• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (242)
ola
łatwo sie dostać na pielęgniarstwo?
20.04.2021
15.03.2021
Zuza
Znalazłam informację, że na pedagogikę specjalną było 3 chętnych na jedno miejsce. Czy ktoś się orientuje, jaki był próg punktowy?
Ola
Gdzie dostępne są progi punktowe z poprzednich lat?
11.02.2021
18.01.2021
Julia
Hejj! Czy warto iść na kierunek Bezpieczeństwo wewnętrzne ?
Kamila
Ta uczelnia jest kpiną. Organizacja leży, student musi radzić sobie sam. Ktoś kto pisze coś pozytywnego to jest chyba pracownikiem URz
13.11.2020
02.11.2020
hejka
Jak trzeba zdać maturkę aby dosać się na archeologie lub historię??
J.
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć sie na temat filologii germanskiej na URZ? Jaki jest poziom i czy warto isc?
05.09.2020
04.09.2020
Absolwentka
3 lata ciągłych problemów, nawet przy odbieraniu dyplomu, a nie wspomnę nawet o tym że technologicznie są w średniowieczu,
pytanie...
Witam, dostałem się na pojazdy samochodowe i mechanikę i budowę maszyn . Są to kierunki dość zbliżone do siebie. Słyszałem , że na Politechnice , jak na większości uczelni technicznych jest ogromny hardkor i przesiew studentów , szczególnie z fizyki , matematyki itp. Dostałem się jeszcze do Tarnowa na elektronikę ( wykładowcy tam są z AGH ) , NIESTETY obawiam się wykładowców z AGH, mój kolega zrezygnował z kierunku Elektronika (studiował na AGH) , bo byli bardzo ciężcy do przejścia i przeniósł się na Politechnikę Krakowska na wydział mechaniczny na automatykę i robotykę i nie narzeka. Myślę jeszcze nad mechatroniką u mnie na uczelni w Sączu, ale słyszałem , że kierunek jest hardkorowy (super trudny, super ciężki do skończenia), a też perspektywy pracy są różne, tak samo jak po automatyce i robotyce. proszę o kontakt na nr 505 894 829, e-mail szewczykkmarcin@o2.pl lub na facebooku Szewczyk Marcin , jeśli ktoś coś wie i potrafiłby mi doradzić.
26.08.2020
25.08.2020
Paula
Jest możliwość dostania sie na poloznictwo nie majac zdanej matury z biologii? Jak wyglada relrutacja?
Monika
Hej, zaczynam studia ale kompletnie nie wiem jak działa uczelnia, zwłaszcza w dobie koronawirusa. Czy jest jakiś system gdzie znajdą się informacje o studentów, czy też gdzie będą nas informować o różnych kwestach?
23.08.2020
19.08.2020
Kandydat
Czy orientuje się ktoś może czy na UR jest możliwość realizacji kursu pedagogicznego w czasie trwania studiów biologicznych?
Nikt
Hej, wiecie jakie są progi na pedagogikę wczesnoszkolna? Czy podstawa z ang na 80 i polski podst na 80 wystarczy?
18.08.2020
17.08.2020
Słodka Julcia
Ile trzeba miec punktów zeby dostać się na biotechnologie i dietetykę?
Maturzystka
Lingwistyka stosowana - ile trzeba %, żeby się dostać? Jak jest?
15.08.2020
14.08.2020
Karolina
Czy trudno dostać się na pedagogikę wczesnoszkolną? Czy 30 procent wystarczy?
Maturzystka
Ile trzeba mieć punktów aby dostać się na położnictwo?
12.08.2020
29.07.2020
Maturek
Z tym wszystkim się zapoznałem, miałem na myśli bardziej progi rekrutacyjne z poprzednich lat bo nigdzie nie mogę znaleść jak to wyglądało w poprzednich latach, wiem że ustalane są one na podstawie skali matur w kraju ale dałoby mi to bardziej jakiś pogląd, ale chyba nie zostały tak owe udostępnione.
Rekrutacja UR
odpowiedź dla Maturek z dnia 21.07.2020
Przedmiotem obowiązkowym branym pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym na kierunek informatyka jest matematyka z wagą 1%=1 pkt (poziom podstawowy) oraz 1%=1,5 pkt (poziom rozszerzony). Informatyka jest przedmiotem dodatkowym branym pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, z tym, że waga wygląda tutaj w następujący sposób: 1%=1,2 pkt (poziom podstawowy) oraz 1%=1,8 pkt (poziom rozszerzony). Kryterium dodatkowym w przypadku, gdy liczba kandydatów z tą samą liczbą punktów przewyższa limit wolnych miejsc na kierunek jest język obcy wskazany przez kandydata z wagą 1%=0,01 pkt (poziom podstawowy) oraz 1%=0,02 pkt (poziom rozszerzony). Zachęcamy do zapoznania się ze stroną Internetową UR, gdzie znajduje się pełna oferta kształcenia oraz zasady rekrutacji na poszczególne kierunki: https://www.ur.edu.pl/kandydat/rekrutacja- Z poważaniem, DZIAŁ REKRUTACJI I KARIER STUDENCKICH UNIWERSYTET RZESZOWSKI ul. Pigonia 8 /pok. 45/ 35-959 Rzeszów tel. +48 17 872 11 82
29.07.2020
21.07.2020
Maturek
idzie się dostać na informatykę tylko z matematyką podstawową bez matury z informatyki? proszę o odpowiedź
Adam
Informatyka - warto na URZ? :) Mógłby ktos sie wypowiedziec?Pozdrawiam.
13.07.2020
12.07.2020
Justys1990
Polecacie lingwistykę stosowaną?
Kasia
Ktoś może coś powiedzieć o filologi rosyjskiej na U Rzeszowksim?
10.07.2020
01.07.2020
Tomek
Pytanie do studiujących zaocznie. Jaki kierunek polecacie?
Pati
Hej, chciałam zapytać czy bez matury z wosu mam szansę dostać się na pracę socjalną na URZ?
23.06.2020
15.06.2020
matura2020 pielęgniarstwo
czy jest się trudno dostać na pielęgniarstwo? wątpię w mój dobry wynik z biologii...:(
Matura2020
Jak ciężko jest się dostać na położnictwo? Jakie progi są z biologi i innych przedmiotów?
15.06.2020
12.06.2020
Kandydat na kandydata na Filologię Angielska
Chciałbym się spytać jakie były progi punktowe w latach ubiegłych na filologię angielska na URZ? Pytam bo zrobiłem trochę głupich błędów i na 100% już liczyć nie mogę 🤪
karl
80% z rozszerzonego angla i 100 z podstawy z maty wystarczy na FiR?
11.06.2020
10.06.2020
Paulina
Czy trudno się dostać na fizjo? Jakie progi punktowe we wcześniejszych latach?
Sara
Hej, trudno dostać się na anglistykę U Rzeszowskiego?
09.06.2020
09.06.2020
Magda
czy cięzko sie dostac na bezpieczenstwo wewnętrzne? czy 30 % z matury starczy?
dietetyka
Trudno dostać się na dietetykę?
28.05.2020
27.05.2020
Gość
Ciężko jest się dostać na informatykę lub prawo na URZ? czy z przedmiotami matematyka, polski i angielski w zakresie podstawowym zdanymi sensownie na jakieś 80% każdy prócz polskiego jest szansa się dostać na jeden z tych kierunków? Jak to wyglądało w poprzednich latach?
trusia
Ciężko dostać się na ekonomię ?
27.05.2020
26.05.2020
pp
Jakie progi na dietetykę i pedagogikę?
Mat
@psychologia??? No niestety, Uniwersytet Rzeszowski to specyficzna uczelnia. Władzom uczelni chyba zbytnio nie zależy na rozwoju.
20.05.2020
18.05.2020
psychologia???
To chyba niemożliwe .... czy na Uniwerku Rzeszowskim nie ma Psychologii??? Myślałam, że to błąd w artykule o studiach psychologicznych, że przecież duży publiczny u niwerek musi mieć ten kierunek .... ale nie znalazłam na ich stronie. Czyli w Rzeszowie pozostaje mi tylko jedna prywatna szkoła?
pati
Dla pytających o progi na prawo: na tej kuźni elit przyjmują wszystkich, jak nie w lipcu, to we wrześniu. Nawet jeśli ktoś nie zdawał ani historii, ani WOS-u.
01.05.2020
29.03.2020
natka
Trudno dostać się na pedagogikę?
Maja
Rozważam studia artystyczne. Co polecacie na tej uczelni?
25.03.2020
26.02.2020
Bata
Muzeologia brzmi bardzo ciekawie, ale czy jest szansa na równie ciekawą pracę? Ktoś kończył ten kierunek?
Antonina
Jakie opinie o drugim stopniu pedagogiki wczesnoszkolnej? Stacjonarnie i zaocznie :)
29.01.2020
28.12.2019
Maja
Jakie były progi punktowe na położnictwie? Trudno się dostać?
ppp123
Co powiecie o grafice?
27.11.2019
30.10.2019
Monika
Czy ktoś studiuje systemy diagnostyczne w medycynie? Niewiele można przeczytać na stronie uczelni. Co to za kierunek?
student
Dlaczego na tej uczelni stanowiska dla studentów są nieergonomiczne? Mam na myśli przede wszystkim budynek na Ofiar Getta, w którym w salach wykładowych są krzesła zbyt niskie krzesła (zwłaszcza dla mężczyzn), na których nie da się oprzeć bez garbienia, a także rozkładane stoliki na wysokości kolan, w dodatku niestabilne. Trudno na tych siedzeniach siedzieć, a co dopiero notować.
06.10.2019
23.09.2019
G
Witam , czy zajęcia w piątki - dla studentów niestacjonarnych są obowiązkowe ? tzn. czy obowiązkowa jest obecność na nich ? Z góry dziękuję za odpowiedź!
CKR UR
odpowiedź dla izzz z dnia 17.09.2019
Oczywiście! Status "zakwalifikowany" oznacza pozytywny wynik I etapu rekrutacji. Teraz należy śledzić prywatne konto rekrutacyjne, niebawem powinna pojawić się wiadomość kiedy i gdzie należy złożyć komplet dokumentów. Pozdrawiamy!
18.09.2019
17.09.2019
izzz
Witam! Jeśli mam status zakwalifikowany mam szansę się dostać na dany kierunek?
Asia
Do kiedy trwa rekrutacja na zaoczne?
04.09.2019
09.08.2019
iwona
Czy są drugie nabory na uczelnię? Na jakie kierunki?
Martyna
hej ;) orientuje sie ktos czy na dietetyke niestacjonarną 2 stopnia jest duży nabór i czy jest szansa dostać się w drugiej turze?
28.07.2019
23.07.2019
Gość
Na pewno filologia germańska, rosyjska, prawo i takie studia "cieszące się" mniejszą popularnością.
Ala
Chodzi mi o coś 1 stopnia stacjonarne
23.07.2019
23.07.2019
Gość
Tak. Porównują wyniki, ponieważ składasz maturę w dokumentach.
Gość
Ala - Zależy o jaki Wydział Ci chodzi i czy o licencjat czy magisterkę.
23.07.2019
23.07.2019
Gość
Cześć! Czy jeśli wyniki ze świadectwa maturalnego nie zgadzają się z tymi, wprowadzonymi prze zemnie w systemie na moją korzyść, to jeśli się dostanę to ktoś to jeszcze sprawdza?
Ala
Wiecie może jakie kierunki były w tamtym roku dostępne w drugiej turze rekrutacji?
21.07.2019
15.07.2019
Gość
Zdawałam tylko rozszerzony polski i angielski, nie pamiętam dokładnie ale angielski raczej 80-90% te dwa przedmioty.
Patrycja
Do: Gość A można wiedzieć jakie miałaś wyniki z pozostałych przedmiotów branych pod uwagę w rekrutacji na prawo? :)
13.07.2019
13.07.2019
Gość
Nie jest się trudno dostać na prawo, gorzej się tam utrzymać. Ja nie zdawałam nawet historii na maturze się dostałam.
Nadia
Biotechnologia co powiecie o tym kierunku ? warto iść chcąc póżniej pracować w labolatorium?ciężki kierunek ?
03.07.2019
19.06.2019
mati
Czy specjalności na informatyce są od pierwszego roku?
natalia
*na kierunku administracja
16.06.2019
16.06.2019
natalia
Cześć! Moje pytanie jest kierowane do studentów starszych roczników, a mianowicie: Kogo najlepiej wybrać na promotora do licencjatu? :)
Pedagogika...
Co powiecie o pedagogice studia zaoczne, jaki poziom jest i czy trudno się dostać?
10.06.2019
29.05.2019
rzecznik
Szanowni Państwo, wszelkie informacje dotyczące rekrutacji znajdują się pod adresem - rekrutacja.ur.edu.pl
Filologia polska
Co powiecie o filologii polskiej? Czy ciężko się dostać?
27.05.2019
23.05.2019
Aniaxg
Ciężko dostać się na dietetykę?
Prawoo
Cześć . Jakie progi w tamtym roku na kierunku prawo ? Czy trudno się dostać ?
19.04.2019
07.04.2019
inżynieria materiałowa
Czy ktoś może coś opowiedzieć o tym kierunku?
Admin
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
27.03.2019
26.03.2019
kara
czy ktos wie jakie byly progi na pedagogike ? i czy trzeba zdawac jakies egzaimny wstepne ?
Lingwistyka stosowana?
Jakaś osoba z lingwistyki raz się wypowiedziała - proszę, napisz coś więcej poza "jest ciężko". Jak poziom? Lektoraty? Studenci? Żałujesz, a może wręcz przeciwnie? Jeśli zajrzy tu ktoś z lingwistyki stosowanej - proszę o więcej informacji!
07.03.2019
11.02.2019
Zaciekawiona
W jakim sensie ciężko? Może powiesz coś więcej? Jakieś konkrety?
Ona
Na lingwistyce ciężko....
10.02.2019
29.01.2019
medycyna
od kiedy Uniwersytet Rzeszowski ma w ofercie kierunek lekarski? Czy to jakiś świeży temat? Bo zawsze mi się zdawało, że studia medyczne to tylko na typowo medycznych akademiach / uniwersytetach były? jeżeli są tutaj studenci z lekarskiego, to czy możecie się wypowiedzieć, jakie są Wasze opinie o studiach tutaj?
Zaciekawiona
Czy jest tu jakiś student lingwistyki stosowanej? Ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje czy opinie. Jak tam w ogóle jest? Tak kiepsko, jak na innych wydziałach?
28.01.2019
10.01.2019
U
Anna Zdawałam matematykę na poziomie podstawowym, a rozszerzenia to angielski i geografia. Dostałam się w I turze. Łatwo jest się dostać.
Anna
Finanse i rachunkowość ktoś, coś ? Jakie progi punktowe? Jakie rozszerzenia wystarczą?
05.01.2019
14.11.2018
Ratownictwo medyczne
Hej, uprzejmie proszę o informacje odnośnie kierunku ratownictwo medyczne na Uniwerku Rzeszowskim; jak wygląda poziom, nastawienie prowadzących, praktyki, akademik... Czy warto :) Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna!
darek
Filologii angielskiej ani żadnego innego kierunku tam stanowczo nie polecam !!!
23.09.2018
23.09.2018
darek
Czy wszędzie tak jest czy tylko na URz? Chodzi im o jak największą liczbę studentów na początku ( kasa ). Potem robią odsiew pod sam koniec studiów dopiero ( by jak najdłużej brać pieniądze ). Ponad połowa zajęć się nie odbywa. Profesorowie słabi. Żal.
na lekarskim?
Czy to prawda, że z dwoma niezdanymi egzaminami puszczają na drugi rok awansem?? I te wybitniaki skończą kiedyś po iluś podejściach, dziekankach i repetach studia, za n-tym podejściem zaliczą LEP i potem mają leczyć, za przeproszeniem, ludzi:/ Żart jakiś :((((((((((
10.09.2018
10.08.2018
qwj58
Witam, poszukuję kogoś z filologii angielskiej, który mógłby mi powiedzieć, czy warto wybrać ten uniwersytet, podzieli się jakimiś spostrzeżeniami dotyczącymi tego kierunku na ur.
ytyuy
badania lekarskie mozna wykonac gdzie sie chce
30.07.2018
21.07.2018
Anna
Czy można badania lekarskie u lekarza medycyny pracy wykonać w innej przychodni niż wyznaczone przez UR
fddd
jaka opinia o filologii angielskiej ??
16.07.2018
16.07.2018
lekmed
Hej, co myślicie o lekarskim, bo opinie, które się słyszy i czyta, nie zachęcają
patkaaaaa
Ktoś pedagogika zaocznie? jakieś opinie?
13.07.2018
13.07.2018
Kasia
Ktoś wie jaki jest limit osób na pedagogikę?
Marta
NIE polecam! NIe nie nie! dzwoniąc z zapytaniem o internetową rekrutację zostałam odsyłana co chwile bo nikt nie potrafi odpowiedzieć na jedno proste głupie pytanie!! Kto pracuje w sekretariatach?
13.07.2018
07.07.2018
Kud
Możesz mieć nawet 7 na świadectwie liczą się tylko wyniki matur a świadectwo ukończenia szkoły to tylko dowod dla nich
Konrad
Ktoś wie coś odnośnie lingwistyki i czy z rozszerzeniem na 54% z angielskiego i 6 (ocena na świadectwie) z niemieckiego, jest jakaś nadzieja?
02.07.2018
02.07.2018
Ania
Jak tam ta lingwistyka stosowana? Trudno sie dostac? Moze ktos cos opowie?
zgroza
Decydentom się wydaje, że jak naprzyjmują na lekarski ile wlezie i każdego, kto tylko ma ochotę, a potem będą takich przepychać, żeby "wyprodukować" brakujących "lekarzy" - to rozwiążą problem z naszą służbą zdrowia... Otóż rozwiążą na pewno, tylko nie w taki sposób, jak byśmy chcieli: ci wybitni "pomogą" "diagnozami" i "leczeniem" w kurczeniu się kolejek... Przecież błędy lekarskie były i będą...
29.06.2018
26.06.2018
Laura Palmer
Hej! Czy jest tu ktoś studiujący architekturę krajobrazu bądź grafikę? Czy kierunki te trzymają poziom na UR? Ciężko się dostać?
ja25
No to teraz będzie jeszcze więcej wybitnych specjalistów z medycyny na Podkarpaciu :)
25.06.2018
23.06.2018
Joanx
Witam. Czy orientuje się ktoś jakie były progi punktowe na administrację? Jakie znacie najlepsze a jakie najniższe wyniki? Czy ogólnie łatwo się dostać( szczególnie bez matury z historii)?
Dorota
Witam Czy ktoś z osób zdających ,,starą maturę’’ przed 2005 r. zdawał w ubiegłych latach egzamin wstępny z biologii i chemii na Uniwersytecie Rzeszowskim i mógłby mi napisać jaki był poziom trudności egzaminu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
16.06.2018
16.06.2018
rekrutacja lek.
Rekrutacja na kierunek lekarski ma fatalny system. Otóż rekrutacja trwała zbyt wolno i rzeszowska medycyna miała mnóstwo wolnych miejsc, niezajętych przez nikogo zarówno na studiach płatnych, jak i na studiach stacjonarnych. Maturzyści podostawali się szybciej do innych, bardziej prestiżowych ośrodków np. Gdańska czy Poznania. Niestety rzeszowskie listy ukazują się jako ostatnie, jeżeli chodzi o kierunki medyczne i w tym roku zapewne będzie znowu taka sama sytuacja. W poprzednim roku zanim udało się zakończyć nabór, opublikowanych zostało 12 list rankingowych. Wszędzie słychać opinie, że przeciągająca się rekrutacja skutkuje tym, że do Rzeszowa przychodzą najsłabsi kandydaci.
lekRZ
w rankingu 2018: "lekarski" na przedostatnim miejscu w Polsce
02.06.2018
25.05.2018
wiminim
Witam :) Chciałam dowiedzieć się opini na temat wydziału socjologiczno-historycznego a konkretnie kierunku Turystyka historyczna i kulturowa oraz muzeologia. Czy te kierunki są dość popularne? Dużo osób podejmuje studia na tych kierunkach?
maturzysta
Chcę studiować prawo na Uniwersytecie Rzeszowskim, gdyż - według danych MNiSW - od października 2017 roku według kategoryzacji Ministerstwa Nauki ma ono najwyższą na Podkarpaciu kategorię naukową "B" (WSPiA w Rzeszowie ma najniższą kategorię "C") oraz najwyższą w tym województwie zdawalność na aplikacje prawnicze. Poza tym studia dzienne są tam bezpłatne. Chciałbym się tylko zapytać czy ten wyższy poziom naukowy nie jest okupiony skromniejszą ofertą poza-edukacyjną (czyli wyłącznie nauka, nauka i jeszcze raz nauka - wiem, że tak pierwsze dwa lata prawa wyglądają na UJ) ?
21.05.2018
08.05.2018
prawdaoleku
Mieszkam z dziewczyną z lekarskiego. Zawsze wydawało mi się, że nauki jest tam od groma i to studia naprawdę dla wybranych, tzn. zdolnych i pracowitych. Nie wiem, czy medycyna tak zeszła na psy, czy to tylko u nas jest taki poziom, ale laska naprawdę się nie przemęcza. Nie jest ani wybitna (po poprawie matury jest na płatnych), ani nie kujonka, a wszystko zalicza bez spiny wcześniej czy później. Dziwna ta medycyna. Tak na marginesie - ojciec jest lekarzem, więc ona też MUSI...
Annex
Jakieś opinie o inżynierii bezpieczeństwa? Jakie progi,? Poleca ktoś ? Warto?
07.05.2018
06.05.2018
Gabriela
Witam. Jaki był próg punktowy na pedagogikę w tamtym roku ciężko się dostać ?
Prawonielewo
Jakie opinie o wydziale prawa?
25.04.2018
24.04.2018
nobody
Czy na fizjoterapie na ur ciężko się dostać? Jaki był próg na dzienne i zaoczne? Ile kosztują zaoczne?
diet
Hej, czy ktoś może mi powiedzieć jak wygladają studia dietetyki mgr? Czy polecacie UR?
19.04.2018
19.04.2018
Ja
Trudno dostać się na dzienne?
Rzeszow
Nie polecam tej uczelni znajomi studiujący zarówno na Ur jak i Wspia mówią ze ludzie są mało inteligentni większość chce tylko imprezować i byle by zdać poziom nauczania nie jest taki jak w Krakowie Lublinie dlatego lepiej wybrać te miasta.
13.04.2018
11.04.2018
Prawo
Hej czy ciężko jest dostać się na prawo? mniej więcej jakie trzeba mieć wyniki z matur?
pojedyńcza
Witam, czy mógłby mi ktoś napisać coś na temat inżynierii materiałowej ?
03.04.2018
31.03.2018
natalie2828
hej ;) co powiecie o ekonomi na urz? warto? i czy trudno sie dostać? wie ktoś jaki był próg punktowy w zeszłym roku? ;)
doPrzyrodnik
To prawda. A ostatnio do tej opinii jeszcze dokłada się tzw."medycyna" na URz. Baza kuleje, zajęcia przepadają i nie są odrabiane, na 2-3 miesiące przed letnią sesją przyjmują studentów, którzy przenieśli się ze Słowacji (a wiadomo jak na zagr odbywa się rekrutacja), oddzielili płatnych od zwykłych (żeby ich przepuszczać na egzaminach, bo płacą?) itd. Cierpią na tym tylko ci , którzy naprawdę zasługują na to, żeby studiować. I tak miernoty za kasę rodziców z chorą ambicją przyprawiają tamtym gębę.
25.02.2018
22.02.2018
przyrodnik
Poziom kształcenia Uniwersytetu Rodzinnego (UR) jest bardzo niski. Wynika to z wieloletnich zaniedbań w sprawach zatrudniania kadr. Zamiast robić prawdziwe konkursy na najlepszych wykładowców ( tak muszą robić państwowe uczelnie w myśl ustawy), zatrudnia się osoby kluczem znajomości z kierownictwem, ewentualnie pokrewieństwa rodzinnego (tatuś-córka, tatuś-synek, mąż-żona; teść, zięć, szwagier, dobry kolega...). Dla nich organizuje się "niby konkursy", dzięki którym zostają "przypadkowo wyłonieni " jako najlepsi. Pokutuje przez to poziom kształcenia Uniwersytetu Rodzinnego oraz opinia ogólna o nim. Rzutuje to negatywnie opinię o absolwentach UR i możliwości zdobycia pracy. To ich "kształcenie własnych kadr" wychodzi wszystkim bokiem. Tu słabe kadry kształcą słabe kadry, które kształcą słabych absolwentów. Dlatego warto uciekać poza Rzeszów ze studiami i mieć "pewniejszy" papier, bardziej szanowany i poszukiwany przez pracodawców.
Pink
Czy na Uniwerku na Dietetyce duzo jest praktyk?
17.02.2018
18.01.2018
K.
Czy ktoś się orientuje jak wyglądą nadrobienie podstawy programowej na bezpieczeństwie wewnętrznym ? Interesuje mnie dokładnie pierwszy rok studiów stacjonarnych :)
?lekarski?
Na leku po pierwszym roku oddzielili płatnych studentów od "normalnych" - dlaczego? Czyżby mieli "specjalne traktowanie", bo płacą? A do tego mogli z dwoma NIEZDANYMI egzaminami iść awansem na drugi rok! To parodia medycyny...
04.11.2017
10.10.2017
lingwistyka stosowana
chętnie posłucham opinii tych studentów, którzy są na kierunku LINGWISTYKA STOSOWANA. Rozważam to za rok, zastanawiam się czy takie studia są dobrym pomysłem? Na ile są trudne i gdzie najczęściej pracują absolwenci?
dorka
Tak sobie myślę, że warto by było wprowadzić jakiś szablon do wypełniania opinii, np. żeby były tam bloki informacji na temat, tego: jaki kierunek student opisuje, jaka kadra ma zajęcia, jaki poziom nauczania, jakie przedmioty najtrudniejsze, jaki jest pierwszy rok - czego się spodziewać, jakie zaplecze na uczelni, jakie zajęcia dodatkowe, jak funkcjonuje Erasmus, ogólna ocena zadowolenia. Wówczas te informacje na pewno by były pełniejsze i więcej by wnosiły dla kandydatów na studia.
30.08.2017
26.07.2017
Pytanie
Czy mam szanse na dostanie się w drugim naborze na kierunek fil. Angielska z wynikami 100% podstawowy ang 72% rozszerzony ?
H.
Ile osób zostało przyjętych na pedagogikę?
23.07.2017
21.07.2017
kjkertjk
czy ktoś miał tak jak ja że z 333 miejsca na liście rezerwowej przenieśli was na 336 na Uniwersytecie Rzeszowskim ?
pedagogikaaaa
Witam czy orientuje się ktoś jakie są progi na pedagogike ? Od ilu punktów przyjmują ?
14.07.2017
11.07.2017
nymphette
prawo na Urz ,jakie progi?
Położnictwo
Jak z położnictwem na UR?
10.07.2017
30.06.2017
doLeknaurz
Popytaj, jak wyglądała rekrutacja na lek w tamtym roku tych, którzy teraz kończą pierwszy rok. Mój brat tam studiuje i znam szczegóły...
Odnawialne żródła energii 2017
Hej :D . Czy jest dużo nauki na studiach niestacjonarnych, jak to mniej więcej wygląda? Wybiera się ktoś na odnawialne żródła energi i gospodarke odpadami ?
28.06.2017
13.06.2017
INŻYNIERIA MATERIALOWA
Mam pytanie co do kierunku Inzyniera materialowa. Czy trudno jest się dostać na ten kierunek? I czy ktoś wie jaki był próg punktowy w 2016 roku?
:P
Ile trzeba mieć punktów żeby dostać się na dietetykę? Dużo jest chętnych?
24.05.2017
15.05.2017
Fizjoterapia 2017
Cześć! Czy ciężko jest się dostać na fizjoterapie dzienną? Ktoś poleca tą uczelnie ?
vo0she
Cześć! Słuchajcie, przymierzam się do pedagogiki opiekuńczo wychowawczej i mam takie pytanie - od ilu pkt przyjmowali w tamtym roku? Ciężko się dostać?
14.05.2017
03.05.2017
ekonomia
hej szukam opinii za i przeciw studiowaniu na Uniwersytecie Rzeszowskim zastanawiam się nad kierunkiem ekonomicznym jaki jest poziom organizacja itd ? czy lepiej iść na Politechnikę Rzeszowską? Z góry dzięki za wszelkie informacje ;)
Rosh
Myślicie, że jest sens iść na matematykę na URZ?
17.04.2017
31.03.2017
lingwistyka
wybiera się ktoś w tym roku na lingwistykę stosowaną?
Leknaurz
135? I niżej? Hahahaha pierwsze słyszę, a studiuję tu drugi rok. Progi wyższej niż na kilku innych, starych uczelniach w Polsce. A co do poziomu to nie wiem czy taki niski.. Nie każdy ma gotowe giełdy i pytania jak np w Lublinie czy Wawie. My niestety musimy zaglądać do książek 😂 nie ma to jak wypowiadać się o czym, gdy nie ma się pojęcia..Gdybajcie sobie dalej
19.03.2017
02.02.2017
innyLek
Jakie zaplecze dydaktyczne ma nowo otwarty kierunek lekarski ? Dlaczego tak często przepadają zajęcia na leku ? Dlaczego nie są odrabiane? Dlaczego przyjmowali od ok. 130 punktów - tylko na prywatnym Fryczu w Krakowie były niższe progi ? To nie medycyna, to żart.
wydział sztuki - opinie
rozważam kierunek Grafika i zbieram informacje o Wydziale Sztuki na Uni Rzeszowskim. Czego się mogę spodziewać? jakie "za" i "przeciw" podacie? będę wdzięczna za wszelkie opinie od studentów tego wydziału / kierunku
23.11.2016
21.11.2016
oktawia
135 pkt na lekarski? No raczej wyłącznie na płatny. Ale i tak ŻENADA
Sztuki wizualne
kto studiuje kierunek Sztuki wizualne na Uni Rzeszowskim??? jak wyglądają studia i gdzie jest praca po ich ukończeniu? jak oceniacie ten kierunek?
16.11.2016
04.11.2016
kk
Jaki poziom na lingwistyce?
adsamson
dziwny jesteś, na tym polega WYKSZTAŁCENIE wyższe - mój brat (robi teraz chirurgię szczękową) na śląskim lek-dencie miał łacinę, angielski i francuski (i nie do wyboru, tylko wszystko po kolei)
01.11.2016
30.10.2016
samson
nie rozumiem czemu mam j.ang na prawie.. nie poszedłem na filologie, więc bez sensu żebym się uczył na kolosy co chwilę.. jeszcze jakby to miało coś wspólnego z językiem prawnym czy prawniczym, tymczasem uczymy się jak jest płód czy uznanie aborcji... ktoś kto organizuję tę naukę ma brzydko mówiąc wyje... na jakiś rozwój.. to jest żałosne...
maturanieposzła?
To po co na lekarskim progi? Niech przyjmują, jak leci, bo niektórzy (np. lekarskie latorośle) chorują na prestiż i ambicję i MUSZĄ być "lekarzami" ze średnią 2,6 na studiach. Nie mówiąc już o chorych aspiracjach rodziców, pchających młodych tam, gdzie się nie nadają. Po to, żeby się pochwalić znajomym. A że student niewydolny, bo przeciętniak, to szaaa... potem taki was wyleczy...
25.10.2016
24.10.2016
xagiii
progi punktowe są niskie ale jeśli rekrutowaliby sami geniusze to nikt z tymi niskimi średnimi by się nie dostał, poza tym czasem komuś matura nie pójdzie z różnych przyczyn a w rzeczywistości będzie dobry w danej dziedzinie
=>lek
poziom jak poziom, może ich przesieją i konowałów-niedouków nie będą wypuszczać, ale gdzie tu przyzwoitość - z taką punktacją?
21.10.2016
12.10.2016
pytanie
Czy Uni_Rzeszowski ma kierunek Dietetyka czy tylko Technologia żywności i żywienie człowieka ? Jesli sa oba - bo nie widze na stronie - a wszystkich wydziałow nie chce mi sie odpalać - to czym one się różnią i który lepiej wybrać?
doRoberta
Popieram. Zwłaszcza kiedy czytam, kogo przyjmują na medyczny. 135??????? To jakaś pomyłka. Mam ponad 40pkt więcej i nie uważam wcale, że przyjmowanie z taką niską punktacją jest fair. Po prostu kpina. Nigdzie w kraju nie ma takiego progu, pewnie tylko na Uk-nie.
09.10.2016
08.10.2016
lek
Niestety, to możliwe i prawdziwe. Skoro pierwszą listę wypuścili ok. 15 września!!!, to potem łapali każdego, kto tylko chciał, bo brakowało im do naboru. Ale będzie poziom...
wiki
co możecie powiedzieć o lekarskim na URz? Od jakiego progu przyjmowali na płatne? Bo znam kogoś, kto ma z matury 135 (biol + chem) i jest tu na 1. roku - to możliwe, że z takim wynikiem przyjmują?
07.10.2016
01.10.2016
Robert
Jeśli uczelnia przyjmuje człowieka, który nie zdał matury w maju ani nie zdawał Historii czy WOSu na prawo stacjonarnie to jest to kpina i brak jakiegokolwiek szacunku dla osób, które podjęły taki trud. Wiadomo, że matura może pójść gorzej czy lepiej, 30 parę zadań nie sprawdzi prawdziwej wiedzy ucznia. Ale jak się słyszy, że student prawa nie zdawał w ogóle Historii, WOSu czy Języka Polskiego to krew zalewa... :/ takie sytuacje powinny być nagłaśniane.
Fizjoterapia 2016-2019
Hej. Czy ktoś z was wybiera się może na fizjoterapie stacjonarna ?;)
18.09.2016
07.08.2016
zwariowana
co myślicie o zdrowiu publicznym na Urz? ciezko jest? duzo nauki?
Magda
Hej ;-) Co myślicie o pedagogice na URz.? Jak oceniacie? Jest ok? Zastanawiam sie jeszcze nad UP. Proszę o opinie ;-)
27.07.2016
26.07.2016
ryba
Czytam sobie wasze wpisy, szkoda że przeważają pytania (to pokazuje że jesteśmy w przewadze my kandydaci), bo mniej jest studentów, co to by chcieli od serca poradzić, podpowiedzieć, wyjaśnić, itd. bardziej liczylam na to, ze dostane jakies porownanie wydzialow, ze wiece bedzie informacji o kierunakch, jak jest itd.
iksdee
Zapraszam studentów kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami semestr 2016/2017 do grupy na facebooku. Wystarczy wpisać: "kierunek odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami URZ 2016/2017"
25.07.2016
21.07.2016
karolina
poszukuję osoby która studiuje biotechnologię w rzeszowie i udzieli mi paru informacji
Gwiezdna
Hej na 99% dostane się na prawo do Rzeszowa (wyniki we wtorek) aktualnie dostałam się na KUL a także UJK. Szczerze mam dylemat miedzy dwiema uczelniami może ktoś z doświadczeniem powie mi czy warto wybrać Lublin a może jednak Rzeszów?:):0
15.07.2016
09.07.2016
Kasia
Chciałabym się dowiedzieć, jak jest na kierunku filologii rosyjskiej? I w ogóle, czy opłaca się i warto iść na UR? Zaznaczam, że jestem z dość daleka i zależy mi bardzo na dobrym wyborze uczelni, więc liczę na wasze opinie.
elis
czy ktoś z Was może coś powiedzieć o administracji na UR? czy można się dostać bez historii? jak jest z wyborem języków na tej uczelni?
05.07.2016
20.06.2016
do nati21
w takich sytuacjach proponowałabym kontakt z sekretariatem/dziekanatem, nawet w wakacje, aby mieć pewność, bo zdarzyło mi się, że studenci źle przekazali info i potem było niezłe zamieszanie
anieszkap
https://www.facebook.com/events/252704181753443/ tutaj znajduje się wydarzenie dotyczące rekrutacji na kierunki Rolnictwo, Biologia, Architektura Krajobrazu, Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, Odnawialne Źródła Energii, macie jakieś pytania? Dołączcie! Prowadzą je studenci więc nie ma strachu! :) https://www.facebook.com/wbrurz/
10.06.2016
29.05.2016
nati21
Mam pytanie orientuje się ktoś czy możliwe jest otrzymanie toku indywidualnego na kierunku pielęgniarstwo już na 1 roku studiów??
tysia
Hej jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad kierunkiem wychowanie wczesnoszkolne i przedszkolne. Zastanawiałam się też nad dietetyką ale zdawałam jedynie j.polski i biologie a z tego co czytałam przydałaby się też i chemia. Co sądzicie warto się tu dalej kształcic proszę o pomoc
07.05.2016
21.04.2016
wywrota
a mi się tutaj podoba i nie widze powodow by zmieniać magisterskie na inne miasto czy inna uczelnie
misiaczek
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów prawniczych na tej uczelni? Jaki jest poziom?
30.03.2016
04.03.2016
Kasia
HEj moze ktos wypowiedziec sie odnosnie technologi zywienia ? Fajne oplaca sie studiowac ten kierunek ?
Karol
Uniwersytet działa bardzo sprawnie i ciągle się rozwija. Cieszę się że wybrałem właśnie tą uczelnię, bo wahałem się jeszcze nad kilkoma innymi. Jeżeli ktoś zastanawia się czy wybrac studia na URZ-cie to gorąco polecam :D
01.03.2016
29.02.2016
xoxo
Studiuję inżynierię bezpieczeństwa na wydziale Matematyczno-Przyrodniczym. Mi przedmioty na tym kierunku odpowiadają. Rozkładu zajęć też na pewno nie ustalają tak, aby studentowi żyło się jak najgorzej, więc nie zgadzam się z poprzednimi negatywnymi opiniami. Nauki jest sporo, bo inżynieria jak inżynieria, ale da się przejść i wykładowcy też nastawieni raczej przyjaźnie, pomogą w problemie.
ziomek
Ale jaja, każdy praktyczne kierunek musi iśc na przedmiot ni związany całkowicie ze swoim kierunkiem na iny wydział i uzyskać zaliczenie. przedmioty jak dla plebsu, nie polecam! szczególnie że godziny strasznie niewygodne dla studentów! A wykładowcom się w dupie poprzewracało, traktują studentów jak śmieci (na ochronie środowiska). Obiecują już z 5 rok inżyniera a nic w tym kierunku nie robią. Nie polecam!
21.01.2016
10.01.2016
Dzonny
Aktualnie kończę 3 rok i jak jeszcze 2 lata temu byłem zadowolony to teraz jest masakra. Wykłady od ćwiczeń nie różnią się niczym, na anatomii, fizjologii 0 jakichkolwiek atrap ludzkich organów tylko same prezentacje ściągnięte żywcem przez wykładowców z internetu ( pomijam oburzenie o ich prawa autorskie). Wykładowcy w dodatku często "dojazdowi' dzięki czemu mamy zajęcia np. od 8 do 16 ciągiem albo zamiast 3h ćwiczeń prowadzący puszcza wcześniej zasłaniając się konferencją, jak później się okazywało odbywała się ona przy kubełku w KFC w galerii obok. Po prostu 3/4 dr. n. med ma gdzieś studentów, przez co większość zajęć nic nie warta. Uczelnia chlubi się tym że jest innowacyjna itp. tylko chyba nie na tym ta innowacyjność czy nowoczesność polega, że na uczelni NIE MA ANI JEDNEJ PRACOWNI, ANI JEDNEGO PROGRAMU gdzie można byłoby ćwiczyć układnie diet na profesjonalnych programach(w większości technikum nawet są ). Zamiast tego uczelnia oferuje rozrywkę w postaci rysowania tabelek i marnowania na to czasu. Pomijam miliony godzin spędzonych na bezsensownych praktykach które bardzo rzadko kiedy coś wnoszą do naszego życia. Ogólnie po tych 2,5 roku nauki , czuje że uczelnia zabrała mi zapał jaki miałem na początku studiów i chęć pogłębiania wiedzy. (lekki paradoks co nie?). W każdym razie jeśli ktoś chciałby juz iść to lepiej zaocznie bo przynajmniej w między czasie można zdobyć jakieś doświadczenie pracując gdziekolwiek. Jedyny plus to ludzie jacy się trafi na roku i i koleżanka dzięki której poznałem moją dziewczynę. Jeśli ktoś chciałby więcej info służe pomocą :)
wojtek
Jedynym celem tej szkółki jest wyciąganie pieniędzy, nigdy nauka ! Szczególnie uważajcie na filologii angielskiej !!!
