Jakiego kierunku studiów szukasz?

Gastronomia i sztuka kulinarna

Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna pozwala zapoznać się z tajnikami każdego rodzaju kuchni, lecz w szczególności kuchni regionalnej i tradycyjnej.

Student ma szansę obserwować proces przygotowania potrawy, szlifując jednocześnie warsztat kucharza, nabyć umiejętność z zakresu przygotowania i serwowania potraw.

Poznaje także zasady prowadzenia restauracji oraz uczy się organizacji profesjonalnej kuchni.

Absolwent posiada przygotowanie w zakresie szeroko rozumianej działalności gastronomicznej. Zna zasady marketingu zakładów związanych z żywnością i żywieniem człowieka oraz zasady funkcjonowania rynku.Perspektywy pracy po gastronomii i sztuce kulinarnej.

Dla kogo studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

To studia dla osób, które swoją przyszłość wiążą z pracą w gastronomii.

pasjonatami kreowania potraw, odkrywania nowych smaków, łączenia produktów, tworzenia małych dzieł sztuki na talerzu.

Interesują się zdrowym, racjonalnym żywieniem.

Lubią gotować, są otwarci na obce kuchnie, dbają o estetykę potraw.

Program kształcenia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

Przykładowe przedmioty w programu studiów:

  • historia gastronomii
  • gastronomia w sztuce
  • sztuka kulinarna i kuchnie świata
  • catering i organizacja eventów
  • podstawy hotelarstwa
  • estetyka i sztuka dekorowania w gastronomii
  • technologie informacyjne w gastronomii
  • przedsiębiorczość i zarządzanie w gastronomii
  • turystyka kulinarna
  • savoir vivre i protokół dyplomatyczny.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

Kandydaci wybierają trzy lub dwa przedmioty spośród:

  • biologia
  • chemia
  • fizyka
  • geografia
  • historia
  • język obcy nowożytny
  • matematyka
  • informatyka.

Perspektywy pracy po kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

Studia przygotowują do pracy w charakterze:

  • kucharza
  • menedżera różnych obiektów gastronomicznych
  • pracownika restauracji, stołówki, kawiarni, baru
  • barmana
  • sommeliera
  • kelnera
  • intendenta.

Opinie o kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek praktyczny.

W pracowniach coś się gotuje, smaży, piecze, pachnie.

Na tych studiach jest na pewno smakowicie i apetycznie.

Zobaczcie sami:


Kierunki pokrewne do kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

Jakie uczelnie oferują kierunek gastronomia i sztuka kulinarna

W których miastach można studiować kierunek gastronomia i sztuka kulinarna

Komentarze (1)

Aga
Bardzo praktycznie zapowiadają się te studia. Ktoś może podzielić się opinią?
02.04.2020

Zobacz również

  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu