• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • Politechnika Łódzka
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (410)
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, UWM Olsztyn

Prawo
Czy można zmienić kierunek studiów po 2 roku prawa na biotechnologię?
15.09.2021
11.09.2021
Pielęgniarstwo
Ile punktów uzyskała ostatnia osoba przyjęta na pielęgniarstwo w I turze w tym roku?
Marta
Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na prawo stacjonarnie w 2021?
08.09.2021
06.09.2021
Czy pisząc rozszerzenie z matematyki, angielskiego, chemii i biologii mogę się dostać na prawo?
Czy pisząc rozszerzenie z matematyki, angielskiego, chemii i biologii mogę się dostać na prawo?
adam
Gdzie mogę sprawdzić zeszłoroczne progi na studia
31.08.2021
27.08.2021
nova
Czy w drugiej rekrutacji łatwiej jest się dostać? Czy progi są niższe?
Ala
Czy na studiach niestacjonarnych zjazdy odbywają się co dwa tygodnie ?
26.08.2021
19.08.2021
UWM
odpowiedź dla Ania z dnia 18.08.2021
Informacje o dodatkowym naborze, w tym terminy i pełna lista kierunków dostępne są na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/dodatkowy-wrzesniowy-nabor-na-studia (proszę skopiować adres i wkleić do okna adresu w przeglądarce internetowej), bądź na stronie internetowej Uniwersytetu - www.uwm.edu.pl kliknąć w zakładkę "Kandydaci" a następnie w menu po lewej stronie kliknąć w "Dodatkowy (wrześniowy) nabór na studia"
Ania
Jak po kolei wejść na stronie aby zobaczyć listę kierunków zakwalifikowanych do drugiego naboru
18.08.2021
18.08.2021
UWM
odpowiedź dla NN z dnia 18.08.2021
Informacje o dodatkowym naborze, w tym terminy i pełna lista kierunków dostępne są na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/dodatkowy-wrzesniowy-nabor-na-studia
NN
Kiedy będzie druga tura na kierunek kryminologia i bezpieczeństwo wewnętrzne
18.08.2021
16.08.2021
UWM
odpowiedź dla ... z dnia 15.08.2021
Tak. Kierunek ten będzie dostępny w dodatkowym naborze. Więcej informacji, terminy i pełna lista kierunków dostępne są na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/dodatkowy-wrzesniowy-nabor-na-studia
...
Czy bedzie prowadzony drugi nabor we wrzesniu na kierunek architektura krajobrazu?
15.08.2021
13.08.2021
UWM
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 11.08.2021
Przedmiotami kwalifikacyjnymi (maturalnymi) dla tych kierunków są 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny 5. Matematyka Kwalifikujemy na podstawie trzech przedmiotów wybranych spośród powyższych. Przy braku przedmiotu w kwalifikacji, liczone jest zero punktów za taki przedmiot, ale dalej możliwa jest rekrutacja.
Aleksandra
Czy mogę kandydować na kierunek taki jak np. położnictwo, ratownictwo medyczne itp., mając rozszerzoną maturę tylko z polskiego i angielskiego, czyli bez biologii, chemii itd?
11.08.2021
10.08.2021
Oli
Ile punktów miała w tym roku ostatnia osoba przyjęta na pielęgniarstwo?
UWM
odpowiedź dla Klara z dnia 07.08.2021
Studentka w ciąży może ubiegać się o orlop okolicznościowy - na okres do dnia urodzenia dziecka. Każdy Student może ubiegać się o urlop rodzicielski. Jest to urlop dla Studenta będącego rodzicem, udzielany na wniosek złożony w okresie do 1 roku od dnia urodzenia dziecka, urlop udzielany jest na okres do 1 roku, z zastrzeżeniem, że jeżeli koniec urlopu przypada w trakcie semestru, urlop zostaje przedłużony do końca tego semestru. Są to urlopy, których dziekan nie może odmówić (oczywiście jeśli wpłynęły udokumentowane wnioski). W późniejszym terminie można ubiegać się o indywidualną organizację zajęć, aby dopasować zajęcia na uczelni z wychowaniem dziecka.
09.08.2021
07.08.2021
Klara
Witam. Czy będąc teraz przyszłą studentką pierwszego roku (zaocznie lub też stacjonarnie), będę mogła dostać od listopada urlop okolicznościowy związany z urodzeniem wtedy dziecka? Jeśli tak, to jak długo taki urlop trwa i na czym to mniej więcej polega? Bardzo zależy mi na tym, żeby rozpocząć studia w tym roku, a jednocześnie będę musiała to jakoś podzielić z wychowaniem noworodka. Czy przysługuje wtedy mniejsza konieczna obecność na zajęciach, możliwość pojawiania się tylko na jakichś ważnych zaliczeniach itp, czy cokolwiek, co mogłoby ułatwić studiowanie młodej mamie? Pozdrawiam.
Paula
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana w tym roku na prawo w trybie zaocznym?
27.07.2021
27.07.2021
Mela
Ile punktów miała ostatnia zakwalifikowana osoba na pedagogikę specjalna niestacjonarnie?
Nikolina
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na prawo niestacjonarne w rekrutacji 2020?
25.07.2021
22.07.2021
UWM
odpowiedź dla Mel z dnia 03.07.2021
Wyniki kwalifikacji będą widoczne w systemie IRK w dniu 27.07.2021 godz. 12.00
UWM
odpowiedź dla Matura z dnia 06.07.2021
Takie informacje będziemy mieli w połowie sierpnia. Wtedy będzie wykaz kierunków w dodatkowym wrześniowym naborze.
22.07.2021
22.07.2021
UWM
odpowiedź dla Julia z dnia 21.07.2021
Na UWM nie ma progów punktowych, a są limity miejsc. Na chemię mama 48 miejsc. Ostatnia osoba przyjęta na chemię miała 193 punkty.
UWM
odpowiedź dla Edyta z dnia 21.07.2021
Czy będzie dodatkowy nabór na ten kierunek będzie wiadomo w połowie sierpnia. Informacja na stronie www.uwm.edu.pl --> kandydaci
22.07.2021
22.07.2021
UWM
odpowiedź dla Iza z dnia 20.07.2021
103 punkty na 600 punktów możliwych
Julia
Witam, chciałabym dowiedzieć się jaki był próg na chemię w pierwszej liście i ile osób zostało przyjętych?
21.07.2021
21.07.2021
Edyta
Proszę powiedzieć, czy są miejsca jeszcze na informatykę? Jeżeli nie, czy jest jakaś lista rezerwowa?
Iza
Ile punktów miała ostatnia osoba na ratownictwie medycznym
20.07.2021
16.07.2021
Ewa
Ile jest miejsc w tym roku na zarządzanie?
Mela
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na pedagogikę specjalna niestacjonarnie?
16.07.2021
15.07.2021
Ola
Wiadomo ile osób jest na liście rezerwowej na kierunek lekarski?
Ola
Jest duża szansa na dostanie się na kierunek lekarski z listy rezerwowej?
15.07.2021
14.07.2021
Kamila
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na prawo stacjonarnie?
Marta
Dzień dobry, ile trzeba było mieć punktów żeby dostać się w tym roku na dzienne prawo?
14.07.2021
14.07.2021
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 13.07.2021
Oczywiście czesne można wpłacać w 4 równych ratach. Nie wymaga to żadnych podań ze strony Studenta. Informacja o takiej możliwości zostanie przekazana w decyzji o przyjęciu na studia.
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 12.07.2021
Zapisy na studia niestacjonarne trwają do 22 lipca, ogłoszenie statusów zakwalifikowania - 27 lipca. Dla tych studiów termin potwierdzenia zamiaru podjęcia studiów, przez złożenie dokumentów trwa do 3 sierpnia, do godziny 15:00
14.07.2021
13.07.2021
Ola
I jeszcze chciałam zapytać jak wygląda sprawa z opłatami za czesne w ratach, czy istnieje u Państwa w ogóle taka możliwość?
Ola
Witam, w informacjach dot. Rekrutacji znalazłam informację, że po otrzymaniu jej wyniku (rekrutacji) do dnia 20.07.2021r. należy złożyć wymagane dokumenty, do kiedy w takim razie mają je dostarczyć osoby ubiegające się o przyjęcie na studia niestacjonarne, których wynik rekrutacji znany będzie od 27.07.2021r.?
12.07.2021
12.07.2021
UWM
odpowiedź dla Marek z dnia 12.07.2021
https://irk.uwm.edu.pl/pl/news/REK_21_22_L/62/
Marek
Czy dokumenty, które trzeba dostarczyć po zakwalifikowaniu na studia można wysłać w kopercie czy niezbędna jest teczka?
12.07.2021
09.07.2021
UWM
odpowiedź dla karola z dnia 09.07.2021
Najlepiej zrobić to jak najszybciej, po uzyskaniu zaliczenia semestru.
karola
czyli nie ma jakiś sztywnych dat do kiedy należy dostarczyć wnioski? skontaktować się z dziekanatem i wszystko ustalić?
09.07.2021
08.07.2021
UWM
odpowiedź dla karola z dnia 07.07.2021
Wniosek do Dziekana należy złożyć po zaliczonym semestrze. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenia potwierdzające status studenta oraz wykaz przedmiotów z ocenami, godzinami oraz punktami ECTS. Dla niektórych przedmiotów może być wymagane dołączenie sylabusa przedmiotu. Szczegóły należy ustalać w kontakcie z dziekanatem - https://wl.uwm.edu.pl/dziekanat
UWM
odpowiedź dla Matura z dnia 06.07.2021
Tak, rekrutacja wrześniowa daje jeszcze możliwość przyjęcia na studia
08.07.2021
07.07.2021
karola
Jak z przeniesieniem na kierunek lekarski z innej uczelni? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnego zapisku o tym do kiedy i co trzeba złożyć aby móc się przenieść
Matura
Czy po poprawce jednego przedmiotu w sierpniu (pozostałe wyniki są wysokie) jest możliwość dostać się jeszcze na prawo zaocznie czy raczej nie będzie już miejsc w drugiej turze?
06.07.2021
03.07.2021
Gogik
Witam prosze o opinie kogos kto studiowal pedagogike, warto?
Mel
Ile punktów miała ostatnia osoba zakwalifikowana na pedagogikę specjalna niestacjonarnie ?
03.07.2021
26.06.2021
Nat
Ile punktów miała ostatnia zakwalifikowana osoba na zootechnike niestacjonarna ?
Joann
Dzień dobry, czy w tym roku zainteresowanie kierunkiem "weterynaria" jest również tak samo duże jak w zeszłym roku?
24.06.2021
23.06.2021
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 21.06.2021
Rekrutacja na stacjonarne studia pierwszego stopnia i jednolite studia magisterski trwa do 8 lipca do godziny 15:00. Na studia niestacjonarne i studia stacjonarne drugiego stopnia rejestracja trwa do 22 lipca. Szczegóły w systemie rekrutacyjnym - www.irk.uwm.edu.pl
Patryk
Czy punkty liczy się dodając po prostu wyniki z 3 przedmiotów, czy są jakieś wagi przedmiotów i jak liczą się punkty z rozszerzenia? Ostatnia zakwalifikowana osoba w tamtym roku na ekonomię oraz na psychologię ile miała punktów?
21.06.2021
21.06.2021
UWM
odpowiedź dla Studiaa z dnia 17.06.2021
Urlopy dla rodziców dotyczą wszystkich studentów, także na pierwszym roku.
Ola
Dzień dobry. Do kiedy trwa rekrutacja na studia dzienne, a do kiedy na zaoczne?
21.06.2021
17.06.2021
Studiaa
A czy taki urlop obejmuje studentów pierwszego roku?
UWM
odpowiedź dla Studiaa z dnia 15.06.2021
Jeśli sytuacja w dalszym ciągu będzie ulegała poprawie, planujemy powrót do zajęć w siedzibie uczelni. Kobietom w ciąży przysługuje urlop od zajęć, a dla studenta będącego rodzicem - urlop rodzicielski.
17.06.2021
17.06.2021
UWM
odpowiedź dla ELO22 z dnia 14.06.2021
W Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie studia stacjonarne są bezpłatne.
Studiaa
Czy w tym roku będą studia zdalne, Bądź są przewidywane dla matek/kobiet w ciąży ?
15.06.2021
15.06.2021
Aleksandra
Dzień dobry. Jaki konkretnie kierunek na UWM należy wybrać, aby zajmować się na nim kryminalistyką? Mam na myśli kierunek, który da mi dobre postawy do późniejszego starania się o zawód technika kryminalistyki w policji. Pozdrawiam.
Chmurka
Na germanistykę jest zazwyczaj 15 miejsc, jednakże przyjmują wszystkich. Studia mocno weryfikują, kto sobie na nich poradzi. Dam dobrą radę, nie rób sobie tego
15.06.2021
14.06.2021
ELO22
Jaki jest koszt studiowania stacjonarnego ?
smart
150 punktów na Informatykę ? To jest np. rozszerzony angielski na 75% x 2 ... z reszty teoretycznie można mieć 0. Coś nie tak
14.06.2021
11.06.2021
Kwiatek
Chciałam zapytać czy ostatnia osoba faktycznie miała poniżej 100 punktów na administrację?
UWM
odpowiedź dla Olek z dnia 09.06.2021
Niestety nie. To wciąż ten sam przedmiot. Do kwalifikacji zostanie policzony wynik korzystniejszy.
11.06.2021
10.06.2021
infoinfo
Jakie były progi punktowe (najsłabszy przyjęty) na informatykę stacjonarną w 2020?
Olek
Czy można w rekrutacji wziąść 2razy matematykę pod uwagę ale raz na poziomie podstawowym a raz na rozszerzonym?
09.06.2021
09.06.2021
Jola
Jaki był próg w poprzednich latach na finanse, psychologię i zarządzanie?
Zuza
Ile punktów miały ostatnie osoby przyjęte w zeszłym roku na biotechnologię i mikrobiologię?
07.06.2021
07.06.2021
ToJa
Jaka jest liczba miejsc na kierunku filologia germańska?
Weronika
Witam Ile punktów uzyskała ostatnia osoba która dostała się na psychologię w 2020 roku?
06.06.2021
03.06.2021
angie
cześć! jest ktoś tutaj kto jest na studiach magisterskich na kierunku zwierzęta w rekreacji edukacji i terapii po innym kierunku na licencjacie? powiecie mi czy trudno się dostać?
Pola
Witam, ile punktów miała ostatnia osoba, która dostała się na kierunek PRAWO w formie NIESTACJONARNEJ w 2020 roku?
03.06.2021
02.06.2021
Nikola
Ile miała ostatnia osoba przyjęta na mechatronika stacjonarną w zeszłym roku?
Miłosz
Witam, co sądzicie o lekarskim w Olsztynie?
01.06.2021
28.05.2021
UWM
odpowiedź dla Natalia z dnia 25.05.2021
Niestety, położnictwo jest realizowane wyłącznie w formie studiów stacjonarnych.
Natalia
Witam, ile punktów miała ostatnia przyjęta osoba na kierunku pielęgniarstwo w zeszłym roku?
26.05.2021
25.05.2021
Natalia
Czy położnictwo będzie w tym roku niestacjonarnie?
jola
Dzień dobry, ile w zeszłym roku miała ostatnia osoba na kierunku Kryminologia?
20.05.2021
19.05.2021
UWM
odpowiedź dla Maciek z dnia 17.05.2021
W UWM do kwalifikacji bierzemy wynik powyżej 30% (nawet jeśli niższy wynik jest ujęty na świadectwie). Jeżeli egzamin z jednego przedmiotu był złożony na poziomie podstawowym i rozszerzonym, ale wynik z poziomu rozszerzonego będzie mniejszy niż 30%, pod uwagę weźmiemy wynik z poziomu podstawowego.
julcziixx
Dzień dobry, czy mogłabym się dowiedzieć jaki był próg w zeszłym roku na kierunek zarządzanie oraz na zootechnike? Pozdrawiam
19.05.2021
18.05.2021
Klaudia
Witam! Jaki jest próg punktowy (wynik ostatniej przyjętej osoby) w ostatnich latach na kierunek położnictwo?
bro
Jaki były średnie progi na informatykę?
17.05.2021
17.05.2021
Maciek
Dzień dobry, jak są liczone punkty gdy ma się mniej niż 30% z rozszerzenia, podczas gdy matura podstawowa była zaliczona?
Iga
Dzień dobry, ile punktów miała w ubiegłym roku ostatnia osobą która dostała się na kierunek 'lingwistyka w biznesie'?
13.05.2021
12.05.2021
Adam
Mam pytania: W jakich formach można wnieść opłatę rekrutacyjną? Czy istnieje inna forma opłaty rekrutacyjnej niż przelew elektroniczny ? W jakich formach będzie możliwe dostarczenie wymaganych dokumentów na studia ? Czy istnieje możliwość wysłania ich za pomocą poczty, czy trzeba wstawić się osobiście?
Maturzystka
Witam, czy punkty do rekrutacji są liczone tylko z rozszerzeń, czy także przedmiotów na poziomie podstawowym?
12.05.2021
11.05.2021
lajkal
Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na ekonomie stacjonarną oraz na ten sam kierunek niestacjonarnie i ile przewidzinych jest miejsc?
UWM
odpowiedź dla Nat z dnia 05.05.2021
Na studiach niestacjonarnych przewidujemy 30 miejsc.
06.05.2021
05.05.2021
naura
Witam, ile punktów zdobyła ostatnia osoba zakwalifikowana na kierunek dziennikarstwo w tejże oto uczelni?
Nat
Witam ,ile będzie miejsc na pedagogikę specjalna niestacjonarne?
05.05.2021
04.05.2021
UWM
odpowiedź dla Kasia z dnia 02.05.2021
Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do określonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustali się sam. Na kierunek dietetyka w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 64 punkty. Na najbliższy rok przewidujemy 70 miejsc na tym kierunku.
Benek
Witam. Ile punktów miała ostatnia osoba przyjęta na mechatronikę niestacjonarną w zeszłym roku?
03.05.2021
02.05.2021
Kasia
Witam, ile jest przewidzianych wolnych miejsc na kierunek dietetyka? Ile miała punktów ostatnia osoba, która została przyjęta na ten kierunek w zeszłym roku?
Aleksandra
Ile punktów w zeszłym roku uzyskała ostatnia osoba przyjęta na kierunek administracja i cyfryzacja?
01.05.2021
29.04.2021
Angelika
Witam Ile punktów uzyskała ostatnia osoba która dostała się na prawo niestacjonarnie w 2021 roku?
UWM
odpowiedź dla Kasia z dnia 29.04.2021
Na kierunek administracja w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 98 punktów.
29.04.2021
29.04.2021
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 27.04.2021
Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do określonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustali się sam. Na kierunek geodezja i kartografia w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 66 punktów.
Kasia
Jaka była najniższa liczba punktów na administrację?
29.04.2021
27.04.2021
Ola
Chciałabym zapytać jaka była najniższa liczba punktów w zeszłym roku na kierunek geodezja i kartografia. Widziałam już podobne pytanie ale nie ma żadnej odpowiedzi.
UWM
odpowiedź dla lora z dnia 23.04.2021
Dzień dobry, na kierunek Bioinżynieria produkcji żywności najniższa liczba to 116pkt. Kierunek Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności nie został utworzony
27.04.2021
27.04.2021
GiK
Witam, ile potrzeba mniej więcej punktów aby dostać się na geodezje i kartografie?
Tomasz
Może ktoś się wypowiedzieć o Gospodarce Przestrzennej. Jest szansa po rozszerzonej matmie i geografii?
26.04.2021
26.04.2021
UWM
odpowiedź dla Adam z dnia 25.04.2021
System IRK będzie uruchomiony 8 czerwca 2021 r.
Adam
Kiedy kandydaci będą mogli zakładać konta w systemie irk ?
25.04.2021
25.04.2021
ADMINISTRACJA
Jaki był próg na administrację w zeszłym roku?
Zuza
Dzień dobry. Ile jest przewidzianych wolnych miejsc na kierunek dietetyka? Ile miała punktów ostatnia osoba, która została przyjęta na ten kierunek w zeszłym roku?
24.04.2021
23.04.2021
lora
Chciałbym zapytać jaka była najniższa liczba punktów w tamtym roku na kierunek Bioinżynieria produkcji żywności oraz na Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?
Paweł
Mam zapytanie odnośnie ekologii i zarządzania. Ile jest planowanych miejsc na te dwa kierunki oraz ile mniej więcej potrzeba punktów aby dostać się na te kierunki?
21.04.2021
21.04.2021
Marek
Jest ktoś na psychologii, na specjalizacji kryminalistyczno-śledczej? Jakie odczucia? Trudno się dostać i jaki ogólny poziom występuje na tych studiach.
Karolina
Osoby studiujące kryminologie, jakie są Wasze opinie na temat tego kierunku?
20.04.2021
14.04.2021
UWM
odpowiedź dla Tomasz z dnia 13.04.2021
Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do określonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustali się sam. Na kierunek filologia angielska (I stopnia) w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba uzyskała wynik 299 punktów.
UWM
odpowiedź dla Iza z dnia 07.04.2021
Na kierunek zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii planujemy przyjąć 48 osób na studia I stopnia i 24 osoby na studia II stopnia. Na studiach I stopnia w ubiegłym roku ostatnia przyjęta osoba osiągnęła wynik 108 punktów.
14.04.2021
14.04.2021
UWM
odpowiedź dla Paweł z dnia 07.04.2021
Drogi Pawle, Dla kierunku prawo pisaliśmy o 200 miejscach (bądź 300 bo decyzja jeszcze nie zapadła) i 106 punktach, jakie uzyskali kandydaci, którzy dostali się na studia w ubiegłym roku. . Zaznaczamy także, że nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami do ustalonej liczby miejsc, więc próg punktowy ustala się sam. Pozdrawiamy!
UWM
odpowiedź dla Karina z dnia 13.04.2021
Na kierunek Zwierzęta w rekreacji edukacji i terapii planujemy przyjąć 48 osób na studia I stopnia i 24 osoby na studia II stopnia.
14.04.2021
13.04.2021
Karina
Zwierzęta w rekreacji edukacji i terapii - ile jest przewidzianych miejsc?
Tomasz
Ile punktów należy uzyskać, aby dostać się na filologię angielską? Jakie progi były w zeszłym roku?
13.04.2021
09.04.2021
UWM
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 07.04.2021
Zapraszamy na stronę www.rekrutacja.uwm.edu.pl, można tam zapoznać się z informacjami o kierunkach.
Paweł
Ta Ewelina ma rację UWM napisało ostatnia osoba przyjęta na prawo miała 200/600 , a nie tak jak teraz piszecie 106, mam nadzieję,że nie po to aby zarobic na rekrutacji, bo im niższy próg z poprzednich lat tym najslabsi absolwenci pokusza się złożyć papiery na prawo, oni się nie dostaną,ale szkola zarobi.
07.04.2021
07.04.2021
Wiktoria
Jakie są opinie o psychologii i kryminalistyce? Próbuje coś wybrać między tymi dwoma kierunkami.
UWM
odpowiedź dla Tomasz z dnia 02.04.2021
Na kierunek weterynaria liczba miejsc wynosi 216. Taka planowa liczba miejsc była również w poprzednich latach
07.04.2021
07.04.2021
UWM
odpowiedź dla Ewelina z dnia 06.04.2021
Szanowna Ewelino Należy rozróżniać treści podawane przez uczelnię, z treściami zamieszczanymi swobodnie przez inne osoby. Co ważne w uczelni nie określono jeszcze ostatecznie liczby miejsc. Stąd piszemy, że "planujemy przyjąć" określoną liczbę osób. Rozmowy i analizy są w trakcie i opiewają wokół wskazanych cyfr. Rekrutację zaczynamy w czerwcu i zapewniamy, że do tego czasu odpowiednie zarządzenie określi ostateczną liczbę miejsc. Tak, jak pisaliśmy we wcześniejszych wpisach w UWM nie obowiązują progi punktowe, a limity miejsc - ostatnia osoba na liście, która została przyjęta na kierunek prawo otrzymała w ubiegłym roku 106 pkt. Pozdrawiamy!
Iza
Dzień dobry. Ile jest miejsc wolnych przewidzianych na kierunek zwierzeta w rekreacji, edukacji i terapii? Ile miała punktów ostatnia osoba, która została przyjęta na ten kierunek zeszłego roku?
07.04.2021
06.04.2021
Ewelina
Raz piszecie,że ostatnia osoba na prawo dzienne miała około 200 punktów, a raz 106, wprowadzanie w błąd, kolejno raz 200 osób przyjmiecie za tydzień już 300, to są żarty? Czemu kandydatów wprowadzacie w błąd? 106 punktów? To co po 35 % z matury mają i prawo studiują, przecież to nie realne, ledwo zdali na dwójach i na prawie są?
UWM
odpowiedź dla Prawo z dnia 31.03.2021
Na kierunek Prawo będzie ok. 300 miejsc. Na UWM nie obowiązują progi punktowe a limity miejsc - ostatnia osoba na liście, która została przyjęta na kierunek Prawo otrzymała 106 pkt
06.04.2021
06.04.2021
UWM
odpowiedź dla Kryminologia z dnia 01.04.2021
Dzień dobry, na studia stacjonarne 189 pkt, na niestacjonarne 114 pkt
Magda
Witam czy ktoś wie jakie były mniej więcej progi z zeszłych lat na BIOLOGIĘ studia 1 stopnia ?
