UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (159)
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa, WSPiA Przemyśl Rzeszów

WSPiA
odpowiedź dla Ona z dnia 16.07.2021
Tylko po kierunku prawo, można ubiegać się o przyjęcie na aplikację
19.07.2021
16.07.2021
Ona
Czy po ,, administracji,, można się starać choć na jedną aplikację ? Czy tylko po prawie...?
Ola
Jakie progi punktowe były w zeszłym roku na kierunek ,,prawo"?
10.06.2021
15.05.2021
Julia
Chciałabym podjąć studia I stopnia na Bezpieczeństwu wewnętrznym, stacjonarnie, kryminologia i kryminalistyka. Niestety matury rozszerzone (matematyka i geografia) nie poszły mi najlepiej, a z podstaw mam okołu 70-80%. Mam szansę się dostać? Jakie są progi punktowe? Ile właściwie jest miejsc na jeden rok? Z góry dziękuję za odpowiedź
studia podyplomowe
Rozważam rozpoczęcie studiów podyplomowych z zakresu ochrony danych osobowych. Mam dylematy, czy teraz w pandemii to dobry pomysł, czy nie zostawić tego na potem. Z drugiej zaś strony takie zajęcia mogą mieć pozytywny wpływ na moją psychikę... stąd te za i przeciw... patrzyłam na uczelnie w Rzeszowie głownie. Na Politechnice nic nie znalazłam, ale to jest - Bezpieczeństwo i ochrona danych osobowych w podmiotach leczniczych. Czy ktoś robił interesujące mnie podyplomówki w WSPIA i może naidsać, jak je ocenia. Jest jeszcze WSKZ w Przemyślu, mają seroką ofertę i same pozytywne opinie w ilościach zadziwiających, dlatego jakoś moje zaufanie tutaj wyczuwa fałsz. A może ktoś zna ich i są ok? Z góry dzięki , Edyta.
14.01.2021
11.01.2021
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Maks z dnia 07.01.2021
Nie prowadzimy rekrutacji na semestr letni. Zapraszamy w czerwcu.
Maks
Czyli takiej typowej rekrutacji śródrocznej nie ma?
07.01.2021
01.12.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla nabór zimowy z dnia 29.11.2020
Rekrutację na studia zakończyliśmy w październiku. W listopadzie można było, napisać podanie do Rektora o przyjęcie poza postępowaniem kwalifikacyjnym. Jeśli kandydat dobrze go umotywował to mógł przystąpić jeszcze do zajęć w tym roku akademickim.
nabór zimowy
czy tzw. rekrutacja zimowa jest tutaj realizowana? jak to wygląda, że dołączają nowi do rocznika, który zaczął w październiku? czy są zupełnie osobne grupy tworzone?
29.11.2020
26.11.2020
Kandydatka
Czy studia zaoczne na administracji są trudne? Czy da się te studia pogodzić z pracą?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Hubert z dnia 19.11.2020
Wszystkie kierunki studiów na WSPiA, obywają się w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
23.11.2020
19.11.2020
Hubert
W jakim trybie realizowane jest prawo? Stacjonarny? Zaoczny?
Tomasz
zastanawiam się nad studiami doktoranckimi za rok...czy ktoś mógłby się wypowiedziec czy naprawdę jest ciężko i czy to prawda ze nie można mieć żadnej poprawki ?
10.11.2020
05.11.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Ania z dnia 03.11.2020
Na każdym kierunku i roku studiów jest to inna średnia. Natomiast z doświadczenia mogę powiedzieć, że trzeba mieć średnią około 4,5 aby otrzymać stypendium rektora.
Ania
A jak wygląda sytuacja ze stypendium rektora? Od jakiej średniej przeważnie się je dostaje?
03.11.2020
03.11.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Kandydat na prawo z dnia 31.10.2020
Na prawo w trybie stacjonarnym, bierzemy pod uwagę dwa przedmioty z matury pisemnej i nie ma dla nas znaczenia jakie przedmioty zostaną wybrane. Więc owszem odpowiadając na pytanie, może Pani/Pan zdawać na maturze tylko polski, matematykę i angielski.
Kandydat na prawo
Czy aby dostać się na prawo wystarczy zdawać maturę z polskiego, matematyki i angielskiego? Bardzo proszę o odpowiedź
31.10.2020
28.10.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Julka z dnia 24.10.2020
Na kierunek prawo w trybie stacjonarnym, może Pan/Pani zdawać maturę z dowolnego przedmiotu. Jednak maturę rozszerzoną mnożymy procent razy 1,5 punktu, a podstawową procent razy jeden punkt.
Julka
Czy żeby dostać się na prawo wystarczy zdawać rozszerzoną geografię i angielski?
24.10.2020
09.10.2020
kandydatka
Powiedzcie jak jest na prawie. Czy warto studiować ten kierunek w szkole niepublicznej?
Student 1 roku
Kiedy i gdzie będzie dostępny plan zajęć?
01.10.2020
27.09.2020
Kandydat na WSPiA Rzeszów
Czy na pierwszym roku studiów jest szansa pogodzić dwa kierunki w trybie stacjonarnym studiując na dwóch różnych uczelniach? ( bezpieczeństwo wewnętrzne na WSPiA i inny kierunek na innej uczelni).
Iwona
Kiedy będzie plan zajęć dla studentów pierwszego roku studia niestacjonarne, gdzie on będzie dostępny?
24.09.2020
16.09.2020
Jan
Czy warto studiować zarządzanie na tej uczelni ?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Ania z dnia 12.09.2020
Zachęcamy do obserwowania aktualności na stronie www.wspia.eu. Umieszczamy tam najnowsze informację odnośnie, rozpoczęcia roku akademickiego oraz formy przeprowadzania zajęć. http://www.wspia.eu/uczelnia/aktualnosci
15.09.2020
12.09.2020
Ania
Czy pierwsze zajęcia na studiach niestacjonarnych dla pierwszego roku bedą na uczelni czy odrazu będzie wszystko przeprowadzone zdalnie ?
Klaudia
Od października ide na pierwszy rok studiów niestacjonarnych. Mam zalogować się do poczty studenta przed rozpoczęciem roku akademickigo ?
10.09.2020
08.09.2020
Ania
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 07.09.2020
Zajęcia odbywają się co dwa tygodnie w sobotę i niedzielę. Piątki są wolne. Zaczynamy przeważnie o godzinie 10.
Aleksandra
Jak wyglądają studia zaoczne na kierunku administracja?
07.09.2020
07.09.2020
Ela
Jak wyglądają studia zaoczne na bezpieczeństwie wewnętrznym, są zajęcia praktyczne albo praktyki?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Izabela z dnia 01.09.2020
Studenci mają do wyboru języki: angielski, niemiecki, francuski, hiszpański lub rosyjski. Powstanie grup językowych uzależnione jest od liczby chętnych do nauki danego języka. Nauka odbywa się na różnych poziomach w zależności od prezentowanej przez studentów znajomości języka obcego i kończy się egzaminem na studiach stacjonarnych i zaliczeniem na ocenę na studiach niestacjonarnych. W WSPiA sam decydujesz o długości oraz różnorodności zajęć z języka obcego. Jeśli ukończyłeś obowiązkowy lektorat, możesz kontynuować naukę języka w formie fakultatywnej w ramach Systemu Edukacji Dodatkowej BED. W naszej Uczelni możesz również uczestniczyć w dowolnych lektoratach na zasadach wolnego słuchacza. Dajemy Ci także możliwość przystąpienia do międzynarodowych egzaminów TOLES z angielskiego języka prawniczego, którego certyfikat jest powszechnie uznawany. Co bardzo ważne, nauka języków obcych w naszej Uczelni odbywa się całkowicie za darmo, co daje Ci ogromne oszczędności. Sam przekonasz się, ile pieniędzy oszczędzasz studiując w WSPiA. Kadrę Zespołu Języków Obcych stanowią najlepsi i doświadczeni lektorzy osiągający doskonałe wyniki w przygotowywaniu swoich słuchaczy do egzaminów międzynarodowych.
02.09.2020
01.09.2020
Izabela
Mam pytanie o języki obce na zarządzaniu? Jaki poziom i jakie konkretnie?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Marzena z dnia 25.08.2020
Rok akademicki rozpoczyna się 1 października. Natomiast dokładny plan zajęć będzie Państwu wysyłany poprzez wirtualną uczelnię.
31.08.2020
31.08.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Ewa z dnia 25.08.2020
Finanse i rachunkowość nie jest kierunkiem studiów a specjalnością na kierunku "administracja" zarówno na I stopniu jak i II stopniu. Celem kształcenia w ramach specjalności „Finanse i rachunkowość” jest przygotowanie specjalistów, którzy mogą objąć stanowiska kierownicze średniego i wyższego szczebla w obszarze finansów i rachunkowości, realizować samodzielne funkcje wykonawcze oraz rozpocząć i prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek. Absolwenci uzyskują solidne podstawy teoretyczne w najważniejszych dziedzinach finansów i rachunkowości oraz praktyczną wiedzę i kwalifikacje, które umożliwią im podejmowanie trafnych decyzji ekonomiczno-finansowych. Ponadto absolwenci nabierają umiejętności samodzielnego i zespołowego rozwiązywania konkretnych problemów w podmiotach gospodarczych, sferze okołobiznesowej oraz administracji publicznej i samorządowej. Absolwenci znajdują zatrudnienie w podmiotach gospodarczych, w instytucjach finansowych i niefinansowych, administracji publicznej oraz podejmują własną działalność gospodarczą. Także serdecznie polecam.
Marzena
Którego października zaczyna się rok akademicki ? Chodzi mi o studia zaoczne
25.08.2020
25.08.2020
Ewa
Czy specjalizacja finanse i rachunkowość jest na dobrym poziomie ? Chce iść na tą uczelnie właśnie ze względu na ten kierunek
Ogarnięty student
Hahahaha! To wy macie dziekana czynny od 7:30 do 16 i jeszcze narzekacie! Wykonałem próbę dziś w ciągu dnia jak szeryf z plakatu :-) i za pierwszym razem mi się udało. Dziekanat odebrał telefon odpowiedział na pytania i przekierował do odpowiedniego działu i osoby. Nie zauważyłem problemu. A skoro wymieniasz tyle działów z którymi nie możesz się skontaktować to może zastanów się gdzie leży problem .... (CZK) Jeśli jako student nie potrafisz załatwić tak prostych spraw to może problem jest po twojej stronie. A może Ci się Uczelnie pomyliły!
22.08.2020
21.08.2020
Student
Pracownicy uczelni z tego co kojarzę pracują średnio od 7.30 do 16 stej ...dzwoniąc po kilka razy dziennie i w ciągu kilku dni i żeby nikt nie odebrał telefonu? To nie student jest nieogarnięty ,ale coś ewidentnie dzieje się na uczelni. Dziekanat, praktyki ...skąd student ma się dowiedzieć informacji skoro nikt nie odbiera telefonu ? Nawet w urzędach po kilku próbach ktoś odbiera tel ....a dodzwonić się na uczelnie ....
Ogarnięty student
No to chyba tylko ty masz pecha. Może po prostu dzwonisz w godzinach wyznaczonej i znanej od dawna przerwy. Ja potrafię załatwić tam wszystko. Wystarczy zapytać o konkretną sprawę i dostaje się odpowiedź. A jak panie czegoś nie wiedzą to odsyłają do konkretnych osób ew. sprawdzają i dają znać co i jaka. Dziekanat czyny 7 dni w tygodniu a nie tak jak na innych uczelniach po kilka godzin w wybranych dniach. Narzekać dla zasady i anonimiwo każdy może. Jak nie potrafisz poradzić sobie w dziekanacie to jak chcesz radzić sobie w urzędzie i w życiu. Ogarnij się studencie!
21.08.2020
18.08.2020
student
Czy też macie problem z kontaktem z pracownikami uczelni? Mi kobiety w dziekanacie nie potrafiły odpowiedzieć na proste pytania. Nawet dodzwonić się jest trudno.... a może tylko ja jestem pechowy?
Rafał
W rankingach tegorocznych ta uczelnia jest na niższych pozycjach, co ciekawe na stronach szkoły nie ma o tym żadnej wzmianki. Są tylko dane tylko z 2018 roku.
13.08.2020
15.07.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Klaudia z dnia 13.07.2020
Ze względu na liczne prośby osób, które zdały maturę w poprzednich latach i chciały by mieć informację o przyjęciu wcześniej, utworzyliśmy I turę rekrutacji, która trwa do 18 lipca. Wszystkich tegorocznych maturzystów zapraszamy do składania dokumentów w II turze, która trwa do 5 września oraz III turze rekrutacji która trwa do 9 października.
Klaudia
Jakim cudem wyniki rekrutacji są 18 lipca skoro wyniki z egzaminów naturalnych są dopiero we wrześniu ?
13.07.2020
18.06.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Monika z dnia 16.06.2020
Na kierunku Prawo WSPiA Rzeszowskiej Szkoły Wyższej wykłady prowadzone są przez profesorów stanowiących kadrę uczelni oraz przez profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego (m.in. z prawa karnego Prof. A.Zoll, Prof. J.Raglewski, z logiki Prof. A. Grabowski), Uniwersytetu Łódzkiego z postępowania cywilnego Prof. M. Muliński, z Uniwersytetu Białostockiego postępowanie karne Prof. A. Sakowicz.
Monika
Czy kadrę na prawie stanowią profesorowie z publicznych uczelni Rzeszowa?
16.06.2020
07.06.2020
Ola
Jaki jest stosunek osob przyjetych na prawo w trybie niestarcjonarnym do zlozonych aplikacji podczas rektrutacji? Jakie sa srednie progi punktowe do przyjecia na tym kierunku?
???
Czy kadra na prawie zasilana jest przez Uniw. Rzeszowski?
12.05.2020
04.05.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Igor z dnia 29.04.2020
Tak naprawdę nie ma zasady co do ilości studentów na danej specjalności. Zależy to od liczebności rocznika i danego roku studiów. Sprawdzając dokładnie w dziekanacie, grupy specjalnościowe liczą około 30-50 osób. Jednak są też 11 osobowe grupy z indywidualnym studiowaniem danej specjalności. Tak oczywiście, na WSPiA Rzeszowskiej Szkole Wyższej można studiować dwie specjalności w ramach jednego czesnego. Dochodzą wtedy 2-4 przedmioty w semestrze z danej specjalności Zapraszamy
Igor
Ile osób musi zgłosić się na specjalność służby ochrony bezpieczeństwa publicznego lub przeciwdziałanie przestępczości zorganizowanej, aby taka specjalność została uruchomiona? Czy jest możliwość wyboru dwóch specjalności na raz?
29.04.2020
28.04.2020
Przyszły student
Jaki jest stosunek osób które się dostają na kierunek prawo albo administracja w stosunku do osób które złożyły dokumenty na rekrutację?
BW
odpowiedź dla Joanna z dnia 08.04.2020
Jeśli interesuje cię tematyka Bezpieczeństwa to sesja nie będzie żadnym problemem. W końcu uczysz się tego, co ci wchodzi szybko do głowy bo to twoja pasja ;) ale większość egzaminów masz na "sali tortur" czyli na sali komputerowej, tam zaliczasz najpierw testy a później pytania otwarte, więc z sesja u nas inaczej wygląda.
15.04.2020
08.04.2020
Joanna
JAk przebiegają sesje na bezpieczeństwie wewnętrznym? Zaliczenia czy egzaminy bardziej? Trudno jest?
Amelka
odpowiedź dla Ada z dnia 01.04.2020
Ja jestem jak dotychczas zadowolona, ale kończę dopiero pierwszy rok. Choć w dobie ostatniej sytuacji było trochę zamieszania. Teraz zajęcia odbywają się prawidłowo online. Zobaczymy co będzie dalej .... Ogólnie polecam !
06.04.2020
01.04.2020
Ada
Też myślę o prawie. Jakie macie opinie?
Kamil
Jakie macie opinie na temat kierunku Administracja? W jakiej formie przeprowadzane są egzaminy i zaliczenia na kierunku Administracja? Słyszałem o systemie SBS. Czy taka forma się sprawdza?
30.03.2020
27.03.2020
Kataryna
odpowiedź dla Sid z dnia 26.03.2020
Stałam przed podobnym wyborem dwa lata temu ;) Wybrałam WSPiA. Oparłam się na rankingach, bo wydział prawa jest tu, jednym z najlepszych w Polsce, oraz mają wysoką zdawalność egzaminów na aplikację, a na tym mi zależało szczególnie. Dodatkowo przeciągnęły mnie znane nazwiska wykładowców oraz wielu praktyków, a także nie ukrywajmy znakomity kampus na Cegielnianej ;) Ja się nie zawiodłam, także mogę polecić
Ania
odpowiedź dla Przyszła studentka z dnia 26.03.2020
Hej, studiuję Zarządzanie zaocznie. Ten system ratuje mi życie. Sporo pracuję a dzięki SBS-owi mogę kiedy chce przyjeżdżać i zdawać sobie daną partię materiału. Jeśli chodzi o ilość materiału do opanowania to mam wrażenie, że i tak jest go stosunkowo mniej na 4 czy 5 niż miałabym zdawać go w formie ustnej przed egzaminatorem.
27.03.2020
26.03.2020
Sid
Prawo w tej uczelni czy na uniwerku? Co myślicie?
Przyszła studentka
Wypowie się ktoś o systemie zaliczania SBS ? Czytalam dużo opinii że aby zaliczyć np na 4 czy 5 trzeba bardzo dużo umieć i odpowiedziec praktycznie na wszystkie pytania a i tak jest mało realne aby zdobyć wyższa ocenę Planuje iść na Administrację zaocznie
26.03.2020
20.03.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Lidka z dnia 18.03.2020
Wyższa Szkoła Prawa i Administracji Rzeszowska Szkoła Wyższa otrzymała Kartę Erasmusa dla Szkolnictwa Wyższego (Erasmus Charter for Higher Education). Program Erasmus+ daje możliwość wyjazdu na płatne studia (na okres semestru) lub praktyki na okres 2 lub 3 miesięcy (w dowolnym okresie roku kalendarzowego), które nasza Uczelnia uznaje jako praktyki przewidziane planem studiów bez konieczności odbywania dodatkowych praktyk w kraju podczas studiów. Studentowi studiującemu za granicą lub odbywającemu praktyki wypłacane jest stypendium ze środków programu (ok. 450–550 euro miesięcznie). Uczelnia w ramach Programu ERASMUS POWER umożliwia odbywanie części studiów i praktyk za granicą przez studentów niepełnosprawnych oraz znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Jeśli chcesz uzyskać informację z jakimi uczelniami współpracujemy, zapraszam Cię do wirtualnego informatora WSPiA W przypadku wyjazdu na studia układany jest indywidualny program nauczania (Learning Agreement), w oparciu o który zaliczana jest część przedmiotów przewidziana w ramach programu studiów. Student ma zaliczany semestr (nie traci roku) i ma prawo do przedłużenia sesji w przypadku konieczności zaliczenia przedmiotu(ów) niepokrywającego się z programem studiów odbytych na zagranicznej uczelni. Przedmioty odbyte za granicą są uwzględniane w Suplemencie do Dyplomu ukończenia studiów. Dodatkowo za każdy wyjazd na studia lub praktykę student otrzymuje certyfikat honorowany we wszystkich państwach Unii Europejskiej, wystawiany przez instytucję / uczelnię przyjmującą i poświadczający zakres wykonywanych czynności, nabytych umiejętności i kompetencji etc. Nabór / rekrutacja odbywa się w pokoju nr 8 w budynku „A” w każdy czwartek w godz. Dyżuru Pełnomocnika Rektora ds. Współpracy Zagranicznej – Koordynatora Programu Erasmus+. Udział w Programie Erasmus+ jest niezapomnianym przeżyciem, które pozwala poszerzyć horyzonty, zawrzeć nowe znajomości, zyskać międzynarodowe doświadczenie, a także poznawać kulturę innych państw. Program Erasmus+ to nie tylko staż / studia, ale też zwiedzanie, integracja i zabawa. Przed wyjazdem dostaniesz bezpłatny kurs języka on-line!
Lidka
Czy szkoła organizuje wymianę studentów?
18.03.2020
03.03.2020
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla opłaty za studia z dnia 09.01.2020
Witam, aktualne opłaty za czesne są już na stronie internetowej WSPiA. Jeśli chodzi o kierunek Bezpieczeństwo wewnętrzne to znajduję się one w poniższym linku: http://www.wspia.eu/dla-kandydata/oplaty-za-studia/oplaty-za-studia-2020-2021/studia-pierwszego-stopnia
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Paula z dnia 23.02.2020
Wymagany komplet dokumentów za kandydata, który nie może ich złożyć osobiście, może dostarczyć osoba upoważniona.
24.02.2020
23.02.2020
Paula
Jeżeli ktoś podczas rekrutacji wyjeżdża poza granice kraju to czy dokumenty wymagane podczas rekrutacji może dostarczyć inna upoważniona do tego osoba?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Maja z dnia 21.02.2020
Tak, kierunek "prawo" realizowany jest w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym (zaocznym). Serdecznie zapraszamy.
21.02.2020
21.02.2020
Maja
Prawo jest realizowane zaocznie?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla pyt. o prawo z dnia 18.02.2020
Na kierunku Prawo WSPiA Rzeszowskiej Szkoły Wyższej wykłady prowadzone są przez profesorów stanowiących kadrę uczelni oraz przez profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego (m.in. z prawa karnego Prof. A.Zoll, Prof. J.Raglewski, z logiki Prof. A. Grabowski), Uniwersytetu Łódzkiego z postępowania cywilnego Prof. M. Muliński, z Uniwersytetu Białostockiego postępowanie karne Prof. A. Sakowicz. WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa stawia na innowacyjne w skali kraju rozwiązanie zintensyfikowanych zajęć praktycznych. Każdy z przedmiotów głównych tj. prawo cywilne materialne, postępowanie cywilne, prawo karne materialne, postępowanie karne, prawo administracyjne, postępowanie administracyjne i sądowo-administracyjne, prawo handlowe, gospodarcze, prawo finansowe i prawo pracy prowadzone są nie tylko w formie wykładów, ale także ćwiczeń i warsztatów. Warsztaty prowadzone są wyłącznie przez praktyków czyli radców prawnych, adwokatów, prokuratorów, sędziów i notariuszy, a w przypadku innych przedmiotów takich jak kryminalistyka i kryminologia przez biegłych sądowych lub osoby o uznanym autorytecie w środowisku. Naszym sukcesem jest klinika prawa, w której studenci uczą się pod okiem naszej kadry rozwiązywać sprawy, z którymi przychodzą klienci z zewnątrz. Studenci pełnią też dyżury w TVP Rzeszów i radiu w ramach świadczenia nieodpłatnej pomocy prawnej w celu nabycia doświadczenia już na studiach. Mamy tez kliniki prawa dydaktyczne, czyli obowiązkowe zajęcia od 3 semestru, na których studenci pod okiem praktyków z zewnątrz rozwiązują kazusy. Kolejna inicjatywa uruchomiona w roku akademickim 2019/20 jest ścieżka aplikacyjna, czyli 180 godzin zajęć poświęconych rozwiązywaniu testów na wszystkie aplikacje prawnicze. Zajęcia te od tego roku przewidziane są w planie studiów, mają charakter obligatoryjny i nie są dodatkowo płatne. Taki kurs przygotowawczy do aplikacji na wolnym rynku kosztuje od kilku tysięcy w górę!Naszym celem jest jak najwyższa zdawalnośc na aplikacje wśród naszych absolwentów. W tym roku system ELA pokazał, że aż 97,5 procent absolwentów jednolitych studiów magisterskich na kierunku prawo w WSPiA znajduje pracę po ukończeniu nauki. Raport Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa wyższego pokazuje również, że prawnicy po studiach w WSPiA mogą liczyć na pensje w wysokości od 2650 zł do ponad 3300 zł, a prace znajdują w niewiele ponad miesiąc. Są to najlepsze wyniki spośród podkarpackich uczelni kształcących na kierunku „prawo”.
19.02.2020
18.02.2020
pyt. o prawo
czy ktoś ma porównanie kierunku PRAWO na tej uczelni i na Uniwerku Rzeszowskim? chodzi mi o poziom i kadrę przede wszystkim oraz liczbe godzin? gdzie mozna samemu sprawdzić takie rzeczy, jak program nauczania rozpisany na wszystkie lata?
gość
odpowiedź dla Aleks z dnia 18.02.2020
http://wspia.eu/uczelnia/zespol-mieszkan-uczelnianych
18.02.2020
18.02.2020
Aleks
Czy szkoła ma swoje akademiki, czy w jakiś sposób pośredniczy w zakwaterowaniu studentów przyjezdnych?
e-administracja
Na wykazie kierunków jest E-ADMINISTRACJA, ale na stronie www Uczelni nie widzę tych studiów http://www.wspia.eu/dla-kandydata/studia-i-stopnia Czy źle patrzę, czy oni już go nie prowadzą?
22.01.2020
09.01.2020
opłaty za studia
szukam na stronie info o koszcie studiów na kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne - http://www.wspia.eu/dla-kandydata/oplaty-za-studia/w-oplacie-za-studia-otrzymujesz. Nie ma danych na ten rok, są z poprzedniego. 525 zł i 420 zł (różne miesiące, tak dziwnie). Czy spodziewać się podobnego poziomu? raczej mniej nie będzie, co?
WSPiA Rekrutacja
odpowiedź dla Natalia z dnia 16.10.2019
Dzień dobry Prawo jest to kierunek wymagający, jednak jeśli interesuję się Pani zagadnieniami związanymi z prawem, historią, ustrojem naszego państwa, to na pewno nie będzie Pani miała problemu z przyswojeniem wiedzy.
16.10.2019
16.10.2019
Natalia
Czy na prawie jest ciężko? Podobnie jak na uczelni publicznej?
WSPiA Rekrutacja
odpowiedź dla Ania z dnia 12.10.2019
Dzień dobry Zajęcia odbywają się w różnych godzinach, najpóźniej do godziny 18. Wykłady na studiach niestacjonarnych nie są obowiązkowe i to od Państwa zależy jak będą w nich uczestniczyć .
14.10.2019
12.10.2019
Ania
A do której godziny najpóźniej trwają zajęcia, czy zawsze trzeba zostawać do końca jeśli np. ktoś nie może lub pracuje?
WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
odpowiedź dla Ania z dnia 08.10.2019
Zajęcia na studiach zaocznych odbywają się do drugi weekend, w soboty i niedziele.
09.10.2019
08.10.2019
Ania
Co ile są zjazdy na studiach zaocznych?
emi
Jakie specjalności na zarządzaniu polecacie?
23.08.2019
28.07.2019
ala
Jakiej wysokości jest stypendium naukowe?
confused12
Czy trudno dostać się na tę uczelnie? (administracja zaocznie) wyniki maturalne w normie.
19.07.2019
12.07.2019
Prawo
Czy trudno dostać się na prawo ? Mam 160 punktów i nie wiem czy się dostanę . Proszę o odpowiedz
Karolkaaaa123456789
Czy zdając na maturze biologię, chemię i angielski rozszerzone mam szanse dostać się na prawo na WSPiA??
21.05.2019
03.05.2019
prawnik 19
Witam. czy ktoś miał do czynienia z prof. Kisielewiczem? Chodzi o jego wymagania na seminarium i przy pisaniu pracy jako promotor z góry dziękuję za info
szok
Witam, sprawa dotyczy staży unijnych na jakie wysyła uczelnia. Otóż studenci podpisują umowę idą na staże , oddają prawidłowo wypełnione dokumenty w wymaganym terminie i...... nie otrzymują za staż wynagrodzenia. Panie na uczelni nie są w stanie podać terminu wypłaty dawno zakończonego stażu , na pytanie o pieniądze wręcz z uśmiechem odpowiadają że nie wiedzą. To kto ma wiedzieć ?
24.11.2018
07.11.2018
Student
Uczelnia posiada swoje zalety, lecz też wady. Przykładowo wspomniany sbs - egzaminy na komputerach gdzie trzeba godzinami w kolejce stać aby wejść i moc napisać, studenci pilnowani a wystarczyłoby aby normalnie w salach pilnować aby nie ściągano . Na tej uczelni można niedługo będzie zapomnieć jak długopis wgl wygląda . Także absurdem dla mnie jest organizowanie wykładu dla kierunku na którym studiuje ok 350 osób w sali mieszczacej 250 miejsc ..
Nacominick
Zanim zaczęła się ta cała "nowoczesna forma zdawania egzaminów"było całkiem nieźle ,natomiast problem zaczął się w momencie wprowadzenia tzw."sbs". Nie jest to nic super ,chyba że ktoś przyszedł na tą uczelnię , żeby tylko coś skończyć i mieć papier . Odradzam tą uczelnię ,jeśli ktoś chce sie zdobyć jakaś wiedzę musi uczyć się indywidualnie w domu. Zajęć jest mało , czasami nie ma wcale , jeśli chodzi o egzamin nie jest to tradycyjne ,tylko zdawane na komputerach ,a żeby napisać trzeba stać w kolejkach i chodzić po kilka razy , ta uczelnia schodzi na dno .
18.10.2018
14.09.2018
student
kierunku prawnicze zawsze się obronią, bo ludzie z wiedzą prawniczą umieją się odnaleźć w różnych sytuacjach i nie daja sobie wcisnąć ciemnoty do głowy, nawet jeśli nie zrobisz aplikacji, to i tak masz dobre silne podstawy pod wiele różnych profesji, zatem ja polecam
heiter
Ktoś sieje zamęt, promuje prawo na URz, a odradza tutaj. I liczy na to, że pozostanie niezauważony ..... a nr IP ten samiuteńki :-)
21.05.2018
15.05.2018
lijla
Co najczęściej robią absolwenci prawa? są gdzieś jakieś statystyki, pokazujące ich zawodowe losy? W jakich firmach, organiacjach, na jakich stanowiskach są zatrudnieni? Czy RZSW prowadzi swoje badania w tym zakresie???
Patrynia
Cześć,chciałam się zapytać czy załóżmy idąc na bezpieczeństwo wewnętrzne mogę sobie wybrać dwie specjalistosci np.służby ochrony bezpieczeństwo publicznego i przeciwdziałanie przestępczości zorganizowanej ? Dziękuję za odpowiedź😊
20.03.2018
13.03.2018
Areczek
Jestem studentem tej uczelni i nie poleciłbym jej żadnym znajomym. 1) brak spójnej logiki zajęć w jednym semestrze mamy przykładowo przedmiot (nie podam właściwej nazwy tylko wymyślony przykład) "strzelanie z broni" w drugim semestrze [przedmiot "podstawy strzelania" 2) wolne dni w planie zajęć - o nieee nie na początku czy na końcu tygodnia tylko w środku, a harmonogram np siedzenia od 11 do 18 rozwala całą resztę dnia 3) o odwołanych zajęciach często nawet się nie dowiadujemy, a nieobecności wykładowców na zajęciach ostatnio stały się standardem 4) sesja niby w lutym w tym roku a egzaminy piszemy jeszcze w nowym semestrze, bo jak się dowiadujemy wykładowcy się nie dogadali... 5) system zaliczania SBS - toatalny niewypał i porażka, ale nikt teraz się do tego oczywiście nie przyzna 6) wpisywanie ocen ? połowa marca, przedmioty z tymi samymi wykłądowcami co nie wystawili nam jeszcze ocen z poprzedniego semsestru już dawno zaczete..... jedyne co potrafi przyjśc na czas to przypomnienie o wpłacie pieniędzy na konto uczelni 7) kontakt z wykłądowcami (nie ze wszystkimi) jest cięzki, przykładem moze być to ze dowiadujemy się o egzaminie poprawkowym z dnia na dzięń, albo jak to wykłądowcy twierdza zapomnieli lub nie zostali rzez nas poinformowani - guzik prawda
Nadia
pierwszy rok przeleciał wręcz wzorowo, dostaliśmy książki na własność, zjazdy były zgodnie z planem, egzaminy szybko i sprawnie. Drugi i trzeci rok- zaczęły się schody. Wprowadzenie systemu SBS to totalna porazka. Zdawanie na komputerach przedmiotów to niewypał. Ale nie ze względu na formę tego zaliczenia. Pilnujący nas są niczym gestapo. Zaglądną wszędzie aby znaleźć znamiona ściąg. Dodatkowo kamery są dookoła sali a sami piszący są wyświetlani na wielkim ekranie. To niepoważne. Niczym szczury w eksperymencie. Pewna wyładowczymi nagminnie ulewa na SBSie. Niezależnie od tego co się napisze czy źle czy dobrze- i tak 2. Zjazdy mamy praktycznie co tydzień. Plan zmienia się z dnia na dzień. Będąc w drodze na zajęcia o godzinie 9:50 wpłynął @ o odwołanych zajęciach. To są jawne kpiny!!! Podzielili nas na grupy i pogubili się w częstotliwości poszczególnych zajęć . Tym samym dana grupa miała 25h wykladu z jednym wykładowcą, podczas gdy druga nie widziała go na oczy- jak rozwiązali problem? Dodatkowy weekend na WSPiA dla tej grupy. Chcąc tu studiować musicie nie pracować i najlepiej rozbić biwak pod kampusem bo nigdy nie wiadomo co "wypadnie" na uczelni :)
17.02.2018
11.02.2018
Basia
Ostatnio sytuacja na uczelni to totalna porażka, wprowadzony system SBS to nieporozumienie najwyższej klasy, do tego biegający sprawdzający po "Sali Tortur" zaglądający prawie pod spódnice jakiś nieznany Facet, na pewno to nie jest żaden profesor, który uczy w SPIA. W SPIA Egzaminy zdaje się pisząc wypracowania w notatniku a nie w Microsoft Word, notatnik jest tak ubogi, że trudno sobie wyobrazić. Z perspektywy czasu żałuje, że podjęłam studia na tej uczelni, prywatna szkoła a wymagania większe jak na Państwowej Uczelni, za którą nie trzeba płacić. Mimo że jestem na trzecim roku to zamierzam zmienić uczelnię. Kilka moich koleżanek przeniosło się i studiuje w Warszawie, mają tam też lepiej płatną prace jak w Rzeszowie.
Hania
Uczelnia ok. Nie można mieć najmniejszych zastrzeżeń do wykładowców naprawdę reprezentują sobą wysoki poziom i niespotykaną kulturę. Jak na każdej uczelni jest zawsze jakaś czarna owca taka jak profesor Grabowski z Logiki, który zraził trochę osób, które zmieniły uczelnie. Wykładał historię logiki i inne nie przydatne rzeczy, między innymi, że logika jest najważniejsza ważniejsza od matematyki, omawiał regułki itp. żeby na koniec narzucić istnie szalone tempo w zagadnieniach do egzaminu, skwitować macie na internecie resztę, bo jest za mało godzin żeby wszystko przerobić, bo Uczelnia nie przewidziała więcej godzin. Można wymagać, nikt tego nie neguje, ale jak się wymaga to trzeba określić konkretnie materiał, a niepływająco, bo ktoś ma się domyśleć.
11.01.2018
26.11.2017
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
Kasia
Cześć chciałabym się dowiedzieć co ile są organizowane zjazdy na WSPiA Rzeszów?
04.10.2017
22.09.2017
Tomek_Krk
Czy nadal profesorowie opuszczają wykłady? Aż nie chce mi się wierzyć, że coś takiego miało/ma miejsce. Do tej pory spotkałem się z samymi pozytywnymi opiniami na temat wspia. Pytam w imieniu brata, bo wkrótce będzie studentem tej uczelni.
macius
Aby się wypowiadać trzeba znać realia :) Jestem studentem 3 roku. I zdecydowanie polecę tą Uczelnię. Za co? 1. Za podejście do studenta - wykładowcy i pracownicy Uczelni nie podchodzą, jak to zwykle bywa do studentów, jak do stada baranów, widać, ze się starają, a każdy student jest indywidualnością. Dlatego powstało wiele kół naukowych, w których studenci mogą rozwijać swoje pasje, m.in. koło kryminalistyki, które wykorzystuje bardzo nowoczesny sprzęt będący na wyposażeniu Podkarpackiego Centrum Kryminalistyki, Kryminologii i Medycyny Sądowej; koło strzeleckie, korzystające ze strzelnicy elektronicznej, czy np. koło karnictów, cywilistów które organizują rozprawy sądowe i długo by tak wymieniać 2. Za zaangażowanie władz - gdy rozmawiam ze znajomymi z innych uczelni, bardzo często nie wiedzą nawet jak wygląda ich dziekan, czy Rektor. Jest to dla mnie nie do pojęcia. Włądze tej uczelni regularnie spotykają się z nami, zwłaszcza w związku z wprowadzaną rewolucją w egzaminowaniu, konsultują, opowiadają, są :) 3. Za nowoczesność - WSPiA jako jesyna uczelnia opracowałą i wprowadziła system edukacyjny Step-by-step, który umożliwia studentom regularne zaliczanie tematów, wprowadziłą również Edukator, czyli taką pigułkę z każdego przedmiotu (prawnicy wiedzą o co w pigułce chodzi - wszystko krótko i na temat opisane) 4. Za wiedzę - jak wiecie WSPia ma tylko (albo lepiej -dokłądnie-) 4 kierunki, nie tak jak inne uczelnie masówkę, dlatego w tych 4 kierunkach się specjalizuje. Najlepiej będzie mi mówić o prawie, bo to mój główny kierunek, zajęcia prowadzą zarówno wybitni profesorowie, jak i świetni praktycy, czyli sędziowie, prokuratorowie, radcowie i adwokaci Mówiąc szczerze, przychodząc do WSPiA miałem pewne wątpliwości, ale po tych trzech latach mogę się pod nią podpisać i ocenić na maxymalną 10 :) Maturzystom życzę powodzenia i trzymam kciuki, zeby dobrze wybrali studia :) WSPiA na pewno spełni Wasze oczekiwania :P
31.03.2017
27.03.2017
Simon
Bla bla bla Ładnie się opisałeś ale nic konkretnego nie przekazałeś, czyli jak typowy polityk :)Nie jestem pracownikiem uczelni a jej studentem studiującym na 2 kierunkach. Jak już masz przekazywać jakąś opinie to lepiej ją czymś podeprzeć , ponieważ łatwo jest napisać że coś jest złe bo ja tak uważam i wy też tak uważajcie. Wiem jak wygląda poziom na innych uczelniach i w cale nie ma rewelacji bo studenci się zmieniają a uczelnie obniżają poziom. Dlatego też aby studenci posiadali jakąś wiedzę i uczyli się systematycznie wdraża się system SBS , aby móc od października pracować nad oceną a nie na ostatnią chwilę gdzieś w lutym bądź w czerwcu zaliczać cały materiał.
Do Simona i innych agitatorów
Lepszej agitki dawno nie czytałam. Jerzy Urban mógłby się od was uczyć ( dla młodych niezaznajomionych to propagandysta jaruzelskiej junty wojskowej z lat 80 ). Opis " rzeczywistości " niczym za przerwanej dekady towarzysza Gierka gdy " Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej ". Jakbym słyszała nagrany głos zawodniczki klubu sportowego Tęcza puszczony z taśmy przez prezesa Ochódzkiego w filmie " Miś " ; " Warunki na zgrupowaniach miałyśmy bardzo dobre. Wszystko to zasługa naszego prezesa i nie jest prawdą, że nad łóżkami dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało. Prezes dba o nas jak ojciec najlepszy ! " Widzę, że władze uczelni znów zaprzęgnęły swoich pracowników do zamieszczania takich agitujących opinii o uczelni. Dlaczego " znów " ? Bo wystarczy prześledzić historię komentarzy o tej uczelni i się okaże, że jakoś tak dziwnym trafem po niemal każdym Nowym Roku a więc jak zbliża się czas rekrutacji i przyszli maturzyści szukają opinii gdzie warto iść na studia to pojawia się ni z tego ni z owego dużo tego typu komentarzy chwalących uczelnię ( wiadomo po co ) a jak mija okres rekrutacji i przychodzi jałowy okres jesienny to już ciężko znaleźć jakąś pozytywną opinię ( daty komentarzy są pod każdym z nich ). Przypadek ? Nie sądzę ?
24.03.2017
23.03.2017
Simon
Osobiście jestem bardzo zadowolony z uczelni. Według mojej opinii osoby wypowiadające sie negatywnie na temat uczelni spotkały się może parę razy z nieprzyjemną sytuacja , nie potrafią dostrzec tego co można uzyskać podczas studiowania oraz nie potrafią porównać jak jest na innych uczelniach. Na uczelni możemy skorzystać z m in. strzelnicy elektronicznej czy toru przeszkód , uczelnia jest bardzo dobrze wyposażona w sprzęt laboratoryjny kryminalistyki i kryminologii. Większość wykładowców to praktycy dzięki czemu zajęcia są ciekawsze i nie spotkałem sie z nudnym dyktowaniem tylko przykładami z życia. Odkąd wprowadzono edukator jestem przygotowany do zajęć co powoduje większą aktywność podczas nich podczas dyskusji , a każda aktywność jest w jakiś sposób zauważana przed wykładowców. Nie spotkałem się z sytuacją że panie pracujące w dziekanacie czy biurze karier nie potrafiły pomóc wszystko jest kwestią podejścia np. panie z biura karier zawsze z uśmiechem na twarzy pomogą w wyborze instytucji w której chce odbyć praktyki, dodatkowo w ramach praktycznego poniedziałku są organizowane ciekawe spotkania z osobami pracującymi w różnych instytucjach( ABW , CBŚP, SG , różne urzędy itp). Studenci którzy nie interesują się tym co dzieje się na uczelni nie zauważą takich wydarzeń, a wiadomo lepiej jest siedzieć w domu i narzekać. Zdarza się że są wykładowcy upierdliwi i wymagający ale takich się najdłużej pamięta. Minusem jest brak języków po 3 semestrze oraz obowiązkowego wf.
do Tomasza
Twoja wypowiedź sugeruje, że ukończyłeś tą uczelnie skoro nie możesz znaleźć pracy, dziwi mnie fakt, że nie przeniosłeś się na inną uczelnię, która spełniałaby Twoje oczekiwania skoro ta w Twojej opinii jest taka fatalna.....
18.03.2017
27.02.2017
do Tomasza
Nigdy nie spotkałam się z niemiłym traktowaniem studenta przez administracją itp. Wydaje mi się, że zbyt pochopnie wysnuwasz wnioski dotyczące zatrudnienia. Jeśli sam masz problem ze znalezieniem pracy to to nie znaczy, ze całe województwo nikogo z tego sektora nie zatrudni. Bredzisz po prostu.
pytanko o biuro karier
kto z Was korzystał z ofert pracy dostępnym na stronie WSPiA??? chodzi mi o to, na ile te propozycje są aktualne? i czy Biuro w jakimś sensie pośredniczy w pozyskaniu pracy czy podpisaniu umowy? byłabym wdzięczna za informacje, czy ktoś kto NIE JEST studentem tej szkoły, może z tego korzystać?
22.02.2017
07.02.2017
Tomasz Ćwiąkała
Profesorowie regularnie opuszczają wykłady i seminaria bo wykładają na kilku uczelniach jednocześnie i jeszcze pracują zawodowo ( a jeszcze jakieś konferencje , sympozja , wyjazdy naukowe itp. ) więc gdzieś muszą odstawić fuszerkę i opuścić zajęcia bo nikt nie jest terminatorem a i doba nie jest z gumy i jej się nie rozciągnie. Wszystko to odbija się na poziomie kształcenia ( który jest niski ) i na studentach na tej uczelni. Pracownicy administracji uczelni niemili i opryskliwi przy obsłudze studentów. Pracy po niej nie znajdzie się bo rynek na podkarpaciu już nasycony bo iluż mogą zatrudnić prawników , administratorów czy bezpieczniaków wewnętrznych których wypuszczają co roku po kilkuset z każdego kierunku. A do służb mundurowych jest postępowanie kwalifikacyjne dla każdego chętnego i wystarczy sama matura a studia nie zwalniają z niego. Więc jak skończysz tą uczelnię to nie masz żadnych forów przy przyjęciu.
co robić?
jestem w konsternacji po tym co przeczytałam poniżej, moja znajoma studiuje w tej uczelni i nigdy nie powiedziała na nią złego słowa, sama zastanawiałam się czy nie wybrać tutaj się na studia ale teraz już zwątpiłam :(
29.11.2016
06.09.2016
studentka
Przyjmują bardzo dużo studentów, za dużo bo trudno się pomieścić. Doprosić się coś z tego co obiecują na rekrutacji potem już się nie można. Szkoły wyższe są niezależne od nikogo i autonomiczne i nigdzie w zasadzie się nie poskarżysz a po przejściu pierwszych lat skończyć już by każdy chciał studia bo przecież szkoda zmarnować tych lat a głównie tysięcy złotych wniesionych opłat za naukę.
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
05.09.2016
21.07.2016
karol95
z tym pokrewieństwem to różnie bywa, słyszałem o skrajnych przypadkach gdzie kumpel robił licencjat z psychologii a magisterkę z anglistyki
Bahamammamam
ja takowych nie miałam ale to może zależy od kierunku, teoretycznie jak dostajesz się na jakiś kierunek na mgr to powinien on być pokrewny z licencjatem, żebyś dał sobie radę
21.06.2016
20.05.2016
ola
więc jak to jest z tymi zajęciami przygotowującymi do magisterki osoby po innym kierunku licencjatu niż magisterka?
heneik
trochę śmieszą mnie komentarze w stylu: "jak się nie ma znajomości to nie macie szans na zatrudnienie w uczelni"... to chyba logiczne, że załóżmy uczelnia ma 40 wykładowców a z każdego kierunku rok w rok wchodzi np 50 absolwentów. Jakim cudem uczelnia miałaby ich wszystkich zatrudniać?
17.05.2016
18.03.2016
lagunka
ile ludzi tyle opini, najlepiej samemu sie przekonac, wszystko ma swoje plusy i minusy nauka wiadomo jak na kazdej uczelni,,, ludzie wszedzie tacy sami... po prostu uczelnia jak kazxdy uniwerek..sa przedmioty ciezkie i w miare do przejscia,w porownaniu z medycyna luz bluz...:p
Kingolina
Jestem bardzo zadowolona ze studiów na WSPIA. Jestem po pierwszym semestrze zaocznych studiów mgr. Bardzo podoba mi się organizacja semestru oraz zajęć. Nie napotkałam przez ten semestr problemów, które mogłyby wpłynąć na zaniżenie oceny. Wręcz przeciwnie! Poziom kadry uczelnianej jest na wysokim poziomie. Kadra w sposób interesujący prowadzi zajęcia i z pasją przekazuje studentom wiedzę. Organizacja różnych konferencji oraz wykładów czy szeroka oferta zajęć pozadydaktycznych pozwala na rozwijanie wszelkich pasji i zainteresowań studentów. Również jest czas na życie towarzyskie - uczelnia organizuje imprezy dla studentów, gdzie można poznać się bliżej i zrelaksować po sesji. Do tej uczelni przyciągnęła mnie ciekawa oferta edukacyjna - nowa specjalność jaką wybrałam, z pewnością jest specjalnością z przyszłością, co ułatwi mi znalezienie pracy na rynku. Po pierwszym semestrze oceniam uczelnie mocne 4,5! :)
17.03.2016
16.03.2016
gaba1410
Uważam, że Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Rzeszowie gdzie studiuję prawo, kształci przede wszystkim praktycznie. Świadczą o tym poniedziałkowe zajęcia zwane Praktycznym Poniedziałkiem, ,mamy świetny budynek dostosowany do potrzeb studenta, oraz miejsce gdzie można bezpośrednio przygotowywać się do podjęcia pracy co jest najważniejsze. Co do atmosfery ta jest bardzo przyjazna i rozrywkowa. Niestety jak na uczelniach prywatnych bywa niektórzy podchodzi do nauki zbyt "luźno" myślą, że skoro płacą to się im należy. W dziekanacie można się dogadać chociaż owszem dość mocno irytujące jest za każdym razem czy wszystko mam opłacone. Kadra z najwyższej półki, wykładowcy na prawdę przyjaźni, odpowiadają na najgłupsze pytania studentów. Osobiście bardzo polecam naukę na tej Uczelni :)
Karola
Ja również jestem po innym kierunku licencjatu niż bezpieczeństwo i podobno są jakies zajęcia przygotowujące do magisterki, jak to wyglada, kiedy się one odbywaja ?
19.02.2016
17.02.2016
Patrycja
będzie problem z dostaniem sie na magisterkę na bezpieczeństwo jeśli licencjat mam z filologi słowiańskiej ?
Madzia K
Jestem na ostatnim roku administracji i jestem zadowolona, jest trochę nauki ale dla chcącego nic trudnego, mechanizmy gospodarki rynkowej na I roku sprawiły mi trudność ale ogólnie na uczelni jest miła atmosfera więc polecam.
10.02.2016
27.01.2016
sylwia19
jak jest na administracji? czy to są raczej łatwe studia? a jeśli nie, to jakie przedmioty sprawiają największy problm na pierwszym roku? ile osób odpada średnio po semestrze lub roku? ile jest przedmiotów z praca na administracji?
gabrysie.k
widzę, że tu zaraz zrobi się serwis randkowy albo coś w stylu Poznajmy się ... ja jednak pod uczelniami wolałabym poczytać rzetelnych opinii...
24.11.2015
04.09.2015
Kaja
Wybiera się ktoś na prawo (stacjonarne) Rzeszów 2015/2016? Proszę o kontakt :-) klaudia.wolska@onet.eu
bez. wew. stacjonarne
aaa na bez wew 2015/16 idzie ktoś? kontakt: barbara__s23@o2.pl
24.08.2015
19.08.2015
kleona
idzie ktoś a prawo 2015/2016 ? proszę o kontakt ;) patrycjapp@onet.pl
a mnie sie bardzo podoba
przy czym nie zrozumnie mnie, że jest lekko łatwo i przyjemnie, o nie, jest różnie, czasem ciężko, ale uważam że warto !
22.06.2015
16.06.2015
Niezadowolony
Nikomu nie polecam tej szkoły, o zatrudnieniu w uczelni możecie zapomnieć wszystko jest z góry ustalone i jak się nie ma znajomości nie macie szans. Osoby pracujące w dziekanacie to porażka, zawsze odpowiadają z pretensją w głosie i z wielką łaską. Nie obchodzi ich to, że dojeżdżasz i jesteś osobą pracującą. Wszystko co jest w folderach reklamowych trzeba dzielić przez 5. Jak przychodzisz po podbicie legitymacji to pytają się czy wszystko opłacone a nie czy zdane. Wykładowcy na początku studiów cisną strasznie a później nauka nie ma nic wspólnego ze studiowaniem. Strata czasu i pieniędzy. Nie polecam.
Maturzysta
A ja chciałbym iść na studia nie po to, żeby studiować, tylko po to, żeby później pracować w zawodzie, którego się uczyłem. Dlaczego absolwenci WPIA R-P - nie dostają się na aplikację do KSSiP ? https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/162.pdf
05.06.2015
09.05.2015
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
tvn - oglądałam
oglądałam tez odcinek w tvn o Polakach ponurakach, supr pomysł, ale nie wychwyciłam ze to studenci stąd robili
24.03.2015
24.03.2015
kamyk
musisz być przygotowana na kilkuletnie poszukiwanie pracy lub łut szczęścia, ostatnio czytałam statystyki i perspektywa znalezienia pracy po tym kierunku nie wygląda zbyt różowo...
bezpieczeństwo
Dla mnie marzeniem była praca w służbach bezpieczeństwa dlatego wybrałam kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne w WSPiA, mam nadzieje, że uda mi się w miarę szybko znaleźć pracę gdy skończę studia..
26.01.2015
18.10.2014
drops
idź w ciemno - WSPIA trzyma poziom
podyplomówki
robie rozeznanie w studiach podyplomowych, jakie macie doświadczenia z WSPiA? polecacie?
21.09.2014
02.09.2014
hanna
polecam wszystkim tą uczelnię, moja siostra tu studiowała i była zachwycona ;)
yyyy
Fajna szkoła, nie studiowałem w niej prawa, mam za sobą studia prawnicze w Warszawie (na prywatnych uczelniach - tak się ułożyło że dwóch). Fajny macie kampus i fajną kadrę, plusem jest tez to że wasza szkoła specjalizuje się w konkretnej rzeczy, nie tak jak warszawskie uczelnie prywatne które uczą wszystkiego i tak na prawdę niczego (ostatnio rekord pobił Łazarski który złożył w MEN wniosek o uruchomienie kierunku medycznego). Natomiast nie dziwcie się że nie macie pracy po tych studiach, to nie wina uczelni tylko kierunku jaki sobie wybraliście. Prawników jest w ch*j a będzie jeszcze więcej.
23.02.2014
17.02.2014
gnus
co z tego, ze uczelnia fajna, dobra, wychwalana, skoro prace znajda wybrani, ci co maja znajomsci i plecy? no chyba, ze chcecie skonczyc prawo dla prestizu i robic cos zupelnie innego ... wasza decyzja, zawsze zyskujecie wiedze przydatna w życiu i możecie sie pocwaniaczyć, tego nikt wam nie zabierze
bezpieczeństwo wew.
czy studia na kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne są w tej uczelni od dawna czy to jakaś nowość? bylbym wdzięczny za informacje na temat tego kierunku, czy po skonczeniu absolwenci znajdują pracę w zawodzie? (jeśli juz są / byli absolwenci)
20.11.2013
08.09.2013
absolwent
Dobra uczelnia. Jeśli w średniej szkole lubiłeś WOS i przedsiębiorczość to coś dla ciebie.
katrina
ode mnie plusik - polecam
08.09.2013
20.08.2013
Bowro
Po I roku nie wylatuje polowa. Dzieje się tak dlatego, że na każdym roku jest zdecydowanie mniej osób niż na publicznej uczelni. Gdyby wyleciała połowa - zostało raptem ok. 60 osób. Czy studiuje się lepiej/gorzej, ciężko ocenić. Jak chcesz się nauczyć to zrobisz to i zdasz za pierwszym razem. Jak nie, to prawdopodobnie zdasz na n-tej poprawce. Ale według mnie poziom jest dobry, choć jeszcze raz podkreślę - uczysz się sam.
prawo
a jaki jest poziom na Prawie? czy trzeba sie spodziewac takiego odsiewu, jak na uniwerkach, gdzie po I roku wylatuje polowa? czy za kase studiuje sie troche inaczej?
08.08.2013
18.07.2013
Bowro
To był tylko i wyłącznie, niczym nieskrępowany, mój wybór jeśli chodzi o uczelnie i szczerze mówiąc nie rozumiem, o co toczy się ta walka między publicznymi-prywatnymi uczelniami. Jedna z ważniejszych rzeczy, których mnie tu nauczono - jesteś tyle wart, ile sam w siebie włożysz. Przynajmniej jeśli chodzi o taki kierunek jak Prawo (gdzie na dobrą sprawę wystarczy Ci biurko, długopis i książka). Kadra jest jak wszędzie - różna. Trafią się wykładowcy z powołaniem, a trafią się też tacy, którzy swoją pracę traktują jak karę. Całe szczęście ta druga grupa jest zdecydowanie mniej liczna. Z zajęć wynoszę wiele ale i wiele muszę wkładać od siebie. Z czystym sumieniem polecam uczelnie, niezależnie od motywów jakimi kierujecie się przy jej wybieraniu.
student
Uczelnia powstała i ma siedzibę w Przemyślu i tam jest Wydział Prawa i Administracji. Uczelnia ma tez Zamiejscowy Wydział Prawa i Administracji w centrum Rzeszowa. Tam też odbywa się większość zajęć i tam jest najwięcej studentów. i dlatego jest przemyśl i Rzeszów.
17.07.2013
06.02.2013
zuza
dlaczego ta szkola ma dwa miasta wpisane? Przemysl i Rzeszow? sprawdzilamna ich stronie - maja: Siedziba Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Przemyślu ul. Wybrzeże Ojca Świętego Jana Pawła II 2 37-700 Przemyśl Czy zajecia sa rowznie z Rzeszowie? nie widze informacji na ich stronie, jakis oddzial?
do xxx
chyba wszedzie na prywatnych uczelniach jest kadra z panstwowych, czy nie tak? to nawet oczywiste, bo niby skad maja brac tych profesorow??? wazne, ze sciagaja do siebie takich, ktorzy cos znacza, maja powazanie, wiedze, doswiadczenie, ja akurat szukam podyplomowek i sie przypadkiem natknelam, z ciekawosci przegladam te wpisy, ale mnie osobiscie fakt, ze uczelnia ma kadre z uniwerku, niewazne czy Krakowa czy Lublina, to jest zaleta i atut, takie jest moje skromne zdanie starszej kolezanki
05.02.2013
05.02.2013
Majka
wybieram się na prawo w Wyższej Szkole Prawa i Administracji i uważam, że to dobry pomysł tylko boję się trochę nawału nauki, tego, że sobie po prostu nie dam rady! ale moi koledzy kończyli prawo i byli w stanie to zrobić więc ja mam nadzieję, że też dam radę :P może mi ktoś przybliżyć jak wygląda edukacja na tym kierunku, żebym mogła się przygotować ;p
Administrator
komentarz usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu
20.01.2013
06.01.2013
troll
bardzo dobra uczelnia, poziom porównywalny do uniwerku, a do tego świetni ludzi, gorąco polecam!
student
zdecydowanie nie polecam studiów zaocznych, wiekszośc egzaminów w tygodniu!! trzeba brać urlopy ;/ poza tym sesja która powinna sie zacząć w styczniu trwa juz teraz, info o egzaminach podawane jakies 2 tyg przed - co dla osób pracujacych nie jest szczególnie dogodne. ODRADZAM
19.12.2012
27.11.2012
xxx
pseudo-uczelnia, która robi wokół siebie dużo szumu, a w istocie nie ma czym się szczycić. Kadra naukowa w znacznej mierze dojezdzająca z UMCS w Lublinie i UJ. Jeżeli ktoś myśli na poważnie o studiach prawniczych niech wybierze ofertę renomowanych wydziałów prawa - UJ, UW, UAM, UMCS, KUL czy WPIA Uniwersytetu Łódzkiego. Rzeszów niestety nie ma dobrych uczelni....
iga
ja myślę o prawie na tej uczelni? Może ktoś mi powiedzieć, czy warto?
09.11.2012
18.07.2012
bezp wewn
ja jestem teraz absolwentem tego kierunku i naprawde polecam. teraz mam zamiar isc do szkółki policyjnej i z tego co się orientowałem będę miał skrócony cały kurs więc to też dla mnie lepiej bo zamierzam się niedługo ożenić a nie chcę zostawiać mojej lubej samej na długo :)
tran
a co z ludźmi nie tak? Nie wiem co studiujesz, ja jestem na prawie i to przecięż normalne, że każdy będzie robił jak najlepiej dla siebie. Ja się rzadko dzielę notatkami, bo po co mam sobie robić konkurencję na rynku pracy. Większość studentów tutaj ma tatusiów prawników - ja nie i muszę sobie radzić własnymi siłami i umiejętnościami na rynku.
07.07.2012
24.06.2012
a bezpieczeństwo wew.?
a jak wypada u nich bezpieczenstwo wewnetrzne? gdzie robia praktyki dla studentow? i jakie maja specjalnosci? gdzie ludzie glownie pracuja po skonczeniu tego kierunku? w policji?
bez przesady dobrzy sa
wedlug mnie ale i wielu innych osob, ktore maja rozeznanie wsrod uczelni prywatnych, ta na Podkarpaciu wypada zdecydowanie najlepiej, jelsi ktos chce studiowac prawo i nie dostanie sie na uniwerek, to praktycznie tutaj jedyna sznasa, ale wcale nie znaczy, ze jest gorzej, prawda jest taka, ze to co masz w glowie, w najwoiekszym stopniu zlezy tylko i wylacznie od Ciebie, a nie od uczelni na ktorej studiujesz, cos przyznaje, kadra jest bardzo wazna
14.06.2012
06.02.2012
...
wszystko ok, tylko Ci ludzie...
Kasia
WSPIA - zdecydowanie lepsza od wydziału prawa uniwersytetu rzeszowskiego, ale w skali kraju dalej jesteśmy daleko za murzynami. Wyższa Szkoła nigdy nie przegoni takich znanych jednostek naukowych jak Wydziały Prawa Uniwersytetów Jagiellońskiego, Marii Curie-Skłodowskiej, Adama Mickiewicza w Poznaniu, Warszawskiego czy Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Jeżeli ktoś myśli poważnie o studiach prawniczych czy o takich kierunkach jak administracja czy bezpieczeństwo wewnętrzne niech się wybiera do Lublina, Krakowa Warszawy, Poznania... No chyba, że ktoś chce zostać w Rzeszowie, to istotnie lepiej wyprać WSPIA niż Uniwersytet Rzeszowski, z którego się wszyscy śmieją
16.01.2012
08.12.2011
torus
szkoła jest dobra, uchodzi za jedną z najlepszych w okolicy, oczywiscie mam na mysli uczelnie wyższe prywatne, za nauke placisz, to fakt, jak we wszystkich szkolach prywatnych, ale normalnie przysluguja ci stypendia, tak jak na uniwerku czy polibudzie, tylko musisz sie dowiedziec, na jakie mozesz sie zalapac, przyniesc papier o dochodach i tyle
**mara
rewelacyjna strona internetowa uczelni, czytelna, przejrzysta, ale tez zawierajac duzo ciekawych i waznych dla maturzysty informacji, inne szkoły wyższe mogłyby sie uczyć, jeśli prawdą jest to, co piszą, to warunki studiowania oferowane przez Wyższa Szkołe Prawa i Administracji musza być naprawde świetne, nawet ceny na poziomie 360 420 zl miesiecznie chyba jestem w stanie przelknac, czy moglby sie wypowiedziec ktos, kto studiuje tutaj prawo w systemie dziennym?
02.06.2011
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Uniwersytet Gdański
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu