• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki

Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie

uczelnia publiczna, woj. podkarpackie, 38-400 Krosno, ul. Rynek 1, (+13) 437 55 00,

Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie to publiczna uczelnia zawodowa, funkcjonująca w jednym z największych podbieszczadzkich miast. Do 2023 roku była znana jako Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie, a wcześniej - Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie.

Obecnie rekrutacja do PANS jest możliwa zarówno w zakresie studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich, jak i podyplomowych. Dla studentów przygotowano tu takie kierunki jak zarządzanie, pielęgniarstwo, wychowanie fizyczne, filologia angielska, inżynieria środowiska czy informatyka. Z mniej typowych propozycji warto wymienić dwujęzykowe studia dla tłumaczy, międzynarodową komunikację językową czy zielarstwo. Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie umożliwia zatem, przyznajcie sami, niezwykle szeroki wybór potencjalnego przyszłego zawodu!



Ocena uczelni

6.49 / 10
139 głosów

Opinie (67)
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, PANS Krosno

Bogumił
Serdecznie odradzam budownictwo… coś strasznego- dużo ciezkiego materiału którego nikt nie uczy a wymaga się na kolokwiach.
26.12.2023
15.12.2023
Nela
Czy uczelnia przewiduje nabór śródroczny, od semestru letniego?
Absolwent zarządzania
Jestem bardzo zadowolona. Wykładowcy w sposób praktyczny przekazują widzę. Studia kształtują myślenie oraz przygotowują do pracy w zawodzie. Poziom wykładów wysoki. Dobry kontakt z wykładowcami. Polecam. Dobra i praktyczna Uczelnia, po której znalazłam zatrudnienie.
11.12.2023
01.08.2023
A1
Na czym polega egzamin praktyczny na pedagogikę przedszkolna i wczesnoszkolna?
Możliwe że przyszły student ;)
Czy ciężko się dostać na uczelnię? Głównie pytam o mechanikę i budowe maszyn, budownictwo i robotykę. Wszyscy z marszu się dostają czy rzeczywiście jest selekcja i można się nie dostać?
01.06.2023
05.04.2023
Karolina
Polecam uczelnie w Krośnie - kierunek Turystyka i rekreacja. Ja się tam uczyłam przez 3 lata i muszę przyznać, że nie żałuję ani jednej chwili spędzonej na uczelni. Jeśli chodzi o kadrę dydaktyczną - ludzie mają ogromną wiedzę i doświadczenie, a co najważniejsze - potrafią ją przekazać w sposób przystępny i zrozumiały. Nie ma mowy, żeby człowiek się nudził podczas zajęć, bo lektorzy są po prostu mega. Polecam!
Absolwent SSI
Dałem 7.5 patrząc jak są oceniane inne uczelnie. PWSZ skończyłem w 2006r. więc kawał czasu temu na Sieciowych Systemach Informatycznych, jestem programistą. Wiedza z sieciach i systemach też się czasem przydaje, ale z perspektywy czasu widzę że więcej programowania by się przydało i to takiego praktycznego. Czasu poświęconego na studia nie żałuję, jest sporo wiedzy która się przydaje. Ale jeszcze raz powtórzę od PWSZ wymagałbym więcej praktyki.
03.01.2023
05.09.2022
Absolwent
Co do tej filologii... Studiowałam stacjonarnie. Powiem tak, zapełniacz czasu, kiedy nie wie co chce się robić w życiu jeszcze. Studia kończysz, pracy nie dostajesz po tym kierunku, ale dzięki temu wiesz, że to nie jest to co chcesz robić. Niby uczysz się tego wszystkiego co tam potrzebne itd, ale nie ma to pokrycia potem w życiu, przynajmniej tutaj, w Krośnie, pracy nie bedzie dla filologa. Generalnie nic specjalnego, momentami fajnie, momentami ciągnięcie na siłę, dużo zapychajacych zajęć, wykładowcy generalnie spoko, ale przedmioty, harmonogramy i praktyki bez sensu w większości. Dla mnie to 3 lata męczenia kierunku bez żadnej przyjemności, bez nadziei na przyszłe zatrudnienie, lepiej było zrobić od razu szkołę policealną, jakiś kurs lub studium ;) czy odradzam? Jeśli masz podobną sytuację jak ja, to tak. Jeśli nie, jesteś zafascynowany angielskim, to idź, może Ty się wkręcisz do fajnej pracy ;)
URz
Jak wygląda filologia angielska zaocznie bądź stacjonarnie? Ktoś się wypowie?
05.08.2022
04.06.2022
Doris
Jak jest na kierunku Pielęgniarstwo? Możecie tę uczelnię polecić?
Absolwentka pwsz
Studia na uczelni w Krośnie wspominam dobrze. Wykładowcy zawsze bardzo pomocni i wyrozumiali. Zajęcia języka niemieckiego, który był dla mnie nie lada wyzwaniem były przyjemnością. Natomiast mam zastrzeżenia do jednych zajęć a dokładnie do zajęć praktyczna nauka języka angielskiego prowadzonych przez Panią Magister B. Poniżanie, opowiadanie o moich wynikach oraz błędach jakie popełniłam z testów publicznie przy wszystkich studentach, pisanie w mailach ,,Muszę przygotować łatwiejszy test bo tego Pani na pewno nie zda" lub niepojawienie się na umówionych spotkaniach były dla mnie codziennością. Osobiście uważam, że pedagog powinien posiadać większe umiejętności empatii do drugiego człowieka. Na szczęście mimo tych wszystkich trudności zdałam i to na bardzo ładny wynik. :)
02.02.2022
01.09.2021
Mgr zarz
Mgr zarządzanie to jakaś porażka. Gdyby nie ostatni rewelacyjny semestr, z wykładowcami, którzy inspirują i dzielą się swoim DOŚWIADCZENIEM, a nie wiedzą jedynie teoretyczną - możnaby uznać ten czas za totalnie stracony. Wymagania kadry zarzadzającej kierunkiem są zdecydowanie zawyżone w stosunku do tego co się od uczelni dostaje. Utrudnienia na każdym kroku. Zero szacunku do studenta. Umawianie się na brak piątków dla zaocznych, po czym zajęcia w piątek od 16:00. Obecność OBOWIĄZKOWA. Zawsze, wykłady też.
A
Nie powinno nic się zmienić odnośnie rekrutacji Adam :)
26.06.2021
01.05.2021
Dominika
Co sądzicie o kierunku towaroznawstwo?
Adam
Czy oferta na stronie jest wiążąca, czy jakieś zmiany mogą jeszcze być odnośnie tegorocznej rekrutacji?
14.04.2021
16.06.2020
Karola
Myślę o studiach na energetyce? Co myślicie o tym kierunku? Czy specjalności wybiera się od razu, czy w trakcie studiów? Co warto wybrać?
Rosyjski
Czy ktoś wybiera się w tym roku na kierunek "język rosyjski i wiedza o Rosji"?
14.06.2020
09.06.2020
Czarna 1987
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat Dwu Językowych Studiów dla Tłumaczy? Na jakim poziomie jest drugi język zawansowanym czy podstawowym ?
Iza
Interesują mnie studia dwujęzyczne dla tłumaczy. Czy drugi język należy znać na poziomie zaawansowanym, czy podstawowym? Jakie są wymagania w tym zakresie?
19.05.2020
07.01.2020
Mike
Interesuje mnie energetyka. Czy to trudne studia? Poziom politechniczny?
z
Jest tutaj ktoś z mgr zarządzania? może sie wypowiedzieć?
09.11.2019
04.11.2019
Look7
O ile pierwszy rok to był lajt. To w drugim trzeba się uczyć. MiBM. Co po tej uczelni. Zobaczymy. Polska to nie Stany. Na pewno papier i wiedza tam zdobyta do czegoś się w życiu przyda. Mam taką nadzieję. Zmieniłbym kierunek, się może skończę już to co zacząłem.
poszukującakierunku
Co powiecie na temat kierunku pedagogika z późniejszą specjalizacją w psychologii? Słyszałam i dobre i złe opinie, potrafi się wypowiedzieć ktoś obiektywnie? :) Czy psychologia jest "na poziomie" ? :)
27.10.2019
13.10.2019
Damian
Wydział budownictwa? Ktoś coś wie i się wypowie?
look7
Wymagania mają, ale jak ostatnio piszesz gościowi to samo co inni i inni mają 4, a ty 2 ? Nie odpisałem od nich porównałem się po egzaminie. Piszę jeszcze raz, zobaczymy. Mam wrażenie, że specjalnie chce mnie uwa..ć . Obym się mylił. Fakt uczyć się trzeba, ale, żeby jeszcze sprawiedliwie oceniali.
06.10.2019
04.10.2019
Bart
No cóż chcesz studiować musisz być ogarnięty niestety, ale wymagania mają wbrew temu co niektórzy piszą. Przyszedłeś na studia, a nie przyjechales na wakacje później żale jak to zle i poziom nie taki jakbys miał dobre oceny i łeb na karku to byś głupot nie pisał
Look7
Trzeba się uczyć i tyle. Uczelnia jak uczelnia. Na plus niewielka odległość jak ktoś mieszka w okolicy. Nieźle wyposażone pracownie. Przystępni nauczyciele. Pewnie bardziej kameralnie i lepszy kontakt z prowadzącym niż na dużych uczelniach. Tak mi się wydaje.
12.09.2019
12.09.2019
Look7
Jeszcze jedno moje przemyślenie, akurat studiuję MiBM. Mechanikę i Budowę Maszyn, Choć moje zainteresowania są szerokie i wykraczają daleko poza ten zakres. Oczywiście to są studia inżynierskie i taki program musi być realizowany, Choć niektóre przedmioty i zagadnienia są na poziomie podstawówki. No, ale mniejsza o to. Niektóre za to bardzo inżynierskie. Całki, różniczki i te sprawy. Ja już kiedyś studiowałem, więc wiedziałem czego się spodziewać. Zaskoczył mnie jednak niski poziom nauczania i programu z niektórych przedmiotów. Z niektórych jak matematyka na przykład było bardzo ok. I pani ucząca tego przedmiotu też ogarnięta, żeby na podobnym poziomie były wszystkie pozostałe to by było super. Profesjonalizm poparty z dobrym kontaktem ze studentami. Jeszcze może kilku było takich prowadzących, ale jak mówię pół na pół mniej więcej. Wiadomo to nie zawodówka, acz od PWSZ-tu może bym tego oczekiwał. Dodatkowe kursy w atrakcyjnych cenach. Np. kurs spawania, czy obsługi jakiś maszyn. Wiem to można zrobić na własną rękę, ale jednak w takiej szkole skoro się płaci niemałe pieniądze za semestr. Dużo ludzi idzie do takich szkół by zdobyć zawód. Niekoniecznie być inżynierami, choć taki tytuł uprawnia do wykonywania tego zawodu i wymagania niektórych nauczycieli są wysokie. Część może chce poszerzyć swoje informacje i wiedzę wyniesioną z Technikum, część chce się nauczyć czegoś nowego. Zdobyć nowe kwalifikacje. Techników dla dorosłych nie ma. Przynajmniej nie w takim Krośnie, a i w większych miastach z tym różnie, bo są przeważnie w jakiś pseudo szkołach, a nie na przykład przy państwowych szkołach średnich. Ja z początku chciałem iść do technikum jakiegoś dla dorosłych, bo dla mnie liczy się strona praktyczna zawodu. Teraz jednak trochę zmieniłem zdanie studiując i widzę, że teoria też jest ważna. A przedmioty inżynierskie trzeba jakoś zaliczyć. Może to się też przyda. Byle niektórzy nauczyciele nie mieli przesadnej spiny na tym punkcie. Mam problem z jednym, ale może sobie poradzę. Uważa chyba, że mam kasę na warunek 🤗.
Look7
Ogólnie to powiem tak. Można się czegoś nauczyć i gdyby nie był mi potrzebny papier to bym tam nie szedł, albo było by mnie stać i miałbym czas studiować w innym ośrodku. Na plus kameralny tok nauki, raczej mało studentów, małe grupy, choć może zależy od roku. To mi się podoba można się dobrze poznać z wykładowcami, bo większość jest z tego regionu jak i studenci. Na minus ? Już we wcześniejszych moich postach coś napisałem. Ogólnie lubię się uczyć nowych rzeczy i moim zdaniem na PWSZ w Krośnie nie jest źle, acz sporo minusów dostrzegam. Patrząc na przedmioty zawodowe. Różnie z tym bywa. Z poziomu jestem średnio zadowolony 3+. Z niektórych rzeczy wiem więcej od wykładowców, ale nie chcę się za bardzo wychylać. Nie wiem, czy to skończę. Może zmienię uczelnię. Na plus jest to, że mam blisko i na tym plusy się chyba kończą i podejście niektórych wykładowców i asystentów bardzo dobre. Niektórych.
11.09.2019
11.09.2019
Look7
Ogólnie to powiem tak. Można się czegoś nauczyć i gdyby nie był mi potrzebny papier to bym tam nie szedł, albo było by mnie stać i miałbym czas studiować w innym ośrodku. Na plus kameralny tok nauki, raczej mało studentów, małe grupy, choć może zależy od roku. To mi się podoba można się dobrze poznać z wykładowcami, bo większość jest z tego regionu jak i studenci. Na minus ? Już we wcześniejszych moich postach coś napisałem. Ogólnie lubię się uczyć nowych rzeczy i moim zdaniem na PWSZ w Krośnie nie jest źle, acz sporo minusów dostrzegam. Patrząc na przedmioty zawodowe. Różnie z tym bywa. Z poziomu jestem średnio zadowolony 3+. Z niektórych rzeczy wiem więcej od wykładowców, ale nie chcę się za bardzo wychylać. Nie wiem, czy to skończę. Może zmienię uczelnię. Na plus jest to, że mam blisko i na tym plusy się chyba kończą i podejście niektórych wykładowców i asystentów bardzo dobre. Niektórych.
Halo
Czy ktoś się wypowie o Filologii Angielskiej? Czy jest trudno?
23.07.2019
09.07.2019
były student
Miałem nieszczęście spędzić tam kilka lat. Przeklinam dzień w którym po raz pierwszy przekroczyłem bramę tej uczelni. Jedyna osoba którą miło wspominam to woźny, resztę jak Tuwim w swoim sławetnym wierszu pominę przez litość. Powiem krótko strata czasu, życia i (niemałych) pieniędzy, a po skończeniu tego dziadostwa brak jakichkolwiek perspektyw (niezależnie od skończonego kierunku). Forsę którą mielibyście utopić w studiowanie na PWSZ lepiej przeznaczcie na jakiś sensowny kurs, choćby prawo jazdy C+E albo D- po tym przynajmniej są jakieś perspektywy. Trzymać się z daleka
Studentka filologii
Nie polecam. Lepiej od razu startować na renomowana uczelnię i na sensowny kierunek. Filologia rosyjska to była strata czasu, zdrowia, energii, a teraz depresja bo nie ma pracy i do tego szeroka opinia jaka to pseudo uczelnia.
01.05.2019
15.03.2019
Look7
Do Mechanika. Studiuję jeszcze to. Dopiero II semestr. Zależy od liczby ludzi na roku i co będą chcieli wybrać. U mnie jak na razie większość chce Projektowanie w środowisku wirtualnym i mechatronikę. Co do poziomu trudno określić nie mam porównania, ale niektórzy wykładowcy spoko. Duża wiedza i potrafią przekazać. Studia polegają na samodzielnym zdobywaniu wiedzy. Ja się lubię sam uczyć czasami tych rzeczy co mnie interesują, a tu musisz się uczyć to co ci każą. Mechanika na poziomie inżyniera to trochę liczenia, ale też teorii. Powinno być dużo praktyki i trochę jest. Nieźle wyposażone laboratoria.
Mechanik
Rozważam Wybranie Pwsz na kierunku mechaniki lotniczej zaocznie. Ktoś studiował albo ma coś do powiedzenia? Jakieś opinie o poziomie czy ogólnie warunkach
13.02.2019
05.02.2019
fa
oczywiscie wf najwazniejszy na humanie... i nabijanie godzin niepotrzebnymi wykladami !!! zajecia w milionie miejsc na raz, 3 kampusy, jezdzenie w ta i z powrotem, bez wlasnego samochodu ciezka sprawa.
studentka
studiowalam pol roku na filologii angielskiej i z zalem musze przyznac ze stracilam swoj czas. idziesz na angielski, wciskaja na sile lektorat z niemieckiego jako obowiazkowy przedmiot.. malo tego specjalizacje wybierasz na drugim roku, niby sa 3 do wyboru ale jest cos takiego jak grupa 26+ i jesli oni wybiora sobie jedna specjalizacje to inni studenci nie moga jej juz brac... jaki w tym sens? jesli chodzi o wykladowcow to jednym slowem dziecinada, pani a.h. od uoe zachowuje sie jakby uczyla dzieci w przedszkolu a nie studentow.
05.02.2019
14.12.2018
Inżynieria środowiska
Nie polecam kierunku: Inżynieria środowiska studia niestacjonarne. Ta szkółka ma co roku problem, aby uzbierać 1 gr. ćwiczeniową. Zapisując się na te studia nie masz pewności czy kierunek bedzie otworzony czy w czasie studiów z powodu małej ilości studentów nie zlikwidują go. A nastawienie wykładowców do studentów nie jest najlepsze.
Ciekawyswiata
Może ktoś powiedzieć o doświadczeniach na kierunku Inżynieria Środowiska w trybie niestacjonarnym. Czy jest bardzo ciężko ? Jakie jest nastawienie wykładowcow do studentów? Ogólnie o odczuciach na tym kierunku
08.12.2018
25.11.2018
Look7
Moim zdaniem uczelnia ma wiele do zaoferowania. Studiowałem kiedyś Informatykę i teraz Budowa Maszyn. Za studenta nikt się nie nauczy. Nauczyciele raczej fachowi, wytłumaczą i w większości przyjaźni. Wymagania mają, a jak się pracuje to czasem ciężko pogodzić studia z pracą, a na dziennych wiem z doświadczenia, że połowa i tak się nie uczy, a poszła tam, bo nie wiedziała co dalej. Moim zdaniem uczelnia ok. Jak ktoś chce to się dużo nauczy na takiej uczelni. Jak ktoś chce mieć prestiż niech idzie na AGH, ale tam na prawdę trzeba się uczyć.
Alicja
Co sądzicie o zielarstwie? Bo jestem zainteresowana tym kierunkiem
06.11.2018
19.08.2018
Absolwent
Odradzam studiowanie w PWSZ Krosno.Bardzo niski poziom nauczania, szczególnie na kierunku: Inżynieria środowiska. Po ukończeniu tych studiów brak pracy, szkoda czasu. Pani kierownik bardzo złośliwa i mściwa, jak ktoś jej podpadnie, wyżywa się na studencie. Stwarza pozory że coś umie, a w rzeczywistości nic nie wie.Ma problem z wysławianiem się, mówi gwarą wiejską. Tacy ludzie nie powinni być na takim stanowisko jakim jest kierownik zakładu.
Paulina
studiowałam tam kierunek inżynierski przez 1 rok po tym uznałam że szkoda mojego czasu tak niski poziom... bez żadnego wysiłku ani nauki jakiejkolwiek można zdać na 5 wszystko. wykładowcy robią wrażenie że bardziej im zależy na sympatii studentów n iż na tym by od nich czegokolwiek wymagać.... w sumie dziś nawet żałuję bo była bym inżynierem bez wysiłku ale ambicja wzięła górę.
15.07.2018
18.05.2018
Bars
Hej jak wasze opinie na informatyce ?
Beatrice
Nie wiem jak jest obecnie bo studia skończyłam tam już 10 lat temu, ale tak złego doświadczenia ze studiami nie miałam nigdzie, a studia kończyłam też na innych uniwersytetach. Powinnam powiedzieć, że właściwie nigdzie nie miałam złych doświadczeń, oprócz Krosna... Studiowałam na kierunku filologia angielska i niestety większość wykładowców, tych z Krosna i jeden ze Słowacji prezentują bardzo niski poziom i po prostu brak im profesjonalizmu. Nie wyobrażam sobie jak można pozwolić sobie na niegrzeczne, a nawet chamskie zwracanie się do studentów, mszczenie się, nie odpowiadanie na pytania itp. Po anonimowej ankiecie wśród studentów wezwała nas jedna z pań wykładajacych, aby na nas nakrzyczeć z pretensjami. Okazało się, że ktoś napisał, że na jej wykładach z historii nigdy nie mamy żadnych pomocy, ani nie widzieliśmy mapy, co akurat było prawdą. Pani jednak miała pretensje do nas, że ktoś napisał prawdę. Oczywiście nikt poza jedną osobą (czy dwoma) nie zdał u pani egzaminu. Sama dziwię się, że nie zgłosiliśmy skarg na takie zachowania, ale ciągle byliśmy zastraszani, że "odpadniemy" ze studiów. Takie studia powinno się zamykać!
10.08.2017
23.09.2016
pielegniarstwo
Jeżeli chodzi o ten kierunek na PWSZ to średnio prestiżowa, ale na tym kierunku i tak nie ma to większego znaczenia. Prace w tym zawodzie można znaleźć dość łatwo, problemy są z płacami dla pielęgniarek. Bardzo duża ilośc bo prawie 5 tys godzin praktyk- 4840h (BEZPŁATNYCH!!) wychodzi to ok 12 miesięcy PRACY za darmo w toku kształcenia. wstawanie o 5 rano żeby dojechać, bez zwrotu kosztów dojazdu, a są to placówki w Krośnie jak i okolicach ( np.Rymanów). Poziom kształcenia praktycznego oceniam jako średni minus .6 godzin praktyk to najczesciej na dzień dobry brudna robota - mycie pacjentów pampersy,pampersy pampersy,pampersy, kał , ślina, krew, mocz ciągła ekspozycja na ew choroby.potem ew. składanie ligniny ,mycie szafek,bieganie do laboratorium, administracji,apteki, z pacjentem na badania. W ciągu 3,5 lat studiów zakładałam wenflon AŻ UWAGA 2 razy!!!! Prowadzący zajęcia nie chcą brać odpowiedzialności za ew. roszczenia ze strony pacjenta więc w szpitalu nie można praktykować ! Większośc wychodzi z założenia "siedzcie cicho i niczego nie dotykajcie" i "pobierania krwi nauczycie się w pracy" tudzież opowiadanie bajek o powołaniu. PIelęgniarki na oddziale często mają więcej do rządzenia studentami niż osoba prowadząca zajęcia - studenci nie idą na przerwę bo zawsze jest JESZCZE coś do zrobienia. Środowisko pielęgniarek pracujących dość nieprzychylnie nastawione do studentów, "uczennice" są do tego żeby nimi pomiatać .Jeżeli chodzi o sekretariat to akurat plus bo sekretarka może nie zawsze jest miła ale zawsze stara się pomóc i doradzić. Kształcenie teoretyczne to głownie slajdy kadra dość prestiżowa bo głownie Profesorowie z Krakowa i Warszawy. MInus to 3,5 letni tok kształcenia gdzie wszędzie jest 3 lata (rok w plecy jeżlei ktoś wybiera się na magisterke). Wywieszony rozkład zajęć zmieni się jeszcze minimum 3 razy nie można sobie niczego zaplanować, wszelkie spotkania nawet te dodatkowe(inauguracja roku akademickiego) są OBOWIĄZKOWE dla wyrobienia frekwencji ciągłe strasznie wydumanymi konsekwencjami jak w przedszkolu. Na wyjazd na Erasmusa nie ma raczej co liczyć bo koordynator kształcenia nie chce uznać odrabianych tam praktyk a tutaj nie ma czasu ich odrobić. Stypendia chaniebnie niskie przy bardzo niskich progach dochodowych mało kto się łapie. Poziom wymagań dla średnio rozgarniętej małpy.
TiR
a jak jest na kierunku Turystyka i Rekreacja??? czy moga się wypowiedzec studenci tego Wydziału? jak wygladaja praktyki, staże, wyjazdy terenowe? jesteście zadowoleni?
21.10.2015
17.06.2015
pedagogika - opinie
a jak jest na kierunku Pedagogika? kto prowadzi zajęcia? skąd są wykladowcy? jak wygląda sytuacja ze specjalnościami? gdzie idziecie dalej po licencjacie?
juhas
co powiecie o informatyce tutaj??? iść czy nie? gdzie polecacie?
25.05.2015
27.02.2014
miszczu
taak to prawda, że nikt się nie pouczy za nikogo i roboty nie odwali, ale jaki jest sens wysyłania tysiąca maili i slajdów? to bardziej studia przez internet..jakoś niektórzy wykładowcy potrafią wytłumaczyć, powiedzieć co i jak po kolei, czym się co je, ale w Krośnie jest ich garść. Reszta to slajdy i bajoo nie ważne co dany symbol znaczy-MASZ go umieć
studentka budownictwa
BO leży i matma też,ale jeżeli 90% zaocznych kupuje prawie wszystkie projekty to niech się nie dziwią,że ta szkoła ich niczego nie nauczy,bo niby jak?Jak wybraliście taki,a nie inny kierunek to się uczcie,bo nawet najlepszy wykładowca nie odwali za was tej roboty ! To są studia nie szkoła średnia,w której zresztą też się trzeba dużo uczyć jak się chce coś wiedzieć,
25.02.2014
25.02.2014
studentka budownictwa
Jak to wykładowcy z PRz mówią : Wy tu przyszliście studiować,a studiowanie polega na uczeniu się samemu,oni nam mogą wyjaśnić to czego nie rozumiemy.Jeżeli wybraliśmy taki,a nie inny kierunek to znaczy,że nas interesuje i że sami chcemy poszerzać naszą wiedze w tym temacie,Jeżeli ktoś myśli,że idąc na studia wyłożą mu kawę na ławę i kompletnie nic nie będzie musiał robić sam to życzę powodzenia na jakąkolwiek uczelnie by nie poszedł.Na PWSZ w Krośnie jest bardzo wysoki poziom,fakt jak ktoś napisał B
studiujący
Bardzo źle oceniam tą "uczelnię" i odradzam studiowania...nie wiem jak na innych instytutach ale instytut techniczny a konkretnie informatyka, wygląda tak: nudne monotonne wykłady, dużo zajęć, wykładowcy wysyłają na maila lub zamieszczają na swoich stronach tysiąca slajdów (tak tak TYSIĄCE) i każą się nauczyć, nie ważne że to nie przydatne, nie ważne że nikt nie umie...to całe studia w Krośnie...na uczelni tylko paru wykładowców potrafi coś nauczyć, reszta to rzuci slajdy i się uczcie, albo jeszcze inni tylko podadzą zagadnienia i trzeba samemu wszystko a oni tylko oceniają i wymagają...szkoda nerwów i czasu bo nikt się nic nie nauczy, a papierek pwszu jest g..wart
23.02.2014
25.10.2013
Piotr
oceniam tą uczelnie bardzo nisko. PWSZ w Krośnie (Turaszówka) ma sporo do zaoferowania ,ale jak traktuje studentów a zwłaszcza zaocznych to głowa boli. Zaoczni powinni mieć zajęcia sobota -niedziela a wymagają żeby przyjezdzać w piątki a i zaliczenia , egzaminy też są w tygodniu ,czy oni nie wiedzą że studenci zaoczni pracują i nie ma możliwości być w tygodniu ,przecież jak bym mógł przyjezdzać to bym wybrał studia dzienne a nie zaoczne. Kadra to zależy? bo są tacy że wydają sie być w porządku a potem na samym końcu sprawiają problemy i mają cie gdzieś , a zwłaszcza na trzecim roku jak już wszystko zapłacisz to trzeba chodzić i prosić! jeden wielki młyn. Uważam ze to nie jest uczelnia na poziomie to jest szkółka ,studiowałem na innych i jest całkiem inaczej zwracają sie do ciebie z szacunkiem czy to pierwszy rok czy trzeci i można szybko i sprawnie bez nerwów załatwić wszystko. odradzam . Polecam Uniwersytet w Rzeszowie studiowałem i jest ok. pozdrawiam
Martyna
Uważam, że ocenianie tej uczelni nisko, bo jest 'pewueszetem' nie jest sprawiedliwe. Uczelnia ma naprawdę sporo do zaoferowania, kadra jest przyzwoita (spora część dojeżdża z uniwersytetów w Krakowie i Rzeszowie), są duże możliwości wyjechania na wymianę w ramach programu Erasmus, szkoła ma dobrą bazę lokalową i system stypendiów. Na poziom też nie narzekam - oczywiście, jak ktoś myśli, że 'nauka' polega na tym, że na zajęciach wtłacza się wiedzę do głowy a potem człowiek nie musi robić już nic, to pewnie, że będzie narzekał. Ja uczę się sporo i jestem zadowolona z prowadzących zajęcia. Widać, że im zależy. Studiuję w Instytucie Humanistycznym, i wypowiadam się tylko na jego temat, nie wiem, jak jest na Poliechnicznym na przykład, ale mam nadzieję, że nie tak tragicznie, jak piszecie.Pozdrowienia!
20.10.2013
07.09.2013
studentt
Jeśli chodzi o poziom nauczania na tej "uczelni" to można go tak po szkolnemu ocenić na 3, natomiast jeśli chodzi o jakąkolwiek organizacje, stosunek większości pracowników do studentów oraz to jak studenci są tu traktowani to jest to poniżej wszelkiej krytyki. Przykładowo ostatnio w sobotę wieczorem uczelnia podała info że w najbliższy poniedziałek odbędą się zaliczenia z praktyk.. co z tego że zaliczenia miały się odbyć końcem września i większość studentów nie ma jeszcze odbytych praktyk lub powyjeżdżała na wakacje.. jaśniepaństwa "profesorów" to nie interesuje. Przychodzi się na 8.00 na zajęcia po to tylko żeby przesiedzieć do 14-15 na korytarzach bo zajęcia po kolei są odwoływane. Student jest tu traktowany dosłownie jak towar w sklepie, uczelni zależy tylko na tym żeby ją reklamował. Ogólnie nie polecam.
ktos
zostalo mi pol roku do obrony inz budownictwa na tej uczelni i powiem jedno, przedmioty typowo zawodowe czyt: konst. metalowe, betonowe, drewniane, mechanika budowli, fizyka budowli sa na bardzo dorbym poziomie. Wykladowcy sa wymagajacy i potrafia nauczyc, ale zastrzezenia mam do przedmiotow podstawowych typu materialy budowlane, b udownictwo ogolne, matematyka- poziom zerowy i jak sam sie czegos nie nauczysz to nic na ten temat nie bedziesz wiedzial. Uwazam, ze uczelnia nie jest najgorsza czy fatalna, ale do wysmienitych tez nie nalezy. Ja jestem nawet zadowolona, pomijajac fakt, ze sekretariat, dziekanat i dowiedzenie sie czegokolwiek to jest porazka.
05.09.2013
31.07.2013
Juziu
Jeśli chodzi o tą uczelnie to zależy, jeśli chcesz iść na studia po to by studiować polecam lecz jeśli po to by się czegoś nauczyć odradzam i to STANOWCZO !! poziom zerowy.... aby przejść wystarczy trochę zaangażowania w trakcie sesji w przygotowanie ściąg i projektów które można spokojnie ściągnąć z neta lub skopiować od kogoś. PATOLOGIA NIE UCZELNIA. Jestem na 3 roku na informatyce i strasznie żałuję że tam poszedłem.... STANOWCZO ODRADZAM !!!!!
numa
stypendia ogromne socjalne i za wyniki w nauce i mieszkaniowe i zapomogi nawet przy urodzenia dziecka (pise wszystko z doswiadczenia-wlasnie sie bronie) latwo je dostac.wystarczy minimum wysilku jezeli chodzi o nauke.jezeli zobacza ze sie starasz dokonca nie masz sie o co martwic a jezeli olewasz... tez raczej zdasz:)
18.06.2013
08.05.2013
Iga
Czy istnieje jakaś pomoc dla studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie? Jakieś stypendia, domy studenckie, dofinansowania? Nie stać mnie na wynajęcie mieszkania czy dojazdy codziennie na uczelnię. Powiedzcie jak to wygląda.
towaroznawstwo
interesuje mnie wszystko na temat kierunku towaroznawstwo, podrzuccie od siebie, co i jak?
13.03.2013
13.02.2013
Beata
Co jeszcze możecie powiedzieć na temat studiów w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie? Jacy są wykładowcy, jacy ludzie się tam uczą? Czy łatwo jest zdać egzaminy, ciężko się tu uczy? Chcę wiedzieć wszystko :P Chodzi mi głównie o Instytut Politechniczny, o kierunek Inżynieria Środowiska :)
krystian
Wcale nie jest tak źle :) uczelnia to uczelnia, zawsze można się czegoś nauczyć, gdziekolwiek się jest. ja tu studiowałem i jestem zadowolony, mam teraz satysfakcjonującą pracę więc jak widać nie trzeba studiować w Warszawie, żeby wieść godne życie ;)
31.01.2013
14.11.2012
child
Ja generalnie nie lubię PWSZ-ów, kojarzą mi się z niskim poziomem i takimi średnimi uczelniami... Poza tym ja wolę duże miasta i wychodzę z założenia, że studiując np. w Warszawie zdobędziesz więcej wiedzy, doświadczenia, a w przyszłości znajdziesz satysfakcjonującą pracę. Dlatego nie podoba mi się wizja studiowania na PWSZ w Krośnie
ziomal
ja wam powiem, jak jest na Wydziale Politechnicznym, bo wkrotce bede mial rozeznanie jako student, ogarne co i jak, powesze, poogladam i napisze o informie,
03.10.2012
29.05.2012
enek
Generalnie rzecz biorąc sam prestiż PWSZ moim zdaniem nie daje możliwości postawienia 10, aczkolwiek to moja subiektywna opinia. W Krośnie jest pewnie podobnie do innych PWSZ, także jak nikt nie odpowiada, spróbuj zapytać o motywację do oceny w innych wątkach. Pozdrawiam
Bogunia
jak nalezy rozumiec ocene 4,9 dla pwsz? bo wydaje mi sie ze to jest nieduzo, a ja uwazam ze to jest dobra uczelnia, czy moglyby sie wypowiedziec osoby, ktore ja ocenialy? moze cos sczegolnie szwankuje w tej szkole, tylko chcialabym wiedziec, co?
02.06.2011
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet Kaliski
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Politechnika Śląska
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • AMA Film Academy w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Politechnika Łódzka
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie