• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza

uczelnia publiczna, 35-959 Rzeszów, al. Powstańców Warszawy 12, (+17) 865 11 09, rekrut@prz.edu.pl

Politechnika Rzeszowska to wiodąca uczelnia techniczna Podkarpacia. Przygotowuje nowoczesnych inżynierów na potrzeby lokalnego i europejskiego rynku pracy.

Jako jedyna uczelnia kształci pilotów lotnictwa cywilnego. W ofercie studiów znajdują się także kierunki związane m.in. z budownictwem, architekturą, elektrotechniką, automatyką i robotyką, logistyką, informatyką, mechaniką, inżynierią, studia matematyczno-fizyczne czy z obszaru nauk o zarządzaniu. Na uwagę zasługują liczne specjalności, pozwalające studentom wybrać interesującą ich ścieżkę kształcenia.

Strukturę Politechniki Rzeszowskiej tworzy siedem wydziałów. Prężnie działające koła naukowe to przestrzeń dla rozwoju pasji i uczestnictwa w projektach krajowych i międzynarodowych. Dowiedz się więcej o kierunkach, dostępnych specjalnościach, życiu studenckim na uczelni. Sprawdź terminy oraz zasady rekrutacji na studia.


Ocena uczelni

8.30 / 10
273 głosów

Opinie (151)
Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza, Politechnika Rzeszów

aka
poproszę o progi punktowe na dziennych bezpieczeństwo wewnętrzne
12.08.2022
11.07.2022
Inżynieria w medycynie
Czy może ktoś powiedzieć coś więcej o kierunku inżynieria w medycynie?
Xyz
Jakie są progi punktowe na kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne ? Czy warto wybrac sie na studia zaoczne?
29.05.2022
25.05.2022
oki
Jakie sa progi punktowe z zeszlych lat na budownictwo? ciezko sie dostac/?
JacaPraca
Czy ciężko jest się dostać na automatykę i robotykę? Nawet jeśli matura nie poszła zbyt dobrze i nie przebiję progu punktowego
11.05.2022
20.04.2022
ola
Poleca ktoś zarzadzanie?
Student PRz
Do Filip: to chyba złe opinie słyszałeś xdd Ciężko się dostać i bardzo ciężko utrzymać, a jeżeli powiesz, że chcesz iść na specjalność pilotaż, to nikt Ci nie będzie pomagać (wyścig szczurów, bo na tą specjalność liczy się średnia).
18.04.2022
11.04.2022
Filip
Orientuje się ktoś czy ciężko dostać się na lotnictwo? Podobno biorą wszystkich jak leci
Michał
Orientuje się ktoś czy w rekrutacji są brane pod uwagę egzaminy zawodowe (tytuł technika) ?
01.04.2022
23.09.2021
renka
czy tylko mi nie działa stronka politechniki??? mam takie info - Ta witryna jest nieosiągalna Serwer w.prz.edu.pl potrzebował zbyt wiele czasu na odpowiedź.
Paweł
Zasady rekrutacji podczas rekrutacji uzupełniającej są niezmienione? Obowiązują te same kryteria?
27.08.2021
01.08.2021
Marek
Skończyłem w 2014r inż środowiska. O poziomie nauki świadczy późniejsza praca i osiągnięcia w zawodzie. Kierunek bardzo wymagający i wiele wyrzeczeń trzeba przejść. Wielu moich kolegów i koleżanek z roku a wręcz tak ok 80/ 85 % pracuje w zawodzie, min stanowiska kierownicze w gminach, w budownictwie, w gosp komunalnej Od 2015 r założyłem własną działalność I do dzisiaj zatrudniam już 7 pracowników W wykonastwie inst sanitarnych.( duże inwestycje). Kończąc ten kierunek masz gwarancję dobrze płatnej pracy myślę że od 3500 zł do nawet ok 8000 zł netto w zależności gdzie, a u siebie myślę że od 10000 zł netto miesiecznie w zależności od rozwoju własnego biznesu. Pozdrawiam 😀
Karolina
Hej! Czy jest tu ktoś kto studiuje/studiował finanse i rachunkowość na PRz? Jakie macie opinie o tym kierunku?
27.07.2021
13.07.2021
ABSOLWENT
Już jako absolwent, zdecydowanie odradzam potencjalnym kandydatom wybór tej "uczelni", a w szczególności Wydziału Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury. Praktycznie na każdym kroku pracownicy poszczególnych zakładów oraz katedr dają jasno do zrozumienia, że są ponad wszystkich i ponad wszystko. Niektórzy z nich nie mają nawet podstawowej wiedzy na temat wykładanych zajęć. Ponadto tytuł profesora czy doktora nie zawsze świadczy o umiejętnościach czy posiadanej wiedzy. Zdarzają się prowadzący bardzo niemili i aroganccy, robiący wiecznie "pod górkę". Do plusów można zaliczyć to, że jest garstka wykładowców fachowo przekazujących wiedzę, mających wielki potencjał nauczania czy samokształcenia. Można ich jednak zliczyć na palcach jednej ręki. To smutne. Negatywna uwaga również do samej organizacji oraz struktur tworzących władze wydziału. Pan Prodziekan ds. kształcenia dla kierunków Inżynieria Środowiska, Energetyka oraz Geodezja i Planowanie Przestrzenne obiecuje obiecuje, a ostatecznie nic nie robi aby na wydziale było lepiej. Jego obietnice są rzucane na wiatr. A kierowanie do niego uwagi i skargi tłumaczy argumentem ostatnio tak popularnym "bo koronawirus", co raczej jest słabym wytłumaczeniem. Ostatnia z uwag dotyczy ankiet, które są udostępnianie studentom umożliwiając tym samym ocenę prowadzących, prowadzonych zajęć czy samej organizacji. Szczerze śmiem wątpić czy kiedykolwiek były one brane pod uwagę, bowiem przez tych pięciu lat nigdy nie zauważono jakiejkolwiek poprawy czy zmiany "na lepsze". Wśród plusów można zaliczyć przede wszystkim organizację imprez okolicznościowych takich jak np. Juwenalia. Ponadto myślę, że sale laboratoryjne są dosyć dobrze wyposażone. Szkoda tylko, że praktycznie zawsze nacisk był na teorię...
Budownictwo
Witam, czy mógłby mi ktoś napisać czy trudno dostać się na kierunek budownictwo? Jakie przedmioty są najtrudniejsze np. na pierwszym roku? Czy fizyka i informatyka są najważniejsze? Ile mniej więcej procent wypada mieć na maturze?
24.06.2021
16.06.2021
Technologia chemiczna i procesowa
Witam, czy mógłby ktoś podzielić się swoją opinią na temat tego kierunku? Jak wyglądają zajęcia i czy jest bardzo ciężko
Budownictwo
Witam, czy mógłby mi ktoś napisać czy trudno dostać się na kierunek budownictwo? Jakie przedmioty są najtrudniejsze np. na pierwszym roku? Czy fizyka i informatyka są najważniejsze? Ile mniej więcej procent wypada mieć na maturze?
13.05.2021
05.05.2021
Anon
Witam, trudno się dostać na telekomunikacje? Matma mi średnio poszła i będę miał ok 40% a rozszerzenie strzelam ok 20%
Hubert Mazur
odpowiedź dla XYZ z dnia 17.04.2021
Jako student II roku kierunku "Inżynieria i Analiza Danych" na PRz, odpowiadając na pytanie: "czy jest bardzo ciężko?" - uważam, że jest trochę ciężko. Wystarczy popatrzeć na liczbę godzin dydaktycznych w porównaniu do innych kierunków studiów na Politechnice Rzeszowskiej. Osobiście, wychodzę z założenia, że jeśli ktoś chce gromadzić sporą ilość wiedzy to musi być trochę "ciężko", bo potrzeba do tego jest determinacja i czas. Poleciłbym ten kierunek osobom które lubią przede wszystkim matematykę a dodatkowo, tym co lubią programować. Ten kierunek jest mieszanką zajęć z przedmiotów matematycznych i zajęć z przedmiotów informatycznych (głównie programowanie, bazy danych i sieci komputerowe). Wiedza z matematyki jest podstawą przyszłej pracy w zawodzie po tym kierunku studiów a programowanie według mnie jednym z najwygodniejszych narzędzi do przeprowadzania analizy danych. Językiem tym, na tych studiach jest R i cały czas towarzyszy od drugiego semestru studiów (z przerwą w 3 semestrze - brak przedmiotów gdzie się go używa, chociaż można z niego korzystać na np: zajęciach projektowych), jest on trochę mniej popularny od Pythona w dziedzinie analizy danych ale sam widziałem (np: w ofertach pracy), że czasami jego znajomość jest wymagana, albo jest dodatkowym plusem w CV. Co do minusów i tego co mi się nie podoba na tym kierunku: - Moim zdaniem jest trochę za dużo przedmiotów związanych z sieciami komputerowymi. - Ilość godzin na 4 i 5 semestrze jest spora. Czy warto studiować? Tak, moim zdaniem warto. Nie jest to najłatwiejszy kierunek studiów i też nie uważam, że wymagania na stanowisko analityka danych czy data scientist'a są łatwe do spełnienia, ale zarobki w karierze analizy danych jak na ten moment są wysokie i wątpię aby to się zmieniło. Ilość danych które można gromadzić z różnych źródeł, stale rośnie i dlatego na uczelniach wyższych w Polsce w ostatnich latach zaczęły się pojawiać kierunki związane z analizą danych, ponieważ rośnie zapotrzebowanie na ludzi z takimi kwalifikacjami. Osobiście uważam, że powinno się jednak lubić matematykę aby studiować ten kierunek albo przekonać się do niej podczas studiowania.
23.04.2021
17.04.2021
XYZ
Proszę o opinię na temat kierunku "Inżynieria i analiza danych" na PRZ - wygląda na ciekawy, atrakcyjny, ale czy jest bardzo ciężko? czy warto studiować?
Olo
Czy znane są progi punktowe na informatykę i energetykę? Trudno się dostać na te kierunki?
20.01.2021
04.12.2020
Wchm
Uzupelnienie do poprzedniego posta. Politechnika Rzeszowska (ktora znowu pozdrawiam) uzyskala wreszcie notyfikacje i zostala wlaczona do systemu IMI w zakresie architektury. Oznacza to, ze absolwenci architektury na PRz maja kwalifikacje na terenie UE, a nie tylko w Polsce. Szkoda tylko, ze zainteresowani byc moze o tym nie wiedza. Musza sie o tym sami dowiadywac. Jesli ktos jest w UK i chcialby sie zarejestrowac w ARB, niech to zrobi czym predzej - czas jest do konca roku!
Wchm
Szanowna Politechniko Rzeszowska! Ponawiam pytanie sprzed kilku miesiecy liczac na to, ze dojdziecie do wniosku, ze nie da sie go dalej ignorowac. Czy podacie do publicznej wiadomosci co w ciagu ostatniego roku zrobiliscie w sprawie doprowadzenia do uzyskanie kwalifikacji w UE przez swoich absolwentow z kierunku architektury ( jesli w ogole cokolwiek zrobiliscie). Nie wystarczy tlumaczenie , ze teraz mozna juz tylko czekac na decyzje KE i Parlamentu. Gdzie jest Wasze lobbowanie wsrod politykow, gdzie naciski na europoslow z regionu (ktorzy nas reprezentuja i mogliby rowniez pomoc badz co badz swoim wyborcom). Apeluje o Wasza odwage i uczciwosc! Dosc chowania glowy w piasek! Setki/dziesiatki absolwentow PRz czeka na rzetelna informacje. Prosze o odpowiedz.
23.11.2020
13.11.2020
Karol
Świetna uczelnia. Ma swoje wady, ale to ma każda. Ja po zakończeniu łatwo znalazłem pracę, ale podczas 4 rozmów kwalifikacyjnych 3 zaznaczało, że w regionie najbardziej cenią absolwentów PRz. W tym jedna z rozmów była w Krakowie.
XE
Wchm podpinam się pod Twoją wypowiedź. Od 4 lat probuje uznać swój dyplom w UK bez skutku. Jedyna opcja to w najlepszym wypadku podejcie do samych egzaminow z inż. i mgr. - bardzo kosztowna sprawa. Szanowna Politechniko Rzeszowska przez wasze zaniedbanie absolwenci architektury nie są w stanie uznać swoich kwalifikacji za granicą bo uczelnia nie jest wymieniona w dyrektywie 2005/36. Jaka jest przyczyna tych zaniedbań? Wydajecie dyplomy w języku angielskim (za który dodatkowo się płaci!). Uchwała nr 48/2014 Senatu Politechniki Rzeszowskiej im. Ignacego Łukasiewicza z dnia 25 września 2014 r. rzekomo mówi o wdrożeniu przepisów dyrektywy 2005/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 września 2005 r. w sprawie uznawania kwalifikacji zawodowych (Dz. Urz. UE L Nr 255, s. 22). Proszę o wypowiedz.
07.11.2020
11.09.2020
Jan
Jakie są opinie na temat kierunku Finanse i Rachunkowość zaocznie? Waham się pomiędzy PRz a PWSTE Jarosław
liczi
Chciała bym zapytać jak oceniacie wykładowców na kierunku budownictwo na dziennych tzn na kogo warto "uważac" a z kim jest przyjemnie pracowac.
29.08.2020
30.07.2020
Ja
Uczelnia ta jak i większość innych na kierunku elektrotechnika, nie uczy nic co mogłoby być przydatne w pracy inżyniera, po skończonych studiach większość ma braki z podstawami z teorii bo aby zaliczyć przedmioty ma największe znaczenie fart i kombinowanie. Wykładowcy oderwani od rzeczywistości, nie mają pojęcia o przemyśle, projektowaniu itd. Realizowany jest jakiś archaiczny system nauczania sprzed 30 albo i więcej lat. Brak nauki programów i narzędzi inżynierskich. A wymagane pisanie programów na kartce, rysowanie na kartce ołówkiem zamiast w AutoCAD. Totalny dramat i zmarnowane kilka lat życia.
Paula
Hej! Co możecie mi powiedzieć o studiach zaocznych na kierunku budownictwo? Polecacie?
25.07.2020
24.06.2020
Politechnika Rzeszowska
odpowiedź dla Kacper z dnia 12.06.2020
Bardzo nam przykro, że jakość świadczonych przez uczelnię usług nie spełniła Pani/Pana oczekiwań. Jednocześnie uważamy opinię za wysoce nieobiektywną, zarówno w odniesieniu do naszych absolwentów, którzy osiągają sukcesy w kraju i za granicą, zajmują eksponowane stanowiska, zarządzają korporacjami, prowadzą lukratywne interesy, jak i do kadry naukowo-dydaktycznej, która dokłada wszelkich starań aby prowadzić interesujące zajęcia, przekazywać materiały, udzielać rad i sugestii oraz oczywiście jest wymagająca. Kadrę Politechniki Rzeszowskiej tworzą wybitni specjaliści w swoich dziedzinach. Potwierdzają to pozytywne opinie studentów podczas corocznej ankietyzacji dotyczącej jakości prowadzanych zajęć przez kadrę naukowo-dydaktyczną. Wszelkie merytoryczne uwagi studentów są na bieżąco weryfikowane oraz brane pod uwagę podczas realizacji zajęć dydaktycznych. Zatem komentarz uznajemy za bardzo krzywdzący.
Logistyknew
To jak w końcu z tą logistyką? Ile osób tyle opinii, że ciężko się połapać. Ktoś wie ile przedmiotów liczy się przy rekrutacji na logistykę? 1 podstawowy i 1 rozszerzony?
17.06.2020
17.06.2020
xyz
Ktoś coś powie o FiRze na tej uczelni? Warto się tu pchać? Czy lepiej na URz? A może w ogóle jakieś inne miasto? :D
Wchm
Szanowna Politechniko Rzeszowska, czy moglibyscie wreszcie uczciwie powiedzieć cos kandydatom na studentów architektury, że będą mogli pracować tylko w Polsce? Chodzi mi o dyrektywę 2005/36 - Politechniki Rzeszowskiej w dalszym ciągu nie ma na liscie - kilkuset absolwentów architektury, którzy wyjechali za granicę w ciągu ostatnich 5 lat do dzisiaj jest NA LODZIE - bez kwalifikacji! Ciekawy jestem, czy będzia jakas odpowiedź?
17.06.2020
12.06.2020
Kacper
Błagam was młode zdolne pokolenie nie idźcie na politechnikę rzeszowską, jedyne czego się tam możecie nauczyć to jak trafić do wariatkowa, ci tak zwani "profesorowie" nawet niczego w większości nie uczą a jedynie udają że coś robią a student sam musi znaleźć sobie wszelkie materiały i sam się nauczyć. Wszystko jest tam po to aby niszczyć kreatywność i pomysłowość studentów. W ogóle obrazą było by tą politechnikę nazywać "uczelnią" bo na uczelni chyba powinni czegoś nauczyć. Jeżeli będziecie mieć do wyboru Politechnikę rzeszowską a JAKĄKOLWIEK inną uczelnię to wybierzcie tą inną.
Michał
Interesuje mnie lotnictwo i kosmonautyka. Wiem, że podobne kierunki są na innych uczelniach. Polecacie studia na Polit. Rzesz.? Zbieram opinie z różnych szkół.
03.06.2020
28.05.2020
Politechnika Rzeszowska
odpowiedź dla Sara z dnia 26.05.2020
Program kształcenia na kierunkach anglojęzycznych w całości realizowany jest w języku angielskim. Studia na tych kierunkach nie są dodatkowo płatne.
Sara
Na stronie uczelni kilka kierunków jest zaznaczonych flagą brytyjską. Nie ma do nich opisów. Mam pytanie, czy całe studia realizowane są w j. angielskim? Czy te studia są płatne dodatkowo?
26.05.2020
14.05.2020
Architektura
Czy ktoś wie ile w 2019 roku było osób na jedno miejsce na architekturę i ile można zdobyć punktów z egzaminu wstępnego?
jas
Jakie były progi punktowe na informatyce w zeszłym roku?
24.04.2020
30.03.2020
Adiczk
Hej, jakie mieliście wyniki z matury? Chodzi mi o to ,jakie trzeba mieć mniej więcej wynik, żeby się tu dostać
XYZ
Cześć. Mam zamiar iść na Bezpieczeństwo Wewnętrzne. Mam pytanie do osób, które uczą się bądź uczyły na tym kierunku: Czy warto iść na ten kierunek? Jak z poziomem nauczania? Jakie trzeba mieć wyniki z matury? I czy jest prawca po tym kierunku?
29.03.2020
29.03.2020
natka
Logistyka zaocznie to dobry pomysł? Czy ciężko się dostać?
Gorbi
Czy poziom podstawowy z matematyki wystarczy na automatykę i robotykę?
19.02.2020
13.02.2020
nożyczki
zdecydowanie odradzam informatykę na prz. jak ten kierunek i koniecznie rzeszów, to tylko wsiz..
olaa
mógłby się ktoś wypowiedzieć o logistyce zaocznie, warto?
31.01.2020
29.11.2019
Gosia
Jak oceniacie architekturę na tej uczelni?
Administrator
Komentarz zablokowany - nie przeklinamy :-)
22.11.2019
07.11.2019
Miki
Zaciekawiła mnie biogospodarka. Czy to trudne studia? Łatwo się dostać?
Adam
Czy ciężko utrzymać się na automatyce i robotyce? Dużo projektów?
21.10.2019
18.10.2019
Piotr
Studenci inżynierii medycznej! Czego się uczycie na swoim kierunku. Nazwy niektórych przedmiotów niewiele mówią. Czy to studia praktyczne?
Arek
Czy ktoś studiuje matematykę? Podobno jest bardzo ciężko, ale poza matmą się nie widzę.
07.10.2019
27.09.2019
Xskill
Do Maciej: możesz się przepisać na co chcesz.
Maciej
Jak wygląda WF na tej uczelni? Basen jest obowiązkowy czy można się przepisać na jakiś inny rodzaj zajęć?
27.09.2019
25.09.2019
Eliza
Do Eliza: zależy od chętnych, w tym roku zostały uruchomione wszystkie.
Eliza
Czy wszystkie specjalności oferowane na logistyce są uruchamiane? Czy zależy to od liczby chętnych?
06.09.2019
30.07.2019
ala
Z jakimi zagranicznymi szkołami współpracuje uczelnia? Chodzi mi o logistykę i programy wymiany studentów.
Kamila
Czy jest rekrutacja na biotechnologię od semestru letniego? Maturę będę mieć dopiero we wrześniu. Czy jest szansa jeszcze na rekrutację studia od października.
24.07.2019
10.07.2019
kevin
wyniki maturki: polski podstawa 60 angielski rozszerzony 72 matma rozszerzona 98 informatyka rozszerzona 72 czyli na luzie się dostanę :D
alex
Ile punktów trzeba mieć na informatykę? Ile było w zeszłym roku?
19.06.2019
14.06.2019
Student ZL Di
Cześć. Studiuję logistykę na I roku. Jeśli chcecie kupić materiały, żeby coś mieć od X, to zapraszam. E-mail: cocoa89@wp.pl Poza tym, chętnie udzielę informacji o przedmiotach i prowadzących. Zapraszam :D
Zaradny
Lepiej prywatnie w Krakowie, Wrocku, Wawie, nie wiem np. Informatyka, w Rzeszowie liczą się tylko układy, a za "wywyższanie się (wystarczy że chcesz się uczyć a nie pić)" dostaniesz reprymendę od kolegów z roku ( Z układami ) i odpowiednią uwagę od Wykładowcy w taki sposób że domyślisz się o co chodzi. :((( Smutne, niszczenie młodych ambitnych ludzi :(((
20.05.2019
19.02.2019
Inżynieria chemiczna i procesowa
czy jest ciężko? jak wykładowcy? słyszałam, że jeżeli nie ma się wtyków to ciężko się utrzymać i dużo łatwiej jest ukończyć w Krakowie- to prawda?
Mechanik
Planuje podjąć naukę w PRz na kierunku mechaniki lotniczej zaocznie ze specjalnością awionik lub płatowiec. Ktoś się orientuje jakie są warunki? Jak wykładowcy? Ktoś studiował i może pomóc?
13.02.2019
16.01.2019
studia z zarządzania
jakie macie zdanie o kierunku - Zarządzanie ???
Marcin
jak ktoś mieszka dość blisko, to można się wybrać na drzwi otwarte, ja nie będę jechał 140 km, ale jakbyś napisał, co ciekawego o budownictwie powiedzieli albo się dowiedziałeś - to fajnie by było.
19.11.2018
13.11.2018
drzwi otwarte - czy warto?
sądzicie, że warto się bujnąć na te dni otwarte na rzeszowskiej? dowiemy się czegoś więcej, czego nie ma na stronach? ktoś ma doświadczenia?
odp. budownictwo
składaj wszędzie i zobaczysz, gdzie się dostaniesz, a wybierzesz, jak juz będziesz wiedział, gdzie się dostałeś, akurat w przypadku budownictwa ja bym stawiał na Polibudę Krakowską jako pierwszy typ
06.11.2018
25.10.2018
gdzie budownictwo
planuję studia inżynierskie na kierunku Budownictwo (matura w następnym roku), chcę skłądać papiery na Politechnice Rzeszowskiej, Pol Krakowskiej, może na AGH. No właśnie - macie jakieś porównanie tych uczelni? zwłaszcza jeśli chodzi o wydział i studia z budownictwa, które mnie interesują? czy rynek nadal potrzebuje takich specjalistów, czy się nimi nasycił? róznie mówią i mam mętlik w głowie.
Informatyka - progi.
Jak to jest z tymi progami ? Czy trzeba wziąć tą informatykę na maturze żeby się dostać, czy dobrze napisane ang. i matma w rozszerzeniu wystarczą ?
14.08.2018
12.08.2018
Kosmonautyka
hihihihihihihihihihi-w rzeszowie.
olek
dziwiłem się że ta stronka nie działa, ale to chyba była zmiana adresu www, bo teraz jest już ok
31.07.2018
15.07.2018
Katia
Chciałabym się dowiedzieć na co bardziej się opłaca pójść. Zarządzanie czy Finanse i rachunkowość. Dostałam się na oba kierunki. Myślę bardziej o Zarządzaniu. Chciałabym poznać Wasze opinie.
Pola
Studiowałam Zarz. i Inż. Produkcji na WBMiL. To kierunek o wszystkim i o niczym, więc warto jak najszybciej wybrać dziedzinę, w której chcesz się kształcić. Ja skupiłam się na przedmiotach związanych z CAD/CAM i obróbką skrawaniem, resztę byle zaliczyć. Wyszło mi to na dobre bo od 4 lat pracuję jako programista CNC. Gdybym miała wybrać kierunek jeszcze raz, to zdecydowałabym się na mechanikę i budowę maszyn, chociaż znajomi z roku nie mieli problemu ze znalezieniem pracy (kontrola jakości, Lean Manufacturing, produkcja itd.)
09.07.2018
09.06.2018
xyz
również prosiłabym o opinię o Architekturze na Politechnice Rzeszowskiej :)
Architektura
Czy ktoś może mi opowiedzieć coś więcej o tym kierunku ? 1. Jak jest, czy jest nacisk na majce ? 2. jak wygląda egzamin wstępny i kiedy się odbywa ?
18.05.2018
17.05.2018
xyz
Co myślicie o kierunku zarządzanie na PRZ ? Dość popularny kierunek, "po którym nie ma pracy" ,ale bardziej chodzi mi o studiowanie tego kierunku typowo dla samego siebie np. żeby w przyszłości otworzyć własną działalność
radek
zdarza się jakiś piernik, co każe pisać z kartki, ale nie przesadzajmy, ogólnie wykładowcy są w porzo, sale, zaplecze, sprzęt też bez większych zarzutów, więc jak dla ok
14.05.2018
11.05.2018
beouralways
Co myślicie o kierunkach: inżynieria medyczna i matematyka w ekonomii na wydziale matematyki i fizyki stosowanej? Warto?
do zenka
Niestety nie mam porównania do AGH, ale studiując na PRZ informatykę (obecnie drugi stopień) mogę śmiało polecić. Kierunek nie jest prosty, ale bardzo ciekawy, można zebrać przydatną wiedzę, wykładowcy potrafią zainteresować studenta tematem. Trzeba poświęcić trochę czasu na naukę, nie tylko przy sesji, ale z całą pewnością nie jest to zmarnowany czas, a taki, który zaowocuje w przyszłości
30.04.2018
30.04.2018
zenek
Witam! Jeśli informatyka to gdzie lepiej PRZ czy AGH, jakieś sugestie pod różnymi względami?
Bartek1999
Witam. Mam pytanie odnośnie kierunku inżynieria środowiska? Jak z progami punktowymi? Ciężko sie dostać? :D
04.04.2018
16.03.2018
Piotrek
Witajcie! Interesuje mnie Pilotaż na Politechnice Rzeszowskiej. Czy byłby ktoś w stanie powiedzieć mi, czy warto, czy wysoki jest poziom, czy cieżko się utrzymać i jakie są orientacyjnie progi punktowe. Będę niezmiernie wdzięczny! Pozdrawiam!
Pawel
Jestem absolwentem PRz i PW, więc mam porównanie 2-óch uczelni. Wiele osób co chwali PRz nie ma porównania i uważa ową uczelnią na tak samo dobrą jak inne prestiżowe uczelnie w kraju, lecz jest to nieprawdą. Studiowałem Informatykę 1-stopnia na PRz, Profesorowie mają olewające podejście do studentów. Za chodzenie na wykłady podwyższają oceny, za nie chodzenie obniżają. Podobnie jest z aktywnością na zajęciach, można napisać kolokwium na 100% a ocenę dostać na koniec 4 (za brak aktywności). W przypadku nie przyjścia na ćwiczenia masa kłopotów (profesorowie nie odpisują na maile, nie pojawiają się na konsultacjach, za które mają płacone przez PRz). Co do treści zajęć. Jedna profesorka która uczy dla możliwości robienia kolejnych tytułów, mówi że uczenie to najgorsza rzecz jaka wiąże się z byciem pracownikiem naukowym. W skrócie Profesorowie podchodzą do zajęć, jak by to rubli za karę. (oczywiście są wyjątki tacy jak profesor Śnieżek który uczy z powołania). Co do przedmiotów nie kierunkowych to tragedia. Wielu profesorów na wykładach mówi o polityce, co więcej nie podejmują dyskusji tylko wmawiają swoje poglądy. Na PRz są profesorowie należący i startujący w wyborach z partii KORWIN (obecnie Wolność), nie mam nic przeciwko partii, lecz jeżeli np. na przedmiocie "Podstawy Zarządzania" prof. zw. dr hab. inż. Leszek Woźniak potrafi przegadać przez 2 godziny o Tym że Ryszard Petru jest finansowany przez Soros-a, lub że Nowoczesna należy do tajnego stowarzyszenia Iluminatów, chcąca przejąć władzą nad światem. Do czego zmierzam? do tego iż wielu profesorów powinno trafić do psychiatryka, a nie wykładać na uczelni. Sam poziom nauczania języka na PRZ jest żałosny. Na studiach miałem powtórkę z Liceum, nic ponadto choć bylem w lepszej grupie. Wracając do poziomu PRz, na kierunku Informatyka, jeżeli kogoś nie interesuje Programowanie, nie nauczy się go, gdyż nie jest aż tak bardzo wymagany. Na PW jest niedopuszczalne, aby absolwent nie potrafił biegle posługiwać się w C++. Na PRz, student kończący Informatykę ze słabymi wynikami, może nie potrafić programować, nie potrafić naprawiać komputerów (lutować smd) itp itd. Na PW w przeciwieństwie do PRz nie obchodzi profesorów to czy studenci chodzą, na zajęcia czy nie. Ważne jest opanowanie materiały, nie ma taryfy ulgowej, nie można wyżebrać lepszej oceny, jak jak to jest w Rzeszowie. Podsumowawszy, jeżeli ktoś chce się czegoś nauczyć, lepiej iść do uczelni z wyższej półki, a jeżeli ktoś chce tylko papierek, to niech idzie do jakiejś prywatnej uczelni typu WSIiZ gdzie bezstresowo przebrnie przez studia, a przy okazji lepiej opanuje język angielski. Nie radzą robić tak jak ja, czyli inżynier w Rzeszowie, Magister w Warszawie. Ja po Informatyce na PRz miałem tak olbrzymie zaległości iż musiałem sporo czasu i pieniędzy poświęcić na korepetycje. Czasem myślałem nawet aby zrezygnować i wrócić do PRz, ale dopiłem swego.
25.01.2018
23.11.2017
a propos matematyki
mój kolega studiuje matematykę i od roku programuje, z tym że na kursach, bardzo konkretnych, nie jako studia. Właśnie dostał propozycje pracy czy stażu płatnego. Wspominał, że planuje isc w tym kierunku właśnie, infromatycznym, ale on uważa że matma daje mu bardzo dobre podstawy :-) inna rzecz, że bystrzacha z niego :-)
matematyka
nikt nie pisał o kierunku matematyka :-( czy są tuta studenci z matematyki i mogliby się podzielić swoimi uwagami na temat tych studiów na PRz. Co najczęściej robią absolwenci po skończeniu matmy? czy jest ktoś, kto wziął do matematyki drugi kierunek studiów?
20.11.2017
08.11.2017
dobra rada
Do studentów I roku - nie zniechęcajcie za szybko. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie warto odpuszczać. Wiem, co piszę, bo miałam podobnie .... chciałam zmienic na szkołe prywatną, słabo mi szło na logistyce, nie miałam zaliczeń, jak po grudzie, chciałam się poddać. Okazało się, że takich osób jak ja są dziesiątki. Trzeba mieć dystans tych wszystkich mądrych profesorów przekonanych, że ich przedmiot nudny jak flaki z olejem jest najważniejszy. Zbierzcie siły, nie odpuszczajcie, łaźcie po te zaliczenia, jak przerbniecie pierwszy rok, to potem będzie z górki.
do Elektrotechnika
Nie poddawaj się ziomek, przyłóż się i z czasem będzie Ci łatwiej. Wiadomo, to są studia i ciężko się przestawić z liceum na uniwersytet. Też miałem z początku problem i zwątpienie. Myślałem sobie "kurde co ja tu robię, przecież nie daję sobie rady już na początku a co dopiero będzie potem" ale mój przyjaciel powiedział mi, żebym się nie poddawał i tak też zrobiłem. Teraz jestem absolwentem i wierzę, że Ty również nim zostaniesz. Głowa do góry, przyłóż się do nauki, weź może jakieś korepetycje i będzie git!
18.10.2017
05.10.2017
Elektrotechnika
Jest ktoś z elektrotechniki? zapisałem się na kierunek ale zaczynam mieć wątpliwości czy sobie poradzę. Jakby mi dał ktoś znać co o tym sądzić to proszę o komentarz.
NiKo0o0o
Mega spoko uczelnia, na spokojnie wszystko zdałem bez poprawek, nawiązałem super znajomości i przyjaźnie także polecam w Rzeszowie :>
22.08.2017
05.07.2017
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
buc
CiENSZko
30.06.2017
27.06.2017
Tina
cienszko się dostać na logistykę ?
Kamileo
do Patrycji Z tego co słyszałem, lepszym wyborem jest logistyka zaoczna, stąd też sam się na nią rekrutuję. Wszystko dlatego, że ponoć wykładowcy skupiają się na tym co najważniejsze pomijając tak zwane zapychacze, które nie mają takiej wagi jak na dziennych. Kogo bym się nie pytał, to transport/logistykę polecają zaoczną. Możliwe że się spotkamy od października ;)
18.06.2017
19.05.2017
Michał
Cześć, chciałbym iść na Automatyke i Robotyke i rozważam dwie opcje Politechnike Krakowską i Politechnikę Rzeszowską. Która waszym zdaniem jest lepsza i dlaczego?
Patrycja
Cześć, interesuję mnie logistyka na Politechnice Rzeszowskiej. Byłabym wdzięczna za udzielenie jakichkolwiek informacji o tym kierunku, np. czy jest to ciężki kierunek i jak jest z dostaniem się na niego, jak wyglądają zajęcia, czy ciężko z matmą i czy lepiej wybrać logistykę dzienną czy zaoczną. ;)
26.04.2017
18.04.2017
strona
Przez święta dużo szkół miało prace konserwatorskie, strona działa prawidłowo ;)
??? pol rzeszow nie działa ???
ich stronka - Forbidden You don't have permission to access / on this server. Apache/2.2.16 (Debian) Server at www.prz.edu.pl Port 80 też tak u Was jest?
17.04.2017
08.02.2017
Wiki
Hej ! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to jest z dostaniem się na PRZ na logistykę. Jakie wyniki trzeba mieć żeby się spokojnie dostać :)
BUDOWNICTWO
czy ktoś poleca ten kierunek na prz? jestem studentką pk, ale z powodów osobistych chciałabym spróbować się przenieść. pk nie polecam, ale też nie chciałabym się wkopać w to samo piekło jakie tu panuje :)
04.02.2017
16.11.2016
wydział chemiczny
interesuja mnie studia na wydziale Chemicznym PRz, zastanawiam się nad wyborem kierunku studiów.... no właśnie: co polecacie? Technologia Chemiczna? Inżynieria chemiczna i procesowa? Biotechnologia? Bede wdzięczna za wypowiedzi z uzasadnieniem :-)
aniarainbow
Witam , podyplomowe z zarządzania logistycznego? warto? jak wyglądają zajęcia?
22.09.2016
13.09.2016
qwerty
Energetyka na PRZ to cięzki kierunek? może ktos studiuje?
Magda
Ktoś studiuje lotnictwo i kosmonautyka spec. pilotaż na URZ?? Mógłby opisać tzn. czy ciężko się dostać i czy ogólnie opłaca się??
29.08.2016
25.07.2016
Ewa
Witam, co myślicie o pedagogice na URZ? A może ktoś zaczerpnął opinie o pedagogicznym w Krakowie ewentualnie na Fryczu w Krk tez na pedagogice.
logistyka
Opinie zawsze spotkasz różne, ja przy wyborze szkoły kierowałam się tym, przy której było najmniej negatywnych, ale takie zawsze się zdarzają, każdy wymaga czego innego od uczelni. Poza tym mam wrażenie, że złe opinie są często od osób, które miały problem z jakimś wykładowcą lub czegoś nie zaliczyły...
21.07.2016
09.06.2016
lolka
cześć , słuchajcie studiuje ktoś zarządzanie bezpieczeństwem? może sie podzielić jakimiś opiniami w tym temacie jak jest?
aneta
Ludzie to jak jest wkoncu z ta logistyka? Tyle chetnych az? Ja tez na logistyke. To jak jest w końcu jedni pisza ze to dobry kierunek na Prz a drudzy ze słaby? Może są tu jacyś studenci?
12.05.2016
11.05.2016
logistyk
logistyki na PRZ nie polecam, nie trzeba sie nic uczyć, zajecia nudne, wykładowcy tez zaangazowanie 0%. Jestem na 4 semestrze i żaluję ze tu poszedłem, wydaje mi sie ze lepiej już pójść na zarządzanie i inż prod na wydziale budowy maszyn i tam wybrac sobie specjalizacje z logistyką, bo logistyka na WZ to porażka i typowy przedmiot na przeczekanie studiów.
zeneklog
Jesli chodzi o logistgę, to na na PRZ bardzo cięzko sie dostać,ale z tego co wiem to jak i wszedzie. Kierunek innowacyjny, oblegany. Jeśli zdasz rozszerzenia na ok 70%, bo są podwójnie pkt-owane to się dostaniesz.
01.05.2016
28.04.2016
emma
czy cieżko sie dostać na logistyke? czy jest tutaj ktoś kto studiuje logistyke, jakie miałeś/as wyniki na maturze? bardzo prosze o opinie
ala
Polecam logistykę. Ogólnie jest to kierunek, który daje wiele możliwości jeżeli chodzi o pracę w przyszłości. Na tej uczelni jest to kierunek o wysokim poziomie nauczania, zajęcia są fajnie prowadzone, nie przysypia się, wykładowcy potrafią zainteresować. To ogromny plus.
14.04.2016
09.04.2016
matrii
czy ktos studiuje logistyke na PRZ? jaki jest poziom na tym kierunku? polecacie? :)
stka
Polecacie zarządzanie i inżynierie produkcji?
30.03.2016
10.03.2016
gryfo
wielu maturzystów ma stracha przed polibudą i sam miałem.... do pierwszej sesji spory stresik, przy zaliczeniach przedmiotów typu mechanika, wytrzmalościówki chwile zwątpienia... czy się nie poddać, nie zmienić uczelni, nie pojść do prywatnej.... tylko trzymało nie to, że tutaj nie bule na naukę, a jednak czesne troche kosztuje. Powiem tak: udało się pozaliczać, jestem do przodu i czuje sie silniejszy, bo jest troche tak, że wykladowcy czasem chcą nas przeczołgać psychicznie, jakby sprawdzić, czy się nie poddamy, czy się nadajemy, czy damy radę, zy potrafimy wziąć się w garść i zawalczyć o siebie. Więc uspokajam - studia są dla ludzi. Miejcie wiarę w siebie, ne zrażajcie się drobnymi niepowodzeniami. Rozmawiam trochę ze znajomymi z wyższych roczników i wiem, że to jest spoko do przejścia, nawet te nudne wykłady, z których wiedza nigdzy mi się nie przyda w życiu czy pracy.
justa
Czy mógłby mi ktoś ze studentów lub absolwentów PRZ doradzić czy lepiej zdecydować się studiować bezpieczeństwo wewnętrzne czy logistykę na Wydziale Zarządzania? Może macie jakieś osobiste doświadczenia lub znacie kogoś kto studiował na którymś z tych kierunków? Z góry dziękuję za odpowiedź!
25.02.2016
02.01.2016
Natka4
Nie wiem jak to wygląda na PR ale u mnie Studium Sportu to był obiekt, w którym większość kierunków miała prowadzone zajęcia z WFu a po zajęciach był on dostępny dla studentów za niewielką opłatą.
wychowanie fizyczne
co to jest Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Politechniki Rzeszowskiej???? Czy to jest rodziaj Wydziału, na którym można studiować wychowanie fizyczne? Bo nie widzę takiego kierunku w wykazie na Politechnice Rzesowskiej?
23.11.2015
19.11.2015
studia podyplomowe BHP
Szukam informacji na temat studiów podyplomowych w Rzeszowie z zakresu BHP w budownictwie. Czy ktoś robił je na Politechnice i może się wypowiedzień na ten temat?
wydział elektrotrchniki i informatyki
Najbardziej problemowy to kierunek Elektronika i Telekomunikacja, jeśli macie czas i pieniądze to możecie sobie to postudiować. Podejście tych osób od których zależy to czy student pójdzie na kolejny semestr czy nie jest poniżające i przeciwko studentowi. Zróbcie porządny wywiad, to gdzie się da NORMALNIE skończyć kierunek jaki was interesuje i pójść do pracy a nie studiować 10 lat i mieć zmarnowane młode lata. Ci prowadzący o których mówię NIE pomagają w zdobywaniu wiedzy tylko sukcesywnie przeszkadzają studentom życie na tym wydziale...znane jest także takie postępowanie na innych wydziałach na wybranych kierunkach także tam problemowych. Tegoroczni maturzyści, wybierajcie z głową uczelnie, Politechnikę ostatecznie także, lecz kierunek który jest możliwy do skończenia :)
07.07.2015
15.03.2015
się dzieje
no trzeba przyznać że Politechnika Rzeszowska w ostatnim czasie jakby zrozumiała, że trzeba się trochę postarać i o tego studenta zadbać, więc przyznaje obiektywnie, że ruszyło się ku dobremu ... oby na długo i skutecznie, za co trzymam kciuki sama
wydział chemiczny
który kierunek na Wydziale Chemicznym jest najsensowniejszy według Was? czym się różni technologia chemiczna od inzynierii chemicznej i procesowej?
26.10.2014
18.10.2014
lotnik
jak mieliście zdaną maturę, że się dostaliście na dzienną logistykę? czy jakieś dodatkowe zajęcia, korki, konsultacje, a jeśli to gdzie, u kogo?
studia podyplomowe na PRz
czy na Wydziale Wychowania Fizycznego i Sportu są robione studia podyplomowe??? Bo jestem zainteresowany w Rzeszowie i pomysłaem o Prz, ale szukam opinii od osób, które wcześniej tu studiowały???
21.09.2014
20.09.2014
mati
a jest jeszcze nabór na Politechnikę Rzeszowską? gdzie znajdę info o kierunkach? na stronie nie widzę...
technologia chemiczna
bede studiować na PRZ technologi chemiczną, czego mogę się spodziewać na pierwszym roku w znaczeniu poziomu trudności i jak dużo studentów zwyczajowo odpada po semestrze czy po roku?
18.09.2014
10.09.2014
kris
czy na politechnice w Rzeszowie jest Wydział Wychowania Fizycznego???? od kiedy? studiuje ktoś tam i może sie wypowiedzieć?
michalina
narzekałam? hmmm osobiście irytowało mnie, gdy któryś z wykładowców strasznie przynudzał, prowadził 3 h zajęć mówiąc jednym tonem bez odrobiny zainteresowania tematem... ja się wtedy totalnie wyłączam...
02.09.2014
25.08.2014
karolina
wszystko super, a na co narzekałaś na uczelni? bo dzisiaj coraz częściej uczelnie są dobrze wyposażone, ale co Cię denerwowało? :)
niki555
Świetna uczelnia z tradycjami, bardzo duży wybór kierunków, wyspecjalizowana kadra i świetne zaplecze naukowe np bardzo dobrze wyposażone laboratoria, polecam ;)
05.08.2014
02.04.2014
aneta
Polecam Politechnikę Rzeszowską, mają fachową kadrę, która potrafi przekazać wiedzę studentom w należyty sposób, atmosfera w szkole bardzo miła, można spotkać mnóstwo fantastycznych ludzi ;)
wydział maszyn i lotnictwa
pytanie mam; teraz jestem w klasie maturalnej, mysle o Polibudzie Rzeszowskiej, konkretnie interesuje mnie Wydzial Maszyn i Lotnictwa, chodzi o to, na co postawic w nauce? czy korepetycje sa niezbedne? jesli tak, to do kogo z wykladowcow? z jakimi wynikami na maturze udalo Wam sie dostac?
23.09.2013
31.07.2013
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
123456
Witam, ja mam ogromną prośbe do studiujących na tej politechnice biotechnologie, mógłby mi ktoś udzielić mniej więcej program zajęć ?? w sensie działy jakie są brane w poszczególnych semestrach, dzieki z góry
10.05.2013
30.04.2013
kj
Politechniki mają wzięcie w tych czasach. a czy to politechnika w Łodzi, w Warszawie, w Rzeszowie czy na końcu świata, nie robi to większej różnicy :))
marcin
ale i tak w tym regionie jest to jedna z lepszych opcji na studia, i to juz nie chodzi o miejsca w rankingach, bo pewnie pozycje mozna sobie sztucznie zalatwic, tylko o fakt, ze to uczelnia panstwowa, techniczna no i z dlugimi juz tradycjami, oczywiscie nie kazdemu jest po drodze z kierunkami inzynierskimi, bo i studia techniczne nie naleza do najlatwiejszych, ale ja osobiscie zamierzam isc w slady starszego brata i studiowac wlasnie tutaj, dla mnie fizyka jest piekna dziedzina nauki i tego zamierzam sie trzymac
06.02.2013
05.12.2012
Adam
Swego czasu studiowałem budownictwo na Politechnice Rzeszowskiej. Po roku stwierdziłem, że to jednak miasto, które mnie ogranicza, że duszę się tutaj. Postanowiłem więc przenieść się do Warszawy. Kontynuuję tam naukę na tym samym kierunku i w końcu czuję, że żyję. Nie ma sensu zatrzymywać się w Rzeszowie, trzeba poszerzać horyzonty :)
student
Osobiscie bardzo polecam PRz jestem na kierunku inzynieria materialowa, rowniez goraco polecam ten kierunek ze wzgledu na jedne z najlepszych laboratoriow do badania materialow lotniczych w Europie. Ekstra kadra ;)
29.11.2012
25.11.2012
Realista
Rzeszów jest pięknym miastem ale muszę przyznać że jestem niezadowolony z Prz. Mimo kilku ciekawych wykładowców poziom jest niski gdyż studiują tam w dużej mierze ludzie, którzy ledwo co zdali maturę, nigdzie się nie dostali i są to ludzie głównie z okolic,ze wsi. Nawet rzeszowiacy omijają tą uczelnie wybierając KRK, Lublin czy Warszawę. Kolejnym minusem jest to że w Rzeszowie brakuje życia studenckiego, wszyscy mądrzy wyjechali do innych ośrodków. Podsumowując PRz jest bardziej gimnazjum niż studiami (brak kultury niski poziom itp). Nie polecam dla ambitnej osoby Student pierwszego roku
gilla
Może politechnika reszowska nie jest w top10, może nie wszyscy wyrobili sobie o niej najlepszą opinię, ale ja uważam że jest świetna! Otrzymuję tu przyzwoite wykształcenie, a to jest najważniejsze. Poza tym mam szansę na rozwój, zdobycie doświadczenia. Poznaję teorię i stosuję ją w praktyce, czego chceć więcej?
30.07.2012
06.07.2012
klei
Ja wiem, że na studia się tutaj dostanę, bo wyniki miałam naprawdę dobre. Ale mam pytanie dotyczące chóru- uczyłam się śpiewu 2 lata, śpiewałam w chórze Kościelnym, czy z takim zapleczem mam szansę się dostać do chóru akademickiego? Marzy mi się solo, ale to już będę musiała tam na to pracować :)).
barabasz
bardzo podoba mi się zdjęcie na głownej stronie politechniki rzeszowskiej. czy jest to jedyny budynek w jakim miesci sie uczelnia? czy wnetrze jestw miare nowoczesne i ogólnie czy uczelnia stawia na innowacje? no i jak jest z kadrą, ma dobre kwalifikacje do nauczania?
03.06.2012
29.05.2012
grgh
Właśnie, ja słyszałem, że stypendium jest na początku dla wszystkich, a później zależnie od średniej, bo trzeba utrzymywać jakiś tam poziom.. czy to aby nie trochę głupie? Tzn. nie wiem do końca jak tam jest, jak funkcjonuje system, ale może ktoś kompetentny wyrazi swoją opinię ?
Polek
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to jest z tymi kierunkami zamawianymi ? Napisane jest, że przyznają stypendium na 9 miesięcy przez 3 lata, ale nie określają dokładnie ile i czy wszystkim.. Są jakieś dodatkowe kryteria, oprócz studiowania tego właśnie konkretnego kierunku ? Z góry dziekuję za każdą opinię i informację.
14.05.2012
13.03.2012
Wiktor - pytam o logistykę
mnie interesuje kierunek logistyka i zamierzam go tutaj studiowac, mam pytanie do starszych rocznikow z logistyki, jakie specjalnosci macie do wyboru i czy wszystkie z oferty uczelni sa otwierane? czy sama Politechnika orgazuje studentom praktyki? a jelsi tak, to gdzie? czy macie informacje, jaki procent absolentow Politechniki Rzeszowskiej otrzymuje prace w wyuczonym kierunku studiow?
automatyka i robotyka
interesuje mnie kierunke studiow automatyka i robotyka, czy koledzy mogliby cos wiecej na ten temat napisac? jaki jest poziom i stopien trudnosci? co sprawia najwiecej klopotu na zaliczeniach na pierwszym roku? i czy w Rzeszowie mozna studiowac ten kierunke na jakiejs uczelni prywatnej, gdyby sie okazalo ze tutaj nietety?
28.02.2012
15.02.2012
gapek
zalezy, czego sie oczekuje od uczelnia, moje ambicje chyba sa wyzsze, bo spodziewalem sie wyzszego poziomu, ale znajomi w grupie nie narzekaja, i raczej sa zadowoleni ze studiow tutaj
biotech
Jak jest na biotechnologii ?
28.01.2012
23.01.2012
owa
mi sie tam podoba. Fajni są ludzie, nie jakies sztywniaki pod krawatem jak na innych SUPER uczelniach o poziomie do nieba
nosi
no polibuda to jest polibuda, ale poziom według innych to taki średni. Nie ma co jednak narzekać. Sami studenci chyba tworza taki własnie poziom a nie inni? Orły cyba do nas nie przychodza.
23.01.2012
16.01.2012
Joasia
politechnika rzeszowska - lepsza niż uniwersytet rzeszowski, ale w skali kraju dalej jesteśmy za murzynami. Z Politechniką Gdańską, Wrocławską, Poznańską, Lubelską, Krakowską czy Śląską nie mamy się nawet co porównywać
mati2
Politechnika Rzeszowska słynie z bardzo dobrze prowadzonego kierunku studiów lotnictwo i kosmonautyka. POd tym wzgledem nie ma sobie rownych. Natomiast w samym regionie najwyższy prestiż maja 2 uczelnie; uniwersytet Rzeszowski i POlitechnika Rzeszowska. Zalety politechniki znane sa powszechnie z racji boomu na ksztalcenie techniczne, zapotrzebowanie na inzynierow, kierunki zamawiane dofinansowane przez panstwo.
02.06.2011