04.04.2021
03.04.2021
Kandydat
Witam, ile punktów miała ostatnia osoba, która dostała się na prawo w zeszłym roku? Dziękuję za odpowiedź.
Tomasz
Witam, ile osób zostanie przyjętych na studia weterynaria? Jak wyglądały limity ilości przyjętych osób w zeszłych latach?
02.04.2021
02.04.2021
UWM
odpowiedź dla Kryminologia z dnia 01.04.2021
W ostatniej rekrutacji zakwalifikowani na studia zostali kandydaci z wynikiem 189 pkt na 600 możliwych do zdobycia
Kryminologia
Witam, ile punktów miała ostania osoba przyjęta na kierunek kryminologia? Z góry dziękuję za odpowiedź
01.04.2021
01.04.2021
UWM
odpowiedź dla Prawo z dnia 31.03.2021
Na kierunek prawo przewidujemy ok. 200 miejsc. Nie mamy progu punktów, od którego przyjmujemy na studia. Przyjmiemy kandydatów z najlepszymi wynikami, więc próg punktowy ustali się sam.
Ania
Ile osób będzie przyjmowanych na weterynarię w tym roku (a ile było w 2020)?
31.03.2021
31.03.2021
Prawo
Ile będzie miejsc na prawo i jaki będzie próg punktowy?
UWM
odpowiedź dla Agata z dnia 29.03.2021
Na kierunku pedagogika specjalna przewidujemy 60 miejsc.
31.03.2021
30.03.2021
Ola
Witam, jaki próg punktowy trzeba było uzyskać aby dostać się na biotechnologię?
Kinga
Jaki próg punktów trzeba mieć aby dostać się na pielęgniarstwo?
30.03.2021
29.03.2021
Agata
Ile jest miejsc na pedagogike specjalna?
Studentka
Hej, studiuje prawo, więc z chęcią odpowiem na pytanie. Na pewno więcej materiału niż w liceum, trzeba być systematycznym, zwłaszcza przed sesją i w trakcie jej. Wykładowcy moim zdaniem dobrze prowadzą zajęcia,wiadomo jedni lepiej, drudzy gorzej, ale generalnie na plus. Z mojej strony polecam :)
29.03.2021
28.03.2021
Maturzystka
Osoby studiujące Prawo na UWM, czy polecacie ten kierunek na tej uczelni, czy ciężko jest zdawać zaliczenia, egzaminy i ogólnie utrzymać się na tym kierunku?
UWM
odpowiedź dla Martyna z dnia 22.03.2021
Dzień dobry, na UWM nie ma progów punktowych, a są limity miejsc. Ostatnia osoba na liście, która została przyjęta na ten kierunek otrzymała 106 pkt na 600 pkt możliwych
24.03.2021
22.03.2021
Martyna
Dzień dobry, jaki próg punktowy trzeba mieć aby dostac sie na zootechnike?
UWM
odpowiedź dla Beata z dnia 13.03.2021
Aby zostać przyjętym na kierunek weterynaria należało zdobyć min. 346 punktów (na 600 możliwych do zdobycia)
15.03.2021
13.03.2021
Beata
Dzień dobry, jaki jest próg punktowy aby dostać się na weterynarię ?
Julka
Dzień dobry, ile trzeba uzyskać mniej więcej punktów żeby dostać się na kierunek zwierzęta w edukacji rekreacji i terapii? Będę zdawać maturę z rozszerzonego polskiego, angielskiego i z podstawowej matematyki.
02.03.2021
28.02.2021
BONUS
Czy jest szansa dostać się na mechatronikę niestacjonarną jeśli ze wszystkich przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji na maturze zdawałem tylko j.obcy?
Aleksandra
Witam, czy po licencjacie z filologii angielskiej w zakresie nauczania języka można iść na studia drugiego stopnia na zwykłą filologię z przedmiotami translatorycznymi na uwm?
26.02.2021
26.02.2021
Kaśka
czy jazdy konne w ośrodku jeździeckim odbywają się normalnie? jak to się ma do rozszerzającej się fali epidemii w naszym województwie?
Nick
Chciałbym się dowiedzieć jaki był próg punktowy na kierunek biologia?
21.02.2021
20.02.2021
Kasia
Czy ktoś byłby w stanie odpowiedzieć czy poleca biotechnologię II stopnia ze specjalizacją biotechnologii molekularnej roślin? Zastanawiam się nad tym kierunkiem.
Historia
Czy można wiedzieć jakie progi były w ostatnich latach na historię??
05.02.2021
05.02.2021
UWM
odpowiedź dla Olaa z dnia 04.02.2021
Aby zostać zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunek chemia należało uzyskać w tym roku nie mniej niż 139 punktów (na 600 możliwych)
Olaa
Ile punktów trzeba było uzyskać, aby dostać się na chemię?
04.02.2021
04.02.2021
UWM
odpowiedź dla Psychologia z dnia 04.02.2021
Aby zostać zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunek psychologia należało uzyskać w tym roku nie mniej niż 348 punktów (na 600 możliwych)
Psychologia
Ile ok. Punktow na 600 trzeba bylo uzyskać by dostać się na psychologię ?
04.02.2021
02.02.2021
UWM
odpowiedź dla Ada z dnia 01.02.2021
Zapraszamy do zapoznania się z opisem kierunku na stronie www.rekrutcja.uwm.edu.pl
UWM
odpowiedź dla Łucja z dnia 31.01.2021
W UWM nie prowadzimy kierunku bioinformatyka, jest to zakres (specjalność) na kierunku informatyka. Na ten kierunek przyjmowane są osoby, które ukończyły następujące kierunki: • Automatyka i robotyka • Edukacja technicznoinformatyczna (inżynierska) • Elektronika i telekomunikacja • Geodezja i kartografia • Fizyka techniczna • Informatyka (inżynierska) • Mechatronika • Nawigacja Zapraszamy jednak do zapoznania się z szczegółowym opisem wymań, wskazanych w wykazie kierunków - dostępnym na stronie http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/rekrutacja-srodroczna-luty-2021 Jeśli opis efektów uczenia się będzie zbliżony, to prosimy o kontakt na adres rekrutacja@uwm.edu.pl
02.02.2021
01.02.2021
Aneta
Dzień dobry. Czy w roku 2021 będą studia magisterskie na specjalności logistyka? Jak wygląda rekrutacja? Pozdrawiam
Ada
Kierunek zwierzęta w rekreacji... jest bliższy behawiorystce, psychologii, terapii niż weterynarii???
01.02.2021
31.01.2021
Łucja
Dzień dobry Czy jest możliwość dostania się na studia II stopnia, kierunek Bioinformatyka, po ukończonych studiach inżynierskich na kierunku Biotechnologia na innej uczelni ?
UWM
odpowiedź dla Jakub z dnia 26.01.2021
Był to wynik ok 150 pkt na 600 możliwych
28.01.2021
28.01.2021
UWM
odpowiedź dla Anna z dnia 26.01.2021
To zależy od uzyskanych wyników. UWM w rekrutacji na kierunek weterynaria kwalifikuje na podstawie 3 przedmiotów wybranych spośród następujących: 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny 5. Matematyka. Jeśli zabraknie trzeciego przedmiotu, to wynik z dwóch pozostałych musi być wysoki. Na niektóre zajęcia można przychodzić ze zwierzętami.
Jakub
Ile punktów trzeba było uzyskać w zeszłym roku, żeby dostać się na informatykę?
26.01.2021
26.01.2021
Anna
Witam. Czy zdając 2 przedmioty (matematyka i angielski na poziomie rozszerzonym) mam jest możliwość dostania się na weterynarię? Czy na wykłady na weterynarii można przychodzić z pieskami?
UWM
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 25.01.2021
Był to wynik ok. 200 pkt na 600 możliwych
26.01.2021
25.01.2021
UWM
odpowiedź dla Zuza z dnia 24.01.2021
Studenci wszystkich kierunków, nawet tych bardzo obciążających, znajdują czas na pracę. Dużo zależy od organizacji czasu.
Aleksandra
Ile co najmniej punktów trzeba było uzyskać w tym roku, żeby dostać się na prawo?
25.01.2021
24.01.2021
Zuza
Chciałam zapytać jak wygląda kwestia pracy w czasie studiów, czy grafik zajęć jest zazwyczaj dość "przychylny"? Głównie na kierunku inżynieria środowiska lub rolnictwo.
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 17.01.2021
Z dwoma przedmiotami na rozszerzeniu szanse są duże. Trzymamy kciuki!
18.01.2021
17.01.2021
Ola
Czyli zdając 2 przedmioty na rozszerzeniu a nie 3 nie mam szans dostania się na ten kierunek?
Maja
Dzień dobry, Czy jest możliwość dostania się na studia II stopnia magister.inżynier mając dyplom ukończenia I stopnia studii licencjackich ? Pozdrawiam
12.01.2021
12.01.2021
UWM
odpowiedź dla Ola z dnia 09.01.2021
Kryteria kwalifikacji na studia stacjonarne i niestacjonarne są identyczne. Na kierunek kryminologia obejmują 3 przedmioty wybrane z następujących: 1. Chemia 2. Fizyka 3. Geografia 4. Historia 5. Język polski 6. Język obcy nowożytny 7. Matematyka 8. Wiedza o społeczeństwie Wszystkie przedmioty mają jednakową wartość. Liczba % z poziomu podstawowego jest równa liczbie punktów w kwalifikacji. Wynik z poziomu rozszerzonego w kwalifikacji jest mnożony przez 2.
Ola
Witam. Czy na studia niestacjonarne na kierunku kryminologia wymagania są takie same jak na studia stacjonarne? Niestety moje aspiracje zmieniły się już po złożeniu deklaracji o zdawanych na maturze rozszerzeniach a wybrałam geografię oraz angielski, czy jest to duża przeszkoda jeśli wybrałam 2 przedmioty a nie 3?
09.01.2021
04.01.2021
UWM
odpowiedź dla Pytanie z dnia 24.12.2020
Na kierunek logopedia kwalifikacja obejmuje rozmowę kwalifikacyjną oceniającą predyspozycje do wykonywania zawodu logopedy - ocena wymowy i słuchu oraz konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości. Uwzględniane przedmioty (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej) 1. Biologia 2. Fizyka 3. Historia 4. Język polski 5. Język obcy nowożytny (tylko jeden język obcy nowożytny - do wyboru przez Kandydata) 6. Wiedza o społeczeństwie Zatem kwalifikacja (po pozytywnej rozmowie kwalifikacyjnej) może nastąpić na podstawie wyników z języka polskiego, języka angielskiego i biologii.
UWM
odpowiedź dla izabela z dnia 23.12.2020
Zgodnie z wymaganiami rekrutacyjnymi można być kwalifikowanym na studia nawet z poziomem podstawowym ze wszystkich przedmiotów, ale wynik z poziomu rozszerzonego mnożony jest w kwalifikacji przez 2 , co znacząco zwiększa szanse na przyjęcie na studia.
04.01.2021
24.12.2020
Pytanie
Witam, na stronie intermetowej znalazłam informacje o kierunku logopedia. O ile nic nie pomyliłam, kierunek ten stacjonarny 1 stopnia, przy rekrutacji uwzględnia WOS, historie, biologie, polski, jezyk obcy. Z tym że nie zrozumiałam jednego, nie będzie brane pod uwagę : biologia j. Polski i j.Angielski jednocześnie ? Muszę wybrać między J.Angielskim a J.Polskim ? Prosze o odpowiedz i pozdrawiam. Wesolych świąt wszystkim ;)
izabela
Witam, czy na filologię angielską wystarczą podstawa i rozszerzenie z angielskiego i polskiego oraz podstawowa matematyka? Na stronie nie mogę się doszukać takiej informacji.
23.12.2020
23.12.2020
UWM
odpowiedź dla Ktoś z dnia 17.12.2020
To jest uzależnione od liczby kandydatów. Dotychczas nie było z tym problemu.
UWM
odpowiedź dla Gabriela z dnia 17.12.2020
Aby zostać zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunek psychologia należało uzyskać w tym roku nie mniej niż 348 punktów (na 600 możliwych)
23.12.2020
17.12.2020
Gabriela
Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się, jaki był próg punktowy na psychologię. Z góry dziękuję za odpowiedź
Ktoś
Hej, przychodzę z zapytaniem. Czy kierunek rolnictwo startuje każdego roku?
17.12.2020
16.12.2020
Monia
Dzień dobry, czy jest gdzieś możliwość uzyskania informacji o rekrutacji na kierunek psychologia ? Chodzi mi o orientacyjny próg punktowy oraz ilość osób chętnych na jedno miejsce. Jak to wypada ? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam :)
UWM
odpowiedź dla Kasia z dnia 08.12.2020
Ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce mówi, że stypendium rektora może otrzymać student, który uzyskał wyróżniające wyniki w nauce, osiągnięcia naukowe lub artystyczne, lub osiągnięcia sportowe we współzawodnictwie co najmniej na poziomie krajowym. Sam fakt studiowania na dwóch kierunkach nie mieści się w tej kategorii. Student do stypendium powinien wykazać osiągnięcia z wymienionego katalogu.
09.12.2020
09.12.2020
UWM
odpowiedź dla Adam z dnia 05.12.2020
Niestety nie. W rekrutacji brane pod uwagę są wyłącznie wyniki z egzaminu dojrzałości.
Kasia
Dlaczego osobom studiującym dwa kierunki jednocześnie nie jest przyznawany punktu do stypendium rektorskiego?
08.12.2020
05.12.2020
Adam
Czy na kierunku weterynaria uzyskuje sie dodatkowe punkty za technika weterynarii?
UWM
odpowiedź dla Kaja z dnia 26.11.2020
Niestety, w najbliższym czasie nie planujemy niestacjonarnej formy studiów na tym kierunku.
27.11.2020
26.11.2020
Kaja
Strasznie szkoda:( I nic się. nie zmieni w przyszłym roku?
UWM
odpowiedź dla Adek z dnia 24.11.2020
Niestety w UWM nie prowadzimy tego kierunku w formie niestacjonarnej.
24.11.2020
24.11.2020
Adek
Czy trudno dostać się na leśnictwo niestacjonarne?
Zainteresowany
Chciałbym zapytać jaki był próg na kierunek Bioinżynieria produkcji żywności oraz na Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?
15.10.2020
14.10.2020
UWM
odpowiedź dla Ile punktów? z dnia 13.10.2020
Aby zostać przyjętym należało zdobyć min. 346 punktów (na 600 możliwych do zdobycia)
Ile punktów?
Ile punktów należało zdobyć na weterynarię?
13.10.2020
05.10.2020
SAnsa
Nick, możesz poprawiać maturę z biologii i chemii no i startować za rok. Na PUM wybiera się na medycynę 2 z chemii, biologii, matmy i fizyki. Więc jak lepiej czujesz się z matmą/fizą to tam próbuj
Nick
A czy nie ma żadnej innej możliwości, aby się przenieść?
05.10.2020
05.10.2020
UWM
odpowiedź dla Nick z dnia 03.10.2020
Choć teoretycznie jest to możliwe, jednak w praktyce z uwagi na różne zasady rekrutacji i różne progi kwalifikacji,zgoda na takie przenosiny nie jest wyrażana.
Nick
Czy można przenieść się z prawa , na kierunek lekarski na pierwszym roku?
03.10.2020
25.09.2020
Ania
Jakieś opinie o kierunku lingwistyka w biznesie? Bardzo ciężko? W moim przypadku niemiecki od podstaw :D
Kamil
Jaki był w w tym roku najniższy wynik żeby dostać się na stacjonarne prawo, będę próbował się dostać z drugiej tury
15.09.2020
11.09.2020
do Ela
Może dlatego, że w regulaminie studiów informacja o poprawkach dot. egzaminów? Przy zaliczenich, czyli ćwiczeniach masz możliwość komisa, ale tylko jeśli masz uzasadnione argumenty.
J
Witam! Czy ciężko jest się dostać w drugiej turze rekrutacji? Jaki był najniższy wynik na kierunku biotechnologia ?
10.09.2020
04.09.2020
UWM
odpowiedź dla Lidzia z dnia 03.09.2020
Można próbować. Podanie o przeniesienie po pierwszym roku należy kierować do dziekana Wydziału Prawa i Administracji UWM. Do podania należy dołączyć aktualne zaświadczenia o statusie studenta z dotychczasowej uczelni oraz wykaz przedmiotów z punktami ECTS i ocenami.
Lidzia
Czy po pierwszym roku prawa kanonicznego można się przenieść na zwykłe prawo...????
03.09.2020
26.08.2020
Ola
Witam, ile wynosi próg na weterynarię w tym roku?
inżynieria informacji
Kto studiuje na kierunku - inżynieria informacji? Jakie opinie? warto? trudno? wysoki poziom?
25.08.2020
24.08.2020
UWM
odpowiedź dla Anonim z dnia 22.08.2020
UWM nie zmienił zasad rekrutacji. Na kierunek weterynaria kwalifikujemy na podstawie 3 przedmiotów wybranych spośród: 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny (jeden wybrany) 5. Matematyka Więcej informacji na stronie https://rekrutacja.uwm.edu.pl/rekrutacja/weterynaria
Anonim
Dzień Dobry, czy w przyszłym roku 2021/2022 na kierunek weterynaria nadal będą 3 przedmioty do wyboru? Czy nadal będzie można wybrać jezyk obcy?
22.08.2020
21.08.2020
Ela
Witam, nie mogę zrozumieć pewnej kwestii na UWM? Dlaczego w regulaminie UWM i innych regulacjach pisze się o możliwościach poprawek z zaliczeń i egzaminów a wykładowca nie wyraża zgody?przykład „ zbój” . Dlaczego student nie może zaliczyć poprawy z ćwiczeń? Tylko odpada. A regulamin mówi o dwóch poprawkach i komisyjnym egzaminie. Pozdrawiam .
UWM
zapraszamy do obejrzenia filmów: https://www.youtube.com/watch?v=ZDyRoTBSMqY i https://www.youtube.com/watch?v=YsN2Z1R6Uf4
30.07.2020
30.07.2020
UWM
odpowiedź dla Julia z dnia 23.07.2020
Nie należy sugerować się wynikiem z poprzedniej rekrutacji, tym bardziej, że na UWM nie ma progów punktowych, a są limity miejsc. I tak w tym roku w rekrutacji na ekonomię przyjmujemy 150 osób, które najlepiej zdały maturę i zapisały się na ekonomię :) Na zarządzaniu limit miejsc wynosi także 150 osób. pozdrawiamy! i Zapraszamy irk.uwm.edu.pl
UWM
odpowiedź dla Zuzia z dnia 25.07.2020
Dzień dobry :) niektóre zajęcia odbywają się też w piątki popołudniu. Link do planów zajęć z poprzedniego roku akademickiego http://www.uwm.edu.pl/wne/studenci/plany-zajec/studia-niestacjonarne
30.07.2020
28.07.2020
SARA
Czy ktoś studiował dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze? Jakie możliwości pracy są po tym kierunku?
Zuzia
Witam, chciałabym zapytać o studia niestacjonarne na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji, czy odbywają się one tylko i wyłącznie w sobotę i niedziele?
25.07.2020
23.07.2020
Julia
Witam. Jaki był najniższy wynik w tamtym roku na ekonomię lub zarządzanie?
Piotrek
Witam, Jak bardzo jest rozwinięty dział Mechaniki ?
19.07.2020
13.07.2020
UWM
odpowiedź dla Kuba z dnia 10.07.2020
W UWM nie ma progów rekrutacyjnych, a limity miejsc, ale najniższy wynik, który pozwalał na przyjęcie na studia na ten kierunek w roku ubiegłym to 105 pkt.
Kuba
Czy ktoś wie jakie były progi na pedagogikę w zeszłym roku?
10.07.2020
30.06.2020
UWM
odpowiedź dla Mateusz z dnia 27.06.2020
Kryteria kwalifikacji na kierunek lekarski obejmują 2 przedmioty obowiązkowe: biologia i chemia oraz jeden przedmiot do wyboru spośród: fizyka lub matematyka. Jeśli na świadectwie nie będzie tych przedmiotów policzone zostanie 0 punktów. Wyniki z poziomu podstawowego przeliczamy bezpośrednio - ile % na świadectwie (tylko z części pisemnej) tyle punktów w kwalifikacji, natomiast wynik z poziomu rozszerzonego w kwalifikacji mnożymy przez 2. Zapraszamy do naszego systemu rejestracji kandydatów po więcej informacji - https://irk.uwm.edu.pl/pl/
Mateusz
Czy można dostać się na kierunek lekarski zdając na maturze, na poziomie rozszerzonym geografię i WOS, ale z wynikiem z matematyki powyżej 70 na poziomie podstawowym?
27.06.2020
26.06.2020
UWM
odpowiedź dla Beti z dnia 25.06.2020
Można i warto!
Beti
Czy trudno jest dostać się na biologię? Czy spełniając wszystkie wymogi formalne można się nie dostać?
25.06.2020
17.06.2020
UWM
odpowiedź dla Paweł z dnia 15.06.2020
Tak, na studiach pierwszego stopnia nie ma zakresów (specjalności). Kształcenie na wybranym zakresie (specjalności) odbywa się na studiach drugiego stopnia.
Paweł
Z wykazu na stronie uczelni wynika, że budownictwo inżynierskie realizowane jest bez specjalności. Czy podział jest dopiero na drugim stopniu?
15.06.2020
19.05.2020
Anna
Czy ciężko jest dostać się na ekonomię lub zarządzanie?
UWM
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 13.05.2020
W rekrutacji na kierunek weterynaria w UWM w Olsztynie pod uwagę bierzemy 3 przedmioty wybrane z proponowanych: 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka 4. Język obcy nowożytny (jeden język do wyboru przez kandydata) 5. Matematyka Pod uwagę brane są wyłącznie części pisemne matury, poziom rozszerzony w kwalifikacji mnożony przez 2 (nie jest obligatoryjny)
13.05.2020
13.05.2020
Wiktoria
Jakie przedmioty są wymagane przy rekrutacji na Weterynarię w Olsztynie? Oraz do SGGW
Piotr
Dzień dobry, chciałbym podjąć studia na kierunku Rybactwo. Czy w ramach studiów zdaje się egzamin na kartę wędkarską? Czy można po tym kierunku pracować w instytutach badawczych? Pozdrawiam
10.04.2020
10.04.2020
Karol
Chciałbym dostać się na leśnictwo. Czy faktycznie dużo jest zajęć w terenie? Jaką specjalność możecie polecić biorąc pod uwagę głównie ochronę lasu lub coś pokrewnego?
UWM
odpowiedź dla Kinga z dnia 30.03.2020
Dużo ciekawego o tym kierunku można znaleźć na stronie http://www.uwm.edu.pl/trendy/
02.04.2020
30.03.2020
Kinga
Czy jest tu może ktoś, kto studiował lub studiuje kierunek Analiza i kreowanie trendów? Czy studia są godne polecenia i ciekawe? Jakie są najciekawsze przedmioty na tym kierunku? Pozdrawiam, Kinga
Mary
Co bardziej polecacie? Zootechnikę czy weterynarię? Wiem, że to inne kierunki, ale pytam studentów o opinie, kadrę itp.
07.03.2020
25.02.2020
Aga
Polecacie tu weterynarię? Rozważam też inne uczelnie/ośrodki akademickie, więc zależy mi na opinii.
Aleksandra
Hej! Zamierzam iść na kierunek ZWIERZĘTA W REKREACJI, EDUKACJI I TERAPII na UWM tylko boje się że się nie dostanę.. jaki jest próg zdawalności? Ile trzeba mieć minimalnie procent z egzaminów? Liczę na waszą pomoc Pozdrawiam!
16.02.2020
10.02.2020
UWM
odpowiedź dla Jan z dnia 08.02.2020
Co prawda, to prawda! :-)
Jan
Anatomia na kierunku lekarskim na poziomie najwyższym w kraju. Infrastruktura zupełnie nowa, kierunek na tej uczelni perspektywiczny
08.02.2020
20.01.2020
Paweł
Czy jest jakakolwiek możliwość przeniesienia się z zootechniki na weterynarię?
Ola
Słyszałam średnie opinie o kierunku lekarskim na UWM. Czy studenci potwierdzają?
02.01.2020
02.12.2019
UWM
odpowiedź dla Ciekawy z dnia 29.11.2019
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy jako: właściciel gospodarstwa rybackiego (jeziorowe, stawowe, pstrągowe, wylęgarnia oraz wędkarskie łowisko specjalne); ichtiolog nadzorujący pracę farm, ośrodków zarybieniowych i wylęgarni, kierujący gospodarką na jeziorach, zbiornikach zaporowych i rzekach w kraju i UE; przedstawiciel firm produkujących i sprzedających pasze, sprzęt do odłowów i przerobu ryb, przedsiębiorstw importujących i eksportujących ryby; specjalista w zakresie produkcji i obrotu rybami akwaryjnymi; ichtiolog w parkach narodowych i rezerwatach przyrody; specjalista w laboratoriach oraz ośrodkach doradztwa, inspektor ds. gospodarki rybackiej w jednostkach administracji państwowej i samorządowej. Absolwenci są w stanie zaplanować, nadzorować i zrealizować produkcję rybacką w warunkach kontrolowanych, są przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych w specjalistycznych gospodarstwach na wszystkich etapach produkcji. Mogą prowadzić specjalistyczne hodowle ryb egzotycznych i akwaryjnych, prowadzić handel detaliczny i hurtowy rybami ozdobnymi. Czytaj więcej: http://rekrutacja.uwm.edu.pl/rekrutacja/rybactwo#ixzz66wvzIDmL
Ciekawy
Kierunek rybactwo daje raczej niszowe wykształcenie. Gdzie można pracować?
29.11.2019
22.11.2019
UWM
odpowiedź dla Pola z dnia 21.11.2019
Można to zrobić w każdej chwili, wykorzystując bank wolnych miejsc w akademikach - https://zak.olsztyn.pl/wnioski/akademiki-wolne-miejsca_4.html
Pola
Czy od drugiego semestru można wnioskować o akademik?
21.11.2019
30.10.2019
Iza
Wybieram się na weterynarię. Czy polecacie studia na tej uczelni?
Pola
Jak wyglądają zajęcia praktyczne na bezpieczeństwie wewnętrznym?
21.10.2019
13.10.2019
989898
Kiedy w koncu na UWM zostanie otwarty kierunek Psychologia? I na kiedy w koncu planowana jest budowa wspolnego wydzialu dla WNS i WPiA ?
niko
polecam resocjalizacje, jako jedyny uniwerek mamy wyjazdy do zakladow karnych i zajecia z kliniki penitencjarnej [zajecia praktyczne z osadzonymi]
13.10.2019
11.10.2019
Ada
Podzielam pozytywną opinię. Są plusy i minusy. Jak wszędzie.
UWM
odpowiedź dla Krzysztof z dnia 30.09.2019
Potwierdzamy! Kierunek otrzymał m.in. wyróżnienie w konkursie "Studia z przyszłością" http://wksir.uwm.edu.pl/kandydat/oferta-studiow-i-stopnia/lesnictwo
01.10.2019
30.09.2019
Krzysztof
Słyszałem dobre opinie o leśnictwie na tej uczelni. Czy możecie to potwierdzić?
UWM
odpowiedź dla Magdalena z dnia 28.09.2019
Dziękujemy i pozdrawiamy!
30.09.2019
28.09.2019
Magdalena
Mimo wielu różnych wad, uważam że Uniwersytet Warmińsko- Mazurski jest bardzo dobrą uczelnią. Dużo kierunków do wyboru, ogromny plus za studia międzywydziałowe, które pozwalają studiowanie na różnych kierunkach z oferty UWM, zarówno humanistycznych jak i matematyczno-przyrodniczych. Kadra naukowa jest profesjonalna, a zajęcia ciekawe. Jest dużo kół naukowych, na których można rozwijać swoje zainteresowania naukowe i poznać innych pasjonatów swojej dziedziny. Poza tym są różne wykłady otwarte i bardzo bogata oferta przedmiotów modułowych. Wyjazd na program Erasmus jest nieco prostszy niż z innych uczelni, dlatego że nie ma aż tylu chętnych na takie wyjazdy. Najpiękniejszy kampus studencki w Polsce i jeden z najpiękniejszych w Europie. Szczerze polecam. Jako absolwentka powiem tylko, że było to 5 najlepszych lat mojego życia. :D
Przyszła studentka
Czy na logopedii jest bardzo ciężko?
24.09.2019
18.09.2019
Cezar
Po zakwalifikowaniu się na studia gdzie mogę znaleźć osoby z którymi będę w grupie?
Ala
Czy języki obce na administracji są na wysokim poziomie. Czy bardzo przeciętna znajomość angielskiego wystarczy - chodzi o studia, nie rekrutację.
18.09.2019
06.09.2019
Leszek
Czy jest ktoś po technice rolniczej na tej uczelni?
paweł
Co powiecie o możliwościach na w-f? Jakie są sekcje do wyboru? Jak są realizowane. Chciałbym wybrać coś fajnego.
23.08.2019
02.08.2019
Albert
szukam osób które studiują kierunek Administracja i Cyfryzacja. Jakie macie zdanie na temat tych studiów? Ile jest tam informatyki?
UWM
odpowiedź dla gosia z dnia 26.07.2019
Dodatkowy nabór będzie prowadzony od 6 do 13 września 2019 r. Oferta z kierunkami będzie dostępna w połowie sierpnia na stronie internetowej Uniwersytetu - www.uwm.edu.pl w zakładce Kandydaci.
29.07.2019
28.07.2019
klaudia
Jaka średnią trzeba mieć, żeby dostać stypendium naukowe? Kierunek pedagogika.
gosia
Czy uczelnia prowadzi drugi nabór? Jakie terminy, kiedy oferta?
26.07.2019
22.07.2019
zosia
Jaki jest próg punktowy na matematykę?
Sylwia
Wybieram się na weterynarię, również w Warszawie. Co sądzicie o tym kierunku w Olsztynie? Jaki jest poziom, wykładowcy itp.
16.07.2019
10.07.2019
do - Mr B
Chemia jest piękna, fascynująca, kolorowa, zaskakująca, użyteczna ... chemia to rozwój, to przyszłość. Specjaliści z zakresu chemii mają szerokie perspektywy pracy, ogromne możliwości rozwoju tak w Polsce, jak i zagranicą. Żałuję, że w szkołach traktuje się chemię tak po macoszemu, choć na szczęście coś drgnęło i zmienia się podejście w tej materii, pracownie wyglądają coraz lepiej. Potencjał dziedzi chemicznych, biologicznych, nauk przyrodniczych, ale i ścisłych, technicznych jest dzisiaj przeogromny.
mati
Co najlepiej wybrać po leśnictwie inż. ? Jakie studia magisterskie mają sens po takim kierunku?
08.07.2019
13.05.2019
Lambo
Czy studiuje ktoś inżynierię produkcji żywności? Jak jest na tym kierunku, czy ciężko sie dostać na to?
Mr B
Czy bioinżynieria produkcji żywności jest trudna? Czy chemia jest straszna i jak chemia wygląda? Podobnie do tej w liceum? Mógłby ktoś mi to przybliżyć? Z jaką ilością punktów się dostaliście?
11.05.2019
07.05.2019
Anka
Na stronie Kuratorium Oświaty w Olsztynie jest nowa oferta pracy dla biologa w SP 1 .
Admin
Komentarz usunięty.
17.02.2019
10.11.2018
Ratownictwo medyczne
Hej, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się w temacie ratownictwa medycznego na tej uczelni?
Karolina18
Jakie przedmioty muszę zdać na maturze aby dostać się na pedagogikę lub turystykę?
06.11.2018
09.08.2018
Tereze
Biotechnologia to moim zdaniem najciekawszy i najbardziej perspektywiczny kierunek, ale uwaga warto zweryfikować czy uczelnia nadaje po nim tytuł inżyniera (to się bardzo opłaca i liczy na rynku pracy)
Eko
Hej, ktoś się orientuje czy ciężko się dostać na ekonomię zaocznie. Mam 360 pkt i nw czy się dostane. Może ktoś wie jaki b]ył próg a tamtym roku, albo w tym na dziennych.
24.07.2018
24.07.2018
Eko
Hej, ktoś się orientuje czy ciężko się dostać na ekonomię zaocznie. Mam 360 pkt i nw czy się dostane. Może ktoś wie jaki b]ył próg a tamtym roku, albo w tym na dziennych.
Dietetyka
Czy są tu osoby, które powiedziałyby coś więcej o dietetyce na tej uczelni?
24.07.2018
19.07.2018
mikrobiologia
jak oceniacie kształcenie sie na tej uczelni a glownie chodzi mi o kierunek MIKROBIOLOGIA?
Gorzka25
Hejka. Planuję za rok dostać się na kierunek Lingwistyka w biznesie. Mam pytanie do osób które zostały przyjęte w tym roku lub były na liście rezerwowych. Ile mieliście pkt w rekrutacji?
18.07.2018
14.07.2018
Terezzz
Myślę, żecwarto wybrać Geodezję i Kartografię bo to bardzo popłatny zawód
Pedagogika wczesnej edukacji
Czy są tu osoby, które dostały się na ten kierunek? Ile mieliście punktów? Jestem na liście rezerwowej :(
13.07.2018
10.07.2018
ada
ile jest chętnych na biologie nw UWM?
Akademik
Czy ciężko dostać się do akademika? Kandydat na studia
05.07.2018
21.06.2018
DIETETYKA
Czy mógłby mi ktoś przedstawić jak to jest z dietetyką na UWM? Chciałabym w tym roku zacząć ten kierunek. Jakieś progi punktowe? Jak wyglądają zajęcia itp
ddocqu
Powiedziałby mi ktoś jak wygląda sprawa filologii ang? Czy trudno jest się dostać i jaki jest poziom? nigdzie nie moge znalezc progow pkt ...
30.05.2018
22.05.2018
plan
Czy na UWM są wolne piątki, chciałbym podjąć pracę w czasie studiów?
mechatronika/budownictwo
Czy ktoś studiuje może któryś z tych kierunków? Czy ciężko połączyć naukę z życiem studenckim? Czy ciężko się dostać?
22.05.2018
17.05.2018
Traszka
Ktoś studiuje matematykę na uwm ? Co myślicie o niej ?
maturzystka
Czyli rozumiem, że na żadnym kierunku nie ma progów punktowych ? xd interesuje mnie zarządzanie i inżynieria produkcji, ale nie mogę znaleźć :/
12.05.2018
11.05.2018
Ala
bezpieczeństwo narodowe i progi punktowe hahahahaah
maturzystka
Jak wyglądają progi punktowe ?
11.05.2018
05.05.2018
Bezpieczeństwo narodowe
Ile muszę mieć pkt mniej więcej, żeby dostac sie na bezpieczeństwo narodowe?
Pielęgniarstwo
Potrzebuję informacji na temat tego kierunku na UWM, jak wysoki poziom, jakie trudności można napotkać, jak z traktowaniem studenta - ogólnie wszystko co się da ;)
28.04.2018
31.03.2018
odp gospodarka przestrzenna
Studiuję gospodarkę przestrzenną. Poziom jest dość wysoki, ale do ogarnięcia. Na pewnie nie utrzymasz się nic nie robiąc tylko "studiując" przed sesją. Trzeba poświęcić trochę wolnego czasu na naukę, ale naprawdę warto, bo kierunek jak dla mnie bardzo ciekawy.
Gospodarka przestrzenna
Czy ktoś ma może jakieś informacje o gospodarce przestrzennej na UWM? Jak z poziomem? Ciężko się utrzymać?
30.03.2018
27.03.2018
Tomek PRAWO
Studiuję na UWM prawo. W porównaniu z moimi znajomymi z UMK widać jak słaby jest to słabe. Nacisk położony jest na kryminologię i kryminalistykę, która raczej do niczego postudiach się nie przydaje, chyba że w policji. Fatalne przygotowanie wykładowców do zajęć, niektórzy pojawiają się 1-2 w semestrze . Logikę wykłada kryminalista, proce karny również. Pytanie na egzamine z tego przedmiotu : " kolor czapeczki żandarma " . Prawo cywilne wykłada specjalista od prawa rzymskiego. Medycynę sądową gostek po weterynarii. Obowiązkowe jest prawo kanoniczne, które wykłada ksiądz i każe prowadzić zeszyty i wlejać święte obrazki. Takich jaj jak na prawie w Olsztynie to chyba nigdzie w Polsce nie ma !
Nowy kierunek
Hej. Jestem zainteresowana nowym kierunkiem rekreacji edukacji i terapii zwierząt. Jak funkcjonuje ten kierunek czy dużo jest nauki czy pracujecie ze zwierzętami lub polecacie inny kierunek z tym związany? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
19.03.2018
18.03.2018
Majkel
Nepeta widzę, że pierwsza sesja nie poszła za dobrze i trzeba wylać gdzieś swoje żale XD. No nie wiem, ale ja jak studiuję na Matmie to jak do tej pory zawsze mogłem pójść do wykładowcy na konsultacje i dopytać i nigdy nie zostałem odesłąny z kwitkiem. Zgadzam sie, że jest to kierunek trudny, jak nie najtrudniejszy na UWMie. Ale zawsze możesz iść na łatwiznę i studiować coś innego.
Maja
Jestem absolwentką UWM i wszystkim zainteresowanym bardzo polecam tę uczelnię. Ukończyłam biotechnologię i mimo, że nie jest to prosty kierunek to do przejścia, bo wykładowcy służą pomocą i potrafią zainteresować słuchacza. Polecam ;))))
27.02.2018
01.02.2018
Jarek
Teleinformatyka to najlepszy kierunek, najwyższe płace mają absolwenci takich właśnie studiów - wiadomo: smartfony, tablety, notebooki, smart TV, multimedia i inne cudeńka. SUPER
Nepeta
Matematyka Zachęcają studentów, że nauczą matematyki. Na pierwszym roku nie wypełniają limitu przyjęć (33 osoby na 40 miejsc), a mimo to robią wszystko aby niedobitków, którzy mieli odwagę studiować ten kierunek "wywalić". Może nie wszyscy, ale wystarczy jeden "zniechęcający" wykładowca. Przykładowo, analiza matematyczna. Prowadzący nie tłumaczy, jak studenci się pytają to odsyła ich do Internetu. Ćwiczenia kompletnie źle zoganizowane. Przez 2 miesiące nie robi się nic, a potem dwa kolokwia w odstępie dwutygodniowym. Wymogi na kolokwium kompletnie nie przystają do tego, co bylo na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach proste zadania, a na kolokwiach znacznie wyklraczające poza zakres ćwiczeń. Do tego 7-8 zadań z kilkoma podpunktami w ciągu 90 minut (w sumie około 15-20 zadań). Jeżeli ktoś chce to zrobić porządnie, oprzeć się na formalnych definicjach to nie ma szans, bo zabraknie mu czasu na napiosanie. Liczy się umiejętność mechanicznego przeliczania. Podobne kolokwium, z podobnego zakresu na lepszych uczelniach (kategoria A) - 5 zadań i część na dowodzenie. Na UWM cała analiza, przynajmniej ćwiczenia opiera się na pamięciowym opanowaniu materiału. Nie wiadomo skąd biorą się wzory, nie wyprowadza się ich, nie tumaczy zależności, nie pokazuje jak np. przejść z jednej funkcji do drugiej. Należy to zapamiętać, niekonecznie zrozumieć. Wzory przedstawia do zapamiętania i tyle. Terminy poprawkowe znacznie trudniejsze niż główny termin. Często zakres materiału wymaganego na poprawę się zmienia. Prowadzący ma tendencję do wycofywania zagadnień, które studenci dobrze napisali. Do tego ciągłe komentarze, że studenci to czy tamto powinni wiedzieć. No to od czego jest wykładowca. Przecież jego obowiązkiem jest wyjaśnienie i odpowiedź na każde pytanie. Jak można zniechęcać studentów, gdy kierunek "ledwie istnieje". Jak można "zepsuć" tak ciekawy przedmiot jak analiza matematyczna. Moim zdaniem, jak ktoś jest zainteresowany matematyką, to niech lepiej wybierze inną uczelnię. Bo na UWM nie tylko nie nauczy się matematyki, ale jeszcze dowie, że jest to kierunek oparty o pamięciowe uczenie się.
29.01.2018
04.12.2017
TiR
Turystyka i Rekreacja to ogólnie dość przyjemny kierunek. Sporo pamięciówki, czasem materiał po prostu trzeba wykuć żeby zaliczyć, ale jest w tym sporo ciekawych informacji. Jedynie przy mapach trochę trzeba pogłówkować, na innych przedmiotach typowe zakuwanie. Najciekawsze są terenówki i zajęcia wyjazdowe, wtedy coś się dzieje. Nie wiem, jak będzie z pracą po studiach, to się okaże. Z tego co słyszymy, to nie ma co liczyć na kokosy w branży, no chyba że ktoś ma pensjonat, obiekt gastronomiczno-hotelowy albo układy w branży i jest w stanie skoczyć od razu na menedżera.
Pytanko
Technologia żywności i żywienie człowieka ciężko czy nie?
14.11.2017
08.11.2017
Zuza
Chciałabym studiować na UWM turystykę i rekreację. Jakie są wasze opinie? :)
Patrycja99
Czy mógłby ktoś opowiedzieć o kierunku praca socjalna ?
30.10.2017
23.10.2017
xyz
Czy mógłby ktoś mi opowiedzieć coś o filologii rosyjskiej? I jak wygląda nauczanie od podstaw na tym kierunku? Pozdrawiam
NEO
Odnawialne źródła energii mgr - prosiłbym absolwentów o jakieś opinie dotyczące tego kierunku - czy trudno się dostać, czy wymagający kierunek i czy są perspektywy pracy po jego ukończeniu?
19.10.2017
20.09.2017
abi
tak, na usosie zobacz ;)
Studentka
Czy można gdzieś zobaczyć listę przyjętych na dany kierunek ?
19.09.2017
09.09.2017
Student
Czy mi się wydaje czy nie , bo co innego profesorek mówi na wykładach a na egzaminie sam sobie zaprzecza. I jeszcze jedna sprawa Panie Rektorze UWM kadra to może solidna zdobywają granty na prywatne przyjemności ale do uczenia ludzi się nie nadają ,jaby pedagogika była dla nich czymś obcym.
222
Przenoszenie między wydziałami jest możliwe jeżeli chcesz wybrać kierunek o zbliżonym poziomie do tego który chcesz zmienić. Nie pójdziesz z jakiegoś bezpieczeństwa na medyczny
01.09.2017
29.08.2017
111
Wie ktoś jak jest z przenoszeniem sie między wydziałami ? Gdybym chciał zmienić kierunek przed zacięciem studiów?
njn
jaki był próg w tym roku na filologie angielską ?
11.08.2017
08.08.2017
XYZZ
Czy będzie przeprowadzana jakaś dodatkowa rejestracja elektroniczna tzn drugi nabór ?
gosia
Czytam co piszecie i widzę, że większość z nas zadaje pytania, na które ani studentom ani pracownikom uczelni nie za bardzo chce się odpowiadać. Szkoda, ja szukam info o geodezji :-) przydałaby się jakaś grupa na Fejsiku.
06.08.2017
03.08.2017
DG
Ktoś zaczyna Filologię Germańską w tym roku?
student
też myślę o fil. rosyjskiej tylko mam obawy co do pracy., jaki jest drugi język orientujecie się?
29.07.2017
29.07.2017
kacha 2000007
Ktoś zaczyna Filologię rosyjską w tym roku?
A.
Polecacie studiowanie na kierunku mechanika i budowa maszyn albo mechatronika? Jest wysoki poziom? Trudno się utrzymać?
24.07.2017
23.07.2017
Karo karo
Ktoś w tym roku zaczyna administracje ?
Technologia żywności i żywienia człowieka
Polecacie studiowanie na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka ? Czy jest to trudny kierunek ? Czy warto go studiować ?
13.07.2017
08.07.2017
Mateusz
Jeżeli skończyłeś zarządzanie to nie masz co się dziwić ;)
Absolwent
Skończyłam UWM na kierunku Zarządzanie dzienne. Wykładowcy są co prawda fajni, ale poziom przede wszystkim studentów jest w dużej mierze niski. Ci, którzy się uczą i chodzą na wykłady i ćwiczenia, często zaliczają na 4, a osoby, które mają po 4-5 poprawek (bo też tak było) też zdają, fakt na 3, więc nie ma wielkiej między nimi różnicy. Studenci są w dużej mierze leniwi, część z nich nie jest w stanie przyjść na wykład nawet 1 raz w całym semestrze. Oprócz tego miasto ma małe możliwości i ciężko zrobić tu jakąkolwiek praktykę czy staż. Zajęcia nie są trudne i nawet z przedmiotów, które powinny być trudne, łatwo jest zaliczyć.
06.07.2017
05.07.2017
Rafal
Czy na kierunku matematyka, możliwy jest wybór specjalności nauczania matematyki?
Germanistyka
Pozwolę sobie ocenić tutejszą germanistykę. Muszę przyznać, że jest co oceniać. Mam mieszane odczucia czy polecać czy nie. Kierunek zdecydowanie dla ambitnych osób lubiących wyzwania i ciężką harówę. Kierunek nie należy do najłatwiejszych. Poziom tutejszej germanistyki pozostawia jednak wiele do życzenia. Nie z każdym wykładowcą idzie się dogadać. Nie znaczy to jednak, że utrudniają w znaczącym stopniu studentowi życie. Warto wybrać studia w Olsztynie ze względu na przepiękne Kortowo i najlepsze juwenalia w Polsce :)
17.06.2017
12.06.2017
Informatyka
Komedia z tym kierunkiem, najpierw cie na pierwszym roku mecza matematyka wyzsza, calki pochodne i inne cuda, a potem logika i matematyka dyskretna. Na nastepnym roku budza sie ze snu i zaczynaja faktycznie uczyc sie rzeczy ktore sie przydaja w biznesie tylko co z tego jak wykladajacy to belfer ktory cie chce za wszelka cene uwalić lub taki ktory kompletnie nie ogarnia tematu. Jedynie co po tym to świstek i ulga ze juz wiecej nie bedziesz musial powtarzac.
kasia
Czy może ktoś coś więcej powiedzieć jak jest na kierunku administracja lub bezpieczeństwo wewnętrzne studia niestacjonarne ??
05.06.2017
29.05.2017
Zarządzanie, filologia angielska
Hej! Jestem zainteresowana tymi kierunkami . Czy ktoś może poleca te kierunki na tych studiach? Dobry poziom jest na tej uczelni? Jak atmosfera i wykładowcy? Proszę o odpowiedź :) - Niezdecydowana maturzystka
mieszkanie vs akademik
Co do mieszkania to kwestia bardzo indywidualna, ja nie wyobrażam sobie mieszkania w akademiku, lubię ciszę i spokój. Jednakże moi znajomi twierdzą, że jak ktoś nie mieszkał w akademiku to nie wie co to studia :D także wybór należy do Ciebie, czy wolisz imprezy czy spokój ale za większą kasę.
19.05.2017
20.04.2017
Hemi
Co myślicie o kierunku bezpieczeństwo wew. Wybiera się ktoś w tym roku na te studia, lub ogolnie do Olsztyna? :D zastanawiam się czy udac się do akademika, czy szukać współlokatorek na mieszkanie, co myślicie?
xyz
Hej :) W październiku planuję rozpocząć naukę na UWM (o ilę matura na to pozwoli). Mam duży dylemat, ponieważ do końca nie wiem, jaka praca mnie interesuje... Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych kierunków? --> dziennikarstwo, pedagogika wczesnej edukacji (oraz ogólnie pedagogika),socjologia nowych mediów, turystyka i rekreacja. Może sami coś polecicie (nie jestem mocna z matematyki)?
19.04.2017
17.04.2017
Matematyka
Jestem studentem matematyki na UWM. Według mnie wydział matematyki i informatyki (WMiI) jest bardzo dobrze wyposażony w sprzęt potrzebny studentowi do nauki. Spowodowane jest to tym, że wydział jest budynkiem nowym. Wykładowcy są bardzo pomocni jeżeli student wykaże swoje zainteresowanie. Duży jest też dorobek naukowy wykładowców z tego wydziału. Jeżeli chodzi o własny rozwój to studiowanie matematyki na UWM daje dużo możliwości.
Zakłopotany
Analiza i Kreowanie Trendów. Ktoś coś wie? Dobre? Złe? Praca po tym jest, nie ma?
07.04.2017
16.03.2017
Roman
Eliza, kierunek NANOBIOINŻYNIERIA jest w Bydgoszczy, faktycznie to bardzo ciekawe studia i dają świetne możliwości jeśli chodzi o pracę: http://wr.utp.edu.pl/ksztalcenie/studia-i-i-ii-stopnia/nanobioinzynieria
medycyna na Ukrainie
Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
13.03.2017
10.03.2017
Kate
Czy są tu jacyś absolwenci lub obecni studenci ochrony środowiska lub biologii? Polecacie studiowanie na UWM?
Eliza
czy na UWM jest kierunek Nanoinżynieria albo coś w tym rodzaju, słyszałam że to najbardziej perspektywiczne studia i są po nich świetne zarobki
08.03.2017
02.03.2017
Pedagokika specjalna
Jak oceniacie kierunek pedagogika specjalna?
Monika
Mam jeszcze jedno pytanie - ciężko jest się utrzymać właśnie na tym kierunku?
22.02.2017
21.02.2017
bioinżynieria produkcji żywności
Jasne, że jest praca, po każdym kierunku jest jakaś praca, jeśli chodzi o ten kierunek to ja zdawałam rozszerzoną chemię i biologię, resztę na podstawie, dostałam się bez problemu. Z tego co wiem od starszych roczników to praca głównie w instytucjach prowadzących kontrolę jakości przeróżnych produktów. Na dobrą sprawę większość firm o nastawieniu na produkcje musi mieć swoich ekspertów.
Monika
Czy jest ktoś w stanie mi podać jakiekolwiek informacje o bioinżynierii produkcji żywności? Jest potem praca po tym? Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
25.01.2017
14.01.2017
Mechatronika
Czy warto studiowac mechatronikę na tej uczelni?
Kaja
Jak wygląda nauczanie na kierunku: praca socjalna ? Chciałabym dowiedzieć się, jak najwięcej rzeczy o studiowaniu tego kierunku.
02.11.2016
04.09.2016
Jasio
Dziś niestety trudno o pracę po studiach. Chyba jedyne opłacalne studia to kierunki techniczne, przede wszystkim Informatyka no może jeszcze budownictwo czy Telekomunikacja. Z kierunków przyrodniczych to ewentualnie sens ma np. Nanobioinżynieria czy Biotechnologia
Agatka
Hej, czy jest tu ktoś z pielęgniarstwa i mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku?jaki poziom? jak z praktykami? jacy wykładowcy? waham się między UWM i UM w Warszawie :)
02.08.2016
21.07.2016
hela
Nie wiem jak na filologii ale biorąc pod uwagę całą uczelnię - atmosfera super. Ja od razu się odnalazłam na studiach, pierwsza impreza zapoznawcza i od razu sporo nowych znajomości. Nie miałam również nigdy kłopotów z przekazem informacji, a wiem, że na niektórych uczelniach to spory problem.
M.
Jak oceniacie filologię angielską na UWM? Jaki jest poziom, atmosfera, wykładowcy?
05.07.2016
23.06.2016
Filologia angielska
A mogę wiedzieć, jak poszły ci inne przedmioty? (Podstawowy polski i matematyka oraz rozszerzony polski) Wybacz, że się tak dopytuje ale bardzo mi zależy na studiach na UWM i nie wiem czy w ogóle opłaca mi się składać papiery
felice
UWM nie polecam. Niektórzy wykładowcy nie liczą się ze studentem.Ta sama praca jest oceniana róznie, tzn. raz jest zaliczona na 60 procent a innym razem na 40:) Dlaczego nie ma indeksów papierowych?? Jak zginie praca studenta, to kto za nią odpowiada?? geodezja i geoinformatyka ")
21.06.2016
20.06.2016
filo
ja zdałam maturę rozszerzoną z angielskiego na ok 60% i nie miałam problemu ;)
Filologia angielska
Czy trudno jest się dostać na filologię angielską na UWM?
02.06.2016
26.05.2016
Robert
ludzie wybierajcie kierunki informatyczne, techniczne. Po studiach przyrodniczych nie ma pracy, a o informatyków przeciwnie pracodawcy się biją, specjaliści IT świetnie zarabiają
filologia angielska spec. translatoryka
Cześć, czy mógłby mi ktoś napisać czy poziom języka angielskiego jest dosyć wysoki na tym kierunku, czy ktoś z was tam studiuje i czy na zwykłej filologii, bo taką znalazłam w ich ofercie, są zajęcia z translatoryki itp? Z góry dziękuję.
10.05.2016
19.04.2016
M.
Uczelnia jest bardzo przyjazna! Studiuję od niedawna, ale cieszy mnie to, że docenia się tu przede wszystkim CZŁOWIEKA. Niepełnosprawni mają możliwość uczestniczenia w imprezach uczelnianych w takim samym stopniu jak osoby zdrowe! I panuje tu przede wszystkim równość. Świetna kadra pedagogiczna! Polecam
Juana
Jestem na 3 roku na kierunku Matematyka specjalność Stosowana. Po maturze nie byłam zdecydowana co chce robić w przyszłości, oprócz tego żeby było związane to z matematyką. Teraz niedługo mam nadzieję uda mi się otrzymać tytuł licenjata. Niestety oprócz liczenia nowych rzeczy nie czuje się gotowa do podjęcia jakiejkolwiek pracy. Wiedza jaką nam przekazują wykładowcy jest moim zdaniem nie przydatna do dalszej kariery. Praktyka to 1 miesiąc gdziekolwiek chcemy oby było związane z matematyką. Właśnie podczas praktyki uświadomiłam sobie, że oprócz zdolności liczenia nic przydatnego mnie uczelnia nie nauczyła. Już podczas rozmowy, w której próbowałam przekonać pracodawcę, że będę dobrym pracownikiem, brakowało mi argumentów by potwierdzić jakieś swoje zdolności czy wiedzę, którą by można wykorzystać.
29.03.2016
28.03.2016
Revy
Polecacie filologię rosyjską na tej uczelni?
Edukacja muzyczna
Bardzo polecam studia na tej uczelni na powyższym kierunku! Wspaniała, niepowtarzalna i sprzyjająca rozwojowi atmosfera, nauczyciele akademiccy naprawdę dają z siebie wszystko, motywują do działania i sami stanowią inspirację. Wielu z nich jest cenionymi w Polsce (a nawet za granicą) muzykami. Władze Wydziału także dokładają wszelkich starań, by zapewnić nam optymalne warunki rozwoju. Jestem na 3 roku i nie żałuję ani minuty studiowania na Wydziale Sztuki, mimo, iż na początku wybór tych studiów traktowałam jak zło konieczne po tym, gdy nie dostałam się na Akademię Muzyczną.
25.02.2016
23.02.2016
mfenci
W tej wyżej szkole są praca dla nauczycieli chiński w Krakówie więc tam studiuje Preply http://preply.com/pl/krakow/oferty-pracy-dla-nauczycieli-języka-chińskiego
nikt
Logopedia to dopiero tragedia....
02.02.2016
31.01.2016
rekrutacja śródroczna
czy ta śródroczna rekrutacja, która teraz jesr realizowana dotyczy tylko studiów II stopnia??? nie widze licencjackich. Czy to oznacza że na st. I stopnia ona NIE obowiązuje?
Małgosia B.
Studiowałam na WPiA i uważam, że to super wydział. Nie zamieniłabym go na żaden inny. Nie miałam problemu ze znalezieniem pracy. Wszystko zależy od nas samych, więc jak ktoś pisze, że coś mu nie pasuje, to powinien zacząć ocenę od samego siebie.
08.01.2016
08.01.2016
v
Jesli ktos zamierza wybrac sie na pielegniarstwo to zdecydowanie nie polecam,lepiej wybrac gdansk lub inne miasto,wnm jest mlodym wydzialem jak samo pielegniarstwo,wiec moze z tego wynika jak bardzo jest to "raczkujacy" kierunek i cala jego organizacja,a wlasciwie jej brak.
Nikk
WPiA to tragedia. Nikt tu nie liczy się ze studentem. Atmosfera na zajęciach niesprzyjająca nauce, ciągłe robienie pod górkę. Jak ktoś ma porównanie z innymi wydziałami to wie o czym mówię...
08.01.2016
08.01.2016
Nikk
WPiA to tragedia. Nikt tu nie liczy się ze studentem. Atmosfera na zajęciach niesprzyjająca nauce, ciągłe robienie pod górkę. Jak ktoś ma porównanie z innymi wydziałami to wie o czym mówię...
hania878
a jak wygląda sytuacja z praktykami? pewnie nieodpłatne? kiedy są te wszystkie wyjazdy i praktyki? w czasie zajęć czy np w wakacje lipiec/sierpień?
02.01.2016
17.11.2015
YY
na UWM turystyka i rekreacja jest OK, dużo wycieczek i zajęć w terenie. jest to nowy kierunek na UWM i poziom nauczania jest przyzwoity.
xx
ktoś studiował lub studiuje na kierunku turystyka i rekreacja ? jaki jest poziom? warto ?
01.09.2015
19.08.2015
gonia2
Czy to prawda, że na te wszystkie kierunki jest jeszcze nabór we wrześniu: Architektura krajobrazu, Bezpieczeństwo narodowe, Bioinżynieria produkcji żywności, Biologia, Biotechnologia Broker innowacji w przemyśle spożywczym, Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze, Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych, Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej, Energetyka, Filologia polska, Filologia, specjalność filologia germańska, spec. filologia rosyjska, spec. nauczycielska w zakresie języka angielskiego, Filozofia, Geodezja i kartografia – studia w Ełku, Geodezja i kartografia, spec. geodezja i geoinformatyka, Gospodarka przestrzenna, specjalność doradztwo na rynku nieruchomości, spec. planowanie i inżynieria przestrzenna, Historia, Informatyka, Inżynieria bezpieczeństwa, Inżynieria chemiczna i procesowa, Inżynieria środowiska, Matematyka, Mechanika i budowa maszyn, Mechatronika, Mikrobiologia, Nauki o rodzinie, Ochrona środowiska (na wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa), Pedagogika specjalna, specjalność edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną, spec. resocjalizacja, Pedagogika, specjalność edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna, spec. pedagogika szkolna z animacją kulturalną, spec. pedagogika opiekuńcza, Politologia, Praca socjalna, Ratownictwo medyczne, Rolnictwo, Rybactwo, Socjologia, Stosunki międzynarodowe, Technika rolnicza i leśna, Technologia żywności i żywienie człowieka, Teologia - jednolite studia magisterskie, Towaroznawstwo, Turystyka i rekreacja, Wojskoznawstwo, Zarządzanie i inżynieria produkcji, Zarządzanie, Zootechnika??????????
Mariolka
jednak najlepszy kierunek to Informatyka na pewno nie warto natomiast studiować kierunków przyrodniczych, ochrony środowiska itp. - po tych kierunkach b. trudno o pracę
11.07.2015
31.05.2015
Dejmian
Co powiecie o mechanice i budowie maszyn ?
Dejmian
Co powiecie o mechanice i budowie maszyn ?
31.05.2015
26.06.2014
Cronomaster
Maturzystka, wiem że pytanie padło już dawno, ale się wypowiem. Otóż rzeczywiście mogę potrzebować kogoś do wspólnego zamieszkania, bo na akademik mam raczej małe szanse, mieszkam raczej zbyt blisko Olsztyna. Ale dojeżdżać jednak nie mam ochoty :c Jednak i tak jeszcze nie wiem dokładnie, bo rozważam również studia na Politechnice Gdańskiej, tylko nie wiem, czy się dostanę.
Maturzystka
Czy może ktoś ze spokojnym uosobieniem szuka kogoś na stancję lub w ogóle do wspólnego mieszkania
02.06.2014
30.05.2014
Mirti1912
Jestem na ostatnim roku filologii polskiej i nie zamieniłabym tej uczelni na żadną inną! Wysoki poziom dydaktyków, ciekawe specjalizacje... Zwłaszcza teraz wykładowcy są bardzo otwarci, życzliwi i pomocni. Nie mamy się czego wstydzić w Polsce! :) Nie wspomnę już o pięknym położeniu i Kortowiadzie. ;)
gość
inżynieria środowiska bez sensu bo nie ma po tym kierunku pracy, ochrona środowiska jeszcze gorzej brrry
26.04.2014
11.02.2014
Przyszła studentka
Witam , kiedy zobaczyłam ze na UWM jest kierunek gastronomia - sztuka kulinarna serce mi sie uradowało . :) Od 3 lat marzyłam o takim kierunku i zrobie wszystko zeby sie dostać . Powiecie mi tylko czy jest bardzo trudno i czy cięzko jest sie dostac dodam ze na maturze nie zdaje ani chemi ani biologii ;/ i ucze sie obecnie w Technikum Hotelarskim .;/
Technolog mięsa
Uczelnia rozwijająca, dużo laborek , ale nie łatwo było, nas na poczatku na dziennych 180 zostało 80.. osobiście nie zdawałam chemii na maturze ale wziełam się ostro do nauki i dałam rade choć jest jej dużo: chemia ogólna, organiczna, fizyczna, żywności , ciężko jest też na biochemii, mikrobiologii i ogólnej technologi żywnośc, fizyka, matmai. Jednak świetne jest Kortowo, stypendia.Spokojnie można się nich utrzymać a jak się ma dobre wyniki na wydziale NOŻ średnia powyżej 4 to masz stypendium Rektora ok. 550 zł..choć wraz z latami jest tendencja do obniżania tej sumy. Kierunek interesujący (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) ja wybrałam akurat technologie mięsa.. jednakże dużo łez wylałam zanim uzyskałam tytuł inzyniera! Kierunek dla wytrwałych, kombinujących, ambitnych, mających coś w głowie, potrafiących pewne rzeczy brać na zrozumienie a pewne wkuć..
11.02.2014
11.02.2014
Technolog mięsa
Uczelnia rozwijająca, dużo laborek , ale nie łatwo było, nas na poczatku na dziennych 180 zostało 80.. osobiście nie zdawałam chemii na maturze ale wziełam się ostro do nauki i dałam rade choć jest jej dużo: chemia ogólna, organiczna, fizyczna, żywności , ciężko jest też na biochemii, mikrobiologii i ogólnej technologi żywnośc, fizyka, matmai. Jednak świetne jest Kortowo, stypendia.Spokojnie można się nich utrzymać a jak się ma dobre wyniki na wydziale NOŻ średnia powyżej 4 to masz stypendium Rektora ok. 550 zł..choć wraz z latami jest tendencja do obniżania tej sumy. Kierunek interesujący (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) ja wybrałam akurat technologie mięsa.. jednakże dużo łez wylałam zanim uzyskałam tytuł inzyniera! Kierunek dla wytrwałych, kombinujących, ambitnych, mających coś w głowie, potrafiących pewne rzeczy brać na zrozumienie a pewne wkuć..
Piecyk
Niestety ta uczelnia nie reprezentuje sobą zbyt wysokiego poziomu. Prestiż raczej niski, poziom nauczania, przynajmniej na HUMANIE, byle jaki. Ale to jeszcze nic. Nic tak nie irytuje jak komuna komuna i jeszcze raz komuna, która tam panuje!!! Możesz być ambitny, mieć w głowie naprawdę wiele a i tak wszędzie się słyszy: nie mam czasu (pomimo godz konsult.), niech przyjdzie jutro. Albo przychodzisz po wpis i stoisz przed nimi, czekasz a oni nie dopuszczają Cię do głosu bo właśnie koleżance kolegi urodził się syn etc. Dla mnie dno totalne, bo te czasy się już skończyły i pora zacząć traktować studentów trochę poważniej, a nie jak śmieci.
25.01.2014
09.09.2013
Marlena
Studenci filologii polskiej, wszystkie roczniki Mam do sprzedania materiały z pięciu lat studiów - zarówno z literatury, jak i z nauki o języku. Zainteresowanych proszę o kontakt na gadu: 8961473 lub na adres e-mail: marlena164@op.pl
Asiaaa
Heeej! Studiuje ktoś moze bezpieczeństwo narodowe lub bezpieczeństwo wewnętrzne na UWM? Co do BW czy trudno sie tak dostac jak kazdy mowi? A co do BN to mozna zrobic tylko licencjat a studia 2 stopnia jak cos to na jaki kierunek ? Dziekuje za odpowiedz bo nic kompletnie nie wiem na ten temat a te kierunki mnie interesuja dosc ;)
03.09.2013
24.07.2013
anna
Jak jest na informatyce? Wysoki poziom? Warto wybrać tę uczelnię aby studiować ten kierunek?
Kasia
Polecam kierunek gastronomia - sztuka kulinarna. To jedyny taki kierunek w kraju. Oprócz przedmiotów typowo związanych z gotowaniem (na zajęciach się gotuje!) są także przedmioty takie jak: mikrobiologia, ogólna technologia żywności itp, które najłatwiejsze nie są, ale warto się przemęczyć! Wszystko jest do przejścia. Klimatu Kortowa i Kortowiady nie zastąpi żadna inna uczelnia! :)
15.07.2013
22.06.2013
lilka
Visteria też jestem zainteresowana tym kierunkiem :) swoją drogą szukam kogoś chętnego na akademik/stancje, komu nie przeszkadzają zwierzęta :P
Visteria
Co powiecie o Zootechnice ze specjalnością Hodowla Koni i Jeździectwo na UWM? Ciężko się dostać? Są jakieś egzaminy wstępne na ten kierunek? Ile prawdy jest w tym, co jest napisane na ten temat na stronie UWM? Bo wszystko tam tak pięknie brzmi, że aż ciężko mi w to uwierzyć ;)
05.06.2013
27.05.2013
budownictwo
kurcze, średnia mają wysoką jak porównac z innymi szkolami. a napiszcie cos wiecej jak jest na budownictwie?
gosiaczek4
czy może ktoś napisać coś na temat kierunku gastronomia- sztuka kulinarna ? :)
30.04.2013
21.04.2013
halinka
Mogłabym się rozpisywać jak bardzo dobrze się tu studiuje, jaka cudowna jest atmosfera, jacy mili ludzie ale z zachwytu brakuje mi słów!! Dlatego powiem krótko: polecam!!!!!!! ;))))))))
karola
mój brat tu studiuje, sama żałuję, że nie wybrałam tej uczelni bo atmosfera tu panująca przewyższa poziomem wszystkie inne uczelnie, do tego fantastyczne położenie budynku..aż chce się chodzić na zajęcia :P
06.01.2013
14.11.2012
Gimmie
Zgodzę się z tym, że UWM w Olsztynie to szkoła na wysokim poziomie i fajnie się tam studiuje. Ale teraz tak naprawdę nie wiadomo jaką uczelnię wybrać i co studiować... Jeden znajdzie dobrą pracę po skończeniu podrzędnej uczelni, inny po kilku kierunkach na renomowanej będzie miał problem... Ciężki los
kamila
znam wiele osób które mogłyby powiedzieć dużo pozytywnych rzeczy na temat tej uczelni, ale ja niestety nie znam dobrze tej uczelni. Wiem jedno. Moja siostra studiowała tam biotechnologię, a dzisiaj pracuję w dobrej międzynarodowej firmie, a jej zarobki są godne pozazdroszczenia.
07.11.2012
28.10.2012
wertyui
bardzo rozbudowana oferta kształcenia. Jest w czym wybierać :) poza tym poziom nauczania też niczego sobie więc myślę , że ten uniwerek jest godny polecenia :) ponad to Olsztyn to fajne miasto. Z pewnością można połączyć naukę z życiem towarzyskim :)
dona
kto studiuje biotechnologie na UWM w Olsztynie? jaka mieliscie punktacje na swiadectwie?
09.10.2012
27.08.2012
realiator
Ogólnie spoko jest jak się ma dostęp do sprzętu, wtedy super materiały można stworzyć, bo ekipe w mediach mamy spoko :d także zapraszam ze swojej strony, trudzimy sie dla swietnego efektu i rozsławamy uniwersytet warminsko-mazurski ;D
o mediach
tak, u nas też są media i całkiem prężnie działają :). Dzięki pracy w nich masz możliwosć korzystania z naszego sprzętu a także pomocy wykładowców, który mają naprawdę dużą wiedzę.
22.08.2012
18.08.2012
zachwycona
Podobnie jak '&&&agata' jestem pod wrażeniem tego klimatu w warmińsko-mazruskim uniwersytecie. Nigdzie nie czułam się tak dobrze jak tutaj! Uczelnia jest świetnie położona. A ludzie to już w ogóle są super. Otwarci, pozytywnie nastawieni do siebie nawzajem. Najlepszy uniwersytet!
amelia
Zainteresowął mnie kierunek akwalatura i bezpieczeństwo zywności? Czy to jest typowo techniczy kierunek? Czy ma też coś wspólnego zgotowaniem itd?
06.08.2012
05.08.2012
za5czwarta
Hej nie wiecie może czegoś więcej o mediach na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, np gazecie albo radiu uczelnialnym? konkretnie chodzi mi o to, czy w ogóle SĄ, jaki prezentują poziom i czy warto się do tego zapisywać?
&&&agata
Uniwersytet Warminsko-Mazurski to najpiekniejszy uniwersytet w POlsce. Zaden inny nie ma tak cudownego polozenia, wsrod zieleni, z mikrokimatem srodowiska i wspanialym klimatem w samych murach szkoly. Atmosfera wspaniala, ludzie sa tu z dalekich zakatkow kraju i sa wspaniali. Dla mnie przyjaznie na cale zycie. NIgdy nie zmienilabym zdania, a trafilam troche przez przypadek., Dzis temu przypadkowi (i Pawlowi) dziekuje :-)
26.07.2012
17.07.2012
do adrian
a mógłbyś podać tegoroczny próg na weterynarię? Mam zamiar startować za rok i nie wiem tak naprawdę czego się spodziewać, a wolę zapytać teraz, bo za rok już mi pewnie nikt nie odpowie...
adrian
jest, moja wymarzona weterynaria! po roku poprawiłem maturę i dostałem się wkońcu! przez cały ten rok zrobiłem sobie kurs weterynaryjny, zobaczymy czy będzie mi pomocny w trakcie studiów. do zobaczenia na uczelni!!!!!!!!
16.07.2012
16.07.2012
adrian
jest, moja wymarzona weterynaria! po roku poprawiłem maturę i dostałem się wkońcu! przez cały ten rok zrobiłem sobie kurs weterynaryjny, zobaczymy czy będzie mi pomocny w trakcie studiów. do zobaczenia na uczelni!!!!!!!!
orion
gastronomia i sztuka kulinarna, wow! a do tego wg portalu opinie o uczelniach to jedyna szkoła, która prowadzi ten kierunek. czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej? czy po szkole hotelarskiej jest jakos lepiej?
09.07.2012
03.07.2012
Norbert
Mam pytanie dotyczące filologii polskiej. Czy mogę ciągnąć dwie specjalności naraz, czy wybieram tylko jedną? Jeśli tak, to czy dodatkowo płacę za drugą?
uwm
dokładnie, HR ma rację. tak naprawdę praca w studenckiej gazecie daje więcej niż np cały rok studiowania dziennikarstwa, nie ma co ukrywać. nie mówiąc juz o tym że działając we wszelkich kołach i organizacjach studenckich, chodząc na kursy i podczas praktyk zdobywa się znajomości!
03.06.2012
30.05.2012
HR
Nie liczy się samo wykształcenie, ale również kwalifikacje, które zdobywasz w jego trakcie. Kursy, staże, praktyki. Bez tego nie przyjmą Cię ani w Polsce, ani na Zachodzie. Pół roku to i tak niewiele. Znam ludzi, którzy szukali pracy po dwa lata, ale jak już znaleźli, to się jej trzymają i nie narzekają na płace, bo są wysokie. Ja jestem humanistą, ale też sobie nieźle poradziłem, tylko pracę zacząłem już na studiach
ela
@kamila no to trochę mnie zniechęciłaś ;/ skoro z takim wykształceniem potrzebowałaś znajomości, to już sama nie wiem czego w tej polsce szukać i jaki kierunek studiów jest przyszłościowy, gdzie znajomości nie potrzeba. bo tego niestety nie mam. spoko że człowiek nie da rady wlasną pracą zdobyć odpowiedniego zatrudnienia...
22.05.2012
19.03.2012
kamila
Biotechnologia jest to przyszłościowy kierunek, ale niestety nie w Polsce :/ Ja skończyłam własnie na UWM biotechnologie, oraz wzięłam sobie drugi kierunek ochrona środowiska. Było ciężko, ale jakoś dałam radę. Po skończeniu studiów przez około pół roku szukałam pracy w zawodzie. Udało się, ale po znajomości. Teraz zarabiam naprawdę dobrze, aczkolwiek uważam, że to nie jest szczyt marzeń: skonczyć dziennie 2 kierunki i łatwić prace przez kogoś. Takie są jednak realia pracy w Polsce. Jeśli chodzi o sam kierunek, bardzo ciekawy, nie żałuję że go konczyłam,aczkolwiek uwazam ze Polska nie jest krajem w ktorym łatwo znalesc prace po tym kierunku..a szkoda.
ela
Z każdym rokiem coraz trudniej podjąć dobrą decyzję jeśli chodzi o wybór uczelni i kierunku, który spełni oczekiwania przyszłych pracodawców. Jestem tegoroczną maturzystką i stoi przede mną wybór studiów. Sama nie wiem co wybrać. Myślałam właśnie o olszynie i uniwerku. Jaka jest wasza opinia na temat kierunku biotechnologia? Czy jest on przyszłościowy?
17.03.2012
11.03.2012
inżynieria bezpieczeństwa
bede wdzieczna za informacje od starszych kolegow Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego, ktorzy studiuja inżynierię bezpieczeństwa. PO pierwsze, jak trzeba zdac mature, zeby sie dostac na studia dzienne na ten kierunek? po drugie - kiedy wybiera sie specjalnosci na inżynierii bezpieczeństwa i jaką polecacie? no i czy jesteście z tych studiów zadowoleni, czy nie żalujecie wyboru?
MB
Uczelnia GIT! - polecam Kortowiady -nie widziałem większych imprez juwenaliowych!
05.01.2012
09.12.2011
żaba
wejdzcie na strone uczelni, macie podaną oferte kształcenia, wszystkie kierunki, również makrokierunki, akurat na Uniwerku Warmińsko-Mazurskim jest w czym wybierać
Katarzyna19
a nie pomylilo ci sie z ta gastronamią i sztuką kulinarną przypadkiem? to z tego co wiem, to to jest ich makrokierunek, ja sama bylabym nim zainteresowana osobiscie, wiec gdyby ktos mogl napisac cos wiecej o uczelni i samych studiach, bede wdzieczna
06.12.2011
02.06.2011
ala
na czym polega studiowanie makrokierunku? mam na mysli bioinżynierie produkcji żywności, moze ktoś się wypowiedzieć?
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Politechnika Łódzka
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie