• TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (257)
Uniwersytet Rzeszowski, URz, Uniwersytet Rzeszów

Kinga
Język angielski na studiach niestacjonarnych odbywa się w budynku SJO czy na wydziale, w którym prowadzone są zajęcia?
28.07.2021
23.07.2021
Weronika
Są tu osoby które studiują prawo? Chętnie się dowiem czy warto
Kamila
Cześć. Czy na pierwszym roku jest możliwość studiowania dwóch kierunków jednocześnie? Bardzo proszę o odpowiedź. Nie mogę dodzwonić się do Biura Rekrutacyjnego.
21.07.2021
20.07.2021
Klar
Czy miał ktoś problem z rekrutacja? Nie otrzymałam liczby pkt i miejsca w rankingu, nie wiem na czym stoję i niby nie dostałam się na studia magisterskie na kierunku wychowanie fizyczne.. nie odbierają ode mnie telefonów z sekretariatów i nie wiem co robić
Monika
Czy ktoś może polecić Prawo na tej uczelni? 🙂
20.07.2021
19.07.2021
ola
Witam. Czy jest na tej grupie osoba studiująca na URZ lingwistykę stosowana? Mam kilka pytań
X
Zaczęłam parę lat temu studia na URz, a potem przeniosłam się ze względów prywatnych do Krosna na uczelnię. Różnica jest olbrzymia i to na plus, zwłaszcza jeśli chodzi o stypendia, ponieważ w Krośnie większość pracowników jest DLA STUDENTA, a nie PRZECIWKO... Na URz doświadczyłam niemiłych spojrzeń, komentarzy i innych rzeczy jeśli chodzi o kwestie związane ze stypendiami. Niektórzy myślą, że Krosno to jest żart, ale moim zdaniem przerośnie kiedys URz, ponieważ wykładowcy przyjeżdżają i uczą z Krakowa i innych uniwersytetów w Polsce. Plus jaki dostrzegłam w studiowaniu w Rzeszowie to to, że jest to większe miasto i ma większe perspektywy, a sama uczelnia jest duża, posiada ładne budynki, sale i ciekawą historię, ale nie żałuję zmiany uczelni...
22.06.2021
17.06.2021
Magdalena
Czy wie ktoś jakie są progi na pedagogikę wczesnoszkolną i przedszkolną? Mam 80% z rozszerzenia z ang i 59% z podstawy z polskiego? Uda się dostać?
X
Lingwistyka stosowana jest naprawdę nieśmiesznym żartem. Wykładowcy w większości się starają przekazać wiedzę, ale w przypadku tych mniej konkretnych najwiecej wymaga się na egzaminie. Jeśli samemu nie weźmie się za naukę, po kilka godzin dziennie, nie ma szans, żeby z samej wiedzy od wykładowców i ich materiałów zdać egzaminy. Organizacja uczelni leży i prędko się nie podniesie. Organizacja sesji stacjonarnej po roku zdalnego nauczania mówi sama za siebie.
15.06.2021
04.06.2021
Liczi
Dzień dobry. Wie ktoś czy trudno dostać się na Turystykę i rekreację? Dużo jest chętnych na ten kierunek w porównaniu do liczby miejsc? Jaki był mniej więcej próg wejściowy w poprzednich latach?
Kandydatka
Czy ktoś może wie czy ciężko dostać się na finanse i rachunkowość? Jakie występowały w latach ubiegłych progi bądź zna przybliżone wyniki matur osób, które się rekrutowały na ten kierunek?
31.05.2021
14.05.2021
XYZ
Kończąc kierunek mogę śmiało powiedzieć że odradzam lingwistykę stosowaną na tym uniwersytecie, jeśli ktoś wiąże przyszłość z językami obcymi. Poziom nie jest wysoki, jeśli chodzi o niemiecki. Z angielskim jest trochę lepiej, jednak student jest zdany tylko na siebie. Organizacja leży, studenci są zdani na siebie nie wspominając już o odrabianiu świąt państwowych i nieszanowaniu czasu wolnego studenta. Jeśli komuś zależy na tym, by czegoś się nauczyć to odradzam
kinia
czy wie ktos jaki byl prog punktowy na filologie angielska w zeszlym roku? z gory dziekuje:)
07.05.2021
29.04.2021
Mia
Czy ciezko dostac sie na dietetyke / pielęgniarstwo? moje wyniki z matury to same 50% ale bardzo interesuje sie tymi dwoma kierunkami i nie wiem czy sa szanse i czy w ogole skladac papiery.
Natalia
Hej, mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat lingwistyki stosowanej?
23.04.2021
20.04.2021
ola
łatwo sie dostać na pielęgniarstwo?
Zuza
Znalazłam informację, że na pedagogikę specjalną było 3 chętnych na jedno miejsce. Czy ktoś się orientuje, jaki był próg punktowy?
15.03.2021
11.02.2021
Ola
Gdzie dostępne są progi punktowe z poprzednich lat?
Julia
Hejj! Czy warto iść na kierunek Bezpieczeństwo wewnętrzne ?
18.01.2021
13.11.2020
Kamila
Ta uczelnia jest kpiną. Organizacja leży, student musi radzić sobie sam. Ktoś kto pisze coś pozytywnego to jest chyba pracownikiem URz
hejka
Jak trzeba zdać maturkę aby dosać się na archeologie lub historię??
02.11.2020
05.09.2020
J.
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć sie na temat filologii germanskiej na URZ? Jaki jest poziom i czy warto isc?
Absolwentka
3 lata ciągłych problemów, nawet przy odbieraniu dyplomu, a nie wspomnę nawet o tym że technologicznie są w średniowieczu,
04.09.2020
26.08.2020
pytanie...
Witam, dostałem się na pojazdy samochodowe i mechanikę i budowę maszyn . Są to kierunki dość zbliżone do siebie. Słyszałem , że na Politechnice , jak na większości uczelni technicznych jest ogromny hardkor i przesiew studentów , szczególnie z fizyki , matematyki itp. Dostałem się jeszcze do Tarnowa na elektronikę ( wykładowcy tam są z AGH ) , NIESTETY obawiam się wykładowców z AGH, mój kolega zrezygnował z kierunku Elektronika (studiował na AGH) , bo byli bardzo ciężcy do przejścia i przeniósł się na Politechnikę Krakowska na wydział mechaniczny na automatykę i robotykę i nie narzeka. Myślę jeszcze nad mechatroniką u mnie na uczelni w Sączu, ale słyszałem , że kierunek jest hardkorowy (super trudny, super ciężki do skończenia), a też perspektywy pracy są różne, tak samo jak po automatyce i robotyce. proszę o kontakt na nr 505 894 829, e-mail szewczykkmarcin@o2.pl lub na facebooku Szewczyk Marcin , jeśli ktoś coś wie i potrafiłby mi doradzić.
Paula
Jest możliwość dostania sie na poloznictwo nie majac zdanej matury z biologii? Jak wyglada relrutacja?
25.08.2020
23.08.2020
Monika
Hej, zaczynam studia ale kompletnie nie wiem jak działa uczelnia, zwłaszcza w dobie koronawirusa. Czy jest jakiś system gdzie znajdą się informacje o studentów, czy też gdzie będą nas informować o różnych kwestach?
Kandydat
Czy orientuje się ktoś może czy na UR jest możliwość realizacji kursu pedagogicznego w czasie trwania studiów biologicznych?
19.08.2020
18.08.2020
Nikt
Hej, wiecie jakie są progi na pedagogikę wczesnoszkolna? Czy podstawa z ang na 80 i polski podst na 80 wystarczy?
Słodka Julcia
Ile trzeba miec punktów zeby dostać się na biotechnologie i dietetykę?
17.08.2020
15.08.2020
Maturzystka
Lingwistyka stosowana - ile trzeba %, żeby się dostać? Jak jest?
Karolina
Czy trudno dostać się na pedagogikę wczesnoszkolną? Czy 30 procent wystarczy?
14.08.2020
12.08.2020
Maturzystka
Ile trzeba mieć punktów aby dostać się na położnictwo?
Maturek
Z tym wszystkim się zapoznałem, miałem na myśli bardziej progi rekrutacyjne z poprzednich lat bo nigdzie nie mogę znaleść jak to wyglądało w poprzednich latach, wiem że ustalane są one na podstawie skali matur w kraju ale dałoby mi to bardziej jakiś pogląd, ale chyba nie zostały tak owe udostępnione.
29.07.2020
29.07.2020
Rekrutacja UR
odpowiedź dla Maturek z dnia 21.07.2020
Przedmiotem obowiązkowym branym pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym na kierunek informatyka jest matematyka z wagą 1%=1 pkt (poziom podstawowy) oraz 1%=1,5 pkt (poziom rozszerzony). Informatyka jest przedmiotem dodatkowym branym pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, z tym, że waga wygląda tutaj w następujący sposób: 1%=1,2 pkt (poziom podstawowy) oraz 1%=1,8 pkt (poziom rozszerzony). Kryterium dodatkowym w przypadku, gdy liczba kandydatów z tą samą liczbą punktów przewyższa limit wolnych miejsc na kierunek jest język obcy wskazany przez kandydata z wagą 1%=0,01 pkt (poziom podstawowy) oraz 1%=0,02 pkt (poziom rozszerzony). Zachęcamy do zapoznania się ze stroną Internetową UR, gdzie znajduje się pełna oferta kształcenia oraz zasady rekrutacji na poszczególne kierunki: https://www.ur.edu.pl/kandydat/rekrutacja- Z poważaniem, DZIAŁ REKRUTACJI I KARIER STUDENCKICH UNIWERSYTET RZESZOWSKI ul. Pigonia 8 /pok. 45/ 35-959 Rzeszów tel. +48 17 872 11 82
Maturek
idzie się dostać na informatykę tylko z matematyką podstawową bez matury z informatyki? proszę o odpowiedź
21.07.2020
13.07.2020
Adam
Informatyka - warto na URZ? :) Mógłby ktos sie wypowiedziec?Pozdrawiam.
Justys1990
Polecacie lingwistykę stosowaną?
12.07.2020
10.07.2020
Kasia
Ktoś może coś powiedzieć o filologi rosyjskiej na U Rzeszowksim?
Tomek
Pytanie do studiujących zaocznie. Jaki kierunek polecacie?
01.07.2020
23.06.2020
Pati
Hej, chciałam zapytać czy bez matury z wosu mam szansę dostać się na pracę socjalną na URZ?
matura2020 pielęgniarstwo
czy jest się trudno dostać na pielęgniarstwo? wątpię w mój dobry wynik z biologii...:(
15.06.2020
15.06.2020
Matura2020
Jak ciężko jest się dostać na położnictwo? Jakie progi są z biologi i innych przedmiotów?
Kandydat na kandydata na Filologię Angielska
Chciałbym się spytać jakie były progi punktowe w latach ubiegłych na filologię angielska na URZ? Pytam bo zrobiłem trochę głupich błędów i na 100% już liczyć nie mogę 🤪
12.06.2020
11.06.2020
karl
80% z rozszerzonego angla i 100 z podstawy z maty wystarczy na FiR?
Paulina
Czy trudno się dostać na fizjo? Jakie progi punktowe we wcześniejszych latach?
10.06.2020
09.06.2020
Sara
Hej, trudno dostać się na anglistykę U Rzeszowskiego?
Magda
czy cięzko sie dostac na bezpieczenstwo wewnętrzne? czy 30 % z matury starczy?
09.06.2020
28.05.2020
dietetyka
Trudno dostać się na dietetykę?
Gość
Ciężko jest się dostać na informatykę lub prawo na URZ? czy z przedmiotami matematyka, polski i angielski w zakresie podstawowym zdanymi sensownie na jakieś 80% każdy prócz polskiego jest szansa się dostać na jeden z tych kierunków? Jak to wyglądało w poprzednich latach?
27.05.2020
27.05.2020
trusia
Ciężko dostać się na ekonomię ?
pp
Jakie progi na dietetykę i pedagogikę?
26.05.2020
20.05.2020
Mat
@psychologia??? No niestety, Uniwersytet Rzeszowski to specyficzna uczelnia. Władzom uczelni chyba zbytnio nie zależy na rozwoju.
psychologia???
To chyba niemożliwe .... czy na Uniwerku Rzeszowskim nie ma Psychologii??? Myślałam, że to błąd w artykule o studiach psychologicznych, że przecież duży publiczny u niwerek musi mieć ten kierunek .... ale nie znalazłam na ich stronie. Czyli w Rzeszowie pozostaje mi tylko jedna prywatna szkoła?
18.05.2020
01.05.2020
pati
Dla pytających o progi na prawo: na tej kuźni elit przyjmują wszystkich, jak nie w lipcu, to we wrześniu. Nawet jeśli ktoś nie zdawał ani historii, ani WOS-u.
natka
Trudno dostać się na pedagogikę?
29.03.2020
25.03.2020
Maja
Rozważam studia artystyczne. Co polecacie na tej uczelni?
Bata
Muzeologia brzmi bardzo ciekawie, ale czy jest szansa na równie ciekawą pracę? Ktoś kończył ten kierunek?
26.02.2020
29.01.2020
Antonina
Jakie opinie o drugim stopniu pedagogiki wczesnoszkolnej? Stacjonarnie i zaocznie :)
Maja
Jakie były progi punktowe na położnictwie? Trudno się dostać?
28.12.2019
27.11.2019
ppp123
Co powiecie o grafice?
Monika
Czy ktoś studiuje systemy diagnostyczne w medycynie? Niewiele można przeczytać na stronie uczelni. Co to za kierunek?
30.10.2019
06.10.2019
student
Dlaczego na tej uczelni stanowiska dla studentów są nieergonomiczne? Mam na myśli przede wszystkim budynek na Ofiar Getta, w którym w salach wykładowych są krzesła zbyt niskie krzesła (zwłaszcza dla mężczyzn), na których nie da się oprzeć bez garbienia, a także rozkładane stoliki na wysokości kolan, w dodatku niestabilne. Trudno na tych siedzeniach siedzieć, a co dopiero notować.
G
Witam , czy zajęcia w piątki - dla studentów niestacjonarnych są obowiązkowe ? tzn. czy obowiązkowa jest obecność na nich ? Z góry dziękuję za odpowiedź!
23.09.2019
18.09.2019
CKR UR
odpowiedź dla izzz z dnia 17.09.2019
Oczywiście! Status "zakwalifikowany" oznacza pozytywny wynik I etapu rekrutacji. Teraz należy śledzić prywatne konto rekrutacyjne, niebawem powinna pojawić się wiadomość kiedy i gdzie należy złożyć komplet dokumentów. Pozdrawiamy!
izzz
Witam! Jeśli mam status zakwalifikowany mam szansę się dostać na dany kierunek?
17.09.2019
04.09.2019
Asia
Do kiedy trwa rekrutacja na zaoczne?
iwona
Czy są drugie nabory na uczelnię? Na jakie kierunki?
09.08.2019
28.07.2019
Martyna
hej ;) orientuje sie ktos czy na dietetyke niestacjonarną 2 stopnia jest duży nabór i czy jest szansa dostać się w drugiej turze?
Gość
Na pewno filologia germańska, rosyjska, prawo i takie studia "cieszące się" mniejszą popularnością.
23.07.2019
23.07.2019
Ala
Chodzi mi o coś 1 stopnia stacjonarne
Gość
Tak. Porównują wyniki, ponieważ składasz maturę w dokumentach.
23.07.2019
23.07.2019
Gość
Ala - Zależy o jaki Wydział Ci chodzi i czy o licencjat czy magisterkę.
Gość
Cześć! Czy jeśli wyniki ze świadectwa maturalnego nie zgadzają się z tymi, wprowadzonymi prze zemnie w systemie na moją korzyść, to jeśli się dostanę to ktoś to jeszcze sprawdza?
23.07.2019
21.07.2019
Ala
Wiecie może jakie kierunki były w tamtym roku dostępne w drugiej turze rekrutacji?
Gość
Zdawałam tylko rozszerzony polski i angielski, nie pamiętam dokładnie ale angielski raczej 80-90% te dwa przedmioty.
15.07.2019
13.07.2019
Patrycja
Do: Gość A można wiedzieć jakie miałaś wyniki z pozostałych przedmiotów branych pod uwagę w rekrutacji na prawo? :)
Gość
Nie jest się trudno dostać na prawo, gorzej się tam utrzymać. Ja nie zdawałam nawet historii na maturze się dostałam.
13.07.2019
03.07.2019
Nadia
Biotechnologia co powiecie o tym kierunku ? warto iść chcąc póżniej pracować w labolatorium?ciężki kierunek ?
mati
Czy specjalności na informatyce są od pierwszego roku?
19.06.2019
16.06.2019
natalia
*na kierunku administracja
natalia
Cześć! Moje pytanie jest kierowane do studentów starszych roczników, a mianowicie: Kogo najlepiej wybrać na promotora do licencjatu? :)
16.06.2019
10.06.2019
Pedagogika...
Co powiecie o pedagogice studia zaoczne, jaki poziom jest i czy trudno się dostać?
rzecznik
Szanowni Państwo, wszelkie informacje dotyczące rekrutacji znajdują się pod adresem - rekrutacja.ur.edu.pl
29.05.2019
27.05.2019
Filologia polska
Co powiecie o filologii polskiej? Czy ciężko się dostać?
Aniaxg
Ciężko dostać się na dietetykę?
23.05.2019
19.04.2019
Prawoo
Cześć . Jakie progi w tamtym roku na kierunku prawo ? Czy trudno się dostać ?
inżynieria materiałowa
Czy ktoś może coś opowiedzieć o tym kierunku?
07.04.2019
27.03.2019
Admin
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
kara
czy ktos wie jakie byly progi na pedagogike ? i czy trzeba zdawac jakies egzaimny wstepne ?
26.03.2019
07.03.2019
Lingwistyka stosowana?
Jakaś osoba z lingwistyki raz się wypowiedziała - proszę, napisz coś więcej poza "jest ciężko". Jak poziom? Lektoraty? Studenci? Żałujesz, a może wręcz przeciwnie? Jeśli zajrzy tu ktoś z lingwistyki stosowanej - proszę o więcej informacji!
Zaciekawiona
W jakim sensie ciężko? Może powiesz coś więcej? Jakieś konkrety?
11.02.2019
10.02.2019
Ona
Na lingwistyce ciężko....
medycyna
od kiedy Uniwersytet Rzeszowski ma w ofercie kierunek lekarski? Czy to jakiś świeży temat? Bo zawsze mi się zdawało, że studia medyczne to tylko na typowo medycznych akademiach / uniwersytetach były? jeżeli są tutaj studenci z lekarskiego, to czy możecie się wypowiedzieć, jakie są Wasze opinie o studiach tutaj?
29.01.2019
28.01.2019
Zaciekawiona
Czy jest tu jakiś student lingwistyki stosowanej? Ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje czy opinie. Jak tam w ogóle jest? Tak kiepsko, jak na innych wydziałach?
U
Anna Zdawałam matematykę na poziomie podstawowym, a rozszerzenia to angielski i geografia. Dostałam się w I turze. Łatwo jest się dostać.
10.01.2019
05.01.2019
Anna
Finanse i rachunkowość ktoś, coś ? Jakie progi punktowe? Jakie rozszerzenia wystarczą?
Ratownictwo medyczne
Hej, uprzejmie proszę o informacje odnośnie kierunku ratownictwo medyczne na Uniwerku Rzeszowskim; jak wygląda poziom, nastawienie prowadzących, praktyki, akademik... Czy warto :) Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna!
14.11.2018
23.09.2018
darek
Filologii angielskiej ani żadnego innego kierunku tam stanowczo nie polecam !!!
darek
Czy wszędzie tak jest czy tylko na URz? Chodzi im o jak największą liczbę studentów na początku ( kasa ). Potem robią odsiew pod sam koniec studiów dopiero ( by jak najdłużej brać pieniądze ). Ponad połowa zajęć się nie odbywa. Profesorowie słabi. Żal.
23.09.2018
10.09.2018
na lekarskim?
Czy to prawda, że z dwoma niezdanymi egzaminami puszczają na drugi rok awansem?? I te wybitniaki skończą kiedyś po iluś podejściach, dziekankach i repetach studia, za n-tym podejściem zaliczą LEP i potem mają leczyć, za przeproszeniem, ludzi:/ Żart jakiś :((((((((((
qwj58
Witam, poszukuję kogoś z filologii angielskiej, który mógłby mi powiedzieć, czy warto wybrać ten uniwersytet, podzieli się jakimiś spostrzeżeniami dotyczącymi tego kierunku na ur.
10.08.2018
30.07.2018
ytyuy
badania lekarskie mozna wykonac gdzie sie chce
Anna
Czy można badania lekarskie u lekarza medycyny pracy wykonać w innej przychodni niż wyznaczone przez UR
21.07.2018
16.07.2018
fddd
jaka opinia o filologii angielskiej ??
lekmed
Hej, co myślicie o lekarskim, bo opinie, które się słyszy i czyta, nie zachęcają
16.07.2018
13.07.2018
patkaaaaa
Ktoś pedagogika zaocznie? jakieś opinie?
Kasia
Ktoś wie jaki jest limit osób na pedagogikę?
13.07.2018
13.07.2018
Marta
NIE polecam! NIe nie nie! dzwoniąc z zapytaniem o internetową rekrutację zostałam odsyłana co chwile bo nikt nie potrafi odpowiedzieć na jedno proste głupie pytanie!! Kto pracuje w sekretariatach?
Kud
Możesz mieć nawet 7 na świadectwie liczą się tylko wyniki matur a świadectwo ukończenia szkoły to tylko dowod dla nich
07.07.2018
02.07.2018
Konrad
Ktoś wie coś odnośnie lingwistyki i czy z rozszerzeniem na 54% z angielskiego i 6 (ocena na świadectwie) z niemieckiego, jest jakaś nadzieja?
Ania
Jak tam ta lingwistyka stosowana? Trudno sie dostac? Moze ktos cos opowie?
02.07.2018
29.06.2018
zgroza
Decydentom się wydaje, że jak naprzyjmują na lekarski ile wlezie i każdego, kto tylko ma ochotę, a potem będą takich przepychać, żeby "wyprodukować" brakujących "lekarzy" - to rozwiążą problem z naszą służbą zdrowia... Otóż rozwiążą na pewno, tylko nie w taki sposób, jak byśmy chcieli: ci wybitni "pomogą" "diagnozami" i "leczeniem" w kurczeniu się kolejek... Przecież błędy lekarskie były i będą...
Laura Palmer
Hej! Czy jest tu ktoś studiujący architekturę krajobrazu bądź grafikę? Czy kierunki te trzymają poziom na UR? Ciężko się dostać?
26.06.2018
25.06.2018
ja25
No to teraz będzie jeszcze więcej wybitnych specjalistów z medycyny na Podkarpaciu :)
Joanx
Witam. Czy orientuje się ktoś jakie były progi punktowe na administrację? Jakie znacie najlepsze a jakie najniższe wyniki? Czy ogólnie łatwo się dostać( szczególnie bez matury z historii)?
23.06.2018
16.06.2018
Dorota
Witam Czy ktoś z osób zdających ,,starą maturę’’ przed 2005 r. zdawał w ubiegłych latach egzamin wstępny z biologii i chemii na Uniwersytecie Rzeszowskim i mógłby mi napisać jaki był poziom trudności egzaminu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
rekrutacja lek.
Rekrutacja na kierunek lekarski ma fatalny system. Otóż rekrutacja trwała zbyt wolno i rzeszowska medycyna miała mnóstwo wolnych miejsc, niezajętych przez nikogo zarówno na studiach płatnych, jak i na studiach stacjonarnych. Maturzyści podostawali się szybciej do innych, bardziej prestiżowych ośrodków np. Gdańska czy Poznania. Niestety rzeszowskie listy ukazują się jako ostatnie, jeżeli chodzi o kierunki medyczne i w tym roku zapewne będzie znowu taka sama sytuacja. W poprzednim roku zanim udało się zakończyć nabór, opublikowanych zostało 12 list rankingowych. Wszędzie słychać opinie, że przeciągająca się rekrutacja skutkuje tym, że do Rzeszowa przychodzą najsłabsi kandydaci.
16.06.2018
02.06.2018
lekRZ
w rankingu 2018: "lekarski" na przedostatnim miejscu w Polsce
wiminim
Witam :) Chciałam dowiedzieć się opini na temat wydziału socjologiczno-historycznego a konkretnie kierunku Turystyka historyczna i kulturowa oraz muzeologia. Czy te kierunki są dość popularne? Dużo osób podejmuje studia na tych kierunkach?
25.05.2018
21.05.2018
maturzysta
Chcę studiować prawo na Uniwersytecie Rzeszowskim, gdyż - według danych MNiSW - od października 2017 roku według kategoryzacji Ministerstwa Nauki ma ono najwyższą na Podkarpaciu kategorię naukową "B" (WSPiA w Rzeszowie ma najniższą kategorię "C") oraz najwyższą w tym województwie zdawalność na aplikacje prawnicze. Poza tym studia dzienne są tam bezpłatne. Chciałbym się tylko zapytać czy ten wyższy poziom naukowy nie jest okupiony skromniejszą ofertą poza-edukacyjną (czyli wyłącznie nauka, nauka i jeszcze raz nauka - wiem, że tak pierwsze dwa lata prawa wyglądają na UJ) ?
prawdaoleku
Mieszkam z dziewczyną z lekarskiego. Zawsze wydawało mi się, że nauki jest tam od groma i to studia naprawdę dla wybranych, tzn. zdolnych i pracowitych. Nie wiem, czy medycyna tak zeszła na psy, czy to tylko u nas jest taki poziom, ale laska naprawdę się nie przemęcza. Nie jest ani wybitna (po poprawie matury jest na płatnych), ani nie kujonka, a wszystko zalicza bez spiny wcześniej czy później. Dziwna ta medycyna. Tak na marginesie - ojciec jest lekarzem, więc ona też MUSI...
08.05.2018
07.05.2018
Annex
Jakieś opinie o inżynierii bezpieczeństwa? Jakie progi,? Poleca ktoś ? Warto?
Gabriela
Witam. Jaki był próg punktowy na pedagogikę w tamtym roku ciężko się dostać ?
06.05.2018
25.04.2018
Prawonielewo
Jakie opinie o wydziale prawa?
nobody
Czy na fizjoterapie na ur ciężko się dostać? Jaki był próg na dzienne i zaoczne? Ile kosztują zaoczne?
24.04.2018
19.04.2018
diet
Hej, czy ktoś może mi powiedzieć jak wygladają studia dietetyki mgr? Czy polecacie UR?
Ja
Trudno dostać się na dzienne?
19.04.2018
13.04.2018
Rzeszow
Nie polecam tej uczelni znajomi studiujący zarówno na Ur jak i Wspia mówią ze ludzie są mało inteligentni większość chce tylko imprezować i byle by zdać poziom nauczania nie jest taki jak w Krakowie Lublinie dlatego lepiej wybrać te miasta.
Prawo
Hej czy ciężko jest dostać się na prawo? mniej więcej jakie trzeba mieć wyniki z matur?
11.04.2018
03.04.2018
pojedyńcza
Witam, czy mógłby mi ktoś napisać coś na temat inżynierii materiałowej ?
natalie2828
hej ;) co powiecie o ekonomi na urz? warto? i czy trudno sie dostać? wie ktoś jaki był próg punktowy w zeszłym roku? ;)
31.03.2018
25.02.2018
doPrzyrodnik
To prawda. A ostatnio do tej opinii jeszcze dokłada się tzw."medycyna" na URz. Baza kuleje, zajęcia przepadają i nie są odrabiane, na 2-3 miesiące przed letnią sesją przyjmują studentów, którzy przenieśli się ze Słowacji (a wiadomo jak na zagr odbywa się rekrutacja), oddzielili płatnych od zwykłych (żeby ich przepuszczać na egzaminach, bo płacą?) itd. Cierpią na tym tylko ci , którzy naprawdę zasługują na to, żeby studiować. I tak miernoty za kasę rodziców z chorą ambicją przyprawiają tamtym gębę.
przyrodnik
Poziom kształcenia Uniwersytetu Rodzinnego (UR) jest bardzo niski. Wynika to z wieloletnich zaniedbań w sprawach zatrudniania kadr. Zamiast robić prawdziwe konkursy na najlepszych wykładowców ( tak muszą robić państwowe uczelnie w myśl ustawy), zatrudnia się osoby kluczem znajomości z kierownictwem, ewentualnie pokrewieństwa rodzinnego (tatuś-córka, tatuś-synek, mąż-żona; teść, zięć, szwagier, dobry kolega...). Dla nich organizuje się "niby konkursy", dzięki którym zostają "przypadkowo wyłonieni " jako najlepsi. Pokutuje przez to poziom kształcenia Uniwersytetu Rodzinnego oraz opinia ogólna o nim. Rzutuje to negatywnie opinię o absolwentach UR i możliwości zdobycia pracy. To ich "kształcenie własnych kadr" wychodzi wszystkim bokiem. Tu słabe kadry kształcą słabe kadry, które kształcą słabych absolwentów. Dlatego warto uciekać poza Rzeszów ze studiami i mieć "pewniejszy" papier, bardziej szanowany i poszukiwany przez pracodawców.
22.02.2018
17.02.2018
Pink
Czy na Uniwerku na Dietetyce duzo jest praktyk?
K.
Czy ktoś się orientuje jak wyglądą nadrobienie podstawy programowej na bezpieczeństwie wewnętrznym ? Interesuje mnie dokładnie pierwszy rok studiów stacjonarnych :)
18.01.2018
04.11.2017
?lekarski?
Na leku po pierwszym roku oddzielili płatnych studentów od "normalnych" - dlaczego? Czyżby mieli "specjalne traktowanie", bo płacą? A do tego mogli z dwoma NIEZDANYMI egzaminami iść awansem na drugi rok! To parodia medycyny...
lingwistyka stosowana
chętnie posłucham opinii tych studentów, którzy są na kierunku LINGWISTYKA STOSOWANA. Rozważam to za rok, zastanawiam się czy takie studia są dobrym pomysłem? Na ile są trudne i gdzie najczęściej pracują absolwenci?
10.10.2017
30.08.2017
dorka
Tak sobie myślę, że warto by było wprowadzić jakiś szablon do wypełniania opinii, np. żeby były tam bloki informacji na temat, tego: jaki kierunek student opisuje, jaka kadra ma zajęcia, jaki poziom nauczania, jakie przedmioty najtrudniejsze, jaki jest pierwszy rok - czego się spodziewać, jakie zaplecze na uczelni, jakie zajęcia dodatkowe, jak funkcjonuje Erasmus, ogólna ocena zadowolenia. Wówczas te informacje na pewno by były pełniejsze i więcej by wnosiły dla kandydatów na studia.
Pytanie
Czy mam szanse na dostanie się w drugim naborze na kierunek fil. Angielska z wynikami 100% podstawowy ang 72% rozszerzony ?
26.07.2017
23.07.2017
H.
Ile osób zostało przyjętych na pedagogikę?
kjkertjk
czy ktoś miał tak jak ja że z 333 miejsca na liście rezerwowej przenieśli was na 336 na Uniwersytecie Rzeszowskim ?
21.07.2017
14.07.2017
pedagogikaaaa
Witam czy orientuje się ktoś jakie są progi na pedagogike ? Od ilu punktów przyjmują ?
nymphette
prawo na Urz ,jakie progi?
11.07.2017
10.07.2017
Położnictwo
Jak z położnictwem na UR?
doLeknaurz
Popytaj, jak wyglądała rekrutacja na lek w tamtym roku tych, którzy teraz kończą pierwszy rok. Mój brat tam studiuje i znam szczegóły...
30.06.2017
28.06.2017
Odnawialne żródła energii 2017
Hej :D . Czy jest dużo nauki na studiach niestacjonarnych, jak to mniej więcej wygląda? Wybiera się ktoś na odnawialne żródła energi i gospodarke odpadami ?
INŻYNIERIA MATERIALOWA
Mam pytanie co do kierunku Inzyniera materialowa. Czy trudno jest się dostać na ten kierunek? I czy ktoś wie jaki był próg punktowy w 2016 roku?
13.06.2017
24.05.2017
:P
Ile trzeba mieć punktów żeby dostać się na dietetykę? Dużo jest chętnych?
Fizjoterapia 2017
Cześć! Czy ciężko jest się dostać na fizjoterapie dzienną? Ktoś poleca tą uczelnie ?
15.05.2017
14.05.2017
vo0she
Cześć! Słuchajcie, przymierzam się do pedagogiki opiekuńczo wychowawczej i mam takie pytanie - od ilu pkt przyjmowali w tamtym roku? Ciężko się dostać?
ekonomia
hej szukam opinii za i przeciw studiowaniu na Uniwersytecie Rzeszowskim zastanawiam się nad kierunkiem ekonomicznym jaki jest poziom organizacja itd ? czy lepiej iść na Politechnikę Rzeszowską? Z góry dzięki za wszelkie informacje ;)
03.05.2017
17.04.2017
Rosh
Myślicie, że jest sens iść na matematykę na URZ?
lingwistyka
wybiera się ktoś w tym roku na lingwistykę stosowaną?
31.03.2017
19.03.2017
Leknaurz
135? I niżej? Hahahaha pierwsze słyszę, a studiuję tu drugi rok. Progi wyższej niż na kilku innych, starych uczelniach w Polsce. A co do poziomu to nie wiem czy taki niski.. Nie każdy ma gotowe giełdy i pytania jak np w Lublinie czy Wawie. My niestety musimy zaglądać do książek 😂 nie ma to jak wypowiadać się o czym, gdy nie ma się pojęcia..Gdybajcie sobie dalej
innyLek
Jakie zaplecze dydaktyczne ma nowo otwarty kierunek lekarski ? Dlaczego tak często przepadają zajęcia na leku ? Dlaczego nie są odrabiane? Dlaczego przyjmowali od ok. 130 punktów - tylko na prywatnym Fryczu w Krakowie były niższe progi ? To nie medycyna, to żart.
02.02.2017
23.11.2016
wydział sztuki - opinie
rozważam kierunek Grafika i zbieram informacje o Wydziale Sztuki na Uni Rzeszowskim. Czego się mogę spodziewać? jakie "za" i "przeciw" podacie? będę wdzięczna za wszelkie opinie od studentów tego wydziału / kierunku
oktawia
135 pkt na lekarski? No raczej wyłącznie na płatny. Ale i tak ŻENADA
21.11.2016
16.11.2016
Sztuki wizualne
kto studiuje kierunek Sztuki wizualne na Uni Rzeszowskim??? jak wyglądają studia i gdzie jest praca po ich ukończeniu? jak oceniacie ten kierunek?
kk
Jaki poziom na lingwistyce?
04.11.2016
01.11.2016
adsamson
dziwny jesteś, na tym polega WYKSZTAŁCENIE wyższe - mój brat (robi teraz chirurgię szczękową) na śląskim lek-dencie miał łacinę, angielski i francuski (i nie do wyboru, tylko wszystko po kolei)
samson
nie rozumiem czemu mam j.ang na prawie.. nie poszedłem na filologie, więc bez sensu żebym się uczył na kolosy co chwilę.. jeszcze jakby to miało coś wspólnego z językiem prawnym czy prawniczym, tymczasem uczymy się jak jest płód czy uznanie aborcji... ktoś kto organizuję tę naukę ma brzydko mówiąc wyje... na jakiś rozwój.. to jest żałosne...
30.10.2016
25.10.2016
maturanieposzła?
To po co na lekarskim progi? Niech przyjmują, jak leci, bo niektórzy (np. lekarskie latorośle) chorują na prestiż i ambicję i MUSZĄ być "lekarzami" ze średnią 2,6 na studiach. Nie mówiąc już o chorych aspiracjach rodziców, pchających młodych tam, gdzie się nie nadają. Po to, żeby się pochwalić znajomym. A że student niewydolny, bo przeciętniak, to szaaa... potem taki was wyleczy...
xagiii
progi punktowe są niskie ale jeśli rekrutowaliby sami geniusze to nikt z tymi niskimi średnimi by się nie dostał, poza tym czasem komuś matura nie pójdzie z różnych przyczyn a w rzeczywistości będzie dobry w danej dziedzinie
24.10.2016
21.10.2016
=>lek
poziom jak poziom, może ich przesieją i konowałów-niedouków nie będą wypuszczać, ale gdzie tu przyzwoitość - z taką punktacją?
pytanie
Czy Uni_Rzeszowski ma kierunek Dietetyka czy tylko Technologia żywności i żywienie człowieka ? Jesli sa oba - bo nie widze na stronie - a wszystkich wydziałow nie chce mi sie odpalać - to czym one się różnią i który lepiej wybrać?
12.10.2016
09.10.2016
doRoberta
Popieram. Zwłaszcza kiedy czytam, kogo przyjmują na medyczny. 135??????? To jakaś pomyłka. Mam ponad 40pkt więcej i nie uważam wcale, że przyjmowanie z taką niską punktacją jest fair. Po prostu kpina. Nigdzie w kraju nie ma takiego progu, pewnie tylko na Uk-nie.
lek
Niestety, to możliwe i prawdziwe. Skoro pierwszą listę wypuścili ok. 15 września!!!, to potem łapali każdego, kto tylko chciał, bo brakowało im do naboru. Ale będzie poziom...
08.10.2016
07.10.2016
wiki
co możecie powiedzieć o lekarskim na URz? Od jakiego progu przyjmowali na płatne? Bo znam kogoś, kto ma z matury 135 (biol + chem) i jest tu na 1. roku - to możliwe, że z takim wynikiem przyjmują?
Robert
Jeśli uczelnia przyjmuje człowieka, który nie zdał matury w maju ani nie zdawał Historii czy WOSu na prawo stacjonarnie to jest to kpina i brak jakiegokolwiek szacunku dla osób, które podjęły taki trud. Wiadomo, że matura może pójść gorzej czy lepiej, 30 parę zadań nie sprawdzi prawdziwej wiedzy ucznia. Ale jak się słyszy, że student prawa nie zdawał w ogóle Historii, WOSu czy Języka Polskiego to krew zalewa... :/ takie sytuacje powinny być nagłaśniane.
01.10.2016
18.09.2016
Fizjoterapia 2016-2019
Hej. Czy ktoś z was wybiera się może na fizjoterapie stacjonarna ?;)
zwariowana
co myślicie o zdrowiu publicznym na Urz? ciezko jest? duzo nauki?
07.08.2016
27.07.2016
Magda
Hej ;-) Co myślicie o pedagogice na URz.? Jak oceniacie? Jest ok? Zastanawiam sie jeszcze nad UP. Proszę o opinie ;-)
ryba
Czytam sobie wasze wpisy, szkoda że przeważają pytania (to pokazuje że jesteśmy w przewadze my kandydaci), bo mniej jest studentów, co to by chcieli od serca poradzić, podpowiedzieć, wyjaśnić, itd. bardziej liczylam na to, ze dostane jakies porownanie wydzialow, ze wiece bedzie informacji o kierunakch, jak jest itd.
26.07.2016
25.07.2016
iksdee
Zapraszam studentów kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami semestr 2016/2017 do grupy na facebooku. Wystarczy wpisać: "kierunek odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami URZ 2016/2017"
karolina
poszukuję osoby która studiuje biotechnologię w rzeszowie i udzieli mi paru informacji
21.07.2016
15.07.2016
Gwiezdna
Hej na 99% dostane się na prawo do Rzeszowa (wyniki we wtorek) aktualnie dostałam się na KUL a także UJK. Szczerze mam dylemat miedzy dwiema uczelniami może ktoś z doświadczeniem powie mi czy warto wybrać Lublin a może jednak Rzeszów?:):0
Kasia
Chciałabym się dowiedzieć, jak jest na kierunku filologii rosyjskiej? I w ogóle, czy opłaca się i warto iść na UR? Zaznaczam, że jestem z dość daleka i zależy mi bardzo na dobrym wyborze uczelni, więc liczę na wasze opinie.
09.07.2016
05.07.2016
elis
czy ktoś z Was może coś powiedzieć o administracji na UR? czy można się dostać bez historii? jak jest z wyborem języków na tej uczelni?
do nati21
w takich sytuacjach proponowałabym kontakt z sekretariatem/dziekanatem, nawet w wakacje, aby mieć pewność, bo zdarzyło mi się, że studenci źle przekazali info i potem było niezłe zamieszanie
20.06.2016
10.06.2016
anieszkap
https://www.facebook.com/events/252704181753443/ tutaj znajduje się wydarzenie dotyczące rekrutacji na kierunki Rolnictwo, Biologia, Architektura Krajobrazu, Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, Odnawialne Źródła Energii, macie jakieś pytania? Dołączcie! Prowadzą je studenci więc nie ma strachu! :) https://www.facebook.com/wbrurz/
nati21
Mam pytanie orientuje się ktoś czy możliwe jest otrzymanie toku indywidualnego na kierunku pielęgniarstwo już na 1 roku studiów??
29.05.2016
07.05.2016
tysia
Hej jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad kierunkiem wychowanie wczesnoszkolne i przedszkolne. Zastanawiałam się też nad dietetyką ale zdawałam jedynie j.polski i biologie a z tego co czytałam przydałaby się też i chemia. Co sądzicie warto się tu dalej kształcic proszę o pomoc
wywrota
a mi się tutaj podoba i nie widze powodow by zmieniać magisterskie na inne miasto czy inna uczelnie
21.04.2016
30.03.2016
misiaczek
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów prawniczych na tej uczelni? Jaki jest poziom?
Kasia
HEj moze ktos wypowiedziec sie odnosnie technologi zywienia ? Fajne oplaca sie studiowac ten kierunek ?
04.03.2016
01.03.2016
Karol
Uniwersytet działa bardzo sprawnie i ciągle się rozwija. Cieszę się że wybrałem właśnie tą uczelnię, bo wahałem się jeszcze nad kilkoma innymi. Jeżeli ktoś zastanawia się czy wybrac studia na URZ-cie to gorąco polecam :D
xoxo
Studiuję inżynierię bezpieczeństwa na wydziale Matematyczno-Przyrodniczym. Mi przedmioty na tym kierunku odpowiadają. Rozkładu zajęć też na pewno nie ustalają tak, aby studentowi żyło się jak najgorzej, więc nie zgadzam się z poprzednimi negatywnymi opiniami. Nauki jest sporo, bo inżynieria jak inżynieria, ale da się przejść i wykładowcy też nastawieni raczej przyjaźnie, pomogą w problemie.
29.02.2016
21.01.2016
ziomek
Ale jaja, każdy praktyczne kierunek musi iśc na przedmiot ni związany całkowicie ze swoim kierunkiem na iny wydział i uzyskać zaliczenie. przedmioty jak dla plebsu, nie polecam! szczególnie że godziny strasznie niewygodne dla studentów! A wykładowcom się w dupie poprzewracało, traktują studentów jak śmieci (na ochronie środowiska). Obiecują już z 5 rok inżyniera a nic w tym kierunku nie robią. Nie polecam!
Dzonny
Aktualnie kończę 3 rok i jak jeszcze 2 lata temu byłem zadowolony to teraz jest masakra. Wykłady od ćwiczeń nie różnią się niczym, na anatomii, fizjologii 0 jakichkolwiek atrap ludzkich organów tylko same prezentacje ściągnięte żywcem przez wykładowców z internetu ( pomijam oburzenie o ich prawa autorskie). Wykładowcy w dodatku często "dojazdowi' dzięki czemu mamy zajęcia np. od 8 do 16 ciągiem albo zamiast 3h ćwiczeń prowadzący puszcza wcześniej zasłaniając się konferencją, jak później się okazywało odbywała się ona przy kubełku w KFC w galerii obok. Po prostu 3/4 dr. n. med ma gdzieś studentów, przez co większość zajęć nic nie warta. Uczelnia chlubi się tym że jest innowacyjna itp. tylko chyba nie na tym ta innowacyjność czy nowoczesność polega, że na uczelni NIE MA ANI JEDNEJ PRACOWNI, ANI JEDNEGO PROGRAMU gdzie można byłoby ćwiczyć układnie diet na profesjonalnych programach(w większości technikum nawet są ). Zamiast tego uczelnia oferuje rozrywkę w postaci rysowania tabelek i marnowania na to czasu. Pomijam miliony godzin spędzonych na bezsensownych praktykach które bardzo rzadko kiedy coś wnoszą do naszego życia. Ogólnie po tych 2,5 roku nauki , czuje że uczelnia zabrała mi zapał jaki miałem na początku studiów i chęć pogłębiania wiedzy. (lekki paradoks co nie?). W każdym razie jeśli ktoś chciałby juz iść to lepiej zaocznie bo przynajmniej w między czasie można zdobyć jakieś doświadczenie pracując gdziekolwiek. Jedyny plus to ludzie jacy się trafi na roku i i koleżanka dzięki której poznałem moją dziewczynę. Jeśli ktoś chciałby więcej info służe pomocą :)
10.01.2016
08.01.2016
wojtek
Jedynym celem tej szkółki jest wyciąganie pieniędzy, nigdy nauka ! Szczególnie uważajcie na filologii angielskiej !!!
ilona
ja robiła inny kierunek podyplomówek i jestem bardzo zadowolona, w telegraficznym skrócie URz to praktyczne podejście i odpowiednia kadra, polecam
16.11.2015
13.10.2015
podyplomówki na URz
czy ktos robił studia podyplomowe z zakresu Logopedii na Uniwersytecie w Rzeszowie i mógłby się podzielić wrażaniami? czy jesteś zadowoleni i czy polecacie mi tę uczelnię?
resocjalizacja
idzie ktoś na resocjalizacje ?;)
29.09.2015
17.09.2015
Anula
Cześć posiada ktoś materiały egzaminu wstępnego z pielęgniarstwa na Uniwersytet Rzeszowski
klaudia
Witam! Chciałabym dowiedzieć się czegoś o administracji i kulturoznawstwie na URz. Jest ciezko? Jest warto? Z jakiego zakresu powinnam byc najlepiej przygotowana? (typu: historia, kultura, itp...). A jezeli chodzi o technologie zywnosci? Co konkretnie uczą na tym kierunku? Bardzo prosze o jakąkolwiek pomoc....
04.07.2015
26.06.2015
Lola
hejj ;) chciałabym się was zapytać czy ciężko się dostać na pedagogikę resocjalizacyjną II stopnia? lub na kierunek edukacja i rehabilitacja dziecka z niepełnosprawnością intelektualną?
iron
Witam,chciałem się dowiedzieć czy są i jak ewentualnie wyglądają egzaminy wstępne na dietetykę? Pozdrawiam
15.06.2015
24.03.2015
groch
biotechnologia - jak twój klimat, to spoko, dasz radę, ale nie jest to łatwy kierunek i ludzie na biotechu kują, tacy młodzi starzy, naukowcy
biotechnologia
czego się spodziewać po studiach na kierunku Biotechnologia??? warto to studiować? jak z pracą jest po studiach?
01.03.2015
27.01.2015
mucha
mieszkam niedaleko Rzeszowa i kilku moich znajomych wybiera lokalną szkołę wyższą. ale czytając wasze opinie wątpię czy jest wybierać właśnie tą uczelnię....
byłastudentka
Nie polecam... straszny bałagan mają, nie wspominając o infrastrukturze (tylko nowy budynek a0 jest na poziomie) Panie z dziekanatów mają PMS przez 365 dni w roku. Ogólnie syf... Zrezygnowałam - to była najlepsza decyzja w życiu.
20.01.2015
21.10.2014
dekadent
Skandalem jest to, że studenci historii, mimo ogromu materiału, który muszą opanować, mimo paranoi zdawania aż 7 egzaminów na III roku (kiedy pisze się i broni pracę licencjacką, co wymaga masy czasu i wysiłku), mimo uzyskania po tej całej całej katordze średniej 4,6 czy 4,75, NIE OTRZYMUJĄ STYPENDIUM NAUKOWEGO! To jest rozbój w biały dzień. Instytut historii ANI TROCHĘ NIE DBA O SWOICH STUDENTÓW, za niedługo mało kto w ogóle będzie chciał się tam rekrutować, bo te całe studia to naprawdę robienie sobie z ambitnej, pracującej młodzieży ŻARTÓW.
bogna
dla tych, co chcą studiowac w Rzeszowie, a z góry odrzucają modne kierunki potechniczne - to jest chyba najlepszy wybór Uniwerek Rzeszowski, trudno o jedną słuszną ocenę, bo każdy student swojego kierunku napisze coś innego i będzie miał swoej racje, ale patrząc całościowo na dyplom, na renomę uczelni, to stwierdzam że kończac URz nie ma się czego wstydzić, nawet jesli nie mamy żadnej gwarancji że praca będzie na nas czekac
03.09.2014
13.11.2013
Nela
Mam pytanie czy cieżko jest sie dostac na studia magisterskie kierunek pielęgniarstwo na Uniwersytecie Rzeszowskim?
magda1706
Czesc! Jak wyglada poloznictwo na URze? Praktyki, poziom nauczania? Warto? Staawiaja na teorie czy praktyke?
09.10.2013
05.10.2013
Konraad
Witam. Chciałbym zadać Państwu pytanie, lecz najpierw musze zacząć od opisania sytuacji. Otóż studiuję adminitrace bezpieczeństwa wewnętrznego na PWSZ w tarnowie lecz czuje niedosyt i chciałbym studiować prawo w Uwniwersytecie Rzeszowskim.. Moje wyniki z egzaminu maturalnego nie wystarczaja na "dostanie" się na wasz uniwersytet.. Moim pytaniem jest : Czy po skończeniu pierwszego roku abw na PWSZ moge przenieśc sie na wasza uczelnie na prawo bez powtórnego zdawania egzaminu maturalnego i jak by to wyglądalo.. Z góry dziekujeza odpowiedź i pozdrawiam:)
rat
Czy ktoś może coś powiedzieć o ratownictwie medycznym na UR? Dobry wybór?
01.10.2013
17.09.2013
nesia
Hej :D od października zaczynam 1 rok studiów na pedagogice opiekuńczo -wychowawczej. Mam szanse odbyć staż w przedszkolu przez 3 miesiące. Czy możliwe jest by mi przyznano na 1 semestr tok indywidualny. Albo na tylko 3 miesiące ?
Kaka
hej są założone jakieś grupy np. na fb poszczególnych specjalizacji ? Mozę jakaś integracja :)
22.08.2013
22.07.2013
kasiiaa
hej mam pytanie , chciałam się dostac na UR na fizjoteriapie , niestety nie dostałam się ;/ i ide na inną uczelnie. chciałabym wiedziec czy mimo że odrazu mnie odrzucili nawet nie byłam na liście rezerwowej mogłabym się przeniesc po kilku miesiącach na UR? wie ktoś !? prosze o odpowiedz
wiki
Wydaje mi się , że powinni Cię przyjąć :)
18.07.2013
18.07.2013
agnieszka23
hej, jestem piąta na liście rezerwowej na edukację wczesnoszkolną z wychowaniem przedszkolnym , studia stacjonarne drugiego stopnia. Jak myślicie czy mam szanse się dostać podczas 2 ogłoszenia listy 22 lipca lub trzeciego 26 lipca ? prosze o odpowiedz
kk
chcialam na dzienne ale nie dostałam się ;( a Ty ile pkt miałaś ?
15.07.2013
15.07.2013
er
a zaoczne czy dzienne?
er
już po krzyku . Jestem przyjęta :) a Ty?
15.07.2013
14.07.2013
kk
Myślisz że Cię przyjmą ? ja się strasznie boję i właśnie czekam...:|
er
ja sie wybieram na pedagogikę resocjalizacyjną ;)
14.07.2013
13.07.2013
Pati
A wybiera się ktoś na zaoczne na inżynierie bezpieczeństwa ? ;)
kkk
Witam wybiera się może ktoś w tym roku na pedagogikę resocjalizacyjną ?
11.07.2013
10.07.2013
ania93
Beznadziejna uczelnia.Nie dostałam się na medycynę i poszłam tam na studia chcąc poprawić maturę i startować na medycynę.Po tygodniu zrezygnowałam i nie żałuję,bo w tym roku udało dostać:)
Studentka.
Czy ktoś wie jak wygląda egzamin na pedagogike wczesnoszkolną ze śpiewania, malowania i mówienia ?
25.06.2013
14.06.2013
studentka?
majkel, to prawda, że jest bardzo słaba organizacja na tej uczelni?
max
Przeczytajcie sobie komentarz uzytkownika Jurex! cał prawda o tej uczelni!!
04.06.2013
04.06.2013
majkel
studentka, lepiej poszukać innej uczelni. Ja tu kończe licencjat i mam porównanie chociażby z Polibudą czy WSIiZ - od UR trzymaj się z daleka. Jak chcesz wkuwać teorie na pamięć i mieć 0 praktyki to uczelnia jest dla Ciebie.
majkel
Bardzo bardzo NIE polecam. Burdel jakich mało. Po prostu odechciewa się studiować. No chyba, że ktoś lubi marnować czas i tracić nerwy.
04.06.2013
31.05.2013
studentka?
Witam. Jestem zainteresowana studiami na UR na kierunku położnictwo. Czy ciężko tam się dostać? Zdawałam tylko podstawę z biologii :/
Ktoś
Mam styczność z absolwentami wydziału prawa. Osobom ambitnym nie polecam studiów na tym wydziale. Absolwenci wydziału często nie posiadają podstawowej wiedzy teoretycznej, a nawet jeśli cokolwiek wiedza, to nie potrafią tego kompletnie poskładać w jakąś całość. Kończyłem studia prawnicze w latach 90-tych (w innym mieście) i mogę powiedzieć, że między mną a znanymi mi absolwentami jest przepaść.
24.05.2013
19.05.2013
Monika.
Witam , mam pytanie co do kierunku studiów - historia i pedagogika wczesnoszkolna . Jest ciężko ? Fajni wykładowcy ? itd . Prosiłabym o jakieś informacje .
Michał www.written4you.pl
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
29.04.2013
25.04.2013
Magisterka z fizjoterapii ?
Hej. Mam pytanie, może ktoś z Was się orientuje czy ciężko dostać się na studia uzupełniające magisterskie ? Skończyłam licencjat i chciałabym gdzieś kontynuować.Nie znalazłam na stronie ile osób jest na jedno miejsce.Nie znam nikogo kto tam studiuje.. mam dobry na dyplomie.Czy jak złożę na dzienne i zaoczne to mam szansę się dostać ? czy lepiej składać jeszcze na kilka innych uczelni ? Pozdrawiam.
LOL
Uniwersytet bardzo w porządku, wszystko jest jak trzeba, wszystko na miejscu, człowiek ma poczucie, że nie studiuje bez sensu :) do tego miasto - Rzeszów! Najlepsze, najpiękniejsze, najwspanialsze jakie znam :DD
21.04.2013
21.04.2013
nie polecam
nie polecam tej uczelni, poziom niski, wykładowcy mają bardziej sprawe w dupie niz studenci.marnowanie czasu.
Kama
Czy studiuje ktoś fizjoterapię na tym Uniwersytecie? jak oceniacie?
20.04.2013
20.04.2013
MM
Witam, jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad wyborem tego uniwersytetu na kierunku filologia angielska. Jednak nie mam żadnej opinii o tej uczelni i chciałabym zapytać czy nauczyciele są wymagający ? Też byłabym wdzięczna, jeśli ktoś z filologii wypowie się na temat jego odczuć co do tego kierunku :).
siwka1992
Byłam na tej uczelni zaledwie pół roku , ponieważ pani doktor Kisała nie chciała mnie przepuścić , a dlaczego , bo uwzięła się na mnie. Żeby dać radę skończyć tam studia to chyba trzeba m podsmarować kasą bo inaczej się nie da.
19.03.2013
07.02.2013
ja jestem zadowolona
ktos pisal, ze prawo jest slabe .... z tego co wiem z rozmow ze znajomymi, ci studenci prawa, ktorzy zaliczaja, przechodza z roku na rok nie narzekaja, choc musza sie duzo uczyc, sfrustrowani sa raczej tacy, ktorym nie udaje sie zaliczyc sesji, albo sami widza, ze nie daja rady i rezygnuja, ja studiuje socjologie i naleze do grypy zadowolonych studentek I roku, podoba mi sie klimat i atmosfera studiowania, to ze nauczyciele akademiccy traktuja nas z szacunkiem, jak osoby dorosle, odpowiedzialne, rownych partnerow do dyskusji, wlasiciwie nie znajduje takich rzeczy, ktore moglabym skrytykowac, bo to, co zastalam na Uniwersytecie Rzeszowskim spelnilo moje oczekiwania o studiach, rowniez spodrod moich znajomych nie slyszalam opinii negatywnych, poza okazjonalnym narzekanie na koniecznosc nauczenia sie przed zaliczeniami, nikt nie zglasza zastrzezen, nigdy nie jest tak, ze lubi sie wszystkie przedmioty i wszystkich wykladowcow, ale trzeba im oddac, ze sie staraja, egzekwuja wiedze, wskazuja zrodla, tytuly, zawsze mozna sie umowic na dyzur, jelsi piszesz prace i potrzebujesz sie poradzic, w bibliotece jest wszystko, co musisz przeczytac, no i ludzie sa fajni,
o co chodzi w jurexem?
rozumiem, ze jurex to troll? sieje ferment na forach, tak?
29.01.2013
28.01.2013
Magdalena
Mam pytanie. Chcę studiować tu na Pedagogice, tylko nie wiem jakie są wymogi na ten kierunek i do tej uczelinii. Pomożecie?
alex
Mam pytanie, czy ktoś jest absolwentem lub studiuje ratownictwo medyczne?? Wybieram się na ten kierunek i chciałabym rozważyć Wasze opinie
02.12.2012
27.11.2012
xxxxxxL
Co tu dużo pisać - Uniwersytet Rzeszowski to jedna ze slabszych uczelni w Polsce. Pracodawcy na widok dyplomu sygnowanego godłem tej uczelni reagują przeważnie śmiechem, wydział prawa to już w ogóle porażka. Jeżeli ktoś nie chce marnować kilku lat na \"studia\" na tej \"uczelni\" niech lepiej pomyśli o wyborze innego ośrodka akademickiego - Krakowa albo Lublina
Monika
Uniwersytet Rzeszowski wydaje się być bardzo okej. Podoba mi się ich strona, wybór kierunków. Poza tym moja znajoma tam studiuje i zachęca mnie do wyboru tej szkoły. Mnie osobiście przekonał komentarz na temat akademików ;d cieszę się, że podoba wam się mieszkanie (i imprezowanie) tam ;p
25.11.2012
03.11.2012
nicks
Wydział Prawa i Administracji to nie jest dobry pomysł jeżeli chodzi o studiowanie dla osoby ambitnej.Polecałbym jednak Lublin lub Kraków.Miasto ładne ale jednak uczelnia to nie jest zbyt wysoki poziom
ds
Jakby ktoś tutaj wszedł i się interesował akademikami, to mogę jak najbardziej polecić. W jednym z nich mieszkałam i mambaaardzo miłe wspomnienia, a do innych chodziło się często na imprezy, więc klimat jest. Każdy student musi pomieszkać chociaż rok w akademiku, inaczej nie pozna w pełni co to znaczy życie studenckie, i to nie mówię tutaj tylko o imprezach, ale też o tym ile wspaniałych ludzi można poznać.
22.08.2012
17.07.2012
do emili
nie wiem ile ludzi zrezygnowało i ile wskoczyło, ale drugi nabór normalnie był. Wiadomo, że języki są ogólnie oblegane od kilku lat, bo bez znajomości obcych jest się nikim na rynku pracy.
emila
mam szybkie pytanie. czy na wydziale filologicznym w poprzednich latach był normalnie drugi czy trzeci nabór/? ile ludzi wtedy odpadło i ile wskoczyło na ich miejsce?
16.07.2012
06.07.2012
jany
Chciałbym tutaj przyjść na agronomię na doktorat, czy ktoś mógłby mi coś opowiedzieć na ten temat? Nie studiowałem w Rzeszowie w ogóle, więc nie wiem jak to wszystko wygląda...
drobny mak
Boom na europeistykę był i widzę, że jest wciąż, a pracy coraz mniej. Kończą się dofinansowania, teraz my będziemy bulić do składki, także generalnie nie polecam. Zanim skończysz studia, ogarniesz robotę.. A jeszcze jak tak patrzę na Grecję itd, to ta UE się rozpierniczy w drobny mak
29.05.2012
14.05.2012
eurozapytywacz
Jakie jest wasza opinia o europeistyce ? Wydawało mi się, że to fajny i przyszłościowy kierunek, ale teraz mam duże wątpliwości, dlatego chciałbym zrobić małą burzę mózgów, może wyjdzie z tego coś ciekawego. Co myślicie? Czy idea euro upadnie i nie opłaca się tego studiować, a może wręcz przeciwnie, z łatwością znajdę pracę w różnych agendach pozarządowych czy organach unijnych?
zol_az
Studiuję na Wydziale Biologiczno-Rolniczym kierunek technologia żywności i żywienie człowieka. Jestem na I roku, więc narazie nie mam przedmiotów konkretnych co do mojego kierunku, jednak od drugiego roku one już będą. Ciężko jest ocenić, jeśli się nie ma porównania. Nie wiemy jak wyglądają te studia, np. w Krakowie czy Katowicach. Jeśli chodzi o perspektywy znalezienia pracy, myślę, że chodzi tu o region, mamy największe bezrobocie w Polsce. Co do Uniwersytetu. Kadra - mam do czynienia narazie głównie z doktorami. Zaplecze socjalne - w tym roku stypendia są bardzo zredukowane, do kwot rzędu 200-300zł ;/. Erasmus - szkoda, że w na moim kierunku mam wybór tylko jednego kraju. Jeśli chodzi o studentów. Brat studiował na AGH, mówił, że też byli też tacy, którzy chcieli sobie "postudiować". Oczywiście są też u mnie tacy, ale myślę, że za rok, dwa trochę się zmieni myślenie. PS. Prof. Tuszyński prowadzi wykłady i ćwiczenia z mikrobiologii i podstaw przemysłu fermentacyjnego na moim kierunku.
30.03.2012
16.03.2012
kulturoznawstwo bez zarzutu
studiuje na pierwszym co prawda roku dopiero, na kierunku kulturoznawstwo, ale nie widze w Uniwersytecie Rzeszowskim niczego, co mozna by skrytykowac, wiem, ze kazdy odczuwa subiektywnie, ja moge o swoich studiach pisac tylko pozytywnie, jestem zadowolona z wyboru, podoba mi sie sposob prowadzenia zajec, nie spotkalam do tej pory zadnych gburliwych wykladowcow, organizacja tez jest ok, wiec naprawde nie widze powodow do narzekan. Ja dalam URZ oceny z przedzialu 6,5 do 7,8. Srednia mi wyszla 7,2 i uwazam ze tak jest sprawiedliwie.
jurex sieje ferment i broni interesów uczelni krakowskich
posłuchajcie, można o każdej dużej uczelni, takiej jak uniwersytet, napisac bardzo bardzo wiele różnych, często skrajnych opinii, z prostej przyczyny, jest wiele wydziałów, jest wiele kierunków studiów, i zawsze znajdzie się wykladowca, ktory zalezie za skore, i sami studenci są różni, lepsi i gorsi, mniej i bardziej ambitni, ale to, co robi jurex jest zamierzona propagandą !!!!! cel jest taki, aby zniechęcic potencjalnych kandydatów z Polski poludniowo-wschodniej, aby ominęli łukiem Uniwersytet Rzeszowski i przyjechali na studia do ... do Krakowa. Ale prawda jest taka, ze URz ma nie tylko kierunek prawo, na którym jurex studiuje, ale cala game innych propozycji edukacyjnych. Ja jestem na socjologii i zapewniam Was, ze w mojej grupie nikt nie narzeka. Owszem znajda sie jacys malkontenci, ale im sie rano wstac nie chce na wykady i tyle. To nie ma nic wspolnego z zajeciami, kadra, organizacja zajec czy wartoscia dyplomu. Dzis sa takie czasy, ze wielu absolwentow prawa nie dostaje sie na aplikacje i pracuja nie w swojej branzy, ale w innych. To cecha naszych czasow. Chce tylko powiedziec, ze to, co kolega napisal jest jego subiektywna ocena, ale nie wyrocznia. Ja wystawiam Uniwersytetowi w Rzeszowie ocene pozytywna.
13.03.2012
29.01.2012
Hej
Czy ma ktoś zajęcia z prof Tuszyńskim?? On dojeżdza od nas z Krakowa i jesteśmy ciekawi co tam robi. pozdro z UR Kraków
Morfik
oj kolega ale sie tutaj nam rozpisał. Fajnie fajnie. Ja napiszę, że jest luzik i lajcik. Nie musicie się obawiać horrorów z wykładowcami w rolach głownych:) Nie śnią mi sie po nocach egzaminy, takze daje rade
23.01.2012
16.01.2012
jurex
studiuję dziennie na wydziale prawa i administracji UR i wybór tej uczelni jest chyba najgorszym wyborem jakiego dokonałem w życiu. Kadra naukowa jest na tragicznym poziomie, profesorów można policzyć na palcach, dowodem tego jest fakt, ze wydział nie posiada ŻADNYCH uprawnień do nadawania stopni naukowych. Większość z i tak nielicznego grona profesorów i doktorów habilitowanych tylko figuruje w papierach i przyjezdza raz w miesiącu z Lublina z UMCSu albo z Krakowa. Sesja? Sesja wygląda w ten sposób, ze zdają wszyscy. Poprostu w zwiazku z małą ilością chętnych do podjęcia studiów wydział nie może sobie pozwolić na robienie \"odsiewu\" bo raz, że za każdym studentem idą pieniądze, a dwa, że mniejsza liczba studentów to mniej godzin dla pracowników. Poziom intelektualny studentów też jest nisko, a to ze względu na fakt, że na studia przyjmowani są wszyscy. Każdy kto ma zdaną maturę na 30% może zostać studentem wydziału prawa i administracji UR. Tyle zostało z niegdyś elitarnego kierunku studiów na tej uczelni. Sam UR nie ma wymaganej ilości uprawnień do nadawania stopnia naukowego doktora i grozi mu przekształcenie w \"Uniwersytet Himanistyczny\". Żałuję wyboru tej uczelni i odradzam innym tam się ładować, bo klimatu studiowania na tej uczelni nie uświadczycie, a po ukończeniu studiów wartość dyplomu tej uczelni jest wręcz ujemna. Jeżeli nie chcecie być obiektem żartów studentów UJ, UMCS, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Uniwersytetu Warszawskiego, Łódzkiego, Wrocławskiego, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu....nie wybierajcie się na studia na Uniwersytet Reszowski
jurex - wyjaśnij proszę co masz na myśli
jurex, czy aby nie za bardzo przesadzasz? jakos trudno mi uwierzyć w tak zlą opinie o Uniwersytecie Rzeszowskim. No w końcu jest to uczelnia akademicka. Moze napisz, jaki kierunek studiujesz? dziennie czy zaocznie? i na czym polegaja Twoje zarzuty? w czym uniwerek nie spelnil Twoich oczekiwan. To, ze przyjmuja studentow, jak leci, nie ma dla mnie znaczenia. Slabi odejda sami, albo nie zalicza sesji. Mnie interesuje, jak realizowany jest program studiów? jacy sa wykladowcy? jakie sa warunki socjalne? o tym wcale nie piszesz, a to sa rzeczy podstawowe i najwazniejsze.
30.12.2011
28.12.2011
jurex
ta \"uczelnia\" to dno. Kadra to jakaś porażka - sami magistrzy i wieczni doktorzy. Na studia na URz przyjmują wszystkich jak leci, kto w ogóle zdał maturę, nauki na studiach na tej uczelni nie ma żadnej
jowisia
interesuje mnie edukacja techniczno-informatyczna, czy oprócz Uniwersytetu Rzeszowskiego realizuje ją jakas prywatna uczelnia w Rzeszowie? jakie trzeba miec swiadectwo, zeby sie dostac na ten kierunek na uniwerku?
02.06.2011
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu