię. Bo na UWM nie tylko nie nauczy się matematyki, ale jeszcze dowie, że jest to kierunek oparty o pamięciowe uczenie się.
TiR
Turystyka i Rekreacja to ogólnie dość przyjemny kierunek. Sporo pamięciówki, czasem materiał po prostu trzeba wykuć żeby zaliczyć, ale jest w tym sporo ciekawych informacji. Jedynie przy mapach trochę trzeba pogłówkować, na innych przedmiotach typowe zakuwanie. Najciekawsze są terenówki i zajęcia wyjazdowe, wtedy coś się dzieje. Nie wiem, jak będzie z pracą po studiach, to się okaże. Z tego co słyszymy, to nie ma co liczyć na kokosy w branży, no chyba że ktoś ma pensjonat, obiekt gastronomiczno-hotelowy albo układy w branży i jest w stanie skoczyć od razu na menedżera.
04.12.2017
14.11.2017
Pytanko
Technologia żywności i żywienie człowieka ciężko czy nie?
Zuza
Chciałabym studiować na UWM turystykę i rekreację. Jakie są wasze opinie? :)
08.11.2017
30.10.2017
Patrycja99
Czy mógłby ktoś opowiedzieć o kierunku praca socjalna ?
xyz
Czy mógłby ktoś mi opowiedzieć coś o filologii rosyjskiej? I jak wygląda nauczanie od podstaw na tym kierunku? Pozdrawiam
23.10.2017
19.10.2017
NEO
Odnawialne źródła energii mgr - prosiłbym absolwentów o jakieś opinie dotyczące tego kierunku - czy trudno się dostać, czy wymagający kierunek i czy są perspektywy pracy po jego ukończeniu?
abi
tak, na usosie zobacz ;)
20.09.2017
19.09.2017
Studentka
Czy można gdzieś zobaczyć listę przyjętych na dany kierunek ?
Student
Czy mi się wydaje czy nie , bo co innego profesorek mówi na wykładach a na egzaminie sam sobie zaprzecza. I jeszcze jedna sprawa Panie Rektorze UWM kadra to może solidna zdobywają granty na prywatne przyjemności ale do uczenia ludzi się nie nadają ,jaby pedagogika była dla nich czymś obcym.
09.09.2017
01.09.2017
222
Przenoszenie między wydziałami jest możliwe jeżeli chcesz wybrać kierunek o zbliżonym poziomie do tego który chcesz zmienić. Nie pójdziesz z jakiegoś bezpieczeństwa na medyczny
111
Wie ktoś jak jest z przenoszeniem sie między wydziałami ? Gdybym chciał zmienić kierunek przed zacięciem studiów?
29.08.2017
11.08.2017
njn
jaki był próg w tym roku na filologie angielską ?
XYZZ
Czy będzie przeprowadzana jakaś dodatkowa rejestracja elektroniczna tzn drugi nabór ?
08.08.2017
06.08.2017
gosia
Czytam co piszecie i widzę, że większość z nas zadaje pytania, na które ani studentom ani pracownikom uczelni nie za bardzo chce się odpowiadać. Szkoda, ja szukam info o geodezji :-) przydałaby się jakaś grupa na Fejsiku.
DG
Ktoś zaczyna Filologię Germańską w tym roku?
03.08.2017
29.07.2017
student
też myślę o fil. rosyjskiej tylko mam obawy co do pracy., jaki jest drugi język orientujecie się?
kacha 2000007
Ktoś zaczyna Filologię rosyjską w tym roku?
29.07.2017
24.07.2017
A.
Polecacie studiowanie na kierunku mechanika i budowa maszyn albo mechatronika? Jest wysoki poziom? Trudno się utrzymać?
Karo karo
Ktoś w tym roku zaczyna administracje ?
23.07.2017
13.07.2017
Technologia żywności i żywienia człowieka
Polecacie studiowanie na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka ? Czy jest to trudny kierunek ? Czy warto go studiować ?
Mateusz
Jeżeli skończyłeś zarządzanie to nie masz co się dziwić ;)
08.07.2017
06.07.2017
Absolwent
Skończyłam UWM na kierunku Zarządzanie dzienne. Wykładowcy są co prawda fajni, ale poziom przede wszystkim studentów jest w dużej mierze niski. Ci, którzy się uczą i chodzą na wykłady i ćwiczenia, często zaliczają na 4, a osoby, które mają po 4-5 poprawek (bo też tak było) też zdają, fakt na 3, więc nie ma wielkiej między nimi różnicy. Studenci są w dużej mierze leniwi, część z nich nie jest w stanie przyjść na wykład nawet 1 raz w całym semestrze. Oprócz tego miasto ma małe możliwości i ciężko zrobić tu jakąkolwiek praktykę czy staż. Zajęcia nie są trudne i nawet z przedmiotów, które powinny być trudne, łatwo jest zaliczyć.
Rafal
Czy na kierunku matematyka, możliwy jest wybór specjalności nauczania matematyki?
05.07.2017
17.06.2017
Germanistyka
Pozwolę sobie ocenić tutejszą germanistykę. Muszę przyznać, że jest co oceniać. Mam mieszane odczucia czy polecać czy nie. Kierunek zdecydowanie dla ambitnych osób lubiących wyzwania i ciężką harówę. Kierunek nie należy do najłatwiejszych. Poziom tutejszej germanistyki pozostawia jednak wiele do życzenia. Nie z każdym wykładowcą idzie się dogadać. Nie znaczy to jednak, że utrudniają w znaczącym stopniu studentowi życie. Warto wybrać studia w Olsztynie ze względu na przepiękne Kortowo i najlepsze juwenalia w Polsce :)
Informatyka
Komedia z tym kierunkiem, najpierw cie na pierwszym roku mecza matematyka wyzsza, calki pochodne i inne cuda, a potem logika i matematyka dyskretna. Na nastepnym roku budza sie ze snu i zaczynaja faktycznie uczyc sie rzeczy ktore sie przydaja w biznesie tylko co z tego jak wykladajacy to belfer ktory cie chce za wszelka cene uwalić lub taki ktory kompletnie nie ogarnia tematu. Jedynie co po tym to świstek i ulga ze juz wiecej nie bedziesz musial powtarzac.
12.06.2017
05.06.2017
kasia
Czy może ktoś coś więcej powiedzieć jak jest na kierunku administracja lub bezpieczeństwo wewnętrzne studia niestacjonarne ??
Zarządzanie, filologia angielska
Hej! Jestem zainteresowana tymi kierunkami . Czy ktoś może poleca te kierunki na tych studiach? Dobry poziom jest na tej uczelni? Jak atmosfera i wykładowcy? Proszę o odpowiedź :) - Niezdecydowana maturzystka
29.05.2017
19.05.2017
mieszkanie vs akademik
Co do mieszkania to kwestia bardzo indywidualna, ja nie wyobrażam sobie mieszkania w akademiku, lubię ciszę i spokój. Jednakże moi znajomi twierdzą, że jak ktoś nie mieszkał w akademiku to nie wie co to studia :D także wybór należy do Ciebie, czy wolisz imprezy czy spokój ale za większą kasę.
Hemi
Co myślicie o kierunku bezpieczeństwo wew. Wybiera się ktoś w tym roku na te studia, lub ogolnie do Olsztyna? :D zastanawiam się czy udac się do akademika, czy szukać współlokatorek na mieszkanie, co myślicie?
20.04.2017
19.04.2017
xyz
Hej :) W październiku planuję rozpocząć naukę na UWM (o ilę matura na to pozwoli). Mam duży dylemat, ponieważ do końca nie wiem, jaka praca mnie interesuje... Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych kierunków? --> dziennikarstwo, pedagogika wczesnej edukacji (oraz ogólnie pedagogika),socjologia nowych mediów, turystyka i rekreacja. Może sami coś polecicie (nie jestem mocna z matematyki)?
Matematyka
Jestem studentem matematyki na UWM. Według mnie wydział matematyki i informatyki (WMiI) jest bardzo dobrze wyposażony w sprzęt potrzebny studentowi do nauki. Spowodowane jest to tym, że wydział jest budynkiem nowym. Wykładowcy są bardzo pomocni jeżeli student wykaże swoje zainteresowanie. Duży jest też dorobek naukowy wykładowców z tego wydziału. Jeżeli chodzi o własny rozwój to studiowanie matematyki na UWM daje dużo możliwości.
17.04.2017
07.04.2017
Zakłopotany
Analiza i Kreowanie Trendów. Ktoś coś wie? Dobre? Złe? Praca po tym jest, nie ma?
Roman
Eliza, kierunek NANOBIOINŻYNIERIA jest w Bydgoszczy, faktycznie to bardzo ciekawe studia i dają świetne możliwości jeśli chodzi o pracę: http://wr.utp.edu.pl/ksztalcenie/studia-i-i-ii-stopnia/nanobioinzynieria
16.03.2017
13.03.2017
medycyna na Ukrainie
Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
Kate
Czy są tu jacyś absolwenci lub obecni studenci ochrony środowiska lub biologii? Polecacie studiowanie na UWM?
10.03.2017
08.03.2017
Eliza
czy na UWM jest kierunek Nanoinżynieria albo coś w tym rodzaju, słyszałam że to najbardziej perspektywiczne studia i są po nich świetne zarobki
Pedagokika specjalna
Jak oceniacie kierunek pedagogika specjalna?
02.03.2017
22.02.2017
Monika
Mam jeszcze jedno pytanie - ciężko jest się utrzymać właśnie na tym kierunku?
bioinżynieria produkcji żywności
Jasne, że jest praca, po każdym kierunku jest jakaś praca, jeśli chodzi o ten kierunek to ja zdawałam rozszerzoną chemię i biologię, resztę na podstawie, dostałam się bez problemu. Z tego co wiem od starszych roczników to praca głównie w instytucjach prowadzących kontrolę jakości przeróżnych produktów. Na dobrą sprawę większość firm o nastawieniu na produkcje musi mieć swoich ekspertów.
21.02.2017
25.01.2017
Monika
Czy jest ktoś w stanie mi podać jakiekolwiek informacje o bioinżynierii produkcji żywności? Jest potem praca po tym? Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Mechatronika
Czy warto studiowac mechatronikę na tej uczelni?
14.01.2017
02.11.2016
Kaja
Jak wygląda nauczanie na kierunku: praca socjalna ? Chciałabym dowiedzieć się, jak najwięcej rzeczy o studiowaniu tego kierunku.
Jasio
Dziś niestety trudno o pracę po studiach. Chyba jedyne opłacalne studia to kierunki techniczne, przede wszystkim Informatyka no może jeszcze budownictwo czy Telekomunikacja. Z kierunków przyrodniczych to ewentualnie sens ma np. Nanobioinżynieria czy Biotechnologia
04.09.2016
02.08.2016
Agatka
Hej, czy jest tu ktoś z pielęgniarstwa i mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku?jaki poziom? jak z praktykami? jacy wykładowcy? waham się między UWM i UM w Warszawie :)
hela
Nie wiem jak na filologii ale biorąc pod uwagę całą uczelnię - atmosfera super. Ja od razu się odnalazłam na studiach, pierwsza impreza zapoznawcza i od razu sporo nowych znajomości. Nie miałam również nigdy kłopotów z przekazem informacji, a wiem, że na niektórych uczelniach to spory problem.
21.07.2016
05.07.2016
M.
Jak oceniacie filologię angielską na UWM? Jaki jest poziom, atmosfera, wykładowcy?
Filologia angielska
A mogę wiedzieć, jak poszły ci inne przedmioty? (Podstawowy polski i matematyka oraz rozszerzony polski) Wybacz, że się tak dopytuje ale bardzo mi zależy na studiach na UWM i nie wiem czy w ogóle opłaca mi się składać papiery
23.06.2016
21.06.2016
felice
UWM nie polecam. Niektórzy wykładowcy nie liczą się ze studentem.Ta sama praca jest oceniana róznie, tzn. raz jest zaliczona na 60 procent a innym razem na 40:) Dlaczego nie ma indeksów papierowych?? Jak zginie praca studenta, to kto za nią odpowiada?? geodezja i geoinformatyka ")
filo
ja zdałam maturę rozszerzoną z angielskiego na ok 60% i nie miałam problemu ;)
20.06.2016
02.06.2016
Filologia angielska
Czy trudno jest się dostać na filologię angielską na UWM?
Robert
ludzie wybierajcie kierunki informatyczne, techniczne. Po studiach przyrodniczych nie ma pracy, a o informatyków przeciwnie pracodawcy się biją, specjaliści IT świetnie zarabiają
26.05.2016
10.05.2016
filologia angielska spec. translatoryka
Cześć, czy mógłby mi ktoś napisać czy poziom języka angielskiego jest dosyć wysoki na tym kierunku, czy ktoś z was tam studiuje i czy na zwykłej filologii, bo taką znalazłam w ich ofercie, są zajęcia z translatoryki itp? Z góry dziękuję.
M.
Uczelnia jest bardzo przyjazna! Studiuję od niedawna, ale cieszy mnie to, że docenia się tu przede wszystkim CZŁOWIEKA. Niepełnosprawni mają możliwość uczestniczenia w imprezach uczelnianych w takim samym stopniu jak osoby zdrowe! I panuje tu przede wszystkim równość. Świetna kadra pedagogiczna! Polecam
19.04.2016
29.03.2016
Juana
Jestem na 3 roku na kierunku Matematyka specjalność Stosowana. Po maturze nie byłam zdecydowana co chce robić w przyszłości, oprócz tego żeby było związane to z matematyką. Teraz niedługo mam nadzieję uda mi się otrzymać tytuł licenjata. Niestety oprócz liczenia nowych rzeczy nie czuje się gotowa do podjęcia jakiejkolwiek pracy. Wiedza jaką nam przekazują wykładowcy jest moim zdaniem nie przydatna do dalszej kariery. Praktyka to 1 miesiąc gdziekolwiek chcemy oby było związane z matematyką. Właśnie podczas praktyki uświadomiłam sobie, że oprócz zdolności liczenia nic przydatnego mnie uczelnia nie nauczyła. Już podczas rozmowy, w której próbowałam przekonać pracodawcę, że będę dobrym pracownikiem, brakowało mi argumentów by potwierdzić jakieś swoje zdolności czy wiedzę, którą by można wykorzystać.
Revy
Polecacie filologię rosyjską na tej uczelni?
28.03.2016
25.02.2016
Edukacja muzyczna
Bardzo polecam studia na tej uczelni na powyższym kierunku! Wspaniała, niepowtarzalna i sprzyjająca rozwojowi atmosfera, nauczyciele akademiccy naprawdę dają z siebie wszystko, motywują do działania i sami stanowią inspirację. Wielu z nich jest cenionymi w Polsce (a nawet za granicą) muzykami. Władze Wydziału także dokładają wszelkich starań, by zapewnić nam optymalne warunki rozwoju. Jestem na 3 roku i nie żałuję ani minuty studiowania na Wydziale Sztuki, mimo, iż na początku wybór tych studiów traktowałam jak zło konieczne po tym, gdy nie dostałam się na Akademię Muzyczną.
mfenci
W tej wyżej szkole są praca dla nauczycieli chiński w Krakówie więc tam studiuje Preply http://preply.com/pl/krakow/oferty-pracy-dla-nauczycieli-języka-chińskiego
23.02.2016
02.02.2016
nikt
Logopedia to dopiero tragedia....
rekrutacja śródroczna
czy ta śródroczna rekrutacja, która teraz jesr realizowana dotyczy tylko studiów II stopnia??? nie widze licencjackich. Czy to oznacza że na st. I stopnia ona NIE obowiązuje?
31.01.2016
08.01.2016
Małgosia B.
Studiowałam na WPiA i uważam, że to super wydział. Nie zamieniłabym go na żaden inny. Nie miałam problemu ze znalezieniem pracy. Wszystko zależy od nas samych, więc jak ktoś pisze, że coś mu nie pasuje, to powinien zacząć ocenę od samego siebie.
v
Jesli ktos zamierza wybrac sie na pielegniarstwo to zdecydowanie nie polecam,lepiej wybrac gdansk lub inne miasto,wnm jest mlodym wydzialem jak samo pielegniarstwo,wiec moze z tego wynika jak bardzo jest to "raczkujacy" kierunek i cala jego organizacja,a wlasciwie jej brak.
08.01.2016
08.01.2016
Nikk
WPiA to tragedia. Nikt tu nie liczy się ze studentem. Atmosfera na zajęciach niesprzyjająca nauce, ciągłe robienie pod górkę. Jak ktoś ma porównanie z innymi wydziałami to wie o czym mówię...
Nikk
WPiA to tragedia. Nikt tu nie liczy się ze studentem. Atmosfera na zajęciach niesprzyjająca nauce, ciągłe robienie pod górkę. Jak ktoś ma porównanie z innymi wydziałami to wie o czym mówię...
08.01.2016
02.01.2016
hania878
a jak wygląda sytuacja z praktykami? pewnie nieodpłatne? kiedy są te wszystkie wyjazdy i praktyki? w czasie zajęć czy np w wakacje lipiec/sierpień?
YY
na UWM turystyka i rekreacja jest OK, dużo wycieczek i zajęć w terenie. jest to nowy kierunek na UWM i poziom nauczania jest przyzwoity.
17.11.2015
01.09.2015
xx
ktoś studiował lub studiuje na kierunku turystyka i rekreacja ? jaki jest poziom? warto ?
gonia2
Czy to prawda, że na te wszystkie kierunki jest jeszcze nabór we wrześniu: Architektura krajobrazu, Bezpieczeństwo narodowe, Bioinżynieria produkcji żywności, Biologia, Biotechnologia Broker innowacji w przemyśle spożywczym, Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze, Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych, Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej, Energetyka, Filologia polska, Filologia, specjalność filologia germańska, spec. filologia rosyjska, spec. nauczycielska w zakresie języka angielskiego, Filozofia, Geodezja i kartografia – studia w Ełku, Geodezja i kartografia, spec. geodezja i geoinformatyka, Gospodarka przestrzenna, specjalność doradztwo na rynku nieruchomości, spec. planowanie i inżynieria przestrzenna, Historia, Informatyka, Inżynieria bezpieczeństwa, Inżynieria chemiczna i procesowa, Inżynieria środowiska, Matematyka, Mechanika i budowa maszyn, Mechatronika, Mikrobiologia, Nauki o rodzinie, Ochrona środowiska (na wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa), Pedagogika specjalna, specjalność edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną, spec. resocjalizacja, Pedagogika, specjalność edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna, spec. pedagogika szkolna z animacją kulturalną, spec. pedagogika opiekuńcza, Politologia, Praca socjalna, Ratownictwo medyczne, Rolnictwo, Rybactwo, Socjologia, Stosunki międzynarodowe, Technika rolnicza i leśna, Technologia żywności i żywienie człowieka, Teologia - jednolite studia magisterskie, Towaroznawstwo, Turystyka i rekreacja, Wojskoznawstwo, Zarządzanie i inżynieria produkcji, Zarządzanie, Zootechnika??????????
19.08.2015
11.07.2015
Mariolka
jednak najlepszy kierunek to Informatyka na pewno nie warto natomiast studiować kierunków przyrodniczych, ochrony środowiska itp. - po tych kierunkach b. trudno o pracę
Dejmian
Co powiecie o mechanice i budowie maszyn ?
31.05.2015
31.05.2015
Dejmian
Co powiecie o mechanice i budowie maszyn ?
Cronomaster
Maturzystka, wiem że pytanie padło już dawno, ale się wypowiem. Otóż rzeczywiście mogę potrzebować kogoś do wspólnego zamieszkania, bo na akademik mam raczej małe szanse, mieszkam raczej zbyt blisko Olsztyna. Ale dojeżdżać jednak nie mam ochoty :c Jednak i tak jeszcze nie wiem dokładnie, bo rozważam również studia na Politechnice Gdańskiej, tylko nie wiem, czy się dostanę.
26.06.2014
02.06.2014
Maturzystka
Czy może ktoś ze spokojnym uosobieniem szuka kogoś na stancję lub w ogóle do wspólnego mieszkania
Mirti1912
Jestem na ostatnim roku filologii polskiej i nie zamieniłabym tej uczelni na żadną inną! Wysoki poziom dydaktyków, ciekawe specjalizacje... Zwłaszcza teraz wykładowcy są bardzo otwarci, życzliwi i pomocni. Nie mamy się czego wstydzić w Polsce! :) Nie wspomnę już o pięknym położeniu i Kortowiadzie. ;)
30.05.2014
26.04.2014
gość
inżynieria środowiska bez sensu bo nie ma po tym kierunku pracy, ochrona środowiska jeszcze gorzej brrry
Przyszła studentka
Witam , kiedy zobaczyłam ze na UWM jest kierunek gastronomia - sztuka kulinarna serce mi sie uradowało . :) Od 3 lat marzyłam o takim kierunku i zrobie wszystko zeby sie dostać . Powiecie mi tylko czy jest bardzo trudno i czy cięzko jest sie dostac dodam ze na maturze nie zdaje ani chemi ani biologii ;/ i ucze sie obecnie w Technikum Hotelarskim .;/
11.02.2014
11.02.2014
Technolog mięsa
Uczelnia rozwijająca, dużo laborek , ale nie łatwo było, nas na poczatku na dziennych 180 zostało 80.. osobiście nie zdawałam chemii na maturze ale wziełam się ostro do nauki i dałam rade choć jest jej dużo: chemia ogólna, organiczna, fizyczna, żywności , ciężko jest też na biochemii, mikrobiologii i ogólnej technologi żywnośc, fizyka, matmai. Jednak świetne jest Kortowo, stypendia.Spokojnie można się nich utrzymać a jak się ma dobre wyniki na wydziale NOŻ średnia powyżej 4 to masz stypendium Rektora ok. 550 zł..choć wraz z latami jest tendencja do obniżania tej sumy. Kierunek interesujący (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) ja wybrałam akurat technologie mięsa.. jednakże dużo łez wylałam zanim uzyskałam tytuł inzyniera! Kierunek dla wytrwałych, kombinujących, ambitnych, mających coś w głowie, potrafiących pewne rzeczy brać na zrozumienie a pewne wkuć..
Technolog mięsa
Uczelnia rozwijająca, dużo laborek , ale nie łatwo było, nas na poczatku na dziennych 180 zostało 80.. osobiście nie zdawałam chemii na maturze ale wziełam się ostro do nauki i dałam rade choć jest jej dużo: chemia ogólna, organiczna, fizyczna, żywności , ciężko jest też na biochemii, mikrobiologii i ogólnej technologi żywnośc, fizyka, matmai. Jednak świetne jest Kortowo, stypendia.Spokojnie można się nich utrzymać a jak się ma dobre wyniki na wydziale NOŻ średnia powyżej 4 to masz stypendium Rektora ok. 550 zł..choć wraz z latami jest tendencja do obniżania tej sumy. Kierunek interesujący (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) ja wybrałam akurat technologie mięsa.. jednakże dużo łez wylałam zanim uzyskałam tytuł inzyniera! Kierunek dla wytrwałych, kombinujących, ambitnych, mających coś w głowie, potrafiących pewne rzeczy brać na zrozumienie a pewne wkuć..
11.02.2014
25.01.2014
Piecyk
Niestety ta uczelnia nie reprezentuje sobą zbyt wysokiego poziomu. Prestiż raczej niski, poziom nauczania, przynajmniej na HUMANIE, byle jaki. Ale to jeszcze nic. Nic tak nie irytuje jak komuna komuna i jeszcze raz komuna, która tam panuje!!! Możesz być ambitny, mieć w głowie naprawdę wiele a i tak wszędzie się słyszy: nie mam czasu (pomimo godz konsult.), niech przyjdzie jutro. Albo przychodzisz po wpis i stoisz przed nimi, czekasz a oni nie dopuszczają Cię do głosu bo właśnie koleżance kolegi urodził się syn etc. Dla mnie dno totalne, bo te czasy się już skończyły i pora zacząć traktować studentów trochę poważniej, a nie jak śmieci.
Marlena
Studenci filologii polskiej, wszystkie roczniki Mam do sprzedania materiały z pięciu lat studiów - zarówno z literatury, jak i z nauki o języku. Zainteresowanych proszę o kontakt na gadu: 8961473 lub na adres e-mail: marlena164@op.pl
09.09.2013
03.09.2013
Asiaaa
Heeej! Studiuje ktoś moze bezpieczeństwo narodowe lub bezpieczeństwo wewnętrzne na UWM? Co do BW czy trudno sie tak dostac jak kazdy mowi? A co do BN to mozna zrobic tylko licencjat a studia 2 stopnia jak cos to na jaki kierunek ? Dziekuje za odpowiedz bo nic kompletnie nie wiem na ten temat a te kierunki mnie interesuja dosc ;)
anna
Jak jest na informatyce? Wysoki poziom? Warto wybrać tę uczelnię aby studiować ten kierunek?
24.07.2013
15.07.2013
Kasia
Polecam kierunek gastronomia - sztuka kulinarna. To jedyny taki kierunek w kraju. Oprócz przedmiotów typowo związanych z gotowaniem (na zajęciach się gotuje!) są także przedmioty takie jak: mikrobiologia, ogólna technologia żywności itp, które najłatwiejsze nie są, ale warto się przemęczyć! Wszystko jest do przejścia. Klimatu Kortowa i Kortowiady nie zastąpi żadna inna uczelnia! :)
lilka
Visteria też jestem zainteresowana tym kierunkiem :) swoją drogą szukam kogoś chętnego na akademik/stancje, komu nie przeszkadzają zwierzęta :P
22.06.2013
05.06.2013
Visteria
Co powiecie o Zootechnice ze specjalnością Hodowla Koni i Jeździectwo na UWM? Ciężko się dostać? Są jakieś egzaminy wstępne na ten kierunek? Ile prawdy jest w tym, co jest napisane na ten temat na stronie UWM? Bo wszystko tam tak pięknie brzmi, że aż ciężko mi w to uwierzyć ;)
budownictwo
kurcze, średnia mają wysoką jak porównac z innymi szkolami. a napiszcie cos wiecej jak jest na budownictwie?
27.05.2013
30.04.2013
gosiaczek4
czy może ktoś napisać coś na temat kierunku gastronomia- sztuka kulinarna ? :)
halinka
Mogłabym się rozpisywać jak bardzo dobrze się tu studiuje, jaka cudowna jest atmosfera, jacy mili ludzie ale z zachwytu brakuje mi słów!! Dlatego powiem krótko: polecam!!!!!!! ;))))))))
21.04.2013
06.01.2013
karola
mój brat tu studiuje, sama żałuję, że nie wybrałam tej uczelni bo atmosfera tu panująca przewyższa poziomem wszystkie inne uczelnie, do tego fantastyczne położenie budynku..aż chce się chodzić na zajęcia :P
Gimmie
Zgodzę się z tym, że UWM w Olsztynie to szkoła na wysokim poziomie i fajnie się tam studiuje. Ale teraz tak naprawdę nie wiadomo jaką uczelnię wybrać i co studiować... Jeden znajdzie dobrą pracę po skończeniu podrzędnej uczelni, inny po kilku kierunkach na renomowanej będzie miał problem... Ciężki los
14.11.2012
07.11.2012
kamila
znam wiele osób które mogłyby powiedzieć dużo pozytywnych rzeczy na temat tej uczelni, ale ja niestety nie znam dobrze tej uczelni. Wiem jedno. Moja siostra studiowała tam biotechnologię, a dzisiaj pracuję w dobrej międzynarodowej firmie, a jej zarobki są godne pozazdroszczenia.
wertyui
bardzo rozbudowana oferta kształcenia. Jest w czym wybierać :) poza tym poziom nauczania też niczego sobie więc myślę , że ten uniwerek jest godny polecenia :) ponad to Olsztyn to fajne miasto. Z pewnością można połączyć naukę z życiem towarzyskim :)
28.10.2012
09.10.2012
dona
kto studiuje biotechnologie na UWM w Olsztynie? jaka mieliscie punktacje na swiadectwie?
realiator
Ogólnie spoko jest jak się ma dostęp do sprzętu, wtedy super materiały można stworzyć, bo ekipe w mediach mamy spoko :d także zapraszam ze swojej strony, trudzimy sie dla swietnego efektu i rozsławamy uniwersytet warminsko-mazurski ;D
27.08.2012
22.08.2012
o mediach
tak, u nas też są media i całkiem prężnie działają :). Dzięki pracy w nich masz możliwosć korzystania z naszego sprzętu a także pomocy wykładowców, który mają naprawdę dużą wiedzę.
zachwycona
Podobnie jak '&&&agata' jestem pod wrażeniem tego klimatu w warmińsko-mazruskim uniwersytecie. Nigdzie nie czułam się tak dobrze jak tutaj! Uczelnia jest świetnie położona. A ludzie to już w ogóle są super. Otwarci, pozytywnie nastawieni do siebie nawzajem. Najlepszy uniwersytet!
18.08.2012
06.08.2012
amelia
Zainteresowął mnie kierunek akwalatura i bezpieczeństwo zywności? Czy to jest typowo techniczy kierunek? Czy ma też coś wspólnego zgotowaniem itd?
za5czwarta
Hej nie wiecie może czegoś więcej o mediach na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, np gazecie albo radiu uczelnialnym? konkretnie chodzi mi o to, czy w ogóle SĄ, jaki prezentują poziom i czy warto się do tego zapisywać?
05.08.2012
26.07.2012
&&&agata
Uniwersytet Warminsko-Mazurski to najpiekniejszy uniwersytet w POlsce. Zaden inny nie ma tak cudownego polozenia, wsrod zieleni, z mikrokimatem srodowiska i wspanialym klimatem w samych murach szkoly. Atmosfera wspaniala, ludzie sa tu z dalekich zakatkow kraju i sa wspaniali. Dla mnie przyjaznie na cale zycie. NIgdy nie zmienilabym zdania, a trafilam troche przez przypadek., Dzis temu przypadkowi (i Pawlowi) dziekuje :-)
do adrian
a mógłbyś podać tegoroczny próg na weterynarię? Mam zamiar startować za rok i nie wiem tak naprawdę czego się spodziewać, a wolę zapytać teraz, bo za rok już mi pewnie nikt nie odpowie...
17.07.2012
16.07.2012
adrian
jest, moja wymarzona weterynaria! po roku poprawiłem maturę i dostałem się wkońcu! przez cały ten rok zrobiłem sobie kurs weterynaryjny, zobaczymy czy będzie mi pomocny w trakcie studiów. do zobaczenia na uczelni!!!!!!!!
adrian
jest, moja wymarzona weterynaria! po roku poprawiłem maturę i dostałem się wkońcu! przez cały ten rok zrobiłem sobie kurs weterynaryjny, zobaczymy czy będzie mi pomocny w trakcie studiów. do zobaczenia na uczelni!!!!!!!!
16.07.2012
09.07.2012
orion
gastronomia i sztuka kulinarna, wow! a do tego wg portalu opinie o uczelniach to jedyna szkoła, która prowadzi ten kierunek. czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej? czy po szkole hotelarskiej jest jakos lepiej?
Norbert
Mam pytanie dotyczące filologii polskiej. Czy mogę ciągnąć dwie specjalności naraz, czy wybieram tylko jedną? Jeśli tak, to czy dodatkowo płacę za drugą?
03.07.2012
03.06.2012
uwm
dokładnie, HR ma rację. tak naprawdę praca w studenckiej gazecie daje więcej niż np cały rok studiowania dziennikarstwa, nie ma co ukrywać. nie mówiąc juz o tym że działając we wszelkich kołach i organizacjach studenckich, chodząc na kursy i podczas praktyk zdobywa się znajomości!
HR
Nie liczy się samo wykształcenie, ale również kwalifikacje, które zdobywasz w jego trakcie. Kursy, staże, praktyki. Bez tego nie przyjmą Cię ani w Polsce, ani na Zachodzie. Pół roku to i tak niewiele. Znam ludzi, którzy szukali pracy po dwa lata, ale jak już znaleźli, to się jej trzymają i nie narzekają na płace, bo są wysokie. Ja jestem humanistą, ale też sobie nieźle poradziłem, tylko pracę zacząłem już na studiach
30.05.2012
22.05.2012
ela
@kamila no to trochę mnie zniechęciłaś ;/ skoro z takim wykształceniem potrzebowałaś znajomości, to już sama nie wiem czego w tej polsce szukać i jaki kierunek studiów jest przyszłościowy, gdzie znajomości nie potrzeba. bo tego niestety nie mam. spoko że człowiek nie da rady wlasną pracą zdobyć odpowiedniego zatrudnienia...
kamila
Biotechnologia jest to przyszłościowy kierunek, ale niestety nie w Polsce :/ Ja skończyłam własnie na UWM biotechnologie, oraz wzięłam sobie drugi kierunek ochrona środowiska. Było ciężko, ale jakoś dałam radę. Po skończeniu studiów przez około pół roku szukałam pracy w zawodzie. Udało się, ale po znajomości. Teraz zarabiam naprawdę dobrze, aczkolwiek uważam, że to nie jest szczyt marzeń: skonczyć dziennie 2 kierunki i łatwić prace przez kogoś. Takie są jednak realia pracy w Polsce. Jeśli chodzi o sam kierunek, bardzo ciekawy, nie żałuję że go konczyłam,aczkolwiek uwazam ze Polska nie jest krajem w ktorym łatwo znalesc prace po tym kierunku..a szkoda.
19.03.2012
17.03.2012
ela
Z każdym rokiem coraz trudniej podjąć dobrą decyzję jeśli chodzi o wybór uczelni i kierunku, który spełni oczekiwania przyszłych pracodawców. Jestem tegoroczną maturzystką i stoi przede mną wybór studiów. Sama nie wiem co wybrać. Myślałam właśnie o olszynie i uniwerku. Jaka jest wasza opinia na temat kierunku biotechnologia? Czy jest on przyszłościowy?
inżynieria bezpieczeństwa
bede wdzieczna za informacje od starszych kolegow Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego, ktorzy studiuja inżynierię bezpieczeństwa. PO pierwsze, jak trzeba zdac mature, zeby sie dostac na studia dzienne na ten kierunek? po drugie - kiedy wybiera sie specjalnosci na inżynierii bezpieczeństwa i jaką polecacie? no i czy jesteście z tych studiów zadowoleni, czy nie żalujecie wyboru?
11.03.2012
05.01.2012
MB
Uczelnia GIT! - polecam Kortowiady -nie widziałem większych imprez juwenaliowych!
żaba
wejdzcie na strone uczelni, macie podaną oferte kształcenia, wszystkie kierunki, również makrokierunki, akurat na Uniwerku Warmińsko-Mazurskim jest w czym wybierać
09.12.2011
06.12.2011
Katarzyna19
a nie pomylilo ci sie z ta gastronamią i sztuką kulinarną przypadkiem? to z tego co wiem, to to jest ich makrokierunek, ja sama bylabym nim zainteresowana osobiscie, wiec gdyby ktos mogl napisac cos wiecej o uczelni i samych studiach, bede wdzieczna
ala
na czym polega studiowanie makrokierunku? mam na mysli bioinżynierie produkcji żywności, moze ktoś się wypowiedzieć?
02.06.2011