Dietetyka
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Kim jest Dietetyk?
Dietetyk to ceniony w Polsce i całej Europie pracownik ochrony zdrowia, branży wellness i instytucji zdrowia publicznego. Zajmuje się szeroko rozumianym żywieniem człowieka.
Według Europejskiej Organizacji Zrzeszającej Dietetyków, EFAD (ang. The European Federation of the Associations of Dietitians) wyróżniamy 3 główne obszary pracy w tym zawodzie: dietetyka kliniczna (zajmująca się bezpośrednią praca z pacjentami), dietetyka zdrowia publicznego (zaangażowana w promocję zdrowia i politykę społeczną) oraz dietetyka gastronomiczna (zajmująca się zarządzaniem usługami gastronomicznymi i technologicznymi).
Na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkiewicza w Poznaniu szczególny nacisk kładziemy na kształcenie w obszarze:
dietetyki klinicznejzdrowia publicznego
Dlaczego my?
- Kierunek Dietetyka na UMP przygotowuje studentów do pracy w SPOSÓB PRAKTYCZNY. Mnogość przedmiotów klinicznych i z zakresu nauk medycznych daje doskonałe przygotowanie absolwenta do pracy w poradniach, klinikach, szpitalach a także w branży wellness.
- Zwracamy szczególną uwagę na umiejętności INTERPERSONALNE i PSYCHOLOGICZNE, dlatego duży nacisk kładziemy na przedmioty ułatwiające kontakt z klientem i pacjentem oraz pracę w zespole. Duża część naszego programu poświęcona jest psychologii zdrowia, motywacji, psychodietetyce czy komunikacji. W czasie naszych praktycznych zajęć poznasz aspekty pracy z osobami w każdym wieku, w każdej sytuacji klinicznej i społecznej, biorąc pod uwagę zmienności etniczne, kulturowe, językowe, religijne czy ekonomiczne.
Nasi studenci w ramach studiów I i II stopnia realizują program kształcenia pod okiem wybitnych specjalistów, w szpitalach klinicznych i poradniach co umożliwia bezpośredni i częsty kontakt z pacjentami.
KONTAKT z drugim człowiekiem to podstawa pracy dietetyka!
- Przygotowujemy absolwentów do pracy w szeroko rozumianym obszarze ZDROWIA PUBLICZNEGO. Duży nacisk kładziemy na realizację treści dotyczących uwarunkowań środowiskowych żywienia człowieka, zrównoważonego rozwoju, wpływu żywności i żywienia na EKOLOGIĘ NASZEJ PLANETY. Jesteśmy nowoczesnym i odpowiedzialnym kierunkiem i wiemy jak ważna dla wielu młodych osób jest bezpieczna przyszłość związana z gospodarką żywnościową i ŚRODOWISKIEM NATURALNYM.
Pamiętamy, że Dietetyk to zawód z MISJĄ!
Gdzie możesz pracować po zakończeniu studiów?
Kierunek Dietetyka wytyczy Twoją ścieżkę zawodową! Prowadzone przez nas zajęcia kliniczne „przy łóżku pacjenta” sprawią, że będziesz idealnym kandydatem do pracy z drugim człowiekiem w poradni lub szpitalu. W czasie studiów poznasz też zagadnienia spoza typowych obszarów klinicznych. Poruszamy tematy dotyczące żywienia sportowców ianti-aging. To otwiera przed Tobą ścieżkę kariery w branży wellenss i sport. Na zajęciach dowiesz się jak efektywnie przekazywać swoją wiedzę w czasie edukacji grupowej lub indywidualnej co będzie użyteczne w dziedzinie szkoleniowej. Na zajęciach społecznych, prawnych i ekonomicznych, a także dotyczących dietoprofilaktyki zaplanujesz programy edukacyjne i promocyjne w ramach oddziaływań środowiskowych. Student kierunku Dietetyka poznaje także zasady pracy w cateringu i zakładach żywienia zbiorowego. Magister Dietetyki może rozpocząć karierę naukową w Szkole Doktorskiej na naszej lub innej wybranej uczelni.
CZEKAMY NA CIEBIE !!!
Poznaj zasady rekrutacji na rok akademicki 2024/2025 na stronie:
Zobacz także Prezentację Uczelni w portalu.