08.01.2016
16.11.2015
ilona
ja robiła inny kierunek podyplomówek i jestem bardzo zadowolona, w telegraficznym skrócie URz to praktyczne podejście i odpowiednia kadra, polecam
podyplomówki na URz
czy ktos robił studia podyplomowe z zakresu Logopedii na Uniwersytecie w Rzeszowie i mógłby się podzielić wrażaniami? czy jesteś zadowoleni i czy polecacie mi tę uczelnię?
13.10.2015
29.09.2015
resocjalizacja
idzie ktoś na resocjalizacje ?;)
Anula
Cześć posiada ktoś materiały egzaminu wstępnego z pielęgniarstwa na Uniwersytet Rzeszowski
17.09.2015
04.07.2015
klaudia
Witam! Chciałabym dowiedzieć się czegoś o administracji i kulturoznawstwie na URz. Jest ciezko? Jest warto? Z jakiego zakresu powinnam byc najlepiej przygotowana? (typu: historia, kultura, itp...). A jezeli chodzi o technologie zywnosci? Co konkretnie uczą na tym kierunku? Bardzo prosze o jakąkolwiek pomoc....
Lola
hejj ;) chciałabym się was zapytać czy ciężko się dostać na pedagogikę resocjalizacyjną II stopnia? lub na kierunek edukacja i rehabilitacja dziecka z niepełnosprawnością intelektualną?
26.06.2015
15.06.2015
iron
Witam,chciałem się dowiedzieć czy są i jak ewentualnie wyglądają egzaminy wstępne na dietetykę? Pozdrawiam
groch
biotechnologia - jak twój klimat, to spoko, dasz radę, ale nie jest to łatwy kierunek i ludzie na biotechu kują, tacy młodzi starzy, naukowcy
24.03.2015
01.03.2015
biotechnologia
czego się spodziewać po studiach na kierunku Biotechnologia??? warto to studiować? jak z pracą jest po studiach?
mucha
mieszkam niedaleko Rzeszowa i kilku moich znajomych wybiera lokalną szkołę wyższą. ale czytając wasze opinie wątpię czy jest wybierać właśnie tą uczelnię....
27.01.2015
20.01.2015
byłastudentka
Nie polecam... straszny bałagan mają, nie wspominając o infrastrukturze (tylko nowy budynek a0 jest na poziomie) Panie z dziekanatów mają PMS przez 365 dni w roku. Ogólnie syf... Zrezygnowałam - to była najlepsza decyzja w życiu.
dekadent
Skandalem jest to, że studenci historii, mimo ogromu materiału, który muszą opanować, mimo paranoi zdawania aż 7 egzaminów na III roku (kiedy pisze się i broni pracę licencjacką, co wymaga masy czasu i wysiłku), mimo uzyskania po tej całej całej katordze średniej 4,6 czy 4,75, NIE OTRZYMUJĄ STYPENDIUM NAUKOWEGO! To jest rozbój w biały dzień. Instytut historii ANI TROCHĘ NIE DBA O SWOICH STUDENTÓW, za niedługo mało kto w ogóle będzie chciał się tam rekrutować, bo te całe studia to naprawdę robienie sobie z ambitnej, pracującej młodzieży ŻARTÓW.
21.10.2014
03.09.2014
bogna
dla tych, co chcą studiowac w Rzeszowie, a z góry odrzucają modne kierunki potechniczne - to jest chyba najlepszy wybór Uniwerek Rzeszowski, trudno o jedną słuszną ocenę, bo każdy student swojego kierunku napisze coś innego i będzie miał swoej racje, ale patrząc całościowo na dyplom, na renomę uczelni, to stwierdzam że kończac URz nie ma się czego wstydzić, nawet jesli nie mamy żadnej gwarancji że praca będzie na nas czekac
Nela
Mam pytanie czy cieżko jest sie dostac na studia magisterskie kierunek pielęgniarstwo na Uniwersytecie Rzeszowskim?
13.11.2013
09.10.2013
magda1706
Czesc! Jak wyglada poloznictwo na URze? Praktyki, poziom nauczania? Warto? Staawiaja na teorie czy praktyke?
Konraad
Witam. Chciałbym zadać Państwu pytanie, lecz najpierw musze zacząć od opisania sytuacji. Otóż studiuję adminitrace bezpieczeństwa wewnętrznego na PWSZ w tarnowie lecz czuje niedosyt i chciałbym studiować prawo w Uwniwersytecie Rzeszowskim.. Moje wyniki z egzaminu maturalnego nie wystarczaja na "dostanie" się na wasz uniwersytet.. Moim pytaniem jest : Czy po skończeniu pierwszego roku abw na PWSZ moge przenieśc sie na wasza uczelnie na prawo bez powtórnego zdawania egzaminu maturalnego i jak by to wyglądalo.. Z góry dziekujeza odpowiedź i pozdrawiam:)
05.10.2013
01.10.2013
rat
Czy ktoś może coś powiedzieć o ratownictwie medycznym na UR? Dobry wybór?
nesia
Hej :D od października zaczynam 1 rok studiów na pedagogice opiekuńczo -wychowawczej. Mam szanse odbyć staż w przedszkolu przez 3 miesiące. Czy możliwe jest by mi przyznano na 1 semestr tok indywidualny. Albo na tylko 3 miesiące ?
17.09.2013
22.08.2013
Kaka
hej są założone jakieś grupy np. na fb poszczególnych specjalizacji ? Mozę jakaś integracja :)
kasiiaa
hej mam pytanie , chciałam się dostac na UR na fizjoteriapie , niestety nie dostałam się ;/ i ide na inną uczelnie. chciałabym wiedziec czy mimo że odrazu mnie odrzucili nawet nie byłam na liście rezerwowej mogłabym się przeniesc po kilku miesiącach na UR? wie ktoś !? prosze o odpowiedz
22.07.2013
18.07.2013
wiki
Wydaje mi się , że powinni Cię przyjąć :)
agnieszka23
hej, jestem piąta na liście rezerwowej na edukację wczesnoszkolną z wychowaniem przedszkolnym , studia stacjonarne drugiego stopnia. Jak myślicie czy mam szanse się dostać podczas 2 ogłoszenia listy 22 lipca lub trzeciego 26 lipca ? prosze o odpowiedz
18.07.2013
15.07.2013
kk
chcialam na dzienne ale nie dostałam się ;( a Ty ile pkt miałaś ?
er
a zaoczne czy dzienne?
15.07.2013
15.07.2013
er
już po krzyku . Jestem przyjęta :) a Ty?
kk
Myślisz że Cię przyjmą ? ja się strasznie boję i właśnie czekam...:|
14.07.2013
14.07.2013
er
ja sie wybieram na pedagogikę resocjalizacyjną ;)
Pati
A wybiera się ktoś na zaoczne na inżynierie bezpieczeństwa ? ;)
13.07.2013
11.07.2013
kkk
Witam wybiera się może ktoś w tym roku na pedagogikę resocjalizacyjną ?
ania93
Beznadziejna uczelnia.Nie dostałam się na medycynę i poszłam tam na studia chcąc poprawić maturę i startować na medycynę.Po tygodniu zrezygnowałam i nie żałuję,bo w tym roku udało dostać:)
10.07.2013
25.06.2013
Studentka.
Czy ktoś wie jak wygląda egzamin na pedagogike wczesnoszkolną ze śpiewania, malowania i mówienia ?
studentka?
majkel, to prawda, że jest bardzo słaba organizacja na tej uczelni?
14.06.2013
04.06.2013
max
Przeczytajcie sobie komentarz uzytkownika Jurex! cał prawda o tej uczelni!!
majkel
studentka, lepiej poszukać innej uczelni. Ja tu kończe licencjat i mam porównanie chociażby z Polibudą czy WSIiZ - od UR trzymaj się z daleka. Jak chcesz wkuwać teorie na pamięć i mieć 0 praktyki to uczelnia jest dla Ciebie.
04.06.2013
04.06.2013
majkel
Bardzo bardzo NIE polecam. Burdel jakich mało. Po prostu odechciewa się studiować. No chyba, że ktoś lubi marnować czas i tracić nerwy.
studentka?
Witam. Jestem zainteresowana studiami na UR na kierunku położnictwo. Czy ciężko tam się dostać? Zdawałam tylko podstawę z biologii :/
31.05.2013
24.05.2013
Ktoś
Mam styczność z absolwentami wydziału prawa. Osobom ambitnym nie polecam studiów na tym wydziale. Absolwenci wydziału często nie posiadają podstawowej wiedzy teoretycznej, a nawet jeśli cokolwiek wiedza, to nie potrafią tego kompletnie poskładać w jakąś całość. Kończyłem studia prawnicze w latach 90-tych (w innym mieście) i mogę powiedzieć, że między mną a znanymi mi absolwentami jest przepaść.
Monika.
Witam , mam pytanie co do kierunku studiów - historia i pedagogika wczesnoszkolna . Jest ciężko ? Fajni wykładowcy ? itd . Prosiłabym o jakieś informacje .
19.05.2013
29.04.2013
Michał www.written4you.pl
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
Magisterka z fizjoterapii ?
Hej. Mam pytanie, może ktoś z Was się orientuje czy ciężko dostać się na studia uzupełniające magisterskie ? Skończyłam licencjat i chciałabym gdzieś kontynuować.Nie znalazłam na stronie ile osób jest na jedno miejsce.Nie znam nikogo kto tam studiuje.. mam dobry na dyplomie.Czy jak złożę na dzienne i zaoczne to mam szansę się dostać ? czy lepiej składać jeszcze na kilka innych uczelni ? Pozdrawiam.
25.04.2013
21.04.2013
LOL
Uniwersytet bardzo w porządku, wszystko jest jak trzeba, wszystko na miejscu, człowiek ma poczucie, że nie studiuje bez sensu :) do tego miasto - Rzeszów! Najlepsze, najpiękniejsze, najwspanialsze jakie znam :DD
nie polecam
nie polecam tej uczelni, poziom niski, wykładowcy mają bardziej sprawe w dupie niz studenci.marnowanie czasu.
21.04.2013
20.04.2013
Kama
Czy studiuje ktoś fizjoterapię na tym Uniwersytecie? jak oceniacie?
MM
Witam, jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad wyborem tego uniwersytetu na kierunku filologia angielska. Jednak nie mam żadnej opinii o tej uczelni i chciałabym zapytać czy nauczyciele są wymagający ? Też byłabym wdzięczna, jeśli ktoś z filologii wypowie się na temat jego odczuć co do tego kierunku :).
20.04.2013
19.03.2013
siwka1992
Byłam na tej uczelni zaledwie pół roku , ponieważ pani doktor Kisała nie chciała mnie przepuścić , a dlaczego , bo uwzięła się na mnie. Żeby dać radę skończyć tam studia to chyba trzeba m podsmarować kasą bo inaczej się nie da.
ja jestem zadowolona
ktos pisal, ze prawo jest slabe .... z tego co wiem z rozmow ze znajomymi, ci studenci prawa, ktorzy zaliczaja, przechodza z roku na rok nie narzekaja, choc musza sie duzo uczyc, sfrustrowani sa raczej tacy, ktorym nie udaje sie zaliczyc sesji, albo sami widza, ze nie daja rady i rezygnuja, ja studiuje socjologie i naleze do grypy zadowolonych studentek I roku, podoba mi sie klimat i atmosfera studiowania, to ze nauczyciele akademiccy traktuja nas z szacunkiem, jak osoby dorosle, odpowiedzialne, rownych partnerow do dyskusji, wlasiciwie nie znajduje takich rzeczy, ktore moglabym skrytykowac, bo to, co zastalam na Uniwersytecie Rzeszowskim spelnilo moje oczekiwania o studiach, rowniez spodrod moich znajomych nie slyszalam opinii negatywnych, poza okazjonalnym narzekanie na koniecznosc nauczenia sie przed zaliczeniami, nikt nie zglasza zastrzezen, nigdy nie jest tak, ze lubi sie wszystkie przedmioty i wszystkich wykladowcow, ale trzeba im oddac, ze sie staraja, egzekwuja wiedze, wskazuja zrodla, tytuly, zawsze mozna sie umowic na dyzur, jelsi piszesz prace i potrzebujesz sie poradzic, w bibliotece jest wszystko, co musisz przeczytac, no i ludzie sa fajni,
07.02.2013
29.01.2013
o co chodzi w jurexem?
rozumiem, ze jurex to troll? sieje ferment na forach, tak?
Magdalena
Mam pytanie. Chcę studiować tu na Pedagogice, tylko nie wiem jakie są wymogi na ten kierunek i do tej uczelinii. Pomożecie?
28.01.2013
02.12.2012
alex
Mam pytanie, czy ktoś jest absolwentem lub studiuje ratownictwo medyczne?? Wybieram się na ten kierunek i chciałabym rozważyć Wasze opinie
xxxxxxL
Co tu dużo pisać - Uniwersytet Rzeszowski to jedna ze slabszych uczelni w Polsce. Pracodawcy na widok dyplomu sygnowanego godłem tej uczelni reagują przeważnie śmiechem, wydział prawa to już w ogóle porażka. Jeżeli ktoś nie chce marnować kilku lat na \"studia\" na tej \"uczelni\" niech lepiej pomyśli o wyborze innego ośrodka akademickiego - Krakowa albo Lublina
27.11.2012
25.11.2012
Monika
Uniwersytet Rzeszowski wydaje się być bardzo okej. Podoba mi się ich strona, wybór kierunków. Poza tym moja znajoma tam studiuje i zachęca mnie do wyboru tej szkoły. Mnie osobiście przekonał komentarz na temat akademików ;d cieszę się, że podoba wam się mieszkanie (i imprezowanie) tam ;p
nicks
Wydział Prawa i Administracji to nie jest dobry pomysł jeżeli chodzi o studiowanie dla osoby ambitnej.Polecałbym jednak Lublin lub Kraków.Miasto ładne ale jednak uczelnia to nie jest zbyt wysoki poziom
03.11.2012
22.08.2012
ds
Jakby ktoś tutaj wszedł i się interesował akademikami, to mogę jak najbardziej polecić. W jednym z nich mieszkałam i mambaaardzo miłe wspomnienia, a do innych chodziło się często na imprezy, więc klimat jest. Każdy student musi pomieszkać chociaż rok w akademiku, inaczej nie pozna w pełni co to znaczy życie studenckie, i to nie mówię tutaj tylko o imprezach, ale też o tym ile wspaniałych ludzi można poznać.
do emili
nie wiem ile ludzi zrezygnowało i ile wskoczyło, ale drugi nabór normalnie był. Wiadomo, że języki są ogólnie oblegane od kilku lat, bo bez znajomości obcych jest się nikim na rynku pracy.
17.07.2012
16.07.2012
emila
mam szybkie pytanie. czy na wydziale filologicznym w poprzednich latach był normalnie drugi czy trzeci nabór/? ile ludzi wtedy odpadło i ile wskoczyło na ich miejsce?
jany
Chciałbym tutaj przyjść na agronomię na doktorat, czy ktoś mógłby mi coś opowiedzieć na ten temat? Nie studiowałem w Rzeszowie w ogóle, więc nie wiem jak to wszystko wygląda...
06.07.2012
29.05.2012
drobny mak
Boom na europeistykę był i widzę, że jest wciąż, a pracy coraz mniej. Kończą się dofinansowania, teraz my będziemy bulić do składki, także generalnie nie polecam. Zanim skończysz studia, ogarniesz robotę.. A jeszcze jak tak patrzę na Grecję itd, to ta UE się rozpierniczy w drobny mak
eurozapytywacz
Jakie jest wasza opinia o europeistyce ? Wydawało mi się, że to fajny i przyszłościowy kierunek, ale teraz mam duże wątpliwości, dlatego chciałbym zrobić małą burzę mózgów, może wyjdzie z tego coś ciekawego. Co myślicie? Czy idea euro upadnie i nie opłaca się tego studiować, a może wręcz przeciwnie, z łatwością znajdę pracę w różnych agendach pozarządowych czy organach unijnych?
14.05.2012
30.03.2012
zol_az
Studiuję na Wydziale Biologiczno-Rolniczym kierunek technologia żywności i żywienie człowieka. Jestem na I roku, więc narazie nie mam przedmiotów konkretnych co do mojego kierunku, jednak od drugiego roku one już będą. Ciężko jest ocenić, jeśli się nie ma porównania. Nie wiemy jak wyglądają te studia, np. w Krakowie czy Katowicach. Jeśli chodzi o perspektywy znalezienia pracy, myślę, że chodzi tu o region, mamy największe bezrobocie w Polsce. Co do Uniwersytetu. Kadra - mam do czynienia narazie głównie z doktorami. Zaplecze socjalne - w tym roku stypendia są bardzo zredukowane, do kwot rzędu 200-300zł ;/. Erasmus - szkoda, że w na moim kierunku mam wybór tylko jednego kraju. Jeśli chodzi o studentów. Brat studiował na AGH, mówił, że też byli też tacy, którzy chcieli sobie "postudiować". Oczywiście są też u mnie tacy, ale myślę, że za rok, dwa trochę się zmieni myślenie. PS. Prof. Tuszyński prowadzi wykłady i ćwiczenia z mikrobiologii i podstaw przemysłu fermentacyjnego na moim kierunku.
kulturoznawstwo bez zarzutu
studiuje na pierwszym co prawda roku dopiero, na kierunku kulturoznawstwo, ale nie widze w Uniwersytecie Rzeszowskim niczego, co mozna by skrytykowac, wiem, ze kazdy odczuwa subiektywnie, ja moge o swoich studiach pisac tylko pozytywnie, jestem zadowolona z wyboru, podoba mi sie sposob prowadzenia zajec, nie spotkalam do tej pory zadnych gburliwych wykladowcow, organizacja tez jest ok, wiec naprawde nie widze powodow do narzekan. Ja dalam URZ oceny z przedzialu 6,5 do 7,8. Srednia mi wyszla 7,2 i uwazam ze tak jest sprawiedliwie.
16.03.2012
13.03.2012
jurex sieje ferment i broni interesów uczelni krakowskich
posłuchajcie, można o każdej dużej uczelni, takiej jak uniwersytet, napisac bardzo bardzo wiele różnych, często skrajnych opinii, z prostej przyczyny, jest wiele wydziałów, jest wiele kierunków studiów, i zawsze znajdzie się wykladowca, ktory zalezie za skore, i sami studenci są różni, lepsi i gorsi, mniej i bardziej ambitni, ale to, co robi jurex jest zamierzona propagandą !!!!! cel jest taki, aby zniechęcic potencjalnych kandydatów z Polski poludniowo-wschodniej, aby ominęli łukiem Uniwersytet Rzeszowski i przyjechali na studia do ... do Krakowa. Ale prawda jest taka, ze URz ma nie tylko kierunek prawo, na którym jurex studiuje, ale cala game innych propozycji edukacyjnych. Ja jestem na socjologii i zapewniam Was, ze w mojej grupie nikt nie narzeka. Owszem znajda sie jacys malkontenci, ale im sie rano wstac nie chce na wykady i tyle. To nie ma nic wspolnego z zajeciami, kadra, organizacja zajec czy wartoscia dyplomu. Dzis sa takie czasy, ze wielu absolwentow prawa nie dostaje sie na aplikacje i pracuja nie w swojej branzy, ale w innych. To cecha naszych czasow. Chce tylko powiedziec, ze to, co kolega napisal jest jego subiektywna ocena, ale nie wyrocznia. Ja wystawiam Uniwersytetowi w Rzeszowie ocene pozytywna.
Hej
Czy ma ktoś zajęcia z prof Tuszyńskim?? On dojeżdza od nas z Krakowa i jesteśmy ciekawi co tam robi. pozdro z UR Kraków
29.01.2012
23.01.2012
Morfik
oj kolega ale sie tutaj nam rozpisał. Fajnie fajnie. Ja napiszę, że jest luzik i lajcik. Nie musicie się obawiać horrorów z wykładowcami w rolach głownych:) Nie śnią mi sie po nocach egzaminy, takze daje rade
jurex
studiuję dziennie na wydziale prawa i administracji UR i wybór tej uczelni jest chyba najgorszym wyborem jakiego dokonałem w życiu. Kadra naukowa jest na tragicznym poziomie, profesorów można policzyć na palcach, dowodem tego jest fakt, ze wydział nie posiada ŻADNYCH uprawnień do nadawania stopni naukowych. Większość z i tak nielicznego grona profesorów i doktorów habilitowanych tylko figuruje w papierach i przyjezdza raz w miesiącu z Lublina z UMCSu albo z Krakowa. Sesja? Sesja wygląda w ten sposób, ze zdają wszyscy. Poprostu w zwiazku z małą ilością chętnych do podjęcia studiów wydział nie może sobie pozwolić na robienie \"odsiewu\" bo raz, że za każdym studentem idą pieniądze, a dwa, że mniejsza liczba studentów to mniej godzin dla pracowników. Poziom intelektualny studentów też jest nisko, a to ze względu na fakt, że na studia przyjmowani są wszyscy. Każdy kto ma zdaną maturę na 30% może zostać studentem wydziału prawa i administracji UR. Tyle zostało z niegdyś elitarnego kierunku studiów na tej uczelni. Sam UR nie ma wymaganej ilości uprawnień do nadawania stopnia naukowego doktora i grozi mu przekształcenie w \"Uniwersytet Himanistyczny\". Żałuję wyboru tej uczelni i odradzam innym tam się ładować, bo klimatu studiowania na tej uczelni nie uświadczycie, a po ukończeniu studiów wartość dyplomu tej uczelni jest wręcz ujemna. Jeżeli nie chcecie być obiektem żartów studentów UJ, UMCS, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Uniwersytetu Warszawskiego, Łódzkiego, Wrocławskiego, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu....nie wybierajcie się na studia na Uniwersytet Reszowski
16.01.2012
30.12.2011
jurex - wyjaśnij proszę co masz na myśli
jurex, czy aby nie za bardzo przesadzasz? jakos trudno mi uwierzyć w tak zlą opinie o Uniwersytecie Rzeszowskim. No w końcu jest to uczelnia akademicka. Moze napisz, jaki kierunek studiujesz? dziennie czy zaocznie? i na czym polegaja Twoje zarzuty? w czym uniwerek nie spelnil Twoich oczekiwan. To, ze przyjmuja studentow, jak leci, nie ma dla mnie znaczenia. Slabi odejda sami, albo nie zalicza sesji. Mnie interesuje, jak realizowany jest program studiów? jacy sa wykladowcy? jakie sa warunki socjalne? o tym wcale nie piszesz, a to sa rzeczy podstawowe i najwazniejsze.
jurex
ta \"uczelnia\" to dno. Kadra to jakaś porażka - sami magistrzy i wieczni doktorzy. Na studia na URz przyjmują wszystkich jak leci, kto w ogóle zdał maturę, nauki na studiach na tej uczelni nie ma żadnej
28.12.2011
02.06.2011
jowisia
interesuje mnie edukacja techniczno-informatyczna, czy oprócz Uniwersytetu Rzeszowskiego realizuje ją jakas prywatna uczelnia w Rzeszowie? jakie trzeba miec swiadectwo, zeby sie dostac na ten kierunek na uniwerku?
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji